A dráguló gyógyszerek teljes listája forintról forintra

2011.03.30. 08:18

Több mint kétszáz, úgynevezett kombinált - azaz egy tablettában többféle hatóanyagot is tartalmazó - orvosság árából hárít nagyobb részt a korábbiaknál az egészségbiztosító a betegekre. A NOL kiszámolta, mely gyógyszerek árát pontosan mekkora mértékben érinti a rendelkezés.

 


Az OEP számításai szerint a hivatal így ötmilliárd forintot nyer. Ezek elsősorban vérnyomásra, csontritkulásra, a hormonális rendszerre ható készítmények, amelyek közül az OEP több tucat árának a felére csökkentette a támogatási kulcsát. Ezekért biztosan jóval többet kell majd fizetni, hacsak a betegek nem vált terápiát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi egyetlen orvosság helyett ismét kettőt-hármat kell szedniük ahhoz, hogy normális szinten tarthassák a vérnyomásukat vagy a vércukorszintjüket, például.


Csaknem 400 olyan szer van a támogatott orvosságok között, amely egyetlen tablettában két-három féle hatóanyagot is tartalmaz. A péntektől érvényes árváltozás a mintegy 400 kombinált szer felét érinti. Az OEP honlapján megtalálható listából a Népszabadság is szemezgetett: számításaink szerint néhány száztól több ezer forintig is terjedhet egy-egy készítmény esetén a térítési díjak növekedése. A több mint 300 ezer beteg által használt Tricate nevű orvosság patikai ára például a kétszerese lesz. Egy másik példa: a Diovannak körülbelül ezer forinttal, vagyis a harmadával nő a térítési díja. Ezt jelenleg százezren szedik.

 

Forrás:nol.hu

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.03.30. 12:44:11

A Ferrograd Folic,az Ednyt,és a Co-Renitec térítési díja e lista alapján változatlan-most akkor elhiggyjük,vagy ne,vagy?????
Persze,más készítmény is egyforma 2 árral szerepel,de minket az említettek érintenek!

Irkutszk 2011.03.30. 13:52:46

Ahogy jobban megnéztem a listát, azon gyógyszerek térítési díja ment fel, amelyeknek a közelmúltban jelent meg generikuma.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása