Meg is halhatott volna a kislányom

2011.05.13. 13:40

Kedves Praxis blog!


Szülésem rövid történetét szeretném elmesélni önöknek. 2009 március 23-án elfolyt a magzatvizem, így kerültem be a kórházba. Ez volt az első szülésem. Az orvosom, aki nem választott orvos volt megvizsgált, majd haza akart küldeni, mondván, nem a magzatvíz folyt el. Bár ez volt az első terhességem, azért azt hiszem mondhatom, hogy meg voltam győződve róla, hogy nem véletlenül vagyok bokáig vizes.

 


Semmiképp nem szerettem volna hazamenni, mivel nem szerettem volna egyedül maradni, a férjem ugyanis szerződéses katona és sajnos nem tudott hazajönni még erre az alkalomra sem.Elég hosszú győzködések után sikerült rávennem a kórházat, hogy maradhassak, alá kellett írnom egy papírt, hogy ott maradok saját felelősségemre.


Miután a papírt kitöltöttem egy szobába küldtek és lefeküdtem. Hamarosan elkezdődtek a fájásaim, először 5 percenként, majd 2 percenként, de még ekkor is azt mondták, hogy jobb lenne, ha hazamennék, mert ezek nem szülési fájdalmak. Ez körülbelül fél 3 tájékán lehetett, este 8-ig így zajlottak a dolgok. Akkorra már annyira erősek voltak a fájások és annyira nehezen viseltem, hogy az orvosomnak kénytelen voltam szólni, hogy csináljon valamit, mert nem bírom tovább. Megvizsgált és mondta, hogy már 3 centimétert tágultam, látszott rajta, hogy csak akkor kezdte "elhinni" és komolyan venni, hogy hamarosan igazán szülni fogok.


Közben bejött hozzám egy szülésznő, akit akkor láttam először, majd elég rendesen felgyorsultak a dolgok. A lényeg, hogy 11 óra környékén (egész konkrétan 10 óra 52-kor) császármetszéssel megszületett a kislányom. A császározásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a pici nyakára tekeredett a köldökzsinór, de hála Istennek végül nem lett semmi gond és a pici egészségesen jött a világra.


A szülést követően 5, azaz öt napon keresztül még a kórházban kellett maradnom, mert addig nem volt székletem. Ekkor az egyik csecsemős nővértől egy nagyon kedves kis mondatot kaptam, mondhatom, jól esett: "Már azt hittem, hogy innen mennek iskolába a gyerekkel". Mintha nekem az lett volna minden vágyam, hogy a kórház vendégszeretetét élvezzem, meg azt, hogy úgy néznek rám, mint a véres rongyra. Ami számomra mégis a legdöbbenetesebb, hogy ha a szülésem napján nem erősködök és nem sikerül valahogy elintéznem, hogy a kórházban maradhassak, akkor a kislányom már nem lehetne velem, mert megfulladt volna. Akárhányszor ebbe belegondolok, mindig a hideg ráz és kiver a víz.


Ez a szomorú eset egyébként a Dunaújvárosi kórházban esett meg velünk ( a lányommal és velem), de eldöntöttem, hogy ha még egyszer teherbe esnék és gyermekvállalás mellett döntenék, semmiképpen nem fogok ebben a kórházban szülni.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2011.05.13. 13:53:23

"Elég hosszú győzködések után sikerült rávennem a kórházat, hogy maradhassak, alá kellett írnom egy papírt, hogy ott maradok saját felelősségemre."

Na ezt pedig honnan a túróból szedte a posztoló, mert ilyesmi a világon nincs...

Káin 2011.05.13. 13:55:51

@Leroi: Jó a kérdés,de én nem értek a dologhoz, szóval elhiszem, ha azt mondod ilyen nincsen.

Leroi 2011.05.13. 13:56:02

A köldökzsinór pedig nem a szülés napján tekeredik a pici nyakára, hanem a magzati forgások során, amelyek több hetesek-hónaposak.

Oh, sancta simplicitas...

VaTi 2011.05.13. 13:58:26

Csak technikai kérdés: egyre több helyről hallom ezt, h császároztak, mert a köldökzsinór a nyakára volt tekeredve. Ez protokoll? Anno én úgy születtem, h köldökzsinór a nyakamon (na jó, nem most volt, 32 éve), meg a két húgom is. Ez valami családi hobbi lehet. Mindhárman normál úton, vagdosás nélkül (na, mondjuk, akkor még amilyen ultrahang lehetett, ki vehette észre azt a köldökzsinórt kimászás előtt?). Mindhárman normálisak lettünk (na jó, a tesóim zizik). Szóval elhiszem én, hogy sokkal biztonságosabb egy ilyen esetnél a császár, de a jelek szerint a normál szülés sem tuti halál.

Leroi 2011.05.13. 13:58:37

@Káin:
Jól ismerem kórházunk minőségbiztosítását, ami a magyar minőségbiztosítás szerves része, a belső dokumentációk közt egyetlen ilyen nyilatkozat sem szerepel.
"Nyilatkozat saját felelősségre történő kórházban tartózkodásról".
Eleve marhaság.
Sok Rejtőt (P.Howard) olvasott a hölgy fiatalabb korában.

Káin 2011.05.13. 14:00:42

@Leroi: Mondom, én elhiszem,csak érdekel a dolog. A közelemben nincs olyan,a ki szült már, vagy mostanság fog(édesanyámat leszámítva, de az már több, mint 20 éve volt).JA, Rejtő amúgy királyos, főleg Gorcsev és Piszkos Fred :D

Leroi 2011.05.13. 14:01:47

@VaTi:
A szülési mechanizmus során először legtöbb esetben a fej jelenik meg a szeméremrésben és van egy jól meghatározott forgási irány, amelyben megszületnek az emberkék.
Egy nyakra tekeredett köldökzsinór amellett, hogy téraránytalanságot és megszületési akadályt okoz, kompresszió révén azt is kockáztatja, hogy megszületendő gyerek egy ideig hiányos vérellátásban részesüljön, ami helyrehozhatatlan agyi hypoxiában csúcsosodik ki, akár életveszélyes is lehet. Ilyenkor császár mellett döntenek.

Leroi 2011.05.13. 14:03:50

@Káin:
És Rozsdás meg Troppauer Hümér is az...:)
Ilyet, hogy saját felelősségre kórházban maradna valaki, tényleg nem
hallottam, szerintem ebből a szempontból a Szent-Pantaleon sem kivétel.

Káin 2011.05.13. 14:07:16

@Leroi: Ó, Troppauer a galamblelkű költő :D? Ő is hatalmas karakter. Összességében majdnem minden regényét szeretem, most speciel eszembe jutott, hogy a Vesztegzár a Grand Hotelben c. remekművet elő is kerítem.

Káin 2011.05.13. 14:08:09

@Leroi: És olyan előfordul, hogy saját felelősségére haza megy a beteg?Mert olyanról már hallottam.

SusanneF 2011.05.13. 14:11:45

Volt szerencsém részt venni egy szülésfelkészítő alkalmon-ebben a kórházban,olyan sok kismama volt,alig fértek el a teremben...
Egyébként az én első lányomnak 3x a nyakán,2x a karján volt a zsinór,és feketés-lilás volt abban a pillanatban,ahogy megláttam.
Újraéleszteni nem kellett,hamar rendeződött a keringése,és bíztam benne hogy értelmes emberré válik(lassan végez az egyetemen:))...
Meg sem fordult a fejemben,hogy a következő gyermek ne ott szülessen meg.

SusanneF 2011.05.13. 14:15:28

@Káin: Az nem ritka,létezik...de ez a papírt aláírtam,hogy maradhassak-na ez nekem is új...!

Én pl. anno kértem az orvosomat,hogy császár után mardahassak még +1-2 napot,úgy is lett,mert csupa véraláfutás volt a hasam.A baba is sárga volt,a megérzésem jó volt,mert hazaengedtek,de másnap újra kórház,a babánál tüdőgyulladás,aminek jelzése volt az elhúzódó sárgaság .

SusanneF 2011.05.13. 14:16:34

Azért a cím talán túlzás....

serfecs (törölt) 2011.05.13. 14:24:57

Jézusatyaúristen!!! Saját felelősségre maradok?! WTF???

A köldökzsinór nyakra tekeredése egy élettani jelenség; csak azért tüntetik fel a zárón, mert esetleges későbbi neurológiai zavaroknál rákérdezhetnek és jó, ha dokumentálva van. De mondjuk csak ezért megcsászározni (és főleg, honnan látszik ez, míg ki nem jött a gyerek, mert ha már kijött és látják a kzs-t, akkor csak nem tolják vissza a császár kedvéért :-) )?!
Szomorú eset?!?! Mert egy baba megszületett??? 5 napig bent kellett maradni, majdnem egy nappal tovább mint hüvelyi szülés után, hát borzasztó, meg kell a szívnek szakadnia!

Ki találja ki ezeket a posztokat??

serfecs (törölt) 2011.05.13. 14:26:03

@Káin: az egy teljesen bevett papír, én is írtam már alá olyat.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.13. 14:30:54

Ez az igazi felelősségtudat. Vállalja, sőt írásba adja, hogy vállalja a kórházban maradás minden felelősségét. Ilyenből kéne még tíz!
Csak az a baj, hogy sok tízezer van.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.13. 14:36:52

Ez jó duma: "Már azt hittem, hogy innen mennek iskolába a gyerekkel"

jágör68 2011.05.13. 14:40:00

A jelentkezésnél meg sem vizsgálta?
Amúgy a magzatvíz elfolyásnak és a "haza akartak küldeni" nek semmi köze a nyakra tekeredett köldökzsinórhoz. Az bármikor, bármilyen szülés alatt megtörténhet.
Ennek jele a CTG- na a tartós magzati bradycardia általában (alacsony szívfrekvencia), de van, hogy semmi sem jelzi.

Hatodéves 2011.05.13. 14:40:24

Azonkívül, hogy nincs ilyen nyilatkozat, ez sem más poszt, mint a többi. Nem értem, mi a baj vele. Ha tényleg a magzatvize volt, akkor hogy nem sikerült ezt realizálni a T. Doktornak?

Laliath 2011.05.13. 14:41:17

Ezmiez? Ilyen rinya posztot...
Szóval 9 órával a szülés előtt haza akarták küldeni, de ő ragaszkodott hozzá, hogy szül. Nem, anyuka, még nem szült, vajúdott.
De ő saját felelősségre bent maradt és ezt még alá is írta hivatalos papíron - ekkora marhaságot is rég olvastam.
Aztán 5 (azaz öt) egész napot töltött bent a császár után, mert nem volt széklete. Ejha, bezony sok-sok helyen ez a protokoll. Egyrészt hüvelyi után 3, cipzár után az 5 nap megfigyelés - másrészt, nagyon helyesen széklet produkálása nélkül nem lehet elmenni, mert annak hiánya bajt jelez.

Még jó, hogy nem azt mondja, a köldökzsinórt is a gonosz doktorbácsi tekerte a gyerekre. Amúgy meg, ahogy VaTi is írja, azért sok-sok gyerek születik meg manapaság is ide-oda tekergetett zsineggel.

Hatodéves 2011.05.13. 14:46:08

@jágör68:
Jó, de ő nyilván úgy élte meg, hogy ha hazaküldik, akkor megszül otthon/sokkal később jut el akkor orvoshoz, és akkor megfulladhatott volna a baba. Szerintem minden nem-szakmabeli így gondolkozna, mert ez egy logikus gondolatmenet.

Desiderata 2011.05.13. 14:51:33

Szerintem össze kellene ereszteni ezt az anyukát a fanatikus otthonszülőkkel. Megnézném azt a pankrációt.

2011.05.13. 15:08:54

Sok szerencsét a következő szülésnél! És ne vegye el a kedvét, hogy nem akarták befektetni, illetve a nővér csipkelődős poénokat küld be. Anyának lenni jó állítólag, biztosan azóta érzi is. :-)))

jágör68 2011.05.13. 15:57:19

@Heszi421:
Nem ma kezdtem a szakmát, de én még nem láttam pharyngeális tályogot...
Hatásvadász Blikk- cikkeket meg nem csak pár tucatot...

Heszi421 2011.05.13. 16:03:51

@jágör68: attól még létezhet. A cikk majd kiszúrta a szemem a főoldalon...Ki tudja mi igaz belőle, bár megmondom őszintén, már nem lepődök meg semmin sem.

migren 2011.05.13. 16:04:21

Csak kkor iratunk alá papírt ha a beteg az orvosi felvilágositás ellenére haza akar menni!
Ez régen is igy volt,és ma is.Legyen szó szakrendelésről vagy korházi osztályról.
Pont ezzel tudjuk magunkat védeni ha perre kerül a sor.
Sok esetben inkább observaljak (megfigyelik)a beteget ha kétes a diagnosis.

adamantium 2011.05.13. 16:22:02

@Heszi421: elolvastad a cikket?
indulásból sajnálták a pénzt a gyerekre, mentőt hívtak hozzá mert nem eszik, nem iszik, hát ezért nem csodálom, hogy nem ment ki a mentő. aztán elmentek az ügyeletre, megint rossz döntés, kaptak egy korrekt tüneti kezelést. aztán elmentek végre egy kórházba, ahol megvizsgálták és elküldték a megfelelő helyre, ahova önkényesen nem ment el. mentőt nem adtak mert az nem taxi. és erre volt pofájuk aludni egyet a halálán levő gyerek mellett.
ezekután megint intelligens lépés: a megfelelő sebészettel ellátott osztály helyett egészségházba mentek, megáll az ész. itt megint tüneti kezelést kapott, amit mily csoda, nem tartott be.
ezután megint elmentek abba a kórházba ahonnan már egyszer elhajtották őket, hogy nem oda való a betegségük. megértem, hogy pszichiátert hívtak hozzá.
na ezekután végre elmentek egy olyan kórházba ahol jobb FOG van, de már valószínűleg a tályog lesüllyedt a mediastinumba és mediastinitisben elment.
nevezhetnénk természetes szelekciónak is

adamantium 2011.05.13. 16:24:45

egyébként a jelen írásról: a beteg a kórházban nem tud bent maradni saját felelősségére, mert ott minden beteg az ügyeletes felelőssége alatt van, ez abszurdum.
a köldökzsinór tekeredés az gyakori, a 9 órás vajúdás az közepesnek mondható. hasi műtétnél meg igenis addig marad benn a beteg amíg székletet produkál

Rotoxis 2011.05.13. 16:34:29

Szerintem szuper a poszt!n Olyat röhögtem, hogy a kutya leesett az ágyról.

Arra nagyon vigyázzunk, hogy a hajléktalanok ne olvassák a blogot, mert az összes beállít majd egy kórházba, ahol saját felelősségére jól bent marad, még a papírt is aláírja.

Valaha azt tanultam, a szülést követően módosult tudatállapotot feltételezünk. Lehet hogy nem múlt el?

2011.05.13. 16:41:41

@Heszi421: Szétnéztem a linkeden, adamantium kommentjét nem is egészíteném ki, de találtam még pár jót: www.blikk.hu/blikk_aktualis/harom-orvos-sem-ismerte-fel-a-rakot-2001983?nocache

Kiemelném: "A család azonban, ahogy egy internetes naplóban írták, biztos abban, hogy ha időben észreveszik a daganatot, Rita nevelhetné 3 hónapos gyermekét."

Irkutszk 2011.05.13. 16:48:46

@adamantium: @Heszi421:
"a gyermekükkel" - aki egy felnőtt férfi.

Irkutszk 2011.05.13. 16:49:54

Jelen poszthoz: Remélem, az anyuka kiheveri a szülés utáni hiperérzékenységét.

Irkutszk 2011.05.13. 16:51:35

A címhez: Igen, sőt, holnap reggel is a fejére eshet a féltégla. Szerintem ezt a "meg is halhatott volna" dolgot csak azzal lehet 100%-osan kivédeni, ha meg sem szülöd. De azzal tuti kivéded. Még egy dologban vagyok 100%-ig biztos: Viszont ha megszülöd, akkor meg is fog halni.

Heszi421 2011.05.13. 17:20:39

@adamantium: @Irkutszk: gondoltam itt majd megvitatják a hozzáértők. Nem írtam egy szóval sem, hogy nem hibáztak a szülők, és azt sem tartom rendjén valónak, hogy nem áldoztak pénzt a fiuk érdekében. De kérdezem én, vajon ha tényleg olyas valaki van ugyanebben a szituációban akinek tényleg nincs egy fillérje sem, akkor az is elítélendő? Mit csinál? Kölcsönkér? Ki ad manapság kölcsön? Lehetne ezt a témát még hosszan vitatni, de felesleges. Az már nem hozza vissza azt az embert.

VaTi 2011.05.13. 17:26:31

Tovább bentmaradáshoz: nekem is egy nappal tovább kellett a kórházban vendégeskednem. Szombaton lett volna hazacuccolás, péntek este szóltak, hogy mégsem, mert szombaton egy (1) db gyerekorvos lesz a normál és a koraszülött gyerekosztályra, neki pedig vélhetően egyéb elfoglaltsága is lesz, mint egy csúcsidős szülőidőszakban (front volt vagy mi, ipari mennyiségben érkeztünk szülni :) )elbocsátó szép üzeneteket firkálni. Nem örültem én sem, de 2 dologra gondoltam:
- annak a szerencsétlen orvosnak valszeg valóban lesz jobb dolga is
- inkább csak ezért kelljen bentmaradnom, mint orvosi ok, probléma miatt.
Kibírtam, vasárnap hazamentünk, 'szt mindeni hepi volt.

Irkutszk 2011.05.13. 17:26:39

@Heszi421: Mondjuk buszra száll? Ahogy az egyik kórházig eljutottak, úgy a másikig is el tudtak volna, mikor mondták nekik, hogy hova menjenek.

Leroi 2011.05.13. 18:40:50

@Káin:
Ő az Elátkozott part-ban volt koszorús költő...
Aztán az Ellopott futár-ban volt egy Kirúg Hümér, aki úgy írta alá a feleségének írt leveleit, hogy "hű férjed Kirúg":))
A Vesztegzár a Grand-Hotelban pedig tényleg megunhatatlan remekmű, nem is csoda, hogy film is készült belőle (A meztelen diplomata)...
"Bocsánat, a nevem van der Gullen Félix"...:)

A nyilatkozatokra visszatérve, a kórház saját felelősségre történő elhagyására vonatkozó nyilatkozat létezik, két tanú jelenlétében kell aláírni, tiszta tudattal...

SusanneF 2011.05.13. 21:54:10

@Irkutszk: Egy autista felnőtt férfi...!
Láttátok az Esőember c.filmet?
Aki látta,annak lehet némi fogalma,mit is jelent ez a fogalom:
autizmus?

adamantium 2011.05.13. 21:55:15

@Heszi421: az egészség sajna pénz, egy buszjegy a megfelelő kórházig nem egy vagyon

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.14. 08:06:58

@Leroi: ájjámeg. amikor már látszik a szülőcsatornában, akkor még lehet császározni?

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.14. 08:09:10

@panni75: hát az én időmben 7 nap volt a sima szülésnél, a másodiknál jó magaviseletért 5 nap után kiengedtek.
ma meg már lassan tényleg a szántóföld szélén szülnek az anyák...

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.14. 08:11:45

@adamantium: pont.
mennyivel korrektebb leírás, mint a hatásvadász index cikk.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 10:46:00

@Babette_: Szerintem ameddig könnyebb visszafelé húzni, mint kifelé, bármikor lehet császározni.

Irkutszk 2011.05.14. 13:24:32

@SusanneF: És ez a cikkben mégis hol van leírva? Mert én egyedül egy kommentben látom, hogy autista lett volna a beteg.

Farkasokkal táncoló 2011.05.15. 12:38:06

Nőgyógyász szerint, gyakorlatilag minden második gyerek nyakára tekeredett köldökzsinórral születik, gyorsan letekerik a szülés után, és kész.

Na de nem mindegy, hogy milyen módon, és mennyire van a nyakára tekeredve. Gondolom a cikkíró kismamánál figyelték a szívhangokat is, és ha azok lelassulnak, az azt jelenti, hogy a k.zs. túl szorosan van a nyakára tekeredve, és gyakorlatilag nem tud előrejutni a szülőcsatornán, mert a k.zs. fojtogaja, és visszahúzza. Na ilyenkor kell a császár.

A nővérke megjegyzése szerintem nem volt bántó, (kérdés persze milyen hangsúllyal mondta), egyszerűen humorizált kicsit. Csak ilyenkor a baby blue napjaiban mindenen meg szoktak sértődni a frissen szült nők.

kftr412 2011.05.15. 16:23:34

@Laliath: köszönöm, a számból vetted ki a szót! :)))
Némi szakmai tapasztalattal kijelenthetem, hogy az elmúlt 30 évben folyamatosan vált a terhességből és szülésből, mint természetes folyamatokból egy túl lihegett, agyon misztifikált jelenség, ami ilyen és ehhez hasonló barom posztokat eredményez, amikből meg születnek a rémhírek.

A klasszikus szülészeti tankönyv az első szülésre átlagosan 24 órányi vajúdást számol. Tehát 9 órával a szülés előtt simán elmehetett volna még fodrászhoz, kozmetikába, manikűr-pedikűr...
Továbbá úgy tudom, hogy az OEP (vagy mi a neve manapság) normatíva szerint a spontán szülés 2, a császár 3 támogatott kórházi napban került meghatározásra, az ellőt felfelé eltérő időszakra csak szigorúan orvosi indokkal ad pénzt az állam. Ha tehát az a "galád" dunaújvárosi doktor nem engedte haza még két napig, akkor kijelenthetjük, hogy igenis nagyon korrekt ellátást kapott, odafigyeléssel, stb., valamint hogy a csecsemős nővérnek jó a humora. :)))

Tisztelettel kérdezem a T. Posztolót, hogy ha a semmin ilyen zaftosat rinyál, mit tesz majd, ha valóban igazi gondja támad?
Asszem, mégsem szeretném tudni...

És végezetül mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy mindannyian "meg is halhattunk volna", ha nem élve születünk... Nyakon kzs-al, fogóval, vacuummal, vagy csak úgy, spongyán, minden firlefánc nélkül...

kftr412 2011.05.15. 17:18:22

@Pihe a lepkelány: nos, egyesek valóban megeszik, mert a benne lévő anyagok mindenre jó hatással vannak, de főleg - állítólag - a tejelválasztásra. Van/volt valami eljárás, miszerint a placentát kvázi megsütik, sütőben kiszárítják, porítják, oszt csipegetik... Brrrrrr!
Mindezt manapság, nem a középkorban!...

kftr412 2011.05.15. 17:39:36

@El Visco Stello: nem egészen, azért van egy határ ahonnan már nem lehet visszahúzni, egyirányú utca lesz belőle, mielőtt még bármilye is megszületne a dednek. Ezalól kivételt képez a valamilyen végtagtartásos szülés.
@Babette_: jól gondoltad! :))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása