Korrupció a fogászaton

2012.01.18. 08:54

Kedves mindnyájan!



A hazai egészségügyi helyzettel kapcsolatban olvastam egy cikket lapukban. Már régóta nem élek otthon, a változások, amit 13-14 évente láthatok - a felhalmozódott keserűségek megtapasztalása mellett -, még engem is részesévé tett a hazai korrupt világnak. Az egészségügy is nyílván az, meg minden más és a távolsági közlekedésig gyakorlatilag bezárult a kőr, amivel kapcsolatba kerül otthon az ember. Számlák kifizetésekor feltett kétes hangnemű kérdés az ÁFÁ-ról, a nyílván való feltételezése annak, hogy az üzletfél a legtermészetesebbnek veszi, hogy az elhadart vétek megindokolása az tulajdonképpen fizetés kiegészítés, mert tetszik tudni.

 


Külföldön élve meglepő a pimaszság, aljas feltételezésnek számít, hogy mindenki megvásárolható áldozatnak tekinthető, hiányzik még a gyanúja is, hogy a másik fellázad, mert a megvesztegethetőség elérte azt a szintet, amikor már nem is fél a gyakorlója a hatalomtól. Ugyan akkor mindenkit váratlanul ér, aki nem él otthon, hiszen errefelé a postás nem tart vissza egy két darab papírpénzt, mert kivitte a nyugdíjat, a buszsofőr nem méri fel súlyra az aprópénzt, felét visszaadva, egy, na, ülj le kifejezéssel, és a köznapi életben senki nem számol még fel valami extrát, mielőtt a pénztárgépbe beütné a számla végső összegét. Szomorú sorsa ez egy olyan országnak, amelyet már jellemeztek minden szélsőségnek, egészen a megbélyegző Balkánig.

 

Az én történetem úgy kezdődik, hogy bizonyos anyagiak évekig tartó huzavona után került a kezembe, időközben betegségeim miatt romlani kezdtek a fogaim, a hazai látogatás egy váratlan fordulattal szakorvosi munkát igényelt. A fogorvost otthoni hozzátartozóim ajánlották nagy hirtelen, mert otthon mindenki ismer egy jó orvost..., az első vizsgálat kiderítette, hogy sok munka lesz, de engem csak az idő sürgetett. Az első találkozás a fogorvossal, ha csak szakmai szempontokat nézzük, korrekt volt. Nem lévén röntgen készüléke, elküldött egy budapesti, belvárosi fogröntgenre és annak alapján megkezdte a munkát. Kérésemre gyökértömést is végzett, amit ismételten röntgennel akart ellenőrizni, innentől kezdve elvesztem a tisztességtelenség homályában, ami ezt a vállalkozást otthon körülveszi. Kezdve onnan, hogy kétes módon segítségemre akart lenni, említette, hogy ne kelljen nekem a kisvárosból mindig Budapestre utazni, a szomszéd utcában lévő SZTK-ban is megcsinálják, talán még olcsóbban is, mint Pesten.


Hozzátartozóim otthon azzal fogadtak, hogy majd egy családtag elkísér, ha a fogröntgenre megyek, mert ott dolgozik egy idős hölgy, a család egyik nőtagja együtt dolgozott vele valamelyik egészségügyi intézménynél és az ilyen helyen segít. -Ugyan mit, kérdeztem, hiszen fizetni kell érte, mi lehet az, amiben egy volt munkatárs besegíthet? -No, csak, ne érzékenykedj, majd meglátod, hogy mennyit számít. -De miért kell engem elkísérni, az orvos megmondta, hogy mit kell csinálnom. -Jó, jó, de itthon másképpen mennek a dolgok.

Megtörtént az első gyökértömés, mehettem is utána az SZTK-ba, kísér a rokon, és duruzsolja a fülembe, hogy így talán olcsóbb lesz. Meglepődtem, mert az én keresetemhez mérten a hazai orvosi kezelés elfogadhatóan olcsó, de honnan ez az idegen modor, hogy gyanús módon a hazai rokonság a zsebemen spórolva ilyen végletekig elmegy. Ha azt mondtam nekik, hogy menjünk ki egy vendéglőbe, az túl drága volt. De én fizetem, aggályoskodtam. Nem, otthon olcsóbb. Erre felé valamilyen jellembeli, értelmezési zavarok működnek, a történelemben Angliának megközelítőleg száz évébe került kimászni belőle. Gondolom sok tünet a korrupció mellékterméke, magyarázata. A hamis segítség korruptak között.


A fogászat és maga az SZTK nem változott, itt szigorúan fél óránként nyílik az ajtó, érkezési sorrend ismeretlen, tolongani kell, ha más is várakozik. A mi esetünkben egyedül voltunk, de kivártuk a fél órát, majd kinyílt az ajtó és egy nyugdíjkorban lévő nő lépett ki a félig nyitott ajtón. Rokonom rögtön elé ugrik, alázatosan, korát meghazudtolva megemlíti, hogy ez az úr egy külföldi rokonunk, és ön az én rokonommal együtt tetszett dolgozni, üdvözli önt. A nő visszalépett. - Ki az ön rokona? Elhangzik a név, bólogat a hölgy, majd hozzám fordul, röntgenre jött? Igen, van TAJ kártyája? Mi az? Na, jöjjön be, rokonom hunyorít, látni rajta, hogy meg van magával elégedve.

 

A vizsgálat végén vártam, hogy itt valami adminisztrációnak is lennie kell, számla, pénztárgép, talán még az útlevelemre is szükségem lesz. De, nem, az otthoni ember önálló, még ha valaki alkalmazottja is. A hölgy felém fordult: uram, mivel én az ön rokonával együtt dolgoztam, amennyiben nálam fizet, én önnek 3500 forint helyett csak 2500-at számítok. Ez az, gondoltam, most mit tegyek, nem elég, hogy rokonaim egyikével beutazom Budapestre majdnem minden nap, kezébe nyomva a hivatalos menetrend árát, amit a Volán busz sofőrje súlyra mér és egy tetszőleges összeget visszaad, néha egy lejárt jeggyel megtoldva, most itt van ez is és csak egy hete vagyok itthon. Negyven éve hagytam el az országot, az akkori idők lopásai, korrupciói a maihoz képest ideális életforma volt, az ember tétovázik. A hölgy is észrevehette, tudja kedves uram, nyugdíjba megyek, 75000 forintos havi jövedelemmel, jelentősen csökken majd a fizetésem. - És ez mennyiben segít magán kérdeztem, de éreztem is, hogy ebben a helyzetben, ahol a rokontól, a környezettől jobbat nem várhatok ez már itthon norma. Pedig, de egy rohadt érzés ez annak, aki gyerekkorát keresve jön haza és egy idegen világba érkezik. Letettem a 2500 forintot, nekem 5 dollár, de mi lesz itt, ha még jönnöm kell. Az orvosnőnek említettem másnap.


-Tudja, itt mindenki így él, két közgazdaság van, különben önnek is megspórolt időt és fel annyi pénzt, mint ha bement volna Pestre. Meglepett, hogy egy orvos is a zsebemre gondolt, vajon őt kilehetne-e hívni egy vacsorára, nem, azért mert mint nő érdekel, de legalább egy tanult embertől tudnám, hogy mi vezetett ide. Egy asztaltársaság könnyítene a helyzeten. Még két alkalommal kellett mennem az összeg minden alkalommal változott, de az ezeket követő esemény már nem is igaz, szinte szürrealisztikus ebben a feje tetejére állt országban. A doktornő asszisztenssel dolgozott, a hölgy korai terhesként néha lebetegedett, meglepődtem, hogy az orvos milyen cinikus szavakkal jellemezte segítőjét, akit helyettesíteni kellet, bár a másik hölgy szemlátomást otthonosan mozgott a rendelőben. Ő csak egy napig ténykedett itt, de a sors egy következő röntgennél összehozott vele. Amikor az ajtó kinyílt az SZTK-ban, ő állt ott. Meglepődött, én is. -Az úrnak le kell menni a pincébe és jelentkezni a pénztárnál. Van TAJ kártyája? - Nincs. -Akkor még inkább.


Lementem, elkérik az útlevelem, gépelnek valamit, majd a hölgy visszaadta az okmányt és közli, hogy minden el van intézve. Mi lehet elintézve, tűnődtem, talán lenni kellene egy számlának, amit én teszem, azt felviszek a röntgenre, és ott elkönyvelik - vagy ki érti ezt -, honnét tudhatják itt lent, hogy ott fent milyen vizsgálat lesz? És ott fent miért lett hírtelen olyan fontos, hogy be vagyok-e jelentkezve vagy sem, soha sem számláztak, mintha itt nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. Mással, hogy történik ez? Felértem, bemegyek a röntgenre, egy szó sem hangzik el arról, hogy fizetnem kell, na, ez már minden furcsaság teteje. Kiülök a padra, várom a filmet, kisvártával nyílik az ajtó egy tenyérnyit, a hölgy kidugja a kis borítékot, benne a röntgen film. - Minden el van intézve, jelentette ki. Na, ne, ez nem lehet igaz, hiszen még csak nem is fizettem érte. Mire felocsúdok az ajtó bezárult.


A doktornő keze megállt, amikor másnap említettem neki, hogy mi történ. -Hát, már elég régen vagyok a szakmába, láttam, hallottam eleget, de ilyent még nem. A terhes kis asszisztens akkor éppen dolgozott, rögtön átvette a beszélgetést, érthetően, hiszen ismerte a kisegítő személyt. És most jön a hazai idiotizmus legnagyobb dobása. - Ez nagyon tisztességtelen volt az úrtól, fejtegette véleményét az asszisztens nő. Ha ma is megy az úr, telefonálni fogok Julikának, mert az úr azzal a pénzzel tartozik neki. Ránézek a doktornőre, szemei valahol a plafonon vannak, itt így megy.., mást nem ismerenek.

 

Julika, és kollégái egy jobb világot aligha ismerői szinte már várt. Mert mit is lehet ilyen egyszerűen zsebre tenni. Kezét kinyújtva, amint beléptem a helységbe szigorúan annyit mondott, hogy ön tartozik nekem 800 forinttal. Kevesebb, mint a kezdeti 2500 forint kézpénz, de ezek az emberek talán soha nem néztek tükörbe, szinte semmi nem maradt még bennük, amit tisztességnek neveznek. És micsoda helyzetbe kerültem, hogy még a tolvaj úgy mér fel engem, mintha én őt és nem az állami céget rövidtettem meg ebben a fejetlenségben. Mert azzal tisztában voltam, hogy ha elmesélem az orvos legalább ki fog segíteni, nem volt nekem szükségem erre, ez már egy erkölcsi norma alatti állapot. Nem a pénz, ami összegszerüleg jelentéktelen volt és semmit nem jelentett számomra, de az a tény, a módi, hogy ebben a posványban miként intézik ezek a maffia ügyeiket és én ebbe így belekeveredtem. Hát, csalódtam, igen az a bizonyos korpa közé való keveredés... A véletlen közbeszólt, a kényszerhelyzetemet még botrányosabb követte. Az orvosnő is az előző napon kétszer számlázott volna, igazára fel is hívta a figyelmem, még szerencsém volt, hogy számláimat minden nap magammal vittem, ő legalább bocsánatot kért. Soha úgy ki nem léptem rendelőjéből, hogy az aznapi munkát ki nem fizettem volna. Hozzátartozóim nagyon meg voltak elégedve magukkal, segítettek, a fogorvos is, végeredményben nekik ez már természetes, meg talán otthon mindenkinek.
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karcsibácsi 2012.01.18. 09:44:02

Hülye ráérő unatkozó p..a (f..sz?) nem volt időm, kedvem végigolvasni a sok hablatyot, lehet hogy kiderül a posztoszamár neme..
Egy jó tanács: ott járjá fogorvoshó, ahun laksz, te m..a!

karcsibácsi 2012.01.18. 10:14:02

szóval, itt akadtam ki, ezért volt az előző indulatos komment:

"Erre felé valamilyen jellembeli, értelmezési zavarok működnek,..."

Jellembeli zavarok a magyaroknál? genetikai alsóbbrendűség?

Hogy nem volt elhamarkodott a kifakadásom, azt a poszt végigolvasása megerősítette. Hemzsegnek a megalapozatlan, általánosító, Magyarországot (vélhetően az Úr szülőhazáját) sértő kinyilatkoztatások
(" meglepő a pimaszság, aljas feltételezésnek számít, hogy mindenki megvásárolható áldozatnak tekinthető, hiányzik még a gyanúja is, hogy a másik fellázad, mert a megvesztegethetőség elérte azt a szintet, amikor már nem is fél a gyakorlója a hatalomtól. " "az ezeket követő esemény már nem is igaz, szinte szürrealisztikus ebben a feje tetejére állt országban", "ebben a posványban miként intézik ezek a maffia ügyeiket " stb)

Aztán az sem semmi, hogy " 2500 ft nekem 5 dollár" 1 dollár meg 500 forint? bár akinek nem számít a pénz..
"...a pénz, ami összegszerüleg jelentéktelen volt és semmit nem jelentett számomra,.."

Undorító ez a hozzáállás.

A véleménynyilvánítás szabadságában bízva remélem, hogy nem fogják törölni

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.01.18. 11:29:20

Valaki osszefogalna, hogy mirol szol? Nem ertem... :-(

macska69 2012.01.18. 11:59:13

Elolvastam és nem tudok hozzászólni. Azt hiszem, ez egy olyan poszt, amit elolvas az ember, aztán csak pislog, mint pocok a lisztben.

Lajszlo 2012.01.18. 12:23:54

Csatlakozom. Én sem értem.

Laliath 2012.01.18. 12:27:46

Nem tudok hozzászólni, ugyanis képtelen vagyok elolvasni. Bár az első 2 bekezdés után már nem is óhajtom.

sárga nyúl 2012.01.18. 12:30:09

Mi ez a baromság? Becsületsértések halmaza, tömény idiotizmus...! Érti valaki, hogy mit akar?

gioni44 2012.01.18. 12:57:54

Zavaros, bő lére eresztett zagyvaság az egész firkálmány.

Neon Fu 2012.01.18. 12:59:02

Na, megint a műértetlenkedés...
Mit nem értetek? Az úr fizetni akar minden szolgáltatásért, de nem ám az alkalmazottak zsebébe csúszópénzként, hanem hivatalos úton, számla ellenében. Ennyire nehéz ezt megérteni?

Egyébként a posztoló még jól járt, hogy valaki elkisérte a fogászatra, még ha nem is érti szegény, hogy ezt miért kell. Engem két éve nem kísért el senki, közölte is az SZTK-s fogorvos, hogy az égvilágon semmi baja a fogaimnak, ő ugyan nem lát semmit. Ezután 2 nappal úgy megfájdult a fogam, hogy egész éjjel nem aludtam, reggel irány a magándoki, aki közölte, hogy akkora lyuk van az egyik fogamban, mint egy medvebarlang. Ha szólt volna az SZTK-s kolléga, hogy ő is csak pénzért látja meg a problémát, akkor megspórolt volna nekem egy iszonyatos éjszakát, mert ugyan mindegy, hogy kinek adom a pénzt. De a posztoló nem Magyarországon él, őt még felháborítja az ilyesmi. Boldog tudatlanság...

VaTi 2012.01.18. 13:00:44

- összefoglalva: ámerikás magyar fikázni hungarisztán, itt mindenki lenni korrupt. Mi hozzászokni Ámerikában becsület, itt kivétel nélkül aljanép.
Namost: alapvetően sok dologban igaza van: a buszsofőr felepénzt zsebrerak és jegy nélkül elvisz. Ha ismerősöd van valahol, olajozottabban mennek a dolgaid. De ebben a visszafelé köpködő mindent és mindenkit kollektíve fikázó hangnemen ezt nagyon visszatetsző előadni. Sok posztírónak tudomásul kellene már vennie, hogy ha elveszíti -tényekben vagy hangnemben- a tárgyilagosság látszatát és szélsőséges, általánosító megállapításokat tesz, akkor, ha igaza van is, nem lesz gyomor, ami bevegye.
Saját vélemény: ha ki akarjuk/ják irtani a korrupciót, pluszpénzezést az egészségügyben, akkor vezessenek e két dolgot:
1: fizessék meg _méltóképpen_ (értsd kvajól) az orvosok, egészségügyisek munkáját és biztosítsanak kellő felszereltséget, munkakörülményeket
2: és akkor lehet brutálmód ellenőrizni. Pénzelfogadást, munkavégzést.
De hogy utcaseprő fizetésért 100 éves gépekkel, csöves vizsgálókban ámerikás színvonalat és kisimult/kipihent/pénztnemszerető munkát és munkaerőt várjon mindenki, az finom kis túlzás.
Na, megvolt a mai bölcsességem :)

VaTi 2012.01.18. 13:23:11

"Az úr fizetni akar minden szolgáltatásért, de nem ám az alkalmazottak zsebébe csúszópénzként, hanem hivatalos úton, számla ellenében."
Ha valaki annyira akar valamit, hogy 3-4-5 találkozáson keresztül csak az akarásig jut, de a megvalósításig nem, arra mit lehet mondani? Összesen 3 szavába került volna: Kérem a számlát.
Na, annyira azért nem akarta, hogy ki is mondja...
a, elítélem a korrupciót és nem veszek részt benne
b, részt veszek enne, de akkor _utólag_ nem sírok mint a fürdőskva
Szerintem...

2012.01.18. 15:35:01

Nem olyan rossz ez a poszt, mint első ránézésre. Egyébként a fogászati( nem magán)rendeléseken valóban érdekes dolgokat lehet tapasztalni, természetesen minden általánosítás nélkül. Amiért ott is fizetni kell, pl. fogpótlás, nem írják be egyes helyeken sehová, számlát nem adnak, szintén csak egyes helyeken, a kezelőlapon szereplő infók nincsenek feltüntetve a rendelő gépében, vagy könyvében, vagy minek hívják ezeket, csak egyes helyeken persze. A garancia miatt viszont igen fontos lenne a pl. a készítés dátuma. Sokan azért nem güriznek a számláért, mert akkor többe kerülne vélhetően. Persze a posztban nem ez volt a helyzet.

Irkutszk 2012.01.18. 16:32:44

Nekem van egy nagy-nagy ötletem a posztírónak: Jöjjön haza, és mutasson jópéldát!

überdurchschnittlich 2012.01.18. 17:06:45

Hát, akkor irány a II, III, V. kerületi Night Club- ok.
Ott majd biztos kell fizetni mindenért- még a Zoxigénér is!
Két sör: 234.000 Ft

JónásBrigi35 2012.01.18. 17:12:03

Értem is, meg nem. Felháborodott, mert nem egyértelmű az adminisztráció az SZTK-ban, és zsebbe kellett fizetnie számára "jelentéktelen" összegeket. Ugyanakkor elégedett, mert sokkal olcsóbb volt így, mint abban az országban, ahol egyébként lakik.
Szerintem már az is pozitívum, hogy egyáltalán kapott ellátást az SZTK-ban, ahol egyébként azonnal firtatják az állandó lakcímet és a TAJ-kártyát. Ha ragaszkodik hozzá, bizonyára fizethette volna a teljes díjat, és kaphatott volna róla elszámolást is, ha ennyire zavarta az erkölcsi érzékét, akkor miért nem tette szóvá ezt, és miért az interneten durrog a magyarság erkölcsi romlásáról? (Ami egyébként igaz, csak itt is kellene élni ahhoz, hogy megértsd. Ő nem érti - szerencsés fickó!)

kertesz 2012.01.18. 17:13:45

Khm.
Feltűnően sok az értetlenkedő :)
A csávó számlával akart fogröntgent csináltatni, és jó magyar szokás szerint belekerült a sógor-koma-testvér-ismerős-lekötelezett hálóba.

Őszintén sajnálom. Minden alkalommal, amikor nem OEP eü szolgáltatást veszek igénybe, számlát kérek. A fogászaton első alkalommal "de hát úgy 25%-kkal drágább". Mondom OK. és így tovább. És én nem vagyok amerikás. Cserébe hülyének néznek mindenhol.

A legszebb, amikor térd MR-t kellett csináltatnom, és a nagynevű professzor szabadkozott, amikor kértem a számlát :) PRICELESS.

Teljesen igaza van a posztolónak kicsinyes sumákok vagyunk így mind...
Magyarország, én így szeretlek!

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2012.01.18. 17:21:51

@Meta Flóra:
"Engem két éve nem kísért el senki, közölte is az SZTK-s fogorvos, hogy az égvilágon semmi baja a fogaimnak, ő ugyan nem lát semmit. Ezután 2 nappal úgy megfájdult a fogam, hogy egész éjjel nem aludtam, reggel irány a magándoki, aki közölte, hogy akkora lyuk van az egyik fogamban, mint egy medvebarlang. Ha szólt volna az SZTK-s kolléga, hogy ő is csak pénzért látja meg a problémát, akkor megspórolt volna nekem egy iszonyatos éjszakát"

Stimmt. Ugyanez a tapasztalatom.
Bocsánat attól, akit ez sért.

Madarsky 2012.01.18. 17:25:50

Én sem értem.
Én azt gondoltam hogy az jár állami üzemeltetésű fogászatra, aki spórolni akar. A poszter azt mondja hogy nem akar spórolni. Én sem akarok spórolni, ezért magánklinikára járok, bemegyek, van röntgen, megcsinálják, kijövök, a recepción fizetek, ha akarom adnak tételes számlát, eljövök.

Először is azt kellene kitalálni hogy mit szeretnénk.
- normális szolgáltatást, több pénzért -> magánklinika

- gyengébb szolgáltatást, kevesebb pénzért -> állami üzemeltetés

ha a pénz nem probléma, nem értem miért szivatja magát. ha a pénz probléma, nem értem miért akad fent a szürke megoldásokon.

Egyetlen ötletem van még, hogy adott városban egyáltalán nincs fogászati magánklinika, de mivel amúgyis Budapestre küldték folyton röntgenre, így akár az orvosi ellátást is csinálhatta volna Budapesten.
Nem értem.

herut 2012.01.18. 17:28:57

Az nem érti,aki nem akarja.Tegnap egyik kórházban a beteg gyermekemmel megjelentem szakrendelésen.A főorvos úr először a magánbetegeit látta el,aztán a rákos betegeket,aztán ..,aztán elment ebédelni.Nem bírom a síró-rívó adómentesen milliókat elrakó "hálapénz" zsonglőr orvosokat.Csak az efféléket nem,mert eddigi életemben találkoztam hivatását becsületesen gyakorló,pénzt el nem fogadó orvossal is.Eggyel.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2012.01.18. 17:31:31

@Madarsky:

Éppen vidéki magánorvos kapacitálta a levélírót, hogy ne utazzon Pestre a röntgen miatt, megcsinálják itthon az SzTKban is olcsóbban.

Valóban, mondhatta volna a levélíró, hogy de, én akkor felutazom Pestre a röntgen miatt...

Madarsky 2012.01.18. 17:32:01

@Madarsky: esetleg még arra tudok gondolni, hogy külföldön élve nem számolt azzal, hogy mi lehet a különbség az állami és a magán üzemeltetés között, de azért szerintem ez a világ minden táján így van, maximum az állami üzemeltetésben is van magánszektor, ezért jobb talán. De hogyha nincs magyarországi biztosítása, akkor nem logikus mégis a biztosítás által támogatott szolgáltatásra menni, majd a különbséget kifizetni...

Ha egy olyan országban lenne bajom ahol nem vagyok biztosítva, nekem nem jutna eszembe a helyi ellátórendszerbe bekeveredni, hiszen legjobb esetben is teljes árat fizetek, viszont az ellátás a nem fizető vendégekre van igazítva.

Madarsky 2012.01.18. 17:35:58

@Hoppácska: ja hogy csak a röntgennel volt a gond, nem a fogászati ellátással. Én kérek elnézést, nem számoltam olyan magánorvossal akinek nincs röntgenje, pedig világosan le van írva a szövegben.
Mea culpa.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.18. 17:50:29

FOGHIÁNYZATOMRA
(J. A. nyomán…)

Harminckét fogam régen volt,
bal alsó ötöm üres folt,
az űr
a zűr.

Labdát adott be kis Taki,
s jobbal kapásból rúgta ki
nekem
Beckham.

David szerint ez röpke csíny,
Ám új fog alatt nincsen íny,
min ő
kinő.

Fogorvos színleg kőkemény,
pótlásra szinte nincs remény,
utat
mutat.

Pénzem zsebébe átoson,
s leend a jó fogorvosom
hidász
gigász.

Hídalap nem egy nagy titok,
ő csiszol én meg ordítok,
alul
gyalul.

Éttermet járni nem fogok,
Pénzemet vitte műfog ok
miatt-
-i jatt.

Fogam már van, de nincs kajám,
üres gyomornak nagy baj ám
kevés
evés.

Létem ha éhség, leveri,
Temet a kör, a haveri:
múli-
buli.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/11/foghianyzatomra.html

Leonce 2012.01.18. 17:53:21

Mi semmik vagyunk az ukránokhoz képest. Na ott aztán igazán kell fifika az életben maradáshoz.

Anti Anyag (törölt) 2012.01.18. 18:00:46

Nagyon olcsón akarta megúszni és megszívta a szarrágója.

Mentél volna egy normális maszekhoz, persze ott nem 8 kiló a röntgen.

bloggerman77 2012.01.18. 18:08:45

Látom itt műértetlenkedik a sok dr. előnevű jómunkásmember.
Xar ügy, ha egy külföldi látja, hogy milyen mocsok korrupció van itthon.

bloggerman77 2012.01.18. 18:10:27

@Anti Anyag:

Ha vidéki kisvárosban vagy, ahol EGY, nem éppen jól felszerelt magánorvos van, akkor inkább felmész Bp-re? OMG

polly graph 2012.01.18. 18:22:36

Tényleg nehéz volt végigolvasni.

Én egy vidéki "nagyvárosban" lakom, ugyan provinciális mederben folynak a dolgok, de azért sok fogorvosnak van saját röntgen készüléke, akinek nincs, az ad egy címet, ahol azonnal, kulturált környezetben, elfogadható áron elvégzik a vizsgálatot.

Bár rengeteg vitatható és elfogadhatatlan eleme van a magyar egészségügynek, magán-fogdoki téren még nem találkoztam horror-történettel.

Találkoztam nemrég angolokkal, akik, miután mondtam, hogy magyar vagyok, először rögtön ezt mondták: "magyar? Ja, hallottuk, hogy ott jó fogorvosok vannak."

Én is meglepődtem, de valószínűleg igaz, hogy egy angol "value for money" szolgáltatást kap egy magyar magándokinál.

supefly 2012.01.18. 18:24:42

ugyan a leírt szöveg kissé nehezen követhető, de mégis azt kell mondjam a felháborodottaknak a posztoló fikázásának java része jogos.

itt az átkosban megszokott kiskapuzás és mutyizás miatt már annyira természetes a korrupció, hogy mi vagyunk felháborodva ha valaki megemlíti. közben persze sírunk hogy élhetetlen az ország, mindenki csak lop és semmi sem fejlődik. mitől fejlődne ha az orvosi asszisztenstől a vízszerelőig senki sem ad számlát, nem fizet adót és áfát, sőt lásd az itteni példát állami eszközökkel termel magánbevételt zsebbe, csendben jegyzem meg hogy a felháborodottak adóforintjaiból is. nem kimondottan szeretem az usa-t, de szeretném ha az adócsalást, adóelkerülést itthon is olyan szigorúsággal derítenék fel és nemcsak büntetnék mint ott. tudatlanoknak: al capone-t pl évek után sem tudták gyilkosságért vagy más erőszakos bűncselekményért elítélni, adóelkerülés volt ami miatt végül börtönbe került.

überdurchschnittlich 2012.01.18. 18:30:27

@bloggerman77:
Ja. Mert az ótószerelő, fodrász, szobafestő, vállalkozó, stb mind AD számlát mi?
Meg nem kamu- minimálbérre jelenti be magát és/ vagy alkalmazottait...
Másik: az egészségügy és a dolgozók bére is azér' lett így kitalálva- merhoty majd a jónép kipótolja, zsebből.
Csak ez már 70 éve is hazugság volt, de a lakosság semmit nem tett ellene- mert úgy ugye DRÁGÁBB lenne.
Mint a szaki- mesteremberek "munkadíja" számlával.
@supefly:
Hát arra várhatsz. Mert "úgy többe kerülne" meg "be kéne tartani a sorrendet"
És ezekre az átlagmagyar (hát még a bodzás) nagyon allergiás...

alib 2012.01.18. 18:46:08

@karcsibácsi: ""Erre felé valamilyen jellembeli, értelmezési zavarok működnek,..."

Jellembeli zavarok a magyaroknál? genetikai alsóbbrendűség?

Hogy nem volt elhamarkodott a kifakadásom, azt a poszt végi"

És íme a reakció a magyar posványból. Mi jellemtelenek az urambátyám mutyi világban? Kikérjük magunknak, megyünk márciusban tüntetni a kormány mellett. Muhahaha. :D

A poszter mondata abszolút helytálló, errefelé jellembeli, értelmezési zavarok vannak.

füles1098 2012.01.18. 18:46:40

Én nem szoktam kötözködni a posztolóval, de: úr vagy nő, font vagy dollár? Mert nagyon nem mindegy :)
A fogorvosnál a számla összetétele eléggé kusza, rég feladtam, hogy megértsem, így csak a végösszeg érdekel. Tudom e finanszírozni vagy sem.

alib 2012.01.18. 18:53:35

@Madarsky: "Én sem értem.
Én azt gondoltam hogy az jár állami üzemeltetésű fogászatra, aki spórolni akar"

A fazon azzal kezdte a sztóórit, hogy nem él itthon, és nincs képben, hogyan működik az eü itthon, ezért hagyatkozott a rokonaira.
Másrészt, ha kimész Kanadába, ahol mondjuk 20 éve voltál utoljára, és a rokonaid azt mondják, hogy ide és ide menjél a beteg fogaddal, akkor te ugye elkezdesz okoskodni, és vérig sérted a rokonokat hogy te jobban tudod, hová kell menni. Gondolom egy nap alatt átlátod egy kvázi idegen ország eü-i struktúráját. Bár én ezt kétlem.

kukatr 2012.01.18. 18:59:55

Ha már fizetem a hálapénzt, akkor bazmeg előre mondják meg, hogy kinek mennyi, ne én legyek a szar ember, mert nem tudom kinek kell még szaros 800Ft-t tejelni, utólag.
Aztán ne csodálkozzon, ha valami alacsonyabb ingerküszöbű egyén beleállítja a fejét a falba. Három heti táppénz után majd gondolkozhat, hogy mennyit ér az a 800Ft.
De azért ettől függetlenül a posztoló kurvaanyját. Szánalmas.

alib 2012.01.18. 19:00:05

@VaTi: ""Az úr fizetni akar minden szolgáltatásért, de nem ám az alkalmazottak zsebébe csúszópénzként, hanem hivatalos úton, számla ellenében."
Ha valaki annyira akar valamit, hogy 3-4-5 találkozáson keresztül csak az akarásig jut, de a megvalósításig nem, arra mit lehet mondani? Összesen 3 szavába került volna: "

Nem hinném. A nagy ugrálásnak a rokonok, ezután pedig az ő rokonokkal való kapcsolata itta volna meg a levét. Nem ismerte a viszonyokat, így csak sodródni tudott, ráadásul mások kapcsolatrendszerét kezdte volna rombolni. Ez nem lett volna helyes, a poszter jól kezelte a helyzetet, sajnos a rokonai elég gázosak.

Irkutszk 2012.01.18. 19:02:14

@alib: Máshol ezt akaratgyengeségnek hívják. Ha nem akarok menni, akkor nem megyek, és akkor nem kerülök kényszerhelyzetbe, meg nem sodortatom magam az áramlattal.

füles1098 2012.01.18. 19:13:04

Engedjetek meg egy megjegyzést, a mutyizós, uram-bátyám világú, hazánkat ostorozó ismeretlen barátaim.
Mit vártok a kisemberektől, akik a mindennapok túlélésért küzdenek?!
Amikor olyan vezetőink vannak akik, pl. olaj szőkésítő ügyet 90 évre titkosították, a pártok átláthatatlan finanszírozását, ingatlan mutyikat mint a fővárosban, mint vidéken vagy ahol úgy sétafikálnak a nokiás dobozok dugig pénzzel a parkolókban! Mindez büntetlenül!
Mi ez a kettős mérce, az utóbbiak felett szemet hunyunk, de a kis embereket ostorozzuk?!
Én is mutyizok, és nem szégyenlem, mert az időm nekem sincs sok, tudom, kihez kell fordulnom, hogy gyorsabban menjenek a dolgok, de azt is tudom, ha extrát kérek akkor bizony a zsebembe kell nyúlni.
A számlákkal már más a helyzet, ott már megtanultam (kifizettem a tanulópénzt) fontos a garancia, add egy minimális védelmet.
Hozzá kell tennem, utálom ezt a világot, de ez van, ehhez kell alkalmazkodni.
Változás... hát.. nagyon nagy változásra van szükség ahhoz, hogy ebből kimásszunk.

überdurchschnittlich 2012.01.18. 19:19:13

@füles1098:
Nem hagyja ki senki a nagyokat sem.
Másrészt nekem senki ne magyarázza, hogy az ingatlanügynökségek, kkv- vállalkozások díjszabásai nem úgy vannak beárazva, hogy abból a tulaj 2 nap alatt gazdagodjon meg.
Miközben a mezei alkalmazottja meg kamu- minimálbérre van bejelentve.
De az orvos az éljen meg 80- ból, a nővér/ ápoló meg ennél kevesebből is- TISZTESSÉGESEN!
Először a számlákkal, kamu- minimálbérekkel bűvészkedőknek meg hihetetlen extraprofitot felszámlázóknak kéne visszavennie.
Mert gyakorlatilag az egészségügyön kívül- mindenütt nyugati árszínvonal van, de a derék beteg meg 0,00 Ft TB- fizetéssel is elvárja, hogy kinyalják a s...t

Igazság, hol vagy? 2012.01.18. 19:20:43

Érdekes poszt,nem volt türelmem végigolvasni.Kérdés az íróhoz: 40év alatt itthon mennyi TB.fizetett? Ha nem fizetett ,akkor a szolgáltatásért kellett fizetnie,ami megfelelő szabályok,előírások alapján történik.Én befognám a számat,ha engem Amerikában némi ismerettség segítségével kezelnének.

supefly 2012.01.18. 19:32:03

@füles1098: senki sem felejti el a nagyokat, csak a nagyokra kisemberként kevesebb a hatásunk. egymás között lehetnénk elsősorban tisztességesek, törvénytisztelők, akkor is ha nehéz.

kifejezetten utálom a felelősség elhárításának ezen formáját, hogy na de ha a nagyok is akkor én miért ne. vagy hogy előbb ne lopjanak a nagyok és majd utána mi sem. a te tisztességed függ másokétól ? akkor vagy az ha ők is ?
lehet hogy a nagyok kevesen lopnak nagyon sokat, de borítékolom hogy a mondjuk 9,5 millió kisember összesen legalább ugyanannyit, de valszeg valójában többet lop el így számla nélkül, fekete béren, stb.

Anti Anyag (törölt) 2012.01.18. 19:41:38

@bloggerman77: Persze. Most is négy kerülettel arrébb megyek, ami legalább egy óra.

A jó fogakért megéri.

Sőt, ha már elküld a fogdoki az SZTK röntgenbe, megyek is odébb. nem a pénz miatt, engem unott SZTK-s ne fárasszon, a korrupció meg amúgy is zavar, ne használja a közösség erőforrásait a maszek betegekre.

A profinál ott a fogröntgen a másik szobában.

Netuddki. 2012.01.18. 19:51:07

@supefly: Na jó B+, de azért fizetjük ezt a rengeteg adót (igen, én fizetem), hogy a "nagyok" rendet tegyenek ezen a szemétdombon. Szörnyű amit a levélíró összeírt. Számomra egy üzenete van. Fizethetsz bármennyit (vagy nem) az egészségügyi dolgozóknak itt nem fog változni semmi. Addig amíg valaki "odaföntről" rendet nem rak és keményen bünteti a megtévedőket. Persze mindezek előtt nem ártana egy normális adórendszer...

karcsibácsi 2012.01.18. 19:51:36

@Igazság, hol vagy?: Nagyon igaz. Néhány éve túristaként szorultam kórházi ellátásra az ígéret földjén (USA).
Bár volt biztosításom, mindenért fizetni kellett (orvosi vizsgálat, vérteszt, rtg, stb. Egy doboz gyógyszer harmincvalahány dolcsi volt. Az is igaz,hogy adtak számlát(jaj,de jó!),azt mondták, majd itthon a biztosító megfizeti. Hát nem, mert az a kórház,ahol elláttak, nem szerepelt a listájukon.

Ugyandehogy (törölt) 2012.01.18. 19:54:17

ez egy az egyben mehetne a modoros blogra,
miközben minden szava igaz...

Holdkóros Tónyó 2012.01.18. 20:25:39

Bakker, az oké, hogy nem mindenki tehetséges író, de faszom, ezt komolyan kínzás volt végigolvasni. A csókának nem csak a fogaival van baj. Rendes fogászatra kell menni, ahol van röntgen, nem kell öreg nyanyáknak kezetcsókolni és nem együtt kezelnek az écesekkel meg a tébécés csövesekkel. És igen, ott kapsz számlát, garanciát. Új agyat persze ott se.

axaic 2012.01.18. 20:27:54

Nekem kifejezetten tetszett,
formailag is,
tartalmilag meg tökéletes látlelet mocsarunkról,

ma21 2012.01.18. 20:42:07

@Anti Anyag: A jó fogakért tényleg megéri!! Én is inkább átjárok Csabáról Gyulára a fogorvoshoz. Rtg a másik szobában, a dr pedig kiváló szakember.

qguy 2012.01.18. 20:49:14

Kanadaban egy fogrontgen $10.00 ami kb HUF2500.00! Amit a cikkiro irt hogy O HUF2500.00 fizetett ami naluk $5-nak felel meg, nem tudom milyen dollart hasznal O es honnan jott.
Legkozelebb remelem ott fogja megcsinaltatni a fogat ahol el! Konnyebb lesz reklamalni ha valami nem tartos, nem teszi ki magat ilyan izgalmaknak es a cikk arai szerint meg csak nem is sporolt!

tundee 2012.01.18. 21:00:32

@JónásBrigi35: Ha kézbe kap a kezelés végén egy 100 ezres számlát, akkor most arról olvashatnánk egy posztot.

Nebameg 2012.01.18. 21:12:38

Ez a szori erősen kamu. Tetézve azzal, h rosszul van megírva, talán ez utóbbi a legsúlyosabb vétke a posztolónak. remélem elutazik kies otthonába, ahol egy dollár 500 ft (bár, még lehet annyi) és felhagy az írással.

SvenH. (törölt) 2012.01.18. 22:25:53

"Elhangzik a név, bólogat a hölgy, majd hozzám fordul, röntgenre jött? Igen, van TAJ kártyája? Mi az? Na, jöjjön be, rokonom hunyorít, látni rajta, hogy meg van magával elégedve."

nem ertem hogy a korrektseg meg a nagyvonalusag hol maradt amikor masnak a TB ellatasara CSALT az igen tisztelt nagyzolo kulfoldi rokon
ha meg a sajat rokonai idegesitik, szoljon a modoros blog keszitojenek biztos keszitene egy melyinterjut vele

SvenH. (törölt) 2012.01.18. 22:29:27

@karcsibácsi: "Jellembeli zavarok a magyaroknál? genetikai alsóbbrendűség?

Hogy nem volt elhamarkodott a kifakadásom, azt a poszt végigolvasása megerősítette. Hemzsegnek a megalapozatlan, általánosító, Magyarországot (vélhetően az Úr szülőhazáját) sértő kinyilatkoztatások"

csak a sajat rokonsagat es egy videki falut szidott...
mondom modoros modoros!!!

Büszke_troll 2012.01.18. 22:29:47

Tisztelt posztoló,

nagyon örülök, hogy neked (aki erkölcsileg az Olümposzon vagy, anyagilag szintén) én és sorstársaim, a szegény és alsóbbrendű magyarok kifizethettük a kurva fogröntgened.

Csak ezek után, mi a fenét papolsz nekünk?

triarius 2012.01.18. 22:32:31

Hát, nem lopta be magát a szívembe a posztoló. Egyébként engem vágtak át Amerikában is, nem is kicsit.

Itthon meg magánfogorvoshoz megyek, hitelkártyával fizetek és kapok számlát.

isssti 2012.01.18. 22:46:24

Haza lehet menni Ámerikába, kéremszépen..
Amúgy pedig mért nem ment maszekhoz a bácsi: sajnálja rá a bagó magyar pénzt?
Adok egy jó tanácsot: ha spórolni akar az egészségügyön, akkor ne spóroljon: mennyen maszekhoz!

SvenH. (törölt) 2012.01.18. 22:52:35

@isssti: az is benne van azert hogy egy olyan porfeszekben volt ahol nincsen fogorvosi rontgen
hat ez van de legalabb occo volt a szallas

füles1098 2012.01.18. 23:11:50

@supefly: ha ez olyan egyszerű lenne..
Szándékosan nem mélyedtem bele, mert nem ebben a blogban a helye, ráadásul csak a jéghegy csúcsát érintettem.
De én még nem hallottam tömeges tiltakozásról, vagy a bűnösök felelősségre vonásának a követeléséről, az általam említett dolgokkal kapcsolatban.
Ha már ezek sem sértik az erkölcsi értékrendünket, akkor hogyan lesz itt változás?

füles1098 2012.01.18. 23:15:56

@überdurchschnittlich: na látod ezért biztatom a dokikat, ugyan is csak ők tudják védeni a saját érdekeiket.......
Talán pont ők lesznek azok akik kimozdítják ezt az áldatlan állapotot a holtpontról.....

specialist 2012.01.18. 23:39:56

Nem értem az értetlenkedőket. Ember hazajön külföldről, állami eü szolgáltatást igénybe vesz. Mivel eddig nem fizetett TB-t, feltételezi, hogy majd mindent ki kell fizetnie zsebből. Erre a segítőkész rokon és az eü dolgozók olyan követhetetlen esőtáncba kezdenek körülötte, hogy a végén azt veszi észre, hogy már nem érti a dolgok menetét, de azt látja, hogy semmi nem úgy megy, ahogy kellene... Ettől én is behányok, és már régen megbántam, hogy valaha odacsúsztattam egy rendőrnek egy 5 ezrest, hogy fátylat borítsunk egy vezetés közben elkövetett telefonálásra. Ma inkább hitelt vennék fel a büntetésre, de azt mondanám, hogy tegye a dolgát, jelentsen fel, vagy ha pénzt kérne, én jelenteném fel...Ma úgy vagyunk, hogy utáljuk a korrupciót, de azért amikor kell, odacsúsztatjuk azt a borítékot....Ezt tényleg nem értik nyugaton...ahogyan az iskolai puskázást sem, de ez már tényleg más téma.

SvenH. (törölt) 2012.01.19. 01:42:58

@specialist: nezzuk ezt rendszerben!!!

a kisvarosban van egy fogasz, aki altalaban a pacienseit atkuldi a szomszedos SZTKba, mivel ott occobban megcsinaljak a rontgent, mint az aki szamlat ad
atkuldi egy koztudottan TB ellatasra nem jogosult pacienset is, aki mas TB kartyajaval visszael...

itt a pont amugy:
VaTi
2012.01.18. 13:23:11
"b, részt veszek benne, de akkor _utólag_ nem sírok mint a fürdőskva"

Comondor45 2012.01.19. 02:52:52

Talán öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert itt nagyon sok hozzászóló a maga, vagy mások válaszaiból merített. Hazatértem, fogfájással, kisvárosban elszállásolva. Megírtam mindent, hogy miképpen történt, de szemlátomást sok embernek baja volt a szöveg megértésével. Kiegészítés képen, ami nem változtat a történeten, a fogorvos magán praxisban volt, de évekkel azelőtt az SZTK alkalmazottja, aki azok munkatársait alkalmazta és ismeretségét is fenntartotta az intézménnyel. Ezt az intézményt ajánlotta, mint közeli lehetőséget a fogröntgenre. Eddig minden tiszta. Hozzátette, hogy ők telefonálni fognak, hogy ne kelljen a bürokrácián keresztül mennem, említették, hogy nevem említve küldenek át. És innét kezdve lettek a dolgok hazai módon kezelve. Honnét tudtam volna, hogy mibe kerülök? Merő véletlenség, hogy a velem jött hozzátartozóm azt a hölgyet találta munkában, akit ismertek előtte.

Máskülönben minden úgy történik, amit a negyedik alkalommal kellet volna történnie, aminek megoldását csak kikövetkeztetni tudom.
Először is vizsgálatra megyek, mi az első lépés egy hazai intézményben? Bejelentkezni, ha az egy különálló iroda, vagy megejteni a vizsgálatot? Ha bejelentkezem, honnét tudják, hogy mi a bajom és milyen vizsgálat lesz, mennyi időbe tellene, milyen költségekkel? Ha megvizsgálnak mi a szokásos fizetési mód egy külföldi számára? Mert ebben az épületben szemlátomást az adat felvevők sem tudták, de tudták az előzetes telefont megkapó alkalmazottak, hogy valaki nem TB biztosított, ismerték a helyi szervezetlenséget, és ki is használták. A tény, hogy az intézmény működését ismerte az orvos és a vele együttműködő SZTK alkalmazottak. Minden alkalommal egy másik, s minden alkalommal a nevemet előre közölték az éppen ügyeletes személlyel. Miért? Mert a nevem tudta nélkül, ha engem valaki leküld bejelentkezni, valami véletlen folytán működni kezd a szisztéma és én meg tudom, nem lesz magán jövedelme annak, aki a fogorvosnál néha kisegít. Ami már megint egy másik téma, hogy ki és mennyire a függvénye mások korrupt viselkedésnek. És milyen sorrendben történtek a dolgok? Mindig egy lépéssel a hazai viselkedés mögött voltam, orvosi kezelés, szemlátomást szíves ajánlattal, elkészült a röntgenkép, jött az alku.

Kevesen vették észre, hogy én nem harmadik személyben írtam, önmagam állítottam az esemény központjába, szerény anyagi nyertese voltam az eseménynek, mert az említett haszon öt dollár volt az első alkalommal – és nagyon kellemetlen résztvevője egy aljas szokásnak, komoly fájdalmakkal és kevés mozgás lehetőséggel. Kanadai állampolgár vagyok, a négy, vagy ötszöri röntgen nekem mintegy 30 dollárt spórolt meg. Egy jelentéktelen összeg, ha az ember hosszabb útra indul. A szó, mint „haszon” a sorok rendezése után véletlenül kimaradt a szövegből és elindíthatta sokak fantáziáját. Mivel a szöveg nem lett feltéve 17.-én, írtam egy gyors levelet ezen blog tulajdonosának, de az email visszajött, így tudomásul kellet vennem, hogy a történet lényegétől majd sokan nagy ívben eltérnek fejtegetéseikkel. Mi itt ebben a szégyen, a korrupció, meg az a rothadt érzés, hogy ebbe így belemernek embereket húzni, főleg azzal a tudattal, hogy egy külföldi zsebéhez mérten az egyéni haszon egy jelentéktelen összeg az ügyfél szempontjából. Viszont semmi félelem a lebukástól, semmi erkölcsi alap a társadalom felé. Ugyan akkor egy rettenetes kár az intézménynek, ahol a jobb kéz nem tudja, mit csinál, a bal. Kész helyzet elé állítanak, mert ismerik az állapotokat, az intézményét és a beteg-orvos viszonyát. Meg a külföldi a hónap végén hazamegy.
Nehéz megérteni azokat, akik az én erkölcsömet vitatják. Vettem a fáradságot, leírtam az eseményeket, saját történetemet, nem tudom, hogy ezt otthon hányan teszik meg. Fórumok, portálok a szapulásra, mások iskoláztatására léteznek, meg kell nézni az itteni válaszok többségét is, meg a trágárságaikat is. De egy egészségi állapot kezelése nem cipőboltban történik, ahonnan kisétálok, mert semmi sem sürget a vásárlásra. Szomorú emberi viszonyok, sajnos rendkívül természetes az otthoni állapotokban, mintha sokan felismerték volna magukat, aztán rám borították a bili tartalmát… Egy felkészült embernek, akire problémái egy bizonyos tartózkodási idő után jönnek, van ideje körülnézni és, ha otthoni családjában ezek az állapotok elutasítottak, elő sem fordulhat. Vannak kényszerhelyzetek.

kiralylany17 2012.01.19. 04:11:26

Igen, otthon igy mennek a dolgok. Am amig egy 2-3 eve dolgozo orvos 80-90 ezer Ft-ot visz haza, amig az apolonok sok helyen szinte osszerogyasig dolgoznak szinten 80-90 ezer ft-ert, nem sok valtozas varhato.
Igaz. hogy Usaban nem varnak el toled borravalot, maximum egy doboz edesseget, egy csokor viragot fogad el az egeszsegugyi szemelyzet, de nem is mernenek tobbet, mert kirugnak oket.
Azt viszont nem ertem, miert nem Kanadaban csinaltatta meg fogait a posztolo. Kanadaban ingyenes az orvosi ellatas, es ott is vannak jo orvosok.
Nem kell mindenkire rahuzni a lepedot. Talalkoztam mar en is olyan orvossal otthon, akit a "borravalo" mozgekonyabba tett, de olyannal is aki nem fogadott el tolem semmifele juttatast. Az mar egy masik tortenet, hogy egy "adjunktus" ur lehuzott 680 ezer Ft-val egy olyan fogsorert, ami 3-4 ev alatt szetrepedezett, mert soha nem lett felragasztva, nehogy eltorjon, es meg szamlat sem adott.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.19. 04:33:31

@Comondor45:

"Egy felkészült embernek, akire problémái egy bizonyos tartózkodási idő után jönnek, van ideje körülnézni és, ha otthoni családjában ezek az állapotok elutasítottak, elő sem fordulhat."

Parser error: no discernible semantics.

Ja, hogy arra gondolsz hogy te azért keveredtél ebbe a hozzád nem méltó helyzetbe, mert

1) nem voltál felkészült
2) nem elég ideig tartózkodtál Mo-n mielőtt fogászati problémáid támadtak
3) a mo-i rokonaid "nem utasítják el az állapotokat"

Tehát mindenki rossz, kivéve téged.

Talán akkor Kanadában kellett volna rendbehozatnod a fogaidat mielőtt Mo-ra utaztál.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.19. 04:42:11

@kiralylany17:

"Kanadaban ingyenes az orvosi ellatas"

De nem a fogorvosi ellátás.

Ugyanakkor még a nem-fogorvosi ellátás sem "ingyenes": épp' most megy a vergődés amiatt, hogy a szövetségi kormány nem hajlandó alkudozni a tartományi miniszterelnökökkel arról, hogy milyen mértékben növekedjen az elkövetkezendő 10 évben a szövetségi kormány eü-hozzájárulása.

www.timescolonist.com/health/Premiers+territorial+leaders+agree+medicare+study/6008974/story.html

Dr.laikus PhD 2012.01.19. 06:39:33

Jázus Ereje!

Itt komolyan mindenki védi a magyarországi rongyos, zsinóros, lajbis mundér becsületét?

Ne már!

- fáj az évek óta külföldön élő rokonom
foga
- itthon, akinél vendégségben van.
- nem másnap utazik, még pár hétig
itthon van
- rokon elviszi magánorvoshoz
- magánorvos küldi (ahogy szokta,kis baksisért kollégákhoz intézménybe) fogröntgenre

Tessék mondani miért kéne másnak tudni mi a teendő? Számlát valóban utólag szokás adni egy jól működő rendszerben.
Kinek kéne tudni, hogy fogász előre kéri, ha TB kártyával rendelkezem?
Persze van ország, ahol a biztosító vissza térit. Itthon nem.

Később összeáll a történet és felháborodik, rájön, hogy az egészségügyben mekkora a pazarlás (mert ez az), mennyire vagyunk korruptak és miért is vagyunk a kakiban.

Ez nem ment minket akkor sem, ha rákényszerülünk, akkor sem ha nem.

Csendben nézzünk tükörbe mindahányan és hajtsuk le a fejünket.
Lássuk már be, hogy ilyenek vagyunk.

Érdekes azért, hogy az senkit nem bánt amikor madzsarisztánnak hívják a hazánkat, bodzásnak neveznek bennünket és visszafelé köp a jóban élő.
Ha ő írja ugyanezt, mindenki birkaként szégyenkezik.
Teszi ezt úgy, hogy az itt hagyott rendszer gazdasági elemeivel alapszinten sincs tisztában.

Nem tetszik a tükörképünk?
Nekem se, az enyém se.
Lehajtott fejjel szégyellje magát akit illet.

Pár hétig nem acsarkodom.
Kíméletet a véleményemért, nem fogok válaszolni. :)

Ja és Kanada egészségügye adóból finanszírozott. Azért ott is van amiért fizetni kell.

Tudjátok:
www.eski.hu/hol/cikkh.cgi?id=2563

Mercel 2012.01.19. 08:35:37

Kaffkai.

Semmi baja nem volt a posztnak.
Más stílusban, más normák szerint él az aki írta.
Meg mit ad isten a posztoló is ember ezért nem tökéletes.
Sem ő, sem az írása, sem a következtetései.
Ezért szarozzuk le az egészet azonnal és egy árva szót se értsünk meg belőle.
Ha helyenként mégis érthető lenne azt a részt emeljük ki és fikázzuk azonnal rommá.

A posztolónak némi segítség, ha esetleg Budapesti.
A Király utcában van egy Non-Stop fogászat, akik szerintem olyanok amilyennek lenni kell egy profi rendelőnek. Ehhez képest csak simán drágák és nem iszonyú drágák, viszont a munkájuk is teljesen OK és a stílusuk is. Nincs "urambátyám", pontosan lehet tudni mi mennyibe kerül.
Nem "Állami" viszont nem hánynak le, nem bunkók, nem tartja senki a kezét baksisért, nem néznek ki, udvariasak, és profik. Nem utolsósorban nagyon jól is dolgoznak.

"Frigyes"

zsikuci81 2012.01.19. 09:05:51

Tisztelt Posztolo!
A poszt tenyleg kisse nehezen olvashato. De talan ez a legnagyobb hibaja. Onnek igaza van, itt Magyarorszagon mar az sem tortenik tisztessegesen, amit konnyuszerrel lehetne ugy csinalni. Aki valamit tisztessegesen csinal, azt hulyenek nezik, kirohogik es legyintenek ra, elhetetlennek tartjak. Pedig lehet, hogy csak van lelkiismerete. Az pedig, aki tisztessegesen dolgozik es meg jol is megy neki, azt jo esetben csak irigylik, rossz esetben besarozzak. En is helytelenitem a bratyizast es a penz zsebbe dugdosasat. A gond az, hogy az okok nemcsak a penztelensegben keresendok, hanem a gondolkodasmodban is. Ez utobbi miatt viszont ez meg sokaig igy lesz.
A masik negy problemam az, hogy sokan (tisztelet a kivetelnek) keptelenek egy adott munkat jo minosegben, idore megcsinalni. A csinalgatos emberek orszagaban meg sokaig nem lesz valtozas.
Egyebkent nem minden fogorvosi rendelo ilyen! Legkozelebb probaljon az interneten tajekozodni!
Jo egeszseget Onnek!

SarahConnor 2012.01.19. 09:21:54

Nem értem, unalmas, érdektelen, hosszú, nem is történt a posztolóval semmi, amiért írnia kellett volna.

Talán az nem tetszik, hogy itt alapjáraton spórolásra vannak beállva az emberek? És minden követ, ismeretséget megmozgatnak, hogy jobban járjanak? Vagy miről is van szó?

Áh, hagyjuk.

Sokorai_Atala 2012.01.19. 09:46:27

Kicsit a posztíró ott állt be a sorba, amikor a cinkos rokon olcsóbb ajánlatára és kavarására rábólintott. Talán ragaszkodnia kellett volna az előzőleg jól bevált úthoz, hiszen jól beszél magyarul, anyagilag sem lett volna megterhelő neki, ha újra visszamegy az előző helyre, főleg, ha ott rendben jól dolgoztak

Az viszont furcsa, hogy egy SZTK-ban nem tudják az árakat, ha olyan valaki jön akinek nincs biztosítása. Szerintem 2-3 gombnyomással kideríthető.

Mercel 2012.01.19. 10:16:32

@Sokorai_Atala:

Ebben az országban és nem csak az egészségügyre gondolok annyi minden elintézhető lenne két három gombnyomásból, kérdésből, telefonból, percből.
Oszt' mégse.
Hát ezért.

Egyébként meg anélkül, hogy a posztolót védeném, te mit tennél ha viszonylag idegen környezetben "vezetni" akarnak?
Ha kezdesz bezavarodni, hogy ki, hogy mit hogy akkor lehet, hogy te is beadod a derekad, még ha nem is tetszik, vagy előre is büdös a dolog.

A posztoló hiába Magyar, az írásából az szűrődik le, hogy már jó ideje nem él itt, és vélhetően nem tegnap volt itthon utoljára.
Beszél Magyarul, ismeri a rokonait, rémlenek neki dolgok régről - ezen kívül itt - Idegen.
Szerintem ezért volt.
(persze tévedhetek is)

Amúgy meg járhatott volna sokkal rosszabbul is, ha komoly egészségügyi problémával kerül a Magyar egészségügy karmai közé.
Abból lett volna aztán csak cifra történet.

"Frigyes"

Sokorai_Atala 2012.01.19. 10:28:41

@Mercel: ok igazad van, csak arra utaltam, hogy előtte már volt egy röntgenen, tellett rá neki, jól csinálták, nem sok fáradtságába került stb. Na én pont ezért nem váltanék, ráadásul elhangzott, hogy valakinek a valkije ismert valakit, aki ismeri ezt az embert. Szóval jómagam nem szívesen kérnék ilyen bizonytalan ismeretség okán segítséget. Ráadásul ezek a szívességek mindig "visszalőhetnek", ha nem jó a szolgáltatás le sem lehet őket szidni, vagy elvárnak valamit. Ha pedig ilyen határozott vélemyénye van az itt uralkodó helyzetről (ami bár előfordul, de szerencsére az ellenkezője is), akkor egyéb dologban is határozott vagyok, főleg ha az egészségéről van szó (gondolok ismét arra, hogy egy jól bevált dolgot cserélt fel valamire)

telkoe 2012.01.19. 11:19:38

@Comondor45: Ha mar ilyen jol lenduletben vagy, akkor szidd a sajat szarrago fillerbaszo csaladodat, aki elvitt egy olyan fogorvoshoz ahol meg rontgen sincs es intezte a filleres mutyit a TB rendelesen.

Ha szorult volna beled egy kis gerinc akkor nem itt fintorognal, hanem megirtad volna az intezmeny igazgatojanak, hogy kedves csaladod es fogorvosod segitsegevel potyaztal es szeretned kifizetni.

Jóska Pista 2012.01.19. 11:33:16

@Comondor45:
sok a duma. Belementél a korrupcióba, a röntgened árát mi fizettük.

Ennyi a valóság. A többi csak körítés.

Ha az USA-ban megbetegedek és te azt mondod, hogy a te társadalombiztosítási számodat bemondva kezeltessem magam csaló vagyok, vagy csak egy szerencsétlen akit a gaz amerikaiak csalásra vettek rá?
Na ugye.

huncut 2012.01.19. 11:44:40

@Dr.laikus PhD: Édes jó istenem, de jó, hogy akadnak még közöttünk normálisak is. És én bizony örülök, hogy a posztoló leírta, hogyan látja ő magyarországi helyzetet, mert bizony teljesen igaza van, olyan szinten süppedtünk bele a kis- és nagystílű korrupció mocsarába, hogy már az tűnik abnormálisnak, ha valaki tiszta, áttekinthető viszonyokat szeretne. Sírunk, ugye, hogy semmire sincs pénz, de apró kis megvesztegetésekre, szívességekre jut ám, ha te így, akkor én is úgy, ha te segítesz, rám is számíthatsz alapon csúsztatunk egymásnak váltókat, de nem csalók vagyunk ám, hanem ügyesek, működik a kapcsolati tőkénk. Aztán ha valami félresiklik, megállíthatatlanul csúszunk lefelé, és mutogatunk másokra, hogy de hát ők is ezt csinálták... Pedig lenne itt pénz, lehetne felemelkedés, ha tiszta és átlátható viszonyokat követelnénk és teremtenénk.
Na jó, tényleg befejezem, úgyse értik sokan, miről beszélek.

huncut 2012.01.19. 11:48:23

@Jóska Pista: Magunkkal rántottuk a mocsárba, és most köpködünk rá, hogy sáros lett?

Sokorai_Atala 2012.01.19. 11:58:33

@huncut: igaz is lenne, ha posztoló mereven elzárkózott volna az egész elöl és úgy írja le, de részt vett benne. nem ment vissza az előző jól bevált fizetős helyre, hanem beugrott a mocsárab teljesen saját magától.

Irkutszk 2012.01.19. 12:35:18

@Comondor45: " Kiegészítés képen"

Nem találtam a képet, amit kiegészítésül szánt. (kiegészítés képe vs. kiegészítésképpen)

Laliath 2012.01.19. 12:59:49

@Sokorai_Atala:
"Az viszont furcsa, hogy egy SZTK-ban nem tudják az árakat, ha olyan valaki jön akinek nincs biztosítása. Szerintem 2-3 gombnyomással kideríthető."

Ne fogadj rá, mert csúnya bukta lenne. Az SZTK-sok rémálma a nem biztosított külföldi fizető beteg. A rendszerben nincs benne az árak nagy része. Közvetlenül nem csatlakozik OEP rendszerhez, amiből lehívhatná. A gépben a státusz viszont nem zárható le az "automatikusan" generált számla nélkül.
A számlához először 20 kört lefutva ki kell deríteni a díjat és fel kell vitetni az informatikusokkal. (Na, már az egy vicc, amíg az ember néha rávesz egyet a munkára.)

marand22 2012.01.19. 13:04:36

"Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk."

Sokorai_Atala 2012.01.19. 13:20:01

@Laliath: értem, csak engem mikor műtöttek, a zárón rajta volt az ár (maszek vidéki klinika, csak OEP-s műtét volt), azért gondoltam, hogy egy nagy helyi SZTK-ban van rendszer (mármint OEP-es) telepítve és tudják, amit kell. De csak logikus voltam nem életszerű jelek szerint:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.01.19. 13:48:34

Kedves külföldre szakadt hazánk fia! Itthon kell megcsináltatni a fogaid, mert itthon olcsóbb? Na, attól olcsóbb, hogy q-va sok adót fizetünk. Te mennyit is fizettél be?
Pontos összeget kérek.

Laliath 2012.01.19. 14:00:10

@Sokorai_Atala:
logikus lenne, de hát állami gépezetben logika? :S

telkoe 2012.01.19. 14:01:22

@Dr.laikus PhD: Bogarkam, ha te korrupt zsinoros zsiros bodzas vagy az a te bajod. Tiszteseges emberek nehezen toleraljak ha egy arctalan senki elkezdi az osszes magyart gyalazni.

Dr.laikus PhD 2012.01.19. 14:23:58

@telkoe:

Tanujjá meg óvasni! Aztán azt mögérteni!

@Dr.batgirl:
Még Te is?

Fizetett minden alkalommal, zsebbe ahogy kérték.

Amikor végre hivatalosan lement a pénztárba, valószínű kiderült, hogy van nemzetközi biztosítása és ezért nem kell fizetnie.
Asszisztenske úgy ítélte mégsem így van, hát elkértek tőle nyóccász ficcset.

Összesen (ugyan miért is kellett ennyi röntgen?) 6800.- Ft-ot fizetett.

Mer azé azt ugye mindenki tuggya, hogy péztárba fizessük amit köll, nem a röggönyös néniknek.

Aki meg Kanadából ide jön és pechjére megfájdul a foga itt kapja meg a blogon, hogy nem igazodik a megszokott szaros korrupt rendszerünkhöz.

Tényleg nem jövök már egy darabig, de pont a legértelmesebbekből jött ki a honanya amikor nincs itt az ideje.

huncut 2012.01.19. 15:09:09

@Dr.laikus PhD: Nem, nem a legértelmesebbekből jött elő a honanya, mert páran azért felfogtuk, mi is a poszt lényege. :-)
Dr.batgirl pedig szerintem nem azonos batgirllel.

huncut 2012.01.19. 15:34:00

@Sokorai_Atala: A posztoló szívesen kifizette volna a teljes árat az ellátásért (hisz ez számára nem jelentett végzetesen nagy kiadást, sőt...), de lehetőséget sem kapott rá.

A rokonok magukból indultak ki; ők is keresik a kiskapukat, próbálják kevesebből megúszni a költségeket, hát szegények spórolni próbálnak a kanadai rokonnak is. Ő meg nem érti, hogy hiába próbálkozik, nem maradhat meg az egyenes úton, mert ahány ember, annyiféleképpen próbál segíteni magán, ha már az intézményes rendszerünk nem képes rá.
Ha fáj a fogam, én sem a netet böngészem, és nem kezdek el megpróbálni kiigazodni, milyen jogszabályok alapján mire van jogom, hanem ismerőstől, rokontól érdeklődöm, és azt gondolom, van ennek hivatalos, bejáratott módja, hogy milyen feltételek alapján kapja meg azt a kezelést, amiért kifizetné az árát. De ugye kiderült, hogy még az intézményeink sincsenek ezekkel tisztában, sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a korrupció, az ismeretségi rendszer. Igaz, megalázó is, de ezt már csak az érzékenyebbek veszik észre.

karcsibácsi 2012.01.19. 15:37:05

@Dr.laikus PhD: Fordítva ültök a lovon! nem arról van szó, hogy haza jött kanadából oszt hirtelen megfájdult a foga, hanem az elhanyagolt, szuvas fogait itt hozatta rendbe a mi társadalombiztosításunk terhére. Mit gondolsz, mé járt visza annyiszor? Az a sok rözgöj,meg a gyökértömés!
Kicsinyes, szarrágó alak, oszt itt nagyképűsködik meg osztja az észt (ami nincs neki).

huncut 2012.01.19. 15:37:27

@huncut: bocs, ehelyett: „azt gondolom, van ennek hivatalos, bejáratott módja” ezt kellett volna írnom: „azt gondolnám, biztosan van ennek hivatalos, bejáratott módja”

karcsibácsi 2012.01.19. 15:39:57

minden épeszű alak tudja, hogy mielőtt elutazom, pláne tengerentúlra, elmék az otthoni saját fogorvosomhoz és rendbehozatom a fogaimat. Persze, az nem 5 dolcsiba kerül (ami 2500 forint?)

huncut 2012.01.19. 15:59:25

@karcsibácsi: Én is utaztam már fájdogálós foggal külföldre, igaz, olyan biztosítást kötöttem, hogy fedezze a költségeket, ha mégis muszáj lesz idegen országban segítséget kérnem.
És végül is miért lenne az baj, hogy valaki, aki itt tartózkodik Magyarországon, és meghallja, hogy itt jóval olcsóbban (hivatalos árról beszélek, nem mutyiban állami rendelőben, az OEP által finanszírozott formában) meg tudja csináltatni a fogait, miért ne tehetné meg?
A posztoló itt Pesten nyilván talált volna akár száz olyan magánrendelőt, ahol korrekt ellátást kap, és mindenféle eszköz megvan, de ő vidéken fordult valakihez, aki csak a szakértelmét tudta adni, az eszközei viszont hiányosak voltak. És itt jön elő az, hogy bizony az állami rendelőintézetekben is vannak magánbetegek, akik vagy a dokik zsebébe fizetnek, vagy a pénztárba szeretnének, de addig nem jutnak el, mert akad közben egy-két zseb...

Sokorai_Atala 2012.01.20. 05:37:14

@huncut: de kapott, először odament, másodszor kiskapuzott a rokonnal.

arod75 2012.01.20. 12:31:48

@Turchi: @Dr.laikus PhD: sajnos nagyon igazatok van.
Turchi felvetése az sztk fogpótlásról nekem is piszkálja a csőrömet, számomra a számlán túl az lenne a minimum, hogy a páciens (aki nem mellesleg 100-200-300e Ft-ot otthagy az orvosnál) kap egy papírt, hogy a szájába mi, milyen anyagból és mikor lett beépítve, meddig, milyen jellegű garancia vonatkozik rá. pl. ha a teljes fogsorból egy fog borítás lepattan csak foltozni kell, vagy cserélni köteles.

SvenH. (törölt) 2012.01.20. 13:14:05

@telkoe: @Jóska Pista: pontosan!!!

azert hozzatennem, hogy ez az atkuldom a szomszed SZTKba es ott olcsobban megcsinaljak meg atadja majd a rokon a TB kartyajat ez egy bejaratott bizalmi korrumpalodast jelent!!!
valoszinu a gyokerkezelest is elintezte okosba a fogorvos, hogy kapjon erte penzt a Zallam Bacsitol, oszt a rendes szakrendelesen meg kavezgattak hogy ne kelljen ellatni annyit...

es akkor idejon sirni, hat tegye meg a feljelentest ha ennyire tokos, nagy baja ugyse lesz max bezarjak a kisvarosi SZTK -t
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása