Kezdem megérteni a TB csalókat

2010.06.04. 06:00

Kedves Blog!

Az eset ma történt, pár órája. Pár napon belül várható a szülés. A szakorvos határozott utasítására (sima rendelésre járunk a kórházba, nem fizetős magánrendelésre) bementünk CTG vizsgálatra (baba szívhang, meg egyebeket mutat, azt hiszem) ugyanabba a kórházba. CTG ilyenkor nincs a rendelőben, mert a rendelő vasárnap zárva, csak fent a szülészeten működik ilyenkor.

A feleségem bement, és az ott ülő három hölgy azt mondta (szülésznők? ápolók?), nem csinálják meg, mert még nem érte el a kiírt napot, illetve nincs akut probléma (honnan tudja??? Ránézésre?).

Az orvosunk, aki segítőkész, odafigyelő szülész (akkor kerültünk hozzá, amikor egy másik két vetélést is benézett, a fájdalomra és rendszertelen vérzésre azt mondta, néha fáj, meg előfordul és semmi érdemleges vizsgálatot sem csinált), szóval azért sűrítette az utolsó héten a CTG-ket, mert korábbi koraszülés, a terhességet megelőző ismeretlen okú vetélés és más az utolsó vizsgálaton két napja jelentkezett furcsaságok miatt indokoltnak látta - akkor hirtelen valami áramlás vizsgálat is volt, a szakmai dolgokat nem értettük, de utána laborokat is rendeltek gyorsan. A labor eredményeket pedig hétfőn kapjuk meg, annak az eredménye kérdéses még (elnézést, hogy nem tudom visszaadni, miért kérték, vagy mire gyanakszanak).

Nagyon megalázó, hogy az orvost felülbírálva 3 nem orvos elküldött minket. Ott voltak, gép is volt, semmi dolguk nem volt. Beszélgettek. Lehet, hogy akkor és ott nem KELLETT segíteniük, pl. jogszabály szerint. Na, de TILOS is volt segíteni? És felülbírálhatnak ők egy orvost?

Vérlázító, hogy amíg nekünk, sima állampolgároknak marad a munka, nem lazíthatunk, fizetjük a TB-t, adót, próbálunk gyerekeket vállalni, nevelni, addig a már ott ülő dolgozó munkaidőben sem segít.

Lehet, hogy nem kötelező megcsinálniuk. Na és? De ha egy boltosnak kedvesnek és segítőkésznek kell lenni, akkor nekik miért nem? Miért nem próbálták elérni az orvost, ha kétségeik támadtak, bár nem tudom, mi alapján?

Kezdem megérteni azokat, akik elkeseredésükben lemondanak az államról és inkább adó és TB csalásra adják a fejüket, egyre vonzóbb a gondolat. Féllábbal vállalkozó vagyok, megtehetném. Az ott ülők pedig rohadjanak meg (persze ennél sokkal durvábbra gondolok) az egész nemtörődöm rendszerükkel együtt. És nem érdekel, hogy mennyit keresnek, én se keresek eleget, mégis teszem a dolgomat. Kíváncsi lennék, mit szólnának a megrendelők, ha azt mondanám, hogy most nem dolgozok, mert szerintem kevesen keresek. Ahogy ott ültek, szerintem még az is sok, amit most kapnak. Vagy mennyi a kávézás óradíja?

Az orvosunknak nem szóltunk, csak elballagtunk. Biztosan kiverné a patáliát az osztályon, minket meg visszarendelne, de nem akarunk mégegyszer azokkal az emberekkel találkozni. Így pár óra után, végig gondolva azt hiszem nekik mennék, de minimum elküldeném őket az anyjukba. Az "anyjuk" szóhoz jelzőket is illesztenék.

Azon gondolkodott-e már valaki, hogy a kiszolgáltatottság és a hálapénzes rendszer, valamint a fenti működés mennyivel járul hozzá a népességfogyáshoz, az alacsony gyermekvállalási hajlandósághoz?

Minden rosszat kívánok ezeknek a hitvány, lusta embereknek, sőt, az egész családjuknak - azért, mert az enyémet veszélyeztetik, mert semmibe vesznek, mert nem teszik a dolgukat, nagyjából olyanok, mint a közhivatalnokok legtöbbje: csak addig foglalkoznak valamivel, amíg találnak EGY okot, amiért dobhatják az ügyet, és már dobják is és kávéznak tovább.

Érdekes, hogy ugyanebben a kórházban vannak az odafigyelő, alapos orvosok, most inkább a "személyzettel" volt gond. Orvossal ott még sosem.

üdv
Apafej.


Ez megint egy olyan szituáció, amikor a poszt írójával együtt nekem is megáll az eszem. Ilyet NEM való csinálni. Egyetlen dolog mentheti egy kicsit (de az is csak kicsit, hangsúlyozom): ha az orvos nem adott beutalót. Hasonló esetben, ti. ha a saját osztályunkra küldök valakit, akkor én sem szoktam külön írni, de ráírom az ambuláns lap aljára, aztán lehet azt lobogtatni. Ha egy orvos utasítását (jelen esetben írásosat, ha ott van az orvos, akkor akár a szóbelit is) egy asszisztens nem hajtja végre, akkor mehet a munkaközvetítőbe.

Azt azonban, hogy egy láthatóan napokon belül szülés előtt álló asszonyt mért nem vesznek komolyan akár beutaló nélkül is, azt nem értem. Megint egy olyan eset, ahol az alapvető humánum hiányát látom. Ráadásul a CTG felrakása az nem egy órákon át tartó művelet, nem tette volna tönkre a 3 nő napját.

Ami a humánumot illeti, az az egész társadalomból kiveszőben van, és mindenki látványosan szenved is a hiányától. Legalábbis akkor, ha ő van a bot rossz végén. Nincs jobb ötletem (és ez nem vallásreklám akar lenni), mint amit Szent Pál írt a rómaiaknak (és amit marha nehéz megtenni, tudom, utoljára ma próbáltam):
"Sõt ha éhezik ellenséged adj ennie, ha szomjazik adj innia, mert ha ezt teszed parazsat gyűjtesz a fejére. Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat jóval."

Túl azon, hogy ezzel legalább egy kicsit jobb lesz a világ, nekem vannak arra is élményeim, hogy aki előtte látványosan
genya volt, utólag legalább egy kicsit szégyellte magát. Édes a bosszú, ugye.

Mindettől függetlenül azt javaslom a posztírónak, hogy már csak a baba miatt is ne hagyják ki a szükséges vizsgálatokat.

Dr.Morcz

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P75 2010.06.04. 09:06:28

Nem lett volna szabad annyiban hagyni. Bizonyítani nem tudod, hogy tényleg ez történt, így ha a babával NE ADJ ISTEN bármi történik, nem lehet őket felelősségre vonni. Hívd fel az orvost, meséld el, mi történt és kérj beutalót. A banyák pedig írják rá a beutalóra, hogy nem hajlandók elvégezni a vizsgálatot.

Káin 2010.06.04. 09:22:07

Bumm...Nem semmi, hogy ilyesmit egyáltalán meg mernek tenni, én biztos, hogy nem hagytam volna ennyiben.

Oranje 2010.06.04. 09:27:46

Mindez 2010-ben ?Gyönyörű...

aversio avagy pacalfagylalt 2010.06.04. 09:34:16

Szomorú, hogy már az eü. dolgozók között is kezd gyökeret verni, a "bíráljuk felül az orvost, ne kövessük az utasításait" közhangulat. A nép hangja nem talált süket fülekre.
Ha a gyermekedről van szó ne hátrálj meg ennyitől, hanem hívd fel az orvost és meg fogja oldani ezt a helyzetet, mert mint írtad, segítőkész és odafigyelő!
- A hálapénz és a fenti működés semmiben sem járul hozzá a népességfogyáshoz. Sajnos a fogyasztói társadalom teszi. Ha profitot lehetne elérni gyermek árusítással akkor erről szólna a TV reklám. Ma mindenki sír, hogy erre nincs pénz, de a mobiltelefonok költsége családonként , a vékony TV-k törlesztőrészleteiből bőven futná gyermekre.Régen az életmódot igazították a családhoz, ma a családot faragják az életmódhoz.Ráadásul mindezt az életmódot hitelre élik, ami a kamatokkal sokal többe kerül mint a gyermekvállalás. Na, messzire mentünk...
Legyen sok örömötök a gyermeketekben! Gratulálok a vállalásotokhoz!
:-)

kendike 2010.06.04. 09:55:08

Megértem a posztoló elkeseredettségét, de azért nem kellene rosszat kívánnia másoknak.

miskabá 2010.06.04. 10:37:40

Elég zavaros írás, háromszor el kellett olvasnom minden ide nem illő megjegyzéssel együtt mire kiadott egy korántsem tiszta helyzetképet. Gyanítom hasonló szinten kommunikálhattak a kórházban is. Nem voltam ott ezért sem akarok ítélkezni, de van egy régi mondás amit azért felidézek: néma gyereknek anyja se érti a szavát

adamantium 2010.06.04. 10:43:52

"Minden rosszat kívánok ezeknek a hitvány, lusta embereknek, sőt, az egész családjuknak" és akkor te mivel is vagy jobb tőlük?
azt azért tisztáznunk kellene, hogy az osztályos CTG a bennfekvő szülésre váró nők ellátását szolgálja, ambuláns felhasználása tilos, vagy esetleg a sürgős esetekre van fenntartva de akkor azt dokumentálni kell, vasárnap amúgy is csak ügyelet van, tehát egy ambuláns vizsgálatot kellett volna elvégezzen az ügyeletes csapat, ahogy nézem az ambulancia megkerülésével, ez tilos. az orvos feltételezem, hogy azért hívott be mert ügyeletes volt és saját felelősségére el akarta volna rendezni. az ügyeletes nővérek ellenállása érthető, nem arról van szó, hogy most belehalnának egy kis pluszmunkába, de ha egyszer engednek akkor utána mindenki szombat vasárnap fogja behívni a magánbetegeit. tehát ebben az esetben az orvos feladata lett volna elrendezni a vizsgálatot, és meggyőzni a nővéreket, hogy ez kell. hiba volt nem szólni az orvosnak mert úgy nézem, hogy ő rendelte el a vizsgálatot, és csak ő is tudta volna vasárnap elrendezni. azt, hogy nem volt sürgős onnan tudta nagyon egyszerűen megállapítani, hogy nem a beteghordó hozott fel fekvő kocsin a sürgős ambuláns papírt lobogtatva, egyébként vasárnapi ügyeletbe általában felszól az ügyeletes orvos ha egy ilyen vizsgálatot rendel el sürgősséggel egy olyan betegnek akit nem biztos, hogy fel kíván venni az osztálya. következtetésként, a kommunikációval volt a gond, ha szóltál volna az orvosnak, hogy akkor itt vagyok a CTG-nél, akkor valószínűleg el is tudta volna intézni. A TB csaló pedig ő lett volna hisz megfelelő dokumentáció nélkül akart igénybe venni egy vizsgálatot (ami valószínűleg járt volna neki csak nem ilyen körülmények közt: a másik ami engem felháborít: "egy másik két vetélést is benézett" milyen speciális vizsgálatot kellett volna végezzen? tudod miért következik be a vetélések nagy része? mert a természet megakadályozza, hogy egy súlyosan genetikailag hibás gyermek jöjjön a világra. nagyon ritkán az orvos hibájából

PointeDuLac (törölt) 2010.06.04. 10:44:27

És akkor lehet kezdeni megint az eü. védését.szegény ápolók,szegény asszisztensek,szegény orovsok.a beteg mikor lesz már annyira sajnálható,hogy foglalkozzanak is vele?arról is beszélhetnénk,amit néhány napja muatattak a tv-ben:több tűt felejtettek egy műtét során egy emberben.ez mi?hogy lehet ezt megtenni?és igaza volt a betegnek,amikor azt nyilatkozta,hogy felesleges lenne pereskednie,az orvosok úgyis kivédik egymást,ha megöltek vkit akkoris.
a posztolónak remélem jól van a babája,ne hagyja h emiatt valami baj legyen,inkább vigye másik kórházba,de ő legyen a legfontosabb!

adamantium 2010.06.04. 10:47:48

@PointeDuLac: milyen tűt felejtettek betegben, adjál már egy linket. egyébként varró tű ritkán marad a betegben és azért mert ember operál és nem Isten

miskabá 2010.06.04. 11:02:18

@PointeDuLac:
Össze-vissza süketelsz olvasd már el a posztot! Hogy lenne már babája amikor az első mondatban leírja hogy most történt az eset és még szülés előtt vannak? Egyébként meg miért vinné másik kórházba a gyerekét amikor meg van elégedve az orvosokkal?

Ha valami baj van nekik kell szólni, ahelyett hogy szitkozódik egy nagyot az interneten

aesculap 2010.06.04. 12:43:42

Igaza van Dr. Morcz-nak amikor ezt írja:

Ami a humánumot illeti, az az egész társadalomból kiveszőben van, és mindenki látványosan szenved is a hiányától.

Miből gondolom? Hát a posztoló indulatos bejegyzéséből:

"Az ott ülők pedig rohadjanak meg (persze ennél sokkal durvábbra gondolok)"

Milyen sokkal durvább dologra gondolt a megrohadásnál?

Az ott ülő 3 hölgy esetleges mulasztása nem mérhető a posztoló rosszindulatú megjegyzéséhez.

Azért én neki sem kívánom, hogy megrohadjon (ettől sokkal durvább dolgot meg pláne nem), de nagyon szégyellje magát.

szabidoki 2010.06.04. 13:46:09

Hát, szerintem szólni kellett volna a dokinak, hogy a nővérek szívóznak, és tegyen rendet.

Rotoxis 2010.06.04. 13:51:04

Az esetet három verzióban tudom elképzelni:

1. Volt beutaló.
Ebben az esetben meg kellett volna keresni az ügyeletes orvost, neki elővezetni a problémát, majd feljelenteni a személyzetet. Az orvosi utasítást nem végrehajtani ugyanis általában foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés (bűncselekmény), ami leginkább pénzbüntetéssel, és feltétlen kirúgással jár. A "középkáder" csak rendkívül ritkán bírálhatja felül az orvost.

2. Nem volt beutaló
A személyzet a vizsgálatot nem végezhette el. Minden vizsgálathoz beutaló szükséges, e nélkül a személyzet köteles megtagadni azt. Okai: a TB egy fillért sem finanszíroz (a Kkőrházat kár éri), ill. ha a vizsgálat allatt valami baj történik, az egészet a vizsgáló személyzet nyakába varrjék, perestül, kártérítésestül. Ekkor az ügyeletes orvos még mindig megkereshető és ha indokoltnak tartja, majd ő elrendeli a vizsgálatot.

3. Anyuka öntevékenyen aggódott.
Lehet, hogy az orovosa mondott neki olyasmit, ha hétvégén valami probléma adódik, menjen be az osztályra, majd ott segítenek. Ő pedig aggódott. Ebben az esetben menjen a psoztoló oda, ahová a személyzetet kívánta.

Megjegyzem aki korábbi spontán abortuszait az orvos nyakába varrná, hajlamos lehet az ilyesmire (ez rosszindulatú megjegyzés az én részemről, így vissza is vonom).

Shmoo 2010.06.04. 14:10:06

Meghátrálni és elvonulni csak azért, mert "nem akarunk mégegyszer azokkal az emberekkel találkozni"?! Gerince hol van az ilyennek?! Ha majd megszületik a gyerek és orvoshoz kell vinni, akkor is meghátrál a post írója csak azért mert valami lusta, jöttment megbántotta és "nem akarunk mégegyszer azokkal az emberekkel találkozni"?!
Az ilyen megérdemli, hogy kihasználják.

Ettől függetlenül a "nővéreket" a pokolba. Felelőtlen, lusta banda.

mr.editor 2010.06.04. 14:23:34

Apafej egy gyáva, szar alak aki nem mert szólni a dokinak, hogy szívóznak az asszisztensek. De névtelenül fröcsögni, szitkozódni azt már annál inkább tud az interneten. Gratulálok!
Leülhet, egyes!

2010.06.04. 14:26:53

Legyél csaló. Amit megspórolsz, abból meg menj fizetős orvoshoz, ahol a .egged is kinyalják. Magyarország 2010.

Káin 2010.06.04. 14:27:19

@mr.editor: Mert a neten szar alaknak nevezni valakit olyan baromi merész dolog, gratulálok. Minek ír ide az ilyen?

Agent orange (törölt) 2010.06.04. 14:35:58

El kéne törölni a kötelező TB-t.
Így is-úgy is kell adni a szar állami ellátásban is,bizony keményen kell tejelni az orvosnak ha normális ellátást akarsz(de van hogy akkor se kapsz).
Inkább akkor mennék magánklinikára és ott kapok is valamit a pénzemért!

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.04. 14:43:26

az az igazság, hogy

a(z itthinmaradt) nővérek kibaszott "nagy urak"

a lelkiismeretesen dolgozó és jó szakápolók lelépnek külföldre

a nővérképzésbe az megy akik a tanárképzésbe is: a máshova nem jók

még az egyetemen, a kevésbé konfrontatív docensekkel és professzorokkal szemben urak a nővérek

ugyanis:

az egyetemen az orvoslás mellett oktató- és kutatómunkát is végző különboző rangú orvosok nem érnek rá egész nap a kórteremek körül rohangálni - de ha valami van, a nővér meg leszarja, akkor azzal az orvosnak van legnagyobb vesztenivalója

Rotoxis 2010.06.04. 14:48:25

@Ezt a népet sajnáljam?: Ki itt a "nagy úr"?!
Tegnap éjjel Szt. János Kórház II. Bel. Egy agyonhajszolt orvos és két elgyörtört nővér összesen a két emeleten fekvő mintegy 90 (!) betegre!
Kapj már a fejedhez! Meghalni sincs idejük!

Csalamádé 2010.06.04. 15:12:44

@Rotoxis: Ez igaz, rengeteg dolguk van, én is a napokban láttam saját szememmel. De azért ez nem mentség a fent leírtakra szerintem.

Csalamádé 2010.06.04. 15:13:26

@Rotoxis: Ez igaz, rengeteg dolguk van, én is a napokban láttam saját szememmel. De azért ez nem mentség a fent leírtakra szerintem.

Csalamádé 2010.06.04. 15:14:27

@Rotoxis: Ez igaz, rengeteg dolguk van, én is a napokban láttam saját szememmel. De azért ez nem mentség a fent leírtakra szerintem.

Csalamádé 2010.06.04. 15:15:01

Bocsesz, meghülyült a blogmotor.

Káin 2010.06.04. 15:16:29

@Csalamádé: Én ilyenkor egy pontot szoktam ide beírni és hidd el, utána megjeleníti , amit írtál. Kivéve, amikor teljesen elnyeli :D Blogmotor monnyon le :)!

kazohin 2010.06.04. 15:22:28

A nővérek gyakran nagyobb urak az orvosoknál.

Minket elzavarni próbált egy ilyen nővér, aki nem akarta engedni, hogy bemenjünk az orvossal megbeszélni a leleteinket. Csak azt tudta hajtogatni, hogy majd a minket beküldő orvos elmondja.

Konkrétan el kellett küldeni a pi...ba és megfenyegetni, mire kegyesen beengedett minket. A benti orvos meg végtelen örömmel és kedvesen állt a rendelkezésünkre, és mindenre kiterjedően tájékoztatott minket a betegséggel kapcsolatban. Még mellékesen mondott is egy olyan megjegyzést, hogy nagyon örül nekünk, mert olyan kevesen vannak, akik érdeklődnek a leletükről. Erre csak annyit mondtunk, hogy a növérkének szólni kellene, hogy ne zavarja el arogánsan a betegeket, akik kérdezni szeretnének.

miskabá 2010.06.04. 15:34:47

Azért ha összegyűjtjük hányszor hangzik el tettlegességel és feljelentéssel fenyegetés meg anyázás akár ezen a helyen is, képet lehet kapni az egészségügy helyzetéről

Orvosnak nővérnek első legyen a kiképzés küzdősportokból! Az egészségügyi intézményeket meg katonai közigazgatás alá helyezni!

papillon 2010.06.04. 15:35:49

A posztolónak nincs igaza. Ismerős az olyan beteg, akinek "véletlenül" mindig vasárnap akad valami gondja, amikor "éppen" az ő orvosa az ügyeletes. Milyen jogon várja el az ügyeletes szakdolgozóktól, hogy minden tisztes szakmai bizonyíték hiányában. (pl. valamiféle írott orvosi utasítás)pattogjanak az ő rigolyái szerint?

Káin 2010.06.04. 15:38:00

@kazohin: Sajnos az orvosok nagyon keményen túlterheltek és a nővérek rengetegszer az ő feladataikat is kénytelenek végezni, persze ez egyáltalán nincs így rendben.

Káin 2010.06.04. 15:42:24

@papillon: "pattogjanak az ő rigolyái szerint?"

Beteggyűlölő-e vagy?

papillon 2010.06.04. 15:47:02

Mocskos beszólása pedig minősíti a posztolót és szálljon rá vissza.
Elég szörnyű, hogy ilyen "emberekkel" kell az egészségügyi szakdolgozóknak (kvázi minimálbérért, három műszakban) megküzdenie. (És az ilyen még nem is a legrosszabb, ha nem ahhoz a népcsoporthoz tatozik, akire viszont ez a jellemző.)

fehéregér 2010.06.04. 15:54:09

Na, az a bizonyos humánum, ami kiveszőben van, meg a "bot vége", vagyis éppen kit sújt az antihumánum, szóval a posztíró, a születendő gyereke feletti aggodalmát mélységesen megértve, valóban - ahogy más kommentelő is utalt rá - nem lehet szó nélkül elmenni a "rohadjanak meg" stb. stílus mellett. Annál is kevésbé, mert fel kéne végre nőni öntudatos állampolgárokká, akik igenis fizessék a tb.-t, és jog- vagy egyéb sérelem esetén lépjenek fel határozottan, ne legyenek gyáva, meghunynászkodók, akik csak gyűjtik magukban a frusztrációt és gerjesztik a gyűlölködést, valamint megrohadást kívánnak embertársaiknak. Kellett volna a sarkára állni kedves uram, igenis szólni az orvosnak és kezelni a helyzetet.

fehéregér 2010.06.04. 15:55:22

meghunnyászkodók persze...hülye elírásaim...

DarthVader 2010.06.04. 15:55:26

@kazohin: "Minket elzavarni próbált egy ilyen nővér, aki nem akarta engedni, hogy bemenjünk az orvossal megbeszélni a leleteinket ..... A benti orvos meg végtelen örömmel és kedvesen állt a rendelkezésünkre, és mindenre kiterjedően tájékoztatott minket a betegséggel kapcsolatban. "

Aztán meg, gondolom, lecseszte a nővért, mint a pengős malacot, hogy mi a faxért engedi zavarni a betegek álatal, amikor pedig megmondta, hogy ne zavarják. Igy szok' történni...

papillon 2010.06.04. 16:10:03

@Káin: Mi a gond az általad idézőjelbe tett résszel?
Kérdésed magyarul: Beteggyűlölő vagy-e?
Válaszom: Távolról sem, de nem szívlelem, ha az egészségügyi dolgozókat hülyének nézik. Ha valami (nem mondvacsinált és ügyvédeket gazdagító problémáról van szó) rengeteg jogorvoslati lehetőség van.

Netuddki. 2010.06.04. 16:11:28

Nyuszi vagy Gyuszi! Elkullogunk aztán levélben meg megy a szájkarate? Ezért tart itt az ... :(

Káin 2010.06.04. 16:15:59

@papillon: Megértem hogy nem szívleled, ha az eü dolgozókat hülyének nézik, de a beteg sem rajong érte, ha ezt vele teszik. Remélem te is megérted.

Káin 2010.06.04. 16:34:47

@papillon: Akkor ezt megbeszéltük :).

papillon 2010.06.04. 16:38:14

@fehéregér: Megszavaztad a vizitdíjat meg a kórházi napidíjat? Persze, hogy így döglődik az egészségügy, és még ráadásul többe is kerül. A zöldségesnél meg a hentesnél eszedbe sem jutna, hogy ne fizess. A kib..ttan drága eü ellátás meg legyen már ingyenes, "mert az jár". Milyen alapon? Ja persze a TB. Csakhogy annak nagy részét elköltötték másra, másrészt a mai árakon abból már az ágyak alatt lévő kacsák sem finanszíroszhatók.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.04. 16:51:06

Dr. Morcz: mennyire kellemetlen folyton mentegetni az egészségügyet/ügyeseket?

Despota 2010.06.04. 16:55:43

@Mantlesorrow: Mi ebben a mentegetés?Egy más szemszögből közelíti meg a történeteket, mint a levélírók, de az adott problémákat nem kozmeti9kázza.

adamantium 2010.06.04. 17:03:11

@Mantlesorrow: milyen mentegetésről van itt szó, hisz a levél írója hibázott és még neki áll feljebb, minősíthetetlen szavakkal illetve az ügyeletes nővéreket

Blogger Géza 2010.06.04. 17:05:05

Ha már ekkora rutinja van (vetélések), akkor szerintem tudhatná, hogy vinnie kell beutalót. Ha ezt az orvos elmulasztotta, akkor meg hívja az orvost. Vagy vegye rá az alkalmazottakat hogy hívják fel. Ennyire nem lehet mamlasz.

Káin 2010.06.04. 17:06:24

@Blogger Géza: Csak egy kérdés: a beutaló a fontos, vagy a beteg?

borso 2010.06.04. 17:06:46

babavárásban vagyunk, teljesen átlagos emberek millió egy gonddal, inkább nem tankolok vagy kevesebb kaját veszünk, de magánrendelőbe járunk vizsgálatokra mert NEKÜNK fontos nem nekik, hogy minden rendben legyen. és természetesen közben fizetjük a kötelező tb-t- amikor a nővérke vasárnap úgy adta be az injekciót, hogy szó szerint belebaszta a feleségem hasába ölni tudtam volna. ez nem pénz és fizetés kérdése, hanem emberség ami sokuknál nincs. ezért inkább megtanultam injekciót beadni. 120 db injekciónk volt kénytelen voltam inkább ezt választani, pedig becsülettel fizetem a tb-t.......

adamantium 2010.06.04. 17:07:45

@Blogger Géza: nem is tudom mit gondolt, hogy csak úgy beállít valaki nem is az ambulanciára hanem az osztályra és kér magának egy CTG-t akkor mit mondanak? persze hogyne vagy elhajtják a p@csába

gld 2010.06.04. 17:10:49

Nem tudom, jól értelmezem-e a történetet. Nekem az jön le, hogy az orvos elrendelt egy vizsgálatot, de ugye nem a hivatalos rendelési időben történt mindez, és a betegosztályon kellett volna elvégezni, amit az ott akkor szolgálatban lévő szakszemélyzet nem tett meg. Eddig jól értem?

Én a következőt tettem volna: udvariasan, de határozottan megkértem volna valamelyiküket, hogy legyen szíves érdeklődje meg XY doktortól, hogy én értettem félre valamit, vagy ő felejtett el valami fontosat :)

Nem hiszem, hogy egy ilyen kérést elutasított volna bármelyik asszisztens, vagy nővér, és egészen biztosan nem mérgesedett volna el ennyire a helyzet.

A posztoló "jókívánságairól" meg az a véleményem, hogy ezzel azért kicsit túllőtt a célon... Sajnos a kommunikáció hiánya volt szerintem itt is, mint oly sok más esetben is a ludas. De erre nem az a megoldás, hogy felhúzom magam, elátkozok mindenkit, és durcásan lelépek. Szerintem nekünk, betegeknek is meg kell tanulni úgy kommunikálni az egészségügyi dolgozókkal, hogy a félreértések tisztázhatók legyenek. Amúgy én maradok jóhiszemű :)

adamantium 2010.06.04. 17:17:16

@Káin: a beutaló a legfontosabb, mert ha nem az lenne akkor a betegek saját fejük szerint kérnének vizsgálatokat, pl ha nekem úgy lenne kedvem akkor naponta MR-ezném magam háromszor és te pedig várhatnál a sclerosis multiplexeddel MR-re 10 évig. a beutaló határozza meg továbbá, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni illetve mi a küldő orvos kívánsága elsődleges véleménye. mondok egy példát: belerúgsz a szék lábába megsérül a kis lábujjad, saját fejed után kérsz egy röntgent róla: jobb láb 2ir, orvosi beutaló nélkül, az asszisztens se tudja mi bajod hát szépen a lábad közepére centrál, így ott lesz a legélesebb a kép a széle felé már nem annyira. szegény radiológus végignézi az össze csontot a lábadon, azt se tudja mit nézzen: törést? daganatot? idegentestet?, szépen leszűri az összes nagyobb csontot, de a kis lábujjadat ami ugye a szélén van már nincs türelme és nem veszi észre a törést. elgörbül a kis lábujjad, nem tudsz cipőt viselni majd emiatt bepereled a röntgenest, hogy miért nem vette észre mert akkor te kezeltetted volna. bezzeg ha lett volna egy olyan beuralód, hogy : kétirányú láb, V-ös lábujj törés gyanújával akkor már eleve csak azt a lábujjadat meg a mellette levőt röntgenezik (kisebb sugárdózis) és a röntgenes is észreveszi a törést. mondjuk asszem a CTG-nél talán egyszerűbb eldönteni, hogy vajon mit is akar az orvos de ezt inkább egy szülész-nőgyógyász kellene megmondja

fehéregér 2010.06.04. 17:23:40

Papillon...ezt mégis kinek írtad? Olvastad te egyáltalán a szövegem, vagy annyira odavagy, hogy asse' tudod miket írkálsz.

Baszkurátor 2010.06.04. 17:27:10

A TB csalással csupán azokat szopatná a T író, akik semmiről nem tehetnek.Szintúgy a jókívánság is azonak szól akiknek semmi köze az egészhez.AZt is elmondanám, hogy általában amilyen a mosdó, olyan a törülköző.Én néhány éve qrva beteg voltam, sokat voltam kórházban ( 1 hónap intenzív, 2 hónap sebészet aztán 9 hónap kezelésre mászkálás ) és elmondhatom a szombathelyi Markusovszky Kórház ezen osztályon dolgozó összes emberét ( a takarítótól aki megállt néhány szót váltani velem, egészen az osztályos főorvosig ( Dr. Márkus Béla Ph.D., c. egyetemi tanár ) aki hétvégén és ünnepnapon is bejött, hogy elvégezze a szükséges bizbaszokat ) a szívembe zártam.Soha semmilyen problémám nem volt senkivel.
Nem is értem, miért nincs oylan blog ahol az elégedett volt betegek mondhatják el a "sztorijukat".

gld 2010.06.04. 17:30:38

@Baszkurátor: "Nem is értem, miért nincs oylan blog ahol az elégedett volt betegek mondhatják el a "sztorijukat"."

Ide is beírhatod a pozitív élményeidet. Éppen a minap kérdezett hasonlót valaki :)

Despota 2010.06.04. 17:32:43

@Baszkurátor: Jöhetnek a pozitív sztorik is, nincs kikötés. Megírod és küldöd, én pedig kiteszem a "nép" elé.

Baszkurátor 2010.06.04. 17:53:11

Rendben.Összeszedem a gondolataim és megírom a sztorit.Az majd megoldható, hogy fogyasztható formába önti valaki.
Eléggé csapongó szoktam lenni :)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.04. 18:10:23

@Mantlesorrow: Ha ez neked mentegetés, akkor nagyon el vagy tévedve (vagy nem olvastad a reakcióm elejét). Viszont orvosként nyilván pár dolgot másképp látok.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.04. 18:13:11

@Baszkurátor: Csapongj nyugodtan, más is megteszi.
És akkor nekem ott majd azt kell összeszednem, hogy mit rontottak el mégis az orvosok? ;)

Despota 2010.06.04. 18:14:06

@Dr. Morcz: Ne akadj ki ilyeneken, a tobbseg erti a dolgot.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.04. 18:50:56

@Despota: Jaja csak én népnevelő típus vagyok...

Utó Pista 2010.06.04. 19:11:28

Bocsi, de a gyerekedről van szó. Mi a büdös francért nem ordítottad le a fejüket, úgy mint Kolompár Salvatore és népes családja szokta.

Despota 2010.06.04. 19:27:30

@Dr. Morcz: Nagyon helyes, a népre rá is fér :).

Despota 2010.06.04. 20:41:15

@irodai gerilla: Csak megkérdezném, miért reklámozod minden blogomon a te blogodat :)?

meronem 2010.06.04. 20:47:34

Ha valaki, akkor itt az orvos hibázott, telefonon legalább odaszólhatott volna a nővéreknek, hogy XY megy CTG-re, ha már kérőlapot (nem is beutalót) nem adott. A leírás alapján a nővérek elég bunkók voltak, de az ilyesmivel fenntartásaim vannak, a saját barátnőm is úgy tudja előadni számára uszimpatikus emberek neutrális megjegyzéseit, mintha azok rosszindulatúak lettek volna :) de hát ez pszichlógia.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.06.04. 21:22:36

Megint egy szokásos átlag idióta "én fizetem a TB-t" posztíró. 200 sorban elsírja a banális kis panaszát, de azt képtelen leírni, hogy mi is történt valójában.
Néhány megjegyzésem lenne.
Ha jól olvasok a sorok között, az esemény rendelési időn kívül (valószínűleg kórházi ügyeleti időben) történt, egy olyan orvos utasítására, aki akkor éppen nem volt ügyeletes, illetve nem volt abban a helyzetben, hogy a 3 "bunkót" bármiféle vizsgálat elvégzésére utasítsa (az ügyeletes orvos kérését nyilván nem tagadták volna meg a szakdolgozók). Ebben az esetben tök mindegy, hogy írt-e beutalót, kérőlapot, vagy bármiféle papírt, vagy nem, mert egy kórházi osztályon ügyeleti időben az ügyeletes orvos tartozik kizárólagos felelősséggel minden ott folyó gyógyító munkáért, beleértve a vizsgálatokat is. Persze informálisan megkérhette volna az éppen ügyeletes kollégáját, vagy akár közvetlenül a nővéreket is, de ezt vélhetően nem tette meg (ill. a posztból nem derül ki, hogy történt-e ilyesmi). Ha meg csak besétáltak a szülészetre, és benyögték, hogy X.Y. dr. szerint kellene egy CTG, akkor nyilván elhajtották őket a picsába, teljes joggal. Az, hogy a posztíró még átkozódik is, már többen itt kellően minősítették.

bakela 2010.06.04. 21:23:23

Az egészségügy most KEZDI visszaadni a társadalomnak, amit attól kapott az utóbbi 60 évben. Persze ez egyénekre lebontva lehet rettenetesen igazságtalan, de a lényeget a legkevésbé sem érinti, ez aktuálisan csak a valószínűség- számítás tárgykörébe tartozik. Még távolról sem tartunk a gödör alján. Lehet hörögni, jajgatni, pofánvágni, tecsópénztárosozni, hálapénzezni, blogolni, posztolni, nemvanpénzezni, hipókareszezni, megoldás csak 1 van: Pénztet kell juttatni a rendszerbe,- QRVA SOK PÉNZTET! Amíg ezt a társadalom, benne a kommentelőnek nevezett alfaj is, fel nem ismeri, addig csak emelkedni fog a sznötyi, egészen a fejünk tetejéig, - és a „polgárok” egyre nagyobb eséllyel fognak pofonokba beleszaladni.
Lásd: „homokra házat”
„finggal tojást”
„szarból várat”

aesculap 2010.06.04. 21:43:22

@bakela:
A stilus most sem tetszik maradéktalanul, de a lényeget illetően 100%-ig igazad van!
Talán most, hogy vége lesz a közpénzek intézményesített ellopásának , a romeltakarítást követően el lehet kezdeni az építkezést és plusz forrásokat juttatni az egészségügybe...

Tomi1973Wien 2010.06.04. 21:45:52

az egyes szamu noverket beszelgetes kozben szajbavagni. veletlenul. pl. elcsuszol.... a masodik es a harmadik elkezd dolgozni....

felemeled a hangod, az orvosi utasitas mellozesenek tenyet kozlod veluk, es nem a posztban irod le....

felhivod a helyszinen az orvosod...

lárifütty (gy.k. puhapöcs) vagy, hogy a babadert es a csaladodert nem birsz annyira kiallni, hogy megcsinaljak a szukseges vizsgalatot...

én mar rugattam ki embert hasonlo szituban, kuldtem el a fel vilagot a 'redv... g...be' - es erdekes mod komolyan vettek a kirohanasomat....

luzer vagy....

Tagbaszakadt Paraszt 2010.06.04. 21:48:01

@aesculap: "Talán most, hogy vége lesz a közpénzek intézményesített ellopásának , a romeltakarítást követően el lehet kezdeni az építkezést és plusz forrásokat juttatni az egészségügybe..."
Ugye nem sértő, ha ennél a mondatnál hangosan felröhögtem??

dr. médiafigyelőbété 2010.06.04. 22:13:43

Nem csak ezen múlik persze,de tetszettek volna nem elutasítani a vizit-díj rendszerét!

Aggie 2010.06.04. 22:39:42

Azzal ugye mindenki tisztaban van, hogy a noverek az intezmenyesitett penzlopasban max. nehany par gumikesztu erejeig vannak jelen?

Mindenhol vannak normalis noverek, oket pont annyira bosszantjak a nem dolgozok. Ezert kellene minden ilyen esetet jelenteni az apolasi igazgatonak, neki hivatalbol tovabbitania kell a fonovernek, aki mindent kivizsgal. Ne a betegjogi kepviselohoz menejtek, mert onnan semmi sem jut tovabb.
Ahogy elottem irtak is tobben egy nover nem vegezhet orvosi utasitas nelkul TB finanszirozott vizsgalatot, ha nem volt beutalo, akkor jogos volt, hogy elkuldtek oket, bar annyit azert megtehettek volna, hogy utanakerdeznek, hol akadt el a beutalo.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.05. 00:30:51

@Tomi1973Wien:

Tudod, ha én épp egy állami helyen dolgozom, akkor te pattoghatsz, ahogy akarsz, ha nincs beutalód, akkor sem leszel megvizsgálva, ha a hátadon pörögsz.

Ha meg tettlegességhez folyamodsz, rádhívom a rendőröket, téged meg addig a törvény által engedett mértékben visszatartalak

A közfeladatot ellátó személyek megtámadóit meg nagyon szokták szeretni az egyenruhások. :-))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.05. 00:31:30

@Aggie:

Ha igaz, amit a posztoló írt, akkor nem volt beutaló.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.05. 00:59:42

@Despota:

Azért reklámozza, mert nem akar fizetni a hirdetésért. :-)

adamantium 2010.06.05. 07:42:25

@Tomi1973Wien: rossz megoldás, ha nálam ilyent csinálsz akkor a beteghordók segítségével visszatartalak a meneküléstől a rendőrség megérkezéséig (értsd félhülyére verünk), majd a rendőrök befejezik a másik felét, és ne felejtsd az én kollégám állítja ki a látleletet nem a tied

aesculap 2010.06.05. 08:30:12

@Aggie:
Nem is erre gondoltam, hanem amit az országot vezető politikusok és gazdasági vezetők műveltek az elmult években...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.05. 09:02:03

@adamantium:

Áhh, lelövöd itt a poént - ha nem számít rá, sokkal nagyobb a meglepetés.... :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása