Hamarabb fog meghalni az orvosok miatt

2014.12.23. 06:36

000046710_tudofibrozis.jpgKerülget a félelem a kétségbeesés, de egyelőre nem hagytam, hogy eluralkodjék rajtam.

Kedves Praxisblog!    

 

Az elkeseredésemből fakadóan írtam meg a történetemet.    

 

Üdvözlettel,

 

József

Csupán néhány kérdés, illetve gondolat, amire valószínű soha nem kapok választ a "tudós" doktoroktól.

 

1) Miért nem küldtek el a reumatológusok egy mindenre kiterjedő vizsgálatra, hogy kiderítsék, mi okozza a több éve vissza-vissza térő ízületi fájdalmaimat?

 

2) Amikor végre egy a fiatalabb generációhoz tartozó szakorvos ezt megtette, ami után kiderült a diagnózis "RA", miért a gyógyszer gyártók katalógusaiból választott un. bázisterápiás gyógyszert. Miért nem olvasta el a betegség miatt összehívott kongresszusok összefoglalóit a választott gyógyszer(ek)  hatásairól, de leginkább a káros, többnyire az alapbetegségtől is nagyobb bajt okozó mellékhatásokról.

 

3) Egy a hatodik "X" életkorú embernél felfedezett "RA" minimális, további betegség(ek) indukálása nélküli kezelésével fájdalmakkal ugyan, de többnyire nem csökkenti  az átlag életkor elérésének lehetőségét.

 

4) Az orvos(ok) azonban ragaszkodtak a jelenleg is érvényes szokásokhoz (utasításokhoz?). Alap: szteroid. További kezelés:  bázisterápiás szer 1. Eredmény: néhány hét után rózsahimlő szerű kiütések. Szteroid marad, mellé egy újabb pirula bázisterápiának. Eredmény dettó, mint az elsőnél.

 

5) Külön pontba írom a 3. bázisterápiás gyógyszernek nevezett méreg "METHOTREXAT" bázisterápiás szerként való alkalmazását. (Citosztatikum a kemoterápia kiegészítője. Tömény kémiai méreg!)

 

6) A beteg megbízik a lelkiismeretesnek tűnő orvosban és az előírásának megfelelően beszedi az apró sárga méregtablettát.

 000046710_tudofibrozis.jpg

 

7) A sárga ördögpirula szedése már kezdettől lerövidítette a hetet 5 napra, mivel a 24 óra alatt 6 óránként szedett MT iszonyatos közérzetet, illetve munkaképtelenséget okozott. 2 hónap után köhécselni, majd 4-5 hónap után durván köhögni kezdtem. Allergiára gondoltam, így tovább szedtem az MT -ot.

 

8) Jó fél év után, mikor a köhögés gyakorlatilag állandósult, bejelentkeztem a tüdőgondozóba, ahol 2 és fél hónap múlva mehettem volna vizsgálatra.

9) Felhívtam a tüdőgondozó főorvos magánpraxisát, ahol már aznap délutánra időpontot kaptam.

 

10) Vizsgálat, röntgen, amelyen elég nagy kiterjedésű tüdőfibrózis látható. Közvetlenül a bázisszerek alkalmazása előtt készült röntgen és CT filmjei teljesen tiszta ép tüdőt ábrázol.

A tüdőgyógyász rendelőjéből hívtam fel az időközben másik városba dolgozó reumatológust és elmondtam neki a történteket. Mély sajnálkozásának kifejezésre juttatása mellett a methotrexat azonnali abbahagyását javasolta, és kimondta. 100 %, hogy a methotrexat indukálta a fibrózist!

 

11) A tüdőgyógyász is kiírta a (tüneti) kezelést. Ugyanannak a szteroidnak a szedését, amit az RA-ra is kaptam.

 

12) A lényeg. Az RA egy nagyon kellemetlen, időnként kínzóan fájdalmas (autoimmunnak nyilvánított) betegség, de együtt lehet vele élni. Ugyanakkor a tüdőfibrózis többnyire gyorsan terjedő a tüdőszöveteket, hörgőket elrostosító, ezáltal működésképtelenné tevő "halálosztó". Különböző túlélési prognózisokat kaptam. 2-4 év -től 4-6 év -ig, stb.

4 évig viszonylag jól elvoltam, csak lassú romlást konstatáltam. Ekkortájt jött egy kemény megfázás, magas lázzal. Kaptam antibiotikum kezelést, amitől a láz és a megfázás tipikus tünetei elmúltak, de a teljesítő képességem nagyságrendekkel kisebb lett erősödő légszomj kíséretében.

 

13) Azóta 2x látogattam meg ismét a tüdőgyógyászt, aki újabb hörgőtágítókat írt fel, (millió mellékhatással) amelyeket óvatosan próbaszerűen kipróbáltam. Könnyebbséget nem hoztak, ellenben megtapasztaltam, milyen a hörgőgörcs.

 

14) Ma már a reggeli -esti tisztálkodás, átöltözés legalább egy óra. Minden helyváltoztatás együtt jár egy köhögési, fulladási rohammal. Kerülget a félelem a kétségbeesés, de egyelőre nem hagytam, hogy eluralkodjék rajtam. Kötelezettségeim vannak a családommal szemben, amiket el kellene intéznem, mielőtt a magyar egészségügy orvosai által előrehozott halálom napja ideér....

 

Válaszokat igazából nem várok. Inkább a hasonló helyzetbe jutható embertársaimnak szánom ezt az írást. Jussanak eszükbe a soraim, ha netán az élet ilyen helyzetbe hozza Őket.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töpörtő 2014.12.23. 07:58:31

Sajnàlatos!Én évek ota szedek methotrexàtot heti 15mg+napi 4mg medról szerencsére sem labor sem én nem érzek belgyogyàszati problémàt csak ha nemszedem akkor fàjnak izületek.Mellesleg idehaza is mindennapos a ugynevezett bilolgiaiteràpia csak a eüpénztàrnak elég költséges,infuzio illetve elöre töltött injekcioformàban ennek utànna nézhet a poszter,habàr ez nagyon legyengiti imunrendszert fertözéseket hamarabb össze lehet szedni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.23. 09:16:06

a RA kezelése gyakorlatilag standardizált
minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, ha pont minket érint akkor már nem számít a sok ezer ember akinek javulást hozott a gyógyszer

reepach 2014.12.23. 09:49:54

Biológiai th. szükségessége nem merült fel?

reepach 2014.12.23. 10:07:42

Bocs, most látom, hogy @töpörtő: is felvetette. Egyébként a biológiai th-nak nem(csak) anyagi/finaszírozási akadályai vannak, hanem nagyon komoly szakmai érveket is figyelembe kell venni, pro és kontra, az alkalmazása előtt. Nálam halt már meg beteg egy nem kellően megalapozott biológiai th. mellékhatásaiba.

csakmotyogok 2014.12.23. 11:12:45

@reepach: Lehet a tüdőgyógyász nem javasolta.

Tempus.Anh 2014.12.23. 11:24:56

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Bizony, hiába egy gyógyszer kockázata kimutatottan 0,0001 %, ha épp velem fordul elő, az rám nézve 100 %-os...
Nagyon sajnálom a posztolót és sok erőt, kitartást, állapotának javulását kívánom...:(

csakmotyogok 2014.12.23. 11:28:08

Tüdőfibrózissal ismerek embert aki évtizedek óta él.Többet. Igaz ő elfogadja a tüdőgyógyásza minden javaslatát.

EZAZ 2014.12.23. 12:56:46

@csakmotyogok: Nekem úgy tűnik, ez a szerencsétlen ember azért került ebbe a borzalmas helyzetbe, mert elfogadta az orvosa javaslatát.

EZAZ 2014.12.23. 12:58:35

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A sokezer másnak meg nem számít az az egy, aki szenved, aztán meghal. Meg egy pár farok orvosnak sem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.23. 13:12:57

@EZAZ: nézőpont kérdése. a Sabin csepptől pl 1/750.000 eséllyel kap az ember bénulásos polio-t (VAPP). akkor most mi a fontosabb? az 1 megbénult beteg, vagy a 749.999 aki nem fog megbénulni? persze, hogy a 749.999 örülni fog és sajnálja az egy nyomorékot, de miért lenne ettől farok az orvos aki megmenti háromnegyed millió ember egészségét?
hát igen, dúl még mindig a cerebrális fimózis az emberek közt.

Dekatlon 2014.12.23. 13:46:34

Az, hogy lett mellékhatás, nem az orbos hibája, van ilyen. Az igazi kérdés az, hogy mi a picsáért nem ÁLLTAK LE azzal a szerrel.

Tempus.Anh 2014.12.23. 13:46:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ha békés a hangnem és egyetértés van, akkor is akadnak balhékeresők, ez már megszokott.

repecs 2014.12.23. 13:49:32

Ha komoly lenne ez az egész akkor évente 1 alkalommal mindenkit kivizsgálnának.

Tempus.Anh 2014.12.23. 13:55:08

Amúgy egy gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban egy bizonyos betegségben Magyarország területén az illető szakterületen elfogadott, a megfelelő Szakmai Kollégium által jóváhagyott szakmai protokollok érvényesek.
Amennyiben ettől eltérő kezelést szeretne a beteg, akkor külföldön kezelteti magát. Egyetlen orvos sem térhet el ezen irányelvektől, hisz műhiba esetén a büntetőjog csak és kizárólag ezen protokollok betartását vagy be nem tartását kéri számon az orvoson.

Ha a neten vagy máshol melléolvas valaki, azt saját felelősségére tegye, a magyar orvostól nem követelhet semmiféle, a magyar orvosszakma által elfogadottól eltérő kezelési eljárást.

kayaibrahim 2014.12.23. 14:04:47

Jobbulást a posztolónak. Korrekt poszt, tanulságként másoknak.

steery 2014.12.23. 14:16:51

Van erről egy régi vicc:
A parasztember elmegy a rabbihoz: - Segíts rajtam, rabbi! Döglenek a teheneim! Most mit tegyek? A rabbi javasol neki valamit. A paraszt kipróbálja, de egy hét múlva visszajön azzal, hogy nem használ a módszer, továbbra is döglenek a tehenei. Akkor a rabbi javasol egy újabb módszert. Az sem használ. Aztán megint egy újabbat. Végül a paraszt szomorúan visszatér hozzá: - Sajnos, rabbi, megdöglött az összes tehenem! Mire a rabbi: - Milyen kár! Pedig lett volna még néhány jó ötletem!

EZAZ 2014.12.23. 14:25:39

@csak néha benézek ha marhaságot látok: tapasztalatból írom, amikor a farok orvos pont leszarja azt, hogy egy bizonyos betegre milyen hatással lehetnek bizonyos kezelések. Mellesleg hasonló betegséggel küzdök (RA), betartottam minden utasítást, oszt semmi javulás... De ha mutatsz egy orvost, aki háromnegyed millió embert meggyógyított és csak egynek ártott, akkor én kérek elnézést.

Tempus.Anh 2014.12.23. 14:26:56

A methotrexat kemoterápiák adjuváns szere és a RA arany standardjának nevezik, (nem gyakori) mellékhatásai közt - egyebek mellett - a tüdőfibrózis is meg van nevezve.
Sajnálatos és tragikus tény, hogy itt épp bekövetkezett.

A mellékhatásokkal kapcsolatban: pl. az SSRI szerek (antidepresszánsok) mellékhatásait tartalmazó betegtájékoztatót ha valaki elolvasná, életében nem venné be ezeket a szereket, ugyanis ott négy sűrű oldalon egy rémregény van leírva, a legkülönbözőbb szervrendszerek súlyos megbetegedéseitől a halálig.

Tempus.Anh 2014.12.23. 14:28:04

@EZAZ: Picsák még nem kezeltek, csak farkok?

Ja, csak hogy tartsam a színvonaladat.

reepach 2014.12.23. 14:39:34

@EZAZ: "ha mutatsz egy orvost, aki háromnegyed millió embert meggyógyított és csak egynek ártott"
Ilyent nem mutatok, de a fordítottját bármikor. Ilyen (pici) faroknak, mint te vagy, az is jó lesz.

EXPERT 2014.12.23. 14:40:56

Ha minimális RA volt, kérdéses, miért írtak fel MTX+szteroidot. Ez súlyos RA esetén szokásos (RF, CRP, WE?). Ha viszont erős autoimmunitás lépett fel, honnan lehet tudni, hogy nem az okozta a fibrózist? Orvosnak, betegnek is jobban oda kellett volna figyelnie, erős köhögésbe csakúgy belenyugodni hónapokig nem lett volna szabad. Továbbá nem lenne szabad beleragadni a mások hibáztatásába, negatív gondolatokba. Jól működik Magyarországon (!) az otthoni oxigénterápia, az sokat segíthet. Kitartást és jobbulást!

Kommentelő k.m.n. 2014.12.23. 14:51:50

1. A methotrexat széles körben alkalmazott szer szinte az összes autoimmun betegségnél, nemcsak az RA-nál. Ebben a pillanatban is több tízezer ember szedi, csak Magyarországon, többségüknél semmilyen komoly mellékhatás nem jelentkezik. A szakmai irányelveknek megfelelő a felírása. A vizsgálatok szerint a tüdőfibrózis "nem gyakori" mellékhatás, vagyis a valószínűsége 0,1%-1% között ingadozik. Viszont megjegyzem, hogy annak a betegnek, akinek mégis fibrózist okoz nem vigasztalja a statisztika.

2. Ugyanakkor a RA-s betegben a MÁSODIK VEZETŐ HALÁLOK A LÉGZŐSZERVI ELÉGTELENSÉG, EZEK KÖZÜL IS KIEMELKEDIK A TÜDŐFIBRÓZIS. Az autoimmunbetegségek (így az RA is) gyakran a tüdőt is észrevétlenül támadják, és a hosszan tartó gyulladás (pneumonitis) végül tüdőfibrózishoz vezet.
Forrás (bár, több 100 cikket is lehetne linkelni): www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/rheumatoid-arthritis/lung-involvement-in-ra/

3. A történetben említett orvosok közül egy valaki hibázott, nevezetesen az, aki azt mondta a posztolónak, hogy "100%-ban" az MTX okozta a fibrózist...

Őszinte együttérzésem a posztolónak, viszont a bűnbakkeresés nem old meg semmit.

alprazolam 2014.12.23. 15:03:43

Az orvosnak is igaza volt, és a posztírónak is. Az orvos a protokoll szerint kezelte, a páciens pedig szövődményt szedett össze (ha..... mert lehet, hogy valóban az alapbetegség progressziója lett a tüdőfibrózis). Végre egy írás, ahol nem a kórházi kajával, meg az eü. stílusával van baj.

Tempus.Anh 2014.12.23. 15:57:45

@Fyall: Hochachtungsvoll!
Egy bizonyos értelemben minden gyógyszer méreg és orvos legyen a talpán, aki egy betegnél - főleg egy nem kivizsgáltnál - előre észlel allergiát, mellékhatást, esetleg meg tud jósolni még nem látott/tapasztalt interakciót más gyógyszerekkel.
Ha így lenne, sokkal előbb járnánk mi, jatroszok a gyógyításban.

Tempus.Anh 2014.12.23. 16:00:51

@Kommentelő k.m.n.: Az orvosetika és kollegialitás csúcsa, amikor egyik orvos a beteg előtt a másik orvos vélt hibáját hozza fel a betegsége kiváltó okaként, csak hogy saját magát pantokrátori színekben tüntesse fel. Sajnos, előfordul.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.23. 16:29:48

@EZAZ: Albert Sabin, Pasteur meg hasonlók
egyébként tévedésekben élsz a RA-ban az állapotot nem lehet javítani, a további romlást kell megelőzni.

eßemfaßom meg áll 2014.12.23. 17:36:06

@EZAZ: ne járj a farok orvosokhoz, annyi jó természetgyógyász tud frankó ráolvasásokat

Lángharcos 2014.12.23. 18:02:56

@Tempus.Anh: Nem tudom már milyen antidepresszáns gyógyszer volt, ti biztos jobban tudjátok.. de a lehetséges mellékhatások között szerepelt a depresszió :3

DarthVader 2014.12.23. 18:26:26

@Lángharcos:

Ahogy nyugtatónál mellékhatásként izgatottság, dührohamok, stb.

DarthVader 2014.12.23. 18:41:36

Amúgy:

1, 6 óránként szedett Trexan hosszú távon halálos. Hetente 1 alkalommal kell szedni.
(Esetleg a posztoló úgy értette, hogy heti egy nap 4 db 2.5 mg-os tabl 6 óránként? Mert igy a heti 1x 10 mg induló dózis meglehet).

2, havonta labor controll, tehát minimum havi 1 szakorvosi kontroll. ??

3, "A sárga ördögpirula szedése már kezdettől lerövidítette a hetet 5 napra, mivel a 24 óra alatt 6 óránként szedett MT iszonyatos közérzetet, illetve munkaképtelenséget okozott. 2 hónap után köhécselni, majd 4-5 hónap után durván köhögni kezdtem. Allergiára gondoltam, így tovább szedtem az MT -ot."
tehát a már kezdetben munkaképtelenséget okozógyógyszert a köhögés jelentkezése után, miután durván köhögni kezdett, tovább szedte magától a "MT"-t még fél évig? Tehát nem az orvos utasitására szedte a mellékhatások jelentkezésekor? Ez valahogy nem derül ki.

Kicsit zavaros, mint általában a posztok. Valahol valami sántít. Csak az agresszió az ismerős.

Tempus.Anh 2014.12.23. 20:23:03

@Lángharcos: Így van, ez a paradox helyzet is fennáll: az antidepresszáns mellékhatása a depresszió :)

Tempus.Anh 2014.12.23. 20:24:02

@DarthVader: Láttam már egy szem altatótól egész éjszaka kóborló, rendkívül agresszív idős beteget is, sajnos :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.23. 20:48:28

@DarthVader: csak nyugalom.magam vagyok az élő példa arra, hogyan lehet aa seduxentol halalfelelemig idegesnek lenni.

naty77 2014.12.23. 21:21:35

nekem is RA-m van, évek óta szedek metotrexátot. nálam szerencsére csak vizesedést okoz, nem kis mértékben, ami elvileg nincs a mellékhatás listán, de ez nem jelenti azt hogy nem okozhatja. ha elhagyom, akkor a vizesedés javul, viszont az állapot romlik.
mivel mellé cukorbeteg is vagyok, így a szteroidot nem fogadtam el, azzal már nem ölöm magam, ergo a fájdalmaim erősek... 5 év alatt nagyon látványos állapotromlásom van, nemcsak orvosi szemnek, laikus számára is láthatóan.
a biológiai terápiát sem fogadtam el, túl sok rosszat hallottam róla, félelem van bennem.
viszont bekerültem egy programba, ahol "kísérleteznek" velem. ez is ijesztő persze, de elindult a javulás. lassan és mértékkel, de sokat javult az életminőségem. reménykedek.
és persze jó lenne nemcsak jobban lenni, hanem a vizesedést is leküzdeni, hogy visszakapjam a testem esztétikai értelemben is... bár tudom ez nem fontos szempont. habár motoszkál bennem vajon a vesémmel mit tesz...

marand22 2014.12.23. 21:25:12

Metothrexate:
"Gyakran eozinofíliával együtt járó, akut vagy krónikus interstitialis pneumonitisről, illetve azzal összefüggő halálozásokról számoltak be. Jellemző tünetek: dyspnoe, köhögés (különösen száraz, improduktív köhögés) és láz; a betegeknél minden kontrollvizsgálaton ellenőrizni kell a fenti tünetek esetleges előfordulását. A betegeket tájékoztatni kell a pneumonitis kialakulásának veszélyéről, és arról, hogy azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha makacs köhögés vagy dyspnoe előfordulását észlelik. Azoknál a betegeknél, ahol légúti panaszok lépnek fel, a metotrexát kezelést le kell állítani, és a fertőzés kizárása érdekében alapos kivizsgálást kell végezni. Ha fennáll a metotrexát okozta tüdőbetegség gyanúja, kortikoszteroid kezelést kell indítani, és a metotrexát kezelés ebben az esetben nem folytatható."
www.pharmindex-online.hu/gyogyszerkereso/trexan-25-mg-tabletta-2558.html

"Kb. az RA-s betegek 30-40 %-ánál kimutathatók az interstitialis fibrosisra vagy restrictiv tüdőbetegségre utaló radiológiai vagy légzésfunkciós eltérések."
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3547656?dopt=Abstract

István Biro 2014.12.23. 22:19:10

Nem minden betegségnek van definitiv gyógyitása, van amit csak kezelni lehet, kinél milyen eredménnyel, jelenleg itt tart a tudomány. Nem kell csodát várni, de a kezelést sem kell elfogadni. Addig ne is várjunk mást, amig a kormány tesz az eü.-re. 2 stadion árábol bőven meg lehetne szüntetni a várolistákat. A RA kezelésére is több támogatott szer lenne. Persze ezen betegség ettöl függetlenül nem gyogyitható, csak kezelhetö.

Kopasz Szuzukis 2014.12.24. 08:56:13

A betegek legnagyobb tévedése, mikor azt hiszik, hogy ha bekapnak 1-2 tablettát, akkor minden bajuk egycsapásra elmúlik.
Az orvosok legnagyobb tévedése, mikor azt hiszik, hogy ha felírnak 1-2 tablettát, a beteg "meg van gyógyítva", nincs tovább gond vele.
Igen, vannak egyéni érzékenységek! Igen, foglalkozni kell a beteggel. DE!!! A betegnek IS foglalkoznia kell saját magával.
A "bázisprotokollok" gyakorlatilag a gyógyszergyártóknak nyújtott kedvezmény. Letudjuk a dolgot a gyógyszer nevű kemikália felírásával.
A betegtájékoztató meg egyáltalán nem az, aminek hívják. Nem az a célja, hogy a beteg hűdetájékozott legyen az adott kemikáliát illetően, hanem az, hogy eme "fecni" révén a gyártók elkerülhessék a pereket. Valamint az, hogy ne kelljen egy adott szer esetén tartós, követő utóvizsgálatokat, vagy gyártási technológia módosításokat tartani. Lásd: antibiotikus "szerek" esete. Mikor kiderült, hogy a tiszta antibiotikumok kinyírják a bélflórát, kénytelenek voltak kiegészítő adalékokkal "megdrágítani" az alap tablettákat. Ma inkább beleírják a betehtájékoztatóba, hogy ez mellékhatás. Probléma letudva, a többivel küzdjön a beteg/orvos duó.
Tudom mit beszélek. 30 éve élek együtt alsó végtagi rheumatoid arthrityssel. 20 éve "gyógyszermentesen". Eleinte én is beszedtem minden szart, amit felírtak. Addig, míg a vesém nem kezdett szarakodni. Azóta igenis alternatív módszereket alkalmazva, fájdalommal ugyan, de normálisnak tűnő, emberi életet élek. Még fizikai munkát is végzek napi 8-10 órában.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.24. 17:53:33

@Fyall: erre az enzimes megoldásra gondolsz ami feloldja a hegesedett aponeurózist?
én is láttam az előadását, meglátjuk hosszú távon mit hoz.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.24. 17:55:32

egyébként ahogy nézem az értelmi sötétség új rekordja virít a facebook-os hozzászólások közt. a hányás a tisztulás jele? ezt még soha nem hallottam.

Hutas Gabor 2014.12.28. 01:56:33

Kedves Jozsef,

Eloszor is jobbulast kivanok. Elnezest kerek, hogy nincs magyar karakterkeszletem.

A rheumatoid arthritis diagnosztizalasa a legtobb esetben nem nehez a tipusos reggeli izuleti merevseg, izuleti duzzanatok es a laborelteresek alapjan. Amit on leir, a vissza-visszatero faljdalmak leginkabb az un."palindrom rheumatizmusnak" felelhet meg, ez az RA egyik fajtaja. Ha eppen nincs izuleti duzzanat, valoban nehezkesebb a felismerese.

A RA az eletkilatasokat es eletminoseget jelentosen ronthatja, a gyogyszeres kezeles celja a teljes tunetmentesseg elerese es a hosszu tavu eletkilatasok javitasa, szovodmenyek kivedese.

A methotrexate-ot indikalo orvos a jelenlegi terapias protokollok alapjan jart el. A methotrexate heti 15-25 mg adagban hatekony es biztonsagos gyogyszer. Alkalmazasa mellett a rebdszeres szakorvosi kontroll elengedhetetlen, a kontrollnak ki kell terjedni a terapia hatasossaganal lemerese mellett a szovodmenyek es gyogyszermellekhatasok szuresere is.

Ugy gondolom elsosorban kommunikacios problema lehetett a hatterben, hogy a legszervi panaszok nem kerultek ezen vizitek alkalmaval felismeresre. Nem tudni, beteg nem kapott eleg informaciot a lehetseges gyogyszermellekhatasokrol, a vizitek alkalmaval nem merult fel a kerdes, vagy nem volt megfelelo rendszeressegu a szakorvosi vizit, vagy ugyan az orvos tudott a panaszokrol, de nem tett megfelelo intezkedeseket. Mindenesetre furcsa, hogy a beteg maga, es nem a szakorvos kerte a legzoszervi kivizsgalast.

Amint egyik hozzaszolo helyesen idezi, mind az alapbetegseg, mind a gyogyszer okozhat tudofibrosist. Azonban a gyogyszer okozta fibrosis jobb indulatu, a gyogyszer elhagyasara a folyamat leall, mig az alapbetegseg okozta a gyulladas fennallasa eseten varhatoan tovabb romlik. A tudofibrosis valtozasa kovetheto (legzesfunkcio 3 havonta, lehetoleg diffuzios kapacitas meresevel is, illetve HRCT evente). A tortenetbol nem mondhato meg, mi pontosan a tudofibrosis oka, a kommentelonek igaza van, feltelelezheto itt is egy kommunikacios hiba az illeto orvostol.

A tudofibrosis kialakulasaban esetlegesen szerepet jatszo gyogyszer felfuggesztesre kerult, ez pozitiv lepes. Tovabbiakban a gyulladasos aktivitas teljes gatlasa (un. DAS28 es ACR remisszio elerese) szukseges alternativ bazisterapias szerekkel (sulphasalazine, chloroquine/hydroxychloroquine, leflunomide, esetleg arany injectio vagy azathioprin), amennyiben a kriteriumoknak megfelel, biologiai terapia. Mellette szukseges a betegseg (beleertve tudo szovodmeny) rendszeres szakorvosi ellenorzese.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása