Vegye le a bugyiját!

2010.09.03. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

Az én történetem másfél évvel ezelőtt kezdődött.Kiütések jelentek meg rajtam mindenhol és mivel kis koromban nem sikerült átesnem rajta, majdnem biztos voltam benne, hogy bárányhimlőm van. Akkor múltam el 18 éves és úgy tudtam, hogy már nem járhatok tovább a gyermekorvosomhoz, akit nagyon szerettem és akinek végtelenül hálás voltam, ezért elmentem az utcánkban található rendelőbe és hasraütéses alapon kiválasztottam az első orvost, aki éppen rendelt (a nevét kiszedtem-Despota).

 

 Végigvártam a sort (megjegyzem csak egy néni volt előttem, míg a másik orvosnál, aki egyidőben rendelt vele, óriási tömeg tolongott),igyekeztem senkinek a közelébe sem menni, majd bementem hozzá bemutatkozni és elmondtam, hogy őt szeretném háziorvosomnak és hogy mi a gondom. Beírta a számítógépbe az adataimat, megkérdezte kihez jártam eddig, hümmögött egy párat és végeztünk is az adminisztrációval.

 

Először is azt mondta, hogy vetkőzzek le, meg akar vizsgálni. Levettem a felsőmet és bár melltartóban voltam, borzasztó kellemetlenül éreztem magamat. Gondolom más is átesett ezen, remélem nem én vagyok csodabogár :). Nézegetett, mint a marhákat a vásárban, majd azt mondta, vegyem le a nadrágomat is. Megkérdeztem, hogy miért, mert ha nem muszáj, inkább nem szeretném. Azt mondta, hogy szeretné látni, a combomon is vannak-e kiütések, mert egyáltalán nem biztos a bárányhimlőben.

 

Levettem a nadrágomat is és még kellemetlenebbül éreztem magamat. Már vagy fél perce nézegetett, amikor azt mondta, vegyem le  a bugyimat is. Komolyan megdöbbentem és azt mondtam, hogy azt semmiképp nem veszem le. Erre azt válaszolta, hogy akkor nem tud rajtam "segíteni". Nem vagyok alapból ijedős típus, de itt szinte rettegtem.

 

Amilyen gyorsan csak tudtam felöltöztem és mint a villám elrobogtam haza apámhoz. Elmeséltem neki, hogy mi történt, totál kiakadt. Azt mondta, hogy menjek vissza a gyermekorvoshoz, úgyis ott vannak még a kartonjaim. Visszamentem hozzá és ő pillanatok alatt megmondta, hogy bizony tényleg bárányhimlőm van és felírt egy kenőcsöt és lázcsillapítót is.

 

Apukám bement hozzá és megmondta, hogy mégsem hozzá fogok járni, majd választott nekem egy orvos hölgyet, akihez mai napig járok és nagyon elégedett vagyok vele.

 

Rita

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamantium 2010.09.03. 23:12:25

@_Molly: láttam, de egy ateista verzióra nem adok, ott csak akkor írja nagy betűvel Istent amikor valakit annak akarnék anyakönyvezni, pl. "te jó isten! " bizonyára egy keresztény ember az ógörög istenek egyikére gondol ilyenkor. szóval szerintem ebben az értelmezésben az Istent hívja bizonyságul ahhoz, hogy igazat mond nem pedig Rát

szabidoki 2010.09.03. 23:15:53

@ninimimi: nem hiszem, hogy pont az USA-t kellene majmolnunk. Gazdag orszag, de attol meg nem "demokratabb".
@Akitlosz: a jogszabaly annyit mond, hogy elvarhato gondossaggal kell megvizsgalni a beteget. A pucerra vetkoztetes es vegbelvizsgalat a tankonyvben van. Volt mar arra pelda, hogy muhibaperben az ugyesz a tankonyvet hozta fel bizonyiteknak, miszerint ott szerepel az a betegseg, amit a kollega benezett. Ha annyira linket szeretnel, ime: www.semmelweiskiado.hu/kiadvanyok/?item_Id=203

DarthVader 2010.09.03. 23:18:04

@adamantium: hát ez beszarás, ne adj'Isten (Na, azért tanulékony vagyok) hogy másnak is igaza lehet :)) Ateista helyesírási szabályzat, ez durva jó:) Iszom még egyet, egészségetekre, felviditotok :)

adamantium 2010.09.03. 23:18:58

@DarthVader: sokat iszol, de ezt is vártam tőled :D

Leroi 2010.09.03. 23:19:17

@DarthVader:
Én ügyelek most, öreg harcos, nem ihatok Veled.
Mi megy?
Calvados?:)

adamantium 2010.09.03. 23:21:12

@DarthVader: bizonyára te ilyenkor már a kisüstire asszociálsz amikor Istenre gondolsz, azért nem gondolod, hogy nagybetűvel kellene írni. ugye nem tévedek?

Leroi 2010.09.03. 23:21:43

@szabidoki:
Na ja, Justitia karmai közt majd mind hivatkozhatunk arra, hogy a puncitakarás prűdsége miatt néztük el a vád tárgyát képező betegséget.
Ott a képünkbe vágják a szakmát, de keményen.

adamantium 2010.09.03. 23:22:02

@Leroi: arra nem telik neki, hisz ő becsületes, empatikus háziorvos :)

Leroi 2010.09.03. 23:23:43

@adamantium:
Szégyellem, de azt sem tudom, mennyibe kerül egy üveggel...
Bornemissza vagyok.
Igaz, nem a kászoni báró Bornemissza, csak bornemissza...:D

DarthVader 2010.09.03. 23:23:57

@adamantium: Tévedsz.

" Namármost. Sok isten van, az egyiknek – „elsősorban a monoteista zsidó-keresztény vallás” (OH. 162. o.) istenének – történetesen az a neve, hogy Isten. De a foglalkozása neki is csak: isten. Hosszan el lehetne rugózni név és foglalkozás egybeesésének helyesírási következményein (vö.: parlament – Parlament), a lényeg, hogy a mai írásgyakorlat az olyan „frazeológiai egységekben” – isten tudja, isten bizony, isten áldja, megvesz az isten hidege, adjon isten, az istenre kérlek, isten a tanúm, az isten fizesse meg stb. – is többnyire kis kezdőbetűt használ, amelyekben tulajdonképpen Istenről van szó. (Egyébként az isten összetételeiben is közszó: istenadta, istenáldott, istenátka, istenkáromló, istenhit, istenfélő, istentagadó stb.)

Ettől persze akinek csak egy istene van, és azt is folyton a nevén akarja nevezni, írhatja nyugodtan mindig nagy I-vel. De mielőtt összefüggést talál hit és kulturáltság, ateizmus és helyesírás között, felcsaphatna egy helyesírási kézikönyvet. "

Nem én irom.

index.hu/kultur/korrektor/isten/

Egyébként a kisüstit nem szeretem. Sétáló Johnny megy :) Módjával.

DarthVader 2010.09.03. 23:26:00

@Leroi: Mondom, sétáló Johnny. Adamantinum szemmel láthatólag nem képes feldolgozni, hogy hülyét csinált magából, ezért tovább vagdalkozik, de hát lelke rajta :) Pedig személyes kontaktus esetén őt is megkinálnám. (Mármint a Johnnyval)

Leroi 2010.09.03. 23:26:04

@DarthVader:

A zsidó vallásban Jahve nevét nem is szabad leírni...

Ja, a J.W. megy...:P
Red vagy Black Label?:)))

szabidoki 2010.09.03. 23:26:50

@Leroi: szerencsere eddig meg csak tanukent voltam jelen birosagi targyalason. Szerintem az lehet a legrosszabb az egeszben, mikor egy beteget sosem latott jogasz olvassa az ember fejere a tankonyvet meg a szakmai szabalyokat.

Leroi 2010.09.03. 23:28:41

@szabidoki:
Egész iparág szakosodott erre.
Vannak jogászok, akik megtanulják a Lampét vagy Petrányit, csak pert nyerjen az általuk védett "sértett fél" a dokival szemben...

ninimimi 2010.09.03. 23:30:55

@adamantium: Igazán kínos, de sajnos ez sem jött be...
A számosság a sokaság szinonímája, de ha nem így lenne, akkor sem helyesírási, hanem stilisztikai kérdés volna. Ez egy másik jegy volt a dolgozatodon, "fogalmazás" néven adtak rá osztályzatot.
Ennyit a "bajnokságról"

@szabidoki: Nem attól demokratább az USA, mert gazdag, hanem attól gazdag, hogy demokrata.
A "majmolás" rémével meg Rákosi elvtárs riogatott először, amikor nyugati példákat hoztak fel neki. Ez aztán évtizedekre rögzült a bolsevizmusban szocializálódott propagandisták érvrendszerében.

adamantium 2010.09.03. 23:31:17

@DarthVader: akkor már inkább chivas vagy attól felfele. persze egy JW blue label az nem visszautasítandó ajánlat :)
@Leroi: a calvados is egyébként kisüstinek tekinthető, gyakorlatilag egy 40% körüli almapálinka. a boulard az egy jó márka belőle kb 8-10 ezer lehet egy üveg, de alapmodelleket 3 ezer körül kapni

Irise 2010.09.03. 23:31:44

@womanestomen: Köszönöm a megértést. Főleg azt,hogy elismered, emberek vagyunk - végre,de jó ezt hallani. Bizony, vitatkozunk, elgépelünk, káromkodunk, és meghalunk. C'est la vie.
Amúgy a temperamentumomról: képzeld el szegény kisorvosaimat! Vagy a férjemet! :D

@Leroi: Tisztelt bíróság! A beteg szeméremérzetét elsőnek tartva, hagytam elvérezni őt a rectumából. Nade csak nem nézhettem be a gatyájába! Nem vagyok én perverz! Kérem felmentésemet.

adamantium 2010.09.03. 23:33:10

@ninimimi: szánalmas vagy, ha már szakmailag gyenge vagy ehhez a helyhez olyanba kötsz bele aminek a jelen posthoz minimális a köze, de hajrá, nem keveredek veled bajnokságba mert ahhoz még sokat kell fejlődj, tudod nem lenne sportszerű

Leroi 2010.09.03. 23:35:06

Az USA attól gazdag, hogy ő ma a XXI. század Római Birodalma.
Ütőképes hadserege fellép bárhol, ahol
az USA érdekeit bárki is veszélyezteti,
elnöki székéből kibuktat bárkit a harmadik világban, ha nem
a Yankee Doodle dallamára táncol és állama gazdaságát nem veti alá az USA monopóliumainak.
Pax Romana...
A világbéke az USA békéje...

Irise 2010.09.03. 23:35:20

De azt ugye tudjátok,hogy a holnapi poszt arról fog szólni,hogy mennyit isznak az orvosok ...

Leroi 2010.09.03. 23:36:55

@DarthVader:
John Walker & Sons Limited
Kilmarnock, Scotland :))

adamantium 2010.09.03. 23:40:53

@Irise: nem ittam még soha, így nem tudok véleményt mondani róla. egyébként nem tudom miért van az az elképzelés, hogy az orvosok szeretik a whisk(e)y-t. hála Istennek én nem sokat kapok belőle, de van kollégám akit már kifejezetten idegesít, hogy nincs kinek adja, annyit kap :)

Leroi 2010.09.03. 23:42:34

A redneck amerikaiak százezrei sem a fasizmust akarták legyőzni 1945-ben. Egy frászt.
Roosevelt majd Truman a német konc reményében indította harcba katonáit,
a győzelem után első teendőjük az volt, hogy kisajátították a nagy német vállalatok (I.G.Farben, Rheinmetall, ARBED Saarstahl, Gustav Krupp AG) részvényeit.
Nürnbergben a katonát példát statuálva felakasztották, a nagyrészvényest (Schacht,Krupp,Thyssen, akik Hitlert pénzzel hatalomrajuttatták) felmentették.
Ennyit az "amerikai igazságról"...

adamantium 2010.09.03. 23:44:32

@Leroi: Hitler kampányának egyik fő szponzora Henry Ford volt, Hitler egyébként több meghatározó elméletét is Fordtól kölcsönözte, meg is köszönte neki az ötleteket egy hivatalos levélben

Leroi 2010.09.03. 23:47:30

@adamantium:
Fordban mindig volt valami az SA-legények vad gyűlöletéből.
Egyszer a vezérigazgatóját kipofozta a gyárkapuig és megmutatta neki üvöltözve, kinek a neve is szerepel odafönnt a homlokzaton...

szabidoki 2010.09.03. 23:48:38

@ninimimi: a gazdagsag meg a demokracia nem fugg ossze. India is demokracia, megis szegenyek, mint a templom egere. Del-Afrikaban is kitort a fene nagy demokracia, aztan meg lehet nezni, mire jutottak vele. Pedig nagyon gazdag orszag volt. Az sem kimondottan demokrata lepes, ha egy orszag a hadsereget hasznalva lerabolja egy masik orszag olajkeszletet...
Azt hogy Rakosi mit mondott, nem tudom, de azt fenntartom, hogy nagyon meg kell valogatni, hogy milyen peldat kovetunk.

DarthVader 2010.09.03. 23:49:10

@DarthVader: Blue label? Összekeversz Krőzussal :)

DarthVader 2010.09.03. 23:50:16

mellesleg szétoffoltuk a topicot, és az Index főhelyére szegeztük :)

Leroi 2010.09.03. 23:52:51

@szabidoki:

Egy júniusi Le Figaro-ban megrázó riportot olvastam a dél-afrikai 400.000 (olvasd: négyszázezer!) búr származású fehér nyomornegyed-lakóról...
A szőke, kékszemű afrikander gyerekek mezítláb járnak suliba, szüleik segélyből, bádogvityillókban tengetik mindennapjaikat...
Ez lett Afrika leggazdagabb országából.
Mandela fekete paradicsoma...

adamantium 2010.09.03. 23:54:57

@Leroi: zimbabwebol mi lett? valaha exportálták a gabonát most milliárd százalékos az infláció és éhen hal a nép, persze az elnök az virít a drága cuccokban

Leroi 2010.09.03. 23:57:58

@adamantium:
Pedig a szoci sajtó visszhangzott akkoriban Ian Smith nevétől, akinek úgymond elnyomó apartheid rezsimje (az akkori Rhodesiában) Afrika szégyene...
Lám, a nagy "felszabadulás" mit hozott...
Habár vadászni azért még magyarok is szoktak járni arrafelé. Egy orrszarvút potom négyezer euróért lehet kilőni...

szabidoki 2010.09.04. 00:01:12

@Leroi: noplizt mennyiert lehet loni? :)

Leroi 2010.09.04. 00:01:42

A poszt alcíme lehetne:
"A bugyitól az apartheidig"...:)))

Jó kis metamorfózis...

DarthVader 2010.09.04. 00:03:27

@Leroi: "Ian Smith részegen le akarta húzni a bugyimat" :)

adamantium 2010.09.04. 00:03:45

@Leroi: jó éjt mindenkinek, holnap ügyelet sajna :(

Leroi 2010.09.04. 00:05:01

@adamantium:
Jó éjt, holnap pedig könnyű ügyeletet Neked!

Leroi 2010.09.04. 00:06:02

@DarthVader:
"Ian Smith megvizsgálta, hogy a bugyimban nem vagyok-e néger"
:)))

DarthVader 2010.09.04. 00:07:51

@adamantium: mi van, mindenki ügyel? Én is holnap kezdem. (Illetve ahogy látom, már ma. Oppá!)

Leroi 2010.09.04. 00:17:19

@DarthVader:
Túléljük, itt ma (tegnap) csend volt, egy beteget vettem fel (VBI).

Nyers Fa 2010.09.04. 00:18:47

Számomra hihetetlen ez a történet. A mai napig meglepődöm egyes emberek hülyeségén.
Ha elmegyek az orvoshoz, nem kérhet olyat ami nekem nem tetszik! Én vagyok a főnök, én fizetek a szolgáltatásért. Vegyem le a bugyimat? Ugyan miért? Nyugodtan meg lehet kérdezni. Az orvos is csak egy szakember, akit én fizetek.
Sokan ezt elfelejtik, pedig az orvosnál egy nagyobb úr van, a BETEG (az Ügyfél, a Vevő)

Leroi 2010.09.04. 00:31:08

@Nyers Fa:
Nono, minden szakmának megvannak a szabályai.

A vendéglőben is fizetsz, mégsem törölheted meg az abrosszal a cipődet.
A fodrásznál nem járhatsz rock-and-rollt a széken himbálózva.
Az kristályüvegboltban nem zsonglőrködhetsz ólomgolyókkal.
Mert kihajítanak.
Megmutatják, mekkora Úr vagy.

Az orvos, a szakember akit...fizetsz?
LOL

Leroi 2010.09.04. 00:39:40

Ha beteg lennék és elmennék egy urológushoz, az csak természetes, hogy betartanám a vizsgálati szabályokat, azaz partner lennék abban, amit az orvos el akar rajtam végezni.
Mert nem vagyok kőbunkó és nem nehezítem meg egy szakember dolgát csak azért, hogy megmutassam én (az ő szakmájában nem járatos), hogy én vagyok a jani, a faszagyerek.
A feltűnési viszketegségben szenvedő kötekedő piti kis senkik képzelik magukról, hogy egy egészségügyi intézményben a személyzet arra való, hogy az ő farkuk állása szerint szökdécseljen körülöttük.
Ha nem tartod be a szabályt, nem vagy beteg.
És nincs helyed egy eü. intézményben, ahol valódi pácienseket kezelnek.
Akiktől az időt rabolod a marhaságoddal.
Ennyi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 01:19:36

@Akitlosz:

www.eujegyzet.eoldal.hu/cikkek/2---klinikai-propedeutika/belgyogyaszati-propedeutika

Tessék. Itt a link, amit kívánsz.

Az, hogy egy bizonyos szakmában totál műveletlen vagy, nem baj. Én sem vagyok otthon például az ipari kerámiatechnológiában.

A baj az, hogy a teljes tudatlanságoddal együtt is azt hiszed, hogy jobban értesz hozzá, mint akinek ez a mestersége.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 01:37:29

@Nyers Fa:

Semmi baj, ha nem működsz együtt az orvossal, mondjuk nem tolod le a gatyádat, ha okkal kéri, akkor abban a pillanatban jogában áll megszakítani az ellátásodat, és a legközelebbi hasonló ellátohelyre irányítani téged.

Azaz öltözz fel, és húzz el.

Leroi 2010.09.04. 06:58:31

@nemigazmá:
Mi van, öcsi, hat még az extasy?
Van még egy pár detox-központ nyitva a hétvégén, mars oda...
Mit gondolsz, komolyan vesz bárki is?:)))

IrishOak 2010.09.04. 07:50:03

Hínnyeee:-) így lesz egy bugyiból celeb:-D

Látom a dokik egészen másként gondolják.Az nem is baj.Mivel megindokolják.

A probléma szerintem ott van, hogy a bárányhimlős fiatalkával nem közölte a doki, hogy minek kéne vetkőzni.
Elég öreg vagyok, de én sem vetkőznék le csak úgy egy felszólításra, amíg az orvos nem mondja meg minek is.
Egy bárányhimlő meg(tapasztalatom szerint) elég jól azonosítható az arcon, a hason,háton és a lábon. ahhoz nem kell lábközött matatni.

apuc 2010.09.04. 07:51:52

A kérdés az hogy bundabugyi volt vagy tanga?Mert nagyon nem mindegy ám!
:)

Leroi 2010.09.04. 08:01:17

Egy libapásztorlány Búsfeketebivalybasznádról is tudja, hogy
orvosnál levetkőzünk.
Nem szeretkezni, hanem megvizsgáltatni magunkat.
Ez viselkedéskultúra.
Apuci lehet, hogy erre nem tanította meg.
Amúgy gyanús ez a "szaladok apucihoz" reflex.
Nagy a gyanúm, hogy incestus is van a dologban.
Tököm tele van már ezzel a poszttal.
Uff, beszéltem.

IrishOak 2010.09.04. 08:13:06

@Leroi:

Akkor én még távolabbról való vagyok, mert többször voltam úgy dokinál, hogy NEM kellett ledobnom a bugyimat:-D
Nátha estén persze pulcsi,póló levet, de még skarlátos pillanatomban is elég volt melltartó-bugyi összeállításban libegnem.;-)nem akarta a doki megnézni a 'fazonomat - anélkül is ment a dolog:-D

Pico 2010.09.04. 08:48:56

Anélkül, hogy bárkit megbántani akarnék, egy régi vicc jutott az eszembe.
A 16 éves (már felserdült, begyes leányka) elkíséri a lázas mamáját az orvoshoz. Az orvos odaszól a lánynak, hogy vegye le a blúzát. Mire a mama, azt mondja, hogy nem a lány, hanem ő a beteg.
Mire az orvos: Na, jó, akkor nyújtsa ki a nyelvét...

Bizony, bizony, a ló is csak ember...

A tréfát félretéve, most kivételesen nekem is sántít a történet:
Ugyanis az apát előbb is meg lehetett volna kérdezni. Vagy a mamát. Vagy egyszerűen el lehetett volna menni a bőrgyógyászatra.... (Bár ez utóbbi feltételez némi szakrendelési jártasságot...)

pgreta 2010.09.04. 09:15:59

Ehhez hasonló inzultus engem is ért már. 15 évesen egy esés következtében a combomon nagyon fájdalmas zúzódás keletkezett, ami napok múlva sem lett jobb. A Péterfy Sándor utcai kórházban megvizsgált egy orvos. Közben megkért, hogy a bugyimat is húzzam le. Ugyan nagyon furcsának éreztem a kérését, de megtettem, igazából ellentmondani nem is mertem volna, milyen alapon? Aztán átküldött egy másik épületbe, hogy egy röntgen vizsgálatot csináljanak. Az ottani orvos is megkért, hogy vegyem le a nadrágom, viszont én már automatikusan húztam le a bugyimat is, gondolván, ezt csak így lehet... Mondanom sem kell az orvos arcára kiült a döbbenet, minek húzom le az alsóneműmet?! Akkor értettem csak meg, miféle gusztustalan dolog részese voltam. A sírógörcs kerülgetett, elmondtam mi történt a másik orvosnál. Nem szólt semmit, csak annyit mondott, hogy: Sajnálom... Nem kívánom ezt a megalázó helyzetet senkinek, a mai napig nagyon rossz érzésem van, ha rágondolok. Úgyhogy meg tudom érteni ezt a leányzót.

ninimimi 2010.09.04. 09:31:15

Nagyjából végigolvasva a hozzászólásokat, a belőlük áradó, hazai orvosmentalitást látva, amit mindenütt tapasztalunk (beképzeltség, az állampolgár megvetése, diktatúra-imádat, alapvető hiányok a műveltségben, önkritika és belátás hiánya) - reménytelennek tűnik a helyzet.

Kivételek persze vannak, ismerek emberi orvosokat is. (Humánus humándoktorokat.)
A baj az arányokkal van. Mégpedig akkora, hogy a kommunista évtizedek hatásait évszázadok alatt sem fogja kiheverni ez az ország.
Húsz évvel a diktatúra bukása után ez mára tisztán látszik.

Újlaki 2010.09.04. 09:32:30

Ha én lennék az apád, meg is pofoztam volna a dokit. De amúgy rendesen. Lett volna munkája a fogorvosnak is.

Bikli néni 2010.09.04. 09:35:13

@Irise: Azt te csak hiszed, hogy a jogásznak több esze van... A jogászok 90%-a a legpökhendibb fajtája az emberiségnek.
Ninimimit én simán csak joghallgatónak tippelem (tudálékos, hímnemű), azok szoktak ilyen modoros dumával írogatni. Ismerem ezt a típust, még azokból az időkből, amikor én is hallgató voltam, volt egy pár ilyen évfolyamtársam. ;)

epres négercsók 2010.09.04. 09:40:41

@adamantium: Ne menjünk át minden második posztban vallási kérdésekbe légyszíves. Mi tiszteletben tartjuk, hogy te katolikus vagy református vagy, akinek az istene Isten, nagybetűvel. Cserébe viszont tartsd tiszteletben te is, hogy van, aki itt buddhista vagy épp ateista, és nekik isten (kis i-vel) általánosságban a saját istenük, nem követeli meg a nagybetűt. Ez nem erre a blogra való. És ahogy téged megsértenek vallási önérzetedben, ugyanúgy te is megsérthetsz ezzel másokat.

adamantium 2010.09.04. 09:45:02

@nemigazmá: te kár volt ide gyere, nem éred fel a blog amúgy sem magas szintjét, az átlag laikus kommentelő is sokkal értelmesebb nálad
@pgreta: egy hosszabb ideje tartó combsérülésnél (most nem ismerem melyik oldalán is volt a combodnak, illetve milyen jellegű volt) illene megvizsgálni egyrészt a lágyékhajlatban levő nyirokcsomókat, másrészt ezeknek az izmoknak az eredését és tapadását, az adductor izomzat pl a szeméremcsont alsó szárán tapad az a bugyi alatt van, ha mondjuk a bugyi alatt kezd kotorászni a doki és meg(be)csúszik a keze oda ahova nem kellene az még kellemetlenebb. a röntgenorvos általában nem vizsgálja meg a beteget hanem a klinikus által kért vizsgálatot végezteti el rajta (tisztelet a kivételnek), a leggyakrabban egy röntgennél nem is látja a beteget. elemben gondolom radiológus.hu is megerősít benne, hogy korrektül a röntgen felvételt nem ruhán keresztül (legyen az bugyi vagy nagykabát) végezzük. manapság a digitális érában ez már nem probléma, bár engem kifejezetten zavar ha egy mellkasröntgenbe belelógnak a melltartó csatjai és merevítései, vagy a bugyi elülső felszínén levő csillogó apró fémpikkelyekből kirakott macska, azt már nem lehet korrektül diagnosztizálni

ninimimi 2010.09.04. 09:45:27

@Bikli néni: Annyira jólesett ez a vélemény rólam, köszönöm! Egyetemet végeztem, ez igaz, de messze nem jogit és legfőképpen 30 éve! A stílusom mégis egy huszonéves joghallgatóra emlékeztető?

Mégegyszer köszönöm, de tényleg!

Bikli néni 2010.09.04. 09:46:07

@adamantium: Na tessék. Én meg leragadtam ott, hogy Hitler esténként Macchiavellitől olvasgatta az Il Principe-t. Egyébként tök jó olvasmány.

adamantium 2010.09.04. 09:46:22

@epres négercsók: én csak egy megjegyzést tettem a blog már előzőkben helyesírási irányba elfajult alrészében, annak elfajulásáért nem érzem magam hibásnak

Bikli néni 2010.09.04. 09:47:05

@ninimimi: Szívesen máskor is. Akármit végeztél, nem változtat a tényen, hogy úgy viselkedsz, mint az idegesítő harmadéves tudálékos joghallgatók :)

epres négercsók 2010.09.04. 09:49:37

@adamantium: A bejegyzés nem csak neked szólt, hanem azoknak az olvtársaknak is, akik ezzel cinkelnek.

Akkor talán maradjunk annyiban, hogy a jövőben - merthogy vallásszabadság van, és mindenki abban hisz, amiben akar - mindenki mellőzze ezeket a témákat. Tessék tiszteletben tartani a másik vallási nézeteit, csendben tudomásul venni, és ha nem értünk egyet vele, a másikat szigorúan magunkban lehülyézni.

epres négercsók 2010.09.04. 09:54:45

@Leroi: Nyugi, kitiltottam. Ignore :)

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 09:58:37

@Újlaki:

Felpofozni?

Ne ne!
Fertőző betegséggel egyedül küldök orvoshoz (egyébként is beteg emberek közé) még éppen nagykorú gyereket?

Őskor? Vagy mi fene?

epres négercsók 2010.09.04. 10:01:22

@adamantium: Fémpikkelyből kirakott macska :D
Nemigazmá pedig má' az igazak álmát alussza :)

Irise 2010.09.04. 10:15:51

@pgreta: Ha egy 15 éves kislánynak a combja belső oldalán zúzódás van, akkor bizony illik megnézni a a bugyija alatti részt is,mert nyugodtan lehet a kislány erőszak áldozata,csak mondjuk nem merte elmondani. A comb belső oldali zúzódás tipikusan gyanús sérülés nemi erőszakra.
Kisebb gyereknél ebből a sérülésből már child protection ügyet csinálnék.

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 10:21:21

@Irise:

Gyereknél nagyon fontos lenne minden mozdulatnál, ha az orvos egy szóban mondja mi fog történni, ha kényelmetlen akkor miért.

Biztos írtam már, hogy a sajátomnál erős fájdalom miatt az egyik orvos az üvöltő gyereket pszichiáterhez küldte dühében, de a fájdalmat bagatellizálta, másik kórházban ugyanannak a sérülésnek a kezelést szó nélkül tűrte, mert az orvos megmondta mi történik vele és nem baj ha kiabál. :(

huncut 2010.09.04. 10:34:08

@epres négercsók: Bocs, de most én is azt mondom, hogy el kéne gondolkodni a moderálási elveken. Leroi simán gyanúsíthatja azzal a posztolót, hogy: "Lenne egy olyan változat is, hogy a körzeti orvos egy kisportolt, síelésen és szörfdeszkán edzett atléta, aki épp NEM akarta ennyire ALAPOSAN megvizsgálni az egyre jobban pihegő (és nedvesedő) aligfelnőtt csitrit...
Ő pedig csalódásában kitalálta a sztorit.
Bosszúból."
illetve:
"Nagy a gyanúm, hogy incestus is van a dologban."
Tényleg a kitiltott hozzászólása volt a súlyosabb?

Annak viszont semmi értelme sincs, hogy minden 2. hozzászólást töröljetek, hadd maradjanak meg ezek is, és a többi is. A hozzászólások az íróikat minősítik. Szeretném, ha a gyakran ideíróké mind megmaradna, és az első hozzászólásosaknak is csak kivételes esetben (törvénysértő, nyilvánvalóan gyalázó) törölnétek az írásait.
Nemigazmá pl. szerintem semmi ilyent nem írt, teljesen elfogadható volt a felháborodása. De legalábbis semmivel sem volt rosszabb, mint Leroi fentebb idézett szösszeneti.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.04. 10:34:33

Elgondolkodtató, vajon igaz-e egy szó is a történetből. Mostanság indult valami bárányhimlő-ellenes szer reklámja a tévében. Esetleg ez is csak egy (nem túl)jól sikerült reklámfogás lenne?

Irise 2010.09.04. 10:36:28

@Dr.laikus PhD: Ezzel nekem nem szokott gondom lenni :)

pgreta 2010.09.04. 10:38:05

@adamantium: Hm... A következtetéseid mire irányulnak tulajdonképpen? Én a röntgen elkészüléséről nem írtam. Arra meg végképp nem gondoltam, hogy percre pontosan, a diagnózisok pontos leírásával kell megfogalmazni egy hozzászólást, bár lehet, hogy itt így szokás:) Ahova elküldött, ott egy orvos ismét megvizsgált (róla írtam), röntgen alatt a bugyim rajtam volt, és hogy orvos, vagy nem orvos készítette, nem tudnék válaszolni. De nem is hinném, hogy ez lényeges. Az viszont igen, hogy a lágyékom környékét egyik orvos sem érintette meg. Irise a zúzódás a comb elülső részén a térdhez közelebb volt, nem pont a közepén. Nem kellene olyan következtetésre jutnotok, amiről egy szót nem ejtettem, ha kérdés van, inkább szívesen válaszolok, amint időm engedi. Most beleolvasgattam itt a kommentekbe, néha félelmetes, amit egy adott helyzetben levő embertől elvártok. Főleg egy olyan szituációban, ami váratlan és valóban érthetetlen. Sokszor egy felnőtt nem tud jól regálni, egy gyereknek miért KELL?

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 10:44:50

@pgreta:

Sajnálom, hogy ezt érezted.:(

Gyereket szülőnek MINDIG kísérni kell akármennyire önálló.

Irise 2010.09.04. 10:45:17

@pgreta: Jól van szívem, nyugodj meg. Egészen biztos ingyenpornót akart a doktorbácsi, nem megvizsgálni.
Eszemfaszommegáll. Megyek elviszem a fiam állatkertbe, ott is értelmesebb hangokat fogok hallani,mint amiket némelyek írnak ezen a fórumon. (Most nem pgretáról van szó).

epres négercsók 2010.09.04. 10:47:26

@huncut: Én pedig úgy gondolom, hogy nemigazmá megynilvánulása kiverte a biztosítékot, és cseppet sem bánom, hogy kiraktam innen. Azért álljon már meg a menet. Igen, a kitiltott hozzászólása volt a súlyosabb.
Felháborodni úgy is lehet, hogy nem illetjük minősíthetetlen jelzőkkel az olvtársakat vagy a posztolót.
De majd visszakeresem Leroi hozzászólásait is.

Leroi 2010.09.04. 11:01:47

@huncut:
Kedves "védőügyvéd"

Ha téged is leállatoznak és az orvos hozzászólókat trash-bandának bélyegzik, válogatott személyeskedéseket vágnak a fejedhez, akkor felszisszensz.
Joggal.
Aki a hasonló kommentelőket védi, maga sem jobb azoknál.
A hozzámszólásokat és a bejegyzéseim méltatását a jövőben kéretik mellőzni, mert nem veszem figyelembe.
Capisci?

huncut 2010.09.04. 11:10:40

@epres négercsók: Nem értek veled egyet, de azt kérem, legalább Leroi hozzászólásai maradjanak meg. Legyen viszonyítási alap.

huncut 2010.09.04. 11:13:20

@Leroi: És amikor te megvádolod a posztolót azzal, hogy az apjával folytat szexuális viszonyt, az elfogadhatóbb? Gondolkozzál már egy kicsit, kérlek.

Leroi 2010.09.04. 11:15:12

Tegnap beszólt az egyik emberke a moderátornak, hogy "mit mind törlöd a hozzászólásomat, te kretén?!"
Persze, hogy pihenni küldték egy napra.
Hát kb. ennyit a blogkultúráról, vannak, akik a hozzászólási szabadságot úgy értelmezik, hogy a moderátorba bele lehet törölni névtelenül a koszos cipőt...:((

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 11:18:26

@huncut:

Nézzétek már a kontextust mikor mire ki és hogyan reagál.

cenzorilla 2010.09.04. 11:20:50

Nem vagyunk túl érzékenyek.

Igyekszünk megtartani az egyensúlyt és tényleg csak a sértő és értelmetlenül személyeskedő irományokat törölni.

De azért az elismerést is köszönjük. :)

huncut 2010.09.04. 11:20:54

@Dr.laikus PhD: Szoktam nézni.
No megyek, sikerült helyre billenteni a vérnyomásomat, szóval nem zavarok tovább. :-)

epres négercsók 2010.09.04. 11:21:07

@Leroi: Így van, kiraktam (pedig nem engem kreténezett le), és örüljön, hogy csak egy napra.

Látom, még mindig nem sikerült megérteni itt egyeseknek, hogy vannak bizonyos vélemények, amit ha nem törlünk azonnal, minimum ketten megsértődnek, ha viszont töröljük, két másik ember sértődik meg. Tökmindegy, hogy mit csinálunk, mindig lesz pár duzzancs, akiknek ez nem fog tetszeni. Evvan, tessék tudomásul venni, és olyat leírni, amit nem kell kiszedni. Slussz.

epres négercsók 2010.09.04. 11:22:18

@huncut: Ez egy vitafórum, nem kötelező a másikkal egyet érteni :)

huncut 2010.09.04. 11:34:34

@Leroi: Bocs, de ha írok, nemcsak neked írok, még akkor sem, ha épp a te hozzászólásodra reagálok. :-)
Az, hogy te hogyan reagálsz erre, a magánügyed. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 12:41:52

@ninimimi:

Ach, ach, a szakmai szabályokat hagyjuk csak a fenébe, hadd dögöljön a magyar!

rikitiki 2010.09.04. 13:55:05

Végigolvasva a kommenteket, röviden össze lehet foglalni a lényeget - offoktól eltekintettem, bár a legértelmesebb az egészben természetesen mindig az off :)

Ha jól látom, egyetlen egy orvos sem volt, aki szerint a szakmai szabályokkal, vagy jogszabállyal ütközne a dolog. Legfeljebb el lehet tekinteni az ilyen alaposságtól (ez szakmai magánügy, hogy ki mennyire szeretne ellenkező esetben egy későbbi perben a "trehánysága" miatt védekezni, vagy mennyire befolyásolnak körülmények - rendelő, rendelési idő stb... ).

Ezzel szemben egyes kommentelők folyamatosan fenntartják az ostoba véleményüket, hogy márpedig csakazértis...
Aki ennyire hülye, hogy nem ért a szép szóból (nem számoltam hány kolléga mondta el véleményét gyakran indoklással, linkkel együtt), annak javaslom a pert, aztán majd kiderül, kinek van igaza.

Azokat, akik egy ilyen eset miatt átrendeznék az orvos száját, azonnal perelni kell - miután rendőrt hívtam, és mentőt is, merthogy megsutagolnám, hogy letojpad, de azonnal...
és lehet menni a bíróságra, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, aztán majd ülhet az apuka 1-2 évet.
De most komolyan kérdezem, normális ország ez? Legkevésbé sem...

Érdemben:
Semmi nem történt, amiért az orvos jogilag, vagy akár etikailag, vagy akár szakmailag felelősségre vonható. A kommunikáció valóban fontos, ez feltehetőleg nem volt megfelelő (hogy ebben melyik fél a ludas, az nem fog kiderülni). Maradjunk annyiban, hogy általánosságban mindkét fél részéről lehet ezen javítani. A kivételek természetesen most büszkén kihúzhatják magukat, ezúton is jár egy vállveregetés (ezt most nem viccből mondom).

Ezek után az orvos bármikor megtagadhatja akár a további vizsgálatot, akár a beteg további ellátását. Lehet menni másik orvoshoz nyugodtan - nem is szerencsés a továbbiakban egyik fél részéről sem, további kapcsolat.

A szájkaratésokat pedig szeretettel várom kollégáimmal dzsúdóedzésünkre, ahol sajnos már csak 1 országos bajnok van a csapatban, korábban volt ez a duplája is.
Itt nyugodtan le lehet vezetni minden felesleges energiát és indulatot.

Mi inkább ezt a megoldást választjuk, mint hogy a betegeken vezessük le (sokszor lenne miért, de úgy gondoljuk a civilizált ember viselkedésébe ez nem illik bele, annál lejjebb pedig nem adjuk)

rikitiki 2010.09.04. 13:57:08

Ezek után, már csak off témáknak van értelme szerintem, a posztról több bőrt - és bugyit - felesleges lehúzni :)

adamantium 2010.09.04. 14:02:00

@pgreta: "Én a röntgen elkészüléséről nem írtam. Arra meg végképp nem gondoltam, hogy percre pontosan, a diagnózisok pontos leírásával kell megfogalmazni egy hozzászólást, bár lehet, hogy itt így szokás:) Ahova elküldött, ott egy orvos ismét megvizsgált (róla írtam), röntgen alatt a bugyim rajtam volt, és hogy orvos, vagy nem orvos készítette, nem tudnék válaszolni. De nem is hinném, hogy ez lényeges." akkor most készült röntgen vagy nem? senki nem írta, hogy percre pontosan kellene leírnod,arról volt szó, hogy nem friss a sérülés. igenis fontos, hogy kinél jártál a röntgenben, mert lehet, hogy csak az asszisztens volt akivel találkoztál (ez 99%), az ugye nem orvos. nem kell rögtön rosszat feltételezni valakiről, elmagyaráztuk mi oka lehetett a vizsgálatnak, de te nem értetted meg a magyarázatokat és dühösen ellentámadtál, mondj egy okot arra, hogy egy ilyen betegnek minek egyáltalán magyarázni?

pgreta 2010.09.04. 14:23:07

@adamantium: Két orvos vizsgált meg két helyen, majd valaki (mint írtam nem tudom orvos vagy nem) készített egy röntgen felvételt. Talán nem voltam érthető. Dühös sem vagyok, ha így értelmezted a hozzászólásom, sajnálom. A dühöt inkább az egész kommentseregben érzem, mint ahogy azt is, hogy egy ilyen történet eleve hihetetlen a számotokra. Elfogadom, bár abból a szempontból sajnálatos, hogy egy panasz esetén talán esélytelen vagy. Ami nem jó, nagyon nem...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 22:58:24

@pgreta:

Ha marhaság a panasz, persze, hogy nincs esélyed.

adamantium 2010.09.04. 23:32:37

@pgreta: szerintem neked értelmezési zavaraid vannak és paranoiaban szenvedsz. senki nem kételkedett a történet eredetiségében, a kétségek az ellen merültek fel, hogy a "szenvedő" alanyok miként értelmeztek félre egy teljesen szabályos és korrekt viszgálatot

Mária néni 2010.09.08. 18:30:03

A cikkíró egy infantilis hisztérika.

SAM2 2013.09.21. 23:13:48

Na legalább valaki kimert sétálni a rendelőből ha úgy érzte hogy valami nagyon nincs rendjén,nem ült és elviselt mindent mint a birka.

Az orvost sem értem teljesen,okés a testen végig nézte a kiütéseket vagy akarta nézni,de nem kell ahhoz teljesen levetkőzni,ha a bugyi vonalát megakarja nézni,elég azt kicsit lejebb húzni,férehúzni,nem kell ahhoz teljesen levetkőzni,minden megoldható ha az orvos is figyelmes.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása