Gyermekvállalás itthon

2011.04.20. 09:35

Élethosszig tartó tanulás, karrier, siker, önmegvalósítás. Háztartásbeliből, főállású anyából, dolgozó majd karrierista nők lettünk? Mikor kerül sor a gyermekvállalásra? Áldott állapotról vagy terhességről beszélünk?

 


Régebben a gyermekvállalás sokkal magától értetődőbb dolog volt. A nő legfontosabb feladata a gyermek szülése és felnevelése volt. A férfi volt a családfenntartó. A gyermek jött a megfelelő időben, nem volt beprogramozható és ellenőrizhető a gyermekvállalás vagy nem vállalás.


A legsúlyosabb következmény pont ez, hogy az emberi élet már nem abszolút érték, hanem relatív: egy kívülálló eldöntheti egy másik életről, hogy "kívánt-e” vagy "nem kívánt”. Így az élet csodája is kérdésessé válik? Hiszen beszorul a "kalkulációkba”, a mérhető, ellenőrizhető, szabályozható dolgok világába.


Mindnyájan ambivalensek vagyunk. Egy gyermek érkezése mindig változást hoz. Az emberek tisztelik és értékelik az életet, szeretik a gyermekeket, és a legjobbat akarják nekik - de nincs döntési szabadságuk abban, hogy az életet és a gyermekvállalást válasszák. Ennek nagyon sok oka van.

 

El kell ismernünk, hogy részben anyagiak az okok, hiszen látható, hogy valahányszor az állam támogatja a fiatal szülőket, megnövekszik a születési arányszám. Beszélhetünk az egészségi, a kulturális tradíciókról, a családi hagyományokról, az egyénre szabott bátorságról, kockázatvállalásról. Ma már azonban családtervezésre is lehetőség van, ami segít a minél jobb felkészülésre.


Ám, ahol van jövőbe vetett hit, ott a megfogant gyermeket is nagyobb örömmel fogadják. Legfontosabb a létbizalom. Amikor arról beszélünk, hogyan megy tovább az élet fonala, akkor az édesanya és az édesapa arról beszélhetnek, hogy "az én létem, a Te léted lehetősége”. Adjuk hát meg a lehetőséget, és váljunk így teljessé.


Forrás:napiotthon.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása