Anyáink is kibírták a szülést fájdalomcsillapító nélkül

2010.08.07. 06:00

Gyermekemet 9 éve szültem a várpalotai kórházban.
Nőgyógyászati rendelésekre mindig magánrendelésre jártam, ezért felkértem az orvosomat, hogy vezesse le a szülést.


A szülés várható időpontja után egy héttel befektettek, mert a szülés még nem indult meg. 5 napig feküdtem bent, minden nap megkérdezték, van-e már valami? Mivel még mindig semmi, hazaengedtek.


Ismét egy hét telt el, akkor már berendeltek és közölték velem, hogy ha nem indul meg a szülés a hétvégén, akkor hétfőn beindítják. Még aznap este elfolyt a magzatvizem.


Éjszaka minden rendben volt, de reggel 4-kor már elindultak a fájások. Szerencsére csak 3-4 órát vajúdtam és megszületett a gyermekem, de a vajúdáskor történteket nem kívánom senkinek.


Orvos sehol, a fájdalomtól már alig láttam. Elbotorkáltam a nővérpultig, ahol kértem fájdalomcsillapítót. (Szó szerint a falat kapartam a fájdalomtól.)


A pult mögött ülő szülésznő a következő választ adta: "Nincs.Nem adok. Anyáink is kibírták a szülést fájdalom csillapító nélkül, magának is ki kell bírnia."


A döbbenettől szólni sem tudtam. Próbáltam járkálni a folyosón, egy szemben levő kórteremből jött oda egy idős néni, akik simogatta a hátamat és biztatott. Nővért a környéken sem láttam.
2 órával később szóltam az éppen arra járó szülésznőnek, hogy itt az idő, jön a baba.


Flegmán odavetette, hogy ne hisztizzek, mit értek én az egészhez.
Akkor már nem engedtem, és szinte követeltem, hogy vizsgáljon meg.


Felfektetett egy nőgyógyászati asztalra, pár másodperc múlva pedig rémülten szólt a kolléganőjének, hogy riassza az orvost, mert itt a baba feje.


A szülés maga simán ment, az orvos korrekt volt. Utána baba-mama szobába kerültünk, ahol csupán az utolsó napon jött oda a szülésznő és mézes-mázos hangon érdeklődött, segíthet-e valamiben, ott sertepertélt körülöttünk. (Gondolom, borítékra várt.)


Ekkor én megfordultam és közöltem vele: Anyáink is egyedül intézték, nekem sincsen szükségem segítségre.
Mindez történt a XX. században, Magyarországon.
Azóta, ha ezt elmeséltem másoknak, döbbenten hallgatták.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 00:51:14

@pupákos: Nézd, én négyet szültem, pontosan ismerem az élményt, nem csak elmondták. Fájdalomcsillapítás nélkül, oxitocinnal mindet, volt köztük vállelakadás, vákuum, minden, ami kell. Amikor megkérdezik a gyerekek, elmondom, hogy igen, valóban fájt. De kibírhatóan és volt értelme a dolognak. A szülés alatt tudatában vagy annak, hogy az a kis emberpalánta is épp olyan fájdalmakat él át, mint te, neki próbálsz segíteni.
A bábám a szülés közben azt mondta: "a fájdalom a legjobb barátunk". Akkor ölni tudtam volna a mondat hallatán. De az első szülésem óta eltelt 7 év során (nem 9, hét, és közben szültem még hármat!) rájöttem arra, hogy bizony, igaza volt. Minden fájdalomhullám közelebb visz ahhoz, hogy a karodban tartsd, akire 9 hónapon át vártál. Anya leszel, nem magadért aggódsz, hanem őérte. Ilyen egyszerű.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 00:53:59

@ujpestimami: Ezt a hősnek lenni érzést nagyon jól ismerem. Akkor, abban a pillanatban igenis mi voltunk a "nagyok".

pupákos 2010.08.08. 00:56:20

@Cyr: értem én amit mondassz, én is fájdalomcsillapítás nélkül szültem, tudtam, hogy minden fájással közelebb kerülök a babám megszületéséig. Szerintem a posztoló sem azon akadt ki, hogy fájt neki, hanem ahogyan bántak vele.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 01:01:35

@pupákos: Azt a részt én sem tartom jónak.
Tudod, csupán azt nem értem, miért kell egy 9 éve történt, egyébként boldog eseményt ilyen negatív dologra kiélezni. Nem azért kellett 9 év után leírni, hogy végre ki tudja adni magából. Hiszen így ír: "Azóta, ha ezt elmeséltem másoknak, döbbenten hallgatták."
Ha a szülésznő szakmailag nem volt a topon, akkor ezt akkor, ott kellett volna helyretenni, a szülés után - esetleg a férjnek. De 9 év után, csupán vagdalkozni - könyörgöm, minek?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.08. 01:50:15

@szabidoki:

Vedd tudomásul, hogy a magyar átlagember számára te, mint szakorvos, az érettségitől számított mintegy 12 év folyamatos tanulás után alig vagy kevésbé kompetens az egészséget érintő kérdésekben, mint a műkörmös Mucikából 3 hét alatt a "Negyedik Szem" Ezoterikus Egyetem auramasszőr-bioenergetikus-csillagterapeuta szak emelt szintű kezdő (I.C. fokozatú) képzése által keletkezett "gyógyító".

Irise 2010.08.08. 02:30:34

@radiologus.hu: hello! Lefelé az arrogancia-piedesztálomról! :D Te a megértő és komoly oldalt kell képviseljed!

Irise 2010.08.08. 02:36:26

@radiologus.hu: Egyébként meg egyszer a saját fülemmel hallottam,mikor egy bioboltban az eladó és a vásárló nagyban megbeszélik,hogy hogyan gyógyította meg az eladó fülgyertyával a vakbelet, azóta úgy érzem... 42... még mindig shockos állapotban vagyok.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.08. 04:26:26

@Cyr: Azért az előfordul, hogy a fájdalmat már nem érzed "a legjobb barátodnak", pl. mert nagyon sok ideje barátkoztok már, a szülés meg valahogy sehogy se akar haladni.
Valahogy megvan ennek az élettana és pszichológiája, hogy ki az aki a fájdalmat "elfelejti", meg milyen szülés után, és ki nem. A vitához itt most csak annyit tudok hozzátenni, hogy aki képtelen a fizikai fájdalmat elfelejteni és esetleg évek múlva is rémálmodik róla, vagy a gyereke születésnapja az ő számára egyáltalán nem boldog és szép nap még 3-4-5 év után se, az ne azonnal saját magát érezze selejtesnek vagy elmebetegnek. Ilyen VAN, hogy valaki nem "felejti el", sőt, régen is volt ilyen.

(Ha ez kétszer megy el, akkor nem én vagyok az, aki mindent kétszer mond kétszer mond, hanem a szokásos napi internal server errorral küzdök.)

Cartman (ex Cartman) 2010.08.08. 07:29:18

@radiologus.hu:
12 év? Ez hogy jött ki? Néhány évismétlést is bele kalkuláltál, a biztonság kedvéért? :)

Cartman (ex Cartman) 2010.08.08. 07:44:49

@Irise:
Már megint ez az orvosi szűklátókörűség! Biztos az az oka, hogy túl sok időt töltötök a formális képzésben. Szerintem meg nem lehet sikeres orvos abból, aki nem tud fülgyertyából Yamashiro Den pengét kovácsolni... Azzal pedig még én is játszva megműtöm bárki vakbelét.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 07:54:19

@szabidoki:

Doki!

Ennél többet szerintetek mit tehet a laikus?

És mégis, ha olyan oldalra téved ahol dr. előjelű tanult kollégád okít meg kell kérdőjelezze?
Csak akkor autentikus ha a doki előtt szabi is van?:D

Elismerem, ha valamit a laikus összemos.
Az ocsút a búzától esetleg nem tudja megkülönböztetni. Ettől még nem hüle, tudatlan k....g.

Lehet ismeretet terjeszteni - sőt kéretik tőletek - okosan, türelmesen. Figyelmeztetve a laikust kevés az ismeretterjesztés a tudáshoz - kiegészítve, helyre rakva amit rosszul tud.

De Irise is ezt írta, a cikk is ezt írta, Te meg tanulatlannak minősítesz mindenkit.

Gondolj arra, hogy lehet annyit tanult, mint Te, csak mást.
Ma már egy sima könyvelő évente kétszer köteles vizsgázni, előadásra járni, biztosítást kötni.
Igaz az egy stratégia (szabályok között) amit csinál, a tiétek meg kombinatorika :D

Csak azt akartam mondani tiszteljük egymást.
Okos is két lábon jár, a buta is, de szülni csak a nők tudnak... fiúkat is....:)

Cartman (ex Cartman) 2010.08.08. 08:11:52

@Dr.laikus PhD:
Hadd vegyem védelmembe szabidokit! Szerintem most nem is volt olyan bunkó. Csupán arra hívta fel _Molly figyelmét, hogy kritikusan értékelje a forrást, ahol kutat. A szokásos beszólogatós-szarkazmusos-alázós rész el is maradt.

Szabidokinak tehát - úgy tűnik - jó napja van, örüljünk hát mi is! :)

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 08:16:40

@Cartman (ex Cartman):

Persze!
Értem én!
Előzménye van a dolognak...

Molly-nak is jó napja volt...:D

Cartman (ex Cartman) 2010.08.08. 08:27:09

A témához.

Én - be kell valljam - mindkét gyermekem születésénél alkalmaztam fájdalomcsillapítást. A feleségem olyan hangosan ordibált, hogy megfájdult a fejem tőle. Fájdalomcsillapítás nélkül nem biztos, hogy végig tudtam volna csinálni.

De azért köszönjük, mindenki szép, okos és egészséges. Különösen én.

911 Turbo 2010.08.08. 08:35:21

9 éve már a XXI.sz. volt !

atila68 (törölt) 2010.08.08. 09:01:57

A szülés fájdalommal jár.
Gondoltam megemlítem.
Csendben kérdem, az apa merre járt?

Scala 2010.08.08. 09:02:35

@Dr.laikus PhD: Utálom az arroganciát, sőt az orvosok legalább fele kiábrándító, még nem is feltétlenül intelligens emberpéldány, DE nem jóval többet tanulnak, mint egy könyvelő!!! A szükséges készségekről nem is beszélve. Ez a hasonlat még engem is sért. :-)

@szabidoki: @radiologus.hu: El is száll a mérleg nyelve az értelem, ész felé, lesz belőle lekezelő intellektus + felsőbbrendű tudományosság.

...pedig MIND EGY hajóban evezünk. Mind.

A műkörmös Mucika gondolom az empátia oldalt kompenzálja. A term.gyógyász, a virágterapeuta, reiki és stb. nem fél attól, amit a legtöbb orvos lenéz, még említeni is cikinek tart... ez még a homeopátiára is vonatkozik, pedig ahhoz (szak?)orvosi képesítés kell.

OFF: orvosi szempontból mi a rosszabb?
- folyamatos, de mértékletes dohányzás (2-3 szál / nap)
- évente kb. össz. 30-40 nap, két napos periódusban, idegi alapú lánccigizés?
Eszköze: Vogue, azaz nem erős.

Scala 2010.08.08. 09:04:32

jav. DE jóval többet...

BuckaMacska 2010.08.08. 09:04:43

Jómagam a fájdalomcsillapítással nem értek egyet, az ember sokat tanul belőle a saját erejéről, ha fegyelmezetten "dolgozik" - mert a szülés egy meló, persze hatalmas érzelmi töltéssel. (Én speciel végig káromkodtam, valamivel le kellett vezetni az órák óta tartó fájdalmat, de nem hisztiztem és szót fogadtam, épp ezért engem senki nem akart rendre utasítani).
Ugyanakkor ne felejtsétek el, hogy amióta a szülést bevitték a kórházba, azóta egy nőnek nem sok fogalma lehet arról, mi is fog történni vele szülés alatt. Épp ezért lenne kiemelten fontos, hogy odafigyeljenek rá és korrektül tájékoztassák. Az szerintem elfogadhatatlan, hogy egy olyan helyzet kialakuljon, hogy szülésznők rohangálnak, hogy "úristen, jön a baba". Felháborító, hogy információ és segítség nélkül hagyjanak egy kismamát ilyen helyzetben!

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 09:06:43

@Scala:

Valamit te nagyon félre értesz....

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 09:50:55

@Felicitasz: Nem mondtam, hogy selejtes vagy elmebeteg. Csupán értelmetlen 9 év után leírni így. Mit vár tőle? HOgy nem csak szóban, ismerősöktől, hanem ismeretlenektől is megkapja, hogy hű meg ha?
Segít rajta? Kötve hiszem. De mégis ezt éhezni, mert ez megerősíti abban, hogy ő bizony egy áldozat és ezt vonszolja magával tovább. Magának csinálja, módszeresen, 9 évét járta már át mételyként néhány szerencsétlen mondat, most még többet akar belőle, tovább kapargatja a sebet. Úgy gondolom - bár ez már kicsit OFF -, hogy a dolog feloldásának több módja is van, de az nem egy ilyen poszt tolása.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 09:53:45

@BuckaMacska: "amióta a szülést bevitték a kórházba, azóta egy nőnek nem sok fogalma lehet arról, mi is fog történni vele szülés alatt."

Amelyik nőnek igénye van arra, hogy előre tájékozódjon, annak manapság lehetősége is.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 10:02:39

@Cyr:
"Amelyik nőnek igénye van arra, hogy előre tájékozódjon, annak manapság lehetősége is."

Ez kevés.
Általánosan a legtöbb nő tudja, sejti mi történik.
Szembesülni a folyamattal egész más.
Akkor kell a higgadt okos szülésznő, bárki aki nem érvényteleníti az érzéseket, legyen az lelki, vagy testi.

Ha ez meg van, nincs ilyen poszt, nincs mama aki a gyermek szüli napján....

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 10:13:16

@Dr.laikus PhD: Kérdés, mi a posztoló célja: feldolgozás vagy stílszerűen tovább vajúdás? Ha az utóbbi, arra tökéletes a poszt, elismerem.

_Molly 2010.08.08. 10:14:41

@szabidoki:

Mint már említettem, ezt azzal a nőgyógyásszal beszéld meg, akitől idéztem. Nem engem kell meggyőznöd.

Amúgy a tegnapelőtti okoskodásod után, miután konkrét forrásokkal támasztottam alá az állításomat, elég sunyi dolog volt némán eliszkolni a blogról. Talán egy bocsánatkérés kijárt volna. De ez az elegancia valóban nem jellemző rád, sajnos.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 10:19:21

@Cyr:

Ha ez a részéről tudatos lenne, nem született volna meg a poszt.

Talán nem is a személyét kéne nézni.
Az általános hozzá állást - azt, hogy a gyerekeinknek mit szeretnénk elérni, hogy akár kórházban, akár máshogy, de a szülés ne csak kellemetlen emlékként maradjon meg, amit az elmúlt évek szépítenek.

Szakmailag mire van szüksége egy leendő anyának, hiszen most fizetünk ezért - ahogy látom fogunk is - hát legyen az ellátás ideálishoz közeli.

Nem, inkább emberi.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 10:21:43

@Dr.laikus PhD: Egyébként pedig az én szüléseimnél sem volt gyertyafény és szférák zenéje. Cifrább dolgok is előfordultak a posztban leírtaknál. Helyükre tettem őket, ott és akkor szükségem volt megtapasztalásukra, többé váltam tőlük.
Csak azt szeretném mondani sokadjára is, hogy ha a posztoló megnyugvást és feloldást keres, azt itt nem fogja megtalálni. Önigazolást igen, de akárhányszor teszi, megerősíti abban, hogy mekkora szörnyűség történt vele, ezt fogja tovább adni a gyermekének is.
Na, mindegy, azt hiszem, más csónak evezőjét ragadtam meg újfent.

Scala 2010.08.08. 10:23:03

@Dr.laikus PhD: Lehet, igazából ezt nem neked szánva mondtam, csak ahhoz kapcs. amit írtál...
Mindegy, a lényeg, hogy nem támadólag írtam, és nem is baj, ha nem értünk egyet.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 10:27:31

@Dr.laikus PhD: A szakmai dolgokkal - választott orvosára vonatkoztatva - a posztolónak nem volt gondja.

Tudom, hogy te szemszögedből nagyon durván hangzik, de a posztoló az elvárásait kapta. Amíg vissza nem fejti a fonalat - ha kell, segítséggel -, nem fog tudatosodni benne.

_Molly 2010.08.08. 10:37:17

@Cartman (ex Cartman): "Csupán arra hívta fel _Molly figyelmét, hogy kritikusan értékelje a forrást, ahol kutat."

Miért ne közölhetnének interjút egy, a nevét is vállaló nőgyógyásszal (!) egy olyan internetes oldalon, amit várhatóan sok nő olvas?

Hozzáteszem, BÁRKI, bármilyen interjú első- és másodközlésére jogosult (természetesen a megfelelő szerzői hozzájárulásokkal), tehát a megjelenés helye irreleváns az információ szakmaiságának megítélésében.

(Hivatkozott blogoló orvosok egyébként szép csendben, duzzogva elvonultak, amikor hirtelen egy csomó egy hiteles forrással támasztottam alá azt a történetet (praxis.blog.hu/2010/08/06/eletre_szolo_negativ_elmenyek_a_hatvani_korhazbol#more2202222 ), amit ők alapból kvázi hazugságnak minősítettek. Tehát az az érzésem, az adott honlap cikizése ezúttal is sajnos csak egy kétségbeesett próbálkozás a vitapartner megsemmisítésére...)

Amúgy valóban - ahogyan mások is írták - néhány orvos arroganciája és fensőbbséges gőgje nem viszi előbbre itt a dolgokat. Ha VALÓBAN tájékoztatni akarnak, akkor ezt megtehetik érvekkel és empátiával - ez az, ami tiszteletre méltóvá teszi az orvost.

Meg lehet hagyni a laikus méltóságát is. A fölényeskedés, gúnyolódás és a kioktatás = nem menő.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 10:38:56

@Cyr:

"Tudom, hogy te szemszögedből nagyon durván hangzik, de a posztoló az elvárásait kapta. Amíg vissza nem fejti a fonalat - ha kell, segítséggel -, nem fog tudatosodni benne."

Nem ez az a pillanat amikor azt kapja amit ad.

Szakember a nővér, bába, mindenki aki körülötte van. Sőt, nem is kéne más legyen, ha rendben mennek a dolgok.

Mindnyájan fel tudjuk dolgozni ha egészségesek vagyunk életünk nehéz pillanatait.
Tekintve, hogy Magyarországon választanunk sincs más, mint kórházba menni - ha jót akarunk magunknak - orvost választani és sokat fizetni, elvárható, hogy ne kelljen neveletlen emberek belénk szúrt tüskéit elviselni.

A történet tanulsága a lényeg, nem az hogy feldolgozta, vagy nem.

Nem szabadna előfordulni ennek.

Nem vettem támadásnak, én is másként látom.:)

epres négercsók 2010.08.08. 10:41:12

@_Molly: Köszi szépen. Engem spec. érdekel, biztos bele fogok olvasni :)

Scala 2010.08.08. 10:43:25

@_Molly: Utolsó két bekezdés: egyetértés! ;-)

Bikli néni 2010.08.08. 10:44:17

@ReignOfdark: Megmondom, mi a tanulság a történetből. A blog eredeti célja szempontjából nem túl sok. Ellenben segíthet a jövendő anyukáknak, mert vannak itt tanácsok bőven. Segít elfogadtatni, amit itt már több anyuka mondott, hogy mindenki a saját szülését éli meg a legborzalmasabbnak, pedig talán nem is az. A Porontyon lévő szüléstörténeteknek sincs semmi tanulsága. De olyan jó olvasni :)

_Molly 2010.08.08. 10:45:33

@Felicitasz: "A vitához itt most csak annyit tudok hozzátenni, hogy aki képtelen a fizikai fájdalmat elfelejteni és esetleg évek múlva is rémálmodik róla, vagy a gyereke születésnapja az ő számára egyáltalán nem boldog és szép nap még 3-4-5 év után se, az ne azonnal saját magát érezze selejtesnek vagy elmebetegnek. Ilyen VAN, hogy valaki nem "felejti el", sőt, régen is volt ilyen."

Egyetértek veled, sajnos pl. az én anyám is a szülése miatt döntött úgy, hogy soha többé nem akar gyereket. Még nekem sem bocsátotta meg azt a sok szenvedést... Hát igen, van ilyen is, olyan is.:(

Scala 2010.08.08. 10:50:45

@_Molly: az enyém célzott amnéziában a témát illetően, 'nem kellemes, de akkora öröm, látni a gyereket...".
:-)
Azt hiszem, ezt illetően nem találok benne hibát.

_Molly 2010.08.08. 10:51:50

@pupákos: "Szerintem a posztoló sem azon akadt ki, hogy fájt neki, hanem ahogyan bántak vele."

Szerintem is pontosan erről szól ezt a poszt.:)

Bikli néni 2010.08.08. 10:53:18

@Irise: Jaj, ezt ismerem... amikor két, nem túl hozzáértő laikus arról magyaráz egymásnak (vagy saját magának), amit te évekig tanultál az egyetemen, és legszívesebben odamondanád kínodban, hogy először el kellene olvasni a ...-t, és utána baromságokat beszélni. :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 10:53:25

@Dr.laikus PhD: Az én szemléletem szerint életünk minden pillanata az a pillanat.
De nem szeretnélek meggyőzni, nyilván nem is tudnálak.
A Tied is egy vélemény, az enyém is. Egyik sem jobb vagy roszabb a másiknál. Más.
Köszönöm, hogy nem vetted támadásnak.

TGabi 2010.08.08. 10:53:27

Az otthonszülés ellen persze kézzel-lábbal tiltakoznak:mondjuk, az sem sokkal veszélyesebb, csak akkor nem kapnának kézhez paraszolvenciát, az a helyzet:)))

bigthereal 2010.08.08. 10:59:57

talán ne hisztizzek...

butus!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:00:07

@Luella Menendez: Szóval szerinted az otthonszülés esetében fel sem merül a cash. Ehe :)

_Molly 2010.08.08. 11:04:21

@Bikli néni: "amit te évekig tanultál az egyetemen, és legszívesebben odamondanád kínodban, hogy először el kellene olvasni a ...-t, és utána baromságokat beszélni. :)"

---
Na, azt hiszem, itt a probléma lényege.
Sem az orvos, sem az informatikus, sem a vízvezeték-szerelő, sem bárki más nem attól hiteles szakember, hogy "legszívesebben odamondaná kínjában, hogy először el kellene olvasni a ...-t, és utána baromságokat beszélni.", hanem attól, ha utólag azon filózik: "legszívesebben elmondtam volna nekik, hogy ez a dolog hogyan is van valójában". :)

Érzed a különbséget?:)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.08. 11:05:44

@Scala:

A műkörmös Mucika itt nem az empátiát, hanem a kóklerséget és az átverést képviseli. :-)

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 11:06:54

@Cyr:

Alapvetően egyet értünk.

Egyben nem, hogy egy "rászorultsági" helyzetben a saját egom megnyilvánulása késztet arra szakembert, hogy érvénytelenítse, hogy mit érzek, főleg ha segítséget kérek... :-(

BuckaMacska 2010.08.08. 11:10:46

@Cyr: Azért ugye abban egyetértünk, hogy egész más dolog elolvasni egy receptet, vagy megfőzni? Igen, én is tájékozódtam anno, de írd már ide le nekem lécci, hogy mi a különbség azon fájás között, ami normális és ami nem normális? ÍRD le, lécci, hogy milyen fájás után lehet tudnia egy első szülő nőnek, hogy szembe kell mennie a "szakemberrel", mert már sürgős? Erős fájás esetén? Nagyszerű támpont, csakhogy kezdettől fogva erősebb a fájdalom, mint amit valaha érzett. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet leírni: látni, megélni kell ahhoz, hogy megértsd. Olvasásból, utánanézésből erre nem lehet felkészülni! Ezért kellene mondjuk nem lepattintani a kismamát, amikor kérdése van!

Bikli néni 2010.08.08. 11:13:39

@_Molly: Ettől bennem még a második része is megvan a dolognak, amit Te mondtál.
Néha egyébként - nyilván a hozzám közelállókat és nem a buszon beszélgetőket - felvilágosítom (persze a megfelelő hangnemben) arról, hogy valamit esetleg rosszul tudnak, illetve az elhangzottakat nem kellene terjeszteni, mert még a végén furán fognak ránézni.
De ez valóban nem orvosi kérdés, hiszen a saját szakmájához nyilvánvalóan mindenki jobban ért, mint egy laikus. És valóban, a laikus meg nagy valószínűséggel olyanhoz ért, amihez én teljesen hülye vagyok. És ez így is van rendjén.
Ami viszont engem nagyon tud idegesíteni: amikor egy hozzá nem értő valaki engem akar kioktatni, hogy hülyeségeket beszélek arról, amit mellesleg évekig tanultam az egyetemen. (Ez a "ne mondd nekem, én jobban tudom" tipikus esete.)
Egyébként a sok linkelt írást, illetve szabidoki kioktatását nem érzem ennek, inkább érdekességnek tartom.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 11:22:48

@radiologus.hu:

A műkörmös Mucika akkor szokott lenni, ha valamit a számára érthető módon mond el és győz meg.

Vállalkozó, jó a marketing dumája... :D

Nem lenne műkörmös Mucika ha...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:26:07

@Dr.laikus PhD: Nyilván úgy érezzük ebben a helyzetben, hogy ez több, mint "igazságtalan". Maga a helyzet érezteti ezt velünk.

Tudom, számunkra ilyenkor más a fajsúlya, de gondoljunk bele, pl egy gyereknek adott pillanatban épp ilyen érzés lehet, amikor az ő érzéseit vonjuk kétségbe. Csak egy mondattal. Egy rossz mondattal. Hányszor is egy nap, észrevétlen?
"Ugyan már, biztosan nem így gondoltad."
"Csak egy kis horzsolás, nem fájhat ennyire."
"Nem lehet, hogy szomjas vagy, az imént ittál vizet"

A körülmények mások. De a mondatoknak ugyanakkora a súlyuk. A saját érzéseink megkérdőjelezése, kétségbe vonása. Egy gyereknél lehet-e rászorultabb? Avagy: ki a rászorultabb, kinek az érzéseit kell jobban tisztelni: egy vajúdó nőét, abban a néhány órában vagy a gyerekét, élete első tizenakármennyi évében esetleg akárkiét körülöttünk életünk minden percében? Csak a körülmények teszik "megbocsáthatatlanná" az érzéseink megkérdőjelezését?

Na jó, abbahagyom, mert ezek a dolgok sokkal távolabbra vezetnek. De hiszem, hogy mindennek jó oka van, ami velünk történik. És minden, ami velünk történik, szükségképpen előre visz minket, függetlenül attól, hogy jónak vagy rossznak éljük meg adott pillanatban. Csak nyitott szemmel kell szemlélnünk a történetet, több oldalról, ha kell, nem csupán az áldozat szerepében tetszelegve.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 11:31:52

@Cyr:

Nem kell összemosni.
Ösztönösen nevelünk, azt adjuk tovább amit kaptunk.
Nyilván a szavak ereje nagy dolog és ha szerencsénk van megtanuljuk, hogy beszéljünk pozitívan, nyitott mondatokban, nem zártan.

Egy szakmai dolgozóról van szó, akinek ezt ebben a helyzetben tudnia és ismernie kell.
Elfogadhatatlan hogy később kelljen feldolgozni egy természetes folyamat természetes lefolyását, amit szakember tesz természetellenessé.

Az én "falovam" a kommunikáció ahogy itt félig tréfásan egy orvos elnevezte amit én fontosnak tartok beteg és orvos között.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:32:35

@BuckaMacska: A szakmai feladatok elvégzésének szükségességét nem vontam kétségbe, teljesen más oldalát közelítettem meg a kérdésnek.

A fájdalmat nyilván nem lehet részletes táblázatba foglalni, az érzéseidet sem tudod. Ugyanakkor a körülötted lévő - bármilyen lelkiismeretes - orvos vagy bába sem csupán az általad leírt fájdalomképből tájékozódik a beavatkozás szükségességét illetően. Lehet roppant alacsony a fájdalomtűrő képességed és lehet magas is. Tudja ezt az orvos? Egy elhúzódó vajúdás lehet viszonylag csöndes, egy gyors szülés pedig üvöltős (ennek is megvan az oka, hogy miért az)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:36:12

@Dr.laikus PhD: "azt adjuk tovább amit kaptunk. "

Te így látod.

Én meg fordítva.

De attól még egészen finom a nálunk éppen elkészült leves illata, ebben szerintem egészen biztosan egyetértenénk, ha lenne a gépemen húslevesillat-továbbító gomb.
Nekem pedig ennyi épp elég. :)

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 11:36:21

@Cyr:

A baj az, hogy a személynél Te ragadsz le.

A történet tanulsága a lényeg, valóban távolabbra kell nézni.

Itt meg aztán végképp a gyerekről van szó.
Nem mindegy milyen körülmények között születik meg, a mama mennyire nyugodt és nem rémült.
Ez befolyásolja az első napokat leginkább, nálam pl. hónapokat.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:37:20

@Dr.laikus PhD: "Az én "falovam" a kommunikáció ahogy itt félig tréfásan egy orvos elnevezte amit én fontosnak tartok beteg és orvos között."

Nagyon jó kis faló. Értékelem. :)

BuckaMacska 2010.08.08. 11:40:04

@Cyr: No akkor egyetértünk. A fenti sztoriban pont ez a félháborító, hogy a szakmai feladataikat nem látták el megfelelően azon előítélet által vezérelve, hogy egy hisztis anyukával van dolguk. Hiába szólt az anyuka, nem vizsgálták meg, csak amikor már az asztalra csapott. Pedig ezt mindenkléppen meg kellett volna tenniük! Az ilyet én nagyon komolyan büntetném.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:42:20

@Dr.laikus PhD: Ha a történet tanulságait úgy értelmezem ahogy - sejtésem szerint - Te gondolod, akkor egy idegen tapasztalatait teszem magamévá és teremtek belőle meglehetősen ingatag lábakon álló valóságot magamnak. Még néhány ilyen történet és adalék, és én magam betonozom be ezt az addig ingatag lábat, alkotva meg belőle a saját elvárásaimat.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 11:44:12

@BuckaMacska: Egyben nem értünk egyet csak. Én nem akarok felháborodni. Büntetni sem. Nem tisztem.

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 11:49:21

@Cyr:

Hagyjuk abba.
Én nem vagyok bigott hívő se ide se oda.

Ami helytelen és javítani kell rajta az az.

Írni meg azt írom amit gondolok, habár van "mély lelkem'" is meg spirituális is.

Jó étvágyat a husi leveshez!

szabidoki 2010.08.08. 11:57:21

@_Molly: előszöris. Fenntartom, hogy orvosi kérdésekben nem a "mágia, ezotéria, asztrológia" oldalról kell tájékozódni, egyrészt mert könnyen tévútra visz, másrészt mert nevetségessé teszed magad. Jut eszembe, honnan tudod, hogy Bencsik doktor egyáltalán létezik, milyen nőgyógyász, ilyesmik?
Másodszor.
Nem sunnyogtam el tegnapelőtt a blogról, hanem volt más dolgom is, azért nem követtem egy idő után. De lássuk a tényeket.
Ezt írtad először:
"Asszem legutóbb Hollandiában derült ki, hogy 10 éven gyilkoltak idős betegeket a nővérek, mert idegesítette őket, hogy állandóan a nővérhívót nyomogatták.

Szisztematikusan vízbe fojtották őket, mert a szakmájukból adódóan tudták, hogy a vizes tüdő nem feltűnő egy idős elhunytnál."
Amikor többen, többször jeleztük, hogy ez így nem kerek, végül összekaptad magad, és utánanéztél a dolgoknak, aztán végül előálltál pár névvel, amiknek már utána lehetett keresni. Én ezt találtam:
en.wikipedia.org/wiki/Lainz_Angels_of_Death
A te első leírásod meg a wiki cikke között vannak hasonlóságok, de azért nagyon nem ugyanaz a kettő, a tiéd bulvár-jellegű, szenzációhajhász, alig van benne érdemi információ, ezért nem adtunk neki hitelt. Az sem segített neked, hogy a tévére hivatkoztál, mint forrásra, és csak nagysokára voltál hajlandó rendesen utánanézni a dolognak. Nem látom, hogy miért is kellene bocsánatot kérnem, hacsak azért nem, mert (többekkel együtt) rávettelek, hogy nézz utána valaminek, amiről csak homályos információid voltak. Ez a tudományos módszer ugyanis :)
Még abban kell fejlődnöd, hogy inkább előbb nézz utána a dolgoknak, mint később, valamint jobban kell ügyelned a források megbízhatóságára, de összességében jó úton haladsz, hajrá!

Visegrádi 2010.08.08. 12:04:04

Aki fél a szüléstől de szeretne gyereket, annak ott a programozott császár. Nincs ezen mint szégyellni, kérni kell, megállapodni az orvossal előre.
Hogy utána fáj? Annyira, mint egy hasi műtét, amin átesni meg bárki, bármikor áteshet, de alapból a lényege: azon már lehet sokkal de sokkal könnyebben segíteni.
Hát ennyi.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 12:06:16

@Dr.laikus PhD: Köszi. Tegnap este jött velünk haza a csirke vidéki rokonoktól :)

Sheruzad 2010.08.08. 12:07:26

Regen a haboruban fajdalomcsillapitasnelkul amputalak kezet, labat. Tul lehetet elni. Nem mindenki, persze. A szules is fajdalomcsillapitas nelkul ment, a maga utjan. Tul lehetett elni. Nem mindenki, persze.

KERETIK MINDEN KOMMENTELO BELEGONDOLNI HOGY NEKI MOST AMPUTALNI FOGJAK A JOBB KEZET FAJDALOMCSILLAPITAS NELKUL - MERT AZ AMPUTALAS FAJDALOMMAL JAR, ES TUL LEHET ELNI. Hisz minden megy rendben, erelszoritas, paciens leszoritasa.. es ne ordibaljon, nagyapaink is kibirtak a fronton.

Amugy meg, hiaba szoritom ossze a fogam keritesit csak kiszokken hogy menjen mar a redkes p..csaba mindenki aki azzal intezi el a masik ember fajdalmat hogy "ki lehet birni". Ha o ugy erzi hogy ez igy rendben van akkor o szenvedjen, de ne terjessze ki ezt kotelezoen a masik emberre.

Ki lehet birni, sok mindent ki lehet birni persze. Hadifogolykent kinoznak? Ki lehet birni.. mindent ki lehet birni AMIG bele nem halsz, na ez az a pont amikor lehet huzni egy strigulat a statisztikaba. Ez tulelete, ez nem, ennek fajt nagyon, ennek nem annyira.

Mar csak egy pont van ami jobban fel tudna idegesiteni: ha valaki idiota idecitalna a bibliat mondvan hogy "meg van irva hogy fajdalommal szulod majd gyermeked!!" na akkor aztan ihaj csuhaj minden el van sikalva, persze.

Konkluzio: a szules fajdalommal jar. Termeszetesen. LEHET CSILLAPITANI. ES lehet valasztani hogy inkabb szenvedsz.
Hisz igy termeszetes.

Ismerek szemelyesen olyan not aki sok gyermeket szeretett volna - elso szulese (kert es nem kapott fajdalomcsillapitast) utan ugy dontott hogy ebbol boven eleg volt egy is. "Majd valtozik az emlek, majd elsimul" Hat nem. Evek teltek el es most orokbefogadason gondolkodik. Testvert az egykenek, fajdalom es megalazas nelkul.

Scala 2010.08.08. 12:09:49

@szabidoki: az utolsó tagmondatod gáz. A többivel egyetértek, bár nem így fogalmaztam volna.
Nem emiatt írom viszont ezt a kommentet, kérdezni szeretnék. Ha megduzzad egy csomó a hónaljban (nyirokcsomó gondolom), azzal sürgősen menni kell? Nőgyógyászhoz vagy mell uh.?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 12:12:18

@Dr.laikus PhD: Én ártatlan vagyok. Az a csirke már fejetlenül szállt be az autónkba :)

Sheruzad 2010.08.08. 12:13:00

Meg valami: egy baratnom szult egy honapja. Fajdalomcsilapitassal. Azt mondta, teljesen oszinten: hat figyelj, oszinte leszek.. elotte nagyon feltem, de most h tulvagyok rajta, akar most azonnal mennek ujra szulni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 12:15:01

@Sheruzad: Én ugyanezt mondtam az első szülés után öt perccel, fájdalomcsillapítás nélkül. Mi a tanulság? :)

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 12:23:11

@Cyr:

Az, hogy Te így élted meg.

Te Cyr... :-))))

Irise 2010.08.08. 12:24:12

@Dr.laikus PhD: "De Irise is ezt írta, a cikk is ezt írta, Te meg tanulatlannak minősítesz mindenkit."
Mit írtam én? Azt írtam,hogy a dolargan meg a fentanyl nem jó a babának, leállítja a légzését! A cikk ellenében szóltam!!!
Egyébként a szülési fájdalomcsillapításról: a hippikorszakban különböző drogokat is kipróbáltak... anyuka vigyorogva szült.. byebye baby, baby byebye!

@Cartman (ex Cartman): :)

@Scala:
"OFF: orvosi szempontból mi a rosszabb?
- folyamatos, de mértékletes dohányzás (2-3 szál / nap)
- évente kb. össz. 30-40 nap, két napos periódusban, idegi alapú lánccigizés?
Eszköze: Vogue, azaz nem erős."
Hamár oly felháborodtál az orvosok stílusán,hogy nem tanulnak többet és miért is nézik le a trmészetgyógyászokat, hát légy oly drága és kérdezd a természetgyógyászodat!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 12:28:23

@Dr.laikus PhD: Jóvanno', megyek már, megyek... :))))

Scala 2010.08.08. 12:50:08

@Irise: Félreértetted, javítottam is, az a nem bent maradt!
Akkor még egyszer tagoltan:
Az orvosok szerintem lényegesen többet tanulnak (a gyakorlatokról nem is beszélve, tehát rengeteg idő, energia), mint egy könyvelő, legyen bármennyi jsz. és Apeh irányelv, útmutató változás.
Így szólt a mondat, ha gondolod nézd meg:
"@Dr.laikus PhD: Utálom az arroganciát, sőt az orvosok legalább fele kiábrándító, még nem is feltétlenül intelligens emberpéldány, DE jóval többet tanulnak, mint egy könyvelő!!! A szükséges készségekről nem is beszélve. Ez a hasonlat még engem is sért. :-)"

A stílus és a lenézés viszonta legutóbbid alapján... na akkor hagyjuk is.
Lehet hülyén fogalmaztam, de a jv. résszel kieg. egyszerű szövegértés... Hm.

epres négercsók 2010.08.08. 13:19:44

_Molly és szabidoki, megtennétek, hogy nem veszekedtek folyton? :)
Inkább mindketten gondoljátok végig, amit a másik címzett Nektek, mert így külső szemlélőként egész érdekes (és hasznos) dolgok is vannak benne.

szabidoki 2010.08.08. 13:38:31

@Scala: én inkább sebészhez mennék, illetve mammográfiára. Bár azt hiszem, először a háziorvosodat kellene meglátogatni, mert ő tud beutalót adni. Sokat halogatni nem érdemes.
@epres négercsók: azt hiszem, te kissé téves elképzelésekkel rendelkezel a moderátor szerepét illetően.
Persze lehet, hogy épp az a cél, hogy megszűnjön minden vita, mert hát az ugye milyen "csúnya"... Mindenki irkálhat hülyeségeket kedvére, de ellentmondani tilos...
Despota, biztos hogy jó irányba mennek a dolgok?

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 13:52:36

@Irise:

molly: Megkönnyíthetik a szülést a szervezetbe muszkulárisan - vagyis izomba adva - juttatott szerek: a fentanyl vagy a manapság is alkalmazott dolargán (pethidin).
morfint adni nem szabad, származékait sem , a szülés előtt, mert leállítják a baba légzését. Amikor császároznak valakit, altatásban, akkor is csak
akkor adják a morfint,mikor már kinn a baba.
az EDA jó, ha van rá idő, és sajna nem minden anyukának lehet szúrni EDÁt.
fájdalomcsillapítás és akarat. Én se kaptam vajúdáshoz semmit,pedig az oxitocin is ment, pumpából. És a férjem szerint csak nyögtem.

szabidoki 2010.08.07. 15:19:25
@_Molly: ajajajajaj. A Fentanyl meg a Dolargan nem javallott szülészeti használatra, mert leállíthatják a baba légzését, és akkor lehet kapkodni.

Hát eztetet írkáltátok...

Egyébként a szülési fájdalomcsillapításról: a hippikorszakban különböző drogokat is kipróbáltak... anyuka vigyorogva szült.. byebye baby, baby byebye!

Értem.
Fejlődött az orvostudomány.
Egy éjszaka alatt Te is. :DDD

epres négercsók 2010.08.08. 13:59:50

@szabidoki: Nem cél, hogy megszűnjön minden vita. Azért szóltam - és tehetem a másik, nem szürke nevemen is, ha ez kevésbé zavar - mert nekem rossz látni, ha két ember között visszatérő konfliktus van, és ezzel a való életben is így vagyok. Egyszerűen elszomorodom, ha konfliktust látok. Nyilván bennem van a hiba. De ennek semmi köze a moderátori léthez. Annak az a lényege, hogy aki nem képes a blogszabályzatnak megfelelően kommentelni, azt parkolópályára tesszük. Ezt ne egy moderátori "utasításnak" vedd kérlek, mert nem annak szántam.
De ha a többiek szerint is idegesítő, természetesen nem kell nekem annak lenni. (Tudtam egyébként, hogy előbb-utóbb valaki beleköt...)

gld 2010.08.08. 14:04:43

@epres négercsók: én sem szeretem :) De ez egy blog, az a célja, hogy vitatkozzanak alatta az emberek. Szerintem egyikük sem lő túl a célon, és tanulságos is a vita, arra serkenti az embert, hogy utána nézzen (vagy legalábbis megpróbáljon), hogy vajh melyiküknek van igaza... :) Sztem, ha nincs anyázás (márpedig nincs), hagyni kell, hagy menjenek a dolgok :)

Irise 2010.08.08. 14:07:32

@Dr.laikus PhD: Erre válaxzoltam Mollynak:
"_Molly 2010.08.07. 10:49:41

"Napjainkban a nitrogén-oxidult, gáz és levegő keverékét használjuk. Megkönnyíthetik a szülést a szervezetbe muszkulárisan - vagyis izomba adva - juttatott szerek: a fentanyl vagy a manapság is alkalmazott dolargán (pethidin). "
Ha megnézed, pontosan bemásoltam akkor is, amit írt, csak elfelejtettem idézőjelbe tenni.
Más szóval: nem értettem egyet azzal,amit Molly írt akkor.

És a morfin és származékai továbbra is kontraindikált.

Btw.:Mindig meglepődök azon,hogy a laikusoknak szabad gúnyosnak/arrogánsnak lenni, az orvosoknak nem...

Scala:szintúgy elnézést, nem vettem észre,hogy már javítottad a szöveged!
Egyébként a kétféle dohányzásról: szerintem kb. egyformán rossz. 30-40 nap az nem olyan kevés. Hosszútávon viszont a 2-3 szál is ... :(

epres négercsók 2010.08.08. 14:08:40

@Dr.laikus PhD: @gld: Igenis, értettem! :)
Megyek is, ez a mai baromira nem az én napom amúgy se...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.08. 14:14:36

@Scala:

Csakis ultrahang! :-))))

Ha nyomásra érzékeny, fájdalmas, akkor kicsit kevésbé kell megijedned.

Scala 2010.08.08. 14:17:00

@szabidoki: Nagyon köszi! Sztem Rózsakert Medical lesz, no beutaló.
Stressz...
@Irise:
Évek óta rá se néztem, de májustól... hm. rendesen. Leállok, azt hiszem itt az ideje. Ha összeadom az idei teljesítményt 20 nap, átlag napi 12 szál... :-(((

Dr.laikus PhD 2010.08.08. 14:18:47

@Irise:

Nem voltál most arrogáns és én sem.
Mulatságosnak találtam.

Az idézőjel hiánya nekem most fontos lett volna, mert felhúzott szemöldökkel szemléltem hisz másképp tudtam.
És én laikus vagyok.

Mindettől függetlenül fenntartom, hogy sok mindenhez nem kell értenie a laikusnak, megmagyarázni nektek kell akár tanulatlannak is érthetően.

Idegesítő tudom.
Ha a szakmámat kell magyaráznom , mert máshoz magas fokon ért - ezért türelmetlen - bennem is forr a nafta, de nem engedhetem meg magamnak, hogy ezt lássa.

Scala 2010.08.08. 14:20:39

@radiologus.hu: Hello,
Érzékeny volt,
nyomásra 5 napig, most már nem az.
Uh.: voltam tavaly, Rózsakert Medical Center, eredetileg mammográfiára akartam de azt mondták felesleges, jöjjek 10 év múlva! Ultrahangra is! Magánlinika bassz. :-)
Ilyen duzzanatok lehetnek belső, viszonylag levezetetlen feszültség, stressz, ill. szorongástól?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.08. 14:29:37

@Scala:

Legnagyobb valószínűséggel valami kis immunrendszeredet birizgáló fertőzéske lehetett, direkt stressztől inkább mellpanaszok szoktak előfordulni. Persze a stressz önmagában is rontja az immunrendszert. Ha magától elmúlt, akkor meg a következő menstruációd utáni héten keress meg, ha gondolod.

T mint T 2010.08.08. 15:07:41

Elolvastam a bejegyzest meg egy jo par hozzaszolast (de nem vol turelmem mind a 300-hoz). En most vagyok tul egy szulesen - jobban mondva, csaszaron. Nem volt kulonosebben gazos, de sajat (fizetett) szulesznom es orvosom volt (aki adott az anesztesnek is). Igy igyekeztek kellemesebbe tenni az elmenyt. Nincs panasz.
Ugyanakkor szerintem az is szamit, hogy ki hogy viselte magat a terhesseget is. Nem allitom, hogy az en terhessegem volt a legszenvedosebb a vilagon. Ugyanakkor, amikor mar 3 honapja szenvedsz halalosan a terhessegtol egy gerincserv miatt, akkor nem ugyanaz a fajdalomkuszobod a nagy napon.
Es egyebkent is: miert ne elnenk a tudomany vivmanyaival?
Miert hasznalunk egyaltalan fajdalomcsillapitot a fogorvosnal? Miert nem szulunk mindenkeppen otthon, ha semmi gond nincs? Voltakeppen a kozepkorban is eltek valahogy az emberek (szulettek, tuleltek, meghaltak), csak az elet minosege, hossza volt mas. Es miert a sok gyogyszer? Vegul is nagyanyaink nagyanyai is kibirtak antibiotikum nelkul! Tegyuk hozza: mar aki! Es ez a lenyeg! Most meg egyre tobben!

Miert keresem a penzt? Azert, hogy a magam es csaladom eletet konnyebbe tegyem. Akkor meg miert vagyok erte leszolva barki altal is? Foleg olyanok altal, akik nem mentek at azon, amin en, vagy esetleg nem is szultek (mondjuk mert ferfiak)? Ugyhogy nem fogadom el pl egyetlen ferfitol sem a kritikat etekintetben! Es nehezen viselem a kritikat azoktol a noktol is, akik nem szultek, vagy akiknek siman ment a terhesseguk.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 16:01:29

@T mint T: "Miert hasznalunk egyaltalan fajdalomcsillapitot a fogorvosnal? "

A fogorvosnál Rólad van szó.

A szülés alatt Rólad ÉS a gyerekedről. Különbség. Ami neked kényelmesebb (és itt nem az az egészségetek, épségetek miatt indokolt császárról beszélek, a kényelmiről!), az nem biztos, hogy a születendő gyerekednek is az.

A kommentedben mentegetődzöl, arról beszélsz, hogy vannak, akiktől nehezen viseled a kritikát. Akkor ott valami benned, legbelül mégsem smakkol teljesen...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.08. 16:03:07

@Cyr: Otthonszülés/cash - hát, ez úgy van, hogy ahol egyébként sincs hálapénz, ott kórházon kívüli szülésnél sincs, mert ugye az is az egészségügyi ellátás része ahol a rendszer működik.

Amúgy, tovább vajúdás vs. feldolgozás különbségben egyetértünk, ameddig a dolog elmélet: a posztolót nem ismerjük, se azt, hogy hol tart a folyamatban, tehát én erről konkrétabbat nem mernék nyilatkozni. (A "tovább vajúdás" a feldolgozás egy korai fázisa, aztán hogy posztolónál 9 éve tart vagy két hete kezdődött, ki tudja.) Arra gondoltam a szösszenetemmel, hogy az olvasók közt viszont sokan lehetnek, akikben évek távlatából is fájdalmak vagy indulatok forrnak, és LEHET, hogy a posztoló csak vájkál és áldozatot csinál magából (lehet hogy nem), de még ha így is van, ez nem jelenti azt, hogy aki ugyanazt érzi mint a posztoló, AZ IS csak vájkál és áldozatot csinál magából.
Az, hogy végül azt mondod, "bármikor jöhet a következő", vagy azt, hogy "soha többet", nem egytényezős. Nem lehet se a fájdalomcsillapításra, de még csak szimplán az ellátás színvonalára vagy hangnemére se visszavezetni.
(Na, ez utóbbi nem tudom mennyire vigasz bárkinek is, de attól még így van.)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.08. 16:14:15

@Felicitasz: Otthonszülés témában egyetértünk, itt azonban van hálapénz, és az otthon szülésnél is mennek a dolgok kézből zsebbe.

Ha valaki már sokszor elmesélte az adott történetet (a posztoló már számtalanszor), az nyilván színeződik, formálódik, akár frappánsabbá is válhat 9 év távlatából. Nem merném letenni a nagyesküt arra, hogy ami VALÓJÁBAN történt, az pontosan fedi azt, amire a posztoló emlékszik. (Ezzel távolról sem azt mondom, hogy tudatosan füllent, vagy nagyít fel bizonyos részleteket. Egyszerűen így működünk, ha negatívként akarunk újra és újra megélni egy bizonyos élményt, teszünk arról, hogy az emlékeink, érzésein is így formálódjanak).

Hogy a vajúdás a feldolgozás igen korai fázisa, abban egyetértünk. De miután ez a kígyó már többször a farkába harapott, szememben az eset poszttá lényegülése nem a feloldást célozza.

Az utolsó bekezdésedddel sem ellenkezek. Magam is így gondolom, ezért kérdőjeleztem meg Sheruzad fájdalomcsillapítás kontra anélkül végkifejletének szembeállítását a saját példámmal.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.08. 16:26:55

@Cyr: Ezt meg (hogy kinek mi a kényelmesebb) szintén nem lehet szigorú dichotómiák mentén kezelni, anya és gyerek nem lehet ellenérdekelt, ekintve hogy utóbbi túlélése (elvileg) attól függ, hogy előbbi el tudja-e látni és életben tudja-e tartani miután már kijött. Az nyilván megvan, hogy egy sokkosra traumatizált, a gyereket emiatt elutasító anya nem lesz valami jó alapkörülmény a túléléshez.
Mi már emberek vagyunk és nem csak patkánykísérlet alanyai - rajtuk ugye ki lehet mérni, hogy ha gikszer van, akkor megölik vagy halálra éhezni hagyják az utódot - nálunk van ki ellássa a kisbabát akkor is, ha anya pár napig nem beszámítható, de a dolog ezzel együtt sem ideális. Vagyis, én eléggé ellene vagyok annak a szemléletnek, hogy a baba fizikai egészségének rendelünk alá MINDEN mást (és nem, nem arról beszélek amikor "csak" az a fontos, mert az már tényleg szélsőséges, hanem arról, amikor van egy sor szempont, benne az anya testével, az anya lelkével, az otthon már meglevő gyerekek további életével,stb. ... és mi ebből a képből kivesszük a jelen újszülött "kényelmét", és ehhez képest is kevésbé fontosnak ítéljük a többi tényező összességét).

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.08. 16:34:31

@Cyr: Akkor kb. egyről beszélünk.

Mondjuk, saját szülésemből kiindulva nem tudom mit éreztem volna (éreznék x év távlatából), ha kértem és nem kaptam volna fájdalomcsillapítást, és ehhez nem társult volna semmilyen magyarázat vagy vizsgálat és biztatás.

Most hirtelen nem is emlékszem, kinek a "lova" a kommunikáció, de talán kisebb megrázkódtatással meg lehet úszni a dolgot, ha valaki megnéz és azt mondja, hogy "itt már nincs idő fájdalomcsillapításra, mert mire beadnánk, meg fog születni a baba". Ehhez viszont tényleg az kell, hogy valaki megnézzen.

Ez két olyan motívum (nem adni fájdalomcsillapítást és nem mellékelni hozzá magyarázatot), ami vitán felül elég arra sokéves távlatban is, hogy indulatokat kavarjon meg.

A konkrét hozzáállás persze lehet romboló már 9 év után, vagyis ebből a szempontból tényleg nem mondunk nagyon különböző dolgokat.

Scala 2010.08.08. 17:30:09

@radiologus.hu: Mellpanasz is volt, ami azt illeti, mert azon oldali mellcsúcsnál vizsketésnél erősebb dolog, de nem kimondott fájdalom.
Immunrendszerem: igen, teljesen igazad van.
Menseskor írok mailt, nagyon köszi.

Scala 2010.08.08. 18:51:16

@radiologus.hu: Megnéztem a honlapot, jártam nálad 2007. MediMOM. Vicces. :-)

Fortresse 2010.08.08. 19:20:42

A postot én írtam.

1. Azért írtam le 9 év után, hogy lássátok, ilyen is volt. 2 évvel később barátnőm Pesten szült, nem győzte felsorolni a fájdalomcsillapítási lehetőségeket, amiket az orvos említett neki.
2. Nem vagyok egy hisztiző emberke. Amikor durván elutasította a kérésemet (nem, nem voltam követelőző), akkor megszólalt bennem a dac: hát azért sem fogok egy hangot sem kiadni! Nem kiabálok! Enyém volt a legcsendesebb szülés akkor! Még a kitolási szakaszban sem szóltam egy szót sem.
3. Bár a kórház szülészete már nem üzemel, de szép emlékeim vannak az orvosról, a gyakorló nővérekről. Csupán a szülésznő lelketlensége és pénzéhsége döbbentett meg.
4. Azért mert 20-30-40 éve még nem volt fájdalomcsillapítás, attól én még kérhetek, nem? Az orvos előtte elmagyarázta, hogy nincsen akadálya semmilyen gyógyszernek. Adhatott volna, ha akart volna. (Később újságban olvastam, hogy valami sikkasztási ügy is volt a kórházban. Nem biztos, hogy összefügg.)
5. Hol volt az apuka? Úton a kórházba! Mert mindez 4-kor történt, hívtam telefonon és rohant hozzám.

Ettől függetlenül anyukám mondatai járnak a fejemben: A szülés fáj, de pár év és csak a szépre fogsz emlékezni. A fájdalomra nem. És ez így van. Most is csak a szülésznő mogorva hozzáállása az, ami kellemetlen emlék. Az orvos nagyon korrekt volt!

szabidoki 2010.08.08. 19:22:25

@epres négercsók: tényleg kissé rosszul értelmezed a moderátor szerepét. Neked szabályozni kellene a vitát, nem megfojtani. Ha ez nem megy, és ellenállhatatlan kényszert érzel arra, hogy te itt megrendszabályozd a dolgokat, akkor inkább vegyél egy nagy levegőt, és menj el sétálni vagy valami.

epres négercsók 2010.08.08. 19:48:54

@szabidoki: Nem állt szándékomban megfojtani.
Aludtam rá 3 órát.
Túlléphetünk végre rajta, vagy még el szeretnéd mondani néhányszor?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.08. 21:23:01

@Scala:

OK. :-)

Augusztus 23-án vagyok legközelebb, addig még szabadságon.

lehet más a handa-banda 2010.08.09. 12:49:37

Ez a poszt annyira volt hasznosítható mint egy 10 éve kipukkadt lufiból a gáz
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása