Majd a portás tudja az onkológián

2016.12.13. 06:00

1_0.jpgÉn személy szerint nagyon örülnék, ha ezek a portások tisztába lennének azzal, hogy azok a betegektől és hozzátartozóiktól jön a fizetés, akikkel ők szórakoznak, mert úgy érzik, valamiféle hatalom van a kezükben.


Kedves Praxis blog!



Tudom, hogy elcsépelt, mert le is fogtok hurrogni, de azért valakik csak összedobják azt a pénzt, amit egy kórházi portásnak bérként kifizetnek. Én személy szerint nagyon örülnék, ha ezek a portások tisztába lennének azzal, hogy azok a betegektől és hozzátartozóiktól jön a fizetés, akikkel ők szórakoznak, mert úgy érzik, valamiféle hatalom van a kezükben. Nem szeretném ezt elfogadni, elvárom, hogy méltányosan viselkedjenek velem, és egyenlő bánásmódot követelek. Ha nem lehet bemenni a portán, akkor senkinek se lehessen.

 

Tegnap, november 30-án dél körül érkeztem egy súlyos beteg, erős fájdalmakkal küszködő hozzátartozómmal az Országos Onkológiai Intézet Ráth György utcai portájához. Kértem a portást, hogy engedjen be, mert a hozzátartozóm nem tud öt métert sem menni jelen állapotában. Szemben az udvaron volt két üres parkolóhely, ennek ellenére úgy állított félre, hogy útban voltam a kapuban, és hívott egy betegszállítót. (Mert benn fel van állványozva minden. Nem mondtam neki, hogy az elmúlt egy hétben is minden nap megfordultam itt, de állványt sehol sem láttam.) Kértem, hogy elkísérhessem a beteget, erre közölte, menjek ki, parkoljak le, és azután jöjjek vissza.

1_0.jpg

Nem tehettem mást, kb. egy km-re találtam parkolóhelyet, onnan cipeltem a pakkot vissza (magyar kórházba a WC papírt is vinni kell, ne kis csomaggal kell érkezni). Még el is fogadtam volna, hogy a kórház összes – nem kevés – belső parkolóhelye kell az ott dolgozóknak, amikor kicsit pihegve ismét a portához érkezve egy civil autóból egy úr – aki egyedül érkezett – odakiáltott a portásnak: meg van beszélve a kollegára. A varázsmondatra kinyílt a sorompó, és akadálytalanul folytathatta útját szerencsés emberünk a” nagyon veszélyes építési területen”

 

1. Gondolom, a kollegával magyar forintban beszélték meg a dolgot.
2. Én is adtam volna magyar forintot (hálából), de nem adott rá lehetőséget, mert olyan fura pénztárcám van, hogy a stílusától becsukódott.



Most arról nem szeretnék beszélni, hogy ebbe a kórházba elég súlyos betegek járnak, elég furcsa, hogy egyszerűen kitiltják az autóforgalmat, illetve ezzel a portás kénye-kedvére bízzák, hogy súlyos beteggel be lehet menni, vagy nem. Hogy fogom hazavinni az azonnal megműtött hozzátartozómat? Biztos nem fog tudni elsétálni a legközelebbi parkolóhelyig. A betegszállítás ne ajánlja senki, gondolom mindenki látott már beteget ücsörögni 10-12 órát a pakkján a betegszállítót várva.



Üdv:

Kata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2016.12.13. 12:22:35

Egyik klinika egyetemi előadótermébe voltunk hivatalosak, előadásra.
Percre pontos parkoltatási rendszer van az udvaron, utólagos fizetéssel, mondanom sem kell, hogy aranyárban. Kifele menet a horribilis összeget próbáltuk a portással megbeszélni és letudni úgy, hogy közöltük, konferenciára jöttünk, amely reggel 9-től du. öt óráig tartott.
A klinika vezetőjéhez küldött bennünket az aláírt-lepecsételt, részvételt igazoló papírért, hogy kihajthassunk.

A portás általában nem a kórháznak, hanem annak az őrző-védő kft.-nek az alkalmazottja, akit a kórház a saját védelmére szerződtetett, szigorúan meghatározott jogkörrel.

Ha nem engedhet be, nem enged be.

Ja és nem tőled kapja a fizetését. Ő sem.
Amúgy ezt a munkásököl-vasököl-dumát, hogy bármely intézmény bármely alkalmazotját "te fizeted", remélem te sem gondolod komolyan.

Tempus.Anh 2016.12.13. 12:23:21

alkalmazoTTját, bocs

she_wolf 2016.12.13. 12:28:12

A portásnak a rá vonatkozó szabályoknak megfelelően kell eljárnia.
A portások az intézményben feladatukat ellátó biztonsági szolgálat tagjai -általában, nem az adott intézmény alkalmazottai. A kórházak, rendelők többsége biztonságtechnikai profilt vivő alvállalkozókkal állnak szerződésben.
Így tehát nem helytálló az a megállapítás, hogy a beteg és a hozzátartozó fizeti a bérét.
Reklamálni az ő főnöküknél lehet. Lehet méltányosságra, és körülményekre, a beteg állapotára hivatkozni, de ez általában nem hatja meg őket.

Poszter azt írja, hogy ezt megelőzően egy héten keresztül rendszeresen megfordult ott. Ha ismerte a helyzetet, nem ártott volna megelőző lépést tenni, gondolok itt a kezelőorvostól, vagy osztályvezetőtől kapott, egyszeri behajtási engedélyre. Nem tudom, mi ennek a módja, de megoldás biztosan lenne.

A kérdésre, hogy mit tegyen amikor haza akarja vinni a beteg hozzátartozót, a fentiekben tettem egy javaslatot. Jobb sajnos nem jut eszembe (én így tennék).

"...amikor kicsit pihegve ismét a portához érkezve egy civil autóból egy úr – aki egyedül érkezett – odakiáltott a portásnak: meg van beszélve a kollegára."
"1. Gondolom, a kollegával magyar forintban beszélték meg a dolgot."

Érdekelne, mire alapozta ezt a feltevést. Vagy csak a szokásos zsigeri rosszindulatú feltételezés?

Ugyan Nemár 2016.12.13. 19:25:45

A portán a sorompónál van egy szép nagy tábla, hogy behajtás csak engedéllyel lehetséges. Gondolom, ez elkerülte a poszter figyelmét.
A portán rendszámtábla leolvasó rendszer van. Nem a portás dönti el, kit enged be, hanem egy kamera leolvasás a rendszámot, és kinyílik a sorompó, ha szerepel a rendszám az engedélyezési listán. Egy alkalmas engedélyezett behajtásért le kell előre adni a rendszámot, hogy amikor a gépjármű érkezik, a portás beengedhesse (gondolom ezért szólt az autós a portásnak, hogy meg van beszélve a kollégával)
Tehát a portás a munkáját végezte, és nem gondolom, hogy a posztolónak el kellene firtatnia a fizetését.

Girhes macska 2016.12.13. 19:56:31

Anyukám mondta mindig, hogy a két legnagyobb úr a világon a portás meg a jegyszedő.

lobaszopiatej 2016.12.13. 21:36:39

A kísérő szerencséjére még nem találkozott a takarítónőkkel.
Na azok úgy beszélnek az (átmenetileg) csak feküdni képes betegekkel mint az élet-halál urai.
Egyébként azon a helyen nemrég sokat építkeztek, ezexerint nem parkolót (mindig is nagy ott a kapunál a tilitoli).

Anna King 2016.12.13. 21:59:57

apukam tavaly volt az onkologian. 500 forint volt a tarifa hogy beengedjenek. ennyi. es nem kamera meg lista meg anyamkinnya. magyarorszag

VaradiJanos 2016.12.13. 22:41:36

Követrlem, hogy engedjék be a trolibuszt is!

Igazság, hol vagy? 2016.12.13. 23:25:14

@VaradiJanos: Sőt mindenkit,méltányossági alapon!Sőt,minden autóhoz(akár a parkolóban is)Hordárt a csomagok cipeléséért.

Igazság, hol vagy? 2016.12.13. 23:28:33

@Anna King: Magyarország.Anyám kínja.Az anyám kínja még elmegy,de Magyarországot kisbetűvel írni..

she_wolf 2016.12.14. 02:34:19

@Anna King:
Értem. Vagy nem.
Mert ha az 500 Ft-ról kapott valami nyugtát, sajtcetlit, bármit -amin pöcsét és szignó is vagyon-, akkor az egy időkorlát nélküli, napi belépő ára. Amit megfizetek, ha ez az előírás.
Azonban ha zsebből zsebbe megy a lóvé, akkor alighanem vesztegetésről van szó.
Most akkor az a baj, hogy a posztban szereplő portás nem vehető meg? Mert a vesztegetés bizony bűncselekmény még Svájcban is.
És igen, ez Magyarország, a nokiás dobozok hazája. Legalábbis annak, akit nem érdekel, hogy másnap mit/kit fog látni a tükörben. Nem akárkiktől tanulhatunk ám, és mindezt napi szinten:(

she_wolf 2016.12.14. 02:35:04

@Igazság, hol vagy?:
Tudod, ha nem szeretném ennyire a tájait, és a nyelvét.....:(

she_wolf 2016.12.14. 04:30:44

"Drágáim, a portás lehet bármilyen biztonsági szolgálat tagja, a kórház fizeti a biztonsági szolgálatot. A kórházat meg én (is)."

Drágám (ha már ilyen szívélyesek vagyunk)! Ezt a kórház gazdasági igazgatójával meccseld le, mert ilyen alapon az üzemeltetés minden részébe beleszólhatnál, mint adófizető. Az adófizető befizeti a kötelezettségeit, és majd a nagyfejűek eldöntik, hogy mire mennyit adnak.
A kórház azt mondja, hogy szerződik "Fogdmeg! Bt./KFT"-vel, ami biztosítja az intézmény rendjének fenntartását. Mert így olcsóbb neki, ráadásul a nem a profiljába illeszkedő területet szakmai vezetés alatt tudhatja.
Amire hivatkozol az kis túlzással kb. olyan, mintha én azt mondanám, hogy nem járulok hozzá, hogy a befizetett adómból óvodai, iskolai fejlesztéseket fizessenek, pedagógusokat képezzenek, fizessenek, hiszen nincs gyerekem, és nem is lesz, inkább tolják be az eü.be!

"Ezen kívül rendkívül jó ötlet az előzetes engedélyde váratlan, hirtelen fellépő akut hasi katasztrófánál nem a legjárhatóbb út."

Ilyen esetben mentő (nem összetévesztendő a betegszállítóval, amit egyébként épeszű diszpécser nem is küld hasi katasztrófa esetén, mert ő is tudja, hogy az akut has jó eséllyel azonnalos beavatkozást kíván meg)!
Nem pedig házilagos cígölés, mert többet árthatsz, mint használsz.

A hazautat pedig szerintem mindezek ismeretében már talán könnyebb lesz kivitelezni.
Hozzátartozódnak jobbulást!

taecleau 2016.12.14. 07:24:31

Ez a praxis blog, tehát minden úgy történt, ahogy kellett, a posztoló eltúlozza valamint laikusként nem is érthet hozzá. A távolparkolás orvosilag indokolt, aki mást mond az ostoba és pusztán a rosszindulat vezérli.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.12.14. 07:25:28

Általánosítani szerintem itt is fölösleges. Én dolgoztam két eü intézményben is biztonsági őrként, szóval egy kicsit képben vagyok, mondjuk nem Pesten nyomtam, szóval ebben a tekintetben nem.

Nem ismerem a pontos részleteit a történteknek, így nem szeretnék egyik oldal mellett vagy ellen sem állást foglalni, de...

De így is ki merem jelenteni, hogy ahány portás, annyi ember. Az egyikünk így végzi a munkáját, a másik úgy. Van aki jobban, van aki rosszabbul.
Csak az "én fizetem a portást is" mentalitás miatt említem meg, hogy _nagyon_ sok múlott mindegyikünk hozzáállása tekintetében azon, hogyan beszéltek velünk. Aki sz*rba sem vett, hanem nagy pofával jött, hogy "nekem ez jár, mert ilyen-olyan rosszul vagyok/ van a hozzátartozóm" (ez kb a szinonimája az "én fizetem a portást is" stílusnak)na annak élből betartottunk. Aki meg tök normális stílusban tudott _kérni_ nos vele másként voltunk, volt, hogy a betartatandó szabályokat megszegve...
Viszont volt már olyan kollégám is, akit azért rúgtak ki, mert (az egyébként totál szabályozatlan, kezelhetetlen beléptetési rendszerben, ahova min. 2, de inkább 3 ember kellett volna, ha figyelembe vesszük, hogy pl. wc-re is el kellhet menni) "túl sokat volt nyitva a sorompó", legalábbis valamelyik főprof okostojás szerint, aki irodája ablakából odalátott.
Szóval arról senki ne feledkezzen meg, hogy a portásnak akár a munkahelye (->fizetése, amiből eltartja a családját!) múlhat rajta, hogy betartatja a szabályokat. Te kockáztatnád ezt egy idegenért? És egy nem kedves idegenért? És egy téged lekezelő idegenért? (a biztonsági őr nem csinál semmit, üldögélését kapja a pénzt, ezt mindenki el tudja végezni, stb.)
Az pedig egy egészen más kérdés, hogyha magyaros módon úgy van megoldva, hogy "adsz egy ötszázast és nem számít a szabály". (és most hagyjuk, hogy akár 300 órát is lehet dolgozni kevesebb, mint 100 eFt-ért) Sajnos van ilyen, lehet ez is, mint fentebb írták az egyik hozzászólásban, de akkor sem korrekt úgy elintézni az egészet, hogy "én fizetem a portást is".
Szerintem.

Pattantyúk 2016.12.14. 08:52:28

Van egy behajtási rendszer, és vannak betegszállítók.

Én éppen akkor lennék elégedetlen, és felháborodva, ha boldog boldogatlant beengednének, és akik kivárják a sorukat miattuk hátrább kerülnek.

Ha a portás nem végezné el a feladatát, amivel megbíznák és beengedne bárkit.

A posztolóhoz hasonló mentalitás táplálja a protekcionizmus rendszerét, ami okán semmi nem mozdul előre, mert akik pénzt kapnak érdekeltek a protekcionizmus fenntartásában.

Macsek77 2016.12.14. 10:02:33

Kedves Mindenki,
ugyanebbe az intézménybe vittem én is több alkalommal az édesanyámat. Hasonlóan súlyos beteg, menni gyakorlatilag nem/alig tud.
Én sem tudtam bent parkolni. De nem is nehezményeztem. Engem is félreállítottak, elmondtam a problémánkat (anya nem tud menni), gyakorlatilag 5 percen belül szereztek egy betegszállítót, aki egyik vizsgálatról a másikra vitte anyát. Egyetlen alkalommal sem rá kellett várnunk. Előfordult, hogy már a betegszállító kérdezett rá az orvosoknál, hogy meddig kell még várni egy adott vizsgálatra, miután harmadszor jött vissza érte.
Álatlában türelmetlen ember vagyok, látom a rendszer hibáit, ebben az esetben én nem tapasztaltam semmi elfogadhatatlant. Sőt külön köszönöm a betegszállítók hozzáállását és a portásoknak is a gyors szervezést.

she_wolf 2016.12.14. 14:00:49

Kedves poszter!
Az nem klisé, hogy akut has esetén mentőt hívok, hanem az első és legfontosabb teendőm! És ha a mentősökre panaszom van, az OMSz-szel rendezem le, nem a kórházzal.
Megkérdezhetném, hogy miből gondolod, hogy tudod, hogy én milyen esetben mit írnék?
Ellenben megkérnélek, hogy ne személyeskedj, nem vezet jóra!
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy én egy afféle bólogató jános vagyok, hiszen én is látom a hibákat, mi több, gyakrabban is érintenek, mint szeretném!
És megnyugtatlak afelől, hogy ami nekem jogosan jár, azt meg is kapom! Megoldom szabályozott, és törvényes keretek között. Mert van rá igényem. És ha úgy adódott, folyt. köv. a megfelelő helyen.

"És arról mi a véleményed, hogy napi szinten otthagyok az (utcán parkolásért) 400-600 forintot (a portásnál), és egy sajtcetlit sem kapok róla? Ez neméri el az ingerszintedet?"

Írtál erről? Nem! De, eléri. Ha a portásnál pénzt fizetsz be, az számlaköteles. Tessék követelni a számlát! Viszont ha az utcán parkolsz, miért adsz a portásnak pénzt?

"...semmiféle kultúrált, korrekt eljárás iránti igényed ne legyen..."
v.ö.:
"2. Én is adtam volna magyar forintot (hálából), de nem adott rá lehetőséget, mert olyan fura pénztárcám van, hogy a stílusától becsukódott."

Ezt volna a kulturált, korrekt eljárás?
Viszont új ismerettel gazdagodtam: megtudtam, hogy a portás hálapénzes szakmát űz.
Azt viszont jegyezd meg magadnak, hogy te miattam nem kényszerülsz portásokat megkenni, én nem kényszerítelek rá!

yogosan 2016.12.14. 16:27:10

Én meg a gyerek iskolájának a portását fogom egyszer a holdig felrúgni. :D:D Na,ő aztán tényleg úgy tesz mint ha az iskola a személyes tulajdona lenne:D

Tempus.Anh 2016.12.14. 20:52:59

@yogosan: Képzeld csak el, anno, amikor én jártam iskolába, egy nemzetiszocialista mintára berendezett államban, I.-től XII. osztályig kötelező volt az egyenruha, tilos volt a piros-fehér-zöld felsőruhakombináció és bármi, amin ez a három szín együtt volt, 6 azaz hat tanulónap volt, hétfőtől szombatig és egy szabadnap, a vasárnap (szombaton is teljes órarenddel)...

Na ott a portások a csajokról a kapuban lerángatták a farmert, ha valaki azt az istenkáromlást elkövette, hogy az egyenruha alá farmert húzott, a renitensek igazgatói intőt kaptak és pár esetben kirúgták őket a suliból.

she_wolf 2016.12.14. 22:03:55

@Tempus.Anh:
Az sem mostanában lehetett:)
Nálunk a gimiben a portás egy rendőrsuliból kibukott faszkalap volt, aki ha kellett, ha nem, a diákokon vett revansot minden hajfájásáért:(
Vannak ilyen hatalmi mámorban lebegő emberek.

A ruha: nem kell ahhoz nemzetiszocialistának, meg ákombákomnak lenni, hogy az egyenruha kötelező legyen az iskolában. Hirtelen az USA és Anglia jutott eszembe, ahol most is az adott iskolára jellemző uniformist viselnek a diákok. Azt ugyan nem tudom, hogy mindenhol kötelező-e, de a jelentős történelmű iskolákban igen.
És ha nem igazodsz ehhez, akkor simán hazaküld akár a "portás", akár a tanár -ha eljutsz a tanteremig.

Tempus.Anh 2016.12.14. 22:54:23

@she_wolf: 1981-85 között :) Igen, abban az államban minden iskolában egyforma egyenruha volt és hozzá egy bizonyos időszakban úttörőnyakkendő, majd a fiúknak kék Kravatte, a gimi végéig :)
Az állam berendezkedése pedig valóban NS volt, a Führer képével a hivatalokban, osztálytermekben, a tankönyvek első oldalán, stb.

she_wolf 2016.12.14. 23:13:19

@Tempus.Anh:
Nagyon utáltam a sulis ünnepeket azzal a hülye rakott szoknyával, meg az idióta övvel. Érdekes módon a nyakkendővel nem volt problémám sosem.
(Csak Neked súgom meg: a mai napig megtörténik, hogy diliből kiegészítem a nadrágkosztümös gáláimat nyakkendővel:D)
A köpeny lehetett bármilyen fazonú, anyagú, csak annyi megkötés volt, hogy kék legyen.
Képzelj el egy osztályt a kék 50 árnyalatában, fazonjában, anyagában:) Kész káosz volt.
Sima tanítási napon csak a köpeny volt kötelező, az sem volt gáz, ha a lányok farmert viseltek. Tiltott volt viszont a hajfestés, a smink és a körömlakk, srácoknak a hosszú haj. Abban az időszakban a srácoknak ez nagy trauma volt:)
Megint jót nosztalgiáztunk:D

she_wolf 2016.12.16. 23:58:00

Poszter, te vetetted fel:
Írod a facén most, legutóbb:
"Nem hívtam mentőt, így nem is kívántam semmit lerendezni ezzel kapcsolatban a kórházzal. Honnan vetted ezt?"

Írtad korábban:
"Ezen kívül rendkívül jó ötlet az előzetes engedélyde váratlan, hirtelen fellépő akut hasi katasztrófánál nem a legjárhatóbb út."

Erre (a korábbira) írtam, hogy akut has esetén mentőt kell(ene) hívni!
Bár nagyon nem szeretem ezt kérdezni, de: értő olvasás azért megyeget?

"Igen, írtam. Azért adok a portásnak pénzt, mert a kapu melletti néhány parkolóhely a kórházhoz tartozik. És ki van táblázva, hogy a portán kell fizetni,"

Nem, nem írtad, hogy ki van írva, hogy a portásnak kell fizetni, mint ahogy "utcán parkolást" említettél, nem pedig külső, fizetős parkolót!
Továbbá azt is írtad, hogy a pakkal vagy 1 km-t kellett gyalogolnod. Ha a kapu melletti néhány parkoló 1 kilométeren át a kórházhoz tartozik, akkor az valószínűleg mentőhelikopternek lehet fenntartva (bocs a cinikus megjegyzésért).

"Csak igényem van rá, de Magyarországon élek, ha akarom, ha nem,kénytelen vagyok megtanulni és alkalmazni azokat a technikákat, amikkel élni lehet."

Legalább te bevallod, hogy kifejezett igényed van vesztegethető környezetre, így viszonossági alapon feltételezhető, hogy te is megvesztegethető vagy. Örülök, hogy megismertelek, milyen területen dolgozol?:D
És újra: értő olvasás rulez!:)

De hogy válaszoljak a kérdéseidre:
1: Tessék panasszal élni az üzemeltetés felé!
2: Tessék panasszal élni az üzemeltetés felé! Kérj tőle ÁFA-s számlát!:)
(De ha éppen olyan csuka van rajtad, akkor ugraszd rá a portásra az APEH emberét!)
3: Még nem lopták el. Egyébként ld: az első pontban!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2016.12.18. 16:55:36

@she_wolf: Az én gyerekeim egy szimpla katolikus iskolába jártak, és ott is van kötelező ruha. Na és?

A kórházakban parkolhat a dolgozó, bemehet a mentő, a többi meg maradjon kint. Ha az orvos szól, a portás egyedi esetben beengedi a rokont, de ezt nem rendelheti el más, különben azonnal tele lesz a kórházak udvara simlisekkel.

she_wolf 2016.12.18. 18:33:21

@Molnárgörény:
Na és? Benéz a ló az ablakon:)
Az iskolai egyenruhák viselésével kapcsolatban mindig is volt egy bizonyos fokú "ellenállás", nem mennék bele, milyen mondvacsinált indokokkal.
Egy jó nevű, kimagasló oktatási színvonalat képviselő iskola egyenruháját viselni néhány helyen pedig státuszszimbólum.

A parkolás: egyetértek Veled, mégpedig azért, mert a kórházakon belüli betegmozgatás megoldott. Legalábbis egy olyan kaliberű intézmény esetén, mint a posztban említett. A beteg saját módon történő szállítása ágytól-ágyig csak káoszt szül, abból pedig van már így is elég az eü.-ben:(
Az esetenkénti kivételekre pedig szintén van megoldás.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása