Hegyekben áll a kosz

2010.10.17. 06:00

Én nemrég feküdtem az ORFI-ban - nem először- úgyhogy van némi tapasztalatom.A kórházon belüli változások miatt most a 3. emeleten voltam. Sajnos ez az emelet az eddigi tapasztalataimat megcáfolandó, nagyon elhanyagolt, és "gazdátlannak" tűnik. A konyharészben - mikro, asztalok, tálalóhelyiség stb. - szó szerint koszos. A szobákban az éjjeli szekrények, ágyak szintén.

 


Hogy lehet az, hogy ugyanabban az épületben az egyik emeleten van a mosdóban WC papír, kézmosószer, és a másikon meg csak az üres tartálolyok, de abból akár kettő is?

Hogy jut az egyik emeletre fehér abrosz, a másikra meg csak piszkos viaszos vászon? Hogy a szobákban a felmosóval csak arrább taszigálják a földön lévő koszt.


Vallom azt, hogy amilyen a vezető, olyan az osztálya is.
Nem érthető számomra - mivel már 3 évvel ezelőtt is szóvá tettük sokan, hogy az ételek minősége kritikán aluli -, hogy a mai versenyképes világban miért nem keresnek egy megfelelőbb beszállítót?


Kérdezhetnék, miért megyek oda, ha ennyire rossz? Hát azért, mert ezeket a tisztaságbeli kifogásokat eddig nem tapasztaltam, és az orvosom, akit 3 éve szerencsémre megtaláltam egy bűbájos, segítőkész, a betegért felelősséget vállaló, kiváló szakember!
Már többször segített rajtam, amiért örökké hálás leszek Neki.


És egyébként a betegellátó személyzet is kiváló munkát végez, kiemelve a földszinti UH-osokat, és az I. emeleti elektromos kezeléseket végzőket.


Ezúton is köszönöm Nekik munkájukat, türelmüket!
Ha a körülményeket rendezettebbé tenné ennek az emeletnek a vezetője, talán az ott dolgozó szakemberek is jobban éreznék magukat, és még jobb munkát végezhetnének.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmaláj 2010.10.17. 08:38:34

Igen,ezt az osztáyok közti eltérést én is megfigyeltem. De mi lehet az oka?

TamásD 2010.10.17. 08:43:07

"a mai versenyképes világban miért nem keresnek egy megfelelőbb beszállítót"

Talán mert a beszállítók nem tolonganak, hogy ki tud napi cc. 500 forintból háromszori (plusz uzsi), a mostanitól érezhetően jobb menüt összerakni. Nyilván megvan nekik a hasznuk rajta, de nem ebben van a nagy pénz.

TamásD 2010.10.17. 08:45:14

@Cicmaláj: A különbség leggyakrabban a főnővér/nővérek személye és odafigyelése. Sok helyen szintenként, osztályonként saját takarító van, egyik ilyen, másik olyan.

prolee 2010.10.17. 09:04:38

@TamásD: Úgy gondolom, hogy a takarítás működtetési feladat. Tehát nem a főnővér kötelessége szervezni és ellenőrizni a takarítást. Ez a gazdasági vezető feladata lenne, aki nyilván nem foglalkozik ezzel, ezért egyes főnővérek "átveszik" tőle az ellenőrzési feladatot, mások meg nem.
A főnővér foglalkozzon a betegellátással, a gazdasági vezető pedig szervezze meg a takarítást és gondoskodjon a megrendelt munka ellenőrzéséről.

Magyarországon MINDEN TERÜLETEN az a legnagyobb probléma, hogy senki nincs tisztában azzal, hogy mi a feladata.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 09:39:27

@Dr.laikus PhD:

Bocsánat ezért a hosszú linkért, de azért még a blogon is tologatni lehet a kompetenciákat, mindenkinek derogál a legfontosabb egy kórházban - a tisztaság.

A főnővérnek az ORFI-ban igazában adminisztárciós feladata van, felügyel a munkára, az ételosztásra, minden beteg betartja-é a kezelési utasításokat és igen a tisztaságért is felel és rendet tartat. ezt a kompetenciát átadhatja másnak (erre jogköre van - engedéllyel).

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 09:42:22

@prolee:

Gazdasági vezető a pénzügyi egyensúlyért felel, az adminisztráció hatékonyságáért, a pályázatokért, de nem a takarításért.

Azért igen, hogy mennyibe kerül.

Jó is lenne, hogy egy emeleten lévő osztály egyedi problémáit a csúcsvezetők egyike oldaná meg.
Nem hatékony, nagyon nem.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 09:51:21

8.4. AZ ÁPOLÁSI IGAZGATÓ KÖZVETLEN IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

8.4.3. Takarító csoport

Feladatai:
- biztosítja az intézet egész területének folyamatos tisztán tartását, rendjét, különös
tekintettel a gyógyító-betegellátást biztosító osztályokon;
- betartja a takarítással kapcsolatos higiénés, munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi
szabályokat;

prolee 2010.10.17. 09:53:42

@Dr.laikus PhD: Látszik, hogy te sem ismered az intézményműködtetés fogalmát.
A takarítást vállalkozási tevékenységben végzik. A kifizetés előtt a teljesítményt ellenőrizni és igazolni kell. Ezt a szemléletet kellene kiirtani ebből az országból. Csúcsvezető.... Basszameg!!!
Közpénzzel gazdálkodik, szolga!!!!!

prolee 2010.10.17. 09:58:48

Az un. ápolási igazgató feladatai között nem látom az ellenőrzést. Csak a teljesítésigazolással ellátott számlát lehet kifizetni. A "biztosítja" kifejezés mit jelent szerinted?
(Hol az előző kommentem?)

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 10:19:01

@prolee:

Vagy igen, vagy nem.
Lehet alkalmazott is.
Teljesítés igazolást pedig az ad, ahol a munkát elvégezték.

Ott a link, az elején van tartalom jegyzék.
Megtalálod a kompetencia területeket.

Káromkodhatsz, tök mindegy kinek a pénzével gazdálkodik. Lehet az államé, lehet akár vállalkozóé.

Egy intézmény működésének a felépítése mindig a hatékonyság jegyében kell működjön és a törvényi szabályoknak megfelelően.

A szolga nem mindig pejoratív. a közszolga pl. lojalitást is jelent.

Ha te alkalmazott vagy, te is végezheted a munkád szolgaian, vagy ésszel a szabályokat betartva hatékonyan. Nem kell mindig hátat görbítve szenvedve dolgozni.

Olyan vagy, mint az elvált asszonyok párkereső nyígjei. Minden férfi csak "azt" akarja. Szegény szenvedő, ő ott sem volt az öröm idején.

Szóval lehet is örülni annak, ha szigorú szabályok között kell dolgozni.

prolee 2010.10.17. 10:27:29

@Dr.laikus PhD: Amit linkeltél, az nem szabály, hanem szervezeti és működési szabályzat.
A takarítás szervezése, finanszírozása működtetési feladat. Ha a takarító brigád azért nem takarítja az osztályt, mert a főorvos lakását takarítja, akkor sosem tudja meg a gazdálkodási vezető, hanem ellenőriz.
Tehát a teljesítmény ellenőrzése gazdálkodási feladat.
Egyébként pedig feladom, legyen neked igazad és legyen kosz a csúcsvezetők mellett.
Ebben az országban kulminál a hülyeség.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 10:31:57

@prolee:

Azt gondolom Te vagy a hülye.

Természetesen felügyelni kell, de nem annak akit írtál. Kissé bonyolultan és ködösen látod a dolgokat.

Ennél sokkal egyszerűbbek.

Ha nem találod és nem érted, arról persze csak Te tehetsz.

prolee 2010.10.17. 10:38:00

@Dr.laikus PhD: Mivel magam is működtetéssel foglalkozom, nyilván ködösen látom....
Sötétség ne hagyj el!

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 10:46:23

@prolee:

Úgy tűnik van más működtetési rendszer is, mint amit kizárólag Te ismersz.

Az SZMSZ szerinted mi, ha nem szabály, amit a vonatkozó törvények (előírások) alapján kell megalkotni.
Aztán még tartozik hozzá egy csomó más szabályzat.

Mindenkor figyelembe kell venni a kompetencia területeknél a józan ész és a leghatékonyabb működés feltételeit.

Világosodik?

Ne hidd, hogy csak Te értesz ehhez.
Nyugi!!!!

prolee 2010.10.17. 10:53:16

Minden intézmény célja, hogy a legnagyobb hatékonysággal fejtse ki azt a tevékenységet, amire létrehozták.
Az intézményen belül létrehozott működtetési terület célja pedig az, hogy a szakmai tevékenységet végző szervezeti egységeket kiszolgálja.
Ebből következik, hogy a takarítás szervezését és ellenőrzését nem a szakmai területnek kell megoldania, hanem a működtetési területnek.
Amíg a főnővér a takarítókat irányítja, cseszteti és ellenőrzi, addig nem a szakmai tevékenységét végzi, nem az osztályon ápolt betegekkel foglalkozik, nem az osztályon dolgozó nővérek irányításával és felügyeletével van elfoglalva, hanem feladatot vesz át a működtetéstől. Arról nem beszélve, hogy az ilyen feladatátvétel visszaélésre is alkalmas lehet. (Pl. igazolja az osztályon végzett munkát, de helyette elküldi a takarítót, hogy mossa le a kocsiját, vagy takarítsa ki a lakását.)
Ez szervezéselméleti hiba!!!
Természetesen a "csúcsvezetőnek" :)))) nem személyesen kell ellenőriznie a takarítókat, hanem ki kell jelölnie saját szervezeti egységén belül az ellenőrző és a teljesítést igazoló személyeket, akiket munkáltatói jogkörében beszámoltat és akiket szúrópróbaszerűen neki kell ellenőriznie. Ilyen módon egységes lesz az intézményben a tisztasági helyzet. Ilyen egyszerű a szervezéselmélet.

Szélmalomharcos 2010.10.17. 10:55:14

Az@prolee: "Magyarországon MINDEN TERÜLETEN az a legnagyobb probléma, hogy senki nincs tisztában azzal, hogy mi a feladata."

Legjobb példa rá a Praxis blog. Tanult orvosok és egyéb nagytudású értelmiségiek elemzik a kórházi WC-k állapotát

prolee 2010.10.17. 10:59:24

@Dr.laikus PhD: Te viszont biztosan nem értesz hozzá. Ez egyébként nem baj. A baj az, hogy egy nyilvánvalóan működésképtelen szisztémát védelmedbe veszel és ezzel más emberek gondolkodását is torzítod.
Az szmsz belső szabályzat, ami ebben az esetben szemmel láthatóan helytelen elméleti alapon rendezi a feladatmegosztást.
Csak azzal tudlak vigasztalni, hogy nem ez az egyetlen ilyen szmsz ebben az országban.
Éppen arra akartam felhívni a figyelmet, hogy rosszul működtetik az egészségügyi intézményeket. A kórház gazdálkodási szempontból egy üzem és nagyon sok múlik a hatékony működtetésen.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 11:01:44

@prolee:

Olyan vagy, mint egy közszolga, aki csinálja magának a munkát és nem végzi.

A takarítót nem kell csesztetni.
Főnővér nem végez általában ápolási munkát, feltételeket teremti meg.
A kórház területén bizony az osztályon ő van legközelebb ahhoz, hogy a tisztaságot megkövetelje, ha odafigyel (az esetek nagy részében ez így van) akkor tisztaság van. Ha nem ott az ápolás is hagy maga után kívánni valót.

Mindjárt megtakarítottak egy embert, aki járja az osztályokat és seggbe rugdalja a takarítókat, cl-re adagolja a tisztítószert stb....

Ugye mekkora hülyeség?
Középiskolai közgazdasági tanagyag a tervezés, ami nem más, mint munkaszervezés alapfokon. A cél a legkevesebb emberrel, a leghatékonyabb munka.

Óriási feladat, naponta megnézni, hogy a takarító dolgozik-e.
Rohangál egész nap az osztályon eleget, csak nézni kell és főleg látni. Ez nem vonja el a betegektől sőt...

prolee 2010.10.17. 11:07:41

@Dr.laikus PhD: Ennyire nem lehetsz buta. Nem a takarítót kell nézni, hanem a teljesítményt. (Magyarul, el van-e végezve a munka.)
Lenne egy kérdésem. A ki igazolja a teljesítményt a számla kifizetése előtt? A főnővér?

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 11:19:48

@prolee:
Hagyjuk!

A saját gondolataid körül jár az agyad.
Számodra más nem létezik.
Egyébként igen ő is igazolhatja, tekintve, hogy az ő területén végzi a munkát. A kompetencia átadható!

Mi van ha alkalmazott?
Mert az ORFI-ban a takarító alkalmazott.

@Szélmalomharcos:

Majd ha kórházba kerülsz akkor te is foglalkozol vele.
Elég kellemetlen tud lenni.

apolka11 2010.10.17. 11:22:43

@Szélmalomharcos: Szerintem ehhez a pozsthoz még nem szólt hozzá orvos, így nem volt, aki a WC-kérdést elemezze, mint ahogy írtad.

Ha meg általánosabb értelemben értetted, hogy egyáltelán miért is írnak egy ilyen blogba orvosok?
Szerintem ezzel nincs semmi baj.

Van, aki meg épp azt veti a szemükre, hogy isteneknek képzelik magukat, és nem ereszkednek le semmilyen formában a "pórnéphez".

Nehéz örömet okozni mindenkinek:)

prolee 2010.10.17. 11:31:34

@Dr.laikus PhD: Tényleg! Mi van, ha a takarító alkalmazott? Ki a munkáltatói jogkör gyakorlója? Mit kell tennie, ha két főnővér egymásnak ellentmondó utasítást ad?
Én azt kérdeztem, hogy vállalkozói szerződés keretében végzett takarítás esetén KONKRÉTAN!!!! ki írja alá a teljesítményigazolást. A főnővér, az osztályvezető főorvos, az ápolási igazgató, vagy a gazdálkodási szervezeti egység munkatársa??? Ugyanis aki a teljesítményigazolást adja, annak kell ellenőriznie (különben "vakon" ír alá).

Mylady 2010.10.17. 12:12:01

A gazdasági vezető (többek között) azért felel, hogy ne fizessen a cég (itt: kórház) olyan munkáért/szolgáltatásért, ami nem vagy nem a megállapodott színvonalon lett elvégezve. Csak ez számít.

Az ápolószemélyzet/főnővér logikusan azért lehet felelős, hogy a területén történt kvázi váratlan események esetén intézkedjen a takarítószemélyzet kihívásáért, a takarítás felügyeletéért, ellenőrzéséért.
A napi normál takarítás szervezése/ellenőrzése logikusan az üzemeltetés feladata.

Elég gáz, ha az ápolószemélyzetnek (akik mint tudjuk, amúgyis kevesen vannak) az ápolás helyett azt kell nézegetnie óránként, hogy van-e illatosított budipapír minden fülkében.
Aztán meg majd jönnek a kommentek, hogy a nővér a wc-be szaladgál ahelyett, hogy a mamát tenné tisztába/etetné/szórakoztatná.

Tiltsuk Bea 2010.10.17. 12:15:53

Szerintetek régebben (leginkább '90 előttre gondolok, vagyis még az ántivilágban) jobb volt a kórházak, eü intézmények tisztasága, vagy rosszabb? Ha változott a helyzet mi lehet az oka?

Tiltsuk Bea 2010.10.17. 12:22:19

@Dr.laikus PhD:
Hihetetlen milyen arrogáns vagy, néha már el sem hiszem, hogy nem vagy orvos...

A főnővérnek van lehetősége szólni, harcolni, ha látja, hogy az osztályán a takarítók nem végzik jól a munkájukat, de semmi esetre sem az ő feladat lenne ezt biztosítani. Szerintem.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 12:58:46

@Tiltsuk Bea:

Én vagyok az arrogáns! Nagyszerű!

Azon vitatkoztok itt, hogy kinek NEM dolga a rend fenntartása.

Gizike a takarítónő azt csinál amit akar, üzemeltetési osztály főmérnöke megkeres Gőzeke Gizikét, hogy ugyan már dolgozzon bassza meg!

Nővér nem visz ágytálat, hánytálat, nem cserél pelenkát, emberi szava nincs, mert kevés a fizetés, rohangál és ápol, kiégett, meg még a fene tudja mit nem csinál bagóért (néha semmit nem csinál), ezért betegnek pofa be!

Eszem megáll! Azon jogászkodtok, hogy egy összehányt, vagy körbefosott WC-t kinek kell utasítania Gőzeke Gizikét, hogy ugyan már mossa le. Angliából írnak levelet, hogy szagolja, mossa a beteg, mert ő csinálta.
Hogy beteg és esetleg nem tehet róla, arról már szó nincs, hisz kevés a fizetés,nővér kiégett és különben is menjen világgá, mert ott sok a pénz és nem kell dolgozni, mert a beteg neve KUSS.
Ha nem hát meghal, vagy meggyógyul magától.

Ennyi ökör jogászkodó komment!

A TASZ-hoz kell fordulni, meg az ÁB-hoz, hogy kinek a kompetenciája?

Basszus!

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 13:05:33

@Mylady:

Mióta az eszemet tudom soha nem adott kórház egészségügyi papírt. Beteg vitte magával a sajátját.

A gazdagság fokmérője ha egy kórházban van WC papír. (lehet hogy jár, de nem teszik ki?)

Még jó, hogy a számviteli törvényt a kosz kapcsán nem fogjuk megvitatni, hogy pénzforgalmi szemlélettel, vagy esetleg más közgazdasági szemlélettel dolgozik a kórház és a gazdasági igazgató milyen módszerrel számol a takarítónő bérével, hogyan pályáztat (itt ugye lehet szidni az igazgató csókosát), mindent elő lehet szedni, csak ember nincs mert felvételi zárlat van,nincs ember aki a szaros budikat ellenőrzi és zrityón rúgja a takarító személyzetet.

Ne már!
Evvel én itt befejeztem, mert a számomra ez a hülyeség alsó, legalsó határa.

prolee 2010.10.17. 13:09:09

@Dr.laikus PhD: Összehányt WC-t úgy kell takarítani, hogy az ajtóra ragasztott ellenőrzési jegyzéket (általában 2 óránként) a takarító szignálja. Megfelelő szabályozás esetén 2 óránként a takarítónak ellenőriznie kell, szükség van-e takarításra.
Te nem Európában élsz? Még az iskolai WC-t is így ellenőrzik. Pedig az oktatásban sincs több pénz.

prolee 2010.10.17. 13:10:33

@Dr.laikus PhD: De már! Sajnos szemléletet kell váltanod....

adamantium 2010.10.17. 13:11:38

a kórház tisztasági hiányosságaiért a takarítócéget illetve a vezetőséget lehet szidni. ez a blog orvostszidós blog, tehát kérünk egy jó kis műhibát amin lehet csámcsogni :)

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 13:18:16

tisztatertechnologia.hu/?p=hir&id=151

"Az osztályokon a főnővér, illetve helyettese, a többi területen az én feladatom az ellenőrzés és aláírás. Ez nem azt jelenti, hogy az osztályokat nem ellenőrzöm. Megteszem, de nem napi gyakorisággal, hiszen túl nagy az intézet"

Kórház és nem étterem.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 13:24:04

A Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház

II.46. Higiénikus feladatai
II.46.1. A kórház valamennyi objektumának tisztán tartása, külső
vállalattal történő takarítások szervezése.
A higiénés rendszabályok és feladatok betartatásáért és
irányításáért a higiénés főorvos és a higiénés asszisztens felelős. A
szakminisztérium és az ÁNTSZ által előírt szabályok bevezetése a
szabályokkal kapcsolatos előírások, feladatok végrehajtása,
betartatása. A kötelezően előírt védőoltások beadása, regisztrálása,
lejelentése. A nozokomiális fertőzésekkel, járványos
II.46. Higiénikus feladatai
II.46.1. A kórház valamennyi objektumának tisztán tartása, külső
vállalattal történő takarítások szervezése.
A higiénés rendszabályok és feladatok betartatásáért és
irányításáért a higiénés főorvos és a higiénés asszisztens felelős. A
szakminisztérium és az ÁNTSZ által előírt szabályok bevezetése a
szabályokkal kapcsolatos előírások, feladatok végrehajtása,
betartatása. A kötelezően előírt védőoltások beadása, regisztrálása,
lejelentése. A nozokomiális fertőzésekkel, járványos
megbetegedésekkel kapcsolatos teendők végrehajtása.
Meghatározott időközönként higiénés szemle megtartása.
A higiénés feladatokhoz az intézet területén történő takarítási
feladatok is tartoznak. Az osztályon dolgozó takarító személyzet
munkáját az osztályos főnővérek a központi részlegen dolgozó
takarító személyzet munkáját pedig az ápolási igazgató felügyeli.
A takarítói feladatok a higiénikus főorvos által jóváhagyott

"Az osztályon dolgozó takarító személyzet
munkáját az osztályos főnővérek a központi részlegen dolgozó
takarító személyzet munkáját pedig az ápolási igazgató felügyeli."

Most már tényleg elég!

prolee 2010.10.17. 13:43:15

@Dr.laikus PhD: Most tényleg azt hiszed, hogy okos vagy? Nem a főnővér szervezi és finanszírozza a takarítást. Felügyeli!!!!
Nem pedig szervezi és ellenőrzi.
Nem teszel különbséget a fogalmak között.

Nálunk pl. a titkárnő felügyeli a takarítókat, mert biztonsági előírások miatt egyedül nem dolgozhatnak. Azt viszont a takarító cég által adott munkaköri leírás tartalmazza, hogy mit, hogyan kell takarítania a takarítónak (pl. bizonyos munkák a nagytakarítás körébe tartoznak, ezért, függönyt, ablakot nem kell mosni.)
A takarító cég vezetője és a gazdasági vezető ellenőrzi, hogy megfelelő-e a takarítás minősége.

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 13:52:00

@prolee:

Kedves én nem vagyok a férjed, hogy neked kelljen az utolsó szónak lennie.

Kit érdekel a többi. A főnővér, vagy annak a megbízottjának a dolga, hogy ez osztályon tisztaság legyen.

A többi nem érdekes, Ez kötelező előírás, tisztaságnak kell lenni. Takarítónő van, főnővér, vagy megbízottja van, elérni, hogy dolgozzon az ő dolga!.
Pont.

apolka11 2010.10.17. 14:11:42

@TamásD: bocs, ott az elején teljesen elveszett a hsz., itt a lányok(?) nagy csörtéjében:)

prolee 2010.10.17. 14:24:37

@Dr.laikus PhD: Elérni, hogy dolgozzon, nem a főnővér dolga. Felügyelni a munkát a főnővér dolga. :)

adamantium 2010.10.17. 14:45:58

jaj hagyjátok már, kérünk új történetet és kész

Gest anyó férje 2010.10.17. 14:47:45

Az ORFI elődjét az Irgalmasrend működtette, amennyire tudom mintaintézmény volt ma már szinte elképzelhetetlen színvonalú ápolással, aztán jött a proli világ. Az orvost még lehet hogy motiválja a hivatástudat, amíg rá nem jön hogy fizetés helyett ezzel akarják kielégíteni. De a takarítót már nem lehet azzal munkára fogni hogy ez a kötelessége, erre esküdött fel. Pedig milyen jó lenne ha mindenki dolgozna ingyért, kezdve a kommentelőkön

Gest anyó férje 2010.10.17. 14:49:07

A blog címe és a mellékelt fénykép alapján pedig az ORFI joggal perelhetne hitelrontásért, mert ilyen állapotok azért gyanítom hogy nincsenek ott

bea75 2010.10.17. 15:12:25

"Magyarországon MINDEN TERÜLETEN az a legnagyobb probléma, hogy senki nincs tisztában azzal, hogy mi a feladata. "

Ez így igaz. Még annyit fűznék hozzá, hogy ezek az emberek nagyon jól tudnak osztogatni. Értem úgy, hogy azt kitűnően tudják, hogy a másiknak mi lenne, illetve mi nem lenne a dolga.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.17. 16:30:53

"Ha a körülményeket rendezettebbé tenné ennek az emeletnek a vezetője, talán az ott dolgozó szakemberek is jobban éreznék magukat, és még jobb munkát végezhetnének."
Inkább ha rendesen megfizetnék a nővéreket, stb. Mondjuk az orvosokat, ha hálapénzt szednek, nem sajnálom, ha nem szednek, akkor OK, de attól még kéne dolgozniuk.

Valószínű azért a felemás állapotok, mert az egyik osztály vezetője jobban nyal. Vagy más okból kerül oda több pénz, bár fura, hogy a kórház takarítása pl. egységesnek kellene legyen.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.17. 16:32:27

@Gest anyó férje: Nem csak így lehet motiválni. Ha nincs neki annyi, hogy ha szarul dolgozik, kirúgják, akkor...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.17. 16:36:09

@prolee: "Magyarországon MINDEN TERÜLETEN az a legnagyobb probléma, hogy senki nincs tisztában azzal, hogy mi a feladata. "
Ha meg tisztában van, akkor szarik rá, amíg biztos a pozíciója. Kéne egy olyan kultúra, hogy alapból rendesen dolgozok, bár ehhez olyan fizuk is kellenének.

Gest anyó férje 2010.10.17. 16:59:01

@ColT: "Ha nincs neki annyi, hogy ha szarul dolgozik, kirúgják, akkor...
"

akkor átmegy a határ túlsó oldalára dolgozni tízszer ennyiért

Dr.laikus PhD 2010.10.17. 17:52:36

@Gest anyó férje:

76000.- Ft-ért már nem is kell dolgozni?
Kicsit sem?

Sok pénzért dolgozni kell. Nem kicsit, sokat.

Nem is értem ezt a fajta gondolkodást.
Mi a bánatosból fizessenek, ha senki ENNYIÉRT nem hajlandó dolgozni?

Mylady 2010.10.17. 18:35:37

@Dr.laikus PhD: Hát, elgondolkodtató, hogy a kommentem kapcsán mindössze az jött le neked, hogy a wc papírt említettem.

Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb helyen nincs.

Sajnálatos, hogy az ámokfutásod csak idáig terjed.

Egyébként ha kívánod, akkor persze, vezessük végig a számviteli törvényt ezen. Abban jó vagyok. Vagy így már nem is olyan jó poén?
Bár megjegyzem, a pályáztatás pl nem esik a számviteli törvény hatálya alá.

Hatodéves 2010.10.17. 18:36:31

Ez a kép azért elég meredek szerintem.

Barnamaci 2010.10.17. 20:39:57

Ez a kép tuti ott készült?????

Barnamaci 2010.10.17. 20:40:41

Mondjuk igy elgondolkodtam, a Szent János pszichiátriájának konyhája is megért volna egy fotót.....

Irise 2010.10.17. 20:42:56

@Hatodéves: a www.medscape.com -on vannak nagyon jo slideshowk es esetismertetesek, csak ugy eszembe jutott,hatha te is szorakoztatonak/hasznosnak talalod.

adamantium 2010.10.17. 21:56:36

@Irise: http://www.aofoundation.org/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3hng7BARydDRwODADMDAyOvEDcDCzdPIwMDA30_j_zcVP2CbEdFAHNF7HI!/dl2/d1/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnB3LzZfQzBWUUFCMUEwOEVSRTAySjNONjQwSTEwODE!/
aki sebészet irányban érdeklődik
aztán lehet alumny member valaki ha halad.
én már premium member vagyok silver statusban, de gyúrok a goldra :D

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.10.17. 22:52:31

@apolka11: Én azért írtam ide, mert azt hittem, észérvekkel csökkenthető a szakadék a betegek és orvosok között.
Mostanában egyre kevesebbet írok ide...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.10.17. 22:56:19

@prolee: Nálunk emeletenként 1 takarítónő van, ha elmegy, nem kapunk ezért a fizetésért másikat, gondolod hogy majd óránként aláíratjuk a wc-takarítást... Ha mi is annyit kérnénk a kajáért a betegtől, mint a Meki (és persze minden más szolgáltatást is értékén fizetnének, nem hatósági árakkal (HBCS-rendszer), akkor nálunk is csillogna a padló.

Borcsika 2010.10.18. 01:26:59

A koszról szeretnék megemlékezni. Ma 5 éve, hogy az egyik budapesti kórházban született meg a kisfiam császármetszésswl. Amíg a terhespathológián feküdtem 2 hétig, nem zavart, hogy "taknyolnak", de amikor átkerültem a gyermekágyo részlegre, az alábbi zavaró körülmények értek:
- a szona ún.: abortusz szoba volt, de tudtam, hogy 2005 januárban szar lehetett a műsor a tv-ben, és sokan szültünk akkortájt, így elfogadtam, hogy egy éjszakát a magzaelhajtós kismamával kellett töltenem.
- előtte volt a feketeleves, mert déelelőtt, amikor megmutatták, hogy az elkövetkező néhány napot hol kell töltenem, egy olyan szoba várt, ahol faltól falig szaros (szó szrint értendő) volt minden, ugyanis, egy az etnikumhoz tartozó anyuka éldegélt ottan. Hamar szövődött barátságból adódóan kérük a kórházat, hogy hadd menjünk apatment-be, de az volt a válasz, hogy csak egy szoba van. Mondtuk, nem baj, kifizetjük fejenként a napi 3500 Ft-ot, és toljanak be még egy ágyat a szobába, de nem ezt tették. Tömény hypo-val kiferőtelnítették a gyermekágyas szobát (a kilincsért és a kapcsolókért nekünk külön kellett szólni), ágybetéteket cseréltek, és mindent átmostak, az etnikum anyukát pedig ingyen és bérmentve elrakták az apartment-be.
- amíg ketten, majd hárman voltunk, nem is volt gond, hoyzen mindennyian le tudtunk hajolni (császárral) a kukáig, majd érkezett egy anyuka, aki nem volt erre képes, és teleszórta a wc/fürdőt a betétcsíkkal, meg az eldobható bugyogóbal, mondván, erre van a takarító személyzet, De ők ezt nem vállalták be, és a frissen fertőtlenitett szoba másfél nap alatt egy puszulat lett. 3 nap után saját felelősségünkre hazamentünk, mert kezdtü úgy érezni, hogy ez a környezet nem a legideálisabb egy újszülött számára. Ezek után már semmin nem lepődök meg.

Más: Nagymamám a rákos betegségéből adódóan különböző fájdalomcsillapiítókat kapott, amik finoman szólva az eszét vették. Nem volt neki megfelelő a 2 fia, és annak teljes családja napi váltásban, kórházba akart menni. Megkapta. 2 hét után mindenféle húgyúti és egyéb fertőzésekkel kihoztuk a kórházból. Volt olyan eset, hogy mentem látogatni, és a katéteres zacskók ott voltak a mosdóban "kimosva", és este azokat tették fel a betegeknek.

Irise 2010.10.18. 01:29:18

@adamantium: Koszonom - tok jo oldal!

@Hatodéves: a procedureconsult is eleg jo, basics, de nagyon jol magyaraz, hasznos lehet :)

Irise 2010.10.18. 01:40:03

@Borcsika:
1.Igazabol a kateteres zacskokat nem kell naponta cserelni, hetente egyszer boven eleg cserelni, mosni pedig nem kell.
2. Ha egyszer keves a hely,akkor a kismama a vetelossel fekszik egy korteremben es kesz. Uj kortermet varazsolni nem tudunk.
3.Az egyik beteg osszeszarta a kortermet - hurra, a noverek kifertotlenitettek.
A kovetkezo beteg eldobalta a beteteit,bugyijait
-konyorgom,azert ne a befott tegye mar el a nagymamat! Ebben az esetben talan le lehet irni,hogy igenis, a beteg a felelos a bugyjai eldobasaert,es nem kiralykisasszony,hogy a cseledek gyujtsek utana a szemetet!
Ha pedig itt ilyen ugyesen es osszeszedetten el tudtad mondani,hogy mi bajotok volt vele,akkor talan ott is elintezhetted volna a betegtarsaddal a problemad.
Nem mindenert a korhaz, a noverek, az orvosok a felelosok, bizonyos dolgokert ti magatok is.

Borcsika 2010.10.18. 03:03:16

@Irise: Asszem félre értettél. Nem a kórházat teszem felelőssé ezekért a dolgokért (kivéve a katéteres zacskót).
Azt nem tudom felfogni, hogy miért kell valakinek igénytelennek lenni. Értsd a cikkben említetteket is.
Én nem akadtam fenn azon, hogy férjem hozott be terítőt az asztalra, meg szalvétát, és az sem zavart, hogy abortuszosokkal kell egy szobában lennünk (bár valljuk be, kissé bizarr dolog frissen szült anyukaként),de a magzatelhajtás (szó szerint értendő: 17 hetes terhes volt a tyukszi) azért kissé zavaró volt. Egész éjjel vajúdott, és az ügyeletes orvos nem győzőtt elnézést kérni, majd 2 órányi kínlódás után kivitte a szobából, mert már ő érezte magát kellemetlenül.
Egy a lényeg, sokszor nem a kórházon múlik, hogy milyen körülmények között vagyunk "elszállásolva", hanem a betegtársainkon. Ez egyébként egyetlen dolog miatt zavart (értsd szülés), hogy egyikünk sem volt magatehetetlen. Amíg az őrzőben voltam, és az ottani tisztálkodó helyiséget használtam (nőgyógyászati műtétes nők voltak ott) egyszer sem találkoztam azzal a problém,ával, hogy adott esetben elvárták volna a takarítóktól, hogy utánuk rendet rakjanak. De hogy egy kismamában ennyi ne legyen,hogy maga után "elrámol", felháborít.

Irise 2010.10.18. 03:31:55

@Borcsika: Ja, ertem. Akkor bocs :)
Mar csak aprosag,hogy 17 hetesen mar nincs sajat keresre magzatelhajtas. Szegeny csaj biztosan beteg babat vart, azert szakitottak meg a terhesseget.
Velem is fekudt egy szobaban egy ilyen beteg, nagyon sajnaltam. Sokkal szornyubb lehet nekik elvesziteni egy babat,es latni,hogy nekunk megvan a babank, mint amilyen rossz latni nekunk az o szenvedesuket- pff, bocs a foglamazasert,keso van.

Dr.laikus PhD 2010.10.18. 06:46:00

@Mylady:

Nézd nem néztem az időt mikor írtad és az írásfolyamban mikor írtam már választ másnak ugyanarra.

Belinkeltem három kórház SZMSz-ét ahol egyértelmű a kompetencia szint, kinek mit kell csinálnia, megkövetelni.

Szövegértési probléma, hogy nem az ellenőrzés csak a feladata? Ezen kell vitázni, hogy kinek kell észrevenni ha kosz van - mindegy kitől és miért - pont azért, mert a kórház ha valaki személyes higiénéje olyan amilyen, attól még köteles ellátni, köteles a higiénés szabályokat akkor is betartani és betartatni.

Nem a nővér dolga a takarítás, a főnővér dolga, hogy akár az 1 szem takarítónőt kérje vagy utasítsa a tisztességes munkavégzésre.

Azt meg elhiszem, hogy a kórház nehézkes kompetencia szintjei miatt, ha egy takarítónőt elküldenek akkor nincs azonnal másik. Nem azért van, mert ennyiért nem mennek, hanem azért, mert más az aki felveszi, kicsit hosszú a bürokrácia útja és inkább kínlódnak, mert 1 legalább van.

Nem lehet mindent a pénz számlájára írni, mert nem így van. Sokkal rosszabb ha valakinek nincs jövedelme - akár kevés is - mintha nemszeretem munkát kell elvégezni. Takarítónő nem megy Angliába, sem Ausztriába takarítani mert valószínű nem tud nyelveket, hiszen ezért kell ezt a munkát végeznie.
Nem minden munka alulfizetett, főleg, ha a tanulás, a tudás mértékéhez mérem.
Azért ha egy rezidens fizetéséhez mérem a takarító jövedelmét azért az csak nem kevés már!

A takarításért ennyit fizetnek. Kórházban, maszekban, irodában, multinál. Multinál még tanfolyamot is végez. Kórház is van ilyen, ahol a higiénikus tanít, vizsgáztat.
Szóval ezt is lehet jól csinálni és csináltatni.

Azon meg senki bürokrata szemléletű
közgazda ne kezdjen el gondolkodni, hogy minél nagyobb beosztású kollégája írja alá teljesítés igazolást, mert azt hiszi így védi a hátsóját.
Az írja alá, ahol a munkát végezték.
Ha ez nem logikus akkor kár volt közgazdásznak menni.

Mylady 2010.10.18. 10:21:39

@Dr.laikus PhD: Kiscsillag, látom, nagyon képben vagy.

A teljesítésigazolás nem úgy működik, hogy odalökik a legkisebb nővérnek, hogy te igazolod.
A cég gazdálkodásáért felelős személyek (értsd: cégvezető) kijelölik, hogy az egyes kiadásokért/költségekért mely vezetők felelnek. A számla kifizetése pedig nem történhet meg addig, amíg az illetékes vezető nem írta alá. Az pedig az adott vezető felelőssége hogy aláírja önmaga (ritka) vagy az adott területre megfelelő rálátással bíró személynek kiadja, hogy ellenőrizze tartalmilag a számla jogosságát (magyarul: megtörtént-e a megfelelő színvonalú teljesítés). A formai ellenőrzés a pénzügy feladata.

Ez a vezető (költségfelelős/költséggazda) azért is felelős, hogy adott évre megtervezze a saját költségnemének tervét és utána felügyelje a keret betartását.

Lehet, hogy hihetetlen, de nem véletlenül van ez így.

A felelősségről meg: ugye nem gondolod komolyan, hogy pl ha nem a gazdasági vezető ír alá egy számlát, akkor már nem is felelős azért? Pont úgy, mint a cégvezető. Nem mondhatja sosem azt, hogy ja, kérem, nem én írtam alá. Felelős érte. Az meg már az ő dolga, hogyan intézi el, hogy mindenről pontosan tudjon. Meg az is, hogy olyan vezetőket, embereket tartson maga mellett, akikben megbízik, akikre bizonyos esetekben rábízza a döntést. Úgy, hogy végsősoron ő felel érte.

A közgazda és a közgazdász két külön dolog.
A bürokratikus szemlélet az államigazgatásra jellemző, nem a közgazdászokra.

A kár volt közgazdásznak menni-hez csak annyit: ha csak a fizetési papíromat nézem, már akkor is azt mondom, egyáltalán nem volt kár.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása