Lázas gyereket nem kell orvoshoz vinni?

2011.05.29. 06:00

Tisztelt Praxis!


Az én kisfiam 2 éves. Fél éve jár bölcsődébe és sajnos nagyon beteges. Rendszerint felső légúti betegségei vannak.Általában a saját házi gyermekorvoshoz viszem, aki egy nagyon rendes, lelkiismeretes Doktornő.Legutóbb viszont a bölcsődéből telefonáltak, hogy lázas a fiam és vigyem el doktorhoz. A füzetébe le is írták mik voltak a tünetek,mutassam meg a doktornak.Péntek délután volt, persze el is vittem a háziorvosi rendelőbe, ahol éppen egy másik doktor rendelt.

 


A rendelőben más beteg nem volt rajtunk kívül, tehát nem mondhatni, hogy a doktor úr nem ért rá.Megnézte (úgy-ahogy) a gyereket, elmondtam, hogy láza és a héten már folyt az orra.Közölte, hogy lázat kell csillapítani és igyon sok folyadékot. Ennyi. Megkérdeztem mi a baja a gyereknek, mire válaszolta, hogy fogalma sincs!Attól hogy a gyerek lázas nem kell rögtön doktorhoz vinni, elég 3 nap után, ha folyamatosan lázas. És szerinte hétfőtől-keddtől mehet bölcsibe.


Én ilyenről még nem hallottam, mert mi van, ha valami súlyos dolog okozza a lázat, üljek vele 3 napig otthon?(Meg persze mivel dolgozom, amúgy is be kell mennem, hogy táppénzre vegyenek fel. )


Akkor mondtam, neki, hogy hétfőn bejövök a saját doktornőnkhöz, mert a bölcsibe igazolás kell, azt mondta ne tartsam fel a doktornőt kiadja ő most. Úgy hogy fogalma sincs mi a gyerek baja.Mivel a hétvégén is beteg volt a fiam, ezért hétfőn elvittem a fül-orr-gégészetre, ahol közölte a Doktor Úr, hogy nagyon csúnya középfülgyulladása van és szó sem lehet róla, hogy bölcsibe menjen és ezt már kezelni kellett volna.


Szóval az egyik orvos megtudja állapítani, hogy mi a baj a másik megoldja, egy fogalmam sincs-el!

 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2011.05.29. 06:55:29

Kisebb koromban azt birtam nagyon, hogy szinte kivetel nelkul mindig torokgyulladast allapitott meg nalam az orvos. Barmilyen panasszal mentem hozza, ha fajt a torkom, ha nem, ha kohogtem, ha nem, ha lazas voltam, ha nem, mas bajom nem is lehetett, ram nezett, bele kukkolt a szamba es kesz is volt a diagnozis. Mindig irt fel antibiotikumot es el voltam intezve. Sosem merte meg pl. a vernyomasomat, nem kuldott vervetelre.

Káin 2011.05.29. 07:02:14

Tenyleg, szerintetek hany eves korig volna ildomos gyermekorvoshoz jarni? Csak azert, mert zbs en majdnem 19 voltam, amikor atmentem felnott haziorvosomhoz es a legtobb cimboram es baratom szinten kb. 18-19 volt, amikor valtott. Volt, akinek az orvosa javasolta udvariasan, hogy nem artana, ha esetleg nem ulne ott a rendeloben a kisgyerekek kozott. A felnott orvos pedig megkerdezte, hogy eddig hova jart, mar reg at kellett volna jelentkeznie.

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.29. 07:31:50

A kisgyerekek, amikor közösségbe kerülnek, többnyire folyton elkapnak valamit. A hajlamosabbak folyton lázasak ilyenkor.
A láz jó. Ha nem túl magas. Pusztítja a nyavalyát.
A szülőbarát orvos meg tudja, mit mondjon, hogy a szülő megnyugodjon. Még akkor is, ha a gyerek csak simán taknyoslázas.

Majd a második gyereknél nyugodtabb leszel....

IrishOak 2011.05.29. 07:57:14

Szép Vasárnapot:-)

A közösségbe kerülő gyereke első fél-háromnegyed éve a "világ" összes bacijának kipróbálásával telik -ez elég köztudott:-)

A lázat 38fokig csillapítjuk,és három nap után megyünk vele orvoshoz.Na persze ha az ember dolgozik,kell az igazolás, de majd mindegyik gyerekorvoshoz elég betelefonálni, és ha megy az ember az igazolásért, akkor még megvizsgálja a doki a gyereket, hogy minden oké-e.
A fülgyulladás, meg pont olyan sűrű, mint tavasszal a kisgyereken az epertől a csalánkiütés:-D majd mindegyiknek van, de az idő haladtával egyre ritkább.
A fülgyulladás azonban nem három nap alatt alakul ki... a tüneteket valószínűleg már 8-10-14 napja produkálhatta a gyerek... csak hát a bölcsi feljegyzését is el kell olvasni, és összevetni az otthoni fülszaggatással, és sírással.

Semmi baj, a következő gyerekkel már mindez rutinból fog menni. Örülök, hogy megtalálták a makacs 'nátha okát.Legjobbakat a kicsinek(is).

IrishOak 2011.05.29. 08:00:09

@Káin:
Elvileg 14-től kell váltani, 16-ig nem is szólnak...de olyan nehéz elhagyni azt aki végigkísérte a felnövekedést,és már belenőtt a családba:-D ugye...

El Visco Stello (törölt) 2011.05.29. 08:20:52

"Attól hogy a gyerek lázas nem kell rögtön doktorhoz vinni"
Ilyet még én sem hallottam, de nem rossz:))) Bár azért a 3 nap kicsit sok. A probléma nem is itt van, hanem ott, hogy közösségbe viszont lázasan nem lehet vinni, és ez is helyes. Paradoxon. A szülőnek mindenképp (hacsak nincs nagyi) otthon kell vele maradnia, tehát bácsiba fel kell venni.
Vannak ilyen doktorok. Látják a szülőn a pánikot és megpróbálják lazán tolni, oldani a szülő ijedtségét. Van szülő, akinél ez nem jön be.

serfecs (törölt) 2011.05.29. 08:32:18

Lazas gyereket, foleg, ha a bolcsode kuldte haza, el KELL vinni orvoshoz. KOTELEZO!!! Miert? Mert az orvos altal kiadott egeszseges igazolas nelkul nem veszik vissza :-)) Ezt az orvos nagyon jol tudja, csak bizti rossz napja volt :-)

IrishOak 2011.05.29. 08:33:27

@El Visco Stello:

Ez a "szokás" már 24 éve is ismert volt, és most is ezt hallottam a dokinéninktől.Mert rákérdeztem az új gyereknél, hogy mik az "új" szokások:-D
Ha három nap után sem megy le a gyerek láza(mert normálisan ennyi idő alatt aktivizálódik a gyerek védő mechanizmusa) -az a szövődmény, ekkor kell gyógyszer és orvosi ellenőrzés.Addig elég a lázcsillapítás, meg egy kis köptető;-)

Van nekem egy olyan gyerekem akinek majd 20 évig nem volt láza -most meg részlegesen működik a bal tüdőfele...úgyhogy "boldog vagyok",ha a kisebb belázasodik!eddig 2x volt.

Tényleg: Boldog Gyereknapot:-D mindenkinek!

IrishOak 2011.05.29. 08:38:15

@rimapénteki.rimai.péntek:
Nem "kötelező", csak szólni illik, vagyis most már szigorodott a dolog, így szólni kell vagy telefonon, vagy személyesen, amint hazaterelik a gyereket, hogy ne fertőzzön tovább más gyereket.

Régen "visszamenőleg" is intézték ezt a gyerekorvosok:-)Nem is volt belőle soha gond.Ha meg makacsul beteg a gyerek, akkor az a szülő felelőssége!, hogy vigye is el az orvoshoz.

thbogyó 2011.05.29. 08:51:05

Amennyiben a gyermek a közösségben (értsd bölcsi, ovi...etc.) lesz beteg, úgy csak orvosi igazolással veszik Őt vissza.
Az orrfolyás ilyen kicsiknél elég gyakori, és sajnos elég sok szövődményhez vezethet, amennyiben nem távolítják el a váladékot rendszeresen az orrüregből (szakorvosi javaslat: minimum napi 10-15 alkalommal kell a váladékot leszívni a gyermek orrából) Az egyik szövődmény sok esetben a középfülgyulladás, illetve a torokgyulladás is. A posztoló gyermekénél is vsz ez történhetett.
S hogy ezt a gyermekorvos miért nem vette észre, arra elég sok variáció lehet: 1. nem voltak típusos tünetei a gyermeknek (pl. nem panaszkodott fülfájásra) 2. nem igazán akart foglalkozni a kicsivel, mert "nem hozzá tartozik" 3. nátha+láz: elég sok gyermekbetegségben előfordul.

Amúgy sikerült a csütörtöki szigorlatom, úgyhogy nemsokára küldöm a pozitív posztot, amit ígértem :)

Káin 2011.05.29. 09:51:38

@thbogyó: Grat a szigorlathoz, bár nekem is sikerülne :D.

2011.05.29. 10:07:16

@Káin: Sikerülni fog, én is csak 1x buktam idén, és már csak 1 vizsgám van, szóval ilyen sem volt még! :-)

2011.05.29. 10:14:37

A mi gyerekorvosunk látni akarja a gyereket ha lázas, ha van rendelés, aznap, amikor a láz kezdődik. Attól, hogy 3 napig nem adnak gyógyszert a lázra, az nem azt jelenti, hogy az orvosnak nem kell látnia, és a 3 nap sem igaz, függ attól, mit talál az orvos, pl. fülgyulladásnál azonnal ad antibiotikumot, meg ha a mandula, vagy a torok, tüdő olyan állaptban van, akkor is ad rögtön. Ha a gyereknek nem fáj a füle, nyomkodásra sem, csak az a háziorvos tudja, hogy van-e fülgyulladás, aki használ otoszkópot. Remélem, jól írtam. Ez meg sokaknak nincs. A fülgyulladás általában szokott fájni. Nagyon. Telefonos bemondásra kevesen vesznek fel előre táppénzre.

marand22 2011.05.29. 10:38:32

@Turchi:
Régi vesszőparipám.
MINEK EZEKRE ANTIBIOTIKUM ???
1. Fülgyulladás (inkább hívjuk rendes nevén: középfülgyulladás, otitis media) a fülkürt elzáródása (nátha, vírusos eredetű nyálkahártyagyulladás, duzzanat elzárja) következtében alakul ki. A középfül nem szellőzik, felszívódik belőle a levegő, helyére a nyomásviszonyok savós folyadékot préselnek. Később ez felülfertőződhet. Na ekkor jöhet az antibiotikum, addig KÁROS !!! A leggyakoribb kórokozó bacik (pneumococcus és Haemophylus influenzae) ellen van oltás. Ugyanez a helyzet a garatgyulladással, hörghuruttral is.
2. Fülgyulladás gyakran NEM fáj (fájdalmat a dobhártyát feszítő folyadék okoz és gyakran nincs akkora mennyiség). A romló hallás inkább jellemző, de ritkán veszik észre.
Visszatérő otitist megnagyobbodott orrmandula (adenoid vegetatio) okoz, el kell távolíttatni.
3. Gyermekorvosnak illik tartania otoscopot magánál (amíg ki nem vetettük az orrmanduláját, fiamnak sokszor volt középfülgyulladása, ezért nekem is van otthon, pedig felnőtt kardiológus vagyok).
4. Nem kell azonnal minden lázas gyereket orvoshoz vinni, de ez (nem tudok másként fogalmazni) intelligenciafüggő.

Okusaba 2011.05.29. 10:43:12

@IrishOak: Erről aránylag friss infom van. Szóltam a fiamnak mikor betöltötte a 18-at, hogy most már válasszon magának háziorvost, menjen, intézze. Erre a válasza, "joga van 19 éves koráig a gyermekorvosnál maradni".:))) Tényleg nehéz váltani. Születése óta az a doktornéni kezelte. Végül 20 évesen ment vissza a kartonjáért, persze betegen, hogy el tudjon menni a felnőtt orvoshoz. Még egyszer utoljára ellátta a gyermekorvos.:)Ez volt tavaly.

sárga nyúl 2011.05.29. 10:52:31

@Káin: Úgy látszik, ugyanahhoz a gyerekorvoshoz jártunk! :)

2011.05.29. 11:03:28

@marand22: Ezt a rengeteget mind nekem írtad? :-)Nekem meg az a vesszőparipám, hogy azt teszem, amit az orvos mond. Ha az orvos látni akarja a gyereket a láz első napján, akkor nem az én intelligenciámtól függ, ha a gyereket orvoshoz viszem. Nem azt írtam, hogy mindenre kell antibiotikum, hanem azt, hogy az orvos dönti el, de ehhez oda kell vinnem. A fülgyulladás gyakran nem fáj, és gyakran fáj. Otoszkópot a rendelőben lévő 5 orvos közül 1 használ. Szerencsére ez pont a miénk. Ha a mandulát el kell távolítani ,akkor el kell. Én sem írtam az ellenkezőjét. És újra leírom, ha az orvos nem vesz táppénzre betelefonálás alapján, akkor el kell vinnem a gyereket még aznap. Mi köze ennek az én intelligenciámhoz?? És az orvos meg el is várja, hogy elvigyem. Miért kötözködsz korán reggel? :-))

marand22 2011.05.29. 11:12:38

@Turchi:
1. A későbbi antibiotikumrezisztenciák legfőbb oka az INDOKOLATLAN antibiotikumhasználat, amelyben a gyermekorvosok az élenjárók. Sem garat-, sem gége-, sem középfül-, sem orrmelléküreggyulladás nem egyenlő antibiotikum adásával.
2. Hány alkalommal történt leoltás, bármilyen tenyésztés, rezisztenciavizsgálat, mielőtt vagy miután antibiotikumot írt fel a gyerekorvos ? Gondolom 0.
3. Ez a gyakorlat mind az ORVOS, mind a BETEG (orvosszakmai, egészségügyi) tudását, felkészültségét, intelligenciáját, magabiztosságát vagy bizonytalanságát mutatja.

2011.05.29. 11:21:28

Szinte minden szavaddal egyetértek. Sem a gyerekorvos, sem a gégész nem ad antibiotikumot fölöslegesen, mert ők is tisztában vannak azzal, amit leírtál. Remélem. És bizony volt leoltás, tenyésztés is. Miért gondolod az ellenkezőjét? Igen ritkán adtak neki antibiotikumot. Szerencsére. Nem azt írtam, hogy minden gyulladásra gyógyszert adnak, hanem azt, hogy eldöntik, kell-e. De ahhoz látni kell a gyereket! És köszönöm a válaszaidat, de most mennem kell a dolgomra.

IrishOak 2011.05.29. 11:57:01

@Okusaba:
:-D ugye milyen "jófejek" ezek a gyerekorvosok:-)

Az enyém is visszajár a dokijához, mert megígérte neki, hogy néha-néha bejelentkezik, hogy felnőttként mi van a tüdejével. Mindig puszilkodnak:-DD

Bikli néni 2011.05.29. 12:20:35

@IrishOak: 14-től? Én tök abban voltam, hogy 18-tól. Sőt, szerintem mindenki abban van. Egy csomó embert ismerek, aki már bőven a húszas éveiben jár, de annyira szereti a gyerekorvosát, hogy nem megy át máshoz, az orvos meg nem hajtja el.
Amikor én átmentem, elég rossz érzés volt a barátságos hangulatú rendelőből (anyukák-gyerekek, színes váró + kedves doktornéni + kedves asszisztens néni) átkerülni egy sivár, sztk-kinézetű váróba, ami tele volt sápítozó nyugdíjasokkal, sötét volt és hideg, és csupa olyan falireklámok, hogy "idős korban a magas vérnyomás..." Tiszta nyomasztó volt. Iszkoltam volna vissza a gyerekorvoshoz, de persze nem lehetett :(

sárga nyúl 2011.05.29. 12:43:23

@marand22: Valóban nem szoktak mintát venni. A gyerekkel voltunk már gégésznél, pulmonológusnál hosszan tartó lázas állapot miatt, és mindkettő azt mondta, hogy felesleges a tenyésztés, pedig nekik az valószínűleg plusz pénzt jelentett volna. (Vérvétel viszont volt 2 esetben!) Antibiotikumot sem írtak és az eddigi esetek 80%-ban valóban elmúlt a betegség. A maradék 20%-ban kapott a gyerek gyógyszert, minden esetben a körzeti gyerekorvos írta fel. El is határoztam, hogy többet oda nem megyünk, csak igazolásért.
Viszont azzal nem értek egyet, hogy ki kell venni a mandulákat. (Nekem kivették, nem is lett több középfülgyulladásom, helyette lett bronchitis, majd asztma.)
Szerintem az állandóan visszatérő fertőzések oka a közösség, és a ritka orrszívás, ami egy óvodában, bölcsődében nem is lehetséges általában. Ha a gyerekem nem megy közösségbe, kutya baja. Ha megy, 5. napra megbetegedik. Mivel nagyon gyakran szívjuk az orrát, ezért nem szokott elfajulni.

IrishOak 2011.05.29. 12:46:20

@Bikli néni:
No igen, most már lehet tovább maradni- ha háziorvosnak a fiatalka felnőtt a gyerekorvosát választja,és a doki el is vállalja.
De a korral a problémák is megszaporodnak,átváltoznak és a gyógyítás is más.

Úgy tudom, még mindig 14 éves korig tartozik a gyermek a gyermekorvos hatáskörébe, csak már lehet kicsit szabadon variálni:-)
Amikor én még gyerek voltam - akkor amint betöltöttem a 14-et a gyerekorvos átküldte a lapomat a felnőtt 'körzetihez.Úgyhogy ez a változás épp olyankor derült ki amikor gyomorhuruttal tántorogtam a dokihoz. De pont jó is jött ki a dolog, mert a felnőtt orvos azonnal felismerte, és segített. A gyerekorvos meg gyomorrontásra gyanakodott-volna, de igazából már nem foglalkozott velem, bár igyekezett volna segíteni.
De azért az elválás mindig nehéz:-)

Desiderata 2011.05.29. 15:38:04

Arról fogalmam sincs,hogy igazolás kell-e a magyar bölcsikbe, vagy sem, nálunk nem kell.
A gyerkőc, ha lázas, itthon marad. Ha hányás-hasmenés van, itthon marad. Két nap tünetmentesség után mehet vissza az oviba.Nem kell elvinni orvoshoz.
A legtöbb ilyen dolgot vírus okozza, mely orvos nélkül egy hét alatt, orvossal 7 nap alatt gyógyul (kösz Irkutszk).
Nyugodtan lehet lázcsillapítót és teát adni a gyeröknek orvosi felügyelet nélkül is.

tonhalas rizs 2011.05.29. 16:37:41

En arra lennek kivancsi, hogy hogyan lehet az, hogy itt Angliaban NEM LETEZIK GYERMEK HAZIORVOS!
Ha beteg a gyerkoc, akkor a felnott GP-hez viszik.
Nekem fura amit tobben is irtatok, hogy 18 eves korotok utan is meg a gyerekorvos latott el benneteket. Szerintem 14 ev utan mar az ember teste inkabb felnott, mint gyermek. En mar alig vartam a 14-et, h atmehessek a felnott hazidokimhoz - nem volt gond a gyerekorvosommal, szerencsere nem sokat kellett engem latnia - valahogy ez olyan fontos dolog volt az eletemben, mint a szemelyi ig. megszerzese :).

Desiderata 2011.05.29. 16:59:58

@tonhalas rizs: Gyermek háziorvos azt hiszem valóban nincs Angliában, de az azért van,mert más a képzési rendszerük.
Magyarországon a gyermekorvos szakirány élesen elkülönül a többitől, és meglehetősen korán.
Angliában nemcsak a gyermekorvosok, hanem a sürgősségisek, a háziorvosok is hosszú gyerekgyakorlaton vannak szakvizsga előtt, de a többi szakirányban is (szinte kivétel nélkül) csinálni kell rövidebb gyakorlatot.
És ez alatt a gyakorlat alatt effektíve gyógyítást értenek, vérvételt, medikációt, ficamhelyretételt stb.
És egyébként Angliában is 18 évig gyerek, tehát korlátozott döntésjogú, de ugyanakkor 16 évesen már felnőtt belgyógyászati osztályra kerül. Ami még érdekesebb, hogy a 4 éves fejsérültet már nem gyerekgyógyász látja el, hanem sebész kolléga.
Szal, nem biztos, hogy teljesen jó ez a rendszer így.

Borcsika 2011.05.29. 17:00:07

Amikor a gyereknek elkezd folyni az orra, én a fül-orr-gégész, vagy ahogy a fiam hívja, fülológus Andi néni javaslatára többször leszvom a váladékot, közben a fiam ekős K hanggal mondja a kukurikút, hogy legyen vákum, és az arcüregből is elkezdjen távozni az anyag. Ettől függetlenül, ha ez a fajta kezelés nem ér célt, és felülfertőződés miatt zöldes-sárgás lesz a váladék, megyünk a dokinénihez. Rendszerint hallásromlást is észlelek ezzel egyidőben, de nem feltétlenüllázasodik be, valamint fájdalomra sem panaszkodik. Ha egy nappal később megyünk, akkor a 3-5 napos kezelésből 7-8 lesz, durva antibiotikummal. Idejében elkapva elég szokott lenni az antibiotikumos orrcsepp, de nem viszem olyankor oviba. És! 2 éves kora óta nincs orrmandulája.

Desiderata 2011.05.29. 17:03:45

@Borcsika: Azt hiszem, a te kisfiad sajnos nem az általánosan jó egészségi állapotú gyerkőcök közé tartozik,nem tudom, hány éves , de mindenképpen szorosabb utánkövetést igényel,mint egy átlaggyerkőc. Ez a dolog nagyon nem természetes.

Borcsika 2011.05.29. 17:05:05

@Desiderata: Itthon ez a módszer nem megoldható, mert a szülők többsége nem alalmas a civilizált életre, és beadja lázasan, begyógyszerezve a gyereket, hogy ne kelljen vele foglalkozni otthon. Azok meg szépen terítik a kórságot. Itthon még úgy is, hogy igazolás kell, sokszor nem gyógyiltan jönnek vissza, hanem félig defektesen, mert ahogy a cikkben is leírta az anyuka, a doki "megelőlegezi" az igazolást, és a szülők egy része, függetlenül attól, hogy valóban meggyógyult-e a gyerkőc, vagy sem, beadja, mondván, van igazolás.

tonhalas rizs 2011.05.29. 17:06:34

@Desiderata: koszonom a valaszt, igy mar jobban kepben vagyok :)

Borcsika 2011.05.29. 17:08:04

@Desiderata: A legnagyobb baj,hogy nem fúj orrot. Nem hajlandó. Ha megtenné, akkor 40%-kal ritkábban fertőződen felül, hiszen napközben kifújná az orrát, és reggel este kiszívnám, és sima takonykórként túleshetnénk rajta.
Már mindennel megpróbáltuk rávenni, hogy fújja, de nem hajlandó. Ősszel lesz 6 éves, és egyszerűen ellenáll.
Már cikizzük, hogy a csajainak az lesz az első dolgom, hogy megtanítom az orrszivás mesterségét:-)

Desiderata 2011.05.29. 17:23:12

@Borcsika: Profilaktikusan használni tengervizes orrsprayt? Bár gondolom ezen már túlvagytok.
Bocsánat,mennem kell.

2011.05.29. 18:53:16

@Desiderata: A magyar bölcsödébe, óvodába, iskolákba kell igazolás. Az már más kérdés, hogy a bölcsibe, oviba valóban ragaszkodnak-e hozzá. A miénkbe kellett annó. Ha a gyerek lázas, otthon marad. Ez rendben van. De nekem is otthon kell vele lennem, akkor viszont a gyerek jogán táppénzre kell menni. Ezért el kell vinnem a gyereket orvoshoz már az első nap, akkor is, ha még én is tudom, nincs rá szükség, mert különben az anya nem mehet táppénzre a gyerekkel. Nem feltétlen csak a gyerek állapota miatt kell orvoshoz rohangálni.

Öregnővér 2011.05.29. 19:47:29

@Borcsika: "A legnagyobb baj,hogy nem fúj orrot. Nem hajlandó. Ha megtenné, akkor 40%-kal ritkábban fertőződen felül, hiszen napközben kifújná az orrát, és reggel este kiszívnám, és sima takonykórként túleshetnénk rajta.
Már mindennel megpróbáltuk rávenni, hogy fújja, de nem hajlandó. Ősszel lesz 6 éves, és egyszerűen ellenáll.
Már cikizzük, hogy a csajainak az lesz az első dolgom, hogy megtanítom az orrszivás mesterségét:-) "
________________________________________

Döbrentey Ildikó: Pötyi és a tűzokádó

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy négylábú pöttyös család: pöttyös mama, pöttyös papa és tíz pöttyös csemete. A legkisebb csemetét úgy hívták, hogy Pötyi.
Ő volt a legkisebb, de azért sok mindent tudott már: bukfencezni, hóembert rajzolni, kiskecelányomat énekelni, hátrafelé ugrálni, villamosjegyet lyukasztani, ajtón becsöngetni, sőt, fütyülni is tudott egy kicsit. Csak az orrát nem tudta kifújni még.
Eljött az ősz, és a pöttyös csemeték megnáthásodtak. Mind az orrukat fújták: trombitáltak és harsonáztak. Csak Pötyi szipogott szép szerényen.
Meghallotta ezt pöttyös nagybácsi.
– Hát te, csillagocskám? – nézett Pötyire. – Te miért szipogsz?
– Bert deb tudob kifújdi az orrobat!
– Ó, pedig az nagyon egyszerű! Nézd, így kell! – és pöttyös nagybácsi megmutatta, hogyan kell orrot fújni.
Pötyi megpróbálta utánozni.
Erre összefutott pöttyös mama, pöttyös papa, meg a kilenc pöttyös testvér:
– Hajrá, Pötyi! Jól van, Pötyi!
De hiába, Pötyinek nem sikerült az orrfújás.
Akkor betoppant pöttyös nagymama:
– Na, mit hoztam az én kis Pötyikémnek? – és táskájából egy virágos zsebkendőt húzott elő. – Én hímeztem!
– Éd deb tudob kifújdi az orrobat! – tiltakozott Pötyi.
– Legalább próbáld meg a kedvemért! – kérlelte pöttyös nagymama. – Nézd, így kell! – és pöttyös nagymama is megmutatta, hogyan kell orrot fújni.
Pötyi pöttyös nagymamát is megpróbálta utánozni.
Erre újból összefutott pöttyös mama, pöttyös papa meg a kilenc pöttyös testvér:
– Gyerünk, Pötyi! Mindent bele, Pötyi! – bíztatták a kicsit.
De hiába, Pötyinek nem sikerült az orrfújás.
Akkor jött pöttyös mama, utána pöttyös papa, aztán a kilenc pöttyös testvér. Mind megmutatták, hogyan kell orrot fújni.
Pötyi őket is megpróbálta utánozni. De hiába, nem sikerült neki az orrfújás. Végül sírva fakadt.
Arra ment a tűzokádó kék sárkány.
– Hát te miért sírsz? – kérdezte Pötyit.
– Bert deb tudob kifújdi az orrobat!
– Minek az? Tanulj meg inkább tüzet okádni!
– Jó! Butasd beg, hogy kell!
Pöttyös mama, pöttyös papa és a kilenc pöttyös csemete újból összefutott. Izgatottan figyelték a tűzokádó kék sárkányt.
– Zárd össze jó erősen a szádat! – vezényelt a sárkány.
– Zárd össze jó erősen a szádat! – ismételte kórusban a pöttyös család.
Pötyi jó erősen összezárta a száját.
– Vegyél egy nagy levegőt! – folytatta a sárkány.
– Vegyél egy nagy levegőt! – ismételte a pöttyös család.
Pötyi vett egy nagy levegőt.
– És az orrodon fújd ki a forró lángot! – fújt egy nagyot a sárkány.
– És az orrodon fújd ki a forró lángot! – ismételte a pöttyös család.
Pötyi fújt az orrán át egyet.
– Hol a láng? – nézett körbe csalódottan.
– Éljen! – kiáltotta pöttyös papa. – Pötyi megtanult orrot fújni!
Pötyi elővette a nagymama virágos zsebkendőjét, jól összeszorította a száját, aztán vett egy nagy levegőt, és fújt még egyet.
– Éljen Pötyi! – kiáltotta pöttyös mama. – Majd arra is megtanítunk drágám, hogy az egyik orrlyukadat be kell fogni...
– Csak nem most! – rikkantotta Pötyi, és még egyet fújt a zsebkendőjébe.
– Éljen Pötyi! Éljen! Éljen! – kiáltozott a kilenc pöttyös csemete. – És éljen a kék sárkány!
Még sokáig éljeneztek és tapsoltak, mert bizony, ilyen nagy dolog az, amikor a kicsi pöttyös már nem csak bukfencezni, hóembert rajzolni, kiskecelányomat énekelni, hátrafelé ugrálni, villamosjegyet lyukasztani, ajtón becsöngetni, és egy kicsit fütyülni tud, hanem az orrát is ki tudja fújni, mint a nagyok.
______________________________________

Próbáld meg. Még nem találkoztam gyermekkel, aki ellenállt volna:-)))
Még valami nagyon fontos: rágjon. Bármit. Rágót, répát, almát, karalábét, küszöböt, ami van:-))) Így szellőzik és ürül a fülkürt.

ccke 2011.05.29. 20:57:19

A poszt is igazolja, hogy elég a 3. napon menni:
Pénteken elment, mondták neki, hogy ha nem múlik, jöjjön vissza 3 nap múlva. Hétfőn elment máshová, eddigre kiderült, hogy ez nem egyszerű megfázás, hanem kialakult hozzá egy gyakori szövődmény, a középfülgyulladás, amit kezelni kell, ha már felülfertőzödött, és gennyes. Ha valaki első napon antibiotikumot adott volna, akkor hibázott volna. A nem specifikus kezelést pedig elmondta: lázcsillapítás, sok folyadék, pihenés.
Ha adminisztráció, táppénz miatt kell menni, az más, de ha valaki ezért megy, akkor ne várjon többet.

Gyermekorvos: elvileg 14-18 között átmenet, helyi szokásoktól, adott problémától függően elláthatják őket felnőtt és gyerek osztályon, rendelésen is. Én 17 évesen megkérdeztem a gyerekorvosomat, azt mondta, hogy bármeddig maradhatok nála (persze jó páciens voltam, mert nem sokat jártam nála, akkor is papírokért), tud beutalni felnőtt rendelésre, egyedül táppénzre nem tud venni. Végül 23 voltam, amikor bejelentkeztem felnőtt dokihoz, nem szólt semmit rá.

2011.05.29. 22:18:11

@ccke: Ez így rendben is lenne, amit leírtál, de a gyerekorvosok sem egyformák. Engem már szidtak le 2 alkalommal is két orvos, hogy miért vittem csak 2 nap láz után a gyereket orvoshoz. Hogy jövök én ahhoz, hogy eldöntsem, mi baja a gyereknek ? Mondták ők. Egyébként engem megnyugtat, ha az elején elviszem, nem várok antibiotikumot, de legalább tudom, kb. mi lehet a baja, mert nem csak nátha okozhat lázat. És fogalmam sincs róla, ha köhög, akkor mi van. És a nyaki merevséget sem tudom ellenőrizni, de már tanulom :-). Asztmás gyereknél meg egyenesen hazárdjáték kivárni, mert a szokásos hörgés elnyomja a többi tünenet.

2011.05.29. 22:28:35

@sárga nyúl: Én kértem a tenyésztést egy alkalommal, amikor ki akarták venni a gyerekem manduláját, és nem volt indok, csak próbáljuk meg, hátha segít a súlyos ekcémán, hátha góc a mandula. Csakhogy nem volt méretre sem nagyobb, a leoltás negatív lett, nem volt x idő alatt y számú mandulagyulladása, ránézésre is egészséges volt a mandula, így nem engedtem, ill. kértem a protokoll szerinti kivizsgálást a mandulakivételhez. A vérkép is negatív lett. így maradt a mandula, ennek már 3 éve, viszont kiderült krónikus arcüreggyulladás, amit kikezelve nem antibiotikummal, a helyzet lényegesen javult, az allergológus, és a gyerekorvos pedig mélységesen egyetértett, hogy asztmás gyereknél a mandula kivétele csak nagyon indokolt esetben lehetséges, különben az asztma súlyosbodik. És hát a mai anyagi helyzetben ha arról írnék posztot, hogy miért nem csináltak tenyésztést antibiotikum előtt, kapnék a pofámra az itt lévő orvosoktól. Tapasztalatom szerint 1-2 sikertelen kúra után szoktak tenyésztést csinálni, ill. rezisztencia vizsgálatot.

sárga nyúl 2011.05.30. 00:16:18

@Öregnővér: Ezt nem ismertem, nagyon tetszik! :)
@Turchi: Mikor utoljára betegen az allergológusnál jártunk, megint elmondta, hogy biztos azért nem múlik az arcüreggyulladás, meg azért ilyen gyakori, mert nincs megfelelően kezelve a gyerek allergiája. Ezután nem sokkal abbahagytuk az ovit, és azóta egyszer sem volt beteg. Pedig folyton dugul az orra az allergiától és tüsszög. Egyszerűen megfertőzik egymást az oviban folyton, semmi egyéb ok nincs, és emiatt szakmányban veszik ki a mandulákat a gégészek indokolatlanul. A gyógyszerekről nem is beszélve.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.05.30. 14:24:08

@Turchi: Ez annyira gáz. Az igazoláskényszer is, és az is, hogy nincs egységes álláspont (mármint, még csak nem is az kéne, hogy mindenütt, de legalább a konkrét gyerekorvosi praxison belül, és akkor az éppen ügyeletes nem szidná le a szülőt aki a másik orvosnál megszokott rendszer szerint viszi vagy nem viszi be megnézetni a két napja lázas gyereket). @Desiderata: nálunk se kell igazolás, a módszertanom az ami a tied, de ehhez tényleg az kell, hogy az ember jogilag megtehesse hogy hallgat a józan eszére. Nem tudom elképzelni, hogy az átlagos lázasnáthával orvoshoz rohangáljak, van annak az orvosnak éppen elég baja. És a lázasköhögős gyerekemnek is jobb az ágyában lenni, mint az orvosi váróban.

cottonmouth 2011.05.30. 16:22:20

@Öregnővér: Ez nagyon jó, köszönöm szépen! Kipróbálom a kicsin (a nagyon is jó lett volna, kár, hogy akkor nem találtam rád)!

2011.05.30. 16:31:30

Most külföldön jár a gyerekem iskolába, itt sem kell igazolás. Orvoshoz évente átlag 2-szer megyünk, otthon kb.15-ször voltunk ugyanennyi idő alatt, mert vagy a gyereknek kellett igazolás, vagy nekem a táppénzhez. Kis különbség. Sajnos az igazoláskényszer azok miatt is van, akik indokolatlanul hiányoznak iskolából ,munkahelyről, az óvodában meg akik betegen viszik vissza a gyereküket. Ja, és kétszer is kell menni egy betegségnél, egyszer, amikor kezdődik, aztán meg az igazolásért. Nem tudom, mi lenne a jó megoldás.

Droidfigyelő (törölt) 2011.05.31. 16:44:55

@marand22:

"Nem kell azonnal minden lázas gyereket orvoshoz vinni, de ez (nem tudok másként fogalmazni) intelligenciafüggő."

Hm. Azonnal nem, de a mi orvosunk a második lázas napon már látni akarja a Manót, és én nagyon örülök, hogy ez így van, miután egy, a poszthoz nagyon hasonló 3 napos láz után a Heim Pálban kötöttünk ki, egy hétre. Egy fel nem ismert középfülgyulladásból húgyúti fertőzése lett szövődményként a a kislányomnak, de az volt az eredeti diagnózis, hogy fogzik, mi meg ne hisztizzünk. (Bocs, ha sokszor hivatkozom erre, de nem tudom elfelejteni, szörnyű pszichés élmény volt.)

Borcsika 2011.06.07. 09:59:18

@Öregnővér: Működött a mege, nagyon köszönöm neked.2x elolvastuk, nagyon tetszett neki, majd gonolt egyet felállt, odament zsebkendőért,. és elkezdte fújni. Azóta fújja, ha kell, ha nem :-D
Mégegyszer nagyon köszönöm neked!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása