Tortúra a vesekővel

2011.07.07. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Kedves Despi;-)!

 

Kalandos élet jeligére megírom;most történt esetemet, amelyben taglalom kálváriámat azon ügyben, hogyan viselkednek az emberrel ha beteg lesz.2011. július.4-én hajnalban arra ébredtem, hogy nagyon kell wc-re menni. Az ágyban felülve irtózatos fájdalommal vettem tudomásul, hogy jobb oldalon valószínűleg ki fog szakadni egy darab a derekamból, de lehet az is lehet, hogy talán szülni fogok?(Erre nem voltam felkészülve, mert semmi jel nem mutatott a szülés irányába.) Kitántorogtam, és elképedve vettem tudomásul, hogy nagy fájdalmaim ellenére semmi produktum.

 


Húha, baj van, de nem baj mindjárt elmúlik. Még párszor ki-be tántorogtam, és ezzel szépen fel is ébreszettem a férjemet, aki -kora hajnal lévén-mogorván kérdezte: mi van már? rosszul vagy?Mivel tudja, hogy nem vagyok egy panaszos fajta, így visszanyögtem neki, hogy : igen, azt hiszem valami baj van.

 

No akkor hívjuk a mentőt.Telefon: mi a gond, mik a tünetek... válasz: hívják az ügyeletet. Oké, hívjuk az ügyeletet. Azonnal felvették, panasz elsorol. Válasz: a doktor úr azonnal indul.Közben az állapotom egyre rosszabb, már csak szájon át jön aminek nem kéne, és alul meg semmi.

 

Kb 15 perc múlva megérkezik a doktor úr. Alaposan megvizsgál, kikérdez,közöl: 100%-ban vesekő, de az baj, hogy nem jön semmi, azonnal SBO. Közben a kísérőnek elmondja miket kell "felszívni" - én már a felsoroláskor csodálkozom de ő tudja -én majd odatartom amit kell.


Pár percig, míg figyelik, hogy viselem a dózist, elbeszélgetünk. Teljes tanórát kapok arról, hogy mi történik, mi fájhat, sőt még arról is, ha ki tudom halászni a köveket, és elküldik a laborba vizsgálatra, akkor az összetételből mikre lehet következtetni. Doktor úr megdicsér, hogy összefüggően fel tudom sorolni a tüneteimet, és ezzel maximálisan tudtam segíteni a diagnosztizálást.

 


Én is elmondom, hogy a terhességemnél a jobb vesémmel nagy gondok voltak, mert rajta feküdt a baba, de ez már régi történet. Aztán az is eszembe jutott, hogy most is pont ott feküdt a legújabb lányom. Azonnal UH. - No akkor indulás de ! Hívjunk mentőt... ?Megértekeztük közösen,hogy nem kérünk mentőt,(az a betegeknek való, akik valóban tehetetlenek egyébként is kora reggel van váltás, így sokára érnének ki),így a férjem bevitt a kórházba.

 

A kórház portáján mutogattuk a kapott iratot, hogy biza mi az SBO-ra mennénk. A bejáratig mehetett a férjem az autóval. Ott éppen a hajnali kv-t iszogatták, és megkérdezték, hogy hozzanak-e egy tolókocsit. (Nem, van nekem lábam, a korlát érintésével el tudok tántorogni pár métert)

 


Felvételi pult -épp nincs nővér, de - egy biztonsági ember ott posztol. Kérdezzük őt : sürgősségi uh-ra jöttem,stb. Sajna ő nem tud segíteni, de ott vannak egy ablaknál, és kérdezzem meg.

 


Áttántorgok a hölgyek nézik a papírt, és tanácstalanok. Eközben biztonsági emberünk elmegy,és megkeresi a felvételi pultos nővért. Nővér megérkezik,-visszatántorgás- és már veszi is fel az adataimat. Kb két perc múlva nyílik a nagy ajtó, kisétál egy nővér,és a nevemen szólít:-) Bekísér egy vizsgálóba.

 

Egyre többen vannak körülöttem,és mindenki csinál valamit.Már épp kezdtem magam nagyon betegnek érezni, amikor a hirtelen dugóban végződő vénámba valami hihetetlen nagy adag csodaszert kaptam.
Végül csak egy doktornéni maradt mellettem, és elmondta, hogy UH-ra kell mennem az emeletre, és urológusnak is meg kell vizsgálni. Kezembe adta a papírokat, és mondta, hogy azonnal jön a betegszállító, és felvisz mindenhova. Szabadkozva bár, de nem kértem, hisz tudok én menni, a beszélőmmel meg nincs baj, csak a derekam akar kiszakadni. Rákérdezett még kétszer, hogy biztos-e -de én hajthatatlan voltam:-) Egyetlen dolog lepett meg: kaptam egy kémcsövet, hogy produkáljak bele valamit,ami sárga és folyadék. (Minden hitetlenkedésem ellenére ígéretet tettem, hogy megpróbálom)

 


Eltántorogtunk az UH vizsgálóig: beadtam a papíromat, és mire a kb 10méterre lévő ajtóhoz értünk -már szólítottak is. (Az ott üldögélők hangos szóbeli megvetése kíséretében)


A vizsgálat nagyon elszomorított: a vesémből kivezető úton ott a vesekő... azt ki kell pisilni. De az epevezetékem pedig tele van 5-6 mm-es kövekkel ami időzített bomba.Le voltam sújtva!

 

Ezután a kémcsöves projekt - nagy küzdelem árán sikerült a lehetetlen,és a doktornő arcán az elégedett büszkeség, hogy mégis rendes "betege" van.:-)

 

Következő kalandtúra az urológia. Itt már a kórházi osztály vizsgálója előtt várakoztak jó páran. Egyszer csak jön egy nővér, és kérdezi a tömegben, hogy ki az akit a sürgősségiről küldtek fel?, mert pár perc türelem, és itt a doktor úr. (Várakozók megszólalásai: olyan rohadt sötét van, nem tudok olvasni... na nem tudom mi lehet az a nagy baj, de én hamarabb jöttem... a legdurvábbakat nem is írom le.)


Valóban pár perc után a Főorvos Úr! valamilyen oknál fogva "kiszúrt" a várakozók közül, mint lehetséges nagyon rosszul lévőt,és betessékelt a többi várakozó szörnyülködése kíséretében.

 


Elmondta, hogy mekkora a kő, és megnyugtatott, hogy ki fog jönni, Ellátott tanácsokkal, és felírta a gyógyszereket amik segítenek.Minden kérdésemre válaszolt, és kerülte a szakszavak használatát, ami csak az én biztonságérzetemet növelte. Majd a kezembe adta a papírra írt véleményét, és a recepteket... elbúcsúztunk, bár már tudom csak két hétre, és visszatántorogtam a SBO-ra.

 

Ott kisebb várakozás- a laborleletekre, majd a művénám kiszerelésére. Ahol is a még mindig ügyeletben lévő doktor -akihez épp más került- jártában odafordult és azt mondta: de jó, hogy már mosolyogni látom, örülök, hogy jobban van.

 


A doktornő -aki minden osztályra odatelefonált, hogy azonnal vizsgáljanak , mert nagyon fontos; és akivel nevettünk azon, hogy "tudok én járni, de ha nem majd a férjem cipel, hisz az a dolga"; mindent elmagyarázott, és megindokolt,; a lelkemre kötötte hogy ha baj van azonnal hozzá vissza. Elmondta, hogy az epeköveimet miért kell még most kiszedegetni, és hogy a tönkrement jobb vesém a kő után(is) felügyeletet kíván.

 

Megköszöntem, hogy megmentették az életemet -ezzel azért majd mindenki arcára sikerült egy mosolyt csalni-és zavarunkban azt találtuk mondani: viszont látásra:-D De a doktornő azért hozzá tette, hogy inkább azt mégse:-))

 

Kifelé a portán megkérdezték, hogy minden rendben ment-e és jobbulást kívántak.

 


ui: Miután jobban lettem itthon a férjem közölte, hogy nem fogja elmesélni, hogy mik zajlottak a várókban míg én valahol vizsgálat alanya voltam. Talán jobb is.

 

Budapest 2011.július. 5. Nem; nem a Startrack űrhajóról írok
ez mind a


X.kerületi ügyelet, ésa Bajcsy Kórház SBO-ja!

 

Irish Oak

 

 

 


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2011.07.07. 06:33:05

Most ehhez mit lehet hozzászólni? Inkább csak kiemelném, hogy és mindezt hajnalban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.07.07. 07:02:31

Örülök, hogy minden rendben és gratula a kórháznak. Most csak egy problémám van, a poszt címe.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.07. 07:16:28

engem azok a legdurvábbak érdekeltek
volna

El Visco Stello (törölt) 2011.07.07. 07:17:07

Van itt fönt egy levél Despinek. Nagy bunkóság lenne, ha belekukkantanék?

serfecs (törölt) 2011.07.07. 07:47:33

Ó Irish, hát Te ezt jól kifogtad :-( Jobbulást és hát igen, terhesség alatt a jobb vese az nem szokja jól érezni magát, nekem is akkor ment tönkre.
A poszt címe engem is zavar; a történet elején biztos voltam benne, hogy valami bélelzáródás vagy ilyesmi, mert azért egy vesekő nem a világ (bár rettenetesen fáj). Aztán később láttam, hogy a vicces hálálkodást vette Despi vérkomolyan.
A többi várakozóval ne törődj! Egy jóérzésű orvos, ha veseköves rohamot lát (főleg ha ráadásul kismamáról van szó), mindent és mindenkit eldob és segít. A többi várakozónak pedig remélhetőleg sosem lesz szüksége ilyen soron kívüli ellátásra. Ami engem meglepett, hogy hajnalban, ügyeleti időben sorok várnak az ultrahangra...?

Leroi 2011.07.07. 07:53:21

Gyógyulást, javulást Neked!!!

ujjujjuj 2011.07.07. 08:56:39

Jó volt olvasni! A Bajcsyról (szülészet) nekem is csupa jó tapasztalatom van, egyszer talán billentyűzetet ragadok és megírom. Kellenek a pozitív élmények, még ha azokhoz nem is jön annyi komment, mint a tegnapi "porigalázottanőgyógyász" poszthoz. (Amiken amúgy irtó jókat kacagtam a háttérben.) Minden jót kívánok!

Fearzone 2011.07.07. 09:05:43

Nekem eddig csak homokhoz volt szerencsém, hát fantasztikus élmény volt az is. Sürgősségi ultrahangon én is megkaptam, hogy dejőhamarabbittvót, meg biztos csókos, vagy csak laza cöcögést...pedig viccesen nézhettem ki. Két kézzel kapaszkodtam a korlátba, miközben a jobb lábam finoman térdnél behajlítva, mindezt megkoronázva cicahomorítással:) mert se leülni, se a lábamat kiegyenesíteni nem tudtam.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.07.07. 10:40:08

Star trek űrhajó...azaz Enterprise (van Persze másik is,de csak a TOS az igazi:D). Egyébként nekem is tegnap pozitív élményem volt a dokinál.:)

IrishOak 2011.07.07. 10:56:38

Szép Napot mindenkinek:-)

Kavicsok itt-ott elvannak, a java még majd most jön. Egy sebész biztosan segít majd.:-)

Nohát a kórház nemcsak, hogy szuperül fel van szerelve, de az Orvosok(így nagybetűvel) meg a teljes személyzet valami elképesztően korrektek voltak.

Soha nem gondoltam, hogy velem is megtörténik az amit másoktól hallottam már.De ugye mindent ki kell próbálni.

Azt azonban megint meg tudom állapítani, hogy minden a világon adok-kapok módon működik.Csak akkor megy a hatékony és gyors segítség, ha szenvedő fél is normálisan, és a tőle telhető legjobban segíti azt, aki neki akar segíteni.

@Babette_:
Azt mondta 'azuram, hogy nem mondja el, mert rám fakad az epe, és inkább menjek csak tervezett műtétre:-D

@Leroi: Köszönöm, igyexem uralkodni a bensőmben történő dolgokon.

@Fearzone: pontosan ezért használtam sokszor a "tántorgás" szót, mert a lábamat is húztam...meg néha ha nem találtam kapaszkodót belemartam a férjem oldalába:-)

Örülök, hogy olyan életem van amiben kizárólag pozitív élményeket tudok az orvosokról, és a velük kapcsolatos élményeimről.
Talán mert mindig is tisztelem, megtisztelem, és becsülöm őket?Talán mert a magam felelősségét is felmérem? Talán mert szeretek inkább vicces lenni, mint átkozódni? Talán mert a pohár-bár félig van- de nekem tele,és ebből ha tudok megkínálok másokat is?
Talán azt kapom vissza amit adok? még kritikus helyzetekben is? Nem tudom, csak azt, hogy ismeretlenek sokasága erejét megfeszítve, és figyelemmel dolgozik azon, hogy segítsen.
Ezúton is hálám az összes orvosnak, és tiszteletem feléjük a Semmelweis nap alkalmából...amit persze a legtöbben munkában töltöttek.

tódór piroska 2011.07.07. 12:54:45

@IrishOak:

Szép Napot Neked is, és mielőbbi gyógyulást.
Végre egy betegség, amiben egy kicsit jobb helyzetben vannak a nők, ti. az a fránya kő a per vias naturales távozás során, egyszerű anatómiai okokból, a fiúkat sokkal jobban megviseli (amúgyis hisztisebbek).

Circus 2011.07.07. 14:58:05

@IrishOak: örülök, hogy 'jól' végződött, de méééééér kellett a Despi? :...(

Bajcsytól nekem sajnos csak rossz élmények vannak, de erről nem a kórház tehet.

Viszont hadd emeljek ki egy kulcsmondatot:
"...kerülte a szakszavak használatát..."
Tisztelt Orvosvégzettségű Olvtársak! Erre szoktam gondolni meg írni - általában ENNYI elég, hogy a beteg jobban érezze magát és a nagy - helyett nagy + maradjon. Így inkább érzi magát embernek, mint egy tárgynak...

bakela 2011.07.07. 15:26:15

Itten valami nem göbölű.
Sztem Szamóca, v. Cinci a posztokat is mekkhúzza.
„Kifelé a portán megkérdezték, hogy minden rendben ment-e és jobbulást kívántak.”

Majd a szekuritty megigazította a csokornyakkendőjét, és udvariasan érdeklődött, hogy segíthet-e előkeresni a bankkártyámat. Ugyancsak felajánlotta, hogyha –esetleg- nem emlékeznék a PIN kódomra, segítségül hívná a személyi edzőjét, mivel egy kis fitnes keretében memóriakarbantartást is vállalnak.
Mondta, nyugodtan támaszkodjak csak a vállára, majd rogyadozó lépteimet dícsérve kíméletesen az első ATM-hez kísért. Még akkor is tartotta magát a spanyol etiketthez, amikor kiderült, csak 317 441 HUF van a kontómon. Széles mosollyal tartotta elém a szemlátomást stencilezett kötelezvényt, hogy tartozásom fejében az éjszakai „Ali Baba” ügyeleti Kht.-ra ruházom gépjárművem tulajdonjogát.
Csak akkor láttam egy pillanatra az arcán átsuhanni valamit, amikor a záfásszámla után érdeklődtem, de dícséretére legyen mondva, 0,3 sec alatt ismét a régi grand lett, és előzékenyen taxit hívott.
Miután itthon jobban lettem, és a férjem is kezdett kilátni fél szemével a feldagadt arcából, valamint a fekvőgipszét is járóra körkörösítették, jókat nevettünk a 60 éves nyugdíjas óvodapedagógus 1 évvel ezelőtti posztján. /Hogy mit összehadovált az a balycsizsilinckiről!/ Férjuram azóta, hogy ismét tud beszélni, nem felejti el senkinek sem megemlíteni, hogy, -bizony nem túl jó ötlet a hajnali ügyeletben a személyzet meisseni kávéscsészéjre megjegyzést tenni. Főleg nem a TB fizetéssel összefüggésben.

Roswell /NM/, 51-es körzet ,2011-07-07

Neduttki

ma21 2011.07.07. 16:48:41

bakela
Ez nagyon jóóóó!!

Irkutszk 2011.07.07. 17:10:46

Oh, és ha már Irish Oak, akkor: Get well soon ;)

IrishOak 2011.07.07. 20:46:46

@tódór piroska:
Nekem is eszembe tódult,hogy de jó, hogy nem vagyok fiú:-DD

IrishOak 2011.07.07. 20:52:04

@Irkutszk:
:-X) és persze ;-)

áááá, férjem ment a patikába így a gyógyszerész minden doboz mellé elmondta neki, hogy mit hogyan kell szedni.
Ebből a férjem arra emlékezett, hogy :
-rá van írva
-egyél előtte
-jaj, van benne valami kúp is, azt nem emlékszem mire való
- mindet elmondtak, hogy mit kell velük csinálni, de nem tudom úgy izgultam

...bár én tudtam, mert a kórházban elmondta a doktornő...
Csak azért bocsátottam meg neki, mert lilára szorítottam kezét:-D

IrishOak 2011.07.07. 21:00:09

@Circus:

Despi a "mindenem":-D már évek óta... bár titkolom;-)
Gondoltam, írok neki egy intim üzit, de 'há nem kirakta:-DD

A dokik emberi beszéde valószínűleg azért lehetett, mert kérdezgették, hogy mit vettem be, és mondtam, hogy 800mg ibuprofent. De valami okból nekem olyan fejem lehet, hogy hozzám szoktak furán is beszélni, és ha szólok, hogy tele a 'vinyó, akkor egy nevetés után egyszerűsítik. No de én vagyok ám oly pimasz, hogy ott, azonnal kérdezek, mert nem nem bírom a bizonytalanságot:-)

IrishOak 2011.07.07. 21:11:15

@bakela:
:-DDD
A történet valós:-D csak a biztonságiak az érkezésemkor már épp azt tárgyalták, hogy még korábban hogyan "kísértek ki " valakit a kapuig, aki előzőleg randalírozott a sürgősségin.

De hogy tetézzem az őrök emlékét: befelé odalépett a kapuk "őrzője" és intimen odahajolva megkérdezte a volánnál ülő férjemet: hova-hova?
Be... SBO-ra
...autóval?...
...azzal,a feleségem nem nagyon tud menni...
...jó akkor meg tudja mondani a rendszámát?...
Ha nem vagyok épp a műszerfal alá szorulva kínomban akkor biztosan hangosan felröhögtem volna, így csak nem bírom elfelejteni:-D

rikavagyok 2011.07.08. 07:49:28

Jobbulást kívánok!
(Szerintem az urológia az az egyetlenb hely, ahol messze szerencsésebb lánynak lenni)

Desiderata 2011.07.08. 08:33:23

@rikavagyok: Szerintem a nőgyógyászaton/szülészeten sokal szerencsésebb lánynak lenni. Avagy marha szerencsétlen, aki fiú létére teherbe esik.

Circus 2011.07.08. 14:35:38

@Desiderata: ...viszont rögtön vegyen lottót. Az öttalálatos valószínűbb.

macska69 2011.07.09. 08:20:57

Ha választani lehetne egy vesegörcs roham és a szülés között, én szemrebbenés nélkül az utóbbit választanám...
Jobbulást kívánok és nagyon örülök annak, hogy nemcsak az ÁEK-ben, hanem más kórházban is lehet találkozni lelkiismeretes Orvosokkal, normális egészségügyisekkel!

ma21 2011.07.09. 12:02:01

macska69
Ez így igaz nálam is. A szülés babazsúr volt a vesegörcshöz képest.

Dr.laikus PhD 2011.07.10. 11:23:53

@IrishOak:

Te Drága!

Jobbulást Neked!
Én meg balgán azt hittem melegebb éghajlaton jártok, család pihenni Te meg keresni és tanulmányozni az igaz szeretet forrását és magyarázatait különös tekintettel..... stb. :DDD

Ehhez képest itthon szelídítesz marconákat meggörnyedve, drágaköveket termelve mindenhol ahol lehet.
Tényleg egy időzített bomba vagy. :((

Jobbulást gyorsan amennyire Tőled függ!

IrishOak 2011.07.11. 13:07:55

@Dr.laikus PhD:
Nagy cupp:-)

Az már igaz, hogy nagy volt a csavargás, de nem nyaralás ügyileg.
Össze-vissza autóztam, és intézkedtem, hogy a levágott lábú apám sorsa rendeződjön. Sikerült minden!

De hogy ezek a kavicsok hogyan tudtak így felhalmozódni, én nem is értem. Majd fűzök belőlük nyakláncot:-D
Pedig nagyon figyelek a kajára, meg úgy általában az életre, de úgy néz ki az is kevés.

Kitartást ebben a melegben... sokat inni, és vizes lepedővel "szaladgálni" a forró falak között:-D

Dr.laikus PhD 2011.07.11. 13:22:21

@IrishOak:

Gratula azért ez is nagyon fontos - mármint az édesapád....

Vizes lepedő nem lehet, meg vagyok jelölve több helyen, de mindenre ráragad, csak a bőrömön nem marad. :DDD

Felicitásznál találsz cikket gyógynövény teára ami segíteni tud oldásban, kihajtásban.
Rá tud segíteni a gyógyszerekre.

Vigyázz magadra! :)))

Dr.laikus PhD 2011.07.11. 16:23:31

@Irkutszk:

Az. Remélem használni fog. Nem gondoltam, hogy céltáblának lenni ennyire fárasztó.
Pénteken még rám is telefonáltak hol a fenébe vagyok?
Hát aludtam egész nap, kis kihagyásokkal.
Mára már jobb, talán megszokom... :))

De a mosdás ekkora macera legyen azért nem gondoltam volna.
Átköltöztetek az ellenoldali zsebembe! :DDD

Irkutszk 2011.07.11. 17:58:25

@Dr.laikus PhD: Tudom, hogy fárasztó. Ez nem kémiai, hanem fizikai kezelés, de ugyanúgy egy csomó energiát elnyel. Egy csomó kémiai folyamatot beindít. Szóval türelem, türelem. Rózsát hova küldhetek, hogy eredménye is legyen? ;)

Örülök, hogy jobb a kedved. A faölelgetést meg majd alvás utánra ütemezd csak be akkor ;)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása