Feleslegesek a háziorvosok

2010.04.29. 08:00

Jómagam harmincas éveim közepéig két háziorvost fogyasztottam.
Soha szakmai kérdésben nem hallottam érdemileg megnyilvánulni egyiket sem. Velem kapcsolatban adminisztratív teendőket végeztek: gyógyszerfelírás, beutaló készítés. Ennyi.

Mostani háziorvosommal való első találkozásunkkor derékfájásos panaszokkal látogattam meg. Ismerőseim között sok a sérves. Így megvolt a gyanúm, hogy nekem is hasonló problémám lehet. Ő felültetett a vizsgálóágyra, megkopogtatta egy reflexkalapáccsal a térdemet, majd közölte, hogy ez nem sérv. Hosszas könyörgésemre, hogy talán valamilyen diagnosztikai módszerrel körbe kellene járni a kérdést - elküldött RÖNTGENRE. :-DDD

Pár hét nyűglődés után elmentem egy privát klinikára egy gerincspecialistához és csináltattam egy MRI-t. Azóta túl vagyok a kiszakadt sérvem operációján is.
Azt követően, hogy kijöttem a kórházból, sosem hívott be a rendelőbe, mikor a betegállományos papírért mentem. Semmi más nem érdekelte (az sem, hogy a sérv a műtétet követően azonnal kiújult), csak hogy meddig akarok még betegállományban lenni, mert ezt neki meg kell tudni magyarázni, papírokkal alá kell tudni támasztani. Hozzá kell tennem, hogy természetesen vittem neki a felülvizsgálati papírokat és a kontroll MR-ek leleteit. Utóbbira közölte, hogy azt ne is vigyem, mert úgysem érti (!), amit arra írtak. (Én magam le tudtam fordítani, a neten talált orvosi latin-magyar szótár segítségével).

Saját tapasztalatom alapján úgy látom, hogy szakmai indoka a háziorvosok létezésének nincs. Csupán pufferként szolgálnak a szakorvosi intézmények és orvosok, valamint a betegek között, valamint adminisztratív teendőket végeznek.

Amennyiben egy kicsit is egészségtudatosabb lenne a magyar társadalom - és tagjaik észrevennék és lenne fogalmuk róla, hogy mikor és melyik típusú szakorvoshoz kell fordulni, nyugodtan megszüntethető lenne ez az egészségügyi szak(?)szolgáltatás. Én nem sírnék utána.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2010.04.29. 09:15:44

Igen, nagyon gyakran csak felesleges időhúzás, az ember tudja hova kellene mennie, de el kell battyogni beutalóért.
Azt tudja valaki, hogy az mire jó, hogy a leleteken öszvér latin/magyar kevert nyelven írnak? Beteg nem érti, külföldi orvos nem érti, ezek szerint háziorvos sem érti.

tompus 2010.04.29. 09:18:43

Ez így van. Teljesen felesleges. Nagyrészt azért vannak, hogy a sok nyuggernak tonnaszám írják fel a gyógyszert, ami aztán a szemétben végzi, de a tb-nek sokba kerül, közvetve pedig nekünk. Ha valaki beteg, akkor esetleg elküldik kivizsgálásra. De azért az esetek többségében én is el tudnám dönteni, hogy szemészetre vagy sebészetre kell mennem.

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.29. 09:21:35

jó meglátás apám. nagyon jó

galoca_no1 2010.04.29. 09:25:06

Én ismerek igen lelkiismeretes, nagytudású háziorvosokat (kettőt), akik nem mellesleg nagyon megkönnyítik a többi orvos munkáját azzal, hogy ritka betegségeket is felismernek. Bár a legtöbb háziorvos tény,hogy nem ilyen, de azért a párért szerintem már megéri.

Egyébként kellenek, mert ne gondoljátok, hogy az emberek akár 10%-a is tudja,hogy valójában mi baja van,és hová kellene ezzel elmennie. Lehethogy 50% azt gondolja magáról,hogy tudja,de rosszul tudja. Én ha orvos lennék,utálnám,ha a beteg beleszólna a munkámba, ha nem jó az orvosod, lépj tovább, keress másikat, mert vannak bőven.

@efi: orvosi szaknyelv, azért van latinul,mert a szavak 80-90%-a egyáltalán nem létezik magyarul! Sokszor jobb,ha nem érti a beteg, mi van oda írva, nem is neki szól, hanem a másik (többi) orvosnak,aki(k)hez később kerülhet a lelet. A szaknyelvet minden orvos kivétel nélkül megtanulja az egyetemen, már első éves korától elkezd hozzászokni, az más dolog, hogy egy háziovos 40év után elfelejti EGY RÉSZÉT,amit nagyon itkán vagy szinte sosem kell használnia. És miért is baj ez? ő is csak egy ember...

Lángharcos 2010.04.29. 09:25:08

Szabad orvosválasztás van. Keress egy jó háziorvost. Mert vannak :)

leone007 2010.04.29. 09:41:29

@efi: jó kérdés, én sem szeretek latin szavakkal dobálózni a zárójelentésekben vagy ambuláns lapokon. Egyébként külföldi orvos is megérti, mert ő is tanul latint, viszont tény, hogy a latin szövegek 90%-a helyettesíthető lenne magyar szavakkal.

rókuci 2010.04.29. 09:42:07

Nekem normális háziorvosom van, ritkán járok hozzá, de akkor mindig megfelelő vizsgálatban részesülök, nekem inkább a többi orvossal van bajom, főleg azzal, hogy míg a rendszerben megválogathatod kihez mész, addig a fogorvost, szájsebészt nem, a kirendelthez kell menni, mindenhol máshol fizetned kell.

leone007 2010.04.29. 09:42:57

@galoca_no1: miért ne szólhatna a zárójelentés/ambuláns lap a betegnek? Hisz róla van szó egészen konkrétan. Miért nincs joga tudni arról mi van vele?

Gera 2010.04.29. 09:43:12

A poszt úgy igaz, ahogy van. Persze vannak nagy tudású háziorvosok, de egyértelműen ők a kivételek. Ettől még nem kell felszámolni ezt az intézményt, mert nagy szükség van rá. Az emberek 90%-a különböző enyhe fertőzésekkel, gyulladásokkal, már ismert krónikus betegségeikkel fordul a háziorvosához, ha ezek elárasztanák a szakorvosi rendelőket, abból kurva nagy gáz lenne. Ugyanakkor hiába nem igényel különösebb valós szaktudást, azért ezt a 90%-ot mégis csak orvosi végzettségű emberre lehet bízni, mert ő legalább jó eséllyel nem öli meg a beteget, még ha esetleg nem is használ neki az influenzára kiírt antibiotikum :)

Terézágyú 2010.04.29. 09:45:15

@leone007:
"Egyébként külföldi orvos is megérti, mert ő is tanul latint"

Igen, viszont mivel a szöveg egyik fele latin, a másik fele magyar... :)

efi 2010.04.29. 10:01:09

@leone007:
Tévedés, pont a lényeges szavakat nem fogja érteni, mert magyarul van ott.
Példa:
"120/min fr. Sinus tachycardia.
Meredek tengelyállás. PQ: 0,14". A II-III-aVF-ben hegyes P, jelzett ascendáló ST depressio, alacsony T.
Mellkasi elv: V1-2-ben rSr. V3ban lapos, V4-6-ban poz T.
Az átmeneti zóna a V3-ban."
Ebből pl. az alacsonnyal mit kezd a külföldi orvos? Tippel, hogy magasat, alacsonyt vagy normálisat jelent-e?

efi 2010.04.29. 10:03:29

@galoca_no1:
A betegnek joga van tudni, mi újság.
Egyáltalán nem érdekli, hogy az orvosok kevert latin, angol, vagy szuahéli nyelven üzengetnek-e egymásnak, le kell írni úgy is, hogy a leginkább érintett is értse.
Javaslom a magyart. Biztos, hogy 99,9%-ban van mindenre magyar szó is.

efi 2010.04.29. 10:09:13

További rejtély: a háziorvosok rendelése 99%-ban miért mások munkaidejére esik?
Ha úgy érzem, hogy valami nem stimmel (mondjuk nem tudom, hogy csak náthás vagyok-e vagy influenzás), vagy egyszerűen csak ellenőriztetni akarok valamit nála, vagy beutalót kérni máshova, vagy beadatni egy oltást, ehhez miért kell szabira vagy betegszabira elmennem, hogy 8 és 4 között oda tudjak menni. Ráadásul, ha nincs semmi 1 nap betegszabi elég hülyén is néz ki, jön a főnök: mi van apukám lazítottunk egy napot, kevés a szabi?

efi 2010.04.29. 10:11:54

További kedves szokás:
olyan macskakaparással írni a receptet, hogy a gyógyszerésznek is telefonálgatnia kell felé, hogy mit is írt fel.
Tök szigorú szabályok vannak a gyógyászatban, erre eltűrnek egy ilyen gyenge láncszemet, aminek folyományaként hasmenésre hashajtót kap a delikvens.

Gabiiiiii 2010.04.29. 10:17:33

az en haziorvosom a gerincservemnel ugy beadta a gerincembe a fajdalomcsillapitot,hogy sajat labon mentem haza,odafele vittek..Soron kivul behivtak az allapotomra valo tekintettel,profik az asszisztensnojevel legyutt

leone007 2010.04.29. 10:18:52

@efi: azt hittem a latinra írtad, bocsi :)

megjegyzem a fentiekből egy átlag sebész sem értene sokmindent :D

Sátán meg a Jocó 2010.04.29. 10:21:50

Jó a meglátásod, kedves blogíró, de sajnos az utolsó bekezdésen vérzik el az egész. Ugye nem muszáj megmagyaráznom, miért? :)

leone007 2010.04.29. 10:22:01

Mellesleg én sem vagyok megelégedve a háziorvosok jelentős részével, tudnék elég sok szörnyűséget mesélni a "hasi panasz? sebészetre! mellkasi? belgyógyászatra!" jelegű, mindenféle betegvizsgálatot mellőző beutalási rendjükről, és akkor még nem is beszéltünk a mentősök tapasztalatairól.

leone007 2010.04.29. 10:24:45

Az utolsó bekezdés tényleg badarság egyébként. A háziorvos feladata, hogy diagnosztizáljon, és ha kétsége van beutalja a beteget a megfelelő szakambuanciára. Mivel sebész vagyok, és a rendelésem nem beutalóköteles, elég sok beteg érkezik azzal, hogy ő tudja, ide kell jönnie, és amikor elmondom neki, hogy nem, és miért nem akkor ki van akadva, hogy akkor ezért várt a kartonozóban 1 órát, és rámcsapja az ajtót.

City of Troy 2010.04.29. 10:26:29

@Lángharcos: szabad orvosválasztás mi?
akkor az én háziorvosom, mért nem adta ki a papíromat, mikor egy másik orvostól vittem egy hivatalos kikérőt. azt mondta beszéljük meg és oldjuk meg, mert ha elviszem a kartonomat, akkor nem Ő kapja meg az utánnam járó fejpénzt. Arra a kérdésére, hogy miért akarom elvinni a kartont, az volt a válaszom, hogy folyamatos orvosi kezelés alatt állok a János kórházban, és erről ott egyszerűbb igazolást kérni, mint ezért még itt is sorbanállni, meg bejelentkezni, meg sírni, hogy légyi írjál ki. Erre a válasz: kiírlak én is csak ne vidd el a papírt. :) méghogy szabad orvosválasztás ... jó vicc volt :)

efi 2010.04.29. 10:27:54

@leone007:
Azért bőven van olyan, hogy valaki 20 évig ugyanarra a szakrendelésre jár, mert már élete végéig nem gyógyul ki belőle teljesen, avagy teljesen ugyanaz a tünet jön elő félévenként, ilyenkor én is fölöslegesnek tartom az adminisztrációs tiszteletköröket a háziorvosnál, had menjen az idő, had fogyjon a papír.

MagyarZizzi (törölt) 2010.04.29. 10:28:02

Úgy látszik, nekem eddig szerencsém volt, mert mind az összes háziorvoson (3 db) profinak bizonyult. Soha nem volt rá példa, hogy rosszul diagnosztizáltak volna, és mindig nagyon kedvesen és udvariasan viselkedtek. Viszont édesanyámnak, mint gyógyszerésznek, megvannak az ellenpéldái is (különösen a háziorvosok kézírásáról -- négy egyenes vonal, egy firka, na az vajon milyen gyógyszer?).

bbking 2010.04.29. 10:29:34

Lájkolom a posztot :)
Teljesen feleslegesek.

Terézágyú 2010.04.29. 10:30:55

@efi:
"olyan macskakaparással írni a receptet, hogy a gyógyszerésznek is telefonálgatnia kell felé, hogy mit is írt fel."

Tudtommal most már minden orvos printeli a receptet, szóval... :)

shweir 2010.04.29. 10:31:58

Csak egy kedves történet:
telefonon, "doktornő bárányhimlő gyanúja áll fenn (felnőtt esetében!) mikor menjek doktornőhöz? A rendelés legvégén jó lesz? Az udvaron várnék..." Válasz "Ide ne jöjjön, kiírom táppénzre. Rázókeverék és lázcsillapítás..." És ha orbáncom lett volna?! Mellesleg a gyerekorvos adott vírus elleni szereket és egy vészbeutalót mert a lázam napokig nem ment 39fok alá csak percekre. Ő járt ki hozzám. Újat keresek.

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.29. 10:36:31

Bocs, csak az index.hu-n olvasott két sorra reagálnék. Én most váltottam, majd harminc év után. Nagyon nem szívesen. Apám életét ő hosszabbította meg, amikor egy infarktus után az üzemorvos gyakorlatilag szimulánsnak nevezte. Nagyon ritka volt, ha valami problémával felkerestem, ne tudott volna segíteni. Az újtól kissé tartok. Ő lehet, hogy tényleg az a kategória, amiről eme írás szól... szóval kellene a háziorvos, de csak akkor, ha valóban orvos és nem csak egy orvosi diplomával rendelkező személy.

Sárgakiskacsa 2010.04.29. 10:37:42

Azért tegyük hozzá, tisztelet a kivételnek. Hál'Istennek ismerek egy kivételt. Aki ha nem lenne, lehet, hogy már 2 m mélyen lennék földdel a fejem felett...
4 éves koromig ide-oda hurcolásztak kórházba be, kórházból ki, senki nem tudta, mi a bajom. Végül egy szokásos óvodai ellenőrzés során derült ki, amikor is a körzeti orvos kijön az óvodába és rutinvizsgálatot tart (vagy minket vittek hozzá, már nem tudom...). Akkor vetette fel azt, hogy szerinte a problémáim egy veleszületett szívbetegség miatt vannak, nevezetesen hogy lyukas szívvel születtem. Igazából elég egyértelmű jelei vannak egy ilyen szívbetegségnek, tehát nem értem, a kórházban miért nem jöttek rá erre. Nálam átlagon felüli nagy volt ez a luk, és akkorra már szívnagyobbodásom volt, immunrendszerem alig volt ennek az egésznek köszönhetően, stb stb. Ha még pár évet hurcolásznak kivizsgálásokra, lehet hogy sokkal rosszabbul jártam volna. Szóval neki köszönhetem, hogy még itt vagyok...

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.29. 10:38:56

Rossz háziorvos(ok)hoz jársz, ennyi. Nekem is tökjó háziorvosom van, megfázás, kisebb nyavalyák esetén jó az, ha van.

De nem tudom, mi a gondod ezzel, nem kötelező járni háziorvoshoz, szenvedj otthon, ha valami bajod van.:)

gsc 2010.04.29. 10:41:50

Nem feleslegesek, de pontosan az a funkciójuk, amit leírsz. Adminisztratív pufferként funkcionálnak a szakorvosi intézmények tehermentesítésére. Gondold el mi lenne, ha mindenki (esetleg a rossz) szakorvoshoz menne minden panasszal. A háziorvos feladata az első diagnosztika és az ezzel járó adminisztráció, de dönteni nem neki kéne, a feladata csak a beteg továbbítása lenne a megfelelő szakorvos felé. És persze szükség van rájuk a receptek kontrolljához. Elméletileg a háziorvosi rendszer nem rossz, de sokan (sajnos a háziorvosok közül sem) nem értik a funkció lényegét és korlátait.

efi 2010.04.29. 10:44:02

Na ja, a háziorvosokról nem lehet felelősen véleményt mondani, mivel az ember legfeljebb párat ismer. A rendszer viszont ez alapján is megismerhető teljességgel és az biza rossz.

Terézágyú 2010.04.29. 10:50:06

@efi:
Hát az utóbbi 5-6 évben én csak printelt recepteket kaptam. A szülőfalumban is, meg itt Budapesten is.

tizenhárom 2010.04.29. 11:11:31

Az én háziorvosom nem egy nagy szám, de legalább el tudja dönteni, hogy melyik az a beteg, akinek a véleményét érdemes meghallgatni. Nekem mindig megírja a szükséges beutalókat, nem vitatkozik. Igaz, hogy tudja, hogy általában nem alaptalanul kérem. Anyunak volt orbánca, nem jött rá mi a baj, kenőcsöt adott rá. Anyu pedikűrös, és így tanult a láb betegségeiről, ő jött rá, hogy mi a baja, ezután, bár először hitetlenkedett, de egy alaposabb vizsgálat után rájött a háziorvos is, hogy tényleg ez a baja.
És ezt már meg kell becsülni!
A korábbi háziorvosom az évekig! tartó folyamatos hőemelkedésre nem mondott semmit. (Picit piros a torka - ez volt a válasz) Amikor már csomókban hullott a hajam, és ezért góckeresés miatt gégészhez mentem, az megkérdezte, hogy soha nem mondták, hogy gennyes a mandulám?... Két héten belül kivették a mandulámat és a hajhullás abbamaradt. (És elmúlt a hőemelkedés is.)

korallka 2010.04.29. 11:16:02

Nálunk sem sokat ér a háziorvos,leginkább a hozzáállása.Anyukámnál rákot diagnosztizáltak, vártuk a leleteke-magasról tett rá mikor jönnek meg, egyáltalán hogy érzi magát,stb.
Annyi kérdése volt:sebészt keresett már?
Ezért tényleg felesleges fizetni őket...

tizenhárom 2010.04.29. 11:20:51

A latin feliratokról az a véleményem, hogy az internet korában ez nagy baj. Ha tudni akarjuk, hogy mi van odaírva, akkor nagyon könnyen ki lehet deríteni. 15 éve, amikor még nem volt ennyire elterjedt, illetve nem tudtuk ilyen jól használni a netet, mi vettünk egy orvosi szótárt, hogy tudjuk, hogy apunál pontosan mi a helyzet. Ő rákos volt, és szerette eltitkolni a valódi állapotát, meg hogy mit mondott az orvos. De a leleteket le tudtuk fordítani...
A pontos szóbeli tájékoztatás ettől függetlenül nagyon fontos lenne.

Aurora Tussand 2010.04.29. 11:29:50

Drága embertársaim! Már megint általánosítunk. Azért, mert az utcán láttam egy ronda nőt, még nem minden nő ronda, csak mert egyszer volt dolgom egy bunkó pasival, még nem minden pasi bunkó. Ugye? Azért, mert egyszer volt "szerencséd" egy rossz háziorvoshoz, még nem mind az.
Ha meg tudod, hogy mi bajod, akkor menj rögtön a szakorvoshoz. Így nem kell általánosítanod.

kendike 2010.04.29. 11:47:38

@Terézágyú: Pedig még van hagyományos, kézzel írt.

Barnamaci 2010.04.29. 11:47:58

Én azért kiváncsi lennék egy (vagy több) háziorvos, gyerekorvos statisztikájára, hogy egy nap/héten hány beteg megy el indokolatlanul orvoshoz és rabolja az orvos idejét feleslegesen. Min. 50%-ra tippelek saccra; az alapján hogy látom hogy egyes ismerőseim egyet köhög a gyerek és viszem orvoshoz/kihivom a gyerekdokit elven működnek....

panda maci (törölt) 2010.04.29. 11:52:37

Én pár éve találtam egy tutti háziorvost. A gond az, hogy 30 km-rel arrébb költöztem azóta, és kéne másik... Megszakad a szívem, de nem lesz más választásom, mást kell keresnem, mert ha beteg vagyok, nagyon messze a rendelője :( Jó házi orvost sajnos nem egyszerű találni...

Az eddigi létező legrosszabb házirovos akivel valaha találkoztam, a rendelő ajtaja előtt az asszisztenst recepciós pult előtt ült. Ami természetes és megszokott pl. magán fogorvosi rendelőknél, de egy házi orvosi rendelőnél ez nagyon durva. Biztos az orvos időt takarít meg, mert a recepteket az asszisztens időseknek felírta (mindig voltak előre aláírt recept kötetet kint), megkapták úgy a recepteket, hogy orvos nem is látta őket. A többi betegnek viszont ciki volt pl. ha valaki a 3-4 napja nem múló hasmenésről kezdett beszámolni a többi várakozó beteg előtt. Beteg jogokkal ilyenkor mi van.
A napokban voltam fogorvosnál újfent, ott abszolut nem zavar, hogy ha a recepción megkérdezik mire jöttem a többi beteg előtt. De durva ha háziorvosnál olyanról kell recepción beszámolni, ami más betegre aztán végképp nem tartozna...Megjegyzem, mindig telefonon előre lebeszélt időpontra mentem, és nem volt elég a TAJ kártyát odaadni az asszisztensnek, el kellett mondani a panaszokat neki... Ezt miért a többi várakozó beteg előtt? Azóta sem sikerült megértenem, ezt miért így csinálták.
Ez után találtam egy nagyon jó másik orvost, maximálisan meg vagyok elégedve mindennel, de elköltöztem, és előre rettegek, milyenek a környéken lévő orvosok.

Dr. Eörsi Dániel 2010.04.29. 12:23:13

Tisztelt Blogolók!

Először is ki szeretném fejezni felháborodásomat a blog leírásával kapcsolatban. Az egészségügyben bőven nem csak rémtörténetek, megalázó helyzetek, félrekezelések vannak. Miközben a cím: praxisblog, tehát elvileg nem csak az egész folyamat árnyoldalával kellene, hogy foglalkozzon. Ezennel felszólítom a szerkesztőket a cím vagy a leírás módosítására, ellenkező esetben az Orvosi Kamarán keresztül a nyilvánossághoz fogunk fordulni amiatt, hogy az index.hu szerkesztősége szándékosan rontja az egészségügy presztízsét.

Másodszor is meg szeretném köszönni azokat a hozzászólásokat, amelyeken keresztül a kifejezetten rosszindulatú, a valóságot szándékosan torzító eredeti bejegyzés ellenére is kiálltak a háziorvosi szakma mellett.

Meggyőződésem, hogy a blogkultúra hátránya, hogy a nicknevek mögé bújva lényegesen szélsőségesebben vagyunk hajlamosak fogalmazni, mint tennénk ezt akkor, ha erre nem lenne lehetőség.

A későbbiekben színvonalasabb, valóságközelibb diskurzust kíván:

dr Eörsi Dániel
háziorvos

soymilk (törölt) 2010.04.29. 12:23:27

@efi: Azért esik munkaidőre a háziorvosi rendelés, mert bármilyen meglepő, az orvosoknak is van munkaideje. A Hippokratészi eskü miatt valahogy az a téves elképzelés alakult ki az emberek nagy többségében, hogy az orvosnak kötelessége ingyen és bérmentve, 24/7 üzemmódban mindenkit gyógyítani és gyógyítani és gyógyítani. Eltörölném az egészet a fenébe, tessék az orvost ugyanolyan szakembernek tekinteni, mint a mérnököt, jogászt, közgazdászt, tanárt, stb. Az egészségügy meg úgy sz@r, ahogy van, de azt nem az orvosok vagy nővérek barmolták szét. A háziorvosi szolgálat egyre inkább egy diszpécser szolgálat lesz, a háziorvosi szakvizsga 2,5 év alatt megszerezhető, ennyi tapasztalat nyilván nem elég többre. Realizálni kellene az elvárásokat, valahogy arányba hozni a lehetőségekkel.

Dr Fu Manchu 2010.04.29. 12:33:00

Megint a sok hozzáértő kommentelő.
1. A háziorvos feladata, hogy az egyszerűbb megbetegedéseket gyógyítsa és mivel egy fonendoszkóppal van ellátva, csak nem tud kézrátétellel MR-t és ultrahangot csinálni!
2. Kedves posztoló elment szakorvoshoz. Háziorvos nem szakorvos!
3. Mivel az OEP mindan fosért megbünteti az orvosokat (van rajtad sapka, nincs rajtad) ezért a szar rendszer miatt nem jut ideje gyógyítani, hanem adminisztrál éjjel-nappal.
4. Azért nem munkaidőn kívüli időpontpkban rendel, mert nem fizetik meg és más fejlett országban sem este 6 után rendelnek.
5. A sok büdös, mosdatlan, tahó beteg (80%) csak a jogairól tud beszélni és marhaságokkal szívja le az energiáját az orvosnak.
6. Minden nap jönnek a jól képzett betegek. Fáj a feje = agytumor. Derékfájás = sérvem van. 200ból 1 nek van igaza és azt kibaszott nehéz kiszűrni, hogy melyiknek. Mert perelni aztán mindenki tud.
Summa: Előbb meg kell fizetni az orvost, aztán meg kéne tanulni tisztálkodni, viselkedni kultúrált ember módjára és akkor ilyen igénytelen, "puffer" bejegyzések sem lennének.
Jó egészséget!

drhentesmeszaros · http://hulyebetegek.blog.hu 2010.04.29. 12:35:02

Hat regen nevettem akkorat mint a kedves naiv kollega bejegyzesen. Meg is gugliztam, h letezik-e, es letezik, pedig azt hittem, h valaki ironizal. De nem.

"Orvosi Kamarán keresztül a nyilvánossághoz fogunk fordulni amiatt"

eszmeletlen. aztan megneztem a honlapot, dreorsidaniel.hu/content/rolam nagyon szimpatikus a fiatal kollega, es elment a kedvem a gunyolodastol. Lehet, h neki van igaza? Tartok tole, h nekem, itt a szep szo mar nem eleg.

epres négercsók 2010.04.29. 12:41:22

A háziorvos nagyon sok esetben tényleg tök felesleges. Viszont, amikor általános problémája van az embernek, mondjuk pár napig lázas vagy megy a hasa vagy valami, akkor mégsincs szükség szakrendelésre, meg a házidoki írja ki a betegszabit, írja fel a gyógyszereket, tehát ebből a szempontból jó.
A másik oldalával viszont nagyon egyet tudok érteni. A beutalós rendszer pl. úgy szar, ahogy van. Ha el akarok menni egy szakrendelésre, oda többnyire beutaló kell. Javítsatok, ha tévedek, de a beutaló végülis egy orvosi javaslat, mert úgy gondolja a háziorvos, hogy itt valami gyanús, meg kellene nézetni. Ehhez képest, ez úgy működik, hogy bemegyek, jó napot kívánok, erre és erre a szakrendelésre szeretnék beutalót kérni. Nem is kérdez semmit, csak írja. Hát ez aztán tényleg tök felesleges, időhúzás, a tébének is pénzbe kerül, semmi értelme. A vizitdíjban is pl. ezt utáltam nagyon, hogy volt pl. egy levételre váró anyajegyem. Elmentem a háziorvoshoz (300 Ft), aki adott beutalót a bőrgyógyászatra (300 Ft), ahonnan átküldtek a sebészetre (300 Ft), és onnan vissza a bőrgyógyászatra (300 Ft). Ez miért jó???
A másik meg a gyógyszerfelírás meg a papírmunka. Azért vár az ember órákat a rendelőben, hogy kivárja, amíg a sok szószátyár nyugger ül ott két órát, felíratja magának a patikában (ha az ember nagyon peches, Mari néni a gyógyszertárban is pont előtte áll a sorban a 38 receptjével).
Szóval nem mondom, hogy a háziorvos egy haszontalan találmány, sőt! De hogy teljesen felesleges feladatai vannak, ami a betegnek, az orvosnak, és a TB-kasszának sem jó, az tuti.

epres négercsók 2010.04.29. 12:41:55

A háziorvos nagyon sok esetben tényleg tök felesleges. Viszont, amikor általános problémája van az embernek, mondjuk pár napig lázas vagy megy a hasa vagy valami, akkor mégsincs szükség szakrendelésre, meg a házidoki írja ki a betegszabit, írja fel a gyógyszereket, tehát ebből a szempontból jó.
A másik oldalával viszont nagyon egyet tudok érteni. A beutalós rendszer pl. úgy szar, ahogy van. Ha el akarok menni egy szakrendelésre, oda többnyire beutaló kell. Javítsatok, ha tévedek, de a beutaló végülis egy orvosi javaslat, mert úgy gondolja a háziorvos, hogy itt valami gyanús, meg kellene nézetni. Ehhez képest, ez úgy működik, hogy bemegyek, jó napot kívánok, erre és erre a szakrendelésre szeretnék beutalót kérni. Nem is kérdez semmit, csak írja. Hát ez aztán tényleg tök felesleges, időhúzás, a tébének is pénzbe kerül, semmi értelme. A vizitdíjban is pl. ezt utáltam nagyon, hogy volt pl. egy levételre váró anyajegyem. Elmentem a háziorvoshoz (300 Ft), aki adott beutalót a bőrgyógyászatra (300 Ft), ahonnan átküldtek a sebészetre (300 Ft), és onnan vissza a bőrgyógyászatra (300 Ft). Ez miért jó???
A másik meg a gyógyszerfelírás meg a papírmunka. Azért vár az ember órákat a rendelőben, hogy kivárja, amíg a sok szószátyár nyugger ül ott két órát, felíratja magának a patikában (ha az ember nagyon peches, Mari néni a gyógyszertárban is pont előtte áll a sorban a 38 receptjével).
Szóval nem mondom, hogy a háziorvos egy haszontalan találmány, sőt! De hogy teljesen felesleges feladatai vannak, ami a betegnek, az orvosnak, és a TB-kasszának sem jó, az tuti.

drhentesmeszaros · http://hulyebetegek.blog.hu 2010.04.29. 12:45:12

Hat kulon orulok h ezt a hozzaszolast 2x olvashattuk. En azonban azt javaslom, h a kedves betegek dontsek el, h a haziorvos mindenkinek osztogassa a beutalokat amit az ember ker (lsd kiszakadt serves ur) vagy pedig vizsgalgasson, dontson stb.

Dr Fu Manchu 2010.04.29. 12:46:09

Arról nincs blogotok negatív okostojások, hogy napi szinten hány felelőtlen ember életét mentik meg az orvosok? Arról nem kéne csinálni bejegyzséket, hogy "hoppá a hülye orvosom felfedezett nálam egy embóliát, de meg sem köszöntem neki, mert ez a dolga?" Erről szól Magyarország: a negatív, lehúzó, destruktív kritizálásról. Gondolom kacorka (a kíváló posztoló) már sok emberi életet mentett meg. Csíra...

Terézágyú 2010.04.29. 12:47:53

@Dr. Eörsi Dániel:
Nocsak, az orvosokat nem lehet szidni??????????
Minden mást lehet, de a zorvosokat nem?

Azt leírhatom, hogy a szobafestő szar munkát végzett a lakásomban, de azt nem, hogy az orvosom le se szart, amikor beteg voltam?

Terézágyú 2010.04.29. 12:48:37

@Dr Fu Manchu:
"Arról nincs blogotok negatív okostojások, hogy napi szinten hány felelőtlen ember életét mentik meg az orvosok?"

Arról sincs, hogy az országban mennyi jó szobafestő van...

epres négercsók 2010.04.29. 12:50:48

@Lángharcos: A szabad orvosválasztásról annyit, hogy amikor én elköltöztem otthonról 250 km-re, és új dokit kerestem, háromhoz mentem be, hogy tudna-e fogadni. Mind megkérdezte, hol lakom, melyik utcában, konstatálta, hogy az nem az ő körzete, és már így is erején felül vállalt, úgyhogy bocs, de én már nem férek bele a keretbe. Így kötöttem ki végülis annál a dokinál, akihez a mi utcánk tartozik.

efi 2010.04.29. 12:51:14

@soymilk:
Félreértesz.
Ugyanannyit rendeljen, mint eddig csak ne pl 8-14, hanem 12-18.
@Dr Fu Manchu:
Ez pontosan ugyanannyi pénzbe kerülne. Sőt kevesebbe, mert az emberek nem fognak indokolatlanul betegszabira menni, hogy egyáltalán eljussanak az orvoshoz.

leone007 2010.04.29. 12:53:47

@Terézágyú: de arról sincs, hogy mennyi rossz szobafestő van...

leone007 2010.04.29. 12:55:44

@efi: általában (mondom általában) 1 háziorvosi körzetben 2 orvos dolzik, az egyik délelőtt, a másik délután így le tudják fedni a 8-18 óráig tartó időszakot

leone007 2010.04.29. 12:57:52

@Terézágyú: nem mellesleg azt gondolom az összehasonlíthatóság alapja a kompatibilitás.

Dr Fu Manchu 2010.04.29. 13:00:10

@Terézágyú: Gratulálok. Az a baj a szar posztoddal, hogy általánosít. Több jó orvos van, mint rossz. De nem kell izgulni, ha az összes kivándorol az ilyen hisztériakeltő, idióta, népbőszítő blogok miatt, akkor majd jöhetnek az "adideadidit" orvosok, akik meg sem fognak érteni! Most már abban sem vagyok biztos, hogy véletlen az, hogy le se szart az orvosod...

tizenhárom 2010.04.29. 13:01:49

@efi: Nem tudom, te hol élsz és milyen rendelésekről beszélsz. (Nem sértésnek szánom, komolyan érdekel.)
A háziorvos nálunk úgy rendel, hogy hétfőn, szerdán 8-12, kedd-csütörtök 16-20, a péntek pedig felváltva egyik héten délelőtt, másik héten délután. Minden szakrendelésen van délelőtti rendelés és délutáni is, sőt, már lehet előre időpontot is kérni. (Ennek ellenére persze van, hogy várni kell, de általában el lehet intézni a háziorvost munkaidőn kívül.)
Persze, lehet, hogy ez nem mindenhol megy így, de nálunk ez a szokás, abszolút követendő példa lenne pedig.

Terézágyú 2010.04.29. 13:04:24

@Dr Fu Manchu: "Gratulálok. Az a baj a szar posztoddal"

Köszönöm, de a posztot nem én írtam :)))))))))))))

epres négercsók 2010.04.29. 13:05:25

@Terézágyú: Rosszul tudod. A legtöbb helyen valóban, de nem mindig.
Tavaly volt olyan, hogy felírt a doki vmi olvashatatlan macsakakaparással egy receptet, a gyógyszertárban nem tudták elolvasni, és hiába mondtam, hogy mire írták fel, így is kettő közül nem tudták eldönteni, melyik lehet odaírva. Végül (jól meg is lepődtem), úgy oldották meg, hogy a TAJ-számomat beírták vmi nyilvántartó rendszerbe, és az kiadta, hogy nem sokkal korábban milyen bogyót írt fel az illető doki.

dr. Sigmund Fraud 2010.04.29. 13:05:26

@Dr. Eörsi Dániel: Magam is fel vagyok háborodva azon az arrogancián, amivel manapság mindenki veszi magának a bátorságot és véleményt alakít ki. Ilyen a régi szép időkben elő sem fordulhatott volna. Egyetértek azzal is, hogy ha már saját véleményük van, akkor azt tessék névvel, arcképpel és TAJ számmal közzétenni. Majd mi odatelefonálunk, aztán a következő vesegörcsnél meglátjuk, mekkora a pofája az állampolgárnak.
Egyébként meg egy ilyen fonmtos témában, mint az egészségügy, tessék szépen meghallgatni az orvosi kamarát és az majd állást foglal.
Doktorom, '89 óta ilyesmiket írkálni - NEM MENŐ.

Terézágyú 2010.04.29. 13:07:47

@leone007:
"nem mellesleg azt gondolom az összehasonlíthatóság alapja a kompatibilitás. "

Akkor semmit se lehet összehasonlítani semmivel?

A szobafestő is meg az orvos is dolgozik. Pénzért.
Az egyik is dolgozhat rosszul, meg a másik is.
A másik ráadásul sokkal nagyobb gondot tud okozni, mint egy elrontott szoba...

efi 2010.04.29. 13:07:54

@tizenhárom:
Hát nálunk nem. Nálunk is két orvos van, de a délelőtt/délután felosztás az általában 8-12 / 12-16 hurrá.
A szakrendeléses időpontkérésekről meg annyit, hogy mind a 30 embernek szoktak adni, igen. És mindnek ugyanarra az időpontra. És ez az időpont általában fél órával előzi meg a gyakorlatban a rendelési idő TÉNYLEGES elkezdését. Bődületes időket kell várni nagyon sok helyen, szerintem erről sokan tudnának mesélni.

epres négercsók 2010.04.29. 13:11:29

@tizenhárom: Nálunk is így van, egyik nap délelőtt, másik nap meg délután. De amikor én ezt először megláttam tavaly, teljesen ledöbbentem. A vidéki kisvárosban, ahol korábban laktam, 8-11 és 13-17 között volt rendelés. Slussz.

efi 2010.04.29. 13:12:57

@tizenhárom:
Nem a délután a lényeg amúgy sem, hanem a munkaidő vége utáni rendelés.
Itt egy példa a kedvedért, sehol sincs rendelés 16 után (szakrendelések):
www.sopronkorhaz.hu/doc/2010.03.01_szakrendelesek_SEOK.pdf

Dr Fu Manchu 2010.04.29. 13:13:13

@Terézágyú: Elnézést! Kicsit elragadtattam magam.
Attól még szar az egész :)

tizenhárom 2010.04.29. 13:18:53

@efi, @epres négercsók: Ezek szerint el vagyok kényeztetve.
Nálunk az időpontkérés normálisan megy, 15-20 percenként adnak időpontot. Persze így is van egy kis várakozás, de nem olyan durva. Ezt a rendszert nálunk az önkormányzat vezette így be pár éve. Lehet, hogy nálatok is javasolni kellene.
@dr. Eörsi Dániel: Igaz, hogy sokszor, sokan támadják itt az orvosokat, de ez a blog elsősorban erről szól, bár a célja az, hogy a negatív példákon keresztül próbáljunk javítani a helyzeten. Persze ez nem menti fel azokat, akik minősíthetetlen hangnemben, sokszor valótlanságokat írva / vagy a problémákat felnagyítva kommentelnek.

epres négercsók 2010.04.29. 13:20:43

@panda maci: Erről az jutott eszembe, amit anno anyukám mesélt: mikor terhes lett a húgommal, elment ugye a nődokihoz, ülnek a folyosón a lányok-asszonyok, egyszercsak kivágja az ajtót a nővér, hogy ki miért jött. Anyukám szépen csendben odasúgja neki, hogy hát hm, azt hiszem, terhes vagyok, erre az asszisztensnő fennhangon kérdezi a zsúfolt folyosón: utolsó vérzés ideje? Utolsó szexuális együttlét ideje? Állatok.

tizenhárom 2010.04.29. 13:22:45

@efi: Ez nagyon nem jól néz ki. Nálunk valahogy meg tudják oldani, hogy lehessen este 7-ig menni. Bár akkor többet kell várni az időpontra. Ezért én a gyakorlatban inkább a rendelés elejére szoktam kérni időpontot, és akkor egy kicsit kések bentről. (Ezt nálunk szerencsére megértik, és nem kell egy egész napot kivenni. - A munkának meg úgyis határidőre el kell készülnie.)

leone007 2010.04.29. 13:31:57

@Terézágyú: de össze lehet hasonlítani olyan dolgokat amik között van kompatibilitás. Mert az nem az, hogy azok is emberek, már ne haragudj. Furcsa egyénként, hogy egyáltalán felmerül benned az összehasonlítás.

A másik felvetésemre, mely szerint csak az érem egyik oldalával foglalkoztok, nem válaszoltál. Miért?

leone007 2010.04.29. 13:33:35

@epres négercsók: hány éves is a húgod? mikori ez a törénet?

efi 2010.04.29. 13:41:03

@leone007:
Az összehasonlítás mérőszáma: elégedett voltam vagy nem voltam elégedett. Tehát összehasonlítható.

Dr Fu Manchu 2010.04.29. 13:45:02

A Blog születésének körülményei:
Este 8 körül egy átlagos kocsmában 3 pattanásos arcú, szemüveges férfi ül egy asztalnál (tibi, laci, feri). Ránézésre egyiknek sincs barátnöje, mert akkor otthon lennének.
Tibi: Kéne egy blogot csinálni...
Laci: Jaaaaaaa
Feri: Kit fikázzunk?
Tibi: Politikusokat..
Laci: Jaaaaaaa
Feri: Az nem jó, nem értünk hozzá...
Tibi: Orvosok?
Laci és Feri:Jaaaaaaaa
És erre ittak egy sört és elénekelték a Coco Jambót...

gpetersz 2010.04.29. 13:45:16

Hát nekem pont ilyen a tapasztalatom mint a posztírónak...
Én már kb. 10 éve nem járok háziorvoshoz. Vagy elmegyek ismerősön át dokihoz (pénz zsebbe), vagy elmegyek maszek-rendelésre (pénz legálisan zsebbe).

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.29. 13:53:52

Tudom uncsi, hogy mi van Svedorszägban, de a fenti problemara, miszerint magyar vagy latin legyen a dokumentätio nyelve van egy jo megoldäsuk. Igaz plusz munka nem keves. Az orvosi nyelven megirt zärojelentöst leforditjak a beteg nyelvere, egyszerusitik. Ugyes titkärnök ezt automatikusan csinäljak.
Pl:
Kedves Pista, te azert kerultöl korhäzba mert...
Az osztälyon a RTg vizsgälat egy foltot mutatott a tudödön... ez tudögyulladäsnak bizonyult. Kaptäl olyan gyogyszereket, amik elpusztitottäk a korkozo bakteriumokat es kaptäl läz es gyulladäs csökkentö tablettäkat. Kiiräsod utän erre es erre figyelj.
Dedosnak tunik, de jo.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.04.29. 13:55:48

@Dr Fu Manchu:
Az kimaradt, hogy csak is a jobbitäs kedveert. Mert akkora nagy a szivuk.

brainy_peter 2010.04.29. 14:03:16

Ha nem lenne háziorvos, ki írna ki táppénzre? :D

avakannyát 2010.04.29. 14:07:39

@epres négercsók: Mi ebben a furcsa számodra? Oda kell menned, ahova tartozol. A másik nem köteles vállalni. Ez a törvény, ami rád is vonatkozik. Ha nem teccik, reklamálj a törvényhozónál.

avakannyát 2010.04.29. 14:13:30

@gpetersz: Jó nagy marha vagy, Barátom! Azért, mert a háziorvosodat hülyének tartod, nem ment fel az alól, hogy te is az vagy. Mennyé másikhoz waze.

avakannyát 2010.04.29. 14:17:39

@efi: Hát apám, Te ugy vagy hülye, ahogy vagy. Az autószerelőnél is reklamálsz, mert nem érted, mi az a kinyomócsapágy? Meg a szelepszár szimmering? Ez egy szaknyelv baszodalássan. Azért hülye a háziorvos, mert nem tudsz latinul? Gyócceredet keressed meg. Hát komolyan, ezért tart itt ez az ország, mert ilyen idióták lakják.

avakannyát 2010.04.29. 14:19:27

@City of Troy: Ez vagy nem igaz, vagy nem tudom,. Tudod mennyit kap utánad a háziorvos havonta? Ugy 170 Ft-ot. Szerinted? Mitől érsz te ennyit, hogy rimánkodik utánad? Bbrrr

avakannyát 2010.04.29. 14:27:34

@efi: Miért lenne más a munkaideje, mint neked? Minek alapján várod el azt, hogy alkalmazkodjon a háziorvos? Ki vagy Te? Mikor tudsz bemenni a földhivatalba nyitás előtt, zárás után, mert te dolgozol? Az OTP-ben tekintettel vannak-e arra, hogy mi a munkaidőd? Az önkormányzatnál? Ja, hogy te arra szocializálódtál, hogy az orvos az, aki alkalmazkodjon hozzád, amikor fingasz egyet ugorjon, ha éjszaka, akkor éjszaka, ha hét végén böffentenél akkor hét végén, persze mindezt azonnal és ingyé. Aztán mikor hazaértél, berúgod a számítógépet, majd jól lomocskolod. Wazze, te egy hulladék vagy.

rascal75 2010.04.29. 14:38:54

Sokat gondolkodtam hozzászóljak-e, aztán pár dolgot csak megosztanék veletek:
1. Fiatal, 35 éves, ambíciózus háziorvos vagyok.
2. Sajnálom, hogy ebben az országban tényleg csak az a téma, ha valaki valamit rosszul csinál. Az egészségüggyel meg hát a bonyolult szervezettség és a túlzó elvárások miatt mindenkinek van rossz története. Pedig szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy szivesen olvasnék olyan posztot, amiben valaki az elégedettségének adna hangot. Ja, az senkit sem érdekel. Példát kellene vennünk más országok optimista, előre tekintő mentalitásából. de ez már egy más téma.
3. Nagyon nagy kalamajka kerekedne abból, ha mindenki beutaló (szűrő) nélkül kénye kedvére kereshetne fel szakrendeléseket. Így is elég baj, hogy a Tesco és társai rászoktatták a jónépet arra, hogy 0-24 óráig igénybevehetsz bármilyen szolgáltatást. Sokan mennek sürgősségi ellátásra banális panasszal azzal az indokkal, hogy én most érek rá. Van jópár beutaló nélküli szakrendelés, ilyen a bőrgyógyászat, sebészet, szemészet, nőgyógyászat, urológia, onkológiai gondozó. A többi szakrendelés esetén a háziorvos tiszte az, hogy eldöntse, indokolt-e továbbküldeni a beteget magasabb, egyben drágább ellátási szintre. Ez így működik más országban is. A háziorvosnak ún. kapuőr szerepe van. Sajnos nincs érdekeltségünk abban, hogy mindenképpen ellássuk a beteget a saját szintünkön, nyilván ezért utalják egyes kollégák indokolatlanul tovább a betget. Nálam ilyen nincs és nagyon utálom azt a helyzetet is, mikor a beteg kész tények elé állít és közli adjak beutalót, mert megbeszélt időpontja van itt, vagy ott.
4. Bármilyen furcsa a háziorvosnak is van munkaideje. Ez nem meglepő módon egybeesik általában mások munkaidejével. Nem értem ezen miért kellene változtatni. A háziorvosnak nem jár az, hogy este már a családjával töltse az időt?!
5. Sokan nem tudják és ezen mindig őszintén megdöbbenek, hogy szabad orvosválasztás van. Ha nem vagy elégedett a háziorvosoddal, akkor keress másikat. Ahogy szerelőt keresve is megkérdezed a barátodat, úgy ha ez esetben is megkérdeznél pár embert, biztos lenne egy aki elégedett és ajánlja neked az ő orvosát. Nem vagyunk röghöz kötve. Máskor annyit sírnak az emberek, hogy kötelező idemenni vagy oda és mikor meg ez nincs, akkor maradnak a régi háziorvosnál akkor is, ha elégedetlenek. Az átjelentkezés is nagyon egyszerű. Bevágtatsz az újhoz, kitöltesz egy nyilatkozatot, a többit már a két kolléga intézi. Sokan azért nem váltanak, mert nem akarják felvállalni a szituációt, hogy a régi háziorvosnak be kell jelenteni a színe előtt állva, hogy elmennék. Nem kell bejelenteni, találkozni sem kell vele.
6. Azon is rendszeresen megdöbbenek, hogy bár működtetünk előjegyzést, de talán a betegek 10 %-a ha használja. Aztán morog, hogy várni kell. Biztos magamból indulok ki, de ha én tudom, hogy fodrászhoz akarok menni, akkor megemelem a telefont és bejelentkezek. Orvoshoz sem hirtelen felindulásból mennek az emberek általában.
7. Macskakaparás már régen nincs, hacsak nem háznál írok receptet. A receptek 98 %-a printelt.

Félre ne értsetek, értem a keserűséget ami pár emberben van, de ez a negatív hozzáállás nem visz sehova. Én tényleg látom, hogy az emberek nem is akarnak jobbak lenni. Ha a seggük alá tolnak mindent, az sem elég, valamit mindig találnak, amin nyávogni lehet. 2 éve dolgozom a praxisomban. Ég és föld az ellátás körülményeit illetően a különbség azóta. Elegáns váróban, LCDtvt nézve magazinokat olvasgatva, internet terminált használva tölthetik a várakozás idejét a betegeim,ha meg egyáltalán nem akar várakozni, akkor akár aznapra kérhet időpontot akár 2 órával korábban, de sajnos így is van akinek ez nem elég. Be kell lássam, mindenkinek nem felelhetünk meg...
Na lassan írtam egy posztot... De legalább magamat megnyugtattam.

dr. Soós Zoltán
Nyíregyháza - www.drsooszoltan.hu

tizenhárom 2010.04.29. 14:56:02

@rascal75: Gratulálok a rendelődhöz és a mentalitásodhoz. Az ilyen higgadt, megértő orvos-kommentek segítenek szerintem igazán feloldani a feszültséget orvosok és betegek között. (Sajnos olyan is van, aki - nyilván valahol joggal, és az igazat írva - a betegeket indulatosan szidja, hogy büdösek, akaratosak. Ez csak olaj a tűzre.)
Sajnos úgy lettünk szocializálva, hogy szeretünk siránkozni, szeretjük nem észrevenni a jót. Sok sikert és kitartást a munkádhoz. A jó orvosokat meg kell becsülnünk.

vrv 2010.04.29. 14:58:18

@rascal75: Azért azt tegyük hozzá, h sajnos-szerencsére vannak olyan szolgáltatások ami 0-24-es mint pl az eü.

ajvé 2010.04.29. 15:13:35

@vrv: azéezigy nem igaz. A sürgősségi betegellátás igen, de az eü, ugy összességében nem. Szerencsére. Bár tudom, sokan gondolják igy ahogy te. Ezért van ezer ember az ügyeleteken, ami jelenleg a rendelések kényelmes meghosszabbitása

rascal75 2010.04.29. 15:19:45

@vrv: Igen, az egészségügyi ellátás 0-24 órás. De ez az alapellátás szintjén azt jelenti, hogy a háziorvos 4 órás rendelése és 4 órás rendelkezésre állása (házhoz hívás,krónikus betegek gondozása, stb.) után a központi ügyelet hivatott az ellátásra. Szóval este 8-kor már ne kívánják személy szerint az én szervezetemet a kedves betegeim, azt az időt már én is a családommal kívánom inkább tölteni.

ajvé 2010.04.29. 15:29:52

@gsc: Szerintem meg Te nem érted a háziorvosi funkció lényegét, feladatát. Hadd segítsek rajtad: először is a tévhited: semmiféle adminisztratív puffer vagy mi a fene, nincsen. Nem is tudom ezt értelmezni. Másodszor:a háziorvos szakorvos. Nem irnok, beutalógyártó, miegyéb. A feladata, hogy a beteg panaszainak jelentkezése esetén menedzselje a beteget a továbbiakban. Talán így a legérthetőbb. Tehát: megfájdul a hasad. Bemégy hozzá, majd kikérdez és megvizsgál ( ha nem igy teszi, váltsál ). Eldönti, hogy tud-e kezelni, vagy ehhez további kiegészítő vizsgálatokat kér és ezek eredménye birtokában kezdi meg a kezelésedet. Eldönti továbbá, hogy kell-e másik szakorvosnak látnia. Minderre ha szükséges és kell, beutalót ad. Ha én ülnék ott, mélységesen felháborodnék, ha jóskapista beállítana hozzám azzal, hogy adjak beutalót neki xy szakrendelésre. Nem adnék. De ő már kért időpontot. Akkor adjon, aki adta az időpontot. Én nem lennék senki iródeákja. Szerintem sok háziorvos annyira belefásult már ezekbe a hülyeségekbe, hogy a könnyebb ellenállás felé mozdulva odaadja a beutalót, oszt jónapot. Van kb 6500 háziorvos. Olvastam egy ststisztikát, hogy egy háziorvosi rendelésen átlagosan napi 50 ( !!!! ) beteg fordul meg. Az ugye országos szinten hozzávetőlegesen 325.000. orvos-beteg találkozás. Ezt áttenni a szakorvosi szintre ugy ahogy van megfejelve azzal a sok idiótával, aki fentebb nyilatkozik, hogy ő bizony tudja, hova kell mennie a háziorvos nélkül is, ha baja van, hát ez szép napokat eredményezne. Én csak azt kívánom, ne legyen benne részünk.

tizenhárom 2010.04.29. 15:35:25

@rascal75: Gondolom erre a problémára kompromisszumként találták ki nálunk a váltott rendszert. Így a dolgozó ember is eljuthat munkaidőn kívül a háziorvoshoz, de az orvos is minden második nap korán / korábban hazamehet.
Sajnos nálunk nemrég meghalt egy háziorvos, egy másik pedig tartósan beteg. A megmaradt orvosok néha este 1/2 10-ig rendelnek, hogy ellássák a betegeket. Ezért minden elismerésem nekik! Sajnos nem találnak orvost a megüresedett helyekre. Nálunk már érződik az orvoshiány, pedig igyekeznek gyorsítani: a hiányzó orvos "nővérkéje", aki ismeri a betegeket, tudja, hogy kire kell ránézni, és ki az aki csak a szokásos havi gyógyszereiért jött, besegít, intézi a receptírást, de persze nem tudja pótolni a hiányzó orvosokat.

efi 2010.04.29. 16:16:36

@avakannyát:
1. Nem érdekeeeel! Amit nekem adnak, tudni akarom, mi van rajta, mert jogom van hozzá. Nem fogok az orvosok kedvéért megtanulni latinul, tanuljanak meg ők magyarul.
2. Azért legyen más a munkaideje, mint nekem, mert igény van rá. Szerintem te meg ne netezz, ne utazz, és ne fogyassz áramot hétvégén és munkaidőn kívül. Mi alapján várod el mástól, hogy dolgozzon akkor, amikor te nem? Mit te gondolsz ki te vagy, hogy majd hozzád alkalmazkodnak a vasutastól az E.On-osig !?
3. Igen, az orvos van én értem és nem fordítva. Én fizetek, őt fizetik.
Mindenesetre kezeltesd magad!! Munkaidőben persze szigorúan!

epres négercsók 2010.04.29. 16:26:13

@leone007: A történet 1992-es.
@avakannyát: Semmi furcsa nincs benne. Azért írtam ezt le, mert ez egy válasz volt arra a kommentre, hogy szabad orvosválasztás van, én meg leírtam, hogy pedig nem is.

adamantium 2010.04.29. 16:54:00

@efi: te csak azért mered ezt kijelenteni mert még nem jártál külföldön. ott te a háziorvosodhoz is csak előre bejelentve mehetsz, a kórházi ügyeletet is csak akkor veheted igénybe ha életveszélyben vagy, másképp szépen kifizeted az egészet. te mit fizetsz ne haragudj már? legalábbis olyat amit az egészségügyi személyzet nem fizet? már nehogy te tartanál el minden közalkalmazottat? mennyi a béred aminek ennyi az adója? ezer milliárd egy évben?
az egészségügy is termel hasznot amit csak a kommunista világ nem ismer el: ha te lebetegedsz akkor adót se fizetsz, sőt az állam pénzén élsz, ha viszont meggyógyít egy orvos akkor újra fogsz adót fizetni, ez szerinted nem profit az államnak? mert úgy kell nézni, ha te 20 évesen elszenvedsz egy lábszártörést, az bizony magától nem gyógyul meg, rokkant is leszel a következő 60 évben, de ha megműtenek és 3-4 hónap múlva újra dolgozol akkor mennyi hasznot is hozott az orvos az államnak? 40 évi rokkant-nyugdíjadat+40 évi adódat, biztos vagy benne, hogy te vagy a hős aki eltartja az egészségügyet? mert az operáló orvos egy óra alatt annyi hasznot termelt amennyit neked egész életedben nem sikerül

szabidoki 2010.04.29. 17:11:44

A posztolónak üzenném, hogy mielőtt hülyeségeket irkál, vegye figyelembe az alábbiakat:
- ha kiszakadt gerinc (helyesen porckorong, de mindegy) sérved van, nem az a problémád, hogy fáj a derekad, hanem hogy nem tudsz járni
- ha megoperálták, nem újul ki, ugyanis a műtét során eltávolítják az egész porckorongot. Esetleg egy másik porckorong lesz bajos.
- a háziorvos csak bizonyos időre írhat ki táppénzre, utána szakorvosi vélemény kell, mert különben megbüntetik. Nem ő találta ki.
@efi: Miért olyan nehéz megérteni, hogy az orvos is munkaidőben dolgozik? Ha sürgős a dolog, ott az ügyelet meg a mentő, ha meg nem, akkor tessék elballagni a rendelőbe - munkaidőben. Ha beteg vagy, kiír táppénzre, ha nem vagy beteg, vegyél ki egy szabadnapot. Szerinted pl. ha egy orvos el akar menni pl. az okmányirodába, mit csinál, kivesz egy szabadnapot, vagy hápog, hogy ő nappal dolgozik, tessék éjszaka is kinyitni az irodát? Hülye.
Amúgy meg a latin-magyar tájékoztatás polémiához annyit, hogy csináltak felmérést (nem itt, külföldön), megkérdezték a rendelőből épp kilépő beteget, hogy mire emlékszik abból, hogy mit mondott neki az orvos, és a betegek kb. 70%-a alig emlékezett valamire. Mondjuk nem csoda, mert amikor én sorolom a teendőket a betegeknek, én is ritka üres tekintetekkel szoktam találkozni. Annyi szerencse van, hogy Magyarországon a háziorvostól eltekintve mindenki kap ambuláns lapot, vagy zárójelentést, amin a betegnek szóló instrukciók magyarul vannak feltüntetve (általában teljesen feleslegesen), a diagnózisok a zárókon magyarul vannak feltüntetve már évek óta, a beavatkozások úgyszintén. Külföldön általában semmi papírt nem kapsz, csak szólnak, hogy lehet hazamenni. A háziorvosi receptek szintén nyomtatva vannak évek óta, mert kötelező.

Barnamaci 2010.04.29. 17:15:29

Sajnos a média is ezt csinálja, mindig csak a rosszat, hol robbantottak ki halt meg, kit lőttek le, hol raboltak ki - ne csodálkozzunk ha ez már teljesen "természetes" népszokás lett.
Szeretnék viszont egy blogot ahol szidhatom a postáskislányt mert 10 éve olyan bunkó és flegma hogy már ELEGEM van belőle - persze van szabad postaválasztás tudom, de akkor is!!!!!!!!!! :-)

szabidoki 2010.04.29. 17:15:48

@adamantium: szerintem ha azt nem veszi be a kicsi agyuk, hogy a társadalombiztosítás mint ötlet jó dolog, az egyéni számlás betegbiztosítás meg szívás, akkor ezeknek azt végképp hiába magyarázod, hogy az orvos is "termel" hasznot...

szabidoki 2010.04.29. 17:18:02

@tizenhárom: az a háziorvos, aki este fél tízig rendel, az nem hős, hanem hülye. Semmilyen módon nincs elismerve, tönkreteszi az életét, és miatta a többi csekélyértelmű azt fogja hinni, hogy neki ez "jár".

tizenhárom 2010.04.29. 17:31:49

@szabidoki: Lehet, hogy igazad van, de ő valószínűleg hivatásként fogja fel. És a betegek igenis értékelik.
A helyettesítésért nem jár különpénz? (Jó, tudom, hogy a hivatalos fizetés az semmire nem elég, de azért remélem, hogy van.)
Nem a rendelés tart 1/2 10-ig, hanem aki 1/2 8-ig bejelentkezik, azt már nem küldik el. (Hivatalosan 8-ig tart a rendelés.)
Amúgy pedig a "vegyél ki egy nap szabit, ha orvoshoz akarsz menni" nem minden esetben jó. Vannak betegek, nem is kevesen, akiknek havonta kell menni gyógyszert íratni. Ők minden hónapban vegyenek ki emiatt 1 szabadnapot? Az egy évben az összes szabadnapjuknak a fele. Tehát igenis emiatt szükség van munkaidőn túli rendelésre, hacsak nem akarjuk, hogy mindenkinek el kelljen a munkából kéredzkednie. A szakorvosi kivizsgálás persze lehet más tészta, azt normál esetben nem kell havi rendszerességgel ismételni.
Nálunk pl. anyu, aki nyugdíjas, jár a háziorvoshoz, mert még í 8-ig tartó rendelésre sem tudok mindig időben odaérni - ő feliratja nekem is a szükséges gyógyszereket.
Az orvos is termel hasznot - nagyon igaz, de az emberek úgy érzik - és erre itt néhány orvos kommentjének stílusa erősen rátesz egy lapáttal, hogy az orvosok kissé "dölyfösen" emlegetik ezt fel. Ennyi erővel lehet tisztelni a takarítónőt (direkt írok extrém példát), hogy fertőtleníti a WC-t és ezzel egy járványt akadályoz meg.

tizenhárom 2010.04.29. 17:34:34

@tizenhárom: És persze tisztelem a takarítőnőket is, meg a buszvezetőt, meg a gépkocsi összeszerelőt, meg az IT szakembert, meg a kőművest, meg a földművest, meg minden szakma képviselőjét, mert egyik nélkül sem tudnánk létezni.

Barnamaci 2010.04.29. 17:39:04

@tizenhárom: nem dölyfösen emlegetik de megnézném hogy reagálnál ha mondjuk a Te területedet pocskondiáznák és egy kalap alá vennének az összes többivel.

tizenhárom 2010.04.29. 17:52:22

@Barnamaci: Valószínűleg nem hagynám szó nélkül, de nem a tartalommal van a baj - legtöbbször megértem, amit írnak az orvosok. A stílus az, amin az átlagember nem lát át, és esetleg nem látja a valós üzenetet. Olvasd vissza kicsit feljebb egy nyíregyházi háziorvos bejegyzését. Sok keserűség volt benne, leírta, hogy neki orvosként mi a baja, de ezt olyan stílusban tette, hogy ezen nem lehet megsértődni, csak igazat adni neki.
Sokszor az az érzésem, hogy a kommentelők nem olvassák el, hogy mit írtak mielőtt elküldenék, csak indulatból válaszolnak. Visszavágni akarnak, bántani, hogy megnyerjék a "csatát". Pedig ez nem csata. Van két fél, akik bár ellenkező oldalon állnak, a céljuk ugyanaz: hogy meggyógyuljon a beteg. A válaszokban megoldást kell keresni: ha a beteg volt a hülye, akkor a poszton nem kell megsértődni, hiszen a poszt minősíti a küldőjét. (Pl. az előző bejegyzésnél a hasmenéses beteget rendesen ekézték a kommentelők.) Ha pedig érdekes a felvetés: pl. hogy szükség van-e háziorvosokra (persze, hogy igen), akkor higgadtan le lehet írni, hogy mi is az értelme. Na azt hiszem egy kicsit túlragoztam...
Szeressük egymást gyerekek...:)

epres négercsók 2010.04.29. 17:59:49

@rascal75: Na, ez egy nagyon korrekt írás. Az ilyeneken valahogy sokkal jobban el szoktam gondolkodni, mint az olyanokon, amikor idejön egy orvos, és pöffeszkedő lekezelő stílusban kiosztja az embereket. Mert az is csak olaj a tűzre. Egyébként, szerintem Kacorka simán kiteszi ezt posztnak :) Én örülnék is neki, mert érdemes lenne még rá reagálni.

A háziorvos munkaidejével egyébként még egyet is értenék, de azért kicsi fenntartással. Mert ha abból indulna ki mindenki, hogy a munkaidő 6-14, 7-15 vagy 8-16 óra között van csak, mert otthon akarunk lenni a családunkkal, akkor igen nagy bajban lennénk. Az még a kisebbik baj, hogy mondjuk ötkor bezár a ruhabolt, vagy a neten rendelt dolgaidat a futár nem szállítja ki este. A nagyobb baj már az, ha mondjuk délután ötkor megszűnik járni a BKV, a MÁV, bezár a bolt, ahol a vacsorának valót veszed, stb. Ezért tehát, szerintem nyilvánvaló, hogy olyan már nincs, hogy ötkor ledobunk mindent és megyünk haza. Ne érts félre, ezt nem várom el csakis az orvosoktól. Azt is simán lehet, hogy egy héten egy napot hagysz (annyit igazán ki lehet bírni), amikor mondjuk nyolcig rendelsz, és akkor mehet az a sok ember, akinek nem valami akkut baja van, de nem akar ezért hiányozni a munkahelyéről sem. Vagy, ha valakinek arra van igénye, hogy házhoz menjen a kedves doktorbácsi, akkor azért kőkeményen fizessen.
Szóval, kell valami kompromisszum, hogy mindenkinek jó, vagy csak kicsit kényelmetlen legyen, viszont ezért járjon az orvosnak valami ellentételezés.

tizenhárom 2010.04.29. 18:10:20

@epres négercsók: Abszolút egyetértek, én is ezt próbáltam elmagyarázni az előbbi kommentemben.

epres négercsók 2010.04.29. 18:20:07

@tizenhárom: Örülök, hogy így egyet értünk :)
A bloggazdának pedig üzenem, hogy a nyíregyházi orvos kommentjét tegye ki önálló posztnak - nem csak azért, hogy meg tudjuk vitatni, hanem azért is, mert én mindig örülök neki, ha bármilyen témában a másik fél is elmondhatja a véleményét.
Egyébként nyilván azért van tele negatív hangvételű levelekkel a blog, mert az emberek valahol azt veszik természetesnek, hogy "én fizettem egy rakás TB-t, és ezért elsőosztályú ellátás jár nekem", és jellemzően olyan sztorik kerülnek ki ide, amikor a beteg az ebben való csalódásának történetét meséli el.
Ha én ide leírnék egy történetet arról, hogy (valós név következik) Durkot doktornő a pécsi sebészeti rendelésen mennyire egy szenzációs orvos (tényleg az!) akkor az a kutyát nem érdekelné...

Barnamaci 2010.04.29. 18:21:24

@tizenhárom: Olvastam és teljesen igaza van :-) Nekünk is van háziorvos ismerős-családi barát, rengeteget mesél és meg tudom érteni a totális fásultságát - bevallom, nekem tizedennyi türelmem és idegem nem lenne hozzá, arról nem beszélek, hogy a hajléktalan vagy csak simán büdös és koszos emberekhez hozzá sem nyúlnék hanem kivágnám a rendelőből (és kár hogy nem teheti meg a háziorvos). Azért sok poszt most ahogy olvasgatom rettentően zavaros és ordit, hogy túl van tupirozva, amit majd a következő olvasó tovább tupiroz és úgy ad tovább...hát ez elég szomorú :-(

tizenhárom 2010.04.29. 18:29:30

@epres négercsók: Remélem lassan majd kialakul valamilyen kulturált párbeszéd a kölcsönös anyázás helyett. Már látok rá némi esélyt! :)
És tényleg kellene pozitív blog is. (És nem csak orvosi témában. Mert vannak jó dolgok is körülöttünk, csak nem vesszük észre.)
Egyébként, hogy az eredeti posztról is írjak: ha egy orvos derékfájásra térdreflexet néz az elég gáz. De ebből azt leszűrni, hogy nincs szükség háziorvosra - szintén gáz.

tizenhárom 2010.04.29. 18:31:01

@Barnamaci: Van mentőorvos ismerősöm, hallottam már én is rémtörténeteket hajléktalanokról :(

tizenhárom 2010.04.29. 18:32:03

@Barnamaci: Van mentőorvos ismerősöm, hallottam már rémtörténeteket hajléktalanokról :(

efi 2010.04.29. 18:43:09

@szabidoki:
"Szerinted pl. ha egy orvos el akar menni pl. az okmányirodába, mit csinál, kivesz egy szabadnapot, vagy hápog, hogy ő nappal dolgozik, tessék éjszaka is kinyitni az irodát? Hülye."
*
www.origo.hu/itthon/komment/20100428-majustol-hetvegen-is-nyitva-lesz-a-kozponti-okmanyiroda.html?cmnt_page=1
*
Na ki a hülye??
Errefelé megy a világ, még ha egyesek szerint minden jó, ahogy van, mert már 100 éve így van.

efi 2010.04.29. 18:45:27

@szabidoki:
"megkérdezték a rendelőből épp kilépő beteget, hogy mire emlékszik abból, hogy mit mondott neki az orvos, és a betegek kb. 70%-a alig emlékezett valamire."
És te persze arra szavazol. hogy annak a maradék 30%-nak is nehezítsük meg a dolgát a senki más által nem érthető orvosi "szlenggel".

avakannyát 2010.04.29. 19:55:20

@efi: ad1: ha tudni akarod, kérdezzé, ha nem érted. Az orvosi nyelv időtlen-idők óta a latin, éppen azért, hogy minden orvosnak ugyanazt jelentse és ez rendben is van így. Ha jogod van hozzá, reklamálj. ad2: ha igényed van rá, fizesd meg. Ez ennyire egyszerű. Ugyanis a munkaidőt fizetik. A túlórát meg pluszban. Ennyi. Ez tőled független dolog szerencsére, a munka törvénykönyve szabályozza. Biztos ösmered. ad3: az, hogy az orvos van a betegért, alapvetően igaz frázis. Csak itt most semmi értelme. Az EON is érted van, meg az okmányiroda is, meg a vasút is. Mindenki érted van wazze. Mindenkinek van azonban munkaideje. Meg túlórája. Biztosan láttál már orvosi ügyeletet. Nna. Ott is érted vannak. De az nem munkaidő, hanem túlóra. Ezt így hívják. Nem felebaráti alapon, hanem törvényi kötelezettség okán.
Talán így sikerül megértened, miért is ülsz fordítva a lovon.

efi 2010.04.29. 20:23:02

@avakannyát:
ad1: te meg tanulj meg olvasni. Mert mit írtam én? hogy latin ÉS MAGYAR keveredik. Na, ezt aztán bogáraszhatja nyugodtan egy franci vagy egy japán orvos, de minek??? Példa itt: praxis.blog.hu/2010/04/29/feleslegesek_a_haziorvosok/fullcommentlist/1#c9638846
ad2 szintén tanulj meg olvasni: praxis.blog.hu/2010/04/29/feleslegesek_a_haziorvosok/fullcommentlist/1#c9641511
Nem túlóráról van szó, hanem eltolt rendelési időről! ugyanannyi munkaórában 8-14 helyett 12-18 pl.
ad3: lásd ad2
Te jössz.

Barnamaci 2010.04.29. 20:30:55

@efi: egy csomó háziorvos 16-20 óráig is rendel, de azért a 22 órát ne várjuk már el.

efi 2010.04.29. 20:39:46

Nem írtam sehol 22 órát, de még 20-at sem.
És 10-ből 9 helyen nem rendelnek 16-17 óra után.

avakannyát 2010.04.29. 20:43:49

@efi: Sajnos nem értetted meg. Namégeccer: az orvosi munka hivatalos nyelve a latin. Pont. Efelett bánkódhatsz, attól a tény még tény marad. Ha nem érted kérdezz, ez része a betegjogoknak. Az, hogy keveredik a magyarral, egy dolog. Volt egyszer, hogy a háziorvosom egy nálunk nyaraló német vendég zárójelentését olvasva pontos képet kapott, hogy mi a baja a betegnek, milyen gyógyszereket szed, így fel tudta neki írni azok magyar megfelelőjét. Nem tudom, szerinted kell még dumálnom erről, vagy megértetted? A másik: a te logikádból kiindulva " eltolhatnánk " a rendelési időt úgy tíztől éjfélig is, mert mondjuk te 10-ig dolgozol. Van ugye a munkaidő. Ezt nem a te igényeid alapján szabja meg a munka törvénykönyve. Az attól eltérő idő az meg ugye a nem munkaidő. Ezt minek is nevezed? Nem ez a túlóra? A munkaidőt az orvosoknál az ÁNTSZ határozza meg majd rögzíti a működési engedélyben. Ettől eltérni nem illik. Aztán van még valami. Az orvosnak van ugye egy felelősségbiztosítása. Azt viszont biztosan tudom, hogy meghatározott időre szól. Nem egész napra. Nem önkéntes munkavállalásra, szabályozott időszakra. Persze a te háziorvosod rendelgethet miattad bármikor, ezt a saját felelősségére teszi. Tehát még egyszer: kulcsszavak: munka törvénykönyve, munkaidő, túlóra, ÁNTSZ, orvosi felelősségbiztosítás.
Capisci?

efi 2010.04.29. 21:26:27

@avakannyát:
Ha visszaolvasnál már végre egyszer, láthatnád, hogy több helyen is rendelnek már késő délután-kora este, akkor ez most szabálytalan? Egyáltalán nem az.
A túlóra jelentésével nem vagy tisztában és még reklámozod is ebbéli hiányosságodat. (nem az a túlóra, hogy este 7-kor dolgozik valaki, hanem az, hogy ha a kijelölt munkaidejétől eltérően. A kijelölt munkaidő viszont nyugodtan lehet akár 14-22 is)
A normál munkaidő beosztása az MT alapján gyakorlatilag BÁRMI lehet, nincs megkötés. A munkaidőt a munkáltató osztja be.
A szavaimat kiforgatod, nem rólam van szó, nagyon jól tudod te is, hogy az emberek 80%-a fél 4, 4-ig dolgozik és fél 5, 5-re ér haza, tudna orvoshoz menni. Ehhez a 80%-hoz kellene alkalmazkodni, nem pedig pontosan ugyanakkor rendelni.
Senki sem beszél éjfélkor rendelési időről (rajtad kívül persze)
A latinon ne rugózz, vagy írjanak mindent latinul (és akkor tényleg megérti a német is) vagy mindent magyarul.
Reklamálni nem fogok, az orvosnak kötelessége, nekem jogom az információ átadása-átvétele. Ezt nem lehet elintézni egy félig érthetetlen lelettel, amihez majd reklamáljon a szerencsétlen beteg. A leggyakoribb eset ugyanis nem a nálad nyaraló német vendég extrém esete, hanem az, hogy valaki elmegy egy kivizsgálásra, hogy megtudja mi a helyzet és végeredmény gyanánt kap egy zagyvaságot és nem tud meg semmit.

rascal75 2010.04.29. 21:37:52

Őszinte örömmel olvasom, hogy néhány kommentelőnél megértésre találtak szavaim. Az meg hogy még posztnak ajánlják... No mindegy. Örülnék ha a háziorvoslással kapcsolatban beszélhetnénk, mert nagyon utálom, hogy a háziorvos az ostoba, a hülye, a pofozógép a beteg és a szakorvos közt. Mindegyik lehülyézi, miközben szerintem - persze kellő szakmai igényességgel művelve - nagyon fontos a szerepe az ellátórendszerben.
Sajnálom, hogy a háziorvos finanszírozásában pl. egyáltalán nem jelenik meg a többlet teljesítmény elismerése. Kis túlzással azt is mondhatnám, ha ellátom is ugyanannyit kapok érte, mint ha beutalom, akkor meg minek dolgozzak érte. Most talán bevezetnek egy teljesítményelemet, mikoris 11 paramétert vizsgálva elemzik az eredményességet és honorálják az átlag feletti teljesítményt. A minap volt egy OEP tájékoztatás erről és ott megkérdeztem, hogy ez mekkora összeget fog jelenteni. Azt a választ kaptam, hogy úgy látják, a háziorvos tevékenysége annyira nehezen számbavehető és annyira szerteágazó, hogy jónak látják az átalánydíjas (fejkvóta) rendszert és 10 % teljesítmény elemet tartanak indokoltnak. Aztán miután megkérdeztem, hogy miért pont 10 %, miért nem 20, 30, vagy 50 %, kiderült, hogy egyszerűen volt egy fix összeg(ez a finanszírozás kb.10 %-a) amit arra szántak, hogy végre valahára bővítsék a finanszírozást, de ezért cserébe pluszteljesítményt várnak. Ez rendben is van, de jól mutatja az OEP gondolkodását... A nincsből próbálnak extrateljesítményt csiholni. Megjegyzem, közben kiderült az erre szánt összeg már nincs meg. És egyébként is kormányváltás volt...

szabidoki 2010.04.29. 22:01:02

@efi: annyira nehéz elolvasni, amit írtam? Vagy csak megérteni nem vagy képes? A zárójelentéseken a diagnózisok meg a beavatkozások MAGYARUL vannak már évek óta - ebből is látszik, hogy elég régóta nem jártál orvos közelében, de azért nagy a szád, hogy ígymegúgy.
Amúgy kötve hiszem, hogy a központi okmányirodán kívül bármelyik is nyitva lenne hétvégén, vagy este 8-9 táján. De tegyük fel, hogy legyen neked, rendeljen az orvos este. De akkor dolgozzon este az autószerelő, a fodrász, a virágkötő, meg mindenki, akire neked éppen szükséged van, ugye? Nem lehet, hogy a te világod egy picit önközpontú?

adamantium 2010.04.29. 22:34:32

és ha nyitva van az okmányiroda hétvégén meg este 9-ig? a sürgősségi ambulancia éjjel nappal nyitva van, majd ha az okmányirodából is nyitva lesz egy városonként 24 órában akkor hasonlítsuk ezzel össze, mert egy háziorvos rendelését egy hivatallal összehasonlítani nem korrekt, ennek a megfelelője a központi ügyelet vagy az SBO
receptet nem is szabad kézzel írni 3 kivétel van csak: a háznál írt recept (pl az orvos kimegy a súlyos beteghez házhoz de ezt fel kell tüntetni rajta), a pro familia, és a magisztrális recept, úgy, hogy ha csak nincs áramszünet nem hiszem, hogy valaki kézzel írt receptet kapott, a vonalkódot, ami kötelező, az orvos rárajzolta vagy mi?
@szabidoki: azért a BNO kódok fele latinul van, ha kézzel át nem írom akkor az latinul lesz meg a zárójelentésen is, a beavatkozások meg szintén

avakannyát 2010.04.30. 07:24:03

@efi: Még egy szó a zárójelentésekről, orvosi leletekről: szerinted kinek íródik? Neked? Nem. Mint írtam, csak azt elfelejtetted beidézni, a dolgaid megismeréséhez jogod van. Ez része a betegjogoknak. Ha nem tájékoztatnak, reklamálj. Az az orvosod dolga, hogy elmondja, amit nem értesz. Ettől még az orvosi nyelv a latin. A másik: az egész ország nem alkalmazkodhat hozzád, bármennyire is jónak gondolnád ezt. Megkérdeztem a háziorvosomat: ugy van ahogyan fentebb irtam. ÁNTSZ engedély miegyéb. A magyarázat: rendelési időn kívül ügyelet van, ergo az oep ezt finanszírozza. Ezzel egyidőben nem lehet rendelgetni, mert azt nem finanszírozza az oep. Egy ügyelet körébe tartozik átlagosan 15-30 háziorvosi körzet. Tehát nem lehetséges partizán rendelés, márcsak finanszírozási okok miatt is. De nem ez a legfontosabb sztem, hanem amit fentebb írtam. Megjegyezte még azt is, hogy a mi praxisunkban soha ( !! ) nem fordult elő, hogy a beteg munkaideje miatt valamit ne tudtak volna elintézni. ez hozzáállás kérdése mindkét fél részéről és ebben egyet is értettünk.

NemesekErnyo 2010.04.30. 09:22:48

@rascal75: Mivel a kassza felülről zárt, azaz nem végtelen összeg áll rendelkezésre - ha az orvosok egyöntetűen elkezdik csinálni az előírt plusz feladatokat, nem nehéz elképzelni, hogy ennek mi lesz a következménye. Az érték leromlik, és ami eddig 80 Ft-ot fizetett, majd 25-öt fog. Nem motiváló tényező, hogy megszakadjanak a pluszmunkában.

Lacxox 2010.04.30. 10:41:16

A régi háziorvosom olyan volt, amilyet a bejegyzésben leírtál. Persze ennek is van szerepe, igen, puffer, hogy a szakorvosokat az oda nem illő esetektől megkíméljék. De a jelenlegi háziorvosom más. Értelmes és alapos. Ami bajom évek óta húzódott, és a másik orvos semmire nem ment vele, a jelenlegi két nap alatt feltérképezte a megfelelő vizsgálatokkal és kórházba utalt.
Amikor legközelebb kórházba utalt, számos dolgot megmondott előre, amit a kórházban hiába mondtam el, ott napokba telt, mire ugyanezt kiderítették, és még napokba, mire a háziorvos által javasolt gyógymódot alkalmazni kezdték. Persze mondhatjuk, hogy itt sem vettem az orvosnak hasznát, de itt inkább a kórházat (Szent László Kórház, III. Belgyógyászat) szeretném ezúton is elküldeni a jó büdös francba.

angelneed 2010.04.30. 12:29:14

Figyi, ha az orvosokat akarod szidni, azaz, úgy gondolod, és úgy érzed, hogy nem kaptál megfelelő ellátást, akkor nagyon egyszerű a dolgod. nem kell fröcskölődni egy ilyen blog-ban, hanem egyszerűen meg kell keresni azt a szervezetet, aki ki tudja vizsgálni, és akár szankcionálni is tudja a dokikat illetve az ellátás hiányát. nekem is volt, van rossz tapasztalatom, de pl. ismerek tök jó háziorvost is. szóval e-mail-re fel, és csak a Felügyeletet kell megkeresni, és ott kell kiadni a felesleges gőzt. Az Egészségbiztosítási Felügyelet védi a biztosítottak jogait, nyilvántartja az egészségügyi intézmények munkájával, a gyógyítás minőségével kapcsolatos adatokat.

A Felügyelet hatósági jogkörében eljárva tud érdemben intézkedni a feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban. Szerintem sokkal jobb, mint itt fröcskölődni, nem? :-)

ajvé 2010.04.30. 15:23:50

@angelneed: Az a baj, hogy az itt hánykolódók annyira már nem f@sza gyerekek. Itt, nicknév mögé rejtőzködve hányogatnak ezt-azt, vélt vagy valós sérelmeiket egymást überelve irogatják ahelyett, amit Te is írsz. Hát ez van ma Mo-on.
@efi: Az a baj, hogy a betegek már olyanok ( vs ez hungarikum ), ha 12-16-ig rendel az orvos, akkor 15.45.-kor esik be 10 beteg, mert akkor már talán nincsenek sokan. Ha 10-ig rendelne, akkor 9.45-kor esne be ugyanez a 10 ember. Összességében nem tartom az ötletedet jónak. Ha valakinek szüksége van valamire, akkor mtegyen róla, hogy eljusson oda, megkapja. Ne a másiktól várja el, hogy alkalmazkodjon hozzá. Sztem.

ajvé 2010.04.30. 15:25:03

@ajvé: ezzel csak aztat akartam mondani, hogy a betegek lesz@rják az orvost, éppúgy, mint Te. Csak ez így nem van jól.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.05.01. 00:28:54

@efi: Én döbbenten szembesülök azzal, hogy a betegeim többsége nem olvassa el az utasításokat, amiket lelkiismeretesen - és magyarul - ráírok a leletük végére. De biztos én vagyok a hibás.

adamantium 2010.05.01. 09:02:40

én erre a bejegyzésre csak annyit tudok mondani, hogy a gerincsérvműtétnek nem a derékfájás az indikációja, ha te ezzel megműttetted magad akkor rossz specialistához jársz, erre még bőven vannak jó konzervatív módszereink is

'it's cool to know nothing' 2010.05.04. 20:32:50

Az utolsó három napban nem volt módom követni a kommenteket, ezért bocs, ha már írt hasonlót valaki:

Általános tapasztalatot írok, természetesen találkozotam kivétellel, de nem sokkal:

- szerintem is teljesen feleslegesek a háziorvosok.
- nem tudnak többet, mint egy Commodor 64-es számítógép.
- gyerekkoromban: piros a torka: maripen
- ma: piros a torka: doxicyclyn
- ha valami különlegesebbel találkoznak, úgysem tudják mi az és elküldenek szakrendelésre. Ehhez nem kellene orvosnak lenni. Egy egyszerű számítógépes program is össze tud párosítani 3-4 tünetet és abból gyakorisági alapon tud javasolni kivizsgálást.
- kb. 27 évesen felsőléguti megbetegedéssel mentem orvoshoz. Kaptam valami penicilin származékot. Aztán hólyagos kiütések jelentek meg rajtam. Visszamentem az orvoshoz és megkérdezte, hogy nem vagyok-e érzékeny a penicilinre. Nos addig nem voltam. Azért írt fel valami anti-allergiás szert. Visszaérve a kollégiumba (igen, 27 évesen még doktorandusz voltam) szobatársam mondja, hogy neki ez gyanús, hogy bárányhimlő. Baszki egy gépész meg tudta mondani, hogy bárányhimló, de a szaros orvos allergiát látott benne. Egy egyszerű számítógépes programnak vajon hány ezredmásodperc kellett volna ennek a valószínűsítéséhez? Amivel egy mezei háziorvos nem találkozik naponta, azt úgysem ismeri fel.
- ilyen sztorim van pár tucat.
- beszélgettünk ismerősökkel, hogy vajon még miért nem halltak ki (világszerte) a háziorvosok? Mi táplja az irántuk való igényt? Egyes ismerőseim szerint még mindig a személyes kapcsolat kell az embereknek. Ez olyan, mint amikor a vonatra/metróra dummy mozdonyvezetőt ültetnek, mert az emberek félnek olyan járművel közlekedni, amelyiket számítógép irányít.

Szerintem is ez van a házirovosokkal is. Semmi szükség rájuk.

Dummy orvosok.

ajvé 2010.05.06. 10:55:16

@\'it\'s cool to know nothing\': majd ha igazán beteg leszel egyszer és nem " kapar a torkom " című halálos kórral küzdesz ( dummy beteg ), ne orvost keress, hanem először kapcsold be a számítógépedet. Csinálj dummy orvost rá, oszt beszélgessél vele. Majd a választ beszéld meg az ismerősökkel. Majd beszélgess arról is, hogy a háziorvosoknak van-e szükségük olyan szaros betegre, mint amilyen te is vagy. Menj egyből egy egyetemi klinikára a szaros torkoddal. Brrr.

ajvé 2010.05.06. 11:03:00

@efi: pontosan. Látom, ezt sem értetted meg. Na mindegy.

'it's cool to know nothing' 2010.05.09. 22:57:01

@ajvé:

Szerintem jól demonstrálod az orvostársadalom tévedését. TE VAGY ÉRTEM és nem fordítva. Én fizetek, te meg azt csinálod amiért fizetlek, és nem fordítva. Egy szaros szolgáltató vagy a sok közül (már bocsánat a hangnemért, de gondoltam viszonzom).

Nem vagy más, mint az áramszolgáltató (hány nap alatt döglenél meg villany nélkül?), a vízszolgáltató (hány nap alatt döglenél meg egészséges víz nélkül?), az autószerelő (hány nap alatt döglenél meg egy rossz fék miatt?)

Nem vagytok többek ennél.

Igen, valóban azt teszem, amit javalni tetszenek, konzultálok az internettel és így tényleg partnere tudok lenni bármelyik orvosnak. Tudok megfelelő kérdéseket feltenni és mivel megtanítottak analitikusan gondolkodni, hamarabb vonom le a helyes következtetéseket, mint a "bölcsész" képzettségű orvosok. Ennek persze az orvosok nem szoktak örülni, azt hiszik, ők majd eldönthetik mi legyen velem. Hát az a világ már elmúlt.

Egyébként meg privát orvosaim vannak, akiknél a fent leírtak evidencia. Sajna nektek, többieknek is meg kell még majd ezt tanulni.

ajvé 2010.05.21. 19:42:08

@\'it\'s cool to know nothing\': te nekem nem fizetsz kisfiam,, így nem is ugatsz. A magánorvosaidnak ugathatsz. Mert ott fizetsz kisfiam, mint a katonatiszt. Ott akár finghatsz is. Azér veled szerencséje van az orvostársadalomnak. Nem sokat lát. Mondjuk kíváncsi lennék az intenzív osztályon mit kezdenél a nagy analitikus gondolkodásoddal. Ne legyen részed benne. Meg az intenzív osztálynak se. Bbrrr

'it's cool to know nothing' 2010.06.03. 21:58:01

@ajvé:

Ha a korrupciós borítékra gondolsz, akkor valóban nem lát tőlem egy petákot sem a hozzád hasonló.

Ha a TB járulékra gondolok, akkor kb. hármat veszek meg minden hónapban belőletek. Az adómból meg még kettő rendőrt, BKV dolgozót stb. Nem bánnám, ha nem kellene.

Az intenzíven pedig... well... Nincsenek illúzióim.

Pedig ott még gondolom nem is a hozzád hasonló fentebb kielemzett és szükségtelen háziorvosok vannak.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása