Nem gondolta, hogy a folyosón fogok felöltözni?

2011.09.21. 06:00

Ilyen is van, sajnos!

 

Egy júniusi délutánon édesanyám leesett a cseresznyefáról. Semmi problémája nem volt aznap, de másnap reggel iszonyatos fejfájással ébredt, ami nem akart múlni.Gondoltuk, az esés következménye, igy felültünk a buszra és bementünk a Fehérvári kórház ügyeletére. Biztos ami biztos!20 perc várakozás után, behívták anyukámat, megvizsgálták, mindent rendben találtak, de az ügyeletes orvos biztos akart lenni benne, hogy nincsenek belső sérülések, igy felküldte a röntgenbe és az ultrahangra.

 


Röntgent azonnal megcsinálták, majd közölték vele, hogy az ultrahangra a másik folyosón kell várakozni, és majd menni fog az orvos.Átsétáltunk a másik folyósóra, és vártunk. És vártunk. És vártunk. És még mindíg csak vártunk. Ekkor már eltelt fél óra. Visszamentünk a röntgenbe, megkérdezni az asszisztensnőt, hogy tulajdonképpen mikor is fog érkezni az orvos.A válasz az volt, menni fog nyugodjunk meg.


Ismét eltelt fél óra, de még mindíg nem történt semmi. De persze legyünk nyugodtak!Hozzáteszem, a vizsgáló orvos párszor elsétált a folyosón, de a füle botját nem mozgatta. Időközben hordágyon betoltak egy idős bácsit, aki szintén esés áldozata lett, neki már infúzió is volt bekötve. Amint ezt a viszgáló orvos meglátta, azonnal ott termett és elvégezte a vizsgálatot. Előszőr a bácsin, majd anyukámon.


Hát...abba köszönet nem igazán volt, sőőőt.....Elvégezte a vizsgáltot, majd miután végzett, rászólt anyumra, hogy jó lenne csipkedné magát mert ezer a dolga.Persze édesanyám nem elveszett ember, igy visszaszólt, hogy talán nem gondolta a doktorúr, hogy a folyosón fogok felöltözni??Ahogy ezt kiejtette a száján, szó szerint kilökték a folyosóra, és közölték vele, hogy, értse meg ezer a dolog, amugy meg ne nyavajogjon.Ezután az orvos a dohányzóba vette az útirányt, ahol biztos nagyon sok dolga akadt!


Ugyanilyen ellátást kívánok neki, sőőőt még rosszabbat, hogy megtudja milyen az mikor lenézik az embert! Undorító és gusztustalan! Bár az ilyen faragatlan bunkókról lepörög minden!Ő azért van ott, hogy ellássa a beérkező betegek viszgálatait, nem pedig azért hogy megalázza a betegeket!Ilyen orvosra a kutyámat sem bíznám, mert még azt is félteném tőle!

Edit

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 07:22:03

"És vártunk. És vártunk. És még mindíg csak vártunk. Ekkor már eltelt fél óra"
Skandallum! Fontolja meg a pert! Már látom magam előtt a bíróságot, amint egymás vállára borulva sírnak. Majd ítéletben kötelezik az önkormányzatot, hogy bontsa el a kórházat, égesse fel a területet és sóval hintse be. Önnek pedig súlyos milliókat ítél kártérítés gyanánt. Persze mindezek sem tudják meg nem történtté tenni az Ön végtelen nagy sérelmét.

Nem én vagyok, hanem én 2011.09.21. 07:24:59

- Anyu... Anyu... Kimehetek cseresznyét szedni?
- De kisfiam, tél van, esik a hó...
- Tudom... Sál, sapka... :)

VaTi 2011.09.21. 07:42:15

A "És vártunk. És vártunk. És még mindíg csak vártunk." résznél azt hittem, hogy már ronggyá foszlott a seggükön a bőr az üldögéléstől (már bocsánat). Ezek után odavésni, hogy "Ekkor már eltelt fél óra"...
Egyébként honnan tudta megítélni a posztoló, hogy az uh vizsgálat milyen minőségben zajlott le (abba köszönet nem igazán volt, sőőőt)? Netán maga is képzett szakorvos?
Honnan tudta a posztoló, hogy az orvos a dohányzóba vette az útirányt?
És ha már rosszabb ellátást kíván az orvosainak: 1 óra és 20 perc várkozás árán
- megvizsgálták, semmi vész nem mutatkozott, de a biztonság kedvéért volt
- röntgen
- uh
Ennél lehet, h még egy orvos is rosszabb ellátást kapna, igen.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.09.21. 07:56:07

@miklos.rabai: hihihi:))))
(remélem ezért nem fognak kitiltani:)))

Mária 2011.09.21. 08:04:15

A poszt végéről lemaradt az infó, hogy mi baja volt a mamának tulajdonképpen.

Lehet, hogy azért maradt le, mert égett volna a posztoló pofája odaírni, hogy a mamának kutya baja volt a hidegfronton, a klimaxon, meg az előző este a szomszédasszonnyal benyalt fél üveg málnapálinkán kívül?

Biga néni 2011.09.21. 08:17:47

Eeej, egyesek jódógukban nem tudják, mit csináljanak. Teljes fél órát várni?! Bah!

Nemrég az ötéves fiammal vártunk fél órát az UH előtt, még ő is kibírta!! Addig legalább itattam szorgalmasan:)
A vizsgálat azonban a legfurcsább volt, amit valaha átéltem. A doktornő folyton számolt. Általában 4-ig jutott, néha 6-7-ig és mindig újra kezdte. Nyilván ez az ő egyedi módszere, engem viszont a frász tört ki miatta, mert először azt hittem, a hemangiómákat számolja a fiam májában (Apjának is, Sógornőmnek is vannak). De mikor rákérdeztem, azt mondta, nincs neki, úgyhogy hurrá:)

gld 2011.09.21. 08:23:01

Ehhe... Tulajdonképpen c sak a legfontosabb dolog nem derült ki a posztból: mi baja volt tulajdonképpen a Mamának? Valószínűleg semmi komoly, mert akkor lett volna még egy bekezdés az írás végén :P

Fél óra várakozás... Aztaaa...

Szummázzuk a dolgot: Mama előző nap leesett fáról (nem írja a posztoló, mit, vagy hol ütött meg), másnap reggel elmentek orvoshoz a fejfájása miatt, ahol megvizsgálták, sőt, esetleges belső sérüléseket is kizártak. Hol van itt a rossz ellátás?

Arra a részre nem igazán kívánok bármit is reagálni, ahol a folyosóra való kilökést ecseteli a posztoló, mert ezt egyszerűen nem hiszem el, és kész.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 08:23:50

Lehet, hogy a mama a cseresznyefán lakik, ki akart repülni, csak elmacskásodott a szárnya.

tódór piroska 2011.09.21. 10:15:13

"Undorító és gusztustalan!"
Szerintem is.

tódór piroska 2011.09.21. 10:19:28

Még egy kis kekeckedés:

" azért van ott, hogy ellássa a beérkező betegek viszgálatait"

Ilyen nincs. Vagy azért van ott, hogy ellássa a beérkező betegeket, vagy azért, hogy elvégezze a vizsgálatokat.

2011.09.21. 10:20:11

Ezt kár volt kirakni!

tódór piroska 2011.09.21. 10:25:25

Három a magyar igazság: Ez a vizsgálat amúgy kifogott a posztolón: 2x viszgálatnak, egyszer vizsgáltot- nak írta.

Hja, igényesség...

zagadka 2011.09.21. 10:35:07

Vagy elhisszük a fél órát meg a kilökést is, vagy egyiket se.
Válogatni nem ér!

VaTi 2011.09.21. 10:42:12

@zagadka: őszintén, képzeld el a szitut: az orvos megmarkolja a félig felöltözött beteg karját/vállát/haját, elrángatja az ajtóig, és kilöki rajta a beteget. Reális? (csak úgy magadnak valld be, REÁLIS?)
Akkor már nem, nem hiszem el a fél órát sem, egy ilyenről simán el tudom képzelni, hogy 16 perc után már idegrángások közt verte magát, hogy félóra, meg egész, meg jááájjj

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 10:47:53

@VaTi: Reális bizony. Te mit tennél, ha a beteg elkezdi sminkelni magát vizsgálat után? Betelepszik a vizsgálószékbe és csinos uborkaszeleteket tesz a szemeire, utána fújkálja a körmein a lakkot, majd keres egy konnektort, egy mozdulattal kirántja az UH zsinórját és bedugja a hajsütőt.

zagadka 2011.09.21. 10:56:26

@VaTi: Nem reális, persze. Sőt, ha mégis megtörtént esetleg, akkor se jellemző.
De semmi esetre se elegáns így kifigurázni a psztolót, ahogy itt történt.
Mária meg megint túldobott mindenkit.
Arra is felhívom figyelmeteket, hogy olyasvalakibe rúgtok bele, aki nincs itt, és nem is neki válaszoltok.
Moderátor?

SusanneF 2011.09.21. 11:01:56

Nem tudjuk,hét végéről van-e szó?
Van-e fogalma a posztírónak arról,hogy a sürgősségin ez rekordidő-ráadásul nem is akutnak látszó esettel...mi az anyóssal 3 és fél óra alatt még sosem úsztuk meg-ugyanitt...
Amúgy:
-nem folyósó-hanem :folyosó,
-nem abba köszönet-hanem:abban köszönet,
-nem doktorúr-hanem:doktor úr,
-nem amugy-hanem:amúgy,
-nem nyavajogjon-hanem:nyavalyogjon

Mi volt a megalázó és gusztustalan???
Az,hogy megkérte a mamát,igyekezzen az öltözéssel??Nem azért volt a kisérője,hogy segítsen?
Én meg azt írom,hogy minden eü-st mentsen az ég az efféle páciensektől,és kisérőktől!!!!

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 11:02:11

@zagadka: Miért nincs itt, ha nincs itt?
Feltételezem azért írt levelet, mert kíváncsi a véleményünkre. Ha ez a feltételezés igaz, akkor az is valószínű, hogy olvassa. Azt meg remélem nem akarod ktelezővé tenni, hogy csak jó véleményt lehet leírni?

tódór piroska 2011.09.21. 11:04:45

@zagadka: Én azt gondolom, senki nem rúgott bele a posztolóba, kétségkívül tettünk néhány (szellemesnek szánt) kritikus megjegyzést. A belerúgást szerintem alapvetően a poszt írója követte el, gondolok itt az utolsó bekezdésre, valamint a címben is szereplő, nyílvánvalóan valótlan állítására ("szószerint kilökték a folyosóra"
A moderátorok meg tudják a dolgukat, ha valami túllépi a tolerálható szintet, felszólítás nélkül is kiszedik.

zagadka 2011.09.21. 11:13:41

@El Visco Stello: Mert a lánya írta. Valszeg ő van itt.
Akkor egyetértesz azzal
-biztos berugott (az édesanya)
-a Mama a fán lakik (Ja, ezt teírtad...)
-helyesírás (ezzel lehet rugni, de semmi köze a lényeghez)
Nekem kissé disszonáns amikor egy orvos egy betegen (pláne 3. személyen) köszörüli a nyelvét)

tódór piroska 2011.09.21. 11:14:07

Bocs, most látom, hogy a címben nem szerepel a kilökés. Ha nem írta volna a posztoló, hogy szó szerint, még el is hittem volna. Mert ez, ugye tényleg azt jelenti, amit @VaTi olyan szemléletesen leírt.
Na, részemről ennyi volt, már így is sokkal több időt töltöttünk el ezzel a poszttal, mint amennyit érdemelt.

zagadka 2011.09.21. 11:20:08

@tódór piroska: Nem szeretnék túl mélyre gabalyodni a vitába.
Ha visszaolvassa Máriát, El Viscot, RM-t (bár ő óvatos volt), Önt (Téged, nem sértés okán magázom), akkor mindent helyénvalónak érez?

mószer aranka brigád 2011.09.21. 11:27:43

Gondolom, mamának szerencsére semmi baja nem volt, ezzel szemben arrogánsak voltak az orvossal szemben, mert jól felturbózták magukat az irdatlan várakozási időn. A vizsgálat után viszont ott szöszmötölt, mert akkor már ő ráért. Kizárt, hogy kituszkolták, legfeljebb akkor, ha csakazért sem akaródzott neki mennie.
Azért az érdekes, hogy amíg ők vártak, idegbetegek voltak, de amikor az orvost tartóztatták fel, mindjárt jobban ráértek.

Én egyszer 6 órát vártam az orvosra, akivel apám állapotáról szerettem volna szót váltani. A lépcsőházi széksoron, mert folyton azt mondták, mindjárt jön. Én meg nem mertem elmozdulni onnan, nehogy elkerüljük egymást. Én voltam a hülye, szólni kellett volna, hogyha ráér, ott leszek az édesapám ágya mellett. Még plusz 6 órát tölthettünk volna együtt.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 11:45:34

@zagadka: Én értem a te "taní-tani" motivációd is, de hidd el, semmi szükség rá. De, ha megnyugtat, akkor tessék:
Kedves Posztoló!
Önnek nincs igaza!

egy maréknyi dollár 2011.09.21. 12:24:54

Nem egy nyerő poszt,az biztos.
Na, én azt kérdezem, amit eddig még senki:Miért kell levetkőzni egy agyi ultrahang-vizsgálathoz?(hacsak nem a cseresznye-szedő sapkáról van szó,de azt tényleg nyugodtan fel lehet venni a folyosón)
Egy szakembert kérdezek:milyen ez az agy-UH vizsgálat,hogy zajlik,mit lehet vele megállapítani?Tényleg érdekel.

Terézágyú 2011.09.21. 12:28:39

@gld:
"Arra a részre nem igazán kívánok bármit is reagálni, ahol a folyosóra való kilökést ecseteli a posztoló, mert ezt egyszerűen nem hiszem el, és kész. "

ne is hidd. a beteg nyilvánvalóan alkoholista! hiszen @Mária: leírta: "a mamának kutya baja volt a hidegfronton, a klimaxon, meg az előző este a szomszédasszonnyal benyalt fél üveg málnapálinkán kívül?"

Mellesleg valóban nem akkora dolog ez a félórás várakozás, de hogy már az alkohol is előkerüljön a kommentekben...!

zagadka 2011.09.21. 12:35:26

@El Visco Stello: "taní-tani" motivációd" Komolyan, de nem. Maximum kicsit visszajelezni.
"ha megnyugtat" Talán. De az ellenkezője riasztó.
"Önnek nincs igaza!" Csapóó!!

eino. 2011.09.21. 12:38:01

Pár éve az akkor 9 éves lányomat vittem, ugyanezért, csak ő az előszobában esett el. De nagyon, vérzett is eléggé, és több helyre is bevágta magát,holt súlyként visszapattant a szekrényről a feje, és a kövön csattant. Szörnyen fájlalta, szédült is , hányingere is volt. Mi 40 percet vártunk az orvosra, pedig elsőnek mentünk, de hát dolga volt biztos. Megnézte, és NEM küldte el rg-re, se uh-ra, semmire, kérésre sem. Azt mondta, ha majd hány, menjünk vissza. Értem én, hogy spóroljunk, de ha már egy 9 éves gyereken kell, akkor szakadjon meg ez az ország , de tényleg.
Tudom, én vagyok a hülyeanya, aki azt hiszi, csak az ő gyereke létezik.

Sokorai_Atala 2011.09.21. 12:39:14

Én is azt hittem, hogy órákig vártak:) Fél órát még a bankban is kell néha várni, nemhogy egy kórházban.
De lehet viccnek szánták ezt a posztot ebben a vészterhes időkben:)

reccs 2011.09.21. 12:43:19

Vártunk.Vártunk.Vártunk.Vártunk.Vártunk.

www.youtube.com/watch?v=HI_GaITyJtw

krausz2 2011.09.21. 13:07:48

Nem kell a sírás majd akkor ha nem lesz orvos hanem a felcser fog "gyógyítani".
He meg az se kell hát nyugodtan dögöljön meg a kedves beteg.
A semmiből csak semmi lesz!
Jobb ha felkészül rá mindenki.
Akinek meg nem tetszik hát rakjon félre,
hogy ki tudja fizetni a magán kórházat
hisz ha minden jó lenne az államiba ki menne hozzájuk?

SusanneF 2011.09.21. 13:15:43

@egy maréknyi dollár: Honnan veszed az agyi UH-ot??
Nyilván hasi UH-ot csináltak,hogy történt-e esetleg belső sérülés?
Helyesen.

SusanneF 2011.09.21. 13:17:32

@egy maréknyi dollár: Honnan veszed az agyi UH-ot??
A belső sérülés esetleges lehetősége miatt csináltak hasi UH-ot,nyilván.
Ahhoz derékig le kell vetkőzni,ill.az alhast is szabaddá tenni!

SusanneF 2011.09.21. 13:18:10

Bocsi,csak először nem jelent meg az elsőőőő

Petykabá 2011.09.21. 13:27:35

Azért durva hogy a sok okidokinak nem tűnik fel az a rész, amikor kirúgják a nőt az öltözőből, mert nem hódolt be a doktorúr parancsának. (Magam is tapasztaltam hasonló és ezzel ellenkező példát is) Mégis mit képzeltek magatokról? Egyszerűen arról van szó, hogy az emberek nem szeretik, ha úgy bánnak velük, ahogy ti kedves orvosok ezt sokan megszoktátok. Igen, drága az időtök, de azért még nem kellene egy frusztrált félistenként képzelegve viselkedni... Csupán a szánalmas fizetés miatt értelek meg titeket, amit azonnal 3x-a kellene emelni, bármilyen adóteherrel is járna ez. És most jön a kérdésem, ha ez így lenne megváltozna a viselkedés? Hát persze, hogy nem. Ez tuti, mert a sokmilliós kenőpénzes orvosbácsik, tapasztalataim szerint a psz-t nem kapó joggal frusztrált orvosnál is fentebb hordja egész lényét.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.21. 13:28:30

Mennyi idióta ír ide is...
Gyerekek, ha mi már beletörődtünk a magyar eü. alacsony színvonalába, akkor az nem azt jelenti, hogy mások nem lehetnek igényesek. És igen: 1 óra 20 perc túl sok az ilyen szarságra.
Persze, tudom, mindig vannak az enyémnél is súlyosabb esetek, de az orvosok is csípkedjék magukat, és ne legyenek bunkó malacok azokkal, akik nem fizetnek nekik bazi nagy borravalót. Mert erről van szó. Álladóan nyavalyognak az alacsony fizu miatt, de annyi borravalót beszednek, hogy abból van nekik Audi 6-osuk, meg bálnamercijük.
Tudom, hogy ez nem vonatkozik a kezdőkre, mer ugye mindenki a címzetes orvosoknak ad, az újoncoknak nem, de akkor is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.21. 13:33:50

@krausz2:
Majd elrebegek a sok emigráló doksi-buksiért egy imát.
Annyi képzetlen orvos van, hogy ihaj.
Diagnózist se tudnak felállítani, találgatnak, kísérletezgetnek az emberen, mint egy tengeri malacon.
Nekem szerencsém van, mert én már 25 éve gyógyfüvekkel szórakozom, így rengeteg bajra tudom a gyógyírt, és tényleg utolsó mentsvár az SZTK, de azt nap mint nap látom, hogy az orvosok tájékozatlanok és buták. Buták, buták.
Erőlteti a betegre azt a gyógyszert, amit a nála negyed órát dekkoló orvoslátogató (értsd: kereskedelmi ügynök, házaló) beledumált. Ilyenkor szoktam én megmakacsolni magam, ás rákiabálni, hogy nem az olcsó aszpirin kell, az anyád teremburáját, nem a te szteroidos szarod, ami már hazavágta az immunrendszerem.
Ne dühítsetek fel!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.21. 13:34:55

@Kara kán:
...nem az olcsó aszpirin... -> ...nekem az olcsó aszpirin...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.21. 13:39:50

Nem pont ide tartozik, de emlékszem 1990-ben vagy 1991-ben egy fogorvos azt mondta, amikor leesett egy egyedülálló koronám, hogy minek mentem hozzá, én is vissza tudtam volna ragasztani pillanatragasztóval.
Megmondom őszintén, amikor azt hallom, hogy barnabőrűek megkéselnek vagy agresszálnak dokikat, eszembe jut ez az én esetem is.
Csak ugye én fehér úriember voltam és vagyok. :-)

füles1098 2011.09.21. 13:51:03

@El Visco Stello:
"Skandallum! Fontolja meg a pert! Már látom magam előtt a bíróságot, amint egymás vállára borulva sírnak. Majd ítéletben kötelezik az önkormányzatot, hogy bontsa el a kórházat, égesse fel a területet és sóval hintse be. Önnek pedig súlyos milliókat ítél kártérítés gyanánt. Persze mindezek sem tudják meg nem történtté tenni az Ön végtelen nagy sérelmét."
Pontosan ezt a reakciót vártam tőled!
Egyet meg kellene tanulni végre, minden embernek egyformán drága az ideje, legyen az beteg vagy orvos!
Bár itt a bunkó módra viselkedő orvoson van a hangsúly.
A posztolónak: Lépjen túl a történteken, és könyvelje el, hogy sajnos mindenhol vannak bunkó emberek, a diploma nem biztosíték a kulturált viselkedésre, az csak a szakképzettségről ad igazolást. Bár, én az orvosi szakmát inkább hivatásnak tekintem, a posztban szereplő doktor, méltatlan a hivatására.

punka 2011.09.21. 13:53:55

Ez sajnos teljesen mindennapos történet, bár abban a pillanatban biztos bosszantó lehetett.
Mi a mesés nyugaton vártunk ennél többet, és még elégedettek is voltunk.

Mindenesetre jobbulást az édesanyának!

Májkül 2011.09.21. 13:59:24

@Kara kán: "Mennyi idióta ír ide is...
". Most már eggyel több. :)
De a szomorú az, hogy egyértelmûen lejön a hozzászólásokból, hogy vannak köztük ovosok, akik próbálják védeni a mundér nem létezô becsültetét olyan támadhatatlan érvekkel, hogy pl.: "ezt egyszerűen nem hiszem el, és kész."

füles1098 2011.09.21. 14:03:03

@VaTi:
annyi eszed csak van, a "szó szerint" úgy értendő, hogy szóban volt bunkó a doki, és nem fizikailag!
De mint látom, jót szórakoztok más bánatán, dicsérete dolog.

popocatepetl 2011.09.21. 14:10:54

Miért nem vitt magával röntgengépet?

telkoe 2011.09.21. 14:18:49

@Kara kán:
Aszpirineres recepert nem kell az orvosnal hisztizni mert recept nelkul is kiadjak, meg 25 eve bejaratott kuruzsloknak is.

superedi 2011.09.21. 14:24:57

"És vártunk. És vártunk. És még mindíg csak vártunk. Ekkor már eltelt fél óra. .....
Ismét eltelt fél óra, de még mindíg nem történt semmi."

Hm, szerintem nem fél órát vártak...:P

sárga nyúl 2011.09.21. 14:29:23

Az ilyen posztoknál nagyon tudom sajnálni az orvosokat. Hogy lehet elviselni ezt a sok egoista IQ 80-EQ 70 kombinációjú előembert?

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 14:35:38

@füles1098: "Bár az ilyen faragatlan bunkókról lepörög minden!Ő azért van ott, hogy ellássa a beérkező betegek viszgálatait, nem pedig azért hogy megalázza a betegeket!Ilyen orvosra a kutyámat sem bíznám, mert még azt is félteném tőle!"
Ezt viszont minden orvos tekintse baráti gesztusnak? Hogy gondolod? És mindez azért, mert fél órát kellett várni, várni, várni és csak várni. Ráadásul feleslegesen vette igénybe a drága időt, gépet, személyzetet.
Te sem gondolod komolyan, hogy a cseresznyefán fontosabb dolga volt a posztoló anyukájának, mint egy orvosnak a rendelőben. Biztos igaz, hogy mindenkinek drága az ideje, csak van akié saját magának drága és van akié nekünk drága.

VaTi 2011.09.21. 14:40:28

@füles1098: a "szó szerint" kifejezésnek ezt az értelmezését komolyan gondolod? Mert akkor nem az én értelmi képességeimről kellene vitáznunk.
Jah, címlap. Mentem.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.21. 14:45:39

@superedi: lényegtelen, ha időpontra ment.
ha nem, akkor sajnos több óra is elképzelhető

habár megfordult a fejemben, hogy forintosítsam mérnökóra-díj alapján (nem mert a posztoló mérnök, hanem hogy az orvosok érezzék a súlyát)

Fergio 2011.09.21. 14:48:24

@El Visco Stello:
1. Baráti gesztus???? Mégis mit vártál a fennhéjázó, arrogáns beszólásaiddal kapcsolatban????
2. El kellene már döntenetek, hogy ki van kiért... az orvos a betegért, vagy a beteg az orvosért? Hm? Szerinted?
3. Teljesen mindegy, hogy mennyi időt vesz igénybe egy vizsgálat, fél órát, vagy 3 órát. Az a dolgod, hogy a betegeket megvizsgáld, és ha tudod meggyógyítsd. Ezért lettél orvos. Ha nem tetszik, mert elveszik a drága idődet, lehet pályát módosítani.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 14:52:24

@Babette_: Azért még forintosíthatod. Lehetőleg közalkalmazott mérnököt vegyél alapul!

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 14:56:07

@Fergio: Navazze! Ha én megvizsgállak, akkor meg leszel vizsgálva alaposan:)))
Kazánfüttő vagyok, mint az közismert. Az orvosokhoz semmi közöm, akkor lássam őket, amikor a díjbeszedőt. Viszont a hülyeségnek ellensége vagyok.

füles1098 2011.09.21. 15:10:11

@El Visco Stello: Az a gyanúm kevered a fogalmakat. Nincs olyan, hogy egyik foglalkozás fontosabb mint a másik.
De, ha már itt tartunk, ha senki nem szedi le a cseresznyét, akkor nincs, és nem jut hozzá senki, pedig fontos dolog ám az is.
Szerintem maradjunk abban, általában két öltöző van a rendelőknél, így folyamatos a "beteg áramlás", a rendelő felől az öltöző ajtaja zárható, nekem te ne mond, hogy a doki nem ismeri a zárat, és nem tudja hogyan működik?!
Sajnos neki egyszerűbb volt leugatni a beteget, mint praktikusan gondolkodni.

egy maréknyi dollár 2011.09.21. 15:12:24

@SusanneF: Magam is csodálkoztam kissé.Hasi ultrahanghoz(volt benne részem párszor) elég a pólót feljebb,a nadrágot kicsit lejjebb húzni.A "felöltözés" pár másodpercet vesz igénybe.
A baleset másnapján a fejfájáson kívül semmilyen fájdalmat,rendellenességet nem észlelő páciens esetén mi indokolja a hasi ultrahang-vizsgálatot?A röntgent sem értem, hiszen fel sem merült törés gyanúja.

füles1098 2011.09.21. 15:13:44

@VaTi: Hát igen, aki képtelen az átvitt értelmezésre..............
De talán még rémlik valami, tudod, irodalom óráról, hasonlat..... stb.....?!

Fergio 2011.09.21. 15:14:48

@El Visco Stello:
óóó, akkor csak meggyőződésből védted annyira az orvosokat a hülye betegek ellen.... pl. fel akarnak öltözni a vizsgálat után... felháborító!!! :o)))

füles1098 2011.09.21. 15:23:37

@El Visco Stello: Még azért hadd kérdezzem már meg, miért is vette feleslegesen igénybe a dokit és az eszközöket?
Persze a végeredmény alapján, de a vizsgálat előtt ezt tudták?
A kritikát pedig a viselkedésere kapta és utólag, nem előre!!!
Sajnos bizony vannak bunkó dokik, ez tény, szerencsétlen posztoló belefutott egybe.

krausz2 2011.09.21. 15:57:49

Doktor Úr! Mit is mondott, mim van pókom?
Nem rákja!

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 16:33:34

@Fergio: "meggyőződésből védted annyira az orvosokat"
Erről az itteni orvosok mesélhetnének. Szinte egy sincs, akivel ne rúgtam volna össze a port. És tudod miért? Mert lekezelően, felsőbbrendűségük tudatában, és megalázóan viselkenek a betegekkel. A jelen posztban viszont két hisztérika verte ki a palávert fél óra várakozás után. Mivel véleményemet kizárólag az adott poszt determinálja, most őket tartom hülyéknek.
@füles1098: Azért, mert már akkor sem volt semmi baja, amikor elindult. Még egy kis agyrázódásra utaló jel sem volt. Ennek ellenére lelkiismeretesen megvizsgálták(képalkotással együtt) a talpától a feje búbjáig.
Az a gyanum, hogy - Isten ne adja - egyszer beteg leszel, fogsz tudni fontossági sorrendet felállítani a reklámújság terjesztő és egy orvos között.

tódór piroska 2011.09.21. 16:36:02

Képesek vagyunk az átvitt értelmezésre. Ez azt jelenti, hogy: átvitt értelemben.
A szó szerint azt jelenti: szó szerint.
Vagyis, ha azt írta a (kedves, okos, megértő, segítőkész) posztoló, hogy szó szerint kilökték, az azt jelenti, hogy kilökték a folyosóra! Nem azt mondták neki, hogy siessen, vagy gyorsan öltözzön és menjen, vagy kívül tágasabb, vagy takarodjon, vagy kuss, hanem fizikailag fogták, és kézzel-lábbal-testtel kilökték.
Ami fehér, az fehér. Ami fekete, az fekete. Ez itt egyértelmű.
És, hozzáteszem, egyértelműen valótlan állítás, hogy finom legyek,.
Nem mindegy, hogy egyházi kedves atya, vagy fegyházi nedves gatya. Nem mindegy, hogy idd ki a bilit, vagy vidd ki a bilit. Hogy a teniszpálya és a penisz tája közötti különbségről ne is beszéljek. Ha a posztoló azt írja, hogy szó szerint, az nem azt jelenti, hogy átvitt értelemben. Capisco?

tódór piroska 2011.09.21. 16:43:28

@tódór piroska:

Kettő kiegészítés:
1. fenti hozzászólásom füles kérdésére volt válasz (: Hát igen, aki képtelen az átvitt értelmezésre..............)

2. A tenisz - penisz szójátékot egy Hemingway novellából vettem át, a többi, ha úgy tetszik, saját forrás.

tódór piroska 2011.09.21. 16:55:35

@Kara kán:

" úriember voltam és vagyok"

???

füles1098 2011.09.21. 17:03:13

@El Visco Stello: Te azt hiszed, hogy erre a posztra csupa egészséges ember írogat?
"Az a gyanum, hogy - Isten ne adja - egyszer beteg leszel, fogsz tudni fontossági sorrendet felállítani a reklámújság terjesztő és egy orvos között."
Az véletlen sem jut eszedbe, hogy van tapasztalatom az orvosok viselkedéséről?
Azért mert orvos viselkedhet bunkó módra?
Pont ezért nem szabadna neki megengedni ezt a luxust, mert ő emberekkel dolgozik, a bunkóságra nem mentség a kevés fizetés, a túlterheltség, és minden átok ami az egészségügyben van.
A posztolónak múlni nem akaró fejfájása volt, ha nem emlékeznél erre, ezt sok mindenre utalhat, mi van ha valóban az esés következménye a fejfájás, ami súlyosabb sérülés tünete? Ha te lettél volna az orvos helyében elküldöd? És ha meghal az utcán? Vállalnád a felelősséget?
Itt nem a szakmák fontossága a lényeg, hanem a kölcsönös tisztelet, ez veszett el a mai egészségügyben, és a társadalomban, ezért érzi némelyik pl. doki, hogy neki mindent szabad. Ezt kellene mielőbb vissza állítani a békés egymás mellett élés érdekében.
Neked sem ártana ha legalább kicsit jóhiszeműen közelítenél embertársaidhoz.

VaTi 2011.09.21. 17:10:50

@füles1098: a posztoló ezt írta: "szó szerint kilökték a folyosóra"
Tehát: szerinted ezt téves dolog úgy értelmezni, hogy ténylegesen kilökték (ami egy fizikai cselekedetet jelent), hanem átvitten kellene értelmezni, miszerint "szavakkal kiutasították", mert szerinted a "szó szerint" kifejezés azt jelenti, hogy "szóban, szavakkal". És ha én nem így értelmezem, akkor én vagyok, aki képtelen az átvitt értelmet meglátni, képtelen vagyok a költői hasonlatot megérteni? Mert ez szerinted egy hasonlat.
Annyira cuki.
(egy javaslat: olvass utánna a "szó szerint" kifejezés jelentésének, kérdezz körbe ismerősök/barátok között erről. Aztán szégyelld magad, hogy itt most hány ember előtt csináltál nagyon butát magadból, miközben nagyon okosnak képzelted magad és ki akartál oktatni).

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 17:22:33

@füles1098: Nem küldte el senki. Alaposan megvizsgálta. A vizsgálatok végeztével siettette, mert mást is meg akart vizsgáli ilyen alaposan - Uram bocsá' le akart ülni, feküdni, dohányozni, kávét vedelni, a nővér seggét megsímogatni a ki tudja hány órája talponlevés után.

irutavé 2011.09.21. 17:26:43

Kedves poszt író! Ügyeletben 1 az az egy ügyeletes orvos van szolgálatban az említett kórházban.Amely több intenzív résszel is rendelkezik.Lehet,hogy pont ott volt dolga!A dohányzóhelyiségről annyit,Nem tudom honnan vette,de az említett intézményben csak az udvaron, a kijelölt helyen lehet,Ön sem az ultrahang,sem a sürgősségi részről nem lát oda!

füles1098 2011.09.21. 17:35:46

@VaTi: Nekem nincs miért szégyellnem magam, szerintem nézz a tükörbe.

Dr.laikus PhD 2011.09.21. 17:36:58

@füles1098:
"Nekem nincs miért szégyellnem magam..."

Szó szerint?

füles1098 2011.09.21. 17:45:32

@El Visco Stello: Tudom, hogy nem küldte el senki, én tőled kérdeztem, te azt tetted volna? Hisz szerinted a posztban 2 hisztis nőszemélyről van szó.
Szerintem meg egy orvos által megalázott emberről, akit nem elég, hogy alaposan megvárakoztattak, de még meg is szégyenítettek.
Mert az a gyanúm, hogy én sem dicsérném azt az orvost, aki szóban vagy tettlegesen (és itt ez a lényegen abszolút semmit sem változtat) neglizsében kiparancsol a folyosóra.
Ezért írtam az előzőekben, ha annyira sietett a doki, akkor bezárja az öltöző és a rendelő közti ajtót, és a probléma meg van oldva, a betegnek van elég ideje felöltözni.

füles1098 2011.09.21. 17:51:27

@Dr.laikus PhD: igen, ezt valóban szó szerint.
Abban biztos vagyok, a doki nem fogta a beteg grabancát és penderítette ki a folyosóra, de azt nagyon is eltudom képzelni, hogy durván sürgette, már csak azért is mert hasonlónak magam is fültanúja voltam.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.21. 18:00:45

@füles1098: Nem, nem küldtem volna el a vizsgálatok előtt. Az ellátás minőségének nincs köze a páciens(vagy az orvos) személyiségéhez. Itt sem volt. Tempókülönbség volt egy pörgő orvos és egy lelassult, de annál fejlettebb öntudattal rendelkező páciens között. Beláthatod, hogy az orvos napirendjéről, mozgásáról, tevékenységeiről a páciensnek csak szubjektív benyomása volt. A tárgyi tévedésekről nem is beszélve ld. dohányzó.
És, hogy a kérdésedre is válaszoljak, igen, a vizsgálat után úgy rúgtam volna ki őket, ahogy vannak. Akár pucéran is. Lehet, hogy a folyosón gyorsabban öltözködött volna. De az is lehet, hogy a bámészkodók menekülnek hanyatt-homlok.

füles1098 2011.09.21. 18:08:26

@El Visco Stello: téged valaki/kik) mélységesen megbántott/ak).

tódór piroska 2011.09.21. 18:12:54

Én Fülest nagyon szerettem... És okosabbnak ismertem...
Csak nehogy eső legyen.

Dr.laikus PhD 2011.09.21. 18:13:37

@füles1098:

A jelképben együtt van távollét és jelenlét, öröm és üröm.
- A titkos beszédnek kettős értelme van: egy világos és egy másik, amelyikben az van megmondva, hogy az értelme rejtett.

B.Pascal

füles1098 2011.09.21. 18:17:27

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, ismerem az idézetet

füles1098 2011.09.21. 18:20:31

@tódór piroska: kedves vagy, köszönöm, ma begyűjtöttem egy barátot/ellenséget........az idő majd megmutatja :)
De a közérzetemen semmit sem fog változtatni.

irutavé 2011.09.21. 18:30:46

Kérdés minden hozzászólóhoz! Ez most egy olyan fórum,hogy az adott esethez,panaszhoz szólunk hozzá,vagy a hozzászólok egymás közti vitája,ráérő emberek szórakozása,nyelvtani elemzése,egymás fik...sa acél? Bocs az utóbbiért,de ezt nem tudtam szebben megfogalmazni!

tódór piroska 2011.09.21. 18:36:07

@füles1098:
Ellenséget biztosan nem gyüjtöttél be.
Beszélgetünk, véleményt cserélünk, tanulunk egymástól, nem mindenben értünk egyet.
De ellenségek nem vagyunk.

Dr.laikus PhD 2011.09.21. 18:41:33

Rosszul összetett szavak

Széplélektan
Kutyagumióvszer
Lócitromlé
Haláltánciskola
Bányatűzevő
Havibajkeverő
Gépzongoraművész
Töltöttkáposztataposás
Anyatejszínhab
Vadregényíró
Falábszag
Zsidóvéradó
Fogkőkorzsak
Becenévházasság
Szélütésvédő
Ruhafogaskerekű
Rosszcsontvelő
Kultúremberevő
Szeméremgyűjtemény
Szitakötöde
Vasmacskakölyök
Oroszbarátfüle
Nyomornegyedóra
Lemezjátszópajtás
Horgászbotfül
Pártiskolatej
Kőbölcsődal
Terdkalácssütő
Pókhálószoba
Kecskekörömpörkölt
Árucseregyerek
Vastüdőlövés
Slusszkulcsregény
Önéletrajzszög
Tengertáncterem
Drótostóték
Macsakajáttékkaszinó
Adókulcskeresők

Ő.I.

füles1098 2011.09.21. 18:42:55

@irutavé: Elméletileg a panaszhoz szólunk hozzá, de az esetek többségében egymás fik...sa megy. Ez még nagyon enyhe, én olvastam olyat, és attól az embertől akiről sosem gondoltam volna, majd leestem a székről.
Én ritkán szólalok meg, mert, vagy már megírták a véleményem, vagy oly mértékben elfajult a dolog, hogy nincs értelme a szót szaporítani.
De alapjában nem értem azt a mérvű rossz indulatot ami szegény posztolókat fogadja.
Az igazsághoz azt is hozzá kell tenni, akad hajmeresztő poszt.

irutavé 2011.09.21. 19:17:02

@füles1098: Köszönöm a korrekt választ! Én egy sokat szidott eü.dolgozó vagyok.Véleményem az eredeti panaszról röviden:Édesanyámat délután baleset érte,ekkor panasz mentes. Másnap reggel rosszul érezte magát.Nem várok Vele az ügyelet kezdetéig ami általában 18ó.jelent,ha nem délelőtt eljuttatom a megfelelő helyre.Lehet ez házi orvos,vagy szakrendelő baleseti sebészete,vagy sürgősségi osztály!

füles1098 2011.09.21. 19:42:15

@irutavé: Nekem is ez a véleményem, csak nem mindenkinek van ismerőse, családtagja az egészségügyben, hát azok bizony szívják.
A másik, itt is emberek dolgoznak, és bizony nagyon függ az ott dolgozók habitusától, szakmai tudásuktól az egész rendszer, mint minden területen, és ezt tudomásul kell venni.
Nekem van nagyon jó tapasztalatom és nagyon rossz is, ezért megpróbálom úgy szervezni a dolgokat, alkalmazkodni ehhez a rendszerhez, hogy minél kevesebb negatív élmény érjen.
Az is igaz, hogy már elég öreg vagyok, megtanultam túl lépni a dolgokon.
Én nem az egészségügyet és az ott dolgozókat szidom, hanem a politikusokat, azokat viszont nagyon.

shaw_nyomaiban 2011.09.21. 19:45:35

sárga nyúl 2011.09.21. 14:29:23 :

Egyetéretek!

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.21. 19:45:39

@El Visco Stello: miért? az orvos olyat fog keresni, ha szüksége lesz rá?

VaTi 2011.09.21. 19:45:55

@füles1098: "Abban biztos vagyok, a doki nem fogta a beteg grabancát és penderítette ki a folyosóra" Pedig a posztoló ezt írta. A "szó szerint kilökték a folyosóra" ugyanis ezt jelenti. Nem átvitten, nem költőien. Lehet, hogy rosszuk fogalmazott, lehet, hogy felindultságában khh... a valóságban megtörténtnél erősebben fejezte ki magát, de ezt írta. Ő maga.
Ezen kívül nem tudom, mi a para a történetben. Kivizsgálták, lelkiismeretesen, mindent megtettek, elővigyázatosságból vizsgálatokat végeztek. Be kell látnunk, hogy az 1*20 perc és az 1*60 perc sajnos jelenleg nem számít hosszú várakozásnak. pláne akkor nem, ha feltételezzük, hogy az orvos nem egész nap kizárólag ezen hölgy megjelenésére várt. Előtte is dolga volt, azért kellett rá várni, utánna is dolga volt, azért sietett. Az, h a posztoló ezt hogyan élte meg (uram bocsá nem ő volt-e annyira hisztis pcsa, amennyire a posztból lejön), az egy baromi szubjektív dolog. Lehet, hogy az orvos a sminkelő maminak annyit mondott, hogy "hölgyem, kérem igyekezzék, mert még sok beteg vár rám", ő meg előadja a hattyú halálát a szó szerinti kidobásról. Ez ényleg szubjektív, h ki hogyan éli meg, DE! a posztoló hangneme nem ad okot, hogy bízzam a reális helyzetleírásában, mert ekkora primadonnáskodást előadni túlzás. Így aztán már bocsánat, de nem, nem hiszem, hogy az anyukáját "szó szerint kilökték a folyosóra". A "szó szerint" kifejezésnek pedig NINCS átvitt meg költői meg akármilyen jelentése. Azt jelenti amit.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.21. 19:46:45

@egy maréknyi dollár: fentről le kell vetkőzni, és kigombolni a nadrágot.

rikitiki 2011.09.21. 19:53:36

Érdekes poszt. Én csak két dolgot teszek hozzá. Először is, ez rettenetes ami történt, értelmezni is nehéz hogy ilyesmik megtörténhetnek, aludnom is kell rá egy nagyot, szerencsére mindenki túlélte.

Az is igaz, hogy durvább dolgok is megesnek a magyar egészségügyben, például létezik olyan rendelő, ahol az orvos (rendelési időben!!) nevetgél!

Rémisztő.

Borzasztó.

Kitartást az egészségüggyel találkozóknak, orvosnak, ápolónak, betegnek egyaránt. Egyszer talán még megélhetem én is, hogy az ilyen (horrorfilmbe illő) történetek ismeretlenek lesznek.
De akár többször is szívesen megélném :)

irutavé 2011.09.21. 20:02:01

@füles1098: Félre értettél! Én is várakoztam sürgősségi osztályon, ügyeletben 3órát hozzátartozómmal,várni kellett pl.a labor eredményre s.t.b. De volt olyan is,saját betegségem idején, hogy tudták rólam eü. dolgozó vagyok, a rendelés végén, utolsónak hívtak be vizsgálatra!Van egy fontossági sorrend,amit az orvosok próbálnak felállítani.de sajnos az ember nem olyan mint pl.egy autó, szétkapom és megnézem mi van belül?! A másik,beteg és eü.dolgozó viszonya egymáshoz:Egy szólásmondás:Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten!Magán vélemény:Mindkét fél ember,tele problémákkal...TOLARENCIA!! Mindkét féltől!

füles1098 2011.09.21. 20:07:27

@VaTi: ezzel azt mondod, lelkileg készüljek fel, mert nagy esély van arra, hogy engem is kipenderítenek a vetkőzőből egy szál bugyiban? Mert ugyan már, még csak 51 éves vagyok, de nem olyan régen szembesültem azzal a ténnyel, hogy bizony sokat romlott a mozgásom a minden napi torna ellenére. Magyarul lassabb lettem, és nem tudok majd az orvos elvárásának megfelelően gyorsan öltözni.
Szerinted rendjén van ez?
Ja igen, még csak nem is használok sminket már évtizedek óta, teljesen leszoktam róla.

füles1098 2011.09.21. 20:10:33

@irutavé: Ha olvastad az előző kommentemet, a kölcsönös tisztelet hiányáról beszéltem. Szerintem ebben benne van a tolerancia is.

füles1098 2011.09.21. 20:14:00

@VaTi: Még annyit, a súlyom sem akadályoz a mozgásban, mert 57 kg-val még nem vagyok túl súlyos.

Braincelle 2011.09.21. 20:40:53

Szerintem induljunk ki abból, hogy alapesetben nem tolerálható az, ha egy orvos úgy kommunikál, hogy a beteg úgy éli meg, hogy "kidobták" a rendelőből.

Ebből némi eltérés van mindkét irányba, lehetett a beteg nagyon lassú vagy körülményes, lehet, hogy az orvos tényleg rettenetesen rohant, mert öt másik súlyos állapotban lévő beteg várta valahol. Lehet, hogy egyszer normális hangon megkérte, és amikor erre sem lett gyorsabb a készülődés, akkor tett egy ingerültebb megjegyzést is, posztírónk pedig olyan ember, aki az ilyesmit felfújja és eltúlozza. (ez nem állítás, hanem lehetőség).

Aztán elképzelhető, hogy ez az orvos simán durva volt, mindenféle előzetes igyekezet nélkül, hogy a célját (mehessen a következő beteghez) emberségesen is elérje, és lehet, hogy úgy fogalmazott, amire a fáradtság sem mentség. Ez mindenképp helytelen.

De hát sose fogjuk megtudni. Vannak az írásban mind a posztoló "drama queen" jellemvonására, mind az orvos eredendő pokrócságára utaló jelek, valójában akármelyik verzió lejátszódhatott.

VaTi 2011.09.21. 20:46:16

@füles1098: nem, nem ezt mondtam, bár azt már látom, hogy nagy kedved van elferdíteni, amit írok. Szerintem pont, hogy nem történt semmi ilyen drámai kipenderítés. Egyszerűen egy hisztis nő túllihegte. Azoknak jó ez a poszt, akik eleve orvosellenesek és nagyszerű alibit találnak az indulataik kilihegéséhez. Észre sem veszik, ugye, hogy a beteget megvizsgálták, majd különböző ellenőrző vizsgálatokat rendeltek el a biztonság kedvéért, hogy több orvos foglalkozott vele, hogy viszonylag keveset kellett várnia. Ezek nem számítanak. Találjunk egy pontot, amin lihegni lehet. Szerintem meg
a, a posztoló "kidobták a rendelőből" állítása minimum erős túlzás ebben a formában, de ha nem vagyok úrinő, akkor szimplán hazugságnak mondanám
b, te ezt ngyszerűen használod arra, hogy képzelt mártírpózban tetszelegj "kipenderítenek a vetkőzőből egy szál bugyiban". Hagyjuk már, póz. Műsorozás. Dráma.
c, a súlyod kit érdekel, már bocsánat? Mi köze a poszthoz, nekem mi közöm hozzá?
d, Amennyiben az enyémtől eltérő véleményed van, úgy az első hozzámszólásodat azzal kezded, hogy "nézd, szerintem a posztoló a "kidobták" kifejezést úgy értette, hogy "nem dobták ki, csak én fogalmazok direkt hisztérikus túlzásokkal". Ehelyett jöttél azzal, hogy nekem mennyi eszem van. Kérlek, a kölcsönös tisztelet hiányáról ma már ne tarts több előadást....
e, igen, értsd ezeket is félre, magyarázz bele, amit akarsz, sértődj meg. Nincs kedvem már uazt 100* elmondani, direktfélremagyarázásokat magyarázni és a magyar nyelv legtriviálisabb és legegyértelműbb kifejezéseit boncolgatni, mert neked félreérteni van kedved.

zagadka 2011.09.21. 20:54:18

@El Visco Stello:
"fogsz tudni fontossági sorrendet felállítani"
Aztán nehogy úgy járjunk, mint a mesebeli király a sóval.@irutavé:
"Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten!"
Ez az ostobaság gyakran elhangzik itt. Rémes. Szóval, ha veled bunkók, akkor Te is az leszel. Akkor meg is érdemled. Kifinomult, felsőbbrendű megoldás.
Újabb bizonyíték arra, hogy mindent lehet.
@Braincelle: Majdnem hibátlan válasz. Némi szerecsenmosdatás van benne, de ennyit még el lehet fogadni.
Az első bekezdés a lényeg. Minden estre jó! (kidobták=megbántották, stb)

Braincelle 2011.09.21. 20:56:30

@zagadka:
Drága zagadka, nem szerecsenmosdatás, de tartsuk fent legalább a lehetőségét annak, hogy az orvos mindent megtett a helyzet megmagyarázásért, és a beteg még mindig bent tollászkodott. Tudod, megfordulnak elég fura alakok is betegként az egészségügyi intézményekben.

zagadka 2011.09.21. 21:00:20

@Braincelle:
Itt minden lehetőséget megvizsgáltunk.
Egy opció lett mereven elutasítva: A posztoló esetleg igazat mond ...

Braincelle 2011.09.21. 21:03:09

@Braincelle:
Amúgy picit rosszul esik, amit írsz, néha tényleg azt hiszem, hogy valami szép irodában, alaposan szelektált környezetben élsz, autóval jársz dolgozni, és onnan vannak, egyébként a precizitásodat, lelkiismeretességedet dicsérő elképzeléseid, véleményeid.

Mivel nem tudjuk, mi történt, mindkét felet megilleti az ebből következő védelem, és ez nem szerecsenmosdatás, amit ha nagyon jó akarsz hozzám lenni, akkor tolerálsz. Ráadásul két fél közül csak az egyik elmondását ismerjük, innentől kezdve a másik embernek alapvető joga az, hogy fenntartsuk a lehetőségét, hogy nem úgy történtek a dolgok, mint ahogy leírták.

Braincelle 2011.09.21. 21:05:31

@zagadka:
A poszt írója a "vártunk... vártunk ..." stb résszel elég nagy öngólt lőtt magának, és a kommentelők úgy érezték, hogy aki így tud leírni fél óra várakozást, az a "szó szerint kilökték" tekintetében sem tűnik hiteles forrásnak.

Ettől még tartom, amit elsőként írtam a mostaniak közül, és nyilván azért hívtam fel a figyelmet erre a szempontra, mert legalább a felvetését magam is hiányoltam :S

füles1098 2011.09.21. 21:06:09

@VaTi: Ha én ferdítek szerinted akkor te mit csinálsz? Eleve rosszindulattal kezeled a posztolót?
idézet tőled:
"Lehet, hogy az orvos a sminkelő maminak annyit mondott"

Tulajdonképpen ennek a mondatrésznek köszönhetően osztottam meg veled a koromat, és a súlyomat, valóban nem tartozik rád, semmi közöd hozzá. De ha nem tapasztaltad még, akkor mondom, egy idős ember lassabban mozog, ha nincs ideje az orvosnak várni, akkor oldja meg másképp, de akkor sem legyen durva, ez a lényeg, és magyarázhatod tovább ahogyan akarod.

Braincelle 2011.09.21. 21:08:32

@Braincelle:
Ezért a fejtegetésért bocsánatot kérek, első indulatból írtam, de tapintatlanság volt. :(

zagadka 2011.09.21. 21:37:14

@Braincelle:
Azt hiszem, ez nekem szól. (Braincelle 2011.09.21. 21:03:09) Magadnak címezted.
Nem szívesen adok információt magamról.
Azért egyet: most a kádban ülök. :)
De van amiben igazad van, Bár az, hogy autóval járok dolgozni, talán nem luxus, kényszer.
Sajnálom, hogy rosszul esik. Téged nem akarlak bántani, ez biztos. Tkp személy szerint senkit.
De ktirikus vagyok. És gyakran szembesülök olyan véleményekkel itt - feltehetően orvosoktól - amit egész egyszerűen elfogadhatatlannak tartok. És szemmel láthatóan nem csak én.
De mintha a két kórus elkiabálna egymás mellett.
Én is megtapasztaltam, hogy milyen elegáns, önbizalom növelő itthon pálykezdő diplomásnak lenni. (Első télen tüzifáért jártam az erdőbe. Szó szerint) Megértem, amikor ezt valaki panaszolja. De ebből igazolást levezetni erre-arra? Teljes mellszélességgel? Elfogadhatatlan.
Komolyan mondom, aki tud menjen, itthon mindig elégedetlen lesz. De ezzel fenyegetőzni?! És talán egyszer a politika is észbe kap. Ha nem, megyek utánatok.

irutavé 2011.09.21. 21:51:40

@zagadka: Szituáció: Elküld a beteg melegebb éghajlatra,Elszidja a felmenőidet,mert ő siet azonnali ellátást kér mert nem ér rá!Te mosolyogva,türelmesen eltűröd ezt?! Legtöbbször ez sikerül is,de ha ez naponta 2X vagy3xfordul elő bizony mi is ingerültebbek leszünk.Az O.T.P.-ben, vagy az áruházban miért nem kiabálunk, elégedetlenkedünk hangosan,hogy nekünk fontosabb az ügyintézés mint az előttem levőnek?!TE mosolyogva,Türelmesen eltűröd, hogy emberek úgy beszéljenek veled mintha a s...ből rántottak volna ki?!Te ezt megköszönöd,és Te mosolyogsz hozzá és játszod a "hülye" gyereket?!Bocsánat, ha ezzel a válasszal megsértettelek!

zagadka 2011.09.21. 22:02:43

@irutavé: Nem sértettél meg, ha nem akartál megsérteni.
Én sajnos nem mindig tudom türtőztetni magam. Később belátom, hogy nem helyesen reagáltam
De semmikép se teszem meg normának, követendő irányelvnek.

Braincelle 2011.09.21. 22:14:42

@zagadka:
Örülök, ha nem haragszol.
Nem arra gondolok, hogy mondjuk nekem, mint pályakezdő diplomásnak mennyire nehéz, Neked meg biztos milyen könnyű (főleg mert nekem sok szempontból nagyon jó dolgom van, szerencsém volt stb.).

Csak azt szerettem volna mondani, hogy nem tudom, hogy azok az emberek, akikkel Te érintkezel, mennyire reprezentálják az összes szociális réteget. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy általában valamelyik réteg jobb vagy rosszabb, mint a másik, sőt, az szociális szférákban dolgozóknak alapvető kötelességük mindenkivel ugyanúgy bánni.

Csak például van az az ember, aki mondja mondja a magáét, Te meg, anamnézis-felvétel címen azt hallgatod, hogy és akkor húsz éve, amikor diagnosztizálták a baját, először balra fordult az utcán, aztán felment a lépcsőn, és akkor jött az adjunktus úr, jajj, hogy is hívják, nem ismeri-e, tudja... Vagy sose lesz vége, vagy egy idő után burkoltan majd nyíltan célozni kell rá, hogy ezek nem lényeges dolgok, és erre nincs idő. És hidd el, sok ember akkor is megsértődik, ha ezt a legudvariasabban teszed.

A jó anamnézis művészet, aminek a része az is, hogy ezeket a dolgokat kezelni tudja az ember, és valakit kilökni/kitolni/nyomatékkal kitessékelni a folyosóra nagyon valószínű, hogy elhibázott dolog. Csak azt szerettem volna mondani, hogy szélsőséges esetben lehet olyan helyzet, amikor kb ez az egyetlen lehetőséged. Ennek a lehetőségét fenntartani nem szerecsenmosdatás.

És ismét, továbbra is úgy gondolom, hogy ennek az orvosnak a viselkedése nagyon valószínű, hogy kifogásolható volt azon felül is, hogy fáradt és leterhelt volt. De nem biztos. Mert ugye még miután "kilökte" a betegét, a leírás szerint még próbálta neki magyarázni, hogy nagyon sok a dolga, mentegetőzött, és a "ne nyavajogjon" sem tudjuk, milyen szó volt.

zagadka 2011.09.21. 22:29:15

@Braincelle: Nem ülök elefántcsont toronyban.
Elhiszem, hogy vannak nehéz esetek.
A szerecsnmosdatást arra értettem, hogy azt a lehetőséget, hogy modortalan volt, mert csak, azt azért Te is kihagytad.
Induljunkki abből, ha valaki úgy érzi, hogy sérelem érte, akkor - mégha esetleg téved is- valami nincs rendben. És kerüljük az extrém példákat.

Braincelle 2011.09.21. 23:00:43

@zagadka:
"Aztán elképzelhető, hogy ez az orvos simán durva volt, mindenféle előzetes igyekezet nélkül, hogy a célját (mehessen a következő beteghez) emberségesen is elérje, és lehet, hogy úgy fogalmazott, amire a fáradtság sem mentség. Ez mindenképp helytelen."

Ezt a mondatot írtam. Ez számomra azt jelenti, hogy modortalan volt, mert csak, és amennyiben ez történt, az helytelen.

Braincelle 2011.09.21. 23:06:07

@zagadka:
Induljunk ki abból, hogy egy ismeretlen, névtelen ember az interneten beszámol egy beszélgetésről. Akit megvádol, nem tud róla és nem mondhatja el a véleményét. Innentől kezdve minden feltételes. Bármilyen lehetőséget végig lehet gondolni, és a feltételezett helyzetről állást foglalni, leírni a további ide kapcsolódó tapasztalatokat, gondolkodni. A "ha" mindig ott marad. Sok ember készpénznek vesz mindent, ami leírtak, és nem azért, mert különben miről beszélnénk, hanem mert nem akar árnyaltan gondolkozni. Kíváncsi vagyok, hogy ezek az emberek a való életben az ő ellenük irányuló névtelen rágalmakat hogyan veszik, illetve hányszor tapasztalták az életben, hogy valaki kissé kiszínezi a vélt sérelmeit... De pont ezt pont kifejtettem valamikor.

Abban egyetértek Veled, hogy az, ahogy a maiak hozzáálltak a poszt írójához, az mindenfajta konstruktív vitát megöl, és inkább szolgálta a saját szórakozásukat, mint azt, hogy a véleményükkel árnyalják, építsék a témát.

qbr 2011.09.21. 23:06:15

@zagadka:
"A szerecsnmosdatást arra értettem, hogy azt a lehetőséget, hogy modortalan volt, mert csak, azt azért Te is kihagytad."

Braincelle írta 20:40:53-kor:
"Aztán elképzelhető, hogy ez az orvos simán durva volt, mindenféle előzetes igyekezet nélkül, hogy a célját (mehessen a következő beteghez) emberségesen is elérje, és lehet, hogy úgy fogalmazott, amire a fáradtság sem mentség. Ez mindenképp helytelen."

Ha úgy állnék hozzád, ahogy te állsz Braincelle-hez, azt mondanám: "csúsztatsz".
De én nem így állok hozzád, hanem úgy, hogy "nem tudom eldönteni, hogy figyelmetlenül olvasol-e vagy csúsztatsz, majd a válaszodból kiderül".

Érzed a különbséget? Kb. minden egyes poszthoz az első módon állsz hozzá (feltételezed a negatív viselkedést), ahelyett, hogy feltételeznéd, hogy a poszt írója akár rosszul is interpretálhatta az eseményeket.

Irkutszk 2011.09.22. 00:27:09

@Kara kán:
- A gyógyszereket nem az orvosok találják ki, hanem a kutatók és a gyógyszergyárak fejlesztik ki.

- A tisztelt gyógynövény-ismeretednek jelezném, hogy az aszpirin a fűzfakéreg hatóanyaga, tehát azt is ihatod teaként, nem kell a tabletta. A patikába se kell menni érte, ültess fűzfát.

- Képes vagyok az átvitt értelmű gondolkodásra, ezért elérteni vélem, hogy az 'olcsó aszpirin' kifejezést minden régebbi, a betegek számára kevesebb térítési díjjal kiváltható gyógyszerre értetted, de azt azért megjegyezném, hogy ez sajnos nem minden betegségben követendő útvonal. Megértem, hogy egészségügyi problémáid vannak, cserébe annyit kérek csak, hogy fogadd el, a tudomány előre, és nem hátrafelé halad.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.22. 01:15:24

Meséljek?
Fejfájás->neurológia -> MRI.
Dg.: chronicus cerebralis hypoperfusio
Doktornő: Ilyen nincs, menjek vissza 1 hét múlva.
Mégis van, de MRI Labs hazudik, mert nekem nem az van. Menjek haza, legyek nyugodt.
Na, végül magam jöttem rá a fejfájásom okára. De elvesztegettem a buta marhája miatt fél évet. Hát, persze hogy volt az, amit az MRI laborosok beírtak abba a kibaszott zárójelentésbe.

Summa summárum: én a gépeknek (röntgennek, UH-nak stb.) jobban hiszek, mint a buta marhájának. Persze, otthon nem tarthatok ennyi gépet, de ha tarthatnék, tényleg felesleges lenne a buta marhája. Orvosképzés? Egy nagy szar.
Amúgy már ettem az orvostechnikai eszközök gyártóit, hogy ne csak koleszterin meg vércukor mérőt meg vérnyomás mérőt csináljanak otthoni használatra - a fene enné meg a pofáját azoknak is - hanem komplexebb rendszereket. Nem fogjátok elhinni, megszellőztettem az ötletem angol fórumokon is, és láss csodát: apránkint már a herkentyű nem csak kolesztreint mér, hanem egyebeket is, sőt, eljutottunk oda, hogy a Google vagy melyik ötletlopó X.Prize szerű díjat hirdetett, hogy aszonygya 1 millió dolcsi annak a markát, amelyik a Star Trekkes kvázi mindent diagnosztizáló ketyerét megcsinálja.
Csak pár olyan ember kellene még mint én, és lenne itt honderű. De nincs! Vagy lesz? Jobb híján a külföld is megteszi, ha másképp nem.
Na, meséltem eleget?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.22. 01:26:01

@Kara kán:
Jó van na, ne legyek ennyire igényes meg lelketlen. Most őszintén, ha valaki idejönne hozzám, és azt mondaná, hogy 15 perc alatt állítsak fel neki diagnózist, és mondjam meg, hogy mit kell szedni a nyavalyájára, nincs olyan csudatevő, amelyik erre képes. Még a nagy tapasztalatú is melléfoghat, vagy a háziorvosod, aki 15 éve kezel.
Megértő vagyok én, de!
Ha elmész a sztk-s barmához, és meg sem hallgat, mert siet? Akkor mi van?
Ezért mondom azt, hogy az egészségem túl értékes ahhoz, hogy teljesen az orvosra bízzam, pláne ha olyan. Olyan ez, mint a ház körüli munkák. 20 éve, ha festeni, javítani akartál, muszáj volt mesterembert hívnod, mert senkinek nem volt ütvefúrója stb. Ma elmész a Brekkencs barkácsboltba, és megveszed 3k ft-ért. Kinek a francnak van szüksége mesteremberre? Őszintén, én jó tíz éve, a gázszerelőt leszámítva, ja és a kötrlező k,ényseprőt, nem láttam emstermebert. És ez jól van így. Ne sajnálom sok fontoskodó, lehúzós disznaját. A gázos is elég sokat kér, de ott nincs mit tenni még (vö. baleseti sebész).
Ehem. Lesz itt még 1848-as forradalom, hékások!

Irkutszk 2011.09.22. 05:04:09

@Kara kán: Létezik mobil röntgen. (Sőt, mobil műtőasztal is, ha már itt tartunk.)

Tarthatnék kiselőadást a nyálmirigy folyadékszekréciójáról is, de nem hiszem, hogy értékelnéd.

Ezzel a beszélgetést, a stílus miatt, lezártnak tekintem. Barmokkal az istállóban, itt én emberekkel kívánok társalogni.

cenzorilla 2011.09.22. 06:41:22

@Kara kán:

Belenéztem a blogodba.
Ott tudsz kulturáltan beszélni.
Ha itt nem megy, az összes hozzászólásod törölni fogom még akkor is ha orvosabb vagy az orvosnál, drogszakértőbb a gyógyszerésznél!

2011.09.22. 08:49:33

@Kara kán: Nem csodálom, hogy tiszteletlen vagy, elvégre pár év önképzéssel messzebbre jutottál, mint akik az életük egynegyedét pazarolták arra, hogy kitanulják ezt a dolgot :-D

Amúgy a házi vizelet- meg vérdiagnosztikához annyit, hogy többnyire teljesen másra valók, mint a laborban végzett vizsgálatok, pl. az általad említett (differenciálatlan) koleszterin és vércukor (ez a pontatlan kifejezés konkrétan 3 vegyületet jelöl: szérum glükóz, szérum fruktózamin és hemoglobin A1c). Sajnos most nincs időm megkeresni, de egy szakmai tájékoztatóban olvastam, hogy a házi koleszterin tesztcsík tesztelése során észrevették, hogy az álló helyzetben vett vér kb. 10%-kal magasabb értékeket mutatott... :-) Tehát én inkább bíznám az életem egy labororvosra, mint arra a tesztcsíkra.

Braincelle 2011.09.22. 09:32:00

@Kara kán:
Szerinted aki értelmezi és leletezi az MR leletet, annak mi a foglalkozása? Esetleg nincs is olyan, mert az MR-gép villogó piros betűkkel rányomtatja a képek alá a diagnózist?

Braincelle 2011.09.22. 10:35:58

@Kara kán:
Mit? Azt szerettem volna sugallni, hogy az MR és egyéb képeket radiológus szakorvos leletezi, és ez cseppet sem könnyű feladat. A gép beállításai is függenek attól, hogy mik a panaszok és mire gyanakszanak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.09.22. 11:01:24

@Braincelle:
Nem kellett nekem semmit sugallnod, mert teljesen tudtam, hogy az MRI-leletet doktor írja, The Turk, ahogy az angolok mondják. Akkor meg pláne hinnie kellett volna nekije az én esztékás neurológusomnak.

Braincelle 2011.09.22. 11:07:53

@Kara kán:
A radiológus leírja, hogy mi látszik a képen, és véleményt is ír. A vélemény nem abszolút, hanem a klinikai képpel összevetve kell értékelni. Főleg ezeken a modern, részletes képalkotókon sok mindent leírnak, ami melléklelet, nem az okozza a panaszokat. Az SZTK-ban rendelő neurológus szakorvos tudja összevetni a leletet azzal, amit ő az anamnézis és a fizikális vizsgálat során tapasztalt.

Lehet, hogy ez az orvos, akiről írsz, tévedett, ezt nem tudom megítélni.

Ui.: látom, hogy nemcsak az orvosokat nevezed marhának, hanem a szerelőket is disznajnak... gratulálok.

zagadka 2011.09.22. 11:49:09

@qbr: Ha úgy gondolod, hogy bántó voltam "with Braincell" :), akkor komolyan mondom, hogy sajnálom, nem akartam és próbálok még óvatosabban fogalmazni. (Még!)
"...simán durva volt, mindenféle előzetes igyekezet nélkül, hogy a célját (mehessen a következő beteghez)" ez nem egyenlő azzal, hogy "simán durva volt, ok nélkül. Ez valóban nem barátságos feltételezés, de a teljes képbe, mint lehetőség, beletartozik. Ennek kihagyása okán írtam a szerecsenmosdatást, de azt is, hogy ez egy korekt hozzászólás.
A posztolókhoz nem én vagyok negatív, hanem a kommentelők egy bizonyos része. Ők szinte mindig. Én velük vagyok kritikus és próbálok egy másik véleményt képviselni.
Fentebb azt írtam a poszttal kapcsolatban:Ha igaz is (akár a legsötétebb verzió), akkor se jellemző. Ez talán nem olyn negatív hozzáállás.
A posztok valóság tartalma, teljessége gyakran megkérdőjelezhető. A reakciók viszont igaz vélemények lehetnek. Ha viszont a kommentelők "eüsnek" feltélezhetó tagjai valóban képviselik az eü-t, akkor azt én tragikusnak érzem.

isolde 2011.09.22. 16:31:18

@zagadka: "Ha viszont a kommentelők "eüsnek" feltélezhetó tagjai valóban képviselik az eü-t, akkor azt én tragikusnak érzem."

Nem, nem képviselik, vagy csak annyira, amennyire az itt lévő páciensek. Bármilyen internetes oldalon a kommentelők nem képviselik az érintett csoportot a valóságban. A férfiak nem olyanok, mint a szakítósblogon, az irodalmárok és a könyvolvasók sokkal értelmesebbek a konyvesblog kommentelőinél, stb. Az emberek az interneten szabadjára engedik a bennük lakozó trollt, erről szociológusok írnak könyveket. Az egészségügyben a mindennapokban többnyire nem veszekedés és sérelmek és sértések egymáshoz vagdosása zajlik, hanem általában együttműködésre törekvő betegek és együttműködésre törekvő orvosok lakják. Az együttműködés időnként valóban sérül, mindkét részről, mindkét fél követ el hibákat, de a praxisblog kommentjeihez hasonló hosszú, kiélezett viták a valóságban nem jellemzőek beteg és orvos között, legalábbis az én tapasztalataim szerint.

2011.09.22. 16:47:52

@isolde: "Bármilyen internetes oldalon a kommentelők nem képviselik az érintett csoportot a valóságban"

Ez nagyon igaz!!

zagadka 2011.09.22. 20:25:48

@isolde:
"Úriember az, aki tovább tud várni."
"...szabadjára engedik a bennük lakozó trollt..."

Melyik az igazi?

Braincelle 2011.09.22. 20:34:26

@zagadka:
Nem voltál bántó, csak hiányoltál valamit, amit én úgy éreztem, hogy leírtam. De ha ez megnyugtat, ok, legyen egy olyan lehetőség is, hogy az orvos nem azért volt bunkó mert sietett a többi beteghez és ezt nem tudta kedvesen elmondani, mert bunkó; hanem sietés nélkül is genetikusan bunkó volt. Ezt is helytelenítem, gondolhatod.

isolde 2011.09.22. 21:57:32

@zagadka: úgy érted, melyik az emberek igazi arca? :) "People are bastard coated bastards with bastard filling." www.youtube.com/watch?v=FTbgvYPVdXE

Szerintem mindenkiben van gonoszság is és a jóra törekvés is, de ez talán egy elég messzire vezető vita lenne.

zagadka 2011.09.23. 00:06:10

@isolde: Igaz. Sok múlik a környezeten, lehetőségeken.
De ennyi elég is. Szintén igaz.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása