A sírós baba másképp fog beszélni?

2011.05.29. 08:47

A csecsemők sírásának összetettségéből előre következtethetünk arra, hogy ki vannak-e téve a késleltetett beszédfejlődés kockázatának.Német kutatók három csoport kéthónapos csecsemő sírását hasonlították össze: 11 ajak- és szájpadhasadékos, 10 szájpadhasadékos, és 50 egészséges gyermeket. A szakértők elmondták, hogy a csecsemők esetében egy sírási dallam egyetlen emelkedő, majd egy süllyedő ívből áll. Az életkor előrehaladtával a sírás egyre összetettebbé válik. Annak képessége például, hogy akaratlagosan felszabdalják a dallamot rövid szünetekkel, később a szótagolás kialakulásához vezet. Kéthónapos korra az egészséges csecsemők sírása az esetek több mint 50 százalékában összetett dallamot mutat.

 


Azokban a csecsemőkben, akiknek sírása kisebb összetettséget mutat, akár ötször magasabb lehet a késleltetett beszédfejlődés kockázata két évvel később. Azoknak a babáknak az esetében azonban, akik az esetek legalább 45 százalékában összetett dallamú sírást produkálnak, 89 százalékos valószínűséggel ki lehet zárni a késleltetett beszédfejlődést.


A The Cleft Palate-Craniofacial Journal folyóirat májusi számában megjelent tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy jelentős eltérés mutatkozik az ajak- illetve szájpadhasadékos csecsemők sírása és az egészséges babák sírása között. A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények segíthetnek jobban megérteni a legkorábbi vokális fejlődést, és új lehetőségeket biztosíthatnak az ajak- és szájpadhasadékos csecsemők nyelvi kimenetelének további javításához.


Az eredeti cikk a napidoktor.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása