Infarktussal hazaengedték a beteget, még aznap belehalt

2011.04.30. 06:00

Tisztelt Praxis blog!


Nem mai történet, de elég komoly sebeket és mély nyomokat hagyott bennem a világ legjobb édesapjának, az én drága édesapámnak az elvesztése. 7 és fél év távlatából nyugodtan mondhatom, harag egy csepp sincs a szívemben, csak keserűség és értetlenség. 13 évesen azt gondoltam, hogy az én édesapámat senki és semmi sem győzheti le, mert erősebb és okosabb mindenkinél. Talán a véletlen, talán mulasztások sorozata, talán a sors hozta úgy, hogy ennyire fiatalon kellett elveszítenem őt. Egyedül nevelt bennünket a nővéremmel, mert édesanyánk még születésünkkor sajnos meghalt, de mindent megkaptunk tőle, szeretetből többet is, mint azt bárki gondolná.

 


Aztán egy szerdai napon (jól emlékszem mindenre) rosszul lett. Erős légszomj kezdte gyötörni és szúrt a mellkasa. Hívta a mentőket és a nagyszüleimet, akik átjöttek hozzánk és ott is maradtak velünk, ők vigyáztak ránk. Kórházba szállították, de úgy tűnt csak múló rosszullétről van szó, mert nem találtak nála semmi komoly problémát. Még aznap pár órával a kórházba kerülés után ki is engedték és hazajött hozzánk. Nagyon aggódtunk érte, de úgy tűnt minden rendben lesz, meg is nyugodtunk, örültünk, hogy ismét velünk van. Nem érezte jól magát még ekkor sem, de ő is nyugodt volt, mert az orvosok szerint nem volt komoly baja, pihenést rendeltek el a számára. Aznap a nagymamám nem ment haza, ő főzött ránk és ellátott bennünket, apu csak feküdt és próbált pihenni.


Este fél 11 tájékán, miután már lefeküdtünk és el is aludtunk arra ébredtünk, hogy mentő érkezik a házunkhoz és mentősök jönnek be hozzánk. Édesapám ismét rosszabbul lett és a nagymamám kihívta őket, de már nem tudtak segíteni apukámon, mert szívroham következtében meghalt. A nővéremmel próbáltunk oda szaladni hozzá, de a nagyink nem engedte ezt meg, csak nyugtatgatott, csitított minket, közben ő is ki volt készülve, hiszen nem csak mi veszítettük el az édesapánkat, hanem ő is az egyetlen fiát. A többit már csak pár évvel ezután a tragikus este után tudtam meg.


A boncolási jegyzőkönyv szerint ez volt a második szívinfarktusa egy azon napon, az elsőt (hátsó fali) egyszerűen nem észlelték és a megfigyelés helyett kiengedték a kórházból,ezzel súlyos mulasztást, hibát követtek el. Történt mindez úgy, hogy édesapám egész életében sportolt, focizott és úszott heti több alkalommal, nem ivott és nem is dohányzott, ráadásul az étkezésére és a miénkre is odafigyelt.

 

A következő évekről nem szeretnék sokat mesélni, minden volt, csak könnyű és vidám nem. Kezdetben minden nap kijártunk nővéremmel a temetőbe és az orvos szerint is depressziósak lettünk, rendszeresen pszichiáter foglalkozott velünk és hangulatjavító gyógyszereket kellett szednünk. Nagymamánkat és nagyapánkat szintén nagyon megviselte a tragédia, de ők ezt nem mutatták, hiszen minket kellett nevelniük, de mi láttuk rajtuk, hogy mennyire el vannak keseredve. Szegény nagyapám azóta szintén fentről figyel bennünket, ő tüdőrákban halt meg 2009-ben. Nagymamánk még velünk van, már mi vigyázunk rá és próbálunk gondoskodni róla, amennyire engedi, mert annak ellenére, hogy 80 éves elmúlt, nagyon jó egészségnek örvend hála Istennek és remélem ez még sok-sok évig így is marad.

 

Édesapánk távozása után a nagyszüleim egyébként pert indítottak a kórház ellen, amelyet 4 év és pár hónap után meg is nyertek, de nem is merem mondani, mennyi kártérítésre kötelezték az intézményt és nem is ez a lényeg. Egy ember élete, egy édesapa értéke nem fejezhető ki tíz, vagy százezrekben, de még milliókban, vagy milliárdokban sem. Vannak olyan dolgok, amelyek nem kerülhetőek el, akkor sem, ha a leginkább körültekintően bánnak az emberel, de úgy gondolom, ez nem az a helyzet volt. Emlékszem, még kiskoromban egy enyhe agyrázkódás után is a kórházban tartottak megfigyelésre, egy infarktus gyanú pedig jóval inkább indokolttá teszi ezt, ha nem térdek.

 

Az elején is hangsúlyoztam, még egyszer leszögezném, nincs már bennem harag. Sokáig volt, nem tagadom, de az évek múlásával eltűnt, de legalábbis átalakult. Inkább aggodalom, vagy bizalmatlanság lett belőle és egy kicsit hipochonderré is váltam. Ha valami apró kis tünetet veszek észre magamon, vagy a nagymamámnak van valami panasza, esetleg nővérem panaszkodik, hogy fáj valamije, hajlamos vagyok a legrosszabbra gondolni és elkezdem őket oltogatni, hogy sürgősen nézessék meg magukat, illetve én is rohanok a rendelőbe. Tudom, ez nem jó, de nem tehetek róla.Sokszor álmodom újra azt az estét és olyankor át is élem újra az egész borzalmat,de nem tudok mit tenni. Csak bízhatok benne, hogy egyszer sikerül talán átlépnem ezeken a dolgokon, de elfelejteni soha sem fogom tudni.

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2011.04.30. 12:42:29

Mielőtt elolvasnám a kommenteket, itt szeretném leszögezni kedves posztoló, hogy nagyon-nagyon sajnálom a veszteségedet, és remélem, hogy ahogy múlik az idő, mindig egy kicsit könnyebb lesz a lelketeknek. Talán nemsokára lesz saját családotok, akkor még könnyebb lehet egy kicsivel.
Az esetleges bunkó kommenteket pedig ereszd el a füled mellett. A véleményével mindenki saját magát minősíti (azért írom ezt le, mert szinte biztos, hogy lesznek tuskó kommentek).

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 12:42:43

@apolka:

Örülök, hogy jól vagytok.
Orvosos beszélgetést régen én is kerültem, mint a pestist.... :DDDD
Elég nehéz volt...

Jól vagyok, most csak izgulok, de minden várható, ellenben én is csodaváró lettem....

apolka 2011.04.30. 12:52:05

@Dr.laikus PhD: Kívánok sok-sok erőt továbbra is, a csodavárás, másik nevén remény meg elengedhetetlen és nagyon sokat segíthet.

adamantium 2011.04.30. 13:07:11

@Dr.laikus PhD: ne gondold, hogy olyan egyszerű ez az infarktus téma. az esetek 20-30%-ának semmilyen jele nincs az EKG-n, van, hogy a beteg nem érez semmit. édesapámnak sem fájt semmi, csak olyan "nem jól volt", elment az orvoshoz, csináltak egy EKG-t, haza se engedték, rögtön vitték a kórházba és kapott 4 by-passt. ugyanakkor van olyan, hogy fáj is, emelkedett is az enzim és negatív a koronarográfia (takotsubo féle infarktus). szóval egy infarktust nem felismerni, nem is olyan nehéz

adamantium 2011.04.30. 13:08:33

@Dr.laikus PhD: egyébként meg a szakmát nem árt néha egymásnak ugrasztani mert nagy a posvány otthon, kellene valaki aki felkavarja az egészet. igaz akkor meg jönnének akik halásznának a zavarosban, de másképp változás soha nem lesz

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 13:10:59

@adamantium:
demagóg 2011.04.30. 11:32:06
Mint ezen a területen, az acut infarctus katéteres ellátásában résztvevő invazív kardiológus örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy elvileg ez a történet ma nagyon remélem, hogy teljesen másként történne, ugyanis -előzetes vizsgálatok után, amennyiben az infarctus gyanúja felmerül - az összes mellkasi fájdalommal levő beteget ma megkatéterezzük gyakorlatilag azonnal, és az esetek 95-98%-ában van megoldás, meg lehet nyitni az elzárt eret. Természetesen az acut infarctus tünettana nagyon változatos lehet, a gondot általában azok az esetek jelentik, ahol az EKG-n nincs, vagy csak nagyon diszkrét eltérések vannak, a sok évvel ezelőtti történethez képest szintén nagy előrelépés, hogy olyan laborparaméterek vizsgálatára is van már lehetőség, amelyek nagyon korán jelzik a szívizom károsodását, ha az EKG nem egyértelmű. A mostani infarctus ellátás színvonalára jellemző, hogy gyakorlatilag Európa előtt járunk a 24 órás acut katéteres ügyeletünkkel, amit pl. Budapesten 5 centrum, vidéken pedig az egyetemi centrumok és kisebb területi centrumok adnak.
A történet mindenképpen jó, részvétem az írójának, ma nagyon fontos, hogy mindenáron terjeszteni kell, hogy mellkasi fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, mert a szívizom nagy része a fenti módszerekkel megmenthető!

Vele nem kéne összeugranod, de a betegek felé sem kéne érvényteleníteni.

A többivel egyet értek!

kalandfereg 2011.04.30. 13:12:51

@Dr.laikus PhD:
Na, hát erről van szó! Nem vagyunk munkadarabok, úgyhogy legyen már legalább ugyanannyi, sőt, még több jogunk pattogni, mint egy kilyukasztott vízvezeték gazdájának...
Az alacsony fizetés, a sok túlóra az valóban óriási probléma, de ne legyen már indok az alázó hangnemre, vagy egy tessék-lássék letörölgetett csipeszre steril eszköz helyett (saját tapasztalatok).
Szerintem mi két különböző orvostípusról beszélünk, te a túlhajszolt, ám lelkiismeretesről, én meg arról, akinek az évek során a valószínűleg amúgy is fogékony személyisége eltorzult, és úgy érzi, hogy basáskodhat a betegek felett. Meg a rossz képességekkel rendelkező orvosról, akikből szintén van egy pár.
Szerintem te is, meg mindenki más is, még az orvosok is találkoztak az általam kifogásolt orvostípusokkal, és ez ugyanúgy rossz volt nekik, mint nekem.
Úgyhogy nem kell őket védeni, hanem ki kell vetni maguk közül, mindenki jobban jár.

adamantium 2011.04.30. 13:22:03

@Dr.laikus PhD: nem értem miért ugranék vele össze, ő is azt írja, hogy a történet "ma" másképp nézne ki. azt írja, hogy ha felmerül az infarktus gyanúja akkor katéterezi meg a mellkasi fájósokat. én meg azt mondtam, hogy úgy általában a mellkasi fájdalmak jelentős része nem szív eredetű. én nem érzek ellentmondást a kettőben

El Visco Stello (törölt) 2011.04.30. 13:25:50

@alekab: Én a Korbuj-Jelinek beszélgetést ismerem, de biztosan hasonló.
Ezért is mondogatom, hogy Mágia, Mágia...

Bikli néni 2011.04.30. 13:31:16

@lódoktor: Figyi, ez egy majd' egy éves cikk. Azóta elég nagy itt a fejlődés és a változás. Mi, akik itt maradtunk, megértettük már, hogy nem úgy működik a rendszer, ahogy mi azt magunkban elképzeltük. Szeretjük az itteni orvosokat, mert tanítanak minket. Szeretjük a nem orvos, de bölcs és tájékozott hozzászólásait. Én két dologért járok erre a blogra: tanulni. És szórakozni. Örömömet lelem benne, hogy ennyi értelmes ember van itt.
Az a probléma, hogy még mindig azokat a hozzászólásokat halljátok meg, amik ugyanazok az egybites agyszülemények: a történetben szereplő orvost meg kell verni, be kell perelni, stb. Vagy épp az emberek surmóságát veszitek észre.
Igen, vannak itt többen is, akik bicskanyitogató stílusban írnak, de én ezen tovább tudtam lépni, és a lényeget figyelem.
Felesleges itt gerjeszteni az indulatokat. Ez a blog több, mint egy éve indult. A kezdeti anarchiából már kirajzolódni látszik az értelem is :)

Ja, és Adamantium nyolcezres kommentszámos hozzászólásához elmondanék annyit, hogy Németországban nem annyian laknak, mint itt, ergo sokkal több a potenciális kommentelő is.
És most gondoljatok bele, ha nyolcezer komment születne egyetlen nap alatt, azt ki győzné szerintetek végigolvasni? Mi itt nem tömeg vagyunk, hanem egy kisebb, összeszokott banda. Szerintem ez tök jól van így is. (és ne feledjétek, hogy vannak read only-k is, nem is kevesen. Amire én egyébként baromira kíváncsi lennék, nagyságrendileg hányan vannak.)

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.04.30. 13:33:19

@jágör68: Nem látszik semmi, a hátfalit csak a vér teszt mutatja ki. Persze ha megcsinálják. Nekem nem csinálták meg. Egy éjszaka alatt , másnap 3 óráig 7 orvosnak nem jutott eszébe hogy vér tesztet csináljon hát falra. Dél pesti kórházba is csak első falit csináltak, pedig azt ki mutatja az EKG is. Másnap 24 óra után már az EKG is kimutatja, de addig csak haldokolsz. Az orvosok, mentősök, körzeti, kórház, azt ugatja pánik rohamod van. Az sem érdekli ha minden tűnet meg van. Vagy 6 ami mutatja, hogy éppen haldokolsz. Haza küld a francba, aztán ha szerencséd van, és nem hagyod, másnap még is el mész egy másik 8 ik orvoshoz, akkór ki mutatja már az EKG, és rohanva tolnak az intenzívre, ahol az osztályos orvos be szól mikor gépen vagy. Mért ilyenkor kell jönni, most már nem tudunk felmenni katéterrel. Nem is mennek fel, majd másfél év múlva ki derül, hogy ketté van törve az egyik fő verő ér. De az is csak azért, mert idegrohamban üvöltöttem, hogy ragaszkodom a szív katéterhez. Mert állandóan el szürkültem, iszonyúan fáradt voltam. Na az első éjjel után másfél évvel lettem ellátva úgy, hogy fel lőtték a ballont, az én cirkuszomnak köszönhetőn.

adamantium 2011.04.30. 13:35:54

@Bikli néni: egyébként azóta megnéztem a post 12 ezer kommentnél jár és, mily meglepő :), a mellbe való szilikon beültetésről szól :)

zellerlevél 2011.04.30. 13:35:55

@Dr.laikus PhD:

Egyetértünk, egy dologra azért felhívnám a figyelmet a következővel kapcsolatban:
"de az egyéni fájdalom vagy a tudatlanság mégis csak a laikus privilégiuma."

És a beteg tudatlansága jelentős részben az orvosok hibája is, mert a jelenlegi helyzetben nem érdekük sem a beteg tájékoztatása, sem az, hogy a beteg maga tájékozódjon. A tudatlan és tudni sem akaró páciens kényelmesebb.

adamantium 2011.04.30. 13:38:31

@Ari11: nem olyan egyszerű ez, hogy elülső falit kimutatja az EKG, hátsó falit meg nem. mind a kettőből van amit kimutat, van amit nem. a labor sem az Isten, attól függ mit kérsz, az is csalóka lehet, egy nagyobb izomzúzódás is igencsak felviheti az értékeket, vagy bármilyen műtét a közelmúltban. vannak ugyan szuperspecifikus vizsgálatok, de nem biztos, hogy minden kórházban van rá lehetőség

Bikli néni 2011.04.30. 13:39:42

@adamantium: Na várjál :)
Ez EGY poszt. Erre mennyi idő alatt érkezett 12 ezer komment? Minden nap megjelenik egy poszt, amire több ezer komment érkezeik? Ugye, hogy nem :) Nem lehúzni akarom azt az oldalt, hisz nem is ismerem (meg időm sincs nézegetni), de te is tudod, hogy ennyi sok kommentet, naponta több ezret akkor is képtelenség végigolvasni, ha az ember csak enni meg pisilni kel fel a gép mellől :)
Meg azt is nézd, hányan beszélnek németül. Azért egy picikét többen, mint magyarul :P
(De azért én örülök, hogy te pl. itt is előfordulsz...)

epres négercsók 2011.04.30. 13:48:45

@*Catalina*: Nem értetlenek vagyunk, hanem vannak dolgok, amik egyszerűen nem a mi hatáskörünk. Csak ezt nem vagyunk kötelesek, és nem is szeretnénk részletesebben kifejteni itt. Maradjunk annyiban, hogy megtesszük, ami tőlünk telik. (Ezt mindenki másnak is mondom, aki elégedetlen velünk.)

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.04.30. 13:52:05

@adamantium: Aranyos vagy. De ha éjjel 4 órától másnap délután 3 ig 7 orvos lát, közte, bel, ideg, mentő kórház, körzeti éjszakai ügyeletes (vegyen be két Algopyrint, telefonon. Majd rám b. a. sz. t. a. ). Legalább 6 jele meg volt az Inkfarktusnak , ha egy volt sportoló, kő kemény hiszti mentes nő mondja ezt neked, kérlek hidd el. A lányomnak adott a mentős egy nyugtató inyekciót, majd pakoltak és távoztak, mert alacsony volt a vérnyomásom. Hogy ott fuldoklom, ég a bőröm, le szakadnak a klar, hát izmaim, lángol a nyelőcső, nem kapok levegőt, az egyáltalán nem érdekelte, pakolt és távozott. Pedig mikór megjöttek azt hittem , na meg maradok itt a mentő. Gondolhatod ez reggel 8 óra, majd délután 3 ig, a körzeti, kórház, bel, ideg. Tünetek alig szűntek. Végül újra vissza küldött az ideg osztályra, ahol már könyörögtem, adjon valamit amivel ki bírom az éjszakát, aztán megyek másik kórházba. Na adott Rivotrilt. Másnap István kórház, belgyógyászat, Intenzív osztály.

az_igazi_trebitsch 2011.04.30. 13:52:42

ar11: "Na az első éjjel után másfél évvel lettem ellátva úgy, hogy fel lőtték a ballont, az én cirkuszomnak köszönhetőn. "

Érdekes eset lehetett a tied, hogy másfél évig húztad a ballonig.....

adamantium 2011.04.30. 13:54:20

@Bikli néni:
az első bejegyzés:13-03-2007
hozzászólások: 11798
látogatások: 696687
jó nem?
egyébként ott úgy zajlik, hogy bármelyik posthoz hozzászólhatsz és a listán az a post szerepel a legelső helyen amelyikhez a legfrissebb hozzászólás íródott, így akár a legrégebbi post is lehet a legelső helyen, a kevésbé érdekesek, amelyekhez nem szól hozzá senki, meg szép lassan hátrasorolódnak

az_igazi_trebitsch 2011.04.30. 13:57:30

Én továbbra sem értem, hogy egy hét és fél évvel ezelőtti történet mi a fenét keres a Praxis blogon, bármennyire megható is. Továbbra is az a véleményem - Máriával egyetértve -, hogy ez egy ide nem illő,bulvár stílusú, hatásvadász beírás, semmi több.

Bikli néni 2011.04.30. 13:59:08

@adamantium: Ez mondjuk nem rossz megoldás, így tényleg lehet több hsz-t előidézni. Nekem is az a bajom mostanában, hogy este idekeveredek ugyan a gép elé, de az érdemi vitába már nem tudok beszállni, max elmondom a véleményemet, amit vagy elolvas még valaki, vagy nem, de legtöbben már ugranak a következő poszthoz.
Meg innen konkrétabb címkéket hiányolok. Beteg, orvos, panasz, kórház, hát ez melyik posztra nem illik?

adamantium 2011.04.30. 14:01:02

@Ari11: nem azt mondtam, hogy a te esetedben jól jártak el, hanem, hogy nem egyszerű a dolog. és a vizsgálati módszerek sem egyszerűek és nem mindig biztosak. én pl mivel a kardiológiához nem igazán értek azzal kezdem, hogy ekg és az összes enzim. és állítólag magyarországi viszonylatban pazarló vagyok, hogy a CK-NAC, CK-MB, Trop-T, D-Dimer mellé esetleg alapból kérek egy myoglobint meg egy BNP-t (ami azt hallottam, hogy magyarországon még csak külön kérésre készül). itt még nem szólt érte senki, csak amikor elcsíptem időben az infarktust, hogy milyen jól tettem.
itt az a nézet, hogy pénz nem számít, minden objektív vizsgálatot el kell végezni, ha a beteg ennek ellenére meghal, akkor mosom kezeimet, hogy ráköltöttem egy vagon pénzt mégse sikerült kimutatni semmit

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 14:06:49

@adamantium:
Statisztika, látogatottság

Január: 197 116 egyedi látogató, 377 245 oldalletöltés.

Február: 145100 egyedi látogató, 289842 oldalletöltés.

Március: 172970 egyedi látogató, 340917 oldalletöltés.

Márciusig...

Ki a jobb? Magyarok! :DDDDD

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 14:11:42

@az_igazi_trebitsch:

Úgy is nézheted, hogy 7 és fél éve még mindig fel nem dolgozott történet ami ma már valóban a számunkra - de csak a számunkra - hatásvadász, árva történet.

Kicsit mélyebben kéne nézni, igaz itt senki nem pszichiáter és nem is pszichológus. És mégis érdemes lenne más szempontból nézni.
Az is érdekes amit ír és érdekes ahogy ír.

Még érdekesebb az elutasításunk....

adamantium 2011.04.30. 14:20:51

@Dr.laikus PhD: nehéz megítélni, hogy melyik a jobb, de nem is cél.

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 14:26:29

@adamantium:

Csak érdekes és érdemes orvosoknak ide írni, népet, beteget nevelni.

Sokkal olvasottabb, jobban ható, mint hinnénk.

Azt tényleg nem lehet melyik a jobb, viszont ott ahol a lélegzetvételedről szólsz a betegnek, hogy ne lepődjön meg, ahol nyilván jóval többet tud a saját testéről (ami lehet az oktatás pozitívuma is), a vele történtekről, mint a magyar beteg.
Érdekes módon kiszakadt orvosaink hamar elsajátítják ezt a módszert.

Marad az agyonolvasott és időnként gyalázott poszt.

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 14:49:17

Letétbe helyeznék felmondásukat
az orvosok

2011. április 30.,

Az InfoRádió értesülése szerint május közepén több orvos dönthet úgy, hogy év végéig ügyvédi letétbe helyezi a felmondását, így sarkallva a kormányzatot az egészségügyi dolgozók helyzetének rendezésére. Amennyiben ez nem történik meg, jövő márciusban tömegek hagyhatják el az országot. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban emlékeztetett: volt már ehhez hasonló akció Magyarországon. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint soha nem látott összefogás van kialakulóban az orvostársadalomban. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nem kívánt nyilatkozni a kérdésről.

Az ország egyes részein már most is veszélyezteti az ellátás biztonságát az, hogy nincsen elég egészségügyi dolgozó, miközben egyre több munkaerő-közvetítő cég toboroz külföldre orvosokat, ápolókat. Nagyon sokan demonstratív szándék nélkül is távozóra foghatják - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hozzátette: nem akar belebeszélni a kormány pénz- és gazdaságpolitikájába, de úgy véli, a döntéshozóknak van mozgástere bizonyos "hangsúlyok" áthelyezésére, és az orvosok itthon és pályán tartásához szükséges előmeneteli rendszer alapjainak letételére. Ez elhatározás kérdése - jegyezte meg.

Az elnök emlékeztetett: 2008-ban volt már a mostanihoz hasonló akció: akkor vizitdíj-kompenzációt követelve helyezték letétbe felmondásukat az alapellátásban dolgozó orvosok a kamaránál. Igaz, akkor nem jött össze annyi dokumentum, amennyire a nyilvánosságra hozatalhoz számítottak.

Most sem lehet felmérni, hányan csatlakoznának a kezdeményezéshez, annyi azonban biztos, hogy az orvoskar megosztott és nagyon csalódott, mivel az elmúlt időszakban sem tett a kormány semmit az érdekükben. Sőt, több alkalommal is elhangzott az a kijelentés, hogy rendszerszerű béremelésről, táblaszerű bérrendezésről ne is álmodjon az egészségügy - fűzte hozzá Éger István.

Soha nem látott összefogás

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvostársadalomban komoly egyeztetések zajlanak, nagy összefogás van kialakulóban. "A kollégák között eddig el nem képzelhető feszültség és tenni akarás alakult ki" - mondta az InfoRádiónak.

Papp Magor figyelmeztetett: ha az orvosok elvándorlása a jelenlegi ütemben folytatódik, 2013 végére működésképtelenné válik a magyar egészségügy, ez idő alatt ugyanis mintegy négyezer orvos tűnik el majd Magyarországról.

A rezidensek és az orvosok problémáit nem lehet csak pénzzel megoldani, jobb munkakörülményeket és a szakmai fejlődés lehetőségeit is biztosítani kell - fűzte hozzá az érdekképviselet elnöke.

steierhoffer.blogspot.com/

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2011.04.30. 14:57:57

@Dr.laikus PhD:

Muterom 30 éve dolgozik főnövérként az egészségügyben ebből kifolyólag rengeteg orvost, docenst, stb..ismerek. Tudom mi az a mulasztás és mi ilyenkor a védekezőmechanizmus. Ha ilyen esetben valaki egy wikipedia cikk mögé bújna körberöhögném...nem támadásnak szánom, csak jelzem, nem a levegőbe beszélek

Desiderata 2011.04.30. 14:58:02

Őszinte részvétem a poszt írójának. Volt 13 évvel ezelőtt már forgalomban trop T vagy trop I teszt? Kétlem. A többi szívenzim nem ad megbízható eredményt. Gondolom St deoressziü, ischaemiás elváltozás látszott a tükörkép-elvezetésekben, amit a sportolás miatt kialakult sportszívnek tulajdonítottak. Mindemellett fel kellett volna venni megfigyelésre.
Máriát pedig ki kellene tiltani innen,mert egy végtelenül ostoba és érzéketlen liba, ráadásul,ha valóban elvesztette volna fiatalon az édesanyját, tuti nem írt volna mocsokságot.

adamantium 2011.04.30. 14:58:54

@Dr.laikus PhD: véleményem szerint az orvostársadalom jelenlegi katasztrofális helyzetéért jó részben éger istván a felelős, annak ellenére, hogy az orvosi fizetés 10-szeresét zsebeli be havonta. semmit nem tett az orvosokért csak ellenük, tehát véleményem szerint pont ő az aki nem kellene egy szót se szóljon hanem szépen visszavonuljon

adamantium 2011.04.30. 15:01:17

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu): ne égesd magad a nagy tudásoddal :D fogalmi zavaraid sincsenek a jelen betegség patomechanizmusáról és diagnosztikájáról, ráadásul a mulasztás esetén javasolt jogi lépéseid mindent elárulnak a kulturális szintedről

aiolosz 2011.04.30. 15:01:37

Érdemes lenne ketté választani az itt történő eseteket és a reakciókat. Értem az emocionális megközelítéseket és azzal sem foglalkozom, hogy mennyire valós, vagy sem, de engem elsősorban a szakmai megközelítés érdekel...ne, tőlem akár lehet fikció is. Aki itt felháborodik, az szerintem nem jó helyen teszi, percenként lehetne ökölbe szorított kézzel üvöltözni, őrjöngeni...engem sokkal jobban érdekel a szakmai hozzáállás, főképpen a fiatal orvosoké, rezidenseké. Önző vagyok, aki nem szökik el közülük, azokra leszek én is rászorulva...ha nem visz el egy hirtelen szívroham...

adamantium 2011.04.30. 15:08:04

@Desiderata: Trop-T biztos volt már akkor, de annyira specifikusnak nem nevezném. minden szívizombetegségben emelkedett s szintje, nem csak az infarktusban, továbbá emelkedett olyan kórképekben melyek fokozott szívműködéssel járnak, végstádiumú vesebetegeknél is emelkedett lehet a szintje. és a legfontosabb nagy műtétek után, nagy izomroncsolódások után, crush syndrómában, compartement syndrómában, rabdomyolisisben is emelkedik a szintje. asszem ma már vannak ettől specifikusabbak is

Desiderata 2011.04.30. 15:11:10

@adamantium: Igen, nem teljesen specifikus. Azonban,ha kapsz egy emelkedett trop T-t egy betegnél, akkor nem küldöd haza a világ minden kincséért sem :)
De azt hiszem, ez mellékes a poszt szempontjából.

jágör68 2011.04.30. 15:37:23

@Ari11:
Hadd tudjam már... 3. évben is tanítják Kórélettanból, az "ún" tükörkép hátsó fali infarktus ott van a szigorlatra bemagolandó és felismerendő kb 50- féle EKG- elváltozás között.
Aztán Kardiológia 4. év, Oxiológia 5. év... Plusz, aki mentőtisztkedik még egyetem alatt- mint anno én is- az talán a valóságban is lát ilyet.
Ami meg a Te esetedet illeti, nagyon sajnálom, én még csak olyanról hallottam, akinek hasonló kórtörténettel, még aznap megcsinálták a koronarográfiát.
Bár tény, ami igaz: sokat züllött csak az utóbbi pár 4- 5- 6- 7- 8- 10 évben is a magyar egészségügy- ahogy az ország egésze is.
"Minden országnak olyan egészségügye van, amilyet kiharcol magának- amilyet érdemel."

szabidoki 2011.04.30. 16:06:58

@jágör68: való igaz, ugyanakkor az is közismert, hogy sajnos nem nehéz benézni, főleg ha valaki nem rutinos. Szomorú történet.
@BKV reszelő: nana, ez azért túlzás.
@Ari11: a te eseted az élő példa arra, hogy súlyos pszichiátriai betegeknek kifejlődhet belgyógyászati kórképe is a pszichiátriai mellett (netán miatt), amit aztán nem kis kihívás kezelni.
@kalandfereg: senki nem állított olyat, hogy az orvosokat nem lehet kritizálni - a probléma ott van, hogy nagyon sokan nem értik meg azt, hogy az orvoslás igen soktényezős dolog, nagyon sok olyan probléma adódhat, ami független az orvos felkészültségétől, hozzáállásától, modorától. Hiába magyarázzuk, csak a "mundért védjük".
@lódoktor: olvasd el azokat a posztokat és kommenteket, amikre ezeket írtam.

epres négercsók 2011.04.30. 16:38:32

@BKV reszelő: Még egy ilyen megjegyzés, és örökre raklak ki innen. Most megúszod pár nappal, de csak most. többet nem.

Bikli néni 2011.04.30. 16:44:58

@Desiderata: Nem tudom, ezek a tesztek mire valók, és nyilván évről-évre fejlődnek a technikák.
Azonban azt gondolom, mégis lehetett itt valami stikli, mert a bíróság nagyon-nagyon ritkán állapítja meg ilyen esetekben a polgári jogi felelősséget, tehát az akkori lehetőségekhez viszonyítva sem végezhettek el mindent.

2011.04.30. 16:47:12

@Ari11: @adamantium: @Desiderata: Linkeltem egyet fentebb az MI diagnosztikájához, ott rendesen ki van vesézve a labor és az EKG is. Újabb és újabb molekuláris sejtbiológiai kutatások célozzák meg a minél specifikusabb izoenzimeket (troptonin, kreatin-kináz izoenzimjei), de ne felejtsük el, hogy a mezodermális fejlődés jellegzetes sejtjei (szívizomsejt, simaizomsejt, vesetubulussejt, stb.) közt abszolút különbség nemigen lesz, ezért örökké lesznek átfedések a simaizmok pusztulásával és a vesekárosodással járó folyamatokkal.

Desiderata 2011.04.30. 16:52:59

@ReignOfdark: Megbolondulok,mikor a noverek creatin-kinase-t csinaltatnak a betegnek automatikusan.

@Bikli néni: Jaja.

hohahohahohaho 2011.04.30. 16:53:29

Egy infarktust fel kell tudni ismerni.
Ha felmerül a gyanú, de az első vizsgálatok nem igazolják egyértelműen, akkor a beteget kórházban kell megfigyelés alatt tartani.
Ettől függetlenül Máriának teljesen igaza van a poszt stílusát illetően, a sok primitív szidalmazó meg szégyellje magát (pl jim akárki, "ott rohadj meg, ahol vagy" - ilyent jóérzésű ember nem mond az embertársára csak azért, mert valamiben nem ért vele egyet))

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 16:55:31

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu):

Hát ha anyád főnővér sajnállak őt.

Én csak olyan főnővérekkel találkozom mostanában akik az orvosoknak segítenek, otthon nem nevelik az utódaikat tettlegességre, névtelenség mögé bújó, fenyegető senkivé.

Nem azért mondom...

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 17:04:33

@Dr.laikus PhD:

....sajnálom őt....
helyesen. :)

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 17:09:51

@adamantium:

Nézd én mindig utáltam. Egy kamarai elnök ne aktuál-politizáljon, hanem lobbizzon a mindenkori politikánál.

Pont tőled tudnék idézni aki minden áron kötelező kamarai tagságot reklamáltál.

Mi lett az alternatívával a Kasszaorvosi Szövetséggel?www.kasszaorvos.hu/

Ez kiknek a szégyene? A lehetséges alternatíva?

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.04.30. 17:16:04

@az_igazi_trebitsch: A hátfali inkfarktussal elláttak az intezíven, de az ér elzáródást, csak nagyon nehezen tudtam ki járni, hogy meg csinálják a szív katéterezést. Hiába mondtam, hogy fáradt vagyok nagyon, azt mondták nem indokolt. Sopronba is kértem a szanatóriumba. Mert az apám 40 évesen koszorú ér elzáródásban halt meg, ezért gondoltam hogy örökletes. Az is volt.

2011.04.30. 17:22:59

@Desiderata: Sok helyen a háziorvosi ún. alapszűrésben is benne van. Hát igen.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.04.30. 17:24:16

@adamantium: Kár, hogy nem te voltál az egyik orvos a 7 közül akkor Hajnaltól délutánig . : ))
Jó olvasni is, hogy te így jársz el.

ondol 2011.04.30. 17:27:33

Olvastam a neten (tudományos folyóiratban), hogy gyakorlatilag tudják mi okozza a szívinfarktust, és egyéb érelmeszesedéses betegségeket. Tudják, hogy gyulladásos folyamat az alapja, és ismerik, sőt ki is tudják mutatni a kórokozókat.

Szövettani vizsgálatokat is végeztek, ennek tisztázására.

Azt nem értem, hogy ha ez így van, akkor miért nem a megelőzésre van fektetve a hangsúly már gyermekkorban, hiszen a leírás szerint akkor indul a folyamat.

Olyan sok embert érint az elmeszesedés, hogy nincs is aki kivétel lenne.

Hiába nem dohányzik valaki, hiába vannak rendben a vérzsírok stb.. a meszesedés elkerülhetetlen, mert a kórokozók nem válogatnak.

Hogyan lehetne a megelőzést elkezdeni?

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2011.04.30. 17:31:31

@szabidoki: Bocsika, de velem kapcsolatban milyen pszichiátriai esetre gondolsz ???
Írd már meg. Már 55 éves vagyok, remekül vettem az akadályokat, amik mellesleg nem voltak kicsik. Nem szorultam soha pszichológiai ellátásra.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.04.30. 19:03:42

@Dr.laikus PhD: Hát igen, a rezidenseket meg lehet érteni.
Ami érdekes, az viszont az, hogy várhatóan nem csak rezidensek fogják letétbe helyezni, hanem szakorvosok is.
Úgyhogy tényleg dőlhet a rendszer.
Valahogy rendezni kéne a fizetéseket.
Akár így is: drmorcz.blog.hu/2011/04/24/kotelezo_halapenzt

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.04.30. 19:26:47

@adamantium: Igen, Égert küldjék vissza háziorvosnak.

adamantium 2011.04.30. 20:19:08

itt az a gond, hogy az összes vezető az egészségügyben (rektorok, professzorok, ...) égerrel az élen meg vannak kenve. nem láttátok milyen fizetéseket kapnak egyes rektorok, asszem a szegedi rektor valami 8 millát havonta, de lehet tévedek (biztos nem nagyot). ebből következőleg a vezetőség soha nem akar majd változást, csak a pórnép. na persze:
Habár fölûl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!

adamantium 2011.04.30. 20:22:39

@Dr. Morcz: az itt szereplő árak felháborítóak, soha de soha nem kaptam ennyit és olyan helyen dolgoztam ahol belátásom volt egy pár dologra felső berkekben, ezek az összegek professzori szinten sem jellemzőek

adamantium 2011.04.30. 20:40:20

@Dr. Morcz: én egyébként abban látnám a megoldást, hogy a betegségek ellátási komplikáltságának függvényében azokat különböző jártassághoz kötném. pl lehetetlenné tenném, vagy legalábbis fizetőssé, hogy a beteg saját elképzelése szerint egy professzort kérjen fel a külboka törésének ellátására, az rezidensi feladat. ha ragaszkodik a professzorhoz, akkor fizessen hivatalosan is érte. ugyanakkor meg ha valaki a szintjénél sokkal alacsonyabb műtétet végez el a hivatalos extra fizetés nélkül, akkor köteles legyen számot adni róla a szakmai kollégiumnak, hogy "drága professzor úr, maga közismerten gerinc specialista, mégis belerakta a kovács néni Böhler A típusú pertrochanter törésébe a Gamma 3 szeget, ami a szakmai protokoll szerint 2. éves rezidensi feladat. mégis mi indokolta ezt a speciális ellátást?" és ha nincs speciális magyarázat akkor jönnének a szankciók, ne félj lenne rend és XY professzorok nem egész nap putyukat operálnának a sajátjuknak tekintett műtőben, miközben a nyílt törés kint várakozik, mert hát a professzor urat nem lehet zavarni

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.30. 20:40:26

@adamantium: erre csak az egyik humoristát tudnám idézni:
"fölkavarodott a nép. az alja van felül."

marand22 2011.04.30. 20:44:01

@ondol:
1. Nem kórokozók okozzák a szívinfarktust, az egy régen meghaladott teória (Chlamydia).
2. A megelőzésre van helyezve a hangsúly már régen, de nehéz leszoktatni a magyart a dohányzásról, az egészségtelen ételekről, a mozgásszegény életvitelről.
3. Vannak ellentétes példák is (kövér, nem mozog, stresszben él, egészségtelenül étkezik, dohányzik, mégis sokáig él). Kire gondoltam ?
4. Visszatérve az eredeti történetre. Irodalmi adat, hogy ACS-ben a betegek kb. 20 %-nál van 1-nél több culprit laesio (azaz egyszerre több érben van instabil plakk, azaz egyszerre több infarktust kaphat) !!!

2011.04.30. 21:07:47

@marand22: Már hiányoltalak! :-)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.04.30. 21:16:17

@adamantium: Az árakat a különböző eü. támájú blogokból szedtem össze, a szülést konkrétan a saját blogom egyik posztjában is szemlézett Sárdobáló blog Geréb Ágnessel kapcsolatos posztjából. A 3000 Ft/nap az az ár, amit több bp-i kórház ápolási osztálya ma is elkér egy ápoláson kívül mást nem igénylő beteg esetén, legálisan.

ondol 2011.04.30. 21:24:29

@marand22: kösz a választ.

Okozhat a vízhajtó(furosz.) vagy a Kálium / vagy a kettő együtt székrekedést?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.04.30. 21:24:39

@Desiderata: Segít, ha végigolvassa a bejegyzést, a vége ui. ez:
"Disclaimer: Azok számára, akik még nem találkoztak a bloggazda kissé sajátos stílusával és / vagy a homloklebenyük károsodott, megnyugtatásul közlöm, hogy a vastagon szedett javaslat és az utána következő szövegrész műfajilag a szatíra világába tartozónak érzi magát. A cikk célja csak annyi, hogy a valós (és bőségesen hivatkozott) adatok alapján felhívja a figyelmet az eü. válságára, és rávilágítson arra, hogy társadalmi szintű áldozatvállalás (pl. többlet-befizetés, a befizetők körének kiterjesztése) nélkül a ma megszokott ellátási színvonal sem tartható fenn."

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 21:33:11

@Dr. Morcz:

Égerre gondolt..
Engem is megtévesztett. :))

rikavagyok 2011.04.30. 21:42:43

@adamantium: Pedig a gyakornok dolga a a papírmunka, kéhlek alássan ;)

adamantium 2011.04.30. 22:16:40

@rikavagyok: mondj még egy olyan gazdag helyet a világon ahol a titkárnői álláshoz 6 éves orvosi egyetem kell? ugye nem tudsz? na hát akkor ne sírjunk, hogy szegények vagyunk

adamantium 2011.04.30. 22:18:25

@Dr. Morcz: 140-et szülésért én is hallottam nagyon elvetemült helyeken, de 50 egy manduláért? az nagyon sok. a többi az nem kérdés, beleférne

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 22:28:27

@Dr. Morcz:

Visszaolvasva, belegondolva a napokban kiszivárogtatott kormányzati akaratot....

Hát lehet, hogy jó kis ötletet adtál.
Persze ehhez kell egy biztosító (na de melyik?).
Ezen már megint vérre menő vita és acsar lesz.
Állami, külföldi, magyar (van már kormányzathoz közeli).
Na ez az utóbbi biztosító majd elvállalja (Éger? lesz az orvosa), hogy megaszondja a betegről mi a rákért nem gyógyult ki a szarkómából, pedig a csökkentett gyógyszerárak mellett is megkapta a maximálisan engedélyezett terápiát.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.04.30. 22:31:44

@Dr.laikus PhD: Erről nem hallottam, mi szivárgott ki?

thbogyó 2011.04.30. 22:38:13

Nagyon együtt érzek a posztolóval. Igaz, én 15 éves voltam, mikor édesapám elhunyt (szintén hátsó fali infarktusban), de nagyon megviselt. Főként, mert a karjaimban halt meg. Tehetetlen voltam, dühös. Minden perc óráknak tűnt, mikor a mentőket vártuk. Pedig elég gyorsan -10 perc alatt - kiértek. De már csak annyit tudtak mondani, hogy a "halál beállta 16 óra 15 perc". Nekem is sokáig tartott feldolgozni, jártam pszichoterápiára is, ami sokat segített.

S ez az eset alig 4 év múlva megismétlődött, de akkor az áldozat az édesanyám volt. S egyik esetben sem tudtak segíteni, mert nagyon gyorsan történt minden. Sokáig gyötört az önvád, hogy mit tehettem volna, aztán szép lassan megtanultam megbocsátani - önmagamnak elsősorban.

Desiderata 2011.04.30. 22:38:19

@Dr. Morcz: Szemüveget a bírónak :D

@rikavagyok: Inkább így: Magyarországon a gyakornok dolga csak a papírmunka, külföldön viszont hagyják, sőt presszionálják tanulni.

Desiderata 2011.04.30. 22:40:56

@thbogyó: Részvétem, ez rettenetes. Remélem, mondta a háziorvosod,hogy neked rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomásod, koleszterined, cukrod, nagyon egészséges életmódot kell folytatnod, tilos dohányoznod és gondolom már aszpirint szedsz legalább.
És ne gyötörd magad, laikusként semmi jobbat nem tehettél,minthogy hívod a mentőt.

thbogyó 2011.04.30. 22:48:51

@Desiderata: Persze, rendszeres ellenőrzés alatt vagyok, s eddig minden rendben. Vérnyomásom átlag 90/60 Hgmm, vércukrom 3,1, koleszterinemet így hirtelen nem tudom, csak annyit, hogy éppen eléri a minimum értéket. Rendszeresen járok EKG-ra is, ahol eddig csak a legutóbbi alkalommal volt egy kis gond (sinus tachicardia), mivel sajna a pulzusszámom átlag 100 körüli.

Mondjuk az is igaz, hogy a szüleimnél az alkoholizmus okozta a korai infarktust...

Ginibeka MD 2011.04.30. 22:52:35

Részvétem a posztolónak. Azért hozzátenném, hogy a posterior infarktust azért elég könnyű elnézni.., főleg ha még nem csináltak troponint előtte..

Desiderata 2011.04.30. 23:04:18

@thbogyó: Én úgy tudom,hogy az alkoholizmus nem kimondott infarktusfaktor, nem dohányoztak esetleg?

thbogyó 2011.04.30. 23:16:53

@Desiderata: Édesapám nem dohányzott, anyukám viszont igen. Viszont nem gyengén voltak alkoholisták, a GGT-jük átlag 800 volt...

thbogyó 2011.04.30. 23:29:21

@thbogyó: Viszont jó hír: a nagyszüleim és a dédszüleim átlagosan 90 évet éltek. tehát még van remény :)

rikavagyok 2011.04.30. 23:52:26

@adamantium: Ez az az ország, ahol, ha elkezdek nyivákolni egy esetkocsiért, akkor ahelyett, hogy átjönne a Duna túloldaláról (18km, de közben ott a Szent Megye Határ), leröptetik a helikoptert...
Tékozló koldus rulZ... :S

@Desiderata: az öngyilkosönirónia jelet még nem találták fel, sajna...

(Egyébként, mivel közel két hónapja olyan főnököm van, aki nemcsak kórlap rajzolásra és betegfelvételre érdemesít, kivételesen nem sír a szám)

adamantium 2011.05.01. 00:06:59

@rikavagyok: a gond az, hogy megyénként van, hogy csak egy esetkocsi van, ha túl messzire elmegy akkor lehet, hogy a saját körzetét hagyja cserben

szabidoki 2011.05.01. 03:23:25

@adamantium: ez butaság, minden nagyobb városban van esetkocsi. Amiből megyénként csak egy van, az a rohamkocsi.

adamantium 2011.05.01. 09:45:24

@szabidoki: volt egyszer egy súlyos sérültünk más megyéből és kb középúton A megye mentősei átrakták B megye mentőseinek roham vagy eset vagy milyen kocsijába a beteget és úgy történt a szállítás. mondtam, hogy ezzel elveszett vagy 15 perc, nem lett volna logikusabb egy menetben szállítani? azt mondták, nem, mert az ilyen szintű kocsi nem hagyhatja el a telephelyének több mint X kilométeres körzetét. mentősök mondták

Leroi 2011.05.01. 09:58:39

Részvétem a posztolónak.

Mindezek ellenére a posztot kb. a negyedik bekezdés végén be kellett volna zárni.
A ráadás (kártérítés, nagyszülők) annyira nem tartozik hozzá a gyászhoz, hogy fölösleges volt olyan hosszasan színezgetni.

Leroi 2011.05.01. 10:00:31

@adamantium:
A szokásos katonás eü. szervezettség a mentőknél néha túlszervezett és túl óvatos, néha pedig észveszejtően könnyelmű. Az az érzésem, hogy az OMSZ csak a két véglet valamelyikén képes működni, a normális középutat nem ismeri.

Dr.laikus PhD 2011.05.01. 11:36:24

@Dr. Morcz:

Kimaradt az idézőjel, de a gyógyszerkassza meghúzására gondolok.

Bejelentik, utána gondolkodnak. Még a lobbierőt sem képesek felmérni.

marand22 2011.05.01. 15:00:11

@ondol:
Igen, a vízhajtók csökkentik az egyéb módon történő folyadékvesztést (azaz a bélsár víztartalmát is), így okozhatnak székrekedést.

Leroi 2011.05.01. 17:22:56

@adamantium:
Azért lehet egy pár csodás cikket is olvasni errefelé.
Egyik cikk egy gyöngyszeme:
"A lakásban tartott házkutatás során több - valószínűsíthetően - éleslőfegyvert, gépkarabélyt, géppisztolyt, nagy mennyiségű lőszert és tárat, valamint egy szlovák kommandós egyenruhát foglaltak le a nyomozók."
Kiemelve a "valószínűsíthetően" szó...
El lehet képzelni azt a, feltehetően fegyvervizsgával rég rendelkező,fegyvert már látott, fogott
kommandóst, aki egy fegyverarzenálról nem tudja megállapítani, hogy az éles-e vagy gázfegyver, netán airsoft...
Ilyenkor áll vigyázban az emberben az ütő: ilyen cikket egyáltalán hogyan lehet komolyan venni...

Droidfigyelő (törölt) 2011.05.02. 18:50:03

Nagy részvétem a posztolónak - nem lehet felkészülni anyánk és apánk halálára, legfeljebb mindannyiunkkal megtörténik, és folytatni kell az életünket, mert nincs más lehetőség. De nagy tockos minden együttérző kommentelőnek, aki elküldi a picsába a posztírót, mert 'melodramatikus', 'szentimentális', 'miért nem lehet ezen már túl lenni'.

A veszteség veszteség, egy szülő elvesztése ugyanígy, és simán lehet 500 évvel később is minden nap átélni, még ha a kedves olvasómassza droidszerűen szarik is erre. Az más kérdés, hogy a szerző saját normális élete szempontjából nagyon üdvös lenne megbékélnie a veszteségével, és becsukná ezt a fiókot, de az anyázások végtelen érzéketlenek, brutálisak és alávalók.

firpo88 2011.05.03. 11:43:35

@Leroi: szerintem úgy lehet valószínűsíthetően éleslőfegyver egy fegyver, hogy engedély nélkül vásárolhatsz hatástalanított, de egyébként igazi fegyvert akkor, ha erről (mármint a hatástalanításról) a megfelelő, és hiteles iratokkal rendelkezel. Azután hozzáértő emberek a hatástalanítást hatástalanítják, így újból éles lesz a lőfegyver ...
Gondolm, hogy amennyiben a visszaélesítésre utaló nyomokat találna, akkor szakértői vizsgálat állapítja meg, hogy a fegyver "mennyire" éles. BNyilván nem adnak le vele a helyszínen próbalővést, már csak azért sem ha egy marha elbarmolta, még a kezében robban az egész ...

Leroi 2011.05.03. 12:24:46

@firpo88:
A mai kommandósok behunyt szemmel szétszednek másodpercek alatt egy fegyvert és jóformán mikronnyi pontossággal ismerik minden kis elemét.
A hatástalanított fegyvernek megvannak azok az elektív pontjai, ahol módosítás van rajta végrehajtva (ütőszeg, elsütőbillentyű, töltényűr) ahhoz, hogy a beletöltött éleslőszert ne tudja kilőni, ezt azonnal kiszűri a tapasztalt szem és kéz.
Azonkívül egy olyan fegyver, amely mellett éleslőszer van, nem valószínű, hogy hatástalanított.

firpo88 2011.05.03. 12:49:22

@Leroi: Biztos úgy van, ahogy mondod, nem vagyok mai kommandós, meg tegnapi sem :-)
Csak arra próbáltam utalni, hogy biztosan nem kezdik az ismeretlen fegyvert a helyszínen buherálni, ezért a "valószínűsíthetően" jelző.
A rendőrségi szakzsargon egyébként nagyon bájos, nálunk a helyi újságban a heti összesítők tele vannak ilyen kifejezésekkel: ajtóberúgás módszere, tetőbontás módszere, ablakfelfeszítés módszere... Mintha bizony ezekre bevett módszertanok lennének, amit a suliban okítanak

2011.05.03. 13:42:33

@firpo88: Bizonyára nekik okítják.

Leroi 2011.05.03. 16:54:01

@firpo88:
Én sem vagyok kommandós...:)
(Hosszú)katona voltam, fegyvervizsgám van és gázfegyverre viselési engedélyem, kb. ennyi a tangenciám a lőfegyverekkel, ami édeskevés :), csupáncsak a megfogalmazás tűnt fel...
Ugyanúgy írhatták volna, hogy berúgva a házajtót találtak egy féltucat állampolgárt egy szobában, akik valószínűleg éltek.
:)

firpo88 2011.05.03. 17:03:08

@ReignOfdark: ja, csak éppen nem a suliban :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása