Hogy képzeli, hogy zaklatja az ügyeletet?

2011.05.11. 06:00

Tisztelt Cím!

 

Lányom két picike gyermekét nevelő édesanya. Több hónappal ezelőtt elkapta az influenzát mindkét gyermek, és a szülők is.(Csak jelzem, a család valamennyi tagját beoltották a H1N1-el- lévén, hogy lányom éppen szülés előtt állt közvetlenül, és a szülész orvos kötelezte annak beadatására.) A több hónapos orvoshoz járogatás, valamint a tucatnyi antibiotikum ellenére állapotuk nem javult.

 


A közelmúltban - egy hét végén - lányom olyan rosszul lett, hogy kénytelen volt férjével együtt felkeresni a nyíregyházi orvosi ügyeletet. Papírjait beadta az ajtón kelletlenül kinéző asszisztensnek, aki megkérdezte, mi a problémája. Lányom úgy gondolta, majd odabentn elmondja az orvosnak, így csak annyit említett meg, hogy fáj a torka.

 

Néhány perc múlva drasztikus káromkodás hallatszott ki a rendelőből - a bent lévő orvos szájából, - és felháborító durva szövegű mellé mondott beszéd az asszisztens szájából. Olyan sértő, és durva volt az egész, hogy vejem - aki végtelen nyugodt természetű - feljelentésen gondolkozott.

 

Épp ilyen durva és megalázó volt, amikor behívták a vizsgálatra lányomat, ahol orvos és asszisztens együttes erővel nekiesett:
mit képzel, hogy hét végén zaklatja őket, miért nem ment el rendelési időben...

 

Lányom elmagyarázta, hogy hónapok óta beteg, egyre rosszabbul van ő is, családtagjai is. Hét közben hol az egyik gyermekkel ült órákig az orvosi rendelőben, hol a másikkal, ő pedig annak reményében, hogy mielőbb biztosan meggyógyul, lelkiismeretesen beszedte a fél fizetésnél is már jóval többe kerülő - orvosok által - felírt gyógyszereket.


Mostanra pedig annyira rosszul lett a fejgörcsök, a nyelési nehézségek és astmás jellegű rohamok miatt, hogy nem bírta tovább, ezért kereste fel az ügyeletet.

 

S minő véletlen!


A vizsgálat alapján kiderült, hogy az ide-oda kezelgetések miatt súlyos szövődményeket kapott, az ügyeleten való megjelenése
teljes mértékben indokolt volt. (Kénytelen volt az orvos elismerni.)
Igaz, elnézést a káromkodásért, a durva beszédért, a megalázó stílusú viselkedésért senki nem kért tőle elnézést.

 

Üdvözlettel: Zsanna

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.11. 06:29:06

Bakelanak igaza van... :)
Ez az írás is a magukat okosnak gondoló laikusok betegségekkel kapcsolatos tudatlanságáról szól...
De semmi baj... Csak így tovább, előre a tüdőgyulladásért, meg a többi szövődményért...

Leroi 2011.05.11. 07:13:57

A tag hasonlít valamelyik Bundeskanzlerhez...:)
Az a betegség, amit hónapokig kezelnek (és váltott antibiotikumokkal) réges régen nem influenza.
A "fáj a torkom" ügyeletben nem épp a legjobb névjegykártya, el kell konkréten mesélni a rosszullétet és annak tüneteit, egy elhallgatott anamnézis egyéb dokumentumok hiányában tényleg félrevezető lehet.
A káromkodás okát nem tudom, talán épp nem volt jó a doktornak sem és az asszisztensnőjének sem (együtt vagy külön-külön), amúgy Nyíregyháza a csődtömeg überholdingjával együtt a "lieblingjeim" közé tartozik, úgyhogy a pácienstől érkező (jogos) leb@szást én is aláírom.

Fearzone 2011.05.11. 07:14:32

Csak ugy mellekesen...ha csak annyit mond az ember, hogy hat faj a torkom, alap a lebaxas. Azt kell mondani, hogy nagyon rosszul vagyok. Es meg egy meg egy a haziorvos mi a hobelebancot csinalt honapokig a beteggel? Mert antibiotikumot veny nelkul nem adnak ki, szal elvileg latnia kellett hogy nincs javulas.
Neha jobb egy idegbeteg doki, (o allapitotta meg mi a baj) mint a mezes-mazas haziorvos.

2011.05.11. 09:19:30

@bakela: variancetera.files.wordpress.com/2011/03/doublefacepalm.jpg

A legtöbb lány most azt kérdezné, hogy miről beszélgessünk.

Tower13 2011.05.11. 09:24:51

A káromkodást nem értem minek. A leteremtés jogos, lévén esetleg megmondja, hogy hosszú ideje kezelgetik influenzával, de az állapota rosszabodott, olyannnyira, hogy jelenleg kifejezetten rosszul van, akkor esetleg a doki eldöntheti a sorrendet ennek ismeretében. Megváratták? (a címben benne volt) hát torokfájással ráér várni.

@Fearzone: "Neha jobb egy idegbeteg doki, (o allapitotta meg mi a baj) mint a mezes-mazas haziorvos. "
Nem mézes-mázos hanem vagy lusta, vagy valami homoetápiásnak mondott izékre felesküdött csodadokivolt. (van belőle jó is gondolom, de sok közülük a placebójellegű. Mert nem nézzük meg mi az.) Nem idegbeteg, csak dolgozna, erre hülyeséggel zargatják. Hát naná hogy kiborul. Torokfájás. (mér, elvágták? vagy mandulagyulladása van? mert azért az sem igazán ügyeleti..., bár aból még lehet az is..) Viszont ezek szerint ő meg orvos volt, aki miután megtudta, mi a kórtörténet, megvizsgálta és rájött, hogy esetleg ez már nem is influenza..

Tanulság? Ne beszéljünk félre. Röviden is lehet elmondani, hogy nehezen kap levegőt, több "hónapnyi" influenza elleni kezelés ellenére, emelett láz, fejgörcs, aszthmatikus köhögés is van. max egyperc, nem kitárulkozás. Eredmény: nincs káromkodás, van vizsgálat. LEhet, gyorsan.

VaTi 2011.05.11. 09:46:33

Pontosan a fent leírtak jutottak eszembe. Most tényleg elvárjuk a dokitól, hogy egy nem közölt infó alapján hozzon jó döntést? Az orvosképzésnek nem része a gondolatolvasás. Azt mondta, a torka fáj, ennek megfelelően reagált.
Egyebek:
- az ilyen hatásvadász stílus nálam az ellenkezőjét éri el, mint szeretne: picike gyermek, ajtón kelletlenül kinéző asszisztens, durva és megalázó orvos, galamblelkű vő. Értem én, azt szeretné, hogy rögtön jóóóóól felfogjuk, hogy a bunkó eü-sök jól elbántak a szenvedő áldozatokkal. De ha nekem valamit ennyire direktben akarnak lenyomni a toromon, az nem megy le, azért sem.
- minek emlegetni a h1n1-et? Ezerszer el lett szajkózva, hogy nem ugyanaz, mint az influenza, egyik oltás nem véd a másik ellen. Ezt emlegetni tök irreleváns.
- feljelentési szándék emlegetése: ha jogosnak érzi, tegye meg. Ha nem teszi, ez is csak egy hatásvadász odadobott fenyegetőzés.

jágör68 2011.05.11. 10:03:45

Na ja. A teljes kórtörténetre nincs mindig idő a TAJ- kártya beadásnál, mert akkor más lett volna az egész hozzáállás.
Megjegyzem még mindig az orvosi ügyeletek, amikre legkevésbé panaszkodnak a betegek- na persze főleg azok, akik rendelési időben nem akarnak várni, ezért inkább ügyeletre mennek.
És ezek miatt forr a feje mindenkinek egy fájós torok hallatán...
Ja és ilyenkor érdemesebb EGYBŐL a LEGSÚLYOSABB panaszt említeni:
-fulladás
-nyelési nehezítettség
Mielőbbi gyógyulást!

2011.05.11. 11:32:20

@bakela: Ez a kép !! Most ettem :-((

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.11. 12:49:59

1.Ez nagyon gyenge. Látszik a hozzászólásokból.
2.Tényleg azt kellett volna mondani, hoyg nagyon rosszul van.
3.Zárt ajtón belüli káromkodásért mért kellett volna elnézést kérni a dokinak?
4. Azt viszont furcsálom, hogy mért kell az asszisztensnek elmondani, hogy mi a baja. Nem hiszem, hogy én szivesen megtárgyalom kinn az ügyfélváróban, hogy mi a bajom. Majd az orvosnak.

Desiderata 2011.05.11. 13:06:46

Ha valaki torokfájást mond be ügyeleten panasznak, ne csodálkozzon, ha ugatnak vele.
Influenzára nincs antibiotikum. Szövődményes influenzát általában tüdőgyulladásnak hívunk, ha ez több hónapig tart, akkor már régen intenzív osztályon lenne az egész szent család, lélegeztetve.
"ide-oda kezelgetések miatt súlyos szövődményeket kapott" nem tudom,milyen súlyos szövődményt kaphatott antibiotikumtól?! "fejgörcs, nyelési nehezítettség és asztmás rohamok"? OMG ezek nem tartoznak oda. HY

Félve említem meg,hogy az influenza orvosi segítséggel egy hét alatt gyógyul, orvosi segítség nélkül dettó egy hét alatt gyógyul. Türelmesen szedjük a lázcsillapítót, isszuk a teákat, esszük a tyúkhúslevest otthon, az ágyban. Nem rohangászunk az orvoshoz, nem kényszerítünk ki belőle ilyen-olyan gyógyszereket,mert aztán hónapokig tart míg rájövünk,hogy már réges rég abba kellett volna hagyni minden gyógyszerszedést és már rég jól éreznénk magunkat.
Az az 1 %, aki nem győzi le spontán az influenzát, megjelenhet a háziorvos várótermében. Rendelési időben, kivárva a sorát.

SusanneF 2011.05.11. 13:48:31

@batgirl: Volt már hogy nekem is referálni kellett az asszisztensnek,hogy miért is vagyok ott?
És még ő volt megsértődve,ha nem válaszoltam szívesen...:(
Ez nem egyedi jelenség,de szerintem sem jó!!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.11. 13:53:47

@SusanneF: Képzeld el ezt egy nőgyógyásznál, vagy egy bőr és nemi gondozónál:)

VaTi 2011.05.11. 13:55:13

Mondjuk ha nem intim jellegű problémáról van szó, akkor nem para elmondani az asszisztensnek, ha meg igen, akkor finoman jelezni ezt. Én arra tudok gondolni, h bent elmondja a dokinak, h van egy légzési nehézség, egy hörcsögharapás, kalapáccsal lecsapott kisujj, 'szt a doki jól el tudja dönteni ha esetleg valakit soron kívül kell venni. Talán ez lehet az oka.

2011.05.11. 14:07:46

@Desiderata: "Nem rohangászunk az orvoshoz"
Igazad van, de akkor ne legyen az a szöveg, hogy azért lett súlyos az állapota, mert nem ment időben orvoshoz. A táppénz miatt pedig annak is el kell menni, aki nem akar. Az 1 % meg nem tudja eldönteni magáról, hogy ő hova tartozik. Egyébként egyetértek a véleményeddel a poszttal kapcsolatban.

Desiderata 2011.05.11. 15:56:15

@Turchi: Én csakis nagyon indokolt esetben mondom,hogy miért nem jöttek hamarabb.
Az ügyelet nem állít ki táppénzes papírt.

@batgirl: ilyenkor azt kell mondani,hogy bizalmas, vagy személyes jellegű a probléma, amit csak az orvossal szeretne megtárgyalni. Ilyenkor bent már tudjuk,hogy vagy sürgősségi fogamzásgátlást akar, vagy fenn maradt a vibrátor, vagy hasonló :) Jól van, lesz egy kis kuncogás, de bocsássátok meg ezt nekünk,mi is csak emberek vagyunk.

Irkutszk 2011.05.11. 16:16:02

@Desiderata: Ezt nem így kell mondani. A náthára létezik gyógyszer! A gyógyszer nélkül egy hétig tartó betegség gyógyszerrel már akár 7 nap alatt is gyógyítható!

Na. :P Milyen orvoslátogató lesz így belőled, kislányom? :)

2011.05.11. 18:12:31

@Desiderata: A táppénzes papírral kapcsolatban nem az ügyeletre gondoltam, hanem arra reagáltam, hogy azt írtad: "Az az 1 %, aki nem győzi le spontán az influenzát, megjelenhet a háziorvos várótermében"
Erre írtam, hogy mindenkinek meg kell jelenni a papír miatt, természetesen nem az ügyeleten.
A H1N1 alatt pedig akire azt mondták, hogy későn ment orvoshoz, az már meghalt. És akkor már nincs kinek mondani, hogy későn jött. Az átlag beteg kevés információval rendelkezik a betegségekről, valamint nem orvosok, ezért néha rosszul mérik fel a betegségük súlyosságát.

Desiderata 2011.05.11. 18:58:45

@Irkutszk: Soha nem lesz belőlem orvoslátogató. :) De értékelem!

@Turchi: Igazad van.

SusanneF 2011.05.11. 18:59:26

@batgirl: Sajnos,nőgyógyásznál is előfordult,hogy egyik vetkőzőben öltözik az egyik páciens,a másik meg épp sorolja panaszát a dokinak....!!!!
Nem is egyszer tapasztaltzam hasonlót-kismama gondozóban is,vagy UH-on.

Desiderata 2011.05.11. 19:11:32

@SusanneF: hát, ha lenne külön fülke, ha csak 8 órát kellene dolgoznia egy orvosnak, és ennyi idő alatt csak 16 betege lenne, és nem kellene többletmunkát vállalnia ,hogy enni tudjon a családnak, (lsd kukásfizetés) akkor nem kellene végighallgatnod, hogy mit mond a másik beteg a futószalagon.
Sokáig éljen a kormány.

Irkutszk 2011.05.11. 20:36:30

@Desiderata: Nem is feltételeztem :) Azt hiszem, belőlem se :)) Csak ezt a poént egy héttel és 7 nappal kell elsütni, nem ugyanazzal a formulával ;)

2011.05.11. 20:47:32

@Desiderata: Pedig már felkészültem a virtuális pofonokra. :-))Nem is gondoltam, hogy ilyen jó érzés, ha a Praxis blogon egy szakember igazat ad.
:-))

Desiderata 2011.05.11. 21:27:59

@Irkutszk: Ja, értettem, csak nem reagáltam le! :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.12. 00:18:12

@Peripetia:
Felelmetes mennyire lejarattak ezt a szot az olyanok, mint te. Indokolatlanul sokszor, irrelevans helyzetben hasznaljatok, igy elrettento ereje mar reg nincs. De mondjatok csak, hisz azt szabad!

SusanneF 2011.05.12. 08:57:25

@Desiderata: Nem értek egyet.
Addig nem kellene behívni a következő beteget,amíg az előző bent van-ez odafigyelés,és betegjog kérdése...
Nem függhet attól,hogy az adott orvos hány órát dolgozik....!

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 09:30:11

@Desiderata:

Ez nem a jelenlegi kormány találmánya, de sikerült bezavarni téged is a kukások közé.

Beteg, orvos jól vesszen össze. Kis túlzás, hogy óránként 2 beteget lásson el orvos. dolgozni a világon mindenhol sokat ismétlem sokat dolgoznak az orvosok. Megdolgoznak a magas fizetésért, az elismert jövedelemért.
Sokkal_sokkal jobb körülmények között, nagyobb biztonságban, korszerűbb módszereket rendelhetnek, korszerű műszerek között.

Nem kéne végletekben gondolkodni, mert SOHA nem fogunk találkozni és kukástól valóban ez a redvás kormány nem fog megvédeni. :(((
Az ő hangja és készsége az ami utcára viszi az embereket. Ezt nem kéne.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.12. 09:41:37

Ilyenkor azért nem sajnálja az ember az orvosokat.
Az is igaz, hogy szerencsére velem egy sem viselkedett így - főleg az ő szerencséjükre.

firpo88 2011.05.12. 09:42:51

Ez a poszt annyira szar, hogy még a laikusok is leakadnak tőle.

Torokfájással ügyeletre menni? Én is ordítottam volna.

Másrészt meg ha hónapokig félrekezelték, akkor biztosan pont az ügyeleti időre eszkalálódik az influenza, na persze ...

Posztoló figyelmét felhívhatnák itt a szakemberek, hogy a H1N1 elleni védőoltás nem véd más influenzák ellen, és a H1N1 ellen sem 100%-ban

Sokorai_Atala 2011.05.12. 09:42:53

Érdekesek ezek a háziorvosok, bejelentkezel, hogy lázas vagy adjon időpontot (az aszisztens) és elhajtanak, hogy nincs időpont tele vannak - ez a fiammal esett meg -, majd miután én beraktam a kocsiba és odavittem, akkor meg fogadják, úgy negyedórán belül. Hétköznap, rendelési időben. Akkor mi a helyzet? Be kell jelentkezni, vagy nem érdemes vagy hogy legyen? Azt gondolom, hogy nem az orvosok a főnökök, hanem az aszisztensek, nővérkék, betegirányítók. Persze ez saját tapasztalat, hiszen legtöbbször a konfliktus már akkor elkezdődik, amikor a az orvos köpenye csücskét sem láttad meg:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.12. 09:47:01

@firpo88: "Torokfájással ügyeletre menni? Én is ordítottam volna."
A kib*ott ügyeletes orvos azért van ott, hogy ellássa, akármivel megy oda. Ordítozást, baszogatást akkor sem érdemel a beteg, ha csak ennyit mond. Alapvető emberi viselkedés, ráadásul nem egy utolsó tahó nyomta ezt a tempó, hanem egy orvos.

fehéregér 2011.05.12. 09:51:37

Elég szomorú, hogy milyen sokan gondolják úgy, hogy egy orvos a munkahelyén (akár csukott- akár nyitott ajtó mellett) káromkodjon. Én speciel rosszul vagyok ettől a bunkó országtól, telefonál és közben alpári módon beszél az utasok füle hallatára a buszsofőr, a közértben átkiabál a kollégának az egyik eladó, baszdmegmennyiazidőnmennékmár! és sorolhatnám. Tapló népség és tapló a megposztolt orvos is.

fehéregér 2011.05.12. 09:53:14

@firpo88: és, ha te mint orvos ordítottál volna, akkor én mint beteg szintén ordítottam volna, hogy hova dugd fel gyökér az orvosi diplomád.

EMP 2011.05.12. 09:55:26

Multkor valtottam haziorvost koltozes miatt es kertek egy altalanos korelozmenyt. Mivel kulfoldrol van szo, egy papirra kellett leirni mindent ami eszembe jut, es orvosilag szamit. betegsegek, mutetek, oltasok, minden.
Kb 1 teljes oldalban felsoroltam mindent, a gyerekkori fertozo betegsegektol kezdve az osszes torott csontomon at a legutolso alig kezelt es felig meddig magatol elmult mandulagyulladasomig (mert ugye hatha szamit hogy antibiotikumok nelkul mult el egy szep feher pottyos mandulagyulladas kicsit tobb mint egy honap alatt :P )
Szerintem semmi extra nem volt benne, csak egy sima lista, amit egyebkent teljesen magatol ertetodonek gondoltam, ha kisse megeroltetem magam lehetett volna jobb is. Az orvos kijelentette hogy o meg soha eleteben nem latott ennyire korrekt listat beteg altal megirva pedig mar tobb mint 20 eve orvos.

Szoval ha a szerintem teljesen alap, semmi kulonlegesseget nem tartalmazo, de tobbe-kevesbe teljes korelozmeny ennyire kuriozum, akkor el tudom kepzelni milyen informacioi lehetnek a tobbi betegrol..

"8 eve kohogtem egy kicsit" es ennyi, meg ilyenek.
Nem csodalom hogy az informacio hianya neha feldobja az orvosokat. Ha nincs infoja, akkor lehet rosszul itel meg valamit, aztan nem a titkolozo beteget fogjak elovenni hanem az orvost termeszetesen ha nagy baj tortenik.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.05.12. 09:56:13

@miklos.rabai: Nem. Ez az írás arról szól, hogy valakivel üvöltöztött az asszisztens az ügyeleten. Ami elfogadhatatlan.

Tudom, most jön majd, hogy én is üvöltöznék, ha belőlem is kevés lenne, és hogy az ilyen posztok hatására majd jól elmegy a maradék is külföldre, és nem lesz, aki üvöltözzön. Aztán meg az orvosi kvíz, finoman demonstrálandó, hogy az orvos okosabb az átlagembernél.

Viszont: nem kell üvöltözni. Punktum. Akár hiányszakmában dolgozol, akár nem. Köszönöm.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.05.12. 09:58:12

@Pók: Ja, bocs, elcsesztem, az orvos ordítozott, miután a beteg nem tájékoztatta rendesen az asszisztenst. Kéne a kávém.

m.gray 2011.05.12. 10:18:33

Sziasztok! Üvöltözni valóban nem kell, de azzal abszolúte egyetértek, hogy a "köhögtem kettőt" nem ügyeletre való eset. Ügyeletre akkor megy az ember, hogyha 40 fok láza van, vágott/szúrt sebe van, amiből ömlik vér vagy ha ad abszurdum viszi a mentő. Az ügyelet az nem háziorvosi/szakrendelés, hogy "hát, nekem ma este 11kor volt kedvem/időm lejönni". Fájdalom/lázcsillapítót szépen be kell venni, ha fullad meginni egy calciumot és megvárni a reggelt. Az meg a másik, igen, hogyha hetek óta húzódott a panasz, akkor talán nem kellett volna megvárni, hogy azok elviselhetetlenné váljanak. Kis józan ésszel és belátással esetleg nem borzolnánk egymás idegeit.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.05.12. 10:27:41

Egyszer volt egy hasonló szitunk, vasárnap este, 3 éves gyerekemmel. Kidugja valaki a fejét - később kiderült, két orvos volt benn -, kérdik, mi a baj. Mondom: nagyon súlyos csalánkiütés.
Újabb kérdés: nyaka dagad?
Válaszom: nem.
Megnyugtatás: akkor nem súlyos.
Ajtó becsuk.
10 perc múlva bementünk - voltak előttünk, nem potyára várattak -, majd amikor meglátták a csalánkiütéseket, akkor mégiscsak súlyosnak minősítették, kórházban is voltunk vele egy hétig.

Szóval ez a kiérdeklődés azért is lehet, hogy azért ne legyen a váró tele ájult, súlyos esetekkel, de ennyi. Az, hogy mi mennyire súlyos, az csak benn dőlhet el. Akkor is, ha én bagatelizálom el, mint beteg, meg akkor is, ha a kitekintő véli úgy, mint szakember...

Nem a váróban kell diagnosztizálni, ha adott a rendelő, szerintem :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.12. 10:37:52

@Pók:
Számodra arról szól egy írás, amit kiolvasol belőle. De ugyanez igaz rám is. Úgyhogy, hagyd meg nekem ezt a jogot! Köszönöm.

ubu1 2011.05.12. 10:41:02

"én szivesen megtárgyalom kinn az ügyfélváróban, hogy mi a bajom"
Én egyszer a folyosón adtam oda a háziorvosomnak a sebészetről visszahozott papírt, amin ez állt: "Két hete testvére fenékbe rúgta, azóta farokcsontját fájlalja." Persze hangosan felröhögött. Haragudhatnék én is, hogy milyen dolog ez má', főleg mások előtt, de nem teszem. Inkább röhögtem vele együtt, pedig tud ez ám fájni.
Szerintem nem kell szégyellni mások előtt, hogy van valami bajunk, és ezért jöttünk az ügyeletre. Mások is ezért vannak ott. Az más kérdés, hogy kell tudni rövid, tömör és lényegre törő összefoglalót adni, ha kérdezik. Ettől persze még a káromkodós-üvöltözős stílus nem illik egy orvoshoz.

firpo88 2011.05.12. 10:58:11

@fehéregér: nyugodtan :-) Akár itt is ...

Desiderata 2011.05.12. 10:59:13

@Dr.laikus PhD: Nem is mondtam,hogy a jelenlegi kormány találta ki.
A lótüttyöt dolgoznak sokat az orvosok külföldön. Angliában pl. gondold el,hány beteget lát egy geriáter szakorvos egy nap. Vagy egy hematológus szakorvos? Nagy valószínűséggel 0-3 között. Nagyon nem vagy képben a külföldi egészségügyi helyzettel, ne oszd hát erről az észt.
Az emberek pedig igenis menjenek végre az utcára,mert mostmár 60 éve csendben tűrik,hogy naponta sárba tiporják a jogaikat.

Agyalap 2011.05.12. 11:03:15

@Desiderata: "Ha valaki torokfájást mond be ügyeleten panasznak, ne csodálkozzon, ha ugatnak vele."
Komolyan? Azzal kell kezdenem, hogy rákos vagyok?
Az ügyelet soha, semmilyen körülmények között ne "ugasson" a beteggel! Ha ezt elvárom bármelyik embertől, elvárhatom az orvostól is - gondoltam...

firpo88 2011.05.12. 11:06:20

@ColT: korábbi posztban már megírták, hogy az ügyelet sürgősségi ellátásra szolgál. Okkal háborodott föl, hogy torokfájással jönnek. Ha annyira nagy volt a gáz, miért nem azt mondták. Ennyire egyszerű. Nem csak az orvosokat kell anyázni, hogy nem tudnak kommunikálni, az a betegeknek is meg kell tanulniuk.
Egy ügyelet több normál körzetet lát el egyszerre. Az ügyeletes orvos talán épp a normál rendelését folytatja, hosszú műszakot tartva. Nem feltétlenül saját választása okán, hanem mert kötelező is lehet.
Ha minden krónikus az ügyeletre menne az éppen fájó derekával, bokájával, torkával, stb. az ügyelet ellehetetlenülne. Márpedig pusztán a leírás alapján ennek a betegnek króniuks baja volt, nem akut, továbbá semmit sem írt a kapott kezelésről, lehet hogy csak az N+1-edik tablettáját írták fel neki, és pusztán az orvoslátogatás nyugtatta meg.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 11:15:55

@Desiderata:

"Nagyon nem vagy képben a külföldi egészségügyi helyzettel, ne oszd hát erről az észt."

Te kérdeztél, én linkeltem.
Honnan tudod, hogy nem vagyok tájékozott?

Ne Angliával gyere a világ legszarabb egészségügyével.

Szóval hátrább az agarakkal, kicsit udvariasabban. Nem a beteg dolga utcára menni más jogaiért. A sajátjáért menni fog.
A hozzád hasonlók miatt a fenébe is.

dzsaszper 2011.05.12. 11:26:30

amíg a béka feneke alatti sok orvos fizetése, amíg az orvosoknál a kötelező pihenőidőre vonatkozó szabályokat alig-alig ellenőrzik, amíg az ügyelet kényszerű fizetéskiegészítés, és amíg közben az állam racionalizálás címszóval igyekszik az orvosokhoz folyamatosan futószalagon szállítani a betegeket, addig miért lepődünk meg ezeken?!

Desiderata 2011.05.12. 11:31:23

@Dr.laikus PhD: Jól van szívem, akkor ne álljatok ki a jogaitokért. Csak ücsörögjetek nyugodtan és koptassátok a szátok további 60 évig, siránkozzatok hangosan,mert ez nyilván segíteni fog rajtatok. Nekem mindegy.
Tessék szíveslenni olvasgatni a gyógyfüveskönyvet, mert nemsokára már csak a javasasszonyok fognak gyógyítani Magyarisztánban, meg nyílván a kukások.
"Te kérdeztél, én linkeltem."
Nem is linkeltél be semmit, te félrebeszélsz.

Agyalap 2011.05.12. 11:34:09

@dzsaszper: "miért lepődünk meg ezeken"
Pont ezért. Senkivel. Soha. Ne vegye a bátorságot. Semelyik ember.
Én sem ordítom le a fejét annak, aki rálép a lábamra a tömegközlekedésen, és nem is viselem el mástól sem. Még ha orvos is az illető.

Desiderata 2011.05.12. 11:36:22

@Dr.laikus PhD: Annyira nem látod át a lényeget, hogy az szörnyű.
Ha téped a szád,hogy jogom van ehhez és ehhez,attól még azt nem kapod meg. Először meg kell teremteni hozzá a feltételeket.
Jogod van a szabad orvosválasztáshoz? Hát legyen annyi orvos Magyarországon,hogy szabadon tudj választani.
Jogod van az odafigyelő, hosszú anamnézisfelvételhez? Tegyél róla,hogy az orvosnak legyen rád ideje,mert csak 10 beteget kelljen ellátnia, ne 80-at.
És így tovább.
Ezzel tudod megteremteni a feltételeket a jogaidhoz.
Ehhez meg pénz kell, és kipihent orvosok.
Az orvosok hiába mennek tüntetni az utcára,mert nincsenek elegen. A betegeknek kellene felfogniuk, hogy rajtuk is múlik. De nem fogják felfogni, Magyarisztánban a "Nekem jár" "Kenőpénz" "Ha nekem most jó,akkor ki nem állok a többiekért, mellesleg dögöljön meg a szomszéd tehene is" mondások szerint élünk.

Desiderata 2011.05.12. 11:38:16

@Agyalap: Nem kell azzal kezdened. Agyalap nem beszél. Agyalap tartja az agyat, nem való másra.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 11:38:29

@Desiderata:

Igazad van, nem neked linkeltem.
Kukás tempót meg ne velem gyakorold!

"El Visco Stello 2011.05.12 10:43:56
@jágör68: nononono!
"61 év se volt elegendő, hogy a társadalom tegyen ellene valamit???"

Ki van helyzetben? Aki a betegségével zsarolható, vagy aki a gyógyítással zsarol?
Röviden ezt állítod: A rendszer a hibás, mert lehetővé teszi nekem, hogy zsaroljak."

Ezt jó lenne kiírni a tükrödre, elolvasni minden reggel!

Agyalap 2011.05.12. 11:49:58

@Desiderata: Mekkora jó beszólás volt! Meggyőztél rögtön.
Ez az igazam van, mert igazam van megoldás? Gondolkodj rajta - már ha tudsz.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 11:54:42

@Desiderata:

Ki vagytok zsákmányolva ez tény.
De ölég hosszú ideje ismerem a rendszert, ölég hosszú ideje használom a rendszert.

Van panaszom - néha - és egyébként meg csak a legjobbakat tudom mondani.

Felelős vagy azért amit mondasz, mert kevesen kommenteltek és tudás van a birtokotokban. A tudás hatalom és felelősség. A beteg joga a tudatlanság és sokszor a hülyeség is.

Egyébként még mindig lehet orvost választani és bizonyos területeken még mindig ki lehet golyózni az oda nem valót.

Aki külföldre megy az megtanulja a szervezett egészségügyet, mert most minden van csak szervezettség nincs.

Passzív munka lassítás van, ezért egyre több durva poszt lesz,.... :((((

"Az orvosok hiába mennek tüntetni az utcára,mert nincsenek elegen. A betegeknek kellene felfogniuk, hogy rajtuk is múlik."

Ez nem igaz! Meg kell nyerni magatoknak a beteget, elmagyarázni amit erről tudni kell. Így ahogy néhányan beszéltek nem fog menni soha.

Morrancs 2011.05.12. 11:56:51

Ok. A HSZ-ek alapján megvan a tökéletese sértegetési recept: ajtón keresztül már nem sértés, még ha hallja is a másik. Ezt eddig nem tudtam, de jó tudni. Okosak vagytok.

Nektek mindennel bajotok van. Ha a beteg tudni véli mi baja, akkor okosabb akar lenni az orvosnál. Ha meg nem mondja meg előre, akkor ő a hülye, mért nem szólt.

Nekem az a tapasztalatom, hogy ez csakis orvosfüggő, nem pedig beteg. Az orvosok egy része elvárja a beteg részéről az alázatot, és ha megmondja mi a baja, akkor közli, hogy majd én azt eldöntöm, mert jobban tudom, ha meg a beteg nem mondja, akkor nem fog rendes kezelést kapni, mert az orvos nem elég alapos. Ha nem fogsz ki jó orvost, akkor tök mindegy, hogy mit mondasz, bajban vagy.

dzsaszper 2011.05.12. 12:12:12

@Agyalap: arra akartam rávilágítani, hogy a problémák java -- és szerintem a probléma gyökereinek nagy része -- ebben az esetben nem feltétlenül a konkrét orvosban, hanem az egészségügyi ellátórendszerben és annak működtetésében keresendő.

dzsaszper 2011.05.12. 12:14:20

@Agyalap: ez teljesen jogos, az hogy mi a bajod, az különleges személyes adatod. Miért kelljen a folyosón a többi beteg hallatára elmondani? (Az orvos honnan tudja, hogy nem ül 3-mal odébb valaki, akivel fasírtban vagytok?)

Agyalap 2011.05.12. 12:21:50

@dzsaszper: Ez a része nem igazán érdekel, tőlem megtudhatja, hogy tüdőgümőkórom van - nekem az emberek egymás közti nulla kommunikációjával van bajom. Mondjuk ne nézzük szolgáltatónak az orvost (sem), de már az első szavával ne sértsen meg, ne próbáljon megalázni.
Ez lehet a rendszer hibája, hiszen nevetséges némely orvos fizetése - némelyiké meg pofátlan. Ettől függetlenül a rendszer maga is jobb lehetne, ha a benne résztvevők a maguk módján segítenék. Például, hogy nem káromkodnak az orvosok a betegekkel, a tanárok nem "csak leadják" az óráikat, stb.

gaborka78 2011.05.12. 12:45:59

Én nem vagyok egy ügyeletre rohangálós típus. Eddig kétszer volt rá szükségem (saját "jogon"). Az első eset az rendben volt. A második esetben péntek éjjel jött ki rajtam a parlagfű alergia. Tudom ezzel nem megyünk ügyeletre... De vidéken voltam, távol a lakástól. Az alergia eredményeként nem tudtam kinyitni a szemem és elég rosszul voltam. Felhívtam előszőr a helyi ügyeletet, hogy ezek a tünetjeim és, hogy mit tanácsolnak. Közölték jobb lenne ha ezzel bemennék és megnéznének. Végül átküldtek a szemészeti ügyeletre is, biztos ami biztos. Engem nem zavartak el, kezeltek tényleg nagyon pozítiv a tapasztalat. Azonban akik mellettem ott voltak: "két hete fáj a gyerek szeme, nézzék már meg", "csütörtökön kellett volna visszajöjjünk, de lekéstük a buszt...", "a gyerek nem látja a táblát az iskolában, azt mondták jöjjünk el a szemészetre, és most jöttünk vásárolni is úgy gondoltuk közben beugrunk ide." Amikor engem vizsgált az orvos (nézte nincs-e valami idegentest a szememben), kintről hallottam: "már egy fél órája itt várunk, foglalkozzanak már velünk is, bezár a bolt és nem tudunk vásárolni" (ezek azok voltak akiknek a gyereke nemlátta a táblát). Az orvos adott valami szemcseppet, és kellett várni pár percet akkor elkezdtünk beszélgetni: "maga ma a 6. beteg, még kint vár 10, és maga az egyetlen akinek indokolt, hogy ma ide jött. Elegem van...". És ezzel akkor ott egyetértettem. Nekem se volt jó, hogy egy csomót vártam arra, olyanok miatt akiknek nem volt indokolt. Ez nekünk se jó.

Desiderata 2011.05.12. 22:12:11

@Dr.laikus PhD: En ugyan nem zsaroltam soha senkit. Felajanlottam egy opciot,hogy tegyetek valamit magatokert. Nem fogtok, mert lustak vagytok es nem fogtok,mert nem tudtok osszefogni. Nektek lesz rosszabb, a sajat hibatokbol,akarhogyis probaljatok az orvosokra fogni.
En attol meg nagyon jol elek.

Azt irtad "a beteg joga a tudatlansag es a hulyeseg".
Ugye ismered azokat a mondasokat,hogy "Mindenki a maga szerencsejenek a kovacsa." "Illetve: aki hulye,haljon meg."

En nagyon jol megatalaltam azt a betegcsoportot,aki tesz azert,hogy egeszseges maradjon, illetve meggyogyuljon, betartja az utasitasaimat, szepen szedi a gyogyszert es meg lehet veluk vitatni,hogy milyen kezelest szeretnenek. Kooperacio. Tanuljatok.

Dr.laikus PhD 2011.05.13. 07:30:18

@Desiderata:

Arroganciád az van! Gratula!
Más ötlet a gesztenye kaparásra?

Desiderata 2011.05.13. 12:46:44

@Dr.laikus PhD: Nem érted,hogy nem neked kaparnád a gesztenyét,hanem magadnak? :D

Desiderata 2011.05.13. 12:47:30

Ahh, bocs. Helyesen: "Nem érted,hogy nem nekem kaparnád a gesztenyét, hanem magadnak?"
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása