Nem hajlandó igazolást adni

2014.06.26. 06:28

recept1.jpgHogyan, vagy honnan tudnám ezt az igazolást megszerezni? Nagyon fontos lenne, mert kötelező 50 óra közmunkám van, vagy nem kapok érettségit.

Tisztelt Praxis!

 

Már több mint egy hete vitatkozunk a házi orvosommal. A Közösségi szolgálatomhoz kell nekem egy közösségbe mehet címszó alatt található igazolás. Bementem a háziorvosomhoz, aki egyben az iskolaorvosom is. Megkérdeztem, hogy ad-e nekem egy ilyen igazolást, de ő hetek óta csak azt hajtogatja, hogy"Milyen jogon adjak én ki ilyen igazolást a gyereknek?"

 recept1.jpg

Hiába mondta a tanárom és a munkáltatóm neki, hogy házi orvosként adjon egy olyan igazolást, hogy közösségbe mehetek, ő nem ad. Hogyan, vagy honnan tudnám ezt az igazolást megszerezni, nagyon fontos lenne, mert kötelező 50 óra közmunkám van, vagy nem kapok érettségit.

 

Ha önök tudnak valamit, kérem, tájékoztassanak.

 

Válaszukat előre is köszönöm.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunabajnok 2014.06.26. 09:13:04

Hehe! Ez oviban tényleg kötelező volt, de kisiskolásoktól már nem kérik. Az érettségizőktől meg igen?
Menjen el a kedves nebuló a területi védőnőhöz, és ott kérjen ilyen igazolást a védőnői tanácsadáson.

zunuke 2014.06.26. 11:30:51

@sunabajnok: De kérik az iskolásoktól is amikor pl. táborba mennek.Ez egy igazolás arról,hogy az adott személy nem szenved-e valamilyen betegségben ami miatt nem mehet közösségbe.
Egyébként ez háziorvos egy igen értelmetlen egy fazon lehet,mert csak annyit kéne tennie,hogy megvizsgálja a posztert, és kiadja az igazolást.
Talán a főorvoshoz kéne fordulni segítségért,ha már ez az orvos ennyire sötét.

qbr 2014.06.26. 12:26:10

Szerintem arra utalhatott az orvos, hogy az igazolást csak a szülő kérésére állíthatja ki, a gyereknek a kezébe nem nyomhatja. Azt viszont nem tudom, hogy tényleg van-e ilyen korlátozás

mildi 2014.06.26. 15:34:48

@zunuke: táborozáshoz már nem kell. oda beérik egy szülői igazolással is, miszerint a gyerek semmilyen olyan betegségben nem szenved, ami a közösségbe menetelt kizárná.

mildi 2014.06.26. 15:39:17

ebből a szövegből egyébként nagyon úgy tűnik, hogy a dokinak igaza van, és a munkáltató téved, ugyanis diák közösségi szolgálatként nem végezhet olyan munkát, ami csak kiskönyvvel/igazolással végezhető.

"28. Szükséges-e egészségügyi könyv vagy orvosi igazolás, ha egy tanuló segítőként teljesít szolgálatot?
Válasz:
Egy rövid idejű (1-3 óra) tartózkodás idejére – például amikor a diák egészségügyi vagy szociális intézményben idősekkel beszélget, vagy óvodában gyerekekkel foglalkozik –, elegendő a szülői nyilatkozat, nincs szükség egészségügyi könyvre vagy orvosi igazolásra.

Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos asszony tájékoztatása szerint az Iskolai Közösségi Szolgálatról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet alapján a középiskolai tanulók által például óvodában végezhető közösségi szolgálat kizárólag közös sport- és szabadidős területen folytatható, nem tekinthető munkakörnek, továbbá nem lehet része az óvodák részére jogszabályokban előírt ellátási kötelezettségnek, így a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet ezen tevékenységekre nem alkalmazandó. Az országos tisztifőorvos asszony javaslata alapján elegendő a szülő részéről a diák egészségi állapotát igazoló nyilatkozat, amely formanyomtatvány elérhető a www.kozossegi.ofi.hu cím alatt a letöltések menüpontból. Egyedi esetekben felmerülhetnek költséggel járó egészségügyi vizsgálatok, oltás, amely esetekben az intézmény és a diák közösen döntheti el, hogy vállalják ennek költségeit vagy elállnak a tevékenységtől.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény, továbbá a nevelési és oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak alapján az iskolai közösségi szolgálat teljesítésekor a tanulók nem látnak el (nem láthatnak el) munkaköri feladatokat, ebből eredően más tevékenység során sem lehet szükség egészségügyi könyvre vagy orvosi igazolásra. Ugyanakkor a biztonság érdekében – a szülői nyilatkozat mellett – érdemes körülírni, hogy milyen feladatokat végezhet, illetve nem végezhet a diák."

/via www.kozossegi.ofi.hu/Contents/ShowContentByTitle?title=GYIK#k_28/

persze, poszter esete lehet egyedi. ebben az esetben azt javasolnám, keressen magának másik háziorvost.

zunuke 2014.06.26. 19:12:52

@mildi: Ez érdekes, mert tőlünk bizony kérték a körzeti gyermekorvos igazolasat, hogy a gyermek nem szenved semmiféle fertőző betegségben, es közösségbe mehet.

Braincelle 2014.06.26. 19:25:47

@zunuke:
Igen, de ez nem tábornak tűnik, hanem munkának, és abban meg a foglalkozásegészségügy az illetékes. Vagy ez a kettő határterülete tényleg, de az biztos, hogy fogl.eü. igazolást sem adhat a családorvos.

mildi 2014.06.26. 22:04:11

@zunuke: van rá vmi formanyomtatvány vagy mi. guglizz utána.
szvsz hülyeség is a táborozáshoz, hiszen elméletileg mikor iskolába kerül, akkor átesik egy vizsgálaton, és az iskola időtartama alatt végig orvosi felügyelet alatt áll (oltások, meg fogászat, iskolaorvos ilyesmi), szal felesleges arra 7-14 napra külön zrikálni vele az orvost.

SusanneF 2014.06.26. 22:48:31

Szerintem meg egészségügyi kiskönyvre/alkalmassági vizsgálatra van szükség.
Olyat CSAK üzemi orvos adhat,negatív tüdőszűrő lelettel,és fizetős,kb.6-8 ezer ft.
Csak azzal mehet közintézménybe,tudom,mert az én gyermekemmel ezt mi is végig csináltuk.
Van idő minderre,de aki az utolsó utáni pillanatra hagyja,az pórul jár..:(

she_wolf 2014.06.27. 01:26:39

Bocs, csak egyetlen kérdésem lenne: mit takar ebben az esetben ez a
"mert kötelező 50 óra közmunkám van"?
Ezt ilyen összefüggésben felnőtteknél már hallottam, de gyerekeknél még nem. Nézzétek el nekem, nincs gyerekem.
Előre is köszi a választ.

csakmotyogok 2014.06.27. 07:04:54

@mig54: Kitalálták, hogy érettség előtt a 4-5 középiskolai év alatt valamikor kötelező 50 óra közmunkát végezni. Ezt mikor elsős volt a fiunk a gimiben mondták. Most lesz harmadikos (tizenegyedikes). Van rá 4 év. Én mondtam a miénknek vagy ezen a nyáron vagy jövőre essen túl rajta ne az érettségi évében,mikor ezer más dolog van. A suli ígért vmi szervezett formát, de nem igazán látom, hogy mit tettek mert még semmi hír. Persze lehet mondtak valamit a gyereknek,de eléggé elvarázsolt lélek:)), majd utána nézünk.

csakmotyogok 2014.06.27. 07:06:36

S úgy tudom ehez nem sima orvosi igazolás, kell hanem a hogy a fentebb kommentelő írta.

she_wolf 2014.06.27. 09:40:52

@csakmotyogok: Most már értem, köszönöm:) Elvarázsolt lélek? Ez aranyos:))

csakmotyogok 2014.06.27. 18:12:16

@mig54: Művészlélek, az úttesten átkel az autók közt és mikor letolom:rám néz..nem láttam...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása