Vegye le a bugyiját!

2010.09.03. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

Az én történetem másfél évvel ezelőtt kezdődött.Kiütések jelentek meg rajtam mindenhol és mivel kis koromban nem sikerült átesnem rajta, majdnem biztos voltam benne, hogy bárányhimlőm van. Akkor múltam el 18 éves és úgy tudtam, hogy már nem járhatok tovább a gyermekorvosomhoz, akit nagyon szerettem és akinek végtelenül hálás voltam, ezért elmentem az utcánkban található rendelőbe és hasraütéses alapon kiválasztottam az első orvost, aki éppen rendelt (a nevét kiszedtem-Despota).

 

 Végigvártam a sort (megjegyzem csak egy néni volt előttem, míg a másik orvosnál, aki egyidőben rendelt vele, óriási tömeg tolongott),igyekeztem senkinek a közelébe sem menni, majd bementem hozzá bemutatkozni és elmondtam, hogy őt szeretném háziorvosomnak és hogy mi a gondom. Beírta a számítógépbe az adataimat, megkérdezte kihez jártam eddig, hümmögött egy párat és végeztünk is az adminisztrációval.

 

Először is azt mondta, hogy vetkőzzek le, meg akar vizsgálni. Levettem a felsőmet és bár melltartóban voltam, borzasztó kellemetlenül éreztem magamat. Gondolom más is átesett ezen, remélem nem én vagyok csodabogár :). Nézegetett, mint a marhákat a vásárban, majd azt mondta, vegyem le a nadrágomat is. Megkérdeztem, hogy miért, mert ha nem muszáj, inkább nem szeretném. Azt mondta, hogy szeretné látni, a combomon is vannak-e kiütések, mert egyáltalán nem biztos a bárányhimlőben.

 

Levettem a nadrágomat is és még kellemetlenebbül éreztem magamat. Már vagy fél perce nézegetett, amikor azt mondta, vegyem le  a bugyimat is. Komolyan megdöbbentem és azt mondtam, hogy azt semmiképp nem veszem le. Erre azt válaszolta, hogy akkor nem tud rajtam "segíteni". Nem vagyok alapból ijedős típus, de itt szinte rettegtem.

 

Amilyen gyorsan csak tudtam felöltöztem és mint a villám elrobogtam haza apámhoz. Elmeséltem neki, hogy mi történt, totál kiakadt. Azt mondta, hogy menjek vissza a gyermekorvoshoz, úgyis ott vannak még a kartonjaim. Visszamentem hozzá és ő pillanatok alatt megmondta, hogy bizony tényleg bárányhimlőm van és felírt egy kenőcsöt és lázcsillapítót is.

 

Apukám bement hozzá és megmondta, hogy mégsem hozzá fogok járni, majd választott nekem egy orvos hölgyet, akihez mai napig járok és nagyon elégedett vagyok vele.

 

Rita

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncut 2010.09.03. 09:15:11

No, szegénykém, neked sem volt kellemes átlépni a felnőttkorba. :-)
Egyébként meg nagyon szomorú, hogy ilyen előfordulhat. Az orvos neme legyen semleges a rendelőben, ne éljen vissza a helyzetével. Egy bárányhimlő diagnosztizálásánál nem hiszem, hogy szükséges lenne meztelenre vetkőzni. Azt ugyan hallottam már én is, hogy felnőttrendelésen okoz időnként gondokat a gyerekbetegségek felismerése, de egy fiatal lány esetében azért felmerül a gyanú, hogy nemcsak a pöttyöcséket akarta tanulmányozni a doktor.
Másrészt a körzeti orvos választásánál gyanús, ha az egyik orvos előtt sokan ülnek, a másiknál meg szinte senki sincs. Valószínűleg nagyobb annak az orvosnak a tudásába vetett bizalom, akire sokan várnak, de az is igaz, hogy ha őt választom, akkor többet kell várakoznom, kevesebb idő jut rám, másrészt a tömeg oka a szervezetlenség is lehet. Nem tudom, mi a megfelelő arány, de valahogy külön kellene választani az előjegyzéseseket az akut és gyors ellátásra szorulóktól. Van, ahol ez jól működik.

2010.09.03. 09:38:01

"Apukám bement hozzá és megmondta, hogy mégsem hozzá fogok járni"
Következménynek ez nem sok.

gld 2010.09.03. 09:38:05

Ööö... Nem tudom, hogy felnőtt korban mennyire más, de egy tipikus bárányhimlőnek ezért elég jellegzetes képe van. Persze nyilván nem mindig tipikus a kép... De azt se értem, hogy mennyivel lát belőle többet egy orvos, ha azt a hatalmas nagy textilt, amit a bugyi képvisel, leveteti a betegével...

Orvosválasztás: szerintem nem árt, ha az ember tájékozódik előtte, és nem akkor keres magának háziorvost, amikor már beteg. Általában ilyenkor ugye a szükség miatt nem nagyon van mód válogatni. Meg várni sem szeretünk. De tényleg elég jó előjel az ilyesmi. Mondjuk a rendelő, ahova én járok ilyen szempontból is érdekes. Két háziorvos rendel, mindegyiknek nagyon jó híre, és sok betege van. Az egyiknél gyorsan fogy a várakozó tömeg, a másiknál lassabban. Egyértelműen szervezés kérdése, és ezt azért merem ilyen bátran kijelenteni, mert családom egyik fel az egyik, másik fele a másik orvoshoz jár, így alkalmunk volt megkonzultálni :))

Sajnálom, hogy ilyen tapasztalattal kellett kezdődnie a felnőtt háziorvosokkal való kapcsolatodat.

gld 2010.09.03. 09:41:16

kapcsolatodat = kapcsolatodnak

Csak még nem hatott a kávé :)

bakela 2010.09.03. 09:55:23

Hát, Kedves Rita!
Képzeld, a szakma szabályai szerint /"lege artis"/ + joxabály szt is, új bejelentkezés esetén még a RDV = rectalis digitális vizsgálat = popósex is KÖTELEZŐEN ELVÉGZENDŐ L E N N E.
A kolléga a szelmai szabályoknak, és joxabályoknak megfelelően próbált eljárni.
;-)

gld 2010.09.03. 10:01:12

@bakela: "Képzeld, a szakma szabályai szerint /"lege artis"/ + joxabály szt is, új bejelentkezés esetén még a RDV = rectalis digitális vizsgálat = popósex is KÖTELEZŐEN ELVÉGZENDŐ L E N N E.
A kolléga a szelmai szabályoknak, és joxabályoknak megfelelően próbált eljárni.
;-)"

Na ez az, amiért a legkevesebben fognak pert indítani, ha nem teszi meg az orvos ;)

Amúgy ezt én sem tudtam, meg soha nem is történt meg velem, amikor orvost váltottam, mert mondjuk nyugdíjba ment a régi :)

Fekete Dália 2010.09.03. 10:12:51

Szegény Rita!

Szerintem a doktor bácsinak kedve támadt egy kis pipihúsra.
Személy szerint egyetlen ilyen esetről sem hallottam, amikor a körzeti doki pucérra vetkőzteti a pácienst.
Lehet a másik rendelőnél azért álltak olyan sokan, mert tudták, hogy a dokinak ez a mániája.

Bikli néni 2010.09.03. 10:25:56

@bakela: Ezt fejtsd már ki légyszíves. Miért lenne kötelező? Ha én csak bejelentkezek, hogy ha majd egyszer beteg leszek, odamegyek, de egyébként nincs semmi panaszom, akkor mi a rák indokolja, hogy a végbelemben turkáljanak? Vagy egyáltalán, bármilyen vizsgálatot? Ott az orvosi kartonom, abból látja, amit látnia kell. Majd ha odamegyek vakbélgyanús hasgörccsel, akkor turkáljon a fenekemben.
És még milyen vizsgálat (lenne) kötelező?
Ha pedig tényleg úgy van, hogy ez az orvos a szakma szabályainak megfelelően akart eljárni, akkor a minimum, hogy erről tájékoztassa a 18-19 éves lányt, aki először megy oda, hogy ugyan mi az oka, hogy pucérra kell vetkőznie? Mert akkor jogos, hogy Rita azt mondja, csókolom, majd a nőgyógyásznál veszem le a bugyimat, a pöttyeimmel lesz szíves foglalkozni.

Scala 2010.09.03. 10:43:04

@bakela: @Bikli néni: :-DDD Volt vakbélgyulladásom, a házirovos utalt be a kórházba, majd aznap 22h meg is műtöttek, egyetlen egy alkalommal - a hat-nyolc lépéses vizsgálati sorozatban - sem voltak kiváncsiak a végbelemre. Grrrrr.

Ritának legteljesebb együttérzésem. Apukáddal megbeszélni jó ötlet volt, szerintem sokkal többet, mint visszavonni a bejelentkezést nem is volt érdemes tenni.

IrishOak 2010.09.03. 10:47:30

Szép Pénteket:-)

Hát ez most felháborít!
A bárányhimlő nem az a kategória amivel bugyihúzásra kell kényszeríteni a pacienst.(persze elég sok helyen és módban jön a hólyagos kiütés, de ezt a genitáliák vizsgálata nélkül is ki lehet találni - ahogy a gyerekorvos gondolom ránézésből tudta.
Fehérzaj álláspontját osztom!:-(

Sajnálom, hogy pont ilyen dokival kellett találkozni, ilyen rázós helyzetben.Ez azért nyomot tud hagyni az ember lelkében egy életre:-(

rotokiller 2010.09.03. 10:48:55

Biztos csinos voltál még akkoriban! :-)

2010.09.03. 11:05:22

@bakela: Megadnád nekem ennek a jogszabálynak az elérhetőségét?
Köszönet

Bikli néni 2010.09.03. 11:12:52

@Scala: Engem életemben kb ötször küldtek a kórházba vakbélgyanúval, minden alkalommal benyúltak (minden alkalommal fiatal pasi). Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a vakbelem azóta is a helyén van :)

Scala 2010.09.03. 11:16:21

@Bikli néni: Áááááááááááá!
Eddig a pontig nem tudtam mit úsztam meg.

Scala 2010.09.03. 11:19:46

@rotokiller: Nézd van egy mondás, amit osztok: ha az ember után már a munkások sem füttyentenek vagy szólogatnak be az utcán, akkor nagy baj van.
Ezt az orvosokra nem gondolnám kiterjeszthetőnek... (ők nyomuljanak az intellektusukkal, ha már... DE ne az épphogy csak nagykorú nőkre! Basszus.)

Michael Collins 2010.09.03. 11:20:25

A másik véglet és inkább vicces! Én olyan történetet hallottam, hogy a nyugdíjas néni kifejetetten örült, hogy az új (és fiatal) körzeti orvos levetette vele az ingét, mikor meghallgatta a tüdejét. Az elődje (aki nyugdíjba ment) álltalában 2 méterről diagnosztizált!

Michael Collins 2010.09.03. 11:23:50

@Bikli néni: Mielött kivették a vakbelemet, a vizsgálatok során nekem is "felnyúlt" a doki. Mondta meg kell néznie. Mondom OK. És mivel pasi vagyok letoltam a gatyát, azt előre hajoltam. Erre ő mosolyogva közölte, neki nem úgy kell megnéznie mint az urológusnak. Legalább vicces volt a szitu :).

Scala 2010.09.03. 11:37:58

@Michael Collins: Aha. Kezdek elbizonytalanodni a memóriámban.. lehet nekem is csekkolták...
Hagyjuk. :-)

aesculap 2010.09.03. 11:39:06

A rutin belgyógyászati vizsgálatnak valóban kötelező része a rektális digitális vizsgálat, vagyis a végbél alsó 6-8 (műfogásokkal esetleg 10) centiméteres szakaszának ujjal történő vizsgálata. Sajnos, az orvosok ezt gyakran nem végzik el, sok beteg idő előtti halálát okozva ez által.
Ezzel az egyszerű (bár kétségkivül kellemetlen) vizsgálattal még tünet- és panaszmentes állapotban a vastag-végbélrákos esetek közel fele felismerhető és így gyógyítható. Ha már ilyen jellegű panasszal fordul a beteg orvoshoz, akkor sajnos a diagnózis gyakran elkésett, a betegség már nem gyógyítható. Ha az orvos nem végzi el a végbélvizsgálatot,és 1-2 év mulva derül ki a rákos betegség, joggal perlik be és a bíróság joggal itél meg sok milliós kártérítést.
Magyarországon a vastag- és végbélrák a 2. leggyakoribb daganatos betegség, évente több, mint ötezer ember hal meg miatta. Ezen halálesetek egy része a rektalis digitális vizsgálat rutinszerű végzésével megelőzhető lenne.
Természetesen fiatal korban, hála Istennek, ritkák a rákos megbetegedések (bár már nekem is volt 18 éves vastagbél rákos betegem).
Szóval, Bakelának (most is) igaza van, az alapos (egész testre kiterjesztett) vizsgálat általában szükséges, a beteg érdekét szolgálja és nem arról van szó, hogy a perverz, disznó orvos élvezkedni akart volna.
Ezzel együtt mindig egyedileg kell mérlegelni, hogy valóban szükséges-e komplett belgyógyászati vizsgálatot végezni és teljesen levetkőztetni a beteget. Konkrétan, testszerte jelentkező bőrelváltozásnál a válasz inkább igen. A felnőttkori bárányhimlő pedig különös odafigyelést igényel, mert hátterében meghúzódhat komolyabb belszervi betegség.

Bikli néni 2010.09.03. 11:39:16

@Michael Collins: Jaja, nekem oldalfekvés, lábakat felhúzni, aztán hajrá. Ráadásul ***ra fájt a nyomkodás, mert mint kiderült, nem vakbél volt az, hanem vesegörcs kövecske miatt, én meg igyekeztem nem üvölteni.

@Scala: Hát kissé tényleg gáz. Nekem rosszabb (megalázóbb) érzés volt, mint a nődoki, de azért túl lehet élni. Lassan már meg is szokom :D

Bikli néni 2010.09.03. 11:40:22

A blogmotorra is ráférne már egy rectális vizsgálat... :)

aesculap 2010.09.03. 11:45:11

@Turchi:

Nem jogszabály írja elő, hanem (ahogy Bakela is írta), szakmai szabály, amely minden szakmai kézikönyvben (belgyógyászati diagnosztika, stb.) megtalálható.
Az orvosnak mindig a legnagyobb gondossággal kell eljárnia (ez a "legnagyobb gondosság" viszont már jogi kategória, az ügyvédek szivesen hivatkoznak rá, és történetesen a RDV elmulasztása már kimeríti a legnagyobb gondosság elvének megsértését, így az orvos elmarasztalható...

gld 2010.09.03. 11:47:16

@Bikli néni:

"A blogmotorra is ráférne már egy rectális vizsgálat... :)"

LOL :D

Irise 2010.09.03. 13:07:24

Hali!

A tegnapi és a mai poszt is megdöbbentett.
Mind a ket orvos alapos volt, mindket esetben a beteg illetve hozzátartozó rosszindulatot/aljas szándékot tételezett fel az orvosról. Jelzem,minden ember magából indul ki.

Nagyon fontos tanulsága a kollégák részére,hogy védd magad.
Nalunk nőgyógyászati és mostmár rectális vizsgálatnál is "chaperonnak" kell jelen lennie, vagyis a beteggel azonos nemű személynek (általában nővérnek), aki adott esetben a bíróság előtt igazolja,hogy egyáltalán nem erőszakoltam meg a beteget.

Mindig megdöbbenek,hogy mennyi rosszindulatú ember van a világon.

Bikli néni 2010.09.03. 13:35:12

@Irise: Ha tényleg szükséges, hogy az orvos megnézzen olyan helyeken, amik a beteg számára nem evidensek, viszont annál kellemetlenebbek, akkor azzal kellene kezdeni, hogy elmagyarázza, erre miért van szükség. Nem csak az, hogy akkor most vegye le a bugyiját vagy húzza fel a lábát.
Amikor vakbélgyanúnál is "nyúlkáltak", az orvos fél mondatban felvázolta, hogy erre most szükség van, és baromi kellemetlen volt, de eszembe se jutott tiltakozni ellene.
Ha egy 19 éves lánynak egy férfi orvos nem indokolja meg, hogy miért is kell levennie a bugyiját, még jó, hogy megrémül.
Ugye, a kommunikáció...

lac64 2010.09.03. 13:54:23

@Irise: A történet szerint a doki már a nadrág levetetését is azzal indokolta, hogy nem tudja, tényleg bárányhimlője van-e a betegnek. Konkrétan én nem igazán tudom, hogy egy bugyi levételével szabaddá váló bőrfelület mit segít annak eldöntésében, hogy valaki bárányhimlős, vagy sem. Szerintem ilyen vizsgálatok esetén nálunk is hasznos lenne az általad említett "chaperon", mert így egyrészt ki lehetne zárni az esetleges félreértéseket, másrészt azt, hogy esetleg rosszindulatból/bosszúból feljelentsenek és meghurcoljanak orvosokat.

nemezisazis 2010.09.03. 14:10:45

hát én fater helyében azért az utcán munka után elbeszélgettem volna vele egy kicsit mélyebben a témáról.

huncut 2010.09.03. 14:13:57

@aesculap: Köszönöm, hogy ezt ilyen részletesen leírtad, igencsak tanulságos.
De kb. egy perc alatt ezt a vizsgáló orvos is elmondhatta volna ennek a lánynak, és akkor biztosan nem kap frászt, és nem fordul meg a fejében semmi hátsó gondolat, különösen ha ott tartózkodik még egy asszisztens is.
És őszintén szólva én még nem is hallottam róla, hogy valakinél elvégezték volna ezt a vizsgálatot csak úgy, különösebb indok vagy ilyen jellegű panasz nélkül. Azért ez is elgondolkodtató...

huncut 2010.09.03. 14:16:35

No és pl. asszem azzal sem vagyunk igazán tisztában, hogy milyen szűrővizsgálatokon kéne időnként túlesnünk...

lac64 2010.09.03. 14:30:19

@huncut: És ha igen, akkor meg nagyon nehéz hozzájutni. Én pl. a vastag- és végbélrákról olvastam, korom alapján és egyéb okokból rizikócsoportba tartozom, próbáltam elintézni egy teljes szűrővizsgálatot. Nem igazán sikerült.

huncut 2010.09.03. 14:30:43

@nestrot10: Remélem, téged meg nem látunk itt többet.

Jamy25 2010.09.03. 14:33:02

Kedves bakela!
Ha szakmai szabályok szerint az én jányomat vizsgálná ilyen tüzetesen egy orvosnak titulált félművelt sintér, akkor a szakmai szabályok szerint én bizony felírnék térítésmentes receptre neki egy sallert.
Csak simán, a szakmai szabályok maximális figyelembevételével.

huncut 2010.09.03. 14:34:42

@lac64: Hát igen. :-(
Én meg tavaly kétszer mentem el a tüdőszűrő állomáshoz, merthogy elég régen voltam már tüdőszűrőn (behívót sem kaptam), de mindkétszer hiába: nem volt film. Pár héttel későbbre ígérték... Most kaptam behívót, gyorsan el is megyek, nehogy megint úgy járjak.

cenzorilla 2010.09.03. 14:36:59

Ne reagáljatok.
Kiszedem! :)

ier6w7i 2010.09.03. 14:38:28

Én modnjuk NAGYON durcás lennék, ha a lányom egy ilyen esettel állítani haza és lett volna egy-két szavam a dokihoz, értsd valeszeg nem tudtam volna magam türtőztetni és leüvöltöttem volna a fejét - már most látom, hogy jönnek majd a hozzászólások a leterhelt, stresszes, alulfizetett dokikról, hogy milyen nehéz az életük (miért a postáskisasszony kevésbé stresszes és jobban fizetett?)

Gyalázatos, hogy milyen cinikusak a hozzászólások egyike-másika: ebben az országban persze mindenki jogszerűen és szabályszerűen jár el.
Kommunikálni nem tudnak az orvosok??? El kell mondani, hogy miért kell levetközni, benyúlni stb - azt tudomásul veszi még ha kellemetlen is.

Jamy25 2010.09.03. 14:39:48

@Irise:
Diagnózis
A jellegzetes himlős, hólyagos pattanások, valamint azok megjelenése alapján a diagnózis egyértelmű. Ellenkező esetben a védettség tisztázására varicella-antigén kimutatásával a vérből eldönthető, hogy a szervezetben lezajlott-e a fertőzés.
Ezt neked is illene tudnod :-(
Ehhez nem kell levetkőztetni a beteget.

Irise 2010.09.03. 14:41:31

@ier6w7i: És amikor bemész a rendelőbe és elkezded a mondókád,majd azt mondja az orvos,hogy: uram,ki akartam zárni a condyloma acuminatum-ot a lányán. Valamint az assziszten azt mondja,hogy: és én is jelen voltam a vizsgálatnál, nem történt semmi szeméremsértő
na akkor mit lépsz?

Irise 2010.09.03. 14:44:04

@Jamy25: Hű, de menő vagy. Mellesleg a varicella leírásod marhaság, szóval egyáltalán nem tudod,hogy miről beszélsz.
De ha annyira szakmázni akarsz: vűltozik-e a varicella képe és lefutása,ha a ksilánynak előtte asztmás rohama volt ? muhahahaha

Jamy25 2010.09.03. 14:47:35

@Irise:
Mondjuk elolvasnám az ide vonatkozó szakirodalmat - pl.
De a bárányhimlővel semmiképpen nem téveszteném össze - már ha figyeltél az előadásokon.
"A rutin diagnosztikában napjainkban világszerte az oldatban történő hybridizálást (hybrid capture test)39 illetve az amplifikációs technikát, a polimeráz láncreakciót (PCR)40 alkalmazzák."

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 14:49:10

@Jamy25:

Hát nem tudom hogy gondolod.

Az is a művelődés egy része, hogy felvilágosítjuk a gyermekünk, hogy ha megvizsgálnak azt nem télikabátban teszik még egy gyereklányon sem.

Más. Egy szem fiam is 18 évesen lett bárány himlős. Mi vasárnap lévén ügyeletre mentünk. Az ott ügyelő rezidens fiatal ember sem látott még bárány himlőt. Le is szedte a polcról a jó vastag könyvét, felhívott egy igazi szakértő orvost.

Majd bokafogás és vizslatás aztán lehajol és megvizsgál egyéb elsődleges nemi jellegű bőr alatti réteget.

Lám mily jól tette. Talpától a feje búbjáig elborított kezdődő hólyagok, OTT is bizony.

Láz és másnap érettségi első napja.
Bőrgyógyász barátné, valami tabletta, és kb 5 nap alatt lezajló himlő és két erős hisztis viszketős nap. OTT is.

Egy pillanatig nem gondolt arra, hogy orvos mást akarna, mint megvizsgálni.
Én csak azon vigyorogtam, hogy kevéske tudásom alapján azonnali diagnózisom volt.
Őt meg a tudás homályosította el.
Hála Istennek.

Jamy25 2010.09.03. 14:49:10

@Irise:
Nem változik, és asztmás rohama sem volt.
Egyébként ez az anamnezisből kiderül. Nem?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.03. 14:49:21

A volt párom is erre panaszkodott. Ő hamar serdült, még a gyermekorvos fogdosta a cicijét minden alkalommal...

Irise 2010.09.03. 14:52:13

@Jamy25: Jamy, szakirodalmazz ítéletnapig, de csak azoknál csinálnak PCR-t akik valamilyen okból veszélyeztettettek. Úgyhogy, ha Kovács Évike, 18 éves szépkislány bemegy a HO rendelőjébe, az levetkőzteti, körbenézi, adott esetben olyan helyeken is,ami neked, Sötétség Királya , nem nyilvánvaló.
Laborvizsgálatokat, benne varicella antigéneket viszont nem fognak indikálni, hacsak nincs rá spec okuk. Érted már? De azért csak olvasgass, rád fér.

[c] 2010.09.03. 14:53:13

@Irise: Ennek erősen ellentmond az orvos indoka: "Azt mondta, hogy szeretné látni, a combomon is vannak-e kiütések, mert egyáltalán nem biztos a bárányhimlőben."

Egyébként pedig, ha valóban belgyógyászati vizsgálatot tart indokoltnak, akkor nem árt tájékoztatni a pácienst arról, hogy mit miért tesz. Így a páciens - nagy valószínűséggel - nem ijed meg, kevésbé érzi megalázottnak magát és nem hiszi, hogy erőszak áldozata. Csak némi empátia kell.

Irise 2010.09.03. 14:53:43

@Jamy25: Változik. Asztmás rohamra adott szteroidtartalmú gyógyszereknél a betegség sokkal kiterjedtebb, a "csillagos égbolt" képe helyett pedig szinte mindegyik egyszerre tör ki.
Leülhetsz, egyes.

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 14:53:48

@newtehen:

Többet járunk orvoshoz, mint kellene, de vegzatúrának élik meg egyesek.

Akkor mitől van ennyi fölösleges orvos-beteg találkozás?

Sokorai_Atala 2010.09.03. 14:54:35

@Irise: én is hasonlóra gondoltam, csak magyarul:) szóval, a bárányhimlő is bizony csúnya dolgokat tud ott a bugyi alatti részeken művelni. És arra is kell valami ecsetelő vagy szer vagy valami, mielőtt véresre vakarná.

Jamy25 2010.09.03. 14:55:11

@Irise:
Ez tetszik :-)
"Sötétség Királya"

Irise 2010.09.03. 14:56:48

@antiszociális exlúzer: Egyes kiütésekben nagyon különbözik a pöttyök megjelenésének helye, illetve azok lefutása. Jellemzően keresni kell egy mintát is,hogy tudjuk diagnosztizálni a betegséget.
Persze vannak nagyon triviális pöttyök, de vannak bonyik is.
Vagyis egyáltalán nem mondott ellent.

Bocs,most mennem kell.

formed 2010.09.03. 14:57:25

Az orvos helyesen járt el. Kiváltképp, az első találkozásnál meg kell tekinteni a beteget ruhátlanul is. És erre azért is szükség van, mert az esetleges külsérelmi nyomokat, korábbi sérülések, műtétek hegeit (méret, lefutás, per prim., per sec. gyógyult-e, stb.) is dokumentálni kell. Mindezt pedig nem bemondás, hanem megtekintés (inspectio-->ld. fizikális diagnosztika első alapvető lépései közé tartozik) alapján. Tisztelettel.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.03. 14:57:29

@Dr.laikus PhD: Lehet, hogy többet jártok, de én pld kétévente ha elmegyek, illetve olyankor isa család visz már.

Mondjuk a legjobb az volt, amikor ültem a rendelőben legutóbb, és a soha életében nem dolgozott nyugdíjas, meg a munkanélküli kisebbségi ott hőbörögtek, hogy mennyit kell várni, nem ezért fizetjük a TB-t..

Közöltem velük, hogy ne haragudjanak, de úgy látom 5-ünk közül egyedül én fizetek TB-t, szóval előre is mennék. Pont nyílt is az ajtó, és beslisszantam. Egy szót nem mertek szólni.

reeve 2010.09.03. 14:57:52

Én a kishölgy vagy az apuka helyében megkerestem volna egy betegjogi képviselőt.

Jamy25 2010.09.03. 14:57:58

@Irise:
De mondom, hogy nem volt asztmás rohama!
Minimum hármas, nem alkuszom :-)

szallakakukk 2010.09.03. 14:59:57

Engem 26 éves koromban molesztált (értsd: fogdosott, levetette velem a nadrágomat és a bugyimat is le akarta húzni) egy belgyógyász az egyik nevesebb budai kórházban, a földszintről nyíló alagsor egyik orvosi szobájában. Halálra voltam rémülve, de nem mutattam, hogy menekülhessek. Végül szerintem az mentett meg a bele sem merek gondolni mitől, hogy éppen menstruáltam. A végén még ki is kísért a portáig és így búcsúzott (sohasem felejtem): "Jöjjön akkor majd és hozza a kis puncikáját!" (WTF??? Persze azóta is megyek...)

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 15:03:40

@szallakakukk:

Ez szörnyű emlék és nem irigyellek.

Akit egyszer abúzus ért, vagy annak kísérlete, az hajlamos azt gondolni, hogy mást is ugyanúgy érhetett, ráadásul ez minden napos dolog,

Nem így van. És itt sem erről volt szó.

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 15:07:05

@newtehen:

A nyugdíjas végig dolgozott egy életet csak így lehet nyugdíjas.

Valószínűleg míg dolgozott őt is vitték orvoshoz, magától nem ment. Most meg szívja és járhat sokat. Már csak azért is, hogy segítse a fiát-lányát akit vinni kell, mert ő is sokat dolgozik és még segítenie is kell, pedig azt hitte, hogy majd őt fogják segíteni.

Marhaság. Nem erény hogy nem vagy még nyugdíjas, de pláne nem, ha akkor mész ha visznek.

Julioo 2010.09.03. 15:07:36

@Dr.laikus PhD:
Ha sértőnek érezte a vetkőztetést, akkor bizonyára az is volt.
Az etiketthez hozzátartozik a megfelelő hozzáállás is.
Ez úgy tűnik nem volt megfelelő.

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 15:12:59

@Julioo:

Fura, hogy ezt gondolod.
Gyerekorvosnál is kell vetkőzni.

Itt egy kész diagnózissal ment a kislány és csodálkozott, hogy ő tudja a diagnózist az orvos miért nem.

Gyermekorvostól- felnőtt orvoshoz menni azt jelenti, hogy viszi az addigi dokumentációját.
Ha ez nincs akkor van az alapos felmérő vizsgálat.

Lehet, hogy érzékeny volt a kislány, Amit érzett azt én sem kérdőjelezem meg, ő érezte.
A szándék nem volt az, mint amit feltételezett.

dusomoja 2010.09.03. 15:14:02

@Turchi: Jaja. A férjem szétverte volna a fejét.Mármint az orvosnak.

Leroi 2010.09.03. 15:14:22

Jelentem: a beteget a klasszikus orvoslás szerint meztelenül kell megvizsgálni.
Nem a melleire vagy nemi szervére volt kíváncsi az orvos, hanem MEGVIZSGÁLTA.
Aki nem így teszi, lelke rajta.
Pont.

dusomoja 2010.09.03. 15:14:49

@Dr.laikus PhD: Aha persze. és a bugyiját miért kellett volna levetnie? Ugyan már.

csincsilla72 2010.09.03. 15:17:59

Jaj, már. Hova ez a túlérzékenység? Meg akarták vizsgálni normálisan a kislányt, ő pedig azonnal feltételezi, hogy az orvos a bájaira kíváncsi. Nem kellene mindent ennyire túlreagálni. Keressen másik orvost, ha nem tetszik és ugyan lépjen túl rajta. Mi a bánatot fog csinálni, ha terhes lesz? Kikéri magának, ha összevissza tapogatják, kívül-belül megvizsgálják? Hol van ez a molesztálástól....

Michael Collins 2010.09.03. 15:18:50

@Dr.laikus PhD: Az OK hogy indokolt lehetett a doki kérése a bugyi levételt illetően. De a leírtak alapján a doki empátiája alulról közelít a nullához.
Szerintem a körzeti orvos esetében az empátia nagyon fontos.

Leroi 2010.09.03. 15:19:31

Felbukkantak manapság a Nagy Socialista Éra idején letagadott vagy kiirtottnak véleményezett kórismék is.
Mint a tbc. vagy a szifilisz.
Tudjátok, amit nemi érintkezéssel lehet elkapni.
Orális vagy genitális esetleg orogenitális érintkezéssel.
Namármost, ha egy hölgy elmegy az orvoshoz bármiféle panasszal (mert ama frány spirocheta sokféle tünetet tud ám okozni), a doki pedig az ajtóból vizsgálja meg télikabátban, akkor fel sem tűnik, hogy a szeméremdombon ott leskelődik egy primér sanker és a nő friss szifiliszes.
Na itt a vaskos műhiba.
Ki a hibás?
A doki.
Persze.
Ki más?

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 15:20:59

@dusomoja:

Vissza akartok menni a közép korba?

Orvos nőt nem vizsgálhatott csak lepel alatt. Ha szült a szerencsétlen akkor csak tapogathatott.

Fel sem tételezem egy orvosról, hogy mást is akarna, mint megvizsgálni.

18 éves lány, még ha későn érő is nem érzi kellemetlennek, ha megvizsgálják és nem tartja furcsának, ha első orvosi vizsgálatnál meztelennek kell lenni.

Apukáknak a lányaikba nem szerelmesnek kell lenni, hanem elmondani a másik nemről amit tudni kell. Saját nemét nem szarvas, farkas ördögnek feltüntetni és akkor nincs ez a hülye fantázia.

[c] 2010.09.03. 15:21:02

@xunilo: "Olyankor biztos nem volt szégyenlős..."

Ennek abszolúte semmi köze az esethez. Nagy különbség, hogy a párod előtt vetkőzöl le, vagy egy idegen előtt. (Idegen előtt akkor nem kellemetlen, ha orvos és valóban szakmai szempontok vezérlik.)

"Nem kell mindig egyből rosszra gondolni, ítélkezni. "

Stimmt, például nem kell egyből, ismeretlenül is azt sugallni, hogy holmi kis ribancról van szó, akin biztos "túl van már néhány pasi". Hm?

[c] 2010.09.03. 15:22:20

@csincsilla72: "Kikéri magának, ha összevissza tapogatják, kívül-belül megvizsgálják?"

Nem, mert akkor tisztában lesz vele, hogy minderre szükség van.

Michael Collins 2010.09.03. 15:22:35

@xunilo: Te meg a lányt ítéled el, gyakorlatilag egy 3-4 bekezdéses fogalmazás alapján. Miből gondolod, hogy nem szűz és volt már néhány pasija? Nem mindenki követi a trendet!

[c] 2010.09.03. 15:23:32

@Leroi: Erősen sarkítasz.

csincsilla72 2010.09.03. 15:27:27

@antiszociális exlúzer: Nem jobban, mint itt. Pláne az első gyereknél.
A gond az, hogy a kislány kész diagnózissal állított be, de még egy sor más is bejöhetett volna a képbe. 18 évesen ezt illene tudni, nem hiszem, hogy az orvosnak mindent el kellene magyarázni. Vagy mondja azt, hogy megnézem, nem valami jó kis nemibetegség-e? Erre hogy húzott volna ki a rendelőből (már a feltételezés, tudniillik....)

Leroi 2010.09.03. 15:28:01

OFF

Közelmúltban vetített film.
Fiatal csaj be a dohányárudába.
-Egy csomag cigit!
Árus (ötvenes pasi):-Menj már, még 12 éves sem vagy!
Csaj (felhúzza a pólóját, 80-as dudák ki):-Szerinted ilyeneket hord egy 12 éves?!
Árus:-Na most már hordd el magad, de gyorsan!
Csaj (egy hatalmas ütéssel leveri az árust és csizmasarkával tapossa a földön):-Még le sem tapizol, te mocskos disznó?!

(...)

Nem emlékszem sajnos a címére a filmnek...
ON

[c] 2010.09.03. 15:30:42

@Michael Collins: Még ha nem is szűz, ahhoz sincs semmi közünk, ettől még nem ribanc és az, hogy volt már n db partnere, senkit nem hatalmaz fel arra, hogy molesztálja. (Ezt általánosságban írom, nem konkrétan az orvos esetére vonatkoztatva, mert nem ismerhetjük a szándékait - már csak azért, mert a hasonló ügyekben gyakorta felmerülő érv, hogy "biztos kihívóan viselkedett".)

Domeq (törölt) 2010.09.03. 15:38:37

Bárányhimlőt a bugyiban keresni? Gratulálok! Mocsok az összes.

Leroi 2010.09.03. 15:41:04

Az álprűd, orvosellenes tömegnek üzenem, hogy ha orvoshoz mennek "testszerte megjelenő kiütésekkel", akkor az orvos "testszerte" megvizsgálja őket.
(NEM CSAK bárányhimlő lehet, teszem hozzá...)
Nem mint a "marhát a vásárban" (bár ritkán hiszem, hogy a plázatündér álszemérmes kisliba valaha is járt volna marhavásárban) hanem a szakma szabályai szerint.
Ha az orvos elnéz valamit?
Perelik, mint a sicc.

Leroi 2010.09.03. 15:42:55

Ennek egy neve van.
Álprűdség.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.03. 15:44:26

Az orvosnál ne a beteg döntse el , hogy mit enged és mit nem . ha le kell vetkőzni, hát le kell.
Ha a torkot a farkával nézi, az nem szabályos!

Netszamuráj 2010.09.03. 15:44:37

Ne izgulj, ha öregebb leszel, már nem kell levetkőznöd!

Két idős hölgy beszélget:
- Hogy mennyivel fejlettebb az orvostudomány most, mint lánykoromban!
- Miből jutottál erre a megállapításra?
- Lánykoromban, mielőtt az orvos megvizsgált, mindig teljesen le kellett vetkőznöm. Most meg a legtöbbször elegendő kinyitni a számat.

senor calavera 2010.09.03. 15:46:27

Szakmai hibának számít, ha az orvos ruhában vizsgálja a beteget. Természetesen vannak helyzetek amikor ettől el lehet tekinteni, de a bőrkiütés bitosan nem ilyen helyzet.

nemezisazis 2010.09.03. 15:48:18

@Dr.laikus PhD: ha az orvos nekem mondja toljam le letolom mit érdekel. de nőt csak nő vizsgáljon.
pláne hogy a megvizsgált pacinak jó eséllyel fingja nincs hogyan szakszerű a vizsgálat.
mert ezt ugye soha sehol senki nem mondja el egy élet során.

az orvosokról azóta van jó véleményem, hogy 2éves kisöcsémnél nyakferdeségi vírust (wtf?! van egyáltalán ilyen?) diagnosztizált miután elhangzott hogy leesett az ágyról. a kulccsont törést még a félkegyelmű házmester is megállapította volna. ez a frszú hentes meg ragaszkodott az ő eredményéhez, és nem volt hajlandó röntgenre kiírni.

ja persze kezdeni semmit nem lehet vele.

ott vannak továbbá az ezt azt a betegben hagyó sebészek.

a rá nem érő, vélt vagy valós alulfizetettségük miatt munkaidejükben megmozdulni nem is hajlandó háziorvosok.

és mért van az, hogy a nőket folyton vetkőztetni akarják rólam meg torokvizsgálat meg sztetoszkópolás után megmondják mi bajom van/hova forduljak?

sőt továbbmegyek. a bárányhímlőm is későn jött ki, mégse kellett vetkőznöm.

egy szakmai tapasztalattal, ne adj isten még józan ésszel is rendelkező háziorvos ne kérje a friss, idegen betegétől hogy vetkőzzön meztelenre..

az orvos sajnos emberekkel dolgozik, meg kell tanulnia bánnia velük.

paraszthajszal 2010.09.03. 15:49:10

@antiszociális exlúzer: a kihívó viselkedés itt mindegy, ha "volt már néhány pasija", akkor viszont nemi betegséget is kaphatott… Ha az orvos a genitáliák nélkül nem volt biztos a dolgában, akkor nem szentségtörés a nemi szerv vizsgálata.

Michael Collins 2010.09.03. 15:51:57

@paraszthajszal: Ha volt pasija, az még nem azt jelenti, hogy szexelt is! Ne mindenkit a "trendi" csajok alapján ítéljünk meg!

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 15:52:45

@nemezisazis:

Viseltethetsz a nőkkel akár burkát is.

Nem kell csak ezeket a blogokat olvasnod.
Nem hiszem el, hogy csak negatív tapasztalatod lehet.
Ilyen statisztikailag lehetetlen.
Ha először mész el egy orvoshoz, és az felméri a pillanatnyi állapotod akkor tetőtől talpig vizsgál.
Nő vagyok, inkább leveszem amit kell, minthogy a kezével ő húzza el a zavaró textilt. Hidd el.

Scala 2010.09.03. 15:58:42

@Bikli néni: @Michael Collins: Köszönöm a pontosítást! :-))) Nekem ilyenben NEM volt részem, és a témát részemről le is zárhatjuk.

Leroi 2010.09.03. 15:58:54

"Nőt csak nő vizsgáljon"?:)))
Hát nagyon LOL...
Akkor irány Arábia...:D
Megsúgom, hogy pl. a legjobb nőgyógyászok FÉRFIAK...
És úgy általában, a legjobb orvosok...mindig is a férfiak voltak...
(itt egy nagy BOCS a kolleganőktől...)
És azt is, hogy a nők zöme férfi nőgyógyászhoz szeret járni.:P
Egy az ezerhez, hogy ez így van...

[c] 2010.09.03. 16:02:32

@paraszthajszal: Ebben egyetértünk, én csak arra a sugalmazásra reagáltam, hogy ha a leányzó nem szűz, akkor ribanc, tehát nem bűn molesztálni, meg "mit szégyellősködik". Ez az érv a nemi erőszakok esetében is felmerül szinte mindig - tudniillik hogy a "ribanc" "megérdemli", illetve hogy egy "ribanccal" bárki megtehet bármit.
Holott NEM, a legutolsó útszélni prostit sincs senkinek joga zaklatni vagy molesztálni, mert a nőnek, és elsősorban, sőt kizárólag a nőnek van joga eldönteni, hogy ki előtt és mikor vetkőzik le illetve kivel és mikor él nemi életet.

(Félreértés ne essék; nem állítom, hogy itt molesztálás történt, hanem az fenti "érvre" reagáltam általánosságban.)

cenzorilla 2010.09.03. 16:05:41

@antiszociális exlúzer:

Ezt a gondolatot ne vigyétek tovább.
Kénytelen leszek akkor törölni.

Igazad van.
Ha valaki minősíteni fogja ezután a posztírót azt törölni fogom.

[c] 2010.09.03. 16:06:01

@Leroi: "Megsúgom, hogy pl. a legjobb nőgyógyászok FÉRFIAK..."

Mivel a nőgyógyászok jelentős többsége férfi, statisztikailag elég valószínű, hogy a legjobbak közülük kerülnek ki.

"És úgy általában, a legjobb orvosok...mindig is a férfiak voltak..."

Milyen értelemben legjobb?

"És azt is, hogy a nők zöme férfi nőgyógyászhoz szeret járni.:P "

Beidegződés, a nőkkel kapcsolatos általános sztereotípiák kivetülése az orvosnőkre.

Leroi 2010.09.03. 16:11:39

Nemi erőszak esetén törvényszéki orvostanász előtt az érintett hölgy tökpucéron egy lepedőn
álva, körbeforog, mellek föl, karok föl, lehajol, farpofák szét, szeméremajkak szét, gumikesztyűvel a hüvelybe, popóba, számolgatják az idegen szőrszálakat a lepedőn, a spermacseppek nyomát a testen, a harapások, karmolások, idegen ujjbegyek helyét a bőrön és nyálkahártyákon. Egy személy pedig folyton jegyezget, a részletekbemenőkig.
Na ez az igazi "marhavásár", gyerekek...

Storyteller 2010.09.03. 16:12:28

@Dr.laikus PhD: Érdekes, a nagyanyám kilencven éves, soha egy percet nem dolgozott az életben, és mégis van nyugdíja.:)

On: ha a doki azt mondja, hogy "új ügyfél vagy, meg kell vizsgáljalak", akkor elfogadható a bugyiletolás kérdése. De ez a szar szöveg a combjáról.... hát hol takarja a bugyi a lány combját, hm? Naugye.

standup 2010.09.03. 16:14:30

Hévízen jártam gimibe, a szobatársam (és osztálytársam) egy mellben jól eleresztett lány volt. Egyik nap rosszul érezte magát a suliban, szédült,hőemelkedés, köhögés, egyéb influenza gyanús tünetek stb. Kapva az alkalmon - nekem kicsit kapart a torkom - elkísértem orvoshoz (dr. M.), aki mellékesen egészségügyi miniszter is lett pár évvel később.
Ketten mentünk be, mondtam, hogy nekem kis torokkaparás, őt vizsgálja meg először, én aránylag jól vagyok.

A doki derékig meztelenre (!!!) vetkőztette és becsukott szemmel sétáltatta, mondván a szédülését vizsgálja. Atorkát is félpucéran vizsgálta meg. Én már nem mertem bevállalni a vizsgálatot ezek után - akkor voltunk 16 évesek.

Leroi 2010.09.03. 16:15:30

@cenzorilla:
Bocsáss meg, de milyen kommenteket vársz tőlünk?
Uniszonóban azt, hogy "szegény kislány, de megalázták"?
Akkor minek a vita?
Ha nincs érv és ellenérv, akkor az nem vitafórum, hanem MSZMP-kongresszus...

Leroi 2010.09.03. 16:18:12

@Murderface:
Neki a p... kb. olyan, mint Neked egy bármilyen munkadarab.
Nem a nőt vizsgálja, hanem a beteget.
Szóval nem élvezkedik, hanem dolgozik...
Ezt nem értik meg egyesek...

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 16:18:13

@Storyteller:

Láttál Te már bárány himlőt?
Egyáltalán bárminémű hólyagos betegséget?

18 éves korban nem általános egy gyerek betegség, ezért joggal gondol minden másra. Nem kell nemi betegségnek lennie.
A bugyiját kellett volna levetnie és nem a nemi szerveit akarta megnézni, mert akkor azt mondja asztalra feküdjön fel, és a többi procedúra.

Nagyid nem nyugdíjat kap, hanem járadékot, amit a férje jogán kaphat.

cenzorilla 2010.09.03. 16:20:59

@Leroi:

Amikor egy esetet elemzel, akkor sem kell hozzá a személy.

Ha jelenséget akkor sem.

Feltételezésekbe bocsátkozni, hogy a posztíró kiféle miféle nem kell.

A helyzet elég, hogy vélemény legyen róla a személytől elvonatkoztatva is.

[c] 2010.09.03. 16:22:30

@Leroi: "Szóval nem élvezkedik, hanem dolgozik..."

Persze, egy, a munkáját megfelelően végző orvos nem élvezkedik, hanem dolgozik. De mint tudjuk, nem minden orvos ilyen.

(Hogy a posztban szereplő orvos milyen, azt nem fogjuk megtudni, végül is nem történt semmi, a lány félre is érthette meg nem is.)

ier6w7i 2010.09.03. 16:26:16

@Leroi: Ja, perelik mint a sicc, mert gondolod, hogy mindeniki peresekedik (hol élünk, USA?) - majd a doki szakértői kijelentik, hogy a minden a szakmai szabályai szerint történt, meg hogy jogszerűen és szakszerűen jártak el, meg leterheletek az orvosok, rosszul fizetettek és minden egyéb.
Ez utóbbi kettő igaz is, szerintem is alulfizetettek stb, de ezt sokan és sokszor a kiszolgáltatott betegeken kvázi bosszút állva bunkó módon (bocsánat, empátiahiányosan) viselkedve, lenézően stb élik ki.

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 16:29:49

@antiszociális exlúzer:

Ezért írtam, hogy az apa dolga, nem ijesztgetni a férfi nemmel a lányát, hanem a felvilágosítás.

Az is lehetett, hogy először ment önállóan felnőtt orvoshoz.
A gyerekorvos születése óta, de legalább is régóta ismerte, ezért nem volt szükség hasonló vizsgálatra már.

De itt most muszáj helyzet volt. Beesett egy orvoshoz minden előzetes dokumentáció nélkül.

De a fiam amikor átkerült a mostani doktornőjéhez őt is megvizsgálta tetőtől talpig meztelen.

Valamikor iskola orvosnál - igaz külön a fiúk és külön a lányok - az éves vizsgálatra sorban állva vártunk meztelenül.

Szabados az életünk, egyre szabadosabb, de az orvosnál meg prűdek vagyunk?

ier6w7i 2010.09.03. 16:34:34

@Leroi:
Hál' istennek soha nem volt még részem törvényszéki vizsgálatban - nem tudtam, hogy pontosan ilyen az, de sajnos el tudom képzelni.
csak remélni tudom azok érdekében, aki egy bűncselekémény áldozatai lettek és ráadásul még el kell viselniük egy ilyen iszonyattosan kellemetlen és megalázó procedúrát (mindenki érti ezek után, hogy miért nem teszen inkább feljelentést az áldozatok), hogy van legalább ott valaki, aki próbál az áldozattal emberi hangon kommunikálni, foglalkozni a lelkével, elmagyarázni neki két szóban, hogy mit miért csinálnak és hogy bár nagyon kellemetlen, de azért csinálják, hogy legyen bizonyíték a tettes ellen - és nem pedig úgy bánnak vele mint egy darab hússal és szerencsétlen még a végén saját magát érzi bűnösnek.

Alikam 2010.09.03. 16:38:23

@Dr.laikus PhD: figyelj, a szabadosság nem egyenlő azzal, hogy bárki is szívesen vetkőzik meztelenre egy vadidegen előtt mustrálás céljából.

"De a fiam amikor átkerült a mostani doktornőjéhez őt is megvizsgálta tetőtől talpig meztelen."

Ferde hajlam. Pedo, van ilyen.

[c] 2010.09.03. 16:41:22

@Dr.laikus PhD: Értem, de azért némi tájékoztatás nem árt. Persze nem szakmai kiselőadást kell tartani, csak egy mondatban összefoglalni, hogy milyen vizsgálat következik és miért.

Ha az orvos azt mondja nekem, hogy meg kell vizsgálnia, nem valami nemi betegség tünete-e a kiütéses bőr, azt sokkal könnyebben veszem, mintha nem mond semmit, csak annyit közöl, hogy vetkőzzek.

DarthVader 2010.09.03. 16:48:42

Hm. Én speciel háziorvos vagyok, és a véleményem az esetről,hogy a kolléga egyszerűen kis ingyen peep-show-t akart. Az, hogy a nadrágot leveteti, mert a combján is látni akarja a kiütéseket, az rendben van.
Az is igaz, hogy adott esetben a beteget ruhátlanul is meg lehet(!) sőt adott esetben kell vizsgálni. De az is íratlan szabály, hogy a beteg érzékenységére is tekintettel kell lenni, és csak annyira kell lemezteleniteni, amennyire a vizsgálathoz erre szükség van. Bárányhimlő diagnózisához nem köll bugyit levenni. Egyszerüen nem köll. Ha csak a genitális régióra lokalizálódik a panasz, akkor meg igen. A hüvelyi kenetvételhez szintén. És 18 éves leányál nem keresünk végbélrákot seggturkálással. Mert nincs neki. (Érdekes módon az >50 éves férfiak seggébe sokkal kevesebbszer nyulunk bele, mint kéne.)
Szóval ez a nagy helyzet. De hát az orvospopuláció is ez országból származik, pont annyi a hülye köztünk - már százalékosan - mint az átlag lakosságban. (Na jó, kicsivel talán több :)

georg 48 2010.09.03. 16:52:14

Miért ment be apuci? A kis csaj most nagykorú, avagy nem? Ha igen / 18 /, intézze el .
A mai fiatalok csak szeretnének elszakadni a szülőktől. Viszont ha valami gáz van, rohannak apucihoz, hogy jaj megnézték a repedésemet!
15 évesen dugnak mint az állat, de ha doktor bá megnézi, összedől a világ! Álszent banda!

Leroi 2010.09.03. 16:55:11

@DarthVader:
Vader, ősrégen, amikor még Anakin Skyvwalker voltál, megtanulhattad, hogy eleink egy Távoli Galaxisban, a nagy belgyógyászok, sebészek az orvosi vizsgálatot a beteget lemeztelenítve végezték.
Nem hiszem, hogy valamennyi tankönyvíró perverz vagy pedofil lett volna.

egy maréknyi dollár 2010.09.03. 16:59:02

@Az első Schmitt díjat O.Viktornak. Szarjankók!: DDD!
8 éves koromban vették ki a vakbelemet/doktoroknak:féregnyúlvány/,nem rektáltak előtte.Sőt azóta sem - ezek szerint helytelenül.Azért nem fogom kikövetelni magamnak.
Orvos kommentelők, a rektálás hívei:Azt mondjátok,ez a vizsgálat egy alapos,átfogó belgyógyászati kivizsgálás része kell legyen.Tüneteket még nem okozó súlyos betegségre fény derülhet általa.Ezt el is fogadom, de milyen gyakorisággal gondoljátok ezt végeztetni és ki csinálja?A háziorvos?
Tudtommal a beteg elutasíthatja a felajánlott vizsgálatokat és gyógykezeléseket;ha az orvos ez ügyben fedezni kívánja magát,írásban kéri a betegtől ezt.
Énvelem is aláíratták a sebészeten,hogy saját felelősségemre nem óhajtom a kórházi ellátást.

[c] 2010.09.03. 17:01:44

@georg 48: Látom, te is kiterítetted a sztereotípiagyűjteményedet-

Leroi 2010.09.03. 17:02:30

Mindegy, van exhibicionista hajlamú nőbeteg is, aki akkor is ledobja magáról, ha nem kéred, meg is sértődik, ha az a válaszod, hogy "maradhat"...
Szóval, psychéje válogatja.

Leroi 2010.09.03. 17:04:00

georg48

Keblemre, nagyon ott van a hozzászólásod...

DarthVader 2010.09.03. 17:06:34

@Leroi: Ühüm. Képzeld el a szituációt:
bőrklinika, előadás, kb 150 medikus a padokban. Ajtó nyílik, bejön a paciens, anyaszült meztelenül, arcán fehér selyemálarc, és fel-le járkál a padok közötti lépcsőn, szemléltetendő az ő bőrbaját. Mint valami Fellini-film. Mi, 150-en éreztük magunkat kényelmetlenül. Szerintem a beteg is, de az arcát nem láttuk.(Mivel egyetemi klinika, a betegnek nem volt választása, tetszik-nem tetszik, vetkőznie kellett.)
Diákkövetség ment a profhoz, hogy nem lehetne-e megoldani, hogy a beteg bugyigóban mászkáljon, ha a bőrbetegsége nem érinti a genitális régiót? Meg lehetett oldani. Ez volt kb 32 éve.

A nagy belgyógyászok és sebészek korában még meg kellett vizsgálni a beteget, mivel meglehetősen kevés eszköz volt, a fonendoszkópon és az elmén kivül. Amíg vizsgált a nagy elme, addig gondolkodott. Ma meg minimum ultrahang, rtg, endoscop, meg betolják az MR tube-ba, oszt jónapot :)

(Találkozón tette fel valaki a kérdést, mi lenne, ha nem lenne ennyi diagnosztikus lehetőség. Erre mondtam, hogy sajnos akkor meg kellene vizsgálni a beteget :)

[c] 2010.09.03. 17:06:44

@Leroi: Mintha kettős mércét alkalmaznál. Az sért, ha az orvosról feltételeznek ismeretlenül dolgokat, de az nem, ha a posztíróval teszik ezt.

Leroi 2010.09.03. 17:08:37

Ősmama az ágyán fexik a rheumatológián tundrabugyiban, amelyet nem tolna le az Ural összes ércéért sem és üvölt a fájdalomtól.
Lumbális gerincsérvvel kezelik, de valami nagyon nagy gáz lehet, mert nem javul.
Közben észrevesszük,hogy a combja baloldalon egyre inkább befele rotál és meg sem lehet már érinteni, a fájdalom pokoli.
Ősmamáról tundrabugyit le és a csípőízületből harsogva kiabál a diagnózis: combnyaktörés.
Irány a traumatológia.
Ennyit a prűdériáról...

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 17:08:54

@DarthVader:

"Találkozón tette fel valaki a kérdést, mi lenne, ha nem lenne ennyi diagnosztikus lehetőség. Erre mondtam, hogy sajnos akkor meg kellene vizsgálni a beteget :)"

:DDDDDDD

Leroi 2010.09.03. 17:10:35

Vader

A "Saló, vagy Sodoma 120 napja" inkább.
Per Paolo Pasolini!:)))
Azért ennyire nem gondolom kirakatba helyezendőnek a beteget.
A rendelőben vagy a betegágynál, az más...

DarthVader 2010.09.03. 17:11:31

Mellesleg amerikai filmeken látható, hogy a beteg megjelenik az eü intézményben, kap egy hátul kötős kis inget vagy mit, és abban üldögél. És a fonendoszkópal az ingen keresztül hallgatják. Azt hittem, ez csak a filmekben van, de kiderült hogy nem, ez a valóság.!!

Leroi 2010.09.03. 17:15:26

Az araboknál nőt csak nő vizsgálhat.
Azt is egy zsákba bújtatva, amelyen két rés van hagyva.
Egy az orrának és egy a hüvelnyílásának.
Az betegágyat négyfelőlről paraván takarja. Fölötte moszkitóháló.

Na ez a szép jövő...:)))

DarthVader 2010.09.03. 17:16:44

@Leroi: Mindegy, olasz újhullám, na :)

DarthVader 2010.09.03. 17:18:50

@Leroi: És ha esteleg tundrabugyi combtőig fel? Az eredmény ugyanaz, a mama meg nem tiltakozik. Nu? (ja, kérdés a mamához - ha nem tök demens: "Nem tetszett elesni mostanában? " )

Leroi 2010.09.03. 17:19:20

Nálunk a neurológus-prof csak kalapácsot, tűecsetet és szemtükröt engedélyezett.
Szerinte a legjobb vizsgálóeszköz az agyunk...
Hulltunk is kifele mint a legyek a gyakorlati vizsgán...

Bikli néni 2010.09.03. 17:20:23

@Leroi: Úristen, ez a film volt a második legdurvább, amit valaha láttam (az első az Egy kés filozófiája. Mindkettő szigorúan csak erős idegzetűeknek!)

2010.09.03. 17:21:32

@aesculap: "+ joxabály szt "
így fogalmazott bakela, ezért kérdeztem rá, de köszönöm a választ. Mindenesetre ez érdekes, nem tudtam, hogy ez így van. Ezzel is okosabb lettem:-)

lüke 2010.09.03. 17:21:42

hmm
régi vicc,
a villanyszámlát vitted, biztos

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.03. 17:21:44

@DarthVader:

Papíringecskén keresztül fonendoszkóppal.... az csak a forma kedvéért, hogy a chechlisten ki legyen pipálva, mert hogy hallani nem hall semmit, az tuti.

_Molly 2010.09.03. 17:22:00

OFF

@Dr.laikus PhD: "A nyugdíjas végig dolgozott egy életet csak így lehet nyugdíjas."

Bocs, de ez a tétel a nyugdíjasoknak csak egy kis részére igaz. Nem kell például egy "egész életet" végigdolgoznia annak, aki
- baleseti rokkantsági nyugdíjat kap (túlnyomórészt üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következtében történő megrokkanás esetén szolgálati időtől függetlenül járó baleseti nyugellátás);
- baleseti özvegyi nyugdíjat, baleseti árvaellátást, baleseti szülői nyugdíjat kap (a jogosultságot az elhunyt által elszenvedett üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés alapozza meg és szolgálati időre tekintet nélkül jár);
- özvegyi nyugdíjat kap (házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élõ házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhunyt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátás);
- bányásznyugdíjat kap (a munkáját abbahagyni kényszerülő bányásznak életkorára tekintet nélkül járó, az öregségi nyugdíj szabályai szerint számított pénzellátás);
- szolgálati nyugdíjat kap (pl. művészek, katonák, rendőrök, utóbbiak esetében a középiskola is beszámít a szükséges 25 évbe, akik így már akár 40 évesen is nyugdíjjogosultságot szerezhetnek)
stb. stb.

Leroi 2010.09.03. 17:22:18

@DarthVader:
Az autoanamnézis sok helyen sántított.
Ehhez el kell képzelni kismillió aggódó hozzátartozót is, akik ahányan voltak, annyiféleképpen mondták el a kórelőzményt.
(Mellesleg, csak konziliáriusként láttam a Mamát a Rheumatológián)

Leroi 2010.09.03. 17:22:59

@Bikli néni:
Cannibal holocaust...
És még fokozhatnánk...:P

Leroi 2010.09.03. 17:24:23

@radiologus.hu:
Papíringecskén keresztül finom dörzszörejeket lehet hallani.
Másszóval mindenkinek egy kis pleuritise van...:)

Tita nick 2010.09.03. 17:25:18

Lehet, hogy azt hitte, hogy rühatka és a nemi szervek környékét is meg akarta nézni. Valójában a bőrgyógyászok is, nem csak a háziorvosok, találgatnak, próbálkoznak. Aztán lehet, hogy az ember meg belehal.

Anno a gyerkőcömnek fájt a hasa, kihívtam az ügyeletet vasárnap lévén, s megkérdeztem ötször is, hogy biztos nem vakbélgyulladás_e. Azt mondta, hogy gyomorrontás. Éjfélkor taxival vittem be a kórházba a srácot, ahol kiderült, hogy vakbélgyulladás, mégpedig perforált. Másnap bemegyek a dokihoz, szó nélkül leszedtem a sztetoszkópot a nyakából és belevágtam a szemeteskosárba.

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 17:25:35

@_Molly:

Igaz. Ebben Te vagy a szakasszony.

Ettől függetlenül azt írta, hogy soha életében nem volt munkahelye /mert dolgozni dolgozott otthon gondolom eleget:)/

DarthVader 2010.09.03. 17:27:13

@Leroi: Ja. Viszont egyetlen CT vizsgálat megmondja, mi és hol van az agyban 3-4 mm-ig. Láttál már PEG-et? (Nem gastrostomára gondolok, hanem pneumoenkefalográfiára? CT éra előtt. Na azt szerintem Mengele találta ki, csak átvették :) A neurológus vizsgálhat ezerrel, nagyjából (!) be tudja lőni az eseteknek talán a többségében ( ami 51 %) hogy mi hol van,de meg kell mondjam, jobban jár mindenki, ha gyors vizsgálattal megállapítja, hogy pl központi idegrendszeri elváltozása van a betegnek, és kéri a CT-t. (Vagy MR-t)Az majd megmondja, hogy pl 4 mm-es elváltozás van a ponsban bal oldalon, és ez tumor vagy vérzés. Erre a tű meg az ecset soha nem lesz képes.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 17:28:35

@bakela: micsoda hülyeség. vaginában is turkál? senki ne mondja hogy egy háziorvos az urológusok és nőgyógyászok tudásával rendelkezik..

lüke 2010.09.03. 17:32:56

@inci-finci:
kivéve MO-n
mert Ny-EU-ban még szülést is vezet, bizony

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 17:33:02

@Irise: pöcsért vetkőztet meztelenre bárkit! megnézném ha a háziorvos a makkomat vizsgálgatná alaposság címén :D

ha panaszom van beutal bőrgyógyászhoz. HA felelős orvos akkor minden betegét elküldheti vastagbélszűrésre is. de ne a kis rendelőjében ujjazza az embereket. nem az a dolga.

Leroi 2010.09.03. 17:33:58

Neurológus vagyok.
A PEG-éra végén "értem be"...
Tényleg pokoli volt a beteg levegőbefúvás utáni állapota...
Az a prof mágus volt, olyan műfogásokat ismert,amelyeket ma, az MRI-érában álmunkban sem mernénk elvégezni.
Gasser-dúcot roncsolt közvetlenül Lange-tűvel trigeminus neuralgiában, rendszeresen ciszternát pungált, stb.,stb.

DarthVader 2010.09.03. 17:34:56

@Tita nick: Mondjuk, erre én orrba nyomtalak volna, hogy kiesel az ajtón, de ezen nem veszünk ösze :)

Már Mátyás bolondja megmondta, hogy orvosból van a legtöbb.

A vakbélgyulladás diagnosztikája az egy elég vékony jég. Ugyanis a vakbélgyulladás eljuthat a perforációig másfél óra alatt, meg el lehet vele éldegélni hónapokig. Szóval két véglet.
Attól, hogy a gyereknek fáj a hasa, de most (!) nincs alarmírozó tünete, az nem jelenti azt, hogy két óra mulva nem fog orditani, 3 óra mulva meg nem fog perforálni.

Amúgy pedig én ilyen esetben úgy szoktam eljárni, hogy kap a gyerek egy görcsoldó injekciót, meg egy tanácsot, hogy ha egy órán belül nem javul, vagy újra kezdődik, hívjon újra.

_Molly 2010.09.03. 17:35:40

@Dr.laikus PhD: "azt írta, hogy soha életében nem volt munkahelye"

Az is kaphat nyugdíjat, aki soha életében nem dolgozott. A hozzátartozói nyugellátás az elhunyt keresetétől, jövedelemétõl függõ rendszeres pénzellátás, amely meghatározott szolgálati idõ megszerzése és az egyéb feltételek fennállása esetén a túlélő hozzátartozójának jár.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 17:36:07

@lüke: bizonyára vezethet szülést sok helyen. otthon. ahol gyors a mentő :)

bittosan a 60 éves, szülést elvétve látó doktorbácsi a nagy kezével ideális szülést levezetni :). én a specializációban hiszek, polihisztor orvos ma már nincs. tudom jó lenne azt hinned hogy van, de ez ma már egyetlen komoly szakmában sem működik. az építészmérnökök sem tervezhetnek házat, csak egy igen szűk részük. nincs erre jogosítványuk. ennyi!

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 17:40:14

@Irise: "uram,ki akartam zárni a condyloma acuminatum-ot a lányán."

bőrgyógyászról és beutalóról már hallottál? csupa polihisztor, csupa-csupa zseni..

Tita nick 2010.09.03. 17:40:53

@DarthVader: Ha meghalt volna a gyerekem, meg is öltem volna, de ezen most ne vesszünk össze. Egyébként tipikus tünetei voltak a gyereknek, azért is kérdeztem rá többször.

Ja, Hogy az orvosok mindent ki tudnak magyarázni, az megszokott dolog.

DarthVader 2010.09.03. 17:53:04

@Tita nick: tipikus tünet? Hallhatnánk? Hátha a sok laikus nem orvos meg laikus orvos is tanulhat belőle:)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 17:55:33

@Leroi: valamikor a festők 4-5-8 éves gyerekeket festettek meztelenül, szülői engedéllyel. neves festők. ma a képeket ki sem lehet állítani. van ami indokolt van ami indokolatlan, sőt beteges.

Tita nick 2010.09.03. 17:55:38

Darth! Az erő veled van!

Csak egyet:

Miért van a sebészek arca előtt maszk?

Hogy ne derüljön ki, hogy ki volt a tettes.

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 17:56:27

@Tita nick:

tudod én ismerek kb. 20 betegséget és azt aztán azonnal felismerem.

Hamarabb, mint az orvos.
Szoktam tévedni, de arra én nem emlékszem, csak a győzelemre, hogy okosabb vagyok a dokinál.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 17:58:03

@DarthVader: hozzád szívesen járnék rendelésre azt hiszem. emberi a megközelítésed, itt orvostól ilyet ritkán olvashatok :(

Tita nick 2010.09.03. 17:58:17

@DarthVader: Azzal egyetértesz-é, hogy a zorvosok közt is ugyanakkora a hozzáértők és a sarlatánok aránya, mint bármely más szakmában?

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:00:38

@DarthVader: isten vagy! hihetetlen, egyszerűen kimagasló az orvosok közül akik kommentelnek. kis empátia, nem istennek képzelni magunkat, nem a tekintéllyel érvelni.. nagyon szép volna ha mindenki csak ennyire volna kreatív

Leroi 2010.09.03. 18:03:14

Ha nőgyógyász lennék, a napi ötszázadik nő után már akkora csömöröm lenne, hogy bejöhetne akár Charlize Theron is fecsketangában, Istenemre kidobnám...:)))

Leroi 2010.09.03. 18:04:39

incifinci

Ha Vader az Isten, akkor én vagyok a Mindenható.
Osszuk már le a szerepeket na...:P

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:05:14

@Tita nick: ő már ezt elismerte más formában. de gyereknél indulatból én is megnyomorítanám ha egyértelmű hanyagság az ok.

DarthVader 2010.09.03. 18:05:21

@Tita nick: hát, az arányban én nem vagyok ennyire empatikus a szakmával szemben, de ha jó napom van, akkor azt mondom, hogy csak annyi a hozzáértők és sarlatánok aránya, mint más szakmákban. :))

Mondtam vala, hogy az orvosok (a nagy többség) is ezen ország szülöttei, ne csodálkozzunk :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:07:07

@Leroi: a hozzászólásaid alapján nem tartalak túl empatikusnak. az orvos ha szakszerű akar lenni a lélekkel is foglalkozik és ez alatt nem csak a beteg érzékenységét kell érteni.

Tita nick 2010.09.03. 18:07:42

@DarthVader:

Ergo a nyugati orvosok Istenek, a hazaiak csak félistenek?

Vagy bukott angyalok?

Sarlatán sátánok?

Leroi 2010.09.03. 18:08:49

@inci-finci:
"Nem adhatok mást, csak mi lényegem"...
(Madách:Ember tragédiája,I.szín,Lucifer)
:))

DarthVader 2010.09.03. 18:09:39

@inci-finci: hát, a betegeimet is meg kéne kérdezni, hogy teljes legyen a kép :)

Az a helyzet, hogy én már leszoktam a "fehérköpeny-lobogtatásól" és nem szégyellem bevallani, ha egy eset előtt tanácstalanul állok. Van, aki gyógyit mindhalálig :) (Nem is köpenyben rendelek, kollegiális vezetőm mondta szakvizsga előtt 15 éve, hogy nem muszáj rémisztgetni a beteget :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:10:39

@Tita nick: tudok vizsgálatokról és erre terápiákról amelyek az usában rutinnak számítanak minden kórházba kerülő embernél. itt csak az egyetemi tanárok egy része hallott róla de alkalmazni még senki sem alkalmazza csak magánban. nem konkretizálom mert erről az ismerettségi köröm ahonnan tudhatom belőhetné egy-két tájékozottabb orvos :)

exilis 2010.09.03. 18:11:45

Én nem vagyok orvos, és meglepődtem azokon a hozzászólásokon, amik természetesnek vették, hogy levetkőztetik meztelenre a lányt egy ilyen esetben. Ne mondj nekem senki, hogy a bugyilevétellel más diagnózis születik egy bárányhimlő esetében mint bugyilevétel nélkül. Ettől kezdve ez egy felesleges és megalázó procedúra.

Én pasi vagyok, két éve nagyon ronda vírusos kiütést kaptam, majd szétvakartam magam mindenhol. Fura mód a doki nem tolatta le velem a gatyámat, elég volt a félmeztelen vizsgálat.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:12:01

@DarthVader: nem az a jó szakember aki minden tud. az a jó szakember aki ha tanácstalan képes belátni és tudja is kihez forduljon a hazájában vagy külfödön. én ezt vallom

Tita nick 2010.09.03. 18:12:03

@Leroi:

Sok van, mi csodálatos, de az orvosnál nincs semmi csodálatosabb! :-)))))))))))

Leroi 2010.09.03. 18:12:19

@DarthVader:
Kende Péter: Kik vagytok ti...

Olvastad?

Uhh, nálam akkor ment fel a glycaemia ezres pördülettel...

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:13:31

@Leroi: amit innen nem lehet megállapítani.

Leroi 2010.09.03. 18:14:53

@Tita nick:
Victor Hugo írta volt, hogy
"Van Himalája és van Konvent!"

Az orvostudomány akkora, hogy mi, apró törpék csak bányászkodunk benne,mint a Nibelungok a Rajna-parti sziklákban, átfogni teljesen erőnk (és időnk) igen kevés...

Tita nick 2010.09.03. 18:15:45

@Tita nick: @Leroi:

Kiegészítés: A beteg tragédiája

Szín: II. Kórházi

DarthVader 2010.09.03. 18:17:42

@Dr.laikus PhD: én megismerek rengeteget, ismerek 20-nál sokkal többet alaposan, amit azonnal felismerek, és a végén derül ki, hogy szerencsére az alaposan ismert, azonnal felismert betegségeknek csak kb 5 %-ában tévedek.
A mi szakmánk ettől sokkal bonyolultabb. Mindenki azt hiszi - sokan még a szakmában is - hogy az orvoslás egy egzakt tudomány. Ez ez, ez meg az. Holott empiria az egész. Valaha valaki ugy tapasztalta, hogy egy tünetre egy eljárás többször használt, mint nem. Azóta használják az eljárást. De ami 100 betegből 80-nál használ, az 15-nél nem, 5-nél meg árt. De hogy ki az az 5, csak akkor derül ki, amikor elkezdik kezelni. Na szóval így megy ez.

Medikus koromban is roppant zavarta az én egzaktságra törekvő elmémet, amikor egy kórságról leirták, hogy pl. az esetek felében sárgasággal jár. Ez speciel azt jelenti, hogy a beteg vagy sárga, vagy nem. Ha látod hogy sárga, és más tünetek is arra utalnak, akkor lehet hogy az a baja. Ha nem sárga, akkor is lehet. Szóval ez nem autóvillamossági műhely, na. Kell vagy 30 év tapasztalat hozzá, hogy rájöjj, mennyi mindnet nem tudsz. A zseninek ehez kevesebb idő kell :)

Tita nick 2010.09.03. 18:18:54

@Leroi: Az orvostudomány akkora, ám az orvos is ember és nem a tudomány maga :-))))

DarthVader 2010.09.03. 18:23:00

@Leroi: Kende egy 8=====D (csak nem ilyen egyenes)

Dr.laikus PhD 2010.09.03. 18:23:19

@DarthVader:

Minden tiszteletem.

Családunk amolyan fura család.

Nincsenek tipikus tüneteink, de voltak ritka betegségeink. :)

Tudom miről beszélsz, innen a mélységes tisztelet.

Több a jó tapasztalt, kevés a rossz.
De betegek vagyunk néha, ezért van az is. :D

Tita nick 2010.09.03. 18:23:56

Na, megyek, hogy egyszer belehaljak az ÉLET nevű betegségbe. További kellemes kivárást kívánok mindenkinek saját poihüvelyében, lehetőleg betegségek és orvosok közreműködése nélkül.

exilis 2010.09.03. 18:30:31

@DarthVader: Az a baj, hogy itt magyarországon ez empirikus, mig máshol tud egzakt is lenni :)

Feleségem utolsó 3 korházi jelenésekor háromszor diagnosztizálták félre. Ha én előszedek egy szakkönyvet, és nekiállok a saját fejem után, én is jobb aránnyal gyógyitok. Nem csinálok pl. olyan hülyeséget, hogy hetekig injekciózok egy törött lábfejet, mondván ínhüvelygyulladás - mert elolvasom a nagykönyvben, hogy a lábfejben nincs is ínhüvely.

lac64 2010.09.03. 18:31:46

Elnézést, de valaki leírná, hogy az egész testre kiterjedő bárányhimlő tünetei milyen betegséggel összetéveszthetők, illetve milyen pluszt hoz a nemi szervek külső környékének vizsgálata (esetleg a lágyrészeken több pötty van)?

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 18:35:20

@totorohun: nincs pénzük a szakkönyvekre. bármilyen, mérnöki szakkönyv is 100-200-300 dollár. kizárt hogy orvosiban ezt a néhány magánorvoson kívül bárki beszerezné, a kórház sem tudja ha még a kézfertőtlenítő is hiányzik a teljes épületből a wckből. a korányiban látott már valaki fürdőt? 3 éve egy nem gumilábú és nem fertőtleníthető rohadó fém és fa szék az amin a férfibeteg ülhet ha nehéz járnia. nincs szappan, a wc húgyban úszik. könyvek? friss tudás? :(

DarthVader 2010.09.03. 18:36:49

@totorohun: Ezt a baromságot meg honnan veszed, hogy a lábfejen nincs inhüvely? Minden ujj minden inán alul-felül, van vagy 20. A nagykönyv az nem tán a Biblia? Mer' abba' tényleg nincs.

Hát ennyit az egzaktságról :)))

Leroi 2010.09.03. 18:37:23

Vader

Egyetértek...
A csupasz makk is stimmel...:)))

DarthVader 2010.09.03. 18:39:33

@Leroi: :)) Nem tudtam jobban lefitymálni :)

Leroi 2010.09.03. 18:42:07

@lac64:
Thrombocytopaenias purpura...
Na, még erőltetem az agyam...
Bármilyen élelmiszer, vegyszer, kegyszer allergia...urticaria...
Uhh...na még...
Csillagnaevusok...brrrr...
Tán csak nem alkoholizál egy szende 18 éves...
Morbilli? Az nem...
Rubeola?...Az sem...
???

DarthVader 2010.09.03. 18:43:01

@lac64: Hát van egy pár, különösen a kezdeti szakban, a nemi szervek környékének vizsgálata kevés plusszt hoz.

Mellesleg: feleségem 8 hónapos terhesen lett bárányhimlős, a virágzásban csak a jobb arcfelén, (arcon ritkábbak voltak a kiütések) 78 kiütést számoltunk meg. El lehet képzelni a többi részét, a pocakot. És mind külön-külön viszketett. Hüvely-torok-hallójárat dettó. Azóta ha valakit meg akarok átkozni, azt mondom: legyél te bárányhimlős 2 hétig. Felnőttben iszonyat bír lenni.

exilis 2010.09.03. 18:43:11

@DarthVader: Akkor egyik orvos nem mond igazat. Amikor a hetekig tartó injekciókúra után elmentünk a magándokihoz, és elmondtuk a kezelést, akkor kapásból azt mondta, hogy lábfejben nem lehet ínhüvelygyulladás, mert ott nincs is ínhüvely, így az egész injekciózás hülyeség volt.

Leroi 2010.09.03. 18:43:13

Fertőzőből KARÓ:)))

Leroi 2010.09.03. 18:45:04

@DarthVader:
Az én nejem is terhességben kapta el.
Orvoslakásban laktunk, négy szinten 14 doki fetrengett bárányhimlőben, köztük a nejem is, terhesen...:(
Jómagam gyerekkoromben átestem rajta, szerencsére a Fiúnk nem szenvedett semmilyen károsodást...

gld 2010.09.03. 18:46:29

Hűha, egy fenn maradt bugyi kapcsán mi mindenre fény derült :)

Le vagyok nyűgözve ;)

Leroi 2010.09.03. 18:46:29

@totorohun:
Van, van ám ott ínhüvely...
Úgy is hívják latinul hogy vagina tendinis...stb...
Tehát mindenkinek van vaginája és még sok is...:P

Leroi 2010.09.03. 18:48:24

@gld:
A mese pedig úgy végződik majd, hogy "ha a kis virgóról a bugyi lekerült volna, az én mesém is tovább tartott volna..."
:)))

gld 2010.09.03. 18:49:33

@Leroi:

Jaj, de kis gonosz vagy Te :)

roheim 2010.09.03. 18:50:39

na ezt a storyt se hiszem el.

lac64 2010.09.03. 18:52:43

@DarthVader: A gyermekorvosunk a gyerekek bárányhimlőjének vizsgálatakor a szájukba nézett be, hogy ott is vannak-e kiütéseik. Először el sem akartam hinni, hogy ott s kijöhet.

adamantium 2010.09.03. 19:20:23

@DarthVader: ne haragudj de ha te 3,0 éve orvos vagy akkor egy kis továbbképzés nem ártana: a lábfejen az extensorok közül csak az extensor hallucis longusnak van hosszú ínhüvelye, az extensor digitorum pedisnek egy darab ínhüvelye van amíg közüs az ín, amint szétválnak már nincs külön ínhüvelyük. a peroneusoknak megint van ínhüvelyük a lábhát oldalán. a tibialis anteriornak meg ugye a medialis oldalon, a tibialis posteriornak is a belboka alatt, a flexor hallucis longusnak megint van saját ínhüvelye, majd a közös flexoroknak egy körzös ínhüvelyük van, majd minden ujjon van a flexoroknak ínhüvelyük de az már nem lábtő. szal hol is a 20 ín, 20 ínhüvely?
egy 4 mm-es vérömlenyt akarsz látni a CT-n? és mégis miért is kérsz CT vizsgálatot? milyen neurológiai vizsgálat alapján? ha meg nincs neurológiai deficit akkor mit értél azzal, hogy tudod, hogy valahol a mélyben van egy 4 mm-es haematoma? amíg nem okoz neurológiai deficitet úgy se nyúlnak hozzá

adamantium 2010.09.03. 19:21:47

@totorohun: elég gyakori az ínhüvelygyulladás a külboka mellett futó peroneus inakon

munkamacskák gazdija 2010.09.03. 19:29:02

Én csak fotorgráfus vagyok, de nálam is le kell venni a bugyit:))

adamantium 2010.09.03. 19:29:22

az esetről az a véleményem, hogy ha az orvos korrektül megvizsgálja a beteget akkor büdös kéjenc, ha meg csak felületesen akkor hozzánemértő barbár. igazodj el ezen. szóval a korrekt vizsgálat nőknél a mell tapintását, a hüvelyi betapintást és a végbél digitális vizsgálatát is feltételezi, végig kell tapintani az összes nyirokcsomót (a bugyi alattiakat is), meztelenül, minden zavaró tényezőtől mentesen járatni, hajoltatni kell a beteget, hogy észrevegyük a járási tartási problémákat. látási, hallási alapvizsgálatot is kell tenni. persze erre nincs idő, mert ha így járok el akkor 8 óra alatt 8 beteget nézek meg és nem nyolcvanat. véleményem szerint amikor egy beteg először jelentkezik egy háziorvosnál, igenis le kell vetkőztetnie, elvégre fel kell mérnie, hogy igen a jobb nagyajkon van egy 1 cm-es anyajegy ami lehet legközelebb már 2 cm. a beutalók írása nem a beteg elképzelése szerint megy: nőgyógyász kollégám mesélte, hogy a háziorvos beküldte az öreg mamát, hogy a nagyajkon hatalmas kemény tapintatú, kifekélyesedett karcinómát vélt felfedezni, a nőgyógyász megvizsgálta és kiderült, hogy rászáradt fekália volt az. hozzám is küldött a háziorvos csuklótörés gyanújával idős nénit mert "furcsán tartja a kezét", tényleg csuklóban behajlítva tartotta, megkértem, hogy ugyan ki tudná ezt egyenesíteni, mondta igen, utána már nem állt furcsán

Ártatlan leányka 2010.09.03. 19:36:20

Úgy látom az orvosnak kikiáltott személyek nagyon régen voltak már 18 évesek, és lányok. A legtöbben ebben a korban még nők előtt sem mernek levetkőzni pl uszoda öltözőjében, csak nagy pironkodva, bújkálva ajtó mögött. Na még akkor egy vadidegen férfi előtt... Ha elmondta volna, hogy miért szeretné, akkor lehet nem az az élmény maradt volna meg benne, hogy itt valami más van a háttérben, mint a kiütései. Kommunikáció hiánya, pont.

gld 2010.09.03. 19:36:35

@adamantium: szerintem, akik fenn voltak akadva (köztük én is), nagyrészt azért tettek így, mert valszeg sosem tapasztaltak ilyet.

Én is a harmadik háziorvosomat "koptatom" (egyik nyugdíjba ment, másik meg öregnek érezte magát, hogy a belgyógyász szakvizsgája mellé beszerezzen még egy háziorvosit is), de csupán az utolsó váltáskor volt részem egy viszonylag részletesebb vizsgálatban, de ez se közelítette meg azt, amiről Te és még többen írnak :S Jó, mondjuk vittem magammal minden régebbi betegségemről, műtétemről mindent, amim volt, de a térdműtétem 10 centis sebhelyén kívül más nem nagyon érdekelte a doktornénit :) Amúgy meg imádom, mert roppant lelkiismeretes. Valszeg tényleg az volt az ok (nála biztosan), hogy ezt kivitelezni elég időigényes lenne. Szóval bevallom, nálam a tudatlanság váltott ki ellenérzéseket :)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.03. 19:49:47

Én bizony, ha orvos lennék és új páciens jelentkezne a praxisomba, alaposan megnézném magamnak még a legeldugottabb helyeken is. Nemtől, kortól függetlenül. Persze a kommenteket olvasva látom, hogy ehhez nem kis bátorság kell.
Ha autószerelő lennék, ugyanígy járnék el az autókkal is.
Nem az a perverzió, hogy ilyen alapvető dologba beteges szexualitást látnak bele?

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 19:54:12

@adamantium: "a beutalók írása nem a beteg elképzelése szerint megy: nőgyógyász kollégám mesélte, hogy a háziorvos beküldte az öreg mamát, hogy a nagyajkon hatalmas kemény tapintatú, kifekélyesedett karcinómát vélt felfedezni, a nőgyógyász megvizsgálta és kiderült, hogy rászáradt fekália volt az. hozzám is küldött a háziorvos csuklótörés gyanújával idős nénit mert "furcsán tartja a kezét""

jó hogy te minősíted segédmunkás alatti tudásúnak a kollégáid egy részét. ez alapján könnyen lehet közöttük perverz is. ha hülye, inkompetens ennyi van?

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 19:56:00

@El Visco Stello: talán el kell magyarázni mit miért teszel!

_tracky 2010.09.03. 19:59:52

Hát, érdekes levél. Vetkőzni idegen előtt (legyen a páciens férfi vagy nő) mindenképpen kellemetlen, kivéve ha exhibicionista az illető. Ezt megnehezíti, ha az orvos perverz tata/nyanyaként vizslatja.

Ha viszont tényleg muszáj ezt megtenni, akkor azt indokolja meg az orvos, és lehetőleg ne egy folyosónyi orvos-tanonc, nővér, takarító előtt történjen meg ez a kellemetlen, és megalázó szituáció.

Nem vagyok orvos, de mikor bárányhimlős voltam akkor nem nézte meg a farkam a doktor néni, pár pöttyből tudta, hogy mi az ábra.

Irise 2010.09.03. 19:59:55

Miért van az az érzésem,hogy Darth Vader nem orvos?

Inci-finci: bárányhimlővel, egyszerűbb nőgyógyászati betegségekkel nem utalok szakrendelésre beteget.

@adamantium: teljesen egyetértek.

Azért szeretem ezt a blogot,mert mindig megerősít abban,hogy nagyon jó,hogy nem maradtam Magyarországon,mert egyszerűen árad a paranoia, pesszimizmus, erőszak a hozzászólókból.
Miért akarnék olyan beteget gyógyítani,akinek az az alapállása,hogy én perverz állat vagyok,ha meg akarom rektálni, vagy puszta élvezetből vizsgálom meg. Pláne minek akarnék olyan betegeket vizsgálni,akik, ha nem értenek egyet velem, beküldik aput, ezt azt a rendelőbe,hogy verjenek meg.

Van egy igen tehetséges, ügyes traumatológus kollégám, aki, példámon felbuzdulva, kijött és abban a kórházban fog dolgozni, ahol én. És olyan mocskos jól esik,hogy eggyel kevesebb magyar orvos van, akit fikázhatnak a betegek és fenyegethetnek a hozzátartozók.

Btw.: amennyiben az orvos,akiről a poszt szól, felismeri magát, szerintem beperelhetné becsületsértésért a beteget. Pláne,mivel a posztban látszik, az író az orvos nevét elküldte Despotának, tehát a becsmérlés adott.
"kiválasztottam az első orvost, aki éppen rendelt (a nevét kiszedtem-Despota)."

gld 2010.09.03. 19:59:58

@inci-finci: "talán el kell magyarázni mit miért teszel!"

Igen, bármennyire is közhelyes kezd már lenni ezen a blogon a kommunikáción való lovaglás, el kell ismerni, hogy jórészt ezen bukik a mutatvány...

adamantium 2010.09.03. 20:02:44

@inci-finci: ki és hol minősíti segédmunkás alatti tudásúnak a kollégáit? mert én csak azt mondtam, hogy a háziorvosi szinten a vizsgálatok gyakran enm a megfelelő alapossággal zajlanak éppen a jelen postban leírt agyament viselkedés miatt meg azért mert a betegek már annyira okosak, hogy ugye simán felismernek 100 fajta kórságot jobban mint az orvos és kiharcolnak maguknak egy beutalót mert szegény háziorvos inkább enged. de az ilyen "női beteget csak női orvos vizsgáljon" al-kaida elveket halva, van ettől alább is. mondjuk általában megyénként egy-két női traumatológus van, idegsebész még kevesebb, majd a nyakukba varrjuk az összes női esetet.
biztos van perverz is, de nem gondolod, hogy ha valaki már friss női nemi szerveket akar látni akkor elmegy nőgyógyásznak? kicsit gondolkodni kellene és akkor nem mondanánk hülyeségeket, minek kockáztatni egy háziorvosi praxisban ha ilyen hajlamai vannak, teljesen legálisan nézhet és vizsgálhat nőket a nőgyón

Bikli néni 2010.09.03. 20:04:15

@El Visco Stello: Pedig már el lett magyarázva pár kommentben:
1. A betegnek nem kötelessége ismernie a szakma szabályait, és a betegek 99%-a nem is ismeri.
2. Ha a zorvos csak annyit mond, hogy vegye le a bugyiját, és az illető lány nem a nőgyógyásznál jár éppen, talán jogosan ijed meg. De ha az orvos ELMAGYARÁZZA neki előtte, hogy nézze, Rita, az a szabály, hogy új orvosnak kötelessége megvizsgálni mindenhol a beteget a panaszaitól függetlenül is, ezért legyen szíves levenni a bugyiját - és emellé még az orvos mellett ott áll az asszisztensnő is, akkor Rita máris nem gondolt volna semmi rosszra. Ennyit kellett volna, semmi többet, és akkor nem születik meg ez a poszt. És kb +20 mp-et vett volna el a rendelés idejéből - ami nem egy tragédia, tekintve, hogy a történetben szereplő orvoshoz Ritán kívül egyetlen beteg várt.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:05:48

@Irise: nem kommunikál ez a szakma megfelelően és nem harcol a betegekért. a kórházak undorítóak, több kórházban kellett már járnom és nincs wc papír, nincs fertőtlenítő kézmosó, nincs csúszásgátló a mosdóban, a rokkant rokon emelgette a többi beteggel a haldokló rákost mert nem volt nővér aki rendszeresen ránézzen

(van nővér, de amióta internet van az olyan koszfészkekben is mint a korányi a nyitott ajtónál látni hogy nem munkát végeznek hanem interneteznek miközben maguk alá piszkítanak és az ágyról leesnek a betegek)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:07:18

@adamantium: szerintem a szar és a karcinóma megkülönböztetése (szar vagy betegség megkülönböztetése) menne egy betanított segédmunkásnak is. pontosabb diagnózis nem, de ennyi igen!

DarthVader 2010.09.03. 20:07:32

@adamantium: Szerintem neked erős szövegértelmezési problémáid vannak, ne haragudj.

Arról volt szó, hogy a lábháton nincs inhüvely. Felsoroltál x darabot és számon kéred rajtam, hogy nem 20 csak 12.

Azt irtam: a neruológuas , "gyors vizsgálattal megállapítja, hogy pl központi idegrendszeri elváltozása van a betegnek, és kéri a CT-t."

Itt szerintem a neurológusról van szó, neurológiai deficitről van szó, és CT vizsgálatról van szó.

Nem értem, mit nem értesz.

Irise 2010.09.03. 20:12:43

@inci-finci:
1. Kommunikáció: van mit javítani, de érdemben lehetetlen,mikor bizonyos intelligenciaszint alatt van a hozzászóló/hozzátartozó/beteg.
2.nem harcol a betegekért? Csak épp ebben a posztban van leírva,hogy a háziorvos alapos volt, megtette, amit meg kellett, a beteg mégis nyilvános fórumon próbálja lejáratni,mondván, perverz. Szerintem a magyar orvosok túl sokat is harcolnak a betegekért. Errefelé ha valaki csúnyán beszél velem a munkahelyen, azonnal kidobathatom a biztonságiakkal. Ha fizikai erőszakra tesz kísérletet (!) , akkor örökre ki van tiltva a kórház területéről - nem jöhet be, hozzátartozóként sem, mert azonnal elviszi a rendőrség.
A wc papír, mosdó állapota, nővérhiány, csúszásgátló: ehhez az orvosoknak semmi köze. De nyugodtan vigyél be WC papírt, avatkozz be,mikor a dánok leszerelik a csapokat, vagy állj be nővérnek, ha úgy érzed,hogy tudsz tenni valamit a közösségért, ahol élsz.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:13:29

@inci-finci: arról már ne is beszéljek hogy más orvosok által beállított szakvéleménnyel alátámasztott életmentő gyógyszerekért könyörögni kell, több napig rendszeresen míg végre kérés nélkül adják a napi gyógyszerek közé berakva és nem 5-6 óra csúszással a kötelező időhöz képest +kegyelemből

DarthVader 2010.09.03. 20:13:39

@Irise: kisbaba, lehet hogy már akkor orvos voltam, amikor te még a pelenkába tettél. (Mert főként a fiatal titánoknak szokott ekkora arca lenni.)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:16:32

@Irise: én egy szakmáról beszélek. az orvosok szava kórházban döntő, egy orvos etikai alapon nem fogadhatja el hogy nem műthet mert elfogyott a pénz, hogy egymást fertőzik a betegek a koszban.

hogy hogyan érik el nem érdekel, de egy buszvezető sem ülhet be egy életveszékyes, nem jól karbantartott buszba mert sok ember élete múlik rajta. lelkiismeret és érdekérvényesítés kérdése.

Irise 2010.09.03. 20:19:39

@inci-finci: Az orvosok szava a kórházban nem döntő.
"nem műthet mert elfogyott a pénz, hogy egymást fertőzik a betegek a koszban."
A fizika törvényei szerint: ha nincs infúzió,akkor nem tudom beadni. De amint megkapjuk a hivatalos engedélyt a teremtésre, rögtön megoldjuk.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:21:06

@Irise: ja és képzeljünk el egy villanyszerelőt aki nem készíti el az érintésvédelmet egy óvodában vagy iskolában vagy felveszi a munkáért a pénzt úgy hogy nem szól mások életveszélyessé tették az épületet. vagy egy statikus azt mondja ez kis repedés még belefér, aki meghal magára vessen! ez egy vicc.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:23:11

@Irise: lásd a másik kommentet. ez egy vicc. kollektív felmondás, más kórházakba átirányítás, szinte BÁRMILYEN eszköz alkalmazása indokolt lehet mert életekről van szó. ha van a szakmában lelkiismeret.

adamantium 2010.09.03. 20:23:24

@DarthVader: "Minden ujj minden inán alul-felül, van vagy 20" te mondtad, nincs minden ujj minden inán és Ín nem In. a neurológiáról meg annyit, hogy ott a vizsgálat a legfontosabb és a status változás, nem feltétlenül a CT meg az MR, túlságosan is el van kényelmesedve sajnos az a neurológus aki egyből ezeket kéri, odáig sok kellene legyen, de ha hívok manapság egy beteghez egy neurológust, első kérdés: CT van? ha nincs akkor nem is jön

adamantium 2010.09.03. 20:24:56

@DarthVader: ne haragudj de meg kell védjem Irise-t, tőled főleg csak zagyva minimális szakmai tudásról bizonyosságot adó "beköpéseket" olvasok, ő neked az ellentéted, egyébként meg bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű

El Visco Stello (törölt) 2010.09.03. 20:29:26

@Bikli néni: Mélységesen egyetértek. Amit írtam magyarázatnak szántam a posztolóhoz. Az orvosovics urak pökhendiségéről, szakmájuk misztifikálásáról már sok kommentemben megemlékeztem, nem kis ellenérzést váltva ki belőletek.

Irise 2010.09.03. 20:33:08

@inci-finci: "szinte BÁRMILYEN eszköz alkalmazása indokolt lehet mert életekről van szó."
Nagyon tévedsz. Nagyon meg kell tudnunk indokolni,hogy mikor,mit, miért teszünk,mert még a legártatlanabb dolog miatt is meg tudják hurcolni az orvosokat(lsd tegnapi posztban,hogy a gyerekorvos fel merte hívni az ovit,hogy el fogják-e tudni látni a lábtörött gyerkőcöt).

Irise 2010.09.03. 20:34:39

@El Visco Stello: Kérem, inkludáljuk az orvosovicsovákat is. Danke schön: La Arrogante. (or whatever)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.03. 20:34:59

...ja és megemlékeztem már a néhány orvosi kifejezést ismerő betegszállítókról, unatkozó nővérekről, déltepsi kazánfűtőkről. Nem tudom, miért van ismét ilyen érzésem...

El Visco Stello (törölt) 2010.09.03. 20:36:43

Hölgyeket nehezebben sértegetek, de ha van rá igény...

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:40:58

@Irise: szerintem a tisztaság indoklása igen egyszerű:

Semmelweis Ignác
"Mind gyakorlatával, mind írásaiban próbálta terjeszteni nézeteit, de sajnos az orvostársadalom nem vett róla tudomást[1], az antiszeptikus eljárások jelentőségét és annak bevezetését csak Joseph Lister angol sebész meggyőző munkája nyomán fogadták el lassan, 1877-től kezdődően."

"Nosocomiális betegség alatt a betegellátás során, de annak következtében létrejövő fertőzéseket, betegségeket értjük. A korszerű kórházvezetés, a gazdálkodás, a minőségbiztosítás terén elengedhetetlenül fontos a nosocomiális surveillance folytatása. Nemzetközi adatok a kórházi, ill. egészségügyi kezelés kapcsán jelentkező betegségek és szövődmények arányát 10-20% közé teszik. Hazai vizsgálataink alapján ez az arány 10-15% közötti. A nosocomiális megbetegedés következtében a halálozás aránya 2,5%. Ez azt jelenti, hogy 1000 fekvő beteg esetén 100-150 kap egészségügyi kezeléssel kapcsolatba hozható más betegséget, melynek következtében 25-en meghalnak. A nosocomiális fertőzések 60%-a megelőzhető. A legfontosabb például a megfelelő kézhigiene, a beteg minél rövidebb és gyorsabb kórházi ápolása, a megfelelő ápolás folytatása."

köszönjük a több évszázad elmaradást!
az elmaradt műtétek miatti életminőségromlás és halál szintén elég indoklás. nem értem mi azon támadható hogy egy szakma nem fogadhatja el a 130-150 évvel ezelőtti viszonyokat egy kórház területén.

gld 2010.09.03. 20:46:36

@inci-finci: ne haragudj, de konkrétan az orvosok mit tudnának tenni? Komolyan kérdezem.

Irise 2010.09.03. 20:47:43

@El Visco Stello: :) csak vicceltem. De mikor a múltkor emlegetted a kazánfűtőket, többen jelentkeztünk.

@inci-finci: Köszönjük,hogy a száz évvel ezelőtti felismerést összekötötted egy olyan részlettel, melyben szépen le van írva, hogy a nemzetközi nosocomialis fertőzési arány 10-20 %, míg a magyar 10-15%, ergo: bebizonyítottad,hogy a magyar kórházakban kevesebb a fertőzés,mint külföldön.

Egyébként saját tapasztalataim is ezt bizonyítják.

Pl (adamantium, te ezt szeretni fogod):
térdprotézis, befertőzödött postop, szeptikus arthritis, 6 hetes előjegyzés a SÜRGŐS műtétre, majd otthonában leesik az ágyról (mert nehogy azt hidd,hogy benn tartották szeptikus artritisszel, hanem otthonában p.os AB-mal kezelgették) femurtörés, kórház.)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:51:52

@Irise: ez csak a felmérések hiányát bizonyítja illetve azt, hogy kongóhoz képest jól állunk :D

vicc az amit írsz, ne vagy komolyan vehető. szerinted a kézmosó folyadék és a tiszta kórház egy óriási igény? nem tud fellépni egy szakma vagy egy ágazat ennek eléréséért? gondolod hogy a hugyos wc az még belefér? nyugaton is kifolyik a folyosóra a szarlé? gané önvédelem

venszivar 2010.09.03. 20:52:02

@El Visco Stello: Ha megtisztelnél vele,hogy CSAK nekem el árulnád,hogy mivel foglalkozol vagy eddig főleg mivel,hogy még az orvosi pályát ki sem próbáltad !???....

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 20:53:13

@gld: sztrájk? felmondás? ápolási igazgatók tömeges felmondása? vezetés lemondása? tudod tenni, figyelmet felhívni sok módon lehet. éhségsztrájokoló 5-10 orvossal is. ááááá, nem ők halnak meg akkor minek?

Leroi 2010.09.03. 20:55:12

Kollegák ne csörtézzetek már, Aszklépioszra és Hygieiára kérlek.
A ránk kifent élestollúak csámcsognak rajtunk...
:(((

Leroi 2010.09.03. 20:58:08

Sztrájkolni nem érdemes...

gld 2010.09.03. 21:00:58

@inci-finci: ezt viszont én érzem komolytalannak...

Mondjon fel mindenki? Szerinted mit érnek el vele? Több pénz foga sz eü-be áramolni, amiből lesz WC-papír, meg kézmosó?

Sokszor mondom, hogy vannak dolgok az eü-ben, amik valóban nem pénz kérdései. De amiket Te kifogásolsz, azok bizony azok... Ezekre pénzt kell szerezni, de annak nem az a módja, hogy mondjon fel mindenki, és főleg nem az orvosok, ápolók dolga forrásokat találni.

Egy sztrájkkal lehet, hogy felhívnák magukra a figyelmet, de a reakció ugyanaz lenne, mint ebben a blogban, talán kicsit nagyobban: sztrájkolnak az orvosok, nem volt, aki elássa a beteg Nagymamámat, órákig kellett várni a folyosón...

Az a baj, hogy mindenki csak elvár, és mindenki csak a másiktól vár el. És ez jellemző az egész társadalmunkra. Én azt gondolom, hogy azon kezdenék el ilyen szitukban gondolkodni, hogy én mivel tudnék ebben a helyzetben segíteni. Mert ez nem csak az egyik oldalon áll vagy bukik. Persze, ez lehet, hogy csak az én véleményem.

DarthVader 2010.09.03. 21:03:07

@adamantium: "Minden ujj minden inán alul-felül, van vagy 20" te mondtad, nincs minden ujj minden inán és Ín nem In."

Te tiszta hülye vagy :) Azt hiszed, én ugy gondoltam, pontosan 20 van? Megszámoltam, 14. Na! legyen neked igazad. De még az is lehet, hogy a lábtő már nem a lábfej, és akkor kevesebb:) Szőrszálhasogató fasság, és abszolút nem érinti azt, hogy valaki nagy bölcsen oda nyilatkozott, hogy a lábon egy sincs, mer' a könybe' benne van és kiderült hogy azért a semminél több van. Ettől az én tudásom roppant hiányos.
Hát igen, én egy trágyás sarkú háziorvos vagyok 30 éve, ti pedig a szakma titánjai, akik a piedesztálról ellentmondást nem tűrően nyilatkozgattok arogánsan, ellentmondást nem tűrően, és természetesen mindig igazatok van. Csakhogy pontosan ezt a fajta hozzáállást utálja mindenki, ezért olyan a szakma megitélése, amilyen.
És azért hagy mondjak valamit, lehet, hogy szintén sarlatánság: a beteg közreműködése nélkül nem lehet gyógyítani, mert nem fog gyógyulni, a beteg közreműködését pedig empátiával lehet megszerezni. Bár úgy látom, nektek, titánoknak ez a szó ismeretlen. (Nem a seggét kell kinyalni, hanem csak egy picit beleképzelni magatokat a helyébe, csak hogy az empátia szót körülirjam nektek, de utána is nézhettek. )

Mellesleg, amig ilyen esetek, ilyen kollégák, és ilyen hozzáállás lesz, mint fenn, addig lesz az orvosok/egészségügyi dolgozók bérkövetelése vastagon leszarva a plebs által. Tudod: "Ezeknek? ..."

El Visco Stello (törölt) 2010.09.03. 21:04:35

@venszivar: Ha titok lenne, CSAK neked sem árulnám el, de nem titok. Az orvosláshoz képest igen prózai foglalkozásom van. Létesítmény-üzemeltetés. Történetesen EÜ létesítmény, de ez véletlen.

Irise 2010.09.03. 21:04:52

@inci-finci: Vagyis,ha a felmérések a te állításod igazolják, akkor igazak, ha nem a tiéd,akkor hiányosak...
brrr, de jó,hogy te se vagy a betegem.

" szerinted a kézmosó folyadék és a tiszta kórház egy óriási igény? nem tud fellépni egy szakma vagy egy ágazat ennek eléréséért? gondolod hogy a hugyos wc az még belefér? nyugaton is kifolyik a folyosóra a szarlé? gané önvédelem"

Hol mondtam én ilyeneket,hogy a kézmosó folyadék vagy a tiszta kórház óriási igény?
Miért kell hazudnod érvelés helyett?
Milyen ember vagy te?

De egyébként, szerinted,ha a kollégák éhségsztrájkba kezdenek, akkor a dánok visszaviszik az ellopott csapokat, vagy a betegek lehúzzák maguk után a WC-t?

gld 2010.09.03. 21:07:10

@DarthVader:

"a beteg közreműködése nélkül nem lehet gyógyítani, mert nem fog gyógyulni, a beteg közreműködését pedig empátiával lehet megszerezni."

100%-ig egyet értek.

Bikli néni 2010.09.03. 21:09:22

@gld: A WC-papír meg a kézmosó inkább pénzkérdés, valóban, de nem teljesen. Abba a fazékba érdemes pénzt tenni, ami nem lyukas alul. Déltepsiben amikor a görcsöktől képtelen voltam a kórterem részét képező wc-ben síelőpózban pisilni, akkor kellett szembesülnöm vele, hogy még ülőke sincs. Miért? Jah, kérem, ellopták a betegek, rokonok. És ha lenne is rá pénz, akkor se vennének újat, mert másnapra ugyanúgy ellopnák. Még azt is viszik, ami nem mozdítható, szétszerelik a csapot meg a kilincset is. Ezek után kirakni wc-papírt? Ugyan...

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:09:40

@Irise: ezekben a kórházakban nem ellopott eszközökről van szó. régi, 20-40 éves darabokról (ahol régi). a wct a beteg nem tudja lehúzni ha nem működik. a tisztító szerinted is alap, a helye, új tároló sok kórházban létezik. de minden épületet végigjértam látogatóként szarás után, nem volt működő. lehet eldugva, személyzeti. szuper hogy igazam van és a védekezésed fals.

én nem tudom értelmezni az adatokat de vannak arról feltevéseim a 3. világban milyen kórházak lehetnek. nagyon csúsztatsz, sokat hazudsz a szakmáét, pedig nem értük kellene tenni. az életekért

Irise 2010.09.03. 21:09:41

@DarthVader: "Megszámoltam, 14. Na! legyen neked igazad. De még az is lehet, hogy a lábtő már nem a lábfej, és akkor kevesebb:) Szőrszálhasogató fasság,"

Bocs, de amíg szőrszálhasogató fasságnak tartod,hogy hány ín van a lábon , addig nyugodtan nyalhatod a betegek büdösebbik felét,a kollégáid tudni fogják,hogy szakmai szempontból mennyit érsz. De remélem,hogy inci-finci minél hamarabb bejelentkezik hozzád,akkor legalább hamarosan nem tud eljutni a szgépéig se. De legalább empatikusan nézzél rá közben.

DarthVader 2010.09.03. 21:10:26

@inci-finci: "nem kommunikál ez a szakma megfelelően és nem harcol a betegekért. "

Ahogy elnézem, a szakma inkább a betegek ellen harcol :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:11:22

@gld: nem tudom hogy kehet elérni, de valakinek lépnie kell. az orvosok széttárják a kezüket. lehet ezt? én nem tudok segíteni, nincs erre befolyásom és az orvosok is félresöpörnek még itt is

DarthVader 2010.09.03. 21:12:00

@Irise: hihetetlen, mennyire nem érted a szituációt, amiből kiindultunk. Elvont gondolkodás, na, csak egy kicsit? Menni fog?

gld 2010.09.03. 21:13:01

@Bikli néni: egyet értek Veled :) De igazándiból a hozzászólásommal olyasmit szerettem volna szemléltetni, hogy milyen hangyakukinyi probléma ma a magyar eü-ben a WC-papír és a kézmosó hiánya. Meg azt, hogy ez végképp nem az orvosokon, szakdolgozókon múlik.

gld 2010.09.03. 21:17:11

@inci-finci:

"de valakinek lépnie kell"

Itt van a kutya eltemetve, ennél a valakinél... Miért nem teszünk konkrétan mi (igen én is) semmit, hogy jobb legyen? Koptatjuk nap mint nap a billentyűzetet, leírjuk ugyanazokat a gondolatokat minden poszt kapcsán végül ugyanoda kilyukadva. De azt még sosem olvastam a végén, hogy emberek, én ezt és ezt tettem a változás érdekében. Hanem várjuk, hogy majd "valaki" megteszi. És ez sajnos nem csak erre a területre vonatkozik. De ez már kicsit OFF-hangú kezd lenni. Meg úgyse akarja mindenki érteni ;)

DarthVader 2010.09.03. 21:17:52

@inci-finci:"vannak, akiktől rosszul esik a dicséret, inkább szapuljanak" :)

gld 2010.09.03. 21:18:34

@inci-finci: "meglincselnek rögtön :)"

A szóbeli lincselés 8 napon belül gyógyul :)

lac64 2010.09.03. 21:19:18

@Irise: Úgy gondolod, hogy egy háziorvosnak pontosan tudnia kell, hogy hány ínhüvely van a lábfejen?

Bikli néni 2010.09.03. 21:20:25

@gld: Ez így van. Az eü. személyzetet lehet hibáztatni dolgokért, de azért, mert a wc-ben nincs papír, meg szappan, hülyeség.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:22:00

@gld: mert az orvosoknak nem érdeke változtatni a rendszeren. fogalmam sincs miért nem, de nem. többen állnának melléjük mint a taxisok mellé ha emberi körülményekért harcolnának a betegeknek, de valamiért ez büdös és inkább védik a védhetetlent. ha a szakember ugat le 130 éves igazságok ellen érvelve, kifogásokat keresve akkor a politikusok sem veszik majd komolyan az állampolgári kezeményezést

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:22:47

@Bikli néni: pedig ha ismernéd ewgy kórház felépítését ezért is orvos felelős. az összes orvos is de konkrétan egy orvos.

Leroi 2010.09.03. 21:23:17

Egy kórházban egyetlenegy ember szava a döntő.
A főigazgatóé.
Én kiugathatom a tüdőmet, hogy szükségem van egy-két millióra a részlegemen, mert ezt-azt-amazt akarok beszerezni, mert úgyis ő dönt, a gazdasági igazgatóval szorosan karöltve.
És az ez-az-amaz alatt bármit érthetünk, a fogpiszkálótól a CT-készülékig.
Ha ő nem bólint rá, mert a kórházkassza nem bírja, akkor nekem alma.
Evvan.

venszivar 2010.09.03. 21:23:20

@El Visco Stello: Abba a létesítménybe,melyben Te a megfelelő üzemeltetésért küzdesz a női alkalmazottakat nem vizsgálod meg,hogy nem dugtak-e el valamit?Ez már EU előírás,még a törpe vezér is ezért hozott létre egy csapatot ! Motozni már KÖTELEZŐ ! pláne egy üzemelési felelősnek ! 5 év gyakorlat után jelentkezhetsz szóbelire az orvosira.Nem rég a fogorvosom a pénztárcámba matatott,hogy van-e 150-200 000 Ft-om.....

szabidoki 2010.09.03. 21:24:22

@lac64: illenek tudni, de ha esetleg bizonytalan, akkor legalabb nezzen utana, vagy ne irkaljon nagy mellennyel hulyeseget.
@inci-finci: A koszos wc, hianyzo csaptelep meg nem orvosi felelosseg, hanem a takaritok, a karbantartok es a biztonsagi orok dolga lenne ezt (is) rendben tartani. Az egy masik dolog, hogy mindent azonnal ellopnak.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:26:42

@Leroi: és mi az ő vézettsége? mi az ápolási igazgató végzettsége?

"Szabó Gyuláné szülésznő oklevelét 1976-ban szerezte meg a Vámos Ilona Szülésznőképzőben Budapesten, és 1976 július 01-től mint szülésznő kezdett dolgozni a kaposvári kórházban. 1984-től részlegvezetői feladatokkal bízták meg a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon. 1986-ban egészségügyi szakoktatói diplomát szerez az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karán, és ugyanettől az évtől a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főnővérének nevezik ki. 1994-ben Budapesten az Egészségügyi Főiskola menedzser szakán végez és kap másoddiplomát mint egészségügyi menedzser.
1999-től a kórház ápolási igazgatója és 2003 szeptemberétől mint főigazgató helyettes látja el a feladatait.
2000-ben minőségirányítási rendszermenedzser és minőségügyi auditor képesítést is szerez.
Munkáját 1998-ban Kaposi Mór emlékéremmel, 2002-ben Minőségért díjjal, 2004-ben Megyei Közgyűlés Elnökének dicsérő oklevelével majd 2006-ban Pro Sanitate díjjal ismerték el.
2006-ban készült el a 160 éves kórház ápolástörténetét feldolgozó könyve."

ezek eü szakemberek, mindegyiknek van kötelessége

gld 2010.09.03. 21:26:52

@inci-finci: keveset jársz erre a blogra :)

Az orvosoknak érdeke lenne változtatni ezen, de az egy olyan gyökeres változtatást igényelne, ami ellen fellázadna fél Magyarország... Mert csak úgy lehetne érdemben előre lépni, hogy ezt a sok évtizede fennálló "rendszert" fenekestől felforgatnák, amivel nagyon sok embernek a lábára lépnének... De ez már politika, és itt nem politizálunk. De ha végiggondolod, rájössz Te is...

A kórházak felépítését tekintve még mindig nem értem, hol az összefüggés az orvosok, és a WC-papír hiánya között, de ez legyen az én bajom.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:29:23

@gld: inci-finci 2010.09.03. 20:16:32
@Irise: én egy szakmáról beszélek. az orvosok szava kórházban döntő, egy orvos etikai alapon nem fogadhatja el hogy nem műthet mert elfogyott a pénz, hogy egymást fertőzik a betegek a koszban.

hogy hogyan érik el nem érdekel, de egy buszvezető sem ülhet be egy életveszélyes, nem jól karbantartott buszba mert sok ember élete múlik rajta. lelkiismeret és érdekérvényesítés kérdése.

Leroi 2010.09.03. 21:30:05

inci finci

Nem orvos.
De ő az atyaisten itt. Ha ezt elismerem és teszem csendben a dolgom, akkor OK.
Ha nem, kirúg, hogy a lábam sem éri a földet.
Azután elmélkedhetem csöndben a kepleri égi mechanikán és a szabadesés törvényén, mármint azon, hogy a felfele spriccelt vizelet úgyis az én nyakamon szárad meg...
So ist es, leider...

Irise 2010.09.03. 21:31:22

@inci-finci: Továbbra sem vagy vele tisztában,hogy nem az orvos felelőssége,hogy milyen régiek a műszerek, vagy hogy néz ki a beteg WC. Miért nem olyan helyre írsz,ahová ez való?
Megvan,hogy ki a felelős a kórház pénzügyi helyzetéért, ki szerzi be a műszerek stb. És egyik sem az orvos. Fordulj hozzájuk bizalommal, hátha úgy elérsz valamit.

@lac64: Ő is pontosan azt tanulta,amit mi,de már elfelejtette. Ez nem baj, csak attól,hogy valaki valamit nem tud, még nem kellene azt gondolnia,hogy nem fontos. Szerintem a traumatológusok/ortopédusok/gyógytornászok egyáltalán nem gondolják,hogy szőrszálhasogató fasság,hogy hány ínhüvely van a lábadon (de egyébként te is felmérheted,hogy nem mindegy,hogy 1 van megsérülve,melyik az az egy, vagy az összes, mert a későbbi mozgáskorlátozottságod mértékét ez jelentősen befolyásolhatja,adott esetben eltelik 10 év és a Háziorvos által jelentéktelennek minősített ínsérülés miatt másodlagosan kialakuló artrózis miatt előbb bicegni fogsz,majd bottal jársz, esetleg tolószékbe kényszerülsz.)
Elméletileg a Háziorvos lenne az első és nagyon fontos pont a betegellátásban. Sajnos van,akinél ez tényleg addig terjed csak,hogy "nem emlékszem már rá,akkor nem is fontos".
Ez nem a beteggel való törődés, ez hanyagság. És szerintem a betegnek sokkal jobb lesz, ha nem mézesmázasan, de meggyógyul,mintha körbenyalják, majd tolószékbe kerül.
Btw. CT-t sem kérünk az alapján,hogy valami neurológiai problémája van. Megvizsgáljuk. Ahogy tanultuk.

gld 2010.09.03. 21:31:24

@inci-finci: nem is etikai alapon fogadja el, hogy nem műthet, elhiheted...

Amúgy a buszvezető is beül az életveszélyes buszba, és felengedi az utasokat is. Nézd meg a magyar buszparkot :) De ez részletkérdés.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:31:28

@Leroi: én sem vállalok minden munkát. amit nem bír a gyomrom onnan lépek.

Leroi 2010.09.03. 21:33:16

A Kamara kb. olyan, mit ama közmondásbeli 3 fölösleges dolog a világon...
(1.A férfi mellbimbó
2.a pápa pénisze
3.a szakszervezet)

Na, utánuk a Kamara következik...

gld 2010.09.03. 21:33:27

@inci-finci: a kamara egy szakmai érdekképviseleti szerv, ha rosszul tudom, javítsatok ki. Ők tárgyalhatnak azokkal, akiktől függ az egész kóceráj működése. Ehhez pedig az kell, hogy szóba álljanak velük. Ha nem állnak velük szóba, értelem szerűen érdekeket sem tudnak képviselni, érvényre juttatni pedig még kevésbé.

ninimimi 2010.09.03. 21:37:32

Na most ha nálunk nem kora-középkori (kb. XIII. századi) szinten állnának az állampolgári jogok a gyakorlatban, akkor ebben az esetben a következők történtek volna: (Mint pl. az USA-ban.)

Először is egy valódi, szakmai alapon működő az orvosi kamara lépne először, és az illető "orvost" megfosztanák a praktizálás jogától esküje megszegéséért, kötelességszegésért.

Másodszor büntető eljárás indulna ellene szándékos veszélyeztetésért, valamint szexuális zaklatásért.

Harmadszor az áldozat, vagy szülei polgári perben követelnének tőle kártérítést az elszenvedett megalázásért és a lelki trauma kihatásai miatt.

Ettől pont annyira vagyunk, mint Magyarország az USA-tól, vagy a XIII. század a XXI-től.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:38:51

@Irise: elhiszem, hogy te profin követed a bőrgyógyászatot, szexuális úton terjedő fertőző betegségeket, ortopédiát, neurológiát, gerontológiát, pediátriát és minden más létező szakterületet + ez 30 év múlva is így lesz + minden erecskére emlékezni fogsz amit 30 éve tanultál. a memória működése alapján ez hazugság, hülyeség, lehetetlen, de te zseni vagy :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:39:34

@gld: de közös fellépst szervezhetnek. ha értelne nincs is legalább megpróbálták.

gld 2010.09.03. 21:40:17

@inci-finci: szerintem nem kellene átmenni személyeskedésbe... Ha nincs érved, nem megoldás a sértegetés. Ez olyan vásári...

gld 2010.09.03. 21:41:01

@inci-finci: nem érted? Nem állnak szóba velük... Mi a tökömet szervezzenek? Bocsánat a kiakadásért...

gld 2010.09.03. 21:43:12

@inci-finci: valamelyik korábbi poszt alatt volt erről szó. Konkrétan arról, hogy hány próbálkozása volt a kamarának x idő alatt. És hogy ebből hányból lett érdemi tárgyalás. Nullából... Érted? Ilyen esetben próbálkozni kb annyi, mint imádkozni. Mindkettő kb. ugyanolyan hatásos.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:44:08

@gld: én a másik orvos elleni személyeskedést védem ki. lehet félreértelmezni de akkor olvasd újra. van érvem és ez valós. senki sem emlékszik mindenre 30 év után + nem egy konkrét kijelentésről volt szó csak hasraütött sietségében a másik orvos. aljas érv erre hivatkozni. iris megbkna anatómiából, biztos van olyan vizsgáztató aki meg tudja buktatni. az emberi tudás véges

gld 2010.09.03. 21:47:05

@inci-finci: na hagyjuk ezt... Irise sehol nem írt olyat, hogy 30 év múlva emlékezni fog mindenre, amit tanult 30 évvel korábban. Azt írta, hogy amit az ember elfelejt, annak utána lehet nézni.

Irise 2010.09.03. 21:47:48

@inci-finci: Örülök,hogy ennyire megbocsáthatónak tartod,ha az orvos felejt. Kérlek hangoztasd ezt minél több fórumon. Akkor is emlékezz erre,mikor a te kezelőorvosod felejt el valami fontosat.

DarthVader 2010.09.03. 21:48:44

@inci-finci: Hagyd, látod, képtelen felfogni a szituációt. Képtelen appercipiálni,hogy jelen diskurzus keretein belül abszolút lényegtelen, hogy hány inhüvely van a lábfejen, ha ezeknek a száma nagyobb mint nulla.

"CT-t sem kérünk az alapján,hogy valami neurológiai problémája van. Megvizsgáljuk."

Nyilván nem olvasta el az eredeti kommentet, amelyben szerepel a neurológiai vizsgálat. (A rosszabb eset, ha igen, és ennyit értett belőle)

De biztos még 2x megismétli :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:50:04

@gld: hazudsz te is? nem ezt írta. idézd hol írta ezt! arról van szó, hogy le akar járatni egy nála empatikusabb orvost. akiről még nem derült ki tehát hazugság azt állítani hogy nem jár utána a betegei problémáinak, vagy nem vesz le egy szakkönyvet ha szükséges. kezdtek a béka segge alá menni!

Irise 2010.09.03. 21:50:07

@ninimimi:
1. Felfüggesztenék a vizsgálat idejére, nem vennék el a praktizálás jogát.

2.Szexuális zaklatásról szó sem voltm a szándékos veszélyeztetést meg hogy hoztad össze egyáltalán?

3.A szülei és az áldozat mindezekután látványosan elveszítenék a pert és fizetnék a kártérítést az orvosnak, aki becsületsértésért beperelhetné őket.

Leroi 2010.09.03. 21:50:38

Tündér Lalát (emlékeztetőül, ő Molnár Lajos volt eü.miniszter) többszöri tárgyalással sem sikerült meggyőznie a Kamarának arról, hogy amit tesz a magyar egészségüggyel, az vad elefánt tánca a porcelánboltban.
Akkor bebizonyította, hogy tök fölösleges.
Az orvosérdekeket NEM védi meg az a testület.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:51:15

@Irise: veled ellentétben ő elismerte hogy nem mindentudó és amikor kérdéses mi a baj más orvost is bevon illetve utána néz. tehát ő lelkiismeretes. látod, itt sültél fel.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:52:12

@Irise: ja és te akartál nemibeteggondozót játszani meg urológust.. szóval nem őt veszélyezteti ez a hiba ha beutalja a pácienst szakorvoshoz.

Celtic 2010.09.03. 21:52:52

@csincsilla72: Erdekes, pont ugyanerre gondoltam. Vicces a dolog. Nekem 10 evesen volt egy "influenzavirus a gyomromra huzodva" es a doki benyult a seggembe is a belgyogyaszaton. Akkor sem gondoltam arra, hogy "jajmitakarhattolem", hanem ugy ereztem, hogy doki es tudja mit csinal, segiteni akar.

Aztan 18 evesen egy korbemetelesem (vicces es furcsa, de egyszeruen tul szuk lett a fityma...), akkor is belenyultak csak ugy mellekesen a vegbelembe. Rohadtul nem volt kellemes, de ugy tunt, azert csinalja, mert valamit vizsgal.

Azota szerencsere csak a masik iranybol hatoltak be kulonfele vastag csovekkel (gyomortukrozes), de ha valasztanom kellene, hogy vegbelrakban vagy prosztatarakban haljak meg vagy megvizsgaljanak alulrol, inkabb a vizsgalatot valasztanam es roppantul nem erdekelne, hoyg nyudijas doki vagy 25 eves medika vegzi, mert ott es akkor ORVOS lenne, nem ember... (Nagyapam prosztatarakban, egy volt munkatarsam nyugdijazasa masodik eveben vegbelrakban halt meg...)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:52:59

@DarthVader: :D
ez van. mundér becsülete, holló hollónak..

gld 2010.09.03. 21:53:04

@inci-finci: remélem, csak feszült vagy, és azért hazugozol le mindenkit :)

A béka segge alá csakis utánad ;)

Gunilla 2010.09.03. 21:53:22

Ez a poszt az álszemérmesség kiváló példája. Nem is tudom, hogy lehet egy fiatal nő ilyen buta-most elnézést, de le kellett írnom-, hogy azt gondolja, hogy az orvos tisztességtelen szándékkal vetkőzteti le. Sok vizsgálatnál le kell vetkőzni, hogy az orvos normálisan vizsgálódni tudjon. Bárányhimlő esetében lehet, hogy pont a ruha által elfedett kis részen jelentkeznek a tünetek, amit nem vesz észre az orvos, ha azt a fránya bugyit nem hajlandó levenni a beteg. A posztoló valószínűleg még nőgyógyásznál sem járt, ott ennél cifrább dolgok is rutinnak számítanak (nemcsak a nemi szervek nézegetése, hanem tapogatása, belenyúlkálás, műszerek betolása is hozzá tartozik). Aki álszemérmes, annak teszi ki magát, hogy feleslegesen szenvedjen (esetleg meg is haljon) amiatt, mert nem meri megmutatni a testét az orvosnak.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:55:09

@gld: vagy funkcionális analfabéta vagy. egyik sem szerencsés :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:55:48

@Gunilla: olvasd el a posztot mielőtt kommentelsz. válaszok ott

El Visco Stello (törölt) 2010.09.03. 21:56:19

Mindannyian ebben az országban élünk. Ne csináljunk úgy, mintha nem tudnánk, hogy egy-egy intézmény élére rendszerint politikai döntés alapján kerül vezető. A rátermettsége a legutolsó szempont és többnyire meg is kérdőjelezhető, mert a politizálás igen időigényes dolog, egész embert kíván. Viszont az orvoslás is. Mindkettőt jól csinálni egyszerre elég nehéz.
Márpedig - még szűkös anyagi keretek között is - egy itézmény jó működése a vezetőtől függ.

lac64 2010.09.03. 21:56:51

@Irise: Ha visszaolvasol, valaki azt írta, hogy nincs a lábfejben ínhüvely, erre írta, hogy van húsz. Erre egy másik orvos lebarmolta, hogy csak 14. Az alapállításhoz képest, azaz a nullához képest tényleg szőrszálhasogatás, hogy 14, vagy húsz. Természetesen egy orthopédorvostól el lehet várni, hogy pontosan tudja, hogy hány van és azok hol helyezkednek el, de egy házirovossal szemben ez irracionális elvárás. Az orvosi szakma már olyan hatalmas tudást igényel, amit szerintem egy ember képtelen befogadni. Nem véletlen a szakosodás.

gld 2010.09.03. 21:57:22

@inci-finci: már megint személyeskedsz :) Nyugalom :) Tudod, attól marad ráncmentes a pofid :)

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 21:59:55

@gld: már most az :)
de érved az nem volt egy se. a csúsztatás így szép: először csúsztatsz utána 2x kitérsz. harmadszor is menni fog úgy nem látványos az égésed ;)

DarthVader 2010.09.03. 22:01:10

@lac64: pontosabban azt írtam: "van VAGY 20". Aki ezt nem érti, azzal nem érdemes diskurzust folytatni.

Irise 2010.09.03. 22:01:27

@inci-finci: Én sürgősségin dolgozom. Gyerek és felnőtt belgyógyászatot, fertőzőt, neurológiát, traumatológiát, fül-orr-gégét,bőrgyógyászatot, szemészetet, nőgyógyászatot, urológiát, pszichiátriát látok el.
Ha kell polytraumatizáltat látok el, ha kell meningitises kisgyereket látok el, infartusost látok el, újraélesztek, szuprapubikus katétert cserélek, szülést vezetek stb.
Sok mindent tudok. Sokkal többet nem. Nagyon jól tudom,mikor kell segítséget kérnem.
És azt is nagyon jól tudom,hogy a láb statikai állapota nagyon fontos, mert ha megbillen, az összes többi izület is megbillen, élethossziglani szenvedésre kárhoztatva a beteget.
Ami tényt a 30 év szakmai tapasztalattal rendelkező nagy tudású, igen empatikus és lelkiismeretes kolléga "szőrszálhasogató fasságnak" minősített.

kung-fu 2010.09.03. 22:02:58

Ez egy durván moderált blog, így szart sem ér az egész.

Irise 2010.09.03. 22:04:13

@El Visco Stello: Pontosan így van.

@lac64: De én nem is azt várom el,hogy tudja. Csak annyit,hogy ne becsülje alá, és pláne adamantium a szakterületén (kompetenciahatárain belül) nyilatkozott, mire Darth Vader, aki szakterületen kívüli, ezt "szőrszálhasogató fasságnak" minősítette. Ettől durrant el az agyam.

gld 2010.09.03. 22:04:43

@inci-finci: mire kellene érvelnem? :)

ninimimi 2010.09.03. 22:04:49

@Irise: Hogy hazánkban mik a "következmények", azt jól leírtad, de nem kellett volna - ismerjük a mi kis középkorunkat. Büszke lehet rá minden magyar orvos, már csak olyan csúcsos fekete kalapot kellene viselniük, hogy meglegyen a tartalom és forma egysége!

A szándékos veszélyeztetés meg abból az "apróságból" adódik, hogy elküldött egy ellátásra szoruló beteget, ellátás nélkül.

Demokratikus országban a szexuális zaklatás is egyértelmű, hiszen az állampolgárok érdekeit - és nem a mundér "becsületét" - védő szakértő bizonyítja, hogy ebben az esetben a bugyi levetetésének szándéka nem szakmai okból származott.

Hogy miből, azt meg ezután már a "laikusokból" álló eküdtszék vagy bíróság elég könnyen megállapítja.

Irise 2010.09.03. 22:05:07

@kung-fu: Üsd a gépet, ő tehet róla.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 22:08:13

@Irise: nem ezt mondta. ez így ferdítés. az a maximum ami beleképzelhető hogy át kell gondolnia mi lehet a baj és emlékeket felidézni ha nem a praxisában gyakori problémával találkozik. de még ez sem egyértelmű következtetés. biztos lehetsz benne hogy a mikrobiológia (festések, kórokozók felismerése) vagy hisztopatológia vagy egyéb vizsgákon megbuknál. van amit nem tudsz pedig fontos és kell tudnia értelmezni orvosnak. csak nem neked.

kung-fu 2010.09.03. 22:08:17

@Irise:

A gép tehet róla?
Akkor a gép is vegye le a bugyiját, h megvizsgálhassam alaposan.

Egyébként meg a kiscsaj helyében a bugyis résznél fullkontaktra vettem volna az eseményt, utána meg pereljen az orvos, ha akar.

Irise 2010.09.03. 22:08:21

@ninimimi: A beteg visszautasította a vizsgálat egy részét. Ekkor az orvosnak jogában áll azt mondani,hogy így nem tudja vállalni az ellátását.
Volt korábban vetélős kismamám, szerintem ezen a blogon írtam is. Azt mondta nem vehetek tőle vért, és nem vizsgálhatom meg nőgyógyászatilag, de állapítsam meg,hogy megvan-e még a baba,él-e még.
Megmondtam neki,hogy megvizsgálom és megmondom, vagy nem vizsgálom meg, de akkor távozik. Ez a két opció van,mivel látnok és varázsló mind a mai napig nem vagyok.

:) Egyébként meg,mint már írtam chaperont mindenhova!!!

Irise 2010.09.03. 22:09:35

@kung-fu: Hát figyi. Ha az orvos azt mondja,hogy vedd le a bugyid,mondd,hogy nem.
Ha ezek után lerángatja rólad, akkor üss.
Mert azért aza mondat, hogy "vegye le a bugyiját,meg akarom vizsgálni" orvostól, nem meríti ki a szexuális zaklatás esetét, szerintem.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 22:09:57

@gld: áá. hagyjuk. buta troll.

@Irise: továbbra is hazugság, továbbra sem ezt mondta. az amibe belekötöttetek valóban szőrszálhasogató faszság. ettől még az adott terület fontos, de a mondat nem azt jelentette amit belemagyaráztok

DarthVader 2010.09.03. 22:11:08

@Irise: ember, ne idegelj:) Van inhüvely a lábfejen, vagy nincs? Egyszerű, mint a faék. Ha igen, én nyertem. Ha nem, Te. Oszt befejezzük.

(Amúgy: minden tiszteletem az oxyológusoké, nem csinálnám semmi pénzért, de egy biztos: az empátiára nincs idejük.
És hagy figyelmeztesselek: nem én léptem fel arrogánsan először. Nem én dorongoltalak le benneteket, hanem ti kezdtetek ekézni szőrszálhasogató fasság miatt. Sajnos, nem tudok mást mondani, ami ami, az az :)

gld 2010.09.03. 22:12:41

@inci-finci: "áá. hagyjuk. buta troll."

Na, ez volt a "csúsztatás" :) Köszi szépen ;) Részemről lezárva.

Irise 2010.09.03. 22:14:09

@inci-finci: Teneked lételemed,hogy bizonyítsd,hogy valamin megbuknék! :D
Miért érzed ezt ilyen fontosnak?
Na,hogy nehogy álmatlanul forgolódj: nagyon sok mindene megbuknék. De mint írtam is: sok mindent nem tudok. Minden nap tanulok valamit, valami újat. Vagy ismétlek valami régit :)
Várj csak: műteni pl. utálnék.
Most egyébként beleültettél egy bogarat a fülembe,hogy mi az szigorlat,amit nem vállalnék újra egy héten belül. Azt hiszem a kórélettan :D

Leroi 2010.09.03. 22:14:22

Khm, szóval elküldte a kis hölgyet és ez szándékos veszélyeztetés?...
Namármost, egy: a hölgy nem volt életveszélyben.
Másodszor: nem működött együtt az orvosi vizsgálattal.
Harmadszor: valószínűleg már az orvosi rendelőben ellenszenvesen viselkedett a dokival ("nézegetett, mint marhát a vásárban", tehát ő is lehet, hogy úgy nézegette a dokit, mint akit épp fel akar öklelni - a szerepeket ő maga osztotta ki)...
Hol volt itt "veszélyeztetés"?
Én azt a beteget, aki nem akarja, hogy megvizsgáljam, elküldöm, hacsak nincs közvetett vagy közvetlen életveszélyben.
Az ellenszenvével, nem kooperáló magatartásával azt fejezi ki, hogy nem bízik meg bennem, tehát simán elküldhetem.

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 22:14:32

@gld: erről tényleg ennyit. gondolom nehéz lett volna érvelned. provokátor

inci-finci (törölt) 2010.09.03. 22:15:39

@Irise: az a lényeg ebből hogy nem muszáj minősíteni fél mondat alapján a kollégát.

bean 2010.09.03. 22:15:51

Kedves, ninimimi az USA-ban valóban minden szarért perelnek mindenkit, kész rémálom orvosnak lenni. Ezt nem kéne Magyarországra hozni.

ninimimi 2010.09.03. 22:17:05

@Irise: "A beteg visszautasította a vizsgálat egy részét."

Na persze, próbálkozni lehet ilyen "magyarázattal". De ez valójában semmi más, mint a szexuális zaklatás súlyosbítása a kényszerítés bűncselekményével. Az egyébként kötelezően elvégzendő ellátás megvonásának lehetőségével történő kényszerítésről ("zsarolásról") van szó. Emiatt írtam a tisztességes szakértői vélemény szükségességéről: a bugyi levételének igénye itt nem volt a vizsgálat elengedhetetlen feltétele. Ettől vált a próbálkozás bűncselekménnyé.

DarthVader 2010.09.03. 22:17:51

@Irise: Adamantinum nem "nyilatkozott", hanem lebaszott, hogy nem VAGY 20, hanem tételesen mittudomémhány ínhüvely van, és hülye vagyok, hogy olyanokat nyilatkozok, hogy 0 helyett VAGY 20 van, ha nem is, hanem csak mittudomén mennyi. (Tételes felsorolás ld adamantinum post)

Szerinterm irritálta ébredező népszerüségem :)

Leroi 2010.09.03. 22:19:28

@ninimimi:
Ne már...
Ha egy hölgyet egy fogorvos megkér, hogy nyissa ki a száját, az már orális szexre való felkérés?
Ne b...már meg Mariskát, hagyjuk a francba a fantazmagóriákat...

Irise 2010.09.03. 22:19:41

@DarthVader: Dorsalflektáld a nagy lábujjad és máris látsz egyet :) Ha nem túl oedemás a lábfejed :D

De nem oxyológus vagyok, én angol sürgősségis vagyok. Amúgy az arroganciát én képviselem a fórumban ez az én hibám és nem tervezem róla leszokni.

Béke részemről, más részét látjuk fontosnak az Egy Szakmán belül. :)

ninimimi 2010.09.03. 22:21:49

@bean: Nálunk meg paciensnek, "betegnek" rémálom lenni.

Na, kik vannak többen? Merthogy a demokrácia a többség érdekeiről szól. Tudom, utálatos, de még nem találtak ki jobbat.

szabidoki 2010.09.03. 22:22:41

@inci-finci: a kollega (mar ha tenyleg az) beleszaladt a kesbe, pontatlan volt, amikor ez kiderult, meg neki allt feljebb. De vegulis tenyleg nem fontos precizen dolgozni, ugy korulbelulre is jo lesz. Mennyi kell x gyogyszerbol? Hat ugy fel marek... Nem kell annyit lovagolni hulye szamokon, testtomegre vetitett dozisokon, ugye?
Persze a MODERATOROK megint alszanak. Vagy ez is csak "necces"?

Irise 2010.09.03. 22:23:42

@ninimimi: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!
Apenia dolorosa álmodozik???
Jujj, ez csúnya volt részemről.

@DarthVader: Adamantiumot nem hiszem,hogy a népszerűséged irritálta volna,nem olyannak ismerem. Viszont nem szokta elnézni a szakmai pontatlanságot. Csodálkozom,hogy Szabidoki nem mondta meg a magáét...

DarthVader 2010.09.03. 22:25:25

@Irise: Arroganciáért adamantinumnak se kell külföldre utaznia :)

(Különösen az bosszantott, hogy a citált posztban pont egy orvoskollégát védtem meg a laikus ledorongolásától, amire ráugrott, szerintem csak a korábbi posztokból alakitotta ki magában a véleményt, hogy én mekkora barom lehetek, és mellévetődött. :))

Irise 2010.09.03. 22:25:59

@szabidoki: Hát lottóznom kellene...

DarthVader 2010.09.03. 22:28:11

@Irise: megmondta. Pont azt szajkózza, amit te meg adamantinum. Tiszta őrültek háza.

szabidoki 2010.09.03. 22:29:51

@ninimimi: szegenykem, te meg elhiszed, hogy a demokracia a tobbseg erdekeirol szol? Gondolkozz ember! Mikor kepviselte valai utoljara a te erdekeidet a magyar politikai eletben? A demokracia csupan illuzio, annak is eleg bena. Csak mindenkinek kenyelmes. A politikus zsebreteszi a nagy penzt, te meg elhiszed, hogy van beleszolasod a dolgok menetebe, holott lof@szt van. Akkor tudsz erdemben beleszolni a jatekba, ha te is beszallsz (=politikusnak allsz).

adamantium 2010.09.03. 22:33:46

@DarthVader: én meg 100 éve vagyok (igaz nem háziorvos) tehát a nagyotmondó versenyt én vezetem :)). ha már nekiálltál kioktatni valakit akkor legalább vedd a fáradtságot és fogalmaz vagy pontosan vagy homályosan a pontatlan a legrosszabb verzió. egyébként lehet, hogy csak azt mondta az a kolléga, hogy a lábfejen ott nincs ínhüvely, csak az a szócska már kimaradt és soha nem tudjuk meg mert nem voltunk ott. egyébként az ínhüvely injekciózgatása szerintem hibás ötlet, csak pillanatnyi javulást okoz, legtöbbször nem oldja meg a probléma alapját és a későbbiekben sok szövődményhez vezet. nemrégiben láttam egy spontán achilles ín szakadást, a beteg idén 4 alkalommal kapott bele diprophost, achillodinia miatt

szabidoki 2010.09.03. 22:33:57

@DarthVader: nyilvan mindenki hulye, csak te vagy vadaszrepulo... Nem lehet, hogy a hiba megis a te keszulekedben van? Ha kezdesz ideges lenni, jobb lenne inkabb leulni egy konyvvel a kezben. Mondjuk az anatomiakonyv most pont hasznos is lenne...

Leroi 2010.09.03. 22:33:58

Szakvizsga előtti transzfuziológia-tanfolyam egy vidéki, orvosi egyetemmel rendelkező nagyvárosban.
Két hétig egy tanítóképző gimi kollégiumában elszállásolva, tökegyedül egy szobában.
Éjjel háromkor ébresztő.
A tizenöt-tizenhat éves csajok a folyósón ordítoznak csontrészegen és éjszakai kalandjaikat mesélik.
Erre mondaná, Hofi hogy szűzmáriaédesanyám...
Szóval, ha történetesen kidugom az orromat, abban az állapotban holtbiztos, hogy megerőszakolnak.
Egy pornófilm-forgatókönyvíró bőven jegyzetelgethetett
volna a zaftos , maximum hangerővel egymásnak elújságolt történeteket hallgatva...
Kb. ilyen elemek tanítanak ma az általános iskolák alsó tagozatain...

Leroi 2010.09.03. 22:35:35

Irise azt hitte, hogy ninimimi nő...
:)
Bevallom, először én is.
De egy másik sejtésem azt súgja, hogy férfi és jogász.
Talált, süllyedt?

szabidoki 2010.09.03. 22:36:39

@Leroi: hogy velem nem soha nem tortenik ilyesmi, a fene egye meg! :)

Leroi 2010.09.03. 22:38:41

szabidoki

Zuhanyozni is lopva jártam...:))
Volt ott egy pár olyan vámpír, hogy holtbiztos, trafóra szorulok, ha azok elkapnak...:))

adamantium 2010.09.03. 22:39:01

@gld: magyarországon az orvosi kamarát gyakorlatilag megszüntették, a tagsága nem kötelező, sokan nem is tagok (én se leszek amíg éger a főnök) ezáltal hatalma a nullához közelít

ninimimi 2010.09.03. 22:39:40

@szabidoki: Szegénykém, mielőtt reagálsz arra, amit írtam, legalább elolvashatnád!
Szerinted én arról írtam, hogy Magyarországon van demokrácia? Igen, abban egyetértünk, hogy itt mi van, de én nem is ezt cáfoltam.

szabidoki 2010.09.03. 22:42:33

@ninimimi: mutass egy orszagot, ahol nem kirakat a dolog...

DarthVader 2010.09.03. 22:44:37

@adamantium: Aranydrága cimbora! Utoljára, de isten bizony (aztán megyek, iszom egyet, mer' má' nem birom idegekkel)

Az eredeti post:

"Feleségem utolsó 3 korházi jelenésekor háromszor diagnosztizálták félre. Ha én előszedek egy szakkönyvet, és nekiállok a saját fejem után, én is jobb aránnyal gyógyitok. Nem csinálok pl. olyan hülyeséget, hogy hetekig injekciózok egy törött lábfejet, mondván ínhüvelygyulladás - mert elolvasom a nagykönyvben, hogy a lábfejben nincs is ínhüvely. "

Amire én válaszoltam:

"Ezt a baromságot meg honnan veszed, hogy a lábfejen nincs inhüvely? Minden ujj minden inán alul-felül, van vagy 20. A nagykönyv az nem tán a Biblia? Mer' abba' tényleg nincs. "

(Felhívnám különös figyelnedet a mondat közepén a vesszőre, és a VAGY szócskára. )

Na most, ha ebből Te azt a következtetést vonod le, hogy én milyen pontatlan barom vagyok, akkor én itten most mindenkit megkövetek, és töredelmesen elismerem, hogy tényleg.
De hogy Ti nem tudtok egy harmadik osztályos szintjén szöveget értelmezni, az is biztos.

Ezzel a témát részemről lezártam. Csóközön.

adamantium 2010.09.03. 22:46:12

@ninimimi: óriási tévedésekben élsz, nekem kollégámat perelték be hasonló esetben (ott mondjuk nem a bugyi került le hanem egy emlővizsgálat történt állítólag fölöslegesen) minden felkért szakértő és a hatályban levő ajánlások is azt bizonyították, hogy egy alapos sebészeti kivizsgálásnak ez része, így a kedves beteg pert vesztett, majd a kollégám perelte be becsületsértésért mert ugyanilyen körülmények közt a neve is ismerté vált az ügy kapcsán és meg is nyerte a pert

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.03. 22:48:06

Érdekesek ezek a "szakmai" hozzászólások.

1. Ha az az alapértelmezett, hogy a háziorvos az új ügyfelet tetőtől talpig megvizsgálja, akkor miért nem teszi egyik sem?

2. A körzeti orvosi rendelők kialakításuk és működési gyakorlatuk alapján nem is alkalmasak ilyen intimebb vizsgálatokra.

Akad amelyik eleve egyszerre többet hív be, amíg eggyel az orvos foglalkozik addig az asszisztens már készíti elő a következő receptjeit.

De különben is könnyen jönnek mennek be a rendelőbe hívás nélkül is páciensek - csak gyógyszer íratni - illetve szomszéd rendelőkből egészségügyi alkalmazottak.

Ilyen jövés-menés, a rendelők nyílt kialakítása miatt azért nem nagyon lehet elvárni, hogy ott közben meztelenül ácsorogjon, amikor ha elvileg nem is, de gyakorlatilag bárki bejöhet.

Aztán meg annyi receptírási meg egyéb dolguk van a háziorvosoknak, hogy így is órákat várhatnak az ügyfelek. Főleg vidéken, ahol a házi orvost rendelés közben még el is hívhatják házhoz.

Úgyhogy van egy olyan tippem, hogy már csak azért sem olyan alaposak a körzeti orvosok, mint ahogyan azt valami állítólagos szabály - mert linket adni azt valahogy egyik szakember hozzászóló sem tudott adni - mert akkor nem tudnák elvégezni azt a mennyiségű munkát, amennyit elvárnak tőlük. Ezért az alaposságon lazítanak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.03. 22:51:58

Szóval azért elég furcsa, - illetve nem is - hogy egészen véletlenül egy 18 éves nőt akart a körzeti orvos első alkalommal ennyire alaposan megvizsgálni.

Szerintem mindenkinek volt már elég tapasztalata több házi orvossal is, de kétlem, hogy sokan tapasztalhattak volna hasonló alaposságot.

adamantium 2010.09.03. 22:52:41

@DarthVader: nem írtam én, hogy barom vagy, csak azt, hogy ha már nekiállunk kioktatni valakit akkor legalább a mi szövegünkben ne legyen hiba (amit részleteztem kétféleképpen lehet elkerülni). egyébként nem vagyok a cimborád, Isten meg nagybetű

ninimimi 2010.09.03. 22:54:09

@szabidoki: Ügyes sarkítási kísérlet, csakhogy nem állítottam olyasmit, hogy van, ahol "nem kiarakat a dolog". Bizony, mindenhol az, még az USA-ban is.
Csakhogy az arányokon múlik minden.
Például nem tudok olyan országot mondani, ahol ne lennének, akiknek nincs pénzük elegendő élelemre. Etiópiában is van éhező, meg az USA-ban is. "Csak" egy "kicsit" mások az arányok az esetek számosságát tekintve...

Ilyen a mi kirakatunk és demokrácia-etiópiánk is, mondjuk az USA-éhoz képest.

adamantium 2010.09.03. 22:55:32

@Akitlosz: ezt már leírtam ma: 8 óra alatt 8 beteg de az aztán nagyon alaposan, vagy 80 beteg úgy amennyire telik, lehet választani. jobb helyen annyi orvos van, hogy az első feltétel lehetőleg évente egyszer teljesüljön, nálunk a fele állomány ezeken a jó helyeken dolgozik

Leroi 2010.09.03. 22:56:31

Aranybarátaim és barátnőim

Lenne egy olyan változat is, hogy a körzeti orvos egy kisportolt, síelésen és szörfdeszkán edzett atléta, aki épp NEM akarta ennyire ALAPOSAN megvizsgálni az egyre jobban pihegő (és nedvesedő) aligfelnőtt csitrit...

Ő pedig csalódásában kitalálta a sztorit.
Bosszúból.
Nos?

adamantium 2010.09.03. 22:57:02

@ninimimi: dubaiban ha jól emlékszem ha állampolgár vagy és férfi akkor alapból jár havi kb 1500 dollár, azért mert létezel, így feltételezem ott nem hal éhen senki

Irise 2010.09.03. 22:58:16

@Akitlosz: Jééé, bummm.

@DarthVader: Elnézést szövegértelmezési hiányosságaimért.

@Leroi: Nem létezik,hogy jogász. Azoknak több eszük van annál, semhogy nyílt fórumon marhaságokat írnak le.

@ninimimi: Elnézést,hogy nőnek néztelek, bevallom azt hittem érzelmileg involvált voltál, s ezért tévedtél el ilyen látványosan.
De akkor csak szimplán ...khm.

ninimimi 2010.09.03. 23:01:09

@adamantium: A két esetnek semmi köze egymáshoz, egyedül csak annyiban, hogy a hazai szakértésről elmondtam a véleményemet!

Talán ha azt próbálnád cáfolni, amit írtam és amiről a poszt szól!

Ennyit az óriási tévedésről!

Az ismertté pedig abban a mondatban 2 db "t", mert a -vá, -vé hasonul. De egy ilyen tanult, intelligens ember biztosan csak elütötte...

womanestomen 2010.09.03. 23:01:43

@Irise: Kezdem megérteni a valamelyik posztnál saját magad által emlegetett "mediterrán" szisztémádat, meg hogy eldurranni szok' az agyad... Ám nekem meg attól szok', ahogy kapásból reagálsz, piedesztálról, vastagon, ilyenkor gyakran kérődzöm azon, hogy visszabeszóljak-e neked, de aztán továbbolvasok, és valahogy mindig kikerülsz emberibb módon a saját spirálodból... most is szerencsésen lecsengetted az eldurranást, és korrekt lett a végére. no így a jó. Egyébként sokat olvaslak benneteket, nem tagadtan eü-mániás vagyok, minden tiszteletem az orvosoké és a pedagógusoké. A jóké. Imitt néhol harciasan-érzékenyen véditek a szakmát, ennek ellenére ha össze is akadnak saját berkeiteken belül bajszaitok - hiszen mik vagytok ti? emberek? igen, ti is azok vagytok, hála a jóistennek:) -, csak úgy jó, ha a vége jó. Kommunikáció, odafigyelés, nemhasbalövés. Milljószor puffogtatott dolgok, de ez van. Písz.

adamantium 2010.09.03. 23:05:32

@ninimimi: "esetek számosságát" ugye, nem véletlenül az "esetek számát" ha már ennyire helyesírás bajnokságot játszunk

_Molly 2010.09.03. 23:07:08

@adamantium: "ha már nekiállunk kioktatni valakit akkor legalább a mi szövegünkben ne legyen hiba (..). egyébként nem vagyok a cimborád, Isten meg nagybetű"

---
Nem, isten ebben a mondatban nem nagybetű:
"@adamantium: Aranydrága cimbora! Utoljára, de isten bizony (aztán megyek, iszom egyet, mer' má' nem birom idegekkel)"

Tudod: ha már nekiállunk kioktatni valakit...

(Lásd még: A magyar helyesírás szabályai.)

adamantium 2010.09.03. 23:12:25

@_Molly: láttam, de egy ateista verzióra nem adok, ott csak akkor írja nagy betűvel Istent amikor valakit annak akarnék anyakönyvezni, pl. "te jó isten! " bizonyára egy keresztény ember az ógörög istenek egyikére gondol ilyenkor. szóval szerintem ebben az értelmezésben az Istent hívja bizonyságul ahhoz, hogy igazat mond nem pedig Rát

szabidoki 2010.09.03. 23:15:53

@ninimimi: nem hiszem, hogy pont az USA-t kellene majmolnunk. Gazdag orszag, de attol meg nem "demokratabb".
@Akitlosz: a jogszabaly annyit mond, hogy elvarhato gondossaggal kell megvizsgalni a beteget. A pucerra vetkoztetes es vegbelvizsgalat a tankonyvben van. Volt mar arra pelda, hogy muhibaperben az ugyesz a tankonyvet hozta fel bizonyiteknak, miszerint ott szerepel az a betegseg, amit a kollega benezett. Ha annyira linket szeretnel, ime: www.semmelweiskiado.hu/kiadvanyok/?item_Id=203

DarthVader 2010.09.03. 23:18:04

@adamantium: hát ez beszarás, ne adj'Isten (Na, azért tanulékony vagyok) hogy másnak is igaza lehet :)) Ateista helyesírási szabályzat, ez durva jó:) Iszom még egyet, egészségetekre, felviditotok :)

adamantium 2010.09.03. 23:18:58

@DarthVader: sokat iszol, de ezt is vártam tőled :D

Leroi 2010.09.03. 23:19:17

@DarthVader:
Én ügyelek most, öreg harcos, nem ihatok Veled.
Mi megy?
Calvados?:)

adamantium 2010.09.03. 23:21:12

@DarthVader: bizonyára te ilyenkor már a kisüstire asszociálsz amikor Istenre gondolsz, azért nem gondolod, hogy nagybetűvel kellene írni. ugye nem tévedek?

Leroi 2010.09.03. 23:21:43

@szabidoki:
Na ja, Justitia karmai közt majd mind hivatkozhatunk arra, hogy a puncitakarás prűdsége miatt néztük el a vád tárgyát képező betegséget.
Ott a képünkbe vágják a szakmát, de keményen.

adamantium 2010.09.03. 23:22:02

@Leroi: arra nem telik neki, hisz ő becsületes, empatikus háziorvos :)

Leroi 2010.09.03. 23:23:43

@adamantium:
Szégyellem, de azt sem tudom, mennyibe kerül egy üveggel...
Bornemissza vagyok.
Igaz, nem a kászoni báró Bornemissza, csak bornemissza...:D

DarthVader 2010.09.03. 23:23:57

@adamantium: Tévedsz.

" Namármost. Sok isten van, az egyiknek – „elsősorban a monoteista zsidó-keresztény vallás” (OH. 162. o.) istenének – történetesen az a neve, hogy Isten. De a foglalkozása neki is csak: isten. Hosszan el lehetne rugózni név és foglalkozás egybeesésének helyesírási következményein (vö.: parlament – Parlament), a lényeg, hogy a mai írásgyakorlat az olyan „frazeológiai egységekben” – isten tudja, isten bizony, isten áldja, megvesz az isten hidege, adjon isten, az istenre kérlek, isten a tanúm, az isten fizesse meg stb. – is többnyire kis kezdőbetűt használ, amelyekben tulajdonképpen Istenről van szó. (Egyébként az isten összetételeiben is közszó: istenadta, istenáldott, istenátka, istenkáromló, istenhit, istenfélő, istentagadó stb.)

Ettől persze akinek csak egy istene van, és azt is folyton a nevén akarja nevezni, írhatja nyugodtan mindig nagy I-vel. De mielőtt összefüggést talál hit és kulturáltság, ateizmus és helyesírás között, felcsaphatna egy helyesírási kézikönyvet. "

Nem én irom.

index.hu/kultur/korrektor/isten/

Egyébként a kisüstit nem szeretem. Sétáló Johnny megy :) Módjával.

DarthVader 2010.09.03. 23:26:00

@Leroi: Mondom, sétáló Johnny. Adamantinum szemmel láthatólag nem képes feldolgozni, hogy hülyét csinált magából, ezért tovább vagdalkozik, de hát lelke rajta :) Pedig személyes kontaktus esetén őt is megkinálnám. (Mármint a Johnnyval)

Leroi 2010.09.03. 23:26:04

@DarthVader:

A zsidó vallásban Jahve nevét nem is szabad leírni...

Ja, a J.W. megy...:P
Red vagy Black Label?:)))

szabidoki 2010.09.03. 23:26:50

@Leroi: szerencsere eddig meg csak tanukent voltam jelen birosagi targyalason. Szerintem az lehet a legrosszabb az egeszben, mikor egy beteget sosem latott jogasz olvassa az ember fejere a tankonyvet meg a szakmai szabalyokat.

Leroi 2010.09.03. 23:28:41

@szabidoki:
Egész iparág szakosodott erre.
Vannak jogászok, akik megtanulják a Lampét vagy Petrányit, csak pert nyerjen az általuk védett "sértett fél" a dokival szemben...

ninimimi 2010.09.03. 23:30:55

@adamantium: Igazán kínos, de sajnos ez sem jött be...
A számosság a sokaság szinonímája, de ha nem így lenne, akkor sem helyesírási, hanem stilisztikai kérdés volna. Ez egy másik jegy volt a dolgozatodon, "fogalmazás" néven adtak rá osztályzatot.
Ennyit a "bajnokságról"

@szabidoki: Nem attól demokratább az USA, mert gazdag, hanem attól gazdag, hogy demokrata.
A "majmolás" rémével meg Rákosi elvtárs riogatott először, amikor nyugati példákat hoztak fel neki. Ez aztán évtizedekre rögzült a bolsevizmusban szocializálódott propagandisták érvrendszerében.

adamantium 2010.09.03. 23:31:17

@DarthVader: akkor már inkább chivas vagy attól felfele. persze egy JW blue label az nem visszautasítandó ajánlat :)
@Leroi: a calvados is egyébként kisüstinek tekinthető, gyakorlatilag egy 40% körüli almapálinka. a boulard az egy jó márka belőle kb 8-10 ezer lehet egy üveg, de alapmodelleket 3 ezer körül kapni

Irise 2010.09.03. 23:31:44

@womanestomen: Köszönöm a megértést. Főleg azt,hogy elismered, emberek vagyunk - végre,de jó ezt hallani. Bizony, vitatkozunk, elgépelünk, káromkodunk, és meghalunk. C'est la vie.
Amúgy a temperamentumomról: képzeld el szegény kisorvosaimat! Vagy a férjemet! :D

@Leroi: Tisztelt bíróság! A beteg szeméremérzetét elsőnek tartva, hagytam elvérezni őt a rectumából. Nade csak nem nézhettem be a gatyájába! Nem vagyok én perverz! Kérem felmentésemet.

adamantium 2010.09.03. 23:33:10

@ninimimi: szánalmas vagy, ha már szakmailag gyenge vagy ehhez a helyhez olyanba kötsz bele aminek a jelen posthoz minimális a köze, de hajrá, nem keveredek veled bajnokságba mert ahhoz még sokat kell fejlődj, tudod nem lenne sportszerű

Leroi 2010.09.03. 23:35:06

Az USA attól gazdag, hogy ő ma a XXI. század Római Birodalma.
Ütőképes hadserege fellép bárhol, ahol
az USA érdekeit bárki is veszélyezteti,
elnöki székéből kibuktat bárkit a harmadik világban, ha nem
a Yankee Doodle dallamára táncol és állama gazdaságát nem veti alá az USA monopóliumainak.
Pax Romana...
A világbéke az USA békéje...

Irise 2010.09.03. 23:35:20

De azt ugye tudjátok,hogy a holnapi poszt arról fog szólni,hogy mennyit isznak az orvosok ...

Leroi 2010.09.03. 23:36:55

@DarthVader:
John Walker & Sons Limited
Kilmarnock, Scotland :))

adamantium 2010.09.03. 23:40:53

@Irise: nem ittam még soha, így nem tudok véleményt mondani róla. egyébként nem tudom miért van az az elképzelés, hogy az orvosok szeretik a whisk(e)y-t. hála Istennek én nem sokat kapok belőle, de van kollégám akit már kifejezetten idegesít, hogy nincs kinek adja, annyit kap :)

Leroi 2010.09.03. 23:42:34

A redneck amerikaiak százezrei sem a fasizmust akarták legyőzni 1945-ben. Egy frászt.
Roosevelt majd Truman a német konc reményében indította harcba katonáit,
a győzelem után első teendőjük az volt, hogy kisajátították a nagy német vállalatok (I.G.Farben, Rheinmetall, ARBED Saarstahl, Gustav Krupp AG) részvényeit.
Nürnbergben a katonát példát statuálva felakasztották, a nagyrészvényest (Schacht,Krupp,Thyssen, akik Hitlert pénzzel hatalomrajuttatták) felmentették.
Ennyit az "amerikai igazságról"...

adamantium 2010.09.03. 23:44:32

@Leroi: Hitler kampányának egyik fő szponzora Henry Ford volt, Hitler egyébként több meghatározó elméletét is Fordtól kölcsönözte, meg is köszönte neki az ötleteket egy hivatalos levélben

Leroi 2010.09.03. 23:47:30

@adamantium:
Fordban mindig volt valami az SA-legények vad gyűlöletéből.
Egyszer a vezérigazgatóját kipofozta a gyárkapuig és megmutatta neki üvöltözve, kinek a neve is szerepel odafönnt a homlokzaton...

szabidoki 2010.09.03. 23:48:38

@ninimimi: a gazdagsag meg a demokracia nem fugg ossze. India is demokracia, megis szegenyek, mint a templom egere. Del-Afrikaban is kitort a fene nagy demokracia, aztan meg lehet nezni, mire jutottak vele. Pedig nagyon gazdag orszag volt. Az sem kimondottan demokrata lepes, ha egy orszag a hadsereget hasznalva lerabolja egy masik orszag olajkeszletet...
Azt hogy Rakosi mit mondott, nem tudom, de azt fenntartom, hogy nagyon meg kell valogatni, hogy milyen peldat kovetunk.

DarthVader 2010.09.03. 23:49:10

@DarthVader: Blue label? Összekeversz Krőzussal :)

DarthVader 2010.09.03. 23:50:16

mellesleg szétoffoltuk a topicot, és az Index főhelyére szegeztük :)

Leroi 2010.09.03. 23:52:51

@szabidoki:

Egy júniusi Le Figaro-ban megrázó riportot olvastam a dél-afrikai 400.000 (olvasd: négyszázezer!) búr származású fehér nyomornegyed-lakóról...
A szőke, kékszemű afrikander gyerekek mezítláb járnak suliba, szüleik segélyből, bádogvityillókban tengetik mindennapjaikat...
Ez lett Afrika leggazdagabb országából.
Mandela fekete paradicsoma...

adamantium 2010.09.03. 23:54:57

@Leroi: zimbabwebol mi lett? valaha exportálták a gabonát most milliárd százalékos az infláció és éhen hal a nép, persze az elnök az virít a drága cuccokban

Leroi 2010.09.03. 23:57:58

@adamantium:
Pedig a szoci sajtó visszhangzott akkoriban Ian Smith nevétől, akinek úgymond elnyomó apartheid rezsimje (az akkori Rhodesiában) Afrika szégyene...
Lám, a nagy "felszabadulás" mit hozott...
Habár vadászni azért még magyarok is szoktak járni arrafelé. Egy orrszarvút potom négyezer euróért lehet kilőni...

szabidoki 2010.09.04. 00:01:12

@Leroi: noplizt mennyiert lehet loni? :)

Leroi 2010.09.04. 00:01:42

A poszt alcíme lehetne:
"A bugyitól az apartheidig"...:)))

Jó kis metamorfózis...

DarthVader 2010.09.04. 00:03:27

@Leroi: "Ian Smith részegen le akarta húzni a bugyimat" :)

adamantium 2010.09.04. 00:03:45

@Leroi: jó éjt mindenkinek, holnap ügyelet sajna :(

Leroi 2010.09.04. 00:05:01

@adamantium:
Jó éjt, holnap pedig könnyű ügyeletet Neked!

Leroi 2010.09.04. 00:06:02

@DarthVader:
"Ian Smith megvizsgálta, hogy a bugyimban nem vagyok-e néger"
:)))

DarthVader 2010.09.04. 00:07:51

@adamantium: mi van, mindenki ügyel? Én is holnap kezdem. (Illetve ahogy látom, már ma. Oppá!)

Leroi 2010.09.04. 00:17:19

@DarthVader:
Túléljük, itt ma (tegnap) csend volt, egy beteget vettem fel (VBI).

Nyers Fa 2010.09.04. 00:18:47

Számomra hihetetlen ez a történet. A mai napig meglepődöm egyes emberek hülyeségén.
Ha elmegyek az orvoshoz, nem kérhet olyat ami nekem nem tetszik! Én vagyok a főnök, én fizetek a szolgáltatásért. Vegyem le a bugyimat? Ugyan miért? Nyugodtan meg lehet kérdezni. Az orvos is csak egy szakember, akit én fizetek.
Sokan ezt elfelejtik, pedig az orvosnál egy nagyobb úr van, a BETEG (az Ügyfél, a Vevő)

Leroi 2010.09.04. 00:31:08

@Nyers Fa:
Nono, minden szakmának megvannak a szabályai.

A vendéglőben is fizetsz, mégsem törölheted meg az abrosszal a cipődet.
A fodrásznál nem járhatsz rock-and-rollt a széken himbálózva.
Az kristályüvegboltban nem zsonglőrködhetsz ólomgolyókkal.
Mert kihajítanak.
Megmutatják, mekkora Úr vagy.

Az orvos, a szakember akit...fizetsz?
LOL

Leroi 2010.09.04. 00:39:40

Ha beteg lennék és elmennék egy urológushoz, az csak természetes, hogy betartanám a vizsgálati szabályokat, azaz partner lennék abban, amit az orvos el akar rajtam végezni.
Mert nem vagyok kőbunkó és nem nehezítem meg egy szakember dolgát csak azért, hogy megmutassam én (az ő szakmájában nem járatos), hogy én vagyok a jani, a faszagyerek.
A feltűnési viszketegségben szenvedő kötekedő piti kis senkik képzelik magukról, hogy egy egészségügyi intézményben a személyzet arra való, hogy az ő farkuk állása szerint szökdécseljen körülöttük.
Ha nem tartod be a szabályt, nem vagy beteg.
És nincs helyed egy eü. intézményben, ahol valódi pácienseket kezelnek.
Akiktől az időt rabolod a marhaságoddal.
Ennyi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 01:19:36

@Akitlosz:

www.eujegyzet.eoldal.hu/cikkek/2---klinikai-propedeutika/belgyogyaszati-propedeutika

Tessék. Itt a link, amit kívánsz.

Az, hogy egy bizonyos szakmában totál műveletlen vagy, nem baj. Én sem vagyok otthon például az ipari kerámiatechnológiában.

A baj az, hogy a teljes tudatlanságoddal együtt is azt hiszed, hogy jobban értesz hozzá, mint akinek ez a mestersége.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 01:37:29

@Nyers Fa:

Semmi baj, ha nem működsz együtt az orvossal, mondjuk nem tolod le a gatyádat, ha okkal kéri, akkor abban a pillanatban jogában áll megszakítani az ellátásodat, és a legközelebbi hasonló ellátohelyre irányítani téged.

Azaz öltözz fel, és húzz el.

Leroi 2010.09.04. 06:58:31

@nemigazmá:
Mi van, öcsi, hat még az extasy?
Van még egy pár detox-központ nyitva a hétvégén, mars oda...
Mit gondolsz, komolyan vesz bárki is?:)))

IrishOak 2010.09.04. 07:50:03

Hínnyeee:-) így lesz egy bugyiból celeb:-D

Látom a dokik egészen másként gondolják.Az nem is baj.Mivel megindokolják.

A probléma szerintem ott van, hogy a bárányhimlős fiatalkával nem közölte a doki, hogy minek kéne vetkőzni.
Elég öreg vagyok, de én sem vetkőznék le csak úgy egy felszólításra, amíg az orvos nem mondja meg minek is.
Egy bárányhimlő meg(tapasztalatom szerint) elég jól azonosítható az arcon, a hason,háton és a lábon. ahhoz nem kell lábközött matatni.

apuc 2010.09.04. 07:51:52

A kérdés az hogy bundabugyi volt vagy tanga?Mert nagyon nem mindegy ám!
:)

Leroi 2010.09.04. 08:01:17

Egy libapásztorlány Búsfeketebivalybasznádról is tudja, hogy
orvosnál levetkőzünk.
Nem szeretkezni, hanem megvizsgáltatni magunkat.
Ez viselkedéskultúra.
Apuci lehet, hogy erre nem tanította meg.
Amúgy gyanús ez a "szaladok apucihoz" reflex.
Nagy a gyanúm, hogy incestus is van a dologban.
Tököm tele van már ezzel a poszttal.
Uff, beszéltem.

IrishOak 2010.09.04. 08:13:06

@Leroi:

Akkor én még távolabbról való vagyok, mert többször voltam úgy dokinál, hogy NEM kellett ledobnom a bugyimat:-D
Nátha estén persze pulcsi,póló levet, de még skarlátos pillanatomban is elég volt melltartó-bugyi összeállításban libegnem.;-)nem akarta a doki megnézni a 'fazonomat - anélkül is ment a dolog:-D

Pico 2010.09.04. 08:48:56

Anélkül, hogy bárkit megbántani akarnék, egy régi vicc jutott az eszembe.
A 16 éves (már felserdült, begyes leányka) elkíséri a lázas mamáját az orvoshoz. Az orvos odaszól a lánynak, hogy vegye le a blúzát. Mire a mama, azt mondja, hogy nem a lány, hanem ő a beteg.
Mire az orvos: Na, jó, akkor nyújtsa ki a nyelvét...

Bizony, bizony, a ló is csak ember...

A tréfát félretéve, most kivételesen nekem is sántít a történet:
Ugyanis az apát előbb is meg lehetett volna kérdezni. Vagy a mamát. Vagy egyszerűen el lehetett volna menni a bőrgyógyászatra.... (Bár ez utóbbi feltételez némi szakrendelési jártasságot...)

pgreta 2010.09.04. 09:15:59

Ehhez hasonló inzultus engem is ért már. 15 évesen egy esés következtében a combomon nagyon fájdalmas zúzódás keletkezett, ami napok múlva sem lett jobb. A Péterfy Sándor utcai kórházban megvizsgált egy orvos. Közben megkért, hogy a bugyimat is húzzam le. Ugyan nagyon furcsának éreztem a kérését, de megtettem, igazából ellentmondani nem is mertem volna, milyen alapon? Aztán átküldött egy másik épületbe, hogy egy röntgen vizsgálatot csináljanak. Az ottani orvos is megkért, hogy vegyem le a nadrágom, viszont én már automatikusan húztam le a bugyimat is, gondolván, ezt csak így lehet... Mondanom sem kell az orvos arcára kiült a döbbenet, minek húzom le az alsóneműmet?! Akkor értettem csak meg, miféle gusztustalan dolog részese voltam. A sírógörcs kerülgetett, elmondtam mi történt a másik orvosnál. Nem szólt semmit, csak annyit mondott, hogy: Sajnálom... Nem kívánom ezt a megalázó helyzetet senkinek, a mai napig nagyon rossz érzésem van, ha rágondolok. Úgyhogy meg tudom érteni ezt a leányzót.

ninimimi 2010.09.04. 09:31:15

Nagyjából végigolvasva a hozzászólásokat, a belőlük áradó, hazai orvosmentalitást látva, amit mindenütt tapasztalunk (beképzeltség, az állampolgár megvetése, diktatúra-imádat, alapvető hiányok a műveltségben, önkritika és belátás hiánya) - reménytelennek tűnik a helyzet.

Kivételek persze vannak, ismerek emberi orvosokat is. (Humánus humándoktorokat.)
A baj az arányokkal van. Mégpedig akkora, hogy a kommunista évtizedek hatásait évszázadok alatt sem fogja kiheverni ez az ország.
Húsz évvel a diktatúra bukása után ez mára tisztán látszik.

Újlaki 2010.09.04. 09:32:30

Ha én lennék az apád, meg is pofoztam volna a dokit. De amúgy rendesen. Lett volna munkája a fogorvosnak is.

Bikli néni 2010.09.04. 09:35:13

@Irise: Azt te csak hiszed, hogy a jogásznak több esze van... A jogászok 90%-a a legpökhendibb fajtája az emberiségnek.
Ninimimit én simán csak joghallgatónak tippelem (tudálékos, hímnemű), azok szoktak ilyen modoros dumával írogatni. Ismerem ezt a típust, még azokból az időkből, amikor én is hallgató voltam, volt egy pár ilyen évfolyamtársam. ;)

epres négercsók 2010.09.04. 09:40:41

@adamantium: Ne menjünk át minden második posztban vallási kérdésekbe légyszíves. Mi tiszteletben tartjuk, hogy te katolikus vagy református vagy, akinek az istene Isten, nagybetűvel. Cserébe viszont tartsd tiszteletben te is, hogy van, aki itt buddhista vagy épp ateista, és nekik isten (kis i-vel) általánosságban a saját istenük, nem követeli meg a nagybetűt. Ez nem erre a blogra való. És ahogy téged megsértenek vallási önérzetedben, ugyanúgy te is megsérthetsz ezzel másokat.

adamantium 2010.09.04. 09:45:02

@nemigazmá: te kár volt ide gyere, nem éred fel a blog amúgy sem magas szintjét, az átlag laikus kommentelő is sokkal értelmesebb nálad
@pgreta: egy hosszabb ideje tartó combsérülésnél (most nem ismerem melyik oldalán is volt a combodnak, illetve milyen jellegű volt) illene megvizsgálni egyrészt a lágyékhajlatban levő nyirokcsomókat, másrészt ezeknek az izmoknak az eredését és tapadását, az adductor izomzat pl a szeméremcsont alsó szárán tapad az a bugyi alatt van, ha mondjuk a bugyi alatt kezd kotorászni a doki és meg(be)csúszik a keze oda ahova nem kellene az még kellemetlenebb. a röntgenorvos általában nem vizsgálja meg a beteget hanem a klinikus által kért vizsgálatot végezteti el rajta (tisztelet a kivételnek), a leggyakrabban egy röntgennél nem is látja a beteget. elemben gondolom radiológus.hu is megerősít benne, hogy korrektül a röntgen felvételt nem ruhán keresztül (legyen az bugyi vagy nagykabát) végezzük. manapság a digitális érában ez már nem probléma, bár engem kifejezetten zavar ha egy mellkasröntgenbe belelógnak a melltartó csatjai és merevítései, vagy a bugyi elülső felszínén levő csillogó apró fémpikkelyekből kirakott macska, azt már nem lehet korrektül diagnosztizálni

ninimimi 2010.09.04. 09:45:27

@Bikli néni: Annyira jólesett ez a vélemény rólam, köszönöm! Egyetemet végeztem, ez igaz, de messze nem jogit és legfőképpen 30 éve! A stílusom mégis egy huszonéves joghallgatóra emlékeztető?

Mégegyszer köszönöm, de tényleg!

Bikli néni 2010.09.04. 09:46:07

@adamantium: Na tessék. Én meg leragadtam ott, hogy Hitler esténként Macchiavellitől olvasgatta az Il Principe-t. Egyébként tök jó olvasmány.

adamantium 2010.09.04. 09:46:22

@epres négercsók: én csak egy megjegyzést tettem a blog már előzőkben helyesírási irányba elfajult alrészében, annak elfajulásáért nem érzem magam hibásnak

Bikli néni 2010.09.04. 09:47:05

@ninimimi: Szívesen máskor is. Akármit végeztél, nem változtat a tényen, hogy úgy viselkedsz, mint az idegesítő harmadéves tudálékos joghallgatók :)

epres négercsók 2010.09.04. 09:49:37

@adamantium: A bejegyzés nem csak neked szólt, hanem azoknak az olvtársaknak is, akik ezzel cinkelnek.

Akkor talán maradjunk annyiban, hogy a jövőben - merthogy vallásszabadság van, és mindenki abban hisz, amiben akar - mindenki mellőzze ezeket a témákat. Tessék tiszteletben tartani a másik vallási nézeteit, csendben tudomásul venni, és ha nem értünk egyet vele, a másikat szigorúan magunkban lehülyézni.

epres négercsók 2010.09.04. 09:54:45

@Leroi: Nyugi, kitiltottam. Ignore :)

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 09:58:37

@Újlaki:

Felpofozni?

Ne ne!
Fertőző betegséggel egyedül küldök orvoshoz (egyébként is beteg emberek közé) még éppen nagykorú gyereket?

Őskor? Vagy mi fene?

epres négercsók 2010.09.04. 10:01:22

@adamantium: Fémpikkelyből kirakott macska :D
Nemigazmá pedig má' az igazak álmát alussza :)

Irise 2010.09.04. 10:15:51

@pgreta: Ha egy 15 éves kislánynak a combja belső oldalán zúzódás van, akkor bizony illik megnézni a a bugyija alatti részt is,mert nyugodtan lehet a kislány erőszak áldozata,csak mondjuk nem merte elmondani. A comb belső oldali zúzódás tipikusan gyanús sérülés nemi erőszakra.
Kisebb gyereknél ebből a sérülésből már child protection ügyet csinálnék.

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 10:21:21

@Irise:

Gyereknél nagyon fontos lenne minden mozdulatnál, ha az orvos egy szóban mondja mi fog történni, ha kényelmetlen akkor miért.

Biztos írtam már, hogy a sajátomnál erős fájdalom miatt az egyik orvos az üvöltő gyereket pszichiáterhez küldte dühében, de a fájdalmat bagatellizálta, másik kórházban ugyanannak a sérülésnek a kezelést szó nélkül tűrte, mert az orvos megmondta mi történik vele és nem baj ha kiabál. :(

huncut 2010.09.04. 10:34:08

@epres négercsók: Bocs, de most én is azt mondom, hogy el kéne gondolkodni a moderálási elveken. Leroi simán gyanúsíthatja azzal a posztolót, hogy: "Lenne egy olyan változat is, hogy a körzeti orvos egy kisportolt, síelésen és szörfdeszkán edzett atléta, aki épp NEM akarta ennyire ALAPOSAN megvizsgálni az egyre jobban pihegő (és nedvesedő) aligfelnőtt csitrit...
Ő pedig csalódásában kitalálta a sztorit.
Bosszúból."
illetve:
"Nagy a gyanúm, hogy incestus is van a dologban."
Tényleg a kitiltott hozzászólása volt a súlyosabb?

Annak viszont semmi értelme sincs, hogy minden 2. hozzászólást töröljetek, hadd maradjanak meg ezek is, és a többi is. A hozzászólások az íróikat minősítik. Szeretném, ha a gyakran ideíróké mind megmaradna, és az első hozzászólásosaknak is csak kivételes esetben (törvénysértő, nyilvánvalóan gyalázó) törölnétek az írásait.
Nemigazmá pl. szerintem semmi ilyent nem írt, teljesen elfogadható volt a felháborodása. De legalábbis semmivel sem volt rosszabb, mint Leroi fentebb idézett szösszeneti.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.04. 10:34:33

Elgondolkodtató, vajon igaz-e egy szó is a történetből. Mostanság indult valami bárányhimlő-ellenes szer reklámja a tévében. Esetleg ez is csak egy (nem túl)jól sikerült reklámfogás lenne?

Irise 2010.09.04. 10:36:28

@Dr.laikus PhD: Ezzel nekem nem szokott gondom lenni :)

pgreta 2010.09.04. 10:38:05

@adamantium: Hm... A következtetéseid mire irányulnak tulajdonképpen? Én a röntgen elkészüléséről nem írtam. Arra meg végképp nem gondoltam, hogy percre pontosan, a diagnózisok pontos leírásával kell megfogalmazni egy hozzászólást, bár lehet, hogy itt így szokás:) Ahova elküldött, ott egy orvos ismét megvizsgált (róla írtam), röntgen alatt a bugyim rajtam volt, és hogy orvos, vagy nem orvos készítette, nem tudnék válaszolni. De nem is hinném, hogy ez lényeges. Az viszont igen, hogy a lágyékom környékét egyik orvos sem érintette meg. Irise a zúzódás a comb elülső részén a térdhez közelebb volt, nem pont a közepén. Nem kellene olyan következtetésre jutnotok, amiről egy szót nem ejtettem, ha kérdés van, inkább szívesen válaszolok, amint időm engedi. Most beleolvasgattam itt a kommentekbe, néha félelmetes, amit egy adott helyzetben levő embertől elvártok. Főleg egy olyan szituációban, ami váratlan és valóban érthetetlen. Sokszor egy felnőtt nem tud jól regálni, egy gyereknek miért KELL?

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 10:44:50

@pgreta:

Sajnálom, hogy ezt érezted.:(

Gyereket szülőnek MINDIG kísérni kell akármennyire önálló.

Irise 2010.09.04. 10:45:17

@pgreta: Jól van szívem, nyugodj meg. Egészen biztos ingyenpornót akart a doktorbácsi, nem megvizsgálni.
Eszemfaszommegáll. Megyek elviszem a fiam állatkertbe, ott is értelmesebb hangokat fogok hallani,mint amiket némelyek írnak ezen a fórumon. (Most nem pgretáról van szó).

epres négercsók 2010.09.04. 10:47:26

@huncut: Én pedig úgy gondolom, hogy nemigazmá megynilvánulása kiverte a biztosítékot, és cseppet sem bánom, hogy kiraktam innen. Azért álljon már meg a menet. Igen, a kitiltott hozzászólása volt a súlyosabb.
Felháborodni úgy is lehet, hogy nem illetjük minősíthetetlen jelzőkkel az olvtársakat vagy a posztolót.
De majd visszakeresem Leroi hozzászólásait is.

Leroi 2010.09.04. 11:01:47

@huncut:
Kedves "védőügyvéd"

Ha téged is leállatoznak és az orvos hozzászólókat trash-bandának bélyegzik, válogatott személyeskedéseket vágnak a fejedhez, akkor felszisszensz.
Joggal.
Aki a hasonló kommentelőket védi, maga sem jobb azoknál.
A hozzámszólásokat és a bejegyzéseim méltatását a jövőben kéretik mellőzni, mert nem veszem figyelembe.
Capisci?

huncut 2010.09.04. 11:10:40

@epres négercsók: Nem értek veled egyet, de azt kérem, legalább Leroi hozzászólásai maradjanak meg. Legyen viszonyítási alap.

huncut 2010.09.04. 11:13:20

@Leroi: És amikor te megvádolod a posztolót azzal, hogy az apjával folytat szexuális viszonyt, az elfogadhatóbb? Gondolkozzál már egy kicsit, kérlek.

Leroi 2010.09.04. 11:15:12

Tegnap beszólt az egyik emberke a moderátornak, hogy "mit mind törlöd a hozzászólásomat, te kretén?!"
Persze, hogy pihenni küldték egy napra.
Hát kb. ennyit a blogkultúráról, vannak, akik a hozzászólási szabadságot úgy értelmezik, hogy a moderátorba bele lehet törölni névtelenül a koszos cipőt...:((

Dr.laikus PhD 2010.09.04. 11:18:26

@huncut:

Nézzétek már a kontextust mikor mire ki és hogyan reagál.

cenzorilla 2010.09.04. 11:20:50

Nem vagyunk túl érzékenyek.

Igyekszünk megtartani az egyensúlyt és tényleg csak a sértő és értelmetlenül személyeskedő irományokat törölni.

De azért az elismerést is köszönjük. :)

huncut 2010.09.04. 11:20:54

@Dr.laikus PhD: Szoktam nézni.
No megyek, sikerült helyre billenteni a vérnyomásomat, szóval nem zavarok tovább. :-)

epres négercsók 2010.09.04. 11:21:07

@Leroi: Így van, kiraktam (pedig nem engem kreténezett le), és örüljön, hogy csak egy napra.

Látom, még mindig nem sikerült megérteni itt egyeseknek, hogy vannak bizonyos vélemények, amit ha nem törlünk azonnal, minimum ketten megsértődnek, ha viszont töröljük, két másik ember sértődik meg. Tökmindegy, hogy mit csinálunk, mindig lesz pár duzzancs, akiknek ez nem fog tetszeni. Evvan, tessék tudomásul venni, és olyat leírni, amit nem kell kiszedni. Slussz.

epres négercsók 2010.09.04. 11:22:18

@huncut: Ez egy vitafórum, nem kötelező a másikkal egyet érteni :)

huncut 2010.09.04. 11:34:34

@Leroi: Bocs, de ha írok, nemcsak neked írok, még akkor sem, ha épp a te hozzászólásodra reagálok. :-)
Az, hogy te hogyan reagálsz erre, a magánügyed. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 12:41:52

@ninimimi:

Ach, ach, a szakmai szabályokat hagyjuk csak a fenébe, hadd dögöljön a magyar!

rikitiki 2010.09.04. 13:55:05

Végigolvasva a kommenteket, röviden össze lehet foglalni a lényeget - offoktól eltekintettem, bár a legértelmesebb az egészben természetesen mindig az off :)

Ha jól látom, egyetlen egy orvos sem volt, aki szerint a szakmai szabályokkal, vagy jogszabállyal ütközne a dolog. Legfeljebb el lehet tekinteni az ilyen alaposságtól (ez szakmai magánügy, hogy ki mennyire szeretne ellenkező esetben egy későbbi perben a "trehánysága" miatt védekezni, vagy mennyire befolyásolnak körülmények - rendelő, rendelési idő stb... ).

Ezzel szemben egyes kommentelők folyamatosan fenntartják az ostoba véleményüket, hogy márpedig csakazértis...
Aki ennyire hülye, hogy nem ért a szép szóból (nem számoltam hány kolléga mondta el véleményét gyakran indoklással, linkkel együtt), annak javaslom a pert, aztán majd kiderül, kinek van igaza.

Azokat, akik egy ilyen eset miatt átrendeznék az orvos száját, azonnal perelni kell - miután rendőrt hívtam, és mentőt is, merthogy megsutagolnám, hogy letojpad, de azonnal...
és lehet menni a bíróságra, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, aztán majd ülhet az apuka 1-2 évet.
De most komolyan kérdezem, normális ország ez? Legkevésbé sem...

Érdemben:
Semmi nem történt, amiért az orvos jogilag, vagy akár etikailag, vagy akár szakmailag felelősségre vonható. A kommunikáció valóban fontos, ez feltehetőleg nem volt megfelelő (hogy ebben melyik fél a ludas, az nem fog kiderülni). Maradjunk annyiban, hogy általánosságban mindkét fél részéről lehet ezen javítani. A kivételek természetesen most büszkén kihúzhatják magukat, ezúton is jár egy vállveregetés (ezt most nem viccből mondom).

Ezek után az orvos bármikor megtagadhatja akár a további vizsgálatot, akár a beteg további ellátását. Lehet menni másik orvoshoz nyugodtan - nem is szerencsés a továbbiakban egyik fél részéről sem, további kapcsolat.

A szájkaratésokat pedig szeretettel várom kollégáimmal dzsúdóedzésünkre, ahol sajnos már csak 1 országos bajnok van a csapatban, korábban volt ez a duplája is.
Itt nyugodtan le lehet vezetni minden felesleges energiát és indulatot.

Mi inkább ezt a megoldást választjuk, mint hogy a betegeken vezessük le (sokszor lenne miért, de úgy gondoljuk a civilizált ember viselkedésébe ez nem illik bele, annál lejjebb pedig nem adjuk)

rikitiki 2010.09.04. 13:57:08

Ezek után, már csak off témáknak van értelme szerintem, a posztról több bőrt - és bugyit - felesleges lehúzni :)

adamantium 2010.09.04. 14:02:00

@pgreta: "Én a röntgen elkészüléséről nem írtam. Arra meg végképp nem gondoltam, hogy percre pontosan, a diagnózisok pontos leírásával kell megfogalmazni egy hozzászólást, bár lehet, hogy itt így szokás:) Ahova elküldött, ott egy orvos ismét megvizsgált (róla írtam), röntgen alatt a bugyim rajtam volt, és hogy orvos, vagy nem orvos készítette, nem tudnék válaszolni. De nem is hinném, hogy ez lényeges." akkor most készült röntgen vagy nem? senki nem írta, hogy percre pontosan kellene leírnod,arról volt szó, hogy nem friss a sérülés. igenis fontos, hogy kinél jártál a röntgenben, mert lehet, hogy csak az asszisztens volt akivel találkoztál (ez 99%), az ugye nem orvos. nem kell rögtön rosszat feltételezni valakiről, elmagyaráztuk mi oka lehetett a vizsgálatnak, de te nem értetted meg a magyarázatokat és dühösen ellentámadtál, mondj egy okot arra, hogy egy ilyen betegnek minek egyáltalán magyarázni?

pgreta 2010.09.04. 14:23:07

@adamantium: Két orvos vizsgált meg két helyen, majd valaki (mint írtam nem tudom orvos vagy nem) készített egy röntgen felvételt. Talán nem voltam érthető. Dühös sem vagyok, ha így értelmezted a hozzászólásom, sajnálom. A dühöt inkább az egész kommentseregben érzem, mint ahogy azt is, hogy egy ilyen történet eleve hihetetlen a számotokra. Elfogadom, bár abból a szempontból sajnálatos, hogy egy panasz esetén talán esélytelen vagy. Ami nem jó, nagyon nem...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.04. 22:58:24

@pgreta:

Ha marhaság a panasz, persze, hogy nincs esélyed.

adamantium 2010.09.04. 23:32:37

@pgreta: szerintem neked értelmezési zavaraid vannak és paranoiaban szenvedsz. senki nem kételkedett a történet eredetiségében, a kétségek az ellen merültek fel, hogy a "szenvedő" alanyok miként értelmeztek félre egy teljesen szabályos és korrekt viszgálatot

Mária néni 2010.09.08. 18:30:03

A cikkíró egy infantilis hisztérika.

SAM2 2013.09.21. 23:13:48

Na legalább valaki kimert sétálni a rendelőből ha úgy érzte hogy valami nagyon nincs rendjén,nem ült és elviselt mindent mint a birka.

Az orvost sem értem teljesen,okés a testen végig nézte a kiütéseket vagy akarta nézni,de nem kell ahhoz teljesen levetkőzni,ha a bugyi vonalát megakarja nézni,elég azt kicsit lejebb húzni,férehúzni,nem kell ahhoz teljesen levetkőzni,minden megoldható ha az orvos is figyelmes.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása