Hasonló műtétekért 60-80 ezret szokott kapni

2011.06.02. 14:00

Tisztelt blog!

 

Arról szeretnék érdeklődni a kedves olvasóktól, hogy a hálapénz vajon valóban a beteg háláját hivatott kifejezni és opcionálisan adható, vagy esetleg olyan dolog, ami mára már elvárás az orvosok részéről? Én magam eddig úgy gondoltam, hogy az első verzió a helyes válasz, azonban egy nem rég lejátszódott eset teljesen elbizonytalanított. Ha nem bánják, akkor le is írom.

 


Férjemet gerincsérvvel operálták január második felében. Nem keveset várt erre a műtétre, elég sokat szenvedett, többször a kezelésektől be is gyulladt a sérve, olyankor megmozdulni is alig tudott és bár soha nem volt anyámasszony katonája, tényleg nehezen viselte a fájdalmat. Úgy várta a műtétet, mint a Messiást.


Végre valahára január 25-én elérkezett a műtét napja, már 24-én bement a kórházba. Orvosával (a nevet kiszedtem- Despota) megbeszélte a műtét részleteit, aláírta a papírokat és várt. Bementem természetesen hozzá, tartottam benne a lelket, azzal vigasztaltam, hogy már nem kell sokat kibírnia. Hazaindulás előtt én magam is megkerestem a műtétet végző doktor urat és én is beszéltem vele, szerintem én jobban izgultam és nyugtalankodtam, mint a férjem. A doktor úr kedves és udvarias volt, mindenre válaszolt, megnyugtatott, azt is mondta, hogy remélhetőleg a férjem idővel teljesen rendbe jöhet, és nem lesznek fájdalmai. Ennek rendkívül örültem.


Miután megbeszéltük a dolgokat indulni szerettem volna haza és még beköszönni a férjemnek, de a doktor úr jelezte, hogy volna még valami, amiről beszélnünk kellene. Csupa fül voltam, nem tudtam mire gondol. Minden köntörfalazás nélkül belecsapott a közepébe, mondta, hogy a műtét „költségeiről” lenne szó. Nem vagyok túlzottan lassú felfogású, de nem igazán értettem mire gondol, hiszen a műtétet a tb finanszírozta, ha annyira jól álltunk volna/ állnánk anyagilag, akkor nem kellett volna a férjemnek annyit várnia a műtétre. A doktor úr látva értetlenkedésemet mondta, hogy egy ehhez hasonló műtétért 60-80 ezret szokott kapni. A hír letaglózott. Csak hebegtem, habogtam, mint egy bakfis, a doktor úr pedig nyugtatgatott, hogy tudja ő, hogy ez nem kevés pénz, de ha nem jelent nagy gondot, akkor ő ennyit gondolt ezúttal is. Hirtelen ezer dolog futott végig az agyamon.


Az első az volt, hogy megmondom neki, mit gondolok erről, de ezt elvetettem magamban, ha az ember férjét egy nappal később műtik, nem mondhat akármit, jobb a békesség. Arra is gondoltam, hogy megmondom neki, hogy nincs ennyi pénzem, képtelen vagyok kifizetni minimum 60 ezret csak úgy nagy hirtelen, de úgy éreztem, ezzel is csak rontanék a helyzeten. Valódi csapdába kerültem, legalábbis úgy éreztem ott és akkor. Végül mondtam, hogy rendben van, megoldom valahogy. Ezután elköszöntem, a férjemtől is elbúcsúztam és elkezdem hívogatni a barátaimat és kuncsorogni kezdtem. Szégyen, nem szégyen, nem volt ennyi pénz a számlánkon, számunkra ez az összeg csillagászati nagyságú. Végül az egyik kedves ismerősünk kisegített a bajból, ami nagyon jól esett nekem.


Másnap, közvetlenül a műtét után, amely sikeres volt, oda is adtam a borítékot a doktor úrnak és megköszöntem neki, hogy elvégezte a beavatkozást. A férjemnek nem mondtam semmit az egészről., a fontos az volt, hogy a műtét sikerült, úgy gondoltam ráér, ha később tudja meg. Sajnos a férjem az óta is fájdalmakkal küszködik, főként a karja fáj, ugyanis nyaki sérv is kialakult nála, amelyet lehet, hogy majd szintén műteni kell idővel.


Ennyi volna a történet röviden. A műtétet sikerrel elvégezték, a nővérek kedvesek voltak, a kórházi körülményekkel is elégedettek lehetünk, de a műtétet végző doktor úr viselkedése okán mégis keserű a szájízünk. Abban biztos vagyok, hogy az orvosok nincsenek kellőképpen megfizetve, ne véletlenül akarják itt hagyni Magyarországot. Azt viszont nem értem, hogy miért várnak el a szegény emberektől, akik szintén alig tudnak megélni ilyen horribilis összegeket. Akkor a tb-t mire fizetjük? Valahol nagyon nagy a gond, jó volna, ha ezzel is törődnének az illetékesek.


Tisztelettel:
Halász Andrásné
 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tower13 2011.06.02. 14:24:52

Na az ilyen orvos tuti nem érdemel béremelést. Se. Havi két, esetleg 3 műtét és nettó 120-240 ezerrel megdobja a fizetését. Hogy lenne sérve..

Káin 2011.06.02. 14:32:47

Az én apukámat is műtötték gerincsérvvel, de ott nem várták el a borítékot, pláne nem szabtak tarifát.

VaTi 2011.06.02. 14:33:50

Igazad van, a kikövetelt "hálapénz" nem hála, hanem zsarolás. Volt már erről szóló poszt. Akkor is azt írtam, hogy az ilyen ember akkor is ilyen hiéna lenne, ha kőműves vagy ügyfélszolgálatos lenne, sajnos így az orvosok minősítését rombolja. Hiszem, hogy kevés ilyen sakál van, és sok a jó és lelkiismeretes orvos. Sajnos nagyon rosszat fogtatok ki ilyen szempontból. És megértem, ha valaki nem mer ugrálni, mikor a családtagját műtik. Tulajdonképpen elég patthelyzet ez.
A tb viszont szerintem más kérdés, az ilyen orvos akkor is ilyen lenne, ha több pénz és jobb körülmények lennének az egészségügyben.
A tb-t arra fizeted, hogy Rézműves Valentinóné Lakatos Orálka kórházi körülmények között hozhassa világra hatodik gyermekét is. Arra fizeted, hogy Minimálbéres Vállalkozóné született Rokkantnyugdíjas Ibolya beutalóval Hajdúszoboszlón pihenhesse ki az ifjúkori gerincrevágások miatt kialakult deréktáji bántalmait. És fizeted persze azért is, hogy ha neked vagy családtagodnak szüksége van rá, megfelelően ellássanak. Aztán ha nincs szerencséd, pont rád nem jut majd. Sajna.

Leroi 2011.06.02. 14:36:02

Na az ilyen alakok, harácsoló f@szok b@sszák el az orvosok becsületét, emiatt néznek úgy ránk mint a véres ingre.
A Réthülyi-Ócska féle katasztrófacsomag majd jól bedurrant alánk, akkor meglátjuk majd, ki mennyit vág zsebre előre megkérten.
Eszem megáll...

Leroi 2011.06.02. 14:36:47

@VaTi:
Csillagos ötös...

Káin 2011.06.02. 14:41:16

@Leroi: Azért merem azt hinni, hogy a többség nem tekint az orvosokra kollektíve úgy, mint a véres rongyra. Az ismeretségi körömben (20-30 év) a legt9öbben az orvosok mellett állnak.

Káin 2011.06.02. 14:41:16

@Leroi: Azért merem azt hinni, hogy a többség nem tekint az orvosokra kollektíve úgy, mint a véres rongyra. Az ismeretségi körömben (20-30 év) a legt9öbben az orvosok mellett állnak.

Leroi 2011.06.02. 14:55:26

@Káin:
Ezt mi megköszönjük, az orvos épp úgy rá van utalva a betegre, mint fordítva,
tudnia kell mindkét félnek, mi az az "elég", hol a határ, amelyen túl már az ízléstelenség övezete következik, a végcél az, hogy jól felkészült, pihent, nyugodt, fizikailag-psychesen egészséges, megbecsült, elismert orvos megelégedett, gyógyult, aktív, életörömben gazdag, emberi mivoltában tisztelt betegeket tudjon páciensei táborában.

2011.06.02. 14:56:41

@VaTi: Teljesen egyetértek én is... hányok az ilyen emberektől, foglalkozástól függetlenül. És elkéri b@meg a pénzt, amiért egy rezidens egy hónapot dolgozik! Előre! Nem csoda, hogy sokan hiszik azt, hogy minden orvos ikszöttel jár...

2011.06.02. 14:59:23

Képzelem, ahogy egy rezidens kollégáját műti a pasas:

- "Én 60-80 ezret szoktam kapni egy ilyen műtétért."

- "Én meg 180 óra munkáért b@zmeg!"

Káin 2011.06.02. 14:59:26

@Leroi: Valóban ez volna a végcél, csak azt nem tudom, hogy miként valósítható mindez meg. Nyilván fent kellene valamit tenni, de ott nincs rá hajlandóság, ahogy korábban sem volt. Ez sem a betegnek, sem az orvosnak nem jó.

Hatodéves 2011.06.02. 15:32:43

Azon gondolkozom, hogy mit lehetne az utólag odaadott borítékba rejteni pénz helyett. Eddig a szárított kutyaszar vezet.

ujjujjuj 2011.06.02. 15:58:28

És akkor még szelíd és nőies volt a posztoló, nem pocskondiázott, nem fröcsögött. Pedig ebben az esetben talán még érthető is lenne. Ha mindenkibe ennyi udvariasság és szerénység szorult volna, nem itt tartanánk...

Nivea 2011.06.02. 16:01:45

Minek adta oda kedves író...Én mondtam volna hogy rendben nagy hálálkodva és hogy összeszedem a pénzt, aztán: megmütik, minden oké és szépen elfelejtheti a pénzt. mit tehet az orvos visszateszi a sérvet??

Irkutszk 2011.06.02. 16:18:10

@Nivea: Azzal, hogy lesüllyedsz az ő szintjére, nem hiszem, hogy példát mutatsz az orvos felé.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.02. 16:32:39

Hát ja. Mattot kapott a posztoló. Ehhez mekkora arc kell már? Megpróbálom magam beleképzelni az orvos helyébe, de már ettől elsüllyedek szégyenemben.

ccke 2011.06.02. 16:34:48

Hányinger... nemrég mesélte sebész rezidens ismerős, hogy nemcsak, hogy műteni nem engedik, de fizetős betegnek még a varratszedést is a prof csinálja, hátha ott is csurran-cseppen.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.02. 16:45:55

"műtétért 60-80 ezret szokott kapni"
És ha azt mondja neki, hogy ez a műtét azért nem hasonlítható össze más gerincműtéttel, mert ezért egy vasat sem kap. És azért nem, mert felvettem az egészet erre a mobiltelefonra itt ni. De nemám azé, hanem azé, mert feledékeny vagyok és elfelejtem, hogy mekkora összeget is mondott.

Hatodéves 2011.06.02. 16:48:57

@El Visco Stello:
Ha másnap műtik a párod gerincét, nem tudom, hogy Te mernél-e szívózni. Főleg ha hónapokat várt a műtétre.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.02. 16:54:51

@Hatodéves: Hát nem. Sajnos. Mondtam is fentebb, hogy ez bizony matt.

SusanneF 2011.06.02. 17:06:09

Na,az ILYENEKNEK kellene kimenni a farncba-értük nem lenne kár!!!!
Csak nem mennek-mert itthon is megvan a gesztenye,és nyugatabbra NINCS hálapízz...!Nem is tudnak mit kezdeni a fogalommal..!

SusanneF 2011.06.02. 17:07:59

Most kezdem igazán értékelni,hogy az enyémet nem kell műteni....
De a TB télleg fizet a kórházaknak a műtétekért-az a pénz jó esetben hova kerül??
Abból lesz műszer?Kötszer?
Amit nem egy hozzátartozónak be kell vinni?

SusanneF 2011.06.02. 17:09:44

Egyébként ennél undorítóbb és megalázóbb helyzetet nem tudok elképzelni....

Válaszoljatok kérlek:
A kollegák miért nem vetik ki maguk közül az ilyen pofátlanokat????!
Hisz mindenki renoméját rontják!!

El Visco Stello (törölt) 2011.06.02. 17:13:06

@SusanneF: Miért vetnék? Ez az ember van a pálya csúcsán, ahová mindenki törekszik.
Csak még nem mindenki tudja.

Rotoxis 2011.06.02. 17:14:55

@SusanneF: Az eü. szakmák töredéke bizony tradicionálisan hálapénzes. Ilyen a gerincsebészet is (hasonlóan a nőgyogyihoz). Ezekben a szakmákban aza a fehér holló, aki nem fogadja el (rosszabb esetben kéri) a jattot. Az elfogadás még magyarázható, a követelés meg egyszerűen bűncselekmény. Szerintem.

ccke 2011.06.02. 17:30:21

@SusanneF: azért nem vetik ki, mert ők a professzorok, főigazgatók, EÜ-politikusok... ezért olyan nehéz bármit változtatni. Mert ennek a nagyon szűk, de nagy pénzű-hatalmú orvos-rétegnek az a legjobb, ha minden marad a régiben.

SusanneF 2011.06.02. 17:38:12

Én még mindíg azt tartanám elfogadhatónak,ami egyházi fenntartású kórházban működik:
Minden folyosó végén zárt persely,aki HÁLÁBÓL valamit szán,az NEM adhatja,és nem is adja az egyes embernek,hanem névvel-vagy anélkül betszi a perselybe,és megkapja belőle a részét a takarítónő is,nem csak a dokik....
Mert ott az orvosok elismerik,hogy MINDENKI munkája értékes.....,és szükséges!!

SusanneF 2011.06.02. 17:40:10

@Rotoxis: A szociális és eü.terület "rabszolgái" kénytelenek havi bruttó 90-ért mindent megtenni,és még örülhetnek a biztosnak látszó munkahelynek,ami manapság egyre nagyobb kincs!!!

SusanneF 2011.06.02. 17:41:35

Nem a kezdőkről beszélek,hanem a 40-es korosztályról,akik már 25-30 éve dolgoznak,és anyagiakban több megbecsülést érdemelnének...!!!!

2011.06.02. 18:46:35

@El Visco Stello: Nem ide törekszik mindenki azért...

Bikli néni 2011.06.02. 19:31:55

Eszem megáll. Hogy az ilyen szemétládákat miért nem dobjátok ki magatok közül? A betegnek nem jó, az orvosok jó hírét rombolja. Nem beszélve arról, hogy ez EGY műtét ára. És ebből mennyit végez egy hónapban? Utólag könnyű okosnak lenni, de én tuti felnyomtam volna mindenhol, kórházigazgató, betegjogi képviselő, stb. És megvitattam volna a férjemmel, lesz ami lesz: nincs pénzünk, sorry.

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.02. 20:34:56

Ez konkrétan büncselekmény, úgy hívják, hogy zsarolás, tegyél feljelentést, legközelebb meggondolja a geci!

Duygu 2011.06.02. 20:37:13

@rosiegirl: Ja, dolgozzanak 3 helyen. Aztán abból lesz az újabb poszt: bunkó volt az orvos. Mert kimerülten, hulla fáradtan nyűgösebb az ember. És az orvos is ember.

tbjárulékfizető 2011.06.02. 20:38:18

nézzük a dolgot reálisan:
1/A műtétre sokat vártak,
2/van hálapénz rendszer Magyarországon, kiemelten nagyobb az összeg néhány területen, ezek közé tartozik a gerincműtét.
3/ Mindezt tudták, ( mindenki tudja, aki itt él) és volt idő gyűjteni a pénzt.
4/ Nincs cidri, hogy sok, kevés, elég? A tarifa ismertté vált.Mi ebben a felháborító?
Lehetett volna más sebészhez is menni, arról nem volt szó, de gyanítom, hogy megbeszélt műtét volt, nem ez volt az első orvos, akibe belebotlottak.

Mivel az első három pont adott, ezek a mai valóságban a műtét peremfeltételei, a 4-ik pontban a család " segítséget " kapott, nem kellett találgatni.

Hogy ez sokaknak nem tetszik?
Hát akkor másik egészségügy kéne ebben az országban, jó fizetésekkel és a feudális viszonyok elsöprésével.
Talán a mostani rezidenseknek valami sikerül előbb utóbb.

Duygu 2011.06.02. 20:41:16

@Duygu: Szerintem meg normális fizetést kéne adni.
Az alacsony fizetés ellenére sem gondolom, hogy megengedhető a poztban szereplő orvos viselkedése. De mint ahogy ccke írta, ezek az orvosok magas beosztásban leledzenek, ezért engedhetik meg maguknak az ilyen viselkedést, és ezért nem lehet ellenük tenni semmit.

Duygu 2011.06.02. 20:43:58

@tbjárulékfizető: Nem értek egyet veled. Én sem tehetem meg, hogy közlöm a beteggel, hogy csak akkor látom el, ha fizet. A sebész is műtsön, mert az a dolga. Ha kap utána valamit, akkor örüljön, ha meg nem, akkor így járt.

adamantium 2011.06.02. 20:46:37

kérni pofátlanság. bár a kulcsszó ebben a történetben az, hogy "orvosával". szóval volt választott orvosa, ez nagy luxus, nálunk németországban csak a magánbiztosított betegnek van orvosa, ezért a magánbiztosító komoly pénzt fizet. az állami biztosítottnak van, hogy a műtét napján derül ki, hogy ki az operáló orvosa, és a főorvos állami biztosítottat nem műt, csak akkor ha munkabaleset vagy ha revizió és nagyon komplikált az eset. a normál embert az utolsó rezidens műti az osztályról legyen az bármilyen problémás eset.
a magánorvosnak ára van, hozzá kell szokni

gergo1000 2011.06.02. 20:47:50

Azért az elég nagy pofátlanság, hogy a "kedves szerkesztő" a doktor nevét kiszedi, a betegét pedig nem. Így az orvos beazonosíthatja beteget, mi meg az orvost nem...
Azért az egyértelmű, hogy a posztoló hibázott, mert a műtét után vagy nem kellett volna odaadni a pénzt, vagy nem kellett volna posztot írni. Így vissza se mehet az orvos és a pénze is veszett..Gyakorlatilag semmi értelme nem volt a pénz adásnak.

Bélám 2011.06.02. 20:48:23

Tudom, divat szapulni az orvosokat, de az én véleményem abszolút pozitív a témát illetően.
Az utóbbi nyolc évben négy alkalommal műtöttek különböző kórházakban. Ezekből három súlyos, daganat eltávolító műtét volt, amit az egyik kórházban az osztály vezető főorvosa, a másik kettőt pedig egy másik klinika igazgatója, egyben a szakterület egyetemi professzora végzett. Nem voltam protekciós beteg, bár tulajdonképpen ajánlásra kerültem oda, mert az első alkalommal egy magánrendelés vizsgálata alapján, az orvos szervezte le a műtétemet. Ez a műtét a technikai felszereltség hiánya miatt nem volt eredményes, ezért ez engem operáló főorvos személyes közbenjárására kerültem a profhoz.
De az igazsághoz nagyon hozzátartozik, hogy én a főorvosnak nem adtam egyetlen forintot sem, mert nem voltam abban a helyzetben és ezt ő nagyon jól tudta is, tehát nem számíthatott extra jattra, amiért sürgősséggel időpontot egyeztetett a szakterület legnagyobb tekintélyével.
A professzor szintén tudatában volt az anyagi helyzetemnek, tehát biztosan nem a pénzért végezte extra sürgősséggel a daganat-eltávolító műtétemet és biztosan nem azért látogatott meg naponta többször is (és nem a kezelőbe hívogatott), mert pénzt remélt érte. Sőt, egész biztos az is, hogy nem azért jött be hozzám még este is, még akkor is, ha azon a napon egyetemi előadásai voltak és nem volt tervezve a bejövetele.

Ez a műtét nyoolc éve volt és én évente jártam már csak kontrollra, de a prof akkor is fejből tudta a kóresetemet és mindig alaposan megvizsgált, pedig soha egyetlen forintot nem dugtam a zsebébe.

Sajnos néhány hónappal ezelőtt ugyanazon a területen, ahol nyolc évvel korábban is, most újra daganat keletkezett, aminek a gyógyításába be kellett már vonni más területek orvosait is, de a tapasztalatom nem változott és meggyőződésem, hogy egyik orvos sem várja el tőlem a hálapénzt valamiféle extra ellátás kilátásba helyezésével.

Szóval hiénák lehetnek, de a zöm szerintem hivatásból gyógyít és nem alázná meg magát a fenti eset szerinti eljárással.

Duygu 2011.06.02. 20:48:42

@adamantium: Ott legalább műthet a rezidens. :-)

[c] 2011.06.02. 20:54:45

Az adekvát válasz az lehetne, hogy "nekünk pedig ennyi SEM marad a számlák és egyebek befizetése után havonta, úgyhogy, ha nem haragszik a doktor úr, a semmit nem tudjuk önnek kifizetni".

Én egyébként nem hiszem, hogy _annyira_ alja-emberek volnának ezek a zsarolók, hogy valóra is váltanák a rejtett fenyegetőzésüket, miszerint ha nincs pénz, nincs odafigyelés, nincs szakértelem - hamar odalenne a mellékjövedelem, esetleg az állás is, ha ilyet tennének. Legalábbis remélem, hogy így van.
Viszont a betegek ill.a hozzátartozóik eleve meg vannak ijedve, így nagyon gyorsan meghunyászkodnak, s ezt nagyon is jól tudják az orvosok.

gergo1000 2011.06.02. 20:57:24

@adamantium:
Azt gondolom itt van a kulcsszó. Fizetni a választott orvosért. A magyar ember általában szeret orvoshoz menni. Ha orvost választ akkor ezt fizesse meg az orvosnak. Ne az OEP-nek, ne a kórháznak, hanem az orvosnak. Persze az se lehet, hoyg az elit orvos csak választott beteget műthet. Erre kell valami maximált arányszám, ami könnyen ellenőrizhető, és ha azt az orvos nem éri el, akkor fizesse be a kapott pénz egy részét az OEP-nek. Azért ne a korháznak, hogy az semmiképpen se vándorolhasson vissza az orvoshoz.

[c] 2011.06.02. 20:57:47

@tbjárulékfizető: "Mindezt tudták, ( mindenki tudja, aki itt él) és volt idő gyűjteni a pénzt."

Tökmindegy, ez akkor is zsarolás. És nem, nem minden orvos ilyen, hála az égnek...

Netuddki. 2011.06.02. 20:58:06

@Bikli néni: Azért mert ez egy velejéig korrupt, rohadó ország. A "vezetője" orbán viktor éppen a napokban dicsérte szembe magát mennyi mindent is tettek ebben az 1 évben.
Ez egy olyan rendszer ami az emberek államilag támogatott korrumpálására épül. Csak azért, hogy minden évben hatalmas összegek tűnhessenek el a befizetett adóinkból. Amiből vígan ki lehetne fizetni az orvosokat IS.
Addig nem lesz itt változás amíg mi adófizetők nem változtatunk...

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.02. 21:00:04

@tbjárulékfizető: Az, hogy kevés a fizetése, nem jogosítja fel, hogy megzsarolja azt, akiből él! Addig, amíg azzal védjük ezeket az utolsó senkiháziakat(aki gyakorlatilag megzsarolja a beteget), hogy kevés a pénz, addig nem fog semmi változni az egészségügyben. Ha kap hálapénzt, a lelkiismerete alapján eldöntheti, hogy elteszi, vagy nem, de az hogy követeli (az már nem hálapénz), az elfogadhatatlan, teljesen mindegy, hogy mennyire jó orvos.

Netuddki. 2011.06.02. 21:07:23

@metal: Európában nálunk szedik be a legtöbb adót. Amiért cserébe az állam teljes térítésmentes ellátást (is) ígér.
A nagy kérdés ki a felelős azért ha ebből pl. az orvosok nem kapják meg ami illeti őket? Mert pénz az van, lenne, csak be kéne szedni és nem hülyeségekre elszórni. Pl. MOL meg állampolgárokkal való levelezgetés...

Netuddki. 2011.06.02. 21:09:52

@kovi1970: Tehát egyrészt én befizetem, másrészt meg orbán viktor nem fizeti ki. Akkor most én borogassak asztalt vagy az orvos aki nem kapja meg a jussát?
Vagy esetleg össze kéne fogni? Nem ügyeskedni...

Leroi 2011.06.02. 21:12:20

@kovi1970:
Ja és a nagy reformcsomag, ami "hosszas társadalmi és szakmai konszenzus eredménye"...hogy nem szakadt le a kib@szott ujja annak, aki ezt a vaskos hazugságot kitalálta...
Lám, Adolf is mennyire fantasztikus elánnal kezdte és hova jutott.
Tovább nem is folytatom a hasonlatot.

bebe tv 2011.06.02. 21:25:03

@rosiegirl: Nem tudom most hogyan működik, de pl. amikor anyám bokája 1974 jan.2-án a tükör jég miatt eltörött és kórházba került, aznap minden gipszelést a sebészet főorvosa végzett. Mivel akkor volt szolgálatban az ápolónő aki a szemközti szomszédunk volt rákérdeztünk.
Azt a választ adta, hogy azért végez mindent a főorvos mert minden egyes kéztörés gipszelésért 300 a láb gipszelésért meg 700 Ft-t kap a fizetésén felül. Gondolom ez a rendszer még ma is működik, talán még a műtétek esetén is.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2011.06.02. 21:32:39

Mutet utan bekamerazva visszamenni, dr urat feljelenteni.
Aztan ha dr urnak megvolt a sitten a pipa-pumpa-csicska kombo, majd elgondolkozik.

Astronomy Domine 2011.06.02. 21:36:34

@tbjárulékfizető:

" Nincs cidri, hogy sok, kevés, elég? A tarifa ismertté vált.Mi ebben a felháborító?"

Jó nagy barom vagy te is.

Leroi 2011.06.02. 21:40:10

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:
Jó ez a Vincent Vega idézet!:)

Aki ilyet meg mer tenni, annak hátszele van. Nincs sitt...

adamantium 2011.06.02. 21:40:14

@bebe tv: meglepődnék ha igaz lenne, legalábbis én ilyenért soha egy vasat nem kaptam, sőt ha külföldi beteget műtöttem (aki pedig saját maga fizette ki a kezelés dupláját a klinikának) akkor se kaptam egy vasat se. nyelvpótlékot se kaptam egy nyelvvizsgáért sem. szal az ilyen plusz pénzek az "urban legend" kategóriájába sorolandók

adamantium 2011.06.02. 21:41:10

@bebe tv: egyébként meg ha egy főorvos ilyenre szorul, hogy 300-700 forintért kivegye a rezidens kezéből a munkát, akkor az egész rendszer le van sz@rva

FakezuVakeger 2011.06.02. 21:43:00

Ennyi a műtét ára.
Fizessetek népek!
Kamerázhatsz vaze, ha fájni fog, nyüszítesz az életedért!

gorillka 2011.06.02. 21:43:05

@gergo1000: rég jártam erre, de azért most felmerült bennem egy kérdés az írásod kapcsán.
Szerinted, hogy nézne ki a folyamat ma Magyarországon választott orvos nélkül?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2011.06.02. 21:44:44

Sosem értem, mit görcsöltök ilyeneken.
A megfelelő módszert már leírtam pár fórumban: előzetesen buzgón bólogatni, hogy persze, nem marad majd el a hála... aztán amikor a rokon meggyógyult, és egészséges, akkor szépen átadni egy borítékot, benne egy szép felirattal:
"Nagyon köszönjük!"

Ennyi, én ezt csináltam már, semmi bajom nem lett.

nyuginyugi 2011.06.02. 21:46:43

1. Te kérj számlát, ne vesztegess.
2. Az orvos adózzon, mert különben lop a többi magyartól.

3. a jelenlegi 1+2= sz*r helyzet, mindenki utálja, beteg is, állampolgár is.

Ezt egy mai rezidensnek (sem) lehet már eladni.

Kéne már egy jó kis vesztegetős, titkos kamerás botrány, azt mindkettőt leültetni, jó sokáig. :-)

Vagy inkább megváltoztatni a szabályokat, nem lenne jobb?

adamantium 2011.06.02. 21:51:38

@gorillka: civilizáltan, pl ez a dolog ami fenntartja a paraszolvencia rendszerét, hogy mindenki azt hiszi, hogy a professzor úr 10 szer jobban operál mint a rezidens, illetve lehet utána vagánykodni a szomszédoknak, hogy engem XY professzor műtött

Loona 2011.06.02. 22:01:56

Három típusú orvos van. A posztoló sajnos kifogta azt, aki kiköveteli. Van aki elfogadja csak a borítékot, és van aki el se fogadja.
Az első típust én simán feljelenteném. No nem az ügyészségen, a fene akarna évekig pereskedni, hanem a Kamaránál. Mert annak van értelme, hogy választott orvosnál egy szülés X összegbe kerül, de ebben az esetben az orvos vállal is pár dolgot. Ennek nincs.

Ja, és miért fizetjük a TB-t? Egyszerű, azért, hogy ellássa a rendszer azokat, akiknek TB-jük nincs, ellenben állandóan kórházban vannak. Erre is ráférne egy reform, amerikai módra, mindenki biztosításának megfelelő ellátást kapjon.

_krampampuli_ 2011.06.02. 22:10:28

Döbbenet a történet, de számomra az Ön viselkedése is megdöbbentő, hölgyem...

Másnap, a műtét után megköszönte a doktornak - jól tette.
De pénzt ugyan már miért adott neki? Egy ilyen gátlástalan alaknak? Utólag?
Mi történt volna, ha az orvos egy köszönömöt, meg egy mosolyt kap? Ugyanaz, mint ami így történt...

Volt egyszer balesetből eredő térdműtétem. Az orvos korektül elvégezte a műtétet, majd napok múlva, mikor már leesett neki, hogy egy fillért nem fogok fizetni, elkezdett némileg visszataszítóan viselkedni velem - kibírtam.
Aztán képbe jött egy csuda kedves gyógytornász, aki TB-s kezelésen rendbehozott. Élmény volt hozzá járni... :) Ez is ingyenes volt...

DHS 2011.06.02. 22:10:43

Valami senkinek sem tűnik fel!

Ez egy tervezett műtét!!!

Előre megkérdezhették, hogy akiket műtött, milyen tapasztalataik voltak!!!

Fizetni kell - miért nem a rezidenssel operáltratták??? - az örül, ha a műtőasztalhoz jut!

Az ellátással minden rendben volt...
- egyeztett összeg - egyeztett ellátás!

Először kimennek azok, akik agilisek. Aztán kihalnak akik tudnak operalni, majd itthon maradnak az unott, fáradt, operálni nem (nagyon) tudók!

A betegek pénze élteti a rendszert!
Tetszik-nem tetszik EZ VAN!!!

soproni1 2011.06.02. 22:16:33

Amíg az állam fizeti az orvost, addig ez lesz. Mivel a lakosság nagy része ezt akarja, ez is marad. Ahogy egy japán újság írta rólunk:
Elfogadjuk a rossz orvosi ellátást, cserébe nem kerül sokba a használónak.

Egy sérv műtétet megúszni 60 ezerből, ajándék !

Úgy szar, ahogy van, de ez a lakosság hibája, nem az orvosé.

adamantium 2011.06.02. 22:29:02

@csintapala: neandervölgyi viselkedés. civilizált ember ismeri a jogi lehetőségeit és feljelent, perel. de hát többfajta ember él ebben az országban

csintapala (törölt) 2011.06.02. 22:35:10

@soproni1: az a kurva nagy helyzet, hogy jelen pillanatban ebben az országban mindenkinek -fogjuk rá- egyformán szar. Az orvosnak is, a tanárnak is, az egyéb közalkalmazottnak is, a kkv szférában alkalmazottként dolgozók nagyrészének is, és lehetne sorolni. Mégsem kap senki zsebbe plusz pénzt azért, mert elvégzi a munkáját. Megkapja a törvény által előírt vagy a főnökével kialkudott fizetését és csókolom. És örül neki mint majom a farkának. Csak az istenkomplexusos orvosok a kivételek, akiknek "jár" az adómentes lóvé zsebbe, mások kárára.

Hogy az eü rendszer szar -ahogy minden más is ebben az országban- az egy másik kérdés. Jelenleg ez van, mindenki szopja a nagy közös faszt, az orvos sem kivétel. Neem ne tartsa a markát, azért kapja a fizetését, hogy a kiírt műtéteket a tudásának megfelelően elvégezze, pont, ennyi jár. Majd ha jobb lesz a rendszer, akkor jobb lesz neki is meg mindenkinek, de most ez van.

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 22:35:49

@adamantium:
Olvasd el ismét!
A 300 Ft 1974-ben volt. Amikor havi 2000 Ft-ért dolgozott sok jó szakmunkás. Amikor a 12 Ft-os órabér nem volt túl alacsony.

csintapala (törölt) 2011.06.02. 22:37:31

@adamantium: az a baj, hogy egy szobában 4 szemközt elhangzott beszélgetés alapján hiába jelented fel, még a végén te szívod meg (hitelrontás, becsületsértés stb).

Kórházba bekapcsolt diktafonnal kell menni és nem visszazsarolni, hanem feljelenteni.

adamantium 2011.06.02. 22:42:30

@Piszkos Freud a ...: éppen azért tartom lehetetlennek. az orvosok társasági statusát már rákosi eldöntötte amikor egy kategóriába osztotta őket a borbélyokkal.
ha ismernéd a hasonló törések gyakoriságát szezonban akkor nem hinnél el ilyen marhaságokat.
2 éve amikor leesett az ónoseső, egy nap 16 csukló és 5 boka volt az ambulancián, mivel a főorvos mindig továbbviszi az akaratát, nyilván ő gipszelhette volna az összest: 16*300+5*700=8300 forint, de legyen csak a fele. egy téli hónapban 20 munkanapon 83000 forint. 1974-ben. ugye, hogy most már számodra is nevetséges ez az állítás?

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 22:42:49

@soproni1:
Nem igaz, hogy az "állam" fizeti az orvost. Mi fizetjük, a TB-n keresztül. Ha ez a dokinak nem tetszik, el lehet menni világgá... Ne a szerencsétlen betegből zsarolja ki a pénzt, hanem a miniszterből. Ja, hogy az nem ad? Akkor tetszett vona gondolkodni, miért lett volna mégis jó a vizitdíj. Ja, bocs, pont nekik nem volt jó... Mert úgy Mari néni is rájött volna,hogy a szentséges doktor úr kétszer veszi fel a pénzt ugyanazért a munkáért!

"Egy sérv műtétet megúszni 60 ezerből, ajándék !"

A levegő ajándék annak, aki így zsarolja ki a pénzt a betegből, meg annak is, aki ezt a gerinctelen alakot védi.

Egy rohadék állat, azt érdemelné, hogy az ő gerincét senki se tudja majd összerakni, ha rászorul. Mert a helyzet az, hogy neki legalább naponta egyszer jut ilyen műtét, különben nem kellene hónapokig várakozni. Vagyis ő milliókat visz haza havonta, pluszban. Túlnyomórészt adózatlanul... Ronda vagyok, ha azt kívánom, hogy költse mind gyógyszerre?

adamantium 2011.06.02. 22:43:25

@csintapala: hát bizony, vádaskodni csak bizonyítékok alapján lehet, de ezt nem tartod normálisnak?

ccke 2011.06.02. 22:43:34

@csintapala: "Kórházba bekapcsolt diktafonnal kell menni"
óó...az orvos-beteg bizalmi viszonya...

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 22:45:10

@adamantium: A nevetséges az, hogy az előbb még leszóltad azt a 300-700 forintot. Most meg már az jött ki neked, hogy az túl sok. Na mindegy...

adamantium 2011.06.02. 22:45:16

@Piszkos Freud a ...: mit fizetsz te? mert az orvosi fizetést garantáltan nem. azt hittem 10 poston keresztül végre sikerült mindenkit felhomályosítani ennek a financiális hátteréről, de mindig előkerül egy troll aki azt hiszi, hogy az ő havi 5 ezréből működik magyarország

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 22:46:39

@adamantium: Márpedig bizony fizetem azt is! Tisztában vagy azzal, hogy egy ember az élete során mennyi TB-t fizet be?

adamantium 2011.06.02. 22:46:45

@Piszkos Freud a ...: akkor nem vettem észre, hogy 1974-ről van szó, de akkor is lényegtelen, a gipszelés nem szégyen, de a rezidens dolga az esetek 95%-ban

adamantium 2011.06.02. 22:48:22

@Piszkos Freud a ...: te biztos kevesebbet mint én, tehát én finanszírozom a te össze gyógykezelésedet, a nyugdíjadat, a gyerekeid iskoláztatását, majd a te nyugdíjadat. ha megmentem az életedet akkor közvetve minden pénz amit utána termelsz az én érdemem is. biztos vagy benne, hogy nem te tartozol nekem és a többi orvosnak?

Kopi3.14 2011.06.02. 22:53:59

@Hatodéves: Válaszolnék neki, hogy ilyen esetekben a párom a befizetett TB utáni ellátással egészségesen szokott hazatérni, egyébként a betegségei általában ragályosak az orvosra nézve.

Ha kevésbé vagyok finom, akkor finoman megfenyegetem a saját egészsége, családja egészsége tartós, maradandó károsodásának lehetőségével.

mákonya 2011.06.02. 22:55:48

@Piszkos Freud a ...:
"Akkor tetszett vona gondolkodni, miért lett volna mégis jó a vizitdíj. Ja, bocs, pont nekik nem volt jó... Mert úgy Mari néni is rájött volna,hogy a szentséges doktor úr kétszer veszi fel a pénzt ugyanazért a munkáért!"

Ari, Mari nénivel kifizettetik a 300 Ft-ot és rögtön öntudatra ébred, hogy nehogy már még 60e-t is kérjenek tőle, hisz ő már fizetett egyszer.

:-D :-D :-D :-D :-D

adamantium 2011.06.02. 22:58:21

@Kopi3.14: az ilyen férgek szokták kicsapni a biztosítékot nálam. tudod van egy betegem akit párszor már rendbehoztam, ült már gyilkosságért, élég depresszív alkat, ami pénze van drogokra költi szerintem. soha nem adott semmit, de azt mondta, ha bárkivel gondom van akkor csak neki szóljak, elintézi ő, úgy sincs vesztenivalója. az ilyenekre tartogatom mint te

Borcsika 2011.06.02. 23:00:40

az ilyen megérdemelné, hogyha bemegy a boltba, és kér 10 deka téliszalámit szeletelve, közölje vele az eladó, hogy ezért nekem 2500 Ft-ot szoktak adni.
Má nem azér a 20 fillérért, de ez a szerény házaspár is fizetett adót azért, hogy ez a tetü elvégezhesse az egyetemet, és sajnos nem mindenkinek van for hand akár 20000 Ft-ja is ilyesmire. arról nem is beszélve, hogy bár nem vagyok orvos, de ha jól tudom ez nem szerepel az esküben.
igen, tudom, hogy alulfizetettek az orvosok, de azért legyen már egy kicsit vékonyabb bőr a pofájukon.

Leroi 2011.06.02. 23:00:48

@Piszkos Freud a ...:
Egy lumbalis porckorongműtét 2-3 órás. Akad belőle 3 is naponta, ha ez megnyugtat. Persze a 60 ezer az nagyon sok, előre megkérve pedig ízléstelenség...
Cumis helyzet, barátom, de nem tehetünk róla, ha a vasfüggöny eme oldalára születtünk. Az orvos fizetését is ugyanúgy megadózzák, mint bárki másét, a bruttóm 40 százaléka elmegy. Úgyhogy kapsz te is bőven az én pénzemből, nemcsak én a tiedből, hagyjuk.

biobender 2011.06.02. 23:05:40

"Az egeszseg nem uzlet!" : Fidesz plakat a nepszavazas elott.

Leroi 2011.06.02. 23:07:20

A helyzet oda fog fajulni, hogy az orvosok jó része el fog menni innen, a többiek, akik maradnak pedig méregdrágán fogják a szolgáltatásaikat adni, egyszerűen nem marad állami csak magánszféra, megfizethetetlen áron.

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:07:23

@adamantium: Erről van szó. Nem vetted észre, majd hirtelen véleményt váltottál. Nem vagy véletlenül sebész?

adamantium 2011.06.02. 23:07:48

@Piszkos Freud a ...: de, de már nem magyarországon :D

Leroi 2011.06.02. 23:08:24

@biobender:
Egyetlen normális, megbízható, szavahihető pártot sem ismerek már Mo.-n.

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:09:49

@adamantium: "te biztos kevesebbet mint én"
Ja. A napi 3x60 ezer kizsarolt csúszópénzedből? Mert ha nem arra alapozod ezt a süket dumát, akkor csúnyán benézted. Ami járulékot én befizetek, abból kijönne pár külföldi kezelés is a családomnak...

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:12:10

@mákonya: A csúszópénz nem a 60 ezer forinttal kezdődik. Hanem azzal (és ezt az ellenző főorvos urak pontosan tudták), amikor a háziorvosnak odanyomják a 2000 forintot. De ha megmondták Mari néninek, hogy ennek a vizitnek az ára hatóságilag 300 Ft, akkor bizony nem nyúl még egyszer a zsebébe az ezresekért. A rendszer alapját tette volna tönkre, ha tartósan fennáll.

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:14:17

@adamantium: Figyu! A hentesbárd nem szike! Mert ilyen lelkülettel... Na hagyjuk...

adamantium 2011.06.02. 23:17:29

@Piszkos Freud a ...: ne nevettesd magad. fogalmad sincs úgy a paraszolvencia mértékéről sem mint az adók mértékéről, de nem is baj, az egész rendszer arra alapul, hogy hülyítik a népet. a nép meg ha elég hülye akkor be is dől a kormány "oszd meg és uralkodj" politikájának. nem látjátok, hogy a valós problémákat úgy fedik el, hogy ellenségképeket gyártanak a népnek, közben meg röhögnek a markukban, hogy megint egy garasukba se került, de adtak a balgáknak egy csontot amit rághatnak évekig?

adamantium 2011.06.02. 23:19:08

@Piszkos Freud a ...: egyébként van fogalmi zavarod arról, hogy mennyi egy kezelés? egy onkológiai beteg kezelése pár száz millióra is rúghat, magyarországon, és csak nem azt akarod bemesélni nekünk, hogy havi milliós nagyságrendben fizetsz egészségügyi biztosítást? ROFL

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:21:41

@adamantium: Na, hagyjuk, hogy kinek miről van fogalma. Lehet, hogy "kicsit" régebben utalgatom a járulékaimat, mint mikor először billentyűzetet láttál...

adamantium 2011.06.02. 23:22:30

@Piszkos Freud a ...: havi 2-3 millió a fizetésed 6%-a? igencsak meglepődnék

mákonya 2011.06.02. 23:24:52

@Piszkos Freud a ...:
Régi történet.., kisvárosi sebész szerette a hálapénzt, ezért "mindig" műtött..., mert akkor többet remélt és ha Mari nénik néha megkérdezték, hogy "Dr.-úr mire tetszik műteni?", akkor röpke válasza csak annyi volt, hogy "maga azzal ne foglalkozzon".
Ennyit a Mari nénik pár száz forinttal történő tudtaformálásáról. :-D

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:25:45

@Borcsika: Nem az ilyenfajta tetvek az alulfizetettek. Hanem pl. az altatóorvosok, akiknek azt köszönheti a beteg, hogy a műtét után agykárosodás nélkül ébrednek fel, azok, akik a laborban diagnosztizálják, hogy az a daganat rosszindulatú-e, az röntgenorvosok, és még sokan mások, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy zsarolják a szerencsétlen beteget.
Remélem, egyszer valaki felveszi az ilyen szövegét annak a féregnek. A baj csak az, hogy nem kapna érte annyit amennyit érdemelne. Mert ha rajtam múlna, a rabkórházból temetnék, de nem mint dolgozót.

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:31:36

@Leroi: Sajnos, én már most is csak magándokihoz merek menni, ha bajom van. De ott legalább rendesen ki van írva, minek mi az ára... Már akkor is, amikor időpontot kérek. Nemcsak akkor, amikor már szinte elő van készítve a beteg a műtétre.

Mert lehet szidni a rendszert, hiszen valóban rossz, de az ilyen férgek minden rendszerben férgek. Attól még nem nő ki a gerincük, hogy megnő a fizetésük.

Sok tisztességes orvost ismerek, csak azt nem értem, hogy miért nem jöttek még rá, hogy nagyrészt az ilyenek miatt annyi a fizetésük, amennyi. Hiszen eleve úgy van kitalálva, hogy a beteg úgyis "hálás". Ha meg nem, hát úgy járt, kedves radiológus doktornő... Ment volna nőgyógyásznak!

Piszkos Freud a ... 2011.06.02. 23:35:44

@adamantium: 6%? Ja, mert amit a cég fizet, az a legyek hordják össze, nem az én pénzemből megy? Csak a bruttóból vont +2%?
Tényleg nem vagy tisztában a tényleges elvonásokkal.

adamantium 2011.06.03. 00:04:36

@Piszkos Freud a ...: mondom én, hogy grandomániában szenvedsz és azt hiszed te teremtetted a világot, nehogy már a cég által érted fizetett adó is a te pénzed lenne, megáll az ész

gergo1000 2011.06.03. 00:19:02

@adamantium:
Hát azért ezzel vitatkoznék. A cégnek van x forintja arra, hogy téged alkalmazzon. Ha azt nem az állam kasszába fizetné, akkor neked adná. Egy cégvezető sose brutto bérben számol, hanem bruttó+járulékok. Egy alkalmazott meg csak nettóban. A bruttó bérnek égvilágon semmi értelme. Úgyhogy jogos, hogy azt úgy számolja az ember, mintha ő fizetné.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 00:20:19

@adamantium: Te nagyon buta vagy. Azt hiszed, létezik ingyen ebéd?
Azt a pénzt is én termelem meg, tehát ilyen értelemben is az "enyém". Másrészt a cég a sajátom, kis hülyém. Ugyanis én magamnak teremtek munkahelyet, nem rakják alám a kórházat, hogy kizsarolt jattért maszekoljak a mások pénzén vett eszközökkel.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 00:28:09

Amúgy az állam nagyon rossz gazda. Ugyan mit szólna egy magáncég tulaja, ha megtudná, hogy egy dolgozója a cég eszközeivel, a cég anyagainak a felhasználásával, a cég villanyszámlája és egyéb rezsije terhére, a cég többi alkalmazottjának főmunkaidőben végzett közreműködésével saját zsebre dolgozik?

gergo1000 2011.06.03. 00:37:10

@Piszkos Freud a ...:
Hagyjuk már ezt az állam rossz duma.
A kórház/magánszolgáltató kap egy összeget az ellátásért. Ebből az összegből ennyit tud kifizetni az alkalmazottan a kórház, ahhoz, hogy ne menjen csődbe. A magáncég se tudna fizetni többet, ha az OEP ennyit fizet.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy magán vagy állami kézben van akórház.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 00:44:57

@gergo1000: Ennek ahhoz van, hogy az állami kórházban még elő is léptetik, aki lop a tulajdonostól. Az ilyen gazda hülye gazda. Sajnos ez van. A magán cég mellesleg az OEP pénzéből is jobban gazdálkodik, emiatt tud több fizetést adni. Igaz, hogy ott két műszakban folyamatosan működtetik az olyan berendezéseket, amivel az állami kórházban a főorvos maszekol, és emiatt legfeljebb napi 2-3 beteget kezelnek vele. Így az állami kórház kap érte 2x vagy 3x Y forintot, a maszek meg, mivel 20-30 beteget lát el vele, kap érte 20x - 30x Y-t. Így a magánkórház 2 személyzettel keres tízszer annyit, sokkal hamarabb tudja cserélni az eszközeit, korszerűbb ellátást tud nyújtani, és oda azok is szívesen mennek, akiknek nem gond a 60 ezer, de a 600 ezer sem, ha az egészségükről van szó.
Az állami meg a finanszírozás visszásságai mellett azért is szegény, mert a főorvos urak hazahordják azt a pénzt is, amiből az eszközöket kellene cserélni.

bkkzol 2011.06.03. 01:36:44

Soha nem tapasztaltam se az orvosi Kamara se a Rezidens Szövetség részéről, hogy nagy öntisztulást kezdeményeznének. Próbálják meg ezt a stílust a norvég vagy német klinikákban! Adjanak magán névjegykártyát a korházban vagy klinikán. Arról nem is beszélve, hogy magánpraxishoz az állami korház gépeit, laborját használni. Olykor adományoztam a mentőszövetségnek, de ennek is vége lett. 21 éve fizetem a TB-t, szerencsémre 3-4 alkalommal voltam orvosnál ez idő alatt. Egyszer jogosítvány miatt. Múlt évben egy baleset miatt gipszelni kellett a lábam. Mikor elkészült közölték , hogy ha regisztrálnak az ingyenes házhozszállításra az 5-6 óra várakozás, de 6 ezer forintért 20 perc múlva a kocsiban voltam.

igloii 2011.06.03. 01:42:03

Vajon a Tisztelt Olvasók és Kommentelők között mennyien vannak akik hálapénzt várnak/kapnak a napi - becsülettel elvégzett - munkájuk után?

2011.06.03. 01:59:23

@tbjárulékfizető: Hát, ha már "ezt mindenki tudja, aki itt él", akkor analóg ezzel a büdös nagy baromsággal, amit ráadásul nem csak gondoltál, hanem le is írtad, a leendő orvos (pénzhajhász bűnöző) is tudja, amikor orvosira iratkozik be! Nem minősítem ezt a megjegyzésed, mert belevörösödne a szerver.

2011.06.03. 02:10:33

@gergo1000: Erre például azt tudnám mondani Neked, hogy mikor a magánfogorvos belenézett a számba, elküldött a haver magánszájsebészetére azzal a meghagyással, hogy mehetek nyugodtan a TB-finanszírozott rendelésre, nem kell (egyébként ugyanazon a helyen) a magánpraxist választanom, a szájseb a TB-s ellátásért is rendesen akaszt. Tökéletes ellátást kaptam mosolygó - viccelődő, laza orvossal és asszisztensekkel, a rendelő meg úgy nézett ki, hogy otthonomnak is elfogadnám. Szóval van, ahol a TB-ből is el-eltengődik az orvos.

2011.06.03. 02:24:25

@adamantium: Nézem, amit írsz és gondolsz. Személyeskedsz a betegeddel, mert tudod, hogy a beteged a kommentjeidet nem olvassa. Moralizálsz itt a betegedről ahelyett, hogy csak egy munkát látnál benne, amit legjobb tudásod szerint el kell végezni. Felváágsz az állítólagos keresetedre. Miféle ember vagy te? Orvos?

kpityu2 2011.06.03. 05:48:05

Az első az volt, hogy megmondom neki, mit gondolok erről, de ezt elvetettem magamban, ha az ember férjét egy nappal később műtik, nem mondhat akármit, jobb a békesség.

Hát igen. A fortélyos félelem igazgat.

ropile 2011.06.03. 06:20:11

Nostehát,
telkikorhaz.hu/araink egy gerincsérv műtét 350.000 HUF, lehet kérni részletfizetést is.

Épp ezért én eröltetném az Ázsiai modelt. Az összes rohadt állami korházat 1 kivételével megyénként bezárni és magánosítani. Ez egyszerűen csak egy "tiszta" dolog. Megkapod az árlistát, "kiválasztod az étlapról amit szeretnél" és megcsinálják számlára, egy előre egyeztetett időpontban. A várakozási idő sem akkora... sőt, a korház modernizáltsága köszönő viszonyban sincs a rohadt állami sintérteleppel, ahol feltételezett nyakcsigolya problémával nekem kellett átmásznom a röntgen asztalra.

Szóval, ha lehetne én nem fizetném a TB-t, mert ugye felesleges. Hanem inkább gyüjteném a) saját biztosítónál b) saját számlán a pénzemet... és ha kell valami, akkor kifizetem a rendes költségét.

kpityu2 2011.06.03. 06:27:33

@ropile: Gyűjtsd, amíg gyűjtheted. Az ilyen nagyszájúak csak addig legények, amíg nem szembesülnek az erő sötét oldalával.

ropile 2011.06.03. 06:27:40

@biobender: lofasztnem :)

minden rendes helyen, ahol több biztosító van, az egészség igenis nagyon jó üzlet.
Ha egészségesen élsz, eljársz szűrővizsgálatokra akkor a biztosítód csökkenti a havi díjadat... ez ennyire trivi... hameg úgy élsz, mint az átlag magyar, sörözöl és cigizel, ezek mellett a tűző napon szűröd át a salétromsavat védőcucc nélkül, akkor meg brutálisan megemeli. És itt az üzlet.
Ugyanis, ha a biztosítónak nem kell rád költenie, akkor "megtarthatja" a pénzed.
Ez ugye nálunk nem igaz, mert csomó mami és drága fiatal átjár a háziorvoshoz beszélgetni és megvitatni a fejfájását...

ropile 2011.06.03. 06:30:37

@kpityu2:
"az erő sötét oldala" az mijaz? a sebész? az orvos? maga az egészségügy?
Nos, Mo-on fizetem a havi 4000 forintot... külfölfön meg van rendes biztosításom, amiért fizetem a 520 EUR / hó -t ( munkáltatóval közösen ).
Úgyhogy... ettől nem félek, sőt, attól sem, hogy a magyar orvosok műtenek, gyógyítanak.
(nem a magyar orvostól félek, hanem az olyantól, akit a postban említenek és a korházi viszonyoktól ).

ropile 2011.06.03. 06:35:46

@_krampampuli_: számolj azzal, hogy utángondozás... pláne egy gerincműtétnél...
Ha nem adja oda az ember, simán elképzelem, hogy az ovrvos épp le nem szarja, de nem kap rendes ellátást. Bár nem vagyok orvos, de gondolom egy gerincműtét után azért van némi utángondozás.

ropile 2011.06.03. 06:38:35

@igloii: mi kapunk "hálapénzt"
Úgy hívják, hogy éves mozgóbér.
Ha az ügyfeleink elégedettek... akkor kb. az éves fizetésünk 25% -át megkapjuk március környékén, adózás után.... ha erre gondolsz.

Egyszer volt olyan, hogy az ügyfél küldött iPod -ot mindenkinek :) De azt mint ajándék kellett bevallani, szóval ilyen zsebbe okosan dolog nem igazán jellemző, legalábbis az elmult 7 évben nem láttam. De ismered " a korrupció az, amiből kihagynak" :))

gergo1000 2011.06.03. 07:05:46

@Piszkos Freud a ...:
@killersalmons:
Össze nem illő dolgokat hasonlitotok össze, és vontok le nagyon téves következtetéseket.
1. a kórházakban nem azért nem dolgoznak többet, mert nem akarnának, hanem mert az OEP csak bizonyos ellátási mennyiséget lát el.
2. különböző szakmák különböző módon vannak finanszírozva. Vannak nyereséges meg vannak veszteséges ellátások.
3. a kórház nem teheti meg, hoyg csak nyereséges ellátást lásson el, míg egy magáncég csak azt fogja privatizálni.

Ingerlékeny Banya 2011.06.03. 07:23:46

Utólag már minek adni hálapénzt?Vagy a műtét előtt adom,vagy semmikor bazzeg.

Ingerlékeny Banya 2011.06.03. 07:24:29

Különben alkudni kellett volna.Én mondtam volna a dokinak hogy annyi nincs mert csóró vagyok,és kialkudtam volna egy kisebb összeget.)

Ingerlékeny Banya 2011.06.03. 07:27:05

@ropile: Minek gyűjtenéd?Úgy Jön egy következő kormány,azt ellopja azt is.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.03. 07:30:02

@Ingerlékeny Banya: "hálapénz": színvonalas ellátás --> hálás vagyok, utólag adok pénzt. Amit előre elkérnek, az már nem az...

adamantium 2011.06.03. 07:51:03

@gergo1000: ennyire ne legyél már korlátolt, akkor ilyen alapon a mercedes kecskeméten a gyárat azért építtette meg, hogy kovács józsika benne dolgozzon. a cég azért fizet adót meg járulékot meg kötelező, senki nem adná azt neked a két szép szemedért, ez egy álom

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 07:59:18

Kedves Halász Andrásné, ön is egy ostoba.

Lotyó Bridzsida 2011.06.03. 08:03:29

Sajnos amíg mindenki szó nélkül inkább fizet, addig ez lesz.
Persze elég naív az az ember, aki nem kérdez rá erre eleve a dokinál. Sőt meglepődik, mikor a doki kerek-perec beközli az árat.
Aztán a műtét után el lehet mondani, hogy nincs ennyi pénzed és odaadni a felét a 60-nak, és még így is jófej voltál.
Utólag hőbörögni nem túl elegáns.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:04:46

@gergo1000: ha az orvos ez alapján bármit lépne, az elég kontraproduktív lenne, ugyanis gyakorlatilag beismerné a történteket...

ビンセント・ベガ 2011.06.03. 08:11:08

"Teljesen rendben lenne ez az egész", ha ki lenne függesztve az egészségügyi intézményekben egy lista hogy mit miért kapsz.

Pl. Gerincműtét -> Életében nem csinálta -> +0 Ft; Gerincműtét -> Már csinált ilyet (5 sikeres beavatkozás) -> +5000 Ft; Gerincműtét -> Főorvos úr (150 sikeres beavatkozás) -> +60000 Ft; 1 ágyas kórterem + 25000 Ft; TV-vel + 5000 Ft; stb.

Mielőtt befekszel befizeted a kasszánál, ha van egészségügyi biztosításod akkor a biztosító visszafizet belőle számlára arányosan.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 08:15:25

@adamantium: néha az a kósza gondolat jut eszembe, hogy szeretnélek megismerni, és csak te csináld, ha engem műteni kell.

gergo1000 2011.06.03. 08:17:39

@adamantium:
Nem hiszem, azért korlátolt lennék, mert más a vélemény. Erről biztos nem fogsz meggyőzni, hogy azt nem az én béremből fizetik. Biztos nem a 100%-t kapná meg a dolgozó, de azért jelentős részét biztos. Gyárépítésnek meg aztán ehhez semmi köze.
@Babette_:
Logikus, hogy nem nyiltan lép fel..nyiltan akkor se léphetett volna fel, ha nem adnak neki pénzt..

plephyl 2011.06.03. 08:21:11

@Ingerlékeny Banya: hálapénzt nem lehet előre adni, mert az nem hálapénz, hanem más. bűncselekmény. ha tényleg hálás vagy, mert jól sikerül a beavatkozás, kedves és informatív az orvos, akkor adhatsz, mert hálás vagy.

Netuddki. 2011.06.03. 08:26:37

@adamantium: "de mindig előkerül egy troll aki azt hiszi, hogy az ő havi 5 ezréből működik magyarország"

Kicsihuszár! Havi 5ezret a munkanélküliek fizetnek. Aki megdolgozik a pénzéért az ennél nagyságrendekkel többet...

nopánick (törölt) 2011.06.03. 08:26:58

Az ilyen orvost simán ki kell herélni a hálapénzt előre kérve érte!

Sajnos vannak ilyen büdös bunkó pénzsóvár állatok is köztük.

Leszarom, hogy mennyit szokott kapni.
Vazze simán összejön a milliós tétel havonta... netto tisztán.

A hálapénz olyan, mint a borravaló.
Ki kell érdemelni!

De, akkor sem ennyit és főleg nem úgy, hogy egységár, a beteg anyagi helyzetétől függetlenül.

Érzéktelen tuskó az ilyen orvos.

Terézágyú 2011.06.03. 08:28:22

@adamantium:
"kérni pofátlanság. bár a kulcsszó ebben a történetben az, hogy "orvosával". szóval volt választott orvosa, ez nagy luxus, nálunk németországban"

:)))))))
1. Sejtettem, hogy te védeni fogod az orvost.
2. Bár nincs leírva, de egyértelmű, hogy nem magánorvosról van szó a szövegben, hanem sima sztk-orvosról.
3. Szóval te nem is Magyarországon élsz, hanem Németországban???? Akkor már értem visszamenőleg az összes kommentedet: fogalmad sincs a jelenlegi hazai viszonyokról...

Leroi 2011.06.03. 08:34:49

@Terézágyú:
Adamantium nem védte az orvost, hanem egy szituációt vázolt fel, amikor egy bizonyos szakma választott orvosa lát el egy beteget.
Adamantium kitűnő szakember, ortopédus-traumatológus, aki a SOTÉ-n angolul és németül oktatott idegen diákokat, Skaandináviában is dolgozott és nem is rosszul, most pedig, megunva, hogy szakmáját a magyar állam hatodrangúnak tekinti, megunva, hogy a mindenható magyar beteg lépten-nyomon belétörli a lábát, Németországban kamatoztatja a tudását, annyi pénzért, amennyit ez a hivatás valóban megérdemel.
A nagyszerű magyar viszonyokat pedig nagyon is jól ismeri.
Mert mi másért hagyta volna itt ezt a kuplerájt?

Nivea 2011.06.03. 08:37:45

A storyból nem derül ki egyértelmüen hogy attól függetlenül hogy a magát orvosnak nevező bünöző előre meg is kapta a vérdíjat vagy csak kérte a pénzt és a mütét után adták neki oda..egyik rosszabb mint a másik

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 08:41:01

@nopánick: "Érzéktelen tuskó az ilyen orvos. "

Nem az ilyen köztörvényes bűnöző, akinek börtönben lenne a helye!

Leroi 2011.06.03. 08:41:13

@Nivea:
Figyelj, eljön az idő, hogy ez alatt az összeg alatt sem téged, sem mást nem fognak Magyarországon megműteni, mert minden magánosodik. Aki nem fizet, azt nem látják el. Mert egy gerincműtét nem életmentő beavatkozás.
Itt az volt a gond, hogy állami kórházban előre megkérte a doktor a műtét árát, ami így etikátlan.
A bűnöző és műtét pedig hosszú ű-vel írandó.
Ez így mŰködik...

nopánick (törölt) 2011.06.03. 08:45:12

@Leroi:

HA eljön az az idő AKKOR majd úgy készülők! (biztosítás)

De, most még nem az az idő van.
A jelen rendszerben, ez a történet netto vérszívás és aljasság a büdös bunkó orvos részéről.

Netuddki. 2011.06.03. 08:47:54

@ropile: Hát itt is megfizetjük a havi 500 eurót aztán mit kapunk érte?
Jó, persze sokan nem...

Netuddki. 2011.06.03. 08:55:27

@Leroi: Figyelj, eljön (talán nemsokára) az az idő amikor egy normális biztosítási díjért cserébe majd a biztosító fizeti ezen költségeket. Aki meg nem tudja fizetni a biztosítót az kap egy minimális alapellátást a komolyabbért pedig ugrik a kocsi, ház, mi ami van. Vagy ha nincs akkor úgy járt.
Brutális rendszer lesz-e ez? Hát nem tudom, de a jelenlegivel hamarosan senki nem lesz ellátva és az a pár ember aki a mi kárunkra gazdagodott meg majd külföldön kezelteti magát (Pl. osztrák elmegyogyóban)...

Phaszphej · http://phaszphej.blog.hu 2011.06.03. 09:00:51

Nem ertem, miert vetted ki az orvos nevet ?

A homaron akkor is kint marad a "DHL nem fizet az eltunt csomagert" cimu post,ha kiderul,hogy fizetne,csak a felado nem kert biztositast es 10X annyit akar,mint amennyi jar neki a szerzodes szerint.

Ugyanigy erthetetlen szamomra,hogy miert takarjak ki a tv-ben a rokkantkartyas,lathatoan nem rokkant tulajdonosu luxusautok rendszamat ?

Ennel mar csak az a jobb,ha lekamerazod a kirablasodat es elitelnek a rablo szemelyisegi jogainak megserteseert,mert nem kertel tole engedelyt az eset rogzitesere.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.06.03. 09:06:05

Meg kell igérni, hogy műtét után a család behozza a pénzt, aztán elfelejteni az egészet. Mit csinálhat a kedves doktor úr? Feljelent? :)

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.03. 09:15:49

Majd ha kifizetik végre a Trianon miatti jóvátételt,lesz itt pénz mindenre!Jöhetnek a német és francia vendégmunkások csatornát pucolni. :)

isti77 2011.06.03. 09:18:43

Rendben doktor úr, akkor 60 ezer. Mondanám, milyen névre kérem a számlát...

Artie 2011.06.03. 09:24:20

@Loona: Akkor cuciálisan érzéketlen vagy. Legalábbis a demagógia szerint.

Pedig engem is dühít, hogy ugyanazt az ellátást kapom évi uszkve 2 millió TB-járadékért, mint az a ... majdnem mondtam, milyen nemzetiségű, aki eddig az államkasszából csak kivett.

Kentetsu 2011.06.03. 09:25:57

Olvasva a sorokat megmozdult bennem valami... olyan erős késztetést érzek, hogy a parlament folyosóján fizikailag bántalmazzak embereket ... :(( Mert nem az orvos tehet a helyzetről! Bár vannak esetek, ahol ezt kulturált formában meg tudják oldani. Engedjétek meg, hogy egy 2009-es műtétem esetét hozzam fel.
Szent Imre kórház, Muraközy doktornő és a fül-orr gégészet teljes személyzete a legmagasabb elismerésemet vívta ki ! Ha nem haragszik a blog tulajdonosa, figyelmetekbe ajánlom az erről született írásomat. A végén a tanulság.. valoigaz.blog.hu/2009/07/17/kosz_megvagyok

Mad Mind 2011.06.03. 09:26:11

Én a műtét után egy 100-ast nyomtam volna a kezébe, hogy "táncolj estig". Utálom, ha egy orvos előre beugatja, hogy mennyit vár el. Menjen behajtónak, ne orvosnak az ilyen.

Mad Mind 2011.06.03. 09:27:22

@Kentetsu:
De az orvos is tehet a helyzetről, mert nem olyan szar a legtöbb orvos anyagi helyzete, mint láttatják. Persze a rezidensek szarul keresnek, de azok minden országban szarul keresenek.

Nivea 2011.06.03. 09:30:15

@Leroi: jaj ne gyere nekem a helyesírással, inkább az orvos kollégáidat kéne elitélni erőteljesebben. Ez nem etikátlan hanem bűncselekmény. A haverokat oktasd ki inkább. Amúgy meg örülnék ha amgán lenne minden mert akkor nem kéne feleslegesen tb-t fizetnem!! Fizetem a tb-t és még a zsebetekbe is tennem kell..nevetséges!!

az_igazi_trebitsch 2011.06.03. 09:35:21

Nagyon sajnálom a posztolót, de valamit rosszul csinált. Az orvosok ugyanis hihetetlen jó érzékkel mérik fel a páciens (és családja) anyagi helyzetét, és aszerint állapítják meg a "tarifát". És amit veszítenek a szegényebb betegen, azt vastagon behozzák a gazdagabbakon. A hölgy talán egy kicsit túlöltözött volt, vagy valami másból következtetett arra a doki, hogy jólfizető páciensre akadt.

És még valami: azért ilyen esetben általában nem a műtét előtt egy nappal derül ki a "tarifa" - ez egy kórházban már a bekerülés után öt perccel megtudható...

az_igazi_trebitsch 2011.06.03. 09:38:24

...Kiegészítés: azért félreértés ne essék: a posztbeli orvos kimeríti a "szemét" kategóriát. Szívből kívánom neki, hogy egyszer ő, vagy valamelyik családtagja hasonló kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

2011.06.03. 09:42:23

@SusanneF: "Válaszoljatok kérlek:
A kollegák miért nem vetik ki maguk közül az ilyen pofátlanokat????!"
Mert az orvostársadalom két részre osztott: a rezidens és fiatal orvosok, akik MÉG nem fértek oda a húsosfazékhoz. Ezeknek az érdekérvényesítő képessége nulla.
Akik meg zsebreteszik a hálapénzt, azok összetartanak, összezárnak, egyformák.
Ennyi.

2011.06.03. 09:44:34

@Leroi: meg az is etikátlan, hogy állami kórházban, állami eszközökkel zsebre dolgozik a doki. Meg az is, hogy az emberektől levonják a TB járulékot.
Ez egy sunyi mocskos álláspont a tied.
Vagy legyen tisztán üzleti alapon, akkor kapjam meg a 100% fizetésemet és majd én fizetem a kórházamat.
Vagy legyen központi TB és akkor ne dugdossanak hálapénzeket.
Felfogtad ?

kisvakondcica 2011.06.03. 09:45:51

@adamantium: Na ja, de ezt miert is a dokinak kene odaadnom ??

LuxCsab 2011.06.03. 09:47:01

Nagyon durva, de ez szerintem nem egyedi eset. Én személy szerint még azt is támogatnám, hogy fizessen mindenki 0,5-1%-kal magasabb TB-t és oldják meg az orvosok, ápolók fizetését abból.

Ugyanakkor a "hálapénzt" a korrupció minösített esetének tekinteném, teljes vagyonelkobzással.

Röviden: menjen a fenébe az ilyen orvos (hentes)!

Nivea 2011.06.03. 09:47:17

@Kulics: az a baj hogy ami Leroi értelmezésében etikátlan az szimpla bncselekmény, cask azt nem tudom miért nem meri leírni...

redriot77 2011.06.03. 09:48:34

Ez egyszerű zsarolás. Magyar orvosok = maffia.

Magyarországon az emberek töredékét keresik annak, amit ugyanazzal a munkával nyugaton megkeresnének. A pékek, a buszsofőrök, az építészek - és az orvosok. A pékek viszont nincsenek olyan pozícióban hogy plusz pénzt csikarjank ki a kliensből.

Az orvosok viszont, akikre a saját és közeli hozzátartozóink testi épsége függ? Ott azért van zsarolási potenciál. Mi van ha műhiba történik? Hírzárlat, aztán esetleg bírósági tárgyalás, ahol felkérnek egy másik orvost szakértőnek - és ha van esze nem mártja be a kollégát - ki tudja legközelebb lehet hogy ő lesz gyanúsított és a kollega a szakértő. Igazi bűnszervezet. Köpök az orvosokra.

AutosVilli 2011.06.03. 09:51:39

Simán a képébe mondtam volna, bocsánat de kajára nincs pénzünk,nem hogy 60ezret kifizessek egy mütétért,amiért még a kórház is felveszi a zsetont.

LuxCsab 2011.06.03. 09:53:48

@az_igazi_trebitsch: Ez egyszerüen undorító. Nincs rendbe az orvosok fizetése, de függetlenül a mütéttöl, 20e Ft-nál többet mindegy milyen mütétröl van szó nem lehet kérni. A gerincmütét sem akkora mutatvány, csak természetesen mindenki be van töle tojva, elvégre ott futnak az idegek.

Egyébként mindenki alulfizetett itthon, persze az orvosnál is jogos, hogy valahogy "megoldja" az anyagiakat, de ennél még egy zsebtolvaj is jobb.

Kismacska (BELLA) 2011.06.03. 10:00:38

Kedves Bloggazda!

1. MIÉRT hagytad benne a posztíró nevét, ha az orvosét kiszedted?! Majd ha ugyanaz operálja, jól megszivatja őket! Ha benne van a posztíró neve, akkor tedd bele a DOKTOR FÉREG ÚRÉT IS!

2. Férfi nemi szervet adnék az orvosoknak, nem béremelést. A szakorvosoknak, sebészeknek PLÁNE nem. Amikor ADÓMENTESEN keres plusz 3-4 milliót?! (Napi 3 műtéttel számítva.)

A kezdő orvosoknak adnék béremelést, meg azoknak a szegényeknek, akik voltak olyan önzetlenek és NEM olyan területre mentek, ahol van hálapénz (pl.: proszektúra).

Juj, most nagyon felhúztam magam. Az ÉN pénzemen fenntartott egészségügyben, az ÉN TB-mből finanszírozott eszközöket használja és még hálapénzt KÖVETEL.

Én megkérdeztem volna: nincs ennyi pénzem. Ha nem adok, megöli a férjemet? Nem végzi el a műtétet? Mi történik, ha ez így van?

Illetve később visszamentem volna a műtét után bekapcsolt felvevővel, közöltem volna, hogy nem adok pénzt, mert pont elég TB-t fizetek meg a férjem is, kértünk kölcsön, és oda is adtam volna, HÁLÁBÓL, ha és amennyiben NEM kéri a doktor úr.

Mit csinálhatott volna a műtét után? Semmit. Ha meg nem kezelik a férjemet megfelelően, hatósághoz fordulok.

(Persze szegény posztíróval egyet kell értsek: én se tudtam volna azzal élni, hogy esetleg emiatt megnyomorodik a férjem... természetesen én is így cselekedtem volna, ahogy ő - most nagy a szám innen a kényelemből. :D:D:D:D)

DÜHÍTŐ!

Viktornak üzenem: nézzenek utána, a paraszolvenciás orvosoktól el kell venni a fizetést (kapnak bőven elég parát), odaadni azoknak, akiknek nincs.

(És a parás orvosoktól havi 200k (LEGALÁBB!) rendszerhasználati díjat beszedni APEH által. Ne mondják már nekem, hogy nem tudják, kik a parás orvosok...!!!)

Mindenkitől bocsi. Nagyon felcseszte az agyam, hogy KÖZLI, egy állami intézmény orvosa, hogy ennyit KÉR. Basszus...!!
(Hozzátéve, hogy tudom, hogy van ilyen, de akkor is... együttérzésem a posztírónak!)

Terézágyú 2011.06.03. 10:02:36

@Leroi:
"Adamantium nem védte az orvost"

De, számomra úgy tűnik. Bocs.

..."hanem egy szituációt vázolt fel, amikor egy bizonyos szakma választott orvosa lát el egy beteget."

Hogyhogy választott orvosa? Én nem látom leírva, hogy a beteg konkrétan választott volna. Az "orvosa" itt azt jelenti, hogy "az az orvos, aki eddig is kezelte"...

"Adamantium kitűnő szakember, ortopédus-traumatológus"

Ezt nem kétlem. De itt most főleg erkölcsről, orvosi etikáról van szó.

"megunva, hogy szakmáját a magyar állam hatodrangúnak tekinti, megunva, hogy a mindenható magyar beteg lépten-nyomon belétörli a lábát, Németországban kamatoztatja a tudását, annyi pénzért, amennyit ez a hivatás valóban megérdemel."

A "mindenható magyar beteg"???? Most ez komolyan gondolod, hogy ez jellemző a magyar betegekre? És a magyar állam is hibás - de ezek szerint az orvosok egy cseppet sem?

"A nagyszerű magyar viszonyokat pedig nagyon is jól ismeri.
Mert mi másért hagyta volna itt ezt a kuplerájt? "

Hát éppen erről beszélek. Itt mindenki azt mondja, hogy kupleráj van - a különbség csak az, hogy Adamantium és társai, az orvosok, MINDIG másban látják a hibát, SOHA nem az orvosban.

Gondolod, hogy ez jó hozzáállás?

Benzoylmethylecgonine 2011.06.03. 10:03:24

Ebben a pillanatban leesett, hogy miért is lépett le erről a blogról jó néhány orvos. Széllel szemben hugyozni nem nagyon lehet.

a végzet aszonygya 2011.06.03. 10:05:25

Gusztustalan!

A sérvműtét lehet életmentő.
Ha már bénulásközeli állapotba került a beteg és mentővel érkezik muszáj megmenteni.
Azok akik nem tudnak fizetni csak az utolsó pillanatban kerülnek műtőbe.
Mit verik itt magukat az orvosok a tb befizetések miatt, ha az igaz(legalábbis a saját előadásuk szerint), hogy nekik milyen kevés a jövedelmük, akkor nagyon sokan vannak, akik jóval többet fizetnek a kasszába, mint ők.
Főleg ha a bevételük nagyobb része adózatlan.
A műtétnél felhasznált eszközökről, anyagokról úgy beszélnek itt egyes orvosok, mintha azt a sajátjukból adnák.
Tetszenek ám sajnálni nagyon a betegeket.

nadiposzata 2011.06.03. 10:05:59

nekünk teljesen más témakörben (szaktanácsadás) azt tanították, hogy a nagyoktól sokat a kis emberektől pedig keveset kell kérni.

Terézágyú 2011.06.03. 10:07:50

@1,3,7-trimethylxanthine:
"Ebben a pillanatban leesett, hogy miért is lépett le erről a blogról jó néhány orvos. Széllel szemben hugyozni nem nagyon lehet."

Bocs, nem olvastam el minden hozzászólást: neked mi a véleményed a levélben leírt esetről?

Nivea 2011.06.03. 10:08:12

@1,3,7-trimethylxanthine: még névtelenül sem merik leírni az ellenvéleményüket..mint valami szuper titkos társaság...rosszul vagyok mindegyiktől..

Benzoylmethylecgonine 2011.06.03. 10:11:19

@Terézágyú: szerintem hányinger, főleg mert mattot kapott a posztoló (nem tudom kiírta fentebb, bocsánat). Az előre elkért lóvé már régen nem hálapénz.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.03. 10:15:17

@Nivea: ugyan, a blog tönkremenne az orvosok nélkül, mert milyen unalmas is lenne egyetérteni abban, hogy minden orvos tetves hálapénznyelő kretén.

(Az előző kommentemben a "ki írta"-t külön szerettem volna írni.)

a végzet aszonygya 2011.06.03. 10:15:25

Nem olvastam a többi hozzásólást, de olyan volt már, hogy a
beteg biztosan helytelen életmódot folytatott?

Terézágyú 2011.06.03. 10:15:34

@1,3,7-trimethylxanthine:
Egyetértünk.

De akkor miért csodálkozol, hogy sok orvos "lelép" erről a blogról, ahogy írtad? Aki elismerné, hogy az eset "hányinger", ahogy írtad, annak nem kellene elmennie...

FakezuVakeger 2011.06.03. 10:16:07

@redriot77:
Anyad.
Elobb lesz barmelyik orvosbol buszsofor mint forditva.

FIZESS, SZOLVALJ HA ELNI AKARSZ
MIKOR VSZITEK TUDOMASUL, HOGY NEM LSZ ORVOSOTOK, HA BEREMELESSEL NEM TARTJATOJ ITTHON OKET

Leroi 2011.06.03. 10:16:08

@Terézágyú:
Adamantium elment egy kultúrállamba, ahol a beteg nem azon vitatkozik az orvossal, hogy mit hogyan csinál, hanem mindenki teszi a dolgát. Havi egy-másfél milliónak megfelelő fizetés (ennyi a REÁLIS), megfelelő infrastruktúra, műszeres háttér.
@Kismac:
Nyugodj meg, kispicsám, még a végén kényszerzubbonyban visznek el...

Kismacska (BELLA) 2011.06.03. 10:16:50

@Tower13: HAVI? Jól vagy? Havi legalább 15-20 műtéttel számolhatsz. Szorozd csak fel!

Csak heti 3 műtétes napja legyen 3 műtéttel naponta, 60k/műtét tarifával! De ha havi 10-et számolsz és magánpraxist meg a fizetését, ügyeleti díjat, JA és a 600k adómentesen...

Nagyon jóindulatú vagy! :)

Kismacska (BELLA) 2011.06.03. 10:21:42

@Leroi: aztaa... mekkora egy fickó! A modorodat, kedvességedet, sőt udvariasságodat egyetemen kellene tanítani!

Leroi 2011.06.03. 10:22:35

@Kismac:
Figyelj, mért nem tanultál te is hat évig utána pedig szereztél három szakvizsgát?
Esetleg két-három nyelvvizsgával kiegészítve.
Kimész és Nyugaton tárt karokkal fogadnak.
Jó tipp?

a végzet aszonygya 2011.06.03. 10:22:41

Előtört belőle a kultúra rendesen.:)))

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 10:23:16

@LuxCsab: "Ez egyszerüen undorító. Nincs rendbe az orvosok fizetése, de függetlenül a mütéttöl, 20e Ft-nál többet mindegy milyen mütétröl van szó nem lehet kérni"

Barátom! Kérni egy forintot sem lehet, mert az bűncselekmény. Ha adni akar a beteg, akkor az etikai kérdés, hogy elfogadja-e az orvos, de az, ha kimondottan, előre kéri, az zsarolás. Amíg az orvosok az ilyen geciket nem rázzák ki maguk közül, addig miért is várnak arra, hogy a nép szimpátiát gyakoroljon felettük?

@FakezuVakeger: Nagyon nagy hiba, hogy az állam megengedi, hogy a drága egyetem után simán lelépjen külföldre a tanuló (ez nem csak az orvosokra igaz, hanem minden felsőfokú képzésre). Ha addig jó az ország, amíg kifizetik az oktatását, akkor ha elmegy fizesse vissza kamatostul a taníttatására költött pénzt, plusz azt a pénzt, ami kárt okoz azzal, hogy újat kell kiképezni helyette!

Leroi 2011.06.03. 10:23:27

"2. Férfi nemi szervet adnék az orvosoknak, nem béremelést. A szakorvosoknak, sebészeknek PLÁNE nem. Amikor ADÓMENTESEN keres plusz 3-4 milliót?! (Napi 3 műtéttel számítva.)"

Mindenki azt ajánlgatja másnak, ami neki nagyon hiányzik...

Terézágyú 2011.06.03. 10:23:41

@Leroi:
"Adamantium elment egy kultúrállamba, ahol a beteg nem azon vitatkozik az orvossal, hogy mit hogyan csinál"

Leroi, ne csináld ezt.
Éppen a fenti beteg NEM az orvos szakmaiságába kötött bele, hanem abba, hogy pénzt kért előre, amely, ahogy mások leszögezték, bűncselekmény.

Nem beszélve arról, hogy éppen nyugaton az van, hogy a betegnek igenis beleszólása van még a szakmai dolgokba is.

"...hanem mindenki teszi a dolgát."

Akár hiszed, akár nem, én is ezt szeretném: ha mindenki tenné a dolgát.

A esetben szereplő orvos is tette - csak előtte megkérte az árát.

Nivea 2011.06.03. 10:25:54

@Kismac: azt tanulja 6 évig a 3 szakvizsgájáig.. képzeld milyen lehetett elötte..nah az ilyenek miatt tart az orvostársadalom ott ahol, a béka feneke alatt mélyen...egy fillér béremelést sem érdemeltek!

Leroi 2011.06.03. 10:26:19

@metal:
Ezt sohasem fogod elérni, mert az EU-n belül szabad a költözés és munkavállalás...
Neked marad majd Ali-ibn-Ibrahim, aki kiveri a szart is belőled a paraszolvenciáért.
Minden nép olyan orvost kap, amilyent megérdemel.

különvélemény 2011.06.03. 10:27:11

Remélem az ilyen orvosok házához a tűzoltó is úgy megy ki, hogy:
Lenne szíves átutalni 100e forintot az önkéntes tűzoltó egyesületünk számlájára, majd elfaxolni a bizonylatot ide, mert sajnos keveset keresünk. Amint megérkezik, elkezdjük az oltást.

Leroi 2011.06.03. 10:27:36

@Terézágyú:
Mondtam, hogy el lehet menni magánklinikára.
100 ezernél kezdődik egy (egyszerű) műtét.

Nivea 2011.06.03. 10:29:59

@Leroi: majd elmegy ha nem kell tb-t fizetni!

!kkritt! 2011.06.03. 10:32:04

Egy fővárosi neves gimnázium szakpedagógusa vagyok, jelentősen alulfizetve.
A fent leírtakból számomra az a konklúzió, hogy amikor Főméltóságú Tekintetes, Főorvos Úr, hozza a kölkét iskolába, közölhetem vele, hogy egy diák felkészítéséért 1000000 HUF-ot szoktam kapni.
Logikailag kifogástalan az érvelésem?
Természetesen nem magánórára gondoltam, hanem a mindenki számára biztosított közoktatási órakeretembe foglalt órarendi órára.

Terézágyú 2011.06.03. 10:33:14

@Leroi:
"Mondtam, hogy el lehet menni magánklinikára.
100 ezernél kezdődik egy (egyszerű) műtét."

Ennyi a megoldás???
Komolyan mondom, csodálkozom rajtad.

Ez már olyan szintű vakság nálad, hogy nincs rá szavam.

De ha gondolod, akkor valamennyi munkavállaló vegye át ezt a mentalitást...

Nivea 2011.06.03. 10:33:44

@!kkritt!: igen! kérjél nyugodtan!!teljesen jogos..

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 10:33:58

@Leroi: Nem mondja senki, hogy nem mehet, csak egy kis adót vetünk ki rá. Ha akarat lenne, simán meg lehetne oldani.
"Minden nép olyan orvost kap, amilyent megérdemel. "

Faszfej, szerinted a nép hibája, hogy az orvosok egy bizonyos része köztörvényes bűnöző? Amúgy igen, mert hagyják, már rég le kellett volna csukatni azt a bizonyos réteget. Az első 10 börtönbe kerülése után, valószínűleg nagyban lecsökkenne az ilyen esetek száma.

FakezuVakeger 2011.06.03. 10:36:26

@metal:
Kedves. Nem gond. Az a helyzet hogy a nyugaton dplgozó kezdő 3 ev alatt úgy visszafizeti az egeszet, higy észre sem vesz a mindennapjaiban. A bére akkora.
Ott érdekes módon annyira értékeli a társadalom a munkáját, azaz a saját egésségét.
Majd ha a kinn dolgozó iparosok, informatikusok, kereskedők. jogászok is visszafizetik. akkor az orvosoktól is vissza lehet követelni. A ddig miért csak tőlük? Csak nem mégis hangsúlyozottan számít az egészség? Tessék elismerni!

Terézágyú 2011.06.03. 10:36:30

@Leroi:

Figyelmedbe ajánlom
@különvélemény:
és
@!kkritt!:
véleményét.

Ha orvos mondhatja, akkor mondhatja más is...

Leroi 2011.06.03. 10:37:33

@metal:
A tied meg a hozzád hasonlóké.
Ezt kapjátok, ezt szívjátok...

Jól tudod, hogy engem nem szokás ilyen jelzőkkel illetni itt, mért ugrálsz a taposóaknán?:)

Leroi 2011.06.03. 10:39:55

@Terézágyú:
Na szóval...
Az oktatási intézmény két kézzel kapkod a tanulók után, mert ha nincs akit tanítani, kikiriki tanítónéni és jólképzett társai munkanélküli segélyre mennek...
Beteg mindig van, lesz...
Úgyhogy az levegőt ne hasonlítsd a vashoz, mert sohasem lesznek azonos fajsúlyúak.

Nivea 2011.06.03. 10:40:14

@FakezuVakeger: Akkor azt is tessék elismerni hogy hálapénzt fogadtok el, meg ilyen eseteket követtek el nap mint nap. Tessék elismerni a bűncselekményt!

Nivea 2011.06.03. 10:42:52

@Leroi: Nah ezt nem kellett volna leírnod.. téged is oktattak hogy odáig juthass. Te komolyan istennek képzeled magad..szánalmas.Ez most komolyan megütött.

sárga nyúl 2011.06.03. 10:46:56

@killersalmons: Engem meg elküldött a privát fogorvosom a TB-s szájsebészetre, és a helyszínen megkért, hogy 5000-et előre borítékban a Főorvosnőnek készítsek ki. Ő vitte be neki... Ahhoz a fogorvoshoz azóta egyébként nem mentem...

Leroi 2011.06.03. 10:47:20

@Nivea:
Nyilván, de te sem gondolhatod komolyan, hogy egy hadseregben egy hadtápost összehasonlíthatsz egy tengerészgyalogos lövésszel...

Nivea 2011.06.03. 10:52:18

@Leroi: itt nem hadtápos vs.tengerészgyalogos szint volt..beteg mindig lesz.. iskolás is mindig lesz akit oktatni kell.ez az érvelésed komolyan leseggelt teljesen. Lehet vitatkozni de amikor így odacsapsz mindenkinek aki nem orvos..

Terézágyú 2011.06.03. 10:58:16

@Leroi:
"Az oktatási intézmény két kézzel kapkod a tanulók után, mert ha nincs akit tanítani, kikiriki tanítónéni és jólképzett társai munkanélküli segélyre mennek...
Beteg mindig van, lesz..."

Leroi, egyre lejjebb mész ezekkel az érvekkel... :(

csi szi 2011.06.03. 11:00:17

@ropile: Nos tehát, majdnem 6x annyi, mint a 60 ezer, szerinted azt kicsöngette volna a levélíró gond nélkül?

Nivea 2011.06.03. 11:02:28

@Terézágyú: én ezen akadtam ki teljesen..ez már nagyon kemény..és nem is dühös ezeket olvasva az ember hanem elszomorodik

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 11:04:02

@Leroi: Miért ki vagy te? Csak nem az isten? Az írásaid alapján egy szánalmas kis geci vagy, aki talán elvégzett egy egyetemet, és most megpróbál visszaélni a (látszólagos) hatalmával!

@FakezuVakeger: A hozzászólásomban kiemeltem, hogy ezt nem csak az orvosokra értem. De, ha nem volt egyértelmű, akkor most még egyszer leírom, mindenki fizesse vissza a képzése költségét (megfejelve azzal, hogy az elmenetele miatt kiesik itthon egy szakember), akit az állam képez ki, majd elmegy külföldre dolgozni. Természetesen valamilyen időkorlátot kell húzni, tehát aki már dolgozott Magyarországon x évet (a munkájával visszafizette a képzését), azt nem!

Leroi 2011.06.03. 11:07:24

@metal:
A söntésben talán elmegy ez a szöveg, piti kis lúzer, szellemileg alultáplált proli...
Hajtsd fel a Kőbányaidat és menj vissza a csákányod mellé.

"Can't Stop The Signal..." 2011.06.03. 11:08:35

Akkor most a BKV ellenőrök is tarthatják a markuka. Leellenőrzi a jegyed vagy a bérleted érvényességét, majd közli, hogy akkor kér egy ötszázas a hálája jeléül, hogy elvégezte a munkáját.
A pénztáros is megszedhetné magát, megveszed a kiló kenyeret vajat, felvágottat, kifizeted az árát, majd szól, akkor én kérnék még egy ezrest is, csak úgy hálából, hogy elvégeztem a munkámat.
A villamosvezetőknek ki ad hálából pénzt, a rendőrnek nem is adhatsz, de a tűzoltó miután eloltotta a házad sem áll oda melléd, hogy akkor kikellene fejezni a háládat úgy kb 2milla nem is sok.

Azért kell hálálkodni amit munkáján túl segít, de akkor sem feltétlenül pénzel.
Ettől függetlenül édesanyám is fizetett a gerincműtétért az egy százas volt.
Ez valami autószerelős rendszer "megcsináltam az önindítót, de jövőhéten gyere vissza az üzemanyagpumpa miatt" gerincsérv után jön a nyaki ? (mert édesanyámnak is ezt mondták)

Leroi 2011.06.03. 11:08:57

@Nivea:
Mióta egyenrangú két szakma véleményed szerint? Amióta Kádár elvtársék azzá próbálták tenni?

Arany Alma 2011.06.03. 11:09:40

Kedves erre járó Orvosok!
Hasonló esetben mit lehet tenni, ha az ember nem tud fizetni?

sztrugackij 2011.06.03. 11:10:58

@Nivea: "Te komolyan istennek képzeled magad..szánalmas."

Egészen pontosan germán istennek!
Nem holmi kispályás görög!

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 11:13:41

@Leroi: Nem talált:)
Ha te egyáltalán orvos vagy, akkor a végzettségünk elég közel van egymáshoz (szintben). Az értelmi képességeink kicsit különböznek, mert én nem képzelem magamat a másik felett valónak.

Leroi 2011.06.03. 11:14:26

"Egy villamosmérnök gondolatai a világról!"

És mennyivel jutottál be oda, metálbajnok?
Kettő ötvennel?

Nivea 2011.06.03. 11:14:48

@Leroi: Nem egyenrangú egy szakma sem, de nem ér többet a szememben az orvos a tanárnál. Mindenki elvégzi a megfelelő oktatási intézményeket. Mindenki gürüzik. Kádár elvtársék cask egyet tettek az orvosi szakmával, bevezették a hála pénzt a köztudatba, jaj nem is, beleégették.

!kkritt! 2011.06.03. 11:16:51

@terézágyú
@Nivea

Leroi egy ún. troll. A hsz-eit nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni. Ez - nem ő - így ejakuál.
Kérlek ne izgassátok fel magatokat, nem éri meg.
Szép napot :-)

gagauzz kalauzz 2011.06.03. 11:17:37

Pölö naponta csinál a fószer 2 ilyen műtétet, mondjuk műt egy hónapban 15 napot, az annyi mint 30 műtét á 60 ezer, az 1 millió 800, tisztán, zsebbe. Ekkora legális béremelés a világon nincs. Nehogy azt higgyétek, hogy ez a hiéna beérné havi nettó 4000-zal legálisan.

Leroi 2011.06.03. 11:25:22

@!kkritt!:
Hát nem tudom, k. jó az avatarod, de mióta lett egy teve emberszabású?:)))
És még én vagyok a Troll...:)))

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 11:26:54

@Leroi: :) Annál kicsivel kevesbbel, igaz akkor még 120 volt a max! Viszont sikerült egy IV-vel lehoznom az egészet, azt is úgy, hogy elnéztem a naptárat, és elfelejtettem elmenni vizsgára, a következőn viszont simán megvolt. Lehet ez nem nagy szám, de azért manapság kevesekre jellemző, még az olyan komoly emberek között is, mint az orvosok.

Na mindegy, a témát én lezártam! Nem vagy alkalmas vitapartnernek. Egy bizonyos IQ szint alatt nem érdemes vitázni, mert az olyan trollok, mint te, úgysem fogják fel, hogy mekkora seggfejek:)

A psozthoz még annyit szólnék hozzá, hogy ezért kell manapság már mindenhova (nem csak orvoshoz) bekapcsolt diktafonnal menni (minden mobil tudja már), hogy az ilyen szituk után már kicsit más lehessen a leányzó fekvése. Valószínűleg pénz nélkül csinálja meg a legjobb tudása szerint a dolgokat. Akinek van vér a pucájában, akár elég komoly pénzt is kiszedhet az ilyen szemétládákból, hiszen valószínűleg sok pénzt megérne neki a kamarai tagsága, meg a szabadsága. Persze ehhez már kell egy bizonyos hiányzó erkölcs.

Amúgy azért bízom benne, hogy az ilyen bűnözők, azért annyira nem merészkednek, hogy tényleg elbasszák (szándékosan) a műtétet, csak kisebb bosszúságokat okoznak, ha nem fizetsz.

!kkritt! 2011.06.03. 11:27:23

@gagauzz kalauzz: A postban említett "orvos"-t ha taxis lenne hiénának becéznék. Érdekes lenne tesztelni, hogyan reagálna, ha valaki az ő anyagi helyzetével arányosan, mondjuk 6000000 HUF.ot követelne tőle, mondván hogy hasonló esetben ennyit szokott kapni, bár sokkal súlyosabb problém, hogy vélhetőleg vannak utódai, akik számára ő szolgáltat viselkedési mintát, akárcsak a hazánkban jelentős lélekszámmal képviselt "svéd" nemzet családjaiban.

bonobonohu · http://bono.hu 2011.06.03. 11:27:28

tessékmondani, ilyenkor nem lehet azt válaszolni, hogy "rendben, Doktor úr, de akkor most szépen, kézenfogva bemegyünk a Kórházigazgató úrhoz, és megbeszélik, hogy a rendes fizetését, amit hó elején utal az Ön munkáltatója, a kórház, mikor, milyen feltételekkel utalja vissza. aztán kiállít nekem egy igazolást, amit eljuttatunk a TB-hez, hogy ezentúl ne vonják le a fizetésemből az EÜ járulékot, mert én azt már ilyetén módon rendeztem. így jó lesz, Doktor úr??"

Leroi 2011.06.03. 11:27:30

Az első hozzászólásomat olvassátok el a posztról és utána német csók minden pofázónak...

FakezuVakeger 2011.06.03. 11:29:02

@Nivea:
Mindenki elismeri. Mit gondolsz, miből ad enni a 3 gyereknek?
Inkább törvénysértésnek nevezhetjük - abban a formájában amit törvénysértés, az is bűnös aki adja. Ugye tudod?

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 11:30:44

@FakezuVakeger: Utólag elfogadni etikai kérdés, meg valószínűleg adócsalás. Előre elkérni, viszont zsarolás, ami bűncselekmény, és aki adja, az sértett, és nem elkövető! A kettőben elég nagy különbség van.

!kkritt! 2011.06.03. 11:31:16

@Leroi: Az általad tevének vélt létforma egy láma.

Leroi 2011.06.03. 11:31:23

@metal:
TE nem vagy vitapartner, gennyláda.
Lehet, hogy beszervezett besúgóként, aki voltál, hasonló eszközökkel dolgoztál, de ez ma már nem így működik, két lábbal rúgnak ki bármelyik rendelőből, ha megpróbálsz okoskodni.
Olvasgatva a szennyblogodat rájöttem, hogy jó kis pszichopata lehetsz...

FakezuVakeger 2011.06.03. 11:32:51

@metal:
Vilàgos. Vedd észre: az orvosképzés jó és könnyen megfizethető. Azért jön annyi külföldi ide fanulni. Tudja,bhogy kinti kezdő béréből lazàn fizeti akár a hitelt.

Nivea 2011.06.03. 11:32:55

@FakezuVakeger: tudom, ezért irtam elöször hogy minek adta oda egyáltalán. De ettől nem csökken annak az orvosnak a bűnössége.

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 11:33:34

@Leroi: Tehá már kommunista is vagyok? Te tényleg beteg vagy:)

belekotyogok 2011.06.03. 11:34:14

@Terézágyú: én is ezt nehezményezem. az, hogy pl egy kisvárosban van egy szakterületen 2 szakorvos, ebből azt választom, amelyiknek jobb a rendelési ideje, és nyilván célszerű mindig hozzá menni, mert ő kezel, ő ismeri a betegséget stb., attól még nem "választott" orvos. Akkor lesz választott orvos, ha a magánrendelőjében fogad, nem pedig az állami pénzből fenntartottban és majd bérli a műtőt a kórháztól.

Elképesztő ez az egész.

FakezuVakeger 2011.06.03. 11:36:30

@Arany Alma:
Kivárni a kedves társadalom àltal működtett redszer várólistáját, és észrevenni hogy drága vàlasztott politikusai hazudnak. Észrevenni hogy a hiány minőségromlással.jár.
Gyűjteni a paraszolvencára vagy a co-paymentre.

Leroi 2011.06.03. 11:36:43

"A folyamatos munka közben úgy gondoltam, hogy feldobom a napomat, és pizzát fogok ebédelni! Nem szoktam a városban pizzát rendelni, ezért körbe néztem az interneten, a belvárosi helyzetről! Hamar kiválasztottam a Pizza Hut éttermet, és egy kisméretű Hawaii pizzát! Mivel elég sok munkám volt, ezért szerettem volna megrendelni, és házhoz (munkahelyhez) szállítatni! Itt ért az első meglepetés, a honlapon nem tudtam megrendelni, csak közepesnél nagyobb pizzát (az meg nekem egy evésre sok)! Hát néztem magamnak egy közelben levő éttermet, és gondoltam a helyszínen megveszem, majd behozom a melóba és elfogyasztom, ennyi kiugró még belefér! Kiszaladtam hát a legközelebbi Pizza Hutba, és próbáltam elvitelre kérni a kiválasztott Pizzát! Itt jött a teljes pofára esés, ugyanis a Pizza Hut nem ad elvitelre kisméretű pizzát, csak közepest vagy nagyot! Hát ez teljesen meglepett, de mivel nem volt időm ott leülni, és elfogyasztani a pizzát, elmentem máshova, és vettem ebédet olyan étteremben, akik örültek, hogy a pénzemet náluk akartam elkölteni, és szívesen kiszolgáltak, az igényeim szerint! A történetben a legjobban meglepő, hogy a Pizza Hut elvileg egy multi cég, akinek már van tapasztalata a kapitalizmusról, és a fogyasztói társadalomról! De úgy látszik, hogy nálunk még az ilyen cégek is elfelejtik, az ügyfélközpontú viselkedést! Nem értem, hogy hogyan lehet még mindig a piacon egy ilyen cég, aki megpróbálja nekem, mint vásárlónak megszabni, hogy mikor és mekkora pizzát ad el!"

:DDDDD
Ezt Kraepelin tankönyvébe illett volna anno felvenni esettanulmányként...
Talán új kórképet neveznek el róla.

Látod, faszfej, egy orvos nem teheti meg, hogy a szájához rendeli a kaját a munkahelyén...

FakezuVakeger 2011.06.03. 11:38:29

@gagauzz kalauzz:Örez ilyen nincs. Vagyis egyáltalán nem jellemző.
Mint ahogy az sem hogy minden cigány bűnöző.

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 11:39:10

@FakezuVakeger: Ha olyan könnyedén visszafizeti, akkor fizesse, mert abból a pénzből egy újat lehet képezni, és a végén orvos nagyhatalom leszünk:)

Persze a fizetéseket meg kell emelni, de nem csak az orvosok keresnek keveset ebben az országban. És az orvosi fizetések megemelésével a fenti probléma nem oldódik meg, egy ilyen "orvos" milliókat tesz el havonta, miért hagyná abban, ha duplájára emelnék a fizetését? A két kérdés nem függ egyértelműen össze, van köztük átfedés, de nem következik egymásból a kettő. Az orvosok elvándorlása inkább következménye az alacsony fizetésnek.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 11:39:23

@a végzet aszonygya:
Bizony. Az ilyen "orvos" az zsaroló, adócsaló, sikkasztó és tolvaj. A beteget megzsarolja, az adót nem fizeti meg, és a munkáltatójától sikkaszt és lop. És még tiszteletet vár el! A többi jattos orvos meg védi, a (még) nem jattosok meg inkább hallgatnak, hogy ők is jattossá válhassanak majd egyszer.

Benzoylmethylecgonine 2011.06.03. 11:43:56

@Piszkos Freud a ...: "A többi jattos orvos meg védi, a (még) nem jattosok meg inkább hallgatnak, hogy ők is jattossá válhassanak majd egyszer."

Nem egészen. Ők vagy csendben és mosolyogva dolgoznak a hozzád hasonló taplókkal nem törődve, vagy már itt sincsenek.

füles1098 2011.06.03. 11:45:00

@Leroi:" A söntésben talán elmegy ez a szöveg, piti kis lúzer, szellemileg alultáplált proli...
Hajtsd fel a Kőbányaidat és menj vissza a csákányod mellé."

Hááátttt, szóhoz sem jutok!
Ez nagy csalódás, erre a szintre süllyedni.

Véleményem: elég vastag bőr volt a doki orcáján, előre kérni a hálapénzt!
A dokik fizetése nagyon kevés, én is amondó vagyok, kapjanak havonta 1 millát, vagy többet, de legyen vége ennek a hálapénzes dolognak végre.

Posztolónak: a műtét csak azt az egy problémát oldotta meg, amitől a nagy fájdalmai voltak. Az alap betegséget nem, vagyis a deformálódott gerincet nem tették rendeb, és nem is fogják. Ennek következtében várhatók az újabb sérvek. Minden műtétnek van szövődménye, ráadásul későn került sor az operációra, így az ideg maradandóan sérült, ezek az un. maradványtünetek. Ebből adódóan is vannak fájdalmai.
javaslom, gyűjtögesse a pénzecskéjét, kell még hálapénzt fizetnie nem is keveset.

FakezuVakeger 2011.06.03. 11:50:44

@metal:
mi lenne ha mindekiről azt feltételeznénk hogy lop, csal hazudik? Ha nincs rá szükség, a hálapénz meg fog szűnni. Az orvpsnak a gyògyítás hivatása. A pénzkeresés-csinálás a bankároké.
Ha lenne erkölcsi jogalapja társadalomnak, keményen szankcionálhatná, büntethetné.
Én inkább olyanokkal találkozom, akik a fél éves várólista kikerüléséért előre vesztegetni próbálnak. Addig mennek orvostól orvosig, amíg nem találnak megvesztegethetőt. Pontosan mint másutt az életben, könnyen találnak. Hiány van.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 11:51:03

@1,3,7-trimethylxanthine:
Persze. Én vagyok a tapló, csak mert undorodom a férgektől.
Amúgy meg: igen, csendben mosolyognak. Várják, hogy ők kerüljenek pozícióba. De soha nem állnak ki a nyilvánosság elé, hogy "igen, a főorvosom lopja a kórház erőforrásait, és zsarolja a betegeket". Pedig tudnak róla. De nem mernek kiállni, és elmondani az igazat, mert tudják, hogy a többi orvos kiközösítené őket. Vajon miért?

füles1098 2011.06.03. 11:52:36

@Leroi:
kedves, ezek szerint a proli sem, mert ő sem képez kivételt.
Azt hiszem ezt a "proli szót jobb lett volna nem használnod, sokunkat vérig sértettél.
Mert most, jelenleg én is proli vagyok, mert csak így tudom a megélhetésemhez meg keresni a szükséges pénzt, de nem is kell senkinek mondanom, 60000-80000 Ft a tarifa.
Félreértés elkerülése végett, sosem voltam orvos.

Leroi 2011.06.03. 11:53:23

@Piszkos Freud a ...:
Ha téged, mint cégtulajdonost valamelyik beosztottad elkezdene fúrni, mit tennél vele?

Leroi 2011.06.03. 11:54:46

@füles1098:
Ácsolgatja a kormány az akasztófát, nincs gond, egyik ágán a beteg fog lógni, a másikon az orvos. Ez lesz a Szép Új Világ...

Leroi 2011.06.03. 11:57:04

@FakezuVakeger:
Látod, a fő tolvajt, a bankárt senki nem nevezi nevén.
Csányi ismét Magyarország leggazdagabb embere.
Senki egy kivert hangot nem mer szólni sohasem, hogy KI ez a ember és mitől ilyen mesésen gazdag?

belekotyogok 2011.06.03. 11:57:25

Komoly kérdést tennék fel: mi történik, ha a levélíró megmondja az orvosnak,hogy "ne haragudjon uram, én nem érzem szükségét az előre kialkudott fekete bérnek, ráadásul ez zsarolás is."
Mi a legrosszabb? Direkt elrontja a műtétet? Vagy egyáltalán nem műti meg? Őszintén érdekelne.

Kentetsu 2011.06.03. 12:00:40

@Mad Mind: Háááát... ez abból a szempontból igaz, hogy sokan pofátlanul rámentek a hálapénzre :( ez viszont nem következett volna be, ha már az elejétől megfelelő fizetést kapnak. Mellesleg én nem adok hálapénzt semmilyen esetben sem. Ha az orvos kéri, vagy úgy érzem nem volt megfelelő az ellátásom, akkor pedig a kórház jogi osztályának elérhetőségei iránt érdeklődöm és hirtelen nyugat európai ellátást kapok. Igaz morogva :)

Benzoylmethylecgonine 2011.06.03. 12:01:26

@Piszkos Freud a ...: nem azért vagy tapló, hanem amiért ocsmány módon általánosítasz. A szakorvosok nem kis hányadának még lehetősége sincs "féregként" viselkednie, mert nincs kontaktusa a beteggel, vagy éppen lehetősége követelőzni. Ettől függetlenül te szidod és sértegeted őket is, hasonlóan azokhoz az orvosokhoz, akik megtehetnék, de nem teszik, nem fogadják el.

Az hogy ki miért és hogyan nem áll ki... nem tudom, nem vagyok orvos, nem dolgozom az egészségügyben, de szerintem te sem. Erről az érintetteket kérdezd meg.

Nem ismerlek, de valami nagyon rossz élményed lehetett az orvosokkal, ha így gyűlölöd őket.

Amúgy meg ha jól sejtem, a harmadik fél a markában röhög, míg beteg és orvos tépi egymást.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 12:01:30

@Leroi: Az orvos nem jobban tulajdonos az állami kórházban, mint a betege. Ő ott alapvetően "főnök", és nem "tulaj". Ha a dolgozóm a főnökét "fúrná" (azzal, hogy nekem, mint tulajnak jelzi, hogy a főnöke lop tőlem), előbb kivizsgálnám a dolgot, és ha igaz lenne a lopás, akkor a dolgozót jutalmaznám, a főnököt kirúgnám, és feljelenteném. Valamint tennék róla, hogy az ismeretségi körömben minden cégtulaj tudjon róla, hogy lopott tőlem.
Az állam meg tojik minderre. Vagyis ostoba tulajdonos.

Leroi 2011.06.03. 12:01:44

@belekotyogok:
Orvos vagyok, a klinikán mégis bevasalták tőlem az Apám műtéte után a jattot, ami nem két fillér volt.
A szívsebészeten 300 ezer alatt nem is állnak szóba veled.
Elismerem, hogy sz@rság, de ez van.

Leroi 2011.06.03. 12:05:35

@Piszkos Freud a ...:
Eleve ilyen a rendszer.

Légy nyugodt, hogy fene sem törődne sem a HBCS-vel sem a mellékjattal, ha megfelelő volna a fizetés egy kórházban.

Leroi 2011.06.03. 12:07:28

És lássuk be: az orvos még KISPÁLYÁS...
Ha megkotorásznánk MINDEN jövedelmet, hát az orvostársadalmat boldoggá lehetne avatni némely nagyhalak pénzharácsolása mellett...

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 12:08:47

@1,3,7-trimethylxanthine:
Olvass vissza egy kicsit, és láthatod, hogy nagyon is együttérzek sok olyan orvossal, akik az ilyen férgek miatt kapnak alacsonyabb fizetést. Itt most azokról beszéltem, akik "(még) nem jattosok", de azzá válhatnak.

Amúgy igen, van rossz élményem is az orvosokkal kapcsolatban. De jó is. Az első komoly negatív élményem az volt, amikor apámat nyomorékká tették. Egy rutinműtét után fellépő komplikációt nem kezeltek megfelelően, hanem elbagatelizálták. Pedig volt jatt... És a főorvos cseszte el... Ugyanakkor anyámat olyan betegségből mentették meg, amibe a környezetében mindenki más belehalt. Tehát van pro és kontra is.
DE a lopás és a zsarolás akkor is visszataszító. A védtelen emberek megzsarolására nincs mentség! Letojom, hogy az illető hány embert mentett meg, mert van még pár orvos, aki azt meg tudta volna tenni. Pl. azok között is, akik azért nem kapnak több műtétet, mert az a féreg elveszi előlük a lehetőséget. De a kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg ember zsarolása előttem nem bocsánatos bűn.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 12:11:22

@Leroi: Bocs, de a becsület szerintem nem pénz kérdése, hanem jellemé.
Olyan ez, mint amit Hofi így fogalmazott meg: "- Tud úszni? - Nem. -És ha megfizetem?"
Ha valaki becsületes, az akkor is az, amikor nem keres milliókat, ha meg becstelen, annak a világ összes pénze sem elég.

Leroi 2011.06.03. 12:14:32

@Piszkos Freud a ...:
Mindenki a maga lelkiismeretével számol el.
Ha nem kérek és adnak, az nem lopás. Ajándék.
Ez van.

füles1098 2011.06.03. 12:16:27

@Leroi:"Látod, a fő tolvajt, a bankárt senki nem nevezi nevén.
Csányi ismét Magyarország leggazdagabb embere.
Senki egy kivert hangot nem mer szólni sohasem, hogy KI ez a ember és mitől ilyen mesésen gazdag? "

De-de, én már kérdeztem nem 1 helyen, hogyan lett ez az ürge, többek között az otp tulajdonosa?
mert arról nem hallottam, hogy az is csődbe ment volna és privatizálni kellett.

belekotyogok 2011.06.03. 12:18:25

@Leroi: én hajnaldó vagyok tudomásul venni, hogy az általunk befizetett tb az fos. azt is hajlandó vagyok elfogadni, hogy bizonyos - kényelmi- szolgáltatásokért pluszban fizetni kell, ha nem fizetsz, akkor fapados - de megfelelő, tehát nem az életed múlik rajta.

De azt nem, hogy majd az édesanyám élete adott esetben azon múlik, hogy nem tudok 60.000et kicsengetni egy műtétre, csak mert az én szakmám (amit mellesleg szeretek, de valószínűleg az állam pénzén hiába taníttatott pályaelhagyók számát fogom gyarapítani, ha a rezsi kifizetésén kívül pl enni is szeretnék.) nem olyan menő.

Ezt így, ebben a formában felháborítónak tartom. (A felháborító nem jó szó, de nem tudom/akarom máshogy leírni.)

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 12:25:40

@Leroi: Ha nem kéred, akkor még mindig két lehetőség van: vagy valóban nem tettél semmit azért, hogy kikényszerítsd, hogy adjanak, és akkor még mindig ott a lehetőség, hogy azt mondd, hogy "Hölgyem, tegye el, kell az még majd maguknak megélhetésre, míg a férje ismét munkaképes lesz!" Vagy (vannak ilyenek is, tudjuk) gondoskodtál róla, hogy a váróban mindenki pontosan tisztában legyen a tarifával, és akkor ugyanolyan zsaroló vagy, mint aki szemtől szemben maga mondja el, legfeljebb a módszer kifinomultabb.
Mindkettővel találkoztam már. Bevallom, nemcsak a pénz miatt rokonszenvesebb, aki visszaadta a pénzt a rászorulónak.

Én csak azt tudom ajándéknak tekinteni, amit akkor ad a beteg, amikor az utolsó kontrollvizsgálat is véget ért. A korábban adottaknál mindig ott a gyanú, hogy nem a hála, hanem a félelem motiválta. És jellemes ember szerintem az ilyet méltóságon alulinak is érezné. De úgy tűnik, az orvosi szakma sokaknál erősen rombolja a jellemet.

allegretto23 2011.06.03. 12:30:20

@Leroi: Kedves Leroi! Tudjuk ki a Csányi- egy maffiózó. Azt is tudjuk miért gazdag: mert a politikus haverok gyártotta kiskapuk révén féltörvényesen összelopta a vagyonát. A sok szerencsétlen meg, ahelyett, hogy ezeket firtatná nekiesik a társadalom egy másik szerencsétlen csoportjának (eü dolgozók) és azon a gumicsonton rágódik...
Poszthoz.Igen, az orvos nem járt el etikusan, bár én hasonló helyzetben, mint hozzátartozó örültem már annak, hogy nem kellett rákérdeznem, hogy "doktorúr mivel tartozom", hanem tisztában voltam, hogy sacc per kb mennyi a tarifa... azután vagy kifizetem, vagy azt mondom, hogy ne haragudjon, de most csak ennyit tudok adni. Aki nem "gyakorló" beteg (e.g. szinte soha), az nem nagyon ismeri ezeket a tarifákat, de azt pontosan tudja, hogy vannak tarifák. Mivel heti hét nap tizenórákat dolgozom, általában magánrendelést veszek igénybe, de rokonnal már kerültem hasonló helyzetbe, és nem volt hátrány, hogy tudtam. Ez van emberek. Ameddig nem látjuk be, hogy közös érdek kikövetelni a politikusoktól a mindenkét fél számára kielégítő megoldást, és lényegi kérdések helyett pupuláris maszlagra, jólhangzó lózungokra szavazunk, addig ez van, mert ezt érdemeljük.

belekotyogok 2011.06.03. 12:37:22

@allegretto23: nem arról van szó, hogy erkölcsileg vitathatóan járt el, hanem arról, hogy zsarolta a beteg hozzátartozóját. + az adózatlan jövedelem.

Ez már bőven nem csak etikai kérdés.

allegretto23 2011.06.03. 12:45:19

@belekotyogok: Kedves belekotty! Erre hoztam példának, hogy én pl örültem neki, amikor elmondta a műtétet végző orvos, hogy mennyi "szokott" lenni- nem kérte, mondta, hogy ennyi "szokott" lenni. Nem kellett körberohannom, hogy megtudjam, hogy X főorvos mennyit is szokott kapni ezért a közepesen bonyolult műtétért. A plusz adózatlan jövedelmet meg azért nem hánytorgatnám fel pont az orvosnak, mert szakmai okokból gyakori megrendelője lévén szakipari munkáknak elég pontosan le tudom mérni, hogy a szakik közül hány dolgozik "áfa nélkül" és mennyire van betáblázva a napja. Alap szorzással kijön egy 30-40e Ft/nap jövedelem - vízvezetékszerelőtől rendszergazdáig- adómentesen...

belekotyogok 2011.06.03. 12:52:08

@allegretto23: ha lenne tetőfedő-blog, meg feketejövedelem blog, ott is ezt mondanám. Annyi talán "enyhítő körülmény" a szakmunkásoknak, hogy ők nem az életeddel és egészségeddel zsarolnak.
Szerintem ocsmány dolog kijátszani azt, hogy betegként kiszolgáltatott vagy.

(Amúgy nem kötekedésképp, tényleg, de van egy belekotty nick is a bloghu szivárványszín világában, de az nem én vagyok, nem összekeverendő :))

Kismacska (BELLA) 2011.06.03. 12:54:13

@Leroi: velem rossz lóra tettél, pajti. Én teljesen elégedett vagyok az informatikai (meglehetősen jól fizető) munkámmal, tanultam eleget, külföldön is tárt karokkal várnak.

Nyelvtudással sincs gondom.

Nem irigylem a dokiktól a pénzt, de hogy kizsarolják, az már teljesen más. Nagyon kívánom ennek a példánynak, hogy élje át egyszer ugyanazt, mint a posztíró.

allegretto23 2011.06.03. 13:01:10

@belekotyogok: Elnézést, valóban elnéztem a nickedet. Szerintem nincs enyhítő körülmény a szakmunkásnak, mert bár valóban nem az életeddel játszik, de én mindig mindenkit óva intek a "számlamentes" szolgáltatások igénybevételétől. Nem csak azért, mert a "társadalmat" károsítja meg vele, hanem mert praktikus okokból jobb, pl.gázszerelést számlával igazoltan végeztetni. Meg bármi mást is. Én sem vagyok boldog, hogy 100Ft kizárólag magam által magamnak megtermelt jövedelemből cca 78Ft-ot fizetek ki az államnak, illetve a vállalkozás adminisztrációjához, de ez van. Maradtam volna külföldön, hazajöttem- így jártam.

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 13:21:18

@FakezuVakeger: Én nem feltételezem, hogy minden orvos hasonlóan cselekszik, mint a posztban szereplő. Sőt korábban írtam is, hogy az orvostársadalomnak kellene kivetnie magából az ilyeneket!

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 13:22:59

@Kismac: Hagyd, egy hülye troll! Szinte biztos, hogy egy kb. 14 éves pattanásos, komplexusos kis patkány.

Silent Bob 2011.06.03. 13:34:28

@Leroi: Szerintem ezt most kéne befejezned, mert nagyon lejáratod magad.

belekotyogok 2011.06.03. 13:34:48

@allegretto23: nem véletlen raktam idézőjelbe, hogy enyhítő körülmény.

én sem értek egyet a számlanélküliséggel. pl fodrászatba csak olyan helyre megyek, ahol kapok blokkot, zöldséget is így veszek.

pár éve még ingattam a fejem, amikor ismerőstől azt hallottam, hogy diploma után kimegy bébiszittelni, pincérkedni bármi más. most már azt mondom, hogy jól teszik, igazuk van.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 13:46:56

@Astronomy Domine: Anyád

@killersalmons: @Duygu:
1/ nem mondtam, hogy tetszik ez a rendszer, csak azt, hogy legyünk reálisak.
2/ nem akkor és annak kell önérzeteskedni, akit érint a műtéti beavatkozás.
3/ nem ismerős az a mondat, amikor pl a gázszerelő azt mondja a szerelvényboltban, hogy " intézzük el ezt okosban"
És akkor nincs számla és ÁFA Magyarországon élünk, ez a reális világunk.
4/ Írtam hogy akinek nem tetszik, csináljon új egészségügyet. De máshol is seperni kell, nemcsak ebben a szakmában.

belekotyogok 2011.06.03. 13:53:06

@tbjárulékfizető: sajnos sokunk fizetéséből nem "reális" a 60.000 hálapénz (ez esetben nevezzük inkább védelmi pénznek).
(míg mondjuk anyagilag legalább jobban járok, ha számla nélküli szolgáltatást veszek igénybe...)

tbjárulékfizető 2011.06.03. 13:57:45

még valami:
1/Senkinél nem veri ki a biztosítékot a bankárok fizetése.
Igen jól keresnek a banki ügyintézők is.
Amikor válság volt, a következményeket ránk borították, egyoldalúan megváltoztatták a hitelfeltételeket, azaz úgy dolgoznak, hogy a hibás döntésnek nincs negatív következménye.
2/
A fodrásznak, masszőrnek adok borravalót, pedig maszek, számlát nem ad, de így alakult ki.
ha ront valamit, 2 hét alatt újra kinő a hajam.
3/
Miért nem akarjuk megbecsülni az orvosokat? Ha a testemen valamibe beavatkozik és rosszul, az csak nekem rossz. ha jól dolgozik , akkor az is csak nekem jó.
Kiemelten nagy fizetést kéne adni nekik is, mint pl, a bankároknak. Kihullna a férgese, saját maguk tüntetnék el a nem odavaló, felkészületlen, állandó képzésből kimaradó orvosokat.
Addig viszont marad ez a helyzet. Az sem megoldás, hogy elmennek, mert egyszer telítődik az a piac is.
Az itteni helyzetet kell megváltoztatni.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:02:36

@belekotyogok: hát innentől nincs erkölcsi alapod a hálapénz ellen szólni.
Anyagilag jobban jársz, de kivettél az államháztartásból egy összeget, amiből a mentőst és a rendőrt fizetik.
Amúgy ha nincs pénzed most, akkor gyűjtsél.
Minden idős embernél van egy összeg temetésre.
Aki eleget járt kórházba, az erre is gondol és félretesz valamennyit.
60 ezer Ft egyben lehet, hogy sok. De úgy is mondhatnám, hogy 4 autógumi ára, vagy egy műszaki vizsga és egy zöldkártya, vagy 75 doboz cigi ára, ami sokaknak 2,5 havi költség. Így is sok a 60 ezer Ft?

belekotyogok 2011.06.03. 14:02:43

@tbjárulékfizető:
1. de, kiveri a biztosítékot sok embernél.
2. keress olyan helyet, ahol kapsz számlát. adok borravalót akkor, ha úgy ítélem meg.
olyan étterembe nem megyek, ahol szervizdíj van. pont azért, mert én akarom eldönteni, hogy adok-e vagy sem. a hálapénz legyen hálapénz, nem pedig előre közölt, kizsarolt védelmi pénz.

3. igen, meg kéne becsülni a dolgozókat. de nem csak az orvosokat, hanem mindenkit, aki rendesen dolgozik, szakképzett stb.

belekotyogok 2011.06.03. 14:07:57

@tbjárulékfizető: olvass vissza az előző kommentemhez: kerülöm az olyan helyeket, ahol nem kapok számlát. azt általánosságban írtam, mintegy következtetést levonva, ezek szerint félreérthető volt.

nem, nem gyűjtök előre, mert a következő műtétet úgysem fogom tudni kifizetni, fogjuk fel úgy, hogy megrövidítem a szenvedéseimet...:S
Nem dohányzom, nincs autóm, nem járok nyaralni, moziba sem, szóval ezek a mértékegységek nem jelentenek semmit. De ha úgy számolom, hogy az a havi fizetésem 2/3-a, akkor úgy jelent valamit. Mégpedig sokat.

mákonya 2011.06.03. 14:13:18

@tbjárulékfizető:
"Így is sok a 60 ezer Ft?"

Igen.

Szállj le a földre és nézd meg, hogyan élnek nagyon sokan, gyakorlatilag a létminimum alatt.

Nem csak az orvosok mennek el ebből az országból, más diplomások is, sőt még a szakmunkások közül is nagyon sokan.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:15:57

@Leroi:
Valamire felhívnám a figyelmedet:
1/ néhány csákányos intelligensebb, mint a vitapartnereid, kérlek, ne sértsd meg őket.
2/A vitádra némelyekkel mondják, hogy szar került a ventilátorba. Jobb lenne, ha ignorálnád őket, ez nem a Te színvonalad.

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 14:16:08

@tbjárulékfizető: "Amúgy ha nincs pénzed most, akkor gyűjtsél."
Az ellátást én már egyszer kifizettem, miért kéne nekem még gyűjtenem? Szállj már le a magas lóról.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:24:14

@belekotyogok: nem egyedül élsz ebben az országban. Az átlag tudja, mi a helyzet és ehhez alakul. Te oldd meg másképp.
Másrészt elfogadtad, hogy számla nélkül kevesebbet fizetsz. Itt a vége, innentől nincs több vita.
amikor az én fizetésem is alacsony volt - az én fiatalságom idején még nem a fiatalok kerestek jól- akkor külön munkát végeztem.
Mérnök létemre műszaki rajzot is készítettem , terveztem, ruhákat varrtam.
a férjem- ha kellett, -mérnök létére vagont is pakolt a mérnök barátaival együtt.
de a gyereknek mindenen megvolt és fizettünk a gyerekorvosnak rendszeres összeget, mert így volt célszerű.
Szégyellném, ha a kis keresetemet felhánytorgatnám, de meg sem próbálnék tenni róla, hogy több pénzem legyen.
Volt 10 évem, amikor 4-5 óránál többet nem aludtam.

@mákonya: Akkor azt is kérded meg, hogy miért élnek ilyen rosszul emberek- nem az orvosok miatt-és aki elmegy, de diplomás, vagy szakmunkás, az nem a létminimum alatt él már most sem. Csak jobban akar élni.
A létminimum és az alacsony fizetés nem egy fogalom.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:29:30

@metal: Fizetted a nyavalyát!
A biztosítás alapja a kárközösség. Mindenki fizet egy kisebb összeget és akinél szükséges, annál a nagyobb összegű beavatkozást finanszírozza a közösség, jelen esetben a TB.
Ha tényleg gondod lenne,- ne legyen- és nagy értékű bavatkozás kéne műszerekkel, stb, egy életen át nem tudnád kifizetni.
Amúgy aki leroit nem ismeri és úgy ír neki, ahogy Te, az ne szólítson meg engem sem, ha kérhetem.

metal · http://electric.blog.hu 2011.06.03. 14:35:16

@tbjárulékfizető: Bocs:) Találtunk még egy istent.

A biztosításnak épp ez a lényege, és mivel én azt fizetem, a szolgáltatásért fizettem! Én nem láttam a törvényekben önrészt a tb-ben.:)

mákonya 2011.06.03. 14:38:00

@tbjárulékfizető:
Arany, drága......,
Hol írtam olyat, hogy az orvosok miatt élnek rosszul? Azt írtam, hogy sok és nem tudják kifizetni. Ennyi..,

"A létminimum és az alacsony fizetés nem egy fogalom."
Hol állítottam?

Nem jobban szeretne élni, hanem élni akar és nem vegetálni.

belekotyogok 2011.06.03. 14:40:27

@tbjárulékfizető: nem, nem fogadtam el,hogy számla nélkül olcsóbb, nem győzöm hangsúlyozni.

ugye el se tudod képzelni, hogy nem lehet mindenki jól kereső mérnök/informatikus/közgazdász/adócsaló vállalkozó. Kellenek ám ápolók, eladók, gyári munkások, tanítók, szociális munkások. Ezek egyikét sem fizetik meg nagyon. Nézz már körül állásportálokon, hogy vajon mennyi mellékállást ajánlanak.
Én nem mást teszek felelőssé, hogy nem telik a 60.000 Ftos "hálapénzre", meg nyaralásra, autóra. Ezek a dolgok egyelőre nem fontosak.
De pont az ilyenek miatt, mint te vagy, akinek normális, hogy zsebbe perkál az orvosank 20-30-100 ezer Ftot, ezért szar egy csomó olyan embernek, aki ezt nem tudja kifizetni.
Amúgy kinek a szégyene, hogy szakképzett ember a szakképesítésének megfelelő munkahelyen annyit keres, amiből a rezsit kifizeti és ezen kívül kenyérre telik? Nem, nem a dolgozó szégyene, bár kétségtelenül az ő baja.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 14:42:40

Tényleg! Mit szólna a doktor "úr", ha az autószerelő közölné vele, hogy nem ártana még + 60 ezret letenni az asztalra, ha élni akar? És van még pár szakma, ahol szintén lehet az élet a tét. Nem kéne annyira magas orral járni, mert ölni más is tud, ha rosszul dolgozik. Az orvos attól különb, hogy ő életet menteni is képes. De ha bármilyen enyhe formában meglebegteti, hogy ingyen többet hibázhat, mint pénzért, onnan kezdve nem különb, hanem egyszerűen alávaló.

belekotyogok 2011.06.03. 14:46:15

@tbjárulékfizető: hát pont erről van szó. aki fizet tb-t, az gond esetén valamiféle szolgáltatást kap, anélkül, hogy valakinek a zsebébe kötegnyi pénzeket tenne.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:46:22

@mákonya: ha nem tudják kifizetni, ne legyen választott orvosuk.
Ha nem tudják kifizetni, jussanak olyan ellátáshoz, amilyet a TB biztosít számukra ingyen. lehetett volna folytatni a posztot úgy is, hogy doktor úr nincs pénzünk, mi legyen?
És akkor két dolog lehetséges: elvégzi a műtétet a doktor úr, mert a főnöke már kiírta a műtéti rendet, vagy nem végzi el és lehetőséget kap a gyakorlásra egy fiatal, kezdő orvos is.
Ui. rendszerváltás volt 20 éve, már nem kell gondoskodni mindenkiről. Ez a szabadság ára. ha engem megkérdeztek volna, akkor én nem ezt akartam volna, de nem kérdeztek meg.
Most meg így jártunk.
Ha van pénzed, ellátást kapsz, ha nincs, akkor vagy nem kapsz, bár kivétel lehetséges és lehet szerencséd is; vagy megvered az orvost a családdal közösen és rasszizmust kiabálsz és akkor talán kapsz ellátást. Bár járulékot nem fizettél. Mi ebben a nem reális Magyarország?
Itt a vita nem arról folyik, hogy ez jó, vagy nem, hanem arról, hogy ez a szép új mai világunk.

belekotyogok 2011.06.03. 14:52:06

@tbjárulékfizető: de senki sem írta, hogy választott orvos volt. gondolom egy betegség kezelését célszerű egy orvossal végigvinni, bizonyos esetben a műtét is beletartozhat, ettől még nem lesz választott orvos. Választott két esetben lehetséges: feketén a zsebébe fizetsz baromi sokat előre, vagy a magánrendelőjét veszed igénybe számlásan.

Így jártunk. De miért? Mert gondolkodás nélkül fizettek emberek baromi sokat, elkéspzető helyzetbe hozva azokat, akik nem TUDNAK fizetni.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:55:38

@belekotyogok:
Van a családunkban munkanélküli, több is. Van kiskeresetű tanár. Miért ne tudnám elképzelni ezt a helyzetet? Én magam kétszer voltam munkanélküli. 51 évesen új szakmám lett, ehhez főiskolát végeztem.

De azt is hozzátettem, hogy nem várunk a sült galambra, valamit teszünk.
Én elmentem " rangon aluli" munkát is végezni, míg a megfelelő, a szakképesítésemet és tapasztalatomat használó munkahelyem lett, nem rövid idő alatt.
Az egyik rokonom pl. 3 évig ingázott Magyarországon, két hetente 1 napot volt otthon, mert az ország másik végében kapott munkát.
Egy másik rokonom irodavezető végzettséggel, óriási tapasztalattal takarítónő és házi betegápoló.
Nem tetszik egyikünknek sem ez a helyzet, de ezek azok a körülmények, amik között élni kell.
Változtatni kell, ez egyértelmű, de kinek, hol és mivel kell kezdeni?

tbjárulékfizető 2011.06.03. 14:58:26

@belekotyogok: még valami. Tudod, mennyibe kerül egy temetés?
Egy közepes árú koporsó? Talán nem időszerű és nem gondoltál még erre.
az öregek tudják és erre félretesznek. (Amúgy orvosra is.)
Na, ha utána jártál, akkor sokald a 60 ezer Ft-ot.

mákonya 2011.06.03. 14:58:32

@tbjárulékfizető:
Nem tudom honnan veszed, hogy választott orvosuk volt.
Várólistára kerültek, hisz sokat vártak, de azt nem írta, hogy ők választották az orvost személy szerint.

Ezt a szabadság ára maszlagot meg hagyjuk inkább, ez nem a szabadság ára, hanem annak a következménye, hogy az elmúlt 20 évben nem emelték a jövedelmeket megfelelő mértékben. Számolj csak utána, hogy többszörös bérek után mennyi járulékbevétel folyna be és több mindenre lenne fedezet mint így. írtam már elk...ták nem kicsit nagyon....,
Lehetne mazsolázni a reális esélyekről csak nem érdemes, viszont a zsarolást nem tudom tolerálni, ha a adnak fogadja el, de ne kényszerítse ki.

belekotyogok 2011.06.03. 15:03:38

@tbjárulékfizető: jajj, ne gyere a temetéssel. az egy egyszeri költség. és irreálisan magas. és SOKALLOM a 60.000 Ft zsebbe fizetést .

elég lenne legalizálni a hálapénzt és kifüggesztett árlistát mindenhova.

tbjárulékfizető 2011.06.03. 15:16:37

@mákonya: válaszolok és ezzel befejeztem a mai levelezésemet.
1/
Tényleg ez a szabadság ára, egyeseknek szabad rablás volt, már az első 5 évben eltűnt az állami vagyon nagy része. Másoknak és ez a többség, lassú, vagy gyorsabb lecsúszás, de megállíthatatlanul.
Miből fizetnék meg az embereket, ha nincs tényleges termelés? Sem a mezőgazdaságban, sem az iparban? Ami már nincs is jóformán.
Ennyit a körülményekről.
2/Egyetlen mondatomban sem írtam le, hogy tetszik az egészségügyben kialakult helyzet, csak annyit írtam, hogy ez a realitás.
Nekem- de csak nekem- egyszerűbb, ha ismerem a tarifát, akkor vagy kifizetem, vagy máshová megyek. De a tojástáncot nem szeretem, mert vissza kell menni varratszedésre, utókezelésre, stb. és hátha nem találtam el az orvos "belső értékelését. " Azt nem írtam, hogy legyen kifüggesztett tarifa, bár nekem nem lenne ellenemre. Döntési helyzetbe hozna: ki tudom fizetni és akkor folytatom, vagy nem tudom kifizetni és más megoldást keresek.

mákonya 2011.06.03. 15:43:18

@tbjárulékfizető:
"Miből fizetnék meg az embereket, ha nincs tényleges termelés? Sem a mezőgazdaságban, sem az iparban? Ami már nincs is jóformán."

Ez is az ő saruk ám...., de azért a hülyeségekre két kézzel szórt pénzekből is lehetett volna némi-nemű emelést eszközölni. Ennyi.....,

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.03. 16:09:15

Hát igen, sajnos van ilyen orvos is. Meg van másmilyen is.

Még a borítéklás sem egyszerű. Van olyan ápolónő, aki kifejezetten megsértődik, ha próbálkozom.

Hatodéves 2011.06.03. 18:03:40

@sztrugackij:
Ne haragudj, de ebben szerintem nincs igazad. Természetesen egyetértek abban, hogy nem jó, ha az egészségügyi-rendszer hálapénzre épül.

Lehet nem szeretni, ha valaki elfogadja. Lehet nemszépnek tartani.

Ettől még nem lopás. Persze zárjuk ki azt az esetet, amikor valaki úgy viselkedik, mint a posztban szereplő orvos. Az nyilván bűncselekmény.

De ha valaki utólag, önként pénzt ad, azt nem lopás elfogadni. Az étteremben sem lopás borravalót eltenni, illetve a pizzafutár is kap és a benzinkutas és a fodrász. Persze sok étteremben a beosztottak elosztják egymás között a kapott borravalót, de ez más egy másodlagos kérdés, ahhoz képest, hogy eltették. És van olyan étterem is, ahol nem lehet megtartani, ez is tény. De azért amikor ráaadod a tíz százalékot, nem gondolod a pincérről, aki elfogadja, azt, hogy tolvaj.

Ettől még nem lesz szép dolog a hálapénz. De a lopás egy másik szó, ami az utólag, önként adott pénzre nem illik.

És azt sem kell elfelejteni, hogy nem csak kapja, hanem adja is valaki. És a célja sokszor az vele, hogy "különleges" ellátást biztosítson magának.

Értem, hogy a "különleges" az sok esetben az elfogadhatót, kibírhatót jelenti, és az is érthető, hogy az ember megtesz ilyesmit, ha ő vagy valamelyik szerette beteg. Ugyanakkor szerintem nemkevesen a soron kívüli ellátásért próbálják kenni az orvosokat.

Ez a rendszer nem jó egyik félnek sem. De nem fog változni addig, amíg a béreket, munkaórákat nem rendezik. Erre megint lehet azt mondani, hogy a becsület nem pénzkérdés. Akkor sem lesz változás.

Kopi3.14 2011.06.03. 19:35:57

@adamantium: tudod, amennyiben azzal kezdenéd a modnandódat, hogy neked adott munkaköri kötelességed elvégzéséért mennyit kell még pluszban fizetnem, akkor téged is szájon basználak az asztallal, hogy nem kelsz fel többet. Nem azért, mert féreg vagyok, hanem mert zsarolni nem hagyom magam. Dolgozz, baszd meg, ott a fizetésed, ha kevesled, reklamálj a főnöködnél, vagy húzz el magándokinak, vagy más pályára, de ne zsarolj senkit. Vagy neked, mint kurva fontos orvosnak, megengedett másokat zsarolni, megfélemlíteni? na tudod mikor.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 20:11:13

@allegretto23: ti tartjátok fenn ezt a rendszert...

allegretto23 2011.06.03. 20:27:26

@Babette_: Valóban, kedves Babette, ugyanis ha parasolvencia formájában nem kerülne be valamennyi plussz pénz az egészségügybe, már évekkel ezelőtt nem lett volna egészségügyi személyzet, aki ellásson, mert kicsivel hamarabb elkezdődött volna- az egyébként évtizedek óta tartó, csak a reményvesztés okán most kulmináló- elvándorlás. Ami nekem, aki 10 évente látom az orvost, akkor is messziről ezidáig nem okozott volna hatalmas problémát, de azoknak, akik ide többnyire írnak és láthatóan (olvashatóan) rendszeresen igénybeveszik, azoknak valószínű, hogy tragikus végét jelentette volna. Ezzel nem állítom, hogy jó a rendszer, csak azt, hogy ezt a megalázó para-rendszer legalább még fenntartotta úgy-ahogy. Mostanra nem a para fogyott el, hanem az orvosok és a szakszemélyzet türelme/reménye. Te persze hidd csak azt nyugodtan, hogy a rendszer attól rossz, mert van, aki ad.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 21:38:55

@allegretto23: És ha elég erős lesz az elvándorlás, akkor majd észbe kapnak a politikusok is, hogy tenni kell valamit. Ez így működik. Ha egy rendszer nem tetszik, akkor nem veszek részt az életben tartásában.És ha majd ez nem tetszik másoknak, akik tehetnek a rendszer változásáért, akkor majd tesznek. Na de kik is érdekeltek valójában a hálapénzes rendszer fenntartásában? A fő kérdés mindig ez: "Qui prodest?"

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.03. 21:55:33

@allegretto23: a (hálapénz) rendszer attól létezik, mert adtok.

én soha senkinek nem adtam, elég sokat járok orvoshoz, és soha, de soha nem kérték, sőt nem is várták tőlem a pénzt, mégis mindenhol normális ellátást kapok.

ha véletlenül a posztoló helyzetébe kerülnék, én ugyan nem kérnék kölcsön. eszembe se jutna.

mondjuk én az elfogadottabb borravalót is csak akkor adom, ha valóban plusz, nem elvárható kiszolgálást kapok.

sztrugackij 2011.06.03. 21:57:46

@Hatodéves: Egyáltalán nem tartom lopásnak.Sőt még el is fogadom és szükséges rosszként kezelem.
Kíváncsi vagyok mit szólna a heideggeri énje a pincérekhhez,benzinkutasokhoz való hasonlításhoz.
Tanult kollégád ugyanis jócskán az átlagemberek fölé helyezi magát néhány rosszul bemagolt latin kifejezés segítségével,és kikéri magának ha tiszteletlen hangot üt meg vele szemben valaki a különbejáratú blogján.

Aki a műszak végén a "borravalót" számolja,nekem ne papoljon erkölcsi normákról és az orvosok felsőbbrendűségéről.
Heideggeről nem is beszélve!

Egyébként a hálapénz megszüntetését elkezdhetnék olyan ,a szakma iránt elkötelezett ,a beteg felé némi alázatot és nem a nagy gyógyító lenézését mutató orvosok,akik visszautasítanák a rutinszerűen kínált borítékot.
Egy társadalmi változás először a fejekben kell elkezdődjön.

leroi barátod fényévekre van ettől.

2011.06.03. 22:18:04

@Piszkos Freud a ...: A labororvos semmilyen daganat rosszindulatúságát nem tudja diagnosztizálni. PSA-t tud nézni, de azt is az urológus kérésére. A teljesen egészségesnek mondott dohányzó populációban bizonyos tumormarkerek (pl. CEA) rendre határértéken túl vannak. Persze megy a próbálkozás, hogy a vérből sikerüljön kimutatni bizonyos tumorfajtákat, de szerény véleményem szerint ebből nemigen lesz semmi, mert jelenleg inkább az a cél, hogy a daganatot még a véráramba jutás előtt felismerjük, így érthetően nem adnak erre annyi pénzt.

Egy kullancsos lóbrokoládét cidriztetnék legszívesebben a doktorhauz meg a többi hasonló sorozat legyártóival, mikor ilyeneket terjesztenek, hogy majd az agydaganatot kimutatják vérből. És akkor jön oda a csoptárs, hogy ilyet tényleg lehet? Az egyszerű ember meg nem jön oda, nem kérdez, hanem hisz.

Egyébként bár nagyon kevesen tudják, de pl. a vérlemezkékből is meg lehet mondani az agy szerotoninkötő kapacitását, vagy pl. mi a különbség a szivárgó liquor és orrváladék között? Szóval van egy csomó hasznos, de nem használt laboriagnosztikai eljárás, de nem onkológiában.

Hatodéves 2011.06.03. 22:19:25

@sztrugackij:
Azt gondoljátok, hogy a hálapénz az oka az egészségügy hiányosságainak. De nem oka, hanem következménye.

És azt is gondoljátok, hogy ez az orvos elhivatottságának a fokmérője, de ez sem igaz. Sok nagyon jó orvos elfogadja. Mért ne, ha valaki adja.

Van olyan ismerősöm is. Tudom róla, hogy jó és lelkiismeretes, és azt mondta, hogy ha ügyeletben kihívják valamelyik hegyi villába egy nyilvánvalóan semmiség miatt, ahol kb. a falak is bársonyból vannak, és a végén adnak pénzt, ő nem fogja elutasítani.

Ráadásul akkor az ápoló leharapja a fejét. És a többiek, akik elesnek a pénzből. Magyarázd el a háromgyerekes, k... sokat kereső ápolónak, hogy Neked elveid vannak :S

És tudod mi az alternatíva? Három állásban magukat halálra dolgozó, fáradt frusztrált fiatalok, akiknek a személyiségük, a párkapcsolatuk, mindenük tönkremegy bele. Két ismerősömről tudom, hogy előzetesben van/felfüggesztett börtönt kapott, mert hibázott ügyeletben... Biztos azért, mert nagyon kipihent volt, és semmilyen problémája nem volt, ami elvonta a figyelmét. Egyikük annak az évfolyamnak az egyik legértékesebb diákja volt.

Te pénzt adsz, mert úgy gondolod, hogy akkor jobb ellátást kap a gyereked, az orvos elfogadja, hogy az ő gyereke jobb gondoskodást kapjon. (A "te" csak általános alany, nem pont Rád értem.)

Nyilván nem az öntelt, milliomos, a pénzt előre kikövetelő orvosokról beszélek.

Leroi-ról pedig egyszer már vitáztam a haragosaival. Nem ismerem őt az életben és nem tudom semmivel sem igazolni, amit gondolok, de szerintem az itteni arca egy szerep, és a valóságban pedig nem ilyen, hanem lelkiismeretes, jó orvos.

A borravalót pedig nem tudjuk, hogy számolja-e.

2011.06.03. 22:25:19

@sztrugackij: Én inkább azon gondolkodnék el, hogy öten akartátok kiokosítani, és a fél fogára sem voltatok elegek, vajon miért? Talán mert nem sikerült értelmezni az alapvető kommunikációs helyzetet és egyszerű magyar mondatokat az első kommentek között, ahol kb. minden ide járó orvos/hallgató elítélte ezt az orvosi magatartást, elsőként Leroi.

Az, hogy valaki tisztán látja a helyzetet - esetleg nálad/nálatok (de ne vedd személyeskedésnek, mert a többinek is mondom) is jobban - még nem azt jelenti, hogy kifejezetten tapsol hozzá. De minek magyarázzam, hiszen ezt ő maga is leírta.

Pluszban: hasonló hangnem után, amit itt egyes emberek megengednek maguknak a hozzászólások között, én nem az erkölcsi szakadékot tippelgetném a hálapénzes orvos meg a nyájas kommentelő között...

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 22:25:56

@ReignOfdark: Bocs, hogy labor orvosnak neveztem azt, akihez felküldik a szövettani mintát... Nem vagyok orvos. :)

Hatodéves 2011.06.03. 22:28:48

@Piszkos Freud a ...:
Patológus elemzi a szövettani mintákat.

Piszkos Freud a ... 2011.06.03. 22:32:19

@Hatodéves: És tévesen azt hittem, hogy ezt egy laborban teszi :)

Hatodéves 2011.06.03. 23:00:07

@Piszkos Freud a ...:
Tulajdonképpen igen :) De ettől még nem labororvos, hanem patológus.

Két különböző szakvizsgáról van szó, nem a munka helye alapján vannak elnevezve :)

ondol 2011.06.03. 23:00:42

@Piszkos Freud a ...: cytológia az egy labor, ahol élőkből vett minta(biopszia pld.) vizsgálata folyik.

A nem élőkből vett szövetminta vizsgálatát a pathológia végzi, de ott is van labor.

Mindkét helyen a mikroszkópé a fő szerep, legvégül.

Általában a citológia is, és a szövettani labor is a pathológia része.

Amire Te gondolsz az klinikai labor.
Van még mikológiai (gomba) labor (bőrgyógyászatokon), és van mikrobiológiai labor, sőt van parazitológiai labor is, az eű. területén.:-)
Igy röviden...

ondol 2011.06.03. 23:32:33

@Piszkos Freud a ...:

www.drjastrow.de/EMAtlasE.html

Ez egy elektromikroszkópos internet atlasz, kerestem Neked. 1500 valódi digitalizált képet, számos kapcsolódó anyagot tartalmaz, és általában jellemző rá, hogy tényleg segít okosodni.

Ez csak egy a sok közül...

sztrugackij 2011.06.04. 00:07:01

@Hatodéves: "Azt gondoljátok, hogy a hálapénz az oka az egészségügy hiányosságainak. De nem oka, hanem következménye."

Nem tudom hol olvastál tőlem ilyet,ezzel az ok-okozati viszonnyal én is tisztában vagyok.

Remélem annyit te is belátsz,hogy léteznek még más munkakörök ,ahol szintén agyondolgozza magát az ember,és megalkuvásra kényszerül a saját erkölcsi értékrendjével szemben,ám eközben nem kérkedik a státuszával és nem oktat ki boldog-boldogtalant a tisztességről.

Hogy emberileg egyébként milyen a szóbanforgó úriember,nem tudom.
Írásai alapján pedig már sokszor kifejtettem itt a véleményemet,és sikerült is a legrosszabb énjét előcsalnom.
Szeretném elkerülni a személyeskedés főbenjáró bűnét ezen a blogon ezért szeretném röviden összefoglalni azt, amit hangsúlyozni szerettem volna a témával kapcsolatban.

Egyáltalán nem vetek követ a hálapénzt elfogadó orvosra.Hasonló helyzetben én sem tennék másként,tehát erkölcsileg sem tartom magamat különbnek.Sem tőle sem mástól.
Egészen addig ,amíg az illető el nem kezd holmi übermensch módjára pózolni.Akkor viszont helyreteszem.Bocs!

Hatodéves 2011.06.04. 01:02:17

@sztrugackij:
Te, én a kezdő mérnököket sem irigylem, sem az asszisztenseket, sem a pincéreket. Senkit. Általában az a véleményem, hogy nem jó üzlet a társadalomtól, hogy 20 és 30 között hagyják és segítik tönkremenni az embereket, majd 40 és 50 között vergődnek a saját katyvaszukban, végül 50 és 60 között csodálkozunk, hogy mért betegek, dohányosok, szomorúak, ellenségesek...

Sokan kérkednek a státuszukkal/pénzükkel/befolyásos férjükkel... Minden szakmában. Ez nem szakmafüggő, csak a kérkedés témája az. Mi csak azzal tudunk kérkedni, hogy orvosok vagyunk. De ezt sem hiszem, hogy általánosítani lehet.

De szerintem ne vitatkozzunk, nincsen komolyabb ellentét a véleményein között :)

2011.06.04. 09:40:45

@Hatodéves: @sztrugackij: A tanárok elfogadhatnak hálapénzt? Csak egy költői kérdés volt.:-)

sztrugackij 2011.06.04. 10:24:17

@Turchi: Te elfogadnál orvosként hálapénzt?

adamantium 2011.06.04. 10:39:22

@Kopi3.14: peches vagy. én már elhúztam egy civilizált országba. részben azért mert nem szerettem a rendszert ami kiszúrta a szemem pár garassal és arra kényszerített, hogy 4 helyen dolgozzak, mert az én szintemen megkövetelt tudományos aktivitásra nem volt elég az éves fizetésem. másodsorban az olyan betegek miatt mint te akik azt hitték ha adtak 5 ezer forintot akkor megvettek engem kilóra. bírtam egy darabig aztán azt mondtam, hogy ez bizony jobb nem lesz soha, csak rosszabb és milyen igazam lett

Hatodéves 2011.06.04. 11:10:32

@Turchi:
A tanárok is kapnak ajándékot év végén, az egyik ismerősöm mesélte, hogy az osztályfőnök közölte ballagás előtt, hogy pontosan milyen márkájú laptopot szeretne a diákoktól búcsúként kapni :S

Egyébként ott is van, hogy azért nem rúgják ki a síkhülye embereket, mert apuci elbeszélget a tanárral/igazgatóval. És ez már nem is hálapénz, hanem vesztegetés.

Másrészt pedig. Ha nem orvos lennék, biztosan tanár, szóval nem azért mondom, mert bármi bajom van velük, de sokkal nem különböző fizetésért a töredékét dolgozzák az orvosokénak, nyári szünettel és hasonlókkal.

És amúgy az a normális, ahogy náluk van, aki emberekkel foglalkozik, azt nem lehet ostorral hajtani, mint a kutyát, annak stabil személyisége, meleg családi háttere vagy biztonságot adó körülményei kell, hogy legyenek, és ideje a pihenésre, további tanulásra.

Bár szerintem senki mást nem kellene ostorral hajtani, és szánalmas, hogy van egy csomó huszonéves, akinek tíz éven belül esélye sincs egy egyszobás lakást megvásárolni, ha szarrá dolgozzák magukat sem. Más meg drogra egy hónap alatt elszórja azt a pénzt. Na mindegy, ez messzire vezet.

adamantium 2011.06.04. 11:22:52

szerintem ezt a témát gyorsan le kellene zárni, ne ugorjon már orvos tanárnak és fordítva. pont ez amit a kormány akar, hogy megosszon, hogy a társadalmon belül keressen ellenségképeket és ezáltal gyengítse a különböző szakmák összefogását illetve a nép figyelmét elvonja a valós problémákról.
egyezzünk ki abban, hogy magyarországon mint minden posztkommunista államban aki teheti az valamilyen legális vagy illegális mellékkereset után néz, legyen az víz-gáz szerelő, vagy tanár vagy orvos, vagy rendőr

Hatodéves 2011.06.04. 11:27:10

@adamantium:
Igazad van, én csak válaszoltam, de lehet, hogy nem kellett volna. :(

sztrugackij 2011.06.04. 11:40:04

@Hatodéves: Nem tartom helyesnek sztereotípiák alapján megítélni az egyes szakmákat.
Minden ágazatnak megvannak a saját problémái és nehézségei.Az orvosinak és a tanárinak is.

A megoldás a mindenkori kormány feladata.
Tehát fogalmunk sincs,hogy mi lesz.

Hatodéves 2011.06.04. 11:52:38

@sztrugackij:
Igazad van, már megbántam, amit írtam.

De megoldás sose lesz, mert az egészségügy rendbehozása nem érdeke egy kormánynak sem. Határtalan pénznyelő, ráadásul az egészségügyi ellátás 10%-ban tudja befolyásolni a népesség egészségét, a többit az életmód, a csatornázási viszonyok és hasonló tényezők befolyásolják.

Vagyis irgalmatlan nagy pénzek befektetése után sem lesz összességében nagy változás. Az egyes emberek élete nem érdekli őket. Annyi magánklinika mindig lesz, hogy a felső tízezer luxus-ellátást vehessen magának és családjának.

Bocs, hogy ilyen negatív vagyok :( Be is fejezem az írogatást mára szerintem.

mákonya 2011.06.04. 12:11:39

@Hatodéves:
Előfordul néha az emberrel......, fel a fejjel. :-)

mákonya 2011.06.04. 12:22:16

A hálapénz már nagyon régi eredetű dolog és a társadalom tagjainak a háláját hivatott kifejezni. Szerintem ezzel nincs is baj, ha valaki úgy érzi, hogy szívesen adja, mert úgy érzi, hogy a másik fél többet tett, mint amit várt, akkor miért ne. Ez nem a lesajnálós kategória, hogy tudom mennyire alacsony a jövedelme és adok neki a megélhetésre, hanem így szeretném kifejezni az érzéseimet. :-)
Ettől még nem érzem úgy, hogy megvettem a lelkét ez csak a köszönet nyilvánítás egyik formája.

A korrupciós pénz már más, mert megvesztegetni az orvost, hogy pl.: engem vegyen előre, miközben a másik lehet, hogy betegebb nálam az több, mint gusztustalan ugyanúgy a zsaroló pénz is. :-(

2011.06.04. 14:56:32

@sztrugackij: Szerinted a véleményem Leroiról miben befolyásolja a fenti kommentem igazságtartalmát?

+Én nem kardozom helyette, mert mint te is elismered, nincs rászorulva. De arról nem én tehetek, hogy egyszerű kijelentéseket néhányaknak nehéz értelmezni.

sztrugackij 2011.06.04. 15:58:05

@Hatodéves: Na,erről még beszélhetünk,de jó pihenést!

epres négercsók 2011.06.04. 15:58:43

Elhiszem és megértem, hogy itt néhányan nincsenek kibékülve egyes kommentelők nem mindig szalonképes stílusával, de ettől függetlenül - ismételten, többedszerre - kérem az érintetteket, hogy a magánháborújukat ne ezen a blogon folytassák.

2011.06.04. 16:57:18

@sztrugackij: "Te elfogadnál orvosként hálapénzt?" Igen !
Tanárként viszont csak a virágot fogadtam el. Már nem vagyok tanár :-)

2011.06.04. 17:07:42

@Hatodéves: Leírtad a véleményed, jól tetted! Ne kell bánni. Bár én is voltam már úgy, hogy megnyomtam a komment küldése gombot, és vadul keresgéltem, hogy lehetne visszacsinálni. Nem sikerült.:-). Ha az én sulimban vamamelyik tanár laptopot akart volna kérni év végén, a kedves szülő jól szájba verte volna. Tehát ez is helyfüggő. A rossz tanár alig dolgozik. A jó mindig. Nyáron a szabadságukat adják ki, mivel máskor nem kivehető, és takarítanak, mert a fizetésük nekik sem elég semmire.

2011.06.04. 17:10:47

@adamantium: "ne ugorjon már orvos tanárnak és fordítva"
Igazad van, de szerencsére most olyanok a beszélgető partnerek, akiknek nem ez a céljuk, és értik a problémákat. Legalábbis én így látom.

sztrugackij 2011.06.04. 18:56:42

@epres négercsók: Ha újfent rám vonatkozna a kérés,megjegyezném,hogy apró kitérő volt csak a részemről.
Az általam kifogásolt hozzászólás azonban bármely blogon visszatetszést keltett volna,és hasonló reakciókat eredményezne.
Ha az ilyen stílust nem kifogásoljátok,legyetek elnézőek a reagálásokkal is.

Egyébként tévednék ha azt mondanám ,hogy leroi némileg kivételezett státuszt élvez ezen a blogon?

ropile 2011.06.04. 21:25:24

@Ingerlékeny Banya: nem kell feltétlen MO -on gyüjteni...

ropile 2011.06.04. 21:29:28

@kovi1970:
a logikus valasz az hogy nem.

viszont, ha az embereknek nem a nagy kozosbe kellene fizetni, ami megy a "kukaba", hanem kotelezoen privatlizalt penztarakba es azok fizetnek a korhazakat + allam az adobol, a postolo is "kifizetne", ill. ha nem is o, a biztositoja.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 06:28:35

@ropile:

Egyrészt a közös nem megy a kukába, hanem betegeket gyógyítanak belőle, más részt van módod külön biztosítást kötni.
Van biztosító amelyik gyógyító intézményt is fenntart.
Van amelyik szerződést köt a pénztáraddal (ami teljes egészében magán) és így kezel...

Tájékozatlan vagy!

(Csak megsúgom a biztosítónak is az éri meg, ha a nem beteg befizetéséből fizeti a beteg kezelését. Persze vigyáz az egyensúlyra. Erre való a biztosítás matematikus)

ropile 2011.06.05. 06:56:58

@Dr.laikus PhD:
Évek óta azt lehet hallani, hogy a TB alulfinanszírozott és a pénzeket nem megfelelően költik el. Tehát "megy a kukába".
Ha valami alulfinanszírozott, az eredendően veszteséget termel, a veszteség pedig hitelt felvételre "kötelez".

Nagyszerű, tehát ha én fizetem az államnak a TB-t és fizetem a magánbiztosítómnak is, akkor a magánbiztosítóm el fog látni. Pontosan "hol éri meg nekem", hogy fizessem az államot is?
Miért annyira idegen az ázsiai modell?

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 07:27:05

@ropile:
"Miért annyira idegen az ázsiai modell?"

Azért, mert milliók halnak meg az ellátatlanság miatt.
Ott persze ebbe belenyugszanak, de mi nem vagyunk buddhisták....

A világon mindenütt drága az egészségügy és sehol nem fedezik a költségeket a befizetések. A GDP arányában az adott kormányok döntik el, hogy mennyivel járulnak hozzá a költségekhez.

Még van nálunk egy kis bibi. A felosztó kirovó rendszer egy meghatározott lélekszámra vetítve működőképes lehet.
Ezen mi túl vagyunk sajnos, ezért az óriási deficit.
Még van egy kis hibuci is benne...
Van kórház amelyik ugyanezen feltételek mellett is képes gazdaságos lenni, és van amelyik nem. Az utóbbinál kellene vizsgálni, hogy talán nem az orvostudományok doktorának kéne irányítania (menedzselni) a kórházat, hanem a működés logikáját ismerő jól szervező és a beszállítókkal jól tárgyaló üzemeltetőnek.

A betegellátás minőségét, a betegekhez való viszonyt kéne orvosnak irányítani és számon kérni. A tapasztalat az, ahol ez működik a beteg gyógyul és elégedett.

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 13:08:54

@ropile:

beszelo.c3.hu/cikkek/autopalya-csomopontok-a-semmibe

Ez természetesen egy kritika, de példa az áttörhetetlen megegyezésre.

http://www.privátbankár.hu/cikk/egeszseg/az_imf_keret_jol_jonne_az_orvosok_berere_is_43314

ropile 2011.06.05. 13:42:06

@Dr.laikus PhD:
Ami az orvosok bérét illeti nem lehet vita tárgya.

Ahogyan minden "normális" szakmában a piac résztvevői, ha úgytetszik közösen határoznak meg egy átlagos bérszinvonalat. ( Hay grade ).
Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez létezik az orvosi szakmában is. Magyarán viszonylag jól követhető, hogy hol milyen orvos kb. mennyit tud keresni.

Viszont, a béremelés nem szerencsés, ha egy adott hitelre támaszkodik, tekintettel, hogy munkatörvény szerint a fizetést nem lehet csökkenteni. Márpedig, ha a hitelkeret elfogyott és nincs egyéb bevétel, nincs más lehetőség, mint a leépítés / fizetéscsökkentés.

Az, hogy az SZDSZ -es kormányzat mit barmolt el és mit nem, nem tudom megítélni, legalábbis nem biztonsággal. Voltak olyan intézkedéseik, amiket értettem és jónak gondoltam ( vizit díj ) és voltak olyanok, amiket egyszerűen baromságnak lehetett kihirdetés elött és után titulálni.

Az, hogy ezt az SZDSZ így ( és nyugodtan mondhatjuk hibásan ) tette még nem jelenti azt, hogy az irány, amit vizionáltak hibás.

Én komolyan azt gondolom, ha egy szervezetnek kell fenntartania az egész ország egészségügyi ellátását az régen rossz.

De tényleg, nem akarok erről vitatkozni. Nem is értek az egészségügyhöz, én a piacon dolgozom és a piacról élek. ( nem, nem vagyok zöldséges ).

Azt elvárni egy korháztól, hogy nyereséget termeljen nevetséges. Azt a részét értem, hogy kellenek centralizált helyek ( divatosan súlyponti kórházak ), amik lehetővé teszik az életmentést. Ezeket közös kasszából kell finanszírozni. Ez a létminimum kell ahhoz, hogy bárki aki balesetet szenved ellátást kapjon.

Viszont én, mint adózó polgár, baromira nem akarom fizetni bárki apróbb / cseprőbb viszgálatát, gyógyítását. Ezért hajlandó vagyok a saját biztosítómnak fizetni azért, hogy Ő "gondoskodjon" rólam. Rendszeressen küldjön el szűrésekre, adjon életvezetési tanácsot és mittudom én. Azért, hogy Ő biztonságba tudja az "értékét" én pedig tudjam, hogyha valami bajom van, akkor csak elmegyek a biztosítóm álltal megnevezett korházba / orvoshoz elmondom mibajom és meggyógyítanak.
Természetesen nem annyiért, amennyiért a TB korházban. Többért, de ár / érték arányban jó vagyok, azt gondolom.

Az, hogy ebben a postban a tisztelt orvos kolléga előre megmondta mennyi az, ha ő operál épp ezt hozza ki belőlem. Ugyanis, ha engem a biztosítóm beutal egy korházba ott nekem
a) semmi fizetési kötelezettségem nincs
b) kinyalják a seggem, mert ha elégedetlen vagyok, akkor reklamálok a biztosítómnál, ami nekik bevétel kiesés lehet
c) bármi gondom van, felhívhatom a biztosítóm ügyeletesét, aki egy kedves ápoló képesítésel rendelkező hölcs / férfi és meg tudja állapítani pár kérdésből, hogy most komolyan bajom van, vagy rosszul aludtam, ezáltal nem kell kidobjak az ablakon 2 óra utazási / várakozási időt a háziorvosomnál.

És épp ezért mondom, hogy az, hogy a magyar eü több biztosítós jó dolog. És én ezért forszíroznám az ázsiai modellt. Ami ugyan nem emberbarát, de legalább a korházak tiszták, a várakozási idő sosem volt több 15 percnél a várólista rövid.

ropile 2011.06.05. 13:45:27

@Dr.laikus PhD:
a buddhisták épp az életet tisztelik :)

egyébként ezzel a kommenteddel nem akarok vitatkozni.
Én úgy látom, hogy egy korházat kell gazdaságilag vezetni ( ezt ugye egy orvos nem tud ) és orvosilag ( ezt ugye egy közgazdász nem tud ).

Dr.laikus PhD 2011.06.05. 15:22:46

@ropile:

Magán ellátásra köthetsz biztosítást, gyűjthetsz tőkét egészség pénztárban (amit befektetnek), van erre többféle megoldás.
Ezt talán nem sajátítja ki a kormány. :(((
Ennek utána nézhetsz.

Az, hogy reform címén ki mit akart,
csak azért másoltam be, mert a tanulmány 2098-as. Az akkori viták, egymást gerjesztő elutasítások csupán a liberális szóra, most visszaköszönnek.
Látható, hogy nagyon más megoldás nem létezik, persze leöntik az államosítás hablatyával, ami persze a rosszul működő központosított hatalmi gazdálkodásával eleve hamvába holt.

A másik cikk az orvosok közgazdasági gondolkodásának a csődje. A kívánság, hogy ne legyen államadósság, de a felismerés, hogy a másodlagos elosztás (ami nem újratermelő, mint az orvos, de nagyon fontos része a gazdaságnak) nem működik eredeti adóbevétel nélkül az orvosok számára kínai. A hitel nem megoldás.
Vagy a populista kívánság a másik oldalról hogy, a kivándorolt értelmiségi fizesse vissza a tanulmányai költségét.
Egyszeri bevétel, ami nem működik, hosszú távra tervezni vele nem lehet.

Az orvos gyógyítson.
Kevesen értenek a közgazdasághoz, de a közgazdász viszont képes megérteni a betegutakat, a betegek áramlását, szervezettségét, gyógyításuk költségeit.
Fordítva ez nagyon ritka. :-)

Nem rossz a szolidaritási rendszer, jelen helyzetben nyilván egy kiegészítő biztosítással. Nem nagyon látom másként európai mértékre, vagy megközelítőleg elfogadhatóvá emelni másként a még itthon dolgozók bérét.
A körülményeikről aztán még nem is gondolkodtunk. Én ezt már a létszámuk miatt visszafordíthatatlannak látom.

A súlyponti kórház előnye, hogy képes betegség centrumokat létre hozni, ahol a gyógyítás magas szintű.
Alapellátást kis kórház, noch dacu akár a háziorvos is képes ellátni.

Alapvetően egyet értünk ázsiát kivéve. :D
Nem szeretném karmikusnak elfogadni, hogy nekem nem jut az ellátásból, mert nincs elég pénzem, vagy éppen nincsen munkám.
Ázsia viszont kell, amennyiben udvariasak, türelmesek, mosolygósak és adott helyen nagyon tiszta helyeket képesek üzemeltetni.

ropile 2011.06.06. 04:03:02

@Dr.laikus PhD: magan biztositas: van, parkway hc. Nem olcso, de legalabb a munkahelyem fizeti egy reszet es en reszemrol elegedett vagyok.

'noch dazu' :)
Az -elvben- nem lehet karmikus, hogy nem jut ellatas, mer nincs penzed. Az alapellatas az itt is ingye' van ( legalabbis az allam atvallalja a terheket ).

En kb. 1 evig jartam a Laszlo korhazba, olvastad a hozzaszolasaimat, kicsit rosszmaju vagyok :)
Namarmost, a laszloban, akivel talalkoztam noverke, orvoska es egyeb alkalmazott mind emberseges volt, megkockaztatom kedves. Az epuleten latszott, hogy valami kukazott festekkel eppen lekentek es majd az egybentartja.

Azsiat beleertve is egyet ertunk... az azsiai rendszer nem jo es nem humanus. Ez tesz minket europaiva, de az azsiai es az europai, plane a magyar, kozott nagyon nagy tavolsag van. Siman meg lehetne talalni a kozeputat, vagy valami hasonlot.

btw, milyen orvos vagy? ( jo / rossz, szakterulet? )

Bocs az ekezetek miatt, ceges gepen nincs magyar fontkeszlet :)

Dr.laikus PhD 2011.06.06. 06:40:26

@ropile:

Laikus vagyok a javából...
Fricska a nicke, de azért szeretek utána járni állításoknak, mindkét oldalról.

Ritka betegségeim kapcsán ráadásul elég jól ismerem az egészségügyi rendszert. Ugyanúgy, mint neked, nekem sincsenek általában rossz tapasztalataim.
Ami van az egy-egy rosszul dolgozó nővér, fáradt orvos. Ez az élet minden területén létezik, a többség tényleg áldozatos munkát végez. Hálás vagyok érte - nagyon hálás - ezért érzem fontosnak, hogy laikus is legyen tisztában mindkét oldal nyűgjeinek, igazi valós problémáinak.
Van még egy kapcsolódás 97 éves anyám orvos. Majdnem leírtam, hogy volt, de maradt a zsigereiben, rémálmaiban, régi-régi emlékeiben. Soha nem szűnt meg segítővé válni...:)

Sok ponton kapcsolódom az egészségügyhöz, az igazságot akarom rigorózusan.
A tényeket.
A többi érzelem, tudatlanság és kiszolgáltatottság.
Sokszor közgazdasági részről az orvosok társasági szinten beszélnek néha vad zöldségeket aztán tényként okos köntösbe burkolva terjesztik. (tanulmányokat írnak róla)
A beteg meg a saját testéről sem tudja, hogy mi történik vele, hol vannak a szervei, alapvető egészségügyi ismeretei sincsenek.
Betegjogokról tud, de azt hiszi ez a számára kötelezettség nélküli.

Ezért vagyok itt több, mint egy éve. :)

Desiderata 2011.06.06. 08:19:42

@Dr.laikus PhD: Ha gonosz lennék, erre azt mondanám,hogy nem orvos vagy, csak szeretnéd annak láttatni magad.
De én egy angyal vagyok, megyek dolgozni. Pá.

Dr.laikus PhD 2011.06.06. 09:12:56

@Desiderata:

Ezt hol olvastad?

Nem vagyok orvos, ezt sokszor elmondtam, a nickem is erről szól?

Nem akarom magam orvosnak láttatni. Honnan veszed? Nem én akarom többnek láttatni magam, mint ami vagyok...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása