A vesém és az ágyékom is fájt

2010.07.06. 06:00

Nem csak negatív dolog történhet!

Én először is azzal kezdeném, hogy miért csak negatív dolog miatt lehet blogot létrehozni? Én eddig soha életemben nem voltam beteg, egy éjszakát nem töltöttem kórházban a születésem óta.


Kb. két-három hete kezdődött, hogy fájtak a veséim, én nem tulajdonítottam semmi komolyabb dolgot ennek, mert egy délután alatt elmúltak, de néha visszajöttek a fájások. A héten történt, hogy Hétfő délután elkezdett égni a gyomrom. Ez az égész folyamatos volt és egészen csütörtökig nem múlt el.


Nem hogy elmúlt volna, de olyan erős lett, hogy szerda este már nem tudtam aludni tőle. Csütörtök délután elmentem a háziorvoshoz, aki erős gyomorsavtermeléssel hazaküldött és gyógyszert írt fel. Én rögtön el is mentem gyógyszertárba, otthon pedig bevettem a gyógyszert, na ez rögtön ki is jött. Gondoltam, hogy itt valami nagyobb baj van és már az ágyékom is fájt.


Felhívtam a dokit, hogy ennél gyorsabb megoldásra van szükség, mert már feküdni sem tudok rendesen és az ágyékom is fáj. Rögtön mondta, hogy azonnal menjek vissza ha tudok, akkor abbahegyja a rendelést és jön, de mondtam, hogy jó bemegyek.
Odaértem, rögtön soron kívül fogadott. Megnyomkodott újra és rögtön mondta, hogy vakbél gyanú, rögtön küld is kórházba. Telefonált, kiderült, hogy uzsokiba kell mennem.


Odatelefonált, hogy jövök és rögtön fogadjanak, mert 4 napos tüneteim vannak. Amikor odaértem,kb. délben, rögtön fogadtak és fel is vettek a sebészetre, rendesen megvizsgáltak, stb. és már csak a műtétre kellett várnom. Amikor jeleztem a nővérek mindig jöttek, rögtön adtak fájadlomcsillapítot, meg amit kellett. Annyi volt, hogy az Uzsoki volt az ügyeletes és délután fél négyet mondtak, hogy műtenek, de közbejöttek komoly esetek, így továbbra is várnom kellett, végül, hajnali kettőkor műtöttek meg, de ami nagyon fontos, hogy a doki a két viziten kívül, műtétei közben, mert folyamatosan operált, vagy még kétszer eljött és megnézett, és mondta, hogy kérdezzek, meg egy csomó mindent elmondott a vakbélgyulladásról meg úgy álltalában a vakbélről.


Hajnali kettőkor műtöttek, és ott volt a doki is meg a nővér is reggel hétkor az ágyamnál, amikor felébredtem. És rá egy órára jött a vizit. Ez volt péntek reggel. És szombat reggeli vizit után már haza is engedtek.


Valószínűleg szerencsém volt, de nekem semmi ilyen negatív élményem nem volt, hogy minden szar stb. sajnálom, aki tényleg ilyenkor megszívja, de én nem vagyok senki, senkinek a rokona, sem csókos, egyszerűen csak látták, hogy szarul vagyok és segíteni próbáltak. A zárójelentésemet pedig elolvastam és tényleg le van írva a végére, hogy mit kell csinálnom, de szóban is elmondták, amikor odaadták, sőt azt is ráírták, hogy vigyem el a háziorvoshoz és vele is konzultáljak a gyógyulásom érdekében.


Gondolom, most sokan majd írják a negatív dolgokat, ezzel senkit megbántani nem akartam, egyszerüen csak nem csak a negatív dolgokkal szabadna foglalkozni.


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scarabeus 2010.07.06. 07:52:39

Így zalik ez az esetek 99%-ában. Ez többnyire nem szokott hír lenni hasonlóan a postás és a kutya esetéhez. Az egészségügy mint nagyvad gyengélkedik, hacsak nem haldoklik a mai formájában. A hiénák is a döglődő oroszlánt támadják...
Örülök az írásodnak. Ha a valós arányokban jellenének meg a blogon a hibás események és a hasonló gyógyulások ,akkor sokaknak unalmas munkaverseny híradónak tűnne az egész.A karaván csendben halad...

scarabeus 2010.07.06. 07:54:04

Köszönjük , hogy megosztottad velünk az élményeidet.Jó volt olvasni.

mothe 2010.07.06. 08:13:29

ezt tényleg jó volt olvasni.

kár, hogy már az első kommentelő se bírta ki nyavajgás és mutogatás nélkül, pedig lehetett volna ez egy olyan nap is, amikor mindenki csak annyit ír: látjátok, történnek jó dolgok is!

abból aztán fel lehetett volna töltődni egy kicsit. :)

én azért megpróbálom elkezdeni, hátha mások folytatják.

Látjátok, történnek jó dolgok is! :)

scarabeus 2010.07.06. 08:45:21

@mothe: Tévedsz amikor azt írod, hogy" látjátok, történnek jó dolgok is!"
Többségében jó dolgok történnek és ritkán történnek rosszak is, de így már savanyú lenne számodra a szőlő.
Nem lehetnek jók azok napjai, akik min dig csak a rosszat szűrik le a nap végén.Nem nyavalygok és nem mutogatok. Örülök, hogy igazat és mindennapi természetes dolgot olvastam.Máshol keresd a hibát!

bore_out 2010.07.06. 08:48:36

Azért mennyit fejlődött már a technika. Engem 93-ban műtöttek vakbéllel, és a műtét másnapján még 3 lépés megtétele is örökkévalóságnak tűnt, illetve 3 napig folyt a Klion infúzió, meg napi 4-szer antibiotikum injekció. Én valami 10 napot voltam bent. Viszont nekem is csak jó emlékeim vannak, holott, a folyosó végén volt a WC, nem a szobában, viszont a nővér éjjel is bejött megnézni a betegeket, mindenkihez volt kedves szavuk, az az orvos, aki műtött, naponta többször bejött, ő maga kötözte át a sebet. Pedig én sem voltam senkije, engem a mentő vitt be.

lightning79 2010.07.06. 09:18:41

Jó olvasni az ilyen postokat is, köszönet érte!
Én is próbáltam már jelezni egy korábbi kommentemben, hogy ugyanabban a kórházban, ahol valakinek rossz tapasztalata volt, másnak akár ugyanazon az osztályon lehet nagyon pozitív is. Természetesen kórháza is válogatja, de mindenhol ki lehet fogni jó és rossz ellátást egyaránt. Tudom, hogy a nővérek, orvosok többsége így, a posztban említetten becsületesen, odaadással végzi a munkáját, annak ellenére, hogy mindannyian tudjuk, sokan közülük milyen körülmények között dolgoznak.
Tisztelet érte!

mothe 2010.07.06. 09:27:57

@scarabeus:

„Az egészségügy mint nagyvad gyengélkedik, hacsak nem haldoklik a mai formájában. A hiénák is a döglődő oroszlánt támadják...”

„így már savanyú lenne számodra a szőlő. Nem lehetnek jók azok napjai, akik min dig csak a rosszat szűrik le a nap végén”

Tényleg, csupa pozitívum, semmi mártírarcú sejtetés, semmi ki nem mondott megvetés, semmi látatlanban született előítélet, csakis színtiszta rokonszenv és optimizmus. Én kérek elnézést. :)

Káin 2010.07.06. 09:45:40

Most csak annyit írnék, hogy örülök az itt olvasható posztnak :):

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 09:51:37

Teljesen atípusosan kezdődtek a panaszok, a féregnyúlvány gyulladása elég ritkán kezdődik gyomorfájással.

De minden a megszabott útján haladt szerencsére. :-)

aesculap 2010.07.06. 10:19:14

Ez a dolgok normális menete, persze, ez nem hír.
Néhány hete egy hozzászólásban jeleztem, hogy azért az esetek túlnyomó többségében az orvosok és a szakdolgozók jól végzik a munkájukat és a betegek korrekt ellátást kapnak. Na, én is kaptam jópár gúnyos megjegyzést.
Tavaly Magyarországon kb 70.000.000. (hetven millió) orvos-beteg találkozás történt, ebből különféle fórumokon néhány százat kifogásoltak az érintettek vagy hozzátartozóik. Ez az esetek 0,001%-a, más szóval az ellátás az esetek 99,999%-ában kifogástalan (= nem kifogásolt) volt.
Bárcsak az élet más területein is ilyen alacsony hibaszázalékkal végeznék munkájukat az emberek!

trimalchio 2010.07.06. 10:38:43

@aesculap: Ez egészen elképesztő adat! Természetesen nem vitatkozom vele, mert nekem nincsenek ismereteim ezzel kapcsolatban. De egy kicsit tovább számolva ez azt jelenti, hogy az év minden egyes napján 191.780 orvos-beteg találkozó történik Magyarországon. Azaz az ország lakosságának közel 2%-a minden egyes nap találkozik orvossal!

mothe 2010.07.06. 10:54:59

@trimalchio: ha már ilyen pontos statisztikákkal dolgozunk, akkor ebből vonjuk le (én is hasra ütök) a hetven százalékát, ami nyugdíjastalálkozó, ahol nehéz bármit elrontani, mert mamikának ugyanazt a gyógyszert kell felírni, a nővér ugyanazt az inkekciót adja be, vagy még egyszer el kell mondania ugyanazt.

utána vonjuk le a kötelező szűrővizsgálatokat, a védőoltásokat és az egyébként egészséges, nem túl idős, nem túl fiatal emberek influenzáját, amit lázcsillapítóval meg panadollal kezelnek.

jó, és akkor most vonjuk le a maradékból az ötven feletti korosztály jelentős részét, aki még feltételezni sem meri, hogy egy orvos esetleg tévedhet vagy hibázhat, mert ő még az isten-kultuszban él, és vonjuk le azt a jelentős számú embert, aki nem használ otthon internetet, és azokból, akik használnak, vonjuk le azokat, akik soha nem fórumoznak, meg azokat, akik nem hallottak erről a blogról.

akkor most mennyi az annyi?

Gest anyó férje 2010.07.06. 11:04:50

Egy mellékes (= a blogalapító felhívásában nem szereplő) haszna azért mindenképp van ennek a szájtnak. Olyan esetek szerepelnek benne ami tanulságos lehet a potenciális betegek, néha talán a szakmabeliek számára is. A vakbélgyulladás imitálhat egész más kórképeket, mint például a leírt esetben, nem árt ezt tudni

trimalchio 2010.07.06. 11:09:19

@mothe: Nagyjából egyet értek veled. Amit nem értek, hogy ezt miért nekem címezted?

mothe 2010.07.06. 11:12:40

@trimalchio: ezt én se értem. :) bocs. :)

trimalchio 2010.07.06. 11:35:59

@mothe: OK. Megpróbáltam adatokat találni. Népszabadság, 2009, febr: A (sokat szidott) EBF-hez 2008-ban átlagosan napi 24 panasz érkezett.
A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítványhoz 2008-ban 16700 panasz érkezett, természetesen nem tudom mekkora az átfedés az EBF-hez érkezett panaszokkal.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 12:18:44

@mothe:

Tiszteletem az eszednek, de most butaságot írtál, a fölösleges öntudatod hát enyhén szólva kicsit félrevitt.

Jó nagy pockosod van, ha ennyire rosszul saccolsz. Szal nem Zalában élsz.....:-)

Ahhoz, hogy a gyógyszereket felírja valaki vizsgálat kell előtte, aztán később is.
Lehet, hogy neked sok várni az orvosnál ha beteg vagy, de szegény nyugdíjas soha nem tud jókor menni ha TE beteg vagy. Ha reggel akkor azért, ha du. azért.
Orvosok nem beszélgetnek velük, megkérdezik hogyan vannak és megpróbálják a tüneteik alapján kezelni, kórházba küldeni etc, etc, etc.

Aztán ez a korosztály sem hisz jobban az orvosokban, csak amikor tanultak még nem volt internet, kevesebb volt az információ, jobban beépültek a tanultak és aztán ki-ki érdeklődése okán tovább bővítette az ismereteit.
A nyugdíjas nagyi még tudja mi a priznic, hogyan kell a dédit fürdetni ágyban otthon, mert megtanulta. a gyerekbetegségeket kezelni. (ma már nincsenek is, még az ügyeletes rezidens sem látott 18 évesben bárányhimlőst :-)))
Te megnézheted az interneten, időszakos tudás, hamar ki is esik, mert mindig ott van és hivatkoztok Szentgyörgyire, hogy nem kell tudni, csak ismerni hol kell keresni. Igaz ez is, de meg is kell érteni amit tudod hol kell keresni.

Az idősebb korosztály még Olympia írógépen gépelte Spinozát, Sartrot, Beauvoret, netán a Gulagot, Nietzschet, csak így gyorsan ami eszembe jut.
Bejárták a Lengyel kutúra házát, hogy olyan filmeket lássanak amit csak ott és egyszer vetítettek.
Film klubokat csináltak otthon a lakásban, mert valaki ha véletlenül ki mehetett az országból és hozott 8 mm-est azt titokban nézték.

Bizony ám. Nehezebb volt okosnak és műveltnek lenni. De az a korosztály is azt hitte mindig fiatal marad.

Szóval hidd el a 7 milliós orvos-beteg találkozást.
Az én háziorvosom átlag 50 beteggel beszél egy rendelés alatt. Szerinted velük (70%) nincs dolga?
Napi 50 emberrel csak beszéljél, cseverészve felelősség nélkül....

Kíváncsi lennék rá.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 12:28:19

Jellemző, hogy mennyire csak vicsorogni akarunk, hogy délre már kellett egy fogmutogatós poszt.

Szomorú marketing.....

mothe 2010.07.06. 12:41:35

@Dr.laikus PhD: elhiszem a 7 milliós orvos-beteg találkozást. a 0,001%-ot nem hiszem el, az ellen érveltem.

nem tudom, hány évesnek látsz, szerintem fiatalabbnak, mint amennyi vagyok, nekem is csak 10 éve lépett az internet az életembe, bár tény, hogy nekem nem kellett szamizdat szinten néznem a Zabriskie Pointot. :)

a gyógyszerfelíráshoz lehet, hogy kellene vizsgálat, bár nem egyszer láttam, hogy valaki csak a receptért jött és nem ment be az orvoshoz, és jómagam is így írattam fel az állandó gyógyszeremet, amíg szednem kellett (telefonáltam a rendelőbe hogy kéne, a nővérke mondta, hogy mikor menjek érte, bementem, nővérke kihozta, pont).

szegény nyugdíjas felőlem akkor megy orvoshoz, amikor akar, de kérdezd meg a háziorvosodat, hogy 10 nyugdíjasból átlag hánynak indokolt elmenni hozzá. én csak kíváncsiságból megkérdeztem az enyémet a múltkor, és nem lepődtem meg azon, amit mondott.

azt pedig nem csak a nyugdíjas nagyi tudja, hogy mi az a priznic meg hogyan kell a dédit fürdetni, mert én is voltam gyerek, amikor meg kellett tanulni a dédapámat fürdetni, és a nagymamám nem vitte a sírba sem a priznic, sem a tökéletes paprikás krumpli titkát. :)

imádom az élettapasztalatodat, a stílusodat, az igazságszeretetedet, az elképesztő műveltségedet és a humorodat. :)

hidd el, én is láttam már egyet s mást, messze nem annyit mint te, vagy mint apám, és ha érzelemből ostobaságot írok, jó eséllyel elismerem később, ha felhívák rá a figyelmemet.

de amit most írtam, annak a lényegében hiszek.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 13:05:03

@mothe:

Írtad már a korodat, így számomra nem titok....

Kevés a panasz, mert problémás és tényleg nem az ellátás miatt történik a zöme, hanem mert nem érzi komfortosan magát a beteg.

Volt egy időszak amikor ugrás szerűen megnőtt az orvos-beteg találkozások száma, az ellátás minősége, A csapból is folyt, hogy ne gondolkozz, ne kezeld magad, inkább indokolatlanul, de orvos lásson.

Ez a rendszerváltás után - mikor megemelkedett a minimálbér és szerencsétlenül rendezték a közalkalmazotti béreket és még megalázóbb lett az orvos helyzete -, meredeken zuhanni kezdett az ellátásra fordítható pénz, közben meg minden maradt annyira pazarló, mint régen.

Ez itt a baj, és ez nagyon sommás. Benne van már ebben kommunikáció, szervezetlenség, kizsigerelt orvos (hiszen anno a 60-as években kezdték el nem túlórában fizetni az ügyeletet, hiszen az orvos alhat is és csak akkor kell dolgozni, ha beteg van ha van....) undorító dolog, de innen ered, vita nem volt csak kicsi és az is otthon, mert akkor ez volt.

Ocsmányat írok, de megmerevedtek a struktúrák, nehéz reformálni, mert már a WC-s néni is politizál, ennek aztán nemzeti görcsös fényes papír ragasztás lett a vége. Remélem másféle zár nem lesz és nem kapunk szájzárat mesterségest.

Fáradt és kiégett mindenki, a vesszőparipámtól a felelősség vállalástól mindenki falnak megy, mert ijesztő, pedig kis dolgokról van szó ami összeadódik. Ehhez még szociológusnak sem kell lenni.

De igazságtalannak sem kell lenni. Amennyire lehet gondolkodni kell, ha van statisztika kéne hinni neki, legfeljebb azt mondod torzít.

Ja és a bulvárt azt kéne feledni, mert azt olvassuk és annak hiszünk, tudod amit írtam a vicsorgás, jó kis adrenalin a látens verekedés. Csak néha igazi lesz.... sajnos

mothe 2010.07.06. 13:14:03

@Dr.laikus PhD: Jó, persze, hogy neked is igazad van. :)

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 13:26:43

@mothe:

Pontosítok. Nekem is....

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 13:48:27

@mothe:

Freud bácsi műxik ám nálam is.... :-)

mothe 2010.07.06. 14:34:00

@Dr.laikus PhD: a WC nénikét meg ne tessék bántani. :)

Én világmamikája füledbe súgom,
hogy vonat innen nem negy, itt nincs forgalom,
itt mindenki csak úgy tesz, de ők nem utasok.
És velem itt maradnak, az anyjuk vagyok.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 15:23:20

@mothe:

Jól van már nem lehetek indián.... :-(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása