Combnyaktörés helyett pszichés fájdalomról beszéltek az orvosok

2011.07.18. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Praxis!

 

Röviden szeretném megosztani önökkel kálváriámat. Fontolgatom, hogy pert indítok, mert az egész életem szinte összetört  és tönkre ment. 2010 májusában bekerültem a Kútvölgyi kórház. belgyógyászati osztályára, rossz vérkép miatt.A bent létem alatt egyre jobban fájt a bal forgóm. Egyszer csak már nem tudtam kijönni a mosdóból. Innen kezdve még kb. 4 napot voltam tolószékben a kórházban. Az orvosom azt mondta, hogy pszichés fájdalom, majd elmúlik.

 

 

Kerekesszékkel tudtam csak haza menni. Férjem kérdésére, hogy hogy engedhetnek haza, miközben járni nem tudok, az volt a válasz, hogy pszichés fájdalom, majd otthon elmúlik. Kérdeztük, hogy nem kellene-e egyéb vizsgálat ez ügyben, de azt mondták, hogy ez belgyógyászat, majd elmúlik a fájdalom. Én próbáltam meggyőzni magamat, hogy tényleg így lesz és a fájdalmaim megszűnnek majd idővel, de sajnos másként alakult.


Otthon voltam kb 10 napot, mozgásképtelen állapotban, magamon kívül a fájdalomtól. A férjem gondozott. kb., 10 nap után kihívtuk a háziorvost, aki azonnal megállapította a combnyaktörést. Rögtön megműtöttek a Szent János kórházban. Szilánkos, összecsúszott, nem friss törés lett megállapítva. Ezt követően 1 hónap rehabilitáció következett, szintén a János kórházban.


Járni csak sántikálva tudtam, lábam akkor 1,5 cm-rel lett rövidebb.Mivel fájdalmaim mégsem múltak, kb fél év múlva újabb műtét következett, amikor is kicserélték a csavarokat a lábamban.Most már mintegy 2-3 cm rövidülést állapítottak meg.Fájdalmaim enyhültek, de még nem múltak el. Bicegve tudok csak járni, ami valószínűleg maradandó is lesz.


Az a véleményem (és több orvos véleménye szerint is), ha időben megkapom a megfelelő ellátást, nem küldenek haza, mert a Kútvölgyi kórházban töltött időben történt a spontán combnyaktörésem, nem lenne maradandó a sérülésem, nem kellett volna 1 éven keresztül szörnyű fájdalmak között élnem, és életminőségem nem romlott volna meg.

 

Végezetül szeretném még megjegyezni, hogy rendszeres pszichiátriai és reumatológiai gondozott vagyok. Rokkantnyugdíjas II csoportú 85 % egészség károsodással.(Ez még a combnyaktörés előtti felülvizsgálat eredménye).
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.07.18. 06:22:47

Adamantiumnak igaza lesz? Itt van ez is annál a Petrássynál: orvosi-muhiba.tlap.hu/forum/elozmenyek/43651/

SusanneF 2011.07.18. 07:03:21

Az talán még nem olyan nagy baj,ha valaki 2,vagy több helyre leírja a vele történteket,és begyűjti az infókat....(?)
"spontán combnyaktörés.." ?????
Kedves Dokik,nem mondjátok,hogy ilyen létezik,ha valakinek nincs súlyos csontritkulása?
Vagy egyéb,ezzel összefüggő,súlyos betegsége,elváltozása?
Ugye,ilyen nincs?

EmpatiaTolerancia 2011.07.18. 07:22:46

@SusanneF: Nem baj, ha leírja, de kultúrált módja ennek az, ha jelzi, hogy több helyen, több szempontból próbál információhoz jutni.

De: miután a figyelmeztetés elhangzott a múltkor, a blog szerkesztője reagált is rá, így elvárható tőle az előzetes ellenőrzés. Ha ennek ellenére szándékos a megjelentetés akkor legalább neki erre utalnia kellene.

Ha pedig Adamantium eredeti felvetése igaz, akkor az régen rossz...

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.18. 07:30:33

titkos combnyaktörés? érdekes.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 07:53:53

VaTi bemásolta a linket.
Érdemes el is olvasni és az orvos-ügyvéd válaszát szintén.

Adamantium kissé túllő a célon jelen esetben. Van egy jó pár szakértő, nem kell amatőröknek écát adnia.

Ha nem kezelnék a fájdalmat pszihózisnak, talán jobb lenne.

Szomszédom combnyaktörése is erős csontritkulás miatt, de spontán volt, ha lehet így fogalmazni.
Azonnal diagnosztizálták, pedig nem esett el, nem volt kórházban. Az első amit megnézett az orvos, hogy mennyivel rövidebb a lába. Fájdalomcsillapítás, kórház, műtét. A törött oldal most jobb, mint a másik.

Desiderata 2011.07.18. 08:09:26

Jé. Adamantiumnak tényleg igaza volt. Jobbulást a poszt írójának.

killbill79 2011.07.18. 08:39:29

Ez azért szomorú, mert tipikus... Nálam pár éve állapították meg a generalizált szorongást és a pánikot. No most, mióta ez kiderült mehetek én bármivel orvoshoz, ők csak legyintenek áááá ez pánik. Laikusként azért sokszor elgondolkodtam, hogy egy középfül, vagy tüszős mandula gyulladás, hogy lehet pszichés???
Vannak jó dokik is természetesen, csak nagyon kevés. Ha bármi bajom van inkább nem eszem, de magánorvoshoz megyek. Elképesztő mennyiségű rossz tapasztalatom van, ha kórház közelébe kerülök akár csak látogatóként a gyomrom összeugrik....

cenzorilla 2011.07.18. 08:52:57

@Károgó Kritikus:

Ha van témaötleted, akkor a praxisblog@yahoo.com email-re írjál Despotának.

Mária 2011.07.18. 08:54:10

Az nem tűnt föla posztolónak, hogy a fájdalom jelentkezése ELŐTT elesett és csúnyán megütötte magát?

Részeg volt esetleg, vagy kábítószer hatása alatt állt?

A combcsont az egy k*rva vastag csont ám, nem szokott eltörni csak úgy magától.

A Praxis blog meg megérdemelné, hogy valamelyik kórház végre beperelje, plusz feljelentse a Médiahatóságnál a sorozatos hírnévrontás miatt.

Mária 2011.07.18. 08:56:54

@VaTi:

Igen, Adamantiumnak igaza lesz.

jankababa 2011.07.18. 09:00:04

A nevelőapám 20 évig járt orvoshoz erős fejfájásra panaszkodva. Mindig az volt a válasz, hogy ez pszichés fejfájás. Aztán egyszercsak összeesett az utcán, többször hányt, rosszul volt... Ezután elküldték komolyabb vizsgálatokra, 20 év után először egy CT-re. Tojás nagyságú, rosszindulatú daganat volt az agyában, amit kiműtöttek '99 márciusában. Szinte rögtön visszanőtt, májusban már temettük is... 49 éves volt. Hát erre mit mondjak?

prolee 2011.07.18. 09:04:37

Mindig csodálkozom azon, hogy a nyugati orvoslás képes szakterületekre bontott részletekben látni az embert. Ez itt a belgyógyászat, tehát ki a f@sz gondolná, hogy törése van?

Én anyámat ápolom hat éve, aki agyi infarktusok miatt járásképtelen és pelenkás, de mivel a 3. emeleten lakunk, a taxiig sem tudom elvinni, ezért szakrendelésekre is én járok gyógyszert felíratni. Olyan szakrendelésre, ahol őt meg kellene vizsgálni, nem jutunk el. (Egyszer próbálkoztam egy szakrendelői UH vizsgálatra mentővel elvinni, de a mentő nem jött, a 3 héttel előre kért határidő "elveszett".)
Amikor kórházba kerül (a kiszáradás, hasmenés, bélvérzés és gyengeség miatt általában belosztályra) csak az infúziót nyomják bele és a belgyógyászati problémájával foglalkoznak. Hiába mondom, hogy nem lát, szemészeti vizsgálat kellene az új szemüveghez, vagy nem hall fekvő helyzetben (talán a fülét kellene kimosni), nem tudnak ezzel foglalkozni.
Szegénykém ágyhoz kötve, vakon, süketen éli az életét, a TV-t sem látja, a rádiót sem hallja fekve.
Már nagyon várja a halált.
Ilyen a magyar egészségügy.
Remélem, hogy én hirtelen dobom majd fel a talpam és nem kell kapcsolatba kerülnöm a magyar egészségüggyel, elég, ha fizetem a járulékot.

prolee 2011.07.18. 09:07:39

@Mária: A nagymamám combnyaktörés után halt meg. Láttuk az esést. Jött ki a konyhába, élesen felkiáltott, majd elesett.
Az orvos elmagyarázta, hogy a súlyosan megritkult csont a test súlyától lépés közben eltört és ettől esett el a nagymamám. Előbb törés, utána esés.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 09:09:43

@jankababa:

Ha ez ennyire hamar kiújult, akkor ez csak a véletlenek összjátéka.

Nem csak CT vizsgálattal állapítható meg az agydaganat.

Sajnálom a nevelőapád. részvétem

Mária 2011.07.18. 09:10:29

@Dr.laikus PhD:

Fordítva ülsz a lovon. Amit te ezen a blogon csinálsz, az nem okos hozzászólás, hanem okoskodás.

A lelki betegség szerintem az egyetlen valós motívum a posztban, minden más csak egy pszichésen komoly mértékben károsodott ember fantáziálgatása.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 09:11:00

Hennyehinnyehunnya! Az átlóját!
Itten bizonyosan vírusos combnyaktörésről beszélhetünk.
Aszongya az orvos a páciensnek:
-Az ön betegsége csak a fejében létezik.
-Azt akarja mondani, hogy csak beképzelem magamnak?
-Dehogy. Egy agydaganatot nem lehet beképzelni.

Mária 2011.07.18. 09:13:28

@prolee:

Sajnálom a nagymamádat. Az ő esetében viszont egyértelmű volt az elesés és a törés közötti összefüggés. Sajnos az idős emberek NAGYON kell, hogy vigyázzanak magukra, mert a combnyaktörés végzetes lehet a számukra.

*

A posztban viszont semmi nem szól semmiféle elesésről, sőt, még csak ütésről, vagy hirtelen fellépő éles fájdalomról sem.

Mária 2011.07.18. 09:17:15

@prolee:

Bocs, ez lemaradt: igen, sajnos a klimax maga után vonja a csontritkulást is. De lehet, hogy valamit félreértettetek az orvos magyarázatában.

A nagyon súlyos csontritkulásban szenvedő nők általában tudnak a bajukról, mert durva előjelei vannak, és nem egy combnyaktörés formájában robban a bomba.

prolee 2011.07.18. 09:20:49

@Mária: Ha a beteg a töréskor nem áll, vagy áll, de támaszkodik éppen, akkor nem feltétlenül esik el. Ha hiszed, ha nem, ágyban fekve is eltörhet a csont. Akkor nincs esés, csak fájdalom van, nem tud mozogni.
Te miért nem hiszed el, hogy a postolónak valóban combnyaktörése volt? A leírás szerint ezt megállapították és a János kórházban kezelték. Ha valami nem tipikus, az nem lehet igaz?

Apám Parkinson-kórban halt meg és soha nem remegett a keze, még akkor sem, amikor már nem talált bele a kanállal a szájába. Pedig ennél a betegségnél is tipikus a kézremegés. Állítólag.

prolee 2011.07.18. 09:22:25

@Mária: Mit értettünk félre? Rokonom az orvos, sokat beszélgettünk erről, meg az egyéb bajairól.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 09:24:41

@Mária:

Nincsenek durva előjelei. Előjelei sincsenek.
Mikor fáj már régen rossz.

prolee 2011.07.18. 09:25:42

@Mária: S még valami. A nagymamám 93 éves volt és semmiféle bajáról nem tudott, mert sosem volt orvosnál (bábánál szült otthon két fiút), élete első és utolsó kórházi tartózkodása során azon csodálkoztak, hogy nem tudja bevenni a pirulát, mert olyat ő még sosem nyelt le.

cenzorilla 2011.07.18. 09:30:41

Egymással és ne egymásról beszéljetek ha kérhetem!

Mária 2011.07.18. 09:32:24

@prolee:

"Te miért nem hiszed el, hogy a postolónak valóban combnyaktörése volt?"

Azért, mert nem hirtelen jelentkezett nála a fájdalom, hanem fokozatosan.

prolee 2011.07.18. 09:34:48

@Mária: Értem. De akkor az sem igaz, hogy a Jánosban kezelték és rövidebb lett a lába?

Mária 2011.07.18. 09:35:44

Léptem innen mára, azt is bánom, hogy benéztem ide.

prolee 2011.07.18. 09:38:06

@Mária: ??? Így elég nehéz beszélgetni.....

Kopasz Szuzukis 2011.07.18. 09:38:24

@Mária: ugyebár azt akarod mindenáron bemagyarázni, hogy a combnyaktörés nem is létezett. Csak egy pszichésen súlyosan károsodott elme vetítette ki a röntgenképre a törés alakzatát. És ugyanez az elme vetítette az operáló orvosok fejébe a szilánkos törés műtéti képét. Többször is. Le kell lőni, felnégyelni, majd elégetni, hogy nyoma se maradjon! Nehogy már erkölcsi kárt okozzon a "világszínvonalú", magasan kvalifikált, mélységesen elkötelezett orvosokkal túlzsúfolt Magyar Egészségügynek!

ThufirHawat 2011.07.18. 09:39:12

@Mária: Na mostmá csak megnézem a blogod.

Mária 2011.07.18. 09:39:50

@prolee:

A poszt úgy, ahogy van, egy rendezetlen, egymással össze nem függő részletekből álló, részleteiben pedig egymásnak ellentmondó állításokat tartalmazó és önmagában is megkérdőjelezhető tartalmú fogalmazvány.

Sajnálom, hogy a blog szerkesztője minden lelki beteg kirohanást nettó készpénznek vesz, korábban szerettem a blogjait, neki pedig a tisztelője voltam.

Mária 2011.07.18. 09:41:11

@Kopasz szuzukis:

Bizonyísd be, hogy a kórházi tartózkodása idején törött el a combcsontja.

Agerinctelenkurvaanyátokat 2011.07.18. 09:48:23

@Mária: eddig a pontig egy viszonylag normális valakinek gondoltalak. De most... vagy lenyúlta valaki a nicket az eredeti gazdájától vagy inkább te szorulnál pszichiátriai kezelésre.

Amit a Kopasz szuzukisnak írtál, arról csak annyit: nem láttam a posztban, hogy a félrediagnosztizáláson túl egyéb problémája lenne a kórházzal.

zagadka 2011.07.18. 09:50:37

@Mária: Te/Ön ül(sz) fordítva a lovon. Csak elfogult, rosszindulatú hozzászólását láttam eddig.
Kb. mint egy aszisztens, akit hatalmában, munkájában megkérdőjeleznek.

Terézágyú 2011.07.18. 09:51:10

@Mária:
"A poszt úgy, ahogy van, egy rendezetlen, egymással össze nem függő részletekből álló, részleteiben pedig egymásnak ellentmondó állításokat tartalmazó és önmagában is megkérdőjelezhető tartalmú fogalmazvány."

- ... úgy megijedtem, hogy minden hajam szála az égnek állt!...

- Asszonyom, ön hazudik! A hajszálak nem képesek minden külső behatás nélkül felfelé megmerevedni! Ön hazudik, innentől nem hiszem el egyetlen szavát sem!

P75 2011.07.18. 09:52:30

@jankababa: ha a rosszindulatú daganat lett volna a fejfájás kiváltó oka, akkor nem élt volna 20 évet. Egy szerencsétlen egybeesésről lehetett szó :-(

Mit írt Adamantium, megírná valaki, nem olvasom mindennap a blogot. Köszi!!!

P75 2011.07.18. 09:56:45

@Mária: erről az az orvos jut eszembe, aki nem hitte el anyukámnak, hogy spontán PTX-et (pneumothorax - légmell) kapott. Állította, hogy anyukámat biztos hátba szúrták, ha ennyire összeesett a tüdeje.
Attól, hogy valamiről nem tudsz, az még létezhet. Egy gyenge csont eltörése nem feltétlen okoz azonnali éles fájdalmat; ahogy a törött végek irritálják a szöveteket, az viszont okozhat egyre erősödő, nem múló fájdalmat. De biztos a néni hazudik, be volt rúgva, elesett és azt sem tudja, mit beszél.

multi84 2011.07.18. 10:00:34

Máriával kár leállni vitatkozni, ezen a bloggon még olyan írás nem volt ahol elhitte volna hogy az adott ember tényleg beteg volt vagy nem ő tehetett róla hogy olyan helyzetbe került amibe.

VaTi 2011.07.18. 10:03:18

Namost az jó lesz, ha egy rakat ember elmondja, hogy a posztolónak azért van tuti igaza, mert vele is történt hasonló. Vagy nem hasonló, de történt. Vagy nem vele történt, de valakivel történt valami. Akkor én meg azt mondom, hogy velem meg csak jó történt az egészségügyben (sosem voltam magándokinál, ha nem tb-sen, és csak pozitívumok vannak), akkor ez azt jelenti, hogy az én tapasztalatom alapján a posztolónak nem lehet igaza???
Szerintem akiben itt kételyek merültek fel, az arra utalt, hogy átlagjúzer szerint egy combnyaktörésnek vannak előjelei (csontritkulás pl), van valami oka a beövetkezésnek (esés pl), és nem úgy zajlik, hogy makkegészséges csípejű néne mászkál, és egyszercsak csiribi, ott van. Előjelek és ok nélkül.

VaTi 2011.07.18. 10:05:06

@P75: praxis.blog.hu/2011/07/15/azt_hajtogatta_hogy_bepisalt
ezen poszt kommentjei között találod, nélküle nem idézném a véleményét

prolee 2011.07.18. 10:06:45

@Mária: A legtöbb post ilyen. Ritkán postolnak irodalmi Nobel-díjasok.

Az emberek a jogi problémáikat is így adják elő. Nem hazudnak, csak nem tudják, hogy mi a lényeges információ. Azért kell kérdésekkel irányítani őket, hogy a releváns tényállást meg tudjuk állapítani.

prolee 2011.07.18. 10:08:58

@Mária: Bizonyítsd be, hogy a kórházi tartózkodása után tört el a combcsontja.

Szakértő egyébként az időpontot meg tudja állapítani, azt pedig össze lehet vetni a kórháti ápolás idejével.

Mária 2011.07.18. 10:09:36

@zagadka:

"Kb. mint egy aszisztens, akit hatalmában, munkájában megkérdőjeleznek."

Csak tippelnék: te egy asszisztens vagy, akit a hatalmában és a munkájában sűrűn meg szoktak kérdőjelezni?

:)))

Terézágyú 2011.07.18. 10:10:57

@VaTi:
"Szerintem akiben itt kételyek merültek fel, az arra utalt, hogy átlagjúzer szerint egy combnyaktörésnek vannak előjelei (csontritkulás pl), van valami oka a beövetkezésnek (esés pl), és nem úgy zajlik, hogy makkegészséges csípejű néne mászkál, és egyszercsak csiribi, ott van. Előjelek és ok nélkül. "

Nem az előjel a fontos, hanem a végeredmény. Combnyaktörése volt? Igen. Észrevette ezt a legelső orvos, akinek szólt a fájdalmak miatt? Nem, hanem lerázta. Ennyi.

Mária 2011.07.18. 10:13:27

@prolee:

Ebben egyetértünk.

De mivel itt csakis és kizárólag a posztoló szubjektív élményeit, feltételezéseit és megállapításait olvashatjuk, ezért kell azt gondolnunk, hogy amit ír, az csak egy részletét fedi le a valóságnak.

Az valószínű, hogy feküdt a Kútvölgyiben a belgyógyászaton a rossz vérképe miatt.

Az bizonyításra vár, hogy a bentfekvése alatt törött el a combcsontja és nem a hazaengedése után.

prolee 2011.07.18. 10:16:33

@Mária: Az is lehet, hogy a postoló egyáltalán nem is létező személy, sehol sem feküdt, nem tört el a csontja.

Nekünk a postból kell kiindulnunk. Pl. abból, hogy nem említette, hogy tolókocsival ment be, viszont azzal jött ki.

Ez érdekes.

Terézágyú 2011.07.18. 10:17:09

@VaTi:
"Namost az jó lesz, ha egy rakat ember elmondja, hogy a posztolónak azért van tuti igaza, mert vele is történt hasonló. Vagy nem hasonló, de történt."

Igen. Ez akár szép, akár nem szép, így működik.
Mindenkivel.

Ha belegondolsz, annak nincs értelme, amikor azt mondod, hogy "engem még sosem harapott meg egy kutya sem, nem is értem, hogyan történhet ilyen, nem is hiszem el, hogy a levélíróval ez történt..."

VaTi 2011.07.18. 10:18:25

@Terézágyú: igazad van, egy szóval nem írtam, hogy a posztolónak ne lenne combnyaktörése. Arra utaltam, hogy a történet elbeszélése meglehetősen hiányos. Másrészt egy orvosnak is könnyebb úgy diagnosztizálni valamit, ha elmondják neki az előzményeket, pl egy súlyos csontritkulás (szenvedjenek csak az állatorvosok :) ) Ismétlem, nem állítom, h a posztoló ne mondana igazat, csak amit mond, az hiányos.

prolee 2011.07.18. 10:18:53

@Terézágyú: Pontosan. Ez a lényeg. Nem vizsgálták ki a panaszát, mert ha kivizsgálták volna, akkor kizárhatták volna a fizikai okot és akkor már megállapíthatták volna a pszichés okot.
Ráadásul akkor lenne bizonyítékuk arra, hogy nem volt törés a kórházban.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 10:18:57

@VaTi:

De bizony nincsen előjele.
Összeroppanhat úgy is, hogy nem csinál semmi durva mozdulatot.

A szilánkos törés lehet attól, hogy ment vele.
Én is két napig járkáltam a törött lábammal. Ez a fajta törés kevésbé fáj.

Viszont az előrehaladott csontritkulás az bitangul tud hasogatni.... Nem a csontod persze. Minden más. Izmod görcsöl, húsod tépnéd le.

Ha nem vagy túl a klimaxon, vagy éppen nem preklimaxban nyávog az ember fel sem tételezik.
Ezért lenne jó ha bele lehetne látni a beteg milyen gyógyszereket szed hiszen amiatt is lehet beteg, törhet a csontja és mellette lehet pszichiátriai gondozott is.

StormST 2011.07.18. 10:19:19

@Mária: Az én nagymamám 1,5 éve halt meg, előtte 1 év alatt mindkét lábában combnyak törése volt, pedig nem esett el egyik előtt se. Az első törése éjszaka, ágyban átfordulás közben keletkezett. Viszont rá tudott állni, ezért azt mondta a háziorvos is először, hogy csak valami becsípődés lehet. Kb. 2 hét után vittük be röntgenre, onnan már vitték is egy központi kórházba műtétre. A műtét után, mivel nem tudta terhelni annyira a műtött lábát, ezért amikor arra panaszkodott, hogy a másik lába fáj, mindenki azt hitte, hogy csak az extra terheléstől van. Mivel ekkor is tudott járni, ismét eltelt több nap, mire röntgenre került, ahol ismét törést állapítottak meg nála. 85 évesen a második műtétet is túlélte és újra meg tudott tanulni járni, sajnos egy vérrög később közbeszólt...

Neki csontritkulása volt, ez is igaz, de attól még ő is bizonyíték rá, hogy létezik spontán combnyak törés...

zagadka 2011.07.18. 10:19:31

@Mária: Nem látom, az összefüggést, csak egy 6 éves gyerek szintű visszavágást.
(Csúnya vagy!
Te vagy a csúnya!)
Milyen kényelmes: Bizonyítsa ő! Ha veszel egy tv-t, nem neked kell ám bizonygatnod.
De egy dologban egyet értünk. Miért nincs valami "hivatalos" reakció az itt elhangzottakra?

P75 2011.07.18. 10:21:34

@VaTi: köszönöm, megtaláltam, megnéztem, durva, de nem vagyok meglepve :-(

Terézágyú 2011.07.18. 10:22:13

@Mária:
"Az bizonyításra vár, hogy a bentfekvése alatt törött el a combcsontja és nem a hazaengedése után."

Egy dolog biztos: ha valóban csontritkulása van, ahogy mondjátok, akkor ez már a kórházban is megvolt...
EZT aztán tényleg ki lehetett volna vizsgálni.

prolee 2011.07.18. 10:23:56

@Dr.laikus PhD: Pl. reumatikus panaszaira biztosan kap gyógyszert ami nem biztos, hogy használ a csontok állapotának.

P75 2011.07.18. 10:25:48

@VaTi: átlagjúzer ebben az esetben (mint az adott átlagjúzer sajnos márkor is) nem véleményt formált, hanem ex cathedra kijelentést tett, ami olyan megfellebbezhetetlen, mint az, hogy a Föld korong-alakú és az emberek a szélén csücsülnek és lógatják a lábukat a semmibe. Ha nekem van egy véleményem, akkor odaírom, hogy "szerintem". Ha én valamit biztos forrásból tudok, akkor odaírom a forrást. Ha valamit saját bőrömön tapasztaltam, akkor a forrás én magam vagyok és aki ezt kétségbe vonja, az minimum egy forrást nevezzen meg, amiért lehazugdisznóz engem.
Ééérted :-)

Terézágyú 2011.07.18. 10:26:50

@prolee:
"Pl. reumatikus panaszaira biztosan kap gyógyszert ami nem biztos, hogy használ a csontok állapotának. "

Lehetséges, de ebből is az következik, és ez a lényeg, hogy a fájdalma NEM pszichés volt - ahogy a kórházban mondták.

Mária 2011.07.18. 10:31:26

@zagadka:

Ha kiposztolod egy kórház osztályának a nevét az állításaiddal kapcsolatban, akkor az állításaidat neked kell bizonyítani.

Máskülönben csúnyán ráfaraghatsz.

A poszt tartalma engem nem győz meg arról, hogy a posztoló a saját felelőssége teljes tudatában, a szükséges információk birtokában, semmit el nem hallgatva, nem szépítve, nem csúsztatva, nem módosítva írta meg a történetét.

Azt persze nem mondom, hogy HAZUDOTT, csak azt mondom, hogy amit a posztban olvashatunk, az nem felel meg a tényszerű, objektív, manipulációktól mentes valóságnak.

prolee 2011.07.18. 10:36:48

@Mária:
De hiszen ez ennek a blognak a lényege. Itt lehet panaszkodni, ha sérelem ért az egészségügyi ellátás során.

Azt majd a bíróság több éves perben, esetleg többszörös jogorvoslati eljárásban, a felek állításainak gondos vizsgálata és a szakértői vélemények értékelése alapján fogja megállapítani, hogy történt-e mulasztás a kórház részéről. Azt nem a post alapján, és nem a kommentelők fogják eldönteni.

prolee 2011.07.18. 10:41:03

@epres négercsók: Ki vigyázzon és miért vigyázzon és miért baj az, hogy fent van máshol is?

Mária 2011.07.18. 10:41:26

@prolee:

"Itt lehet panaszkodni, ha sérelem ért az egészségügyi ellátás során."

Vélt sérelemről is lehet szó, mindenféle bizonyítható alap nélkül, egybekötve a szóban forgó osztály, és az ott dolgozó szakemberek megrágalmazásával, ami büntetőjogi kategória.

2011.07.18. 10:42:12

@VaTi: Ez teljesen alapvető hozzáállás, még az én családomban is, és szerintem közvetlen kapcsolatban áll az emberek tudatlansága helyett kialakított hiedelemvilágával.

Nagyanyám későn született testvéréről azt hitték, hogy egy daganat az édesanyja hasában.

Az egyik unoka belekapott a nagyanyja szemébe, amitől annak - elmondása szerint - kettős látása lett. (Csak koponyán belüli esemény hatására.)

Ezeknek a sztoriknak a valósághoz csak annyi köze van, amennyi Tarkovsky Solarisában ( www.youtube.com/watch?v=RH5kepQz6mw#t=11m20s ) Berton elmeséléseihez. Az ember megfelelő pszichés állapotban a sötétben hajladozó bokrot is embernek nézi. Ebben semmi sértő nincs sem a posztolóra, sem a rokonaimra nézve. Egyszerűen az agy kipótolja azt a részt, amit nem tud. Egyébként éppen ez történik mindannyiunkkal, miközben a kommenteket olvassuk, a vakfoltunk helyén sem sötétet látunk. A látott valóság fiziológiásan is fantázia.

Amikor leír valaki egy történetet ide, pláne felfokozott izgalmi állapotban, vagy számára szokatlan, undorító látványú/hangú/szagú eseményeket, MINDIG ott van a sansz, hogy a történetnek több köze van az illető fantáziájához, mint a valósághoz.

Amikor ilyen történettel állunk szemben, úgy érzem, mintha régész-történészként kizárólag a Zalán futásából próbálnánk meg rekonstruálni a honfoglalás történetét.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 10:42:40

30+12

Eddig ennyiszer jelent meg a topikban a maria illetve a Mária név. Nem tűnik fel senkinek, hogy az ő hozzászólásai erről szólnak? Beszól, mindenki agyát fölb@ssz@ és onnantól csak róla van szó. Ez a célja. Teljesen mindegy, hogy a poszt miről szól, mert minden poszt Máriáról és az ő blogjáról szól.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 10:43:25

@epres négercsók:

Mit tudunk írni ami ötlet?
Jogász vagy. ami nem bizonyított az nem ügy.

Akinek a honlapján megjelent orvos is és jogász is. Ha olvasnád a válaszát nagyon korrekt. Mi nem tudunk hozzátenni semmit.

Vagy igaz és bizonyítható az eset, vagy nem.

qbr 2011.07.18. 10:43:36

@prolee:
"(Egyszer próbálkoztam egy szakrendelői UH vizsgálatra mentővel elvinni, de a mentő nem jött, a 3 héttel előre kért határidő "elveszett"

ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410003/420006/Egyeb_egeszsegugyi_szolgaltatasok20091202.html

Ez jár édesanyádnak, szerintem beszéld meg az orvossal, aki adja az UH beutalót, kérj tőle betegszállítástra is beutalót (vagy a háziorvostól kell kérned, nem tudom pontosan, de azt hiszem inkább a vizsgálatra beutaló orvos tudja ezt adni)

Borenbukk 2011.07.18. 10:43:46

@Mária: "...csak azt mondom, hogy amit a posztban olvashatunk, az nem felel meg a tényszerű, objektív, manipulációktól mentes valóságnak."

Amely meggyozodesed alapvetoen abbol taplalkozik, hogy lovesed se volt a temarol, es tokeletesen laikuskent az utes->tores lefolyast tudtad csak elkepzelni. Az informaciohianybol levezetett hatarozott velemyeny meg sosem volt idegen toled, ugye.

Terézágyú 2011.07.18. 10:43:51

@Mária:
"Vélt sérelemről is lehet szó"

Aha, ahogy a fájdalmai is csak pszichések voltak :)

Terézágyú 2011.07.18. 10:46:37

@Dr.laikus PhD:
"Vagy igaz és bizonyítható az eset, vagy nem. "

Ami igaz, az nem biztos, hogy bizonyítható is... sajnos.

Mária 2011.07.18. 10:47:57

@El Visco Stello:

Akadj le kis barátom!

Tudok linkelni 50+ olyan posztot, ahol a te hozzászólásaiddal van tele a kommentlista.

Mit fáj az neked, hogy KIVÉTELESEN van egy szabad délelőttöm, és a szilvaszedés és a vacsorafőzés között itt töltöm el az időmet?

zagadka 2011.07.18. 10:49:28

@Mária: Ha bebizonyítod, akkor is ráfaragsz. Igazságot se mondhatsz másról, ha az árthat a jó hírének.
A bajom így látatlanban az, hogy Te általában tagadsz. NEm így van, nem baj, stb. SZERINTEM olyankor is, amikor nem kéne.

2011.07.18. 10:51:04

@El Visco Stello: Nekem tökmindegy, hogy Coca-Colát kell innom egy előadáson, ahol jól érzem magam és értelmes dolgok hangzanak el. Ha az előadás trehány, akkor is a kóla lesz a legkisebb bajom.

Meg állítólag a neve a legkedvesebb szó mindenkinek. Tőled sem tagadnám meg az örömöt, ha tudnám :-)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 10:51:48

@Mária: Pedig a házias parasztasszony szerep jobban áll neked és abban biztos tehetségesebb is vagy.

Mária 2011.07.18. 10:51:56

@ReignOfdark:

Na végre egy orvos :)

Már azt hittem, szándékosan hallgatnak, amikor beindul az ereszd el a hajam :)

prolee 2011.07.18. 10:53:48

@qbr: Köszönöm, nagyon kedves vagy. Az a probléma, hogy járni jár, de nem jut. A háziorvos írta az UH beutalót, ő intézte az időpontot és ő rendelte e mentőt is.
Én kivettem egy nap szabadságot, nagy kínnal felöltöztettem anyámat, kiültettem a fotelba és ott vártunk délután kettőig a mentőre, ami egyszerűen nem jött. Kb. 300 méterre lakunk a szakrendelőtől, de nem tudok eljutni vele odáig. Két gyerekem és munkahelyem van, sorba kell ülnöm a szakrendeléseken a receptért, tortúra volt a pelenkafelírás, ezért teljes áron vettem, sorba kell állnom a patikában (sokszor vissza kell menni, mert nincs valami), kórházba menéshez, onnan jövéshez szabadságot kell kivennem. Rengeteg idő, amit tőlem (a munkámtól, a gyerekeimtől és a beteg anyámtól) vesz el az egészségügy.
Most meg már mindegy, szerintem a karácsonyt már nem töltjük együtt.

qbr 2011.07.18. 10:54:17

A poszthoz: egy belgyógyászati osztályra egy rossz vérkép miatt feküdt be egy reumatológai és pszichiátriai ellátás alatt álló beteg. Elkezdett fájni egy ízülete, és nem számolt be semmilyen olyan eseményről, ami indokolná a leírt fájdalmat (pl. elesés).
Nem hinném, hogy rutin lenne a csípőröntgen ilyen esetben, azt gondolom, hogy az orvos azt feltételezhettte, hogy egy meglévő reumatológiai fájdalmat a beteg depresszió miatt erősebben élt meg, és úgy gondolta, hogy majd otthon, ha mobilisabbá válik, bemozognak az ízületek, és az alapfájdalom enyhülésével a panaszok is enyhülnek.

(A depresszió által kiváltott fájdalmat ne fitymálja le senki, nem nyavajgásról van szó, ez egy nagyon is valós, biológiai okokra visszavezethető fájdalom, ami rengeteg embert kínoz. A Magyarországon fogyó különböző fájdalomcsillapítók bő 10-20%-át depressziós fájdalom miatt szedhetik a betegek - teljesen feleslegesen és hatástalanul, mert nekik valószínűleg antidepresszáns segítene)

tódór piroska 2011.07.18. 10:54:22

Kútvölgyi (elit kórház) = szar.
János (halálgyár) = jó.

Akkor ez most így hogy?

Mária 2011.07.18. 10:54:26

@El Visco Stello:

Fáj neked, hogy én nem panelba lakok mint te :)

Tény, hogy jól áll a kezembe a fakanáj, de a te esetedben ezt az eszközt egyetlen célra hasznájnyám és attat te jegészeny bizonyosany nem akarnyád :)

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 10:55:37

@Terézágyú:

Ebben egyet értünk, de nem attól lesz ebből vagy más történetből ügy, mert az orvos megírja a tutit.

Van egy csomó igazolható dokumentum amiből ki kell és lehet indulni.
Nem egy blogon leírt ötlet az eljárás alapja.

ritmikus csimpifon 2011.07.18. 10:55:39

Én kielentem, hogy a Praxis blogon eddig megjelent összes poszt kamu. Mer csak. Meg tele van helyesírási hibákkal. Aki nem tud helyesen írni, egyáltalán hogy mer beteg lenni? Meg mindenki csak hazudozik. Múltkor írt valaki, hogy egy karó állt ki a fejéből. Na az is hazudott. Mert olyan nincs, hogy karó áll ki valaki fejéből. Mert olyan nem lehetséges. Minden poszt csak ócska kamu. Mert én vagyok a legokosabb.

zagadka 2011.07.18. 10:58:19

Szeretném, ha bizonyíték nélkül is lenne súlya véleményemnek. Állítólag értem van. Bár sokak szeretnék elhitetni, hogy ez az igény nem jogos, kivitelezhetetlen, nincs rá pénz, 1001 éjszaka meséi.
Az alapvető kérdés ez:Ki feleljen meg kinek?

2011.07.18. 11:00:48

A sztorihoz annyit, hogy rossz vérkép mit takar? Anaemiát? Leukemiát? Thrombocytosist? A combnyaktörést a vérkép melyik része kellett volna hogy jelezze?
Ha a pert arra építenék, hogy a rossz vérkép miatt combnyaktörés következett be, nem sok jót jósolok a vállalkozásnak...

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 11:02:07

@Mária: Ne híreszteld, hogy már jártál nálam a panelben, mert még elhiszik és engem is utálni fognak!
A fakanállal kapcsolatos szexuális szokásaid meg végképp ne kürtöld szét! Bár érdekes, ez kétségtelen.

prolee 2011.07.18. 11:03:24

@ReignOfdark: Egyszerűen az agy kipótolja azt a részt, amit nem tud.

Ezt a jelenséget jól ismerem.
Amikor a tanú (szavahihető tisztes hölgy) a tárgyaláson azt vallotta, hogy a szomszéd lány délben bezárta a nyitva lévő ablakot. A lány állította, hogy délben nem volt otthon. Helyszíni szemle eredménye: a tanú onnan egyáltalán nem láthatta, hogy ki zárta be az ablakot. De mivel csak a lány lakott a lakásban, logikus volt számára, hogy csak ő zárhatta be az ablakot. (Fél évet csúszott a per és egy rakás fölösleges meghallgatás és szembesítés történt a kis "kiegészítés" miatt.)

2011.07.18. 11:04:37

@qbr: Teljesen egyetértek.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 11:05:46

@ReignOfdark:

Ereszd el a hajamat! :))

Más kórképpel már nem is lehet panaszkodni?
Pszichiátriai beteg mán csak a sötét gondolatairól beszélhet, combja nem törhet, legalább is azon az osztályon már nem?

A lényeg ami figyelmeztető. Sebészeti panaszra nem figyeltek egy belgyógyászaton, vagy akárhol...

Mária 2011.07.18. 11:06:23

@El Visco Stello:

Nálad? Soha :)

A fakanállal bonyolított aktus a számodra nem élvezet lenne, a szexet ne keverd ide, ennyire nem lehetsz análisan fixált :)

prolee 2011.07.18. 11:07:59

@ReignOfdark: A pert arra kellene építeni, hogy nem volt combnyaktörése, amikor befeküdt a kórházba, de onnan diagnosztizálatlan és ellátatlan combnyaktöréssel ment haza. Mindegy, hogy miként tört el, a lényeg az, hogy jelezte a tüneteket, de azt nem, vagy nem megfelelően vizsgálták ki.
Ezt a János kórház leleteinek felhasználásával, az időpontok visszaszámolásával lehet megalapozni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.18. 11:09:55

@El Visco Stello: Valahol olvastam, hogy a blogosok "együttműködési megállapodást kötnek".pl. én bejárogatok okoskodni a te blogodra, cserebé te is bejársz okoskodni az enyémre. Így mind a kettő blog műxik, mert a troll beszólásokra mindenki ugrik. Plusz még reklámozom a saját blogomat is. Jelzem: valahol olvastam. :))))

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 11:10:06

@Mária: Csak kibújt a szög a zsákból: fuck anal

zagadka 2011.07.18. 11:10:54

@ReignOfdark: Lényegtelen, de Tarkosky inkább Tarkovszkij.
Azért ott a pont.

tódór piroska 2011.07.18. 11:11:46

Érdemben nem lehet véleményt alkotni a részletek ismerete nélkül. Pl. mi volt az oka a rossz vérképnek? Erre nyilván a belgyógyászati kivizsgálás megadta a választ, az eredmény a zárójelentésből kiderül. Egyébként létezik ún. patológiás törés, ami azt jelenti, hogy tramua nélkül törik a csont, az ok rosszindulatú daganat osteoclastikus áttétje. Saját gyakorlatomban számos betegre emlékszem, akiknél egy váratlan törés miatt derült ki, hogy (addig panaszt nem okozó) daganatos betegségben szenved, és részletes belgyógyászati kivizsgálással tudtuk megtalálni az elsődleges daganatot, sajnos, az esetek többségében már elkésve. Szóval, ne legyen mindenki ilyen qrva okos, mert nem tudjuk, hogy valójában miről is van szó. Lehet, hogy hibáztak a Kútvölgyiben, lehet, hogy nem. A zj-en szereplő összes vizsgálati eredmény ismeretében lehetne csak eldönteni a kérdést.

Mária 2011.07.18. 11:12:00

@qbr:

"A Magyarországon fogyó különböző fájdalomcsillapítók bő 10-20%-át depressziós fájdalom miatt szedhetik a betegek"

Ezeknek a betegeknek hány százaléka tényleges drogfüggő, akik nem a szokásos drogoktól, hanem a receptre íratott gyógyszerektől függenek és képesek az orvosaikat egymás ellen is kijátszani, hogy az adaghoz hozzájussanak?

2011.07.18. 11:14:04

@Dr.laikus PhD: :-)

De lehet. Sőt, pszichiáter édesanyámmal rendszeresen beszéljük meg betegeik vérképét és laboreredményeit (tegnap du. küldte a legutóbbit). Pécsett volt a legdurvább: sürgősségiről küldtek hozzá ügyeletben egy beteget, akinek az anamnézisében soronként volt minimum két olyan betegség, amibe életerős emberek belehalnak. Erre átküldi, hogy zavart. Persze hogy zavart, hiszen éppen méreganyagok keringenek a szervezetében. Végül sikerült stabilizálni, de a végeredmény sajnos egyértelmű.

Szerintem sehogysem lehet rájönni egy vérképből, hogy valakinek combnyaktörése lehet, de ha valakinek van erre használható ötlete, attól tanulni szeretnék, akár pénzért is.

Mária 2011.07.18. 11:14:28

@El Visco Stello:

:)))

Jól van na. Ha nem kötsz belém ok nélkül, akkor én meg nem bántalak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.18. 11:14:48

@prolee: Nem bántásképp, de anyukád hasonló dolgokat veled is végig csinált zokszó nélkül. Mert neki ez természetes volt. Ha tudod,hogy karácsonyt már nem töltitek együtt, akkor használj ki minden alkalmat, mert nagyon fog hiányozni, és nagyon fogod magad szidni.

prolee 2011.07.18. 11:15:46

@qbr: "Nem hinném, hogy rutin lenne a csípőröntgen ilyen esetben, azt gondolom, hogy az orvos azt feltételezhettte, hogy egy meglévő reumatológiai fájdalmat a beteg depresszió miatt erősebben élt meg..."

Nyilván így történt. Itt éppen az a kérdés, hogy szakmailag megfelelő eljárás-e az, ha az orvos "feltételezésre" alapítja a diagnózist.

prolee 2011.07.18. 11:17:40

@batgirl: Nem igazán értem, hogy ezzel mit akarsz mondani. Nem volt zokszó részemről, hanem kifogásoltam a magyar egészségügyi rendszer hozzáállását a beteget ápoló hozzátartozókhoz.

Terézágyú 2011.07.18. 11:17:48

@tódór piroska:
"Egyébként létezik ún. patológiás törés, ami azt jelenti, hogy tramua nélkül törik a csont, az ok rosszindulatú daganat osteoclastikus áttétje. Saját gyakorlatomban számos betegre emlékszem, akiknél egy váratlan törés miatt derült ki, hogy (addig panaszt nem okozó) daganatos betegségben szenved, és részletes belgyógyászati kivizsgálással tudtuk megtalálni az elsődleges daganatot"

Hát éppen ez az, hogy - a levélíró szerint - ő jelezte a fájdalmat, erre adtak neki egy tolószéket, de nem végeztek el semmiféle plusz vizsgálatot.
Tehát panasz volt, csak vizsgálat nem.

Egyébként a levélben ez is szerepel: "Az a véleményem (és több orvos véleménye szerint is), ha időben megkapom a megfelelő ellátást, nem küldenek haza, mert a Kútvölgyi kórházban töltött időben történt a spontán combnyaktörésem, nem lenne maradandó a sérülésem"

qbr 2011.07.18. 11:19:09

@Mária:
Sehány százaléka, ezek reumatológiai ellátásban lévő betegek (sokszor valós reumatológiai betegségekkel, pl. ízületi kopásokkal), de tök feleslegesen eszik a non-szteroid gyulladáscsökkentőket, nem enyhíti eléggé a fájdalmaikat. Ez rongálja a gyomrukat, felesleges kiadás a TB-nek, és az orvosnak is sikertelenség, mert a beteg csak panaszkodik. Szóval mindenkinek rossz. Mégis így van.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.18. 11:20:26

@prolee: Nem bántani akartalak, csak felsoroltad, hogy mennyi helyen sorba álltál, rohangáltál, stb..stb.. Nem kell megsértődni, és elvágni a nyakamat :)))

zagadka 2011.07.18. 11:21:01

@tódór piroska: Nem tekinthető hibásnak az a gyakorlat, ami alapján egy (valósnak bizonyúló) probléma rejtve marad?

scopolamin 2011.07.18. 11:21:25

@prolee: Személyesen megérintett a véleményed, nagyon sajnálom. Hidd el, pontosan tudom, hogy egy járóképtelen beteg mennyi ellátástól esik el, teljesen a perifériára szorul. Itt már csak a hozzátartozók ügyeskedésén múlik, milyen ellátást kap/nem kap. Gyakran még olyanokat sem, amelyek tényleg javítanák az életminőségét: speciális kötszerek, szemüveg, magát a mozgást, fekvést elősegítő gyógyászati segédeszközök. Mi házilag próbáltunk mindenféle ülőkét, kitámasztót, járókeretet, fürdőkádba való alkalmatosságot gyártani. Fából, műanyagból, hegesztett lemezekből, textilekkel kombinálva. A mi kis betegünk cirka 100 km-t utazgatott volna minden ilyesmiért, miközben ülni sem bírt fél órát. Mégis mindenütt ragaszkodtak a személyes megjelenéshez.
Iszonyúan nehéz volt.

tódór piroska 2011.07.18. 11:22:10

Igen, én is úgy gondolom, hogy helyesebb Tarkovszkij-nak írni, bár, miután emigrált, inkább angolosan írta a nevét. A Szoláris mindenesetre még orosz film, én a hetvenes évek elején láttam és tényleg lenyűgözött a film alapgondolata. Az Andrej Rubljov azért még ennél is jobb. Elnézést az offért.

prolee 2011.07.18. 11:23:13

@batgirl: S hogy még világosabb legyen, a magyar eü. arra a vélelemre épül, hogy minden beteg a saját bajával elmegy az orvoshoz. Ebből egy sor adminisztrációs probléma is keletkezik. Egyáltalán nincs figyelemmel a rendszer arra a hozzátartozóra, aki dolgozik és beteget ápol. Pl. én nem mehetek táppénzre anyukámmal, ha belázasodik, nem kapok külön időpontot, így szabadságot kell kivennem és orvosi rendelőben üldögélnem órákat, a munkahelyem pedig zabos rám, mert akkor van fontos dolog, amikorra időpontot kaptam, s ha elkérezkedek, akkor le kell dolgoznom, akkor későn érek haza a pelenkázásra, ami miatt még éjjel komplett ágyneműmosást kell megejtenem.

qbr 2011.07.18. 11:23:23

@prolee:
Tudni kéne a részleteket nyilván, de egyáltalán nem biztos, hogy gondolnia kellett volna arra, hogy megröntgenezze a beteget. A kórháznak gazdálkodnia kell az erőforrásaival is, és a röntgen is egy (kismértékben ugyan, de azért) egészségkárosító eljárás.

scopolamin 2011.07.18. 11:23:33

És mire jó ez? Minél többen olvassák a blogot, annál olcsóbb lesz a boltban a kenyér?

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 11:23:40

@ReignOfdark:

Ez egy másik tünet. Alap probléma a vérkép, megfordult az ágyban eltört a combcsontja (nem biztos, de lehet).
Panaszkodik, nem veszik komolyan.

Ezért ne fizess nekem, de nem bonyolult a történet. Valaki nem figyelt....

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 11:23:57

Szerintem Mária nem egy valódi, hús/vér személy hanem egy a Turing-tesztre benevezett szoftverbot amelyik épp' sikeresen megy át a teszten mert elhiteti az emberekkel hogy ő is ember.

scopolamin 2011.07.18. 11:26:32

@prolee: Jaja... két napos könyörgésre szereztem valakit, aki vigyázott délelőtt a betegre, hogy elmehessek a szakorvosi javaslatért. Ott végigültem a délelőttöt, mert az ismerős! kezelőorvos azt mondta, hogy "elnézést, először a betegeket kell behívnom, maga nem beteg". Így cirka reggel fél kilenctől délig meglett egy átkozott papír, utána egy órás utazással már otthon is voltam vele. Háziorvos rendelése természetesen arra véget ért, a papír bemutatása következő napi szervezkedéssel megoldható.

prolee 2011.07.18. 11:27:18

@scopolamin: Aki nem csinálja, az nem tudja. Fel sem tudja fogni. Én egyedül vagyok erre. Munkahely-orvos-gyógyszertár-otthon között töltöm az életemet 6 éve. Olykor-olykor még jól le is basznak az eü-ben, ha valamit nem jól csinálok. :)

tódór piroska 2011.07.18. 11:27:47

@Terézágyú: @zagadka:
Ez mind igaz, de a lényeg az, hogy nincs elég infiormációnk. És ha valóban patológiás törésről van szó, amit felismertek, csak konzekvencia hiányában nem vizsgálták tovább? Persze, ez csak egy, nem is a legvalószínűbb verzió.

"Lehet, hogy hibáztak a Kútvölgyiben, lehet, hogy nem. A zj-en szereplő összes vizsgálati eredmény ismeretében lehetne csak eldönteni a kérdést." Most is így gondolom.

qbr 2011.07.18. 11:29:21

@prolee:
Nagyon nehéz helyzetben vagy, őszintén kívánok neked sok kitartást és erőt.

Létezik gyógyszer-házhozszállítás, és azt hiszem úgy van, hogy ha a háziorvossal meg tudod beszélni, hogy indokolt, akkor térítési díj mentesen kihozzák a vényköteles gyógyszereket is (nem vagyok ebben 100%-ig biztos, mindenesetre azért egy kérdést megér a háziorvos felé)

prolee 2011.07.18. 11:32:08

@qbr: Csak az a gyanús, hogy a háziorvos röntgen nélkül megállapította a törtést. Az a kérdés, hogy egyáltalán vizsgálták-e a fájdalom okát. Mert ha igen, és fizikai okot nem találtak, akkor gondos volt az eljárás. Ha egyáltalán nem, csak feltételezték, hogy pszichés ok, akkor gondatlan volt az eljárás. Szerintem. Jó lenne tudni, mi van a zárójában.

cenzorilla 2011.07.18. 11:32:26

@utcai_arcos:

Kedves Tibi!
Mikor vállaltam, hogy moderálok a veszélyt vállaltam, hogy a véleményed rólam sem lesz kedvező.

Mária véleménye a posztról olyan amilyen.
Vitatkozik vele más is és közben érvel a posztról. Csak róla nem vitatkozunk, mert törlöm, főleg ha ennyire alpári, mint a tiéd.

Gondolkozz egy kicsit, aztán várunk a poszthoz szóló véleményeddel.

prolee 2011.07.18. 11:34:18

@qbr: Csak éppen akkor kell otthon lennem, amikor hozzák. S ha a főnököm nem bírja abbahagyni az értekezletet, akkor nem érek haza. Mindenkihez nekem kell alkalmazkodnom. Miközben rajtam van a legnagyobb teher.

ThufirHawat 2011.07.18. 11:34:47

@Mária:
Jajj drágám... Most komolyan úgy gondolod, hogy angolul beszélni még nagy szám 2011-ben? Elárulom neked, hogy ez a főnököm nyelve, és néhány beosztottamé is.
Viszont a HP kurvára nem érdekel.

prolee 2011.07.18. 11:38:02

@batgirl: De hiszen nem vágtam el a gigádat! :)))))

scopolamin 2011.07.18. 11:38:51

@prolee: Iszonyú ez, de hidd el, utólag nem fogod megbánni. Írhatok este privit?

Mária 2011.07.18. 11:39:03

@neoteny:

De téged nem lehet megtéveszteni, mert te az éles eszeddel és a jéghideg logikáddal felismered a botneteket a virtuális szájbertérben :)

Milyen anyagon vagy? Jó lehet neked :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.18. 11:40:08

@prolee: Nem könnyű, az egyszer biztos.
békejob.

Terézágyú 2011.07.18. 11:42:17

@tódór piroska:
"Ez mind igaz, de a lényeg az, hogy nincs elég infiormációnk."

Nincs. És sose lesz. Még talán a bíróságnak se - ha odakerül az ügy.

De véleményünk van.

"És ha valóban patológiás törésről van szó, amit felismertek, csak konzekvencia hiányában nem vizsgálták tovább?"

??? Felismerték a törést, de nem vizsgálták???? Bezzeg tíz nap múlva egy másik orvos beutalta és megműtötték...

"Lehet, hogy hibáztak a Kútvölgyiben, lehet, hogy nem. A zj-en szereplő összes vizsgálati eredmény ismeretében lehetne csak eldönteni a kérdést." Most is így gondolom. "

Tudod mi a szomorú ebben? Hogy pl. a mávblogon beírja valaki, hogy "ez a szemét kalauz megbüntetett, mert nem volt nálam jegy, meg különben is sza*ros volt a vécé", akkor a hozzászólók 90%-a azonnal a levélírónak ad igazat, és az esetleges mávost, vagy mást, aki a 10%-ba tartozik, keményen leugatják, és semmilyen mentséget, semmilyen szabályra való hivatkozást nem fogadnak el tőlük...

Vajon miért éppen a praxisblog a kivétel az ilyen blogok sorában?

Miért van az, hogy a mávblogba hiába ír be egy kalauz, hogy ő jogosan büntetett meg egy részeget, akinek volt jegye, akkor is leugatják - ugyanakkor itt, ezen a blogon, a kalauznál sokkal műveltebb emberek simán leírják, hogy nem, nincs igaza a levél írójának (a betegnek, a kliensnek!), biztosan hazudik, biztosan zavart, biztosan kábult a gyógyszerektől, vagy ha igaz is amit írt, akkor sem ismerhetjük a teljes igazságot, ezért ne ítélkezzünk, és pláne ne vádaskodjunk, fujj stb. stb.

Pedig itt nem egy ötezer forintos büntetésről van szó, hanem emberi életekről.

prolee 2011.07.18. 11:44:18

@scopolamin: hogy lehet privit írni?

Mária 2011.07.18. 11:45:40

@cenzorilla:

Most megyek és bekapcsolom a kommentekhez az email értesítőt. A világért se szeretnék lemaradni semmilyen alpári hozzászólásról :)

scopolamin 2011.07.18. 11:48:14

@prolee: A névre kattintva, üzenetküldés. A levél az itt regisztrált postafiókba érkezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 11:52:59

@Mária:

#include "VeryBasicMedicalKnowledge.h"

while (!Banned(Maria))
if (CanBeDoubted(PraxisPost))
{
// time to display some doubt
// troll-like behavior just makes it
// more human-looking
GenerateRemark(NotCoveredOrProven(PraxisPost));
}

Ilyen egyszerű megírni a főciklusodat.

prolee 2011.07.18. 11:53:08

@Terézágyú: Gondolom azért, mert egy orvos munkája bonyolultabb összefüggések felismerésével és komolyabb döntéshozatallal jár, mint egy kalauzé. Ezért mindenki keresi számára a felmentést.
Pedig a panasz szinte sosem arra utal, hogy az orvosok mindent elkövettek és mégsem sikerült diagnosztizálni, vagy gyógyítani, hanem arra, hogy letojták a beteget.
Az más kérdés, hogy az orvosok foglalkoztatása munkaidő, ügyelet, megint munkaidő eleve olyan abszurd, hogy kódolva van a hibalehetőség. Fáradt, enervált, hálapénzre kényszerített orvostól mit lehet várni?

prolee 2011.07.18. 11:55:40

@scopolamin: OK. Akkor az emailfiókomban lesz a levél? Elolvasom.

2011.07.18. 12:06:18

@Terézágyú: Jó kis blog lenne, ha a tartalomtól függetlenül mindenkinek igazat adnánk, sőt, habzó szájjal leugatnánk mindenkit, aki alapvető összefüggésekre vagy szabályokra hivatkozik. Szerinted ez lenne a norma; de most legalább lehet tudni, hogy milyen szellemiséget hozol magaddal.

Mária 2011.07.18. 12:07:46

@neoteny:

Nem stimmel. Az én ciklusom nem ilyen.

Csodálkoznék, ha bármit is tudnál a ciklusomról ;-)

Bocs, szeretlek, de ma nem bírok magammal :)

Terézágyú 2011.07.18. 12:11:41

@ReignOfdark:
"Jó kis blog lenne, ha a tartalomtól függetlenül mindenkinek igazat adnánk, sőt, habzó szájjal leugatnánk mindenkit, aki alapvető összefüggésekre vagy szabályokra hivatkozik. Szerinted ez lenne a norma"

Én nem azt írtam, hogy ez lenne a norma.

"de most legalább lehet tudni, hogy milyen szellemiséget hozol magaddal."

1. nem hozom magammal.
2. te most megítélsz engem? :-o

De most, hogy mondod, igen, hasonlít a leugatáshoz az, amit itt egyesek művelnek...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 12:13:40

@Mária:

No jól van, ilyen humorra még Watson (en.wikipedia.org/wiki/Watson_%28computer%29) sem képes, szóval nem mentél át a Turing-teszten mert az áramköreid DNS-vezérelt phylogenetikai gyártásfolyamattal készültek, nem röntgenlitográfiával. :)

Terézágyú 2011.07.18. 12:14:27

@prolee:
"Gondolom azért, mert egy orvos munkája bonyolultabb összefüggések felismerésével és komolyabb döntéshozatallal jár, mint egy kalauzé."

Ez abszolút így van.
Nagyobb a tudása, nagyobb (legyen) a fizetése (én támogatom az emelést!) és nagyobb a felelőssége is - ugyebár.

"Pedig a panasz szinte sosem arra utal, hogy az orvosok mindent elkövettek és mégsem sikerült diagnosztizálni, vagy gyógyítani, hanem arra, hogy letojták a beteget."

Hát ez az, erről van szó...

zagadka 2011.07.18. 12:18:21

@ReignOfdark: Ez most nem nyert. Én inkább azt látom, hogy tartalomtól függetlenül nem adunk igazat.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 12:21:15

Én nem igazán értem hogy miért éppen a magyar orvosoktól várják el a szaktudást, tisztességet és emberséget amikor sem a magyar politikusoknál, sem a vallási vezetőknél, médiaszemélyiségeknél vagy a polgárok többségénél túltengenének ezek az erények.

prolee 2011.07.18. 12:25:07

@prolee: A barátnőm USA-ban jár reumatológus magánorvoshoz. Az orvos napi 6 órát rendel, melyből egy óra ebédszünet, máshol nem dolgozik, de napi egy-két órát fordít a saját képzésére.
Fenntartja a szép és felszerelt rendelőjét, a feleségét, két gyerekét, házát, nyaralóját, két autóját. Minden nyáron egy hónapra, télen síszezonban két hétre tűnik el családostól. Középpolgári színvonalon él.
Kedves, nyugodt, higgadt, pihent, jól vasalt úriember, aki nem vállalta el a barátnőm kolléganőjét (de ajánlott mást), mert nem híve a "tömegtermelésnek".

P75 2011.07.18. 12:25:44

@Mária: objektív igazság soha nem fog kiderülni, azt senki nem tudja. Mindenki a saját igazságát tudja és ezekből áll össze egy vélt valóság.
O. J. Simpsont szerinted azért mentették fel, mert ártatlan volt, vagy mert az információk alapján nem tudták bizonyítani a bűnösségét? Ettől ő ártatlan volt? Kapott büntetést?

2011.07.18. 12:29:12

@Terézágyú: Ha szerinted sem normális ez "Tudod mi a szomorú ebben? Hogy pl. a mávblogon beírja valaki, hogy "ez a szemét kalauz megbüntetett, mert nem volt nálam jegy, meg különben is sza*ros volt a vécé", akkor a hozzászólók 90%-a azonnal a levélírónak ad igazat, és az esetleges mávost, vagy mást, aki a 10%-ba tartozik, keményen leugatják, és semmilyen mentséget, semmilyen szabályra való hivatkozást nem fogadnak el tőlük..." akkor nem ítéllek el.

prolee 2011.07.18. 12:29:42

@Terézágyú: Igen. A beteg fel sem ismer egy műhibát, ha azt érzi, hogy mindent megtettek érte, akkor belenyugszik, hogy "nem olyan fejlett még az orvostudomány", ezért nem tudták őt meggyógyítani. Műhiba ügyben jelentős látencia van.
Itt szinte minden panasz az embertelen, vagy hanyag bánásmódtól szól.
Ezt pedig nem lehet mentegetni.

zagadka 2011.07.18. 12:30:44

@neoteny: Ez eü-vel szemben megfogalmazott kifogások nagy része nem orvosi ügy.
Az említettektől is elvárjuk, csak most nem ők vannak beszélőn.
Ilyen hozzászólással lehet elvinni a beszélgetés irányát az erdőbe.

prolee 2011.07.18. 12:31:17

@neoteny: Nem csak az orvosoktól várják, ez itt egy tematikus blog.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 12:41:29

@zagadka:

"Ilyen hozzászólással lehet elvinni a beszélgetés irányát az erdőbe."

Ebben igazad van, elnézést is kérek. Csak nem tudok (már) meglepődni a pácienseket ért szakmai/emberi inzultusokon, mert habár magam is megtapasztaltam őket, közelről sem csak az egészségügy területén. Attól félek hogy az eü állapota (az orvosokat is beleértve) csak egy jellemző szelete a teljes magyar valóságnak, és mint olyan, nem lesz érdemben reformálható sem pénzzel, sem szabályozással.

Nekem erős meggyőződésem hogy csak az egészségügy szolgáltatóoldali privatizációjával (a finanszírozás lehet társadalombiztosítási alapú, központi kifizetős ha a szavazópolgárok többsége azt preferálja) lehet majd megoldani ezeket a problémákat, ha egyáltalán.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 12:45:52

@neoteny:
Egy orvos félreérti tapasztalatait

2006. november 06.

Egy magyar orvos Nagy-Britanniában című írásában (október 9.) dr. Haskó László egy év tapasztalattal a háta mögött megtanít bennünket az északír egészségügyi rendszer szépségeire, pontosságára, minőség érzékenységére, hatékony gyakorlataira, a munkatársak pályázat útján kiválasztására. Úgy véli, hogy ezt a sok előnyt az országos, "nemzeti" biztosító nyújtja, amely eddig 18, most 4-re csökkenő területi biztosító egységből áll. Mindenki a biztosítónak fizeti az egészségügyi járulékot - írja dr. Haskó - és a biztosító mindent ebből fizet mindenkinek. A "biztosító" választ a jelentkező orvosok között, vesz szolgáltatást, óv a túlfogyasztástól. Szigorúan vigyáz a pénzre, de gyorsan és épeszűen modernizál, figyelembe véve a betegek érdekeit, igényeit, választásait. Az orvost kíméli, a kiszolgáló személyzet elégséges, a teljesítményt követik.

Már majdnem meggyőzött a cikk a biztosítás hallatlan előnyeiről. Akkor ráébredtem, hogy itt valami nem stimmel. Észak-Írország Nagy-Britannia része. Tagjai Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország. Mindenütt kicsit másképp szerveznek, de a lényeg azonos. A szigetországban a mindenkit kiszolgáló egészségügy nem biztosító. Nemzeti Egészségügyi Szolgálat van, területi szervezetekkel (hol Trust, hol Board a nevük). Mindenkinek jár az ellátás, aki az országban él, többnyire ingyen. (A költséges egészségturizmust nem szeretik.)

Soha senki mindezért járulékot nem fizetett, a szolgálatot közadókból fedezik. Fontos nemzeti intézmény, ezért folyamatosan javítják szervezetét, gazdálkodását, kliensekkel kapcsolatát, a szabad orvos- és kórházválasztás lehetőségét.

A Doktor úr minden híre igaz - csak az nem, hogy a sok csoda egy biztosító műve. Tévedését feltehetően az magyarázza, hogy hazai tapasztalatai alapján nem hitte el, hogy hogyan dolgozhat enynyire jól valami, ami "csak állami", sehol egy kis profit vagy borravaló.

A következtetés csak annyi, hogy a magyar (egyelőre társadalombiztosítási) rendszert is rengeteget lehetne profitorientált magánbiztosítókra szabdalás nélkül javítani, ha nem az amerikai pénz-szemléletű, hanem az angol betegközpontú ellátási módszereket igyekeznénk megtanulni.

Ferge Zsuzsa
szociológus
Forrás: Népszabadság
WebDoki
steierhoffer.blogspot.com/

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 12:54:15

@Dr.laikus PhD:

Nos Kanadában (és szerintem az UK-ban is) a vegyes modell működik: az orvosok magánvállalkozók, de a tartományi egészségbiztosítási rendszerek közhozzájárulásokból fizetik a benyújtott számlákat. Ez sem "tökéletes" rendszer (gyakran hosszú várólisták vannak rákkezelésre és időskori mozgásszervi sebészeti beavatkozásokra) de az orvosok kompetensek kellenek legyenek mert kirívó hibák esetében perelhetőek és a pácienssel való rapportjuknak ("bedside manners") is eléggé jónak kell lennie mert a páciens választhat másik háziorvost. Az pedig hogy paraszolvenciát várnának, elképzelhetetlen.

Terézágyú 2011.07.18. 12:55:45

@ReignOfdark:
Én a "leugatást" negatív értelemben írtam, magyarul elítélem.

A különbség a két blognál az, hogy ott a levélírónak igazat adó többség "ugatja le" az úgymond szakmabelieket, vagy gondolkodókat, itt viszont a levélírónak igazat NEM adó többség(?), a szakmabeliek (?) "ugatják le" magát a levélírót, illetve azokat, akik neki adnak igazat.

A többi blognál általában erény az, ami itt hiba: hogy a saját tapasztalataim miatt elfogadom a levélíró tapasztalatait.

Pl. a mávblogban elfogadják azt a közhelyet, hogy "a kalauz tahó, a vonat késik" és nem kérdőjelezik meg, ha egy levélíró ezredik alkalommal is leírja ezeket.

A praxisblogban szinte minden egyes levél arról szól, hogy az orvos rosszul/nem kezelt valakit - de ennek egészen más a fogadtatása, ez állandóan és azonnal megkérdőjeleződik...
Érdekes dolog ez.

prolee 2011.07.18. 12:56:54

@neoteny: Sajnos ebben teljesen igazad van. Nézzük meg bármely hatóság gépies, ostoba, embertelen működését. Nézzük meg, hogy egy MÁV, vagy BKV mit enged meg magának. Nézzük meg, hogy egy bank, vagy biztosító hogyan csicskáztatja és veri át az ügyfeleit. Nézzük meg, hogy az iskolában oktatás helyett, milyen szemforgatóan hazug "gyereknevelés" és feltupírozott, önigazoló adminisztráció folyik.
Sokáig tudnám sorolni a példákat.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 12:57:03

@Dr.laikus PhD:

A blogmotor benyelte a hosszú hozzászólásomat (legalább is úgy tűnik), szóval mégegyszer: én nem (feltétlenül) a (ki)fizető oldal privatizációját érzem fontosnak hanem a szolgáltatói oldalét: legyenek az orvosok magánvállalkozók, még ha az OEP-nek számláznak is.

qbr 2011.07.18. 13:13:01

@Terézágyú: "??? Felismerték a törést, de nem vizsgálták???? Bezzeg tíz nap múlva egy másik orvos beutalta és megműtötték..."
@prolee: "Csak az a gyanús, hogy a háziorvos röntgen nélkül megállapította a törtést"

Nem értek sokat a témához, de a törések az idő múlásával egyre kifejezettebbé válnak, sőt, előfordulhat, hogy egy adott törést az első napon még egy röntgen sem mutat ki, néhány nappal később pedig látszódik (ennek biológiai / fiziológiai oka van).

Mondjuk azt viszont nem értem, hogy ha egy korábban járóképes ember a fájdalomtól nem tud lábra állni, akkor miért kell 10 napot várni az orvos kihívásával? Egy nap oké, még mondjuk két nap is, no de tíz?

qbr 2011.07.18. 13:17:50

@neoteny:
Háziorvosok magánvállalkozók.
Patikusok magánvállakozók.
Sok orvost a kórházak és szakrendelők vállakozóként alkalmaznak.
Sok szakrendelő, kórház, és speciális intézmény működik (nem non-profit) kft formában.

Terézágyú 2011.07.18. 13:18:57

@qbr:

"...a törések az idő múlásával egyre kifejezettebbé válnak, sőt, előfordulhat, hogy egy adott törést az első napon még egy röntgen sem mutat ki"

Ez mentség lenne a kórházi orvos számára, ha egyáltalán megröntgenezték volna. De nem tették meg.

"Mondjuk azt viszont nem értem, hogy ha egy korábban járóképes ember a fájdalomtól nem tud lábra állni, akkor miért kell 10 napot várni az orvos kihívásával? Egy nap oké, még mondjuk két nap is, no de tíz? "

Hát mert a szájába rágták neki a kórházban, hogy ez csak pszichés, majd elmúlik.
Ha rögtön a kórházból való elbocsátáskor elment volna egy másik orvoshoz az jobb lett volna?

prolee 2011.07.18. 13:23:42

@qbr: Gondolom, azért vártak 10 napot, mert a kórházból is ÍGY engedték haza, tehát orvosember szerint ez az állapot így természetes és nem kockáztattak egy lebarmolást, hogy "ne zavarják az orvost, mert megmondták a kórházban, hogy türelemmel kell lenni és majd elmúlik".
Én is így jártam, amikor a szélütött, járásképtelen anyámat már az ötödik orvos hajtotta el a picsába, ciki volt már kihívni a hatodikat, majd ordítva feljelentéssel fenyegetőzni a mentőorvosnál, hogy vigye be a kórházba.

SusanneF 2011.07.18. 13:28:46

@El Visco Stello: Húúúúú,milyen keménynek tetszik lenni.....
Mondjuk,Marííííííja nagyon magabiztos,és eddig még -ha jól emlékszem-csak 1-2 pozitív menyilvánulása volt.....
Remélem,magával is tud ilyen kritikus lenni....!!!!!

zagadka 2011.07.18. 13:37:01

@neoteny: Az, hogy vannak inzultusok, azt még be lehetne esetenként nyelni. Azt, hogy megmagyarázzák, hogy ez nem kíván minimum egy bocsánatkérést, azt már nem.
Mit próbálják bizonygatni, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb, amikor nekem mégse tetszik.
Ha nem izlik a bableves, kit érdekel a szakács véleménye.
Erre majd lesz a válasz, hogy ez nem étterem. Szeretném tudni, hogy miért nem.
Miért zavaró a "fizetem a tb-t" szöveg. Mondjuk, ezt sejtem, csak ne szólna közben minden a pénzről.

cziczmiczpindur 2011.07.18. 13:39:01

@prolee: ha a szakrendelő tényleg csak 300 méterre van, és a megközelítés többé-kevésbé akadálymentes, kölcsönözz kerekesszéket, és azzal talán el tudod vinni a betegedet a vizsgálatra. Sajnálatos tapasztalatom szerint a társasházak kapualja, a járdaszegélyek, stb. sokszor leküzdhetetlen akadályt jelentenek...

qbr 2011.07.18. 13:39:02

@Terézágyú:
"Ez mentség lenne a kórházi orvos számára, ha egyáltalán megröntgenezték volna. De nem tették meg."

A poszt szerint a háziorvos is ránézésre diagnosztizált. De továbbra is azt mondom, hogy belgyógyászati osztályon, reumatológiai-pszichiátriai betegnél, folyamatosan erősödő fájdalom esetén, traumás eseményről való beszámoló hiányában egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy orvosi hiba nem küldeni röntgenre a beteget. Kb. végtelen számú egyéb vizsgálatot sem végzett el az orvos valószínűleg.

Ami a poszt alapkérdése pedig, hogy érdemes-e perelni ->
Előre leszögezem, hogy nem vonom kétségbe a beteg egy szavát sem, de az alábbiak akkor is nyitott kérdések, amit egy esetleges perben valószínűleg meg kell majd válaszolnia:
Mivel 10 napot várt az újabb orvos kihívásával, hogyan bizonyítja bíróság előtt, hogy a kórházban keletkezett a törés, és nem otthon, amikor hazament? Hogyan bizonyítja, hogy a kórházban nem csak pszichés fájdalmai voltak, és nem otthon esett el, vagy tett egy hirtelen mozdulatot, amitől spontán törése lett?

(A személyes véleményem pedig az, hogy ha egyszer csak mozgásképtelenné válik valaki, 10 napot akkor se várjon egy másik orvos megkeresésével, még ha maga a főfőprofesszoratyaúristen mondja, hogy ez csak pszichés.)

qbr 2011.07.18. 13:42:58

@prolee:
"Én is így jártam, amikor a szélütött, járásképtelen anyámat már az ötödik orvos hajtotta el a picsába, ciki volt már kihívni a hatodikat, majd ordítva feljelentéssel fenyegetőzni a mentőorvosnál, hogy vigye be a kórházba."

És 10 napot vártál?

prolee 2011.07.18. 13:43:52

@prolee: Ezt a történetet röviden leírom. Kutyát sétáltattunk este anyámmal, amikor menet közben megperdült, nekiesett a falnak és azt mondta, hogy rosszul van. Rám támaszkodott, majd néhány lépés után éreztem, hogy úgy tántorog, mint a részeg, alig tudtam irányban tartani. Otthon hányt, lefeküdt aludni.
Másnap nem is rosszul volt tántorogva járt, ezért elkísértük a háziorvoshoz, akinek nem volt rendelési ideje és egyébként is szabadságon volt.
A váltó-orvos közölte, hogy nem fogadja, mert nem az ő betege. Hazatántorogtunk. Délután visszatántorogtunk a helyettesítő orvoshoz, aki arra az álláspontra helyezkedett, hogy részeg, aludja ki magát. Kihívtuk az éjszakai ügyeletet, aki megállapította, hogy infliunzás és felírta a Doxiciklint. Másnap reggel eltántorogtunk az Aurórába az ideggyógyászati szakrendelőbe. Ott egy kómás orvos a vállás vonogatta és átküldte EKG-ra, ami rendben volt, onnan hazatántorogtunk. Kihívtam a mentőt, ami éjjel 10 óra körül ért ki. A mentőorvos ordított velem, hogy mit képzelek én ilyen állapotú beteghez mentőt hívni, neki sürgős betegei vannak. Megmondtam, hogy azonnal feljelentem, ha nem viszi be, mire ő, hogy én fogom kifizetni a szállítást, ha indokolatlan volt. Bevitték a Vas utcai kórházba. Onnan még éjjel az Amerikai útra, ahol megállapították, hogy a kisagy mozgásközpont infarktus miatt "elhalt". Konzervatív kezelést kapott. Újra megtanult járni, beszélni, stb. Aztán 5-6 év múlva kezdődtek a sorozatos agyi történések.
A lényeg az, hogy ha nem velem történik mindez, akkor el sem hittem volna. Amikor visszajött szabadságról a háziorvos, elmeséltük mindezt, teljesen el volt képedve, hamuszürke lett az arca.

prolee 2011.07.18. 13:46:57

@cziczmiczpindur: 3. emelet, lift nincs, ülni nem tud huzamosabb ideig. :(

Terézágyú 2011.07.18. 13:50:30

@qbr:
"A poszt szerint a háziorvos is ránézésre diagnosztizált."

De az ő diagnózisa helytálló volt. Vagy mondjam azt: lehet, hogy ő sem volt biztos a dolgában, de ő nem kockáztatott: továbbküldte szakemberhez.

"Mivel 10 napot várt az újabb orvos kihívásával, hogyan bizonyítja bíróság előtt, hogy a kórházban keletkezett a törés, és nem otthon, amikor hazament?"

A levélben az áll, hogy több orvos is elismerte, hogy a kórházban keletkezett a törés, pontosabban: 10 napnál régebbi a törés. Itt tehát az egyik orvos állítása áll szemben egy másik orvos állításával.

"(A személyes véleményem pedig az, hogy ha egyszer csak mozgásképtelenné válik valaki, 10 napot akkor se várjon egy másik orvos megkeresésével, még ha maga a főfőprofesszoratyaúristen mondja, hogy ez csak pszichés.) "

Bocs, de ezzel akkor azt mondod, hogy NEM SZABAD bízni semmilyen orvosi véleményben...

Megjegyzem: a levél szerint eleve a kórházban is töltött négy napot mozgásképtelenül... tehát a kórházi orvos négy napig mondta egy mozgásképtelen embernek, hogy ez csak pszichés...

zagadka 2011.07.18. 13:53:04

@qbr: Megint ott vagyunk, hogy soha semmi nem 100%.
De, ha később mégis csak kiderült, hogy van törés, ez nem valószínűsíti (nem bizonytékról beszélek), hogy mégis csak el kellett volna végezni - nem az összes - de legalább azt az egy vizsgálatot.
EZ a "bizonyítsa be" nagyon nem szimpatikus válasz. Nagyszerűen vissza lehet élni azzal, hogy a bizonyítási kényszer nem a szokott helyen van az eü-ben.

prolee 2011.07.18. 13:53:25

@qbr: Hogyan bizonyítja? Hát a törés állapotából. (A Jánosban volt röntgen.)Nekem az orvosszakértő színes fényképről megmondta, hogy a véraláfutás kb. hány napja keletkezett.
Ha a szakértő vissza tud számolni és meg tudja állapítani, hogy mikor keletkezett a törés, azt egybe lehet vetni a kórházi ápolás időtartamával.

VaTi 2011.07.18. 13:53:28

@qbr: @tódór piroska: @ReignOfdark: Ej-ej. Próbáltok itt korrekt válaszokat adni, orvosilag közelíteni és beszélgetni a posztról. Nem értitek, hogy a közönségnek ér kell? :)))

prolee 2011.07.18. 13:58:46

@Terézágyú: ha jól számolom, az 14 nap, szerintem egy 14 napos törésről (vagyis a beindult gyógyulási folyamatról) már meg lehet állapítani, hogy az kb. két hetes.
Ha a törés napján, vagy másnap ment volna haza, az már necces. Négy napos eltérést már biztosan meg lehet határozni.

qbr 2011.07.18. 14:00:08

@prolee: Nagyon helyesen tetted, hogy nem hagytad annyiban, újabb és újabb orvost kerestél, mert láttad, hogy nem megfelelő diagnózist adnak

prolee 2011.07.18. 14:00:52

@zagadka: De a szokott helyen van. Ha én állítom, hogy nem láttak el rendesen, azt nekem kell bizonyítani.

Irkutszk 2011.07.18. 14:01:20

@Terézágyú: Még szerencse, hogy nem járok azon a blogon, én eddig csak velem tisztességesen beszélő kalauzokkal találkoztam. De biztosan én vagyok a helikopter.

Terézágyú 2011.07.18. 14:03:38

@qbr:

De vegyük észre, hogy öt különböző orvos nem kezelte, és csak a hatodik végezte a munkáját...

Csak nekem tűnik úgy, hogy ez elég rettenetes arány?

prolee 2011.07.18. 14:05:08

@qbr: Helyes, de azért képzelheted, hogy mit össze tanácskoztunk, hogy mit tegyünk. A mentőt egyébként hazugsággal hívtam ki, azt mondtam, hogy most ájult el, hányt és nem mozog a fél oldala, nem tud beszélni.
A legjobban a Doxiciklines diagnózison akadtam ki. Komolyan, olyan volt, mint egy paródia, csak nem volt kedvünk nevetni. A laikus is látta, hogy valami központi idegrendszeri probléma van. És szeptember elején történt, nem volt influenzaszezon.

Terézágyú 2011.07.18. 14:06:07

@Irkutszk:
"Még szerencse, hogy nem járok azon a blogon, én eddig csak velem tisztességesen beszélő kalauzokkal találkoztam."

Pedig benézhetnél, hogy többen legyenek azok, akik nem csatlakoznak a "leugató" többséghez :)

prolee 2011.07.18. 14:07:49

@Terézágyú: Pontosabban a hatodik is lecseszett és csak a feljelentés ígérete miatt és hosszas veszekedés után volt hajlandó bevinni a kórházba.

qbr 2011.07.18. 14:08:30

@Terézágyú:
"Bocs, de ezzel akkor azt mondod, hogy NEM SZABAD bízni semmilyen orvosi véleményben..."

Az orvosban meg KELL bízni, az embernek más választása nem nagyon van (mondom ezt úgy, hogy nem vagyok orvos), de ugyanakkor a saját egészségéért elsősorban ő saját maga felel.
Nem tévedhetetlen az orvos sem, épp ezért fontos, hogy az ember tisztában legyen a saját problémájával, illetve legyen egy általános tudása az egészségéről.
Ha azt lehet tudni, hogy júliusban nem normális, ha a sárgabarack kilója 2.000 Ft-ba kerül a piacon, akkor azt is lehet tudni, hogy nem normális, ha már 14 napja mozgásképtelen az ember, még ha azt is mondták neki, hogy pszichés.
Elhiszem, hogy van olyan ember, aki akár egy hónapot is fekszik ágyban, ha egyszer azt mondta neki az orvos, hogy várjon, amíg jobban lesz, de itt már felvetődik az egyéni felelősség is. Nyilván nem lehet pontos határt szabni, hogy hány napig számít normálisnak a mozgásképtelenség, és mikortól kezdve nem, de 10 nap nagyon hosszú idő, belegondoltál? Képzeld el azt, hogy most lefekszel az ágyba, és jövő hét csütörtökön hívod csak ki az orvost.

qbr 2011.07.18. 14:09:26

@Terézágyú:
"De az ő diagnózisa helytálló volt. Vagy mondjam azt: lehet, hogy ő sem volt biztos a dolgában, de ő nem kockáztatott: továbbküldte szakemberhez."

Hatodévesnek volt egy nagyon jó példája erre egy korábbi posztban, mindjárt kikeresem neked.

qbr 2011.07.18. 14:14:03

@zagadka: "EZ a "bizonyítsa be" nagyon nem szimpatikus válasz."
Nézd, egy elveszített kártérítési per drága, perre biztatni valakit ugyanolyan felelőtlen dolog lehet, mint elriasztani. Csak leírtam, hogy valószínűleg ilyen kérdésekre is meg kell tudnia majd felelni. De ahogy az első hozzászólásokban leírták, egy "szakblogon" is megjelent ugyanez a poszt, ott majd adnak ilyen jellegű tanácsot.

Egyébként lehet, hogy meg tudják mondani a röntgen alapján, hogy nem 9 napos, hanem 14 napos törésről van szó, nem értek hozzá, ebben az esetben már meg is van az adekvát válasz erre a kérdésre.

qbr 2011.07.18. 14:17:15

@prolee: Fogalmam sincs arról, hgoy a röntgenképből mennyire állapítható meg a törés ideje, ha erre jár 'radiologus', majd ő mond valamit erre.
A véraláfutás viszont más: a véraláfutás színe elég alapvető fiziológia folyamatoktól függ, amelyeknek kötött sorrendje van, és bizonyos idő a lefutásuk, szóval ott nem meglepő, hogy ez megmondható.

Terézágyú 2011.07.18. 14:18:23

@prolee:
"Pontosabban a hatodik is lecseszett és csak a feljelentés ígérete miatt és hosszas veszekedés után volt hajlandó bevinni a kórházba."

A hatodiknak én már a kórházit számoltam... eltévesztettem? :)

@qbr:
"Az orvosban meg KELL bízni, az embernek más választása nem nagyon van, de ugyanakkor a saját egészségéért elsősorban ő saját maga felel.
Nem tévedhetetlen az orvos sem, épp ezért fontos, hogy az ember tisztában legyen a saját problémájával, illetve legyen egy általános tudása az egészségéről. "

Bocs, de ez fából vaskarika. Te mondtad, hogy hamarabb kellett volna másik orvost keresnie.
Bízni az orvosban azt jelenti, hogy elfogadjuk azt amit mond és tesz, és nem keresünk másik orvost.
Ebből következően másik orvos keresése azt jelenti, hogy az előzőben nem bízunk meg. És mivel te is hangsúlyozod, hogy már korábban kellett volna másik orvost keresni...

Talán arra célzol, hogy ÁLTALÁBAN az orvosokban meg kell bíznunk, csak az egyes orvosokban nem?

A világ 2011.07.18. 14:20:41

@Mária: "Amit te ezen a blogon csinálsz, az nem okos hozzászólás, hanem okoskodás."

Amit te az összes blogon csinálsz, az nem okos hozzászólás, hanem okoskodás. Bagoly mondja verébnek... :D

prolee 2011.07.18. 14:25:51

@qbr:
Orrcsonttörés idejének megállapításáról van tapasztalatom. A kaluszosodás mértékét veszi alapul, a regeneráció folyamata alapján számol a szakértő.

qbr 2011.07.18. 14:28:02

@Terézágyú: Nem, nem csak neked. Ez egy borzasztó arány

prolee 2011.07.18. 14:30:40

@Terézágyú: Igenis eltévesztetted a számolást, mert az EKG-t is orvos csinálta. Alig bírtuk lefektetni anyát (ketten az orvossal) arra a padra, amin az EKG-t csinálták, mert a másik oldalon mindig le akart esni a koordinálatlan mozgása miatt.

zagadka 2011.07.18. 14:32:52

@qbr: Én csak arra utalok, hogy mivel ritkán egyértelmű a helyzet, nehéz a bizonyítás. Annál a hátrány, akinél a bizonyítási kényszer.
Ha veszel egy tv-t, akkor hiba esetén a gyártó, kereskedő kell, hogy bizonyítson. Ez általában lehetetlen, ezért helytáll.

Terézágyú 2011.07.18. 14:33:20

@prolee:
"eltévesztetted a számolást, mert az EKG-t is orvos csinálta."

Valóban, azt nem számoltam bele...

qbr 2011.07.18. 14:38:10

@Terézágyú:
"Talán arra célzol, hogy ÁLTALÁBAN az orvosokban meg kell bíznunk, csak az egyes orvosokban nem?"

Nincs erre egzakt válasz, az embernek kell, hgoy legyen egy alapfokú egészségismerete, egészségtudása. A legtöbb betegségnél alapvetően a tüneteket a beteg érzi, tehát a közvetlen információ nála van. Nyilván nem arra van szükség, hogy mindent jobban tudjon az ember az orvosánál, de azért az kell, hogy értse, hogy miről van szó.

Hülye példa tudom, de megbízok a bolti pénztárosban is, hogy jól ad vissza, de nem számolatlanul rakom el a pénzt, hanem legalább rápillantok. Nem azért, mert azt gondolom, hogy be akar csapni, vagy mert nem tud számolni, hanem mert tévedhet, és mivel az én pénzemről van szó, ami elsősorban nekem fontos.

zagadka 2011.07.18. 14:39:00

@prolee:"De a szokott helyen van. Ha én állítom, hogy nem láttak el rendesen, azt nekem kell bizonyítani."
Lásd a választ qbr-nek. Szerintem, pont nem a szokott helyen van.
Ebben a kérdésben nincs abszolút igazság. Az erőviszonyok döntik el, hogy mi lesz a játékszabály. Akinek bizonygatnia kell az igazát, az biztos, hogy hátrányban van.
Ahol a kegyeimet keresik, ott bizonyítanak, ahol nem, ott bizonyítsak én.
Ez kb mindent el is árul.

Terézágyú 2011.07.18. 14:46:52

@qbr:
"Hülye példa tudom, de megbízok a bolti pénztárosban is, hogy jól ad vissza, de nem számolatlanul rakom el a pénzt, hanem legalább rápillantok. "

Igen, ez rossz példa, mert számolni elvileg ugyanannyira tudsz, ahogy a pénztáros... ugyanannyi ideig tanultátok mindketten az összeadást meg a kivonást...

Azonkívül a pénztárosnak egy pillanat áll a rendelkezésére, hogy tévedjen, elszámoljon valamit - az orvosnak viszont négy teljes napja volt, hogy azt mondja: "Hmmm.. még mindig ennyire fáj, na jó, csinálunk még egy vizsgálatot, csak hogy biztosak legyünk a dolgunkban..."
De nem, az orvos hazaküldte a lábon bejött betegét - kerekesszékben.
És akkor mi most azon vitázunk, hogy mikor kellett volna másik orvoshoz fordulni a betegnek... nem tíz nap után, hanem már kettő? esetleg már a kórházban is másikat kellett volna kérnie, és nem fogadni el, hogy "hamarosan elmúlik"???...

zagadka 2011.07.18. 14:53:28

@qbr: "Nincs erre egzakt válasz..."
Amit írtál igaz, elméletben jó. Gyakorlatban használhatatlan. Mivel a másik poszton vért izzadva, mindenáron bizonygatták, hogy nincs 100%, akkor MINDEN diagnózist, véleményt bizalmatlanul kellene fogadni.
Mivel én egy kekec ember vagyok, ezért megkérdezem: Ilyenkor hol az az érv, hogy 6+sok évet tanultam, értékes tudásom van...
Én szeretnék bízni, de amikor arról van szó, hogy ez biztos, netán felelősség, akkor rögtön felültközünk a korlátokon. És igaz valami, meg akár az ellenkezője is.
Vannak, amikor nem illik találgatni. Pl egy amputáció.

qbr 2011.07.18. 15:03:11

@Terézágyú:
"De nem, az orvos hazaküldte a lábon bejött betegét - kerekesszékben."

Hm. Ezt akartam is írni, hogy ezt nem pontosan értem. Kerekesszék nem lesz csak úgy, azt valakinek fel kell írnia, márpedig igen csak indokoltan, mert a gyógyászati segédeszközök kapcsán az OEP elég vérengző (nagy botrányok voltak pár éve), és az 1000%-ig biztos, hogy egy belgyógyász azért nem ír fel kerekesszéket, mert azt gondolja, hogy a betegnek pszichésen fáj a csípője.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 15:06:33

@zagadka:

Nincs 100%. Ezt el kell fogadnod.

Mondok én más példát, hisz pont Te vagy az aki teljes körű vizsgálatot szeretnél egy sima orrvérzésnél is. CT, MR és minden ami létezik.

Az, hogy minimális biológiai ismereted van, többek közt azt is jelenti, hogy a tested jelzéseit megtanultad értelmezni.
a az orrod vérzik, nem fogod azt hinni, hogy agyvérzésed van.

Igenis, ha a hozzátartozóm, vagy én magam el is hiszem, hogy pszichésen érzek hatalmas fájdalmat és nem tudok mozogni, kis gondolkodás után mégis keresek valakit aki megnéz és tényleg nem várok 10 napot, pszichésen kerekes székben... Kivéve, ha már máskor fordult elő velem, hogy valamiért nem tudtam használni a testem pszichésen (mert létezik ilyen). Ha az utóbbi akkor szerinted ki követett el műhibát?
Ha az előbbi akkor ki az aki a saját testéért felelős?

Emberek vagyunk betegek és emberek az orvosok is. Amikor itt valaki teljes mellszélességgel kiáll a szakma mellett eleve abból indul ki, hogy SZÁNDÉKOSAN SENKI AKI ORVOS NEM ÁRT!
Erre esküdött, ezért ment orvosnak, mert segíteni akar.

A többit már kitárgyaltad rikitiki-vel a másik oldalon, habár ott sem fogadtad el, mert ugyan kockázatközösség van és felülről zárt kassza, ha te vagy beteg akkor rád költsenek el minden fillért, hogy ki legyen - biztosan - ki legyen zárva, hogy nincsen nagyobb bajod.

Bizonyítási kényszer pedig a kórházon van és nem a betegen. Nem kellemes akár évekig - sokszor, inkább legtöbbször - bíróságra járni, mert a betegek többségének alapvető biológiai ismerete sincsen.

Mária 2011.07.18. 15:07:10

@A világ:

Az adatlapod szerint ez az egyetlen hozzászólásod :D

Melyik lúzert tisztelhetem benned, aki ha megszólít, még az eredeti, ismert nickjéts e vállalja?

rikitiki 2011.07.18. 15:08:36

A vért izzadva részt kikérem magamnak. Kb. 6x váltottunk témát, mikor érvek jöttek, amiket nem cáfoltál érdemben.

A 99%-os eredményben megbízol? És ha az életedről van szó?

Hol találsz ennél jobb eredményt az életben?

Igen, minden diagnózist bizalmatlanul kell fogadni, ha te úgy érzed, hogy ez neked kevés.

Aki pedig optimista, az majd bizalommal fogadja. Mindenki úgy fogadja, ahogy gondolja, a tény még mindig tény marad: 100% nincs.

Holnap jöhet egy meteor, vagy ufótámadás, vagy pólusváltás, vagy 3. világháború.

Semmi sem biztos.

Nem tudom megérteni azokat, akik ezzel nem tudnak együtt élni. Ilyen az élet, de ha ezt nem tudjuk feldolgozni, azzal magunknak nehezítjük meg.

Néha az élet csinál kiszámíthatatlan dolgokat. Ezen felesleges elmélkedni. Elmélkedni azon lehet, hogy ez okkal vagy ok nélkül történik.

Zelefánt 2011.07.18. 15:15:05

Okoskodás nélkül.
Negyvenévesen foci közben...összeestem, és nem tudtam felállni. Azt hittem...amikor reccsent valami...hogy elszakadt...egy ínszalag...vagy ilyesmi.
A mentők jöttek, elvittek...a Péterfy-be.
Ott izomlazító infúziókat kaptam...ÉS AZ ÖTÖDIK NAPON röntgeneztek meg (!), ahol is kiderült, hogy combnyaktörésem van.
Onnan átvittek a Balesetibe...Ott az a sebész, aki összerakott azt kérdezte: "Ki a kurva isten volt az, aki ezt nem vette észre, és ezt így hagyta öt napon át?!..."
Felépültem.
Van-e tanulság?...
Okoskodók okoskodjanak, de kíméljenek.

Terézágyú 2011.07.18. 15:16:18

@qbr:
"Hm. Ezt akartam is írni, hogy ezt nem pontosan értem. Kerekesszék nem lesz csak úgy, azt valakinek fel kell írnia"

Fogalmam sincs... Talán a beteg hozzátartozója kölcsönkért egyet, amikor bement érte a kórházba...

Vagy az is lehet, hogy hazudik a levélíró és kész :)

@Dr.laikus PhD:

"Igenis, ha a hozzátartozóm, vagy én magam el is hiszem, hogy pszichésen érzek hatalmas fájdalmat és nem tudok mozogni, kis gondolkodás után mégis keresek valakit aki megnéz és tényleg nem várok 10 napot, pszichésen kerekes székben... "

Jó, tehát akkor a beteg a hibás, mert 10 napot várt... Az orvos nem hibás a négy nap miatt, de a beteg igen...

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.07.18. 15:17:50

@Mária: hát egy 23 éves ismerősöm futás közben szenvedett fáradásos combnyaktörést. Csak úgy, minden előzmény nélkül. Persze túlterhelés volt az oka.
Nem mindenki tankönyvi eset

Terézágyú 2011.07.18. 15:25:35

@Zelefánt:
"Ott izomlazító infúziókat kaptam...ÉS AZ ÖTÖDIK NAPON röntgeneztek meg (!), ahol is kiderült, hogy combnyaktörésem van.
Onnan átvittek a Balesetibe...Ott az a sebész, aki összerakott azt kérdezte: "Ki a kurva isten volt az, aki ezt nem vette észre, és ezt így hagyta öt napon át?!...""

1. Miért hagytad azt az öt napot! Ennyire nem ismered a saját tested? Nem tudod felismerni a jeleit? Nem vagy felelősséggel iránta?
2. Nem, az a másik orvos bisztossan nem így beszélt egy kollégájáról.
3. Minek focizol negyvenévesen? Ennyire nem ismered a saját testedet? Nem tudod felismerni a jeleit? Nem vagy felelősség... ja ezt már írtam.

:)

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 15:26:40

@Terézágyú:

A baj veled az, hogy végletekben gondolkodol.

Nem vagyunk számítógépek, se betegként, sem orvosként.

Nem fehér, vagy fekete, igen, vagy nem.

Szerintem meg lehet állapítani egy fekvő betegnél, hogy combnyaktörése van vagy nincs, de ehhez a betegnek egyértelmű jelzéseket kell adnia.
Nem tudjuk hogyan történt. Ennyi és nem több. A 10 nap túl sok ahhoz - nekem is - ha a betegnek soha nem volt még hasonló esete amire a pszichés hatást rá lehetett húzni. Én biztos kérek konzíliumot. Én és a családom.

Én elfogadom amit ír, de sok más lehetőség van még lásd Piroska is írt legalább egy nagyon súlyos kórképet. Én nem vagyok orvos. A saját ismeretem, tapasztalatom alapján - nem ismerve a posztolót - nem vártam volna ennyit egy tolókocsiban... :(((

Terézágyú 2011.07.18. 15:32:58

@Dr.laikus PhD:
"Szerintem meg lehet állapítani egy fekvő betegnél, hogy combnyaktörése van vagy nincs, de ehhez a betegnek egyértelmű jelzéseket kell adnia."

Értem, tehát a beteg a hibás. Nem adott egyértelmű jeleket.

"A 10 nap túl sok ... Én biztos kérek konzíliumot. Én és a családom."

Értem, tehát a beteg a hibás, mert nem kért konzíliumot.

Az orvos pedig semmiben nem hibás.
Értem.

Irkutszk 2011.07.18. 15:33:29

@prolee: Különböző állapotú betegekben a csontgyógyulás is különböző ideig tart. Nem várható egy idős, a csontritkulás különböző fokain álló betegektől egységes gyógyulási folyamat szerintem. A csont vérellátása (a szív állapota), az oszteoblasztok-oszteoklasztok aránya, a kalcium és D-vitamin ellátás, az ösztrogén-szint... nagyon sok faktorát ismerjük már a csontépülésnek-átszervezésnek, de mindezek bonyolultságát is bizonyítják (és csak a legegyszerűbbekről beszéltem).

Terézágyú 2011.07.18. 15:34:27

@Zelefánt:
Ja és biztos te sem adtál egyértelmű jelzéseket!!

zagadka 2011.07.18. 15:35:19

@Dr.laikus PhD: @rikitiki: Senkit se akartam megbántani. Bár néha azaz érzésem, hogy az is sértő, hogy van kritika. Egyébként a vért izzadva arra vonatkozik, hogy akkor is a még ez volt a téma, az érv, amikor már többször is elfogadtam. (a bizonytalanságot)
De!!!! Én sose beszéltem 100%-s diagnózisról. Elfogadom. Sőt végre valaki beismerte, hogy nincs! Miért is cáfolnám.
De ebből bizony az következik, hogy valójában az a kérdés, hogy válalod-e a kockázatot, hogy elfogadod az orvos véleményét. Szerintem én ezt nem udom megtenni. Ez nem az én dolgom.
"A 99%-os eredményben megbízol?"
Úgy általában igen. Ha van idő korigálni.De ami neked 1%, az másnak 100%. De ezt már beszéltük.
HA a következmény visszavonhatatlan, akkor viszont ezentúl soha.
Vissza a mikor bízzunk, mikor nem kérdésre. Akkor most mesélek.
Volt egy barátom. Csúnya lábsérüléssel kórházba került. Pár nap után orvos jő: Amputálni kell!
Itt most abbahagyom. Várom a választ, hogy mit is kell ilyenkor tenni úgy általában.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 15:36:02

@Terézágyú:

Kilőtték az eszedet Terézágyú?

Mit értesz?
Írd le, hogy dögöljön meg minden orvos, mert nem tévedhetetlen, de ne vitatkozz, főleg ne ennyire marha módon!!!!

Circus 2011.07.18. 15:38:12

@Mária: esetleg olyasvalaki, aki eddig még nem szólt hozzá(d), csak a jelen posztban elkövetett véleménycunamid hatására b@*****t fel az agya? Depersze ennek feltételezéséhez némi jóindulat szükségeltetik... Azt meg ma az ágyban felejtetted. Szerintem innen bárki a szemedbe írja a véleményét monitorból monitorba :)

Írtad, hogy ma jó napot van - már megtörtént, most van folyamatban vagy még majd lesz, vagy éppen hogy most nem lesz egy darabig, azért?

ON:
Eszem megáll, sikeresen ment megint a terelés, és újfent eljutottunk odáig, hogy a posztoló alapból hazudik meg hülye és báncsák az orvosokat!
Csak persze a lényegi kérdésre nem válaszolt senki hozzáértő - ha benn feküdt x napig a fájdalmakkal, akkor hogyhogy nem lehetett valamit tenni érte?
Szomorú nap ez a mai, de nem baj, a látogatottság Máriánál legalább pörög :)

Más - vajh' hogyan tudnám bizonyítani, hogy összekevertek más beteggel, és rossz injekciót adtak be? Velem is megtörtént két éve, nagymamám ágyszomszédjával szintén az egyik délfővárosi kórházban pár hete (külön osztályokon). Persze, nem haltunk bele, de azért...

Irkutszk 2011.07.18. 15:39:44

@Terézágyú: Laikus senkit nem hibáztatott. Ő annyit mondott, hogy ő hogyan cselekedett volna. Nem formált véleményt magáról a posztolóról. Annyit tett hozzá az ügyhöz, hogy igenis meg kell tudni fogalmazni, amit érzünk, mert az orvosnak ez ad támpontot, merre induljon.

(Ma nekem mindenről történet jut eszembe, és mivel mire végigírom, nem tartom relevánsnak, ezért én ma kb háromszor annyit töröltem ki eddig, mint ami megjelent :) )

@Irkutszk: Elnézést a fogalmazásbeli hibákért, egy=az a második mondat elején, úgy asszem értelmes lesz.

zagadka 2011.07.18. 15:41:16

@rikitiki: "Kb. 6x váltottunk témát"
Ezt most vettem észre.
Nem váltottunk témát, csak látszólag. Lett volna szinzézis is. De írásban nem ment. Nincs időm ennyit gépelni.
Röviden: Elfogadom, hogy nem értünk egyet, és ez nagy baj. De ha azt hiszed, hogy megfutamodtam, akkor nagyon tévedsz.

Mária 2011.07.18. 15:41:29

@zagadka:

"Ha veszel egy tv-t, akkor hiba esetén a gyártó, kereskedő kell, hogy bizonyítson."

Nem.

Hiba esetén, ha nem egyértelmű, hogy van-e hiba, mi a hiba és rendeltetésszerű használat mellett keletkezett-e a hiba, vagy esetleg azért állt meg a botmixer, mert a tulaj betont kevert vele, akkor a kereskedő vagy a gyártó elküldi független szakértői vizsgálatra. Népiesen ezt úgy mondják, hogy "bevizsgáltatja".

Majd a független szakvélemény tartalmából adódóan jár vagy nem jár a vevőnek a pénzvisszafizetés, csere termék, levásárlás.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 15:43:19

@zagadka:

Engem nem bántottál meg, de a szenvedélyt értsd meg...

Egy, azaz egy, ráadásul mással történt eseményből végleges következtetést levonni mi az, hogy nem 100%-ot akarsz az élettől kicsikarni?

A barátoddal történtekről kitől akarsz bármit is? Ez még nekem is kevés információ. Az egyetlen amire gondolni tudok a vérmérgezés, vagy érszűkület amit a sérülés miatt vettek észre.
Orbánc - avval nem amputálnak....

Mulatságos ez az utolsó titokzatos mondatod.
Orvos ennél sokkal-sokkal többet kérdez, mert sokkal-sokkal többet tud.

Mária 2011.07.18. 15:47:11

@zagadka:

Plusz, ha a szakvélemény szerint a kereskedőnek volt igaza, és a termék nem gyári hibás, akkor a vizsgálat költségeit a vevőnek kell fizetnie.

A kereskedő csak akkor fizeti a vizsgálatot, ha azt állítja, hogy a termék nem volt hibás, a szakértő pedig azt állapítja meg, hogy hibás volt.

Szóval, ha a botmixerrel betont kevernél, és emiatt leég a motorja, ne kezdeményezd a KERMI vizsgálatot, mert rajtad verik le a költségét :)

Irkutszk 2011.07.18. 15:48:33

@zagadka: "Volt egy barátom. Csúnya lábsérüléssel kórházba került. Pár nap után orvos jő: Amputálni kell"

Remélem, még mindig a barátod.

Semmit nem mondtál el a barátod általános állapotáról, alapbetegségeiről, a sérülés mértékéről, mélységéről, hogyanjáról, időbeli viszonyairól (mikor történt az orvoshoz menetel előtt).

Ez olyan, mintha én elmesélném, hogy ismertem egy embert, aki már meghalt. Na, orvosok, erre mit feleltek? hiszen ez a ti kudarcotok. (ugye, hogy történet-mániám van ma?)

qbr 2011.07.18. 15:51:40

@Terézágyú:
Orvos is lehet hibás. Beteg is lehet hibás. Megosztott felelősség is van.

Nem kell mindenkinek orvosnak lenni, de az sem egy felelősségteljes magatartás (viszont nem is ritka), hogy minden, ami a testemben van, azért az orvos felel, és használom a testemet.

Nem gondolom, hogy hazudna a posztoló. De tolószéket nem olyan egyszerű feliratni. Persze lehet, hogy teljes áron vették. Vagy kölcsönkérték (bár a tolószék az nem egy annyira kölcsönkérős dolog, akinek van, annak azért töbnyire szüksége van rá). Egyszerűen nem volt világos számomra - ha félreérthetően fogalmaztam, elnézést a posztolótól

qbr 2011.07.18. 15:52:57

@qbr: "és használom" = "én csak használom"

Zelefánt 2011.07.18. 15:53:43

@Terézágyú:
Ki a faszom gondolta volna, hogy combnyaktörésem van?...Mindenhol tanácstalanul néztek...amint megnézték a röntgenfelvételeket...mondván, hogy ehhez még túl fiatal (...) vagyok...
Jelzéseket bizony adtam, pl. "Jaj, baszki..."...bár ez nem lehetett túl szakszerű...tudom.
A doki pedig télleg így fakadt ki.
Másnap így enyhített: "Hát...lehet, hogy a kollégák kissé túlterheltek voltak..."
Más?...

Mária 2011.07.18. 15:53:49

@Circus:

Ha rákattintasz az adatlapjára, láthatod hogy mikor regisztrált és az alatt a nick alatt hányszor és mit szólt hozzá.

Kb ötvenszer annyi kommentlistát olvasok, mint ahányon hozzászólok, szinte csak ide írok kommentet, ezért is ostoba ez a kötözködő lúzer.

De azt elhiheted, hogy a sokéves bloghu múltammal, három saját magyar nyelvű bloggal és egy angol nyelvű bloggal elég jól ismerem a felhasználói szokásokat, és elsőre látom, ki az, aki még újonc és keveset szólt hozzá, meg ki az, aki azzal akar rafkós lenni, hogy egyetlen beszólás kedvéért nicknevet vált.

zagadka 2011.07.18. 15:54:41

@Mária: "Ha veszel egy tv-t, akkor hiba esetén a gyártó, kereskedő kell, hogy bizonyítson."

Nem."

De. Hacsak nincs benne a balta.
Elárulom neked, hogy majdnem lehetetlena bizonyítás. Nem is nagon erőltetik.

Reggie 2011.07.18. 15:58:38

@zagadka: Ne foglalkoz vele, sajat maganak is ellentmond...t

Mária 2011.07.18. 16:03:05

@zagadka:

Te dolgoztál kereskedelemben?

Én dolgoztam.

ha a vevő visszavisz valamit, vanank olyan gyártók, akik alapból úgy állnak hozzá, hogy a presztízs kedvéért mindent cserélnek. Ez jó a vevőnek, jó a gyártónak, de csak a nagyok engedhetik meg maguknak.

Kisebb cégnél ha vita van, és a gyártó nem akar alapból cserélni, mert szerinte a vevő a hibás, akkor vizsgálatra küldik az árut. Ha a vevőnek van igaza, akkor a gyártó fizeti a vizsgálat árát, ha meg a gyártónak van igaza, akkor a vevő fizeti a számlát.

Olyan is lehet, hogy a gyártó vagy a kereskedő semmit nem küld sehová, mert szerinte nyilvánvaló a nem rendeltetés szerű használat. Ilyenkor a vevő alapból a saját költségén vizsgáltathat és perelhet.

Mária 2011.07.18. 16:04:57

@Reggie:

Nekem nem mersz beszólni, cica?

zagadka 2011.07.18. 16:05:24

@Irkutszk: Én balga azt hittem, hogy a kérdés egyértelmű.
A kérdés arra vonatkozott: Van egy orvos, elmondja a megalapozozz véleményét. Elfogadjam?
Most mindegy, hogy mire alapozza.
@Dr.laikus PhD:
"de a szenvedélyt értsd meg..."
Rendben, de akkor visszafelé is jogos.
"100%-ot akarsz az élettől kicsikarni?"
Úgy látom ezt a félreértett dolgot már nem mosom le magamról.
"kevés információ"
Nem az ok a kérdés. Legyen amputálás vagy ne? Ne kezdjünk szakmázni!

"Mulatságos ez az utolsó titokzatos mondatod."
Fentebb megválaszoltam.

P75 2011.07.18. 16:08:42

@Mária: nem pont. Ha a független vizsgálat nem tudja bebizonyítani, hogy a hibát nem rendeltetésszerű használat okozta, akkor azt kell feltételezni, hogy gyártási hiba, még akkor is, ha egyébként tudott, hogy nem az, csak nem bizonyítható.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 16:09:04

@zagadka:

Ha az életemet menti meg és élni akarok akkor igen.-
Amputálás! :DDD

zagadka 2011.07.18. 16:11:37

@Dr.laikus PhD: Most mennem kell. Holnap folytatom, ha érdekel.
Több olvasata is lesz a történetnek, arról még szivessebben beszélnék.
Folyt köv.

Mária 2011.07.18. 16:12:31

@P75:

Valóban, ez is egy lehetőség, amit kihagytam. De elég jó módszerek vannak arra, hogy vagy igent, vagy nemet mondjanak egy feltételezésre.

P75 2011.07.18. 16:13:07

@Mária: ez pedig UL. A boltos érdeke a független vizsgálat, azt nem fizettetik meg a vevővel. Voltam már ilyenben vevői oldalról úgy is, hogy nem a javamra döntöttek, ráadásul a szakmában dolgozom, hihetsz nekem.

Reggie 2011.07.18. 16:16:39

@Mária: Neked hiaba mondanam, hogy jojjon meg az eszed, nem jonne meg, igy csak neki van ertelme mondani, hogy ne figyeljen rad:)

Mária 2011.07.18. 16:20:14

@P75:

A boltos nem a saját feje után dönt, hanem aszerint, hogy a leszállított termékkel kapcsolatban mit vár el, mit válall be a nagykeres és a gyártó.

A boltosnak az a legjobb, ha a gyártó azt mondja, hogy a vevőnek akkor is igaza van, ha nincs igaza. Ebben az esetben a cserével kapcsolatos költségeket a gyártó/nagykeres vállalja magára. Ez a jól bevezetett, közép- és felső árkategóriás, neves márkák gyártói esetén szokott lenni.

Ha a gyártó/nagykeres pattog, hogy a vevő volt a hülye és nem vállal semmit, ami nem bizonyított (lásd pl. bizonytalan eredetű kínai cipők), akkor a boltos azt fogja nézni, hogy a legkevesebb veszteséggel jöjjön ki a dologból.

Ilyenkor van az, hogy a vevő megy pampogni a Homárra, hogy egy délután szétszakadt a gyerek lábán az ócsócipő, pedig csak focizott benne, a boltos meg azt mondta neki, hogy nem cserél, mert az utcai viseletre tervezett ócsócipő nem focizásra lett kitalálva.

Mária 2011.07.18. 16:22:34

@Reggie:

Nyugodtan rugózz tovább ezen a témán, ha elég kitartó vagy, talán bele is altatod magad, mint a kisgyereka sírásba.

Reggie 2011.07.18. 16:27:01

@Mária: Ugy tunik mar el is felejtetted, de kerdezted, hogy miert nem neked cimzem, hat ez a valasz.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.07.18. 16:29:51

A poszt íróját én irányítottam ide a praxis blogra, azért, mert úgy tapasztaltam - és abban hittem -, hogy itt szakmabeliek is olvassák a történeteket, és érdemben tudnak hozzászólni. Én javasoltam neki, hogy írja meg ide a történetét nektek.

Úgy gondoltam a praxis blogon megjelent korábbi posztok alapján, hogy itt megértést, figyelmet, és esetleg tanácsot kap szakmabeliektől, hozzáértőktől.
Hálásan köszönöm azoknak, akik így reagáltak, miattuk fogom tovább olvasni ezt a blogot.

Rita

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 16:38:24

@Mária: "
"A boltos nem a saját feje után dönt, hanem aszerint, hogy a leszállított termékkel kapcsolatban mit vár el, mit válall be a nagykeres és a gyártó."

Ez addig igaz, ameddig a mindenféle bevállalásai nem térnek el a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénytől a fogyasztó hátrányára. (bocs, ez bonyolultra sikeredett)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 16:57:32

@Vidi Rita: Kedves Rita!
Rossz következtetéseket vontál le a korábbi posztokból. A levélíró pedig arra az egyetlen kérdésre vár választ, hogy indítson-e pert. Nem is választ vár, hanem megerősítést az amúgy már meghozott döntését illetően. Hétköznapi ember nem használ ilyen kifejezéseket, mint "életminőség romlás" vagy "mintegy 2-3 cm rövidülés" stb. Ezeket a kategóriákat jogászoktól hallja az ember. Ön mikor használta utoljára a "mintegy" szót?
Node a válaszom: Ne pereskedjen! Veszíteni fog.

Mária 2011.07.18. 17:00:08

@El Visco Stello:

Kár, hogy ezt kiragadtad a teljes kommentből. Tény, hogy a kereskedő mindig azt teszi, ami neki a legkisebb veszteséggel jár, hiszen a termék minőségi hibáiról, rejtett hibáiról nem ő tehet.

Saját zsebére egyik kereskedő se fog nagyvonalúskodni, hiszen ő csak közvetíti a terméket a gyártó és a végfelhasználó között.

rikitiki 2011.07.18. 17:05:28

@zagadka:

Ha a lábamról van szó, és van idő - a példád szerint van - akkor szeretnék más orvost is megkérdezni. Lehet, hogy az egyik meg tudja menteni, a másik nem. Mindkettő az én érdekemet tartja szem előtt, de juthatnak más következtetésre.

Volt olyan esetem, hogy 17 éves, egészséges fiúnak ipari gép elkapta a lábát, és leszakította bokából - egy bőrdarab tartotta.

A sebész azonnal rávágta - amputáció.
Én csak annyit kérdeztem, veszélyezteti-e az állapotát, ha mentővel a csúcsellátó intézménybe viszik véleményezni? Azt mondta, annyi idő még talán nem, szerinte belefér.

Pár óra múlva a mentő visszahozta - a specialisták is ugyanazon a véleményen voltak.

Hozzáteszem, ez a betegre nézve kockázatot jelentett, mert ha vérmérgezés lesz az eltelt idő eredménye, akkor nem biztos hogy elég lesz az az amputáció, ami akkor felmerült.

A te lábad, a te életed, a te döntésed, hogy elfogadsz egy véleémnyt, vagy nem.

Ahogy az is a te döntésed, ha a megtakarított pénzed kire bízod, vagy mennyire jársz utána.

Az emberek egy része a cipővásárlásnál körültekintőbben jár el, mint amikor 25 milliót kell befektetnie.

womanestomen 2011.07.18. 17:06:13

@Mária: Unalmas vagy. Vagy idegesítő. Vagy idegesítően unalmas.

idelőjjj!!

Kár, hogy tényleg generáltatni kell a feszültséget blog across blog.

másodikgoló.

Most már ritkán jövök - örülhecc - de keresem a máriátlan posztokat.

tódór piroska 2011.07.18. 17:06:50

@P75:
O.J. esete sok szempontból is tannulságos. Pont az USA-ban tartózkodtam, amikor O.J. Simpsont felmentette a bíróság. Beszéltem született amerikaiakkal, mind azt mondták, hogy egyértelmű, hogy ő ölte meg a feleségét és a felesége szeretőjét, de a nyomozó hatóság a döntő bizonyítékot ( ha jól emlékszem, a véres kesztyűt) törvénysértő módon, házkutatási parancs nélkül szerezte be. Ezért azt az esküdtszéknek úgy kellett tekinteni az amerikai törvények szerint, mint ami nem létezik. Márpedig eznélkül nem lehetett bizonyítani O.J. bűnösségét.
Mindenki tudta, hogy ő a gyilkos, mégis az igazságszolgáltatás diadalaként értékelték, hogy nem ítélték el.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2011.07.18. 17:07:27

@El Visco Stello: Bocsánat, azt még szeretném megkérdezni, hogy miért baj, ha a poszt írója próbált már tenni az ügye érdekében?

Ha nincs konkrét tanács, akkor a megerősítés is kész főnyeremény, de maga a figyelem is, meg az, hogy néhányan együttérzésüket fejezik ki.
Sokat számíthat az is, hogy mások is megosztják hasonló tapasztalatukat, így a poszt írója látja és érzi, hogy nincs egyedül a problémájával.

Mégis milyen posztokat várnak ide a kedves olvasók, ha nem ilyen valódi, megtörtént eseteket?

Mária 2011.07.18. 17:09:12

@womanestomen:

Helyes, sok sikert hozzá! De miért ezzel a nickeddel szólsz be? Hová lett a másik, a sokszámjegyű?

:D

Tudod, mire hasonlít az avatarod? Nem mondom meg, mert Cenzorilla kibannol :)

womanestomen 2011.07.18. 17:12:00

picit tévedsz, nincs másik nikkem. nem baj, hiszel magadban, ez a lényeg.

avatarom pszichoanalízisét már kifejtetted, nem bannoltak, én jót mulattam rajta, nem reagáltam.

most sem teszem többet. még ennyi is kár beléd.

Mária 2011.07.18. 17:13:45

@womanestomen:

Hát persze hogy nincs másik nicked :D

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 17:17:37

@womanestomen: Én az indiános nickedet ismerem: Kacsitó Muff. Uff!

Irkutszk 2011.07.18. 17:28:21

@zagadka: Nem, sajnos néma gyereknek az anyja se érti a szavát; attól meg én mily messze vagyok, igaz-e?

Nem, nem kell elhinned, bármikor megkérdezhetsz egy másik orvost. És pont akkor, amikor megkérdezel egy másik orvost, nem lesz mindegy, hogy mire alapozta az első a véleményét. Ja, és ha már arra felé jársz, igazából három orvost kérdezz meg, ne kettőt. És ezt is elmondtam már legalább egyszer itt a blogon, hogy egy bizonytalan diagnózisnál tessék még két orvost megkérdezni, és oda visszamenni, aki a beteg szerint a legjobb véleményt adta.

Leroi 2011.07.18. 17:39:29

@Irkutszk:
Visszafele lövöldözök, de egy combnyaktörést egy medikus is simán kórisméz, Rtg nélkül, puszta inspectio vagy palpatio révén.
Csúnya mulasztás volt.
Ez betudható /remélem csak/ a nemtörődömségnek, de lehet szakbarbárság jele is.
Megint leírom, mert nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az egész embert kezeljük, nem a szívét, emésztőrendszerét vagy légzőszerveit.

tódór piroska 2011.07.18. 17:40:58

@Mária: Tényleg érdekes ez az avatar. De mit keres benne a szem? Régen a fiúk mindenhova ilyeneket firkáltak/karcoltak. Mindenesetre, egy pcihomókus sokat tudna meséni arrú, hoty mé választya valaki esztet gyelképénekk.

Irkutszk 2011.07.18. 17:50:02

@Leroi: Nem célom egyik irányba sem érvelni (ezen okból ha bárki ezzel kapcsolatosan kötözködni akar velem, nem fogok válaszolni), pusztán elméleti kérdés: Létezik-e elmozdulás nélküli combnyaktörés, ami kitapintásra nem észlelhető, azonban ahogy mozgatták a beteget, elmozdulhatott? Tudod jól, hogy sosem tapintottam ki semmilyen betegséget (eddig egyedül az egér meg a patkány szubmandibuláris nyálmirigyét tapintottam ki a bőre alatt), szóval ezért merészelek feltenni ilyen kérdést :)

Irkutszk 2011.07.18. 18:20:46

@Vidi Rita: @Leroi: Elég legyen, gyerekek, tessék szépen játszani, különben elveszem (illetve majd epres, de olyan jól hangzott).

mutant · http://universal.blog.hu 2011.07.18. 18:21:54

Miért hívjátok posztolónak a levélírót? A posztoló az,aki a blogot szerkeszti, akié a blog, a levél beküldője meg a levél beküldője:D Mária meg egy suttyó idióta, kár vele leállni. Annyit ért a marketinghez (meg az élethez úgy általában), mint én az agyműtéthez:D Jó lenne már letiltani,na!:D

Irkutszk 2011.07.18. 18:31:31

@mutant: Ez jó kérdés. Szerintem azért, mert a posztokat sosem a blogszerkesztő írja, hanem mindig beküldött levelekből jönnek össze. Ezen logika alapján az általad leírt posztoló egyenlő a levélíróval. Szóval hogy a levélíró posztolja ki ide a történetét, a blogszerkesztőn keresztül.

Irkutszk 2011.07.18. 18:35:09

@Terézágyú: Jelenleg nem lennék ott jó kommentelő, de köszönöm a meghívást :)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 18:41:47

@mutant: Post: posta, küldemény. A posztoló a posta/küldemény küldője. Szerintem - bár magyartalan - az informatikában helyes. Mária meg? ...hát reggel óta főzi a szilvapálinkát. Ízlelgeti, ízlelgeti.
Te pedig nehogy sk csináld az agyműtéted, ha nem értesz hozzá!

epres négercsók 2011.07.18. 18:42:40

@Leroi: Megkértelek ma valamire. Mutasd meg, hogy tudsz normálisan is viselkedni, és tudd, mikor kell elhallgatni.

epres négercsók 2011.07.18. 18:43:40

@Irkutszk: Köszönöm szépen a segítséget :) Epres kissé intoleráns hangulatában van, úgyhogy ne bőszítse senki :)

Irkutszk 2011.07.18. 18:53:39

@epres négercsók: Ami a szívemen, az a billentyűzeten :)

Mária 2011.07.18. 19:07:02

@mutant:

Hehehe ez kb olyan kaliberű beszólás volt, mint amikor az Ovizsaruban feláll a kisgyerek és mindenkit tájékoztat arról, hogy kinek mije van :)

Erre gondolok:

www.youtube.com/watch?v=mXqo_-ldATw

Mária 2011.07.18. 19:12:32

@El Visco Stello:

Sok elképzelésed nem lehet a technológiáról, ha úgy gondolod, hogy az ember reggel leszedi a szilvát, estére meg már a kisüstit kóstolgatja belőle :)

Tudom, hogy van elképzelésed, csak vicceltem :)

El Visco Stello (törölt) 2011.07.18. 19:28:58

Tudom én. Egész nap kevergetni kell a fakanállal(vagy kis korbáccsal) és kóstolgatni. Valahol olvastam, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is. Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy ugyanúgy kell csinálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 19:33:10

@Dr.laikus PhD:

"Nincs 100%. Ezt el kell fogadnod."

Milyen jó hogy ezt a bíróságok is így gondolják és rendszeresen elfogadnak olyan érvelést hogy "tisztelt bíróság, én több mint 2 millió km-ert vezettem, most először nem álltam meg a stoptáblánál és ezzel kivasaltam egy családot, nincs 100%, ezt önöknek is el kell fogadniuk..."

Irkutszk 2011.07.18. 19:42:28

@neoteny: vesd össze: A tankönyv szerint így kell lennie, de ennek a betegnek félig betegnek, félig egészségesnek néz ki a mája.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 19:55:31

@Dr.laikus PhD:

Ej be nehézfejű vagy ma.

Azt a kategorikus kijelentést, hogy "Nincs 100%. El kell fogadni." akkor fogadja el az ember ha tőle is elfogadják. Ha tőle sem, neki sem kell elfogadnia.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 19:58:05

@Irkutszk:

Vö: a stoptáblánál meg kell állni de aznap fáradt volt a sofőr, a nap is szembetűzött és a szabályosan kanyarodó autó színe is épp' olyan volt hogy nem lehetett jól látni hogy közeledik.

szabidoki 2011.07.18. 20:13:58

@Leroi: szerintem egy beékelt törésnél még te is csak vakargatnád a fejed, nemhogy a medikus, vegyél vissza kicsit.
A poszthoz is van pár észrevételem: a spontán combnyaktörés elég ritka jelenség, és ha mégis bekövetkezik, az általában áttétes rák következménye, valamint a fájdalom hirtelen jelentkezik, nem pedig egyre erősödő.
A combnyak jellemzően nem szilánkosan törik.
A törés pontos típusától függően többféle műtéti megoldás is létezik erre a problémára, de a későbbi rövidülés szempontjából egyik esetben sincs különösebb jelentősége a sérüléstől a műtétig eltelt időnek. Ha össze akar csúszni, az azonnal elvégzett műtét után is össze fog, ha nem, akkor később sem.
Összefoglalva almás a sztori, ebből pert még Ibrahim doktor is nehezen nyerne...

szabidoki 2011.07.18. 20:16:03

@El Visco Stello: a lekvár és a pálinka leginkább az alapanyagban közös, de az előállítási technológia (nem is beszélve a végeredményről:)) lényegesen más :)

Desiderata 2011.07.18. 20:32:54

@Leroi: "Visszafele lövöldözök, de egy combnyaktörést egy medikus is simán kórisméz, Rtg nélkül, puszta inspectio vagy palpatio révén."
Te nem sok combnyaktorest lattal meg eletedben, ugye? Szerintem maradj a neurologianal, en se ertekezek a Huntington chorearol.

Leroi 2011.07.18. 20:38:31

@Desiderata:
Ezt most nem vettem jónéven, de megnyugtatlak, hogy láttam annyit, amennyit te, Dr.Nagymell...
Huntingtont pedig kevesebbet.

Leroi 2011.07.18. 20:50:43

@szabidoki:
Aha, és a daganat ÉPP a collumba ad áttétet, persze...

Akkor mondok egy pár adatot: 75 éves nőbeteg, 110 kg-os súllyal, -4-es osteodenzitással...
A többit gondold hozzá.
Már ha ilyen szépen "megszólítottál"...

qbr 2011.07.18. 21:05:30

@neoteny:
Ez az összehasonlítás a KRESZ szabályokkal kábé olyan, hogy míg az én nagymamám ennyi idős, addig a villamos ennyire sárga és a sín pedig annyira hosszú.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 21:10:28

@qbr:

Azzal elhárítani a felelősséget hogy "100% nincs. Ezt el kell fogadni." pedig demagógia.

qbr 2011.07.18. 21:25:55

@neoteny:
Ez nem a felelősség elhárítása.
Ha az orvos maximálisan a szabályok betartásával, és a tőle elvárható gondossággal végzi a munkáját, AKKOR IS előfordulhat nem megfelelő diagnózis, és AKKOR IS előfordulhat a beteg számára nem megfelelően megválasztott terápia.
Egészen egyszerűen azért, mert az orvostudomány evidenciái nem azt mondják, hogy "ha megnézed és x, akkor gondold azt, hogy y és csináld azt, hogy z" hanem azt, hogy "ha megnézed és x, akkor ennyi és ennyi a valószínűsége annak, hogy y, és ennyi és ennyi a valószínűsége annak, hogy z segíteni fog"
És az "ennyi és ennyi" soha nem 100.

Van tévedés, és van orvosi felelősség, de ennek határai is vannak.

qbr 2011.07.18. 21:26:49

@qbr: Ráadásul az "x" sem mindig egyértelmű

Desiderata 2011.07.18. 21:26:55

@Leroi: Én vok a nagymell? Tán én vok , aki neurológus létemre kijelentem,hogy bármilyen #NOF-ot fel kell tudni ismerni rtg nélkül?!
Hát akkor hogy a tüttybe' van,hogy néha biza CT-t kell kérni,mert akár 4-5 ortopéd-traumás plusz egy radiomókus is csak annyit tud mondani a beteg rtg-jeiről,hogy: "lehet".
Te, dr Röntgenszem! :D

Desiderata 2011.07.18. 21:31:25

@Leroi:
"Leroi 2011.07.18. 20:50:43
@szabidoki:
Aha, és a daganat ÉPP a collumba ad áttétet, persze."
Hát, most röhögni fogsz, nekem 2 hete volt egy ilyen betegem. Trochanteric. Ez nem a neve volt.
"Klasszikusan: Józsi bácsi, van egy rossz hírem. Meg egy még rosszabb."

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.07.18. 21:33:20

@neoteny:

Ismered az "anyaghiba" fogalmát? Amikor egy szépen megtervezett építmény egy csavar spontán eltörése miatt összeomlik?

A mi munkánk során legalább 15-20 % "anyaghibával" kell számolni.

A poszthoz:

1. Szilánkos combnyaktörés ágyban fekvő beteg esetében meglehetősen ritkán fordulhat elő, mivel ahhoz relatíve nagy erő szükséges.

2. A törés idejét akkor lehetne megbecsülni, ha a képen látszana az esetleges csontgyógyulási jel, a csont hegesedése, azaz a callusképződés.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 21:43:02

@radiologus.hu:

"Ismered az "anyaghiba" fogalmát? Amikor egy szépen megtervezett építmény egy csavar spontán eltörése miatt összeomlik?"

Hogyne; azért a gyártásmérnök vagy az építőmérnök felelős.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 21:50:31

@qbr:

"Ez nem a felelősség elhárítása."

Hát pedig kísértetiesen hasonlít arra. Mint ha én azt mondanám, hogy az általam írt elektronikus kormányrásegítő szoftver működik az idő 99,999%-ban és az, hogy épp' téged rántott be az árokba... de hát 100% nincs, én maximálisan a szabályok betartásával és gondossággal írtam meg és teszteltem a szoftvert, el kell fogadnod hogy az ilyesmi megtörténik.

"Ha az orvos maximálisan a szabályok betartásával, és a tőle elvárható gondossággal végzi a munkáját"

Amit a bíróság dönt el, esetleg szakértők meghallgatása után, nem bemondásra hogy "100% nincs. Ezt el kell fogadni."

"AKKOR IS előfordulhat nem megfelelő diagnózis, és AKKOR IS előfordulhat a beteg számára nem megfelelően megválasztott terápia."

... és nincs felelős, természeti csapás volt a nem megfelelő diagnózis felállítása ill. a nem megfelelő terápia megválasztása.

Jim Raynor 2011.07.18. 21:54:45

@qbr:

"Ha az orvos maximálisan a szabályok betartásával, és a tőle elvárható gondossággal végzi a munkáját, AKKOR IS előfordulhat nem megfelelő diagnózis, és AKKOR IS előfordulhat a beteg számára nem megfelelően megválasztott terápia."

ez önmagában igaz, de ha az orvos a lábfájást vizsgálat nélkül elintézi annyival, hogy "pszichés eredetű", akkor ott nincs meg az elvárható gondosság.

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 22:12:45

@neoteny:

Vannak kompromisszumok és vannak igazságok.
Nagyon unnánk magunkat, ha itt lenne a menyország.. ;)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 22:16:31

@Dr.laikus PhD:

Ennek mi köze a "100% nincs. Ezt el kell fogadni." kijelentéshez?

Dr.laikus PhD 2011.07.18. 22:24:49

@neoteny:

Nehézfejű vagyok ma csak ennyi.

Számomra evidencia, hogy nem vagyunk tökéletesek, csak törekszünk rá.
gbr nagyszerűen, nálam sokkal jobban megfogalmazta.

Azon kívül, hogy egy gondolatmenetből ragadsz ki egy %-ot, nem törődve annak eredeti jelentésével....

Attól nem lesz senki hanyag, nem törekszik kevésbé a legjobbra, ha elismerjük, hogy a tökélyt nem tudjuk elérni.

Persze nem erről szól a történet, ez egy mellékszál....

qbr 2011.07.18. 22:29:09

@neoteny:
Tegyük fel, egy gyógyszergyár kihoz egy 'A' gyógyszert, ami nagyon jól hat egy betegségre, 10-ből 7 beteget meggyógyít, 3-at pedig nem. A betegség korábbi gyógyszere, a 'B' 10-ből 4 beteget gyógyított meg. Ugyanakkor azt egyik gyógyszercég sem tudja megmondani, hogy melyik betegnek melyik gyógyszer fog használni.

Az orvos ilyenkor nyilván először 'A' gyógyszer mellett dönt. De lehet, hogy ez egy hibás döntés, mert lehet, hogy a betegnek pont a 'B' gyógyszer használna. Ugyanakkor az orvos a nagyobb valószínűség után megy, és ezért 'A'-t próbálja meg először. Az orvos a tőle telhető legnagyobb gondossággal járt el, és a maximális tudását adta a döntésbe.

"Mint ha én azt mondanám, hogy az általam írt elektronikus kormányrásegítő szoftver működik az idő 99,999%-ban és az, hogy épp' téged rántott be az árokba... de hát 100% nincs, én maximálisan a szabályok betartásával és gondossággal írtam meg és teszteltem a szoftvert, el kell fogadnod hogy az ilyesmi megtörténik."

Mondhatod ezt. Ha nem lehet jobbat csinálni, ugyanakkor a kormányrásegítő szoftveredre mindenképp szükség van, akkor a kockázatok ismeretében használni kell, és sajnos minden ezredik autó be fog borulni az árokba. Ha ez elfogadhatatlanul magas ár a szoftveredért, akkor ki kell hagyni az autóból.
Gyógyításra átfordítva: minden beavatkozásnak van egy előnye, amit várni lehet tőle, és egy kockázata. A kettő arányát ki kell számolni, és ez alapján kell dönteni.

Leroi 2011.07.18. 22:31:27

@Desiderata:
Nem a beteg neve a "trohanteric"?
Hú, de vicces...
Látod, b@szod, kimentél Angliába és elfelejtetted a nagytompor szép magyar nevét.

Azóta pedig, hogy olyan n
rondán beszóltál dr.Laikusnak ki nem állhatlak.
Lehet font-sterlinged szekérderékszámra, ha szíved és lelked nincs.
Remélem ezentúl mellőzöd a hozzámszólásaidat.

Leroi 2011.07.18. 22:34:53

És ezennel, epres négercsók kérésének eleget téve, a Leroi nevű nick megszűnik létezni...

qbr 2011.07.18. 22:35:27

@Jim Raynor:
Erre írtam korábban, hogy ez akár lehetett egy szakmailag logikus, és az elvárható gondossággal meghozott (ám de mégis téves) gondolatmenet az orvos részéről. De az is lehet, hogy nem, és szakmai hibát vétett az orvos. Szerencsére nem tisztem eldönteni :)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 22:37:00

@Dr.laikus PhD:

"Attól nem lesz senki hanyag, nem törekszik kevésbé a legjobbra, ha elismerjük, hogy a tökélyt nem tudjuk elérni.

Persze nem erről szól a történet, ez egy mellékszál...."

Amikor az esetleges orvosi felelősség megállapításáról van szó, akkor egy ilyen általános "igazság" (trivialitás) kategorikus hangoztatása vagy mihaszna, vagy főszállá emelést céloz.

epres négercsók 2011.07.18. 22:56:10

Leroi búcsúüzenetét nem szedem ki. Elnézéseteket kérem, de nem fogok magyarázkodni a miértekről és hogyanokról. Talán még viszontlátjuk egyszer. Én sajnálom a legjobban, hogy így alakult, higgyétek el.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.18. 22:59:55

@qbr:

"Mondhatod ezt."

... amely kijelentésemet a bíróság meg fog vizsgálni és még elmarasztalhat polgári perben ha úgy találja hogy az én szent meggyőződésem ellenére, hogy én minden tőlem telhetőt megtettem, elvárható lett volna tőlem a nagyobb szakmai hozzáértés és/vagy gondosság.

"minden beavatkozásnak van egy előnye, amit várni lehet tőle, és egy kockázata. A kettő arányát ki kell számolni, és ez alapján kell dönteni. "

Egyetértek; viszont az elkerülhető kockázatot el is kell kerülnie egy szakembernek, másként fennáll a gondatlan veszélyeztetés. Egy tartós fájdalomról panaszkodó, láthatóan mozgásproblémával küszködő páciens elhajtani "pszichés fájdalom" "diagnózissal" nem hangzik úgy mint ha a kockázat elvárható gondossággal történő minimalizálása lett volna. Persze ez csak az én laikus magánvéleményem; ezért vannak az arra hivatott szervek (bíróság és szakértők) hogy ezeket a kérdéseket eldöntsék.

szabidoki 2011.07.18. 23:30:48

@Leroi: ahelyett hogy Desit piszkálod, inkább a tankönyvet kéne villámgyorsan elővenni, mert láthatóan sem a klinikum, sem a patológia, de még az anatómia is problémás. A nagytompor anatómai neve trochanter maior, angolol greater trochanter, kistestvére a kistompor, orvosiul trochanter minor, angolul lesser trochanter, és a kettő közötti területet az angol trochanteric region-nek hívja. A femur proximális vége pedig egyike a tipikus csontáttét-képződési helyeknek, a combnyaktörés pedig lehet ugyan könnyű klinikai diagnózis, de messze nem lehet mindet ránézésre megállapítani, a kezeléshez meg minden esetben elengedhetetlen a röntgen.
A nekem hozott példád a 110kg-os, -4-es csontdenzitású betegről is hibás, mert ugye aki ennyire kövér, annak jelentős mennyiségű zsírszövete van, ami termel némi ösztrogént, tehát a csontsűrűsége jó eséllyel nem éri el a -4-es szintet.
Előbb járasd kicsit az agyad, és csak utána a szádat.

szabidoki 2011.07.18. 23:33:51

@Jim Raynor: honnan tudod, hogy a belgyógyász nem nézte meg a beteg lábát, és az alapján gondolta úgy, hogy nincs eltörve?

epres négercsók 2011.07.18. 23:36:38

@szabidoki: Hagyd ezt kérlek, már nincs itt. Senkit nem hagyok a távollétében bántani.
(És most bukott le a moderátor, hogy nem gépből, hanem emberből van...)

szabidoki 2011.07.18. 23:40:45

@epres négercsók: ezt majd akkor hiszem el, ha két hónap múlva sem látom kommentelni. Amúgy meg nincs szüksége védelemre, ha akarja majd megvédi magát.

szabidoki 2011.07.18. 23:46:51

@epres négercsók: ja és beszédes a búcsúüzenet: nem Leroi hagyja itt a blogot, hanem a nickje. Meg kell a szívnek szakadni...

epres négercsók 2011.07.18. 23:57:19

@szabidoki: Remélem, hogy visszajön. Én ismerem az indokait, ezért kicsit jobban tudok olvasni a sorai között.
A lényeg viszont, hogy nincs itt, okkal, ezért ne rúgj utána.

Tudom, hogy te nem szeretsz engem, de most az egyszer tedd ezt meg nekem, kérlek! Magadban pedig gondolj, amit akarsz. Téged sem hagynálak senki által szapulni.

tódór piroska 2011.07.19. 06:02:29

@Dr.laikus PhD: Látod, erről beszéltem legutóbb. Soha nem lesz összefogás az orvosok között az ilyen leroi kontra desi et szabi ügyek miatt.
Az igazság az, hogy szakmailag szabidokival értek egyet, lényegében, ugyanazt írtam a patológiás törésekről, mint Ő, de a szívem leroi-é. Érzelmileg (az indulataival együtt) Vele tudok egyetérteni/együttérezni. És Desi nemcsak nagymell és nagyarc, hanem nagysegg is, gondolok itt többek között a Veled kapcsolatos kirohanásaira és a hozzászólásaiból egyértelműen érezhető nagyképűségére, kivagyiságára, itthon maradt kollégákkal szembeni felsőbbrendűségi érzésére. Ezzel együtt Rá sem haragszom, sőt! Tettem egy kritikus megjegyzést, amiben nyilván van egy adag szubjektivitás, és lehet, hogy meggondolatlan és igazságtalan is egy kicsit, és kész. Ha Ő azt mondja rám, hogy hülye bunkó vagyok, tudomásul veszem, és elgondolkodom rajta, hogy mi az oka annak, hogy így gondolja, hibáztam-e, és ha igen, hol és mikor. Néha az az érzésem, hogy a kollégák nem tanultak psychológiát, vagy ha igen, megbuktak a szigorlaton belőle.
Leroi pedig nagyon hiányozna, de szerintem nem fog sokáig duzzogni, okos ember nem sértődik meg, márpedig ő aztán igazán az!

adamantium 2011.07.19. 07:34:08

@prolee: a combnyaktörésben minden híresztelés ellenére nincs callusképződés mert a combnyak az az ízületen belül helyezkedik el, tehát nincs csonthártya ami callust képezzen. spontán gyógyulása ezért is irodalmi ritkaság, csak beékelt, Pauwels I-es lefutású törések esetén lehetséges, a folyamat pedig a Krompecher féle 3-as angiogén csontosodási folyamattal zajlik

adamantium 2011.07.19. 07:45:51

@Benyeszke: én inkább kivizsgáltatnám az ismerősöm helyében magamat azirányban, hogy: mellékpajzsmirigy (parathormon) elégtelenség, osteogenesis imperfecta, malignus daganatok áttéte a combnyakba és hasonlók

Dr.laikus PhD 2011.07.19. 07:47:51

@tódór piroska: @Leroi:

Annyira drágák vagytok!
Ne védjetek, az egy véletlen, hogy beteg vagyok, az is, hogy Ti olvastátok az anamnézist.

A stílus maga az ember, részemről ölég régóta ignore on.
Alig szakorvos orvosok okítanak nagyon agresszívan, nagyon messziről....

Azt gondolom aki már kint van az még egy darabig csak a létbiztonságot érzékeli. Ebből a párnás székből beszélni és indokolni torz látásmód.
Mondom ezt úgy, hogy az én kölköm sem itthon dolgozik, de ő már kicsit józanabb.
Igaz ő beszél és dolgozik velük. Azokkal is akiknek nem kell dolgozni születésük jogán és hát a rabszolgákkal is.
Itthon röhögök rajta, hogy amit eddig tanult az veszekszik benne. :DDD
Azért nagyon veres már nem lesz - remélem.

Dr.laikus PhD 2011.07.19. 07:51:06

@adamantium:

Jaj de jó, hogy ide értél!

Laikusként én is így tudtam, de már nem mertem leírni...

adamantium 2011.07.19. 07:51:10

@Vidi Rita: én baleseti sebész vagyok, de mivel ez az írás egy másik, hiénák által üzemeltetett oldalon megjelent, nem kívánok hozzászólni, nem akarom, hogy az ötleteimet esetleg a későbbiekben a perben felhasználják, ezen az oldalon laikusoknak segítünk nem ügyvédeknek

epres négercsók 2011.07.19. 07:51:42

@Piri néni, Leroi csak az indapassától búcsúzott, én ebben biztos vagyok. Itt lesz velünk, csak más néven, ahogy többen is a csapatból.

adamantium 2011.07.19. 07:54:35

@Leroi: én eddig kb 10-szer csináltattam CT-t combnyaktörés gyanúja miatt mert nem volt egyértelmű a helyzet. néha ez sem olyan könnyen diagnosztizálható törés

adamantium 2011.07.19. 08:00:45

és akkor valaki magyarázza el nekem mi lett leroi-jal?

epres négercsók 2011.07.19. 08:09:10

@Adamantium, nem kell mindig mindent megmagyarázni. Itt lesz majd, csak más néven. Érjétek be ennyivel.

Jim Raynor 2011.07.19. 08:48:21

@szabidoki:

hát, ha megnézte, az még nagyobb gáz, mert egy olyan dolgot nem vett észre, amit még a háziorvos is rögtön kiszúrt.......

Mária 2011.07.19. 09:53:08

@epres négercsók:

Ne fogalmazz pontatlanul, mert az emberek átveszik és megtanulják.

Leroi szerintem nem kötötte be a nickjét az indapassba. A bloghu profilja meg nincs törölve kattints a nevére és látod.

zagadka 2011.07.19. 11:22:38

@Dr.laikus PhD: @rikitiki: A történet úgy folytatódik, hogy az anya (volt ismerőse!!!!) átvitette a fiát egy másik kórházba, ahol mégse vágták le a lábát.
Nem elemezgetett, csak a legősibb ösztön működött. Jobban mint az ész.
1 olvasat: jó orvos, rossz orvos
2 olvasat: optimális elvárás, maximális elvárás (itt nyer értelmet a 100%)
3 olvasat: megmutatom!
4 stb
Ha elfogadjuk, hogy nincs 100%, akkor az is igaz, hogy abban se lehetünk biztosak, hogy nincs tovább.
Általában nem nagyon lehet ellenőrizni a diagnózist, másik orvoshoz vinni a beteget. Itt is kellett egy ismerős.
stb, stb

qbr 2011.07.19. 22:40:31

@Jim Raynor:
"amit még a háziorvos is rögtön kiszúrt......."

Miért, a háziorvos valami alsóbbrendű orvos, hogy amit "még ő is kiszúr", azt tényleg csak a vak nem látja?
Egy belgyógyász miért látna több combnyaktörést, mint egy háziorvos?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása