Nem vitték kórházba, meghalt

2010.04.22. 07:43

Soha nem felejtem el azt az ügyeletes (házhoz kihívott) orvost, aki a (mint utóbb kiderült) szélütéses nagybátyámnak azt merte mondani, hogy vannak nála sokkal betegebbek is, és szedje össze magát. Semmilyen gyógyszert nem írt fel, nem vitette el kivizsgálásra, csak leszidta és elment.

Sajnos én nem voltam jelen, de két szomszéd mesélte ezt el nekünk másnap, mikor már mi is tudomást szereztünk a dologról, mivel a nagybátyám leesett az ágyról és eltörte a könyökét. Ezután a mentő csak traumatológiára vitte, és a gipszelés után simán haza akarták vinni az addigra félig beszédképtelen, mozgásában erősen korlátozott embert, úgy kellett telefonon kisírnunk egy vizsgálatot.

Mi nem voltunk éppen Budapesten ekkor, ezért ment ilyen nehézkesen a dolog. Végül elértük, hogy egy épeszű orvos is megvizsgálja. Átvitette egy megfelelő osztályra, ahol felvették, majd szomorúan közölték velünk, hogy egy két nappal azelőtti agyi katasztrófa nyomait valószínűleg nem fogják tudni eltüntetni, a mozgáskorlátozottság feltehetően megmarad. Mivel egyéb súlyos betegségei addigra már voltak a nagybátyámnak, készüljünk fel a legrosszabbra. Három hónap múlva meghalt.

Ha az ügyeletes orvos időben kórházba viteti és megfelelően kezelik, talán még élne. Az ügyeletes orvos is orvos, mint a posztoló által leírt orvosok, csak talán nem a legjobb szakmailag. Neki is voltak jogai. Például nem beutaltatni a nagybátyámat egy kórházba. Döntési jogai voltak egy emberi élet felett. Döntött is. I

nnen a távolból is minden jót kívánok neki a döntései kapcsán. Ennél jobb döntéseket mindenesetre.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Murderface 2010.04.22. 11:36:34

Nagymamámat szintén stroke-al azonnal bevitték, de abban sem volt köszönet. 3 napig hordágyon ("pótágy") feküdt a folyosón a csap alatt, mire egy orvos ránézett (akit -mint utólag megtudtam-, apámék lefizettek). Az egészben az a szomorú, hogy ha az ilyen betegeket időben kezelik (a szélütéstől számított 1-2 órán belül), akkor majdnem 100%-os a felépülés (oké, nem fog maratont nyerni, de nem is bénul le félig). Ehhez képest Magyarországon szinte az összes szélütéses beteg maradandó károsodást szenved, mert napokig sakkoznak velük az osztályok között, vagy le se sz*rják őket.

Silent Bob 2010.04.22. 11:43:45

Nagyanyámat infarktussal küldte haza a doki, hogy pihenjen le.

herut 2010.04.22. 11:47:06

A világhírű,agyonképzett magyar orvosokról végeláthatatlan írások jelennek meg.Mentálisan is ilyenek?Frászt!Aki Londonba,Oslóba jár ügyelni,helyettesíteni honfitársaival miért bánik így ? Az egészségügy legnagyobb problémája az ott dolgozók erkölcsi,mentális állapota.Tudom,vannak kivételek!Csak még találkoztam velük az elmúlt hat évtizedben.Eggyel sem.
Ott kezdeném,hogy aki "hálapénzt" fogad el,magánrendelésen nem ad számlát eltiltanám foglalkozásától.Külföldön tudja mit lehet,mit nem ,itthon meg azt csinál,amit akar? Kemoterápia a váróban,ülve ? Ezek a dolgok nem finanszírozási problémák!

radmin 2010.04.22. 11:54:59

Szomorú esetek a fentiek. Pénz beszél - kutya ugat, ilyen egyszerű az egész sajnos. Az ilyen orvosnak nincsenek elvei, mint ahogyan együttérző képessége sem. Csak nem értem hogy akkor miért tette le az esküt...azonnal elküldeném Szibériába közmunkára úgy kb 40 évre.

dusomoja 2010.04.22. 11:59:10

@radmin: Sztem elég baj neki a lelkismeret, amivel el kell számolnia. Meg majd a végső elszámolásnál vki mással is...

krampam 2010.04.22. 12:00:24

azt hiszem, új taktikát kellene alkalmazni... legyen a neve pl.: "kardél-hadművelet"

Gejza007 2010.04.22. 12:00:50

Nekem is volt hasonló esetem, ugyeletvaltas idején kapott agyvérzést az egyik családtagom, szerencsére otthon voltam, ha nem fenyegetem meg a 2. dokit börtönnel, akkor valószínűleg súlyosabb következményei lettek volna a dolognak. Így hogy időben kiért, kiderült indokolt volt a sürgetés és utánna már ő mondta hogy nem sok idő kellett volna a maradandó károsodáshoz....szóval ennyit a dokik hozzáálásáról, ha newm vagyok ott akkor lebénulhatott volna a családtagom....no comment

Tomasz_a_gozmozdony 2010.04.22. 12:03:28

No, es akkor most sajnaljuk az orvosokat. Hogy rohadna meg az ilyen...

Will E. Coyote 2010.04.22. 12:22:27

Orvos vagyok,
az ilyen kollégát bilincsben kéne kivinni a kórházból.

Niv 2010.04.22. 12:26:30

"Ezután a mentő csak traumatológiára vitte"

Mivel ha van traumás sérülése akkor csak oda viheti. Tök mindegy milyen más kínja van.

Agyi katasztrófa esetél 3 órán belül van értelme trombolízisnek, utána hova sietni... rehabilitáció és ennyi.

Orvosi ügyeletre még a macskámat se bíznám..

Herlock Sholmes 2010.04.22. 12:28:19

A magyar orvosok nagy többségének csak egy baja van.
A beteg.
Ha nincs beteg, az orvos élete kacagó, tarka tavasz, rigófüttyel, aranyesővel.
De ha jön a beteg, az orvos egész napja el van rontva.
Ők is csak emberek, meg lehet érteni....

Skeptic 2010.04.22. 12:28:39

"Soha nem felejtem el azt az ügyeletes (házhoz kihívott) orvost, aki a (mint utóbb kiderült) szélütéses nagybátyámnak azt merte mondani, hogy vannak nála sokkal betegebbek is, és szedje össze magát. Semmilyen gyógyszert nem írt fel, nem vitette el kivizsgálásra, csak leszidta és elment."

Bepereltétek legalább?

@dusomoja: Nehogy azt hidd, hogy az ilyennek van lelkiismerete. Ha tovább praktizálhat különösebb következmény nélkül, akkor másokkal is zokszó nélkül meg fogja tenni ugyanezt.

Dr Kangörény 2010.04.22. 12:29:08

@herut: Valóban nem finanszírozási problémák, elég csak a fogorvosi kezelésekre gondolni. Én rettegtem a fogorvosi kezeléstől, mert mindegyik rohadt fájdalmas volt, aztán egyszer elmentem egy privát rendelőbe (mert nagyon fájt, de a körzeti fogorvosnál tömegek várakoztak) és ott érdekes módon nem fájt a kezelés. Ettől kezdve csak privát rendelőbe jártam és sosem fájt. Ugyanazt a képzést kapta, mint a többi és mégis ember módra végezte a munkáját.

Publius Decius Mus 2010.04.22. 12:55:53

Egébként tényleg be kellene börtnözni egy-kettőt. Nem a j orvosok miatt, hanem azok miatt akik emiatt a fenyegetés miatt jobbak lesznek.

Azért én értem a túlterhelt egészségügyben nehéz lehet, de az általános lekezelő, érdektelen bánásmódnak akkor is pusztulnia kell.

törppapa 2010.04.22. 12:57:26

Apámhoz hat óra múlva jött a kihívott mentő. Pedig tudták, hogy agyvérzéshez hívták őket.
A kórházban már beszélt és segítséggel járt, amikor a nővér kiültette egy karosszékbe ebédelni. Csak közben elszaladt valamiért. Apám meg előrezuhant, egy hét múlva meghalt.
Neki két hete maradt az agyvérzés után.
Rokonomnak Németországban ugyanilyen agyvérzés után még húsz év...

Öreg Sam 2010.04.22. 13:02:00

A probléma gyökereit abban látom,hogy egy háziorvos nem "orvos" a szó alapértelmezése szerint,hanem EÜ adminisztrátor,ráadásul a saját jól felfogott érdekében a VS mozgalom tagja. (védd a segged)
Anyámat elküldte receptekkel a patikába egy gyors vizsgálat után,a patikusok hívtak mentőt hozzá.Infarktus.
Mikor már bekerült az intenzivre,csak akkor vizsgálgatták érdemben,a kórházi orvosok mindent megtettek,talán nekik köszönhető,hogy ma 85 éves.
Ambivalens érzéseim vannak a mi eü ellátással kapcsolatban.
Félre ne értsetek,nem tudok jó tojást tojni,de egy záptojásról meg tudom állapitani,hogy az bizony záp.A mostani egészségügy záptojás.

blasted 2010.04.22. 13:05:32

az is szomoru hogy ahelyett hogy az ugyeletes orvosnak szilankosra torned a kezeit inkabb csak ide irogatsz.

index-cenzura.biz 2010.04.22. 13:23:13

Bolond az, ki másra hagyja élete dolgait.
Egészség és politikai döntések; aki e kettőt kiengedi kezéből, lemondott a szabad akaratáról és jogbiztonságról.

venszivar 2010.04.22. 13:27:54

Az elmúlt 5-6 napban az ilyen témájú írások sorába ,ez már úgy a negyedik.Hozzá-hozzá szóltam s azok akik ha "igaz" ,dokiknak adták ki magukat ,mindig a pénzük hiányával magyarázzák a viselkedésüket !!!!Utaltam rá,hogy az emberek 75-80%-ának is igen kevés a fizúja,de azért még soha nem emelték föl a hangjukat,csak az övéket kéne a háromszorosára vagy ötszörösére ez elég ??? A fenét !!!Nincs az a pénz,ami elég lenne....Pedig ha mindenki másnak is EU-s fizúja lenne ,akkor abból nekik is több jutna,de alapból csak neki,de nekik tuti,hogy sokkal több járna s ezt oldják már meg !!!!!Majd akkor.....AKKOR SEM LESZ SEMMIVEL JOBB ::::::::::::Nektek idővel akkor is több kell.....

tollaszerge (törölt) 2010.04.22. 13:33:05

@Will E. Coyote: De nem viszik ki. Sőt ha - nem börtönt, de mondjuk egy elmarasztaló bírósági ítéletet, mondjuk egy kis pénzbírsággal, utána a kórháztól fegyelmivel - szeretnél elérni az ügyben, akkor az orvosok többsége automatikusan védeni fogja "szegény kollégát", a bíróság által kirendelt igazságügyi orvosszakértő megállapítja, hogy nincs ok-okozati összefüggés az orvos döntése és a halál között. Az elkövető orvos legfeljebb rosszul alszik néhány éjszakát, de komolyabb következménye az ügynek számára nincs. Aztán majd adandó alkalommal síránkozik arról, hogy őt mennyire üldözik, és csak a betegeknek vannak jogai.

PointeDuLac (törölt) 2010.04.22. 13:35:45

Remélem a tegnap posztoló síró kis orvoska mélyen elszégyenli magát és magába száll, a "kollégája" nevében is.így merje kinyitni a száját itt még egy felháborodott orvos.majd ha nem csinálnak ilyenekt,akkor lehetlesz reklamálni.

petya.bacsi 2010.04.22. 13:39:01

Magyar egészségügy. Jó ez nekünk...

Ezért fizethetünk TB-t, dughatjuk az APEH-mentes hálapénz kötegeket az orvosok túlméretezett zsebébe. És persze azért kegyetlen sok orvos - és itt kiemelném a valódi orvosokat, akik emberségesek, és a szakmájuknak élnek, rájuk ez nem vonatkozik -, mert hogy van beteg, aki feleslegesen sok munkát csinál neki, miközben fel is fordulhatna nyugodtan. Meg minek dolgozzon, hiszen olyan kevés a fizetésre (a mutyipénzről meg mélyen hallgatnak).

No komment. Az ilyen orvosok nyugodtan mehetnek külföldre. Ja, hogy ott aztán felelősségre vonnák őket?

Pesszimista vagyok, és egyben szkeptikus is, hogy nem lesz itt sem semmiféle változás. Omladozó kórházak, botrányos egészségügy, sok-sok pénzéhes, embertelen orvos, felesleges és fájdalmas, megalázó vizsgálatok, vastag hálapénzes boríték, nulla színvonal - ez fogja továbbra is jellemezni az itthoni állapotokat.

szgyula 2010.04.22. 13:39:25

Sajnos önfentartó a rendszer a struktúra miatt. A hatalmon levők döntik el, kikből lesz a következő generációban orvos. Ha a hatalmon levő rossz, akkor az általa "kinevelt" következő generáció is az lesz, mert aki jónak indul, azt vagy betörik, vagy elüldözik. Feudalizmus van, aminek ez egy fő hátránya. Lassan javul a helyzet, mert ez a másik irányban is működik (jó főorvos jó orvosokat nevel ki). Nyilván az SzDSz kísérlete az HMO rendszer bevezetésére (aminek előfeltétele a szabad orvosválasztás nehezítése) a meglevő feudalizmushoz visszatérést okozta. Nem azért, mert az HMO alapjaiban rossz (USA-ban van az is már vagy 100 éve), de egyrészt megfelelő alapokkal és megfelelő jogi háttérrel lehet csak bevezetni egy akkor országban, ahol elegendő számú képzési központ van.

Bendyz 2010.04.22. 13:57:01

Remélem, orvosok is olvassák írásainkat és elgondolkodnak rajtuk...
A nagymamámat szirénázó mentővel vittük be szélütéssel a kórházba, beszélni, se mozogni nem tudott rendesen, a szokásos jelek... Felkerült az osztályra, gondoltam, jó helyen van már. ÁÁÁ dehogy. Egy orvos akkor nézett rá, amikor kivertem a balhét kb. 50 perc múlva. Addig én voltam mellette, egyedül tartottam a hánytálat elé, és tartottam, le ne forduljon az ágyról. Se nővér, se orvos. Azt hittem, álmodom, de sajnos ilyen is van Magyarországon. Mindez egy vadonatúj, csillivilli neurológiai osztályon történt...

fehso2 2010.04.22. 14:03:15

Nekem nincsenek rossz tapasztalataim az orvosokkal kapcsolatban. Lehet, hogy csak véletlen, de akkor is szerintem sokan általánosítanak az orvosokkal kapcsolatban.
Tudni kell azt is, hogy már most rengeteg orvos és nővér hiányzik az osztályokról. Nem kapnak elég pénzt az intézmények és nem tudnak elég szakembert felvenni.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.04.22. 14:07:08

@Murderface: anyámnak 2008. április 25-én volt stroke-ja. Emlékezetes nap, apám születésnapja is ez volt...
Ha a kihívott ügyeletes orvos nem ismeri föl a jeleket és én nem erőszakoskodom a neurológián, anyám valószínűleg most egy tál karfiolként funkcionálna...
A mentő nem akart jönni, így kocsiba vágtam anyámat, és üvöltöztem az ügyeletes kisorvossal a klinikán, mert már nem volt bent szakorvos, és hétvége jött...
Sikerült megértetni velük, hogy a kihívott felnőttorvosi ügyelet munkatársa talán nem tévedett és ez mégiscsak stroke.

Anyám ma jól van. Némi - alig észrevehető - afázia, és a rossz emlék.

De ha az orvoson múlt volna...

lovacska30 2010.04.22. 14:09:42

hat nekem sincs jó tapasztalatom, egyedül voltam otthon mikor strokot kaptam.. hivtam magamnak mentőt, alig birtam elmagyarazni h hova jöjjenek mert a fel arcom nem mozgott, fel ora mulva oda ert a mentő- ez meg nem is lenne ba hisz ertem en h dugo van.. megizsgaltak es 1.3 mas vercukorral lataszavarokkal stb otthon hagytak es kaptam egy allergia elleni njekciot nemi nyugtatóval, mert h en vmin felhuztam magam.. ja es h masnap menjek el a házi orvosomhoz, ez szerda delutan vol t 2-3 között es hiaba mondtam h a dokim csak masnap delutan rendel.. hat a háziorvos kiakadt tovabb küldött aneurologiai jarobeteg szakrendelesre sürgössegivel, akik szinten kiakadtak, h akkor kit visznek be es tovabb a korhazba (kicsit fura volt h mindenhova el kellett gyalogolnom) a korhazban mar bent tartottak es szteroidokat kaptam mert meg voltam fazva pentek reggel mondtak h jo akkor ha mar nem csak a bal felem zsibbad hanem a jobb kezem is akkor kene egy MR ami szombat delutanra lett meg- na ekkor derült ki h stroke..
Pereskedni nem akartam, de az Egeszsegbiztosítási Felügyeletnek azert írtam, h nezzek mar utanna, h tulajdon keppen miert is hagyott otthon a mentő egyedül, strokeal..

venszivar 2010.04.22. 14:25:48

@lovacska30: Így jártál !!! SENKI NEM OKOLHATÓ !!! Ja csak TE !!!Mi a francnak kapsz strokót ???!!!!! OLD , MEG , aztán lesz ,ahogy lesz.....Ezt dobta neked a gép.... Ők "ártatlanok", mit kéne,hogy tegyenek ???? Ne zaklasd azokat,kik ebből élnek.....

lovacska30 2010.04.22. 15:11:53

@venszivar: bocs:)))) én kérek elnezest..

venszivar 2010.04.22. 15:25:44

@lovacska30: Na azért, nehogy pár Dr.-nak lelkifurdalása legyen s orvosságra kelljen költenie.....

VIGYÁZZ Magadra !!!

Motorpenis 2010.04.22. 15:55:05

Mi van, ha a szomszédok színeztek?
Milyen tünetei voltak a betegnek?
Milyen gyógyszert kellett volna felírnia?
Milyen kivizsgálásra kellett volna küldenie ügyeletben?
A traumatológiások honnan tudhatták volna, hogy stroke-ja volt? (Ők gipszeltek)
Milyen társbetegségei voltak?

Mr Kand 2010.04.22. 17:05:40

Mindemellett pedig már csak az az érdekes, hogy a média mennyit siránkozik azon mostanában, hogy hazánkban az infarktus és a stroke a vezető halálokok között vannak. De azt már nem teszik hozzá, hogy ebben a dologban az egészségügyi rendszer is jócskán ludas.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.04.22. 22:50:57

Egyetértek, így orvos ne viselkedjen. Mondjuk lehetőleg tanár, villanyszerelő és pék se, de itt nem őket osztják.
Csak a tisztánlátás végett, az időben trombolízisre került betegek közül csak kb. minden harmadik állapota javul. A javulás nem a 100% közeli gyógyulást, hanem a bekerülésekor rögzített állapothoz képest kisebb maradandó károsodást jelenti. Tehát ez sem csodaszer. (forrás: Saver, Archives of Neurology, 2004 július)

@Mr Kand: Abban, hogy nálunk az infarktus és a stroke ilyen előkelő helyen van, elsősorban a magyar lakosság siralmas egészségkultúrájának van szerepe.

dr. Sigmund Fraud 2010.04.23. 10:51:33

Ezt az egész háziorvosi ügyeleti rendszert úgy ahogy van fel kellene számolni a picsába.
Milyen egy elképzelés már, hogy pl. egy nyugdíj mellett dolgozó, negyven évvel ezelőtt családorvosi végzettséget szerzett orvost küldenek ki a lehető legnehezebb diagnosztikai környezetbe? Minimális műszerezettség, konzulens nincs, lakáson, sápítozó rokonok között. Aztán határold el, hogy simán csak leépült, nem vette be a Nootropilját, depressziós, koponyaűri vérzése van, srtoke-ja van vagy a száz másik lehetőség valamelyike. Életveszélyes baromság. A többség ezért csinálja azt, hogy mérlegelés nélkül utal mindenkit kórházba, eldugítva ezzel a sürgősségi ambuláns kapacitást. Szar úgy ahogy van.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.04.23. 15:31:36

@dr. Sigmund Fraud: A Nootropil baromira nem ér semmit a stroke megelőzése szempontjából.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása