Két embert vett el tőlem a magyar egészségügy

2013.10.10. 09:17

images_10.jpgPárom utolsó szavai hozzám -„ Te vagy az én kincsem” Borzasztó ezt átélni!

Akkor én is elmesélem szomorú történetem, amit a mai napig nem sikerült feldolgoznom.

Párom 39 éves sportember volt, versenyszerűen kerékpározott és kispályán focizott. Tehát mondhatnám, hogy egészséges életmódot folytatott. Néha egy-két sör, de semmi durva alkoholizálás.  Hirtelen történt minden, hányás, hasmenés. Azt hittem calici vírus, de másnapra tetániás görcse lett, azonnal hívtam a körzeti orvost. Azt mondták hívjam a mentőket. Hívtam, ismerős volt a mentős, a párommal együtt fociztak, azt mondta nem viszi be, lenyomtak neki egy calciumos infúziót és távoztak. A tetániás görcs megszűnt az igaz egy darabig, de  hányás, hasmenés nem. Vasárnap ismét tetániás görcs, ügyelet, ki sem akartak jönni, hogy menjünk be, de egy olyan embert nem lehet autóztatni,  aki folyamatosan hányt. Nagy nehezen kijött az orvos. Calcimusc injekció! Senkit nem érdekelt, hogy a hányástól van a tetániás görcse, hiába mondtam! Egészségügyit végeztem, csak sajnos sosem dolgoztam belgyógyászaton. Bármit evett azonnal kihányta. Hétfőn körzeti orvos, eltelt négy nap! Meg sem vizsgálta a hasát, pontosabban egyáltalán nem vizsgálta meg, pedig akkor már gyanúsan nagy lett, mintha felfújódott volna. Frontit írt neki!!! Nem normális! És sajnos azóta is praktizál a neve Dr P R!!

  Haza vittem, bújtam a netet mi lehet a baja, gondoltam, hogy nem depresszió! Nyomkodtam a hasát, hogy fáj e neki, de azt mondta nem. Már jártányi ereje sem volt, mindez pár nap alatt. Úgy mosdattam le. Kedden,  lila folt jelent meg a köldökénél, rákérdeztem azt mondta beütötte.  Szerda reggel, csípőtájon is lila foltok, újból a netet bújtam és megtaláltam, hasnyálmirigy gyulladás! Mentő, nem akartak kijönni, hogy hívjam a körzeti orvost… Kiabálás, cirkusz, kijöttek. Drágámnak akkor már nagyon zavart volt a tekintete, akkor ijedtem meg igazán, mert tudtam, hogy az a toxinoktól van már. Mentős, -„Mit kezdjek vele, alkohol elvonási tünetei vannak…”!!

Mondtam neki, nézze már meg a hasát! Akkor gyorsan be a mentőbe, szirénázva át a városon!  Sebészet, mondta vigyázzak a dokival, mert nagyon bunkó…, és otthagyott a mentős bennünket a folyosón! Sebész,- „Minek hozták ide…” Röntgen, ultrahang, szegénykém ott is összehányt mindent.  Vissza a sebészetre, le sem szartak bennünket, és újból az a zavart tekintet, akkor szólt a nővér a dokinak, hogy nézze már meg. Gyorsan a sebészeti subintenzív, akkor már sürgős volt…  CT vizsgálat, otthagytuk, mert mondták, hogy négy óra mire meg lesz az eredmény. Mire visszamentünk, már nem volt ott, leállt a veséje, átvitték az intenzívre. Intenzíven a doktornő azt mondta, hasnyálmirigy gyulladás, amit már én sejtettem, és már annyira zavart, lehet, meg sem ismer bennünket. Akkor még megismert, kérdeztem tőle, tudod ki vagyok? Utolsó szavai hozzám -„ Te vagy az én kincsem” Borzasztó ezt átélni!  

A fájdalom miatt altatták. Egy hét múlva kezdték csökkenteni az altatót, beindult a veséje, már megfogta a kezem.  Annyira örültem és bíztam, most már meggyógyul.  De újra romlott a helyzet, folyamatosan néztem az eredményeit a lapján, semmi bíztató. Halála előtti napon derítették ki, hogy E colija van, ami az alapbetegsége volt és senki nem foglalkozott vele. Ami szintén vese leállást okoz! Halála napján kezdték adni az antibiotikumot az E coli ellen, és én azt hittem az intenzíven jó kezekben van. Az utolsó pár nap szörnyű volt látni, ahogy a szíve kezdi felmondani a szolgálatot, dekompenzált volt már.  A főorvos boncolást rendelt el, vajon miért…? Be akartam perelni őket és a körzetit is, de nem volt hozzá erőm, és már semmi nem hozhatja Őt vissza. Letagadom azt is, hogy valaha közöm volt az egészségügyhöz! Érdekes módon nem sikerült a boncolási jegyzőkönyvet megszereznem…  Azóta is magamat hibáztatom, hogy nem jöttem rá előbb, és nem voltam még erőszakosabb vagy nem vittem be azonnal a kórházba.  

Én azóta is depresszióban szenvedek, kórházi kezelések, gyógyszerek, de ezek sem hozzák Őt vissza.  Ez két éve volt. Rá egy évre meghalt a testvérem, hasonló sztori. Fél évig vizsgálgatták, mire műtétre került a nyelvgyök rák, addigra tele volt áttéttel! Ez a magyar egészségügy! Két embert vett el tőlem, akiknek nem kellett volna meghalnia, csak egy kis figyelem kellett volna!

  Köszönöm, hogy meghallgattak.  

Tisztelettel: Szokolics Csilla

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhiszem, hogy 2013.10.10. 11:12:13

Nem tipikus hasnyálmirigy gyulladás tünetek

Tempus-Anh 2013.10.10. 11:51:59

Részvétem a posztolónak. A hasnyálmirigy gyulladása a sebészek rettegett réme, legalább öt, majdnem biztos halálhoz vezető folyamatot indít el a szervezetben. Atípusos tünetekkel indult. Valójában a pontos kórismét, a konkrét patogenézist, ok-okozati összefüggést a boncolás tudná felfedni. Sajnos. Részvétem a testvére halála miatt is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 12:24:50

az általam ismert több hasnyálmirigy gyulladásos emberből csak egy él...

karcsibácsi 2013.10.10. 13:08:13

A heveny hasnyálmirigy gyulladás még az időben kezdett, adekvát kezelés mellett is lehet végzetes kimenetelű.
Hányás, hasi fájdalom fel kell, hogy vesse a gyanút, különösen, ha már a nagyfokú folyadékveszteség miatt tetánia lépett fel. Ekkor mindenképpen kórházba kellett volna szállítani a beteget, ahol egyszerű vérvizsgálat alapján ki lehet mondani a dg-t, és elkezdeni a kezelést. Ez, sajnos komoly hiba volt, nem beszélve arról, hogy a még később szállították kórházba. Ez egyszerűen érthetetlen. A lila folt a köldök körül már a hasnyálmirigy bevérzésének, részleges elhalásának a jele (Cullen jel). 4 nappal a tünetek kezdete után került kórházba, ez végzetes késlekedés, nyilvánvalóan nem lehetett megmenteni az életét. Sajnos.
Az E. Colinak viszont nem volt jelentősége, az melléklelet, nem oszt, nem szoroz.

marand22 2013.10.10. 13:26:48

Hypocalcaemia oka hasnyálmirigygyulladásban:
"It is caused primarily by precipitation of calcium soaps in the abdominal cavity, but glucagon-stimulated calcitonin release and decreased PTH secretion may play a role."
emedicine.medscape.com/article/241893-overview#aw2aab6b2b3
Rossz prognózist jelent.

E. coli mindenkiben van, a húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója. Vannak altípusai, lehet erre (EHEC, a HUS kórokozója) gondolt? Jellemző a véres hasmenés, az alacsony vérlemezkeszám, a pontszerű bőrbevérzések (petechiák) és a heveny veseelégtelenség, valamint idegrendszeri tünetek (görcsrohamok, zavartság). Főleg gyerekkorban fordul elő.
emedicine.medscape.com/article/779218-clinical#a0217

VaTi 2013.10.10. 13:43:28

Kedveseim, bocsánat a nagyon offért, de egy gyógyszerrel kapcsolatban kérdezhetnék valakitől privátban? Köszönöm.

karcsibácsi 2013.10.10. 13:49:52

@karcsibácsi:
"komoly hiba volt, nem beszélve arról, hogy a még később szállították kórházba."
Helyesen: még később sem.
@marand22: A hypocalcaemia bonyolult regulátiós mechanizmusok következménye, az általad idézett csak az egyik oka. Fontos az albuminvesztés, ami az albuminhoz kötött nemionizált Ca szintet csökkenti és ez okozza az ionizált Ca2+ csökkenését (ami patognomikus), ugyanígy a retroperitoneális zsirnecrosis, az elégtelen parathormon sekréció, stb. Mindezekben a folyadékveszteség szerepe megkerülhetetlen. A calcium-saponizáció a hasüregben csak akkor jön szóba, ha a betegnek ascitese is van, vagy a betegség előrehaladtával nagyob mennyiségű gyulladásos folyadékgyülem képződik.
Fizikális vizsgálattal az akut pancreatitis alapos gyanúja megállapítható, innentől kezdve kórházban kell kezelni a beteget (és nem a súlyos betegség egyik tünetét Ca injekcióval).

marand22 2013.10.10. 14:05:33

@karcsibácsi:
Nem vitatkozni akarok veled, mert egyetértek a szavaiddal.
"Meg sem vizsgálta a hasát, ... pedig akkor már gyanúsan nagy lett, mintha felfújódott volna."
Gondolom ascitese volt már ekkor (4. nap).

♔bаtyu♔ 2013.10.10. 14:11:35

Basszus, ennyi kóklert. A szokásos trükk, a tünetet kezeli, mert megtörtént a kezelés és gyors. Aztán íveli a másikhoz.

Egy ismerősömnél is ezt csinálták, csak én adtam a dokinak pénzt, így ráállt a normális protokollra, (magyarul innentől az is érdekelte minek a tünete ez) az ismerősöm megfelelő kezekbe jutott és még 6 évig eléldegélt.

Sajnos itt is ez kellett volna, a gond az, hogy nem egy genyót fogtál ki, hanem rögtön vagy hármat. Ez szar ügy, gyakorlatilag abszolválhatatlan, kb. mint a néger srác a Kaptár első részében amikor meglátja, hogy a lézercsíkból háló lesz.

marand22 2013.10.10. 14:18:56

Melyik kolléga szokott visszejelezni a korábbi ellátónak, az etikai szabályokat betartva, de adott és szükséges esetben felhívva a figyelmet a problémákra (diagnosztikai tévedés, ellátási hiányosság)?
Főnököm most kezdeményezett kamarai etikai eljárást egy kardiológus kollégával szemben, miután fontos gyógyszer (konkrétan statin) leállítását kezdeményezte korábban szívinfarktuson átesett betegeknél, amikor aztán a gyógyszer újbóli elkezdését javasoltuk, más intézetbe küldte a őket.

karcsibácsi 2013.10.10. 14:26:42

Igazad van.
Nagy disznóság esetén én fel szoktam hívni a kollégát telefonon. Azzal kezdem, hogy beszéljük meg közös betegünk további kezelését, és utána rátérek arrra, amit nehezményezek. nem bántóan, inkább tanulságképpen, hasonló esetek elkerülésére. Általában megköszönik.

Tuco Ramirez 2013.10.10. 15:12:51

Az utóbbi két évben eltemettem pár ismerőst, különböző daganatos betegségekkel (nem)kezelték őket. Általános, h kb fél év mire egyáltalán egyértelműen kimondható a rák. Ekkor pedig már késő.
Az egészségügyben az a baj a korrupcióval, h nem működik.
Tapasztalatom szerint egyetlen dolog működik. Megkérdezem az orvost, hol beszélhetnénk pár szót négyszemközt? Felcsillan a szeme és bevisz valahova. Ott az ember néhány keresetlen szóban nemtetszését nyilvánítja, majd kétszer-háromszor falhoz csapja a szerencsést. Ezután üvöltve kihajítja a folyosóra. Ilyenkor nagy sürgés-forgás támad és hívják a biztonságiakat. Jegyzőkönyvet veszünk fel. Ez azért jó, mert ezt már nehéz elkenni. Miután kéred, h rögzítsék az előzményeket, simán összetépik a papírokat és elmennek. Ismét egyedül maradtok az orvosszerű képződménnyel. Innentől válnak kissé készségesebbé. Hátránya, h gyakran kell látogatni a beteget, mert különben nem történik semmi. Az is előfordult, h újra beszélnem kellett a kezelőorvossal, holott a kollégájától már értesült lópokróc modoromról csak ez annyira ritka, h nem is hiszik el.
Természetesen ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha nem hozzátartozó a beteg.
A Jánosban már viháncoltak a betegek amikor elsétáltam az orvosi szoba felé.
Sajnos az a véleményem, h egyre gyakrabban kell az ittmaradt selejteknek számolniuk ilyen és ehhez hasonló durvasággal.
Hozzáteszem, h találkoztam rendkívül korrekt orvossal is aki egy fillért sem fogadott el és mindent megtett ami lehetséges volt. Sajnos későn került már hozzá az ismerősöm.

Tempus-Anh 2013.10.10. 15:28:05

@Tuco Ramirez:
Testi sértés miatt aztán pl. bezárhatnak, keményfiú. Előfordul.
Ott aztán gondolkodhatsz azon, immár újdonsült Conchita Ramirezként, hogy melyik még keményebb fiú fogja kicsipkézni a segged aznap este.
Az ilyen elmebeteg beírások előtt gondolkozz azért.
Már ha tudsz olyat...

Tempus-Anh 2013.10.10. 15:29:41

Eli Wallach-ot pedig ne tedd föl avatarként, mert nem tudsz olyat, mint ő...

karcsibácsi 2013.10.10. 16:24:24

@Tuco Ramirez:
"a kollégájától már értesült lópokróc modoromról"
Ez nem lópokróc modor, hanem egyszerűen útszéli primitívség. Szerencsére én ilyen marhával még nem találkoztam. Mármint a te szerencsédre, mert ha velem kekeckednél ilyetén, olyant kapnál visszakézből, hogy a maradék agyadat (ha van egyáltalán) is kiköpöd, a golyóidat (ha van egyáltalán) meg a zsebedben viszed haza. Jogos védelmi helyzetben. A jegyzőkönyvvel meg, ha ragaszkodsz a felvételéhez, kitörölheted.

karcsibácsi 2013.10.10. 16:25:58

@VaTi: Írj privit, és ha tudok, válaszolok. Csók, apu-

borzimorzi 2013.10.10. 16:26:09

Ahogy az összes valamirevaló orvos rájön, hogy nem akar itthon sz...-ért-h...gyért dolgozni, és elmegy külföldre, nagy gebasz lesz. De az a baj, hogy amíg a vezető politikusok családtagjai közül nem jutnak többen is hasonló sorsra, addig itt változás nem lesz, hanem hagyják tovább lerohadni a magyar eü-t. Mivel a legtöbb beteg öreg, és mivel a halottaknak már nem kell többé nyugdíjat fizetni, ez az egyetlen módja annak, hogy könnyítsenek a nyugdíjkassza terhein. Az, hogy ez velejéig tisztességtelen, és kimeríti a genocídium fogalmát, az Orbánékat nem érdekli. "Ha öreg vagy, pusztulj." Ez a jelszó. Az, hogy néha pár fiatal is áldozatul esik, az csak collateral damage. :-(((

A hatalmon levők számára minden jobb, mint egy tisztességes társadalmi vita a nyugdíjrendszerről. Mert ha csak meg mernék pendítani a nyugdíj összegének maximálását mondjuk az adózott minimálbér 1,5-szeresében, max. 2-szeresében, vagy akár csak azt, hogy min. 20 évnyi adó- és járulékfizetéshez kössük a nyugdíjjogosultságot, netán, hogy a nyugdíjasok is fizessenek EHO-t, akkor leshetnék, hogy legközelebb kire szavaz a 3 millió nyugdíjas. Márpedig a hatalomért mindent, igaz? Ezért rohasztja le Orbán az eü-t. Tisztességes vitára nem mer kiállni, hát csinálja patkány módjára. És gátlástalan...

Üdv:
b

karcsibácsi 2013.10.10. 16:33:11

@borzimorzi: Ebbe nem kellene politikát belekeverni. Az eü. helyzete az almult 8 évben sem volt jobb, sőt az igazi rombolás lali bá és mengelice alatt történt
(Szabolcs utca, OPNI, kiskórházak, stb.) Az orvosok jövedelme szintén akkor csökkent jelentősen a vállalkozási lehetőségek megszüntetésével ill. visszaszorításával ("színlelt szerződések mizéria). A válasz pedig, legfelsőbb szintről az volt, hogy "el lehet menni". Nos, sokan elmentek. A regnáló kormány színétől függetlenül az eü. mindig m ostohagyermek volt...

christophe 2013.10.10. 16:48:30

@borzimorzi: az utolso betuig egyetèrtek Veled szisztematikusan verik szèt az egèszsègugyet,oregekre,fogyatèkosokra,ràkosbetegekre nincs szuksège orbànnak,inkàbb stadionokat èpit,a sok agymosott zombinak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.10. 16:50:25

@marand22: szerintem paralitikus ileusa, azért is hányt ki mindent.
@Tuco Ramirez: te ha falhoz csapkodsz egy orvost akkor a börtönorvos elintézi, hogy többet székrekedésed ne legyen.
"Érdekes módon nem sikerült a boncolási jegyzőkönyvet megszereznem…" - szerintem nem is próbálta, nem titkos az, hivatalosan kell kérni és megkapja.
Azóta is magamat hibáztatom, hogy ... nem vittem be azonnal a kórházba. - ebben van valami
egyébként a hasnyálmirigy gyulladás alaptünete az igen erős övszerű fájdalom - ez itt hiányzott
@karcsibácsi: ezen a Cullen jelen kicsit finomítanék, tényleg megjelenik pancreatitisben - rossz prognózis- de másban is (eredetileg tubaruptúrában írták le), ami igazán rossz prognózis az a másik lila folt, a Grey Turner jel ami a deréktájon, gáttájon, háton megjelenő bevérzés és akut hemorrhágiás pankreatitisben jelentkező masszív retroperitoneális vérzés okozza - igen jellemző hátsó medencesérülésekben.
a nyelvgyöki rák meg igazán rosszindulatú dolog, hamar ad áttétet és ugye nehéz felfedezni.

christophe 2013.10.10. 16:57:07

@karcsibácsi: Valoszinuleg teljesen vèletlen hogy az elmult 3èvben kèt orvos ismeros lèccelt le.Egy 40èves nogyogyàsz ismerosomsajàt paxisa volt,korhàzban dolgozott,hogy legyen hol szulniuk a pàcienseinek,most Nèmetorszàgban dolkgozik 5000euro netto,napi 8ora,ès havonta csak egy hètvège.A volt gyerekorvosunk 30èv koruli aranyos,doktornèni,Angliàban talàlt munkàt.Igaz èn se èlek màr M.o-n csak az ismerosok,tobbek kozt az Apàm rèmtorteneit hallgatom...

karcsibácsi 2013.10.10. 17:26:30

@christophe:
"èn se èlek màr M.o-n "
Ez felettéb örvendetes.

♔bаtyu♔ 2013.10.10. 17:28:13

@karcsibácsi: "Mengelice"

Kibaszott találó, gratulálok annak, aki kitalálta:)))

2013.10.10. 17:48:09

A posztolót kérdezem. Ezt megelőzően nem volt gyanús labor lelete?
Nem valami örökletesbe futottak bele, ami ilyen hirtelen öl, ha nincs időben felismerve és kezelve. Az életkor stimmel. Sőt kezelve, diétázva sem túl jók az életkilátások, de talán egy-két évtizeddel több. (ilyenkor az egy-két sör is öl, vagy egy tojásrántotta.)

karcsibácsi 2013.10.10. 17:57:43

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
A pancreatitis nagyon durva dolog. Amikor én kezdtem a betegtologatást, még a Trasilol - Gordox - Impirol volt divatban, éppúgy nem ért semmit, mint később a somatostatin analógok vagy a pentoxyfillin. 30 éve a korai műtéttől, hasüregi lavagetól reméltünk jobb túlélést, most sebész csak akkor nyúl hozzá, ha jól körülhatárolódik a nekrózis.
Mi a jejunális táplálástól és a gondos supportiv kezeléstől látunk jó eredményeket, meg persze, biliaris pancreatitisben a nagyon korai EST-től, epeúti dekompressiótól. De ha valakit 4 napig aszalnak otthon megfelelő kezelés nélkül, annak nagyon kicsi az életben maradási esélye.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.10. 18:31:59

@karcsibácsi: furcsa itt kicsit az egész történet és pont a legkritikusabb tünet (nagy fájdalom) elmaradásán (????) múlhatott az egész. ennek hiánya mindkét fél számára egy fals biztonságot adott és jelentősen csökkentette az esélyeket.

Irkutszk 2013.10.10. 18:46:06

@VaTi: Ha tudok segíteni, bármikor szívesen a rendelkezésedre állok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 19:36:28

@karcsibácsi: mitől lesz valakinek hasnyálmirigy gyulladása?

midnight coder 2013.10.10. 19:45:36

Valahol azért elég szomorú, hogy a világszerte belepumpált dollármilliárdok ellenére is csak ott tart az orvostudomány, ahol.

Irkutszk 2013.10.10. 20:06:46

@Babette_: Még én is tanultam a hasnyálmirigy gyulladásról, habár nem egészen a gyógyszerészkar alatt (posztgrad képzésben), ezért merészelek válaszolni, bár válaszom nem biztos, hogy teljes lesz.
Hasnyálmirigy vagy elzáródás miatt alakulhat ki (pl. epekő); az alkoholizmus egyik következménye lehet; ill. pl. cisztikus fibrózisban. A kialakulásának a lényege az, hogy a fehérjét emésztő enzimek már a hasnyálmirigyben aktiválódnak, és teszik a dolgukat, emésztik a fehérjéket: amiből az egész szervezetünk felépül.

Kezelése pedig az én tanulmányaim szerint nem sebészi, hanem a sok-sok imádkozás mellett a teljes enterális tápanyag-megvonás (természetesen parenterális táplálás mellett), hogy a szekréciót megállítsák.

Irkutszk 2013.10.10. 20:08:25

@midnight coder: Ha összehasonlítjuk a tudásszintünket, illetve az emberek átlag életkorát, betegségeik kvalitását az 1800-as évek (és akkor már sokat tudtak!) és a 2000-es évek között, szerintem nem is olyan szomorú a helyzet.

karcsibácsi 2013.10.10. 20:15:35

@Irkutszk:
Nem egészen így van (bár még én is parenteralis táplálást tanultam), a kezelés lényege ma már az enterális = jejunális táplálás.
A leggyakoribb kiváltó ok valóban az alkohol és az epekő (a cystás fibrosis hála Istennek, nagyon ritka, genetikai rendellenesség következménye) de okozhatja gyógyszer, trauma, autoimmun betegség meg még néhány ritka dolog, de 10-ből 9 esetben alkohol vagy epekő.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 20:27:18

@Irkutszk: @karcsibácsi: az epekő tényleg ennyire? most kicsit beszartam:)
pedig az orvosok azt mondták, ne aggódjak miatta, nem sürgős...

Rotoxis 2013.10.10. 20:28:45

Az elmúlt évben két sikeres pancreatitisszel találkoztam. Az első 147, a második 112 napot töltött intenzív osztályon. Ők meggyógyultak. Rossz prognózis sajnos.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.10. 20:59:20

@Babette_: a nagy epekövek epehólyag rákot okoznak (mechanikus irritáció által - ritka kórkép) a kicsik meg elakadnak valahol (mondjuk a Vater papillában) és az enzimek nem tudnak ürülni ezzel meg aktiválódnak már a pancreasban és megindul annak az önemésztése (gyulladása)

Braincelle 2013.10.10. 21:13:54

@Rotoxis:
Én láttam meggyógyulni valakit, de az fiatal nő volt, és korán elkapott biliaris pancreatitis, korai EST-vel. Ő két hét után hazament.
De hát tudtommal a biliarisnak jobb a prognózisa. Ennek a nekrotikus-haemorrhágiás rettenetes formának meg a legrosszabb.

Ami még tudja okozni: hirtelen nagy evészet-ivászat zsíros ételekkel (disznótor), és ez a forma pont az életerős fiatal férfiakat tudja elvinni, akik úgy istenigazából neki tudnak állni az ételnek.

***
A történet pedig elkeserítő. Ez az a fajta szakmai hülyeség, amit a legnehezebb megérteni. Az egy dolog, hogy a panaszok első napján a mentős infúzió után a helyszínen hagyta, ez a típusos tünetek híján esetleg védhető volt, bár tetania nem lesz csak úgy hányástól.
De ki az aki kimegy és ad egy calcimusk injekciót egy ilyen betegnek? Nem is értem, tényleg. Előző nap sem gyógyult meg tőle. Mért nem küldi kórházba?
Éjnek idején nyilvánvalóan hónapok óta fennálló és/vagy nyilvánvalóan lelki eredetű bajokkal besétálnak hozzánk területen kívüli betegek, máskor meg péntek este ügyeleti időben mentő hozza a háziorvos által egy hónapja tartó nyálfolyás miatt beutalt beteget.

Számomra félelmetes, hogy valaki nem tud eljutni egy kórházig a bajával.

Az E.coli pedig valószínűleg a bélrendszerből került a vérbe, ilyenkor leállnak a belek, a baktériumok bekerülnek az áramlásba. Ez nem oka volt a bajnak, hanem következménye. A veseelégtelenség is valószínűleg a pancreatitis következménye volt (multiorgan failure).
Nagyon szomorú történet :(

@Babette_:
Főleg a kis méretű epekövek jelentenek kockázatot.

VaTi 2013.10.10. 21:17:45

@karcsibácsi: @Irkutszk: Köszönöm a kedvességeteket, írtam üzenetet. Üdv!

Braincelle 2013.10.10. 21:21:57

@Braincelle:
úgy értem, az a hányás, ami tetániát okoz, az szerintem még akkor is kórházi kezelést igényel, ha azt feltételezzük, hogy csak egy "sima fertőzés".

jágör68 2013.10.10. 21:42:53

A fészbúkos kommentelők hozzáállása is jól minősíti a helyzetet.
Megy az egymás mellett elbeszélés.
Lehet perelni, de attól nem lesz hirtelen 1000 milliárd Ft- tal több pénz az EÜ- kasszában...
Mert ez a dolgok rákfenéje.
1)Miért nem vitték be a mentők:
fiatal, sportoló, egészséges, biztos gyomorrontás- a kórházi felvétel sokba kerül- nem 300 Ft, a gyengébbek kedvéért. Egy hasi CT kb 30.000Ft. De egy normális teljes labor is 100.000 körül van. Mondjuk 3xorra már illett volna bevinni.
2)
Miért csak az utolsó napon kapott antibiotikumot:
elárulom: a kórházigazgatók- ill. osztályvezetőknek ki van adva, hogy spóroljanak a drága gyógyszerekkel- így a drága antibiotikumokkal is- az se 300 Ft. Mondjuk egy jó kis Meronem- Metronidazol kombó már többszázezres nagyságrend- naponta. Egy intenzív osztályos nap bonyolult esetben akár többtízmillió is lehet.

Szóval ezek az alapokok, de nyilván vannak szakmailag felkészületlenebb kollegák is.
Meg fáradtak- 2-3-4 műszakban dolgozva, törvénytelenül túlóráztatva.

Szóval lehet perelni, de akkor a megítélt többmilliós kártérítés mondjuk a következő havi kórházi gyógyszerkeretből lesz kiegyenlítve...
Nem a megoldás felé visz és nem is az alapproblémát kezeli.

Reaper Man 2013.10.10. 22:01:35

@jágör68: Ezt a sok faszságot ne terjeszd, még akkor se, ha orvosnak képzeled magad... :D Egy intenzíven fekvő beteg után az OEP általában nem fizet többet, mint kb. 13 HBCS, ami sacc/kb. 2 milla (összesen!!), ez egy nagyjából 8-10 napos kezelés során jön ki... Ettől függetlenül persze egy betegre simán rá lehet költeni 6-8-10 millát, de annál lényegesen többet aligha... (a kórházak egyszerűen nem képesek finanszírozni) És ahhoz is már legalább egy hónap kell, de inkább több. Egy "teljes labor" (az mi???) max. párezer forint, legrosszabb esetben pár tízezer, de az már olyan vizsgálatokat is tartalmaz, amik nem minden kórházban elérhetőek, és az eredmények napok múlva érkeznek vissza... A metronidazol egy filléres gyógyszer, a meropenem mondjuk nem olcsó, de a napi kezelés azzal sem haladja meg a 20-30 ezer forintot, pontos számot nem tudok, de ha nem írtál volna ennyi eszement baromságot, holnapra megkérdezném... :D Ezek után talán hagyjuk a "szakmailag felkészületlenebb" kollégákat, mint olyanokat... :D

Braincelle 2013.10.10. 22:04:06

@jágör68:
Ne hülyéskedj már, de tényleg. Hogy az égbe vagy képes idetolni egy ilyen kommentet?

És mióta feladata a sürgősségi ellátónak a beteget a várható kezelési költség függvényében ellátni, vagy nem?

Erre a történetre ugyanaz igaz, ami mindegyikre, nem voltunk ott, nem láttuk, lehet, hogy a fele sem igaz, de amennyiben feltesszük, hogy minden pontosan így történt, akkor azzal a ritka esettel találkozunk, amikor a hibát nem a pénz, hanem tisztán szakmai hiányosság okozta (1. elméleti tudás 2. tapasztalat 3. szakmai protokollok figyelmen kívül hagyása 4. józan paraszti ész 5. akarat).

Közvetetten ugye ezek is kötöttek a pénzhez (ki van a mentőn, mennyi ideje van a háziorvosnak, mikor volt utoljára szinten tartó képzés az orvosi ügyeleten), de idáig már mi szakmabeliek se süllyedjünk le, hogy így fogunk mindent a pénzre.

Bakker, ha én elrontok valamit és azt észreveszik, simán meg fogom tudni magyarázni a gyerekkori traumáimmal, a kamaszkori kóválygásaimmal, a véletlenek összjátékával, az Isten haragjával és az emberek rosszindulatával ésatöbbi, és ezeket esetleg mind figyelembe lehet venni az én személyem megítélésében; de mindezek közül egyik sem befolyásolja a tényt, hogy valami el lett rontva.

Itt nem modern ultrahang gép kellett, vagy rövidebb várólista, vagy drágább varrófonal vagy több nővér. Itt annak, aki ott állt, annak meg lett volna a lehetősége helyesen eljárni, és erre a rendelkezésére álló eszközök és információk pontosan elegek voltak.

Most nem vádaskodni akarok, mindenki követ el hibát. Nem megítélek vagy elítélek adott személyt és tudását, mert nem ismerem pontosan a körülményeket, és mert nem vagyok erre hivatott.

De ennek a betegnek a legnagyobb engedékenységgel is két nappal korábban kórházba kellett volna jutnia, kb addigra, mire a laikus hozzátartozó kiguglizta a helyes diagnózist (és még így is ő az szegény, aki vádolja magát).

Bikli néni 2013.10.10. 22:07:27

@karcsibácsi: @Rotoxis: Ismerek valakit, aki felgyógyult a hasnyálmirigy-gyulladásából. Mondjuk az illetőnek nem tudom, volt-e epeköve, de az hétszentség, hogy totál absztinens. Na ő is rengeteget volt kórházban. És mióta kijött, kb. minden nap eljár a templomba megköszönni, pedig azelőtt sosem volt különösebben vallásos...

Bikli néni 2013.10.10. 22:15:19

@jágör68: Abszolút őszinte érdeklődéssel kérdezem: mi a tököm kerül egy CT-felvételen harmincezer forintba? Úgy, hogy a gép már adott (akár használják valakinél, akár nem, már ki van fizetve), a felvételek meg egy monitoron jelennek meg. Értem én, hogy karbantartás meg személyzet, satöbbi, de ha ez az alap, akkor hasonlatképp nekem az, hogy tíz percet megyek az amúgy lepukkant ősjárgányommal, szintén tízezrekbe kerül - alkalmanként.

Reaper Man 2013.10.10. 22:26:22

@karcsibácsi: Bár mi sok dologban nem értünk egyet, itt még mindig Te írtad le a legértelmesebb dolgokat. A pancreatitis oka valóban alkohol, illetve epebetegség (pontosabban epés reflux a pancreasba, amit kő szokott okozni), de sokszor az EST szövődményeként jelentkezik, attól tehát nem kell csodákat várni. Hyperlipidosisban is előfordul, nem is ritkán. A CF betegeknél is lehet probléma, de ott szinte mindig a pulmonalis tünetek vezetnek, és a halált is azok okozzák, szóval ezt főleg "elméleti" szakemberek (akik még olyat sose láttak) szokták említeni... (amúgy csak az USA-ban kb. 30 ezer CF beteg van, szóval annyira azért nem ritka) :D Valóban, a jejunalis táplálás az ajánlás, talán egyedül a minél előbb elkezdett széles spektrumú antibiotikumot (ha már...) felejtetted ki... :D A hányás önmagában ritkán (mondjuk úgy, szinte sosem) okoz tetániát, viszont a pancreatitisben fellépő calciumszint-csökkenés (lófaszt hypalbuminaemia, ezt is csak valami olyan köcsög írta le, aki még nem látott beteget) oka a necrosis miatt fellépő Ca-szappan képződés a hasüregben, ami az egyik legrosszabb prognosztikai jel. És akkor már tegyük hozzá azt is, hogy a pancreatitis alapvetően hajlam kérdése, van akinek 3 rizikófaktora is van, mégsem lesz neki sosem. A necrotizáló forma halálozása valóban magas, de megfelelő kezeléssel a gyógyulás 50% felett van. A "sima" pancreatitis általában meggyógyul, ha nincsenek durva szövődmények. Ennek betegnek nem volt szerencséje, sajnos judícium nélküli idióták kezére került, ezért halt meg. Ja, az E.coli... Hát az valszeg tényleg melléklelet...

karcsibácsi 2013.10.10. 22:27:53

@Bikli néni: @Braincelle: @Babette_:
Szóval, nem eszik olyan forrón a macskát, vagy mit.
Az apró kövek okozhatnak bajt, ha közülük egy (vagy több) bekerül az epevezetékbe és beszorul a papillába, vagy átmegy ugyan, de az okozott oedema miatt akadályozza (az ugyanoda nyíló) hasnyálmirigyvezeték ürülését. Ez az ún. biliáris pancreatitis, ami sokkal jobb prognózisú, mint az alkoholos eredetű. Nálam most is fekszik 2 ilyen beteg, már túl vannak az EST-n (endoszkópos szfinkterotómia, vagyis az epevezeték beszájadzásának az átvágása egy elektromos késsel) napról napra rohamosan javul az állapotuk. Gyakorlatilag minden beteg meggyógyul, ha időben bekerül és megcsináljuk az EST-t. Én személy szerint évente átlag 200 ilyen beavatkozást végzek, bár a legtöbb esetben nem ezzel az indikációval, hanem elzáródásos sárgaság, epevezetékkő, heges- vagy tumoros epeútszűkület, JD, stb. miatt. De azért pancreatitis miatti EST is van vagy évi 20-30. A hasnyálmirigy gyulladás gyógyulása után ki kell venni a köves epehólyagot, és kész, többet soha nem lesz hasonló baja.

A posztban szereplő betegnek nagy valószínűséggel alkoholos eredetű volt a hasnyálmirigy gyulladása, sajnos ehhez a napi néhány sör is elég, megfejelve zsíros étkezéssel. A fájdalom valóban tipusos tünet, de gyakran látunk csak kisebb hasi dyscomfort kiséretében kialakuló nagyon súlyos gyulladást is. A meteorismus, a renyhe bélhangok vagy akár teljes paralitikus ileus és az anamnesis alapján minden orvosnak tudni kell(ene) diagnosztizálni a helyszínen és sürgősséggel kórházba utalni!

Reaper Man 2013.10.10. 22:32:45

@Bikli néni: Nem ritka a gyógyulás, mondom, mi jópárat meggyógyítottunk már, bár a hűtőkamrában sem kevesen végezték... :-( Hogy az utólagos templomba járás kivédi-e az újabb pancreatitist, azt nem tudom, de kétlem... :D

karcsibácsi 2013.10.10. 22:33:40

@Reaper Man: Hát ezt egyidőben írtuk, és nagyjából ugyanazt. Az antibiosist szerintem az általam említett supportiv kezelés tartalmazza. De valóban egyetértünk a lényegben.

Reaper Man 2013.10.10. 22:38:17

@karcsibácsi: Hülyeség, az epés pancreatitis az egyik legrosszabb, ha tényleg bedurvul, és EST után is sokszor előfordul... Az igazi alkeszek meg sokszor 4-5 pancreatitist is túlélnek... Tapasztalat, de utána is nézhetsz... :D

Reaper Man 2013.10.10. 22:39:53

@karcsibácsi: Na jó, rendben, a gondom azzal van, amikor magukat okosnak képzelő féltudású emberek hülyítik a totál laikusokat, és most itt nem Rád gondoltam... :D

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.10.10. 22:54:06

@Bikli néni:

A CT-vizsgálatot a kontrasztanyag használata drágítja meg. 1 ml kb. 1 euró, legalább 80-100 ml adandó egy vizsgálat alatt.

Bikli néni 2013.10.10. 22:55:28

@karcsibácsi: Nos, egyrészt megnyugodtam, hogy mint totál absztinenst és tudomásom szerint abszolút kő- és problémamentes epével rendelkezőt engem kevésbé fenyeget ez a kórság, viszont a leírás alapján most több rokonomért is elkezdtem komolyan aggódni... :(

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.10.10. 22:57:05

@Reaper Man:

A pancreatitis csak akkor az EST szövődménye, ha állat módjára nyomják be a kontrasztanyagot.

Évekig dolgoztam endoszkóposokkal, egyetlen gyulladásos szövődményük nem volt. Ugyanakkor meg ismert olyan gasztroenterológiai osztály, ahol a 20 %-os pancreatitis szövődmény simán elfogadott és a normális élet része. Ez utóbbi vérfagyasztó. :-(

Reaper Man 2013.10.10. 23:09:40

@radiologus.hu: Szó szerint... De EST-t nem csak virtuózok végeznek, hanem balfaszok is... És a szövődményeket is el kell látni valakinek... Én meg olyat láttam, amikor az intenzív osztályon gépen levő beteg autóját pár nap után a hozzátartozók vitték el a kórház parkolójából, mert a beteg a saját lábán jött be EST-re... :-( Azt viszont, hogy évek alatt egyetlen gyulladásos szövődmény nem volt, ugye nem baj, ha nem hiszem el?? :D Legfeljebb a beteg a bajával már máshol jelentekezett...

karcsibácsi 2013.10.10. 23:11:17

@radiologus.hu: @Reaper Man: Saját gyakorlatomban 5 év alatt 8 súlyos nekrotizáló pancreatitis fordult elő EST szövődményeként (nem egészen 1%). Nem a kontrasztanyagtól lesz, a vizsgálatot mindig szelektiven kell végezni, vagyis, ha a choledochust kell kanülálni (márpedig biliáris pancreatitisben azt kell), ne jusson k.a. a Wirsungba. A súlyos pancreatitist az elhúzódó, nehézkesen komplettált EST (koaguláló áram!), vagy needle-knife manipuláció, esetleg ballonos kőextrakció okozza.
Egyébként felütöttem a Harrisont, a hypocalcaemia in pancreatitis fejezet (2. kötet, 1974. oldal) azzal kezdődik, hogy "... mechanizm is not understood", de a lehetséges okok között a PTH szekréció csökkenés és Ca-szappan képződés mellett a hypalbuminademia szerepét is említi...

Braincelle 2013.10.10. 23:12:52

@Reaper Man:
Az is kérdés, hogy mit értetek gyulladás alatt. Sokszor van, hogy megemelkedik az amiláz, lipáz, émelyeg a beteg, meg nincs jól fél-egy napot, de carentia meg tüneti th mellett szépen megjavul.

karcsibácsi 2013.10.10. 23:13:35

@karcsibácsi: A klinikai tünetek nélküli, vagy csak enyhe átmeneti hasi dyscomforttal járó amilasaemia ennél sokkal gyakoribb, de ezt nem is tekintjük igazi szövődménynek.

karcsibácsi 2013.10.10. 23:16:33

@Braincelle: A fenti kiegészítést a kérdéseddel egyidőben írtam (azt így nem láttam), de szerintem válasznak is elmegy.

karcsibácsi 2013.10.10. 23:18:54

@radiologus.hu:
100% sikerességi- és 0% szövődmény ráta nem létezik. Sehol a világon.

Tempus-Anh 2013.10.11. 00:58:50

25 ezer körül van a CT (vizsgált régiótól függően) és kb. 40 ezer körül az MRI vizsgálat költsége. Az orvosok többsége érthető okokból, ha egy beteg életéről van szó és az indokolt vizsgálóeljárás kéznél van, nem kezd költséget számolgatni. Miként a büntetőjogász sem teszi majd, ha az orvost felelősségre vonják. Ez nem érv.

2013.10.11. 07:29:53

@Reaper Man: "magukat okosnak képzelő féltudású emberek hülyítik a totál laikusokat"
Kire gondoltál? Csak hogy tudjam, kinek a véleményét kell megkérdőjelezni. Már ha publikus, és nem tör ki a háború a megjegyzés miatt. Tényleg olyan ez blog néha, mint egy háborús övezet.

Irkutszk 2013.10.11. 07:41:24

@karcsibácsi: Köszönöm szépen a kiegészítést, javítást.

Irkutszk 2013.10.11. 07:47:48

@Bikli néni: A több rokon (amennyiben felnőtt, beszámítható emberek) tudja nagyon jól, hogy milyen életet, miért, és milyen lehetséges következményekkel él. Saját felelősségük, és nem a tiéd. Természetesen aggódni (de nem túlaggódni) szabad, lehet, szükségszerű; de magadra venni az ő felelősségüket nem szabad. Úgy kell szeretni őket, amilyenek.

borzimorzi 2013.10.11. 09:11:47

@karcsibácsi: SZerintem nem kellene beleesned abba a csapdába, amelyet a két vezető politikai párt állított fel számodra, vagyis nem kellene abból az axiómából kiindulnod, hogy ezek ketten annyira szemben állnak egymással, hogy mindenben mást csinál az egyik, mint a másik. Az eü szisztematikus lerohasztása tárgyában ugyanis tökéletes egyetértés van asz MSZP és a FIDESZ között. Mengelice is adott az eü-nek rendesen, aztán azóta csak gurul a hógolyó lefelé a hegyoldalon, és egyre nagyobb. Ez a két párt mindegyik arra hajt, hogy minél kevesebb nyugdíjat kelljen fizetni, mert az a legkeményebb tétel a költségvetésben. De mindegyik retteg a szavazatvesztésről, ezért tökéletes hallgatólagos konszenzus van abban a kérdésben, hogy nyugdíjreformról szó sem lehet. A nyugdíjkassza terheinek könnyítése egyetlen egy módon lehetséges: úgy, hogy egyre kevesebb nyugdíjasnak kelljen fizetni. Éppen ezért akárki is van hatalmon, a nyugdíjakról mélyen kussol, viszont életkori alapon genocídiumot folytat az idősek ellen. :-(((

Pláne nem lehet vagyonfelmérést csinálni, hogy akinek öröklések révén összejött 50-100 millió ingatlanvagyon formájában, az talán méltóztassék eladni valamelyik nyaralót, és abból élni, nem pedig még több százezer forintos nyugdíjat is kipréselni az államból. Ugyanez vonatkozik a pasaréti egyedülálló nénikékre is, akik 200 nm-es, alsó hangon 60 millás házban nyüszülnek, hogy ők csak kisnyugdíjasok, és milyen szegények, nem telik elég jó fűtésre se. Közben meg 20 milláért vehetnének egy jó meleg, másfél szobás lakást a környéken, és még mindig megmaradna 40 milka, amiből kényelmesen élhetnek, míg meg nem halnak. S akár magánápolóra is telik belőle, ha a végére arra lesz szükség. De mivel ez a választói csoport dönti el a választásokat, ezeket az embereket semmilyen módon nem lehet piszkálni, és még attól is megsértődnek, ha felhívjuk a figyelmüket az ingatlanvagyon holt tőke mivoltára és arra, hogy mekkora kabaré, mikor valaki több tízmilliós ingatlanvagyonon üldögélve vacog, mert nem tudja kifizetni a gázszámlát és napelemet sem tud szereltetni...

Pláne nem kéne azt képzelned, hogy az eü-be bárki is képes "politikát keverni". Az eü ugyanis per definitionem politikai kérdés, mivel közpénzből működik, az pedig a központi költségvetésből van, amiről meg a parlamentben döntenek.

Üdv:
b

marand22 2013.10.11. 09:26:27

@radiologus.hu:, @Bikli néni:
A Lajtán túl lehet, nálunk kb. 50 HUF-ra jön ki millilitere a röntgen kontrasztanyagnak. Teljes has és medence natív és kontrasztos CT-re az OEP 20000 német pontot fizet, az általános TVK szabályok miatt ez 20 és 30 ezer HUF közötti bevételt jelent ambuláns finanszírozás esetén. Ugyanez a jóval magasabb bérarány miatt az USA-ban a sokszorosába kerül (pl. szívkatéterezés: USA 10000 USD, Mo. 800 USD, coronaria CT: USA 2000 USD, Mo. 800 USD).
Bérköltség, rezsi, kontrasztanyag, szervízelés, amortizáció, gépbeszerzés ára.
Ahol piaci alapon működik az egészségügy, és az összes költséget elszámolják a maga árán, ott sokkal többe kerül ugyanaz a vizsgálat, mint Mo.-on. Pl. egy szív UH vizsgálat az USA-ban kb. 1000 USD.

marand22 2013.10.11. 09:34:51

@borzimorzi:
Nagyon-nagyon tévedsz.
Egyáltalán nem igaz az, hogy a nyugdíjasok genocídiuma zajlik ma Mo.-on.
Néhány hete voltam az 5 évente kötelező szakmai továbbképzésen, ahol a legjobb előadás a szívbetegségek mo.-i epidemiológiájáról szólt. A Statisztikai Hivatal adatai alapján a rendszerváltás óta 6 évvel nőtt a születéskor várható élettartam (ffi 70 év, nő 76 év jelenleg). És ne gyere a szoksásos érveléssel (Churchill után szabadon), hogy csak a saját magam által hamisított statisztikát fogadom el. Ezek az adatok még nem jelentek meg sehol, de meg fognak jelenni. Egyébként ennek 60 %-át a kardiológia ellátás javulása adta, és döntően a középkorúak (aktív korosztály) halálázásának csökkenéséből következett.
Abban persze van igazság, hogy meszes vagyunk még a Nyugattól, de távolabbról is indultunk, a továbbiak pedig jelentős részben múlnak magukon a betegeken (pl. életmód).

kispotzak 2013.10.11. 10:32:18

Édesapámnak kb 20 évvel ezelőtt volt egy iszonyú hasfájása - autóval mentünk vhova, de nem érkeztünk meg, az első kórháznál lekanyarodott, mondta, hogy nem bírja tovább. Bement, vizsgálat - gondolom, de nem tudom, gyerek voltam, annyit még intézett gyorsan, hogy valaki hazavigyen. Másnap, majd minden nap bementem meglátogatni. Elmondta, hogy hasnyálmirigy- ÉS hashártyagyulladást állapítottak meg. Kezelték, úgy emlékszem, műtét nem volt, de kb 2-3 hét múlva hazaengedték, azzal, hogy ne igyon többet alkoholt. (Korábban sörözött, és töményet is ivott rendszeresen. Szerinte mértékkel, szerintem pont azzal a mértékkel, hogy részegnek épp ne látszódjon, legalábbis egy gyerek szemében.) A betegség után egy ideig nem ivott semmit, majd rájött, hogy rendbejött, és csak töményet nem szabad, de sört mértékkel igen. Később arra, hogy a sör nem egészséges, de a fröccs igen. Töményet azóta sem iszik, legfeljebb nagyon ritkán, de fröccsöt, sört, tutira. És él, rendben van - illetve, azt nem mondanám, hogy egészséges, cukorbetegség és prosztataprobléma van, de ezek nem függnek össze a hasnyálmiriggyel, ha jól sejtem?

Azért írtam le, mert nem értem. Apukám példája miatt én mindezidáig abban a hitben voltam, hogy a hasnyálmirigy-gyulladás egy jól kezelhető probléma, "semmi különös". Most meg olvasom a kommentekben, hogy meg is halhatott volna - akkor, vagy azóta. Egyszerűen jó génjei vannak, + marhára szerencsés? (Más eü témában - kisebb volumenű - volt már rá példa). Olyan érzésem van, hogy nem azért olyan az egészsége, amilyen, mert úgy él, ahogy, hanem annak ELLENÉRE.)

karcsibácsi 2013.10.11. 11:00:59

@Turchi: Gyakran osztják itt az észt tudálékos, nagyképű, de nagyon tudatlan, magukat orvosnak képzelő/kiadó hozzászólók, és időnként orvosok részéről is születnek szakmailag nem helytálló megállapítások. Ezeket azért helyre szoktuk tenni. Most - szerintem - egyedül nagyrabecsült @jágör68: kollégánknak gurult el a gyógyszere, mert ép ésszel ennyi marhaságot nehéz lenne kitalálni. Bocs. Nem is akartam reagálni rá, de mégis: olyan nincs, hogy valaki (bárki) azért ne kapjon meg egy antibiotikumot, ha szüksége van rá, mert nagyon drága. Mint ahogy az is kizárt, hogy azért nem vitte be a mentő a beteget, mert drága a CT meg a labor. Szó sincs róla. Az ok kizárólag emberi hanyagság, felkészületlenség, ami engem mélységesen felháborít, ilyennek tényleg nem szabadna megtörténni.
Egyébként is túlzóak az általa említett összegek, akár a napi tizmilliós ITO-s költséget, akár a százezres laborvizsgálatot tekintjük.

2013.10.11. 11:04:22

@karcsibácsi: Köszi, csak a többesszám miatt voltam rá kíváncsi, meg más esetekben. Meggyőződésem, ami régebben is, hogy nem mindenki az, mint akinek mondja magát.

karcsibácsi 2013.10.11. 11:10:47

@kispotzak: "cukorbetegség és prosztataprobléma van, de ezek nem függnek össze a hasnyálmiriggyel, ha jól sejtem?"
Nem. A cukorbetegség minden bizonnyal az idült hasnyálmirigy gyulladás következtében alakult ki Édesapád esetében.

karcsibácsi 2013.10.11. 11:17:16

@borzimorzi:
"nem kellene beleesned abba a csapdába"
Nem estem bele. Valszeg elkerülte a figyelmedet, hogy mivel zártam hozzászólásomat.
" A regnáló kormány színétől függetlenül az eü. mindig m ostohagyermek volt..."

A nyugdíjasokra vonatkozó téves állításodat pedig @marand22: kiigazította.

karcsibácsi 2013.10.11. 13:42:19

@marand22: "@marand22:
" 60 %-át a kardiológia ellátás javulása adta"
Teljes mértékben egyetértek. Fantasztikus élmény volt átélni azt a korszak- és paradigmaváltást, ami a kardiológiai ellátásban történt. Amikor én kezdtem a szakmát, az infarktusos betegek fele már a prehospitális szakban meghalt, a kórházba kerülteknek a fele pedig az első napon. Az első áttörést a coronaria őrzők elterjedése hozta, ami legalább a rhythmuszavar okozta halálozást vitte lejjebb, majd a thrombolysis lendített sokat az ügyön - 20 évvel ezelőtt magam is csináltam belosztályon streptokinázzal -, végül az intervenciós technika tett csodát. Elnézést, hogy pont Neked írok erről...Stentelést egyébként én is napi rendszerességgel végzek, csak kicsit nagyobbat és máshová rakom be...
Amúgy csattanós válasz ez az elképesztő mértékű fejlődés
@midnight coder: kötözködő felvetésére is.

jágör68 2013.10.11. 15:26:49

@Reaper Man:
nem az árakban kell topon lennem.
A szakmámban topon vagyok, a többit meg lesz@rom.
Nagyságrendileg stimmel.

Dr.laikus PhD 2013.10.11. 15:49:51

@jágör68:
Úgy tűnik, nem csak én háborgok amikor laikusként írsz, tudományosnak álcázva a magánvéleményed.

Kár érte. A szakterületed van annyira érdekes, hogy ezzel kapcsolatban írni több értelme van, mint leszarni azt amire egyébként figyelned kell. Akár érthetnél is hozzá. -:)

hékabéka 2013.10.11. 15:59:06

Azon szerencsések közé tartozom, akik életben maradtak hasnyálmirigy gyulladás után. Azt hiszem nekem mindenben óriási szerencsém volt. Egy vasárnap mentem be az ügyeletre gyomorfájással. Mai napig csodálkozom azon, hogy akkor elmentem az ügyeletre, mert sokkal nagyobb fájdalmakkal fetrengtem már otthon..
Az ügyeletes orvos megvizsgált, aztán adott fájdalomcsillapító és görcsoldó injekciót, majd megkért maradjak ott és várjak 20 percet. 20 perc múlva megkérdezte, hogy szűnik e a fájdalom. Közöltem vele, hogy nem, bár vannak olyan testhelyzetek amikor enyhébb..
Ekkor hívta a mentőt és bevitetett a gyulai kórházba. Ott is vizsgálat, amikor kérdezte a doktornő, hogy hol fáj, már azt mondtam: "valószínű hülyének fog nézni, de nem tudom megmondani hol fáj, mindenhol a nyakamtól a csípőmig, ide-oda vándorol a fájdalom"
Vérvétel. Várjak. Vártam.
Aztán egyszer csak a doktornő kért, hogy azonnal menjek hasi ultrahangra, de egyedül nem mehettem már, egy beteghordó kísért. Ott is vizsgálat, ultrahangos orvos vizsgálgat, majd felkapcsoltatja a villanyt, mert nekem nem hiszi el, hogy nem sárgult be a szemem. Mire leértem a doktornőhöz, már meg volt a diagnózis. Hasnyálmirigy gyulladás. A belgyógyászatra kerültem, nyomban lenyomtak egy csövet az orromon át a gyomromba, és infúziók..3 napig viseltem ez a csövet..akkora megvolt minden eredmény, és kiderült, hogy a gyulladás oka,az elzáródott az epevezeték. Nem kőtől, hanem mert anatómiailag girbegurba:) ( a betegség után egy izotópos vizsgálat kiderítette, hogy az epehólyag csak 19%-ban működik, szóval ez is része lehetett a problémának) Egy gyomortükrözés során megszüntették az epevezeték elzáródását. Attól fogva rohamosan javultak az eredményeim. 3 nap a csővel a gyomromban, másfél hét evés-ivás nélkül, és egy gyomortükrözés. A harmadik héten kijöhettem a kórházból. Szigorú diétával. (azt mellékesen megjegyzem, hogy másfél hét drasztikus koplalás után, az ember teljesen átértékeli a háztartási keksz gasztronómiai értékét:))
Mindezt nem azért írtam le, mert szenvedélyesen szeretem felidézni betegségem részleteit, hanem mert nagyon pozitív tapasztalatokkal jöttem el a belgyógyászatról.. Mindenki kedves és figyelmes volt. Nem csak velem, erre az osztályra ez volt a jellemző. Az orvosnak volt arra néhány perce, hogy leüljön velem, és elmondja mi történt velem, hogyan éljek ezután. A nővérek nem jöttek durcás arccal ha hívni kellett őket valamiért. Mindezt úgy, hogy nem fogadtak el hálapénzt,sem a nővérek, sem az orvos, pedig összes kórházas "kalandom"-ból ők voltak azok, akiknek tényleg szívesen adtam volna. Végül mégiscsak adtam, egy alkalommal jégkrémet hozattam nekik, távozásomkor pedig kávé-bonbon ajándékcsomagot adtam. Örömmel.
Mindez egy évvel ezelőtt történt. Az egyetlen dolog amivel a betegség után együtt kell élnem az, hogy laktóz érzékeny lettem.
Mai napig hálás szívvel gondolok mindenkire,akivel akkor kapcsolatba kerültem, nem csak azért, mert megmentették az életem, hanem azért is, ahogyan ezt tették.
Köszönöm! :)

Herót 2013.10.11. 16:30:04

@hékabéka: Köszönöm, hogy ezt megosztottad, egy kicsit visszaadta a magyar egészségügybe vetett hitemet. Valahányszor erre a blogra tévedek, rémálmaim lesznek, hogy mi lesz velem, ha egyszer komolyabban megbetegszem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.11. 17:00:03

@Reaper Man: a meronem i.v. 1 grammos ára darabonként kereken 10 ezer forint, de ez egy árban alsó középkategóriás gyógyszer. nézz utána mondjuk mennyibe jön ki a daptomicin 10mg/tskg adagban vagy a linezolid 2*600 mg i.v.. és ezekhez szoktak még adogatni egyet s mást, igencsak el tud szállni az összeg ha mondjuk találsz valami csúnya candidát is a vérben. de igazából az antibiotikum nem a legnagyobb tétel egy intenzíves terápia során.
a labor ára meg attól függ mit is akarsz kimutatni belőle, ha ilyen fosós hányós dologról van szó akkor ugye illő mindenféle tenyésztéseket végezni, ha ezekben találnak valamit amit PCR-el akarnak alaposabban kifürkészni akkor az a 100 ezer nem is lesz elég.
@Bikli néni: a kontrasztanyag meg tudja dobni az összeget
egyébként most őszintén a fájdalom hiányában hányan is gondoltunk volna itt hasnyálmirigy gyulladásra?
én mondjuk nem adtam volna calcimuskot, de csak azért mert soha nem értettem miért is adjuk? pláne allergiára

jágör68 2013.10.11. 17:55:15

@Dr.laikus PhD:
Hát bocs, hogy nem értek mindenhez...
Valszeg így is többet teszek le 1 nap alatt az asztalra mint sok nagyonokos.
Nagyságrendileg egyébként stimmelnek az "áraim".
A pénzügyek pontos intézésére ott van a kórházi gazdasági osztály.
Jól fizetett emberkék ülnek bent 8- 12:30 ig, akik mindent visszapasszolnak hozzám, mert képtelenek más hivatalokkal kapcsolatot felvenni meg intézkedni.
És még a pontos költségeket is tudjam, mi?

2013.10.11. 18:08:58

@Dr.laikus PhD: Üdv a fedélzeten! :-)

Braincelle 2013.10.11. 20:49:33

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nem lett volna muszáj pancreatitisre gondolni, "FTMB" -vel is mehetett volna.
Elég lett volna annyi, hogy nem tipikus, akutan kialakult, nem javuló hasi betegség.
Amúgy meg a három napja gastroenteritis miatt hányónak sem célszerű vakon rendezgetni az ioneltéréseit.
De legalább megvizsgálták volna a hasát.

karcsibácsi 2013.10.11. 21:42:21

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
" őszintén a fájdalom hiányában hányan is gondoltunk volna itt hasnyálmirigy gyulladásra?"
Nem szeretném, ha nagyképűnek gondolnátok, de én biztosan, és azt gondolom, hogy bármelyik tapasztalt kolléga szintén. Fizikális vizsgálat nélkül persze nem. A betegnek már biztosan paralitikus ileusa volt a 2. naptól kezdődően. Meteorismus, néma has. Legfeljebb differenciál diagnosztikai gond merülhetett volna fel (nephrolith., gyomor perforáció), de hogy azonnali kórház kell, az nem lehetett kétséges.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.13. 15:25:36

@karcsibácsi: a kórházban persze mások a lehetőségeid, hozzánk is ha beesik a sebészetre valaki hasfájással akkor agyon lesz vizsgálva, de egy rendes böcsületes calici vagy noro vírus járványban a betegek fele produkálja a tüneteket (legalábbis az első 2 napban észlelteket) ha háznál lesznek ellátva akkor azért mindegyiket mégse küldik be csak a biztonság kedvéért

kispotzak 2013.10.14. 14:20:05

@Herót: Nagyon veszélyes csak negatív sztorikat olvasgatni... Amikor babát vártam, nem is nézegettem ilyen blogokat. Egy konkrét kismamás újságot vásárolgattam, ott az olvasói levelezésben volt nagyon pozitív, nagyon negatív sztori is, orvosi tanács, stb., beszélgettem ismerősökkel, és megszavaztam a bizalmat a dokikban - megérte. És hogy írjak még egy megnyugtatót: picit feljebb írtam, apukám erős hasfájással ment be anno kb 20 éve, alapos vizsgálat, kezelés utána azóta is él, és ha nem is virul, de jól van.
(Egyébként velem is volt olyan, hogy utazás közben nagyon erős hasfájás kapott el, azóta sem tudom, mi volt - anyuék bevittek a miskolci kórházba, mert épp az volt legközelebb. Fura volt, mert amikor vízszintesen feküdtem pl a vizsgálat vagy az uh miatt, akkor nem fájt, ha viszont akár csak felültem, pláne felálltam, egy perc múlva már sírtam a fájdalomtól. Minden lelet negatív volt, de lelkiismeretesen megvizsgáltak, több uh is volt, sőt, egy éjszakára benntartottak. Azóta sem igazán tudom, mi lehetett, semmilyen tünet nem volt utána, két nap alatt elmúlt az egész - de a lényeg, hogy ott is nagyon normálisak, gondosak voltak).

kispotzak 2013.10.14. 14:23:39

@karcsibácsi: De hát nem ez az alap (mármint nem az, amit részletesen leírtál, mert azt bevallom férfiasan, nem értem teljes mértékig :) , hanem a hozzáállás? Fentebb írtam, totál beazonosíthatatlan hasfájással nyakra főre vizsgáltak, pedig nem hánytam, nem voltak foltok a bőrömön, ráadásul felvételizni mentem, joggal hihették volna, hogy "izgul a kislány, görcsöl", vagy pláne el akarom sunnyogni (egyik sem volt igaz, de ezt csak én tudtam). Szóval azért nagyon-nagyon remélem, hogy a Te mentalitásod a gyakoribb a mai egészségügyben...

Dr.laikus PhD 2013.10.14. 14:39:51

@jágör68:

Pontosan azért lenne értelme arról írni amihez értesz.
Ezt a tekintélyt, a látszólagosságot, határozottan elhittem neked, pont annyira határozottan ahogy állítod magadtól a mindent tudást.
Igaz kissé elfogult vagyok mostanság az aneszteziológusok felé. Ne rombold le kérlek!

Mint szaktekintélyekről nem tudok rosszat mondani, de modortalan sem volt senki, sőt a laikus mentalitásom sem idegesítette. Értettem, megértettem, hogy nem csak a fejemet fogja majd, ennél sokkal több ez a szakma, mint egy egyszerű fejsimi.
Tisztességes érthető kérdések, ugyanilyen messzemenően kielégítő és _megnyugtató_ válaszok.

nyisztor 2013.10.15. 10:23:15

ha igaz a történet:
megrendítő, együttérzésem, perelni kell(ett volna). A körzetim összekeverte a vérnyomáscsökkentőimet, a gyerekemé otrombán félrediagnosztizálta őt, majd törvénysértőn-közveszélyesen intézkedett, a pénzt persze mindegyik elvárta-elrakta. És engedtek haza vezető kórházból ORVOSI ELLENŐRZÉS NÉLKÜL műtétről úgy, hogy otthon fölszakadt a sebem.
ha nem igaz:
a megismert egészségügyiek túlnyomó többsége alulfizetve is hivatástudatos, a kevés, amelyik nem, az is lelkiismeretes, alig akarta elfogadni a pénzt.
Több mint bűn, hiba általánosítani. Még a szülész-nőgyógyászok esetében is.

dioda 2013.10.20. 15:23:39

@Reaper Man: Tetszik ez a tapasztalatcsere az oldalon. Kiegészítés (nem helyesbítés mert minden úgy van, ahogy írtad): cystás fibrosis incidencia: kb. 1 beteg 4000 született gyerekből, az USA-ban a várható életkor jelenleg: 36,9 év, hazánkban ettől kevesebb. Ha a betegek a pulmonalis szövődményektől nem halnak meg korán, fogunk látni gyakrabban egyéb szövődményeket.

Szokolics Csilla 2013.10.22. 07:27:46

@nyisztor: Igen, sajnos igaz a történet! :'(

Szokolics Csilla 2013.10.22. 07:39:35

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Lehet, hogy fura a történet, de sajnos minden szava igaz. Valószínű engem is a fájdalom hiánya vezetett félre, pedig egyfolytában a hasát nyomkodtam, de nem jelzett fájdalmat. Ennek ellenére, a kiszáradás veszélye miatt és a tetániás görcs miatt mindenképp a kórházi kezelés lett volna az elfogadható. És még talán az, hogy 3 orvosból legalább egy megvizsgálhatta volna és meghallgathatta volna a hasát, lehet akkor feltűnt volna valami gyanús...

borzimorzi 2013.10.26. 20:37:54

@marand22: Bár igazad lenne! Nagyon szeretném, hidd el.

Épp csak megjegyezném, hogy a kardiológiai megbetegedések gyógyítására SEM a nyugdíjasok miatt költenek, hanem épp azok kedvéért, akikről írtál: a középkorúak kedvéért. Jellemzően ugyanis a multinál dolgozó, 45-55 éves közép-és felsővezető vagy a saját cégét már jól felfuttatott (kis?)vállalkozó egyben a legjobb adófizető is. A rájuk költött pénz megtérülése elég nagy hányadban valószínűsíthető.

De nézd meg a többi, általam említett területet is. Amire kifejezetten az öregeknek van szükségük, azt vagy nem fejlesztik, vagy visszafejlesztik, vagy ha már meglenne a kapacitás, akkor olyan munkajogi és pénzügyi helyzetbe hozzák az orvosokat, hogy azok kénytelenek legyenek külföldre menni.

Nem jó ez így sehogy se. Legutóbbi haláleset a baráti körben: 68 éves nyugdíjas márciusban volt kórházban, túlsúlyos lévén a szíve rendetlenkedett. "Alapos kivizsgálást" kapott, a szívgyógyszereit rendesen beállították. Semmi más nem érdekelte őket, az se, hogy kicsit sárgás a bőrszíne az öregnek. (Mondjuk, nyár végén megérteném, "biztos napozott". De márciusban?) Szeptemberben fájlalni kezdte az oldalát. Nagy kegyesen beutalta a háziorvos, majd kiderült, hogy májrákja van, mindenféle áttétekkel. Október közepére elhunyt. :-(

Üdv:
b

platelet 2013.10.26. 21:52:55

@borzimorzi: írjál már légyszi konkrétumot is, hogy hogy genocidálják a nyugdíjasokat...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása