16 óra étlen, szomjan

2010.09.21. 06:00

Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, és elmondhatom a felháborodásomat, remélve, hogy talán eljut az illetékesekhez és képesek lesznek átgondoltabban végezni a munkájukat.


3 éves kisfiamat múlt szerdán műtötték fitymaszűkülettel, amire reggel 7-8 között kellett éhgyomorral bejelentkezni. Habár már reggel úgy kelt fel, hogy szomjas, azért elfogadta a helyzetet, hogy most nem lehet inni. Reggel még flottul zajlottak a dolgok, fogadtak minket, megmutatták a kórtermünket és elkezdődött a várakozás.

 

Eltelt néhány óra. Próbáltunk utána járni, hogy mikor is kerülünk sorra, mert a kiírás szerint 2 műtőben dolgoznak és az egyikben a mi gyermekünk van első helyen. Igazából a nővérek nem voltak benne biztosak, hogy hogy is kell értelmezni ezt a kiírást (már ez is elég érdekes).

Aztán azt rebesgették, hogy csak egy altató orvos van, ezért egy műtő működik. De ezt is csak rebesgették, semmi konkrét tájékoztatás. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az elsőként 8.45-re kiírt gyermeket kb. fél 10 körül vitték be a műtőbe. Ennek nem tudom a hátterét, persze előfordulhat csúszás egy sürgősségi eset miatt.

 

Végülis az aznapra kiírt 4 betegből az én gyermekem került utoljára, a maga legfiatalabb korával. A teljes kimerülés, a korai kelés és életkoránál is fogva du. 1 körül elaludt. A nővér csodálkozva kérdezte, hogy elaludt. Nem láttak még itt 3 éves gyereket? Így 15 perc szundikálás után felébresztették a már elég rossz állapotban lévő gyermeket, hogy vegye be a szirupját, amitől majd kevésbé érzi stresszesnek a helyzetet. Mire ő került sorra már kiment a szirup hatása és ingerült állapotban vitték be a műtőbe.

 

Mivel rövid volt a műtét, ezalatt sem tudott pihenni (na és a 16!!! órányi nem ivásról ne is beszéljünk) borzalmas állapotban ébredt. Ja és ezt azzal indokolták az orvosok, hogy hát ilyen előfordul, látszik, hogy ő nem akarta ezt a műtétet. Nem tudom ők, hogy bírták volna ennyi időn át étlen-szomjan. Kb. 15-20 perces küzdelem, csapkodás, rúgkapálás, őrjöngés után végre megnyugodott a kicsi. Persze még mindig nem ihatott a műtét miatt. Ezután teljes kimerültségben elaludt.

 


Hát nem is tudom mit mondjak. Nem értem miért nem lehet tájékoztatni a szülőket arról, hogy mi vár a gyerekre. Ha tudjuk, hogy ő az utolsó, adtunk volna neki inni, hogy ne szenvedjen szegényke, mert ez egy kisebbfajta kínzással volt egyenlő. És mért épp a legfiatalabb gyermek kerül utoljára? A többi három sem sürgősségi ellátás volt. És talán egy 10 éves még jobban tudja kontrollálni a szükségleteit. Felháborítónak tartom az esetet!

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:28:01

@50-es anyuka:

Nehogy megbántva érezd magad!
Csak orvos nevet ne írjál.

50-es anyuka 2010.09.21. 19:29:44

@gld: Több orvosnak is mutatta, de nem mertek hozzányúlni. Legtöbben azt mondják (nem tudom, mennyire gondolják komolyan) hogy az úgyis majd nőni fog annyira, hogy ne legyen zavaró, de ez nem bizonyult igaznak.
Aztán volt olyan orvos (férfiak, most kapaszkodjatok meg!) aki közölte, hogy ez nem is probléma, mivel ernyedt állapotában nem okoz gondot, tehát nincs vele tennivaló.
És hát nehezen tudja rászánni magát valaki egy műtétre, ha már ilyen tapasztalatai vannak.

Bikli néni 2010.09.21. 19:29:46

OFF, van itt most orvos, akinek privátban írhatok? Elég sürgős lenne... ON

50-es anyuka 2010.09.21. 19:31:20

@Dr.laikus PhD: A fiamnak a varratok helye ottmaradt. Van két kis lyuk a mai napig, ahol összegyűlik a szmötyi, ezeket ki kell tisztogatni, különben fekete szmötyivel telik, ami gusztustalan szagú. Nem tudom, ebben pl mi a higiénikus. Ne haragudj, de ocsmány dolog :(

gld 2010.09.21. 19:32:35

@50-es anyuka: Jesszusom... :( Őszintén remélem, hogy lesz itt valaki, aki tud Nektek, de főleg a Fiadnak egy remek urológust ajánlani, aki nem így áll a kérdéshez... Nagyon sajnálom.

TamásD 2010.09.21. 19:33:36

@Bikli néni: Sebész van. Az orvosnak számít?

gld 2010.09.21. 19:34:30

@TamásD: "Sebész van. Az orvosnak számít?"

:D

Ez aranyos volt :)

Bikli néni 2010.09.21. 19:36:30

@TamásD: Igen, asszem most pont ilyesmire van szükségem. Írhatok neked?

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:38:24

@50-es anyuka:

Nagyon sajnálom :(

Ennek nem kéne ilyennek lennie.

TamásD 2010.09.21. 19:38:47

@Alikam: A konkrét helytől, esettől függetlenül azért szokott lenni műtéti kiírás, ami általában előző nap délután készül el. Ebből lehet tudni, hogy ki háynadik, illetve, hogy nagyjából mikor következik. A kiírás persze sokszor felborul ilyen-olyan, szakmai-nem szakmai okok miatt, de alapvetően nem feldobással föntik el, hogy kit mikor visznek műtőbe.

Sajnos a legtöbb helyen nem lehet megoldani, hogy aki szakrendelőben van, ne operáljon, egyszerűen nincs annyi ember, főleg a kisebb műtétes osztályokon. Sok helyen ugyanígy azt sem lehet megoldani, hogy aki előző nap ügyelt, az hazamehessen, pedig erre kötelező érvényű szabály is van, de "járni jár, csak nem jut".

TamásD 2010.09.21. 19:39:30

@Bikli néni: Írjál. tamasd@yahoo.com

Szőkeherceg-bombanője 2010.09.21. 19:45:01

Nem mostanában történt, de gondolom azóta mit sem javult a helyzet: fiamnak mandulaműtéte volt, ugyanez a szituáció, teljes tanácstalanság, anyuka hagyja ott a már "befektetett" gyereket ( 4 éves volt akkor) és intézze el a papírmunkákat (többek közt a saját kajajegyemért menjek el), nem, szó sem lehet róla, hogy vigyem a gyereket magammal. (Nem voltam akkor még eléggé oroszlán típusú, inkább nem mentem el a jegyért.) A gyerek étlen-szomjan, majd valamikor délután megműtötték. Addig senki egy jó szót sem szólt, nulla információ, majd a "folyosói híradóból" megtudtam, hogy az egyetlen ilyenkor ajánlott és ehető ételről nekem kellett volna gondoskodnom. (Nem nagy dolog megvenni egy pudingot, csak ugye jó lett volna tudni előre,hogy nekem kell azt bevinnem.)
Nem nagy dolgok ezek, kis szervezés, kis információ-nyújtás és sokkal-sokkal jobb közérzet.

Hatodéves 2010.09.21. 19:53:58

@50-es anyuka:
Kedves Anyuka!

Sajnálom, hogy ennyi fájdalmon mentek keresztül. Elhiszem, hogy úgy történt, ahogy mondja. Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a szexszel kapcsolatos problémák nem lehetnek-e, legalábbis részben, lelki eredetűek? Az ottmaradt heg, és ezek a kis lyukak, ráadásul a műtét rossz emléke, nem tehették-e gátlásossá a fiút annál, és nem lehet-e inkább ez a kudarcok mögött?

Nem vonom kétségbe, hogy hibáztak a műtét során (főleg, ha ezek a kis lyukak ott maradtak...), és nem is ismerem a fia esetét, csak felmerült bennem, hogy a meglévő elváltozások és a szorongás együtt okozzák a problémát a lányokkal.

Az urológusok azt mondták, hogy még nőni fog, ez azt jelenti, hogy a fia még nem felnőtt, vagy hogy ezek az urológia vizsgálatok régen voltak?

Ha régen, talán érdemes lenne mégiscsak megint megnézetni, ha van, amit operálni lehet, akkor műteni, és szüksége esetén pszichológiai/szexológiai tanácsadással is megtámogatni a gyógyulást...

kisQtya 2010.09.21. 19:57:37

@50-es anyuka: Nem ismerem a történetedet, meg egyébként sem akarlak megbántani, de nem bírom magamban tartani. Az én párom körül van metélve és mégis van neki szexuális élete.
Talán szexuálpszichológiai probléma is lehet, ami helyrehozható. Persze nem akarok beleugatni. Én is 50-es anyuka vagyok.

kisQtya 2010.09.21. 20:01:18

@Takács Bálint: Úgy látom, szövegértési problémáid vannak. Kifejezetten precízen fogalmaztam, amikor azt írtam, hogy "ivás szempontjából". Ha van még hasonló problémád, jelezd nyugodtan, türelmesen elmagyarázom.
Takács Bálint tényleg mindig hazudott Móka Mikinek, gondolom magadból indulsz ki. :)

Hatodéves 2010.09.21. 20:03:23

Hogy a konkrét esetben mi volt az oka a csúszásnak, azt nem tudom. Szerintem kicsit meredek rögtön a boríték vastagságát feltételezni: ahogy én látom, az eü-ben kb. mindig csúszás van, mindig várni kell, boríték-kavarás nélkül is.

Az kicsit naiv felvetésnek tűnik, hogy mért a rendelőből mennek operálni az orvosok. Ez a rendszer és ezek a fizetések ezt nem teszik lehetővé (nem rinyálásból mondom, de ez tény.)

De a történet szempontjából teljesen mindegy. Nem is szervezési, hanem kommunikációs probléma ez is, szokás szerint.

Ha a dolgozók szántak volna 3 percet arra, hogy elmagyarázzák az édesanyának, hogy mért van csúszás, ez a poszt sem lenne.

Arra, hogy "Kedves Anyuka, nagyon sajnálom, de meg kellett változtatnunk a műtétek sorrendjét. Az ön kisfia kb. x-y perc múlva következik. Addig bekötnénk neki egy infúziót, hogy ne száradjon ki...", az emberek többsége legfeljebb húzogatja a száját, de nem az marad meg benne, hogy kutyába veszik...

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 20:03:31

@kisQtya:

Valami feszül, de mi?
Valamit tényleg elszúrtak.
Miért van két pötty?

Az tényleg olyan lehet, mint egy miteszer, rossz helyen van, a pangó váladék tényleg nem illatos.

kisQtya 2010.09.21. 20:04:52

@gld: Semmi gond, írásban mindig nehezebb a kommunikáció, mint szóban. :)

kisQtya 2010.09.21. 20:08:38

@Dr.laikus PhD: Ok. Ok. Írtam is, hogy nem ismerem a részleteket. Az ilyet nem lehet plasztikázni? Tehát a problémás részt rendbe hozni, egyébként pedig nincs fityma. (Persze itt eltértünk a tárgytól.)
Pusztán a körülmetélés nem okozhatja a gondot. Erre akartam utalni.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 20:13:32

@kisQtya:

Nem tudom, ott valami nem kéne legyen.

Nincs heg, egy hiányzó bőrdarab, nem varrat helye. Jó esetben....

Valamit nagyon elszúrtak. Nem szabad feszüljön, nincs heg. De ahol felesleg van ott azon lehet segíteni és megszűnik a feszülés.

Megírja Despinek és akkor a teljes történetet fogjuk olvasni.

gld 2010.09.21. 20:14:06

@Hatodéves: "Ha a dolgozók szántak volna 3 percet arra, hogy elmagyarázzák az édesanyának, hogy mért van csúszás, ez a poszt sem lenne."

Egyet értek Veled.

kisQtya 2010.09.21. 20:17:51

@Szőkeherceg-bombanője: Nagyon jól leírtad a történetet. Ez megint kommunikációs probléma. Maga a mandulaműtét kis dolog. De az a blazírt lélektelenség, ahogyan ezt előadják, az vérlázító. Az egészségügyisek olyan szinten kommunikáció-képtelenek, hogy elképesztő. Nem képesek átlátni, hogy nem mindenki dolgozik az ő munkahelyükön és nem mindenki tudja, hogy mikor, hol, mit kell csinálni. Saját tevékenységüket azzal misztifikálják, hogy elzárják a beteget az információktól. Így aztán okosnak tűnnek. A beteg pedig kiszolgáltatottnak érzi magát. Én félelmében tejel.

P75 2010.09.21. 20:18:16

@gld: az enyém bizony kiszáradt és attól lett aluszékony, később pedig attól kezdett epét hányni. Senkinek nem jutott eszébe, hogy bekössön neki egy infúziót. A másik ágyban levő kislányt előtte vitték el és őt nemsokkal műtét előtt megitatta az - amúgy ápolónő - anyukája. Lehet, hogy ő tudott valamit, aztán persze az is lehet, hogy orosz rulettezett. Mindenesetre túl vagyunk rajta, túléltük, soha többet ilyet!

gld 2010.09.21. 20:20:56

@P75: sajnálom :( Úgy látszik ez is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás... Amit írtam, azt a saját logikámra alapozva írtam, bízva abban, hogy tán nem eretnekség. De ezek szerin az :S

gld 2010.09.21. 20:23:03

Éhes ma a blogmotor... Megette a hozzászólásomat...

gld 2010.09.21. 20:23:32

Ez hülyére vesz engem :D

IrishOak 2010.09.21. 20:26:08

@50-es anyuka:
Ez nagyon húsbavágó történet.

Egy szexuálpszichológus, és egy urológus biztosan segítene.De lehet, hogy egy plasztikai sebész is elég.
Bátornak kell lenni - mindenki emberből van!Hozzáértő doki fog segíteni.(Férfiak egymásközt mégiscsak jól átérzik a problémát.)
Már nem segít a régi baj felhánytorgatása -hisz láthatóan csak lelki frusztrációt okoz.(bár szívesen elolvasunk itt minden panaszt) Tessék előre nézni, és az egészséges élet reményében orvoshoz menni.
Egy 50-es anyának fiatal még a fia ahhoz, hogy ne lehessen boldog egy kis hiba miatt.

(egyébként a földön sokkal több körülmetélt "földlakó" van, mint bőrösvirsli:-))De minden fiúnak a 'sajátja a föld legszebb fétistárgya - ezt tiszteletben kell tartani,és segíteni ha már van rá mód.:-)

P75 2010.09.21. 20:28:11

@huncut: vannak olyan beosztások, ahol akkor kap az ember pl ún jelenléti bónuszt, ha nem volt az adott hónapban betegállományban. Aztán vannak beosztások, ahol háromhavonta adnak ún fitness bónuszt, hasonló feltételekkel. Aztán vannak olyan beosztások, ahol az ember nem szívesen köti a kollégák orrára, hogy kórházba megy.
Én sem értek vele egyet, hogy emberek rákényszerülnek arra, hogy eltitkolják a betegségüket/állapotukat és az indokoltnál jóval korábban visszatérjenek a munkába, de sajnos ma ez egy létező jelenség.

kisQtya 2010.09.21. 20:28:43

@gld: Sajnos én úgy érzem, azért nem magyarázták el, hogy miért van csúszás, mert számukra teljesen természetes, hogy csúszás van, ezt tehát nem kezelik rendkívüli eseményként.

werem fent ezt írta: "Én még nem sok olyan műtétet láttam, ami annyi ideig tartott, amennyire azt kiírták előzőleg. Előtte altatás, utána ébresztés, majd takarítás és ezek után a következő műtét előkészítése. Kell azért egy kis türelem. "

Úgy tűnik, hogy a műtéti kiírások ütemezése eleve irreális, akkor pedig nem csoda, ha csúszás van. A MÁV tudja, hogy mennyi idő alatt ér le a vonat Budapestről Miskolcra, akkor az orvosnak is tudnia kellene, hogy egy műtét általában meddig tart.
Én is időre ütemezem a tárgyalásaimat.

TamásD 2010.09.21. 20:47:56

@kisQtya: Vicces vagy a műtéti időkkel kapcsolatban. Budapest-Miskolc nagyjából mindig azonos távolságra van, jól lehet tervezni, de az emberek valamiért nem egyformák. Két azonos típusú műtét hossza között órák telnek el. Egy sima laparoscopos epehólyageltávolítás mondjuk 30 perc, ha gyulladt 2 óra is előfordul. Ezt nem lehet előre tervezni, legfeljebb nagyjából saccolni.

50-es anyuka 2010.09.21. 20:49:08

@gld: A fiammal már nem tartjuk a kapcsolatot. Vagyis pontosabban, ő nem tartja velünk. Egy szomszéddal vagyok jóban és úgy tudok róla híreket... ezzel a témával sokat foglalkoztunk már, volt sok botrány, sírás, itt meg pár fórumban nem tudom magamban tartani, amit gondolok és próbálok segíteni azoknak, akik még 2010-ben is azt hiszik, hogy csak a teljes körülmetélés segíthet, holott az egy barbárság és nem segít. Sajnálom, hogy nekem erre több, mint 20 év kellett, hogy rájöjjek :(

gld 2010.09.21. 20:49:54

@kisQtya:

"A MÁV tudja, hogy mennyi idő alatt ér le a vonat Budapestről Miskolcra, akkor az orvosnak is tudnia kellene, hogy egy műtét általában meddig tart."

Tisztelettel, de ezzel nem értek egyet. A MÁV tudja, mert ismeri a vonatot, a teljesítményét, a pálya hosszát, és általában azokat az eseményeket is, amik nehezíthetik a közlekedést.

Az emberi test nem ilyen... Sokszor műtét közben derül fény nem várt komplikációkra, az is sokszor előfordul, hogy ,az adott beteg egy ezerszer elvégzett "rutinműtétre" másképpen reagál, vagy egyszerűen az érzéstelenítés megy lassabban, vagy akár az ébredés... Ez annyira egyénre szabott, hogy ezzel egyszerűen képtelenség objektív módon számolni.

gld 2010.09.21. 20:52:23

@50-es anyuka: a Fiad Rátok haragszik azért, mert egy műtét nem úgy sikerült, ahogy kellett volna? Rettenetesen sajnálom :(

huncut 2010.09.21. 20:56:45

@P75: Jóvanna, tudom én, hogy nem könnyű ezeket megoldani, de azt tudomásul kell venni, hogy az egészségnek is ára van, és bizony számolnunk kell a külső feltételekkel is.

Hatodéves 2010.09.21. 20:59:41

@gld:
De ezt meg lehetne mondani a betegeknek, hogy erre készüljenek. Szerencsére az emberek többsége azért nem szorul olyan gyakran orvosi ellátásra, hogy kívülről fújja, mi hogyan megy az eü-ben.

Ha azt mondják neki, hogy 8:45-kor lesz a műtét, rohan, hogy egy percet se késsen, megtagad minden kortyot a gyerektől; aztán meg órákon át ücsöröghet a folyosón. És nem lát mögé, nem tudja, hogy mért nem kerül sorra még 8 órán át. Persze, hogy elégedetlen, ideges és úgy érzi, hogy nem bántak vele tisztességesen.

50-es anyuka 2010.09.21. 20:59:55

@Hatodéves:

Sok fájdalmunk volt és nekem most is sok van, a gyerekemnek és nyilván még sok sorstársának ugyanúgy. A férfiak nem olyanok, hogy ezeket megmondják, vagy akár arc nélkül, akár a neten közzétennék. Azt, hogy nekik ronda, hogy ők mások, hogy nekik nem működik, hogy fáj.
Én elmondom és leírom, mert bár évekig ez bizalmas infó volt, már nincs veszítenivalója senkinek, a fiamat nem is látom, csak tudom, hogy ez volt az, ami miatt a gondok kezdődtek és beszéltem már más, hasonló helyzetben levő anyukával (nem mellékesen őt is pont a Heim Pálban pont ugyanaz a főorvos ugyanúgy a 80-as években beszélte rá ugyanarra... mire nem jó a net) szóval annyira ez nem ritka probléma, mint sokan hiszik, vagy elhitetni akarják itt is a fórumokon, élükön a valószínűleg anyagilag erősen érdekelt fórummoderátorok...
Kérdésre válaszolva, vannak lelki problémák, hiszen a gyerekek (és a felnőttek, a fiatalok tipikusan) ezen élcelődnek, megbélyegzik azt, aki más, nyilván nem mindenki szereti, ha zsidózzák és egyéb jelzőket aggatnak rá egy lelkiismeretlenül barbár eljárás miatt. Ez volt a gyerekkor és a fiatalkor. A fiam már 25 éves kora után rájött, hogy nem neki kell szégyellnie magát, hanem az orvosnak, akinek itt nem írhatjuk le a nevét. A feszülő bőrhíd, amit még a férjem megtudott tőle, az egyik probléma, a másik, hogy mivel ronda, azok a lányok, akikkel összejött, azonnal nemibetegnek nézték. Ezt nyilván nem lehetett könnyű földolgozni. De egy fájó nemi aktus elég gyorsan elveszi az ember kedvét, főleg azok után, hogy orvosok közölték, "nincs vele tennivaló".
20 éves kora táján ment el orvoshoz először (10 éves kora előtt volt maga a műtét) és akkor mondta neki egy orvos (később még több is), hogy ez majd nőni fog. Tágulni... aztán nem fogja feszíteni. Amennyire én tudom, nem oldódott meg.

A fiam nem áll velem szóba, így nem tudom semelyik javasolt orvohoz irányítani :(
Ezt hangsúlyozom, a mi hanyagságunk és oda nem figyelésünk okozza, nem hibáztatom érte, nem is tudnék neki mit mondani, ereje teljében levő fiatalember és pár éve közölte velünk, hogy tönkretettük és sajnos igaza van :(
Mivel sebészeti probléma, viszont egyik sebész se hajlandó hozzányúlni, így nincs mit tenni.
Pszichológusokról meg ne beszéljünk

gld 2010.09.21. 21:02:05

@Hatodéves: igen, én is ezt mondom, hogy a megfelelő tájékoztatás nagyon fontos volna... Tényleg nagyon sok mérgelődést, idegeskedést meg lehetne vele spórolni, mindkét részről. Tényleg nem rendelkezik mindenki megfelelő előélettel, vagy képzettséggel ahhoz, hogy egy szakember számára evidens dolog számára is ez legyen.

huncut 2010.09.21. 21:02:24

@50-es anyuka: Bocs, de én azt hiszem, itt már rég nem csak erről a balul sikerült műtétről van szó. Próbáljatok meg együtt leülni, megbeszélni a benneteket feszítő gondolatokat. Családterápiát is igénybe lehet venni.

50-es anyuka 2010.09.21. 21:03:59

@kisQtya: Van a világon található 15%-nyi körülmetélnek szexuális élete, természetesen, sokan keményen dicsekednek is vele, akiknek jól sikerült, a megfelelő topicokban.
Akik meg rosszul jártak, azok nem mesélnek ilyen történeteket. Nem sok körülmetélt van, aki elmeséli, hogy neki fájdalmas a szex. De mégis vannak ilyenek. Én magam ismerek olyanokat, akik pl eleve nem szeretik az orális szexet, mert nem érzik a körülmetéltség miatt rendesen, nem jó és kész, nem csinálják. Ez nem általános, de én tudok ilyenről, tény és kész...
Ha te csak a férjedből indulsz ki, abból nem tudod megítélni azt, hogy általában azért 5ből legalább 1 körülmetélt elégedetlen a műtét utáni állapottal.
De mi van akkor, ha ez (mindjárt nekemesik az aktuális körülmetélőspropagandista, van itt az indexen bőven ebből az állatfajtából) a szám nem igaz és csak minden századik körülmetélt elégedetlen? És ha minden ezredik? De az ÉN FIAM AZ, az isten verje meg!!

Hatodéves 2010.09.21. 21:04:15

És persze, az ilyen eseményekből lesznek (érthető módon) a spekulációk arról, hogy melyik szemét pénzéhes orvos hány forintért hajlandó újraéleszteni...

Biztos vannak hálapénz-vadászok, akár nem is ritkák. De én évek óta járkálok gyakorlattól gyakorlatra, Budapest szinte minden kórházában. Betegként pedig még sosem adtam egy fillért sem.

És összességében az a benyomásom, hogy a kavarodás mögött a legtöbbször kavarodás van, nem megfelelő kommunikáció és nem pedig sarlatánság és lelkiismeretlenség.

50-es anyuka 2010.09.21. 21:04:59

@IrishOak: Sajnos nincs rá lehetőség, nem áll velünk szóba. Hanyagok voltunk és elrontottuk. Kár is erről beszélni :(

50-es anyuka 2010.09.21. 21:05:48

@huncut: Erre sajnos nincs mód :((

gld 2010.09.21. 21:06:53

@50-es anyuka: ne haragudj, de miért mondod, hogy tönkretettétek? A Te kezedben volt a szike? nyilván nem azért vitted 10 évese a fiadat orvoshoz, hogy tönkrerakják az életét... Az önvád szerintem nem visz előre.

Nem tudom, mit értesz a Ti hanyagságotokon. Talán azt, hogy sokáig nem foglalkoztatok a problémával... Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy elég kevés olyan emberi hiba van a világon, amit ne lehetne jóvátenni...

Ne adjátok fel.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.21. 21:07:46

Én most csak a posztot olvastam el, a kommenteket csak majd miután lehiggadtam. Jótanácsként mondanám az esetleg később így járó szülőknek, hogy ha másnap ambuláns műtét van, amire reggel étlan-szomjan kell bejelentkezni, akkor a gyereket éjszaka fel kell ébreszteni inni; ha reggel 7-re mentek, akkor hajnal 1-2 körül, ha 9-re, akkor hajnal 3 körül, és így tovább.
Aztán ha megérkeztünk, és becsekkoltunk, és egy órán belül nem tudják megmondani még azt sem, hogy mikor műtik(!), akkor szépen kinyitom a táskámat, a gyerek a magunkkal hozott szendvicset szépen megeszi reggelire, iszik amennyi jólesik, és hat óra múlva lehet műteni.
A kokas csípje már meg az alapvető emberi jogunkat a korrekt tájékoztatáshoz.
De ezt persze csak első mérgemben írom, lehet, hogy még átgondolom és megváltoztatom a véleményemet. És az is lehet, hogy nem.

huncut 2010.09.21. 21:08:23

@50-es anyuka: A moderátorok ingyért dolgoznak, bizalomból, a saját idejük terhére. Kéretik őket megbecsülni, mert tesznek valamit valamennyiünk érdekében (bár jobban szeretném, ha minél kevesebet tennének :-)). (És nem, nem vagyok moderátor, nem is vállalnám. :-))

50-es anyuka 2010.09.21. 21:08:39

@gld: Nem. A fiunk azért haragszik, mert nem jártuk körbe a témát eléggé. Mert nem vittük el a már akkor is létező plasztikára a metélés helyett. Vagy, nem csináltattuk részlegesre, mert elhittük, hogy a teljes az IGAZI. (Igazi barbárság)
És nem kérdeztünk meg senkit, csak még egy védőnőt :(
Aki persze ugyanezt elmondta.
Akkor nem volt semmi gond.
Később láttuk, hogy eleve a különbözőség problémát okoz, erőltettük a táborokat, úszást, amivel csak még jobban elmérgesedett az egész történet... azt gondoltuk, hogy ez nem lehet nagy gond. De az volt.
Aztán jött a még nagyobb baj, amikor már 20 éves kora után szexuális életet akart volna élni, de nem tudott és a mai napig nem tud... ez van

gld 2010.09.21. 21:11:06

@50-es anyuka: de mi van akkor, ha ezt helyre lehet hozni? Nem hiszem el, hogy nem... Nem hagyhatjátok ennyibe... Egy huszonéves srác igenis éljen teljes életet, és egy ilyen balul elsült dolog ne tegye már tönkre az Ő és az egész családja életét.

Tényleg sajnálom...

50-es anyuka 2010.09.21. 21:12:18

@huncut: Én nem hiszem, hogy a teljes körülmetélésre vonatkozó finom ellenvéleményt úgy kimoderálnák PERCEKEN BELÜL egy topicból, hogy amögött nincs komoly anyagi motiváció.
Konkrétan nem engednek be engem az index fórumára, a teljes fórumról vagyok kitiltva, mert merészeltem szólni azok ellen, akik amúgy az index szabályát be nem tartva, (körülmetélést, kizárólag teljes körülmetélést propagáló) weboldalt reklámoznak úgy, hogy közben ők nem is orvosok és persze a honlapra ki van írva ügyesen, hogy nem is vállalják a felelősséget senki testi épségéért... hát ez megy itt.

Ha nem pénzért, akkor miért csinálják ezt?
Ha ezért nem kapnak pénzt a fórummoderátorok - amit kizártnak tartok én és egy egyre bővülő kör, akik egy levelezőlistán már tartjuk is a kapcsolatot, hogy előbb vagy utóbb jogi lépéseket tegyünk az oldal üzemeltetői ellen, valahogy - akkor annál szomorúbb a történet!

Hatodéves 2010.09.21. 21:12:40

@50-es anyuka:
Minden sort fáj olvasni.
"Már 25 éves korában rájött, hogy nem neki kell szégyellnie magát?"

Vagyis 15 éven át szégyellte magát, megkeseredett, elfordult mindenkitől, szenvedett. Ez önmagában indokolna egy pszichoterápiát, ahogyan a családi problémák is.

Az anyukák általában olyan aranyosak és lelkiismeretesek, hogy mindenért magukat hibáztatják. Ismerek olyat, aki a gyermeke egyébként jóindulatú epilepsziája miatt vádolta magát, mert úgy gondolta, hogy az ő hibája...

Sajnos amikor valami mellett döntünk, nem látjuk előre a következményeit. Nem tudjuk előre, hogy mikor fog csúszni az út, ledőlni egy fa, rosszul sikerülni a műtét. Utólag olyan könnyű azt mondani, hogy "Ha tudtam volna, hogy ezt történik..."

Nem hiszem, hogy bárki, aki olvasta a sorait, Önt tartaná felelősnek...

50-es anyuka 2010.09.21. 21:14:06

@gld: Már nem huszonéves és igen, tönkretette az életét.
Én igyekszem személyesen és most, hogy már itt tart a technika, a neten is minél több embernek elmondani, hogy ezeket a gondokat megelőzni kell és nem utólag segíteni próbálni.
Az itthoni nagy szaktekintélyek amúgy már nemet mondtak, nem hiszem, hogy az elmúlt 8-10 évben annyit fejlődött volna a tudomány, a fiammal meg nem tudok kommunikálni. Csak veletek, így legalább ezt elmondom és remélem, hogy más nem jár így a gyerekével :(

50-es anyuka 2010.09.21. 21:17:38

@Hatodéves:
Nem megkeseredett, hanem kerülte azokat a szituációkat, ahol le kell húznia a nadrágját. Ennyi volt....
Az viszont nagyon is igaz, hogy mi tehetünk arról, hogy ez így történt. Mint megtudtam, mások is jártak hasonlóan (főleg a Heim Pálban) és náluk is annyi volt, hogy a gyerek szülei elhittek mindent. Mert az orvos mondta.

Pedig van megoldás, régóta. Nem kell lecsonkolni az EGÉSZ BŐRT, miért kéne?
Miért ne lehetne bemetszeni? Részlegesen metélni? Miért kell még sokszor ma is az orvosoknak ajánlgatni fűnek-fának a teljes körülmetélést, mint kizárólagos jó és megbízható módszert? Miért mondják, hogy nincs kockázata, amikor egyértelműen van?

huncut 2010.09.21. 21:17:55

@50-es anyuka: Itt nem ugyanazok a moderátorok, mint a fórumon.
Ott viszont én is voltam moderátor, szóval belülről is láttam, hogyan mennek a dolgok (nem véletlenül nem vállalnám többet :-)).

gld 2010.09.21. 21:18:07

@50-es anyuka: remélem, megírod a teljes történetet ide a blogra. Tényleg nagyon érdekelne.

Nem nagyon tudok már mit mondani sajnos :(

TamásD 2010.09.21. 21:19:48

@Felicitasz: Gratulálok, ügyes. Ha az a cél, hogy 6-8 órán belül (vagyis kvázi aznap) biztosan ne operálják meg a gyerekedet, még ha lehetne is, akkor nyugodtan etesd-itasd.

Gondold át még egyszer.

kov_vacs 2010.09.21. 21:22:39

Szülőként az a gondom ezzel a várakozással, és csak az, hogy

információ.

Látom, hogy sok a gond, kevés a személyzet, az itt olvasott kommentek alapján a műtétek nem tervezhetők annyira, mint amennyire civil szemmel gondolhatná az ember, az éhgyomor nagyon fontos, stb.

Akkor ha én vagyok a főnök a kórházban, akkor kirakatok egy hatalmas információs szöveget a falra,
ha megengedhetem a luxust, akkor az összes műtétre érkezőnek a kezébe adok egy papírt,

ahol ezek normálisan, józanul meg vannak fogalmazva. Hogy a műtéti sorrend tájékoztató jellegű, a sürgősségi előbb kerül be, a sterilitási sorrend szerint számít (felsorolva a jellegzetes sorrendet),
elképzelhető, hogy a páciens csak délutén négyre kerül sorra, akkor is fontos, hogy ne egyen-igyon,
ha valaki pocsékul érzi magát, 12-től jelezheti a nővéreknek, hogy kér infúziót.

Pl. ennyi.

És akkor nem ülök ott szülőként a gyerekemmel a teljes bizonytalanságban. A gyerekemnek el tudom magyarázni a helyzetet, nem zavarom feleslegesen a kórházi dolgozókat, számukra megválaszolható kérdéseket teszek fel és józan kéréseim vannak.

Nekik könnyebb a munkavégzés, nekem nem olyan nehéz a helyzet elviselése, mindenki jobban járt.

huncut 2010.09.21. 21:23:03

@TamásD: De az éjszakai itatás azért még rendben van, nem?

Hatodéves 2010.09.21. 21:25:16

@gld:

Én is csak magamat tudnám ismételni :(

huncut 2010.09.21. 21:28:38

@kov_vacs: Én úgy látom, van azért olyan hely, ahol elég rendben mennek a dolgok. Amikor legutóbb kórházban voltam, a szobatársaimat valamennyiüket műtötték, és bizony úgy ment minden, mint a karikacsapás. És műtét után ott voltak a nővérkék az innivalóval, hozták az ételt, amikor már lehetett enni, figyeltek mindenkire. Biztosan nem lehet ezt mindenütt így végezni, de talán a szervezésen is múlik.

TamásD 2010.09.21. 21:32:19

@huncut: Igen, bár nem biztos, hogy ezért 3-kor felkelteném a gyereket, mert akkor meg azért lehet nyűgös.

A hivatalos álláspont szerint altatásban végzett műtét előtt 6 órának kell eltelnie, addigra biztosan kiürül a gyomor. Tisztán folyadék igazából már hamarabb is túljut a gyomron, de nem sürgős műtét esetén senki nem fog akarni kockáztatni. Gerinci érzéstelenítésnél ugyanez a helyzet, mert ha nem sikerül megszúrni, akkor vagy elmarad a műtét vagy altatás, és lásd az első pontot.
Helyi érzéstelenítéshez elvileg nem kell koplalni, ha biztosan megoldható altatás nélkül (pl. van ahol a sérvműtétet is megcsinálják lokálban, de hanem sikerül, és altatni kell, lásd az első pontot.)

kov_vacs 2010.09.21. 21:38:18

@huncut: Én is tudok olyan helyet, kórházat mondani, ahol nagyon jó a szervezés! Bár ez nem műtétes rész, hanem gyermekágyas osztály. Többször szültem ott, és az volt a meglepő, hogy pár év alatt hatalmasat fejlődtek, miközben éppen a pénz fogyott el drasztikusan, egyre ügyesebben és emberségesebben szerveztek és (!)informáltak. Pl. ott is kikerült minden szobába sok érdemi infó, már érkezéskor megtudhattam, kitől lehet kérdezni, hol lehet segítséget kapni - amire korábban nem fordítottak figyelmet.
Egy konkrét példa, ez is olyan, hogy kevesebb pénz, kevesebb dolgozó, mégis normálisabb rendszer: első alkalommal elvileg a személyzet cserélte az elkoszolódott keresztlepedőt, mi erről nem tudtunk semmit, hogy hogy zajlik, gyakorlatban összevissza ment, a lelkiismeretes nővér megcsinálta. Utóbb megmondták, ha koszos, hozzuk a nővérpulthoz, adnak helyette tisztát, rakjuk fel magunknak, ÉS ha valakinek ez túl nehéz, szívesen segítenek. Nem kellett kérdezni, elmondták mindenkinek a tudnivalók között.
Szóval ilyesmik. Erre mondom: ha van infó, akkor a kevesebb szolgáltatás mellett is normálisabban érzi magát az ember.

nanemárrr 2010.09.21. 21:41:30

@IrishOak: hú,most jól megfogtál! :)
- hogy mi történt 2004-2005-ben? Passz! Igazából azért nő az autizmussal élők száma, mert egyre finomabb, érzékenyebb a diagnosztikai rendszer, így a nagyon a spektrum szélén lévőket is képesek diagnosztizálni.
- mi van a 18-20 évesekkel? Hm...kikerülnek az iskolából, idő kell mire újra visszatalál a szülő a rendszerbe a fiatal felnőttel, hogy megfelelő helyen tudhassa. Gondolom én?!
- korábban valóban nem volt kimondott integráció, de régóta jelen vannak az iskolákban -spec.-ben és többségiben egyaránt-, csak esetleg nem nevezték nevén a gyereket. Mármint elvolt az osztályában azzal, hogy kicsit furcsább, kicsit/nagyon nehezen kezelhetőbb, mint a társai, de muszáj valamit kezdeni vele. Legrosszabb esetben szociális intézményben.
De szerencsére már most javuló tendenciát mutat az intézményes nevelésük.

Volt még kérdés? :)

Ja, az autizmus nem betegség! Mármint egyik kérdésedben így szerepelt, hogy beteg, de nem, ez egy állapot!

pakesz (törölt) 2010.09.21. 21:59:05

@huncut: "Mondjuk azt nem értem, miért kell szabadságot kivenni kórházi ellátáshoz. Oké, rendben, a műtét másnapján már be tud menni dolgozni, de ez akkor is kórházi ellátást igényel, jár neki a táppénz."

versenyszferanal lesz@rjak hogyha az ember beteg
teljesiteni kell kulonben lottek a lovettanak, melonak
raadasul nagyon sok ember sajat magat foglalkoztatja, ami azt jelenti hogy neki nincsen fonoke akinek csak elpanaszolja a banatat...

El Visco Stello (törölt) 2010.09.21. 22:03:16

Csak, hogy értsem: A fitymaszűkület és a bőrhíd az két golog együttes fennállása? A körülmetélés meg lett csinálva, de csak a bőrhídig? A bőrhíd maradt, de csak szakaszos? Műtéttel nem lehet leválasztani a makk pereméről? Alatta átjárható?
Nem akarom elhinni, hogy nincs sebészi megoldás. A lelki sérülés a nagyobb.
Reméljük, hogy lesz egy megértő lány, akinek ér annyit a fiatalember, hogy közösen megoldják.

gld 2010.09.21. 22:05:59

@pakesz:

"versenyszferanal lesz@rjak hogyha az ember beteg
teljesiteni kell kulonben lottek a lovettanak, melonak
raadasul nagyon sok ember sajat magat foglalkoztatja, ami azt jelenti hogy neki nincsen fonoke akinek csak elpanaszolja a banatat..."

Hát lassan az is versenyszféra lesz, amiről eddig sosem gondoltuk volna :)

Amúgy az "államiban" sem arra tartja az ember a főnökét, hogy legyen kinek panaszkodnia ;)

Blue_Angel 2010.09.21. 22:12:16

Fél éve mi is átmentünk ezen: fitymaszűkület-műtét altatásban (körkörös Z-plasztika) Nekem azt mondták, altatás után sincs még biztos nyelési-reflex, ezért nem lehet inni.
TamásD: Két kérdésem lenne, ha lehet, kicsit talán off.
Ha a fél évvel ezelőtti altatásból rosszul, nyugtalanul és hányással ébredt, valószínűsíti-e, hogy a mostani köldöksérves műtétnél is ez lesz, vagy megúszhatjuk?
És hogy anno a 3 éves lányom a köldöksérv műtétje előtt kapott nyugtató kúp ellenére emlékezett arra, hogy rossz szagú lufit kellett fújnia a műtőben, mitől lehetett? Sokat váratták beadás után vagy kicsi volt az adag? Mert olyan dolgokat mesélt a műtősfiú tetoválásáról, akár a bent lévő műtőorvosok beszélgtéséről, ami teljességgel hihető és tőlünk nem tudhatott róla.

mzperxx 2010.09.21. 22:12:23

ez az egész magyar egészségügy egy nagy káosz, és azért káosz, mert akik benne vannak, nem szeretik a rendet, mert a zavarosban lehet halászni, lógni, kifogásokat találni, a rendben nem lehet. szakmailag némileg tisztelem, emberileg nem tisztelem jobban az orvosokat mint bármely más embert. nincs olyan magyar egészségügyi intézmény, ahol az ember azt éreznié, hogy szervezetten és tervezetten mennének a dolgok, ahol az ember átlátná, hogy milyen vizsgálatot mikor hol és miért kell elvégeztetnie, hogy a vizsgálatok hogy állnak össze egésszé. hogy az orvost érdekli a beteg kórtnai előélete. stb

huncut 2010.09.21. 22:13:31

@kov_vacs: Bizony-bizony, a szervezés, a tájékoztatás nagyon sok problémát megoldhat. A pénzből, orvosból meg ápolóból kevés van, akkor viszont nem marad más megoldás, mint a szervezés.

kisQtya 2010.09.21. 22:13:33

@kov_vacs: Én a volt BM-kórházban tapasztaltam ilyet. Bevittem apámat, az asztalon tájékoztatólap volt, rajta a beteg neve, szoba száma, telefoni elérhetősége, a kezelőorvos neve, telefoni elérhetősége, stb. Remek sebészet, remek belosztály, remek ideggyógyászat, mindennel meg voltunk elégedve.
Na, ezt a kórházat be is zárták. Azóta csak bolyongunk ebben a kuplerájban, amit magyar egészségügynek neveznek.

huncut 2010.09.21. 22:18:34

@pakesz: Én is önfoglalkoztató vagyok, és bizony a határidő az határidő. De ha valami komolyabb akadály bukkan fel, akkor a megbízóimmal mindig megtaláljuk a kompromisszumot. Kölcsönös megbecsülés és bizalom. Nem élünk vissza a lehetőségekkel. És akkor azért sok mindent meg lehet oldani. :-)

kisQtya 2010.09.21. 22:22:19

@TamásD: Ne nézz madárnak. Láttam én Németországban műtéti kiírást. Pontosan tartva.
Egyébként egy dologra nem tértél ki. Helyes-e két és fél kilós, három hónapos koraszülött ikerbabát 16 órán át étlen-szomjan tartani. Erre még nem tértél ki. Azt már elmondtad, hogy mi9nden mindig közbejöhet, amit a betegnek mindig tudomásul kell venni.
Tehát még egyszer: helyes volt-e a babát 16 órán át megfosztani a folyadéktól????

Gunilla 2010.09.21. 22:46:45

@50-es anyuka: Néhány éve láttam a tévében egy ismeretterjesztő műsort egy rosszul elsült körülmetélésről. A pár hónapos gyerek műtétjét úgy elrontotta az orvos, hogy el kellett távolítani a farkincáját. Az orvosok erre azt a megoldást javasolták, hogy neveljék fel lányként a fiút. Így is történt, de a gyerek nem tudott beilleszkedni a kislányok közé. Felnőtt volt már, mire megtudta, mi történt vele. Közben annyira fejlődött az orvostudomány, hogy vissza tudták műteni férfivá. Viszont annyira kikészült már az illető idegileg az egész helyzettől, hogy öngyilkos lett. Azért írtam le a példát, hogy lássátok, vannak súlyos balesetek a körülmetélésből. Remélem, a fiadnak egy jó sebész megoldja majd a problémáját, mert ez valóban tarthatatlan állapot.

TamásD 2010.09.21. 23:40:05

@kisQtya: Szerinted mi történik Németországban, ha valamelyik műtét nem úgy alakul ahogy tervezték? Befejezik félúton, hogy időben kezdődhessen a következő? Én is láttam már magyar műtéti kiírást pontosan betartva, meg felborítva is.

Nyilván nem helyes a gyereket éheztetni és halogatni, ezt nem is vitatja senki, de ha nem szórakozásból, vagy valamilyen szervezési hibából alakult így, hanem volt oka, akkor azért nem is világraszóló mulasztás.

TamásD 2010.09.21. 23:42:14

@kisQtya: Amúgy milyen 3 hónapos babát? Nem 3 éves gyerkőc volt véletlenül. Milyen koraszülött, milyen iker?

pakesz (törölt) 2010.09.22. 01:35:02

@huncut: ok megertem en...
tehat elmegyek a tuzepre es ott kozlik velem, hogy az ami ott kint all az mar el van adva, tudomasul veszem hazamegyek jovo heten megint kiveszek egy nap szabit hatha tobb szerencsem van
ezt nem csak a tuzeppel jatszom el, hanem pl. a futesszerelovel is, varok ra ket napot
vagy legyunk turelemmel a peksegnel is? elvegre az is kell az elethez nem?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.22. 01:45:02

@TamásD: Átgondoltam. Igazából az elmúlt néhány órában újra meg újra arra jutok, hogy kiszáradt, kimerült állapotban nekimenni egy műtétnek annyi komplikáció esélyét növeli meg, hogy úgy már nem érdemes egy nem sürgősségi és opcionális beavatkozást bevállalni. Én nem tenném; tökre aggódnék, hogy mi lesz a következménye.

Az ember elolvassa ugye (már ahol megkapja írásban) az összes lehetséges kockázatát az altatásnak, ilyen gyógyszernek, olyan gyógyszernek és magának a műtétnek. De azt már nem tudom se elolvasni, se aláírni - mert a teszteket, kísérleteket sem így tervezik -, hogy hogy néz ki ugyanez kisgyereknél, kiszáradásközeli állapotban, x helyett 3x óra éhezés után.

Műtsék másnap. Én betartani csak olyan előírást tudok, amit közölnek velem. Ha a műtét időpotját nem közlik, akkor nagyon sajnálom. A szerencsétlen kölköm egy ügyfél, nem egy áldozat; nem az ő hibája, ha a rendszer csapnivaló, viszont az én kötelességem, hogy az érdekeit megvédjem (tekintve, hogy az összes rövid- és hosszútávú következménnyel is én szívok, felelősséget vállalni meg senki nem fog).

kov_vacs a 21:22-ben tök jól leírja, mi kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk; emögé csak felsorakozni tudok.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.22. 01:49:39

@TamásD: KisQtya sajátja itt fentebb, a kommentek között. Illusztráció gyanánt írta meg, mintegy jelezve, hogy a poszt szerzőjével nem valami egyedi eset történt.

dr. Trebitsch 2010.09.22. 03:27:40

@werem: érdekesnek tartom, hogy altatóorvosként úgy gondolod, hogy egy hároméves gyereknek el kell fogadni azt, hogy 16 órán keresztül nem ihat semmit...

dr. Trebitsch 2010.09.22. 03:32:05

@Takács Bálint: nem azt írta, hogy 16 órát csúszott a műtét, hanem azt, hogy 16 órán keresztül nem ihatott a gyerek. Ha feltételezzük, hogy egy 3 éves gyerek éjjel alszik LEGALÁBB 8 órát (akiket én ismerek, azok többet szoktak aludni), és azt orvos azt mondja, hogy reggel már a gyerek nem ihat, akkor bizony a 8 órás csúszás pont 16 órát jelent étlen-szomjan egy 3 éves gyereknek...

huncut 2010.09.22. 06:28:30

@pakesz: Ha a tüzépnél így járok, legközelebb telefonálok nekik egy nappal korábban, hogy van-e olyan árujuk, amit keresek, nem megyek oda feleslegesen, a pékség helyett meg beugrok egy kisboltba. A fűtésszerelő sajnos megkerülhetetlen, át is verhet (és akkor kereshetek másikat), de akkor ráment egy napom, elkönyvelem veszteségként. Épp egy kórházban nem lehet ugyanezt megtenni? Nem mondom, hogy ez így jó, de lássuk be, vannak kivédhetetlen helyzetek. Másrészt ha annyira ki van centizve az időm, akkor beszélek egy-két nappal korábban egy orvossal, hogy ez és ez a problémám, meg lehet-e valahogy oldani. Mindig van megoldás.

P75 2010.09.22. 06:34:59

@Felicitasz: Hogy mi, méghogy ügyfél, fúj, ilyet itt nem szabad leírni, mert aki szerint a beteg ügyfél, az biztos egy bankszektorból ideszakadt okoskodó f@sz :-)

Parajpuding 2010.09.22. 08:26:14

A felháborodás mellett ott is nyugodtan szóvá lehet tenni a problémát, nemcsak itt rinyálni. De te ahogy ott sem mertél megszólalni, az intézmény nevét sem merted leírni. Sajna a gyávaság a mai világban nem kifizetődő. Lásd a saját tapasztalatod. Én nem tűröm az ilyesmit szó nélkül. Érdekes módon utána semmiféle elégtételt nem próbálnak venni ezért. Nem is ajánlanám az ő érdekükben.

Parajpuding 2010.09.22. 08:32:07

@mzperxx: az egészségügyben dolgozók java elment külföldre, vagy más területen dolgozik. Csak az alja maradt meg - tisztelet a kivételnek, mert azért az is van -, ezért ilyen az egészségügy. Empátia, korrektség, szakmai hozzáértés, tisztességes emberi hangnem nulla. Pedig ez nem pénz kérdése. Csupán jellemé.

Dwokfur 2010.09.22. 08:34:26

Az is megeshet, hogy az operatőr is étlen-szomjan van 8-16 órája...

huncut 2010.09.22. 09:09:17

@Parajpuding: Ez meg hamis általánosítás, ennek így nincs értelme. Ahogy minden más szakmában, az eü-ben is vannak gazemberek, és vannak szép számban tisztességes, korrekt szakemberek is.

huncut 2010.09.22. 09:10:15

@Dwokfur: Egy felnőtt nem egészen ugyanúgy viseli ezt a helyzetet, mint egy kis 3 éves.

pakesz (törölt) 2010.09.22. 09:22:53

@huncut: igen igen?
tehat a tuzepnel es a peksegnel ez elfogadhatatlan? szepen keresel masikat? egeszsegugyben meg persze el van fogadva, hogy szabadon garazdalkodnak az ember idejevel?

en ezt a peldara irtam: kisQtya 2010.09.21. 17:56:48

a posztban szereplo pelda meg tul kegyetlen es vedhetetlen

Fekete Dália 2010.09.22. 09:39:52

Nem jattoltatok eleget:(

Az én egyik ismerősöm a 90-es évek végén járt hasonlóképpen, csak ott nagyobbacska fiúról volt szó.
Már a műtőasztalon feküdt a gyerkőc, amikor "tisztelt" TÓCSA úr megkérdezte, hogy ki volt az a hülye doki aki ezt a kisfiút műtétre jegyezte elő, természetesen ő volt az, félig bealtatva, öntudatlan állapotban szedték le az ágyról és hazaküldték a gyermeket, szerencsére ott dolgozott a "közelben" egy rokon, akihez átvitték a fiúcskát, akinek addigra már vészesen leesett a vérnyomása.
A rokon gyorsan visszafutott velük a doktor doktorovicshoz, és jól összeveszett vele, még egy pert is beígért neki, hogy aszongya nem volt elég az elmúlt héten meghalt 19 éves lány ügye hiányzik néki a per(endoszkópos műtét, műhibával), na erre összesereglett a fél intézmény, és nem az ordibáláson szörnyülködtek el, hanem szinte tapsoltak örömükben, hogy végre valaki ki merte nyitni a száját.
Egyedük TÓCSA jegyezhetett elő műtétet, szinte csak ő műthetett, a saját szobája előtt akár órákig várakoztatta a betegeket, akitől nem kapott pénzt az úgy járt ahogy.

huncut 2010.09.22. 09:56:48

@pakesz: Eszemben sincs védeni a posztban ábrázolt helyzetet, elfogadhatatlan a számomra egy kisgyereknél ez a bánásmód, és igen, felháborító, hogy egy néhány perces beavatkozás miatt két napig kellene bent feküdni egy kórházban csak azért, hogy sorra kerüljön valaki. De egy felnőtt először is könnyebben viseli, másrészt meg annak a rögzítő fémlapnak a kivétele megoldható másképp is: ha tényleg annyira ki van centizve az ideje, akkor tehet érte érdemben, mondjuk fizet érte, hogy a számára megfelelő időpontban történjék a beavatkozás (mondjuk egy magánklinikán).

Ha egy adott pékség adott termékére vársz, kivárod a sorodat. Ha mindegy, csak kenyér legyen, akkor elég könnyen megoldod a helyzetet, veszel, ahol kapsz. Ha az eü-ben nem akarsz pluszban fizetni, akkor várd ki a sorodat, és vedd figyelembe, hogy nincs olyan választék, és kiszolgáltatottabb vagy, mint a pékségeknél.

Te is, én is fizetjük az árát a kétnapos bentfekvésnek, és persze hogy ez nem jó, de ez már nem orvosi, hanem szervezési kérdés. De attól, hogy a fontos ember délben hazamegy, aztán nagy dérrel-dúrral pár nap múlva újból kezdődik az egész cirkusz, nem oldódik meg semmi.

pakesz (törölt) 2010.09.22. 11:13:05

@huncut: en azert probalok itt ervelni, hogy ez legyen meg a jelenlegi egeszsegugy keretein belul :)

hogy en fizetek pluszba valamit es azonnal megcsinaljak

cenzorilla 2010.09.22. 11:32:24

@fehérzaj:

Nem jattoltatok eleget:(

Az én egyik ismerősöm a 90-es évek végén járt hasonlóképpen, csak ott nagyobbacska fiúról volt szó.
Már a műtőasztalon feküdt a gyerkőc, amikor "tisztelt"...... úr megkérdezte, hogy ki volt az a hülye doki aki ezt a kisfiút műtétre jegyezte elő, természetesen ő volt az, félig bealtatva, öntudatlan állapotban szedték le az ágyról és hazaküldték a gyermeket, szerencsére ott dolgozott a "közelben" egy rokon, akihez átvitték a fiúcskát, akinek addigra már vészesen leesett a vérnyomása.
A rokon gyorsan visszafutott velük a doktor doktorovicshoz, és jól összeveszett vele, még egy pert is beígért neki, hogy aszongya nem volt elég az elmúlt héten meghalt 19 éves lány ügye hiányzik néki a per(endoszkópos műtét, műhibával), na erre összesereglett a fél intézmény, és nem az ordibáláson szörnyülködtek el, hanem szinte tapsoltak örömükben, hogy végre valaki ki merte nyitni a száját.
Egyedük.......jegyezhetett elő műtétet, szinte csak ő műthetett, a saját szobája előtt akár órákig várakoztatta a betegeket, akitől nem kapott pénzt az úgy járt ahogy.

Megkérlek, hogy tartsd be a szabályt, személyiségi okok miatt, intézményt írhatsz, nevet nem.

huncut 2010.09.22. 12:07:40

@pakesz: Szerintem meg nagyon is külön kellene választani az állami, tb-keretekbe férő ellátást a fizetős, különigényestől. Ha nincs köztük határ, akkor simán előfordulhat, hogy egy ötperces kisműtéttel két napig fekszik bent a páciens az állami tb terhére, ha előreveszik a sietni akaró fizetősöket...

Fekete Dália 2010.09.22. 12:58:48

@cenzorilla:
OK
Nem is írtam ki csak a gúnynevét, ebből szerinted ráismer valaki?

cenzorilla 2010.09.22. 13:20:40

@fehérzaj:

Én nem ismertem rá. :D
Nekem simán egy név volt. :)))

Hozzá Szóló 2010.09.22. 15:41:41

@50-es anyuka:

Fiaddal egy cipőben járok.
A fórumokról még nem tiltottak ki, de az egészségügyi fórumokból ki vagyok tiltva.
Ez a körülmetélős oldal egyértelműen pénzszerzésre van és én egészen biztos vagyok benne, hogy a moderátorok azért olyan gyorsak és lelkesek, mert ők is benne vannak.
Ahogy az orvosok is benne vannak, akiket a körülmetélős oldalon reklámoznak. Hiszen hozzájuk mennek be a betegek, akik a honlapon látták, hogy van lehetőség, lehet menni.
Ennyi, ez az igazi biznisz. És keményen működik. Nem csak téged meg engem moderáltak ki meg tiltottak ki. Van egy tag, egy hozzászólásában le is írja, az összes egészségügyi topic között a körülmetéléssel foglalkozó az egyetlen olyan, ahonnak ennyi, rekordszámú hozzászólást töröltek. Pedig nyilván nem zsidózás folyt ott és amiatt, egyszerűen nem fér bele az "ingyen dolgozó" (bruhaha) moderátoroknak és az őket pénzelő szarháziaknak, hogy valaki le meri írni azt, hogy amit csinálnak, az undorító és nem viselik el, hogy a szűkületre van 21. századi eljárás, amiket amúgy már a 20. században is használtak...

Nem lehet mit csinálni, sajnos a fórum az indexé, az index moderátorai a nagy urak, azt tesznek, amit akarnak, akár indok nélkül.
Ha nem tetszik, eltakarodhatunk, ilyen ez :(

Hozzá Szóló 2010.09.22. 15:55:57

"Csak, hogy értsem: A fitymaszűkület és a bőrhíd az két golog együttes fennállása?"

Válaszolok, mert hasonló cipőben járok, elrontott körülmetélés...
A fitymaszűkületre vannak megoldások. Ha radikális lépést tesz valaki, azaz lecsonkol mindent, akkor tipikus probléma szokott lenni a bőrhíd. Ez a teljes körülmetélés egyik legrosszabb mellékhatása, nekem is gondot okoz:
www.infocirc.org/multimedia/penis2.jpg
Vannak ennél durvább bőrhidak is, amik még durvábban feszítenek, attól függően, hogy mennyire erős a feltapadás, ahogy odakötött, itt durvább:
img.medscape.com/fullsize/migrated/507/161/un507161.fig5.gif

Itt egy egész oldalon mutatják azokat a problémákat, amikről sokan nem is tudnak, sokan pedig szemérmesen hallgatnak, pl a körülmetéléspropagáló honlap készítői, akik szerint az elrontott körülmetélések könnyen helyrehozhatóak utóbb:

www.circumstitions.com/Restric/Botched1sb.html

Persze hazudnak, mint a vízfolyás. A hülye is látja, hogy ezekből a péniszekből az életben nem lesz kívánatos, tisztességes kinézetű pénisz.

"Nem akarom elhinni, hogy nincs sebészi megoldás. A lelki sérülés a nagyobb."

Nem tudom, 50es anyuka fiával kapcsolatban te miért vagy ilyen jólinformált, ha jól olvasom, ő maga se találkozik vele, te tudsz valamit? (Már bocsánat ezért a kérdésért)

"Reméljük, hogy lesz egy megértő lány, akinek ér annyit a fiatalember, hogy közösen megoldják."

Én meg azt remélem, amit az anyuka: hogy vége lesz az őrületnek és mindenkit csak annyira gyógyítanak, amennyire kell és nem csonkolnak le fölöslegesen érző és funkcióval bíró szöveteket.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása