A fizetős egészségügy sem jobb

2010.04.15. 09:48

Sziasztok!

Szeretnék inkognitóban megosztani veletek egy történetet:

Olvasgatom már egy ideje a posztokat és a hozzászólásokat, az utóbbiakban pedig többen kifejtették hogy inkább fizetnek magánorvosnak, de akkor viszont frankón el is látják őket. Az én sztorim nem durva, de pont erről, a magánpraxisról szól. Történt ugyanis hogy elég rossz géneket örököltem és sok probléma van a fogaimmal (a higiénia betartása ellenére). Édesapámmal karöltve járkáltunk a régóta praktizáló "családbarátja" fogorvoshoz, de mindkettőnknél sikerült többször hibáznia. Bár ezen problémákat ingyen és bérmentve megoldotta, azért mégsem volt kellemes. Így aztán nem meglepő, hogy a következő panaszommal (letört az egyik fogamból egy darab) már egy másik orvoshoz fordultam. Ismerősök ajánlották, utánanéztem a neten, egészségpénztáron keresztül is lehet fizetni, ráadásul viszonylag olcsón dolgozik.

El is mentem hozzá, hogy volna egy kis baj. Ránézett a problémás területre és azt mondta hogy először meg kellene röntgenezni, mert nem biztos hogy érdemes megmenteni. Kaptam is kapásból egy telefonszámot hogy azon érdeklődjek, mivel egy ezres ellenében időpontot kapok és percek alatt megvan az eredmény. Örültem mint majom a farkának, gondoltam normál TB-s úton erre egy napom rámenne egyébként (bár nem fogászati, de egyéb területen sajnos van tapasztalatom). A röntgen után (számlát kaptam ám!) visszamentem a dokihoz, aki az eredményt szemrevételezvén vígan betömte a fogam.

Kb. fél évvel később ugyanebből a fogamból megint letört egy darab. A tömés az frankón a helyén volt, alatta viszont alig maradt valami. Meg is mutattam az újdonsült orvosomnak, hogy mondjon valami okosat. Kijelentő mondat alig hagyta el a száját, csak felsorolt pár alternatívát, és akkor leszek szíves választani. Miután elcsodálkoztam, voltam szíves azt parancsolni hogy akkor tessék kiszedni (ha azt mondom hogy tömje be harmadjára, akkor megteszi...). Érzéstelenítő be, hatásszünet, asszisztens fejemre ráfog, miszter doktor úr pedig nekiáll hogy eltávolítson. Hát sikerült neki kapásból összeroppantani a fogamat úgy, hogy aztán az istennek se tudott a maradék csonkra rendesen ráfognia.

Láttam az arcán hogy bajban van, hogy sajnál, hogy nem ezt akarta. Aztán kénytelen volt elfogadni a tényt és írt nekem egy beutalót a szájsebészetre. A durván fél órás sikertelen foghúzás után úgy voltam vele hogy még frissiben el is ugrok akkor a fogklinikára, már nincs mit vesztenem. Ott aztán először újra elküldtek röntgenre, ami egy perccel sem tartott tovább mint az ezerforintos verzió...

Az eredmény láttán az ottani rezidens szintén megpróbálkozott a szimpla húzással, de úgy negyed óra után feladta és kért egy szikét. Miután összevarrta az arcomat, akkor kérdezte hogy allergiás vagyok e valamire (például érzéstelenítő) és még itt és itt alá kellene írnom. Ezzel igazából nincs is problémám, hisz ha tudom hogy allergiás vagyok, akkor még a szúrás előtt szólok, de akkor utólag se tessék megkérdezni, mert hát minek (szóval kapkodás és leszarás felső fokon az megy...). Megtudtam még hogy 1 hét múlva varratkiszedés, arról viszont nem tájékoztattak, hogy ha kimegy az érzéstelenítő hatása, akkor egy "icipicit" fájni fog majd. Miután otthon a könnyem is kicsordult, egy-két telefon segítségével sikerült megtudnom, hogy ilyenkor mit szokás adni az embernek. Ez a bizonyos gyógyszer vényköteles, de nekem hálistennek van egy gyógyszerész ismerősöm és rajta keresztül sikerült szereznem.

Ezt a sztorit elmeséltem édesapámnak, aki a végén a fejéhez
kapott. Az a bizonyos "családbarát" orvos pont arról híres, hogy nagyon ügyesen húz és pótol fogakat. Máshoz nem ért annyira, de az öregem protkóját ő csinálta és nem kellett szájsebészetre járkálni.
Megjártam 2 magánorvost és 1 TB-set. Egyik sem vált be, most mi legyen?

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruitella 2010.04.15. 11:02:12

Hmm, talán mégiscsak a "családbarát" dokinál kellett volna maradni? Vagy keresni egy negyediket...?
A fogászat az egyik legkényesebb terület. Nem azt mondom, hogy a többi az smafu, de (főleg felnőtt) fogsorokat rendbetenni, húzni, fúrni, faragni nem lehet egy leányálom. Tuti nem szándékosan és bunkóságból történt így az eset.

Brekkancs 2010.04.15. 14:17:28

A családbarát dokival jobban jártál volna

Káin 2010.04.15. 14:19:39

A fogdoki monnyon le.

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2010.04.15. 14:21:28

Kb. olyan a sztori, mintha arról írnál, hogy hiába szerelték fel a mentőautókat a legújabb defibrillátorokkal, mégis tömegével halnak az emberek az utakon...

Káin 2010.04.15. 14:30:05

@Sün‼: Akkor jó, nem csak én éreztem így :)

Cicmaláj 2010.04.15. 14:46:40

Nem jó ilyeneket olvasni, ha az embernek épp fáj a foga :S.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.15. 14:47:57

nagyon együttérzek a posztolóval, sajnos a fogdoki tiszta lutri, még akkor is, ha x ismerősnek bevált, nem garancia, hogy nekünk is be fog. A magánpraxis sem garancia semmire. Pár évvel ezelőtt egy kellemetlenkedő bölcsességfogat nézettem meg egy magán fogorvosnál, aki röntgen és érzéstelenítés nélkül állt volna neki kihúzni a ferdén nőtt, szuvas, gyenge szerkezetű fogat... úgy kellett elmenekülnöm a hentes székéből.
Később ezt a bölcsességfogat az sztk-s fogászat ambulanciáján húzta ki egy fiatal doktornő. Összesen 5db érzéstelenítőt kaptam, mindegyik után megpiszkálta és csak akkor fogott neki a húzásnak, amikor már semmit nem éreztem. Egyben kiszedte a fogat, és az érzéstelenítő múlása után sem fájt a helye, egy percig sem.

freeware2000 2010.04.15. 14:58:02

Úgy beszéltek erről a beletört fogról, mintha valami ritka eset lenne.

Sajnos gyakran előfordul, nem lehet felmérni mindig a fog állapotát, és ilyenkor a szájsebészet következik.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.04.15. 14:58:57

Háát szomorú, h így alakult. Amúgy a magándokid nem drága, az enyémnél saját röntgen van, a panoráma volt 4e a sime 1e. A tömésnél függ, hogy hány oldali.

Ha csak úgy törik a fogad és nem volt lyukas korábban akkor fluor izés tartalmú fogkrémre érdemes költeni pl. Elmex attól még a tojásod is megkeményszik (vagy az nem az a reklám?) :)

SZTKs dokival csak gyerekként találkoztam, húzni kiválóan tudnak, tényleg, volt, hogy 4-et szedett ki csak lidocainos spray-vel...

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.04.15. 15:04:22

Ez túl bonyolult történet. Ja, és túl sok az összetett mondat. A cím ütős, ez rendben van. Viszont a kopf teljesen hiányzik. Sajnos ez így egy alig fogyasztható massza.

PiBá 2010.04.15. 15:14:08

Attól, hogy magán, nem biztos, hogy szakmailag jobb is ...
Azt kellene kideríteni, hogy szakmailag ki a tuti, emberileg kit tudunk elviselni és ahhoz menni. De az infókat többnyire csak a laikus betegtársaktól tudjuk megszerezni ... van lehetőség bőven lyukra futni.

PiBá 2010.04.15. 15:15:08

@Márai Coelhó:
Akkor esetleg fogyassz mást! :) Nem a szórakoztatás a cél szerintem, hanem az, hogy beszéljünk a világ dolgairól. Az élményeket máshol kell hajszolni :)

leilana 2010.04.15. 15:18:16

Akkor én nagyon szerencsés vagyok az enyémmel. Rendes, jól dolgozik, és ha vmelyik fogam fáj, akkor soron kívül is fogad. Nem a legolcsóbb, de éppen az előbb felsoroltak miatt nem tántorítok tőle vagy 4 éve. A bölcsességfogam kihúzásánál összesen fél órát töltöttem a fogorvosnál és legjobban az érzéstelenító beadása fájt :-)

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.04.15. 15:20:45

@PiBá: Igazad van, de egy jól megírt story képes közelebb vinni az üzenetet a fogyasztókhoz. Pl. ebben nincsenek az érzelmi azonosulást segítő pontok, nem mutat fel értékeket, teljesen az olvasóra bízza a véleményalkotást. Elnézést, nem ragozom ezt tovább.

Rézvirág 2010.04.15. 15:31:22

Ha az a kérdés, hogy jobb-e a fizetős magán fogorvos, mint az SZTK-s, akkor azt kell mondjam, hogy jobb. legalábbis az én (sajnos elég szerteágazó) tapasztalataim alapján.
Persze ott is orvosa, meg foga (!) válogatja.

Van egy rendelő a Király utcában (a Deák tér környékén, nem tudom, az hanyadik kerület). Mindenkinek csak ajánlani tudom. Az árait nem tudom, 4 éve voltam ott, akkor nem volt különösebb horror a többi magánrendelő árához viszonyítva.
0-24 órában rendelnek, és nem úgy, hogy este 6 után kihúzzák ha fáj (lsd. SZTK), hanem éjjel is vállalnak gyökérkezelést.
A röntgen az olyan, hogy ki sem szállsz a székből, hanem ott rád adják a köpenyt, megcsinálják a felvételt, ami azonnal megjelenik egy számítógép képernyőn, amit úgy állítanak, hogy te is látod és a doki is, és szépen elmagyarázza, hogy mi van, mit fog csinálni.
+ én egy olyan dokit fogtam ki, aki még emberileg is toppon volt.

arconfosom 2010.04.15. 15:41:53

Nekem detto ugyanez a sztori, de nem voltam olyan szerencsés, mint a posztoló, ugyanis csak másnap délutántól volt szájsebészet

Addig otthon a beletört, meggyötört, nyílt fogammal szívtam

Ilyenek ezek

fkorbi 2010.04.15. 15:45:30

én is sokat szopok a fogaimmal.
(... hű, ez visszaolvasva elég meredeken hangzik, mindegy, röhögjetek rajta ti is.)
(... azért azt még tisztáznám, hogy nem "úgy" szopok a fogaimmal, ok? :D)

No, és én is magánfogászartra járok. Sajna egyre gyakoribb lett, hogy kapásból röntgen szükséges, vagy komolyabb beavatokozás porrá tört fogak miatt. Ezekről sok esetben nem az orvos tehet, egyszerűen benne van a pakliban, sokmindent nem lehet tényleg előre felmérni. Az persze kurvára kényelmetlen tud lenni, amikor félig leszedálva vérző szájjal, megreccsent és bennragadt foggyökérrel kell péntek késő délután fél hétkor szájsebészt keresni, majd hozzá elrohanni a város másik végébe. Sztem erre a megoldás az, ha olyan helyre jársz, ami egy komplett kis fogászati klinika, szájsebésszel, röntgennel együtt. Az ilyenek nyilván nem olcsók, bő másfélszerese is lehet az átlag piaci árnak. Viszont tényleg minden helyben van, nem kell beutalót kérned a rtg-re, és ott sorban állnod, hanem a mosolygós asszisztens kísér át a szomszéd rtg szobába, ha gáz van, ott van a szájsebész is - a dokim pl. direkt úgy foglaltatta be az időpontot, hogy vész esetén a szájsebész is áthívható legyen.

Ezrét szerintem ha neccesebbnek néz ki egy adott eset egy egyszerű tömésnél, akkor célszerű ilyen helyre menni, sokba kerül ugyan, de minimalizálható a megalázó és embert próbáló tortura esélye a röntgen és szájsebészkereséssel.

OoVICoO 2010.04.15. 15:49:44

Saját tapasztalat: kell egy profi fogorvos/szájsebész, sajnos nagyon drága, és ha bejelentkezel simán akkor kb 3 hónap a várakozási idő, viszont nincs várakozás helyben. Ha baj van lehet azonnalra is, de akkor meg várni kell a rendelőben sokat akár fél napot is. A székben ülve jönnek a poénok miközben dolgozik, észre sem veszed és készen van. Tökéletes munka. Amikor fogbeültetés került szóba azt mondta, hogy túl fiatal vagyok és 20-25 év múlva baj lesz belőle inkább még ne, pedig neki az lenne a pénz. Amióta ismerem nem aggódom a fogproblémák miatt.

victor vacendak 2010.04.15. 15:51:37

A gond csak azzal a ténnyel van, hogy az a fogorvos, aki a foghúzásról annyit tud, hogy ráfeszít a fogóval (emelőről még csak nem is hallott, nem hogy használni tudja) az inkább ne is álljon neki a húzásnak, egyből küldje szájsebre. Mindenki jobban jár. Persze sztk keretek között neki megéri lepattintani az apraját, lekódolni pontért, a nagyját meg majd a szájsebész kiszedi - aki szintén lekódolja. Így egy fogért kétszer fizet az OEP.

OoVICoO 2010.04.15. 15:54:28

A fog gyökeret ameddig lehet meg kell menteni hiszen arra lehet felépíteni az uj fogat. Ez történik a beültetésnél is, csak ott a csontba csavarnak egy csavart és arra építik fel az új fogat.
Nem szabadott volna kihúzni, csak akkor ha már menthetetlen.

victor vacendak 2010.04.15. 15:55:00

@OoVICoO: ez hülyeség. Nagyon sok fogorvos tud húzni, és akár műteni is, ha kell. Lehet, hogy nincs szájsebész diplomájuk. Ellenben soknak van papírja, de nagy favágók.
A gond az, hogy aki csak annyit tud a foghúzásról, hogy nosza ráfogok a fogóval azt lesz ami lesz (emelőről vagy annak használatáról nem is hallott - pedig azzal megelőzhető a feltár sok esetben), az ne álljon neki húzni. Hanem küldje azonnal szájsebészhez. Mindenkinek jobb lenne.
De ugye lepattintja az apraját, lekódolja pontért, a nagyját pedig majd kiszedi a sebész, szintén pontért. Így az OEP kétszer fizet egy fogért...

victor vacendak 2010.04.15. 15:58:31

@OoVICoO: újból hibás. A beültetésnél nincs már foggyökér! Hisz azt pótolja a fémcsavar...
Annak eldöntése, hogy mi menthető pedig az orvos dolga. Ott, akkor így döntött. A hibás döntés - olyan értelemben, hogy a megoldás a rossz irány miatt többe kerül, vagy bonyolultabb - pedig mindig benne van a pakliban. ideális esetben muszáj a változatokról felvilágosítani a pácienst, és igen is a székben ülő emberke döntse el, hogy a felvázolt lehetőségek közül melyiket válassza! Sőt, írjon is alá erről, hogy később ne legyen jogi eset az egészből.

kacorka 2010.04.15. 16:13:17

@Márai Coelhó: A posztoló nem üzenetet akar közvetíteni gognolom, hanem csak szimplán elmesélni a vele történteket.

FelixJager 2010.04.15. 16:21:01

"Miután elcsodálkoztam, voltam szíves azt parancsolni hogy akkor tessék kiszedni (ha azt mondom hogy tömje be harmadjára, akkor megteszi...)."

Na ezt nem kellett volna. Ínyszélig tört fogba is lehet gyári, vagy laborban öntött fémcsapot tenni, arra pedig egy koronát. Sokkal olcsóbb is, mint 3 tagú hidat készíttetni, vagy implantáltatni.

"Történt ugyanis hogy elég rossz géneket örököltem és sok probléma van a fogaimmal (a higiénia betartása ellenére)."

Van néhány zománc és dentinfejlődési rendellenesség, de ez a rossz fogakat örököltem duma iszonyatosan nagy kamu. Sokan azt hiszik, hogyha a szájukban tartják a fogkefét, vagy a nagymetszőiket sikálják, akkor minden foguk minden felszíne tiszta lesz. Hát nem. Lehet 2 percig is fogat mostni, meg naponta egyszer is, ha az hatékony. Fogkefe + fogselyem + antiszeptikus szájvizek, ezek nélkül nem megy, mert olyan az étrendünk.

A foghúzás meg lutri, elmondottak alapján egy felső kisőrlődről lehet szó, általában 2 gyökerű, amik szétállhatnak, röntgen sem ad támpontot, mert szummációs felvétel, ergo a sugárirányú görbeségek, devianciák nem látszanak.
Erősen destruált koronájú fogra, több felszínű cariessel meg koronát kellett volna tenni.
28-36 közötti fogorvost válassz, a képzésük már sokkal jobb volt, illetve van pár év rutinja is. Itt szerintem nem az öregebb a jobb.

Berci77 2010.04.15. 16:32:47

Mivel mi is fogászatból élünk van rálátásom az orvosok és rendelők közötti különbségekre. Sajnos a fogak beletörése előfordul, pláne ha valakinek eleve "gyengébb szerkezetűek" a fogai. Ez benne van a pakliban, úgymond a beavatkozás természetes kockázati tényezője. Semmiképpen nem műhiba. Akkor lenne az, ha az orvos nem utalt volna tovább szájsebre és hagyja a fenébe.
Természetesen van különbség ellátás és ellátás között, de ez nem feltétlenül csak az orvoson múlik. Édesanyám pl. TB által finanszírozott körzetet visz, édesapám magánrendelőt üzemeltet. Semmivel nem jobb orvos apám, mint anyám. Édesanyám is legalább olyan minőségű anyagokkal dolgozik. (hozzáteszem, hogy szar minőségű anyagok nincsenek is, van nagyon jó sok pénzért és kiváló anyag qrva drágán) Amiben van eltérés, hogy anyám nem engedheti meg magának azt az eszközparkot, amire apám annak idején beruházott. Itt kell megemlíteni, hogy egy digitális kis röntgengép+szenzor (RVG) kb 2-3 millió, egy digi panoráma RTG gép 6,5 millió, egy viszonylag komolyabb kezelőszék 8 millió kemény magyar forint. ezt egy körzeti rendelő nem tudja kitermelni.
ha valaki szeretne olyan ellátást kapni, hogy időben se legyen sok, ne kelljen elmászkálni külön röntgeneket csináltatni, akkor azt javaslom érdemes olyan fogászatot választani, ahol minimum van helyben RVG, panorámaröntgen, szájsebész és saját fogtechnikai labor házon belül elkerülve ezzel az ide-oda mászkálást, szájsebészkeresést baj esetén.
Amit viszont természetesnek gondolnék, hogy új páciens adatait felvesszük az első kezelés megkezdése ELŐTT, beleértve a különböző kórelőzményeit, ismert allergiáit és szedett gyógyszereit is. Furcsa, ha ezt egy orvos nem teszi meg.

Mellesleg csöndben jegyzem meg mert részben offtopik, de olyan csak szökőévente van, hogy valakinek csak úgy hirtelen minden előzmény nélkül megfájdul a foga jellemzően szombat este 8-kor. Ott már régóta volt egy kialakulófélben lévő caries, ami mostanra érte el a pulpát, vagy egyéb gond, csak a kedves beteg b@szott időben elmenni orvoshoz. akkor is tessék elmenni 6 havonta egy fogkőeltávolításra és ellenőrzésre, ha nem fáj. még olcsóbb is, mint később bánkódni, ha ki kell húzni. ezt most nem a posztolónak írtam, hanem általánosságban.

FelixJager 2010.04.15. 17:00:07

@Berci77: hehe, utolsó bekezdéssel egyetértek maximálisan

PiBá 2010.04.15. 17:01:10

@Márai Coelhó: Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez így is teljesen átjött nekem.

230e 2010.04.15. 17:04:06

Nos hetvenvalahány éves nagyim két hete kórházba került, mert fájt a lába, nem tudott járni, stb..

Érszűkület, nem műtik kapott egy marék gyógyszert, meg majd félévente infúziót.

Kórházból hazajött, a lába pedig még lilább mint valaha. Már könyörög azért hogy vágják le, mert egy hónapja nem alszik.

Házidokit kihívták, megnézte a gyógyszereket, és az egyikre közölte, hogy az bizony az érszűkület tüneteit csak jobban fokozza. Azaz ha a felírt gyógyszert nem szedi akkor lehet hogy jobban lesz.

Tehát az egyik helyen felírják, a másikon kidobatják, közben meg leesik a lábad?

Hogy is van ez?

FelixJager 2010.04.15. 17:10:08

Még egy záró gondolat a részemről:
sok helyen találkoztam már ezzel, hogy a fogorvost lehentesezik. Ehhez csak annyit szeretnék, hogy nem azért tanulunk 5 évet a diplomáig, utána meg még hármat a szakvizsgáig, hogy fogakat húzzunk. A fogorvosok nem szeretnek fogat húzni. Szükséges rossz. Van amikor muszáj. A szájsebészek sem szeretnek. Ma azért lesz valaki szájsebész, mert szeret műteni, daganatot, nyálkövet, illetve, hogy fejlett készségeket sajátítson el implantáció terén. A fogak megtartása az, ami a fő feladat lenne, de sajnos sokan erre nem adnak módot.

Berci77 2010.04.15. 17:21:40

@DrGenya:

ez ezexerint nem csak nálunk tapasztalat.
tipikus kezelési folymat:
1. ajánlanak minket, beteg eljön konzultációra fogfájással.
2. orvosunk ellátja a fájós fogat és felhívja a kedves beteg becses figyelmét további 6-8 lyukas/beletört/korábban félrekezelt fogra, melyek még konkrét panaszt (fájdalmat) nem okoznak ugyan, de el kellene azért látni.
3. beteg megköszöni a tájékoztatást egy "majd jelentkezem" felkiáltással
4. jó esetben fizet :-)
5. elballag
6. eltelik 3 hónap, a beteg jelentkezik péntek este 8 és hétfő reggel 6 közötti tetszőleges időben, hogy megőrül a fájdalomtól
7. közlöm vele, hogy sajna nincs orvos a házban, ez nem lakás, nem itt tartózkodik 7végén egyik orvosunk sem.
8. erre közli, hogy hát ő megfizeti
9. közlöm, hogy nem ez a gond, hanem NINCS ELÉRHETŐ ORVOSUNK, ügyelet 50 km-re az van.
10. megsértődik
11. többet nem jön, a városban hangoztatja, hogy milyenmocsokszemétállatok vagyunk, hogy hagyjuk szenvedni.

természetesen tisztelet a normális többségnek, ez a mese nem róluk szólt.

mindenesetre kiszámoltam pár éve, mennyibe kerül nekünk önköltségi áron csak az, ha beleültetek egy beteget a székbe egy ingyenes vizsgálatra. nem emléxem a pontos összegre, de valahol 5-6 ezer ft között volt. (gumikesztyű, szájmaszk, takarító órabére, adók, járulékok, amortizáció, stb.) azóta nem számolgatok ilyen hülyeségeket, de szívesen kiírnám, hogy VAN sürgősségi ellátás:
alapdíj 50.000 Ft
utiköltségtérítés az orvosnak 100 FT/km
valamint minden megkezdett beavatkozás 100% felárral megy

lenne nagy pislogás, asszem
:-)

Gazz 2010.04.15. 17:36:57

Azt tudnod kell, hogy a kiidegelt fog törékennyé válik, s ha örlőfogról van szó, akkor szép lassan elmorzsolódik, darabok töredeznek le belőle. Ez nem az orvos hibája. Kihuzatni nem jó ötlet, koronát kell tenni rá, úgy évtizedeket kibír még.

FelixJager 2010.04.15. 18:13:04

@Berci77:
ja ja, mennyi ilyen van...
huszonéves betegek tömkelege, akinek gyakorlatilag nincs ép fog a szájában, bejön, csináljam meg, tegyem rendbe, akiknél eddig volt kettő fogorvos az mindkettő egy hentes (egyik személyes jóbarát, másik tisztességben megőszült főorvos, szakmailag rendben mindkettő), mondom kell jönni vagy 20x, mert min. 10 fogát gyökértömni kell, párat húzni, jajj, húzni ne, meg neki 2 hét múlvára kéne, mondom szájhigiénét rendezni kéne, mert ha nem tanulja ápolni a száját, akkor semmi érelme, mert a tömések fogpótlások is tönkre fognak menni, dehát ő mossa, szondával lekaparok egy fogáról 6 deka lepedéket, nem szól, kezelési terv, vagy implantáció ide és oda, vagy a szakma szabályai szerint csak kivehetőt tudok készíteni, dehát ő olyan fiatal, mondom ez nem ezen múlik, rendben, majd jelentkezik. Duzzogva kimegy.
10. megsértődik
11. többet nem jön, a városban hangoztatja, hogy milyenmocsokszemétállat vagyok

Így lesz az emberből hentes.
Kivételek persze vannak

gogo boly 2010.04.15. 18:30:44

Hat elöször is viszgaltasd meg teted ph erteket. Ha savasvagy akkor tegyel ellene!Ha nem veresdki az összeset, protko a jövö!!!!!!!!!!!!

epres négercsók 2010.04.15. 19:15:53

Kacorka, küldtem én is a múlt héten egy fogszabályzós posztot, az megérkezett?

kacorka 2010.04.15. 19:36:48

@epres négercsók: Szia Epres. Sajnos a Te leveled nem érkezett meg :S. El tudnád küldeni újra?

Izsolt83 2010.04.15. 19:48:28

Szerintem a különbség az SZTK és a magán között az eszközökben van, vagyis én is úgy láttam. Mindkét helyen van jó és van rossz fogorvos. A lényeg: én is azon húszasok közé tartozom, akiknek elég sok rossz foga van, de attól, hogy rosszul mostam a fogam, nem mentem elsőre fogorvostól, nem használok szájvizet és fogselymet, attól még ember vagyok és kijár nekem is egy kis emberség és tisztelet hiába nem vagyok egy hibátlan fogsorú valaki. A szívsebészek sem ba@nak le valakit, mert egészségtelenül étkezett, nem mozgott/sportolt és nem ment elsőre orvoshoz, hanem segítenek és nem szapulnak. A másik gond, hogy ha elmegyek SZTK-ba nincsenek eszközök egyáltalán, ha meg magánfogorvoshoz megyek, akkor ad egy majdnem 1.000.000 Ft-os!!!!!!!!!!!! (több helyen voltam, a legolcsóbb 650e volt) árajánlatot, amire kész lesz. Na most komolyan elhanyagoltam, az én hibám, de ennyi pénze nincs mindenkinek. Egyébként nekem is húzták már fogam SZTK-ban nem is egyszer. A fogorvos mindig egyből szájsebészetre küldött, nem gyűjtötte a pontokat. Szájsebész meg tökéletesen elérzéstelenített és kihúzta, úgy hogy semmit sem éreztem. Szóval ha valaki tud egy emberséges!!!! nem annyira drága fogorvost, akkor küldje már el az elérhetőségét. :)

zeneigéniusz 2010.04.15. 20:22:26

A fogak szuvasodása illetve az arra való hajlam tuti, hogy genetikai eredetű!!!
Egyszerűen nem tudok mást elképzelni: nem egy általános iskolai osztálytársam már 8. osztályra túl volt vagy 5-6 húzáson, a többi foga is erősen romlott, pedig mostak fogat stb.
Ahogy itt olvasom tuti, hogy nem a szájhigiéné az első, DE azt aláírom, hogy a fogköveket minél hamarabb érdemes leszedetni! (Fogselyem) de ezen túl a fogmosás szart se ér.

(32 foggal rendelkezem 34 évesen, szüleim és bátyám is remek fogakkal, csak este és reggel mosok fogat és napközben sok édességet/cukros üdítőt iszok, 2 hónapja voltam fogorvosnál és fogkőszedésen kívül nem kellett semmit tenni.)

Ez csak genetika kérdése (sajnos).

epres négercsók 2010.04.15. 20:45:42

@kacorka: Persze, elküldöm :)
Meg is van, mi volt a hiba: x-et írtam a címzésbe ksz helyett :)

lehet más a propaganda 2010.04.15. 21:20:10

Van egy alapvető félreértés (vagy félreérthetőség) a posztban, amival nem először találkozom. Az hogy sikertelen egy orvosi beavatkozás önmagában NEM MŰHIBA!

Maga a posztoló írja hogy valami hiba van a "génjeiben" ami lehet fogképződési rendellenesség, bár ezt így nem lehet megítélni. Mindenesetre ha egyik fogorvosnál is tört és a másiknál is abból közvetve erre következtet az ember. Sajnálom érte, de nem biztos hgy az orvost kell hibáztatni, de hát ez olyan trendis, meg tudom érteni ha így kerekíti a sztorit

Én ősidők óta ugyanahhoz a fogorvoshoz járok, mindent meg szoktunk beszélni, csak jót tudok mondani róla

Berci77 2010.04.16. 00:04:42

@Izsolt83:

Na most olyan, hogy SZTK fogorvos nem nagyon van. Vannak TB által finanszírozott körzeti ellátásra szerződött társas vagy egyéni vállalkozó orvosok és TB-vel nem szerződött orvosok. Mindkét esetben az orvos viseli az ellátással kapcsolatos kiadásokat. Ha mondjuk egy TB körzet után kap az orvos 5-600.000 Ft-ot, akkor ebből kell fizetnie az alkalmazott(ak) munkabérét járulékostól, az anyagokat, eszközöket, saját munkabérét (vagy tagi kivétet), könyvelőt, amortizációt, karbantartást, stb.
Könnyű belátni, hogy ennyiből nem lehet finanszírozni egy viszonylag jobb géppark alsó hangon 20 milliós költségét. természetesen egy csillivilli rendelőbe ennél SOKKAL többet kell beruházni, amit nyilvánvalóan az orvos szeretne előbb-utóbb viszontlátni, tehát nem tud olyan áron dolgozni, mint az, aki az önkormányzattól "örökölte" a 20 éves berendezéseket. Sokan gondolják, hogy elmegyek ebbe és abba a szupi rendelőbe, aztán meg vannak sértődve egy árajánlattól, hogy mennyire pofátlan az ORVOS. Sokan igénylik a színvonalas ellátást, de nem hajlandóak megfizetni. Nekem is lenne IGÉNYEM arra, hogy bérelt Ferrarival járjak a telekre, de sajnos nem tudom megfizetni. Na de nem is hőzöngök, hogy miért drágább a bérleti díja, mint egy opel corsának.
Mellesleg nem tudom, mit kellene csinálni a fogaiddal, de van olyan beavatkozás-sorozat, amire adtam már én is bőven 2 millió fölötti árajánlatot. Hozzáteszem, mi vidéki rendelő vagyunk és talán ezért mondta a kedves beteg, hogy a főfaluban ugyanerre majdnem 4 milliót mondtak neki (hasonló színvonalú rendelőről beszélünk, a sarki hentes biztos olcsó ott is). Ha persze csak holmi tömögetés-gyökérkezelés volt a terítéken, akkor horribilis a számla.

Csendben jegyzem meg, hogy a TB egyre kevesebb dolgot finanszíroz, tehát a fogpótlás ott is ugyanúgy díjköteles. Lehet, hogy 2-3 ezressel olcsóbb, csak ott nehezebben kontrollálja az orvos a technikus által használt anyagokat. Hallottam olyan technikusról, aki kevesebbért vállalta egy korona elkészítését az orvos felé, mint amennyit én fizetek munkadíjat az alkalmazott technikusomnak. Az utóbbi esetben nyilván én veszem az anyagot, fizetem a járulékait a jóembernek, takaríttatom, fűtöm, világítom a labort és mondjuk megveszem a gépeket, berendezéseket. Csak azt árulná el nekem az a másik technika, hogy milyen fémből önti a korona vázát! alumíniumkilincsből?
És félreértés ne essen, szeretjük mi a fogfájós embereket, hiszen belőlük élünk. De azt már nem, amikor mi vagyunk a mocsok szemetek, mert nem tudunk idevarázsolni neki 3-4 munkatársat szombat este 8-kor a ő hanyagsága miatt.

lüke 2010.04.16. 18:35:10

ki gondolná azt a hülyeséget, ha pénzért van akkor jobb

lüke 2010.04.16. 18:36:13

@gogo boly:
ha savas vagy tegyél!
a gyomorban a ph 2
úgyhogy bevehetsz akármit...................................

lüke 2010.04.16. 18:37:10

s hogy mi legyen
menj Bécsben
s meglátod:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása