Csak rakosgatta az ezreseket az orvosoknak

2012.03.13. 09:40

Mivel nem akarok sztorizgatni, de borzadály, ami itt megy leírom. Röviden. tényleg.Át is alakíthatjátok, de ne változzon a lényeg.Karácsony előtt történt ez a rémálom, a doktornő azóta is praktizál a XX. kerületben. Na de a lényeg.

 


Édesapám 86 !!! évesen úgy döntött, hogy elmegy tüdőszűrésre. Megy, hát megy, az aranyos háziorvos küldte. Mert tompán és kehesen köhög már régóta. Akkor én is vele. Nem időpontra mentünk, de egy ezres és sutty fél óra alatt készen is voltunk. Semmi kifogás, nyafogás.De a lelet csak nem jött, az ernyőképet nem adták ki. Helyette a következő szöveg.


" Olyan rossz a lelet, hogy az Apukájának már nem is lehet hazamennie, most azonnal be kell feküdnie a kórházba"Jaj, Istenem! Miért és hogyan?Ezresek Aputól, sutty, hogy gyorsítsuk fel az eseményeket. De nem a'. Azok csak meglassulnak. Másfél óra ücsörgés után nekem, csak nekem megmutatták. Ronda volt. Az egyik tüdőfél szinte teljesen fekete. Úristen, hát mi van itt. Doktor vagyok, de nem orvos. Gyorsan Sutty.De most semmi. Megint egy óra elröppent, már Apa is kezdett ideges lenni, láttam rajta.


Kiszóltak, hogy az aktuális doktornő csak helyettesít itt, de a lóvé azaz SUTTY sem hatotta meg és édesapám idős kora sem. 3 és fél óra múlva a rendelés lejárta előtt, este nyolc után behívattatunk. Persze, mert előtte bementem szólni. Hogy ez már nem mehet így.


Alapos vizsgálat után (de tényleg alapos volt) röviden a diagnózis:
Tüdőrák, súlyos fázis MRI kell (azonnal intézkedtek, a kedves asszisztensnő 3 hónap helyett január 17-re elintézte) A szív állapota azonnali kórházi befekvést igényel, olyan súlyos a helyzet, hogy a "tüdőprobléma??????" most nem is fontos"URAM ATYÁM, Odasúgom a doktornőnek: Nem lenne fontos még előrébb hozni az MR-t, talán el tudom 30000,-ért intézni. A válasz lesújtó: "Hát annak már sok értelme nincs...." Hogy mi a rossebb??????


De azért ma még hazamehetünk. MINDEZ SZABÁLYSZERŰEN ORVOSI NYELVEZETBE ÖNTVE, DE ÉRTHETŐEN LEIRVA ÉS A KEZÜNKBE ADVA!!!!!!! (ma is megvan szerintem)


Apu nagy sutty, szegény végig csak rakosgatta az ezreseket, reméltem nem is hallja mit mond a "doktornő".Róla annyit csak, hogy első ás egyben szerencsére utolsó látásra mindent elhittem, egy alapos, szigorú, őszinte valaki. A maga módján kedves is.


Nem tudom, hogy nem bőgtem hazafelé, de hazafuvaroztam Aput. Aztán meg nem tudom, hogy értem haza, de ez senkit nem érdekel.Apám meg, a nyugalmazott bíró, másnap szépen elment a kedves háziorvos segítségével a tüdőgyógyászhoz meg a szívgyógyászhoz. Akik tényleg komoly szakemberek. Csak úgy, magától, nekem csak utólag szólt. Oda taxi vissza BKV. Jó fej nem?
Kórházban SUTTTY és még egy nagyobb SUTTTTY, plusz 30000 eMeR SUTTY. De azonnal volt MR is meg vizsgálat is.Happy end van, csak csak simán csoda?


Íme hát egy másik diagnózis: Apunak sajnos még mindig tart a tüdőgyulladása, randa is a röntgen, hisz én is láttam, még folyadék is felgyülemlett, amire még vízhajtó is kell..... mert olyan súlyos. (Ha valaki nem tudná, a vízhajtó nem is gyógyszer, oly gyakran írják föl)


Tehát gyakorlatilag Apu egészséges. Lesz, ha még szed egy doboz antibiotikumot.
A szíve meg? Hát amilyen egy 85 éves szív. Öreg szív, de teker az. Vagy zakatol. De megy. Bennmaradni? Hol? Hát a kórházban? Minek? Jaaaaa?!


Azóta Apu február 3-án betöltötte a 87. évét, semmi különös baja. Ma meg mingyá március idusa van.A testvéreimmel együtt lett egy csodálatos örömünnepem, pont Karácsonykor. Hogy előtte mit éreztünk. Azt meg ki nem sz.....ja le???


Véletlenek nincsenek, lelkiismeretlen vagy csak tudatlan orvosok vannak.Szerintem abban a tudatban van a doktornő, hogy Apám rég meghalt.


Meg a SUTTTTY is van. Mert ebben az országban a sutty volt, van és lesz is. Csak az összege nő és amit cserébe kapsz annak csökken az értéke.

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orulet 2012.03.13. 10:09:23

Számomra az derült ki, hogy pénzt nem elvártak, hanem tömködtek, és utólag megbántak. SUTTY.
:)

Sokorai_Atala 2012.03.13. 10:18:33

MR van soron kívül (fizetős), kb ennyibe kerül, ha valaki nem akar várni. Egy telefon és aznap mehetsz, pár perc várakozás maximum.
Ezeket a suttyokat én nem értettem.

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 10:26:14

SUTTY= doktorátusi fokozat valamiből, sok-sok pénz fölösleges osztogatása.

Sokorai_Atala 2012.03.13. 10:32:23

@Dr.laikus PhD: kösz. Miért mindig az ugrik be, hogy sutty-ó:)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.03.13. 10:53:00

Hát én ide általában azért járok, hogy csatlakozzak a hőbörgőkhöz (illetve, általában emberileg jogosnak érzem a posztbéli panaszt és hőbörgök egy sort, nincs ez előre eldöntve), de most a posztoló érdemel sutty egy nagy nyaklevest.

Bíró apuka jogász fiacskája/leánya (jajj, úgy megkérdezném, hogy "És mi a kutatási területe?") szórj a pénzt és fel van háborodva, attól még, hogy keni a rendszert, az nem fog gyorsabban működni.

Másfelől meg, ha a tüdőgondozóban azt látják, hogy:

Jó napot (sutty) kívánok (sity-sutty), tödőszűrésre jöttünk... (sutty), lehetne-e? (sutty-sutty) és ez így nagyjából köszönés helyett, akkor hülyék lennének elzavarni az aranytojást tojó tyúkot záróra előtt. Igazából azon csodálkozom, hogy nem hívták vissza másnapra.

zsikuci81 2012.03.13. 10:57:50

A tudok a rontgenfelvetelen normalisan fekete szinuek.
Mo. sajnos tenyleg a kapcsolatok es a csuszopenzek orszaga, ezt en is nehezmenyezem. De Onok erre ratettek egy lapattal. Az orvosnak (ha jo helyre tetszettek menni) ellatasi kotelezettsege van. Nem kell minden aprosagert tomkodni a zsebet.

karcsibácsi 2012.03.13. 11:05:43

Na végre egy pozitív poszt!
Papa a poszt elején még 86 éves, a végén már csak 85. Sutty!

El Visco Stello (törölt) 2012.03.13. 11:08:19

Itten kérem közönséges vedelés tárgyává lett téve valami jobb sorsra érdemes itóka.

karcsibácsi 2012.03.13. 11:08:54

Mégse... Hirtelen 87 lett. Sutty.

sárga nyúl 2012.03.13. 11:55:37

Egy bíró suttyogtatja a rendszert és ezt az infót az intelligens (dr.!) gyermeke kisuttyantja a netre.
Gratula. Legalább maradna az ilyen csöndben.

El Visco Stello (törölt) 2012.03.13. 12:06:24

"Happy end van, csak csak simán csoda?"
Inkább egyszerű, hétköznapi csoda. A szíve csak 85 éves.

2012.03.13. 12:32:14

@El Visco Stello: Én is kiérzek a történetből némi írói vénát, ahol csak úgy CSUSSZannak a SUTTYok.

ciccmicc 2012.03.13. 14:23:15

Leszámítva, hogy a posztoló stílusa ... kicsit fura, azért full gáz, hogy az orvosnak sikerült halálos, GYÓGYÍTHATATLAN betegséget diagnosztizálni egy sima tüdőgyulladásra. Erről senkinek sincs véleménye, csak a posztolóról?

Sokorai_Atala 2012.03.13. 14:35:17

@ciccmicc: a sok sutty megzavart itt mindenkit. Azt gondolom, de tényleg függetlenül a suttyoktól, hogy egy 86-87 éves idős embernek, ha "csak síma" tüdőgyulladása van is, az több, mint aggasztó. A fejlődő országokban még mindig 10. helyen áll a halálozási listán (jó mi már fejlettek vagyunk). Szóval én komoly betegségnek tartom.

ciccmicc 2012.03.13. 14:44:13

Jó, de semmi esetre sem olyan gyógyíthatatlan szívbetegségről volt szó, ami mellett a szintén "halálos" tüdőbaja eltörpül. Meg hát az orvos szerint már kezelni se nagyon volt érdemes, annyira előrehaladott volt a szörnyű kór :)

FelixJager 2012.03.13. 15:06:03

Néha a kevesebb több, érted. Ja és SUTTY!

Sokorai_Atala 2012.03.13. 15:08:37

Ha eggyel több bajt láttak, és kórházba akarták utalni, azt kisebb gondnak látom, mintha hazaküldték volna. Én így látom. Főleg így, hogy gyógyul az úr. Valamitől...

ninimimi 2012.03.13. 15:19:37

@ciccmicc: Szégyenletes önmagában az is, ahogyan az önén kívül az eddigi összes hozzászóló kommentál egy ilyen, - normális országban - szégyenletesnek számítóan téves diagnózist.

Boldogok, hogy a poszt írója valóban nem valami Hemingway, így van mibe belekötniük. Egyáltalán nem zavarja magasságos szakmaiságuk dicső mundérjának feszülését, a többi szakma doktorainak sorából kidagadó mellükön, hogy akadékoskodásukkal demonstratívan kikerülik a lényeget, amiről az írás szól.
Merthogy a lényeg, az otromba és embertelen módon tálalt durva tévedés az, amire semmit sem reagálnak. Persze, mert ahhoz hibát kellene beismerni. Ami, mint tudjuk "lehetetlen", hiszen az a kiút első lépése lenne a jelenlegi helyzetből.

"Gratulálok" nekik, mert ismét sikeresen megerősítették azt az összképet a szakmai "piedesztál tetején", amit a hazai orvostársadalom számára még Rákosi elvtárs talált ki, - lám mily időtálló furfanggal -, a normális havi fizetés helyettesítésére!

Cseppben a tenger - íme egy "kicsi" történetben a hazai egészségügy rákfenéje! Ami sajnos tényleg nem tüdőgyulladás.

Bryan élete 2012.03.13. 15:25:59

Hát anyám /mert csak nő lehetsz, esetleg szőke is/ ti voltatok a balfaszok. Tüdőszűrőn mi a f...ért kell ezreseket dugdosni? Másrészt pedig egy tüdőgyuszi sem egyik napról a másikra alakul ki, vitted volna apádat már egy hónappal ezelőtt orvoshoz!

Irkutszk 2012.03.13. 15:27:58

Az ironikus énem: Nagyon örülök, hogy vannak az országban még olyanok, akik a pénzt ilyen könnyen szórhatják.

Úgy általában: Nem teljesen értem a lelet kiadást, azt nem a háziorvosnak küldik át?

A röntgenkép az már csak olyan sötét... bár ehhez már lehet, kellett volna az a kis eü vagy műszaki, vagy milyen tanulmány. Szóval ott sötét, ahol nem akasztotta meg a röntgensugár útját a szövet, mert mondjuk lágyszövet, és nem kalciumban gazdag csont. Még nekem is - aki egyébként nem értek hozzá - nagyon érdekes tud lenni egy röntgen-felvétel, például a fogröntgenen szépen fehéren látszik a fog, még akkor is, ha a valóságban a lepedék és a dohányzás miatt sárga.

Én ezzel a dolgok meglassúbbodásával kapcsolatban lehet, hogy az idő múlásával párhuzamosan inkább megnyugodtam volna. Ha annyira nagyon sürgős, akkor úgyis jön a segítség alapon.

És nem utolsósorban jó egészséget kívánok az öregúrnak.

ciccmicc 2012.03.13. 15:28:15

@Sokorai_Atala:

ne haragudj, de tüdőrákot és gyógyíthatatlan szívbetegséget diagnosztizálni tüdőgyulladás helyett szerintem nem fér bele a "de jó, hogy ilyen gondosan kivizsgálták" kategóriába.
Idézem: "Alapos vizsgálat után (de tényleg alapos volt) röviden a diagnózis:
Tüdőrák, súlyos fázis ... A szív állapota azonnali kórházi befekvést igényel, olyan súlyos a helyzet, hogy a "tüdőprobléma??????" most nem is fontos"

Sokorai_Atala 2012.03.13. 15:30:20

@ninimimi: azt azért ne feledjük el, hogyan kezdődött. Egy normál tüdőszűrésnél a beteg dugdosta kéretlenül az ezreseket. Demonstratívan.

FelixJager 2012.03.13. 15:34:07

@ninimimi: ha van egy lelet, ami mögött több diagnózis is szóba kerülhet, akkor a legsúlyosabbat feltételezve kell a beteget továbbirányítani progresszívebb szintre, ahol a differenciál-diagnózist elvégzik. Nincs ráírva a röntgenre, hogy az konkrétan mi. Az egy szummációs felvétel a testedről, ahol világos és sötét területek váltakoznak, attól függően, hogy milyen rendszámú atomokon haladt át a sugár, amíg a filmre/szenzorra ért.

Sokorai_Atala 2012.03.13. 15:38:30

@ciccmicc: nem vagyok tüdőgyógyász (másféle sem), nem tudom, egy erősen gyulladt tüdő röntgen képén látható-e (vélhető-e) tumornak a sötét, nagy kiterjedésű folt.

FelixJager 2012.03.13. 15:45:55

Itt van a súlyos szívbetegség, emberi nyelven leírva, mind tüdőgyulladás, mind tüdőrák okozhatja, és igenis prioritást élvez a kezelése.
www.vitalitas.hu/?ctype=3&todo=bet&id=14&showbet=1707

ciccmicc 2012.03.13. 15:48:44

@Sokorai_Atala: Rendben, tekintsünk el a tüdőráknak diagnosztizált tüdőgyulladástól a kedvedért. (Azért kiváncsi lennék egy tüdőgyógyász véleményére is, hogy hibának számít-e a röntgen alapján tüdőráknak nézni a tüdőgyulladást.) Honnan jött a gyógyíthatatlan (de azért azonnali kórházi kezelést igénylő) szívbetegség gyanúja?

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 15:58:16

@ciccmicc:

FelixJager belinkelte neked.
Fölötted lévő hozzászólás.
Egyszerre írtatok.

ninimimi 2012.03.13. 15:58:59

@FelixJager:
"ha ... több diagnózis is szóba kerülhet, akkor a legsúlyosabbat feltételezve ..."

1.: Ez pontosan így van, így kellene lennie, de azt ugye tudjuk, mennyire nem így működik ez nálunk, mennyire más a hétköznapi helyzet!
Ha csak feltételhiányból lenne ez a helyzet, nem volna annyira tűrhetetlen, mint a fenti igazság nem ismeretéből, ami a leggyakoribb ok.

2.: Itt arról szólt az írás lényege, hogy nem "a legsúlyosabbat feltételezve", hanem tényként közölve és mint "tényt" alapul véve jártak el.

S ha már újra hozzászólok, az imént kimaradt afölötti felháborodásom jelzése, ami a páciens "pénzdugdosásán" való élcelődést illeti.
Kedves doktor urak, tán minden alapot nélkülöz, hogy feltételezte a szerencsétlen kiszolgáltatott, hogy szükséges ezt tennie? S ha szükségtelen volt, s ha "szükségtelen" úgy általában, akkor kinek, kiknek kellene azt határozottan és elsöprő többséggel visszautasítania?

Tudom, jön az érv, a szégyenletes szintű fizetés. Ami valóban az! De akkor nem a helyzet többi kárvallottján való gúnyolódás vezet a megoldáshoz.

ciccmicc 2012.03.13. 16:06:07

@Dr.laikus PhD:

Átfutottam a cuccot, nekem az jött le, hogy fizikális vizsgálattal a betegség számos jele igazolható/kizárható.

Ettől függetlenül mennyivel másként hangzott volna az, hogy "Uram, a röntgenfelvétel alapján nem egyértelmű, de ...-ra gyanakszunk, az MRI/EKG mittomén után tudunk csak bővebbet mondani, addig is ..."

El Visco Stello (törölt) 2012.03.13. 16:07:32

Feleim! Tegyétek a szívetekre a kezeteket és mondjátok meg, de őszintén: Ha ti orvosok lennétek és egy - még ha nyugalmazott is, de - bíró pénzt akar adni, el mernétek fogadni?

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 16:12:34

@ciccmicc:

Gőzünk nincsen mit mondtak és hogyan, a dr.valaki mitől rémült meg és értette esetleg félre a mondandót.

Önmagában a tény, hogy nyugalmazott bíróként egy sima tüdőszűrőn valaki mindenkinek a zsebébe dugdos nagy összeget és mégis reggeltől a rendelést meghosszabítva várnia kell, hiteltelen.
Ráadásul doktorátussal rendelkező hozzátartozója ezt még hagyja is.
Hagyján, hogy hagyja, ebben a stílusban megírja.

A SITTY-SUTTY aztán mémgyanús....

Közölni szokás ma már a gyanút is.
Többek között azért, hogy a páciens ne bagatellizálja el a továbbiakat.

FelixJager 2012.03.13. 16:23:42

Nyugodtan csatolni lehetett volna adatokat kitakarva azt a papírt, amin "érthetően le volt írva és talán még ma is megvan".
Azon vélhetően rajta lenne, hogy nem ex katedra tüdőrákosnak lett nyilvánítva a beteg, hanem annak alapos gyanújával további vizsgálatokat tartanak fontosnak, illetve a melléktermékként kialakult cor pulmonale mielőbbi kezelését javasolják.

ciccmicc 2012.03.13. 16:24:48

@Dr.laikus PhD: De tényleg szálljunk már le a posztoló stílusáról, én is egyetértek abban, hogy gáz. Plusz én is pont azt mondom, hogy az orvos nyugodtan közölje a gyanúját, de ne már abban a formában, hogy á, már kezelni is minek a pácienst, úgyis el fog patkolni (és ne megfellebezhetetlenül, ha még nincs megerősítve). Úgy látszik, hogy csak az én ingerküszöböm alacsony, hogy ez nekem ennyire piszkálja a csőrömet, mindenki más full átsiklik rajta.

ciccmicc 2012.03.13. 16:25:24

@FelixJager: folyton egyszerre írunk...

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 16:36:14

@ciccmicc:

Lehet eltekinteni a stílustól, de akkor nem kell kihangsúlyozni a végzettséget, nyomatékosítva az írás valóságtartalmát.

Valahol azért mégis utal valakire és a hitelre.

Nem tudom mióta olvasol, de ha hiteles az írás akkor soha nem foglalkozik senki az posztoló intellektusával, helyesírási hibáival, stílusával.

Van egy-két elkeseredett külföldre szakadt orvos aki mindig ugyanazt írja, ha van jelentősége, ha nincs.

Az itthoniak és a külföldről segíteni akarók, egész kis egyetemi jegyzetet szoktak írni.

Az itthoni troll hozzászólók meg minden egészségügyi dolgozó ingerküszöbét meg tudja csiklandozni. :((

Az egész történet megkérdőjelezhető.
Úgyis, mint diagnózis, mint hálapénz dugdosás, sitty-sutty... úgy ahogy van. :)

ciccmicc 2012.03.13. 16:47:04

@Dr.laikus PhD: Az elejétől fogva olvasom a blogot, kommentelni a többi kommentelő miatt nem nagyon szoktam (én pont az egészségügyis kommentelőket érzem gyakran trollnak, úgyhogy azért). Nem gondolom magam naivnak, de én a sztorik 95%-át nagyon is valószínűnek, elképzelhetőnek tartom, akármekkora suttyó a posztíró. A stílus számomra csak annyit bizonyít, hogy valaki egyszerű/rosszízlésű/bunkó stb. , nem pedig azt, hogy a történet hiteltelen lenne. A kommentelők mindig hajlamosak leragadni a poszt stílusánál, ahelyett, hogy a tartalmával foglalkoznának.

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 17:00:16

@ciccmicc:

Ha ennyire régi olvasó vagy, akkor nem értem.

Én is hitelt adtam az elején minden elkeseredett betegnek látszó posztolónak.
Aztán végig olvastam pont az orvosok és egészségügyiek nyígjeit, érveit és lassan megtanultam mindkét oldalról nézni és látni.
Ráadásul közben magam is elég belülről látom hogyan dolgoznak, napról-napra nehezebb körülmények és feltételek mellett.
Meg tudom különböztetni a túlzott elvárást, a felfújt rosszkedvet, a tudatlanságot és a rosszindulatot.

Ketten vagyunk betegek a házban. Többé-kevésbé azonos a kórság.
A betegtárs tele van panasszal, kiürült zsebbel, erőfeszítéssel, hogy a családot csapolja még több pénzért, odafigyelésért.
Én magam oldom meg a problémám, nincs gondom, mint a szomszédnak és nem vagyok elégedetlen, soha nem kell szólnom semmiért, válaszokat kapok, könyörögnöm kell, ha haza akarok jönni, mert meg tudom magam oldani.

Ugyanaz az orvosunk.
Egy csodás doktornő.
Mi vagyunk különbözőek, bár a bajunk azonos.

ciccmicc 2012.03.13. 17:05:40

@Dr.laikus PhD: Valóban, az emberek nem egyformák. Én mindig nagyon csodáltalak az optimizmusodért és az empátiádért, de nem gondolom, hogy ez lenne a norma, vagy akár csak az elvárható attitűd.
Engem nagyon lesújt az, hogy még a legnyilvánvaló, védhetetlen esetek nagy hányadában is a posztolót ekézik a kommentelők, ahelyett, hogy tárgyilagosan próbálnák nézni a helyzetet. (Nem tudom mennyire ildomos felhozni régebbi posztokat, de amiről írok, azt leginkább az az eset példázza, amikor az orvosnő hibájából a cukorbeteg páciens meghalt. Mint mindig, ott is végigolvastam a kommenteket, és nagyon elkeserítőnek találtam a végeredményt)

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 17:13:03

@ciccmicc:

Ott is meg kell érteni, hogy rezidensként, gyakorlat nélküli, nagy elméleti, de kicsi gyakorlattal dolgozó orvosról van szó.

Egy fiatal embert tesz tönkre a rendszer, a kevés orvos, a szükség.... :(

Senki, senki nem figyelt arra - te sem, hogy gyakorlott egyes típusú cukorbeteg szerelme sem tudta mit kell tenni, hagyta félre zabálni, elhagyni az inzulint. Sokkal nagyobb az ő felelőssége, mint a fiatal orvosé aki még soha? nem látott vércukormérőt kiakadni...
Nem szoktuk meg, hogy a saját felelősségünket ne hárítsuk másra.
A híradásokban azért kiderül, hogy a barátné nagybátyja patológus.
Előre menekültek, hátha a család felelősségét nem fogják megállapítani.

Krónikus beteg igenis felelős a saját állapotáért... :((

El Visco Stello (törölt) 2012.03.13. 17:23:12

A posztoló vicces akart lenni. Ne rontsuk el az örömét! De mivel az írás nem sikerült valami viccesre, azon nem lehet nevetni. Sőt még a problémája sem világos. A pénzt sajnálja-e? (akkor miért ad?) A papának örül? (akkor nem ül le posztot írni) A rendszerrel van baja? (ő tartja fent) A vélt téves diagnózis a gond? (nyertek egy komplett kivizsgálást miatta)
Ez az egész egy zagyva betűleves. Öt kommentet nem ér.

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 17:28:24

@ciccmicc:

"Én mindig nagyon csodáltalak az optimizmusodért és az empátiádért, de nem gondolom, hogy ez lenne a norma, vagy akár csak az elvárható attitűd."

Bocs, most jutott el a tudatomig...
Szerintem, de.
Ez kéne az elvárható attitűdnek lenni. Nem akadályoz a tisztánlátásban, de könnyebb élni az életed.

Kit érdekel a dühöd? Téged!
Megoldja más helyetted az életed? Nem.
Hát akkor?
Egyszerűbb így az élet minden mélypontjával együtt, - mert van,- de látszólag hamarabb múlik el. :D

Sokorai_Atala 2012.03.13. 17:40:29

@ciccmicc: én erre írtam, hogy én örülnék, ha az idős hozzátartozómat alaposan kivizsgálnák és nem hazaküldnék, még így is, hogy beijesztenek.

gioni44 2012.03.13. 17:49:06

Zavaros baromság

Sity-sutty

Ugyandehogy (törölt) 2012.03.13. 17:55:12

ezt én nem értem. mi történt?

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.03.13. 18:18:36

jaj láttam valamikor egy képregényt, egy rendőr vesz át pénzt egy autósról, egymásra mosolyognak, és mindkettő fölött a gondolatkarika: "ez mekkora egy korrupt geci!"

na kb. ugyanez itt a helyzet

esztike7 (törölt) 2012.03.13. 18:50:16

A téves diagnózis, főleg, ha tényként tálalják, ijesztő, de hosszú távon a beteg javára is válhat, mert legalább tényleg történik kivizsgálás.
Féléves korában a fiam 2 hónapig hányt. Hányt 1 hétig, 1 hétig jobban volt, majd újra kezdte és így tovább. Voltunk a Lászlóban, a Heim Pálban, kapott ilyen-olyan kezeléseket (infúzió, gyógyszerek, antibiotikumok, amikor bakteriális fertőzésre gyanakodtak stb.). A gyerek állapota nagyon leromlott, a végén alig volt 5 kiló, 8-al kezdte.
Végül a Klinikára kerültünk, egy ismerős ajánlására. Az orvos megvizsgálta, közölte, hogy nagy valószínűséggel agydaganat, mert másra utaló jelet nem lát, úgyhogy azonnali kivizsgálás. Volt néhány nagyon pokoli óránk, éjfélkor rohant be az ügyeletes orvos, hogy anyuka, nyugalom, daganatról szó sincs, holnap folytatjuk a kivizsgálást. Másnap rohamtempóban kutattak tovább, estére egy rezidens! (mert közöttük is sok a lelkiismeretes) találta meg a megoldást: egy korábbi betegségénél a sok antibiotikum tönkretette a bélflórát, amit aztán később újabb kúrákkal fejeltek meg, ez pedig a bélrendszer gyulladásához vezetett. Hasmenés pedig azért nem volt jellemző tünet, mert nem evett, csak ivott + infúzió, illetve néha szopott, ha jobban volt.
3 nap intenzív bélflórát helyreállító itóka után nem hányt többet, és néhány hét után ki is jöhetett. Ma 8 éves és egészséges. De ha akkor nem paráztatnak be minket és saját magukat, lehet, hogy még tovább fogy, és ki tudja, milyen szövődményeket kap a már gyulladásban lévő belei miatt.
Ezt a posztolónak mondom. Ja, és egy fillért nem dugtunk SUTTYomban a zsebekbe, a végén próbálkoztunk volna, mert láttuk, mennyire sok a munka és mennyit túlóráznak szerencsétlenek, de az orvosok megsértődtek, hogy ők nem ezért csinálták.

FuBu 2012.03.13. 18:54:29

Nem megkérdőjelezve a posztíró őszinteségét kérdezem; Csak én nem találkoztam azzal, hogy valakinek az lett volna a diagnózis, hogy súlyos fázisú tüdőrák?

Azt nem értem, hogy miért kellett Csekonicskodni, meg azt se, hogy erre mi lett volna a megfelelő reakció a fogadó fél részéről.

Nem szoktam elfogult lenni és én is azért nem írok sűrűn, mert mind a két oldal elfogult itt, de ez a poszt röhejes. Ha a kedves apukát hazaküldik, mert a pénzdugdosás ellenére is tesznek rá, az a baj. így, hogy kivizsgálták, az baj. Megértem, hogy megijedtek, de akár itt, akár kismillió helyen leírják, hogy kivizsgálás végén van eredmény, tumor eseten nem egy orvosi vélemény, és így tovább.

Hasonló eset történt egy kollégámmal, akit a rutin tüdőszűrőről azonnal elküldtek kivizsgálásra, de nem azt mondták neki, hogy mi a baja, hanem, hogy felmerült a gyanúja ennek, és ennek a betegségnek.

Még annyit szeretnék megjegyezni, hogy az apukát nyilván azért akarték kórházban tartani, mert gondosan akarták ellátni, felelősségteljesen. Hogy a pízdugdosás vagy más miatt mindegy azt nem tudom.

Örülök, hogy a posztíró apukájának nincsen semmi baja, és további jó egészséget neki, a posztolónak, meg egy kicsit pozitívabb szemléletmódot kívánok.

jágör68 2012.03.13. 19:14:25

Nyilván bíróék saját tapasztalatukból és szokásaikból indultak ki-
pár tízezres- és SUUUTTTYYY!- máris szabadlábra helyezés.
És most szakmai részhez:
tüdőszűrő felvétel alapján "tüdőrák" meg "gyógyíthatatlan szívbeteg" diagnózist állítgatni elég merész.
Hálapnzt nem kell adni, már 1000.000 +1 x leírtam:
-attól nem lesz többszázezres/ milliós eszköz, gyógyszer hipp- hopp SUTTY! hirtelen a raktáron
- se több nővér, aki majd esetleg tisztába rakja a saját váladékaiban fetrengő beteget, akinek okos hozzátartozó SUTTY! csakúgy saját lelkiismeretük megnyugtatására úgy gondolták majd mondjuk 5000- ért megjavul az egészségügy- de persze csak és kizárólag az ő hozzátartozójuknak.

Már kezdik feszegetni a napilapokban is, hogy bizony nagyon sürgősen el kéne törölni a Tákolmányba lefektetett "mindenkit az állapotának megfelelő legmagasabb szintű egészségügyi ellátás illet meg" c.
közgazdasági, erkölcsi, nonszensz- kommunista BAROMSÁGOT

Jack__Bauer 2012.03.13. 19:30:51

Én csak annyit mondanék, hogy SUTTY!

Jack__Bauer 2012.03.13. 19:32:12

Egyébként kórházba azért akarták beküldeni, mert a doktornő nem önző, gondolta a kollégákat is megsuttyogtathatná ez a gavallér család...

Barnamaci 2012.03.13. 20:14:49

@Dr.laikus PhD:
"Mi vagyunk különbözőek, bár a bajunk azonos. "

Ezt milyen jól leirtad! :-)

ninimimi 2012.03.13. 20:22:10

"@jágör68: Hálapénzt nem kell adni, már 1000.000 +1 x leírtam:"

Jaj, ne már! Úgy látszik, nem olvasta a fenti hozzászólásaimat, ezért összefoglalom annak lényegét újra:
Jaj, ne már!
Újra eljátsszuk a kommunista diktatúra nyálas színjátékát, amikor a kórházak folyosóin kinn voltak a jogszabályt hirdető plakátok a hálapénzről: " ... a beteg nem adhat és az orvos azt nem fogadhatja el." Még egy "helyeske", a korszak kioktató, leereszkedő-gügyögő stílusának megfelelő rajzocska is volt mellette. Arról nem is beszélve, hogy önmagában is logikátlan, önmagát cáfoló volt a szöveg: mert ugye AZT nem fogadhatja el, amit (hogy) a beteg nem ad(hat). Akárcsak az állam öntagadó formája a "népi demokrácia", ami a kétszeres állítás tagadásba fordulásból szólt - mint a régi bölcselet helyességét 40 éven át tapasztalhattuk is.

"Hálapénzt nem kell adni..." Hát persze, miközben az egészségügy teljes "rendszere" ezen alapult és alapul a mai napig is! Micsoda álszent, farizeus cinizmus ez?! Elfogadni és működni hagyni egy velejéig erkölcstelen és káros gyakorlatot, miközben még a létezésének az okát is tagadja valaki?! Elképesztő! Hát ezért tartunk itt, mert nálunk ezt értelmes emberek többsége elfogadja, hogy ilyeneket lehessen mondani.

"Hálapénzt nem kell adni..." Hát akkor csak a legkirívóbb, hozzám legközelebb állókkal megtörtént legutóbbi esetet vázolom önnek: egy kimagaslóan drága műszerekkel felszerelt, szó szerint amerikai szintű, egyágyas VIP-szobába került valaki. Egy hozzátartozója orvos barátjának protezsálása alapján. Az osztály híres vezetője, miután kettő nap múlva még nem kapott, csak 20 ezer forintot - pedig még akart adni a páciens, csak későn -, kipateroltatta a protezsáltat egy kiszolgáló helyiségbe arra az egy napra is, amíg elintézték az adminisztrációját. Kiderült, hogy az osztályvezető részére egy ilyen szoba napi - általa kalkulált - minimális "hozama" 50 ezer forint, alatta ezt bukásnak, szabályos, személyes meglopatásának tekinti. A történet itt nem ért véget, mert a protezsáló orvos ismerőst pedig bosszúból lepateroltatta egy, a családjától távoli, vidéki kórházba. Hiába, ilyen anyagi hátteret produkáló jövedelemtől hosszúra nő az ember keze...
Azt még hozzáteszem, hogy a "legújabb történet" meghatározás önmagában kissé pontatlan lenne, az eset az előző kormány idején történt, de nem hinném, hogy sok változtatásra lett volna lehetőség két év alatt.
Na ennyit most itt arról, hogy "Hálapénzt nem kell adni..." !

Barnamaci 2012.03.13. 20:24:01

Ha vki fizetni szeretne az ellátásért és azonnal sorra kerülni, akkor arra vannak magánrendelők, oda kell menni. Igy nem bántjuk meg a doktornő önérzetét, aki a SUTTY ellenére nem vette előbbre a pácienst (és helyesen tette, mert mások is vártak ott nyilván szintén nem élvezve a várakozást) és másokat sem bosszantunk vele, hogy itt van egy beképzelt majom aki azt hiszi hogy pénzért mindent el lehet érni.

T-roger 2012.03.13. 20:29:53

86 évesen mi a f.. nak röntgenre vinni, valószínűleg többet ártott neki, mint használt... Szépen békés, nyugodt családi körben szeretgetni az öreget, főzni neki a teákat odafigyelni mit mond, mert ha nem meszes, és helyén az önértékelése - akkor lehet tanulsága is van az életének számotokra. De tényleg... Érezze már, hogy szükségetek van még rá pár évig. Most csak azt érzi szegény öreg, hogy terhetekre van mert "suttyogtatnotok" kell miatta, meg ide-oda cipelgetni. Itt mindenkinek nagy a szája, de szerintem bármelyikünk ugyanezt megtette volna bármely közeli családtagjáért. Ez egy szar beidegződés mert sokunkba beivódott, hogy egy kis sitty - sutty segít. Szívesen fizetnék egy olyan kórháznak havi 5 ezret amelyik garantálja ha baj van nem egész nap ottb..ni a rezet. Papának jobbulást.

Barnamaci 2012.03.13. 20:31:52

@ninimimi: " Egy hozzátartozója orvos barátjának protezsálása alapján. "

Ezzel a mondattal leirtad a lényeget. Itt arról volt szó, hogy úgymond kölcsönös megállapodás alapján íratlan szerződést kötöttek. Mindkét fél tudta, hogy valamit - valamiért. A poszt azonban nem hasonlitható össze ezzel a sztorival, mert itt maga a családtag TUKMÁLTA a SUTTY-okat, a másik fél nem várta el.

VaTi 2012.03.13. 20:47:29

A téves diagnózis és a pénzdugdosás kapcsán ami eszembe jutott: szülés után volt szerencsém 3 napig egy szobában létezni egy nőszeméllyel. Folyamatosan agonizált, pontos diagnózisokat állított fel, h mi a baja, azt is tudta, hogyan kellene kezelni. Ezen okosságokat alaposan részletezte a nővéreknek, orvosoknak és a takarítónőnek is. Hiába magyaráztak neki, nyugtatták, vizsgálták. Olyan égbekiáltó marhaságokat adott elő, hogy az én hajam égnek állt, pl: katétrezés közben megsértették a vagináját (!), ezért ő büdöset pisil és erre oxitocin injekciókat kellene kapnia. De minimum vérvét és vizelet vizsgálat kellene. Mikor már minden nővért a sírba kergetett a hülyeségével és telerakta a zsebüket ezresekkel, h intézzenek neki vérvétet, végül a főorvost kérette! Kérette, vazze, mintha az egy főpincér lenne. Végül megcsinálták neki a vérvizsgálatot, aminek negatív lett az eredménye. És a lényeg, amiért ez eszembe jutott: a negatív eredmény hallatán lesápadt: akkor nekem olyan súlyos bajom van, amit egy egyszerű vizsgálat már ki sem mutat? És hiába magyaráztak, nyugtatták, ezt a változatot adta elő a látogató családtagoknak. Mint tuti tényt: őneki olyn súlyos baja van, amit speckó vizsgálat nélkül már ki sem lehet mutatni. Ha utólag kiderül, hogy semmi baja, azoknak a rokonoknak vajon mi lehet a véleményük a kórházról? Pedig csak annyi történt, hogy a hölgy nem azt hallotta, amit mondtak neki, hanem amit akart.

karcsibácsi 2012.03.13. 20:48:17

"a protezsáló orvos ismerőst pedig bosszúból lepateroltatta egy, a családjától távoli, vidéki kórházba"

Ha nem akar vidékre menni,nem megy. A mai orvoshiányban válogathat a budapesti kórházak között is.

jágör68 2012.03.13. 20:55:33

@ninimimi:
Éppen ezért NEM KELL ADNI.
Nem szabad, káros, tilos!
Azt meg szintén NEM KÉNE bemagyarázni, hogy:
-a mentős tartja a markát újraélesztés előtt, hogy- "na de ő csak akkor szívja fel a 10.000 Ft- nyi adrenalin ampullát és kezdi meg a szívmasszázst, amíg 50 ezret nem perkálnak neki
- az intenzív osztályokon tartják előre a markukat, hogy "na de ide 100 ruppát gyorsan, mert nemkerül a légzési elégtelen papa lélegeztetőgépre, meg nem kapja a napi szinten milliós antibiotikumokat, légzés/ keringéstámogatást, dialízist stb"
- vagy mondjuk a szívkatéteres laborban az orvos, hogy na de hiába zihál itt infraktussal Kalampár Jaúzsi 38 éves r. nyugdíjas- ide 200 ruppát, különben nem kapja meg az 1.200.000 Ft -os koszorúér stentet.
Ugye nem ezt akarod HAZUDOZNI?????????
Van párszáz x@rházi sebész, nőgyógyász- de hidd el ők is ellátják mondjuk ügyeletben az utcáról sürgősséggel beeső Kalampár kismamát/ nagypapát/ Jaúzsikát- anélkül, hogy a köpködésen, trágár fenyegetőzésen kivül mást kapnának is érte...
És sajnos ezt nemcsak az eltérő kulturájúaktól kapjuk...

Barnamaci 2012.03.13. 20:57:14

@jágör68: végül is kiderül, hogy pont a betegek tartják fent ezt a rendszert :-)

ninimimi 2012.03.13. 21:08:07

@jágör68: ÉN nem "akarok HAZUDOZNI", amit leírtam, igaz.
Számba adni valamit, amit nem mondtam, hogy azzal lehessen vitatkozni és amiatt lehazugozni? Igen, ez is egy módszer.
Jellemző...

jágör68 2012.03.13. 21:08:30

@Barnamaci:
Legalábbis nagyban hozzájárulnak.
Mert ugye:
"Számla nincs róla- tehát-
akkor TUTI GARANCIA!!"
Sok szellemi fogyatékos nincs igazán tisztában vele, hogy ő aztán hibáa ad lóvét mondjuk az ortopéd főorvosnak a protézis- beültetésért, ha az anesztes, anesztes asszisztens, műtősnő, műtősfiú úgyse kap belőle, ők ugyanúgy végzik a munkát, mint bárki másnál.
Arról meg nem is beszélve, hogy attól még ugyanazzal az életlen szikével, használhatatlan fúrógéppel operálja meg a drága főorvos, amivel már 20 éve se lehetett rendesen dolgozni.
De tömködje csak a magyar továbbra is feketén a pénzt.
Mosógépszerelőnél, autószervízben, szobafestőnek, kőművesnek- utcai árusnál, stb számla nélkül...

Barnamaci 2012.03.13. 21:24:49

@jágör68: Én már rég leszoktam róla (mindennemű feketepénz adásáról). A dolgozók fogjanak össze és érjék el, hogy a munkáltató fizesse meg a munkájukat, de ha egyszer az van leirva, hogy 3500 Ft-ot kell fizetnem, akkor nem fogok 4000-et adni. Mirefel?

tundee 2012.03.13. 21:38:52

Számomra kissé hihetetlen a történet. Eleve olyat nem hallottam, hogy tüdőszűrőn bárki is azonnali leletet kapna, másrészt meg ha valaki látott már tüdőszűrőn készült felvételt felmerül benne, hogy az alapján aztán ott senki nem diagnosztizál nagy hirtelenjében sem végstádiumú tüdőrákot, sem súlyos szívelégtelenséget. Ez csak az ún. gyanú felvetésére ill. kizárására van elsősorban tbc, másodsorban tüdőrák esetében. Ezért hívják vissza mellkas átvilágításra ill. vizsgálatra azokat, akiknél bármi kis szösz is látszik a felvételen. Mellkas CT ,MR vagy bronchoscopia nélkül senki nem fogja azt mondani, hogy ez egy végstádiumú tüdőrák. A szívelégtelenség diagnózisához meg éppen nem elegendő egy ernyőkép szűrés, legfeljebb látható rajta egy nagyobb szív, meszes aorta, de ez kevés ahhoz, hogy biztos diagnózist mondjunk.

Barnamaci 2012.03.13. 21:51:30

@tundee: Ilyen egyszerű beeetetni egy csomó blogolvasót :-)))

ciccmicc 2012.03.13. 22:06:00

@Dr.laikus PhD: Amúgy tényleg nem lovagolni akarok az adott eseten, csak meg akartam magyarázni, hogy miért láttam különösen gázosnak az esetet. Nem azért, mert az orvos nem tudta kapásból, hogy miért írja ki a cukormérő azt, hogy HI. Hanem hogy kapásból, arrogánsan több körben is ragaszkodott a saját hülyeségéhez. Miért nem lehetett betelefonálni a kórházba, megkérdezni egy hozzáértő kollégát? Tényleg annyival kínosabb valakinek beismerni, hogy valamit nem tud, mint utána pereskedni, mert az arroganciája egy beteg életébe került?

Dr.laikus PhD 2012.03.13. 22:20:48

@ciccmicc:

Ha tudta volna, hogy hibázik, de nem tudta!

Egyébként ha emlékszel többen leírták, hogy amit csinált az nem volt hiba, az egyetlen a vércukormérő helytelen értelmezése. Nem ettől halt meg a beteg.

Laikus vagyok, csak az itt író orvosok véleményes és szakszerű leírása alapján mondom.

Meghalni sajnos a saját hibája miatt halt meg. Többet evett és ivott amit az ő esetében nem szabad, és több napig nem adott be magának inzulint.

Az arrogancia az ide író hozzátartozó szubjektuma. Nem biztos.

Én mindig ebből indulok ki amit magamon tapasztalok. Ahogy mamát ellátják, adott esetben mit vagyok képes sérelmezni, kiborulni rajta.
Másképp is lehetne.
Igaz, de egy idegen látja el, nem is várhatom amit én tudnék nyújtani, ha tudnék.
Ha mindezeken nem gondolkodom el, mennyi szubjektum van a pillanatnyi véleményemben, akkor írhatnék én is szuper rosszakat, pedig nem is...., nagyon nem is.

jágör68 2012.03.13. 22:33:06

@ciccmicc:
1) Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik- és általában ők is osztják leghangosabban az észt...
2) Már több fórumon is fent volt:
az ügyeletes doktornő már 72 órája- azaz 3, HÁROM NAPJA volt ügyeletben- holott 24 óra után kötelező a pihenés- mert a Tákolmányba valami @gyhalott beleírta a mindenkinek, mindig ingyen járó egészségügyi ellátást
3) Az hogy cukor infúziót adott az jelentősen nem növelte a kockázatot. Ezt az egyetemen is így tanítják:
ha nem vagy biztos benne hogy magas vagy alacsony vércukor (gy.k. mondjuk terepen, cukormérő nélkül, elromlott, stb)
még mindig kevesebb bajt okozol, ha cukorinfúziót adsz, mintha inzulint.
Csak miheztartás végett

samuelfisher 2012.03.13. 22:51:20

@jágör68: Lehet, de azért egy olyan (ráadásul fiatal, tehát illene ismernie legalább alap angol kifejezéseket, gondolom már nem kötelezően oroszt tanult az iskolában) orvos, aki a HI kiírást egy vércukormérőn HIBÁ-nak értelmez, annak az észbeli képességeiről vannak kételyeim (azaz lehet, hogy jó magoló volt így elvégezte az egyetemet, na de ha nemhogy helyes diagnózisra, hanem egy egyszerű készülék kiírásának helyes értelmezésére sem képes...)

ciccmicc 2012.03.13. 22:51:55

@jágör68: nem állítottam, hogy a cukorinfúzióval lett volna baj. Nekem a poszt alapján az jött le, hogy a doktornő végzetesen rossz döntések egész sorát hozta anélkül, hogy bármely ponton is eszébe jutott volna kikérni valaki nála hozzáértőbb tanácsát. Emlékeim szerint a kocsi vezetője (bocsánat nem tudom a pontos terminust)volt az, aki egyáltalán felvilágosította arról, hogy mit jelent a HI jel, valamint arról, hogy milyen kocsit kérjen, amikor végre az orvos felfogta, mekkora a baj.
Soha nem az a baj szerintem, ha valaki hibázik (például azért, mert önhibáján kívül kimerült). Hanem amikor azt hiszi magáról, hogy tévedhetetlen, és ez egy beteg életébe kerül. A konkrét esetben nyilván a beteg is hibás volt, de megfelelő döntésekkel (egészséges kétkedéssel, pl. a doktornő próbaképpen a saját vércukorszintjét is megméri ugyanazzal a készülékkel - akkor kiderült volna, hogy nem a környezetében lévő összes készülék a hibás) meg lehetett volna menteni az életét.

rikitiki 2012.03.13. 23:51:14

@samuelfisher: Mintha olvastam volna évfolyamtársától, hogy a legjobbak közé tartozott az évfolyamon. Nem tudom, nem követem napi szinten.

De aki a fotelből ülve megfelelő döntéseket kér számon, az üljön a fotelében ébren 72 órát és utána próbáljon megfelelően megoldani néhány egyszerű logikai feladatot.

Volt hogy ügyeletben félálomban felszólítottak osztályátadásra és hirtelen azt sem tudtam melyik ágyon hány beteg fekszik.

Pedig pihenten elég jól megy.

Egyébként ez tipikusan az a helyzet, amit kimerülten rutinból kell megoldjon az ember.
Ha nincs rutin, mert fiatal akkor az gond. Ha az eset nem egyszerű rutin eset, akkor komoly gondban lehet mindenki.

Leginkább gondban a betegek lesznek, mert fiatal rezidensek fognak rutin nélkül gyógyítani.

Már ha fel nem mond, el nem megy közülük 25oo.
Mondjuk oda, ahol van mellé szakorvos akihez fordulhat.
(Mentőn nem igen tud kihez fordulni, akkor sem ha szeretne - nem olyan a helyzet)

rikitiki 2012.03.13. 23:57:03

@rikitiki: És ugye a kérdés: miért kell 72 órát dolgoznia? Mert nincs orvos.
Miért kell olyan feladatkörben, olyan szakterületen dolgoznia, ami nem biztos hogy szakterülete?
Mert nincs orvos.

SBO-ra ügyel az, akit sikerült lasszóval befogni. Hiába szakorvos, ha nem szakterülete.

Volt hosszú vita, arról mit várhat el a beteg. Hiába mondtam, hogy tök mindegy, mert akire az eddigieknél is többet kell majd várni, az a fáradt, kiégett orvos aki bunkó lesz és hibázni fog.
Más nincs, mindegy mit várunk el, és mit írunk bele a tákolmányba.

Én örök házasságot és ingyen sört várok el, hogy ezt miért nem írta bele senki? Realitása pedig ennek több lenne :)
Pláne együtt :)

karcsibácsi 2012.03.14. 05:48:36

@ninimimi:
"ÉN nem "akarok HAZUDOZNI", "

Mégis sikerült.
@ciccmicc:
Olyan dolgokról állítasz nagyon határozottan, ténykérdésként véleményt, amiről fogalmad sincs.

Néhánykorty cukros víz hyperglycaemiás kómában nem oszt, nem szoroz. A beteg NEM attól halt meg. Az iskolában (SE, SZTE, Harvard, YALE, stb) is úgy tanítják, hogy ha nem lehet biztonsággal eldönteni,hogy hypo - vagy hyperglycaemiás kómáról van szó, glükózt KELL adni.

Ettől függetlenül a doktornő valóban tudhatta volna,hogymit jelent a "hi".

vanier (törölt) 2012.03.14. 07:15:29

@jágör68: ott a pont. Így igaz. Pár száz és 30000 ezer kapja miatta az arcába a hálapénzezést.

FelixJager 2012.03.14. 08:23:12

@vanier: jaja, az idén cirka 800 ellátott betegtől a következő kincsek folytak be:
-egy Blue refresh márkajelzésű aftershave, amiben érdekes cafatok úszkálnak
-illetve egy Lőrinc barát bora, édes asztali vörösbor - elrakom a spájzba, a jó vörösbor idővel csak nemesedik
Tavalyról maradt egy végtelenül szomorú tekintetű kerámia elefánt és egy pink ajtóra szerelhető csilingelő bizbasz.
Lehet egyszer kiállítom őket. Mondjuk ezeket tényleg hálából adták, utólag.

karcsibácsi 2012.03.14. 08:58:08

@jágör68: elnézést, hirtelen felindulásból válaszoltam cicamicának, később láttam, hogy ugyanazt írtam, mint te... pedig nem is beszéltünk össze. Meg laikus is megválaszolta. Szóval, máskor végigolvasom a kommenteket, mielőtt claviculát ragadnék.

ninimimi 2012.03.14. 09:01:47

@karcsibácsi: Kedves karcsibácsi, ezért kár volt! Ön biztosan kiváló szakember, hazai mérték szerint, de szövegértésből egyes!
Az ilyenek miatt szoktam megbánni, hogy általában visszafogottan fogalmazok. Azért írtam kiemelt betűkkel, hogy ÉN "nem akartam" hazudozni, mert visszautaltam @jágör68, szintén kiváló hazai szakember tömény hazudozására, amit "lázas" fröcskölődésében böfögött sorra, mintha a ködös látomásából megfogant mondatait én mondtam volna.

Minderre azért volt szüksége, mint arra korábbi, ezek szerint túl rövid - túl sok értelmet feltételező - hozzászólásomban utaltam, hogy saját hazugságait nekem tulajdonítva legyen mit "cáfolnia". Mert azt, amit én állítottam, nem volt képes - nem vitte rá a lélek -, hogy meghazudtolja.

Úgyhogy most ezennel arra kérem kedves karcsibácsi, ha már ilyen "sikeresen" bekapcsolódott a vitánkba, hogy kiváló hazai szakemberként legyen szíves felsorolni, hogy ÉN miben "hazudtam" a hazai viszonyokat illetően!
Izgalommal várom megtisztelő, IGAZ válaszát.

ciccmicc 2012.03.14. 10:19:26

@karcsibácsi: Akkor mégegyszer elmondom, hogy nem a cukros vízzel volt a bajom, felfogtam, hogy nem ez számított. A döntések összességével volt a bajom (pl. anélkül hagyta ott első körben a beteget, hogy meggyőződött volna arról, hogy jobban lett a kapott cukros víztől)Azt is mégegyszer elmondom, hogy nem elsősorban a szakmai kvalitását kérdőjelezem meg, hanem a hozzáállását (arrogancia). Értem én, hogy 72 óra ébrenlét után nehéz jó döntést hozni, és ez némileg árnyalja a képet, de szerintem nem menti. És tényleg csak azért hoztam fel ezt az esetet, mert legalábbis számomra ez szimbolizálja leginkább, hogy az orvosok egy részének hozzáállásával mi a baj.

karcsibácsi 2012.03.14. 10:25:16

@ninimimi:
Az orvos vidékre paterolása biztosan nem igaz, vagyis hazugság. Ha nem tűnt volna fel, Mo-on kritikus mértékű orvoshiány van. Ha valaki nem akar vidéken dolgozni, nem lehet odapaterolni. Válogathat a fővárosi kórházak között. Mondjuk a napi 50.000. ft-os szoba sem igaz.
Amúgy én valóban kiváló vagyok a magam területén, panasz még soha nem volt a munkám ellen (beteghordó, gyakran be is rúgok, igaz, munka közben csak lájtosan, úgyhogy nekem nem kell udvariaskodnom meg kertelnem.) A széplelkeket meg lesz...bocs ledefekálom. A hazugság az hazugság, máskor gondolja meg, hogy mit hord össze, és akkor nem kerül ilyen helyzetbe. Sutty.

karcsibácsi 2012.03.14. 10:28:09

@ciccmicc:

(pl. anélkül hagyta ott első körben a beteget, hogy meggyőződött volna arról, hogy jobban lett a kapott cukros víztől

Ez szerintem is hiba volt, bár az én véleményem nem mérvadó. Nekem úgy tünt, a cukrosvizen akadt(ál) ki, ezért írtam, amit. Lehet hogy felületes voltam. Bocs.

2012.03.14. 10:30:18

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
"Jó napot (sutty) kívánok (sity-sutty), tödőszűrésre jöttünk... (sutty), lehetne-e? (sutty-sutty) és ez így nagyjából köszönés helyett, akkor hülyék lennének elzavarni az aranytojást tojó tyúkot záróra előtt. Igazából azon csodálkozom, hogy nem hívták vissza másnapra. "

Nálam a te hozzászólásod nyert! :-)) sutty

Barnamaci 2012.03.14. 10:33:25

@samuelfisher: az anyám perfektül vezet elméletben. De nem kivánom senkinek, hogy volán mellé üljön :-) Más az elmélet, más a gyakorlat. 72 óra munka után sokszor azt sem tudja az ember, hogy fiú e vagy lány. Próbáld ki.

Barnamaci 2012.03.14. 10:34:33

@ciccmicc: rezidensről beszélünk.Aki MÉG NEM orvos.

ciccmicc 2012.03.14. 10:36:23

@Barnamaci: Tudom, hogy nem fog nálad sikert aratni a válaszom, de ha valaki rezidens korában nem képes felmérni, hogy mikor kell idősebb/tapasztaltabb kollégától segítséget kérni, akkor tényleg nem szeretném, ha később orvosként ő kezelne.

Barnamaci 2012.03.14. 10:36:36

@rikitiki: röhej, de tényleg igy van. Emlékszem, hogy amikor kereskedelmi területen dolgoztam, és már reggel 7 óta fent voltam, dolgoztam, egész nap fejben számoltam (kis összegeket, nem nagyokat, de folyamatosan), este 6-ra már szó szerint 5 percig gondolkodtam azon is, hogy mennyi 2.20 + 4.50. Egyszerűen leáll az agy. Pihenni kell. Mindenkinek.

Barnamaci 2012.03.14. 10:40:02

@ciccmicc: ha lett volna idősebb/tapasztaltabb kolléga, akkor valszeg Ő ment volna a beteghez, nem? A baj az, hogy nincs. Úgyhogy sztem mindenki kösse fel a gatyát :-)

ciccmicc 2012.03.14. 10:41:27

@Barnamaci: De most komolyan, mibe került volna egy telefon? (Akár privát orvos ismerősnek)

Barnamaci 2012.03.14. 10:55:16

@ciccmicc: nem tudok válaszolni a kérdésre, mert nem ismerem a helyzetet, nem voltunk ott, senki. Azt se tudom, hogy nem éjszaka történt-e pl.? akkor meg kit hívjon az ember? Mások is kérdezték, hogy miért nem szólt a rokon, hogy cukros?

ciccmicc 2012.03.14. 10:58:31

@Barnamaci: Lehet, hogy rosszul tudom, de nincs éjszakai ügyelet a kórházakban? Egy ügyeletes kollégát. Emlékeim szerint a rokon szólt, hogy cukros. Vagy hogy a kérdés, hogy miért nem mondta a telefonba amikor az ügyeletet hívta?

karcsibácsi 2012.03.14. 11:13:40

@Barnamaci:
"rezidensről beszélünk.Aki MÉG NEM orvos."

A rezidens MÁR orvos. Elvégezte az orvosi egyetemet, diplomát kapott, kiírhatja neve elé a dr-t. Orvosként dolgozhat, Mo-on 300, külföldön 3000 eurós havi fizetésért. Még nem szakorvos.

Barnamaci 2012.03.14. 11:14:17

@ciccmicc: én úgy gondolom, hogy a másik fél is meghallgattatik. Addig csak találgatni lehet és abból könnyen rossz következtetést vonunk le.

Barnamaci 2012.03.14. 11:15:29

@karcsibácsi: Bocs, rosszul fogalmaztam. Orvos, de egyedül nem dolgozhat(na), szigorúan csak felügyelet mellett.

ninimimi 2012.03.14. 11:52:20

@karcsibácsi: Kedves karcsibácsi, mégis csak baj van azzal a szövegértelmezéssel. Éppen azért kértem annak részletezését, hogy ÉN miben "hazudtam" a hazai viszonyokat illetően, mert nem fogok neveket mondani!

Az illető orvosnak eléggé egyedi a szakterülete a beosztásával együtt, amit vidéken hamar megkapott, igen komoly szakmai előélet után, de azt természetesen Budapesten is csak ritkán - még ritkábban - lehet elnyerni. Semmiképpen sem úgy, hogy munka kell, de szinte azonnal.
Ha megnevezném a szakterületét, olyan, mintha a nevét írnám ide.
Az 50 ezres VIP-szobás osztály szakterülete is olyan, ami összesen két-három esélyessé tenné a további anonim leírás megfejtését.
Mit várt, hogy ideírom az illetők nevét? Éppen ezért fogalmaztam a kérdésemet, kérésemet úgy, ahogy. Ha értette volna. De úgy látszik már túl van a mai adagja egy részén.

Dr.laikus PhD 2012.03.14. 12:02:14

@ciccmicc:

Megértem, hogy mit érzel, de tudnod kell, hogy egy orvos sem tévedhetetlen.
Akkor sem, ha már szakorvos, akkor sem, ha rezidens, agyonnyomva felelősséggel, megterhelve folyamatos munkával amit azért vállal, hogy szakorvos lehessen.

Megélhetésről már szó nincs, hiszen az is a _saját_ pénzébe kerül, hogy részt vegyen a szakorvos képzésben, a kötelező pontokról nem is beszélve.

A kórházi éjszakai ügyelet nem arra való, hogy a háziorvosi ügyeletben lévő fiatal, tapasztalatlan kolléga felhívjon valakit.
Mintha lenne ügyeletvezető akit hívhat.
Ez is persze tekintélyelvű.
Kérdés milyen a főnök modora, mennyire meri kiszolgáltatni magát érzelmileg és szakmailag.

Nem szabadna beosztani, felügyelet nélkül dolgoztatni.
Mégis muszáj, mert kevés az orvos, mi meg szeretünk akkor is hozzá fordulni, ha nincs igazán nagyobb baj.

Itt a példa, hogy nagy baj esetén a fáradt orvosnak megáll az esze.

cenzorilla 2012.03.14. 12:05:17

@ninimimi:

Általánosságként leírni egyedit nem ildomos, jogos a kétkedés.

Kérlek, hogy tovább ne személyeskedjél, mert azt már törölni fogom.

ninimimi 2012.03.14. 13:12:42

@cenzorilla: Értettem, a te blogod, természetesen tiszteletben tartom a törvényeidet. Csak morgásképpen - "Jus Murmurandi" ugye azért van nálad ? - megjegyzem, hogy ő írta:
..."gyakran be is rúgok, igaz, munka közben csak lájtosan..."
Csupán erre utaltam vissza, de belátom, nem kellett volna. Őszinte megbánást tanúsítok :)

Az általánosság pedig sok apró mozaikból áll. Ha azt mesélném, hogy a múlt héten boszorkányégetést láttam Szegeden, akkor eléggé kevéssé számíthatnék arra, hogy bárki igaznak fogadja el. Mert mindannyiunk mindennapi tapasztalatának ellentmondana. Tehát ebből kiindulva társadalmi szintű folyamatokat jellemezni sehová sem vezetne.

Ellentétben mindazzal, amit mindannyian naponta tapasztalunk...

zsázsika 2012.03.26. 08:19:51

@ciccmicc: nekem van véleményem, mint gyakorló orvosnak. Ilyen horderejű diagnózist egy egyszerű rtg felvétel nélkül nem mondok. Pont. Minimálisan mellkasi CT-vel , lehetőség szerint tüdőgyógyásszal és szövettannal megerősítem. Ennyiben a hozzátartozónak teljesen igaza van. Stílus, "én mindent megvehetek" hozzállás is van. :)))

ciccmicc 2012.03.26. 10:55:16

@zsázsika: Köszi a megerősítést :)

zsázsika 2012.03.27. 09:30:03

@ciccmicc:
Tudod, általában még akkor is szoktam 24 órát várni az ilyen bejelentéssel- feltéve, ha van esély rá, hogy a beteg túlél addig-, ha biztos vagyok benne. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy csodák egyrészt vannak, másrészt -szerencsére- az orvosok távolról sem tévedhetetlenek... Szerintem ez így korrekt.

magam adom 2013.09.16. 11:53:04

Kizárt, hogy MRI-t javasoltak. Sem a tüdőtumor, sem a tüdőgyulladás nem MRI diagnózis!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása