Még mindig a vakot játssza?

2010.10.16. 06:00

Sajnos életem folyamán rengeteg negatív tapasztalatot szereztem az egészségüggyel kapcsolatban. Az egyik 'kedvencem': 5 éves koromban előjött az epilepszia, és az orvos közölte édesanyámmal, hogy szimulálok, engem felpofozott, és üvöltött velem, hogy "Fejezd be a hazudozást kis hülye!"

 


Egy másik: Az egyik betegségem miatt megvakultam, a neurológusom állította, hogy csak szimulálok, mindenkinek ezt terjesztette a klinikán, és ezen diagnózis miatt nem kezelt, így a látóidegeim még jobban begyulladtak, és a kb 90%-uk elsorvadt. Lecseréltük azt az orvosimitátort.

Kb fél évre rá ültem neuro szakrendelésen a vakvezető kutyámmal, erre odajön, és megkérdezi: "Még mindig a vakot játsza?" Erre odatoltam az orra alá a Flash VEP vizsgálat eredményét, miszerint ennél vakabb nem is lehetnék.


Előtte egy évvel szintén amiatt a betegség miatt lebénult a lábam, akkor is azzal jött, hogy szimulálok. Végül nagy kegyesen mondta, hogy elküld szövettanra, hogy kivegyenek egy érzőideget, és megvizsgálják, hogy valóban van-e károsodás. A műtőben készítettek volna elő (helyi érzéstelenítés), mire mondtam, hogy NEM akarok érzéstelenítőt! Mondtá, hogy ezt fel kell írni a papírra. Mondtam, hogy jó,nagy piros betűkkel írják legyenek szívesek. 

 

Amikor megjött az eredmény, és olvasta a nő, hogy nem volt érzéstelenítés, az axonok és a mielin hüvelyek sérültek, stb.  Meglepődött, aztán dühös volt rám, hogy mégsem szimulálok, ezért nekünk saját pénzből kellett megvennünk azt az infúziót, ami elősegítette a lábam javulását, pedig a korháznak is volt dögivel.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phoenix102 2010.10.16. 12:09:04

@hawkeye:
"@Irise: Isten mentsen a hozzád hasonló egészségügyistől! "

csak kételyeinek adott hangot, mert ez a történet sok sebből vérzik. Sajnálom a posztolót, és nyilván érte sérelem az eü-n belül, mert különben nem írt volna posztot, de Irise által megfogalmazott ellentmondások egyértelműek.

adamantium 2010.10.16. 12:11:51

a vak bemegy egy vendéglőbe, hoznak neki egy étlapot, de mondja, hogy úgy se tudja elolvasni, adjanak neki inkább egy pár még el nem mosott villát, megszagolja azokat és akkor tudja, hogy mit lehet enni. hoznak is egy párat, szimat szimat
- aha, bolognai spagetti!!! jó lesz nekem is
másnap
- aha, borjúpörkölt, jó lesz nekem is
harmadnap gondolja a pincér megvicceli a vakot és a villát beletörli a szakácsné bugyijába
- ááá, nem is tudtam, hogy a Juliska itt dolgozik

hawkeye 2010.10.16. 12:16:51

@phoenix102:

Sajnos (túl) sokat kell járnom különböző orvosokhoz.
A kommentelőhöz hasonló cinizmust nem egyszer hallottam.
Ha velem beszél valaki ilyen hangon, felállok, és otthagyom.
Önvédelem, mert ha ezt a hangnemet megengedi magának, akkor pontosan látszik, hogy mennyire érdekli az én bajom.
Vagyis semennyire.

drKotasz 2010.10.16. 12:19:25

Ha az orvos kollégák kibírnák, hogy nem kommentelnek ilyen színvonalú böffenetekre, akkor az egész praxis blog sokkal hamarabb eltűnhetne a süllyesztőben, vagy legalább nem lenne az Index címlapon állandóan

kubatov_kommunista 2010.10.16. 12:19:52

@adamantium: Pontosan erre gondoltam én is. A levél alapján a 2 utolsó eset benne kell legyen a számítógépes rendszerben. (a gyerekkori valószínű nem). És az, hogy egyidejűleg fennálljon amit leírtak az még ritkább. És ugye így mindenkiről a legjobbat vélelmezzük: a páciens nem hazudik az orvos is csak azt számolja el amit végzett. :)
De ami a lényeg, hogy objektív és globális.
Egyszer régen mindenki kapott a TB-től(?) egy levelet, hogy mennyibe került az adott évben...

adamantium 2010.10.16. 12:22:26

@kubatov_kommunista: sajna ha ez egy degeneratív idegrendszeri bajság akkor valószínűleg ez így együtt vagy még több is előfordulhat. jó lenne egy neurológus véleménye

Polifémosz 2010.10.16. 12:26:56

@hawkeye: Nehogy már a fika egye meg az óvodást...:-)

epres négercsók 2010.10.16. 12:30:35

@Macropus Rufus: Esetleg beküldhetnéd a történetet önálló posztnak, ha gondolod.

phoenix102 2010.10.16. 12:34:11

@hawkeye: már megint szélsőségesen gondolkodunk. Nem tudom megérteni, hogy Mo.-n miért csak fekete és fehér létezik. Azért mert sokat kell orvoshoz járnod, és emiatt igen nagy a valószínűsége, hogy belebotlasz egy bunkó kollégába, az nem jelenti azt, hogy mindenki cinikus és senkit sem érdekel a beteg. Én meg már jó ideje dolgozom orvosként és látom, hogy a legtöbb kollégámat igenis érdekli a beteg, alkalmanként túlságosan is, a legtöbb kollágámnak fontosabb a beteg mint a saját egészsége, magánélete, stb. (elgondolkodtató, hogy miért 58 év pl. a férfi orvosok várható átlagélettartama)

kubatov_kommunista 2010.10.16. 12:35:55

@adamantium: hmm :)
ahogy elmozdulunk az objektivitás felé változik a hangnem és a hozzáállás. :)

a történethez magához nem tudok szólni biztos igazad van a neurológust illetően - én csak arra akartam rávilágítani, hogy van racionális lehetőség arra kiszűrni, hogy a posztoló sem hülye és az orvos is csak ember.

Bikli néni 2010.10.16. 12:36:26

Szép hétvégét!
Önmagában ez a történet elég tragikus :( Tudom, hogy nagyon apróság, de ha valaki azon kevés "szerencsések" közé tartozik, hogy kap egy vakvezető kutyát, nekem eszembe nem jutna kételkedni abban, hogy tényleg nem lát. (OFF, de néha reggelente a 4-6-oson szoktam látni egy leányzót egy Retrieverrel, és azt kell mondanom, tényleg szerencsés.)

Én igenis elhiszem, hogy az orvos volt a tapló. A nagybátyám is úgy járt gyerekkorában, hogy elment a dokihoz, nagyon magas lázzal, közölte az orvos, hogy csak szimulál, mert lógni akar az iskolából, és elküldte. Így esett, hogy a nagybátyám lábon hordta ki a tüdőgyulladását, ami ráment a szívére, a mai napig is szívbeteg.

Ez a "szimulál" dolog amúgy is veszélyes, tekintve, hogy elég sokan mennek el úgy orvoshoz, hogy panaszkodik, szemmel láthatóan tényleg szenved, de minden létező vizsgálat negatív lett (ekkor jön a jolly joker: ez biztos a STRESSZ. hát persze.) Ha ezeknél az embereknél mindig ki lenne jelentve, hogy szimulálnak, komoly bajban lennénk.

phoenix102 2010.10.16. 12:39:09

@adamantium: jelen. De már írtam fent a véleményem.

Bikli néni 2010.10.16. 12:40:49

@kubatov_kommunista: Azért nem lehet, mert egy csomó minden nincs rögzítve, épp pár napja beszéltük, hogy sokszor nyoma sincs annak, hogy az ember egy adott szakrendelésen járt.
(A másik pedig, hogy kicsit csalni is szoktak, biztos te is kaptál már olyan papírt, amire rá volt írva, hogy az ellátás során kaptál infúziót, holott mégsem. Ami ennél vészesebb, és akinek van Ügyfélkapuja, esetleg megerősítheti: tartja magát az a szóbeszéd, hogy ha valaki csekkolja az ÜK-n, hogy milyen ellátásokat számolt el a TB a TAJ-számunkra, akkor olyan vizsgálatokat meg szakrendeléseket fog találni, aminek a közelében sem járt. De ezt nem tudom, mert nincs ügyfélkapum.)

adamantium 2010.10.16. 12:43:53

@phoenix102: neurológián nem tudom mi a helyzet, de traumatológián évek óta hirdetünk helyeket, senki nem jelentkezik

phoenix102 2010.10.16. 12:49:00

@adamantium: valós létszámhiány van, de szabad státusz elég kevés.

adamantium 2010.10.16. 12:51:21

@Bikli néni: jaj mr megint ez a marhaság, el lett magyarázva, hogyan történik ez, de a kedvedért akkor még egyszer.
először is Csengersimán lakó férfinek megszerzem a TAJ számát (ha a kártyát is az még jobb, csak ne jelentse le, hogy eltűnt és legyen velem kb egykorú), előnyös az ha tudom, hogy soha nem volt beteg és nem járt másutt soha. ezzel elmegyek Sopronba és bemegyek a kórházba valami sürgős ügyben bemondom a TAJ számot és a nevet, azt mondom az irataimat elvesztettem azért nincs más. a rendszer kidobja, hogy jó a TAJ szám és nincs lehetőségük utána nézni, el fognak látni. Elvileg elég egy jó TAJ szám is kártya nélkül csak akkor van ahol alá kell írjál egy kötelezvényt, hogy majd bemutatod, hát aláírod a fiktív neveddel és "majd" bemutatod. minden hónapban van egy ilyen esetünk, hogy utólag derül ki, hogy már halott akit elláttunk, nő az akit férfiként elláttunk meg hasonlók. Teljesen fölösleges én elszámoljak olyan vizsgálatokat amiket nem végzek el ha így se fizetik ki 20-30%-át mert túlteljesítünk

kubatov_kommunista 2010.10.16. 13:00:10

@Bikli néni: Én is így gondolom, tudom. Csak addig amíg ezeket az adatokat nem kezdik el felhasználni addig nem is változik a hozzáállás. Szóval éppen ezért kell használni, akkor kibuknak a stiklik, majd némi nemű büntetések után a rendszer elkezd úgy funkcionálni, ahogy és amire kitalálták. Persze ebbe pár orvos megégne. Ez van.
De nem lenne anyázás lehetne optimalizálni, stb. Ezért kell használni.
Kérdés mindig az mi a cél? fenntartani a jelenlegi állapotot vagy változtatni rajta.

AutosVilli 2010.10.16. 13:29:05

Orbán miért nem akar rendet tenni az EÜ-ben?

Scala 2010.10.16. 13:40:44

@Bikli néni: Így igaz, a 'stressz' sátrába betessékelhető valamennyi beteg és baja, aki nem felel meg az átlagnak...nem annyira súlyos, nagyon messzire vezet (pszichoszomatikus), éppen nincs rá idő vagy kvára fogalmam sincs.
/És akkor még nem beszéltünk a fordítottjáról, amikor a pszichés állapot oka egy tartós testi elváltozás - pl. rejtett allergia, endokrinológiai vagy neurológai zavar - szomatopszichés betegség - , de a 'stressz' miatt az elméjét terápiázzuk. /
Tartok tőle, hogy 'stressz' miatt maradnak rejtve sokszor a kezdeti rák és kardiológiai elváltozások...

Ördögi Anya Banya 2010.10.16. 13:55:58

@ManhattanProject:
Néhány éve a kiifiam lebénult deréktól lefelé, kb 2 nap alatt. Kórház, csináltak néhány vizsgálatot, melyek válogatott kínzások voltak egy kisgyerek számára, majd közölték szimulál. hazavittük, de otthon 180 lett a vérnyomása, teljesen színtelen ("hullafehér") a lába, így ismét kórház, de máshova. Sajnos az ottani orvos jó kapcsolatokat ápolt az előzővel, így a többi orvossal szembemenve ő is a szimuláció mellett maradt. Szerencsénkre ha lassan is de javulni kezdett, vérnyomása az infúziók hatására helyreállt (biztosan azt is szimulálta, de erre a kérdésünkre soha nem válaszolt) és hazakerültünk. Utána - némi segítséggel - eljutottunk az idegsebészetre, ahol megállapították, hogy minden kétséget kizáróan Guillean Buarré(nem biztos hogy így írják ) szindrómája volt, melyet legkésőbb a vérnyomás és a láb bőrereinek (hullafehér láb) problémájakor észre kellett volna venni. E helyett a gyógytornász felállította, hogy segít neki, majd elengedte, mire a fiam elesett. a válasz: de nem ütötte meg magát, biztosan szimulál.
Egyetértek azzal, hogy sajnos az orvosok sokszor mennek egymás hülyesége után és nagyon nehéz meggyőzni őket az ellenkezőjéről.

Macropus Rufus 2010.10.16. 13:58:36

@adamantium: de bevállalnál egy kézműtéte úgy, hogy csak az az egy van és ha elkúrják az sem lesz többé használható?
Amúgy meg: te nem vagy tiszta. Amúgy meg szíbvől kívánom minden engem fikázónak, hogy csak azt kelljen átélni nekik mint az én anyukámnak kellett. De nem vagyok nagyon geci, elég csak 25 évet leélni egykézzel.
Aztán a felülvizsgálaton közlik veled, hogy nem, hogy romlott az állapot, hanem javúlt... Idióta barmok. Nem tévedtem, még egy barmonak is van szíve... de egy nullák vagytok.
A fasznak írtam ide az esetett...

Macropus Rufus 2010.10.16. 14:01:25

@epres négercsók: azért, hogy a sok okos valszeg tök egészséges lehurrogja az esetett??? Ennek aztán semmi értelme.
Gondoltam leírom, hogy ha a fenti eset nem is igaz v. nem tlejesen igaz, azért hasonló esetek vannak. Erre megkapom, hogy hülye vagyok, mert hibásan írtam valamit, meg amúgy is...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.10.16. 14:06:47

@Jack__Bauer: Hüüüülyeeee!!!! :-DDDDD
(még mindig itt röhögök magamban) :-)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.10.16. 14:09:22

@Irise: Ez is király!!! :-DDDDD
jajj, de jó napom lett! Köszönöm!

Irise 2010.10.16. 14:42:47

@Macropus Rufus: Hadd kérdezzem már meg, mi volt az a műhiba,ami édesanyád 3 éves korában történt és ami miatt elveszítette a karját? Tényleg érdekel!

@epres négercsók: Ennyire nem lehettek levélszűkében.

@drKotasz: Bocsi, valami szórakozás nekünk is jár.

gpetersz 2010.10.16. 14:58:40

Én általában rendben ekézem itt az orvostársadalmat (laikusként), mivel 10 -ből 8x rendesen nem működik az egészségügy.

NADE! Ez a sztori BÜDÖS! Ezzel kár hitelteleníteni a blogot...

apolka11 2010.10.16. 15:07:08

Nem játsza, hanem játssza!

(tudom, a címet nem a posztolók adják...és nem is ez a legfoontosabb, de a címben ne legyen már ekkora hiba)

Polifémosz 2010.10.16. 15:10:12

@Macropus Rufus:

gondolat

Egyik páciens a másiknak:
- Az orvosom azt mondta, hogy paranoiás vagyok.
- Igen? Ezt így kijelentette előtted?
- Hát, igazából nem mondta, de biztos ezt gondolta...

adamantium 2010.10.16. 15:10:52

@Macropus Rufus: persze akár mikor bevállalnám, nem is olyan régen műtöttünk valakit akinek carpal tunnelje volt és a másik karját elvesztette balesetben jó pár évvel korábban. a műtét abszolút indikált ilyen esetben, mert ezek a betegségek, progresszívak, csak romlanak, és még valami, biztos ezzel is szembekerültök: a legrosszabb ami ilyen esetben történhet szteroidot adni arra a helyre, mert az hosszú távon csak ront a helyzeten és a műtétet is nehezíti. keressetek meg egy jó kézsebészt és műttessétek meg

adamantium 2010.10.16. 15:14:20

@Polifémosz:
1 doktor úr én olyan bizonytalan vagyok, vagy mégse?
2 doktor úr nekem kettős személyiségem van és hol az egyik hol a másik kerekedik felül
- jól van akkor mondja el még egyszer csak kérem ne vágjanak egymás szavába
3 beteg a doktornál folyamatosan hadonászik
- már meg ne haagudjon de miért hadonászik?
- így ijesztem el a vérszívó vámpírokat
- ööö de itt egy sincs
- na látja milyen jó módszer

matkó 2010.10.16. 15:24:48

Csoda, hogy még él a poszt írója... Micsoda egy kamu történet. Ennél azért szívfacsaróbbat is ki tudnék találni, és ügyelnék rá, hogy ne írja olyan hülyeségeket, hogy "Kb fél évre rá ültem neuro szakrendelésen a vakvezető kutyámmal". Hol kap egy vak fél év alatt kutyát??? A neuroszakrendelést elhiszem: a diliházban.

Polifémosz 2010.10.16. 15:37:17

@adamantium:
Az öregasszony elmegy a dokihoz:
- Doktor úr, nem tudom mi a baj velem, de folyamatosan szellentek. Szerencsére nem lehet észrevenni, mert nincs szaga és hangja sem, de engem mégis zavar. Most is, hogy itt beszélgettünk, már vagy ötvenszer szellentettem. Kérem, adjon valami orvosságot!
A doki felír neki valamit és megkéri, jöjjön vissza egy hét múlva.
Jön is az öregasszony magából kikelve:
- Mi a fenét adott nekem, maga idióta! Mióta szedem, továbra is hangtalan, de olyan büdös, hogy az kibírhatalan!
- Legalább a szaglása rendbe jött. Felírok valamit a fülére is, jó?

Polifémosz 2010.10.16. 15:41:33

@adamantium:
Fickó elmegy az orvoshoz:
- Doktor úr, annyit beszélnek arról, hogy a nők meg a férfiak egyszerre élvezzenek el, de nekünk az asszonnyal még sose sikerült.
- Van pisztolya?
- Igen, van.
- Akkor tegye be a párna alá, és amikor elélvezne, lőjön vele a levegőbe. Így a felesége összerándul és ő is elélvez.
Este csörög a telefon az orvosnál:
- Bassza meg az ötleteit, doktor úr! Kipróbáltam, a levegőbe lőttem amikor élvezni kezdtem.
- És mi történt?
- A feleségem a szemembe fosott és megharapta a farkamat, ráadásul a szekrényből föltartott kézzel előjött egy pucér hapsi!

adamantium 2010.10.16. 15:48:12

@Polifémosz:
elmegy a tag az orvoshoz, hogy folyamatosan köhög
- doktorúr adjon már valamit mert meghalok ebbe a köhögésbe
- az orvos fog egy üveget de véletlenül köhögéscsillapító helyet ricinusolajat tölt bele
visszajön a tag 2-3 nap múlva
kérdi az orvos
- köhög még?
- nem merek

Dr.laikus PhD 2010.10.16. 15:48:47

A fiatal orvos tanácstalanul nézi a beteg leleteit, majd megszólal:
- Jó lenne, ha ezentúl kevesebb alkoholt fogyasztana!
- Antialkoholista vagyok, nem iszok egy kortyot sem.
- És hogy áll a dohányzással?
- Életemben nem dohányoztam.
- Önnek a zsíros koszt is árt. Ne egyen túl sok zsíros húst!
- Semmilyen húst nem eszem. Vegetáriánus vagyok.
- Azt a nemjóját! Valamit azért csak szeret?
- Igen. A cseresznyekompótot!
- Jó, akkor attól tiltom el!

Polifémosz 2010.10.16. 15:52:23

Megszületik a kisbaba, és csodák-csodájára már beszélni is tud. Odaszól az orvosnak:
- Maga az orvos?
- Igen, én vagyok - feleli döbbenten az orvos.
- A születés kicsit fájt, de azért jó munkát végzett! Hol van az édesanyám?
- Itt vagyok - feleli az anyja elhalóan.
- Nagyon jó volt a hasadban ilyen hosszú ideig. Köszönöm, hogy megszülethettem! Apám is itt van?
- Igen, itt vagyok! - feleli büszén az apa.
- Gyere kicsit közelebb! - kéri a baba.
Az apa közelebb hajol, ekkor a baba elkezdi a mutatóujjával a férfi homlokát ütögetni, és felkiált:
- Na, ugye milyen kellemetlen?!!

Polifémosz 2010.10.16. 15:54:14

- Mi a panasza?
- Doktor úr, a legnagyobb problémám az, hogy a feleségem időtlen-idők óta nem szeretkezik velem.
Az orvos behívja a feleséget másnapra, aki meg is jelenik.
- Doktor úr, lehetek őszinte? Azért nem szeretkezem a férjemmel, mert reggel mindig elalszok, mert fáradt vagyok, ezért kénytelen vagyok taxit hívni. Persze a pénzt mindig otthon hagyom, és a taxis megkérdezi: rendőrt hívjon, vagy megoldjuk másképp? Megoldjuk másképp, ezért késve érek be az irodába, ahol a főnök megkérdezi, kirúgjon vagy megoldjuk másképp? Megoldjuk másképp, és mivel a főnök csak este ér rá, ezért kénytelen vagyok megint taxit hívni, de pénzem az még mindig nincs. Ezért megkérdezi a taxis, rendőrt hívjon, vagy megoldjuk másképp? Természetesen megoldjuk másképp. Mire aztán hazaérek, hulla fáradt vagyok, és csak aludni tudok.
Erre az orvos:
- Elmondjam mindezt a férjének, vagy megoldjuk másképp?

Polifémosz 2010.10.16. 15:55:45

Orvostanhallgatók kórbonctani gyakorlaton körbeállják az asztalon fekvő hullát, a doki pedig magyaráz:
- Ehhez a dologhoz jó gyomor és jó megfigyelőképesség a legfontosabb - azzal belenyomja a mutatóujját a hulla seggébe, majd lenyalja. Ki próbálja meg utánam?
Többen öklendeznek, néhányan elfehérednek, de egy srác jelentkezik. Benyomja az ujját a hulla seggébe és lenyalja. A doki azt mondja:
- Azt látom, hogy jó gyomra van, de a megfigyelőképessége nulla. Én a mutatóujjamat dugtam be, és a középsőt nyaltam le.

apolka11 2010.10.16. 15:56:43

Köszi a javítást!

Adamantium, Polifémosz, ti aztán belendültetek:):)

Dr.laikus PhD 2010.10.16. 15:58:31

Sebész a műtét közben: - Szikét, szeszt, vattát, szeszt, szeszt, szeszt, kísérőt!

-------------------------

Párbeszéd a műtőben :

- Mi a beteg foglalkozása ?

- útkarbantartó.

- Akkor nem kell injekció. Tegyenek lapátnyelet az álla alá, és rögtön aludni fog.

Polifémosz 2010.10.16. 16:01:07

Ellenőrzés a kórházban. Az ellenőr benéz az első kórterembe. A beteg az ágyon ül, és önkielégítést végez. Az ellenőr gyorsan becsapja az ajtót és felháborodva kérdezi a főorvostól, hogy mit jelentsen ez.
- Ennél a betegnél spermiumtúltengést állapítottunk meg és elrendeltük, hogy napi 5 alkalommal végezze el a terápiát - feleli a főorvos.
A másik, nagyobb szobában, ahol szőnyeg és színes TV is van, éppen pornófilmet vetítenek, csak egyetlen ágy van, amelyen fekszik a páciens és 4 nővér orális szexben részesíti. Amikor ide is benéz az ellenőr, levegő után kapkod, és ismét magyarázatot kér a főorvostól.
- Ez ugyanaz a diagnózis, csak más a biztosító.

cenzorilla 2010.10.16. 16:02:10

@apolka11:

Én köszönöm, hogy szóltál! :-)

Dr.laikus PhD 2010.10.16. 16:04:00

Egy nő elmegy a pszichiáterhez. A doktor szó nélkül leteperi, letépi a ruhát róla és jól megdugja. Miután a doki kész, így szól:
- Ez volt az én problémám. És mi az öné?

------------------

Prosztatamasszázs

Orvos:
- Uram, sajnos prosztatamasszázst kell alkalmazni.
A beteg négykézlábra ereszkedik. A doki mögé térdel.
- Na, de doktor úr, mit csinál?
Orvos nyögve, elhaló hangon:
- Hogy tudsz ilyenkor magázni?

Polifémosz 2010.10.16. 16:04:37

ashajtó
Hashajtó

Az állatorvos megkéri az asszisztensét, hogy adjon be hashajtót a Rárónak. Elmagyarázza, mi a teendő:
- Dugjon be egy csövet a ló szájába, tegye be a tablettát a csőbe, és fújjon bele jó erősen, így a gyógyszer a ló nyelőcsövébe kerül.
Fél óra múlva kérdi az asszisztenst.
- Na hat már a hashajtó?
- Igen, de sajnos a ló fújt először.

Polifémosz 2010.10.16. 16:07:07

Egy fickó elmegy AIDS szűrésre. 2 hét múlva jelentkezik az eredményért.
- Uram, ön homoszexuális? - kérdi az orvos.
- Igen, az vagyok...
- Nos, ebben az esetben várható volt: sajnos pozitív lett a teszt.
Az ürge nagyon berezel:
- Doktor úr, meg fogok halni? Nincs semmi orvosság?
A doki gondolkodik, majd így szól:
- Hát, létezik egy új gyógymód, még nem hozták nyilvánosságra, de biztos a gyógyulás. A következőket kell tennie: tegyen ki 1 liter tejet 4 napra, a napsütésre, azután igya meg, egyen hozzá 5 romlott nyers tojást és fél kiló rothadt savanyú káposztát. Ezt csinálja 20 napon keresztül, és meggyógyul.
Miután a pasas hálálkodva elmegy, a nővérke odafordul a dokihoz:
- Na de doktor úr, miért csinálta ezt, miért nem mondta meg neki, hogy negatív lett a tesztje?
- Most legalább megtanulja a kis buzi, hogy mire való a segge...

Dr.laikus PhD 2010.10.16. 16:09:04

Nyugtató

A páciens elmegy kezelőorvosához, és elpanaszolja, hogy szinte óránként összecsinálja magát. Az orvos megvizsgálja, és megállapítja, hogy a tüneteket a beteg idegessége okozza. Felír hát egy erős nyugtatót. Egy hét múlva az orvos megkérdezi a betegtől, hogy hogy van.
Mire a beteg:
- Pompásan.
- Ezek szerint használt a szer, amit felírtam önnek?
- A legteljesebb mértékben.
- Már nem csinál be?
- Dehogynem, doktor úr! De kit érdekel?

Dr.laikus PhD 2010.10.16. 16:12:04

Szimulálás

A főnök meglátogatja kórházban fekvő beosztottját, aki hamuszürke arccal hever a párnákon, egy oxigénpalack és egy infúziós készülék társaságában. Nézi a főnök, majd megszólal:
- Ezzel most nagyon megnyugtatott, mivel azt hittem szimulált, de örömmel látom hogy nem!

--------------------

Szimulálás

A főnök meglátogatja kórházban fekvő beosztottját, aki hamuszürke arccal hever a párnákon, egy oxigénpalack és egy infúziós készülék társaságában. Nézi a főnök, majd megszólal:
- Ezzel most nagyon megnyugtatott, mivel azt hittem szimulált, de örömmel látom hogy nem!

Dr.laikus PhD 2010.10.16. 16:13:53

Bemegy a páciens a pszichológushoz, kényelembe helyezi magát a díványon. Az orvos megkezdi a beszélgetést:
- Nos, akkor kezdje a legelején!
- Először is, megteremtettem a világot...

------------------------------

Az orvos fia is orvos akar lenni.
Tanácsot kér az apjától, milyen szakot válasszon.
- Menj bőrgyógyásznak!
Először is: a bőrgyógyászt sosem hívják beteghez éjszaka.
Másodszor: bőrbetegségben nem hal meg senki.
Harmadszor: ki sem gyógyul belőle!

kittkatt 2010.10.16. 16:32:03

Elore bocsanat, de nem elek Mo.-on Erdemben csak azert szolok a temahoz, mert en is pontosan ilyen szepen le lettem irva a "nem szimulans"betegek kozul...Minden szep, minden jo. Egy nap arra ebredek, hogy az egyik szememmel homalyosan latok...Kb. 3 nap utan nyomas a szemorvoshoz, diagnozis:koszos a szemuvegem vagy az volt...3 napig!!! Mondom neki ok, megpuceroljuk de ha meg mindig "koszos"akkor mi legyen tovabb? Erre o megnyugtat: varjunk egy-ket hetet es ha nem mulik el akkor majd mas vizsgalatok is jonnek. Termeszetesen nem olvastam, nem teveztem, csak seta es egyeb otthoni vacak idotoltes jott 2 hetig. Homaly megszunt, HURRA!!!
Eltelt 2 ev, szedules, jobb kez jobb lab gyengeseg (nem tudtam rendesen fogni illetve lepni). Nyomas hazidokihoz, o hummog majd adott magneziumot es valami kenocsot a nyakamra, mert ugymond "egy kis nyaki szpondilozis" lehet. Ra egy szuk hetre mar jott a kez-lab benulas es kettoslatas. A szedulestol nem tudtam volna egyedul a klotyora sem elmenni, valaki mindig velem volt. Kettoslatas es benulas utan azonnal neurologushoz utaltak, o beallitotta a Solumedrol kezelest perfuzalva es maradtam a korhazban. Kozben programalt RMN-re, es akkor derult ki a diagnozis ami a kettoslatast, szedulest es vegtagok gyengeseget okozta. Szklerozis multiplex. Idokozben a homalyos latasra is feny derult. Nem a szemuveg volt "koszos", mar akkor a szemideg gyulladt volt...a jobb labam gyengesege mar benulas volt es ujra kellett tanitani de mar nem zavar. A jobb kezem viszont meg mindig nem akar szot fogadni rendesen.
A poszthoz szolva...mindaddig amig a szemorvos orra ala nem dugtam minden leletemet, nem akart ujra fogadni, meg a gyogyszemuvegem cserejere sem mert ugymond szimulalok es DIVAT a szemuveg hordas!!!Konyorgom...kisdiak korom ota divatos vagyok, most kozel a 4.-ik x-hez az is akarok maradni!:)
Amikor mentem kontrollra a neurologusomhoz, a noverke megallapitotta, hogy a jarokeret es a kisero is folosleges mert ugysincs semmi bajom...hat nekem nem volt neki viszont lett...A doki rogton kirugta. A noverke utolag meggyonta, hogy o is a szemorvos mellett dolgozo noverketol hallotta, hogy "szimulans" beteg vagyok.
Nem kell itelni, neha elkepeszto dolgok tortennek az egeszsegugyben. Ol is csak emberek. Pletyka, irigyseg, rosszindulat naluk is letezik pontosan mint a segitokeszseg es a joindulat is.
Bocsika, ha hosszu voltam es esetleg unalmas. Minden jot!

Taplopó 2010.10.16. 17:20:10

Én is megjártam ám az orvosokkal!
Elromlott a tolószékem és utasítottam a vakvezető kutyát hogy vigyen a márkaszervizbe. De úgy látszik rosszul értette mert orvoshoz vitt. Amikor mondtam hogy baj van a székemmel, rögtön beöntést adtak. Erre dühösen felpattantam és elrohantam hogy szegény kutya alig bírt utolérni. Azóta csak írásbeli utasításnak hajlandó engedelmeskedni mert fél hogy megint elverem a fehér botommal. Ráadásul a tolószékem az orvosnál maradt ami azóta is problémát okoz. Kénytelen voltam a költségek miatt több millióra beperelni a kórházat, mert egy vadonatúj Bentleyt kellett vennem hogy tolókocsi nélkül közlekedni tudjak. Ne kérdezzék miért pont ilyen drága autóra volt szükségem, rokkantként nem boldogulok automata váltó nélkül, aztán meg felárat számoltak a kedvenc színemért is

Traff7 2010.10.16. 17:43:20

@Macropus Rufus: Szerintem gondold át egy kicsit még egyszer... Édesanyád sajnálatos módon 3 éves(!!!) korában elvesztette a karját. Most 50+ éves. Gondolom teljes életet élt, tanult, dolgozott, felnevelt 1+ gyereket tisztességben. Most van egy olyan problémája amit egy sima műtéttel elvileg orvosolni lehetne (via adamantium), s te a kettőt teljesen egybemosod. Energiáidat inkább arra használd hogy felkutatod a legjobb kézsebészt és ténylegesen segítesz édesanyádnak, mert az minden csak nem segítség hogy kivered a balhét a haverokkal egy hivatalos helyen, az tuti sokat ér......Bocs,hogy beleugatok.

saclos (törölt) 2010.10.16. 17:52:44

A Metropolitanban előadásszünetben feláll egy középkorú, elegáns hölgy, és elkezd kiabálni:
- Orvos! Orvos! Van itt orvos?
- Hölgyem, Dr. John Bumiller vagyok, miben segíthetek?
- A lányomnak keresek férjet...

Lángharcos 2010.10.16. 18:01:15

@Macropus Rufus: Nyugodj meg, ne tombolj.

Édesanyád egyetlen keze kétszeres terhelést kap nap mint nap. Ellátásra szorul az a kéz. A leírt betegség valószínűnek hangzik - legalább nézz utána, vidd el őt orvoshoz, hogy megerősítse vagy megcáfolja.

Lángharcos 2010.10.16. 18:04:36

@Irise: Emlék kérdése:

Ott volt vele az édesanyja, és hidd el, a rákövetkező 5-10 évben tuti mást se hallott, mint az a kontár kuruzsló, aki nem ismerte fel, hogy az ő kicsi fiacskája valóban beteg..

adamantium 2010.10.16. 18:13:57

@Lángharcos: volt vele orvosnál megvan a diagnózis csak a kezelés hiányzik

"Leona" 2010.10.16. 18:18:33

Én is hiszek a posztolónak. Egy régi kedvenc színdarab is szólt erről: Schwajda György Csoda c. darabja. A hivatal ott is megállapította, hogy a főszereplő (Gáspár Sándor) nem vak. Szegényke az volt pedig. Ahogy a darab is, ez a történet is egy tragikomikum.
Lehet ez a doki is csak pénzt akart?

DarthVader 2010.10.16. 18:31:43

@adamantium: "10 perces műtét altatásban, nem egyet csináltam belőlük. az eredmény is látványos, gyakorlatilag a panaszok azonnal megszűnnek és 95%, hogy soha vissza nem térnek. "

A maradék 5 % pedig irja a postot a Praxisblog-on, hogy hogy kicsesztek vele, megműtötták, és nem lett jobb. Feltéve ha elmondod neki, hogy 5% a "káló". Elmondod?

adamantium 2010.10.16. 18:41:57

@DarthVader: ritkán visszakeletkezhet a bajság, főleg olyanoknál akik hajlamosak hegesedésre vagy valamilyen genetikai betegségben szenvednek ami erre (a tunnel szindrómákra) hajlampsít

Steve31 (törölt) 2010.10.16. 18:47:45

Láttam már én is olyat amikor perforált vakbéllel csak fájdalomcsillapítóztak egy 16 éves "gyereket".
Az apjának mondtuk mi van.

A folyósón kiabálás, szék borulás.
A doki lába kb. 20 centire a talaj felett a papa meg nyakánál fogva tartja.
Ja, a papa jó nagy darab volt.
Papát rendőrök el, gyereket meg azonnal a műtőbe.
Az öreg 30e Ft pénzbírsággal megmentette a gyereke életét.
Ha nem csinál balhét másnap a gyerek már nem él.
Ezt egy másik doki "szólta" el.

Bikli néni 2010.10.16. 19:00:23

@Scala: Egyik ismerősömnek van egy nagyon érdekes "elváltozása" (valami pigmenthiány vagy bőrprobléma lehet, nem vészes), nevezzük így. 20 éves, maga a megtestesült nyugalom, és amikor a szemmel látható problémára minden létező vizsgálat negatív lett, akkor jött a szöveg, hogy biztos sokat stresszel. Pedig mondom, ha valaki, hát ő hírből sem ismeri a stresszt.

adamantium 2010.10.16. 19:03:09

@Steve31: ugyan ugyan élvezem az ilyet ha én nem avatkozom be akkor 5 perc múlva meghal. ma ezért 3 év börtön jár.
addig nem volt vakbélgyulladás csak gyanú de aztán egy bemondásra sürgős műtét, semmi Mandel, Blumberg meg mittudoménmilyen próbák, UH? csak úgy vakon műtőbe?

Bikli néni 2010.10.16. 19:04:27

@Macropus Rufus: Semmi gond nincs azzal, hogy leírtad az esetedet. Ez egy ilyen dolog, ha az ember valamit megoszt egy blogon, arra kap hideget-meleget.
Adamantiumnak van egy érdekes stílusa, amit nem feltétlenül kell felvenni, de azért itt sokan (még ő is) az orvos szemével nézik és olvassák érdeklődve az esetet.
Küldd be posztnak, ha vállalod, hogy fogsz esetleg nem csak együttérző véleményeket is kapni.

epres négercsók 2010.10.16. 19:07:18

@Irise: Őszintén szólva, halvány fogalmam sincs, hogy mennyire van vagy nincs a blog levélszűkében.
De ha valaki beküldi a történetét önálló posztnak, annak akár van egy olyan mellékhatása is, hogy az aktuális poszt nem lesz szétoffolva.

Bikli néni 2010.10.16. 19:10:31

@apolka11: Szerintem meg a "játssza" felszólító mód. Nem felszólította az orvos, hogy csináljon úgy, mintha beteg lenne, hanem kijelentette, hogy (szerinte) a beteg játszik. Szvsz kár volt javítani a címen.
Amúgy tudtátok, hogy a magyar a legnehezebb beszélt, és a harmadik legnehezebb írott nyelv a világon? :)

adamantium 2010.10.16. 19:10:37

@adamantium: a 3 év az orvos bántalmazásáért nem az 5 percért jár :)

apolka11 2010.10.16. 19:20:03

@Bikli néni: Igen, a játssza felszólító mód IS!
De egyes E/3-ban, ha tárgyas ragozásról van szó (ti. a vakoT játssza), akkor is így írjuk.
Minntha az lenne, hogy az ötödik kört futja, csak itt a -ja haonul, így nem játszja, hanem játssza.
Szóval nem volt kár.
OFF
Másrészt nehéz a magyar, de azért kíváncsi lennék, hogy a sorrendeket hogyan tudják felállítani a nyelvek nehézségét tekintve, milyen kritériumrendszer alapján?

adamantium 2010.10.16. 19:25:22

@Bikli néni: erről nem vagyok ennyire meggyőződve, nagyon sok mindentől függ egy nyelv nehézsége, pl az Ubih nyelvben van 84 mássalhangzó és 2 magánhangzó, nagyon nehéz az inuit nyelv is, nagyon hosszú szavakat tudnak képezni, nem beszélve a németről ahol a: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz és a Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft értelmes összetett szavak, aztán van ahol anyelvtan boldogítja a népet, nekünk ugye már a 4 ragozás is nehéz ami az angolban, németben van, hát még ahol Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Instrumentál, és Vokatív esetek vannak

adamantium 2010.10.16. 19:28:51

@adamantium: a 2 általam beírt német szó egyébként a világrekord, 79 betű asszem. ha ezt 50-szer le kell írnod az iskolában gondolom inkább az évismétlést választod :D

venszivar 2010.10.16. 19:38:42

@adamantium: Gratula,DE a Tranventectix,Kiominjök s a Pricepiontist esetekre is gondolni kel.Így már talán érthetőbbek ezek a nemzetkatasztrófához vezethető hibák.Még jó,hogy nincs vörös nyomó gomb,mert ti talán már azt is megnyomtátok volna....Még jó,hogy Obama is meg Putyin is tojik rá,hogy itt párotok miért JÁTSSZA vagy JÁTSZA az agyát !!? Különben meg JÁTSSZA.

KenSentMe 2010.10.16. 19:42:46

OFF

Én sem hiszem, hogy aki már akart megtanulni tökéletesen németül vagy bármelyik más idegennyelven (idegennyelvként), az olyan nehéznek érezné a magyart :) .. az önkritika csodákra képes, és hihetetlen, hogy egy közel hibátlan mondat leírásához általában mennyi mindenre kell figyelni.. erre élőbeszédben még rájön az intonáció is, mindennek mondanám, csak könnyűnek nem. Az meg, hogy viccesen törni a magyart is meg lehet tanulni már év alatt, arra jó példa fekete Pákó és tetszőleges Németországból betelepült nőszemély.

ON

Én egyébként örülök, hogy ha egy orvos azt írja, hogy ő még nem találkozott ilyesmivel, mert ez azt jelenti, hogy az ő betegeinek jó.. azért rossz lehet, ha valaki jóhiszeműen, az egészségének megóvása érdekében elmegy az orvoshoz, aztán látatlanban Münchausen-szindrómásnak titulálják, és ezt el is újságolják minden kollégának.. ilyen pletyka elterjedésének viszont azért látom értelmét, mert ha valaki tényleg szimulál, akkor sok bosszúságtól kíméli meg a kollégáit az, aki ezt másnak is továbbítja.

DarthVader 2010.10.16. 19:55:38

@adamantium: ezt én is tudom, nem is az 5 %-ot sokallom, pusztán a betegtájékoztatás fontosságára utaltam (vesszőparipa:))

dr.laci1 2010.10.16. 20:27:49

OFF

Szeretném megkérdezni,valamelyikük ért a térdhez?Szeretnék privátban érdeklődni.
Köszönöm:dr.laci1

adamantium 2010.10.16. 20:29:47

@dr.laci1: attól függ miről lenne szó térdben

ibafaipap 2010.10.16. 20:45:33

@drKotasz: Ha az orvos kollégáid normális hangnemben beszélnének a betegeikkel és nem hinnék, hogy mindenki hülye rajtuk kívül, akkor nem létezne a Praxis-blog. Aki meg a posztolón élcelődik, az bekaphatja, saját tapasztalatból tudom, hogy a történet akár simán igaz is lehet, ha nincs pénzed, vagy protekciód, akár meg is dögölhetsz.

dr.laci1 2010.10.16. 20:47:39

@adamantium: csak röviden:elestem bringával,eltört.kiszakadt a szalagokat tartó v alakú csont.toksinbe tették,tornára,elektromos kezelésre jártam,nem javult.szinte mindig más dokihoz kellett menni,mindenki mást mondott.át kerültem másik orvoshoz,mri-z ték,s műteni kellett.jártam tornára,meg fastum géles elektromos kezelésre,de még mindig fáj,szúr,nyilall,recseg-ropog,kattog,alig tudok járni.ez miért lehet?azóta viszont a másik is nagyon fáj,mert azt terhelem jobban,de azzal nem foglalkoznak.ha úgy érzed,hogy tudnál tanácsot adni,akkor leírnám,amit az orvosok írtak.(privátban)
köszönöm:dr.laci1

adamantium 2010.10.16. 20:49:55

@dr.laci1: írjad le, segítek ha tudok

DarthVader 2010.10.16. 21:55:16

@adamantium: Ha má' itt tartunk: 2 hónapja megütöttem a jobb csuklómat, 2 nap után de Quervain sinovitis alakult ki. Azóta fáj nagyjából egyformán, illetve az utóbbi 2 hétben talán már nem szarok be minden ulnáris iránnyú mozdulatra. Viszont 2 napja ismét ugyanott megütöttem, azóta jobb :) Gondolod, be lehetne vezetni terápiásan? aktiv stressz-terápia vagy hasonló néven?

adamantium 2010.10.16. 22:59:50

@DarthVader: a deQuervain jellemzően nem egy ütéstől alakul ki, mosónők betegségének is hívták régebben (sokat emelgették a nehéz mosókádat, lavórt), hanem nehéz tárgyak gyakori emelgetésétől, vagy olyan mozgásoktól amit milliószor csinálsz. ha egy ütéstől alakul ki akkor várhatóan rövid időn belül megszűnik (valami bevérzés, ödéma okozhatja) helyileg jegelés, keplat tapasz a fájdalmas helyre (steroid az semmiképpen sem). ha műteni kell akkor helyi érzéstelenítésben 2 cm-es metszés, de vigyázni kell egy idegre mert ha azt átvágják (n ramus dorsalis nervi radialis) akkor egész életedben zsibbadni fog a kézhátod

Bikli néni 2010.10.17. 12:03:43

@adamantium: Szerintem a német annyira nem nehéz, mint a magyar. Mondom ezt úgy, hogy egy picit jobban tudok németül, mint az átlagmagyar ;) Valóban elég idióta nyelvtani megoldásai vannak, és már nem egy olyan emberrel találkoztam, aki belezavarodott egy német mondatba - holott az az anyanyelve.
Szerintem a magyar helyesírás piszok nehéz. Tele van kivételekkel, rendhagyókkal, hasonulásokkal. Még a Word helyesírás-ellenőrzője is szokott tévedni :) Ezért is vigyorogtam nagyon, amikor az egyetemi íb. felvételinél a helyesírást is nézték, aztán később a saját tanáraink által írt könyvekben olyan szarvashibákat találtam...

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.17. 20:29:15

@Bikli néni: E/1 tárgyas eset, "játszja" hasonulás->játssza.
csak egy véletlen, hogy az alak megegyezik a felszólító móddal.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.17. 20:32:45

@adamantium: az alagút-szindrómának mi a biztos tünete?

adamantium 2010.10.17. 21:36:54

@Babette_: az érintett idegnek először az érző funkció romlik: zsibbadás, ügyetlenné válik, romlik a felületes érzés. később mozgásbeli zavarok is keletkezhetnek, vagy az ideg által ellátott izmok sorvadnak, carpal tunnelnél a tenyérpárna (thenar) sorvad. a gond az, hogy mindezeket centrális problémák is okozhatják ritkán. ennek a kizárására való az elektrofiziológiás vizsgálat: EMG, ENGaz megmondja pontosan hol van a leszorítás

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.17. 22:12:10

@adamantium: kisujj, gyűrűsujj zsibbadása esetén lehetséges?

az alábbi képen nagyjából a 2-es és D találkozásánál levő csont (nem tudom, melyik, nem értek hozzá, de erre támaszkodik a kéz, amikor az egeret kezeled : hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Carpus.png&filetimestamp=20060606120544 )
folyamatos fájdalma, a könyök mélyedésének ugyanilyen fájdalma,
és alkar felső izmának(ami dudorodik) fájdalma - lehet ennek a jele?

adamantium 2010.10.17. 23:21:26

@Babette_: a 2 es az az ulna vagy singcsont, a D az az os pisiforme vagy borsócsont.
a gyűrűs és kisujjat a nervus ulnaris látja el érző ágakkal, ez fut a belső könyökdudor alatt (ezt szoktuk beverni a szék karfájába :D). ez kb ezen a szakaszon elég felületesen fut majd bemegy egy izmos inas csatornán keresztül az alkarra ez az egyik pont ahol le lehet szorítva, a másik az a belső könyökdudor magasságában néha az ideg felett fut keresztben egy véna, ez is leszoríthatja. Kézsebészetre kell menni, EMG vizsgálat szükségeltetik ami kimutatja ha ezen a szakaszon valamilyen probléma van (ulnar tunnel). ha igen akkor műtéti megoldás javasolt, altatásban történik, kb 10-15 perces műtét a könyököd belső oldalán 6 cm-es metszés, ezen a szakaszon feltárjuk az ideget, lekötjük a vénát és felhasítjuk az izmos-inas csatorna bejáratát. egyesek ilyenkor áthelyezik kicsit előbbre az ideget, én még soha nem csináltam és ritka esetektől eltekintve fölöslegesnek tartom (főleg ha utána egyszer eltöröd a könyököd, akkor az operáló orvos foghatja a fejét mert nem találja az ideget a helyén) gyógyulási idő 2 hét. ritkán előfordulhat, hogy a probléma feljebbről jön: plexus vagy nyaki gerinc. na ha plexusból (az idegek fonata a nyak szintjében a gerinc és a kar közt) na ezt csak egy ember meri megoperálni az országban, tehát nem jó dolog, ha valamilyen gerincprobléma okozza akkor idegsebész kell hozzá, az se gyakori aki ezt bevállalja, de lényegesen jobbak az esélyek mint a plexussal.
a 2. probléma: mivel a borsócsonton támaszkodik a kezed ott gey kis szöveti steril gyulladás keletkezik amit ugye nem tudsz pihentetni és állandósul, néha akár egy bursa (nyáktömlő) is kialakulhat helyileg, azt lehet operálni de én még csak olvastam ilyenről ritkának tartom. a megoldás: helyileg keplat tapasz vagy valamilyen hasonló tapaszos fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő és egy zselés mousepad.
a 3 probléma: a leírtakból (ha tenyérrel felfele tartod az alkarod) akkor a külső oldalon az alkar felső részének fájdalma mely esetleg a külső könyökdudorra is kiterjed(het), a kézfej akaratlagos hátrafeszítése fokozza? mert az teniszkönyökre utal, na annak osztán komplex a kezelése: elárulom mi a legrosszabb: helyileg steroid, mi a legjobb? hát talán a Garden műtét bár mostanában nagyon kecsegtető kísérletek folynak autológ trombocita szuszpenzió helyileg való beadásával Kecskeméten.
ezek mind csak tippek, egy kézsebészeti szakrendelést kellene felkeresni, na azzal is vigyázni kell mert sok a sarlatán, hogy másképp ne mondjam, melyik vidéken mennél orvoshoz?

adamantium 2010.10.17. 23:24:43

érdekes. megírtam a választ, jobb oldalon a kicsi ablakban a Kommenteknél meg is jelenik, de itt a főablakban nem akar és ez nem először fordul elő. csak nálam van ez vagy másnál is?

Irise 2010.10.18. 02:16:55

@adamantium: Ilyenkor csak irni kell meg egy hsz-t es megjelenik.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.18. 06:16:44

@adamantium:
Már több mint fél éve nem dolgozom íróasztalnál, és nem támaszkodom a borsócsontra, és azóta erősödött a fájdalom.
Állítólag van nyaki gerincferdülésem (lordosis helyett kiposis).
Igen, ez a feszítés fokozza az izom fájdalmát, de ilyenkor nem fáj a könyöki bemélyedésem.
Minden egyéb (kéz és kar, szorítás gyengesége) jelentkezik, reggelente mintha be lenne dagadva az egész kezem.

Vas megyében vagyok.

DarthVader 2010.10.18. 07:28:05

@adamantium: Hát nekem nem volt extrém vagy repetitiv fizikai terhelés, igaz, a tünetek jelentkezése után nem kíméltem. A kezelés minden eleme megvolt (NSAR, tapasz, kenőcs, bandázs, lószar) nem sokat jelentett. A local steroidot elkerülném - meg időm sem igen volt kollégát felkeresni. A Mayo klinika honlapján a leírás szerint a gyógytartam 4-6 hét optimális esetben. Feltéve, ha nem tarkitja a folyamatot heti 1 kőrakodás sziklakertépítés címén :) (Mellesleg a kialakulásának okaként traumát is leírnak)

A pacienseim a csuklószorító láttán kérdezik: még mindig? Mondom nekik, igen, de gondolkodjunk pozitivan: mindenki elhagyhatja az embert, legalább ez a fájdalom kitart mellette, biztos pont az életben :)

DarthVader 2010.10.18. 07:34:01

@adamantium: teniszkönyöknél miért rossz a steroid? Én szoktam alkalmazni, kifejezett panaszok esetén, 3xLidocain+Solu-Medrol localisan, prompt enyhíti a fájdalmat. (Diprophost nem alkalmazok)
Mondjuk, az én teniszkönyököm durván fél év alatt múlt el, de igazán kellemetlen kb 6 hétig volt. (Loc inj nem jött szóba :)) Meg kellett volna ütni :)

Scala 2010.10.18. 07:44:00

@Polifémosz: vissza akartam aludni, de elkezdtem ezeket és könnyesre röhögtem magam. :-D
Nagyon köszi.

P75 2010.10.18. 08:01:13

@adamantium: ez nem magyarázza meg, hogy a szülésem _helyett_ ugyanaznapra miért gyomorműtét jelenik meg betegéletutamban, egy egészen másik kórházban.
Egy magyarázat van, de nem értem benne a logikát: a doki, akinél szültem, évekkel később átment abba az egészen másik kórházba. Vitte magával a betegei életútját? Miért? Nem logikus sehogysem.
A vizsgálataim mellett rendszeren megjelenik a "pszichológiai, életmód tanácsadás", tökmindegy, hogy belgyógyásznál vagy gégésznél jártam... És nem lenyúlják a TAJ számomat, mert az adott időkben valóban ott vagyok, annál az orvosnál.

Irise 2010.10.18. 11:41:39

@P75: Bocsánat,hogy beleszólok: egy alternativa. Még mikor M.o.-n dolgoztam sürgősségin, és volt olyan,hogy mondjuk eszméletlent hozott a mentő, akinek nem voltak papírjai, vagy hajléktalan kért ellátást, vagy egyszerűen nem volt papírja a betegnek, azt csináltuk,hogy beírtunk egy fiktív TAJ számot, amit,ha a rendszer érvényesnek talált,akkor el tudtuk látni a beteget.
Ez tudom,hogy nagyon törvénybe ütköző volt, de képzeld el a dilemmát:
van egy beteg,akin muszáj segítened, rtg kell, CT kell, labor kell, ehhez mind TAJ szám kell, anélkül sajnos a gépek tényleg nem működnek.
most vagy ott állsz és azt mondod: sorry, nincs TAJ szám, a beteget tessék kitolni a felüljáróra ,hogy legalább friss levegőn haljon meg, vagy azt mondod,hogy basszus, generáljunk már neki egy valid TAJ-számot, aztán mikor megébred, vagy mikor megtalálja a kártyáját, akkor majd átírjuk az egészet, de megmentjük az életét, akkor is, ha se@@be leszünk rúgva érte.

Aztán ezek után jópár ember meg lehet lepődve,hogy háténmeg mikor lettem megműtve vérző gyomorral.... hát ekkor.

adamantium 2010.10.18. 13:23:42

@DarthVader: a steroid elvileg mindenre jó mert ugye rettenetesen erős gyulladáscsökkentő és a szervezet immunválaszát is kiüti. a gond vele, hogy egyrészt elfedi a tüneteket, másrészt az a terület ahova beadják (legalábbis a Diprophost) hegesedik és az ín szakadékonnyá válik, nem egy atípusos biceps ín vagy achilles ín szakadást láttam olyanoknál akik előzőleg oda gyulladás miatt diprophost kaptak

adamantium 2010.10.18. 13:29:07

@P75: ez érdekes egyébként mert ha egy fekvőintézményben fekvő betegként szerepelsz és közben más intézményben is befektetnek (márpedig gyomorműtétet csak fekvőben lehet elkódolni) az nagyon hamar szemet szúr az OEP-nek, mert a kettő kizárja egymást, sőt ha van kapcsolat a rendszerek közt akkor nem is engedi a második felvételt, legalábbis nálunk városon belül kiírja, hogy a beteg már fekvőként szerepel xy osztályon, ez túl gyenge csalási kísérlet lenne, magas (szinte 100%) a lebukás esélye, tehát az orvos ezt biztos nem csalta volna. hónap végén meg lezárják a fekvő eseteket, tehát évekkel visszamenőleg nem lehet elkódolni egy műtétet.
ambulancián vagy szakrendelésen gyakran szoktak elkódolni ártalmatlan nehezen utánkövethető vizsgálatokat, hogy egy kicsit növelje a pontszámot, időnként az OEP leszűri ezeket és vagy kompetenciaszinthez köti vagy 0 pontot ad érte

adamantium 2010.10.18. 13:52:50

@Babette_: a teniszkönyök betegségben az extensor carpi radialis brevis (ECRB) izom a lényeg, ez kerül feszülés alá, ezzel kell kezdeni valamit, a külső könyökgumón való eredése "gyullad be", ide lehet steroidot adni, ezt a gyulladást csökkentve (elterjedt módszer de igazából magát az okot nem szünteti meg, sokan kritizálják). ide lehet adni autológ trombocita szuszpenziót (ne kérdezd, hogy miért jó, mert nem teljesen tiszta számomra de kb 80%-ban megoldja a problémákat - Kecskeméten ügyködnek vele)
garden műtét: ennek az izomnak az inának a meghosszabbítása Z plasztikával - mostanában divatos és sokkal igényesebb mint a
Hohman műtét: az eredés leválasztása esetleges denervatióval.
szal én amondó vagyok kézsebészeti szakrendelésre kéne menni.
Vas megyében csak Korcsmár főorvost ismerem aki kézsebész (biztos van más is), de róla se tudok semmit szakmailag csak kongresszusokon szoktunk összefutni
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása