Orbán Viktor: fontos kitörési pont a fogászati turizmus

2011.04.22. 10:14

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontja a fogászati turizmus. A miniszterelnök Herceghalmon az első magyar fogászati turizmus-fejlesztési konferencián azt mondta, hogy a magyar állam támogatja az Európában az ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot.

 


Fogászati turizmus, egészségturizmus


Az évi 60 milliárd forint bevételt termelő ágazat a kitörési pont mellett számos új munkahelyet is teremt. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök együttműködési nyilatkozatot írt alá Szűcs Lászlóval, a Program egyik alapítójával.


A fogászati turizmus világszerte az egészségturizmus húzóágazata és legdinamikusabban fejlődő területe, ugyanis a világ egészségturistáinak csaknem fele fogászati szolgáltatásokért utazik más országokba. A Nyugat-Európához képest lényegesen olcsóbb, ám kiváló minőségű szolgáltatásokat kínáló Magyarország ma még fogászati nagyhatalom, az európai fogászati turizmus közel 40 százaléka hazánkba irányul, és évente mintegy 60–70 milliárd forint bevételt hoz.


Piacvezető pozíciónkat azonban komolyan veszélyeztetik az erőteljes állami támogatásra támaszkodó lengyel, török, bolgár és cseh versenytársak. Velük szemben állami szerepvállalás és a hazai fogászati szakma összefogása nélkül Magyarország nem sokáig tarthatja meg piacvezető pozícióját.


Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program


Az összefogás és a közös érdekérvényesítés iránti igény indította el a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program kidolgozását. Másfél éves munka eredményeként született meg az a komplex gazdaságfejlesztési és egészségturisztikai modell, amelynek célja, hogy az egyre élesebb nemzetközi versenyben Magyarország hosszú távon biztosítsa európai piacvezető szerepét a magyar fogászati szegmens szereplőinek összefogásával, egységes nemzetközi kereskedelem-, marketing-, minőségbiztosítási és regionális, európai integrációs politikával. A Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program az egész fogászati turisztikai szektor teljesítményét fokozza, öt év alatt megháromszorozhatja a Magyarországra beutaztatott és ellátott fogászati turisták számát, miközben 3000 új munkahelyet teremt, továbbá hozzájárul 1000 kiválóan képzett szakorvos és fogászati szakember itthon tartásához.


A komplex ágazatfejlesztési stratégiát 2011. április 21-én mutatták be az I. Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencián. A Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program kiemelkedő szakmai támogatással indul, megalkotásában kétszáz fogorvos és rendelőtulajdonos, a fogászati szektor szaktekintélyei és szakmai szervezetei, valamint közgazdászok, marketing szakemberek, jogászok vettek részt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. koordinálásával. Az eseményen bejelentették a Program legmagasabb színvonalon történő megvalósítását és a szakmai összefogást garantáló független testület, a Professzori Tanács megalakulását is. A fogorvos társadalom vezető szaktekintélyeiből álló grémium tagjai Prof. dr. Nagy Katalin, Prof. dr. Fejérdy Pál, Prof. dr. Hegedűs Csaba, Prof. dr. Gera István és Prof. dr. dr. Piffkó József.


A szakma összefogásán túl Magyarország versenyképességének biztosításához elengedhetetlen a Magyar Állam szerepvállalása a szakpolitikai és szabályozási kérdésekben. A konferencián előadást tartott Orbán Viktor miniszterelnök, majd Együttműködési Nyilatkozatot írt alá Szűcs Lászlóval, a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program egyik alapítójával. A dokumentum kifejezi az aláírók közös szándékát Magyarország piacvezető pozíciójának megőrzésében és a gazdaságfejlesztési Program megvalósításában.


„Senki nem képes ma már nagy sikert elérni anélkül, hogy a közösség és az állam mögötte ne állna. Amit a fogászati turizmus területén tapasztaltunk, az modell értékű az egész magyar gazdaság számára: egyéni kezdeményezés alapján, magas szellemi értéket képviselő munkával a hazai vállalkozások az élre törtek. Eredményeiket az állammal együttműködve most megsokszorozhatják” – tette hozzá előadásában dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.


„Eltökélt szándékunk, hogy folytassuk a szektor hazai és európai viszonylatban egyaránt egyedülálló sikertörténetét. A Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program, amely egyaránt élvezi a szakma és az állam támogatását, az egyetlen átfogó, az egész szektor jövőjét szolgáló fejlesztési stratégia. Megvalósításának következő lépése az összesen mintegy 3,5 milliárd forintos tőkeigény előteremtése lesz. Ennek részleteit a közeljövőben kell tisztáznunk és pontosítanunk, de annyi már most látszik, hogy a Programot főként kockázati tőke bevonásával tervezzük finanszírozni” – jelentette be Szűcs László.

 

Forrás:drinfo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása