4 órán keresztül kiabált segítségért

2010.11.22. 06:00

Egy közeli ismerősömmel történt meg az alábbi eset:


Kezeletlen cukorbetegsége miatt a lábában lévő ereket ki kellett cserélni. A műtét után sajnos nem indult újra a keringés, úgyhogy boka felett amputálni kellett. Mentővel vitték kórházba de egyik sem akarta fogadni, végül a Tétényi úton kötött ki angyalföldi létére. Az amputáció után arra ébredt, hogy iszonyatos fájdalmai vannak és a kezei ki vannak kötözve. 4 órán keresztül kiabált segítségért, míg végül a megérkező felesége szabadította ki az addigra ducira dagadt kezeit. A kórházi élmények itt véget értek, pár napon belül hazaengedték.

 

 

 

Mentő vitte haza is, amiben a feleség is szeretett volna utazni,
erre a sofőr alpári stílusban, kivetkőzve magából üvöltötte, hogy ő nem taxi, a saját kollégája alig tudta lenyugtatni, végül elvitték azért az asszonyt is. Gondolom iszonyatosan primitív, önértékelési problémáktól küzdő lehet az ilyen, mindenesetre nem mentőautóba való szerintem. Ezek után el kellett mennie valahova Budára egy rehabilitációs intézetbe, ahol a művégtaghoz szükséges vizsgálatokat végezték el. Ide is mentő vitte és az érkezés után közölték a mentősök, hogy 5.000 Ft-ért megvárják, ellenkező esetben este 8 előtt ne is számítson másik autóra ami hazaviszi.


Ha tudnám, hogy kik voltak a nevük is itt lenne, mert ennél aljasabb dolgot el sem tudok képzelni, mint egy ilyen nyomorult embert meglopni. Az már csak a hab a tortán, hogy kiderült, hogy a műtét során nem olyan szögben végezték az amputálást, ahogy az kellett volna, így lehet, hogy nem tudnak semmilyen művégtagot gyártani, de ha ez így lesz abból azért indul egy per a kórház ellen.


Üdv:
Nagy Attila

 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2010.11.22. 07:00:43

A mentős alpári stílusát leszámítva papír szerint tényleg nem vihet hozzátartozót, jól mondta, hogy nem taxi. Persze ezt kedvesebben is lehet közölni.

A kikötözés örök téma, a nővérek sem jókedvükből teszik, de egy műtét után kába, "vergődő" betegnél néha nincs más megoldás, végig ott állni mellette, lefogni nyilván nem tudják.

Amputációt csak és kizárólag a csontra merőlegesen végeznek (esetleg hozzáértők kedvéért a lábszárcsontból egy kis éket ki kell vágni), ha ez nem így történt, az hiba. A többi, a csonk gyógyulása már soktényezős folyamat, amiben jelentősen közrejátszik a KEZELETLEN - értsd, a beteg szarik az egészre, de ha baj van, akkor rögtön, de azonnal mindent - cukorbetegség okozta sebgyógyulási zavar.

Leroi 2010.11.22. 07:03:45

Az újság címéből ítélve egy kis jász gyereket látunk...:)

Leroi 2010.11.22. 07:08:23

A sztori kemény csengésű, ha tényleg MENTŐről volt szó, abban nem kötelesek hozzátartozót is szállítani, betegszállító autóban többynire szokott hely lenni.
A csonkolás kényes kérdés, a borzalmat az is fokozza, hogy valszeg nem áll meg az alszárnál a történet, később a súlyos angiopathia újabb és újabb, egyre proxymalisabb (és amputálandó) alsóvégtagrészeket támad meg...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.22. 07:43:49

@TamásD: Ez nem úgy van, hogy egy hozzátartozó mehet a mentővel? Vagy ez csak régen volt így? Komoly a kérdésem, nem fikázás.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.22. 08:07:24

@Leroi: Ez engem is gondolkodóba ejtett. Próbálom az illusztrációt kapcsolatba hozni(bármilyen közvetett módon is) a poszttal. Ugye a képen egy vidáman sikkantó gyermeket láthatunk cserifülbevalóval. Idilli kép. Az információ része pedig: A Zagyva-Völgye hírlap vezércikkéből megtudhatjuk, hogy "Hatvani lovas a Nemzeti Vágtán" A kvalitásos fotóművészeti alkotás minden joga egy bizonyos Papp Attilát illet.
Ezen még rágóznom kell kicsinység.

A poszt pedig, tizenkettő egy tucat.

TamásD 2010.11.22. 08:11:36

@batgirl: Legjobb tudomasom szerint se mentonek, se betegszallitonak nem kotelessege hozzatartozot is elvinni, legfeljebb ha van hely, megtehetik.

bakela 2010.11.22. 08:30:31

NEM MENTŐS VAZZE: BETEGSZÁLLÍTÓ!!

P75 2010.11.22. 08:51:41

@batgirl: azt hiszem, ha gyereket visz, akkor egy szülőt beengdnek, de nem biztos, velem viszont egyszer felnőttként simán elvitték anyukámat is (épp vele sétálgattam, amikor mentőt kellett hívni). Tehát leginkább a lehetőségeken és a jóindulaton múlik.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.11.22. 09:04:44

Gondolom a poszt borzalmait kívánja enyhíteni ez édes, cseresznye fülbevalós baba:)

lszg 2010.11.22. 09:27:28

@P75: Májusban a 11 éves fiamat baleset érte, a mentőben csak fekve lehetett szállítani. Az autó személyzete magától értetődőnek tartotta, hogy egy szülő vagy más kísérő vele utazik, az autóba beépített külön ülésen, biztonsági övvel becsatolva, nem szükségmegoldáson. (Megkülönböztetett jelzésekkel mentünk)Az autó nem volt túl modern, még gyerekkoromban is hasonlók furikázhattak, az ellátók maximálisan korrektül dolgoztak.

T-5 2010.11.22. 09:35:28

@TamásD:

Engem is lekötöztek, a HEIM PÁL kórházban.
Szó se volt arról, hogy a műtét után frissen kábán mit tehetek vagy mit nem. Nem kérdeztek semmit, lekötöztek, amikor meg már teljesen magamhoz tértem, akkor ki tudtam húzni a kezem a gézből, amivel odakötötték az ágyhoz. Amikor meglátta a nővér, hogy kivettem a kezem, visszakötözte.
Egy életre megingott a bizalmam az egészségügyben dolgozókban :(

Almaspite 2010.11.22. 09:36:28

@TamásD: Jó, bakker, ez van a szabályzatba' leírva, de mégis! A hozzátartozót otthagyja a mentő a kórház előtt, jöjjön haza BKV-val, a beteget ugyan hazaviszik, de mivel a rokon eközben még utazik, ezért kiteszik a ház előtt, majd otthagyják?!?! Ha majd a kedves feleség ideért BKV-val, vagy ha van pénze, taxival (Bár akkor jöhettek volna mindketten taxival, minek a mentő/betegszállító...) Nem lenne egyszerűbb - megkockáztatom EMBERSÉGESEBB - a hozzátartozót is hazavinni?

spock79 2010.11.22. 10:18:42

A mentők (Országos Mentőszolgálat) már évek óta nem szállít betegeket haza meg ilyenek. Azokat magán cégek végzik (betegszállítók), ahol sajnos nem igazán vannak elvárások a dolgozóktól... (persze biztosan van kivétel, de a legtöbbnél egyszerűek az emberek, mint egy tál lencse... )

spock79 2010.11.22. 10:23:05

Továbbá, ha van hely a mentőautóban, akkor elviszi a mentő a hozzátartozót (én nem hallottam még olyanról, hogy ne így lett volna), a betegszállítóknál meg... a fenti példa is mutatja, bármi megtörténhet.

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.22. 10:30:08

Akár mentő volt, akár betegszállító, nem szabadna ilyen alpári stílusban beszélnie sem a betegekkel, sem a hozzátartozóikkal. Ha nincs hely a kocsiban, vagy valami miatt nem tudják/tilos elvinni a kísérőt, azt meg lehet magyarátni emberi módon is. Ellenben, mikor az egyik barátnőm leesett a villamosról és mentőt kellett hívni, a mentős direkt megkért, hogy mivel nincs ott hozzátartozója, menjek vele, hogy legyen ott, akit ismer és aki meg tudja nyugtatni -- akkor mitől is függ a dolog?

2010.11.22. 10:33:27

Én eddig azt sem tudtam, hogy van külön mentő meg betegszállító.
Talán az én szerencsém...

Advanced Flight 2010.11.22. 10:49:54

Mikor páromat bokaszalag-szakadással vitték be a mentők, simán beülhettem mellé, kérdés-kérés nélkül. Maguk a mentősök tereltek be a kocsiba, és egyébként is nagyon kedvesek voltak. Ha nem lettem volna úgy megijedve, még talán emlékeznék is valamire a mentőautó belsejéből...

TamásD 2010.11.22. 10:53:53

@Almaspite: Itt nem csak emberségről van szó, hanem arről is, hogy akit elvisznek, azért felelősek is. Teszem azt karambolozik a betegszállító, meghal a potyán szállított hozzátartozó, aki se menetlevélen, sehol nem szerepel hivatalosan, akkor nekik rúgják szét a s.ggüket, hogy hogy kerül oda. Plusz munkát, felelősséget senki nem szeret önként vállalni. Nyilván egy gyerek szülőjét elviszik, ha csak tudják, de egy hozzátartozónak azért nyugodtan lehet mondani, hogy tessék busszal, taxival, rokonnal hazamenni.

TamásD 2010.11.22. 10:58:19

@T-5: Ha felébredtél, józan voltál, normálisan viselkedtél, kivetted a kezed a kötésből, és kérésed ellenére visszarakták, oké, az csúnya dolog. Csak az, hogy műtét után rosszul ébredsz, és kikötöznek, hogy MAGADBAN ne tegyél kárt, azért kár pampogni. Ha meg összetöröd magad, úgy kalimpálsz, az lesz a baj, hogy miért nem figyeltek rád eléggé.

isssti 2010.11.22. 11:01:57

Szerintem aki konkrét panasztétel és feljelentés nélkül hagy egy ilyen "mentősüvöltözős" esetet, az megérdemli legközelebb is.. itt puffogni pedig szánalmas pótcselekvés, nem?

pakesz (törölt) 2010.11.22. 11:08:11

@TamásD: valojaban a betegszalitoknal az van, hogy probaljak lerazni magukrol, elvegre taxival is mehetne...
ez egy folyomanya annak, hogy tudatositsak...

ez egy altalanos folyamat nem csak a mentoknel van, pl. a belvarosi parkolasnal is RENDESEN meg kellene fizettetni legalabb a harmadat a valos koltsegeknek es akkor lehet hogy valahogy okosba el tudnak intezni
igy meg csak a szajtepes marad meg a betartas

amugy a mentos jol tette, kerje csak el az 5000 Ft -ot, ha a politika es felsobb vezetes toketlen elintezni a dolgot ami tarsadalmilag helyes akkor igenis ok megteszik rendesen :)

ondol 2010.11.22. 11:21:32

A posztoló közeli ismerősének jó lett volna a hozzátartozóját idejében kezeltetni a cukorbetegséggel, talán nem lett volna belőle amputáció.

Nekem hihetetlen, hogy a kórházi szobában órákon át kiabál a beteg, és senki sem hallja. Hacsaknem egyedül feküdt az egész emeleten, a személyzet meg egy másikon tartózkodott.

Tudtommal a mentő elvihet egy hozzátartozót.

T-5 2010.11.22. 11:42:15

@TamásD:

"Ha felébredtél, józan voltál, normálisan viselkedtél, kivetted a kezed a kötésből, és kérésed ellenére visszarakták, oké, az csúnya dolog."

Ha most ebben a pillanatban odalépek hozzád és lekötözlek úgy, hogy ellilul a kezed, majd, amikor kiveszed a kezed a kötésből, akkor megint odakötözlek, az számodra CSÚNYA DOLOG, csak így? Laza vagy.

Én kicsit másként éltem meg.
És nem voltam már egyáltalán kába, ezt érthetően ki lehetett venni abból, amit írtam.

pakesz (törölt) 2010.11.22. 11:45:45

@ondol: nekem is ez jutott eszembe, hogy most a KEZELETLEN az mit is jelent, hogy a doki szolt neki hogy ne zabaljon annyit, vagy hogy felirt valami kis generikusat es nem szedte, vagy hogy nem szolgalta ki az orvos?

ez annak fenyeben fontos mert itt azert MEGELOZES lehetett volna, nem tudom pontosan, de ugy velem, hogy az eset igy is ugy is bekovetkezett volna csak 10 evvel kesobb, na most meg 10 evig tudott volna melozni, meg minosegibb eletet elhetett volna...

szerintem az volt a posztban a tragedia hogy odaig eljutott, most meg hogy nem akartak elvinni az 5e...

Kísérletinyúl 2010.11.22. 11:50:27

T-5 2010.11.22. 11:42:15

kellett ott valami másnak is lennie
egyszerűen nem tudom elképzelni,hogy egy normális,ébren lévő beteget lekötözzenek,hacsak nem a pszichiátrián voltál
nekem több műtétem is volt,még soha nem kötöztek meg és elenyésző kivételtől eltekintve rossz bánásmódot sem tapasztaltam
ellenben az,hogy milyen körülmények között kénytelenek dolgozni az eg. ügyisek,elmondhatatlan és felháborító,de ezt ti is tudjátok

wekkew 2010.11.22. 11:52:16

@TamásD: Szolgálati szabályzat szerint egy kísérő szállítható de amint bármilyen más feladatot kap az egység akkor ki kell szállnia ott ahol van. Ezért szokott az lenni, hogy csak indokolt esetben viszünk kísérőt (kisgyerek, idős házaspár, stb.)
mentőápoló

wekkew 2010.11.22. 11:56:21

@pakesz: Mentős (OMSZ) nem várhatja meg akármennyit is kap, mert miután átadta a beteget legtöbbször kapja is a következő feladatot. Nagyon ritkán van, hogy megvárjuk (pl.CT)
mentőápoló

TamásD 2010.11.22. 12:35:18

@T-5: De eredetileg akkor kotoztek ki, amikor meg kaba voltal, amire nyilvan nem emlekszel. A noverek csak otthon szoktak szorakozasbol kikotozosdit jatszani...

2010.11.22. 12:37:32

Sebész rezidens ismerősömtől kérdeztem egyszer, hogy milyen szögekben lehet végezni az amputálást. Fentebb is írta valaki: nem túl sok. Ritka eset, hogy ezt elrontják, különösen egy cukorbetegek lábaival foglalkozó sebész, aki számára ez sajnos rutinműtétnek számít.

A beteget szállítani nem az OMSZ dolga, a betegszállító meg talán kicsit túlzott azzal az ötezer forinttal, a taxi is olcsóbb. Egy kiidegelt emberen kért számon egy olyan dolgot a posztoló, ami nem az ő dolga; a munkáját végezte éppen. Visszabunkózott. Szomorú.

A társadalom önbizalomhiánya, neveletlensége és frusztráltsága nem az egészségügyi dolgozók témakörébe tartozik, hanem fordítva.

T-5 2010.11.22. 13:00:13

@Kísérletinyúl:

Szerinted a pszichiátrián szoktak műtéteket végezni? Okoska...

@TamásD: Sok órával azután, hogy lekötöttek, majd még beszélgettem is, kivettem a kezem, ami már idegesített, hogy le van kötve... aztán odaköti még erősebben... ez történt.

De tudod mit, akkor én voltam biztos a hülye, nyilván hallucináltam.... ez már szánalmas... még nekem kéne magyarázkodni, röhej...

TamásD 2010.11.22. 13:48:23

@T-5: Erre mondtam, hogy tiszta tudattal visszaköti, az csúnya dolog, hiba, akárhogy is nevezzük.

T-5 2010.11.22. 14:04:20

@TamásD: Én meg erre mondom, hogy kibaszottul bőven több, mint CSÚNYA DOLOG és jóval nagyobb otromba szemétség, mint, hogy hibának nevezd.
De játszd még az értetlent.

TamásD 2010.11.22. 14:07:56

@T-5: Hűtsd már le magad, igazad van, a megfogalmazáson meg kár ennyit rugóznod. Vagy ha ennyire zavar, menj vissza, nyírd ki őket!

tódór piroska 2010.11.22. 14:09:55

@T-5: aszondod a hejmpálba vót. Azugye gyerekórház. Akkó hány éves is vótá? Egy kisgyerek ijen sok év után bisztosan jobban tuggya mint a fölnőt orvosok meg nővérek. Máskó ne szójjá bele a nagyok dógába, irgummburgumm!

T-5 2010.11.22. 14:21:22

@tódór piroska:

Ja, szóval nyilván rosszul tudom, meg hülye is vagyok. Hát hogyne.

Anyád hogy van?

P75 2010.11.22. 15:03:59

@tódór piroska: na és? 14 évesen is gyerekkórházba tartozik még az ember. Nemcsak ötévesek vannak a Heimpálba'...

T-5 2010.11.22. 15:34:46

@P75: Hagyd, igazából neki 20, 30 meg akár 50 éves is lehet a másik, az úgyis csak hülyébb lehet nála, mert az nem ő. Szánalmas...

Irise 2010.11.22. 20:11:27

Ehhez a lekotozeshez csak egy pelda:
50 kg-os versenysulyu totalisan demens es agressziv nagymama erkezett az osztalyra.
Demens (ket percenkent el kellett neki mondani,hogy korhazban van),akutan is zavart (hugyuti infekcio).Mar beleszervalni egy venat is muveszet volt,mondtam a noverkenek,hogy most gyorsan adjunk neki 2 mg lorazepamot iv, es csicsijja, de nem, noverke ugy gondolta,hogy az sok lesz,eleg lesz egy tabletta szajon at.
4 perc mulva a nagymama kiszerelte magabol a venat, osszeverzett mindent, beleertve a szomszed beteget is, es elkezdett tombolni...
Van letjogosultsaga a lekotozesnek es van letjogosultsaga az eros szedalasnak is. Mert elsosorban a beteg erdeeben tortenik (T.i.: nem nekem faj,ha 25x kell ujra venat biztositani neki, vagy,ha leesik az agyrol.)

Mutet utan a betegek bagyon meg tudnak zakkanni. En hasi mutetem utan orditva koveteltem a noverektol (allitolag),hogy forditsanak hasra,mert nem tudok haton aludni... en ugy emlekszem,hogy suttogva konyorogtem, de a szobatarsam es a noverkek is mondtak,hogy vegiguvoltottem a mutobol a szobaig vezeto utat.
Ezek utan egy apro termetu oreg noverke odajott hozzam es ramuvoltott,hogyha nem fogom be a szam,felpofoz. Es kepzeljetek,hatott. Elaludtam,haton fekve. Kikotozes es szeda nelkul.
Most kene irnom egy posztot arrol,hogy megfenyegettek??? Mert szerintem a dolog hatott,bevalt,a javamat szolgalta,akkor minek kell az ilyen dolgokon annyit ragodni masoknak?

Valahol rossz iranyba tart a vilag, a pedagogusnak nincs fegyelmezo eszkoz a kezeben, romagyerekek-felnottek megtamadjak oket, legalizalni akarnak drogokat, mindenki mindenki mast a szolgajanak vel.
Nem lehet valahol egy csipetnyi,egeszseges,paraszti jozan eszt visszaszerezni a vilagba?

adamantium 2010.11.22. 20:24:04

az amputációról: lábszárat nem amputálunk tervezetten boka felett, nagyon előnytelen, a csont átvágási szögétől függetlenül nem lehet lágyrészborítékot rá csinálni, örökké problémás csonk lesz. az előnyös a tuberositas tibiae alatt 2-5 cm, rel asszimetrikus csonkot képezni és a gastrocnaemiust ráhajtani a csontvégre, azáltal egy jól párnázott használható csonk lesz. ilyenkor a sípcsontot harántul, a szárkapocscsontot kissé ferdén vágujuk át, hogy a későbbi protetizálás során a sípcsont legyen a teherviselő, a szárkapocscsont kiálló vége meg ne képezzen nyomási pontot. ez a csonktípus úgy terhelhetőség mint vérellátás szempontjából előnyösebb mint egy boka feletti. egy boka feletti csonkot max egy nagyon fiatalnál tudok elképzelni azután, hogy mondjuk bokában levágta a vonat a lábát és nagyon ragaszkodik a maradékhoz, de egy idő után úgy is belátja, hogy jobb egy kicsit rövidebb használható csonk mint egy rossz de hosszabb. ha a csonk meggyógyult és jók a lágyrészviszonyok, fiatal jó csontozatú, értelmes betegnél meg lehet próbálkozni egy aktív protézissel, amikor egy mindkét végén menetes csavart helyezünk a sípcsont végébe, a csvarnak a vége kiáll a bőrből és hozzá lehet csavarozni a protézishez. ezáltal valamelyest érzi a protézist a beteg, de ez egy macerás dolog, nagyon kell ügyelni a tisztaságra és ápolni kell a csonkot rendesn.

Leroi 2010.11.22. 21:05:21

@Irise:
Nálunk is rúgtak már hasba terhes orvoskolleganőt tomboló, deliráló alkoholisták...:(
Ilyenkor elmereng az ember azon, hogy vajon tényleg kétlábon járó faj vagyunk e már...:(

rikavagyok 2010.11.22. 21:34:04

@T-5:
Ha egy mód van rá, elkerülöm a kötözősdit (Konkrétan szadista állatnak tűnik, és érzi magát tőle az ember). De még mindig inkább ezerszer ez, mint hajnali 3-kor koponya CT, aztán idegsebészet (mert fejre esett és subdurális vérzése van), vagy pedig elkódorgott beteget összevadászni valahonnét az utcáról, lehetőség szerint még mielőtt baja lesz...

T-5 2011.07.11. 11:46:31

@rikavagyok: Másként gondolkodom a lekötözősdiről, mint áldozat és részemről nincs bocsánat.

tódór piroska 2011.07.11. 16:33:41

@T-5: És most hogy érzed magad?
A válasz ráér 8 hónap mulva.

Irkutszk 2011.07.11. 18:04:39

@rikavagyok: Úgysem érti meg az, akinek írtad.

T-5 2011.07.14. 09:38:51

@tódór piroska: Most jól érzem magam, mert nem vagyok lekötözve egy szutykos kórházban egy szarházi domina által. Ezt akartad hallani okoska?

tódór piroska 2011.07.14. 15:58:01

@T-5: Ennek nagyon örülök. Óvakodj a domináktól!

T-5 2011.07.15. 13:53:05

@tódór piroska: Igyekszem óvakodni, pici koromban nem tudtam megtenni, mert akkor nem volt választásom. Remélem, egyszer neked is megtörténik, hogy nem lesz választásod, hiába leszel tudatodnál, úgy bánnak majd veled, mint egy fogyatékossal, mert úgy van kedvük. Szívből kívánom neked, hogy megéld, hogy tudd, miről van szó. Akkor majd nem lesz ekkora kurva nagy pofád.

tódór piroska 2011.07.15. 15:17:16

@T-5: Mégis hibáztak a hejmpálba, nem kellett volna felengedni. A nőktől pedig ne féjj ennnyire, nem bántanak! Legközelebb hátha sikerülni fog...

T-5 2011.07.18. 13:21:28

@tódór piroska: A tudatlanságtól félek, amit te testesítesz meg, te szegény kis senki.

Irkutszk 2011.07.18. 15:01:02

@T-5: Magának egy jó pszichiáterre van szüksége.

T-5 2011.07.20. 12:08:02

@Irkutszk: Magának meg egy kellemes élveboncolás kellene, hogy rájöjjön, milyen az, ha valami FÁJ. Pl minden aljas mocskos üzeneted, amit ideböfögsz. Nem unod még?

Irkutszk 2011.07.20. 15:30:37

@T-5: Nem kötelező elfogadni a tanácsot. Jószándékkal írtam, amit írtam, mivel láthatóan gondjai vannak annak feldolgozásával, ami Önnel történt gyermekkorában. De természetesen sokkal egyszerűbb sértegetni a másikat :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása