Nem hiszi, hogy ma sorra kerülök

2010.11.01. 06:00

Első gyermekem születésénél a Keszthelyi kórházat választottam.Volt fogadott orvosom.Minden rendben ment.Nagyon kedvesek voltak a szülésznők.A csecsemősök közt van 2-3 bunkó akit esetleg egy állat klinikán lehetne elképzelni nem a babák mellett...Most második terhességem végén vagyok,de nagyon gondolkodom hogy hol szüljek.A Doktor akinél ezelőtt szültem nagyon anyagias lett.Ezt sajnos nem lehet megfizetni...

 


De ami végképp gondolkodóba ejtett az ez volt:
1 hete vasárnapról hétfőre virradóra azt hittem megindult a szülés.Erősek voltak a fájások és éreztem ahogy a kisbabám tolja lefelé magát a hasamban.Elmentünk Keszthelyre,nőgyógyászaton a nővértől megkérdeztem mikor kerülhetnék be(meg sem várta a mondat végét hogy elmondhassam mi a panaszom!!!) flegmán és lekezelően azt mondta fölösleges várnom mert az előjegyzés be van írva egészen 13:20-ig és ők csak 13:30-ig rendelnek úgyhogy rámbízza de nem hiszi hogy én ma sorra kerülök,kérjek időpontot.
Jó,haza mentünk.Másnap reggel azzal kezdtem hogy kértem időpontot nst-re.


Azt mondták a központban hogy a mai nap nem jó mert tele van,de szerdára betudnak írni.Felmentünk a nőgyógyászatra.Ismét kijön az emberségesnek egyáltalán nem mondható nővér.Kérdi van időpont?Mondom igen.Bement.


Vissza jön hogy hát a központban nem nst-re írtak be hanem vizsgálatra,mivel ott nem is tudnak előjegyezni nst-re.Mondtam neki az jó mert akkor hétfőn is fölöslegesen jöttem és ma is??!


A válasz: -Hát én nem tudok mit csinálni talán majd 12:00 után ESETLEG megtudja csinálni az nst-t.Na akkor már teljesen felháborodtam.


Mondtam neki akkor jó:kétszer voltam itt,egyszer sem láttak el,azt sem kérdezték meg mi a panaszom elküldtek.Azt mondják egyszer legalább le kell menni (de az utolsó hetekben jobb ha már a választott szülészetre jár az ember) mert elvárják.Én 2x voltam ilyen viselkedést tapasztaltam legközelebb csak akkor megyek ha beindul a szülés.De lehet addigra meggondolom magamat és az utolsó pillanatban másik kórházat választok ahol emberségesen tudnak viselkedni és egy öntelt liba aki el van szállva magától nem szarik az ember fejére.Ennyi az Én történetem.


Lehet hogy vannak akik nem adnak igazat vagy elítélnek,de kérdem én ha ezt tapasztalja valaki harmadszor is magteszi a maga kis 60 km-t oda-vissza?Ez sajnos a Magyar Egészségügy.A kórházakban a 15 % emberséges a többi pedig azt hiszi magáról ő Isten,legyen az orvos vagy ápoló vagy nővér...mindegy.

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apolka11 2010.11.01. 07:00:12

Sajnálom a felesleges bejárkálást, remélem a baba jól van és még bent.

Én, ha úgy érezném,tényleg beindult a szülés, biztosan nem a rendelőbe mennék, hanem a szülőszobára. Onnan nem küldenek el és nem kell időpont. De mondom csak akkor, ha megindult szülésnek tűnne rendes fájásokkal vagy elfolyt magzatvízzel, stb.

Vagy akkor ez mi volt? Megindult vagy nem?

apolka11 2010.11.01. 08:32:32

Ja, apróság: a címben a vessző milyen logika szerint került oda, ahová került?

Despota 2010.11.01. 08:35:24

@apolka11: Köszi, éjszaka elnéztem.

2010.11.01. 08:55:47

Hogy lehet egy terhes nőbe úgy belefolytani a szót, hogy ne tudja megmondani hogy szülni fog? Én ezt nem hiszem el. Persze nehéz eldönteni, hogy a fájások valóban a szülést jelzik-e, de hogy elmondani se tudja, ez elég furcsa. Egy leendő anyának ennél sokkal erélyesebbnek kell lennie.

Dr.laikus PhD 2010.11.01. 09:19:23

@Turchi:

Valószínű tudta, hogy jósló fájásokról van szó.
Második szülés. Ezért nem volt erőszakos.

Ha nagyon erős, a szülés az már biztos, Akkor mindegy mit mond a "kedves" nővér.

Más állapot. Van akiből a nyuszit, van akiből az oroszlánt húzza elő.

2010.11.01. 09:21:46

@Dr.laikus PhD: Akkor nekem az oroszlán jutott :-)

Irise 2010.11.01. 10:26:57

Osszefoglalva:
1. a maganrendelesen aznapra mar nem volt hely az anykanak

2.a beteg masnap kert idopontot nst-re (nem idopontot a nogyogyaszahoz megis),hanem o maga kert idopontot nst-re
(Bocsanat,jovo heten mri-t rendel maganak? Ki is ertekeli? Hol vagyunk,kerem, vendegloben?)

3.Szoval nem volt AZONNAL idopont nst-re,de a noverke 12 utan meg tudta volna csinalni. Ekkor azonban mar nem volt megfelelo.

oooo,hiszteria mizeria Donna Klara!

Azert ne a befott tegye el a nagyit,hogy a beteg rendel maganak vizsgalatot es megsertodik,ha nem fer be aznapra mar!
Kivanom,hogy a fent emlitettek legyenek a legnagyobb problemai az eletben.
A liba es allat jelzoket pedig en ugy gondolom ez esetben nem a szemelyzet erdemelte ki. A betegletszamrol nem a szemelyzet tehet, ahogy egyes betegek kulturaltsagarol sem.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.01. 10:39:38

Több dolog is felháborító!
60km oda-vissza? Ez több mint sok.
Nem tudom, felétek hogy van, de mifelénk létezik telefon. Csodákra képes. El sem indulok, amíg telefonon le nem beszélem, hogy érdemes-e.

gipsz1234 2010.11.01. 10:59:53

NST vizsgálatot (ha szükségesnek ítélik) hetente egy alkalomml végzik el. Tulhordás esetén 1-2 naponta. Egy vizsgálat ideje (és ebben nincs benne az eszköz felhelyezési és a vizsgála után azu értékelési idő) kb 20 perc. Tehát: Ha valakin éppen rajta van a múszer akkor kapják le róla azonnal mert Ön megérkezett? Műtétes szakmáknál még komolyabb probléma is előfordulhat. Pl. sulyos polytraumatizált sérültet vagy akut szívműtétet igényló sérültet ügyeleti időben nem lehet ellátni, mert éppen foglalt(ak) a műtő(k).
Emiatt esetleg meghalhat valaki aki egyébként gyors beavatkozás esetén tulélhette volna betegségét, sérülését? Bizony meghalhat. Mit lehetenni. Nem sokat. Operáló team nem hagyhatja ott a megkezdett műtétet.

2010.11.01. 11:50:48

@Irise: Én úgy tudtam, erre a vizsgálatra saját maga nem is kérhet időpontot, ezt az orvosa adja. Vagy rosszul emlékszem ?

janikahhh (törölt) 2010.11.01. 11:51:54

Ez most mi??? Csak akkor szabad szülni, ha az a kedvesnővérkéknek, meg az orvosoknak alkalmas??? A pofám leszakad, komolyan...

fehéregér 2010.11.01. 11:52:27

Az is hülye, aki erre a blogra írja le a panaszait és esetleg némi empátiát vár....

Irise 2010.11.01. 11:57:20

@Turchi: Az orvos indikálja, de kórházanként változik,hogy ő kéri-e meg, vagy a beteg kéri az időpontot. Itt viszont nem indikálta az orvos, csak a beteg fogta magát és kért egy időpontot.

@Le lummox ultime: Igen, neked illetve kedves feleségednek csak akkor szabad szaporodni,ha megengedjük.

Zuzimama 2010.11.01. 12:01:12

@Le lummox ultime: sajnos ez lassan már így van.
Ha a doktor úrnak mehetnékje van, akkor megindítja a szülést, hogy mire neki mennie kell, addigra meglegyen a baba. Máskülönben ugrik a lóvé.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.01. 12:01:34

@Le lummox ultime: Hol volt itt szó szülésről? Talán még mindég bent van a baba.
@fehéregér: Empátia nem annak jár, aki elvárja.
...egyébként meg nem lehetsz ablog rendszeres olvasója.

Hatodéves 2010.11.01. 12:16:17

@apolka11:
Én sem értem, voltam szülőszobán gyakorlaton, ott se volt mindenki angyal, de ha bárki bejött, akár csak azzal, hogy valami rossz érzése van, és biztos van valami baj a babával (volt ilyen), szó nélkül rátette a szülésznő a CTG-t, és megvizsgálta az orvos.

Ha a szülőszobára megy be, onnan nehéz elhinni, hogy vizsgálat nélkül elküldik... Persze a többieknek (asszisztens, portás vagy bárki) meg lehetne annyi eszük, hogy ilyen panasszal oda küldjék, azonnal.

Rotoxis 2010.11.01. 12:17:43

Nekem egy közismert és közkedvelt rajzfilm jutott eszembe:
"...diktál a beteg, írja az orvos..."

Javaslom dr. Bubó szolgáltatásait igénybe venni.

Off
Irise!
Létezik külhonban valami fajta középfokú képzés, ami megfelel az itthoni szürgősségi szakápoló képzésnek?
Off

Irise 2010.11.01. 12:23:47

@Rotoxis: Szerintem igen, de este megyek ugyelni,majd akkor megkerdezem a noverkeimtol,hogy hogy is mukodik ez pontosan.

apolka11 2010.11.01. 13:24:39

@Le lummox ultime: nem, szülni akkor lehet, ha kell, itt az ideje, de akkor nem a rendelőben!

Hatodéves: én is bementem egyszer jóslókkal (igaz akkor már túl voltam a terminuson) és nem zavartak el, néztek méhszájat, nst, ez még nem szülés, oké.
SOHA nem hallottam olyat, hogy szülőszobáról vizsgálat nélkül elengednek, és ha koraszülés gyanúja merül fel, akkor extrán odafigyelnek.

Más kérdés, hogy ha tényleg szülésnek gondolom (másodiknál már talán jobban lehet is tudni), akkor belém nem fojtják a szót.

Vagy ha szülésnek érzem, pláne korszülés, akkor mentő is kijön szerintem.

Itt tényleg úgy érzem, hogy a helyszín nem volt kellőképp megválasztva, vagy én értettem félre valamit.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 13:26:29

"Lehet hogy vannak akik nem adnak igazat vagy elítélnek,de kérdem én ha ezt tapasztalja valaki harmadszor is magteszi a maga kis 60 km-t oda-vissza?Ez sajnos a Magyar Egészségügy."

nem keremszepen...
ez a mai ostobenko libak altal magasra hájpolt nogyogyaszati szakma...
mert ez olyan magan dolog, mert hat a dokiban megbizok, meg a doki kezeben a baba Zelete!!!

a poszt tolo nem esik ebbe a kategoriaba es szivott ez az igazan szomoru...

kszabo 2010.11.01. 13:36:33

Az emberi szervezet is csak egy automatikákkal és hisztériával vezérelt berendezés, mint egy mozdony. A szervezeted normális menettől eltérő állapotát neked kell menedzselned, az orvosok néha partnerek ebben, néha nem. Mindenkinek természetes, hogy mentőt hívsz egy laza laikus diagnózis alapján, akkor miért kelt felháborodást az, ha egy makacs, hosszirányú lábfájás estén javasolsz magadnak egy ultrahang vizsgálatot, ha már a tvben annyit ijesztegetnek :) A második gyereknél egy anya érzéseit már tisztelni kell, lehet, hogy furcsán adja elő, de ő tudja mit érez.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 13:57:36

@Irise: elolvasva en ugy latom, hogy hetfon felmentek nem volt hely
masnap telcsi a kozpontba, erre a kozpont azt mondta hogy aznap mar nincsen hely de masnapra van hely
tehat a harmadik napon ment be...

az a vizsgalat tudomasom szerint a baba oxigenellatasat is hivatott ellenorizni
na most konyorgom mi az a dolog ami FONTOSABB lehet az egesz egeszsegugyben mint ez???

arra van penz hogy ven hulye demenseket peszmekerre kistafiroznak meg minden 90+ es a menyorszag kozott levokre csak ugy brahira belokjek a csipoprotkot attol fuggetlenul hogy fel ev mulva mar temetik el?

ez meg hogy fel hetig nem latjak el, es oxigenhianyos allapot lephet fel, az coki nem?

valami nagyon el van itt cseszve es nagyon ugy latom hogy ebben a tisztelt foorvosi kar a hibas...

"4. NST (=non stressz teszt) vizsgálatok

A 36.terhességi héttől végezzük hetente, majd a 38.hét után hetente 2-szer."
igenis ha letelt a 3 nap vizsgalat nelkul verje az asztalt

lepojka 2010.11.01. 14:28:20

És akkor szüljünk, mert ezt mondja a kormány! De mikor és hol,és mennyiért?! Képmutatás, mint minden másban.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 14:41:26

@pakesz: de komolyan az a vizsgalat fokent emberi munkaval jar es a bába is ra tudja rakni, most miert nem lehet ezt rutinszeruen csinalni, es hogy MINDENKIT ellassanak?
nem erdekel a volumenkorlat erre nem kellene volumenkorlat, ott van Orban meg lett valasztva, CSINALJON AKARMIT, ne csak az en magannyugdijpenztari vagyonkamnak a lenyulasahoz modositgassa a Zalkotmanyt hanem ehhez is!!!
en pl. tamogatom a 80+ felett hogy folyamatosan nojon az onresz(minden evben 2% -t peldaul), de itt amikor a jovendo nemzedekrol van szo, hogy felhulye lesz vagy teljesen hulye lesz a szuletendo gyermek, ne jatszadozzanak ostoba jatekokat es ne engedjek meg a verszivo nogyogyaszoknak se hogy tegyek az agyukat
el kell azt a vizsgalatot hetente ketszer vegezni es kesz, de hogy orvos se latta megis mit tegyen a kismama, uljon ott fel napot? hogy hatha berakjak a vizsgalatra?

amugy fizethetett volna is zsebbe, de komolyan ha egeszsegmegorzesi vizsgalatrol van szo nem kene engedni a helyi kiskiralyoknak a penz kizsarolo modszereit

Irise 2010.11.01. 14:45:58

@pakesz: "arra van penz hogy ven hulye demenseket peszmekerre kistafiroznak" ez nagyon csúf mondat volt és mikor ilyeneket mondasz,mindig jusson eszedbe édesanyád, édesapád arca,hogy vajon hogy esne nekik, ha tudnák,hogy az édes kisfiuk így gondolkodik róluk.

1.NST-t bármikor lehet végezni.
És mint látod a betegnek fel volt ajánlva,hogy bár nincs időpontja, 12 óra után megcsinálják. De akkor a t. betegnek már nem kellett.
Na ez hiszti.

2.Azért nem a laikusok kérik maguknak az nst-t,mert
a, sok kismama van,akik mind nst-re várnak. Az előjegyzést meg kell szervezni, hogy a t. posztoló stílusú anyukák ne lökdössék félre hisztiből azokat,akiknek valóban szükség van az nst nyujtotta infora.
b, jó,ha az orvosa tud róla,hogy mégis mi zajlik az anyukával.
Pl anyukának görcsei vannak, gondolja jó lesz egy nst, beballag, nem vár időpontra, mert ha nem azonnal, de most rögtön,akkor már nem is kell, (sniff!) aztán valamikor elmegy a kezelőorvosához,aki megvizsgálja és azt látja,hogy anyuka, az ön babája sajnos már nem él.
Míg,ha anyuka bemegy a szülőszobára, és előadja panaszát, szülésznő megnézi, megvizsgálja, majd ráhívja a doktorokat, viszik az műtőbe és túlél a baba.

Az nst időigényes vizsgálat.

A t. posztoló nem kommunikált a kezelőorvosával, magának rendelte a soron kívüli vizsgálatot, de nem is várta meg , míg elvégzik.

A poszt írója nem kooperált. Nem ment be a szülőszobára, nem hívta fel az orvosát, nem várta meg a vizsgálatot. Hisztis liba,nincs mit szépíteni ezen.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.01. 14:51:03

@kszabo: "hisztériával vezérelt mozdony"
Ez gyönyörű! Mármár irodalmi. Amolyan kortárs.

Nem értem én ezt. Mitől ez a torz ítélőképesség? A követelés már nagyon megy. A közteherviselés még nem megy ilyen frappánsan.

Irise 2010.11.01. 14:51:27

@pakesz: Elmondom még egyszer,mit kellett volna csinálni anyukának, és érdekes módon a nők legtöbbje nagyon szépen meg tudja ezt csinálni:

1.fájása van
Ekkor nem beballag a rendelésre , hanem felhívja a kezelőorvosát,hogy hova menjen. Önjáró , illetve gyakorlott anyukák beballagnak a szülőszobára.
Honnét lehet ezt tudni?
a, általános intelligencia. Net. Barátnők. Anyu. Nagyi. Anyós.

2.mikor felhívta az orvost, az azt mondja neki: Nyugodjon meg Kovácsné, nyugodan hívjon mentőt,ha úgy érzi, arra van szüksége, ha jól van,akkor tessék befáradni a szülőszobára.

És tudod mit csinálnak a szülőszobán?
1.megvizsgálják
2.szívhangot hallgatnak
3.ha szükséges és időben van, csinálnak neki nst -t ott...

Magyarán anyuka soron kívüli ellátást akart, verte a hisztit, semmi nem volt jó neki,holott, ha azt csinálja,amit kell, már órákon belül megnyugtatták volna.

Szóval ne aggódj, meg van szervezve ez, nem kell magánrendelésre beülni egy nst-ért. Vigyáznak a babákra. Felesleges habzó szájjal üvöltened, tényleg anyuka volt a ... majdnem kimondtam mi.

bigyo83 2010.11.01. 15:11:05

Ilyenkor a választott dokira kellene rácsörögni az egyből elirányítja, netalán még a nővérkét is ráveszi, hogy segítsen. A posztból kiderül anyukának volt ilyen.

Azonnal a dokimat hívtam, ha valamit úgy éreztem nem okés. Ezért fizettem neki külön terhesgondozáson, hogy ő gondozzon, ne nekem kelljen ösztönből találgatni.

pepikebaba (törölt) 2010.11.01. 15:12:50

@Irise: Kedves Irise!
Hozzászólásaid olvasva azt nem értem, miért nem jutott eszedbe, hogy ha anyukának magától nem esik le, hova menjen, kedve nővérke emberi hangon, kedvesen miért nem mondta el neki, ha sürgős, menjen a szülőszobára, ha nem, akkor ide és ide és itt és itt kérjen időpontot. Első alkalommal megtehette volna.
Bevallom, a 3. gyerekem születésénél új kórházba kerültem, azt sem tudtam, mik a szabályok, annyira másként ment minden + akkor volt a h1n1 hisztéria meg a látogatási tilalom, a vizsgálatok meg a kórházi részen voltak. És nagyon ideges voltam, ha nem segítettek volna, lehet, hogy még el is sírom magam a rendelésen. De segítettek, és így nem landolt itt a panaszom.
Sem pénzbe, sem nagy időbe nem telt volna a nővérkének kedvesen és érthetően útba igazítani a nyilván láthatóan 3. harmadban lévő anyukát, akinek ugye bármilyen panaszát illik meghallgatni, legalább röviden, hiszen ilyenkor bármi történhet. Hisz épp ezért nem dobták volna ki a szülőszobáról sem.
Nem kell ugyanolyan kioktatónak és felsőbbrendűnek látszani, mint amit a posztíró kifogásolt. A panaszok többségének ez az oka. És sajnos a magyar orvostársadalom egy részétől nem áll távol ez a viselkedés. Főleg a nővérkéktől, akik aztán igazán nem tudom, mitől nőttek akkorára, hogy maguk döntsenek arról, kivel mi legyen. A beteg akkor is EMBER, ha szerinted nincs benne meg az általános intelligencia.

Irise 2010.11.01. 15:13:51

"Összesen 120 km-t utaztam csak azért, hogy egy bunkó nővér közölje velem, nem, ma nem szülhetek, mert az ő munkaideje tíz perc múlva lejár. "
Ez az összegzés az indexen.
Jó gyomra kell legyen , ha valaki újságíró akar lenni. Mint a hiénáknak.

Irise 2010.11.01. 15:15:58

@pepikebaba: De,mint látod, fel volt neki ajánlva,hogy segítenek, megcsinálják az nst-t soron kívül, illetve, megvárhatja a dokiját, csak nem biztos,hogy sorra kerül.
A beteg ezeket nem fogadta el,hanem "azonnal", és "most neki jár" alapon akarta a dolgokat.
Kedves pepikebaba, mondd, te elfogadtad volna,hogy várni kell egy kicsit a vizsgálatokra, vagy hazamentél volna,mint a sértődött kismama, aki a poszt írója?

nudlee 2010.11.01. 15:35:18

Hát ha azért mentem volna be, hogy halljam jól van-e a gyerekem, akkor haza se mentem volna az nst/ctg papír nélkül az tuti. Ha tényleg valami gondot érzek, akkor nem érdekel ki rak rá melyik gépre de asap, vagy legalábbis aznap :)
Én a MÁV szülészetére kopogtam be egyszer hétvégén este 8 felé, minden cécó nélkül megvizsgáltak és hálisten mindent rendben találtak, nem dobáltam magam éjszaka, hogy vajon mi lehet odabenn...

kutya vacsorája 2010.11.01. 16:22:42

baszki, nem lehetne egy korrektornak odaadni a posztokat?! nem érzem magam különösebben nyelvtannácinak, de ilyen helyesírás nem alkalmas a nyilvános közlésre. (sőt és halkan: szerintem aki ekkora bunkó, annak ne is legyen igaza. járja ki az általánost, utána szaporodjon. esetleg egy középiskolát is, és akkor írjon le hosszabb összetett mondatokat. pláne mások munkájáról.

Dr.laikus PhD 2010.11.01. 16:43:00

@kutya vacsorája:

Kis betű, nagy betű, vessző mindenütt, pont sehol, zárójel nem bezár.... :)))

Tényleg nem vagy nyelvtan náci....:-)

kutya vacsorája 2010.11.01. 17:08:41

@Dr.laikus PhD: nem ám, frankón, csakhogy a nagy szovjetúniónak is van határa, mindennek van határa:) a goldenblog aranycsillag praxiska pedig télleg átnézethetné egy korrektorral a műveket mielőtt élesít egy hatalmasat. föltéve, h.nem a puszta bulvárhorror-cirkusz a cél...

öregbuksi 2010.11.01. 17:11:27

Kedves Irise! Ez bizony off , mert nem kismamáról van szó, hanem egy majdnem vén emberről.
Fájt, hasogatott a fülem és remegtem a láztól. Háziorvoshoz el, ott telefonon fülészet (ambuláns ), hogyne persze menjek MINŐSÍTETT beutalóval. Kartonozóban a verdikt, ez nem minősített beutaló. 13 napra adott volna időpontot, vagy probáljak szerencsét. Nővér ki - papír van, nincs mehet, jöjjön 13 nap mulva. DE... semmi.
És most jön amiért én Önt kérdezem. Önnek olyan tapasztalata van, hogy a magyar ember önálló és rátermet, és nem éri minden hivatalban csak a sértés és lebecsülés. Itt meg a kiszolgátatottság és félelem a fehér köpenyesektől. Az átlag magyar nem hibás és nem teszetosza hanem kihasznált és megalázott. Velem a nővér minősíthetetlen hangon beszélt, mert erőszakosnak és elszántnak akartam látszani.Nem hisztiztem mert én tudtam a megoldást! Vártam délután 5 óráig és beballagtam a korházi fülészetre, segítséget és ellátást kérni. Kérdezte az orvos, miért itt és most, előadtam a történetet, kicsit csóválta a fejét és kész. Namost, ha 120km km-t kellett volna utaznom potyára, akkor feltehetően ott azzonnal eljátszom a nagyhalált! Az egészségügynél csak az átlagmagyar helyzete siralmasabb. Üdv,

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.11.01. 17:16:21

"A Doktor akinél ezelőtt szültem nagyon anyagias lett"
nem szép dolog, DE aki nem tud a dokinak tejelni, azt minek vállal gyereket!? akkor azt se fogja bírni anyagilag, márpedig ott nem lehet azt mondani 2 hét után, hogy meggondoltam magam...

öregbuksi 2010.11.01. 17:32:09

@RosszQtya:
A kedves szülei elszórhatták volna a szélbe azt a pénzt, amit az Őn sikeres világrajöttéért kifizettek a szülésznek!

Irise 2010.11.01. 17:35:25

@öregbuksi:
Szerintem jó megoldást választott! Ha az adott rendelésen nem fogadják,mert nem megfelelő a beutaló,tehát nem illeszthető bele a rendszerbe, de olyan betegsége van,ami sürgős beavatkozást igényel,akkor csak az ügyelet a megoldás.
Most volt egy betegem, akinek 6 hónappal a rosszindulatú daganat eltávolítása utánra adtak időpontot első felülvizsgálatra. Mivel a műtét helye vérezni kezdett, nem kezdte el verni az ajtót a nőgyógyászaton,hogy "márpedig mostazonnal" mert, ha egyszer ekkorra van időpont,akkor ez van. Hanem bejött hozzánk a sürgősségre.

Ha minősíthetetlen hangon beszélnek Önnel, nyugodtan forduljon a Betegjogi Képviselőhöz.

Aki a beutalót adta,nyilván hibázott,hiszen nem "minősített beutalót" adott... bár,hogy őszinte legyek, én sosem hallottam ezt a kifejezést. Talán jó lenne,ha esetleg szólna a kollégának is,hogy a legközelebbi beteg,akit beutal a F-O-G-re , ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Sajnálom,hogy így járt és jobbulást kívánok!

Hatodéves 2010.11.01. 17:39:53

@RosszQtya:
??
Bakker, azért nem mindegy, hogy a kiságy, a babakocsi, meg ki tudja mennyi szörnyű drága kellék mellé még 150-200 ezer nagyságrendű összegeket ott kell-e hagyni egy orvosnak.

Sok embernek ez irreális, kifizethetetlen vagyon, de attól még mért ne legyen gyereke? Ismerek egészséges, diplomás, erős középkorú embereket, akik egész gyerekkorukban nem ettek mást, csak krumplit meg kását, esetleg háromfélét (kenyeret, haját, bélét), mégis harmonikusabb és szebb gyerekkoruk volt, mint sok ifjoncnak ma, a "vegyünk a gyereknek beszélő barbibabát, robotjátékot, és előre berendezett luxustolltartót, meg járjon vitorlástáborba és zeneórára" korszakban. (Nem a zeneórával van bajom.)

@kutya vacsorája:
Ez a mondat sem értem, hogy hogy csúszott ki. Tudtommal a házasság és a gyerekvállalás az helyesíró-képességtől független emberi jog.

(Amúgy szerintem nincs semmilyen nagyobb gond a poszt helyesírásával, legfeljebb pár írásjel furcsa helyen van).

Az önjelölt értelmiség kultúranácizmusa viszont mindig felháborít.

Celtic 2010.11.01. 17:52:52

@El Visco Stello: Naigen. Meg lehet, hoyg en lakok rossz kornyeken, de sztem az egesz orszagban lehet talalni 20 km-en belul egy szuleszetet. De leginkabb a telefon.

öregbuksi 2010.11.01. 17:54:28

@Irise:
Köszönöm a jókivánságát!

"minősített beutaló" Végére jártam már.
Ambuláns rendelésen is fogadnak azzonnal mert a HO sürgösnek itéli a kezelést. Ezzel kikerülik a telefonálást és nyoma marad az adminisztrációban.

DenisaM 2010.11.01. 18:35:56

Szerintem tök egyszerű, a)válassz másik kórházat.
B) Közöld a nővérkével, amennyiben megindul a szülés, és megint elküld, akkor szülsz otthon, és amennyiben te és a gyereked belehaltok, a férjed repereli róla még a tangáját is, a kórházról már nem is beszélve!
Jó hogy nem már, majd ő dönti el, ki kaphat egészségügyi ellátást! Ha nem jósló, hanem valódi fájások, és probléma merül fel, akkor meg széttárja a karját, hogy jaj, hát ő azt honnan tudhatta volna!

pakesz (törölt) 2010.11.01. 19:01:09

@Irise: "A beteg ezeket nem fogadta el,hanem "azonnal", és "most neki jár" alapon akarta a dolgokat."

ugorj neki meg egyszer a leirasnak
elso nap (feltetelezhetoen!!!) reggel amikor bejutott, ez legyen 8 ora akkor kozoltek vele, hogy aznap 13:30kor kiderul hogy valamikor talan este 5kor bemehet-e
utana masnap reggel felhivta telefonon es egyeztettek idopontot
amire te referalsz az mar a 3 nap volt
irtam, NST a 38. hettol AJANLOTT heti ket alkalom, gondolom a net a leirasok a mas kismamak alapjan gondolhatta csak ezt a poszt tolo
amugy nem tudjuk hogy elerte-e a 38 hetet...

de ne tegyuk az agyunkat ok?
nem fizetos beteg volt es befenyitettek
ami okes meg tok korrekt addig amig felnottel csinaljak, es amig BIZTOS hogy nem lesz maradando karosodas
ebben az esetben ez sajnos nem mondhato el biztosan

kvadrillio 2010.11.01. 19:06:42

nem kell itten orvosválasztás.
bármelyik le tud vezényelni egy szülést azért szülészorvos.
hálapénz nélkül is képes rá, azért szülészorvos.
hálapénzért sem tesz többet a megszületendő gyermekért, a szülő anyáért, mint hálapénz nélkül. Ugye dokikáim ???!
Mert, ha nem így lenne, akkor nem kell szülészorvosnak menni, lehet vörösiszapot is lapátolni helyette !
Ugye dokikáim ???! :)

kvadrillio 2010.11.01. 19:10:42

...avagy a szülésznőgyógyász szakorvosok csakis azért mentek szülész-nőgyógyásznak, mert szeretik a PÉNZT ?????!

...ÉS NEM AZ EGÉSZSÉGES ÚJSZÜLÖTTEK EGÉSZSÉGES VILÁGRAJÖVETELÉÉRT TESZNEK MEG MINDENT, A LEHETŐ LEGTÖBBET KÉPESSÉGEIK SZERINT ?

kvadrillio 2010.11.01. 19:11:54

...avagy a szülésznőgyógyász szakorvosok csakis azért mentek szülész-nőgyógyásznak, mert szeretik a PÉNZT ?????!

...ÉS NEM AZ EGÉSZSÉGES ÚJSZÜLÖTTEK EGÉSZSÉGES VILÁGRAJÖVETELÉÉRT TESZNEK MEG MINDENT, A LEHETŐ LEGTÖBBET KÉPESSÉGEIK SZERINT ?

pakesz (törölt) 2010.11.01. 19:15:38

@kvadrillio: nem kell hozza orvos eleg lenne a szuleszno is, illetve kellene nehany orvos akik komplikacio eseten atveszik

de a lenyeget tekintve igaz amit mondasz...
en amugy az olombanyat szoktam emlegetni de ez a vorosiszap se rossz :)))

IrishOak 2010.11.01. 19:17:33

Szép estét:-)

Kellemetlen a hormondúlás, de megérthető.
Ha beindul a szülés akkor az ember lánya nem a nőgyógyászati rendelő előtt üldögél:-D főként nem megy haza, és megy vissza 3 nap múlva.
Ha meg megérkeznek a jóslófájások akkor:
bemegy a szülészet ügyeletére,vagy a nőgyógyászatra(itt épp nem tudták fogadni, mert ott is van egy "sor") és megvizsgálja az épp ügyeletes(ha már pont a szülés idejére jön a megvilágosodás, hogy mégsem kell a saját doki)
Az nst jó dolog, nézik vele a magzat szívhangját, és a méhösszehúzódásokat...és tényleg a 38-ik héttől hetente kétszer a 36.héttől még csak heti egyszer.De erre jó előre be kell jelentkezni -már itt leíródott, hogy minden mamára kb 20-30 perc van.
Egyetlen egy dolgot nem értek :ha 60 km-t kell utazni, akkor miért nem telefonál, vagy egyeztet a kismama.
Én 85 km-re jártam -és mindig sikerült!Mondjuk használtam a telefont,még ha többször is kellett egy-egy dologért telefonálnom.
((Azért a berejtett szidalmazás a csecsemős nővérekre -az nagyon nem volt szép!))

Nagyon közel már a szülés, a nők megőrülnek picit, és még a világ sem forog jó fele; előtte - meg pár hétig utána is; tudom!!!:-D

El Visco Stello (törölt) 2010.11.01. 19:33:22

Attól még, hogy jelen esetben a posztolónak nincs igaza, megvan a véleményem a szülész-nőgyógyász lobbiról is. Kevés jobb (ön)érdekérvényesítő társaság létezik. Ebben a szubspecialitásban rengeteg pénz van és ők azt szeretnék mind a zsebükben tudni. Nem véletlen ez a hatalmas hangulatkeltés az otthonszülés körül. Sőt még börtönbe is tudják juttatni a téma úttörőjét. Nem nehéz megjósolni, hogy ezen a trületen hatalmas változás lesz rövidesen. Persze csak akkor, ha a fejlődés jó irányú és sikerül az államnak ellenőrzése alá vonni az egészségügyet. ...mert ma ez még kicsit sincs így.

2010.11.01. 19:47:14

@El Visco Stello: A téma "úttörője" azért elkövetett 1-2 hibát, amit másoknak kellett helyrehozni, ha egyáltalán még lehetséges volt. A többiben egyetértek veled.

kvadrillio 2010.11.01. 20:10:19

..csak nehogy itt is bevezesse valaki a várólistát ! :O)

adamantium 2010.11.01. 20:12:40

@kvadrillio: igazad van, de akkor minden alkalommal más turkál a feleségedben, és a 10 egyetemi hallgató is, nincs kit felhívni éjszaka mert keresztbe fordult a fing benne és akkor mit tegyünk, lehet várni az ambulancián a 20 éves ekográffal végzett vizsgálatra 6 órát alkalmanként és nem egy csili vili magánrendelőben a 30 milliós berendezéssel és 0,5 mm felbontással végzik a vizsgálatot, a szülést is majd az ügyeletes orvos vezeti le még ha csak 3 hónapja van diplomája akkor is. és még sorolhatnám. ugye van pár dolog ami neked nem tetszene, ezeket, vagy ezek hiányát fizeted meg a hálapénnzel. de igazad van lehet nélküle is

adamantium 2010.11.01. 20:16:49

@El Visco Stello: azért geréb ágnes lkegutóbb eltörte a gyerek nyakát miközben ki akarta tekerni az anyukából gátmetszés nélkül mert ugye az is természetellenes. nem sikerült neki egy óra alatt kiszedni a gyereket csak megölni, bezzeg a kórházban 2 percbe tellett gátmetszéssel kiszedni a halott gyereket, ez nagyon jó (vissza)fejlődési irány

IrishOak 2010.11.01. 20:26:41

@El Visco Stello:

Nem mondta senki, hogy a kismamának nincs igaza.Csak nekünk, így "tiszta" fejjel más a meglátásunk.
Megértem, hogy haragszik arra, hogy bemegy a kórházba,és nem vizsgálják azonnal.
De ha mondja, hogy nagyon erős fájásai vannak, vagy furán mozog a baba, vagy csak egyszerűen felfújódott mint egy lufi, akkor nem küldik sem haza, sem nst-re míg orvos nem látta.
Ugyan is azt senki nem vállalná be, hogy "miatta" következzen be bármi olyan ami számon kérhető.Ehhez duzzogásmentes határozott kommunikáció kell.
Bármennyire is összezáró a szülész társadalom(meg a sebész, meg a stb orvoscsoport)egyik sem akarja a pert magának.

Az otthon szülni vágyók meg vegyék meg maguknak a szolgáltatást.Szülésznővel, ügyeletes dokival, gyermekorvossal, anyakönyvvezetővel,és csinálják ahogy nekik jó.(Svédországban egy otthonszülés 22ezer korona kb 560ezer ft.)Ne legyen akadály,tőlem bárki bárhol szülhet:-)
A UNICEF meg pelenkák árából szedegeti össze a harmadik világrészhez szükséges pénzt kórházra, orvosra, épp most oltásra, hogy a sok otthonszülő baba és mama ne haljon meg. De nekünk a gazdagságban a szegénység kell,és ha a tudatlanság bajt szül, akkor még hápogás is.
Az elmúlt 24 évben fényéveket változott a szülészet Mo-on.Tehát a kórházi protokoll az igények szerint. változik!!(Geréb miért nem ismerteti a pácienseivel? Miért csak a 20-25 éves eljárásokkal riogatja a szülni vágyókat?)

pakesz (törölt) 2010.11.01. 20:27:44

@adamantium: erre csak azt lehet mondani, hogy szomoru hogy ilyenne tettek
es ebben leginkabb a nogyogyasz szakma a bunos a sok kismamaval egyetemben akik mind elhiszik azt a buta maszlagot, hogy amikor neki megindul akkor az orvosa eppen akkor fog betoppanni kialudtan...

ott van amugy a lehetoseg ha ennyire toketlenek a magyarok, hivjanak be erdelyieket vagy lengyeleket, szerintem a magyar nogyogyaszi fizu feleert idejonnek galyazni, esetleg meg lehetne hirdetni rendesen piaci alapon is tokest hogy megkapja a TBtol a penzt, es annyit ker pluszba amennyit akar...

ja hogy mit is mondott El Visco Stello?
"Kevés jobb (ön)érdekérvényesítő társaság létezik."

El Visco Stello (törölt) 2010.11.01. 20:52:34

@adamantium: Ez a rémtörténet sem eshetett volna meg, ha nem illegalitásban kell csinálni. Ha ott áll a mentő a ház előtt. Az még mindíg olcsóbb lenne, mit a kórházi ellátás. És csak nagyon ritka esetben kellene beavatkozni.
@IrishOak: Sem a svédországi, sem a gambiai árak nem mondanak nekem semmit.
Számoljuk át zsíroskenyérre! Majd attól lábad könnybe az Igaz Magyar szeme.
Egy biztos: ...ha itt valaki változást akar - legyen az bármilyen reform - azt bottal kergetik el. Mert erős a szakma és ha ők a zavarosban akarnak halászni, akkor ott fognak, amíg világ a világ.

Hatodéves 2010.11.01. 21:14:17

@El Visco Stello:
Az a baj, hogy annyi gyerekmentő a világon nincs, hogy minden otthonszülő háza előtt álljon egy... És valóban ritkán van baj, de ha van, és nincs megfelelő felszereltség stb...

De az is igaz, hogy ha az otthonszülés elfogadottabb lenne az orvosok körében is, és a legelső komplikáció esetén szívesen fogadná a kórház a vajúdó nőt, akkor csökkenteni lehetne a kockázatot.

Csak ez megint az a kérdés, hogy álmodni szeretnénk vagy alkalmazkodni a valósághoz. A szülészek olyanok, amilyenek, de azért szerintem nem olyan szörnyű kórházban szülni (legalábbis Anyám elmondása alapján), pedig akkor még aztán senkit nem érdekelt, hogy milyen pózban szeretne anyuka vajúdni, meg hogy tegyék a babát a hasára, mert az anya-gyerek kapcsolat akkor az ideális.

Ezek szép dolgok, és van is benne valami,de azért néhányan eltúlozzák, rémtörténetet írnak szegény gyerekről, akinek meg kell születnie, és zavarja a szemét a fény, és ott áll a sok idegen fehérköpenyes szörnyeteg.

Na, szerintem az már tényleg a luxus kategória, amit ez az eü nemigen tud nyújtani, max, a magánkórházak.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 21:29:17

@El Visco Stello: hat igen amig 10 perc "szakvizsgalat" 10e adomentesen, addig elnek mint hal a vizben...

csak azt nem ertem, hogy ezt miert hagyjak? Al Caponet is az adohatosag emberei kaptak el, most ennyire toketlen lenne a magyar APEH?
amugy a XII. keruletben mar van legi foto, egy 40centis jarolapot ki lehet azon venni...
nem kellene messze menni bizonyitekert...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.01. 21:52:26

Az egész paraszolvencia-rendszer fenntartása az állam egyértelmű érdeke.

Ugyanis tényleg rendes fizetést adni az egészségügyben dolgozóknak akkora összeg, amit a hálapénz-becslések legmagasabb összegét is legalább egy nagyságrenddel meghaladja, azaz annak legalább 10-szerese.

marand22 2010.11.01. 22:36:33

Miért adnak paraszolvenciát a szülésznek ? Például azért (friss példa), mert hajnali 2-kor be kell rohannia a 26 hetes terheshez, akinél sürgős császár kell (placentaleválás). Ráadásul előző nap ügyelt.

adamantium 2010.11.01. 22:47:04

@pakesz: lengyelországban 4 ezer euró körül van az orvosi fizetés, tehát onnan nem fog idejönni senki. az erdélyiek meg nem hülyék idejönni a december 5. szembeköpés után, főleg, hogy itt a diplomájuk elismerése fél év, németországban 2 hét, itt a fizetés 90 ezer ott 900 ezer. biztos lesz hülye aki idejöjjön. ébredjünk már fel nem kell magyarország senkinek, a saját levében fő az ország, a vezetőség és a betegek hozzáállása miatt menekül aki teheti

tódór piroska 2010.11.01. 23:01:45

@marand22:

ugye, ezzel nem azt akarod mondani,hogy egyébként az ügyeletes orvosnem végezte volna el a sürgős császárt,ingyen ésbérmentve,maximális szakértelemmelésodafigyeléssel,sőt várhatóan jobban, mint az előző ügyelete miatt fáradt, kialvatlan, túlhajszolt választott orvosa????
El Visco Stello mondta ki a tutit: bár a jelen történetben a posztoló buta hisztérikus liba, a szülészorvos társadalomról nyomdafestéket tűrő szavakkal nehéz lenne jellemzést adni. Hozzáteszem, az orvosok maguk is rendkivül lesujtóan vélekednek a szülész-nőgyógyászokról pénzéhségük meg sok egyéb ok miatt

El Visco Stello (törölt) 2010.11.01. 23:03:30

@adamantium: a stilszerűség kedvéért: A diagnózis a gyógyítás nagyon fontos része, de az már rég föl van állítva. Mostmár a terápiáról, ha lehetne egy-két szót. Azt már tudjuk, hogy kik a hülyék(betegek), kik a tolvajok(politikusok) kik a sátánok(orvosok). Azt is tudjuk, hogy hogy nem lehet csinálni.
...de könyörgöm, hogy lehet?

pakesz (törölt) 2010.11.01. 23:23:28

@tódór piroska: szamomra is rejtely...
egyszeruen nem fer a fejembe, hogy mekkora nagy teljesitmenynovekedest er el az a kis penzecske, hogy 3 napon keresztul fent tudnak lenni es allandoan a legjavat adjak...

Hatodéves 2010.11.01. 23:36:29

@marand22:
Sürgős császárnál behívták a saját orvost? Akkor a szomszéd házban kellett laknia, amin én voltam sürgős császár (és az is lepényleválás volt), ott a Szülőszobára való megérkezésétől számított kb. tíz percen belül már kiszedték a babát.

Jó, ha nem teljes leválás, és nem akut életveszély, akkor azért nem ezt jelenti a "sürgős" szó, de nekem ez akkor is furcsa.

adamantium 2010.11.02. 08:59:01

@El Visco Stello: ameddig te mint munkaadó a környék legkisebb fizetését adod ne várd el, hogy a legjobb munkások jelentkezzenek nálad munkára illetve, hogy a meglevő munkásaid ne menjenek el más munkahelyre vagy ne sumákoljanak. a szelekció első alapfeltétele az, hogy legyen miből szelektálni, ameddig minusz 1000 orvos per év a kínálat addig ugye nehéz szelektálni, meg kell elégedni azzal ami van

El Visco Stello (törölt) 2010.11.02. 10:10:51

@adamantium: Én hajlamos vagyok az elégedettségre. Pedig én a" környék legkisebb fizetését" nem adom, hanem kapom.
Egyébként pedig nincs közöttünk ellentmondás. A mostani helyzetet mi megoldani nem tudjuk. Közérzetjavításként próbáljuk legalább megérteni. Azok az idők elmúltak, hogy valami csak úgy járjon.

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.02. 10:28:55

Én itt valamit nem értek, lehet, hogy csak azért, mert még nem szültem. De én valahogy úgy képzelem el a dolgot, hogy ha megindul a szülés, akkor a kismama nem 60 km-t bumlizik a rendelőig, kétszer egymás után, hanem meg sem áll a legközelebbi kórházig, és ott megszül. És főleg nem hagyja magát lerázni mindenféle ideges nővérkéktől, hiszen a gyerekéről van szó!

NemesekErnyo 2010.11.02. 13:14:48

@adamantium: Ne cifrázd annyira, inkább mondd azt, hogy ahol banánnal fizetnek, ott csak majmokat kapnak :)

lüke 2010.11.02. 20:13:08

@MagyarZizzi:
na ez az, másdszorra nem!
s ha először jól fungált a doktor, másodszorra miért lett-lakonikusan- anyagias
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása