50000 ft, hogy emberszámba vegyenek

2010.01.15. 13:14

Elöljáróban elmondanám, hogy epilepsziás, depressziós-pszichés tünetekkel, és pánikbeteg vagyok. Sajnos minden évben kórházba kell mennem, hogy a gyógyszereimet átállítsák. Maximum 3 hét, amit benn kell lennem, de eddig még elviselhető volt a 3 hét. Most, gondolom az alant leírtak miatt, a két epilepsziás rosszullétem kimaradt a zárójelentésemből.


Már három alkalommal kezeltek a pszichiátrián, ahol általában gyógyszerátállításra megyek be, mert ezek a hangulatjavítók nem nagyon szedhetők egy évnél tovább, mert nagy a rászokás veszélye, és az új gyógyszert legbiztosabb kórházi ápolásnál beállítani, mert nem tudni, ki hogy reagál az új gyógyszerre.


Minden évben általában szeptemberben megyek be, mert kisfiam akkor már iskolás, és apukának könnyebb vele boldogulni, ha a gyerek napközben iskolában van. Tehát az első három alkalomnál mindig ugyan ahhoz a doktornőhöz kerültem, akivel már ismerjük egymást, és megbízunk egymásban, és is könnyebben megnyílok neki, mert azért elég nehéz egy orvossal nyíltan beszélni.
Tehát most is befeküdtem egy keddi napon, másnap vért vettek, és én vártam, hogy bejön az orvos a kórterembe, hogy kihívjon, és megbeszéljük a továbbiakat.


Mondjuk gyanús volt, hogy a Doktornő, aki az előző években kezelt, elment mellettem a folyosón, és csak a köszönésemet fogadta. Ez így ment 12 napig. A gyógyszereim még mindig azok voltak, amikkel bementem, semmi változás. Vizitnél a főorvos még csak rám sem nézett, semmit nem mondott, elment az ágyam mellett, mint ha én ott sem lennék.


Ekkor már tudtam, hogy valami oknál fogva nem a megszokott orvosomhoz kerültem, hanem a főorvoshoz. A 12. napon már nem bírtam tovább, bementem megkérdezni a nővérektől, hogy milyen lett a véreredményem. Kiderült, a Gamma GT magas, majdnem a duplája a megengedettnek, és a vérsüllyedésem is 78 volt. Lementem a főorvosi szobába, és szóvá tettem a főorvosnak. (Mellékesen megjegyezném, hogy a Gamma GT az alkoholistáknál és a narkósoknál emelkedik meg, de természetesen más okai is vannak, ám ezen az osztályon főleg az alkohol az oka.)


Természetesen a főorvos úr szerint sem kellene annyit inni. Mikor kikértem magamnak, hogy én nem iszom, akkor a válasz az volt, hogy minden alkoholista ezzel védekezik. Különben is ő így fejből nem tudja a véreredményem. Berágtam, és azt mondtam, hogy nem is nézte, de a beutalómat sem, mert még mindig ugyan azokat a gyógyszereket szedem és teljes erejéből rávágtam az ajtót, azt hittem, kijön tokostól.


Vizitkor természetesen megint elsiklott az ágyam mellett, de akkor már kifakadtam. Volt a szobánkban egy nő, aki büszkén dicsekedett vele, hogy ő 50.000 Ft-ot rakott a beutalójába.
Na, annak a betegnek az ágyánál mindig sokat időztek, sőt napjában többször is megkereste a főorvos. Tehát a vizitnél, amikor újra csak elment az ágyam mellett, elővettem az elsőáldozós modoromat, és utána szóltam, hogy én is itt vagyok. Igaz, hogy nem 50.000 Ft-ot csúsztattam a beutalómba, de attól még azt el lehetett volna olvasni. Nekem ha lenne ennyi pénzem lenne, a fiamnak vennék télikabátot és cipőt.


Ráadásul a fene sem kérte, hogy a főorvos betege legyek. Nekem nagyon jól megfelelt az eddigi orvosom, aki bár nem főorvos, de ezerszer különb a betegekhez való hozzáállása.
Én ide nem a betegségemet jöttem megvenni, hanem azt meggyógyíttatni. Feltette azt a pofátlan kérdést, hogy mikor kell a bizottsághoz menni. Mondtam, hogy 2011-ben, tehát nem nyert, nem a bizottságot akarom megtéveszteni, hogy pont kórházban vagyok a vizsgálat időpontján. Hozzátettem, hogy én nem tudok, és nem is akarok 50.000 Ft-ot fizetni azért, hogy itt emberszámba vegyenek.


Nem kell kinyalni, mint a fizetős betegnek, de jó lenne, ha a beutaltakhoz tartaná magát, és talán el is olvasná, miért is vagyok itt. Vagy már ahhoz is pénz kell, hogy olvasni tudjon? Na ezt elmondtam neki, vörösödött, kékült zöldült. Én már a kezem ügyébe készítettem azokat a dolgokat is, amelyeket hozzá vagdosok, de a szobatársaim lebeszéltek róla, mert akkor letett volna a "súlyosak" közé. (Mellékelve megírom, hogy a beutalómon az is ott volt, hogy dührohamok és sírógörcsök jelentkeznek, de rendszertelenül.) Akkor kegyesen felajánlotta, hogy ha engem megnyugtat, akkor vizit után menjek le és elbeszélgetünk. Én már akkor nem hittem benne, ezért a korábbi stílusomnak megfelelően válaszoltam, hogy akar a ... magával beszélgetni, én a régi orvosommal szeretnék beszélni. Ő is ott volt, és a főorvos megkérdezte, hogy akkor át tud-e venni?


Szegénynek, gondolom, elég ciki volt, hogy egy beteg a főorvos helyett őt válassza, de nem volt mit tennie, rábólintott. Már aznap este az új gyógyszereimet kaptam. Gondolom, a stressz kihozta belőlem az epilepsziás rohamot, ami azon a héten még egyszer megismétlődött.


Azóta átálltam az új gyógyszerre, beváltak, jobban vagyok, és a doktornő szerint a Gamma GT-m valamelyik gyógyszerem miatt emelkedik folyamatosan, de ezt majd állandó ellenőrzéssel ki lehet szűrni. Tehát ennyi az én történetem egy állami finanszírozású kórházról. Ennyire nyíltan, ennyire pofátlanul a szegényebb betegek orra előtt kifejezni a megkülönböztetést, felháborító.
Lehet, hogy abba a kórházba nem kell többé mennem, bár nem hinném, hogy meg meri csinálni, miután felhívtam rá a figyelmét, de ha a kirohanásom miatt engem valami hátrányos megkülönböztetés ér, meg sem állok az egészségügyi osztályig.


Tehát vigyázzatok, ne hagyjátok magatokat kizsigerelni, mert a betegségetek kezelése egy állami kórházban igenis ingyenes.
Köszönöm, hogy meghallgattatok, és kívánom, hogy minél kevesebben kerüljetek ilyen megalázó helyzetbe, ilyen betegségbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viola, a ló 2010.01.15. 19:18:53

Le kéne írni a kórház nevét és a főorvos úr nevét, mert így szart sem ér az egész.

füligjimmy77 2010.01.15. 19:24:42

Nem újdonság, faterommal is szórakoztak Nyíregyházán, megmondta, egy büdös vasat nem ad nekik, anyám bélelte ki azoknak a patkányoknak a zsebét. Egy csávónak ugyanabban a kórteremben gerincsérve volt, három hétig feküdt benn, nem műtötték meg, neki is a felesége fizetett, másnap reggelre kiírták műtétre.

ptapta 2010.01.15. 19:26:42

Nagyon megdöbbent, amit ír.
Én azért lettem jogász, hogy ilyen esetek ellen fellépjek. Örülök, hogy vette a fáradságot, és leírta mindezt. Bátor emberre vall. Én mindenképpen javasolnám, hogy az ügyben tegyen további lépéseket (a kórház igazgatónál hivatalos panasz, betegjogi képviselő) Ilyen esetben mindig felelősek vagyunk az "utánunk jövőkért".

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.15. 19:30:30

" de ha a kirohanásom miatt engem valami hátrányos megkülönböztetés ér, meg sem állok az egészségügyi osztályig."

Én már most sem állnék meg, azt a gecit ki kell rúgatni, menjen szart lapátolni, ahhoz nem kell emberség!

Kis Fülöp 2010.01.15. 19:35:16

Egy rezidens 110e forintot kap az egyetemétől. Utána osztályos orvosként(vagy szakorvosjelölt) 100e forintot kap. Egy nővér 70-80e forintot kap, pedig ő pelenkáz, mossa fel a hányást stb.

Addig egy professzor több százezer forintot kap a kórháztól, és akár milliókat hálapénzből.(Főleg igaz ez a sebészekre, onkológusokra, ortopédusokra)

Ők tehenek arról, hogy 2010-ben is itt tart a magyar egészségügy.

A történettel kapcsolatban van egy költői kérdésem: A háláját az ember nem utólag fejezi ki?

Előre pénzt szednek a "szolgáltatásért", amit amúgy az állam fizet. Majd egyszercsak az APEH rámozdul a hálapénzekből épült villákra, és akkor lesz vége a "jóvilágnak". Ez már politikai akarat kérdése...

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2010.01.15. 19:38:57

Azért betegség ide, betegség oda a posztoló részéről tanúsított útszéli bunkó, kereskedelmi televíziók show-műsoraiban általánossá vált magatartást mégiscsak mellőzni kellett volna. Hiába van igaza az embernek, nem ordíthat állandóan, nem oszthat ki kénye-kedve szerint embereket, egyszerűen azért, mert akkor szinte az egész napja ezzel telne el. Sajnos a posztolónak nincs annyi esze, hogy ezt belássa ...

Kopasz Szuzukis 2010.01.15. 19:41:47

Mielőtt valamelyik "okostóni" példálózni kezdene az egészségügyiek bérezésével, elmondanám a több évtizedes tapasztalatomat.
Rendszerint nem az igen rosszul fizetett alorvosok, beosztott szakorvosok tartják pofátlanul a markukat, hanem a "csúcsragadozók". Azok, akik már amúgy is a bérlista elején tanyáznak. Barátom felesége fülészetre vitte a gyereket. Boríték főorvos "úr" zsebébe. Még rá sem nézett a gyerekre, és bontogatta a borítékot, majd az egy db. 20ezrest látva megjegyezte: ennek a gyereknek két füle van ám. Persze, a gyereket csak ímmel-ámmal vizsgálta meg ezután. 2 nap múlva éjszaka "bedurrant" a gyerek füle, középfülgyulladás. Az ügyeleten egy szakvizsgás gyakornok srác a szakorvosa felügyelete mellett 2 órahosszat foglalkozott a kissráccal. Abszolúte paramentesen. Apuci, persze másnap meglátogatta főorvos "urat", és javasolta neki az előzetes beutalót a szájsebészetre, mert egyszerre kivert alsó és felső fogsor repanálását csak ott végzik.

Cicmaláj 2010.01.15. 19:42:36

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: Ne haragudj, de ne mondd hogy nálad még sosem ment fel a pumpa.

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2010.01.15. 19:44:00

Na, az igazság bajnokai, frissen végzett jogászkák is megjelentek ... Meg van mentve betegünk, az egészségügyünk, hurrá.

A ilyen kezdetű hozzászólástól támad hányingerem:
... azért lettem jogász, hogy ...

Gyomorforgató. Én meg más miért lettem lelkész, jogász doktor úr.

innye 2010.01.15. 19:44:08

@ Az igazi Vaszilíj Zajcev

nincs annyi esze?! olvasd már el a postot még egyszer, jóember.

sebi77 2010.01.15. 19:44:13

Gusztustalan dolog ez az egész hálapénzesdi, méltatlan az orvosokkal szemben is. Viszont amikor az SZDSZ előjött vele hogy akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, paraszolvencia helyett legyen normális piaci alapokra helyezve az egész, akkor mindenki sikítófrászt kapott.

Kopasz Szuzukis 2010.01.15. 19:44:32

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: baszki, egy depresszív-pszichotikus beteg nem tud ám úgy disztingválni, ahogyan azt a Te finoman czizellált, harmatos lelkivilágod elvárná.
Azért depresszív-pszichotikus, mert nem képes kontrollálni önmagát, bár ennek tudatában van. És ettől lesz depressziós.

Kis ember 2010.01.15. 19:44:43

Ezért járok én magánorvosokhoz. Sokkal olcsóbb és lehet reklamálni, ha valami nem jó.

retroflexus 2010.01.15. 19:45:02

nem érdekel, h mennyit keres az orvos, a fizetéséért kell, hogy ellássa a munkáját, nem beszélve a lelkiismeretéröl. voltam már én is kórházban, nem adtam egy fillért se, mint ahogy az én munkám során is pofán vágnám azt, aki pénzt kinálna nekem valamilyen eönyért vagy kivételezésért. inkább ott dögöljek meg a kórházi ágyon, de akkor se plusz pénzért gyógyitson, pedig nem vagyok sóher.

Öreg Sam 2010.01.15. 19:46:34

Kövezzetek meg,de nekem kicsit sántít a történet.
A mai (örökölt) poroszos hierarchiában egy profnak nem osztanak beteget. Van egy-több osztáklyos orvos,akik kezelnek,a prof csak vizitál,kvázi ellenőrzi az osztályos orvos munkáját.
Mindezekkel együtt nem vitatom,hogy az egész rendszer kicsit elavult.
Sőőőt,nem kell mondanom,hogy a sok panasz ellenére azért vannak üditő kivételek.

sebi77 2010.01.15. 19:48:58

@Kopasz szuzukis: Ez brutális. Én inkább tökönszúrnám magam mint hogy egy pár perces melóért 20e-t fizessek.

Tomzone 2010.01.15. 19:50:19

En 30-ert atallitom a gyogyszereid, marad teli kabatra is...

wiener 2010.01.15. 19:50:44

nagyon szomoru ami az egeszsegugyben van
az iro pedig mondja meg a nevet es a korhazat
legyen benne ennyi gerinc

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.15. 19:51:59

@sebi77: Az SZDSZ javaslataiban csak szavak voltak a helyzet megoldására, valós intézkedés egy sem! Azt soha egy libsi se magyarázta meg, hogy a vizitdíj miatt, vajon miért szűnne meg a "hálapénz" követelése? Ez csak komoly börtönbüntetéssel járó ügyekkel szüntethető meg, amikor van miért félnie az orvosnak!

soder · http://nincsilyen2.hu 2010.01.15. 19:53:08

@retroflexus: inkább ott dögöljek meg a kórházi ágyon, de akkor se plusz pénzért gyógyitson, pedig nem vagyok sóher.

Hidd el, ez simán megtörténik. Nagyanyám öccsét tavaly szépen lassan hagyták (éhen-) meghalni, pedig volt tömve pénz a nővéreknek de szartak vele foglalkozni.

tururú 2010.01.15. 19:53:13

@Az igazi Vaszilíj Zajcev:
na, megjött Az Olvasó, Aki Fordítva Látja A Világot.

egyébként ez lesz méginkább, a főorvos úr a "maradék", a jobbak meg elmennek. (már elmentek.)
sokan már egyetem alatt eldöntik, hogy nem fognak kevesebbért dolgozni többet, mint pl. egy buszsofőr.

és persze igazuk is van.

a posztolónak üzenem, hogy a hiba nem a főorvos úrban van, ugyanis a főorvos úr színvonala van megfizetve, nem magasabb, ezért az ő színvonalát kapja. ennyiért ez jár, keziccsókolom.

Rwindx 2010.01.15. 19:53:22

@Az igazi Vaszilíj Zajcev:
De, kioszthat, ha igaza van. A jelen esetben különösen. A szezont meg nem kellene keverni a fazonnal, ugyanis egy esetről van szó, ebből mégis úton módon lehetett levezetni azt hogy az írás beküldője útszéli bunkó mert "állandóan" kiszot valakit? Úgyérzem a bunkót a komment mögött kell keresni és nem a poszt mögött.

Nemcsak a világ formál bennünket de ha kicsit is de mi is formálhatjuka világot a saját rendelkezésre álló eszközeinkkel. Aki mindig kussban marad ha sérelem, vagy kár éri az szimpla hülye és korán fog halni, akkor is áldozatként.

gitáros 2010.01.15. 19:53:48

@Az igazi Vaszilíj Zajcev:
Te meg miért lettél az, b+, hogy ne kelljen "dolgozni"?
Persze, hogy ostoba kérdés, de éppen te miért nem tételezed fel valakiről, hogy hivatástudatból választott egy bizonyos pályát?

Dr Genya (törölt) 2010.01.15. 19:54:24

Feudális viszonyok uralkodnak az eü-ben.
És a csúcsragadozók,a napi tízezreket adómentesen zsebrerakók nem érdekeltek a rendrakásban.
Nekik hiába ajánlasz fel havi 400e ft fizetést,körberöhögnek.
Amíg őket nem teszik helyre nem lesz ott rend.

Kopasz Szuzukis 2010.01.15. 19:55:55

@sebi77: hát magadnak nem is, de ha a gyerekedről van szó, minden pénzt hajlandó lennél kifizetni. És a görények ezt használják ki.

Tony Zionist 2010.01.15. 20:01:34

kedves posztoló és hasonló cipőben járó kommentelők: csak fenyegetőzéssel megy: estére itt a fókusz, vagy a híradó stábja, ha nem vesztek emberszámba.

vagy a 'megy a neved, képed, telszámod a kurucra' is hatásos lehet.

ha ez sem segít, jöhet a cigánymódi: ahány családtagot csak tudsz, becsődíteni, és jól kiosztani az orvost.

Tony Zionist 2010.01.15. 20:03:35

@sebi77: hülye SZDSZ-es demagóg köcsög vagy.

leone007 2010.01.15. 20:04:19

@metal: a piaci alapokra helyezett egészségügyról volt szó, nem a vizitdíjról, olvasás megy-e? Aztán meg kezeljen téged sok olyan orvos akinek félnie kell, biztosan csak a műtétedre fog tudni koncentrálni. Okos.

leone007 2010.01.15. 20:07:08

@Tony Zionist: Ettől bizonyára jó/mégjobb ellátást és sok mosolyt kapnál minden egészségügyi dolgozótól. Köszönjük a MEGOLDÁSt.

sebi77 2010.01.15. 20:09:43

@Tony Zionist: Szívesen válaszolnék hasonló hangon de nem akarom hogy kimoderáljanak. Nem vagyok SZDSZ-es, és speciel nem értek egyet a javaslatukkal. De az igazi demagógia azt állítani hogy most egészségügy ingyenes.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.01.15. 20:10:24

Ez van...
Nézd a jó oldalát, mi viszont ingyen adjuk oldalunkat:)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.15. 20:10:37

@Szent Zebulon főállású szociálinkvizítor: Volt pár éve egy nagyon jó kezdeményezés ahol összegyűjtötték az orvosokat, hogy ki kér pénzt és ki az aki tényleg orvos. Bazi gyorsan bezárattak :( sajna nem állt mögötte olyan banda mint a kuruc.info mögött, hogy tűzön - vízen át folytatták volna...

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: De ordíthat. Sőt, ordítani a is kell. Had hallják minél többen. Had érezze az a patkány mindenki megvetését.

Én is csak azt tudom javasolni amit a ptapta, beteg jogo képviselő és jogi út.

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős politikai honlap

playgorro 2010.01.15. 20:20:17

Ilyen ügyekkel az Egészségbiztosítási Felügyelet is foglalkozik (www.ebf.hu/), vagy létezik betegjogi képviselő, elérhetősége minden kórházban ki van téve. Ez utóbbi hatékonyságáról nincs tapasztalatom, viszont az ebf két kézzel kapna az alkalmon, hogy szaglásszon egy kicsit.

egyenlítő 2010.01.15. 20:22:34

A tavalyi évben 56 milliárdra bacsülték a hálapénz nagyságát. A kórházban meghaltak 30 %-a (az USA-ban, de vsz. nálunk sem jubb az arány) bent szerzett fertőzésbe hal bele. És még a cigánybűnözés a legnagyobb problémánk...

trifid 2010.01.15. 20:22:43

@Az igazi Vaszilíj Zajcev:
Kedves Vasziíj!
Bár nem vagyok jogász, sem lelkész, de van némi tapasztalatom az egészségügyben, nem mint művelője, de mint szenvedő alanya. Ritkán találkoztam elhivatott, szakmáját kifogástalanul végző orvossal. Tisztelet a kivételnek, de legöbb esetben a pénz beszélt, én meg ugattam. Sajnos nekem csak az ugatás jutott. Egyes "orvosok" félistennek képzelik magukat, jobb esetben, ezért néha nem árt őket helyre tenni, még akkor sem, ha ezért hátrányosan kezelnek. Nem szabad meghunyászkodni és beletörődni a megaláztatásba, igenis hangot kell adni, hogy én ugyan olyan ember vagyok, mint "Ő", vagy még értékesebb. Ideje lenne ha rádöbbennének, hogy "Ők" vannak miértünk, és nem fordítva.

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.15. 20:22:46

@leone007: És a piaci alapok miatt mi változott volna?
"Aztán meg kezeljen téged sok olyan orvos akinek félnie kell, biztosan csak a műtétedre fog tudni koncentrálni."

Ha nem köcsög, és nem zsarol ki pénzt az elesett betegekből, akkor nem kell félnie. Az ilyen gennyláda meg inkább ne is operáljon, mert ez sem rám gondol, hanem arra, a következő betegről mennyit akasztjon le!

@tururú: "a posztolónak üzenem, hogy a hiba nem a főorvos úrban van, ugyanis a főorvos úr színvonala van megfizetve, nem magasabb, ezért az ő színvonalát kapja. ennyiért ez jár, keziccsókolom."

Ezt te sem gondolod komolyan ugye? Még a végén az orvosok az áldozatok, a szemét őket kizsákmányoló betegek helyett!

playgorro 2010.01.15. 20:23:19

@Öreg Sam: muhahaha, ez nem így van!! a profoknak is vannak betegei, már hogy ne lennének!!!

2010.01.15. 20:23:40

Ja és ha kiderül h te voltál akkor megnézheted magad a többi kórházban is.

moccmacckó 2010.01.15. 20:24:49

A férjem súlyos rákos beteg,több nehéz műtéten van túl, kell pénzt adni mert senki sem veszi a beteget emberszámba.A férjemet professzor műtötte legutóbb, a pénzt nem a zsebébe dugom a borítékban, hanem az asztalra csak úgy leteszem, nem láthatja mennyi, de mindig a "trendi" összeg. Az érsebész, a neurológus, a májsebész prof., sorolhatnám még... , olyan pillanatnyi gyorsasággal kapják föl a borítékot, mint a villám.

tururú 2010.01.15. 20:27:04

@metal: de komolyan gondolom. vannak jobbak, meg vannak ilyenek. ennyiért ilyet kapsz.

trifid 2010.01.15. 20:29:39

@moccmacckó:
Éljen az eskü, melyik is? Hipokratészi?
Régen volt, tán igaz sem volt!

Nick Leeson 2010.01.15. 20:29:53

Tényleg aljas pofátlanság amit egyes orvosok megengednek maguknak, de sajnos ez bizonyos szempontból az eü rendszerbe bele van kódolva.
Az hogy a legutolsó senkiházi, aki soha életében nem dolgozott és ezáltal semmi adót, TB-t nem fizetett, az is ugyan arra az ellátásra jogosult mint aki becsületesen végig dolgozta/adózta az életét, az egész családjával együtt.

Ha valamiért kevesen fizetnek, de mindenki használja az többnyire ide vezet...

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.15. 20:31:06

Már megint a lerágott csont: geci orvos csak hálapénzért hajlandó foglalkozni a beteggel! A másik fél álláspontjának ismerete nélkül tényleg nehéz egy pszichiátriai beteg elmondása alapján rekonstruálni a valós történetet, bár attól az még igaz is lehet.
Hadd tegyek néhány megjegyzést a történethez és a kommentekhez anélkül, hogy bárkinek igazat akarnék adni:
Az, hogy valakinek minden évben automatikusan be kell feküdni a kórházba, hogy a gyógyszereit átállítsák, hülyeség. Az ilyen típusú rendszeres felvételek többnyire a kórház finanszírozási bevételének javítását ill. az orvos részéről a hálapénz begyűjtését szolgálják. Ebben az esetben a beteg "gyógyítása" nem kötelesség, hanem lehetőség. Mivel nem sürgős ellátásról van szó, az orvost szinte semmilyen szakmai előírás nem köti, praktikusan azt csinál, amit akar. Ammennyiben a beteg konkrét elvárással érkezett a kórházba, az orvos "joggal" várja, hogy ellenszolgáltatást kapjon. A beteg pedig abban a tévhitben van, hogy neki az ellátás jár. Orvos és páciens tulajdonképpen "cinkostársak" az OEP pénzének teljesen felesleges eltapsolásában. Az eset nem kirívó, teljesen általános más szakmákban is: a vérnyomás, a vércukorszint beállítását, agyi keringésjavító infúziók beadását, stb. nálunk sokkal gazdagabb egészségüggyel rendelkező országokban ambuláns ellátás (gyakran háziorvosi) szintjén végzik, mivel úgy tizedannyiba kerül.
Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a hasonló alibi ellátások nélkül a kórházak azonnal csődbe mennének, ez is része a finanszírozásért folytatott iszapbirkózásnak.
Az orvosok bére (főorvosi szinten legalábbis) már korántsem olyan alacsony, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, persze messze elmarad a hasonló tudást igénylő, nagy felelősséggel járó egyéb szakmák hasonló szintű beosztásban dolgozó szakembereinek jövedelme mögött. Ez önmagában még nem indok arra, hogy a beteg pénzét akkor is kisajtolják, ha annak nincs, vagy nem akar adni. Viszont a beteg seggének nyalása tényleg nem munkaköri kötelességük, így azt számonkérni sem lehet rajtuk. A hálapénz elfogadása jogi értelemben korrupció ill. adócsalás. Az, hogy ezt érdemben nem büntetik, az állam bűne és egyetlen oka van: az egészségügy még mindig így kerül a legkevesebbe. A "feudális" rendszer fenntartása csak az orvosi hierarchia csúcsán álló 5-10% érdeke, a többiek azonban nem azon ügyködnek, hogy megváltoztassák a rendszert, hanem hogy egyszer ők is a piramis csúcsára kerüljenek.
A nép pedig népszavazott a rendszer fenntartása mellett. (A piaci alapon működő biztosítási rendszert most nem elemezném.)
Ezzel a kör bezárult. Lehet továbbra is írogatni a geci orvosokról szóló posztokat.

standup 2010.01.15. 20:31:56

Utólag már vicces sztori, bár akkor még egyéb bajok miatt nem tudtam röhögni rajta. Diplomáciapárti vagyok, elvileg.
Nem nagyon szoktam beteg lenni, de pár éve egy felfázás ráhúzódott a vesémre és istenes görccsel kísért vesegyulladásra ébredtem.

Hajnalban nem volt hirtelen jobb ötletem, egy egészségügyben dolgozó rokont szedtem ki az ágyból, hogy vigyen kórházba, mert mindjárt túladagolom a fájdalomcsillapítót, annyira görcsölök.
A kórházban már az emberség morzsája is kiveszett belőlem a 40 fokos láz és a görcs miatt, magamon kívül morfiumot követeltem minden fehérköpenyes embertől. :)
A mellettem a váróban ülő bőbeszédű bácsit olyan lendülettel küldtem el a zivatarosba, hogy ihaj.
Némi soronkívüliséget szereztem azzal, hogy a rokon (másik kórházban dolgozott gyógytornászként) meglobogtatta az egészségügyi kártyáját.
Nem akarok rangban hülyeséget mondani, de az ottani fő-főkutyához kerültem. Először nekiállt vitatkozni, hogy biztos a vesém fáj? Mondom mi a rák fájhat még ott? A májam vagy a tüdőcsúcsom? Nem vagyok orvos, de azért a belső szerveim helyével tisztában vagyok. Amennyire fájt, ha adnak egy filcet, körbe is rajzolom. (Eléggé útszéli stílusban adtam elő, mert csak azon járt az agyam, hogy adjanak valamit, amitől elmúlik a fájdalom...)
Még mindig szkeptikusan végigtapogatta a jó vesémet, megnyomogatta. Akkor már visszaszóltam, hogy az nem fáj, törődjön azzal, ami fáj. Azt is megnyomta, én meg lendületből felmásztam a falra nem kevés anyázás közepette. Doki persze jogosan kiakadt. Azért lelkiismeretesen elvégzett minden vizsgálatot, majd a kezembe nyomott gyógyszert.
Másnapra elmúlt a fájdalom, csak a véreredményeim voltak brutálisak. Akkor már tiszta fejjel elnézést kértem a viselkedésemért - hát mindjárt mosolygósabb lett.
A második balhé abból volt, hogy az eredményeim miatt bent akartak tartani, de én foggal-körömmel haza akartam menni. (Ami hülyeség volt, mert másnap produkáltam egy fél napos eszméletvesztést, de még utána is az otthon maradás mellett kardoskodtam.)
A nővérek tündérek voltak, első vérvételnél látványosan sápadtam, meg habogtam, hogy én félek a tűktől... lezártak egy vizsgálót miattam, hogy nyugodtan menjen le a vérvétel és ne a padlóról kelljen felmosni, mert beájulok.
Valami kórházi protokoll miatt két hónapig utánkövették az eredményeimet. A doki már a színem alapján tippelte, hogy jobban vagy rosszabbul vagyok-e.

Biztos, hogy előny volt az eü-s rokon, illetve az, hogy a sok nyolcvan éves papa között felüdülés lehetett egy fiatal páciens.
De utólag már hálás vagyok a türelemért, mert - hiába érthető a fájdalom miatt - eléggé paraszt módon viselkedtem az elején. Ez később nem csattant rajtam, nem hozták elő, úgyhogy még nekem égett a pofám. Ajándékot, pénzt nem vittem - illetve a nővéreknek hordtam a csokit, de utólag, hálám jeléül. Nem voltam egyszerű eset (viselkedésre, nem orvosilag), de mégis nagyon kedves és lelkiismeretes volt velem mindenki, akivel csak ott találkoztam.
Helyszín: Péterfy, urológia

trifid 2010.01.15. 20:34:43

@az aki:
És gondolod, hogy így megy a megkülönböztetés, hogy ki fizet TB-t és ki nem?
Nem, ki milyen vastag, olyan elltást kap. Sajnos!

fraki 2010.01.15. 20:38:47

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: Így van, te azért lettél lelkész, mert ilyen hülye vagy.

standup 2010.01.15. 20:39:09

Még egy ismerősi körben megesett történet - azóta is anekdota:
Betegeskedő, középkorú férfiismerősnek tüdőproblémái voltak. Az orvos előtt még elment a leleteiért, hogy azokat is bevigye magával, immár a kezelés vége felé. Egy sima postai borítékba belehajtogatta. Belépett az orvoshoz, köszönés közben nyújtotta a borítékot és folytatta volna, hogy "...behoztam a leleteimet", de az orvos kikapta a kezéből, hogy "jajj, nem kellett volna", majd zsebrevágta. Szegény ismerős kicsit téblábolt, hogy szóljon-e, de nem mert, inkább elköszönt és kihátrált. Azt azóta is találgatjuk, hogy milyen arcot vághatott az orvos, amikor megtalálta a borítékban a leleteket :)

leone007 2010.01.15. 20:40:13

@metal: ja, hát azt beszéld meg sebi77-tel, én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy nem arra válaszoltál amit ő írt. Egyébként Bokros Lajosnak vannak nagyon jó írásai ebben a tárgykörben, legyen a google a barátod.

Mellesleg a börtönbüntetés butaság, akkor is ha irgalmatlan nagy tahóság előre pénzt kérni. Csukhatnád börtönbe a fél orvostársadalmat, és akkor ki marad gyógyítani? Az a baj, hogy olyan sokan vannak akik az interneten szájkaratéznak, meg börtönbüntetésről álmodoznak, aztán amikor betévednek egy orvosi rendelőbe, lapítanak, mint szar a fűben. Egyszóval nem csak a "megoldási javaslatok" ostobák és átgondolatlanok, hanem "hozzáadott" stíus is nevetséges.

Legfőképp azért, mert az itthoni orvosok nagyon rosszul keresnek. Persze lehet azt mondani, hogy tessék ennyiért dolgozni, de azért az elgondolkoztató, hogy 10 éve dolgozó orvosok alapbére 110e nettó (v.ö.BKV sofőrök fizetésével). Mi van ha ezek az emberek szépen elmennek innen, mert sztrájkolniuk nem lehet, és nagyon jól tudják, hogy ebben az életben, ebben az országban nem fognak kapni normális fizetést, mert még a diplomás átlagbér is álom számukra? Ki fog ebben az országban titeken, engem majd gyógyítani?

Azt gondolom, aki a paraszolvencián, leginkább az előre kért paraszolvencián kesereg annak el kellene gondolkoznia azon, miért van ilyen helyzet. Mi lenne ha mondjuk a nagytudású főorvos államiban napi 3 beteget operálna (ingeyn, 1 éves előjegyzés mellett), magánban pedig még3-at (pénzért 2 hetes előjegyzés mellett). Megfizetnéd hogy bekerülj hozzá, vagy megelégednél egy kisebb tudású kollégájával?

v2peti 2010.01.15. 20:43:30

" metal · electric.blog.hu 2010.01.15. 19:51:59
@sebi77: Az SZDSZ javaslataiban csak szavak voltak a helyzet megoldására, valós intézkedés egy sem! Azt soha egy libsi se magyarázta meg, hogy a vizitdíj miatt, vajon miért szűnne meg a "hálapénz" követelése? Ez csak komoly börtönbüntetéssel járó ügyekkel szüntethető meg, amikor van miért félnie az orvosnak! +"

Szép vastag boríték lett volna, ha valaki 19700 Ft-ot rak bele, az orvos kinyitja, majd meglátva a sok aprópénzt eltorzulna a mosolya. :)

leone007 2010.01.15. 20:47:32

@werem: hey, de egyezik a véleményünk. :)

klondike 2010.01.15. 20:54:22

Annyit azért hozzá tennék, hogy a megnövekedett gamma gt nem alkoholista specialitás, inkább csak májbetegség tünet. és nem minden májbeteg-alkoholista. Lásd hepatitis fertőzések, stb.

Üdv. egy májátültetett

csorsza 2010.01.15. 20:58:06

@sebi77: ugyanúgy elkérnék a lóvét. Szerinted, ha mondjuk 150eFt helyett 250eFt nettót kapna egy orvos, az kompenzálná a havi 300eFt hálapénzét?
A sok pénznél jobb a több. ősi igazság.

Az orvosok maguk a legjobban érdekeltek a jelenlegi káosz fenntartásában, igazi maffia.
Aljasul visszaélnek a betegek kiszolgáltatottságával, tisztelet a kevés kivételnek.

leone007 2010.01.15. 21:01:17

@csorsza: csak hogy képben légy: 1. 150 nettó igencsak főorvosi szint, 2. nem, nem 250 nettóra gondoltunk, 3. honnan ez a 300 paraszolvencia? Szerintem átlagban sem jön ki ennyi, és jobb ha tudod, hogy az orvosok 75%-a messze nem kap ennyit havonta.

Nem kevés a kivétel. Ebben (is) nagyot tévedtek.

v2peti 2010.01.15. 21:02:40

Azt hallottam pár éve, hogy a szerbeknél nem divat a paraszolvencia. Pedig ott sem fizethetik őket agyon!

Nuclear Winter 2010.01.15. 21:03:38

@az aki: ott a pont.
Az egészségügy kurvára nem ingyenes.
A TB-kártya egy vicc. Tessenek nézni van e mögötte tényleges befizetés.ha nincs, ellátni, hogy ne dögöljön meg ott helyben, majd szívélyesen kitessékelni. aviszontlátásra. momentán a fizetésem 51%-a megy el adóra minden hónapban. A feleségemmel az ultrahangon ki kellett várnom a 10 kisebbségi testvért, akik fennhangon üvöltöztek a folyosón. ja, sebaj, az ő ellátásukat is én fizetem és uyganazt kapják mint én. Lófasz az állam picsájába...(elnézést, ha vki az gondolja hogy én vagyok az első cigányozó, a történetnek nem ez volt a lényege..)

leone007 2010.01.15. 21:04:12

@v2peti: lehet, azt viszont konrétan tudom, hogy szakmailag, felszereltségileg sokkal rosszabb az egészségügyük, mint a magyar.

v2peti 2010.01.15. 21:04:29

A másik meg az, hogy az aneszteziológus, a laboráns és még sok egyéb orvos csak a fizetéséből él. És a bérkategóriák megállapításánál nem veszik figyelembe, hogy ez hálapénzes szakterület, vagy nem.

milu vagyok:) 2010.01.15. 21:06:23

@Az igazi Vaszilíj Zajcev:
12 nap után, betegen, megalázottan, kiszolgáltatottan, szegényen én is a rosszabik oldalamat mutatnám, és kurvára nem jópofiznék.
Ja és én pl. nem nézek maúnika sót

v2peti 2010.01.15. 21:06:55

"lehet, azt viszont konrétan tudom, hogy szakmailag, felszereltségileg sokkal rosszabb az egészségügyük, mint a magyar. "
Okés, elismerem. Viszont nem ellentmondás. Mert azzal az indokkal is kérhetne pénzt, hogy annak egy részét műszerre költik.

v2peti 2010.01.15. 21:09:09

"@leone007: 3. honnan ez a 300 paraszolvencia? "

Ha hetente van egy 50 000-es és hetente 2 20 ezres beteg, akkor már össze is jött.

Persze ez erősen orvosfüggő.

leone007 2010.01.15. 21:09:48

@v2peti: persze, hogy nem ellentmondás, sőt! Épp arról folyik a diskurzus, hogy miért ilyen szar a magyar egészségügy, és arra apróbáltam rámutatni, hogy ha nincs pénz, nincs jól működő, modern egyészségügy. Szerbiában sincs. Itt sincs.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.15. 21:11:54

@leone007: Nehéz nem haragudni azokra, akik csorsza-hoz hasonló ostobaságokat hisznek, és ezeket még terjesztik is.
Tegyük hozzá, hogy valóban van olyan orvos, akinek megvan a havi 300e (sőt sokkal több) tisztán zsebbe, de ők egy igen szűk réteg. Valóban van nem egy pénzéhes hiéna, aki a legvadabb módszerekkel szedi ki a betegekből a pénzt, de ők is kisebbséget alkotnak. Az orvosok többsége becsületesen dolgozik, és egyszerűen elteszi, amit adnak. Ami nem olyan sok, és az is egyre kevesebb. Nem kér, nincs is abban a helyzetben, hogy kérjen, örül ha van olyan betege, aki tud és akar is valamennyit "hálálkodni".
És ami a legfontosabb, a rendszerre, annak működésére az orvosok 98%-ának semmiféle befolyása nincs.

leone007 2010.01.15. 21:13:45

@v2peti: azért ez nagyon valóságtól elrugaszkodott gondolat. 50ezres para? max professzornak, vagy nagyon "ügyesen" sarcoló főorvosnak. 10 éve vagyok orvos 2 ujjamon meg tudom számolni hány 50ezres parám volt. És nem labororvos vagy, sem anesztes.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.15. 21:14:31

Az ilyen elolvasa utan sokszor megfordul a fejemben, hogy inkabb a fizetos betegellatast valasztanam.

A masik ami foglalkoztat ilyenkor, hogy mi a fenenek fizetjuk a TB-t ha a doki(k) csak penzert hajnaldoak ranezni a betegre.
(Tisztelet a kivetelnek.)

macchiato 2010.01.15. 21:17:13

Sosem értettem, miért gondolja valaki, hogy ha pl. az eü privatizált lenne, akkor minden beteg megkapná az ennél sokkal jobb ellátást. Minden privatizált dolog természetszerűen profitot akar termelni saját magának. Ezért nem is hibáztathatjuk. Tehát ugyanannyi pénzből akkor járunk jobban, ha NEM profitérdekeltségű bagázsra bízzuk a közös pénzünket. (és akkor nem beszéltem arról, hogy az eü-nek szolidaritás alapúnak kell lennie, mert ma nekem, holnap neked kell, de ez itt most nem lényeg)

A blogoló szerintem bátor volt, hogy így mert viselkedni, mert valszeg más nem hatotta volna meg ezt a paraszt orvost, aki nem kevésbé alpári módon viselkedett, csak nem olyan hangosan. Viszont annál kártákonyabban. Lehet nagyon halkan és disztingváltan is ölni.

Lehet, hogyha én epilepsziás lennék, én is pánikolnék attól, hol jön rám és mikor a roham és ettől az egésztől borzasztóan boldogtalan, depressziós lennék.

A gyógyszereknek pedig igenis rövid és hosszútávú mellékhatásaik vannak, +rászokáshoz is vezethetnek, tehát ez nem az évi befektetés nem trükközés. De ha az orvosi protokoll nem engedné, akkor be sem fekhetne a kórházba.

leone007 2010.01.15. 21:17:56

@werem: mi a túró? visszaestek a sebészek? :) sic transit...

stanyecli 2010.01.15. 21:18:05

Ezért kellett a "zemberekkel" eltöröltetni a 300 forintos vizitdíjat, hogy ötvenezresével aduk vissza, ugye? Okostojások.

Tony Zionist 2010.01.15. 21:20:20

@leone007: gondolom milyen szívesen mosolyogna a doki a fókusz kamerájába azzal a váddal, hogy 50ruppó nélkül szarik a betegre. etikai vizsgálat a média keltette túlbuzgóság végett stb stb.

asszem a doki hozzáállása egyből megváltozna.

vki itt a buszsofőrökkel vetette őket össze fizetés végett, mert az orvos kurva sokat dolgozik és nagy a felelőssége.
buszvezető keveset dolgozik? kicsi rajta a felelősség? jah, végülis csak ezrek életéért felel nap mint nap. egy orvos max 1 embert tud megölni egyszerre, ha elbasz vmit, de egy buszvezető ha letarol egy teli megállót csúcsforgalomban?

persze, hogy elmennek az orvosok külföldre. ide meg majd jönnek orvosok szegényebb országból

de kérhetünk kubától is segítséget, orvosi téren a világ elitjébe tartoznak, és jelentős segélyprogramjaik vannak :p

Rwindx 2010.01.15. 21:21:12

@stanyecli: Nyilván a féreg nem nyújtaná a mancsát ha 300Ft-t becsengetett volna az automatába a beteg mi?
Gondolkodni ki fog?

macchiato 2010.01.15. 21:24:25

Ja és az orvosi egyetem költségtérítéses szaka évi kb. 1-1,5 millió Ft, ezt beszorozzuk 5-el és nem örülünk, ha elmennek ebből az országból utána, mert ha kinn képződtek volna, ahol később sokat keresnek, nem ingyenes lett volna az oktatásuk.

Mindazonáltal persze meg kellene fizetnünk a jó tanárokat (de csak a jókat) a tűzoltókat, persze az orvosokat is és még néhány kiemelt szakmában dolgozó embert.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.01.15. 21:25:26

"miután felhívtam rá a figyelmét, de ha a kirohanásom miatt engem valami hátrányos megkülönböztetés ér, meg sem állok az egészségügyi osztályig."
Én nem hívtam volna fel rá a figyelmét.
Simán felnyomtam volna.

leone007 2010.01.15. 21:26:42

@macchiato: nehéz kérdés, de láttam milyen volt a kórház ahol dolgoztam amikor állami (ökm-i) kézben volt és látom most (kft), ez alapján igazad is van. A baj csak az, hogy a kft vezetőit nem érdekli a gyógyító munka, csak az, hogy minél több pártközeli cégnek szervezzenek ki felesleges beruházásokat minél magasabb áron. Így valóban nem működik a kapitalizmus.

A baj az, hogy a TB-t nem érdekli milyen színvonalú szolgáltatást vásárol, és még ezt a sokszor silányat is nagyon nem fizeti meg. Egészség-gazdaságtannal foglalkozó barátomtól kérdezték már meg britek, németek, hogy hogy a francba lehet ilyen kevés pénzből egyészségügyet működtetni. "Hát úgy, hogy szar a szolgáltatás."

joerg 2010.01.15. 21:30:20

@Metroban legjobb a Gaarfield:

ott a pont

k jól összefoglaltad

ezen nincs mit szépiteni

mokas_gizi 2010.01.15. 21:32:31

aljas dolog volt, ez tény hiszen aki keres 80.000 hogyan tudna fizetni...

Bár az is szomorú, hogy egy orvos aki tanult X évet és egy vagyont költött a tanulásra keres 120.000Ft-ot kb...

Külföldön meg tárt karokkal várják/vannak havi 1.000.000 fizetésért, lakással stb...

leone007 2010.01.15. 21:33:30

@werem: na valami itt nem stimmel, nincsenek a sebészek a top10ben, ilyen nincs.

mdsalaries.blogspot.com/2006/11/general-surgeon-salaries.html

250e-336e USD

deflorator 2010.01.15. 21:37:19

A posztból nekem az derül ki, hogy nem az orvossal van probléma.

avicularia 2010.01.15. 21:39:22

borzasztó...

pár éve egy közeli hozzátartozóm kis híján az életével fizetett egy műhibáért az egyik meglehetősen rossz hírő budai kórházban.

Ugyan a praszolvencia és az orvosi műhiba két külön téma, mégis eszembe jutott a "Mik vagytok ti, Istenek?" című könyv, itthoni esetek feldolgozásával készült.

Ugyanakkor mindíg el kell mondani, hogy ahogy a kutató a pipettázással, az ács az asztallal, úgy az orvos is hibázhat a beteggel mert ő is ember, csak munkája "tárgya" okán a legapróbb hiba is felháborodást kelt.

Pistie 2010.01.15. 21:44:04

Sajnos anyukám nyáron bekerült egy kórházba. Műteni kellett, sebészet. De a sebész nem fogadott el pénzt: "Erről szó sincs". Bár szerintem az orvos nem azért van ott, hogy a szó szoros értelmében emberszámba vegyék a beteget, az a nővérek és a rokonok feladata, az orvostól bőven elég ha meggyógyítja.

bumburnyák 2010.01.15. 21:44:38

Nem olvastam végig az összes kommentet, de a sok fárasztó nyafogás helyett, jó lenne ha valaki elmondaná végre: Ki az a hülye, aki azt mondta, hogy a főorvossal kell gyógyíttatnia magát? Bár a posztoóló szerint nem saját döntés volt az szabad orvosválasztás, de tehetett volna ellene valamit.
Ha a síkhülye nem a rangot nézné, talán meg is gyógyulna.
Murphytól szabadon: aki tudja - csinálja, aki nem - tanítja, aki pedig tanítani sem tudja - irányítja.
A fasz főorvosok csak a pénzt nézik, tessék a kisorvoshoz fordulni!

4ttys 2010.01.15. 21:45:29

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: olvasd vissza amit írtál, nekem meg tőled van hányingerem. semmi építő jellegű, csak mocskolódás. ha jogász legyen büszke rá, különösen ha jó ügy mellett szól. mellesleg ha nem írja, hogy jogász akkor okostóninak titulálod. szégyelld magad

Lakatosné Kati 2010.01.15. 21:46:49

Nem a Szent Imre kórházról van szó?

böme 2010.01.15. 21:46:52

Birom az ilyen összehasonlításokat, amikor az orvost összehasonlítjátok a buszsofőrrel... Buszsőför bárki lehet 8 általánossal is, ha megszerzi a busz vezetéshez szükséges jogosítványt. Ha elhelyezkedik mondjuk a bkv-nál, egyből keres 250 nettot és akkor sztrájkol, amikor akar. Orvos először tanul 6 évet az egyetemen, majd 3 évet rezidenskedik (amit épp 5+4 évre szeretnének felemelni), majd amikor szakorvos lesz keres 90 nettot, sztrájkolni pedig nem szabad neki. Közeli rokonságban akad orvos, szakterületén benne van a legjobb 20-ban az országban. 35 év munka után az alapfizetése 120 netto, ami havi 20 ügyelettel feltornázható 150 nettora... 120-at körülbelül egyetem alatt kerestem diákmunkával... Persze hogy elfogadja a borítékot, különben a családját sem birná fenntartani. Nem véletlen, hogy a fiatal orvosok nagy része külföldön keres munkát: havi 4 hétvégi ügyelet 3000 euró, teljes munkaidő napi 6 órában 7000 euró. Emiatt van már most is sok területen orvoshiány itthon. A gyógyítás ugyanúgy szolgáltatás, mint bármi más, csak ezt épp sajnálatos módon az állam pofátlanul alulfizeti. A fodrászhoz sem mentek pénz nélkül, ha minőségi ellátást akartok, vigyetek az orvoshoz is! Én is szoktam és nem sajnálom! Szerintem csak az kritizálhatja a hálapénz rendszert, aki az orvosi egyetemhez hasonló minőségű egyetemet végzett, többet dolgozik, mint az orvosok és hasonlóan, vagy kevesebbet keres!!!

ptapta:
Te sem kizárólag hivatástudatból lettél jogász, hanem a pénz is inspirált. 10 ezer forintos órabérrel könnyű ugrálni és osztani az észt, csak az a baj, hogy egy sima tárgyalás napon megkeresheted az orvosok havi keresetét tisztán...

böme 2010.01.15. 21:47:38

Birom az ilyen összehasonlításokat, amikor az orvost összehasonlítjátok a buszsofőrrel... Buszsőför bárki lehet 8 általánossal is, ha megszerzi a busz vezetéshez szükséges jogosítványt. Ha elhelyezkedik mondjuk a bkv-nál, egyből keres 250 nettot és akkor sztrájkol, amikor akar. Orvos először tanul 6 évet az egyetemen, majd 3 évet rezidenskedik (amit épp 5+4 évre szeretnének felemelni), majd amikor szakorvos lesz keres 90 nettot, sztrájkolni pedig nem szabad neki. Közeli rokonságban akad orvos, szakterületén benne van a legjobb 20-ban az országban. 35 év munka után az alapfizetése 120 netto, ami havi 20 ügyelettel feltornázható 150 nettora... 120-at körülbelül egyetem alatt kerestem diákmunkával... Persze hogy elfogadja a borítékot, különben a családját sem birná fenntartani. Nem véletlen, hogy a fiatal orvosok nagy része külföldön keres munkát: havi 4 hétvégi ügyelet 3000 euró, teljes munkaidő napi 6 órában 7000 euró. Emiatt van már most is sok területen orvoshiány itthon. A gyógyítás ugyanúgy szolgáltatás, mint bármi más, csak ezt épp sajnálatos módon az állam pofátlanul alulfizeti. A fodrászhoz sem mentek pénz nélkül, ha minőségi ellátást akartok, vigyetek az orvoshoz is! Én is szoktam és nem sajnálom! Szerintem csak az kritizálhatja a hálapénz rendszert, aki az orvosi egyetemhez hasonló minőségű egyetemet végzett, többet dolgozik, mint az orvosok és hasonlóan, vagy kevesebbet keres!!!
ptapta:
Te sem kizárólag hivatástudatból lettél jogász, hanem a pénz is inspirált. 10 ezer forintos órabérrel könnyű ugrálni és osztani az észt, csak az a baj, hogy egy sima tárgyalás napon megkeresheted az orvosok havi keresetét tisztán...

Lutetia 2010.01.15. 21:48:08

Itt minden eset kacorkával esik meg?

avicularia 2010.01.15. 21:50:18

@bumburnyák: nagyon ritkán szoktam kommentelni, kommentekre reagálni meg pláne, de nem értem, hogy lehet ennyire általánosító és határozott kijelentést tenni, miszerint "a fasz főorvosok csak a pénzt nézik". Neharagudj, de tudod mennyi áldozat és munka orvossá-főorvossá válni? Persze, hogy rengeteg szakmailag-emberileg alkalmatlan orvos-főorvos van, de ne mondjuk már ilyet ekkora bizonyossággal...

4ttys 2010.01.15. 21:50:26

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: P.S. téged az sem tűntet fel jó színben, vagy okosabbnak, hogy a hozzászólókat klisék mögé bújtatod "okoskodó", "ügyvédke" és a többiek. a mondandóra koncentrálj és ne arra aki mondja, ez az érvelés egyik alapszabálya. ha gondolod inkább "elsőzzél" az könnyebb.

deflorator 2010.01.15. 21:53:21

"teljes erejéből rávágtam az ajtót, azt hittem, kijön tokostól."
"Én már a kezem ügyébe készítettem azokat a dolgokat is, amelyeket hozzá vagdosok, de a szobatársaim lebeszéltek róla"

Egyből a zártra kellett volna irányítani. Egy hét leszíjazásból tanult volna valamit... :-)

Körömcsiga 2010.01.15. 21:54:23

@sebi77: Jah, a vizitdíj mellé fizettük ugyanazt a doki zsebébe. Most legalább legálisan nem kell.

Körömcsiga 2010.01.15. 21:56:34

@Pistie: Feleségem sebésze azt mondta, előre nem fogad el semmit. A műtét után pedig kontrollon, amennyit tudunk és jónak látunk, nem számít az összeg.

tururú 2010.01.15. 22:02:31

@klondike: "Annyit azért hozzá tennék, hogy a megnövekedett gamma gt nem alkoholista specialitás, inkább csak májbetegség tünet. és nem minden májbeteg-alkoholista. Lásd hepatitis fertőzések, stb.

Üdv. egy májátültetett "

ezt kérem csatolni, az "ennyiért ilyen főorvost kapsz"-hozzászólásomhoz.

csak ő vállalta el, ez van.

bumburnyák 2010.01.15. 22:03:56

@GyörfiA: Bocs. Lehet általánosító, de a posztban emlegetett "50000 forint=jobb ellátás" is inkább sejtés, mint állítás. A főorvossá válás rendszerint csak seggnyalás kérdése. Így volt ez régen is, így van ez ma is. A probléma, hogy régen több tudás kellett hozzá, ma meg több nyalás.
Ismerőseim a főorvosokkal mindig megszívták, a kisorvosokkal sokkal ritkábban (ez nem vonatkozik a "magasan képzett" ámde nagyon magyar romániai és kárpátaljai ún. orvosokra, akiből sajna egyre több van).

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2010.01.15. 22:05:40

A lenti zöldséges sráccal egyidőben született gyerekünk a Péterfyben. Egy hét múlva az zöldséges üzletben kétkiló krumpli meg egykiló répa között kérdi "Ti mennyit fizettetek?" Mondom semennyit. Tágra nyílt szemekkel meséli, nekik 150 000 ezret előre le kellett tenni a főorvos úrnak. Hát...no comment.

bumburnyák 2010.01.15. 22:06:05

@GyörfiA: Bocs, hogy legyen pozitívum is: egy ismerősöm rokona tényleg okos volt, főorvos akart lenni, megpályázta, megkapta. Budai kórház. Azóta szív a magasan képzett nagyon magyarokkal.

bumburnyák 2010.01.15. 22:10:13

@Aropa: A nőgyógyászok pofára fizettetnek. A ződséges volt oly "becsületes", hogy elmondta, ő ki. Te nem hivalkodtál, így nem kellett előre fizetni. Megjegyzem, mi is jártunk már így.
Csak zárójelbe (a nőgyógyász nem orvos, még az orvosok szerint is) Kéretik külön kezelni.

Rücsök 2010.01.15. 22:10:52

@Az igazi Vaszilíj Zajcev: Tisztelt Vaszilij Zajcev! A posztolónak IGAZA VAN - ha "megengedi" ellenvéleményem Önnel való megosztását. Magam története, dióhéjban: 18 "magyar" kórházat jártam meg az elmúlt 2 évben, NEM holmi idegbajjal, hanem bélbajjal. Namármost. Az egyik kórházban (Péterfy) az egyetlen vesémet akarta volna kivenni az "orvos", a másik kórházban (János), azt mondta a Vanik "dr", idézem: "Most mi a picsát csináljak magával?" A bécsi Donauspitalban közölték (miután fölfedezték a daganatomat), szervezzem meg mentővel történő hazavitelemet. Folytassam? Hosszú. Egészségbiztosítási Felügyelet? Ugyan! Meg- illetve kipróbáltam. Vízfej, amőba, melyet MI tartunk el. Oszt mért?
De mi lesz Erzsike Nénivel, a nyócker munkásasszonnyal, ki egész életében dolgozott, és szétcsinálják a tudatlant! Mert napi 36 db (!) gyógyszit etetnek vele, ő meg "elhiszi", hogy ez jó neki. Tehet(ne) mást? És dugja a pénzt a nagyseggű "orvosnőbe", mert azt "hiszi", ezzel más bánásmódot kap. NEM KAP! Csak Ő ezt szegény, nem tudja.
Bánatos csókok, é

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.15. 22:11:20

@Reaper Man: nagyon szép, higgadt válasz. és igazad is van.
De, már mindenki járt úgy mint a mit a poszt író. Én is, gondolom Te is. Persze, hogy forrnak az indulatok.
Volt egy vicce az egri kórházról. Leírva nem az igazi, de ez a csatorna adatott.
A Vészhelyzetben csak 1 Ross doktor van, Egerben mind az.
Ebből lehet sejteni milyen a színvonal :/
Nem járok túl sokszor. Legutóbb azt láttam az orvoson, hogy rendesen utál 8azon túl, hogy nem tudta mi bajom van , felírt 3 különböző tipusú gyógyszert és elküldött, hogy ha 1 hét múlva sem javul menjek vissza). Mintha teher lennék, és nem azután kapná a pénzt, hogy bementem hozzá. A gyógyítás is egy szolgáltatás, illene úgy is viselkedni. Sajna monopólium.

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős választási honlap

kutya vacsorája 2010.01.15. 22:12:43

nehogy már érdekeljen, h.mennyit keres. énnekem kellene kipótolnom? oszt miért? fizetek tb-t, egy élet során annyit, h.ha egyszer is megbetegszem, a grasham szálló királyi lakosztályában kellene ápolni - mint mindenki mást egyébként.
az orvosok intézzék a bérharcukat a szakszervezettel. (amúgy azt gondolom,h.ha a jó tündérke egy nullával toldaná meg a bruttót, akkor is eltennék/kikövetelnék a borítékot, mert két műtétből többet összeszednek.)
"hálapénz" nincsen, bűncselekmény. még csak nem is vesztegetés, hanem rondább: zsarolás. az egészséggel, élettel. mikor lesz már egy ügyész, aki ezt észreveszi, és eljár?
és igen: tudom, nem mindenki nőgyógyász, sebész, onkológus. de senkinek sem fogtak fegyvert a fejéhez pályaválasztáskor.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.15. 22:13:45

@böme: Ezzel szemben tudok olyan pár évben praxisban lévő körzeti orvost, aki havi 800 000-et fizet törlesztő részletre (ház, autó, praxis -ra felvett hitelekért).

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős választási honlap

bumburnyák 2010.01.15. 22:22:01

@kutya vacsorája: Alapvetően igazad van. A probléma az, hogy az orvosok nagy része ingyen is mindent megtesz, hogy segítsen.
A probléma akkor van amikor
a) adsz mert úgy érzed;
b) amikor nem adsz mert azt hiszed, a sumák táppénzed kiírása is jár. Egy túróst.
c) olyan pozícióval találod szemben magad, hogy vagy fizetsz, vagy továbbállsz.

Nem mellesleg, akik azt hiszik, minden jár, azok nem a legszegényebbek. Az emberek többsége (és így az orvosok is) a "köszönöm"-öt sokkal jobban szereti, mint az egyéb kompenzációt. Jellemzően a hálapénz miatt azok sipákolnak, akik sumákolnak. Hogy pontosabb legyek:
- fizettek, de azt hiszik ezért több jár
- nem fizettek, és azt hiszik ezért szorítják háttérbe őket, de lehet nem is betegek (ez OFF)
- nem fizettek, de nem csak az orvosnak, de adót sem. Na ezek szokták mondani, hogy fizetem a TB-t, stb. Én meg a bkv bérletet fizetem.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.01.15. 22:26:25

20e egy fülvizsgálatárt, állami kórházban? 10-15 bármely magán klinikán, időpontra érkezve és 30 percet foglalkoznak az emberrel.

bumburnyák 2010.01.15. 22:28:57

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Állami kórházban magánrendelésen, vagy állami kórházban csak úgy.
Sokan vannak, akik állami pénzen (az adófizetők pénzén) magánrendelést folytatnak. Nem-e véletlenül-e az István kórházról-e van-e szó?

Lakatosné Kati 2010.01.15. 22:32:29

@bumburnyák: ja nem, én az Imrére, de biztos egykutya

Sicc 2010.01.15. 22:35:06

Hát Kacorka, .... meg tudlak érteni. Megoldást kórházilag (sintér telep) én sem tudok. Láttam, hogy ezek a hóhérok mit csináltak apámmal, anyámmal. Ezek gyakorlatilag gazemberek.
Isten mentsen bárkit is, hogy kótházba kerüljön!

gyógyulj meg!

bumburnyák 2010.01.15. 22:39:07

@Anybody_08: Valszeg igen
Azonban az Imrével volt pozitív tapasztalatom. Igaz, más osztály.

zizizuzu 2010.01.15. 22:58:13

Köszönjétek magatoknak.
Tesco gazdaságos nemzet. Lehet sírni, de miután elhúzott ebből az országból az utolsó normális orvos is, következnek a tanárok ti meg gyógyíttassátok-taníttassátok magatokat a BKV sofőrökkel.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.15. 23:00:16

@kitvalasztanal.hu: Sajnos az emberek többségének halvány fogalma sincs az egészségügyi ellátás mibenlétéről, de még az egészség-betegség fogalomkörről sem sok. Ez részben az oktatás hibája, de a társadalom nagy részére jellemző nemtörődömség is benne van. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nálunk az egészségügyi kultúra (+pénzügyi, +jogi, +stb.) szinte teljes hiánya jellemző. Ez egy ilyen ország.
A ma Magyarországon létrejövő orvos-beteg találkozások és az ezekhez kapcsolódó vizsgálatok nagy része felesleges, mindkét fél részéről mesterségesen generált. Ennek számos oka van, csak néhányat említek:
Orvosok és kórházak részéről: bevételek (paraszolvencia) növelése, defenzív gyógyítás, gyógyszeripari lobbi tevékenysége.
Betegek részéről: tudatlanság, önpusztító életmód következményei, "kvázi" ingyenesség (nekem jár), "táppénzcsalás", és még sorolhatnám.
Ezért tartom primitív dolognak, ahogy néhányan itt 6 elemivel osztják az észt, és megmondják, hogy kinek merre hány lépés. Ez az ország nem érdemel rendes egészségügyet és ilyen hozzáállással nem is lesz soha. És ebbe "hozzáállásba" beleértettem a politikusok mellett az orvosokat és a betegeket is.

csíra 2010.01.15. 23:02:14

Rengeteg baromságot ír a legtöbb kommentelő, legtöbben hihetetlenül önzőek, dehát ez már csak így szokott lenni ebben az országban.

Azt pedig felejtsük el, hogy az egészségügyi dolgozók nem sztrájkolhatnak. Dehogynem. Csak bizonyos korlátozásokkal, leegyszerűsítve: totális munkabeszüntetés nem lehet. Egyébként joguk van sztrájkolni.
Akiknek egyáltalán nincs, azok csak a fegyveres erők tagjai és a bírók.

Posztolónak meg első dolga lett volna /lenne felkeresni a betegjogi képviselőt, és hivatalos fórumokat is felkeresni a problémájával, mert így nem sokat ér a dolog. Ne csak panaszkodjon, tegyen is ellene!

A hálapénz szerintem pedig undorító dolog. Adni is, meg elfogadni is.

Én szerencsére ritkán kerülök orvos elé, életemben egy forintot nem adtam még, nem is fogok, ahogyan a család többi tagja sem, mégse volt egyetlen panaszunk sem az ellátásra! Ha lett volna, jeleztük volna a megfelelő irányba.

tururú 2010.01.15. 23:03:08

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:

" 20e egy fülvizsgálatárt, állami kórházban? 10-15 bármely magán klinikán, időpontra érkezve és 30 percet foglalkoznak az emberrel."

jaj ezt ne hangoztasd a fórumokon, mert még valaki azt hiszi, hogy azt akarod ezzel mondani, hogy jobban működik valami, ha magánkézben van, mintha államiban, és ezt nem divat hangoztatni.

nemzeti, tehát állami, tehát ha kétszer annyiba kerül minden résztvevőnek, akkor is az kell, mert a nemzeti a trendi. vigyázz ezzel, tények nuku.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.01.15. 23:04:52

Nem állami kórházban lebonyolított magánrendelésről beszéltem. Nem értem, hogy miért pengetnek ki emberek 20 rugót egyszerű vizsgálatért, megalázóan, borítékba csúsztatva, amikor ennyiért egy szinvonalas klinikán is megvizsgálják őket.

csíra 2010.01.15. 23:08:22

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:
Mert még nem szoktak hozzá, hogy emberszámba vetessék magukat. Fentebb valaki már helyesen említette: a hazaiak még nem készültek fel az ilyesmire, nem tudják, hogy mit lehet

Cs@tLós 2010.01.15. 23:17:27

Én a 8. kerületbe kerültem az ügyeletre, éjjel szögbe léptem, ami a küszöbből állt ki. Ilyen mindenkivel történik, normál esetben dokihoz mész, megkapod a tetanuszt és hazaballagsz (de mostmár ügyeletre kell menni mert vmi hülye állat közgazdász kitalálta, hogy túl sok tetanusz oltás fogy Mo-n az euhoz képest, így háziorvos nem adhatja be).
Másnap reggel látom, lábfejem vörös, hosszú vörös csík szépen virít rajta. Na, irány az ügyelet.
3,5 óra várakozás után már 2xese volt a lábfejem a normál méretéhez képest, és szédülés meg hányinger lépett fel (ezek szerintem elsősorban a szellőzésmentes, fülledt folyosó miatt voltak, meg gondolom maga a fertőzés sem használt), ezért a párom odament az orvoshoz, hogy megkérdezze hogy mi a helyzet, mert épp az ájulás szélén vagyok. Elkezdett vele üvöltözni az orvos, hogy mit képzel, hogy odamegy hozzá, nézzünk körül, hogy hányan várnak még, ha szarul vagyok feküdjek le a kinti padra (ahonnan persze nem hallod ha szólítanak), ordítva körülecsetelte, hogy neki mennyi munkája van, majd teljes erőből rávágta az ajtót a Páromra. Mindenki nézett a másikra, hogy biztos be akarunk ehhez menni? Eközben jópár embert láttunk aki kamu igazolást jött szerezni (ja, pézér) közben semmi baja nem volt (miért az ügyeletre jön???)...
Na, mikor végre bekerültem, az orvos jó hogy le nem hányt, úgy beszélt velem, dohányzott a szobában (az egész kórház területén belül tilos) majd a bagós kezével vizsgálgatta az elfertőződött lábam, amin már a seb körül a bőr is furán hólyagos volt, amit frankón le is tépett (azt legalább nem kézzel, hanem eszközzel).
Ezek után röntgen, és bent tartottak éjszakára...egy szögbelépés miatt. Felvittek a szeptikus osztályra ami a legfertőzőbb mind közül (oké, nyilván a fertőző osztályt leszámítva).
Összességében itt azért a rendszerrel is baj van, mert amikor bemész, akkor felveszik az adataidat, meg hogy mi a baj. 2 gipszelésre váró kartöréses közé nem igaz, hogy egy tetanuszost nem lehet beszorítani (amíg elmentek a gipszelőbe addig nem volt bent senki az orvosnál= 10-20 perces szünetek amikor nem történt semmi), hogy ne kelljen bent éjszakáznia... de leginkább az orvos felháborító és lekezelő magatartása döbbentett meg. (Persze nem csak velem volt ilyen, minden beteggel így viselkedett-volt akit nem volt hajlandó kiírni röntgenre, mert nincs semmi baja, aztán mégis kikönyörögték, hogy legyen röntgen, és kiderült, hogy eltört a kulcscsontja...:S)
Nekem eddig kórházzal ez az 1 fincsi tapasztalatom volt szerencsére, orvosokról én is tudnék kommentelni elég hosszan, de ahogy elnéztem a többi kommentet, le se kell írnom, hasonlóak a tapasztalatok...
Bocs a flood-ért.

Cs@tLós 2010.01.15. 23:25:17

@Cs@tLós: ja, igen, meg volt olyan is, aki állítólag utánam nem sokkal tényleg el is ájult a váróban, mert látva az orvos reakcióját arra hogy mondtuk neki h az ájulás szélén vagyok, nem mert szólni.

norbi2k 2010.01.15. 23:33:26

gyógyszerek mentális problémákra?
mindig is tudtam hogy az orvosok a legnagyobb dealerek...

Fehérszakál 2010.01.15. 23:35:15

Pár napja jöttem ki a korházból, rohammentővel vittek be bélcsavarodás gyanujával. Igen alapos kivizsgálás volt. Bélcsavarodás nincs, de daganat az van azonal el is távolították. Szerencsére jóindulatú volt mint a doki aki kezelt. A végén adni akartam neki egy kis pénzt, erre közölte, hogy köszöni, öt megfizetik a munkájáért. Más beteg is azt mondta, hogy senkitől sem fogad el pénzt. Sőt sok betegnél előre kijelentette, hogy meg ne próbálja, mert azzal megsértené őt.
Van ilyen doki is de nagyon ritka.
Viszont ügyvédről még egyről sem hallottam aki ilyeneket mondott volna. Akkor kik a pénzéhesebbek?

cochran 2010.01.15. 23:40:26

A posztíró elfelejtette odaírni a valóságot: nem kezeltetni akarja magát évente,hanem a leszázalékolásához gyűjti a papírokat.
Ilyet, hogy epilepszia, psychiatrián nem kezelnek.
Minden évben letette a summát azért a zárójelentésért,most igen magasnak találta
az összeget és kiömlött belőle a trutyi.
Azt, hogy ő hogyan csapja be évről évre az államot és veszi fel érdemtelenül a nemlétező betegségére
a rokkantnyugdíjat, arról nem ír.
Az szerinte neki JÁR.
Aljas sumák alkesz genya, nem egyéb.

gabca 2010.01.15. 23:41:55

@tururú: El vagytok héhányan tévedve itt drágáim.
Tényeket szeretnél? Piacot?

Tudod-e mennyi - szigorúan piaci alapon - a sebészi díj (azaz csak ami az orvos zsebében landol) egy rutinműtétnél az USÁ-ban? 5-15 ezer $ (azaz DOLLÁR) (a saját szakmámról beszélek). Tudod-e mennyit keres ugyanebben a szakmában ott egy kezdő(!) szakorvos? Évi 500 ezer dollár az alap.
De ne belőlük induljunk ki, hanem mondjuk egy magyar ügyvéd óradíjából. Na, piaci alapon kb. az a pénz lenne, amiért egy orvos a rendelője ajtaját egyáltalán kinyitná neked. Ti. ennyit ér - szigorúan piaci alapon - a tudásunk.

És hogy arról az állítólagos duplába kerülő állami egészségügyről is beszéljünk.
Két évvel ezelőtti adatok az otthoni anyaintézetemből (ti. azóta piaci alapon dolgozom más országban :) ). A TVK alapján egy a fent említett rutin kisműtét kb. 200 ezer forint (ennyit fizet az OEP a kórháznak). Ugyanezt fizetős betegnek 450 ezerért csináltuk (amiből 100 ezer forint a sebészi, és 50 ezer az altatóorvosi díj - amit persze sose kaptunk meg ...), ami nagyjából megfelelt a Telki Magánkórház árainak is. Egy másik műtét 300 ezer OEP-től, piaci alapon 550 ezer. Komplexebb műtét 300 ezer TVK +100-200 ezer implantátum, privátban 1-1,5 millió.

Azaz könnyű belátni, hogy a jelenlegi rendszer fenntartása leginkább a magyar államnak az érdeke. Ti. sokkal olcsóbb, ha a betegek egy része zsebbe fizet, mert a piaci árat se a magyar állam a járulékbevételekből, se a beteg saját zsebből nem tudja megfizetni. És mivel a gyógyszeren, eszközökön nem lehet spórolni, maradnak a bérek. És elárulom (aki a magyar mellett a német és az angol egészségügyben is dolgoztam), hogy a magyar rendszer rohadtul költséghatékony (részben ezért, egyebeket nem részletezek).

Tények kellenek, kicsinyem, folytatom!

Amusing 2010.01.15. 23:44:50

ööööö... megvédenék azért pár orvost!!!!!

asszonykámnak szilánkosra tört a csuklója, be baleseti, baszott lelkiismeretes doki! telószámát megadta utánna, minden. pedig egy Ft-ot nem kapott

most a utókezelésnél szintén hasolnó dokinőnk van!!!!

cochran 2010.01.15. 23:47:06

Az orvosokat fikázó geciknek:
Az USA-ban,ha nem perkálod le a benntfekvés költségeit, meghalhatsz a kórház kapujában,senki nem néz rád.
Itt az utlsó rohadt alkoholistának is ki van nyalva a feneke fényesre.
Az orvosok szidása helyett törődnétek azzal, hogy dolgozzatok ezért az államért, akkor lesz normális,magas színvonaló egészségügyetek, megfelelően felszerelt kórházakkal, jól megfizetett orvosokkal.
Amíg a segélyeken lógtok és a munkát kerülitek, NEM KÖTELES a seggeteket kinyalni egy doktor sem.

Cs@tLós 2010.01.15. 23:54:50

@Fehérszakál: Igen, ilyet szerencsére én is többször hallottam, hogy nem fogadtak el pénzt semmiért, és ugyanezt mondta az orvos, hogy ne sértse már ezzel meg. De tényleg sok az ellenkező példa is :(
Emberileg is mind különböző. Nagyon régen, gyerekkoromban koponyaalapi töréssel kerültem kórházba, és a főorvos igazi gyereknyelven beszélt velem vizitkor (hogy érzi magát ma a Kisasszony?) mindig jobb kedvem lett tőle. Minden gyerekkel ilyen volt, nagyon szerették. Szóval még főorvosból is van normális.

Rókakígyó 2010.01.15. 23:57:26

én sose az életbe nem írnék blogot.

gabca 2010.01.15. 23:58:50

@tururú: Ja, szakrendelés.
Az OEP 2008-ben egy szakorvosi vizsgálatért 800 forintot fizetett (nem az orvosnak, a rendelőnek/kórháznak). Ezt kis ügyeskedéssel esetleg 1500-2000 forintra fel tudtuk tornázni. Megkapjátok most már az elszámolási nyilatkozatot, azon pontosan rajta van, hogy mennyi a - nempiaci - ára (azaz amit a magyar állam hajlandó költeni) egy-egy kezelésnek, vizsgálatnak. Mellesleg érdekes, hogy amíg nem volt kötelező, kb. 50 betegből 1-et érdekelt, hogy mennyibe is kerül a gyógyítása (inkább: hogy mennyit kap érte a rendelő/kórház, mert annál többe kerül, azért van a legtöbb intézmény csődben).

Kollegáim magánrendelésen első vizitnél 16-20 ezer forintot kérnek, kontroll 8-10 ezer. 30 perc buksisimogatás, és természetesen szaktudás. Ez kb. egy átlag magyar számára a még megfizethető.
Természetesen műszeres vizsgálatot azért az államiban végeztetünk, meg a műtétet is, mert ahogy az előző bejegyzésemből is látszik, azokat már nem tud egy átlag magyar megfizetni. Mi, orvosok, meg olyan genyák vagyunk, hogy élősködünk az államin ... Persze.
Ha ez nem tetszik, tudod, mit? A te fajtádnak majd szigorúan piaci alapon fogunk mindent mérni, a privátban. Akkor is, ha mondjuk rákos, májbeteg, szívinfarktusos, szeptikus (napi 10 ezer minimum csak az antibiotikum) vagy mondjuk agyvérzett lesz? Tessék egy picit utánakeresni ezen betegségek kezelésének piaci árának. De elég az is, amit az OEP fizet. Illetve a különbözet, amibe egy ilyen beteg egy kórháznak kerül, és amit ehhez képest kifizet az OEP, vajh azt ki tudnád-e csengetni?
És mielőtt jönnél a magánbiztosítókkal. Azok ugyan miből fizetnének piacilag reális árat? Lehet találgatni.

macchiato 2010.01.16. 00:07:09

@leone007: Igazad van abban, amit írsz. De én úgy gondolom, hogy ha van egy lakásom és abban hatalmas rendetlenség van, akkor nem átköltözöm egy másik lakásba, ahol egyébként jóval magasabb a közös költség, hanem rendet rakok abban, ahol élek.

A probléma az, hogy nem látom, hogyan lesz ebben az országban rendberakva bármi is. Kezdem úgy érezni, hogy lassan de biztosan az anarchia felé haladunk, bár ezt az anarchisták kikérnék maguknak.
Ha egy jól átlátható és ellenőrzött rendszer működne, a mi politikusaink szabadsága is csorbulna és itt meg is halt a történet.
Pedig ez lenne az egyetlen esélyünk.

macchiato 2010.01.16. 00:18:37

@cochran: kívánom, hogy minél előbb megismerd a rokkantnyugdíjasok életét. Sötét egy bunkó vagy Te.

cochran 2010.01.16. 00:26:03

@macchiato:
Neked ki osztott lapot, tahókám?

gabca 2010.01.16. 00:35:11

És akkor kicsit a fizetésekről is, meg hogy ezért a pénzért tulajdonképpen mit is várnak itt el.

Maradjunk szigorúan a pénznél és dolgozott óránál, hagyjuk a dolog szentimentális felét (ti. hogy pszichésen mennyire leterhelő szakma, meg intellektuálisan mennyire nehéz, ilyenek).

6 év egyetem után (ami a közkeletű tévedéssel szemben nem ingyenes, ti. ha csak a magyar nyelvű egyetemi tankönyveket nézem, az teljes áron kb. évi 50-100 ezer forintba kerül, tessék pl. utánanézni hogy mennyibe kerül pl. Sobotta vagy Szentágothai anatómia atlasza, vagy mondjuk a pathológia tankönyve) 5-6 év szakorvosjelöltség.
Ügyelettel, illetve másodállással (szinte mindnyájunknak van az is) én 2008-ben összeszedtem a havi kemény 150 ezer nettót. Ez heti átlag 6 nap munkát jelentett, napi 12 órában, és átlag heti 2 éjszakával. Tessék óradíjat számolni (külön kérem a T. Ügyvédurat, ha esetleg megosztaná a közzel a saját órabérét)! Másodállás nélkül, de havi 5-6 ügyelettel ez 110-120 lett volna.
A főnököm, aki egyetemi magántanár és az ország top 3 szaktekintélyének egyike (és - mivel van összehasonlításom - elárulom, bárhol a világon az adott ország top 10-ében lenne), hivatalosan nettó 150 ezret keresett ügyelettel, családi pótlékkal.

Ahhoz, hogy valaki a nemzetközi standardnak megfelelő szaktudást megszerezze, illetve fönntartsa (amit TERMÉSZETESEN minden itt kommentelő alapjáraton elvár - amellett, hogy mindig kedvesek és mosolygósak is legyünk), alaphangon ennyibe kerül (a saját szakmámból indulok ki):
1. Négyéves európai szakvizsgaelőkészítő, évi 1000 euró kurzusdíj+utazás (kb. 500 ezer forint évente).
2. Minimum évi egy nemzetközi konferencia vagy továbbképzés (pl. műtéttechnikai kurzus, ami nincs Magyarországon), kb. évi még 500 ezer forint.
3. Minimum évi egy hazai kurzus vagy konferencia. Kb. 30-50 ezer forint. (A kreditrendszer miatt ennek egy részét a magyar állam minimumkövetelményként el is várja, amit természetesen saját zsebből fizetünk.)
4. Angol nyelvű szakkönyvek. Egy zsebkönyv, ami bent van a kórházban a szekrényemben 50 euro, egy ún. textbook vagy műtéttani atlasz 250-500 euro (saját szakmám, belgyógyászok szerencsésebbek, a Harrison-t már 120-ért is megvehetik :) ). Összességében ha valaki szakmailag igényes, évi 2-300 ezer forintot kell szakkönyvekre elkölteni, hogy a tudásod friss maradjon.

Jelezze, akinek olyan munkahelye van, hogy a kötelező minimum szakmai továbbképzést nem a munkahelye fizeti, vagy ha vállalkozó, nem írhatja le az adóalapjából!
Magyarországon se a kötelező minimumot, se a főorvossághoz/professzorsághoz szükséges emelt szintet nem fizeti senki. Azaz dehogynem. Mit gondolnak, világszínvonalú tudást (mert mindenkinek TERMÉSZETESEN joga, hogy a bütykét is a professzorúr vegye le!) ki és hogyan fizeti meg?! Hát a hálapénzzel a betegek. Ami adómentes, a bruttót maguk már nehezen fizetnék meg. Mert ahogy a fenti árlista is mutatja, a hivatalos keresetünkből maguk nem kapnának mást, mint a wikipédiáról meg az ingyenes internetes MSD orvosi kézikönyvből frissített orvosi tudást. Természetesen napi 8 órában, utána kizárólag az ügyeletest kizárólag sürgős esetekben.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.01.16. 00:37:55

A helyzet csak romlani fog, ez még a Kánaán...

El Argentino 2010.01.16. 00:47:46

Orvosok többsége = ügyvédek. Nem mind, de rendes ügyvéd az tényleg nincs!

babsz 2010.01.16. 00:49:07

itt svajcban igazan kiraly a szitu. pont az ellenkezoje van. semmi nincs ingyen, sot a joestet otszaz frank, viszont ha odakerul az ember, azt hiszi, befizetett a seratonba egy kethetes wellnesluxusbiszbaszra. azaz felkataton beverzett feju imbecil allapotban is mintha te lennel anglia tronorokose, ugy bannak veled. azoval en maradok ennel a fizetos cuccosnal asszem, a fenti "allami ellatast" olvasgatva.

babsz 2010.01.16. 00:52:30

ja persze hivatalosan otszaz frank, szamlaval, ennyi a szolgaltatas ara. le is adoznak belole. (igaz, vagy 9 szazalekot, mert itt igy van a terheles). mindenesetre feher jovedelem. en meg nyugodtan nyighatok hogy kavet akarok amig nem jon az orvos es akkor kapok kavet. meg mosolyt. meg ilyeneket.

Masni 2010.01.16. 01:00:08

@cochran: nem az orvosokat fikázzák a gecik, hanem a geci orvosokat fikázzák a rossz tapasztalataik miatt az exbetegeik.

Mindenki maga választja meg a foglalkozását a foglalkozására jellemző állapotokkal együtt.
Én is dolgoztam már kevés pénzért, jól. Egyszerűen azért, mert maximalista vagyok magammal szemben, pedig soha-soha nem múlnak rajtam emberéletek.
A tanárok is keveset keresnek. Ők mit csináljanak? Lopjanak gyerekeket váltságdíjért.
Bármilyen foglalkozást nézünk, tőlünk nyugatra magasabbak a jövedelmek. Ennek ellenére ez a jelenség csak az orvosoknál létezik. Hidd el, hogy minden szakmában dolgozó munkavállaló szeretne megélni a fizetéséből. És nem csak az orvosoknak nehéz a valóban megalázó nettó 120 ezer forintból megélni (bár hozzáteszem, hogy alacsony a rossz családi háttérrel rendelkező orvostanhallgatók száma), hanem a könyvtárosnak is nehéz nettó 90-ból és a bárpultosnak is a nettó 110-ből.

Az amerikai példa pedig fos. Senki nem akarhatja azt a rendszert. Miért nem a svéd példáról beszélünk, ahol lelkiismeretes orvosok hálapénz nélkül gyógyítanak?

Ettől eltekintve, nekem csak jó, illetve vicces tapasztalataim vannak orvosokkal és kórházakkal - koppkoppkopp), és még soha egy orvosnak sem adtam pénzt, pedig a gyerekemet kétszer is műtötték (a gyerekem létezéséből könnyen kikövetkeztethetőn pedig szültem is, ingyen, hálapénz nélkül).

gabca 2010.01.16. 01:06:32

A magyar egészségügyről, illetve a költséghatékonyságról pedig csak egy kis összehasonlítás Angliával. Csak hogy maradjunk a tényeknél.

Az az angol osztály, ahol most dolgozom, évi kb. 1500-2000 műtétet termel, és évi kb. 300-at lepasszolunk a privátnak kapacitáshiány miatt.
Erre van 12 konzultáns (teljes jogú szakorvos), 10 registrar (szakorvosjelölt), és 8 house officer (osztályos orvos). Otthon ugyanennyit kb. 8-10 szakorvos és 2-3 szakorvosjelölt megcsinál.

Itt 3 hónap a szakrendelési várólista, és 3 hónap a műtéti várólista is, amit az angol állam maximalizált (ezért megy 300 beteg a magánba, mert az NHS kifizeti nekik az időből kifutott betegeket). Napi átlag 2 és fél műtőt kapunk, és heti átlag 2 műtőnyi elektív (azaz a várólistáról halasztható) beteget küldünk haza a műtét napján a sürgős műtétek miatti kapacitáshiányra hivatkozva. Otthon reggel 8-tól délután 4-ig 4-5 műtétet tudtunk megcsinálni, itt ugyanilyen kaliberű műtétekből 3-at (maximum 4) reggel fél 9-től este 6-ig, duplaannyi műtőszemélyzettel.
Az itteni fizetésem az otthoni 7 és félszerese. (A rezsi persze itt drágább, de az élelmiszer nem.) És természetesen minden továbbképzést utazással együtt kifizetnek, és van évi 1 hónap tanulmányi szabadság.
A szakmai színvonalról pedig annyit, hogy egy átlag magyar főorvos itt azért nem kapott végleges konzultánsi állást, mert túl jó volt, és féltékenyek voltak az angol konzultánsok rá. Én pedig - egy átlagos otthoni szakorvosjelölt - kapásból senior registrar lettem, azaz az itteni közvetlenül szakvizsga előttiekkel egy szintre tettek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy laza felügyelettel a magyar szakvizsgakövetelménynek megfelelő tevékenységet önállóan csinálom, valamint a kicsiket oktathatom.

Szóval nagyon is költséghatékony a magyar egészségügy. Ennek pedig - tetszik-nem tetszik - oka a hálapénz is. Mi is utáljuk, nem csak a betegek, de fogalmam sincsen, hogy belátható időn belül hogyan lehetne megszűntetni - úgy, hogy a rendszer ne omoljon össze. Illetve ötleteim/ink vannak, de az hosszú lenne.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 01:13:39

@gabca: Nagyjából igaz, amit írsz, de az indulat miatt kicsit elszaladt veled a ló. Hadd pontosítsak egy-két dolgot:
Olyan, hogy kezdő szakorvos, sehol a világon nincs, mivel egy szakorvos már eleve nem kezdő. Ezt a baromságot már sok helyen olvastam, nem tudom ki találta ki. Frissen szakvizsgázott orvos, vagy ilyesmi, az korrektebbül hangzik. Amerikában semmilyen szakorvos nem keres évi 500 ezret, még a legjobban fizetett szemészek és aneszteziológusok sem. (Legfeljebb azok a "sztárorvosok", akik a hollywoodi sztárok seggében turkálnak, meg bevarrják nekik a szilikont.) Egy amerikai rezidens kb.30-40 ezer USD-t keres évente, ami a szakvizsga után felmegy kb. 100 ezerre, bizonyos szakmákban kicsit több is lehet. Egy 20 éves gyakorlattal rendelkező szívsebészetben dolgozó aneszteziológus kereshet akár 300 ezer USD felett is, de a bevándorló orvosokat nem elsősorban ilyen állásokban foglalkoztatják, ezért magunkat talán ne ehhez viszonyítsuk.
Azzal mindenki tisztában van, hogy nyugaton sokkal jobb orvosként dolgozni, de az elvárás és a felelősség is sokkal nagyobb. Nem beszélve a lényegesen magasabb megélhetési költségekről, legyen szó akár csak a szomszédos Ausztriáról.
Írtad a 150 nettót sok-sok munkával. Azt viszont diszkréten elhallgattad, hogy ehhez mennyi jött még adómentesen, mert feltételezem, hogy nem annyiból biztosítottad a megélhetésedet. Ha tényszerűek akarunk maradni, ez sem mellékes információ.
Évi 2-300 ezer forintnak megfelelő összeget még nyugaton sem költ egyetlen orvos sem szakkönyvekre, nincs is rá szükség, ezt nagyon eltúloztad. Ne beszéljünk itthon világszínvonalú tudásról, azt sem tudjuk mi az. Itthon még az elvárható tudása is csak az orvosok egy részének van meg (jó ha a felének).
Amúgy igazad van, de túlzások és indulat nélkül hitelesebb maradhatsz.

kiscsillag19 2010.01.16. 01:20:39

az orvosi diplomát nem jellem szerint adják..az orvos is ember és talán tudásban igen de emberi reakcióiban nem kell, hogy különbözzön más emberektől(sajnos).. a pincérnek természetes ha borravalót adunk, pedig csak a dolgát végezte ő is, de nem merünk nem adni, mert "nem illik" így szocializálódtunk..az érzékeny pont itt az, hogy többféle módon kerülhet az ember kiszolgáltatott helyzetbe, és ami legjobban számít és végérvényesen el lehet cseszni az az egészség. Joggal dühös tehát akire kevésbé figyelnek oda ha nem ad paraszolvenciát. Én orvos vagyok és elítélem a kapzsiságból eredő kórházban és nem magánrendelőben történő nyerészkedést. Soha nem fogadtam el paraszolvenciát, mert úgy érzem, egy idő után mást látnék már a betegben, nem a beteget magát, hanem hogy mennyit kapok ma tőle.. csapda.. mert utána az elért színvonalat fenn is kell majd tartani, azt pedig az orvosi fizetésből egészen biztosan lehetetlen..viszont ezért meg 95 e. fezetés mellett plusz 2 munkahelyet vállallok még az egyébként minimum 10 órás napi munkám mellé így a hétvégéim rendszerint "foglaltak" . Ha lenne családom, nem törődnék a belső morálommal és elfogadnám amit kapok mert ők lennének az elsők a számomra de még megtehetem, hogy ahhoz tartom magam amit helyesnek gondolok. Én szeretek itt élni szeretem a betegeimet.. de ez az ország nem szeret engem(sem) és néha olyan érzésem van, hogy nem az a cél, hogy fejlődjünk és toljuk előre egymás szekerét, hanem ha túl ügyes vagy a végén még ki is rúgnak. Komplex probléma... ez nem lehet ezt-vagy azt hibáztatni mert nem lenne igazságos. Én nem szeretnék ítélkezni látom kívülről is, érzem belülről is ..sajnos ha ez így marad én sem szeretnék továbbra ebben az országban maradni...és tényleg sajnálom.. őszintén..

silent76 2010.01.16. 01:24:19

Miért nem lehetett bevezetni a fizetös egészségügyet, ahol mindenki választhat egy biztositót, maga fizetné havonta a díjat, az orvos kiküldené a számlát a kezelés után, amit a beteg átnéz, hogy valós adatok vannak-e rajta, majd továbbítja a biztosítójának, aki kifizeti az orvost. (Persze ha alacsonyabb díjat választok, akkor nagyobb az önrészem is, de mindenki maga dönti el, hogy mit választ). Aki keveset keres, vagy szegény, annak az állam fizeti a havi biztosítási díj egy részét, vagy az egészet.
Ez így müködik Svájcban, és minden müködik, mint a mesében. Miért nem lehet ezt otthon megcsinálni?????????

english grandma in use 2010.01.16. 01:33:11

"Igazam volt, igazam van, mindig és mindenben igazam van. Éltem egy bizonyos módon, s élhettem volna másképp is. Volt, amit megtettem, volt, amit nem. Ezt és ezt sose tettem meg, viszont ezt meg ezt megtettem. No és aztán? Mintha mindig erre a percre vártam volna... s erre a bizonyos hajnalra, amely majd igazolni fog. Semmi, de semmi se fontos, és jól tudtam, hogy miért."

gabca 2010.01.16. 01:39:22

@Reaper Man: Oké, pongyola voltam, nevezzük friss-szakvizsgásnak.

Ellenben nem tévedtem olyan nagyot, sajnos közelebb vagyok az igazsághoz USA-fizetést tekintve, mint te.
"US National Average: $380,000 to $420,000 ... With experience and business arrangements in private practice ... $700,000 to a Million dollars a year is possible" "The 2007 Merrit-Hawkins Salary Survey determined the salary average ... to be around $530,000 a year."
mdsalaries.blogspot.com/
Ezt konkrétan egy szakmára értettem, persze ez az egyik legjobban fizető szakma ott. Ez a piaci árunk - ez természetesen bruttó, de ekkora pénzzel lehetünk nagyvonalúak :) Angliában az NHS-nél egy konzultánsnak évi 70 ezer font, de ott nincs szakmák közötti különbség.

Ria** 2010.01.16. 01:40:19

Elég régi szokás nálunk, hogy az orvosnak valamilyen formában kifejezzük a hálánkat, ha gyógyít. Főleg, ha még meg is gyógyulunk.
A Kádár korszakban is ez volt. Pedig akkor sem volt jó a fizetésük az orvosoknak. Most sem az. Ezek az emberek sokat tanultak, azért, hogy gyógyitani tudjanak. Szerintem megérdemelnének annyi fizetést, hogy ne keljen nekik elfogadni senkitől hálapénzeket.
Nézzünk csak kicsit körül más munkaterületeken. Pld miért keres egy igazgató havi 2 és fél millát? lásd BKV vezérigazgatója.
De ha megérdemli a fent említett igazgató ezt a hatalmas fizetést, akkor szerintetek egy orvos nem?
Na jó, tudom ez így kicsit sok lenne, ha minden orvosnak ennyi fizetése lenne. Az állam nem birná el.

Igaz igazgatók azért nincsenek annyian, mint orvosok. De akkor is nagyon nagy a különbség.
Itt inkább csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy egy igazgató mitől tud többet egy orvosnál.

Vagy egy másik megoldás.
Ha egy orvosnak minél több betege van, annál nagyobb lenne a fizetése. Akkor esetleg nem a beteg hajkurászná a sztár orvost, hanem az orvos a beteget, hogy meggyógyíthassa. Ha az orvos úgy kapná a fizetését, hogy milyen kezeléseket alkalmazott a betegen. Vagy mondjuk minden orvosnak lenne egy bizonyos számú kórházi ágya a saját betegeinek, amit ő bérelne egy adott kórházban. Tehát azért neki kellene fizetnie. Láttam ilyen rendszert. Persze voltak orvosok akiknek szinte mindig tele volt a bérelt ágyaik, de láttam olyat is akinek meg 10-ből, ha 3 jó esetben. Viszont ez is elég rizikós dolog, mert akkor az orvos esetleg akkor is operálni fog (mivel ez a legdrágább beavatkozás), amikor esetleg nem is kellene. :)

kiscsillag19 2010.01.16. 01:44:45

..a lényeg, hogy a kereset jóval több..és talán még gyógyszer is van mindig az osztályon:) szerintem felesleges ezen lovagolnotok, a tény az tény. itt szr ott meg (és nagyjából mindenhol) jobb.. inkabb azt kellene kitalalni lehet-e ezzel egyaltalan kezdeni valamit vagy tényleg fusson mindenki amerre lát?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.16. 01:48:09

A drágalátos, nem kicsit arrogáns, pökhendi maléves pilóták kb. 8-25-ször (!) annyit keresnek, mint egy szakorvos, és képesek lettek volna karácsonykor sztrájkolni, mert keveslik és félmilliós emelést követelnének. Gennyesen aljas dolog ez, de tudjátok mit? Keressenek annyit, örülök neki. Csak amikor az orvosokat fikázzák a kedves tajtparaszt betegek, gondoljanak egyebek mellett mondjuk erre is.

Megjegyzem, bár többségüknek van, de amúgy légitársasági pilóta álláshoz elvileg még csak diploma sem kell. Csak kurvanagy hátszél.

gabca 2010.01.16. 01:49:45

@Reaper Man:
"Azzal mindenki tisztában van, hogy nyugaton sokkal jobb orvosként dolgozni, de az elvárás és a felelősség is sokkal nagyobb."
Ez nem igaz, mármint hogy az elvárás vagy a felelősség nagyobb. Azt komolyan írtam, hogy miután láttam a németet és az angolt is, nem érzem azt, hogy annyira húdekirályak lennének hozzánk képest. Hidd el, hogy én is ledöbbentem, hogy mennyire botrányosan rossz a helyzet - legalábbis ahhoz képest, amilyen elvárásokkal jöttem (ami az általad fentebb megfogalmazotthoz állt közel). Nem untatlak rémtörténetekkel.
"Nem beszélve a lényegesen magasabb megélhetési költségekről, legyen szó akár csak a szomszédos Ausztriáról."
Lásd korábbi félmondatomat. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy azért jut is marad is. Tudok évi 1000 fontot szakkönyvekre költeni (de lesz az több is, mert otthon miből venném őket meg? - egy-két elévülhetetlen klasszikust megveszek :) ), el tudom a nőmet vinni az indonéz szigetvilágra nyaralni, akinek egy évig fizettem az itteni angol nyelvkurzusát és eltartottam, és még haza is fogok vinni jócskán félretett pénzt. Nagyon sokan egyébként azért jönnek ki pár évre, hogy mondjuk egy lakásra összegyűjtsenek, vagy kocsira. És ez abszolut reális. Egy locum anesztes (nem konzultáns) havi 7000 fontot is megkereshet tisztán

gabca 2010.01.16. 02:04:35

@Reaper Man:
"Évi 2-300 ezer forintnak megfelelő összeget még nyugaton sem költ egyetlen orvos sem szakkönyvekre, nincs is rá szükség, ezt nagyon eltúloztad."
Ez az összeg egy itteni orvos (az én szintem, azaz szakorvosjelölt) havi keresetének harmada. Azért nem egy akkora összeg. Egy biztos, most ennyit költök. Nagyemberként már lehet, hogy nem lesz ennyire szükségem, ha meglesznek az alapművek - akkor majd előfizetek az éves netes update-re. De itt a hangsúly azon van, hogy ahhoz, hogy valaki elérje a nagyember szintet, annak bizony nagyonis ára van, amit valakinek meg kell fizetni.

"Ne beszéljünk itthon világszínvonalú tudásról, azt sem tudjuk mi az. Itthon még az elvárható tudása is csak az orvosok egy részének van meg (jó ha a felének)."
Hidd el, hogy nagyjából képben vagyok (azt nem tudom, te mennyire vagy szakmabeli, vagy mennyire van tapasztalatod a "világszínvonalról".). Amit az ex-otthonifőnökömről írtam, fenntartom. Az én szakmám egy viszonylag szűk kör, mi mondjuk nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagyon lemaradjunk, Budapestről kapásból tudnék vagy tíz olyan nevet írni a kb. negyvenből, aki kenterbe verné az itteni konzultánsaimat - vagy legalábbis partiban lenne velük (de pl. az anesztesek is egész jól muzsikálnak Nyugaton).
Az otthoni krém bárhol a világon megállná a helyét, fenntartom. Mint ahogy az átlag is, nem véletlenül ekkora az orvosmigráció. Ennek az is az oka, hogy - mint írtam - messze nem olyan húdekirály a nyugati szakmai színvonal, mint ahogy azt otthonról elképzelik. Itt is vannak vidéki, kisvárosi kórházak, meg egy rakás alulképzett háziorvos. etc.
Összességében egyébként szerintem az a különbség a magyar, meg mondjuk az angol vagy a német között, hogy bár az átlag hasonló, a szórás otthon sokkal nagyobb, ezt elismerem.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 02:10:53

@gabca: Kb. 5 éve nem vizslattam az amerikai kereseteket, de a linkeden pl. egy belgyógyász 160e USD/év (national average, ez nyilván nem a kezdőké), de találtam ilyet is:
www.nytimes.com/2009/02/23/education/23pay.html?_r=1&ref=us
A bőrgyógyász csóka 4 millát kaszált (USD/év).
Na mindegy, az USA-ban több a zsé, ezt eddig is tudtuk.
Én nem dolgoztam soha külföldön, de ismerek vagy 50 embert, akik igen. Sokan mondták, hogy kint is temérdek balfasz van az orvosi szakmában. Nem úgy értettem a nagyobb elvárást, hogy az itthoni 50 helyett ott 100 beteget kell megnézni, hanem hogy korrektül és szabálykövetően kell dolgozni, jóval nagyobb dokumentációs fegyelemmel. Vagy hogy nem mehetsz ki félóránként dohányozni a műtőből, mint itthon. A felelősséget pedig arra, hogy nem lehet úgy elsikálni a dolgokat, mint itthon szokás.
Amúgy nem akarom Angliát leszólni, de az az egyetlen hely a gyakori orvosi célországok közül, ahova nem mennék. Pedig hívtak oda is, meg Németországba is.
Nagyjából továbbra is egyetértünk.

gabca 2010.01.16. 02:31:39

@Reaper Man: "Írtad a 150 nettót sok-sok munkával. Azt viszont diszkréten elhallgattad, hogy ehhez mennyi jött még adómentesen, mert feltételezem, hogy nem annyiból biztosítottad a megélhetésedet. Ha tényszerűek akarunk maradni, ez sem mellékes információ."

Ezt direkt a végére hagytam.
Nem titok. Lakás örökség, öreg kocsi szülőktől, család nincs - tehát lehettem nagyvonalú.
Ennek megfelelően alapállapotban mindenkit visszautasítottam. Így kb. a hálapénzt (hangsúlyozom, "hála", mert nekem előre senki nem adott - de hát kicsi porszem voltam) adók felét tudtam lerázni. Határozottan visszautasítottam, de a folyosón kergetőzős kínos jeleneteket nem vállaltam be. Így kb. havi 100-200 ezer jött még össze. Meg egy rakat pia, amiket nem győztem elajándékozni.

És itt egy kicsit álljunk meg, mert itt nagyon sok szó esett az orvosok hozzáállásáról, meg hogy minden beteg hogy utálja a hálapénzt. Én meg azt mondom, hogy mi nemkülönben. Azt kell, hogy mondjam, hogy tapasztalatom alapján annyira mélyen beivódott a magyar társadalomba (és itt most nem a szabott tarifákról, meg az előre elvett zsetontól, a de facto korrupcióról beszélek), hogy van egy nagyon bő réteg, akit erről nem lehet leszoktatni. Tudták, hogy nem várom el, és elhiszem róluk, hogy tényleg hálából adták, mert látták, hogy mennyit dolgozunk, és tudták, mennyiért. Heti kb. 15-20-as osztályos betegforgalom mellett a betegek fele-egyharmada megkínált 5-20 ezer forinttal, amikor távoztak (vagy jöttek varratszedésre), és ezeknek a felét nem lehetett finoman lerázni! Akit meg igen, az meg jött a piával, tele volt a szekrényem vagy pedig a nővérekkel üzleteltem, becseréltem édességre. (Istenem, hogy örültem egy házi kolbásznak, vagy egy vödör saját szőlőnek! Ha már ...)
Azt nem tudom, a főnököm mennyit kapott, de tudom, hogy él, és azt mondom, simán megérdemli, és még a magánrendelővel és a hálapénzzel sincs túlfizetve a tudásához meg a ledolgozott óráihoz képest. Mindenki induljon ki egy államtitkári, vagy egy csúcsmenedzseri fizetésből - na, neki nem jött össze a parával meg a magánnal sem ennyi.
Tehát ennyit a betegek oldaláról.

Én pedig nem vagyok szent, ha hazamegyek, lassan családom lesz, és hamar elfogy az itteni spórolt pénzem. Senkitől nem fogom elvárni, de nem fogom ezt a kergetőzést se játszani. És abban reménykedem, hogy kb. tíz éven belül le tudom választani a privátot az államiról. Legalábbis részben: aki rutinműtétet nagyembertől, fél órás lelkibeszélgetéseket, nem órákat várni, vagy egyedi bánásmódot akar, annak tudomásul kell vennie, hogy márpedig az OEP által fizetett pénz ezt nem fedezi. Arra ott lesz a magánrendelő, soron kívüli - egyébként halasztható - műtétre pedig a magánkórház. Ti. tisztázni kéne végre, miről is szól az egészségügyi kockázatközösség, mi is az, amit a társadalombizosítástól joggal elvárhatunk, és mik a kényelmi szolgáltatások, amiknek megvan a piaci felára. Mert nagy zavar van a betegek fejében.

gabca 2010.01.16. 02:38:46

@Reaper Man: Azért Angliának is megvannak az előnyei (a pénzen kívül - nekem kifejezetten jól jött szakmailag). Németországot jobbnak tartják, de nem voltam tőlük annyira sem elájulva. Pár évet meg mindenképpen érdemes szerintem dolgozni külföldön, máshogy látja utána az ember a világot meg kis hazánkat - sokat lehet tanulni, szakmailag, emberileg etc.

hird 2010.01.16. 02:40:16

@gabca
Az értékek rendjének beállása csak megfelelő élettapasztalat felhalmozása után következik be, már ha bekövetkezik. Ezért most még megbocsátható az a nagyszájú, nyegle és lekezelő tudálékosság, ahogyan előadod a vélt igazadat. Remélhetőleg változni fog az értékrended, már csak azért is, mert emberek élete van a kezedben.

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo 2010.01.16. 02:49:23

"Amíg a segélyeken lógtok és a munkát kerülitek, NEM KÖTELES a seggeteket kinyalni egy doktor sem."

Tisztelt Orvosok!

Nyilván ez csak egy ingerült kiszólás és akinek nem inge, de...

Akárhonnan nézem, aki FIZETI a TB-t, adót, az kifizette a "szolgáltatás" díját és semmi köze, hozzá, hogy ezt az állam, hogyan osztja szét. NINCS ráhatása, hogy Önöknek mennyit kell tanulnia és mennyit keresnek.

TUDJUK, hogy Önöket (és a nővéreket stb.)rémesen alulfizetik, de ne várják el, hogy mi pótoljuk ki "igazságosra" a fizut.
Azt TUDJÁK, hogy ma Mo-on más szakmákban dolgozó embereket is alulfizetnek?

Más megközelítés: a globális munkaerőpiacon a jó orvosra nagy a kereslet. El kell érni, hogy a magyar eü. versenyképes(!), és vonzó legyen számukra - és a betegek számára (körülmények, megélhetés, ellátás).
Ez ma irreálisnak tűnik, de ha nem így lesz, ki fog engem időskoromban/ha megbetegszem lelkiismeretesen és jól kezelni?

gabca 2010.01.16. 02:51:06

@hird: Ha elolvasod azt az okoskodó ellenben végtelenül ostoba (ellenben sok laikus véleményét tükröző - ezerszer találkoztam már vele) típuskommentet, amire konkrétan válaszoltam, szerintem értehtő a stílusom, mint REAKCIÓ. Teljesen jogosan háborodtam föl. Stilárisan persze értelmezhetetlen a bejegyzésem kontextusából kiragadva. De ha nem megy, ne erőltesd, a világért sem akarlak meggyőzni stílusokról.

Bár mondjuk érvekkel, vagy tényekkel esetleg próbálhatnád cáfolni, amiket írtam, az sokkal izgalmasabb lenne ... Tudniillik tartalmilag önmagában is értelmezhető, és lehet vitatni, érvelni. :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 02:58:40

@gabca: Teljesen reális amiket leírtál, de nyilván Budapestről beszéltél, és az csak az ország egyötöde, ráadásul a felső egyötöde. Vidéken egész más a helyzet, ez biztos számodra sem titok.
Csak egy érdekes adat: nálunk (vidéki kórház) gyakorlatilag megszűnt a "megkért szülés" intézménye. Talán furcsán hangzik, hogy pont az egyik, a hálapénz szempontjából különösen érintett területen szarnak az orvosok a hálapénzre. Hogy miért? Nagyon egyszerű: olyan szűk a fizetőképes réteg, hogy azért a pár borítékért nem éri meg görcsölni, éjszaka meg hétvégén berohangálni. És a kismamák egy része inkább elmegy más kórházba szülni, mert igényli a "fogadott" orvost. Ez Pesten még elképzelhetetlen lenne.
Ha már a paránál tartunk, én évek óta nem fogadok el betegtől pénzt, annak a néhány "kergetőzős" ufónak a pénzét, akiket abszolút nem lehet lerázni, a kollégákkal betesszük a közösbe.
Ha ott jól érzed magad, szerintem ne gyere haza, mert mostanában itt nem lesz változás.

gabca 2010.01.16. 02:59:56

@Reaper Man:
"Ha elolvasod azt az okoskodó ellenben végtelenül ostoba (ellenben sok laikus véleményét tükröző - ezerszer találkoztam már vele) típuskommentet, amire konkrétan válaszoltam, szerintem értehtő a stílusom, mint REAKCIÓ. Teljesen jogosan háborodtam föl. Stilárisan persze értelmezhetetlen a bejegyzésem kontextusából kiragadva."

Ezt nem a veled való csevejre értettem, hanem az első néhány bejegyzésemre.

hird 2010.01.16. 03:06:44

@gabca:
a tartalmi rész elemzésére JELENLEG nem vállalkoznék -bár tudnék vitatkozni pár dologgal-, mert ehhez igen késő van már, és több rétegre tagolható, mint ahány perc múlva alfa állapotba kerül az agyam. :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 03:06:49

@gabca: Én értem, amit írsz, mások nem értik.

gabca 2010.01.16. 03:12:08

@Reaper Man: A vidéki helyzetet simán elhiszem. Sőt, úgy tudom, a helyzet már Budapesten sem olyan, mint amit én tapasztaltam.
Az a baj ezzel a bloggal, hogy egyedi esetekre ugranak rá itt néhányan, hogy ez az általános. Márpedig szerintem nem.
Többek között pont azért, amit írtál, ti. hogy szűnőben a fizetőképes kereslet. A bejegyzésben leírt főorvos kihalófélben lévő dínó.
Persze akik a magánt istenítik, tipikusan középosztálybeliek (minimum), akik azt hiszik, hogy meg tudnák a piaci árat fizetni. Egyrész azt akartam jelezni, hogy fogalmuk sincs a piaci árról, és a legtöbben maximum egy magánrendelést, szülést vagy fogászatot tudnának kicsengetni. Másrészt pedig azt, hogy ez a réteg szűk, még a hálapénzt adókénál is szűkebb (mert a hálapénz még mindig kevesebb a piaci árnál, többek között azért, mert nettó, meg azért rugalmas az +árképzés", amennyit neked megér, illetve amennyit tudsz fizetni).

gabca 2010.01.16. 03:16:02

@gabca: "meg azért rugalmas az +árképzés","

Helyesen: "meg azért, mert rugalmas az "árképzés","
Na, jó, fáradok, mára ennyit.

Pennywise 2010.01.16. 03:39:50

@gabca: Tanulsagos volt a parbeszedetek.

Kulonosen tetszet Reaper Man helyzetelemzese az 1. belyegyzeseben.

Jo munkat.

Pennywise 2010.01.16. 03:40:37

szoval bejegyzeseben...

[c] 2010.01.16. 04:16:15

@cochran: "Amíg a segélyeken lógtok és a munkát kerülitek"

Rendkívül ocsmány kiszólás.
Arról nem a TB-t fizető, szintén nem eléggé megfizetett dolgozó tehet, hogy balkáni színvonalon keresnek az orvosok.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.01.16. 05:16:38

Ezt erdemes volt vegigolvasni foleg az orvosok hozzaszolasai miatt. De lenne 1-2 megjegyzesem sok-sok adot es TB-t fizeto emberkent. Valaki mondta feljebb, hogy a piaci viszonyok semmit sem oldananak meg, mert a mittomen milyen kft igy meg ugy lop. De kurvara mindent megoldananak. Es nem elsosorban azert, mert akkor a korhaz koltseghatekonyabban mukodne. Nyilvan a lerobbano korhazak lattan senki nem arra gondol.

A masik, a befizetoi oldalt regulazna meg marhara a piac. Nem fizetsz? Akkor szarabb ellatast kapsz, mint az, aki fizet. Mondjuk a jelenleginel nem szarabbat, de a fizetok jobbat kapnanak. Es akkor hirtelen elokerulne egy jo nagy rakat adoelkerulo es -optimalizalo a szurkegazdasagbol. Mar csak azert is, mert akkor latna, hogy mire fizet. A jelenleginel jobb ellatasra. Ettol a munkasnak (meg a buszsofornek) meg nem lenne rosszabb, csak nem lenne jobb. Meg hogy ez nem mukodik... mindenutt ez mukodik. Az USAra mutogatni abszolut demagogia. Folyton arrol agyalnak meg cikkeznek, hogy hogy alakitsak at az egeszsegugy finanszirozasat, mert bonyolult draga es szar. Szerintuk. Ok Nyugat-Europara (Franciaorszag, Nemetorszag) es Japanra mutogatnak, ahol az allam egy betegre kevesebbet kolt es azok megis jobb ellatast kapnak. Par honapja volt errol egy erdekes cikk a Washington Post-ban. Szerintem magyar szemmel is izgalmas.

Halapenz... ugy lehetne megszuntetni, hogy tobben fizetunk normalisan adokat vagy onkentes egeszegbiztositasi penztarat. De addig is... elore kerni es _adni_ korrupcio. Kiscsillag19 irta, hogy azert nem fogadja el, mert akkor a betegben azt nezne, hogy ad-e. Igen, a halapenz utolag is korrumpal. Lehet okoskodni, meg magyarazni, de ezek a folyamatok tudat alatt mukodnek (kolcsonosseg elve pl. meggyozes technikaban). Marpedig ha egyszer egy beteg adott egy orvosnak es az emlekszik ra, akkor legkozelebb onkentelenul is voszonozni fogja. (BTW a lerazhatatlan betegeket is ez motivalhatja - o ugy erzi, hogy kapott es arra vagyunk szocializalva nagyon erosen, hogy akkor adjunk is).

Na szoval, ha akarunk is halapenzt meg nem is akarunk korrupciot, akkor az atmeneti megoldas az lehet, hogy ugy adunk, hogy az orvos ne lassa, hogy kitol es mennyit kapott. Ha a beteg celja tenyleg csak a hala es a tamogatas, akkor nem kell ezt szemtol szembe intezni. Ha az orvos tenyleg csak fizetes kiegeszit es nem zsarol meg differencial, akkor szinten nem. Kis lada az eloterbe, oda mindenki bedobja amit gondol.

Persze meg ez is utopia, pedig csak egy lada kene hozza, de akkor mindjart puposodna a szonyeg az soport problematol. _Latszana_. Es mint tudjuk a problemakkal az a legnagyobb baj, ha latszanak. Mert addig nincsenek is.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.01.16. 05:27:00

Megvalami: en felek a magyar orvosoktol es a magyar egeszsegugytol. Nem azert, mert azt gondolom, hogy nincsenek jo orvosok, nem azert, mert ne hinnem el barkirol akivel szobaallok, hogy o jo szakember. Azert, mert piszok nagy a valoszinusege, hogy amikor kell es amikor kritikus lesz, akkor pont egy lelkiismeretlen vagy kokler peldanyt fogok ki. Es a piszok nagyot ugy ertelmezem, hogy lenyegesen nagyobb, mint nyugaton. Na meg az eddigi tapasztalatok alapjan, pedig szerencsere eddig az influenzan es az antobiotikummal legyakhato fertozeseken kivul legkomolyabb problemam egy keztores volt. Csak azt epp ugy elnezte az orvos rokon, hogy rontgenre sem kuldott el. Ugy maradt. De tudod amikor egyszer elmegy az ember a szemorvoshoz, az felir egy antibios szemcsoppet, aztan amikor 2 het mulva visszamesz, akkor a kovetkezo paraszt stilusban kozli, hogy hat ez tipikus allergia, akkor azert beszarsz. (Ja elotte engem faggatott a gyogyszerek es az elozo orvos neverol, mikozben a kezeben volt a karton.) Szoval ha egy tipikus dolgot elnez valaki (vagy o, vagy az elozo oregasszony), akkor mi a fraszra szamitasz. Es ez az en tapasztalatomban jellemzo. Rengetegszer kuldtek haza hasonlo pimpf dolgokkal, hogy majd elmulik. Altalaban nem mulik el. Aztan jon a miert csak most jott... Nem szeretnem, ha hatvanevesen egy kis kohoges utan hazakuldve ezt hallanam. Erted...

Akkor viszont csak egy dolog marad - megpattani. Csakhogy... ha az orvosok is elmennek es a jol kereso (es ezert jol adozo) versenykepes tudassal rendelkezo ertelmiseg is, akkor ki a frasz marad? Akkor mar elmeletileg sem lehet majd atalakitani az egeszsegugyet, mert nem lesz, aki fizesse. Joreggelt. De itt szerintem mas valasztasa a 25-35 kozotti korosztalynak nem nagyon van. Arra varni, hogy talan majd 30 ev mulva (mire szukseg lesz ra) jo lesz minden az eleg nagy lutri. Es az elmult husz evben ezek a dolgok nem valtoztak. Nem mondom, hogy semmi, az hazugsag, de a kozszolgaltatasok ugyanugy fosok. Mert szarunk a kozosre.

2010.01.16. 05:49:21

@atleta.hu: Mindkét hozzászólásoddal egyetértek, de. Hálapénzt adni szerintem messze nem egy kategória a hálapénz elfogadásávál. Persze objektíven nézve kizárólag a hálapénz adása termeli újra a jelenséget, de azt ne felejtsük már el, hogy egy teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg - vagy annak rokona - adja, hogy legalább _megfelelő_ ellátásban részesüljön.

Magyarországon tényleg egy dolgot tehet az ember: próbáljon meg nem kórházba kerülni!

A gond ott van, hogy az ún. hálapénz nem is megtűrt, hanem teljesen elfogadott és bevett dolognak számít Magyarországon. Pusztán béremeléssel nem lehetne véget vetni ennek a ..jelenségnek.

Nem tudom már hol olvastam, de becslések szerint évente átlagosan kb. 75 milliárd huf hálapénzt adnak át Magyarországon az orvosoknak. Kicsit meg kéne emelni az adót, a magyarországi 3 millió 700e foglalkoztatott számára ez az összeg _átlag_ havi 1700 ft. Ebből megemelni az orvosok fizetését. Aki ezentúl bármilyen anyagi juttatást elfogadna egy betegtől - és ezt szigorúan ellenőrizni, akár direkt megvesztegetni próbáló 'álbetegekkel' -, az ellen gazdasági vesztegetés bűncselekménye, és szevasz. Lenne pár 'áldozata', de hamar rend lenne.

Egyébként maga a 'hálapénz' kifejezés is egy erős eufemizmus. Általában nem ténylegesen hálát fejez ki, mert a kezelés előtt kerül átadásra. Tehát végeredményben kenőpénz, vesztegetés. Ez az eufemizmus is csak a társadalom elnéző hozzáállását fejezi ki. Pedig nevezzük nevén: ez korrupció. Más kárára történő jogosulatlan előnyszerzés pénz fejében.

cochran 2010.01.16. 07:26:05

Miután jó 20-25 évet tanulással és képzéssel tölt, jogosan elvárhatja az orvos, hogy megfizessék.
Óriási felelősség terheli, a tudása, ideje, energiája legjavát kell bevetnie, ami nem jár automatikusan a betegnek.
Az egészség igenis ÁRU, amit meg kell fizetni.
Úgy, ahogy a házfelújítást, a cipőjavítást vagy autót.
Nemcsak Mo.-n, hanem az USA-ban, Svájcban, sőt Haiti-n is.

herut 2010.01.16. 07:27:28

Az orvosok döntő hányada jól él.Legális fizetése mellett adózatlan pénzeket tesz el,amit egy köztisztviselő,rendőr stb. esetében korrupciónak nevezünk.Aztán ott van a magánrendelés,számla nélkül.A kórházban nem szívességet tesz,az a munkája.Az orvosnak adott összegek utáni adóból lehetne emelni a fizetésüket is.Kacsalábon forgó ház,több tízmilliós autó,százötvenezres fizetés?Öreg vagyok már hülyének!

cochran 2010.01.16. 07:32:32

Nem is beszélve a szokásos magyar tajparaszt betegtípusról (többnyire egy bizonyos posztkomcsi párt proletárdiktatúrában edzett törzsszavazógárdája), aki ajtóstól ront be egy rendelőbe, kioktató stílusban beszél az orvossal, mintha ő értene a saját betegségéhez és nem az orvos, utána pedig miután adott, kipofázza országnak-világnak, hogy őt csak hálapénzért kezelik.
Best of Communism.
Made in Hungary.

cochran 2010.01.16. 07:40:55

Továbbra is mélyen kell tartani a magyar orvos fizetését, és el kell tűrni, hogy az elvándorolt magyarok helyett megteljünk arabbal, indiaival és más keleti import "szakemberrel".
Na azok majd szépen kiverik a betegből a pénzt.
Nem lesz finomkodás és udvariasság, hanem Kelet- és Dél-Ázsia lesz töményen.
Akkor talán észbekapnak, akiknek kellene, hogy kiket kellett volna megbecsülni.

Nick Leeson 2010.01.16. 07:48:45

Nézzük logikusan a dolgot. Ma az a helyzet, hogy ha valakinek hirtelen baja van és kórházba kerül, akkor ajánlott fizetni az orvosnak (egyébként nem árt a nővéreknek is adni valamit...).

Adódik a kérdés, hogy akinek nincs kapásból 50e Ft-ja az mit tud tenni. Hülyén hangzik, de el kéne különíteni havonta egy bizonyos összeget, ami idővel felszaporodva biztosítaná a szükség esetén felmerülő extra költségeket!

Gondolkozzunk csak? Havonta egy kis összeget befizetünk, hogy egyszer ha szükség lesz rá akkor jól járjunk? Nem olyan ez mint egy biztosítás?
De pontosan olyan! De hiszen aki dolgozik az elvileg már fizet is ilyen biztosítást! Igen ez lenne a TB!!!!!!

Csak hogy a befizetett pénzek nem csak azokat szolgálják ki akik befizetnek, hanem azt is aki SOHA nem fizetett! Ez itt a fő probléma!!!!!!

Ideje lenne elgondolkozni azon, hogy mit akarunk!

moccmacckó 2010.01.16. 07:49:06

@trifid: Folyt. köv. :A borítékot bélelve igazából nem is az orvos miatt adom, mert végül is nem szokása egyiknek sem lereagálni, a férjem az aki szegény azt hiszi ettől majd valami változik, hogy jobb lesz. Az orvosi esküről ,nem tehetek róla ,rögtön Paracelsus jut eszembe, nem filozofálgatni akarok, de véleményem szerint csak az menjen orvosnak aki arra hivatást is érez.Bár azt tudom, mert emlékszem , hogy az elmúlt évtizedekben, és nem a közelmúltra gondolok, nem lehetett csak úgy egy jó képességű fiatalnak sem egyszerűen bekerülni a klikkbe.
Engem műtét előtt az évek óta kezelő orvos elküldött egy spec, vizsgálatra amire egy hónap után kerülhetett sor mert várólista van. Mire visszavittem az eredményt kiderült az orvos már egy messzi kisvárosban praktizált. Na most mi a szösz-möszt csináljak, bekönyörögtem magam a kollégájához, fogadott ugyan de másfél méternél nem jött közelebb hozzám, az íróasztal mögül vizsgált meg míg én mutogattam magam betegségét a vizsgáló asztalon.Utóbb még kétszer kerestem de nem volt szerencsém, a fájdalmaim és panaszaim persze nem múltak csak erősödtek.
Fogtam magam az interneten találomra kerestem egy magánrendelőt, bejelentkeztem,még aznap 10000- ft-ért kaptam egy beutalót ct-re. Megyek időpontot kérni és a várakozás pillanataiban véletlenül rátévedt a szemem a kifüggesztett mi mennyibe kerül táblázatra, és látom az enyém 80000-ft.Legnagyobb meglepetésemre a doktornő azt kérdezi tőlem hogy kifizetem-e a költséget, mert ő erre a magánrendelésről származó papírra, csak térítés ellenében teheti meg a vizsgálatot.Ha nem akarom kifizetni menjek vissza és hozzak egy olyan beutalót amin egy intézmény pecsétje van. Nosza vissza, hozom a papírt, persze idő az telik hónapokban mérve, a ct-n közlik hogy csak az egyik
oldalamba juttathatnak folyadékot, valami miatt a másikba nem lehet mondjam meg az orvosomnak. Körülbelül két hét múlva közlöm is vele az üzenetet, amire azt feleli az nem lehet, majd ő megbeszéli a doktornővel a szitut. Kb másfél hónapja beszéli közben ünnepek , újév, keresem szabin van majd jön és konzultál, és egyszer csak a naptárra nézek és látom kerek egy év telt el azóta hogy vándorútra indultam a panaszaimmal. A helyzetem csak rosszabbodott miközben nem történt semmi, magamtól beszereztem egy nem recept köteles gyógyszert amivel persze csak az időt húzom, viszont most már kifejezetten gyomorrángást kapok ha telefonálnom kell ez ügyben. De én vagyok a legkisebb baj....

Nick Leeson 2010.01.16. 07:50:27

@herut: Azért egy orvost nem kéne összehasonlítani egy rendőrrel! Pl. melyik mennyit tanult? (rendőrnek tanulni - ez már önmagában is szóvicc!)

cochran 2010.01.16. 07:55:31

@iman:
Kösz a bemutatkozást.
Én pedig cochran vagyok.

cochran 2010.01.16. 07:56:55

Mióta 50 ezer forint a hálapénz, nézzünk már magunkba?!
Nevetséges, az életben nem ad ennyit egy beteg egy orvosnak.

cochran 2010.01.16. 07:59:37

@moccmacckó:
Túl sok sci-fit-t olvasol.
Ez a sztori kb. annyira igaz, mint
a kacorka horrorotörténetei.

Jaffar 2010.01.16. 08:00:34

Nekem a posztból csak a kórház és a föorvos neve hiányzik. Az lenne a legkevesebb, hogy ilyen esetekben ezeket közöljük.

cochran 2010.01.16. 08:02:44

Jaffar
Utána következne a becsületsértési per a hitelrontás és rágalmazás miatt.
Egy kicsit ráfázna a pereskedő...

Jaffar 2010.01.16. 08:03:55

Egyébként meg szerintem nem azzal van a gond, hogy fizetni kell, hanem azzal, hogy ez szabályozatlan. Ha lenne egy fix tarifa a "mihez tartás" végett, akkor mindenki tudná, hogy mi mennyibe kerül. Nyilván, akkor az orvosoknak kevesebb jutna és valszeg még adózni is kellene utána, amit ugye a magyar bünnek tart. Viszont honnan tudjam, hogy a 30e Ft amit elöre adtam (az is abszurd, hogy elöre várják a pénzt) elég lesz-e ahhoz, hogy a vizitnél ránézzen a beteglapomra? Na ez a gáz.

Jaffar 2010.01.16. 08:04:57

@cochran: szarom le a becsületsértési pert, amikor eleve FEKETÈN pénzt fogadott el.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2010.01.16. 08:29:47

Hmm csak ohozzafuznek ezt azt ha mar itt jarok.

Elsokent a legfontosabb, keves orszagban van jol rendben az egeszseg ugy. Az usaban a halapenzt biztositas formajaban kifizeted jo elore. Es jo sokat :)

Amugy itthon volt nagyszeru tapasztalatom. Kivagtak egy 4centis cisztat az agyambol. Profi munka volt 8 oras mutet, halapenzre nem tellett. Nem is volt baj belole. :) Az agy kenyelmetlen volt es nem a hilton szallora emlekeztetett az ellatas, de meggyogyultam rendben :)

Asszem igy hogy 10evente 1x megyek korhaz kozelebe teljesen elegedett vagyok.

Amugy az orvos TUDJA mivel jar ha orvosnak megy. Nem? Talan nem is egybol fogja fel de 22-25evesen mikor a haverok mar jo penzt keresnek azert csak megerti hogy megszivta. Nem? Oka van hogy orvos lett akkor meg viselje a kovetkezmenyet ahogy enis teszem es vegezze a rohadt munkajat jol! Ha nem tetszik tegyen ellene valamit ha ahhoz nincs batorsaga, akkor pedig kussoljon.

Azert mert nem fizetnek meg, nem vegezhetem a munkamat rosszul. Oda allok afonok ele es kozlom tobb penz kell, nem ad? addig megyek tovabb amig valahol nem kapok, a kell masik orszagba es kesz.

Ha a betegnek nem tetszik az ellatas fizesse meg a jobbat, ha nem tudja, kussoljon szinten mert igy jart. Nemertem mit nem lehet megerteni azon, hogy kapitalista vilagban elunk ahol penz beszel, csoro ugat. Es igen te is ember vagy aki szarul keres, de ahogy elmultal 18-22 kinek mi, mar sajat sorsodert felelo felnottvagy, rajtad mulik mennyire leszel sikeres, gazdag miegymas. Aki tesz erte annak jobb elete lessz, aki nem annak nem. Tessek felfogni es meghozni a donteseket ;)

Es igen, a kapitalista vilagban nem er az emberi elet tobbet mint a bankszamlaja :D Ezert harcoltak az oseink es a nagyszuleink hogy elhozhassak a nyugatot, tessek hat tisztelettel elvezni :D

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.16. 08:44:47

hát igen a szent tudomány áldásait meg kell fizetni...

capor_ 2010.01.16. 08:58:36

@Reaper Man:

Igazad van, de attól még ugyanúgy geci orvos marad...

viharboszorka 2010.01.16. 09:04:50

Kedves Posztoló,

Ha ennyi erőd és jellemed volt, hogy egy pszichiátrián megvédd magad, nem lenne jobb, ha megpróbálnál teljesen meggyógyulni, hogy ne legyen szükséged gyógyszerre? Láttam már gyógyult pánikbeteget, aki ma már gyógyszert sem szed,és már nem is pánikbeteg. Pedig előtte nem ez volt a jellemző (ki sem mert menni a 4 fal közül, stb.).A depresszió pedig talán nem lehet olyan mély, ha észrevetted a Téged ért hátrányos megkülönböztetést és érdekelt annyira, hogy meg is védd magad! Tehát szerintem ne becsüld le magad, és ne hidd azt, hogy már csak gyógyszerrel van további élet, hanem használd pl. a most érzett dühödet arra, hogy elhatározod: inkább meggyógyulsz, hogy ne legyen szükséged gyógyszerre.
Talán utópisztikusnak tűnik, amit írok, de hidd el, az ember csodákra képes, ha nagyon akar.
Sok sikert kívánok!

jog-ász 2010.01.16. 09:09:58

jelenteni az ilyen esetet mindenhol ahol lehet, egészségügyi felügyelet és társai. tök mindegy hogy a posztolo meg tud-e gyógyulni és tök mindegy hogy az orvos mennyit keres. ez hivatás szakma, ami attol hivatás hogy akármilyenek a körülmények a tudásomnak megfelelően végzem a munkát, és nem nyavajgok a fizetés miatt. amugy egyre több az orvosi mühibaper is..meg a jogi mühibaper is:)
igen olvastam azt a posztot is hogy valaki biztos a magas órabérért lett jogász.még mielőtt nekem esne bárki, én is választhattam, és nem a 10.000ft-os orabért választottam hanem olyan területen helyezkedtem el amit hivatásomnak tekinthetek,kevesebb pénzért de azt csinálom amit szeretek.

váév építők (törölt) 2010.01.16. 09:39:38

igazad van kacorka: ezeknek a tetveknek büdös a munka, pedig fel lettek esketve. azért lettek orvosok, mert embereken akartak segíteni, nem?
és ne jöjjenek azzal, hogy nincsenek megbecsülve, mert ebben az országban sokan nincsenek.
kedves orvosok:ha nem tetszik itthon orvososkodni, akkor e-lle-het-men-ni!
nyugaton tárt karokkal várják állítólag a magyar orvosokat.

subabubba 2010.01.16. 09:42:57

"Kedvenc" (?) sztorim, amikor a vidéki bácsikának megmondták az alföldi korházban, hogy na, tata, a temetésre rakja félre a pénzt, vagy a műtétre?

yanchi345 2010.01.16. 09:52:09

Tessenek nagyon örülni, sikerült lenépszavazni az egészségügy rendbetételét, sokat tett érte az orvoslobbi, hogy továbbra is zsebretehessék azt a pénzt, ami igazából a munkaadójuknak járna, számlára, az egyébként ingyenes, valóságos ellátás szintjének emeléséért. Így most vagy adod az ingyenes ellátásért, hogy legalább azt megkapd emelt áron, vagy megdöglesz a kórházban. A birkahad meg nem érti, hogy ez csak annak a következménye, amit megszavaztak.

yanchi345 2010.01.16. 09:53:56

@váév építők: Nekem az az orvos, akinek a képzését 100%-ig az én (a mi) adómból/adónkból fizetik, ne menjen sehova, amíg ki nem fizette a diplomájának az árát. Tartozik vele a magyar társadalomnak, legalábbis az adófizető részének.

sidorovich 2010.01.16. 10:03:15

@yanchi345:

Látod, ezért az egyszerű gondolkodásért fogsz te szar ellátást kapni amíg élsz. Mert bevetted, hogy 300 forintért megszűnt volna a hálapénz és te jobb ellátást kaptál volna, a kórház megszépült volna, az orvosod fizetését felemelték volna és az eszközök mind-mind megújultak volna.

Mindez 300 forintból. Gratulálok!

szaGértő 2010.01.16. 10:07:54

@silent76: Amikor az OEP-ben dolgoztam, ezt javasoltuk. A Magyar Orvosi Kamara megfúrta, ahol sebészekből és nőgyógyászokból áll a vezetés.

Még az is benne volt a javaslatban, hogy minden ember vonhassa le az orvosi számláinak x összegét az adójából, mert ez biztosította volna, hogy az asztalra csap, ha nem kap számlát.

Nem tetszett a szakmai vezetésnek, vajon miért?

Ja, ez 2002-2003 körül volt.

monyon le 2010.01.16. 10:17:51

Előre megjegyzem nem vagyok orvos! Viszont több mint 20 éves munkaviszonnyal (adót, járulékot, hozzájárulást fizetek). Több millió forint levonás kerül eddig az egészségügybe ill. a szociális háló fenntartására keresetemből. Tehát valamilyen szinten ELVÁRHATÓ szolgáltatásnak az árát már régen kifizettem az államnak és az orvos társadalomnak!

Ha csak azt számolom, hogy ezt az elvonást egy privát biztosítóba fizettem volna be éveken keresztül, még a pénzem is kamatozott volna, és olyan egészségügyi ellátás finanszírozott volna a biztosító számomra, hogy eldobom az agyam!

És ebben az esetben a biztosító is arra törekedne, hogy maradjak egy egészséges Magyar állampolgár, prevenciós kezelésekre kúrákra, pihenésre küldene, mit a biztosításomból fedez (jó lehet csak egy részt), de fenntartja azt az állapotot hogy egészséges maradjak, hosszan fizessem neki a biztosítást.

Most mi van - fizeted a csilliárdos elvonásokat a feneketlen egészségügyi kasszába, orvosaink beesett szemekkel túlórázva undorodnak munkájuktól a betegektől, bürokrácia annyira magas hogy dolgozni nem tudnak, egészségi állapotunk romlik.
Nincs prevenció, nincs rehabilitáció! De van viszont óriási gyógyszer lobbi, műtét utáni "menyé haza felépülni" és a mi a legundorítóbb AZ URAM / BÁTYÁM

sidorovich 2010.01.16. 10:18:52

@kiskutyuska:

Úgy néz ki mégsem végeztek jó munkát az agycisztáddal. Máskülönben tudnád, hogy

a. pár tapasztalatból csak a hülye von le általánosít, legyen az pozitív, akár negatív

b. csak a hülye gondolhatja azt, hogy egy orvosnak nincs szüksége továbbképzésre, az pedig pénzbe kerül

c. csak a hülye gondolhatja azt, hogy az orvos csak úgy odébbállhat egy másik főnökhöz mert keveset keres - ugyanaz a főnök, állami ugyanis mind

d. csak a hülye és a nagyon gazdag gondolhatja, hogy ki tudná fizetni az ellátása valós költségeit

pupuka1 2010.01.16. 10:19:51

Elmondanám, hogy nem kell annyira sajnálni az orvosokat fizetés terén... Vidéki kis kórházban dolgozom, én utalom az orvosok számláját (már szinte mindegyik vállalkozó). Osztályos szakorvos átlag havi díja 600 eFt. Van, aki 1.000.000 Ft körüli számlát ad le. Úgy gondolom, hogy akinek még ezen felül hálapénzre van szüksége, az szégyellje magát!! Az élelmesebbje ki tud magának harcolni nagy pénzt, és persze ugyanezek tartják a markukat is.

sidorovich 2010.01.16. 10:20:30

@monyon le:

"Ha csak azt számolom, hogy ezt az elvonást egy privát biztosítóba fizettem volna be éveken keresztül, még a pénzem is kamatozott volna, és olyan egészségügyi ellátás finanszírozott volna a biztosító számomra, hogy eldobom az agyam!

És ebben az esetben a biztosító is arra törekedne, hogy maradjak egy egészséges Magyar állampolgár, prevenciós kezelésekre kúrákra, pihenésre küldene, mit a biztosításomból fedez (jó lehet csak egy részt), de fenntartja azt az állapotot hogy egészséges maradjak, hosszan fizessem neki a biztosítást."

Micsoda naivitás...

monyon le 2010.01.16. 10:28:39

@sidorovich: Naivitás?
Nézz már meg egy Német biztosítási modellt!
A naivitás nem itt kezdődik amit én leírtam - ez egy jövőkép!

Mondjam, hogy mit finanszíroz egy Német biztosító a a privát ügyfelei számára, csak példaként:
- Fogorvosi ellátás térítése
- Szemüveg (nagyon drága ám a szemüveg készítése)
- Pl. magyarországi Wellness szállodai ellátás térítése, ha részt vesz prevenciós foglalkozásokon
- emelt szintű kórházi elhelyezés és ellátás
- beavatkozás finanszírozása akár 100%-ban

soroljam még? Naivan.

Jaffar 2010.01.16. 10:34:21

@yanchi345:
Tökéletesen egyetértek!

@sidorovich:

Az a naivitás, hogy elhisszük, hogy ez így rendben van és jó, miközben van számos példa arra, hogyan lehetne jobbá tenni az egészségügyet. Ugyanis, most ha valaki évente több százezer Ft-ot fizet be, az ugyanolyan szar ellátást kap, mint aki ennek töredékét. Persze, hogy bssza a csörét ez annak, aki VALÒBAN fizet. És ami a legszörnyübb, hogy azok, akik NEM jogosultak, na azok verik a legtöbbször a nyálukat. Nem élünk egészségesen (illetve még csak meg sem próbáljuk), aztán nem fizetünk adót, mert minden olcsóbb számlan élkül, fél áfával etc. Söt a legvégén még nekünk áll feljebb, mert az JÀR. A szomszédos Ausztriában kb 40€ egy sima vizit a háziorvosnál, amennyiben nincs e-card-od, ami ugye egy meglévö betegbiztosítást takar. Egy vérvétel 76€ ugyanígy. A gyógyszertérban nem kapsz gyógyszert 3-4€ alatt. Mindennek ára van és ez nálunk sincsen másképp. Viszont ami most van az garantáltan többe kerül mindenkinek. Én már jó ideje magán fogorvoshoz járok, mert pontosan tudom, hogy mennyibe fáj az nekem és az eredmény is magáért beszél. Viszont van sebész ismerösöm, aki, ha nem pénzt kap, hanem "természetbenit" (vidék és mondjuk hoznak neki 2-3liter páleszt), akkor anyázik rendesen.

sidorovich 2010.01.16. 10:42:21

@monyon le:

Azaz _térít_ és nem _küld_.

sidorovich 2010.01.16. 10:52:17

@Jaffar:

De te is csak a felszínt kapargatod, hozol példát egy magánfogorvosra, egy vidéki sebészre, végül pedig megmondod a tutit két szar példa alapján. Ez csinálja amúgy mindenki, ezért is tartunk itt.

Hoztál egy példát Ausztriából, váltsd át forintra. Ennyibe kerülne nálunk is (kb.), mert szinte ugyanazok a diagnosztikai automatákat használjuk. 76 euró az 20 ezer forint. Ki tud ennyit nálunk kifizetni? Senki. Abban a pillanatban, hogy fizetős lenne az eü. az ország fele ellátás nélkül pusztulna el valami krónikus osztályon.

Legyen akkor biztosítós, oké, akár magán is. De honnan folyik oda be a pénz? Az ország 2/3-a minimálbéren, havi 5000-t ha fizet, de az sem biztos. Miből biztosítson neked jó ellátást, jó orvost, jó kórházat ÉS magának profitot hiszen magáncég?

Csapkodni, hogy legyen így meg legyen úgy nagyon könnyű.

Jaffar 2010.01.16. 11:10:48

@sidorovich: Tévedsz.
Külföldön pontosan azért kerül többe, mert ott sokkal többet kell fizetni a munkaeröért.
Az Ausztriai "minimálbér" (kb bruttó 1200€, netto 1000€) nagyjából egy átlagos Budapesti 120-140e Ft nettonak felel meg. Bécsben nem kapsz 60-80e Ftért albérletet, még 500-ért se. Ne álmodozzunk, hanem azt nézzük, hogy ki mennyit tud, akar csinálni. Ha most elindítanánk a reformot, ami mindent fizetössé tesz, azt nem lehetne 1-10 év alatt lezavarni. De ehhez akarat kell, és nem csak politikai akarat. Amit példának említettem pedit csak akkor kell fizetni, amennybiben nincs biztosításod. Biztosításal mindez ingyenes. De a biztosításodat nem az állam bácsi fizeti itt, hanem te saját magad. A hollandoknál konkréten tudom, hogy egy sima legolcsóbb biztosítás is 100€, amit TE fizetsz és nem a munkáltatód. A zemberek többségének fogalma sincs, hogy az egészségügyben mi mennyibe kerül. Éppen ezért lehet lehúzni öket. Éppen ezért van az, hogy a faterom 5 napot volt kórházban, de a tájékoztató jellegü számlán, amit kapott már 12 szerepel. Maga az orvos társadalom nem érdekelt abban, hogy változás legyen, hisz akkor azonnal kiderülne, hogy egy-egy orvos 1-2 milliót keres. Bár szerintem ezzel semmi probléma nincs, hisz a minöséget meg kell fizetni. Az már más dolog, hogy magyarisztánban a szomszédnak akkor sem tetszik az, hogy neked jobban megy, még ha tisztességesen is szerezted a lóvét. Majd 50 év múlva talán.....

sidorovich 2010.01.16. 11:35:50

@Jaffar:

Nem tévedek, nálunk is 20 ezer egy vérvétel. A levételt asszisztensek végzik, utána berakják egy automatába, ennyi az effektív élőmunka igény. Az automatának vegyszer és szervizigénye van, illetve sokba került így jön ki a 20 ezer forint.

Ha biztosításod van akkor sincs semmi ingyen, csak nem te fizeted, hanem a biztosító. A biztosítónak ki kell gazdálkodni a befizetett pénzekből a várható kiadásait. Ez csakis az élőmunka árának alacsonyan tartásával tudják itthon elérni, mivel minden mást (eszköz, műszer, reagens stb.) a piacról szerez be a kórház, európai árszínvonal mellett.

A kórházak azért számolnak el többet a valóságosnál, mert máskülönben csődbe mennének. Választhatunk: elnézzük, hogy lehúzzák az OEP-et de ott vannak ha kell, vagy csődbe mennek és viheted a hozzátartozódat a legközelebbi súlyponti kórházba - ha van hely és van pénzed látogatni naponta, tömegközlekedéssel vagy autóval. Ha budapesti vagy, akkor ez nem olyan szörnyű, ha vidéki vagy akkor igen nagy megterhelés a családnak, időben és pénzben. Ja és ne feledd: 2 millió budapesti van és 8 millió vidéki.

Az orvostársadalomnak nagyon kis százaléka keres millió körül, fentebb leírták, hogy kb. a sebészek, nőgyógyászok egyéb műtéthez közeli ágak stb. Ők természetesen nem érdekeltek a változásban, de leginkább az állam érdekelt a rendszer változatlanságában. Csak áltatod magad, amikor általánosítasz; egy patológus (aki eldönti, hogy rossz- vagy jóindulatú a daganat) pl. nem kap parát, de alig kapnak a szar és krónikus betegségek orvosai is (neurológus pl.). Őket fogjátok elzavarni ebből az országból, lassan de biztosan. Legközelebb lehet, hogy édesapádnak SZAKORVOSA SEM LESZ, mint ahogy sajnos az én anyámmal történt.

sidorovich 2010.01.16. 11:43:10

A baj az orvoselvándorlással kezdődik és a pár éven belül megérkező Ratkó nyugdíjasok kórházba kerülésével fog teljes valóságában megmutatkozni. Ezen pedig nem segít a 300 forintos vizitdíj, max annyit érsz el, hogy még az az orvos is el fog menni, aki eddig a paraszolvencia mellett elvolt valahogy.

Ha pedig továbbra is marad a para, akkor mivégre a vizitdíj? Az orvosok fizetését kellett volna megemelni. Lenne miből, elnézve az állami cégek vezetőségének bőkezű javadalmazását a nagy semmire.

Az egész "reformnak" csúfolt cirkusz a szoclib körök egészségügybe való bevásárlását fedezte volna, amihez az orvosok ellen felhergelt nép asszisztált.

Pistie 2010.01.16. 12:29:18

1. Volt már róla szó, hogy kb. évi 50 milliárd megy el hálapénzként. Ez, számbavéve az egyik itt író orvost, aki havi 100-200e huf-os hálapénzről írt, szerintem hihető adat.
Egy ideális világban az emberek ezt az 50 milliárdot elvásárolnák. A vásárlásokból az egész szolgáltatóréteg jól járna, illetve az állam is 25%-nyi adóbevétellel gyarapodna, ami 12,5 milliárd alsóhangon, mert van ahol ennél magasabb az adó (üzemanyag, stb.), ez az egészségügyben ugyan nem akkora nagy összeg, hisz itt minden drága, és a fizetések sem emelkednének ennyivel mint most a hivatalos+hálapénz, ugyanakkor idővel megteremtené a lehetőségét egy jobb rendszer kialakulásának.

2. Az orvosok nincsenek jól megfizetve (ha csak a papíron lévő fizetésüket számoljuk) Ugyanakkor a betegek nagyrésze sincsen jól megfizetve, így a hálapénzt ELVÁRNI nem fair.

3. usa vs hungary. Az usa orvosok kb 5%-a dohányzik. A magyar orvosok több mint fele. És ne jöjjön nekem egy orvos sem azzal, hogy ez a magánügye, mert nem az. Annak, akinek az a hivatása hogy más embereket gyógyítson meg, és közben ő maga függőségben szenved, az minden csak nem hiteles. Az meg hogy az orvos azzal érvel, hogy ő cigizik, de legalább pontosan tudja hogy mennyire káros, pedig egyszerűen szegénységi bizonyítvány, és egyértelmű lesz a témához való hozzáértése, hozzáállása. Azokról az orvosokról pedig már szó se essen, akik a rendelőben, a páciensek előtt dohányoznak.

Kicsit elvonatkoztatott példa, de ha én mérnök vagyok, és nem az 8 tizedesjegy pontossággal számoló programmal tervezem mondjuk a repülőgépet, hanem mondjuk papíron zsebszámológéppel, 2 tizedesjegy pontosságra, az sem a magánügyem, mivel emiatt veszélyben a biztonság, ha baleset van (orvosoknál műhiba) akkor pedig mehetek én is a börtönbe.

4. Magyarországon nincsen egészségügy!! Itt betegségügy van. Az egész a gyógyszereladásra van kihegyezve, ezért ilyen az általános egészségi állapot. Nem a betegség megelőzése a cél, hanem a kezelése. Egyáltalán nincsen propagálva az egészséges életmód, és itt most nem az idézőjeles "egészséges életmódra" gondolok, amiket a blikkben meg nőklapjában lehet olvasni, hanem a sport, vitaminok, stbstb fontosságára
-> amíg még az orvosok között is elterjed az a nézet, hogy egy ember napi c-vitamin adagja 50mg, vagy hogy epeműtét után egyen a beteg amit "jólesik", vagy amíg az orvos szerint a beteg napi folyadékigénye 2 liter, mindezt a testsúlytól függően.. addig nem lesz változás. - és akik szerint amiket most itt felsoroltam normálisak nem hibásak.. csupán ékes példái annak amit írtam, hogy itt nincs szó a betegség megelőzéséről, hanem csak kezeléséről.

Pistie 2010.01.16. 20:25:53

alulról 4. sor "függően" = függetlenül

moccmacckó 2010.01.17. 08:05:54

@cochran: Tapasztalatlan vagy még, az élet sokkal bonyolultabb és zűrösebb dolgokat varázsolhat köréd mint azt hinnéd.Kívánom ne így legyen, bár eltudnálak egy-két, orvos és én sztorival szórakoztatni, de legyen inkább szerencséd! Meg mindenkinek!

Reaper Man 2011.02.22. 23:33:45

@tódór piroska: Ugye erre egyedül jöttél rá? Elismerem, a régi sokkal jobb volt. A minden oldalról rám nehezedő nyomásnak engedve vissza is vettem a Reapert. Nekem is sokkal jobban tetszik.

tódór piroska 2011.02.23. 14:04:07

@váév építők:

"kedves orvosok:ha nem tetszik itthon orvososkodni, akkor e-lle-het-men-ni!
nyugaton tárt karokkal várják állítólag a magyar orvosokat"

Ez a hozzászólás a mélypont. Már most is nagyon nagy az orvoshiány, a végzősők fele egyből veszi a nyúlcipőt, 1000 orvos nyugdíjba megy, közel ugyanannyi meghal évente ...
1cer mámontam hogy nemsoká mehecc ügyvédhez gyógyulni.

Ez ez " el lehet menni" meg egyébként is nagyon rossz ízű emlékeket idéz, ha tudod egyáltalán, hogy ki mondta ezt néhány évvel ezelőtt...

váév építők (törölt) 2011.02.23. 14:14:19

@yanchi345: @tódór piroska:

akkor senki ne menjen sehová? mert a tanárok-mérnökök képzését is mi fizettük.
én csak azt mondom, hogy nem kell nyafogni, ha annyira faszán kvalifikáltnak tartják magukat az orvosaink, akkor jó dolguk lesz nyugaton. amúgy az emberek többsége kurvára nincs megelégedve az rorvosok munkájával. tijnak ránk a kórházban. ha kapnak hálapénzt, akkor esetleg hajlandók dolgozni. és nekem ne jöjjenek azzal, hogy kevés a pénz. akkor csináljanak mást. nekem ha kevés a fizetésem, vagy más miatt nem vagyok elégedett, akkor munkahelyet váltok.

és különben is az orvosok tudták, hogy mennyit fognak keresni, meg milyen körülmélnyek várnak rájuk ha elkezdenek dolgozni, mégis végigjárták az egyetemet.
végül: ez egy hivatás bazmeg! fogjátok fel végre, ha felveszitek a fehér köpenyt, akkor embereket kell gyógyítani, ezért lettetek orvosok, nem?
ha nem, akkor váltsatok pályát, de sürgősen, mert a társadalomnak nincs szüksége rátok.

uff

tódór piroska 2011.02.23. 14:16:07

@tódór piroska:

Cseh vészforgatókönyv orvoshiány esetére

- Horváth Eszter Ágnes
A cseh kormány most először ismerte el, hogy az egészségügyi ellátás válságba rohan az orvosok tömeges felmondásai miatt. Petr Nečas miniszterelnök ezért kedden felvázolta azt a vészforgatókönyvet, amely szerint az egészségügyi ellátás már három hét múlva működhet, ha bekövetkezik a legrosszabb. A "Köszönjük, mi elmegyünk" szakszervezeti akció keretében közel 4000 orvos mondta fel december végén munkaszerződését az alacsony bérek miatt. Még január elején az Egészségügyi Minisztérium azt állította, nem fenyegeti összeomlás az egészségügyet.

A vészforgatókönyvnek három pillére van:

- Katonai orvosok és kórházak, hadsereg bevetése;

- Olyan osztályok vagy egész kórházak bezárása, amelyeket túl sok orvos hagyott el;

- A bezárt kórházak orvosainak átvezénylése olyan kórházakba, ahol megmarad az egészségügyi ellátás.

A terv az elkövetkező napokban lesz véglegesítve.

A kórházak már nem fognak elhalasztható műtéteket végezni és elutasítanak olyan betegeket, akiknek nem akut az állapotuk, hogy így felszabadítsanak kórházi ágyakat sürgős esetekre. Az akut betegeket katonai, rendőrségi vagy tűzoltói járművekkel fogják transzportálni. .

Huuh! "Még január elején az Egészségügyi Minisztérium azt állította, nem fenyegeti összeomlás az egészségügyet."

Még nálunk is azt mondják, hogy nincs nagy baj. Egy zárt orvosi portálon /webdoki/ a fórum tele van olyan hozzászólásokkal, hogy már csak a hülyék, öregek és megszállottak maradnak itthon. Szóval,el lehet menni...

tódór piroska 2011.02.23. 14:23:23

@váév építők:

Öreg, te nem tudod, mit beszélsz.
Mi végülis elvagyunk, akár itthon maradunk, akár elmegyünk.
De téged (szüleidet, testvéreidet, házastársadat, gyerekedet, stb) nem lesz, aki meggyógyítson! Márpedig az ember már csak olyan,hogy előbb-utóbb valamilyen betegsége adódik.

váév építők (törölt) 2011.02.23. 14:28:26

@tódór piroska: miért, ha maradtok, akkor talán meggyógyítotok? nem hiszem. inkább nyavalyogtok , tojtok dolgozni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása