Nehéz szülés Magyarországon

2011.03.28. 09:51

Az immár független, arab CNN-ként is emlegetett, katari központú al-Dzsazíra hírtelevízió forgatócsoportja szülésről szóló dokumentumfilm-sorozatot közvetít. Forgatócsoportjuk bemutatta a magyarországi helyzetet. Mivel most időszerű erről beszélni, az otthon szülés kriminalizására teszi a hangsúlyt.

 


"Egy otthon szülés kapcsán segítséget, mentőt hívtak - hoz példát a helyzet visszásságára Bodrogi Bea jogász -, a mentő után elég hamar a rendőrség is megjelent a szülő nő házánál, és nemcsak a rendőrség, hanem a média is ott volt."


Az otthon szülés a világ szinte minden országában szabályozott és engedélyezett, maga a szülés is liberálisabb, vagyis egyre inkább figyelembe veszik az újszülött és az anya igényét. Természetes a bizonyítékokon alapuló orvoslás alkalmazása és a WHO ajánlásának betartása, melyet itt olvashatsz el.


Tény, hogy ma Magyarországon a szülészeti ellátás és az újszülöttellátás sok esetben nem követi ezt az elvet. Nick Thorpe évtizedek óta hazánkban élő brit újságíró, négy fiú édesapja elmondja, hogy nem itt a legrosszabb szülni Európában: "a keleti országokban, Romániában, Bulgáriában, a balkáni államokban, Szerbiában is uralkodik még az a régi kommunista szemlélet, mely szerint az orvos tudja legjobban, mit kell csinálni, a nők nem kompetensek, nincs hatalmuk a saját szülésük felett".Dr. Beneda Attila, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke szerint "a szülő anya eldöntheti, hol szeretné a gyermekét világra hozni, de Magyarországon és még sok helyen Európában nem adottak a feltételek az otthon szüléshez".


Március 21-én megjelent a rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól. A rendelet nemzetközi szinten, a külföldi gyakorlathoz képest azok közé tartozik, amelyek a legszigorúbb korlátok közé szorítják az otthon szülést választó családokat és az intézeten kívüli szülésben gyakorlott segítő szakembereket.


Március 24-én ítélet született első fokon Geréb Ágnes perében, erről itt írtunk.


Nézd meg a filmet, megismerheted a részleteket, láthatod a csecsemő fogadásának legáltalánosabb magyar kórházi gyakorlatát és két otthon szülés néhány percét is. Maga a film angol nyelvű, de a legtöbb interjúalany magyarul beszél.

 

 


Forrás:babaszoba.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása