A nős férfiaknak nem szabadna a feleségüknél előbb nyugdíjba menniük

2011.06.26. 08:09

A házasságban élő férfiaknak nem szabadna a feleségüknél korábban nyugdíjba menniük, mert így nem lesz otthon senki, aki megfelelően gondoskodna róluk és odafigyelne az egészségügyi állapotukra - figyelmeztet egy új tanulmány.

 


Az amerikai Missouri Egyetem kutatói nyugdíjas házaspárok tagjainak saját egészségügyi állapotukra vonatkozó megfigyeléseit elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a nők javulást tapasztaltak a nyugdíjazást követő néhány éven belül, addig a feleségüknél korábban nyugdíjba vonuló férfiak meg voltak győződve arról, hogy a tétlenség minden egyes nappal tovább rontja a fizikai állapotukat, egészen addig, amíg a feleségük nem csatlakozik hozzájuk.


A szakemberek szerint a férjek viselkedésében bekövetkező változás a megfelelő női gondoskodás hiányára vezethető vissza. Annak ellenére azonban, hogy a házastársuknál előbb nyugdíjba vonuló férjek szerint folyamatosan romlott az egészségügyi állapotuk, a tanulmány - amely a résztvevők szívműködését is vizsgálta - kimutatta, hogy a férfiaknál alacsonyabb volt a nyugdíjas korban kialakuló szívproblémák kockázata, míg a nőknél ugyanez az arány a nyugdíj előtti időszakhoz képest változatlan maradt.
A kutatók az Amerikai Gerontológiai Társaság éves találkozóján ismertették az eredményeiket. A szakemberek szerint az életmódbeli és egészségügyi változásokra való felkészülés hozzásegíti a házaspárokat a békésebb és jobb nyugdíjas évekhez. "Amikor a nők nyugdíjba mennek, talán nagyobb gyakorisággal fogják ellenőrizni a férjük egészségi állapotát, rendszeresebben viszik őket orvoshoz, és biztosítják, hogy egészséges életmódot folytassanak" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) a kutatásban részt vevő Angela Curl professzor-asszisztenst.


"A nők hagyományosan mindenki más szükségleteit saját maguk elé helyezik, ezzel pedig az egészségüket teszik kockára" - hangoztatta. Hozzátette: nyugdíjasként az ember vállalhat részidős munkát, amely megkönnyítheti a nyugdíjassá válás folyamatát és a későbbi éveket tekintve is jó hatással lehet az egészségre. "A munkának számos jótékony hatása van az egészségre nézve. Néhány munkával töltött nap a héten, máris hozzájárul a jobb egészségi állapothoz" - javasolta a szakember.

 

MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása