Mit kell tudni a menstruációs panaszok kezelésének gyógyszereiről?

2011.10.21. 09:00

Léteznek a havi ciklus előtti tünetegyüttes (PMS) panaszait mérséklő, és a menstruáció első napjaiban fellépő fájdalmat, görcsöt oldó gyógyszeres/gyógynövényes megoldások. Alkalmazásukat illetően azonban néhány szempontot figyelembe kell venni.

 


A menstruáció napjai és az azt megelőzők kellemetlenséggel, fájdalommal járhatnak. Léteznek azonban a havi ciklus előtti tünetegyüttes, az ún. premenstruációs szindróma (PMS) panaszait mérséklő, és a menstruáció első napjaiban fellépő fájdalmat, görcsöt oldó gyógyszeres/gyógynövényes megoldások. A gyógyszertárakban számos készítmény recept nélkül is megvásárolható, alkalmazásukat illetően azonban néhány szempontot figyelembe kell venni. Erős fájdalom, jelentős vérzés, nehezen csillapodó görcsök esetén nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.


A menstruációt megelőző napokban a hormonháztartás megváltozására visszavezethető módon sajátos tünetek jelentkezhetnek. Egyéntől függően egy vagy több tünet kisebb-nagyobb intenzitással léphet fel: fejfájás, mellfeszülés, fokozott vízvisszatartás (ödémák), súlynövekedés, alhasi panaszok, puffadás, pattanások megjelenése, hangulati ingadozások egyaránt előfordulhatnak. A vérzésig tartó tünetek mérséklésére cickafarkat, citromfüvet tartalmazó gyógynövényes teakeverék alkalmazható. A gyógynövények külön-külön is beszerezhetők.

 

Természetes módszerek

 

A citromfű a hangulati ingadozások, a stresszes, ideges állapot, az elalvási nehézségek kezelésére alkalmas.

 

A cickafark simaizomgörcs-oldó hatása miatt használatos PMS-ben. Ügyelni kell azonban arra, hogy parlagfűre allergiásoknál keresztallergia alakulhat ki a cickafarkfűvel.

 

Népszerűek a barátcserje (a készítményeken gyakran latinul, Vitex agnus castusként szerepel a neve) gyümölcsének a kivonatát tartalmazó szerek is, amelyek a vérzés előtti tüneteket enyhítik. Érdekes módon bizonyos étrendi változtatások is hozzájárulnak a PMS tüneteinek enyhítéséhez.

 

A sóbevitel korlátozása a vízvisszatartást csökkenti; hatására kevésbé vizesedik a boka, a lábszárak, kevesebb ideiglenes súlyfelesleg alakul ki.

 

A cukorbevitel kismértékű növelése hatásos hangulatjavítónak bizonyul.

 

A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj, illetve a növényi olajok közül a borágó-, valamint a ligetszépeolaj használata gyakori a menstruációt megelőző napokban. Többféle, telítetlen zsírsavat (pl. gamma-linolénsavat) tartalmazó, speciálisan PMS-ben szenvedő nőknek készült szer szerezhető be a gyógyszertárakban.

 

Az ásványi anyagok (kalcium, magnézium) és vitaminok (pl. B6) megfelelő kombinációban történő bevitele is javíthat a menstruációt megelőző napok közérzetén; pezsgőtabletta formájában már elérhetők a PMS időszakára javasolt étrend-kiegészítők.

 

Milyen gyógyszeres megoldások léteznek a menstruációs fájdalom és görcsök kezelésére?


A vérzés megkezdődésével a PMS tünetei nagyrészt megszűnnek. Azonban a nyálkahártya lelökődése által okozott fájdalom a menstruáció első és második napján kifejezett lehet. A deréktáji és alhasi fájdalmakat fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek bevétele képes megszüntetni. Lényeges azonban, hogy minél hamarabb, a tünetek jelentkezésekor bevegyék a szert, mivel később alkalmazva már nehezen képes megszüntetni a fájdalmat. Hatóanyagukat tekintve olyan gyógyszerekről van szó, amelyek egyéb típusú fájdalmak (pl. fejfájás, fogfájás) kezelésére is alkalmasak.


Honok színű pirulák kigurulva az üvegből.Leggyakrabban ibuprofént tartalmazó készítményeket javasolnak a gyógyszerészek. Szokásos egyszeri adagja 400–600 mg, a bevétel napi 2-3 alkalommal ismételhető. Filmtabletta, vízben feloldandó granulátum formájában is megvásárolhatók a recept nélkül kapható ibuprofénes készítmények. Utóbbi gyógyszerforma esetén a hatás – a filmtablettával összehasonlítva – gyorsabban kialakul. Mivel az ibuprofén hatóanyag alkalmazása során mellékhatásként gyomorirritáció, fekélyképződés kialakulhat, az arra hajlamos egyéneknél a szer szedésétől el kell tekinteni. Gyomorfekélyben, refluxbetegségben, fekélyes bélgyulladásban, Crohn-betegségben szenvedőknek nem ajánlott az ibuprofén alkalmazása (esetükben paracetamol alkalmazása javasolt).

 

Azoknak, akik véralvadásgátló készítményt szednek, a kezelőorvosukkal kell egyeztetni arról, hogy milyen típusú fájdalomcsillapítót alkalmazhatnak esetleges menstruációs problémák esetén. Az ibuproféntartalmú gyógyszert étkezést követően egy pohár vízzel kell bevenni. Sok esetben – helytelenül – a menstruációval együtt járó étvágytalanság vagy a mindennapi rohanás miatt éhgyomorra veszik be az ibuproféntartalmú tablettát, ami fokozza a már említett mellékhatás kialakulásának a valószínűségét.


A menstruációs görcs oldásának bevált hatóanyaga a simaizmok görcseit oldó drotaverin vagy papaverin. Egyszeri dózisuk 40–80 mg, aminek a bevétele a tünetek jelentkezésétől függően napi 2-3 alkalommal ismételhető. Tablettaként recept nélkül megvásárolhatók. Alacsony vérnyomású betegeknél különös óvatossággal kell eljárni a papaverin, illetve drotaverin alkalmazásával, mivel az a vérnyomásos panaszokat ronthatja. Mellékhatásként hányinger, hányás, szédülés, fejfájás előfordulhat.

 

Hasznos tanácsok a gyógyszerésztől

 

Az említett fájdalomcsillapító és a görcsoldó hatóanyagok külön-külön, de akár egymás mellett, egyidejűleg is alkalmazhatók (egy fájdalomcsillapító hatóanyag + egy görcsoldó hatóanyag). Mindenkinek saját magának kell kipróbálnia, hogy számára melyik a leginkább megfelelő hatóanyag/készítmény. Forgalomban vannak olyan patikaszerek, amik egyetlen csomagolásban mindkét hatóanyag tablettáit tartalmazzák. Ebben az esetben mindkét fajta tablettából egy-egy adag bevétele szükséges, azaz egyszerre két tablettát kell bevenni. Többféle fájdalomcsillapító, illetve többféle görcsoldó egyidejű, halmozott – saját elgondolás alapján történő – alkalmazása azonban a gyógyszer-túladagolás veszélyét, a mellékhatások kialakulásának esélyét hordozza magában. Amennyiben a fent leírt szerek alkalmazása nem vezet a tünetek kellő mértékű mérsékléséhez, szakorvoshoz kell fordulni, aki receptre kapható erősebb hatású, nagyobb dózisú fájdalomcsillapítókat (pl. diklofenák, naproxen, flurbiprofén hatóanyagok) rendel, vagy a fájdalmas menstruáció okát megtalálva egyéb terápiás megoldáshoz folyamodik.


A nem gyógyszeres megoldások közül kiemelendő a könnyen megtanulható és napi gyakorisággal végezhető intimtorna. Évszázadok óta használt „terápiás eszköz” a meleg tárgy hasra helyezése is. A gyógyszertárakban vásárolható (fagyasztható és) melegíthető tasakok alkalmazása sokat enyhíthet a panaszokon.


Dr Budai Lívia PhD gyógyszerész
Dr. Budai Mariann PhD szakgyógyszerész
(BSD)

 

Forrás:patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2011.10.22. 06:50:19

Elmentem a cikkben felsorolt problémákkal -csillapíthatatlan fájdalom és görcs, hét napig tartó nagyon erős vérzés - az utóbbi jó pár évben több nőgyógyászhoz is. Mindegyiknek az volt rá a válasza, hogy "az ön korában..." Hiába mondtam, hogy a mi családunk nőire az jellemző, hogy későn kezdenek menstruálni (jellemzően 16 éves korban), viszont hatvan éves korig abba sem hagyják, tehát nekem a 40 éves koromban kezdődő panaszaim még "vidáman" fennállhatnak 20 évig, elintézték vele, hogy még egy-két év és megszabadulok a kínjaimtól, addig is örüljek, hogy még vérzek, mert utána még visszasírom ezeket az időszakokat. Nem is a fájdalom és a görcsölés izgat az egészben -volt időm megszokni- hanem az, hogy ilyenkor annyira sok vért vesztek, hogy képtelen vagyok pótolni, "megtemelni" magamnak, állandóan szédelgek, fáj a fejem, olyan vérszegény vagyok, mint egy levágott csirke. Az "igyon vörösbort, egyen sok céklát, almát és spenótot" nem segít. Mit tehetek magamért?

Almandin 2011.11.23. 02:43:30

@macska69: A vérveszteség pótlására szerintem jó a véres hurka fogyasztása, valamint a fokozott folyadékbevitel. A sült disznóvérrel pont azok az anyagok pótlódnak, ami az emberből is kifolyik. A sok víz ivása meg a távozó vízmennyiséget pótolja valamelyest. Nem vagyok orvos, ezt csak a "józan paraszti eszem" mondatja, így jó lenne, ha az orvos kommentelők is idenéznének. Amúgy ha 40 évesen kezdődtek a panaszaid, azt okozhatja pl. mióma, emiatt érdemes még egyszer nőgyógyászhoz menni (lehetőleg egy újabbhoz). A vérszegénységgel a háziorvoshoz érdemes fordulni.

macska69 2011.11.23. 06:52:48

@Almandin: Köszi a hozzászólást! Voltam másik nődokinál is -épp két hete, szűrésen- ahol az ultrahang sem talált miómát, minden teljesen rendben van. A háziorvos pedig a vérszegénység ellen sok almát, céklát ajánlott fogyasztani és persze rengeteg vizet. Véreshurkát megkérdezem, ha legközelebb megyek. Vagy jobbat tudok, megkérdezem a blogon a többieket!

Almandin 2011.11.23. 16:12:17

@macska69: Google-n is utánanéztem a hurkatémának, és ezt találtam:www.jotudni.hu/tippek/verszegenyseg.html

macska69 2011.11.23. 17:38:51

@Almandin: szenzációs! Köszi!!! Mik vannak...!

tundee 2012.01.05. 00:07:26

@macska69: Kérdés, hogy van-e labor által igazolt vérszegénységed vagy csak te gondolod ezt?
A véres hurka, májas hurka fogyasztása tényleg jó ötlet, de van vas a vörös és baromfi húsokban, halban és tojásban is. Ráadásul ezek ún. hem vasak, amelyek felszívódása jobb, mint a zöldségfélékben található nem hem vasé. Ha vashiányos vérszegénységed van érdemes szedned C-vitamint és folsavat is (vagy beiktatni olyan élelmiszereket az étrendedbe, amelyek ezeket tartalmazzák), mert ezek javítják a vas felszívódását.
Kifejezetten erős menstruációs görcsre pedig fájdalomcsillapításként én 50-75 mg diclofenac (pl. Voltaren, Cataflam) és 40-80 mg drotaverin (pl. No-spa 1-2 tabl.) ajánlom.

macska69 2012.01.05. 19:55:19

@tundee: van, ezért is nem adhatok vért.
Ha a görcsöt és fájdalmat sikerül csillapítani, mit tehetek az erős vérzés ellen?
Köszönöm a válaszodat!

tundee 2012.01.05. 21:12:52

@macska69: Te konkrétan nem túl sokat, legfeljebb annyit, hogy ha tényleg nagyon erős vérzésed van (az elhasznált betétek száma ill. mensesnaptár vezetése irányadó lehet egy nőgyógyász számára) addig járod a rendelőket, míg valakinek eszébe nem jut, hogy ne vegye a panaszaidat félvállról és kezeljen. Szóba jön: ciklusrendezés hormonális készítményekkel, tranexamsav (Exacyl) ill. non-steroid gyulladásgátlók. De a kezelés megkezdése előtt mindenképpen szükség van kivizsgálásra.
Szerintem attól függően, hogy hol laksz tudunk itt a fórumon neked lelkiismeretes nőgyógyászt ajánlani.

macska69 2012.01.06. 07:03:25

A III. kerületben lakom.

macska69 2012.01.06. 07:58:45

@tundee: Még hozzá kell tegyem a történethez, hogy a közelmúltban eljártam egy jó hosszú kúra erejéig akupunktúrára és nagyon sokat javult a helyzet.

arod75 2012.01.10. 14:27:02

Köszönöm a tippeket, a citromfüvet kipróbálom! Sajnos barátcserje-kapszulát nem kaptam a patikában. Engem mostanában inkább a hangulatingadozások viselnek meg.

Familynurs 2012.01.20. 14:47:47

@macska69: A fent leírtakat kiegészíteném néhány (talán) fontos dologgal. Az acetilszalycilsav tartalmú fájdalom csillapítók ( Aspirin) fokozhatják a vérzés idejét és mennyiségét is, így javasolt kerülni az alkalmazást a menses idején. A magnézium tabletta szedése nem csak a pre mensesben jótékony, de a görcsöket is csökkenti, de max. 350-400 mg javasolt naponta. Menses alatti súlyos vérszegénység csak vérképzőrendszeri betegségben alakul ki, viszont a vér vas szintje sokat csökkenhet egy-egy havi vérzés kapcsán. Vaspótlásra minden képpen szükség van, de ezt sajnos csak kismértékben tudjuk pótolni az elfogyasztott ételeinkkel. Célszerű a menses előtt 5-6 nappal és a menses ideje alatt is gyógyszeresen pótolni a vasat. Elkerülhető vele a nagyfokú fáradékonyság és dekoncentráltság. Fontos, hogy vasat mindig éhgyomorra vegyük be, mert bizonyos ételek -italok csökkenthetik a vas felszívódást.

macska69 2012.01.20. 16:38:40

@Familynurs: köszönöm szépen a kiegészítést, meg fogom vitatni a vaspótlás mikéntjét a háziorvosommal!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása