16 óra étlen, szomjan

2010.09.21. 06:00

Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, és elmondhatom a felháborodásomat, remélve, hogy talán eljut az illetékesekhez és képesek lesznek átgondoltabban végezni a munkájukat.


3 éves kisfiamat múlt szerdán műtötték fitymaszűkülettel, amire reggel 7-8 között kellett éhgyomorral bejelentkezni. Habár már reggel úgy kelt fel, hogy szomjas, azért elfogadta a helyzetet, hogy most nem lehet inni. Reggel még flottul zajlottak a dolgok, fogadtak minket, megmutatták a kórtermünket és elkezdődött a várakozás.

 

Eltelt néhány óra. Próbáltunk utána járni, hogy mikor is kerülünk sorra, mert a kiírás szerint 2 műtőben dolgoznak és az egyikben a mi gyermekünk van első helyen. Igazából a nővérek nem voltak benne biztosak, hogy hogy is kell értelmezni ezt a kiírást (már ez is elég érdekes).

Aztán azt rebesgették, hogy csak egy altató orvos van, ezért egy műtő működik. De ezt is csak rebesgették, semmi konkrét tájékoztatás. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az elsőként 8.45-re kiírt gyermeket kb. fél 10 körül vitték be a műtőbe. Ennek nem tudom a hátterét, persze előfordulhat csúszás egy sürgősségi eset miatt.

 

Végülis az aznapra kiírt 4 betegből az én gyermekem került utoljára, a maga legfiatalabb korával. A teljes kimerülés, a korai kelés és életkoránál is fogva du. 1 körül elaludt. A nővér csodálkozva kérdezte, hogy elaludt. Nem láttak még itt 3 éves gyereket? Így 15 perc szundikálás után felébresztették a már elég rossz állapotban lévő gyermeket, hogy vegye be a szirupját, amitől majd kevésbé érzi stresszesnek a helyzetet. Mire ő került sorra már kiment a szirup hatása és ingerült állapotban vitték be a műtőbe.

 

Mivel rövid volt a műtét, ezalatt sem tudott pihenni (na és a 16!!! órányi nem ivásról ne is beszéljünk) borzalmas állapotban ébredt. Ja és ezt azzal indokolták az orvosok, hogy hát ilyen előfordul, látszik, hogy ő nem akarta ezt a műtétet. Nem tudom ők, hogy bírták volna ennyi időn át étlen-szomjan. Kb. 15-20 perces küzdelem, csapkodás, rúgkapálás, őrjöngés után végre megnyugodott a kicsi. Persze még mindig nem ihatott a műtét miatt. Ezután teljes kimerültségben elaludt.

 


Hát nem is tudom mit mondjak. Nem értem miért nem lehet tájékoztatni a szülőket arról, hogy mi vár a gyerekre. Ha tudjuk, hogy ő az utolsó, adtunk volna neki inni, hogy ne szenvedjen szegényke, mert ez egy kisebbfajta kínzással volt egyenlő. És mért épp a legfiatalabb gyermek kerül utoljára? A többi három sem sürgősségi ellátás volt. És talán egy 10 éves még jobban tudja kontrollálni a szükségleteit. Felháborítónak tartom az esetet!

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P75 2010.09.21. 06:26:28

Ez elég szerencsétlen szervezés, de nagyonis világos, ám annál kevésbé elfogadható magyarázat van mögötte.
HA NINCS SÜRGŐS MŰTÉT, akkor "erősebb kutya közösül" alapon, mindig a rangidős orvos betegei kerülnek előre, és amíg ő nem végzett, addig ki sem jön a műtőből. Utána jöhetnek a többiek. Legalábbis egy bizonyos nagy budapesti gyermekkórházban ez dívik és nem is titkolják.
Sajnálom, de remélhetőleg már el is felejtette azóta ezt a traumát.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 06:55:33

Mély altatásban fityymaszűkületet?

Miért?

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 07:03:53

Despi nagyon aranyos a fotó. :-)

huncut 2010.09.21. 07:35:31

@P75: Valószínűleg igazad van, ez történhetett. Ha esetleg még közbejött az is, hogy váratlanul esett ki az egyik altatóorvos, és emiatt kellett átszervezni a napi műtéti programot, akkor is felborulhatott a napi rutin.

@Dr.laikus PhD: Kisműtéteknél is szokás altatni, gyereknél ez szerintem különösen fontos módszer. Ez nem igazi mély altatás, általában csak a beavatkozás végéig tart, és utána elvileg felébred a műtött beteg. De velem is előfordult már, hogy altatás után rettenetes sírógörcsöt kaptam, semmivel nem tudtak megnyugtatni, majd egy idő múlva újra elaludtam, és a következő ébredésnél semmire sem emlékeztem az egészből. Talán a kisfiúnál is valami ilyesmi történhetett, de remélem, orvosaink tudnak erről valamit mondani.

De 16 órán át tiltani az ivást, mindenképp elfogadhatatlan. Tudom, hogy nem lehet minden időpontot kicentizni, de azért valamennyire mégis lehet tervezni a napi programot, és igenis figyelni kellene arra, hogy egy ilyen kisgyerek ne szenvedjen tovább, mint amennyire feltétlenül szükséges.

Scala 2010.09.21. 07:51:19

@Dr.laikus PhD: a fotó tényleg! :-)))
Nem értek a dologhoz, @P75: -nak lesz igaza; ha az én gyerekem, tuti kap ébredés után, otthon inni, oka: realitáskontroll...

Scala 2010.09.21. 07:54:12

Jaa, és a 'látszik, hogy ő nem akarta ezt a műtétet' duma a leírt kommunikáció (teljes hiánya) és szervezés (teljes hiánya) után fárasztóóó, szánalmas, és ütni tudnék.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 07:55:16

@huncut: Ez egy ambuláns műtét.
Injekciónál ott voltam, sebész elvégezte amit kellett, ébredésnél szintén engem látott meg.

Ezt a sebész kérte így és igaza volt.

Nem volt még 3 éves, de nem volt már csecsemő.

Kivártuk a sorunkat. Ez egy felületes altatás (rauschnak híjják viccesen), talán, ha 5 percbe telt az egész.

Ébredésnél ez a nyugtalanság elmaradt.
Utána nagyon sajnáltam, mert pelenkás volt még.

P75 2010.09.21. 08:02:22

@Dr.laikus PhD: Ma már mandulaműtéthez is intubálnak, biztos van neki érthető oka.
A gyerekeknél teljesen általános dolog, hogy altatásból ébredve keservesen sírnak, csapkodnak, visítanak.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 08:13:16

@P75:

???? Nem hiszem.
Biztos?

P75 2010.09.21. 08:19:00

@Dr.laikus PhD: Várjuk meg a doktor urakat :-)

gld 2010.09.21. 08:32:23

Tudom, hogy egy Anyukának nagyon rossz néznie, ahogy a gyereke egyre nyűgösebbé válik az éhségtől, szomjúságtól, idegen környezettől, ez azt gondolom, természetes.

Az altatás minden emberre másképpen hat. Különösen a gyerekeknél fordul elő, hogy nyűgösen, sőt zavartan ébrednek. A felnőtteknél sem ritka. Ez az altatás során használt gyógyszerek hatása szerintem, nem hiba, és nem előre tervezhető.

Mint ahogy az sem, hogy a két műtő közül abban az időben miért csak egy működött.

A tájékoztatás igénye szerintem jogos. Viszont enni-inni akkor sem adhattak volna a kisfiúnak, ha tudják, hogy elvileg mikor kerül sorra. Ahogy az ábra mutatta, aznap ott kissé kiszámíthatatlanok voltak a dolgok.

Remélem, a műtét jól sikerült, a kisfiú meggyógyult azóta...

huncut 2010.09.21. 08:41:11

@gld: Műtét előtt 6 órával nem szabad inni. Ez azért nem 16 óra. Egy kisgyereknél ez nagyon sok idő.

gld 2010.09.21. 08:43:36

@huncut: ez oké, de mint ahogy a postból kiderült, kiszámíthatatlan volt, hogy a kisfiú mikor kerül sorra. Így az is, hogy ha megitatják, letelik-e az a bizonyos 6 óra...

huncut 2010.09.21. 08:57:06

@gld: Azért reggel már biztosan lehetett valamennyire saccolni az időpontot illetően. És be lehet kicsit nedvesíteni a száját, ha nagyon szomjas. Szóval értem én, de azt hiszem, egy kicsit nagyobb figyelemmel könnyebbé lehet tenni a várakozást.
Az meg hogy látszik, hogy nem akarta a műtétet, teljesen normális. Még egy felnőtt is be van gyulladva, egy kisgyerekkel meg még nehezebb megértetni, miért van rá szükség, hiszen ez a gyerek ráadásul még egészséges is, játszani, mozogni szeretne, erre szomjasan kell készenlétben lennie, hogy most valami történni fog vele.

gld 2010.09.21. 09:01:47

@Dr.laikus PhD:

Elvileg így műxik a kisgyereknél mandulaműtétnél az altatás:

"3.5.1 Inhalációs anesztézia gyermek tonsillo-adenotomiához

A gyermekeken végzett tonsillo-adenotomia elektív szájüregi műtét, melynek során több szövődmény is felléphet: vér- és szövetaspiráció, laryngo- bronchospazmus, utóvérzés. Ma a sevofluran tűnik legmegfelelőbbnek e célra, a vele elérhető gyors és kellemes indukció, izomrelaxáns nélküli intubáció, stabil keringés, gyors ébredés és a garatreflexek gyors és tökéletes visszatérése miatt.

Az ajánlott eljárás a következő:

*preoperatív aneszteziológiai vizsgálat
*gyors inhalációs indukció: 7-8 tf % sevofluran + N2O/O2 a pillareflexek eltűnéséig, utána az altatógőz koncentrációja 3-4 tf %-ra csökkenthető (vénabiztosítás).
*ezt követően iv. 0,01 mg/kg atropint és analgetikum (pl. 0,001 mg/kg fentanyl vagy más opioid megfelelő dózisban) majd intubálás (célszerűen Woodbridge típusú tubussal). Nem szükséges izomrelaxánst használni.
*intubálás után a gázáramlás alacsonyabb értékekre állítható. Lélegeztetés a műtét végéig asszisztált vagy kontrollált módban.
*a műtét befejeztével a sevofluran és a nitrogén-oxidul lezárása, lélegeztetés tiszta oxigénnel vagy oxigén-levegő-keverékkel. 3-7 perc elteltével a spontán légzés visszatér. Az extubalás laringoszkópos feltárás és a szájüreg teljes kontrollja mellett történik."

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 09:10:54

@gld:

Nagyon köszönöm!

Nem kell már megkeresni. :-))

gld 2010.09.21. 09:14:42

@Dr.laikus PhD: nincs mit :)

Remélem, tényleg megállja a helyét. Kicsit szkeptikus vagyok a netről származó infókkal kapcsolatban ;) Bár ez elég korrektnek tűnik.

cochran 2010.09.21. 09:32:11

Mért kellett elaltatni a gyereket? Helyi érzéstelenítésben szokás ezt végezni,ha jól tudom.
Majdhogynem ambuláns beavatkozás.
Körülmetéléskor is altatnak?
Soha.

Nem értem.

P75 2010.09.21. 09:32:53

@huncut: Bezony, nálunk is fél4 volt, mire sorra került, 2-kor már ki volt száradva, emiatt epét hányt, ami után csak a száját öblíthette ki (és meg is fenyegettek minket, hogy mivel hányt, nem műtik meg aznap). Nagyon hosszú idő ez egy gyereknek.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 09:45:20

@gld:

Korrektnek tűnik nekem is.

Ki fognak javítani úgyis, ha már nem így van. :-))

P75 2010.09.21. 09:57:33

@cochran: Hároméves korban kiszámíthatatlanok a gyerekek, jobb, ha alszanak, amikor egy sebész szikével közelít feléjük.

sárga nyúl 2010.09.21. 10:01:51

Hétfőn megyünk vízsérv műtétre a 3 évesemmel a Bethesdába, elárulná valaki, hogy mi lesz, hogy lesz? Pl kérhetek olyat, hogy a gyereket a szobában altassák vénásan, amíg mellette vagyunk, hogy ne kapjon frászt? Tesznek be ilyenkor tubust? Mi van, ha adok neki vizet a várakozás alatt?

gld 2010.09.21. 10:09:53

@cochran: helyi érzéstelenítés együttműködni képes betegnél működhet. Egy háromévestől ilyesmit nem lehet elvárni, amikor mindenféle fájdalmas dolgot művelnek vele, és még csak azt sem érti miért.

gld 2010.09.21. 10:17:17

@sárga nyúl: nem mondott Nektek semmit az orvosotok?

Amúgy az ilyesmit tudtommal altatásban végzik, így nem valószínű, hogy adhattok nekei a várakozás alatt vizet. Olyanról, még nem hallottam, hogy a gyereket a szobában altatták volna, se vénásan, se máshogy. Viszont adnak nekik valami nyugtató hatású szirupot, vagy mit. De biztos lesz itt nálam okosabb is a témában :)

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 10:23:27

@sárga nyúl:

3 évesnek el lehet mondani, játszani, hogy mi lesz.

Bethesda jó hely. Elmondanak mindent és szerintem ahhoz érdemes tartanod magatokat.

Ha azt mondják nem ihat, akkor ne adjál vizet. A dolgod, hogy a gyereket amennyire lehet tartsd nyugalomban.
Te ne félj!

Picurok sokkal hamarabb túl vannak rajta, mint mi a szüleik! :-)

huncut 2010.09.21. 11:10:53

@sárga nyúl: Ne izgulj, nem lesz semmi baj.

Itt találsz egy kis tájékoztatót: www.gyermeksebesz.hu/vizserv.php

El Visco Stello (törölt) 2010.09.21. 11:13:01

Aki ezt helyesnek, vagy elfogadhatónak meri nevezni, az orvosbérenc.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.09.21. 11:17:53

a kép fitymaszûkületrôl szóló cikkhez zseniális

El Visco Stello (törölt) 2010.09.21. 11:22:24

@szomorutojas: A cikk nem fitymaszűkületről szót, hanem arról, hogy egy fióka huzamosabb ideig nem jutott innivalóhoz.

P75 2010.09.21. 11:25:54

@sárga nyúl: nem fogják a szobában elaltatni, mert altatáskor már figyelni kell az életfunkcióit. A branült biztos szívesen beteszik neki még a szobában és akkor meg tudjátok nyugtatni, de jobb, ha úgy kéritek, hogy már a műtőben előbb altassák el maszkkal és utána szúrjanak vénát, így kicsit később fog elaludni, de nem fog fájdalmat érezni a műtét előtt... Kap majd Dormicum szirupot, az úgy kiüti, hogy nem fog frászt kapni. Nekem megengedték (nem Bethesda), hogy én vigyem a műtőig ölben. Végig aludt. Amikor adtam egy búcsúpuszit, akkor ébredt fel és kb 15 másodpercet töltött ébren (akkor mondjuk meg volt ijedve), utána már kapta is a maszkot és aludt.
Ha vizet adsz neki, az történik, hogy műtét alatt kihányhatja és mivel hanyatt fekszik, akár be is lélegezheti.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.09.21. 11:33:16

@El Visco Stello: jóvanna, nem érzéketlen akartam lenni, de ahol a kép van a történetben, ott még nincs szó szomjazásról, ellenben fitymaszûkületrôl igen.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.21. 11:58:11

@szomorutojas: nocsakazé:))))
Te vagy a gyorsreagálású kommentelő: Képig ér, oszt komment.

sárga nyúl 2010.09.21. 11:58:29

Köszönöm a hozzászólásokat és az infókat!
A gond az, hogy autista enyhén, a beszédértése egy 1,5 éves szintjén van, egy szót nem ért abból, amit erre vonatkozóan mondok vagy mutatok. Éppen emiatt a nem értés miatt a doki is hiába magyarázza majd neki, hogy ez meg az fog történni, és a Dormicumot nem fogom tudni neki beadni... semmilyen gyógyszert szájon át. Azt sem fogom tudni neki elmagyarázni, hogy miért nem kaphat enni-inni, és az autik egy életen át emlékeznek élesen a negatív élményekre. Ezt elkerülném, főképp, hogy nem sürgősségi műtétről van szó. Jahh, és ha nincs teljesen leszedálva, akkor a maszkot nem teszik rá, az tuti. Hacsak le nem fogják hatan.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 12:04:04

@sárga nyúl:

Volt itt kommentelő aki autista kisgyerekekkel foglalkozik.
Talán olvas minket és ad tanácsot.

Bethesda nagyon jó kórház.
Ha meg tudod beszélni az orvossal akkor kitaláljátok hogy a gyereknek hogyan jobb.

Nagyon közel van az idő, de ha lehet minél hamarabb keresd meg.

Nagyon speciális eset a tiétek.

rikitiki 2010.09.21. 12:14:54

Az hogy milyen érzéstelenítésben (altatásban) végzik a műtétet, sok szemponttól függ, és sok esetben több lehetőség is szóba jöhet. Ha úgy ítélik meg, hogy a beteg (pl. mert 3 éves) nem fog tudni megfelelően együttműködni, az szólhat az altatás mellett. Persze, még azon belül is sok lehetőség van, hogy milyen szerrel, milyen mélyen stb...

Van olyan szer, melyet gyerekek esetében szoktak bizonyos esetekben alkalmazni, és kifejezetten nyűgös, zavart lesz ébredés után tőle, illetve az egyes szerek ébredés utáni mellékhatása változó. Szóval nagyon sok lehetőség és szempont van, amit mérlegelni kell, illetve lehet. Ez az altatóorvos kompetenciája.

Műtét előtt, ha a beteget nem szabad itatni, ne itassa senki abban az időszakban, melyben az tiltott. A beteg érdekében. Persze hogy kényelmetlen, főleg 16 óra, de ez a beteg biztonsága érdekében fontos.

Megjegyzem, az altatóorvos az, aki gyakran 16 órát megy étlen-szomjan. (Jó, inni talán még néha tud, de enni csak nagyon ritkán, leginkább este)
Mindez persze magyar viszonyok, és szervezés közepette.

El is érkeztünk a másik részhez, a műtéti program szervezése, ami többnyire a sebész kompetenciája.
Egyébként előfordul gyakran, hogy pl. 2 altatós helyett csak egy van, és akkor a műtők úgy mennek, ahogy tőle telik. (Lásd: 16 órát nem iszik, nem eszik.)
Kevés az altatós. De dolgos.

A műtéti program szervezésében megint csak sok szempont előkerül. A sürgős eseteket most vegyük ki, maradjunk a tervezhető pontoknál.
A beteg és a műtét típusa alapján lehet szakmai szempontokat mérlegelni. (Pl. gyerekek közül ha más szempont nincs, legfiatalabb az első, fertőző beteg a program végére, mert utána fertőtleníteni kell a műtőt stb...).
Ez nem is mindig olyan egyszerű.
Főleg, hogy a csodálatos hálapénz miatt a szakmai szempontok gyakran másodlagosak - a programot az erősebb orvos, és/vagy nagyobb boríték szentségek határozzák meg. A többi beteg meg szív - jelzem, lehet hogy fizet a többi is borítékba, de az ne keltsen senkiben hiú reményeket :)

Pl. konkrétan nagyvárosi klinikán az egyébként szakmailag nem halasztható műtétre váró ember lesz az utolsó, mert a borítékosok előre fuss játékban alulmarad. A nap végére mindig kifutnak valahogy az időből, a műtét halasztva másnapra. Másnap ismét utolsónak kiírva. Extra időt ma sem találtak, csak extra borítékos beteget legfeljebb, akire még éppen lesz idő, és ok is, mert a benőtt köröm műtét mégis előbbrevaló. Halasztva megint másnapra. Beteg megunja és hazamegy (mert étlen-szomjan van már 3 napja, hiszen műtét előtt nem ehet nem ihat.
És így tovább 2 hétig.

A 3. héten az altatóorvosok (mert a sebész a szép szóból nem ért, csak a borítékból) az aznapi teljes műtéti programot kontraindikálják, kivéve az utolsó műtétet. 3 hét után így meglesz a nem halasztható műtét. A sebész többet nem köszön az altatósnak.

És ez még csak egy, a csodálatos hálapénz szakmai és morális leépítő hatásának.

Sajnos az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ha egyetlen tényezőt kellene említeni, mely az egészségügyben a legnagyobb szakmai és morális rombolást végzi, akkor az egyértelműen a hálapénz. (Értsd: ha nem lenne, az egészségügy egyik-napról a másikra szakmailag hirtelen nagyot ugrana)

A fentiek kiragadott, eltúlzott részletei a magyar valóságnak.

sárga nyúl 2010.09.21. 12:16:37

@Dr.laikus PhD: Tényleg? Hú, jó lenne, ha írna.
Pénteken megyünk az aneszteshez vizsgálatra, remélem ki tud találni valamit.
Speciális, de igazából nincs azért nagy különbség, egyik gyereknek se jó ha megijed.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 12:33:53

@sárga nyúl:

Reméljük.
Sajnos még arra sem emlékszem melyik poszthoz írt.
Azért nézegetem, hátha rátalálok.

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.21. 12:45:29

@rikitiki:

Ez nagyon durva. Belülről ismered a dolgokat, ha megkérdezhetem?

P75 2010.09.21. 14:26:36

@rikitiki: bár a borítékos korrelációt nem értem... Egyrészt miért hatja az meg A és B orvost, vagy akár a prof-ot, hogy C orvos borítékja vastagabb, tehát miért kerül ettől előbbre, másrészt én MINDIG utólag adtam eddig és a jövőben is így lesz ez.

phoenix102 2010.09.21. 14:43:55

azt hiszem @rikitiki mindent leírt.

Lehetett szar a szervezés, becsúszhatott egy sürgősebb beteg, egy fajsúlyosabb sebész (ami ugye nem etikus, de gyakori lehet), vagy egy anesztes kidőlt a sorból, vagy esetleg szakmailag indokolt volt a műtéti sorrend.

Azt hiszem a felháborodás jogos, de a probléma megoldása egyeltalán nem egyszerű, még alegjobb szervezés mellett is előfordulhat ilyen.

kvadrillio 2010.09.21. 15:03:49

Ha a gyerekemet műteni kell, mindent megbeszélek jó előre a választott !!!! sebészorvossal .
Egy JÓ SEBÉSZORVOSSAL !

Amúgy örülj, hogy a műtét sikerült.

//VV\ 2010.09.21. 15:07:27

Szép új világ.

Amikor nekem ilyen problémám volt több, mint 20 éve a Heim pál kórházban se altatás se érzéstelenítés, csak vágás. Higgyel el anyuka az szarabb volt, mint a maga kölkének 16 órát étlen-szomjan várni.

1_Misi 2010.09.21. 15:08:26

Én jó pár éve egy rablótámadás áldozatta lettem, és miközben megfutamitottam a támadokatjó pár sérülésem közt szerepelt egy ujjtörés is a jobb kezemen.Ahol varrni kellett ott vartak rögtön.De az ujtörést csak csavaros rögzítéssel tudták megoldani, ezért másnap reggel 7-re visszahivtak műtétre hogy 8kor lesz a műtét.(szokásos duma elötte ne egyen ne igyon semmit 16 órával).
Én betartva a szabályokat bementem reggel 7-re és vártam a műtét kezdetét a kórteremben,de csak nem jött értem senki
elment az egész nap étlen szomjan idegeskedve,többszöri kérdésemre csak az volt a válasz hogy majd jönnek.este tizkor kinyögték hogy majd holnap reggel 10kor műtenek.Mondom nekik akkor most dögöljek éhen vagy haljak szomjan?mert az a 16 órába sehogy sem fog beleférni ha most eszek iszok.Ezt felnőtt fejjel is nehéz volt túlélni .

georg 48 2010.09.21. 15:11:43

Látom, itt minden második blogoló orvos!
Ill. értenek hozzá.
Akkor árulja már el nekem valaki, miért nem lehet altatás előtt inni? Vagy netán enni? A tököm sem tudja. Szerintem, legfeljebb elhányja magát, ha felébred.
Mert kérdem én! Ha netán ebéd után lemegyek az utcára és elüt egy autó, bevisznek a balesetibe, ha sürgős azonnal megműtenek, altatással! Akkor nem számít??? Nagy kamu az egész.

phoenix102 2010.09.21. 15:18:05

@georg 48: na ez az egyik baj, a hányás, ami nem csak a felébredés után következhet be, hanem a műtét alatt is, és jelentős problémát okozhat, belélegezve pl. (aspiráció) veszélyes lehet, de más egyéb okai is vannak.

pepito1 2010.09.21. 15:18:29

Ez magyarország....

gld 2010.09.21. 15:19:36

@georg 48: ha elüt egy autó, és életmentő műtétet kell rajtad végrehajtani, akkor másodlagos probléma lehet, hogy összehányod magad, és netán aspirálod a cuccot, és kapsz egy tüdőgyulát. Egy tervezett műtétnél ezt lehetőleg igyekeznek elkerülni... Szerintem. De nyugodtan javítsatok ki, ha marhaságot írtam :)

lottó 2010.09.21. 15:44:16

azt kéne még tudni, hogy hol történt mindez - ha jól láttam, eddig még nem derült ki

phoenix102 2010.09.21. 15:46:59

@gld: így van, ha teli gyomorral operálnak, az lényegesen nagyobb kockázatot jelent, de nem nagyobbat, mintha nem operálnának.

az_igazi_trebitsch 2010.09.21. 15:52:13

//VV//: empátiád lenyűgöző. Gondolom a saját kölködhöz is ilyen a hozzáállásod. Nem irigylem szegényt...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.21. 16:04:21

Fitymaszűköleti műtéthez miért nem lehet inni?

Leonce 2010.09.21. 16:09:54

Ez felháborító eset.Én hazavittem volna a kisfiút, már délben.
Kértem volna új időpontot, megmondva, hogy ha délig ott sem kerül be a fiam, akkor majd megint újabbat.
Nem kötelező senkinek sem így dönteni, de én biztosan nem engedtem volna a gyerekemet 16 órán át szomjazni. Aki azt mondja, hogy igen, az próbálja ki!

El Visco Stello (törölt) 2010.09.21. 16:11:39

Valaki hozzáértő írja már le ide legyenszíves, hogy nem minden szirszar fitymaletapadás fitymaszűkület!
...mert hogy jövök én ahhoz?

nanemárrr 2010.09.21. 16:11:47

@sárga nyúl:
@Dr.laikus PhD:
Ritkán írok ide, szóval nem tudom (nem hiszem), hogy rám gondoltok-e, de én autista gyerekekkel foglalkozom.
Sárga nyúl, mindenképpen beszélj a dokival és az anesztessel a gyerkőcről, mert akkor senkit nem érhet meglepetés. Mondd el nekik őszintén, hogy mivel jár ez az állapot, mit csináljanak és mit ne lehetőleg a gyerekkel. Sajnos az eü. sincs berendezkedve az ő sepciális kezelésükre, sokan nem is hallottak még az autizmusról (max. Rain Man-Dustin Hoffman). Tehát azért illúzióid sajnos ne legyenek!
Igazából extra tanácsot nem tudok adni, csak azt, hogy határozottan állj ki magatokért (még inkább, mint egy egyszerűbb esetnél!) és érthetően világosíts fel mindenkit.
Ja, és kérlek számolj be, hogy hogy ment a dolog! Remélem minden rendben lesz!

nanemárrr 2010.09.21. 16:17:15

www.fszk.hu/fszk/tudastar/kutatasok/hazai/Autizmus-Teny-Kepek.pdf

Itt egy tanulmány, az első 30-40 oldal vonatkozhat ide sárga nyúl.

P75 2010.09.21. 16:18:05

@//VV//: Hát ez nagyon érdekes, mert a tesómnak 30 éve a Heim Pálban altatásban csinálták. Abba kéne már hagyni az urban legend-ek terjesztését... Körülmetélést érzéstelenítés nélkül csak a zsidó hagyomány szerint végeznek, ötnapos korban, de még olyankor is alkoholba mártott cumit adnak előtte a csecsemő szájába.

nanemárrr 2010.09.21. 16:21:35

@nanemárrr: mégsem arról szól, amire első olvasásra gondoltam. Azt hittem ír valamit arról, hogy mit tesznek az autizmussal élők érdekében az eü.-ben.

sárga nyúl 2010.09.21. 16:24:07

@nanemárrr: Köszi, hogy írtál!
A sebésznek már mondtam, nem hozta lázba... Mondta, hogy a többi is rosszul viseli a dolgot (és ebben tökéletesen igaza van). Az anesztest felhívtam korábban, telefonban rendes volt, majd meglátjuk mit tudok kihozni belőlük a gyakorlatban. Egyébként mi már voltunk 2x a Bethesdában, és nem hitték el, hogy auti. (Mindamellett nagyon rendesek voltak, jók a tapasztalatok eddig.) Remélem, már elég "öreg" :) ahhoz a gyerek, hogy észrevegyék, hogy valóban eltér az átlagtól.
Most, hogy a többiek felvetették ezt az aspiráció dolgot, már nagyon aggódom!!! Pedig eddig csak a trauma miatt féltem!
Rendben, beszámolok!

sárga nyúl 2010.09.21. 16:27:04

@nanemárrr: Köszi, de már olvastam az AOSZ Iránytű című kiadványát. Elég alaposan felvilágosít a jogokról (csak hogy itt mit lehet érvényesíteni, az egy másik kérdés). Te gyógypedagógus vagy?

rikitiki 2010.09.21. 16:27:50

@georg 48:

a fő probléma a hányás, a műtét során.
Ugyanis míg mondjuk ébredés után hánysz egyet, legfeljebb kimosod a kellemetlen ízt, de műtét (altatás) alatt nincsenek garatreflexeid, ez azt jelenti hogy a cucc szépen megy a tüdődbe (normálisan ez nem történik meg, csak félrenyelésnél, és ugye az sem kellemes).

A tüdődbe meg, ha tele volt a gyomrod, komoly adag savat küldesz, ami akár még halálos is lehet.

Hányni mindig hányhat a beteg, az esély megvan rá, csak nem mindegy mit - ha csak rizslé van, mert 16 órája nem ettél, nem ittál, abból nem lesz olyan komoly gond.
Persze minden szövődmény kockázatát lehet csökkenteni, a tüneteket enyhíteni stb...
de a legegyszerűbb a megelőzés.

Sürgős műtéteknél erre valóban lehet hogy nincs idő, az egy külön csoport, akiknél pl. más az eljárás is emiatt. "Telt gyomrú beteg".

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 16:30:19

@nanemárrr:

Nagyon rendes vagy!
Köszönöm én is. :))

kisQtya 2010.09.21. 16:32:55

Kb. 16 évvel ezelőtt a három hónapos, két és fél kilós kislányomat (koraszülött ikerbaba) ugyanígy műtötték a Heim Pál Kórházban köldöksérv miatt. Azt mondták, hogy műtét előtt 8 órával nem ehet, nem ihat. Éjjel 11 órakor felébresztettem és megetettem, megitattam. Beérkezés reggel 7-re étlen-szomjan, majd közölték, hogy elmehetek.
Anyád!
Ott maradtam, az éhes-szomjas babát, aki három óránként felébredt, mindig megnyugtattam, elaltattam. Nem cumizott, tehát csak úgy tudtam megnyugtatni, hogy a cumisüvegbe tettem kb. fél kávéskanálnyi teát, de mivel már akkor is összeszedett, stramm kiscsaj volt, alig sírdogált. Délután fél négyre került be a műtőbe.
Ha ezt valaki elmeséli,hát nem hiszem el!

A magyar egészségügy első számú problémája a botrányos szervezetlenség.

sárga nyúl 2010.09.21. 16:41:49

@nanemárrr: Nagyon érdekes ez a tanulmány! Kiválóan látszik belőle, hogy az autista emberek ellátása-integrálása hol tart Magyarországon. Sehol! Fel is teszem a fórumra ( www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=3333&p4=0 ha esetleg nem ismered).

Lóbelt Letfold 2010.09.21. 16:44:33

Azért tilos enni-inni altatás előtt, mert ha az altatás alatt hány a beteg, akkor a savas kémhatású gyomortartalom a tüdőbe kerül. Ez az aspiráció, ami általában egy nagyon súlyos, általában intenzív oszályos kezelést és akár lélegeztetést igénylő tüdőgyulladást okoz, és sokan bele is halnak. Ezért tilos altatás előtt 6 órával enni és 2 órával inni. De vannak olyan állapotok, amikor még több idő kell, ahhoz, h a gyomor kiürüljön.

nanemárrr 2010.09.21. 16:46:18

@sárga nyúl: igen, gyógypedagógus vagyok.

Lóbelt Letfold 2010.09.21. 16:50:21

Ez szervezési hiba egyértelműen, nem lehet tudni, hogy melyik beteg mikor kerül be a műtőbe, -tökmindegy miért- ezért mindenki azt az utasítást kapja az altatóorvostól, hogy legyen üres a gyomra reggel nyolcra. Így általában "csak" pár órával többet kell eltölteniük a betegeknek étlen-szomjan, de ha borul a program, sokkal többet. Viszont igy biztonságos, ha ismeretlen a műtéti program előre.

IrishOak 2010.09.21. 16:50:50

Szép Keddet.

Mit is lehet mondani: Ha a gyerek beteg, vagy bármi történik vele akkor az anyát többszörösen megviseli.

Úgy tudom a kisfiúknak a születésüktől fogva kell(ene) "edzeni" az a kis bőrkét.Bár nem tudom,nekem lányaim vannak:-)Anyukám csinálta az öcsém fütyijével - de már az öcsém is "vén":-)
Bár ha már meg kell ejteni ezt a kellemetlen beavatkozást, akkor lehetne talán ambulánsan, vagy nem 'bentfekvősre.

Kellemetlen - lehettek volna gyorsabbak.
Az altatásból szerintem még nem kelt fel gyerek sírás, panasz, és rosszullét nélkül.
Szegényke - remélem azóta jól üzemel a pisilő.

kisQtya 2010.09.21. 16:52:44

@gld: Már megbocsáss, de ENNYIRE kiszámíthatatlan!? Ivás szempontjából ez 16 óra csúszás. Azért mindennek van széle!

IrishOak 2010.09.21. 16:55:49

@nanemárrr:
hú azannya :
így elsőre:
a tanulmány 2009-ben készült.Kiemelkedően sok a 4-5 éves a diagnosztizált autista gyerek.
Mi történt 2004-5 ben, ha ennek hatására ilyen magas beteg gyermekszám "keletkezett"?

Az orvosi ellátásból a 18-20 évesek gyakorlatilag eltűnnek - hova lettek?

A tanítás "csak 2005-6 tól lett integrált - de a spec oktatás sem volt előtte magas arányú - addig hol tanultak, vagy fejlődtek a gyermekek?

Bocsánat, ha költői kérdéseket teszek fel, csak így elsőre rémisztőek a számok mögötti tények.

kisQtya 2010.09.21. 16:56:56

@Lóbelt Letfold: Az orvosszakmai magyarázat rendben van. Az viszont egyáltalán nincs rendben, hogy a műtétek ÁLTALÁNOSSÁGBAN szervezetlenül zajlanak. A post a szervezetlenségről szól, nem pedig a műtét előtti üres gyomor indokoltságáról.

BGYCS 2010.09.21. 17:02:07

Önmagában nézve akár gyerek, akár felnőtt, 16 óra étlen-szomjan megengedhetetlen. A sok okoskodónak csak annyit: próbáljátok ki otthon aztán dumáljatok...főleg próbáljátok ki sérültan/betegen.

Senki ne mondja nekem, hogy nem lehetne jobban megszervezni az ellátást. De nincs rá igény. Az a gyanús, hogy az úgynevezett szervezési hiányosságok köddé válnak ha megfelelő vastagságú boritékokat osztogatsz. Azt nyilatkozta valami okos nemrég, hogy a hálapénz nélkül már összeomlott volna az egészségügy. Aha. Az tartja életben ilyen elcseszett szinten.

kisQtya 2010.09.21. 17:10:10

@Visegrádi: Tudod, ez úgy van, hogy az ember már 9 órától kezdve folyamatosan azt hiszi, hogy most már aztán mindjárt viszik, és akkor ma túl lesz rajta szegény, ha már ennyit szenvedett. Én sem tudtam elképzelni, hogy orvosok meg merik tenni, hogy 16 órán át szomjaztatják a két és fél kilós gyereket. De megtették.

TamásD 2010.09.21. 17:31:37

A műtétek sorrendját többminden is meghatározza. Akárki akármit hisz, az egyik legfőbb ok a sterilitási sorrend. Ha van három lágyéksérv meg egy fitymaszűkület, akkor az lesz a negyedik kortól függetlenül, mert a sérvek abszolút sterilnek számítanak, a fütyi meg nem és nyilván az "koszolja össze" utóljára a műtőt. Benne van sokszor az is, hogy az orvosok hogy érnek rá, van aki mondjuk szakrendelőben kezd, annak a műtétjét későbbre írják ki. Persze az erősebb kutya, meg a főorvos nem szeret délután operálni dolog is igaz valamennyire. Az biztos, hogy egy 3 éves gyerkőcöt szórakozásból nem szoktak várakoztatni.

Kérdés, hogy kapott-e infúziót a várakozás alatt, ami azért illendő, viszont akkor objektíven olyan nagy tragédia nem történt, a gyerek nem érzi szomjasnak magát, hiszen a szervezetébe bekerült a folyadék, csak a szája szárad. Ha nem kapott és úgy várakoztatták, az semmiképpen sem helyes.

A nővér meg azért csodálkozik, hogy elaludt, mert műtét előtt a gyerekek inkább izgulni, bőgni, rohangálni szoktak, nem aludni.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2010.09.21. 17:32:09

@cochran: engem altattak, jobban jártam úgy sztem. injekciót adtak, azonnal használt. Fejfájással ébredtem. Mindehhez 9 éves voltam.

Schulteisz, az ikrek 2010.09.21. 17:43:06

Le kellett volna kapatni a garbót egy családi ünnepség keretében, és sikeres lenne a kiscsákó az életben!

gld 2010.09.21. 17:45:48

@kisQtya: "@gld: Már megbocsáss, de ENNYIRE kiszámíthatatlan!? Ivás szempontjából ez 16 óra csúszás. Azért mindennek van széle!"

Hát bizony ennyire... Ha eleve ennyit csúszik a műtéti menetrend, akkor szerintem a dolog olyanná tud válni, mint amikor a kismamára azt mondják: mindenórás. Nem hinném amúgy, hogy ilyenkor megvárják, hogy kiszáradjon a gyerek. Van lehetőség intravénás folyadékpótlásra is...

kisQtya 2010.09.21. 17:48:21

@TamásD: Ok! Akkor a szülőnek pontos beosztást kell adni és annak megfelelően számítja ki a 8 órát. (Mi nem kaptunk infúziót, ugyanis szemmel láthatóan halványlila gőze sem volt senkinek a menetrendről, valamint éppen lágyéksérvvel voltunk utolsók a két és fél kilós babával.)

kisQtya 2010.09.21. 17:49:28

@gld: Akkor miért nem kaptunk infúziót? Megmondom, mert azt sem tudták, ki vár műtétre.

gld 2010.09.21. 17:54:00

@kisQtya:

"Akkor miért nem kaptunk infúziót?"

Fogalmam sincs, ne tőlem kérdezd :)

kisQtya 2010.09.21. 17:56:48

Megjegyzem pár hónapja felnőtt ismerősömet többszöri egyeztetés után behívták a kórházba, hogy kivegyenek a karjából egy korábban a törött csont rögzítése okán betett drótot. Szabadságot vett ki, reggel 7-re éhgyomorra érkezett, befektették pihe-puha ágyikóba, kipakolt, majd megkérdezte, mikor műtik. Válasz. Nem tudják. Délben újra kérdés, még mindig nem tudták, némi agresszív fellépést követően végre utánanéztek és lám, nem szerepelt az aznapi műtéti listán.
Hát akkor várni kell, lehet, hogy este be tudják passzírozni valahova, ha nem akkor holnap.
Hazajött.
Találós kérdés: Ki fizette az ő egynapos indokolatlan kórházi tartózkodását? Hát naná, hogy az adófizető polgárok!
Ki fogja visszaadni az elpénecolt egy nap szabadságát? Hát naná, hogy senki!

kisQtya 2010.09.21. 17:57:36

@gld: Ez csak költői kérdés volt egy elméleti felvetésre. :D

gld 2010.09.21. 17:58:32

@kisQtya: ja, oké, mert én úgysem tudnék rá érdemi választ adni, mivel nem vagyok orvos :)

huncut 2010.09.21. 18:05:53

@TamásD: Nem tartom normális dolognak, hogy egy szakrendelés után még operáljon valaki. Ez biztosan szervezés kérdése, de meg kellene valahogy oldani, hogy a szakrendelőben ne azért kapkodjon az orvos, mert neki még műtenie kell utána, nem beszélve a rá váró betegekről, akik addig ugye étlen-szomjan várakoznak.

kisQtya 2010.09.21. 18:07:22

@gld: Értem én, jól. :)
Hiszen ha gondoskodtak volna a folyadékbevitelről, akkor a post meg sem született volna. A post azért született, mert anyukát berendelték étlen-szomjan a gyerekkel műtétre, majd ahogy az a magyar egészségügyben lenni szokott, leszarták őket. Ilyen egyszerű.

gld 2010.09.21. 18:07:52

Szintén költői kérdés, így elgondolkodva a dolgokon: ez a szervezetlenségnek ható probléma egy több műtővel rendelkező nagyobb kórházban is általános? Nem lehet ezt esetleg úgy megoldani, hogy mit tudom én 1 és 2-es műtőben tervezett műtétek, 3-asban sürgősségi esetek? Akkor is előfordulhatna persze, hogy becsúszik valami nem várt dolog, de azért tán nem okos olyan fennmaradást, hogy egy aznapra tervezett műtét egyszerűen áttolódik egy következőre... Meg még valami: ez ennyire pesti jelenség? Marha sok pesti ismerősömtől hallottam ugyanis már ilyet :S

Alikam 2010.09.21. 18:09:00

@TamásD: figyelj, minden világos, biztos szakmabeli vagy. Ilyen sterilitási sorrend, meg minden, egyértelmű és logikus.

Ami nem az, hogy miért nem tudja az ember, hogy hanyadik a sorban????

Mert ha mint mondtad, van két lágyéksérves meg egy fitymaszűkületes, akkor bizony pontosan az okok miatt tudni kéne már a takarítónőnek is, hogy a fitymás lesz az utolsó.

gld 2010.09.21. 18:09:53

tán nem okos olyan fennmaradást = nem okoz olyan fennakadást

Bocsánat :)

huncut 2010.09.21. 18:10:40

@kisQtya: Mondjuk azt nem értem, miért kell szabadságot kivenni kórházi ellátáshoz. Oké, rendben, a műtét másnapján már be tud menni dolgozni, de ez akkor is kórházi ellátást igényel, jár neki a táppénz. Egy- vagy kétnapi táppénz pedig nem lehet akkora csapás anyagilag sem, hogy ezt ne lehessen kivárni, és érdemes legyen miatta elhárdálni a szabadságot.

gld 2010.09.21. 18:11:41

@huncut: pont ezt akartam kérdezni :)

kisQtya 2010.09.21. 18:15:45

@huncut: Mert magas vezető beosztású emberről van szó, aki úgy osztja az idejét, ahogy éppen bírja.(Egy napos táppénz nincs, ő meg több napot nem tud kihagyni.) A hangsúly pedig nem a táppénzen/szabadságon van, hanem azon, hogy az egészségügy a szervezetlenségével KÁRT OKOZ az egyénnek és a társadalomnak egyaránt.

huncut 2010.09.21. 18:16:50

@gld: A sürgősségieket nem lehet tervezni, és sokszor félóra várakozás is túl sok. Olyankor irány az első használatba vehető műtő... Legalábbis én mint laikus ezt gondolom. Vagy gondolj bele, hogy egy időben hoznak két nagyon súlyos sérültet és mindkettőt operálni kell a lehető leggyorsabban. Olyankor logikus, hogy az a tervezett beteg várjon, akinek nem az élete múlik azon, hogy egy-két órával később kerül a műtőbe.

kisQtya 2010.09.21. 18:18:37

@gld: Én meg marhasok vidéki ismerősömtől. Az elmaradt drótkivétel is vidéki kórházban esett meg.

gld 2010.09.21. 18:19:49

@huncut: hát de én azt írtam, hogy az én általam felvázoltba is becsúszhat ilyesmi, de az azért nem okoz egy napos csúszást... Azért arra meg elég kis esély van, hogy egy időben két életmentő műtétet kelljen végezni. Szóval szerintem kis odafigyeléssel menne ez... Én is vártam már műtétre a felvételtől 10 órát, szóval tudom, hogy a sürgősségi előnyt élvez.

huncut 2010.09.21. 18:21:51

@kisQtya: Azzal, hogy a szervezetlenség kárt okoz mindannyiunknak, tökéletesen egyetértek. De az a jó vezető, akinek a távollétében is jól mennek a dolgok. :-)

A temetőkben is igen sok nélkülözhetetlen ember nyugszik. Betegség esetén kicsit változtatni kell a fontossági sorrendeken.

gld 2010.09.21. 18:23:05

@kisQtya: nem kétlem. Nekem szerencsére nincsenek ilyen tapasztalataim. Műtöttek már párszor, sosem voltam a főnök betege, de mindig aznap sorra kerültem, sőt általában a műtéti menetrend elején. Nem fizettem ezért egy fillért sem soha, úgyhogy fogalmam sincs, hogy minek köszönhetem, hacsak nem annak, hogy esetleg nálunk jól szerveznek. vagy csak én vagyok mázlista.

Leonce 2010.09.21. 18:23:28

@kisQtya: OKé, legyen, de amikor 12-t üt az óra, akkor azt mondom, hogy ennyi. Ma már nem műtik a gyerekemet, mert nem kínzom tovább. Nem kell hőbörgés semmi, egyszerűen ennyi. Kérek majd szépen egy másik időpontot.
Egyik ismerőst is befektették kórházba, h műtét lesz. Másfél hétig ott feküdt, mondta , hogy ő hazamegy. Másnap sor került a műtétre.Nem tudom miért...talán olyan ez, mint a kórházakban a számlák kiegyenlítése: aki jobban reklamál, annak utalnak.

kisQtya 2010.09.21. 18:24:02

@huncut: Mivel a sürgősségieket nem tervezik, ezért az ott lévő stáb - ha nincs sürgős eset - éppen hogy gyorsítani tudja a tervezett műtéteket. Egyébként kifejezetten ritka a sürgős eset, csak olyan misztikussá teszi szervezetlenségből fakadó orvosi szarkavarást, ha mindig erre hivatkoznak.:)

kisQtya 2010.09.21. 18:26:07

@Visegrádi: Igazad van, egyetértek, csak a lélektanát próbáltam megvilágítani. Én is kezdő anyuka voltam akkor és addig hála istennek nem nagyon volt kapcsolatom az egészségüggyel. Ma ugyanezért a szart is kitaposnám belőlük. :)

huncut 2010.09.21. 18:28:59

@gld: Nem tudom, hogy megy ez a sürgősségi ellátás a kórházaknál. De abban igazad van, hogy biztosan lehetne másképp szervezni még akkor is, ha mindenre nem lehet előre gondolni, számtalanszor lehet szükség gyors helyzetfelismerésre, átszervezésre.

kisQtya 2010.09.21. 18:35:52

@huncut: Én úgy tudom, hogy vannak ebben az országban olyan orvosok és közgazdászok, akik kifejezetten az egészségügy szervezésére szakosodtak. Csak éppen csúnya és kusza érdekkörök lehetetlenné teszik a működésüket, minden áron megakadályozzák, hogy megszervezzék egy-egy intézmény munkájáét. Mert ha megszerveznék és átláthatóvá tennék, akkor sok-sok - közpénzen ellátott magánbetegtől származó - paraszolvenciától esnének el magas beosztású orvosok.
Ez itt Magyarország.

kisQtya 2010.09.21. 18:39:35

@huncut: De az a jó vezető, akinek a távollétében is jól mennek a dolgok. :-)

Mondjuk a fél éve egyeztetett, kifejezetten személyes eljárást igénylő, külföldi delegációfogadást lemondani műtéti kiírás elcsúszása miatt kicsit necces lett volna.

gld 2010.09.21. 18:49:58

@kisQtya:

"Mondjuk a fél éve egyeztetett, kifejezetten személyes eljárást igénylő, külföldi delegációfogadást lemondani műtéti kiírás elcsúszása miatt kicsit necces lett volna."

Én nem vagyok se jó, se rossz, se vezető, de az tuti, hogy akár a műtét időpontját tudom előbb, akár a külföldi delegáció érkezésének időpontját, nem szervezném ennyire egybe. Márpedig valamelyiket egészen biztos ismerte már, amikor a másikat megszervezte, ez meg szerintem nem felelős viselkedés, lévén, hogy minden műtétnek van kockázata, és akármennyire ügyesek is, másnap az még fájhat baromira... Nyilván ez nem változtat a tényen, hogy a tervezett műtét elmaradt, de ettől függetlenül ez a véleményem. Én egészen biztosan máshogy szerveztem volna.

50-es anyuka 2010.09.21. 19:00:09

Miért nem jelenik meg a hozzászólásom?

gld 2010.09.21. 19:01:06

@50-es anyuka: lehet, hogy lenyelte a blogmotor :S Szerintem írd meg még egyszer.

cenzorilla 2010.09.21. 19:02:44

@50-es anyuka:

Lenyelte, írd még egyszer.

Nem várakozik.

50-es anyuka 2010.09.21. 19:04:33

Jah bocs

Én egy anyuka vagyok (már ki is vagyok tiltva a fórumokról), aki be mert számolni arról, hogy egy ma is praktizáló főorvos a Heim Pálban hogy tette tönkre a fiamat, amikor szűkület miatt megműtötték.

Sajnos rávettek minket, hogy csináltassunk teljes körülmetélést, remélem, hogy a posztíró nem vetemedett ilyenre és csak a szűkület mértékének megfelelően fognak eljárni, bemetszéssel, plasztikával, esetleg részleges metéléssel, mert később, ha fölnő a pici, akkor már a kis heg nagy lesz és az elvégzett műtét sok gondot okozhat később, a mi gyerekünk emiatt nem áll velünk szóba és ez miatt egész egyszerűen nincs szexuális élete.
Hirtelen ez jutott eszembe a történetről, amit leírt, az egyetlen szörnyű napról szól, nekünk viszont szörnyű éveink vannak emiatt... a beavatkozás miatt :(

Furcsa, hogy 3 éves gyereknek szűkülete van amúgy, mert azt honnan lehet megállapítani? Csak úgy lehet, ha nehezen pisil. Hiszen ilyenkor még sejtes összetapadás természetes jelenség, amit nem kell és nem is szabad kezelni, esetleg 4-5 éves korig még összetapadva lehet, a fityma és a makk között ilyen pici korban még nem termelődik smegma, ami indokolttá tenné a beavatkozást.
Tehát - ahogy sejtem, illetve remélem - a gyereknek vizelési nehézségei voltak, a fityma húgyzsákként működött és emiatt kellett. Ugye?

50-es anyuka 2010.09.21. 19:06:31

@kisQtya: A Heim Pál egy olyan szörnyű hely, olyan hentesekkel, olyan sztorikkal, hogy ha csak meghallom a nevét, már összeborzadok :(

kisQtya 2010.09.21. 19:07:14

@gld: Pontosan. A szabad napjára szervezte a műtétet, amit akkor nem tudtak elvégezni. Lényegében egy öt perces beavatkozás lett volna.
Ugyanezt a gyerekemnek ambulánsan megcsinálták percek alatt.

Despota 2010.09.21. 19:08:23

@50-es anyuka: Ha gondolod, írd meg nekünk történetedet.

gld 2010.09.21. 19:08:58

@kisQtya: akkor félreértettelek, elnézést. Úgy értelmeztem a leírtak alapján, hogy eléggé egymásra szervezett. De akkor nem erről van szó.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:09:18

@50-es anyuka:

Fitymaszükületről van szó.

Nem gondolom, hogy ettől lennének szexuális problémái a fiadnak.

A világ egyik felén ez egy megszokott eljárás, hegesedés nélkül gyógyul.

A fitymaszűkület miatt nincs vizelési nehézség...

A felnőttkori merevedést bizony gátolhatja.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:13:03

@50-es anyuka:

"ilyen pici korban még nem termelődik smegma"

Sajnos termelődik. Nálunk be is gyulladt, ezért kellett a műtét. Nem metélték körül, ezt megúsztuk, de muszáj volt.

Takács Bálint 2010.09.21. 19:13:34

@kisQtya: "@gld: Már megbocsáss, de ENNYIRE kiszámíthatatlan!? Ivás szempontjából ez 16 óra csúszás. Azért mindennek van széle!"

Azért hazudni, vagy szebben fogalmazva megtéveszteni az ide írókat, nem kell, hogy meghatóbbá váljon a történeted. nem 16 órát csúszott a műtét, hanem saját leírásod szerint is maximum nyolcat, de itt már beleszámolod a csúszásba az otthon a műtét előtt alvással töltött időt is.

Erre mondják kultúrhelyen, hogy Photoshop.

50-es anyuka 2010.09.21. 19:14:42

Kedves Laikus....

A fitymaszűkületnél alkalmazható eljárások közül a legtöbb veszteséggel járó eljárás a teljes körülmetélés. Aki ezt választja, nem pedig egy bemetszést, vagy plasztikát, esetleg a szűkületnek megfelelő végső megoldást, a részleges metélést, az nem gyógyítást végez, hanem törzsi barbár megjelölést.
Szexuális problémái a makkjára tapadt bőrhíd miatt van, amit a nemmeremmegmondani melyik sebész főorvos trehánykodott oda. Ez merev állapotban feszül és ez okozza a gondot. Aki nem laikus a kérdésben, mert utánanézett, az tudja, hogy ilyenek előfordulnak. Könnyen, mert minden műtét vágással kezdődik és heggel végződik. Kis korban kis hegek, nagy korban nagy hegek. Amúgy azt gondolsz, amit akarsz, de nem a fiam az egyetlen, akit a teljes körülmetélés tett taccsra. A világnak nem tudom milyen feléről beszélsz, de amennyire én tudom, a világ férfi lakosságának 80-85%-a NINCS körülmetélve, az USA-ban és a többi angolszász országban a körülmetélés-tendencia láthatóan lanyhul.
Vizelési nehézség extrém esetben előfordulhat, amikor a fityma elején annyira pici, szűk lyuk van csak, hogy nehezen tud ott kijutni a vizelet, ezért kell ott neki vágni helyet. De ezt se tudhatja egy laikus, nem is gond, csak utána kell olvasni, szurkolok neked, hogy sikerüljön.

50-es anyuka 2010.09.21. 19:15:20

@Dr.laikus PhD: Az jó, ha nincs körülmetélés, akkor marad elég bőr, minél többet meg kell tartani. Gondolom, egy bemetszés volt.

gld 2010.09.21. 19:18:51

@50-es anyuka: "Szexuális problémái a makkjára tapadt bőrhíd miatt van"

Nem lehet ezt valamiféle módon felszabadítani? Vagy már nem is mertek ilyesmire gondolni?

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:21:30

@50-es anyuka:

Csak és kizárólag az európai történelem okán örülök ennek, más okom erre nincsen.

Nőként azt mondom (halkan, talán mondhatom, mert már öreg vagyok) higiénikusabb bizony egy ilyen férfiúi állapot. A lényeg idején, meg nincsen különbség. :)))

gld 2010.09.21. 19:23:03

@Dr.laikus PhD: :))

Mondjuk én erre csak annyit mondanék, hogy akinek megvan az igénye a tisztaságra, a higiéniára, annak ez megy alaphelyzetben is ;)

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:25:14

@gld:

Azért szok nagyon meleg is lenni, akkor meg nem érdekes. :)))

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:28:01

@50-es anyuka:

Nehogy megbántva érezd magad!
Csak orvos nevet ne írjál.

50-es anyuka 2010.09.21. 19:29:44

@gld: Több orvosnak is mutatta, de nem mertek hozzányúlni. Legtöbben azt mondják (nem tudom, mennyire gondolják komolyan) hogy az úgyis majd nőni fog annyira, hogy ne legyen zavaró, de ez nem bizonyult igaznak.
Aztán volt olyan orvos (férfiak, most kapaszkodjatok meg!) aki közölte, hogy ez nem is probléma, mivel ernyedt állapotában nem okoz gondot, tehát nincs vele tennivaló.
És hát nehezen tudja rászánni magát valaki egy műtétre, ha már ilyen tapasztalatai vannak.

Bikli néni 2010.09.21. 19:29:46

OFF, van itt most orvos, akinek privátban írhatok? Elég sürgős lenne... ON

50-es anyuka 2010.09.21. 19:31:20

@Dr.laikus PhD: A fiamnak a varratok helye ottmaradt. Van két kis lyuk a mai napig, ahol összegyűlik a szmötyi, ezeket ki kell tisztogatni, különben fekete szmötyivel telik, ami gusztustalan szagú. Nem tudom, ebben pl mi a higiénikus. Ne haragudj, de ocsmány dolog :(

gld 2010.09.21. 19:32:35

@50-es anyuka: Jesszusom... :( Őszintén remélem, hogy lesz itt valaki, aki tud Nektek, de főleg a Fiadnak egy remek urológust ajánlani, aki nem így áll a kérdéshez... Nagyon sajnálom.

TamásD 2010.09.21. 19:33:36

@Bikli néni: Sebész van. Az orvosnak számít?

gld 2010.09.21. 19:34:30

@TamásD: "Sebész van. Az orvosnak számít?"

:D

Ez aranyos volt :)

Bikli néni 2010.09.21. 19:36:30

@TamásD: Igen, asszem most pont ilyesmire van szükségem. Írhatok neked?

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 19:38:24

@50-es anyuka:

Nagyon sajnálom :(

Ennek nem kéne ilyennek lennie.

TamásD 2010.09.21. 19:38:47

@Alikam: A konkrét helytől, esettől függetlenül azért szokott lenni műtéti kiírás, ami általában előző nap délután készül el. Ebből lehet tudni, hogy ki háynadik, illetve, hogy nagyjából mikor következik. A kiírás persze sokszor felborul ilyen-olyan, szakmai-nem szakmai okok miatt, de alapvetően nem feldobással föntik el, hogy kit mikor visznek műtőbe.

Sajnos a legtöbb helyen nem lehet megoldani, hogy aki szakrendelőben van, ne operáljon, egyszerűen nincs annyi ember, főleg a kisebb műtétes osztályokon. Sok helyen ugyanígy azt sem lehet megoldani, hogy aki előző nap ügyelt, az hazamehessen, pedig erre kötelező érvényű szabály is van, de "járni jár, csak nem jut".

TamásD 2010.09.21. 19:39:30

@Bikli néni: Írjál. tamasd@yahoo.com

Szőkeherceg-bombanője 2010.09.21. 19:45:01

Nem mostanában történt, de gondolom azóta mit sem javult a helyzet: fiamnak mandulaműtéte volt, ugyanez a szituáció, teljes tanácstalanság, anyuka hagyja ott a már "befektetett" gyereket ( 4 éves volt akkor) és intézze el a papírmunkákat (többek közt a saját kajajegyemért menjek el), nem, szó sem lehet róla, hogy vigyem a gyereket magammal. (Nem voltam akkor még eléggé oroszlán típusú, inkább nem mentem el a jegyért.) A gyerek étlen-szomjan, majd valamikor délután megműtötték. Addig senki egy jó szót sem szólt, nulla információ, majd a "folyosói híradóból" megtudtam, hogy az egyetlen ilyenkor ajánlott és ehető ételről nekem kellett volna gondoskodnom. (Nem nagy dolog megvenni egy pudingot, csak ugye jó lett volna tudni előre,hogy nekem kell azt bevinnem.)
Nem nagy dolgok ezek, kis szervezés, kis információ-nyújtás és sokkal-sokkal jobb közérzet.

Hatodéves 2010.09.21. 19:53:58

@50-es anyuka:
Kedves Anyuka!

Sajnálom, hogy ennyi fájdalmon mentek keresztül. Elhiszem, hogy úgy történt, ahogy mondja. Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a szexszel kapcsolatos problémák nem lehetnek-e, legalábbis részben, lelki eredetűek? Az ottmaradt heg, és ezek a kis lyukak, ráadásul a műtét rossz emléke, nem tehették-e gátlásossá a fiút annál, és nem lehet-e inkább ez a kudarcok mögött?

Nem vonom kétségbe, hogy hibáztak a műtét során (főleg, ha ezek a kis lyukak ott maradtak...), és nem is ismerem a fia esetét, csak felmerült bennem, hogy a meglévő elváltozások és a szorongás együtt okozzák a problémát a lányokkal.

Az urológusok azt mondták, hogy még nőni fog, ez azt jelenti, hogy a fia még nem felnőtt, vagy hogy ezek az urológia vizsgálatok régen voltak?

Ha régen, talán érdemes lenne mégiscsak megint megnézetni, ha van, amit operálni lehet, akkor műteni, és szüksége esetén pszichológiai/szexológiai tanácsadással is megtámogatni a gyógyulást...

kisQtya 2010.09.21. 19:57:37

@50-es anyuka: Nem ismerem a történetedet, meg egyébként sem akarlak megbántani, de nem bírom magamban tartani. Az én párom körül van metélve és mégis van neki szexuális élete.
Talán szexuálpszichológiai probléma is lehet, ami helyrehozható. Persze nem akarok beleugatni. Én is 50-es anyuka vagyok.

kisQtya 2010.09.21. 20:01:18

@Takács Bálint: Úgy látom, szövegértési problémáid vannak. Kifejezetten precízen fogalmaztam, amikor azt írtam, hogy "ivás szempontjából". Ha van még hasonló problémád, jelezd nyugodtan, türelmesen elmagyarázom.
Takács Bálint tényleg mindig hazudott Móka Mikinek, gondolom magadból indulsz ki. :)

Hatodéves 2010.09.21. 20:03:23

Hogy a konkrét esetben mi volt az oka a csúszásnak, azt nem tudom. Szerintem kicsit meredek rögtön a boríték vastagságát feltételezni: ahogy én látom, az eü-ben kb. mindig csúszás van, mindig várni kell, boríték-kavarás nélkül is.

Az kicsit naiv felvetésnek tűnik, hogy mért a rendelőből mennek operálni az orvosok. Ez a rendszer és ezek a fizetések ezt nem teszik lehetővé (nem rinyálásból mondom, de ez tény.)

De a történet szempontjából teljesen mindegy. Nem is szervezési, hanem kommunikációs probléma ez is, szokás szerint.

Ha a dolgozók szántak volna 3 percet arra, hogy elmagyarázzák az édesanyának, hogy mért van csúszás, ez a poszt sem lenne.

Arra, hogy "Kedves Anyuka, nagyon sajnálom, de meg kellett változtatnunk a műtétek sorrendjét. Az ön kisfia kb. x-y perc múlva következik. Addig bekötnénk neki egy infúziót, hogy ne száradjon ki...", az emberek többsége legfeljebb húzogatja a száját, de nem az marad meg benne, hogy kutyába veszik...

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 20:03:31

@kisQtya:

Valami feszül, de mi?
Valamit tényleg elszúrtak.
Miért van két pötty?

Az tényleg olyan lehet, mint egy miteszer, rossz helyen van, a pangó váladék tényleg nem illatos.

kisQtya 2010.09.21. 20:04:52

@gld: Semmi gond, írásban mindig nehezebb a kommunikáció, mint szóban. :)

kisQtya 2010.09.21. 20:08:38

@Dr.laikus PhD: Ok. Ok. Írtam is, hogy nem ismerem a részleteket. Az ilyet nem lehet plasztikázni? Tehát a problémás részt rendbe hozni, egyébként pedig nincs fityma. (Persze itt eltértünk a tárgytól.)
Pusztán a körülmetélés nem okozhatja a gondot. Erre akartam utalni.

Dr.laikus PhD 2010.09.21. 20:13:32

@kisQtya:

Nem tudom, ott valami nem kéne legyen.

Nincs heg, egy hiányzó bőrdarab, nem varrat helye. Jó esetben....

Valamit nagyon elszúrtak. Nem szabad feszüljön, nincs heg. De ahol felesleg van ott azon lehet segíteni és megszűnik a feszülés.

Megírja Despinek és akkor a teljes történetet fogjuk olvasni.

gld 2010.09.21. 20:14:06

@Hatodéves: "Ha a dolgozók szántak volna 3 percet arra, hogy elmagyarázzák az édesanyának, hogy mért van csúszás, ez a poszt sem lenne."

Egyet értek Veled.

kisQtya 2010.09.21. 20:17:51

@Szőkeherceg-bombanője: Nagyon jól leírtad a történetet. Ez megint kommunikációs probléma. Maga a mandulaműtét kis dolog. De az a blazírt lélektelenség, ahogyan ezt előadják, az vérlázító. Az egészségügyisek olyan szinten kommunikáció-képtelenek, hogy elképesztő. Nem képesek átlátni, hogy nem mindenki dolgozik az ő munkahelyükön és nem mindenki tudja, hogy mikor, hol, mit kell csinálni. Saját tevékenységüket azzal misztifikálják, hogy elzárják a beteget az információktól. Így aztán okosnak tűnnek. A beteg pedig kiszolgáltatottnak érzi magát. Én félelmében tejel.

P75 2010.09.21. 20:18:16

@gld: az enyém bizony kiszáradt és attól lett aluszékony, később pedig attól kezdett epét hányni. Senkinek nem jutott eszébe, hogy bekössön neki egy infúziót. A másik ágyban levő kislányt előtte vitték el és őt nemsokkal műtét előtt megitatta az - amúgy ápolónő - anyukája. Lehet, hogy ő tudott valamit, aztán persze az is lehet, hogy orosz rulettezett. Mindenesetre túl vagyunk rajta, túléltük, soha többet ilyet!

gld 2010.09.21. 20:20:56

@P75: sajnálom :( Úgy látszik ez is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás... Amit írtam, azt a saját logikámra alapozva írtam, bízva abban, hogy tán nem eretnekség. De ezek szerin az :S

gld 2010.09.21. 20:23:03

Éhes ma a blogmotor... Megette a hozzászólásomat...

gld 2010.09.21. 20:23:32

Ez hülyére vesz engem :D

IrishOak 2010.09.21. 20:26:08

@50-es anyuka:
Ez nagyon húsbavágó történet.

Egy szexuálpszichológus, és egy urológus biztosan segítene.De lehet, hogy egy plasztikai sebész is elég.
Bátornak kell lenni - mindenki emberből van!Hozzáértő doki fog segíteni.(Férfiak egymásközt mégiscsak jól átérzik a problémát.)
Már nem segít a régi baj felhánytorgatása -hisz láthatóan csak lelki frusztrációt okoz.(bár szívesen elolvasunk itt minden panaszt) Tessék előre nézni, és az egészséges élet reményében orvoshoz menni.
Egy 50-es anyának fiatal még a fia ahhoz, hogy ne lehessen boldog egy kis hiba miatt.

(egyébként a földön sokkal több körülmetélt "földlakó" van, mint bőrösvirsli:-))De minden fiúnak a 'sajátja a föld legszebb fétistárgya - ezt tiszteletben kell tartani,és segíteni ha már van rá mód.:-)

P75 2010.09.21. 20:28:11

@huncut: vannak olyan beosztások, ahol akkor kap az ember pl ún jelenléti bónuszt, ha nem volt az adott hónapban betegállományban. Aztán vannak beosztások, ahol háromhavonta adnak ún fitness bónuszt, hasonló feltételekkel. Aztán vannak olyan beosztások, ahol az ember nem szívesen köti a kollégák orrára, hogy kórházba megy.
Én sem értek vele egyet, hogy emberek rákényszerülnek arra, hogy eltitkolják a betegségüket/állapotukat és az indokoltnál jóval korábban visszatérjenek a munkába, de sajnos ma ez egy létező jelenség.

kisQtya 2010.09.21. 20:28:43

@gld: Sajnos én úgy érzem, azért nem magyarázták el, hogy miért van csúszás, mert számukra teljesen természetes, hogy csúszás van, ezt tehát nem kezelik rendkívüli eseményként.

werem fent ezt írta: "Én még nem sok olyan műtétet láttam, ami annyi ideig tartott, amennyire azt kiírták előzőleg. Előtte altatás, utána ébresztés, majd takarítás és ezek után a következő műtét előkészítése. Kell azért egy kis türelem. "

Úgy tűnik, hogy a műtéti kiírások ütemezése eleve irreális, akkor pedig nem csoda, ha csúszás van. A MÁV tudja, hogy mennyi idő alatt ér le a vonat Budapestről Miskolcra, akkor az orvosnak is tudnia kellene, hogy egy műtét általában meddig tart.
Én is időre ütemezem a tárgyalásaimat.

TamásD 2010.09.21. 20:47:56

@kisQtya: Vicces vagy a műtéti időkkel kapcsolatban. Budapest-Miskolc nagyjából mindig azonos távolságra van, jól lehet tervezni, de az emberek valamiért nem egyformák. Két azonos típusú műtét hossza között órák telnek el. Egy sima laparoscopos epehólyageltávolítás mondjuk 30 perc, ha gyulladt 2 óra is előfordul. Ezt nem lehet előre tervezni, legfeljebb nagyjából saccolni.

50-es anyuka 2010.09.21. 20:49:08

@gld: A fiammal már nem tartjuk a kapcsolatot. Vagyis pontosabban, ő nem tartja velünk. Egy szomszéddal vagyok jóban és úgy tudok róla híreket... ezzel a témával sokat foglalkoztunk már, volt sok botrány, sírás, itt meg pár fórumban nem tudom magamban tartani, amit gondolok és próbálok segíteni azoknak, akik még 2010-ben is azt hiszik, hogy csak a teljes körülmetélés segíthet, holott az egy barbárság és nem segít. Sajnálom, hogy nekem erre több, mint 20 év kellett, hogy rájöjjek :(

gld 2010.09.21. 20:49:54

@kisQtya:

"A MÁV tudja, hogy mennyi idő alatt ér le a vonat Budapestről Miskolcra, akkor az orvosnak is tudnia kellene, hogy egy műtét általában meddig tart."

Tisztelettel, de ezzel nem értek egyet. A MÁV tudja, mert ismeri a vonatot, a teljesítményét, a pálya hosszát, és általában azokat az eseményeket is, amik nehezíthetik a közlekedést.

Az emberi test nem ilyen... Sokszor műtét közben derül fény nem várt komplikációkra, az is sokszor előfordul, hogy ,az adott beteg egy ezerszer elvégzett "rutinműtétre" másképpen reagál, vagy egyszerűen az érzéstelenítés megy lassabban, vagy akár az ébredés... Ez annyira egyénre szabott, hogy ezzel egyszerűen képtelenség objektív módon számolni.

gld 2010.09.21. 20:52:23

@50-es anyuka: a Fiad Rátok haragszik azért, mert egy műtét nem úgy sikerült, ahogy kellett volna? Rettenetesen sajnálom :(

huncut 2010.09.21. 20:56:45

@P75: Jóvanna, tudom én, hogy nem könnyű ezeket megoldani, de azt tudomásul kell venni, hogy az egészségnek is ára van, és bizony számolnunk kell a külső feltételekkel is.

Hatodéves 2010.09.21. 20:59:41

@gld:
De ezt meg lehetne mondani a betegeknek, hogy erre készüljenek. Szerencsére az emberek többsége azért nem szorul olyan gyakran orvosi ellátásra, hogy kívülről fújja, mi hogyan megy az eü-ben.

Ha azt mondják neki, hogy 8:45-kor lesz a műtét, rohan, hogy egy percet se késsen, megtagad minden kortyot a gyerektől; aztán meg órákon át ücsöröghet a folyosón. És nem lát mögé, nem tudja, hogy mért nem kerül sorra még 8 órán át. Persze, hogy elégedetlen, ideges és úgy érzi, hogy nem bántak vele tisztességesen.

50-es anyuka 2010.09.21. 20:59:55

@Hatodéves:

Sok fájdalmunk volt és nekem most is sok van, a gyerekemnek és nyilván még sok sorstársának ugyanúgy. A férfiak nem olyanok, hogy ezeket megmondják, vagy akár arc nélkül, akár a neten közzétennék. Azt, hogy nekik ronda, hogy ők mások, hogy nekik nem működik, hogy fáj.
Én elmondom és leírom, mert bár évekig ez bizalmas infó volt, már nincs veszítenivalója senkinek, a fiamat nem is látom, csak tudom, hogy ez volt az, ami miatt a gondok kezdődtek és beszéltem már más, hasonló helyzetben levő anyukával (nem mellékesen őt is pont a Heim Pálban pont ugyanaz a főorvos ugyanúgy a 80-as években beszélte rá ugyanarra... mire nem jó a net) szóval annyira ez nem ritka probléma, mint sokan hiszik, vagy elhitetni akarják itt is a fórumokon, élükön a valószínűleg anyagilag erősen érdekelt fórummoderátorok...
Kérdésre válaszolva, vannak lelki problémák, hiszen a gyerekek (és a felnőttek, a fiatalok tipikusan) ezen élcelődnek, megbélyegzik azt, aki más, nyilván nem mindenki szereti, ha zsidózzák és egyéb jelzőket aggatnak rá egy lelkiismeretlenül barbár eljárás miatt. Ez volt a gyerekkor és a fiatalkor. A fiam már 25 éves kora után rájött, hogy nem neki kell szégyellnie magát, hanem az orvosnak, akinek itt nem írhatjuk le a nevét. A feszülő bőrhíd, amit még a férjem megtudott tőle, az egyik probléma, a másik, hogy mivel ronda, azok a lányok, akikkel összejött, azonnal nemibetegnek nézték. Ezt nyilván nem lehetett könnyű földolgozni. De egy fájó nemi aktus elég gyorsan elveszi az ember kedvét, főleg azok után, hogy orvosok közölték, "nincs vele tennivaló".
20 éves kora táján ment el orvoshoz először (10 éves kora előtt volt maga a műtét) és akkor mondta neki egy orvos (később még több is), hogy ez majd nőni fog. Tágulni... aztán nem fogja feszíteni. Amennyire én tudom, nem oldódott meg.

A fiam nem áll velem szóba, így nem tudom semelyik javasolt orvohoz irányítani :(
Ezt hangsúlyozom, a mi hanyagságunk és oda nem figyelésünk okozza, nem hibáztatom érte, nem is tudnék neki mit mondani, ereje teljében levő fiatalember és pár éve közölte velünk, hogy tönkretettük és sajnos igaza van :(
Mivel sebészeti probléma, viszont egyik sebész se hajlandó hozzányúlni, így nincs mit tenni.
Pszichológusokról meg ne beszéljünk

gld 2010.09.21. 21:02:05

@Hatodéves: igen, én is ezt mondom, hogy a megfelelő tájékoztatás nagyon fontos volna... Tényleg nagyon sok mérgelődést, idegeskedést meg lehetne vele spórolni, mindkét részről. Tényleg nem rendelkezik mindenki megfelelő előélettel, vagy képzettséggel ahhoz, hogy egy szakember számára evidens dolog számára is ez legyen.

huncut 2010.09.21. 21:02:24

@50-es anyuka: Bocs, de én azt hiszem, itt már rég nem csak erről a balul sikerült műtétről van szó. Próbáljatok meg együtt leülni, megbeszélni a benneteket feszítő gondolatokat. Családterápiát is igénybe lehet venni.

50-es anyuka 2010.09.21. 21:03:59

@kisQtya: Van a világon található 15%-nyi körülmetélnek szexuális élete, természetesen, sokan keményen dicsekednek is vele, akiknek jól sikerült, a megfelelő topicokban.
Akik meg rosszul jártak, azok nem mesélnek ilyen történeteket. Nem sok körülmetélt van, aki elmeséli, hogy neki fájdalmas a szex. De mégis vannak ilyenek. Én magam ismerek olyanokat, akik pl eleve nem szeretik az orális szexet, mert nem érzik a körülmetéltség miatt rendesen, nem jó és kész, nem csinálják. Ez nem általános, de én tudok ilyenről, tény és kész...
Ha te csak a férjedből indulsz ki, abból nem tudod megítélni azt, hogy általában azért 5ből legalább 1 körülmetélt elégedetlen a műtét utáni állapottal.
De mi van akkor, ha ez (mindjárt nekemesik az aktuális körülmetélőspropagandista, van itt az indexen bőven ebből az állatfajtából) a szám nem igaz és csak minden századik körülmetélt elégedetlen? És ha minden ezredik? De az ÉN FIAM AZ, az isten verje meg!!

Hatodéves 2010.09.21. 21:04:15

És persze, az ilyen eseményekből lesznek (érthető módon) a spekulációk arról, hogy melyik szemét pénzéhes orvos hány forintért hajlandó újraéleszteni...

Biztos vannak hálapénz-vadászok, akár nem is ritkák. De én évek óta járkálok gyakorlattól gyakorlatra, Budapest szinte minden kórházában. Betegként pedig még sosem adtam egy fillért sem.

És összességében az a benyomásom, hogy a kavarodás mögött a legtöbbször kavarodás van, nem megfelelő kommunikáció és nem pedig sarlatánság és lelkiismeretlenség.

50-es anyuka 2010.09.21. 21:04:59

@IrishOak: Sajnos nincs rá lehetőség, nem áll velünk szóba. Hanyagok voltunk és elrontottuk. Kár is erről beszélni :(

50-es anyuka 2010.09.21. 21:05:48

@huncut: Erre sajnos nincs mód :((

gld 2010.09.21. 21:06:53

@50-es anyuka: ne haragudj, de miért mondod, hogy tönkretettétek? A Te kezedben volt a szike? nyilván nem azért vitted 10 évese a fiadat orvoshoz, hogy tönkrerakják az életét... Az önvád szerintem nem visz előre.

Nem tudom, mit értesz a Ti hanyagságotokon. Talán azt, hogy sokáig nem foglalkoztatok a problémával... Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy elég kevés olyan emberi hiba van a világon, amit ne lehetne jóvátenni...

Ne adjátok fel.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.21. 21:07:46

Én most csak a posztot olvastam el, a kommenteket csak majd miután lehiggadtam. Jótanácsként mondanám az esetleg később így járó szülőknek, hogy ha másnap ambuláns műtét van, amire reggel étlan-szomjan kell bejelentkezni, akkor a gyereket éjszaka fel kell ébreszteni inni; ha reggel 7-re mentek, akkor hajnal 1-2 körül, ha 9-re, akkor hajnal 3 körül, és így tovább.
Aztán ha megérkeztünk, és becsekkoltunk, és egy órán belül nem tudják megmondani még azt sem, hogy mikor műtik(!), akkor szépen kinyitom a táskámat, a gyerek a magunkkal hozott szendvicset szépen megeszi reggelire, iszik amennyi jólesik, és hat óra múlva lehet műteni.
A kokas csípje már meg az alapvető emberi jogunkat a korrekt tájékoztatáshoz.
De ezt persze csak első mérgemben írom, lehet, hogy még átgondolom és megváltoztatom a véleményemet. És az is lehet, hogy nem.

huncut 2010.09.21. 21:08:23

@50-es anyuka: A moderátorok ingyért dolgoznak, bizalomból, a saját idejük terhére. Kéretik őket megbecsülni, mert tesznek valamit valamennyiünk érdekében (bár jobban szeretném, ha minél kevesebet tennének :-)). (És nem, nem vagyok moderátor, nem is vállalnám. :-))

50-es anyuka 2010.09.21. 21:08:39

@gld: Nem. A fiunk azért haragszik, mert nem jártuk körbe a témát eléggé. Mert nem vittük el a már akkor is létező plasztikára a metélés helyett. Vagy, nem csináltattuk részlegesre, mert elhittük, hogy a teljes az IGAZI. (Igazi barbárság)
És nem kérdeztünk meg senkit, csak még egy védőnőt :(
Aki persze ugyanezt elmondta.
Akkor nem volt semmi gond.
Később láttuk, hogy eleve a különbözőség problémát okoz, erőltettük a táborokat, úszást, amivel csak még jobban elmérgesedett az egész történet... azt gondoltuk, hogy ez nem lehet nagy gond. De az volt.
Aztán jött a még nagyobb baj, amikor már 20 éves kora után szexuális életet akart volna élni, de nem tudott és a mai napig nem tud... ez van

gld 2010.09.21. 21:11:06

@50-es anyuka: de mi van akkor, ha ezt helyre lehet hozni? Nem hiszem el, hogy nem... Nem hagyhatjátok ennyibe... Egy huszonéves srác igenis éljen teljes életet, és egy ilyen balul elsült dolog ne tegye már tönkre az Ő és az egész családja életét.

Tényleg sajnálom...

50-es anyuka 2010.09.21. 21:12:18

@huncut: Én nem hiszem, hogy a teljes körülmetélésre vonatkozó finom ellenvéleményt úgy kimoderálnák PERCEKEN BELÜL egy topicból, hogy amögött nincs komoly anyagi motiváció.
Konkrétan nem engednek be engem az index fórumára, a teljes fórumról vagyok kitiltva, mert merészeltem szólni azok ellen, akik amúgy az index szabályát be nem tartva, (körülmetélést, kizárólag teljes körülmetélést propagáló) weboldalt reklámoznak úgy, hogy közben ők nem is orvosok és persze a honlapra ki van írva ügyesen, hogy nem is vállalják a felelősséget senki testi épségéért... hát ez megy itt.

Ha nem pénzért, akkor miért csinálják ezt?
Ha ezért nem kapnak pénzt a fórummoderátorok - amit kizártnak tartok én és egy egyre bővülő kör, akik egy levelezőlistán már tartjuk is a kapcsolatot, hogy előbb vagy utóbb jogi lépéseket tegyünk az oldal üzemeltetői ellen, valahogy - akkor annál szomorúbb a történet!

Hatodéves 2010.09.21. 21:12:40

@50-es anyuka:
Minden sort fáj olvasni.
"Már 25 éves korában rájött, hogy nem neki kell szégyellnie magát?"

Vagyis 15 éven át szégyellte magát, megkeseredett, elfordult mindenkitől, szenvedett. Ez önmagában indokolna egy pszichoterápiát, ahogyan a családi problémák is.

Az anyukák általában olyan aranyosak és lelkiismeretesek, hogy mindenért magukat hibáztatják. Ismerek olyat, aki a gyermeke egyébként jóindulatú epilepsziája miatt vádolta magát, mert úgy gondolta, hogy az ő hibája...

Sajnos amikor valami mellett döntünk, nem látjuk előre a következményeit. Nem tudjuk előre, hogy mikor fog csúszni az út, ledőlni egy fa, rosszul sikerülni a műtét. Utólag olyan könnyű azt mondani, hogy "Ha tudtam volna, hogy ezt történik..."

Nem hiszem, hogy bárki, aki olvasta a sorait, Önt tartaná felelősnek...

50-es anyuka 2010.09.21. 21:14:06

@gld: Már nem huszonéves és igen, tönkretette az életét.
Én igyekszem személyesen és most, hogy már itt tart a technika, a neten is minél több embernek elmondani, hogy ezeket a gondokat megelőzni kell és nem utólag segíteni próbálni.
Az itthoni nagy szaktekintélyek amúgy már nemet mondtak, nem hiszem, hogy az elmúlt 8-10 évben annyit fejlődött volna a tudomány, a fiammal meg nem tudok kommunikálni. Csak veletek, így legalább ezt elmondom és remélem, hogy más nem jár így a gyerekével :(

50-es anyuka 2010.09.21. 21:17:38

@Hatodéves:
Nem megkeseredett, hanem kerülte azokat a szituációkat, ahol le kell húznia a nadrágját. Ennyi volt....
Az viszont nagyon is igaz, hogy mi tehetünk arról, hogy ez így történt. Mint megtudtam, mások is jártak hasonlóan (főleg a Heim Pálban) és náluk is annyi volt, hogy a gyerek szülei elhittek mindent. Mert az orvos mondta.

Pedig van megoldás, régóta. Nem kell lecsonkolni az EGÉSZ BŐRT, miért kéne?
Miért ne lehetne bemetszeni? Részlegesen metélni? Miért kell még sokszor ma is az orvosoknak ajánlgatni fűnek-fának a teljes körülmetélést, mint kizárólagos jó és megbízható módszert? Miért mondják, hogy nincs kockázata, amikor egyértelműen van?

huncut 2010.09.21. 21:17:55

@50-es anyuka: Itt nem ugyanazok a moderátorok, mint a fórumon.
Ott viszont én is voltam moderátor, szóval belülről is láttam, hogyan mennek a dolgok (nem véletlenül nem vállalnám többet :-)).

gld 2010.09.21. 21:18:07

@50-es anyuka: remélem, megírod a teljes történetet ide a blogra. Tényleg nagyon érdekelne.

Nem nagyon tudok már mit mondani sajnos :(

TamásD 2010.09.21. 21:19:48

@Felicitasz: Gratulálok, ügyes. Ha az a cél, hogy 6-8 órán belül (vagyis kvázi aznap) biztosan ne operálják meg a gyerekedet, még ha lehetne is, akkor nyugodtan etesd-itasd.

Gondold át még egyszer.

kov_vacs 2010.09.21. 21:22:39

Szülőként az a gondom ezzel a várakozással, és csak az, hogy

információ.

Látom, hogy sok a gond, kevés a személyzet, az itt olvasott kommentek alapján a műtétek nem tervezhetők annyira, mint amennyire civil szemmel gondolhatná az ember, az éhgyomor nagyon fontos, stb.

Akkor ha én vagyok a főnök a kórházban, akkor kirakatok egy hatalmas információs szöveget a falra,
ha megengedhetem a luxust, akkor az összes műtétre érkezőnek a kezébe adok egy papírt,

ahol ezek normálisan, józanul meg vannak fogalmazva. Hogy a műtéti sorrend tájékoztató jellegű, a sürgősségi előbb kerül be, a sterilitási sorrend szerint számít (felsorolva a jellegzetes sorrendet),
elképzelhető, hogy a páciens csak délutén négyre kerül sorra, akkor is fontos, hogy ne egyen-igyon,
ha valaki pocsékul érzi magát, 12-től jelezheti a nővéreknek, hogy kér infúziót.

Pl. ennyi.

És akkor nem ülök ott szülőként a gyerekemmel a teljes bizonytalanságban. A gyerekemnek el tudom magyarázni a helyzetet, nem zavarom feleslegesen a kórházi dolgozókat, számukra megválaszolható kérdéseket teszek fel és józan kéréseim vannak.

Nekik könnyebb a munkavégzés, nekem nem olyan nehéz a helyzet elviselése, mindenki jobban járt.

huncut 2010.09.21. 21:23:03

@TamásD: De az éjszakai itatás azért még rendben van, nem?

Hatodéves 2010.09.21. 21:25:16

@gld:

Én is csak magamat tudnám ismételni :(

huncut 2010.09.21. 21:28:38

@kov_vacs: Én úgy látom, van azért olyan hely, ahol elég rendben mennek a dolgok. Amikor legutóbb kórházban voltam, a szobatársaimat valamennyiüket műtötték, és bizony úgy ment minden, mint a karikacsapás. És műtét után ott voltak a nővérkék az innivalóval, hozták az ételt, amikor már lehetett enni, figyeltek mindenkire. Biztosan nem lehet ezt mindenütt így végezni, de talán a szervezésen is múlik.

TamásD 2010.09.21. 21:32:19

@huncut: Igen, bár nem biztos, hogy ezért 3-kor felkelteném a gyereket, mert akkor meg azért lehet nyűgös.

A hivatalos álláspont szerint altatásban végzett műtét előtt 6 órának kell eltelnie, addigra biztosan kiürül a gyomor. Tisztán folyadék igazából már hamarabb is túljut a gyomron, de nem sürgős műtét esetén senki nem fog akarni kockáztatni. Gerinci érzéstelenítésnél ugyanez a helyzet, mert ha nem sikerül megszúrni, akkor vagy elmarad a műtét vagy altatás, és lásd az első pontot.
Helyi érzéstelenítéshez elvileg nem kell koplalni, ha biztosan megoldható altatás nélkül (pl. van ahol a sérvműtétet is megcsinálják lokálban, de hanem sikerül, és altatni kell, lásd az első pontot.)

kov_vacs 2010.09.21. 21:38:18

@huncut: Én is tudok olyan helyet, kórházat mondani, ahol nagyon jó a szervezés! Bár ez nem műtétes rész, hanem gyermekágyas osztály. Többször szültem ott, és az volt a meglepő, hogy pár év alatt hatalmasat fejlődtek, miközben éppen a pénz fogyott el drasztikusan, egyre ügyesebben és emberségesebben szerveztek és (!)informáltak. Pl. ott is kikerült minden szobába sok érdemi infó, már érkezéskor megtudhattam, kitől lehet kérdezni, hol lehet segítséget kapni - amire korábban nem fordítottak figyelmet.
Egy konkrét példa, ez is olyan, hogy kevesebb pénz, kevesebb dolgozó, mégis normálisabb rendszer: első alkalommal elvileg a személyzet cserélte az elkoszolódott keresztlepedőt, mi erről nem tudtunk semmit, hogy hogy zajlik, gyakorlatban összevissza ment, a lelkiismeretes nővér megcsinálta. Utóbb megmondták, ha koszos, hozzuk a nővérpulthoz, adnak helyette tisztát, rakjuk fel magunknak, ÉS ha valakinek ez túl nehéz, szívesen segítenek. Nem kellett kérdezni, elmondták mindenkinek a tudnivalók között.
Szóval ilyesmik. Erre mondom: ha van infó, akkor a kevesebb szolgáltatás mellett is normálisabban érzi magát az ember.

nanemárrr 2010.09.21. 21:41:30

@IrishOak: hú,most jól megfogtál! :)
- hogy mi történt 2004-2005-ben? Passz! Igazából azért nő az autizmussal élők száma, mert egyre finomabb, érzékenyebb a diagnosztikai rendszer, így a nagyon a spektrum szélén lévőket is képesek diagnosztizálni.
- mi van a 18-20 évesekkel? Hm...kikerülnek az iskolából, idő kell mire újra visszatalál a szülő a rendszerbe a fiatal felnőttel, hogy megfelelő helyen tudhassa. Gondolom én?!
- korábban valóban nem volt kimondott integráció, de régóta jelen vannak az iskolákban -spec.-ben és többségiben egyaránt-, csak esetleg nem nevezték nevén a gyereket. Mármint elvolt az osztályában azzal, hogy kicsit furcsább, kicsit/nagyon nehezen kezelhetőbb, mint a társai, de muszáj valamit kezdeni vele. Legrosszabb esetben szociális intézményben.
De szerencsére már most javuló tendenciát mutat az intézményes nevelésük.

Volt még kérdés? :)

Ja, az autizmus nem betegség! Mármint egyik kérdésedben így szerepelt, hogy beteg, de nem, ez egy állapot!

pakesz (törölt) 2010.09.21. 21:59:05

@huncut: "Mondjuk azt nem értem, miért kell szabadságot kivenni kórházi ellátáshoz. Oké, rendben, a műtét másnapján már be tud menni dolgozni, de ez akkor is kórházi ellátást igényel, jár neki a táppénz."

versenyszferanal lesz@rjak hogyha az ember beteg
teljesiteni kell kulonben lottek a lovettanak, melonak
raadasul nagyon sok ember sajat magat foglalkoztatja, ami azt jelenti hogy neki nincsen fonoke akinek csak elpanaszolja a banatat...

El Visco Stello (törölt) 2010.09.21. 22:03:16

Csak, hogy értsem: A fitymaszűkület és a bőrhíd az két golog együttes fennállása? A körülmetélés meg lett csinálva, de csak a bőrhídig? A bőrhíd maradt, de csak szakaszos? Műtéttel nem lehet leválasztani a makk pereméről? Alatta átjárható?
Nem akarom elhinni, hogy nincs sebészi megoldás. A lelki sérülés a nagyobb.
Reméljük, hogy lesz egy megértő lány, akinek ér annyit a fiatalember, hogy közösen megoldják.

gld 2010.09.21. 22:05:59

@pakesz:

"versenyszferanal lesz@rjak hogyha az ember beteg
teljesiteni kell kulonben lottek a lovettanak, melonak
raadasul nagyon sok ember sajat magat foglalkoztatja, ami azt jelenti hogy neki nincsen fonoke akinek csak elpanaszolja a banatat..."

Hát lassan az is versenyszféra lesz, amiről eddig sosem gondoltuk volna :)

Amúgy az "államiban" sem arra tartja az ember a főnökét, hogy legyen kinek panaszkodnia ;)

Blue_Angel 2010.09.21. 22:12:16

Fél éve mi is átmentünk ezen: fitymaszűkület-műtét altatásban (körkörös Z-plasztika) Nekem azt mondták, altatás után sincs még biztos nyelési-reflex, ezért nem lehet inni.
TamásD: Két kérdésem lenne, ha lehet, kicsit talán off.
Ha a fél évvel ezelőtti altatásból rosszul, nyugtalanul és hányással ébredt, valószínűsíti-e, hogy a mostani köldöksérves műtétnél is ez lesz, vagy megúszhatjuk?
És hogy anno a 3 éves lányom a köldöksérv műtétje előtt kapott nyugtató kúp ellenére emlékezett arra, hogy rossz szagú lufit kellett fújnia a műtőben, mitől lehetett? Sokat váratták beadás után vagy kicsi volt az adag? Mert olyan dolgokat mesélt a műtősfiú tetoválásáról, akár a bent lévő műtőorvosok beszélgtéséről, ami teljességgel hihető és tőlünk nem tudhatott róla.

mzperxx 2010.09.21. 22:12:23

ez az egész magyar egészségügy egy nagy káosz, és azért káosz, mert akik benne vannak, nem szeretik a rendet, mert a zavarosban lehet halászni, lógni, kifogásokat találni, a rendben nem lehet. szakmailag némileg tisztelem, emberileg nem tisztelem jobban az orvosokat mint bármely más embert. nincs olyan magyar egészségügyi intézmény, ahol az ember azt éreznié, hogy szervezetten és tervezetten mennének a dolgok, ahol az ember átlátná, hogy milyen vizsgálatot mikor hol és miért kell elvégeztetnie, hogy a vizsgálatok hogy állnak össze egésszé. hogy az orvost érdekli a beteg kórtnai előélete. stb

huncut 2010.09.21. 22:13:31

@kov_vacs: Bizony-bizony, a szervezés, a tájékoztatás nagyon sok problémát megoldhat. A pénzből, orvosból meg ápolóból kevés van, akkor viszont nem marad más megoldás, mint a szervezés.

kisQtya 2010.09.21. 22:13:33

@kov_vacs: Én a volt BM-kórházban tapasztaltam ilyet. Bevittem apámat, az asztalon tájékoztatólap volt, rajta a beteg neve, szoba száma, telefoni elérhetősége, a kezelőorvos neve, telefoni elérhetősége, stb. Remek sebészet, remek belosztály, remek ideggyógyászat, mindennel meg voltunk elégedve.
Na, ezt a kórházat be is zárták. Azóta csak bolyongunk ebben a kuplerájban, amit magyar egészségügynek neveznek.

huncut 2010.09.21. 22:18:34

@pakesz: Én is önfoglalkoztató vagyok, és bizony a határidő az határidő. De ha valami komolyabb akadály bukkan fel, akkor a megbízóimmal mindig megtaláljuk a kompromisszumot. Kölcsönös megbecsülés és bizalom. Nem élünk vissza a lehetőségekkel. És akkor azért sok mindent meg lehet oldani. :-)

kisQtya 2010.09.21. 22:22:19

@TamásD: Ne nézz madárnak. Láttam én Németországban műtéti kiírást. Pontosan tartva.
Egyébként egy dologra nem tértél ki. Helyes-e két és fél kilós, három hónapos koraszülött ikerbabát 16 órán át étlen-szomjan tartani. Erre még nem tértél ki. Azt már elmondtad, hogy mi9nden mindig közbejöhet, amit a betegnek mindig tudomásul kell venni.
Tehát még egyszer: helyes volt-e a babát 16 órán át megfosztani a folyadéktól????

Gunilla 2010.09.21. 22:46:45

@50-es anyuka: Néhány éve láttam a tévében egy ismeretterjesztő műsort egy rosszul elsült körülmetélésről. A pár hónapos gyerek műtétjét úgy elrontotta az orvos, hogy el kellett távolítani a farkincáját. Az orvosok erre azt a megoldást javasolták, hogy neveljék fel lányként a fiút. Így is történt, de a gyerek nem tudott beilleszkedni a kislányok közé. Felnőtt volt már, mire megtudta, mi történt vele. Közben annyira fejlődött az orvostudomány, hogy vissza tudták műteni férfivá. Viszont annyira kikészült már az illető idegileg az egész helyzettől, hogy öngyilkos lett. Azért írtam le a példát, hogy lássátok, vannak súlyos balesetek a körülmetélésből. Remélem, a fiadnak egy jó sebész megoldja majd a problémáját, mert ez valóban tarthatatlan állapot.

TamásD 2010.09.21. 23:40:05

@kisQtya: Szerinted mi történik Németországban, ha valamelyik műtét nem úgy alakul ahogy tervezték? Befejezik félúton, hogy időben kezdődhessen a következő? Én is láttam már magyar műtéti kiírást pontosan betartva, meg felborítva is.

Nyilván nem helyes a gyereket éheztetni és halogatni, ezt nem is vitatja senki, de ha nem szórakozásból, vagy valamilyen szervezési hibából alakult így, hanem volt oka, akkor azért nem is világraszóló mulasztás.

TamásD 2010.09.21. 23:42:14

@kisQtya: Amúgy milyen 3 hónapos babát? Nem 3 éves gyerkőc volt véletlenül. Milyen koraszülött, milyen iker?

pakesz (törölt) 2010.09.22. 01:35:02

@huncut: ok megertem en...
tehat elmegyek a tuzepre es ott kozlik velem, hogy az ami ott kint all az mar el van adva, tudomasul veszem hazamegyek jovo heten megint kiveszek egy nap szabit hatha tobb szerencsem van
ezt nem csak a tuzeppel jatszom el, hanem pl. a futesszerelovel is, varok ra ket napot
vagy legyunk turelemmel a peksegnel is? elvegre az is kell az elethez nem?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.22. 01:45:02

@TamásD: Átgondoltam. Igazából az elmúlt néhány órában újra meg újra arra jutok, hogy kiszáradt, kimerült állapotban nekimenni egy műtétnek annyi komplikáció esélyét növeli meg, hogy úgy már nem érdemes egy nem sürgősségi és opcionális beavatkozást bevállalni. Én nem tenném; tökre aggódnék, hogy mi lesz a következménye.

Az ember elolvassa ugye (már ahol megkapja írásban) az összes lehetséges kockázatát az altatásnak, ilyen gyógyszernek, olyan gyógyszernek és magának a műtétnek. De azt már nem tudom se elolvasni, se aláírni - mert a teszteket, kísérleteket sem így tervezik -, hogy hogy néz ki ugyanez kisgyereknél, kiszáradásközeli állapotban, x helyett 3x óra éhezés után.

Műtsék másnap. Én betartani csak olyan előírást tudok, amit közölnek velem. Ha a műtét időpotját nem közlik, akkor nagyon sajnálom. A szerencsétlen kölköm egy ügyfél, nem egy áldozat; nem az ő hibája, ha a rendszer csapnivaló, viszont az én kötelességem, hogy az érdekeit megvédjem (tekintve, hogy az összes rövid- és hosszútávú következménnyel is én szívok, felelősséget vállalni meg senki nem fog).

kov_vacs a 21:22-ben tök jól leírja, mi kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk; emögé csak felsorakozni tudok.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.22. 01:49:39

@TamásD: KisQtya sajátja itt fentebb, a kommentek között. Illusztráció gyanánt írta meg, mintegy jelezve, hogy a poszt szerzőjével nem valami egyedi eset történt.

dr. Trebitsch 2010.09.22. 03:27:40

@werem: érdekesnek tartom, hogy altatóorvosként úgy gondolod, hogy egy hároméves gyereknek el kell fogadni azt, hogy 16 órán keresztül nem ihat semmit...

dr. Trebitsch 2010.09.22. 03:32:05

@Takács Bálint: nem azt írta, hogy 16 órát csúszott a műtét, hanem azt, hogy 16 órán keresztül nem ihatott a gyerek. Ha feltételezzük, hogy egy 3 éves gyerek éjjel alszik LEGALÁBB 8 órát (akiket én ismerek, azok többet szoktak aludni), és azt orvos azt mondja, hogy reggel már a gyerek nem ihat, akkor bizony a 8 órás csúszás pont 16 órát jelent étlen-szomjan egy 3 éves gyereknek...

huncut 2010.09.22. 06:28:30

@pakesz: Ha a tüzépnél így járok, legközelebb telefonálok nekik egy nappal korábban, hogy van-e olyan árujuk, amit keresek, nem megyek oda feleslegesen, a pékség helyett meg beugrok egy kisboltba. A fűtésszerelő sajnos megkerülhetetlen, át is verhet (és akkor kereshetek másikat), de akkor ráment egy napom, elkönyvelem veszteségként. Épp egy kórházban nem lehet ugyanezt megtenni? Nem mondom, hogy ez így jó, de lássuk be, vannak kivédhetetlen helyzetek. Másrészt ha annyira ki van centizve az időm, akkor beszélek egy-két nappal korábban egy orvossal, hogy ez és ez a problémám, meg lehet-e valahogy oldani. Mindig van megoldás.

P75 2010.09.22. 06:34:59

@Felicitasz: Hogy mi, méghogy ügyfél, fúj, ilyet itt nem szabad leírni, mert aki szerint a beteg ügyfél, az biztos egy bankszektorból ideszakadt okoskodó f@sz :-)

Parajpuding 2010.09.22. 08:26:14

A felháborodás mellett ott is nyugodtan szóvá lehet tenni a problémát, nemcsak itt rinyálni. De te ahogy ott sem mertél megszólalni, az intézmény nevét sem merted leírni. Sajna a gyávaság a mai világban nem kifizetődő. Lásd a saját tapasztalatod. Én nem tűröm az ilyesmit szó nélkül. Érdekes módon utána semmiféle elégtételt nem próbálnak venni ezért. Nem is ajánlanám az ő érdekükben.

Parajpuding 2010.09.22. 08:32:07

@mzperxx: az egészségügyben dolgozók java elment külföldre, vagy más területen dolgozik. Csak az alja maradt meg - tisztelet a kivételnek, mert azért az is van -, ezért ilyen az egészségügy. Empátia, korrektség, szakmai hozzáértés, tisztességes emberi hangnem nulla. Pedig ez nem pénz kérdése. Csupán jellemé.

Dwokfur 2010.09.22. 08:34:26

Az is megeshet, hogy az operatőr is étlen-szomjan van 8-16 órája...

huncut 2010.09.22. 09:09:17

@Parajpuding: Ez meg hamis általánosítás, ennek így nincs értelme. Ahogy minden más szakmában, az eü-ben is vannak gazemberek, és vannak szép számban tisztességes, korrekt szakemberek is.

huncut 2010.09.22. 09:10:15

@Dwokfur: Egy felnőtt nem egészen ugyanúgy viseli ezt a helyzetet, mint egy kis 3 éves.

pakesz (törölt) 2010.09.22. 09:22:53

@huncut: igen igen?
tehat a tuzepnel es a peksegnel ez elfogadhatatlan? szepen keresel masikat? egeszsegugyben meg persze el van fogadva, hogy szabadon garazdalkodnak az ember idejevel?

en ezt a peldara irtam: kisQtya 2010.09.21. 17:56:48

a posztban szereplo pelda meg tul kegyetlen es vedhetetlen

Fekete Dália 2010.09.22. 09:39:52

Nem jattoltatok eleget:(

Az én egyik ismerősöm a 90-es évek végén járt hasonlóképpen, csak ott nagyobbacska fiúról volt szó.
Már a műtőasztalon feküdt a gyerkőc, amikor "tisztelt" TÓCSA úr megkérdezte, hogy ki volt az a hülye doki aki ezt a kisfiút műtétre jegyezte elő, természetesen ő volt az, félig bealtatva, öntudatlan állapotban szedték le az ágyról és hazaküldték a gyermeket, szerencsére ott dolgozott a "közelben" egy rokon, akihez átvitték a fiúcskát, akinek addigra már vészesen leesett a vérnyomása.
A rokon gyorsan visszafutott velük a doktor doktorovicshoz, és jól összeveszett vele, még egy pert is beígért neki, hogy aszongya nem volt elég az elmúlt héten meghalt 19 éves lány ügye hiányzik néki a per(endoszkópos műtét, műhibával), na erre összesereglett a fél intézmény, és nem az ordibáláson szörnyülködtek el, hanem szinte tapsoltak örömükben, hogy végre valaki ki merte nyitni a száját.
Egyedük TÓCSA jegyezhetett elő műtétet, szinte csak ő műthetett, a saját szobája előtt akár órákig várakoztatta a betegeket, akitől nem kapott pénzt az úgy járt ahogy.

huncut 2010.09.22. 09:56:48

@pakesz: Eszemben sincs védeni a posztban ábrázolt helyzetet, elfogadhatatlan a számomra egy kisgyereknél ez a bánásmód, és igen, felháborító, hogy egy néhány perces beavatkozás miatt két napig kellene bent feküdni egy kórházban csak azért, hogy sorra kerüljön valaki. De egy felnőtt először is könnyebben viseli, másrészt meg annak a rögzítő fémlapnak a kivétele megoldható másképp is: ha tényleg annyira ki van centizve az ideje, akkor tehet érte érdemben, mondjuk fizet érte, hogy a számára megfelelő időpontban történjék a beavatkozás (mondjuk egy magánklinikán).

Ha egy adott pékség adott termékére vársz, kivárod a sorodat. Ha mindegy, csak kenyér legyen, akkor elég könnyen megoldod a helyzetet, veszel, ahol kapsz. Ha az eü-ben nem akarsz pluszban fizetni, akkor várd ki a sorodat, és vedd figyelembe, hogy nincs olyan választék, és kiszolgáltatottabb vagy, mint a pékségeknél.

Te is, én is fizetjük az árát a kétnapos bentfekvésnek, és persze hogy ez nem jó, de ez már nem orvosi, hanem szervezési kérdés. De attól, hogy a fontos ember délben hazamegy, aztán nagy dérrel-dúrral pár nap múlva újból kezdődik az egész cirkusz, nem oldódik meg semmi.

pakesz (törölt) 2010.09.22. 11:13:05

@huncut: en azert probalok itt ervelni, hogy ez legyen meg a jelenlegi egeszsegugy keretein belul :)

hogy en fizetek pluszba valamit es azonnal megcsinaljak

cenzorilla 2010.09.22. 11:32:24

@fehérzaj:

Nem jattoltatok eleget:(

Az én egyik ismerősöm a 90-es évek végén járt hasonlóképpen, csak ott nagyobbacska fiúról volt szó.
Már a műtőasztalon feküdt a gyerkőc, amikor "tisztelt"...... úr megkérdezte, hogy ki volt az a hülye doki aki ezt a kisfiút műtétre jegyezte elő, természetesen ő volt az, félig bealtatva, öntudatlan állapotban szedték le az ágyról és hazaküldték a gyermeket, szerencsére ott dolgozott a "közelben" egy rokon, akihez átvitték a fiúcskát, akinek addigra már vészesen leesett a vérnyomása.
A rokon gyorsan visszafutott velük a doktor doktorovicshoz, és jól összeveszett vele, még egy pert is beígért neki, hogy aszongya nem volt elég az elmúlt héten meghalt 19 éves lány ügye hiányzik néki a per(endoszkópos műtét, műhibával), na erre összesereglett a fél intézmény, és nem az ordibáláson szörnyülködtek el, hanem szinte tapsoltak örömükben, hogy végre valaki ki merte nyitni a száját.
Egyedük.......jegyezhetett elő műtétet, szinte csak ő műthetett, a saját szobája előtt akár órákig várakoztatta a betegeket, akitől nem kapott pénzt az úgy járt ahogy.

Megkérlek, hogy tartsd be a szabályt, személyiségi okok miatt, intézményt írhatsz, nevet nem.

huncut 2010.09.22. 12:07:40

@pakesz: Szerintem meg nagyon is külön kellene választani az állami, tb-keretekbe férő ellátást a fizetős, különigényestől. Ha nincs köztük határ, akkor simán előfordulhat, hogy egy ötperces kisműtéttel két napig fekszik bent a páciens az állami tb terhére, ha előreveszik a sietni akaró fizetősöket...

Fekete Dália 2010.09.22. 12:58:48

@cenzorilla:
OK
Nem is írtam ki csak a gúnynevét, ebből szerinted ráismer valaki?

cenzorilla 2010.09.22. 13:20:40

@fehérzaj:

Én nem ismertem rá. :D
Nekem simán egy név volt. :)))

Hozzá Szóló 2010.09.22. 15:41:41

@50-es anyuka:

Fiaddal egy cipőben járok.
A fórumokról még nem tiltottak ki, de az egészségügyi fórumokból ki vagyok tiltva.
Ez a körülmetélős oldal egyértelműen pénzszerzésre van és én egészen biztos vagyok benne, hogy a moderátorok azért olyan gyorsak és lelkesek, mert ők is benne vannak.
Ahogy az orvosok is benne vannak, akiket a körülmetélős oldalon reklámoznak. Hiszen hozzájuk mennek be a betegek, akik a honlapon látták, hogy van lehetőség, lehet menni.
Ennyi, ez az igazi biznisz. És keményen működik. Nem csak téged meg engem moderáltak ki meg tiltottak ki. Van egy tag, egy hozzászólásában le is írja, az összes egészségügyi topic között a körülmetéléssel foglalkozó az egyetlen olyan, ahonnak ennyi, rekordszámú hozzászólást töröltek. Pedig nyilván nem zsidózás folyt ott és amiatt, egyszerűen nem fér bele az "ingyen dolgozó" (bruhaha) moderátoroknak és az őket pénzelő szarháziaknak, hogy valaki le meri írni azt, hogy amit csinálnak, az undorító és nem viselik el, hogy a szűkületre van 21. századi eljárás, amiket amúgy már a 20. században is használtak...

Nem lehet mit csinálni, sajnos a fórum az indexé, az index moderátorai a nagy urak, azt tesznek, amit akarnak, akár indok nélkül.
Ha nem tetszik, eltakarodhatunk, ilyen ez :(

Hozzá Szóló 2010.09.22. 15:55:57

"Csak, hogy értsem: A fitymaszűkület és a bőrhíd az két golog együttes fennállása?"

Válaszolok, mert hasonló cipőben járok, elrontott körülmetélés...
A fitymaszűkületre vannak megoldások. Ha radikális lépést tesz valaki, azaz lecsonkol mindent, akkor tipikus probléma szokott lenni a bőrhíd. Ez a teljes körülmetélés egyik legrosszabb mellékhatása, nekem is gondot okoz:
www.infocirc.org/multimedia/penis2.jpg
Vannak ennél durvább bőrhidak is, amik még durvábban feszítenek, attól függően, hogy mennyire erős a feltapadás, ahogy odakötött, itt durvább:
img.medscape.com/fullsize/migrated/507/161/un507161.fig5.gif

Itt egy egész oldalon mutatják azokat a problémákat, amikről sokan nem is tudnak, sokan pedig szemérmesen hallgatnak, pl a körülmetéléspropagáló honlap készítői, akik szerint az elrontott körülmetélések könnyen helyrehozhatóak utóbb:

www.circumstitions.com/Restric/Botched1sb.html

Persze hazudnak, mint a vízfolyás. A hülye is látja, hogy ezekből a péniszekből az életben nem lesz kívánatos, tisztességes kinézetű pénisz.

"Nem akarom elhinni, hogy nincs sebészi megoldás. A lelki sérülés a nagyobb."

Nem tudom, 50es anyuka fiával kapcsolatban te miért vagy ilyen jólinformált, ha jól olvasom, ő maga se találkozik vele, te tudsz valamit? (Már bocsánat ezért a kérdésért)

"Reméljük, hogy lesz egy megértő lány, akinek ér annyit a fiatalember, hogy közösen megoldják."

Én meg azt remélem, amit az anyuka: hogy vége lesz az őrületnek és mindenkit csak annyira gyógyítanak, amennyire kell és nem csonkolnak le fölöslegesen érző és funkcióval bíró szöveteket.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása