Részeghez nem megy ki a mentő?

2011.04.04. 06:00

Tisztelt praxis blog!


Szerdán kora este egy vendéglátó egységből kifelé jövet barátaimmal észrevettünk egy földön fekvő férfit, aki nem volt magánál, ráadásul komolyan vérzett az arca több helyen. Nagyon úgy nézett ki, hogy valaki jól megverte szerencsétlent, attól került ilyen állapotban. Nem tudtuk, mióta fekhet így, de mivel mindenki elment mellette segítség nélkül, ezért úgy gondoltuk, nekünk kell cselekedni. Próbáltuk keltegetni, kérdezgettük, mi a baj, de nem válaszolt egy szót sem, nem tért magához. A legjobb megoldásnak a mentők felhívását tartottuk, nem akartuk úgy otthagyni a földön. Az egyik barátom előkapta a telefonját és hívta is a mentőket.

 


Elmondtuk, hogy hol vagyunk, hogy egy több sebből vérző férfi mellett állunk az xy pub mellett, a földön fekszik és nem tudtunk életet „verni” belé. Azt reméltük, hogy mihamarabb kijönnek, mert már mindannyian mentünk volna a dolgunkra. Ehelyett el lettünk küldve a fenébe. Azt a választ kaptuk idézem „Már megint egy részeg? Ma már a harmadik arrafelé. Hagyják a p..ba, mi ki nem megyünk érte”. Barátom próbált érvelni, hogy nem részeg, megverték, jó lenne, ha szélsebesen jönnének, mert egyrészt elég rossz bőrben van a férfi, másrészt nekünk is volna más dolgunk, mint ott szobrozni. Ekkor a vonal túlsó végén levő úr letette a telefont, mi meg káromkodtunk, mint a kocsis.

 

Mivel megpróbáltuk, amit ilyenkor tenni kell, akár mehettünk is volna utunkra és bízhattunk volna abban, hogy valaki csak több sikerrel jár, de nem ezt tettük. Öt percet vártunk kb. és egy másik barátom telefonált. Azt a mesét találta ki, hogy a nagyapja rosszul lett, a mellkasa szorít, zsibbad a karja, szóval, hogy szívrohama van. Két utcával arrébbi címet mondott, és a húzása bejött, mondták, hogy jönnek.


6-8 perc telhetett el, mire a megbeszélt helyre ért a mentő. Barátom várta őket és elmesélte az igazságot, hogy kénytelen volt hazudni, mert a helyzet úgy kívánta. Mondta, hogy nincs szívroham, van viszont egy sérült két utcával arrébb. Kicsit ki lett oktatva, hogy a szívrohammal nem viccelődünk, meg hogy ez téves riasztás és miegyéb, viszont rendesek voltak a kiérkező mentősök, mert nem elrohantak, hanem odajöttek a földön fekvő úrhoz és hamarosan el is szállították. Kérdeztük, hogy mi a baja, mennyire rossz a helyzet, de azt nem tudták megmondani, csak annyit, hogy elég súlyos az állapota. Miután a mentőautó elviharzott mi még beszélgettünk egy jó negyed órát az egész szituról és utána mindenki ment a maga útján.


Én megértem, hogy a mentősöknek esetleg sok a gondjuk a részegekkel, de látatlanban hogyan lehetséges, hogy valakiről eldöntik, ivott, vagy sem? És ha ivott is, akkor neki már nem jár ellátás? Nem volt hajléktalan, a ruházata alapján egy átlagos, normális, hétköznapi embernek tűnt, akit összevertek.

 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mágia 2011.04.04. 06:24:05

"És ha ivott is, akkor neki már nem jár ellátás?"

Az én véleményem:

"Ellátás" annak járna, aki egészen addig jó cimbora, amíg inni kell, addig jó cimbora, amíg ingyen vannak a körök, és minél több kör van ingyen, annál nagyobb a barátság... de amikor a baleknak elfogy a pénze, kirakják a kocsmából, megverik, kirabolják, satöbbi, akkorra már sehol nincsenek a cimborák.

Miért van az, hogy a kocsmai részegre mindig vadidegen járókelők találnak rá és próbálnak neki valamilyen segítséget szervezni, míg az ivócimborák ekkorra már régen lepattantak?

Minden egyes részeghez kihívott mentővel együtt a rendőrséget is ki kellene hívni és KÖTELEZŐ jelleggel vizsgálatot kellene indítani azok ellen, akik a havert abban az állapotában a sorsára hagyták.

A szórakozóhely nem csak a bevételt nézné, ha macerája lenne az ajtó előtt "talált" részeg sérültből, és talán a cimborákból is elő lehetne keríteni néhányat.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.04. 06:49:48

Tegnap este megütötte egy mondat amit csak úgy oda vetett a hiradós bemondója. "A sugárzás magyarországot is elérte" Ennyi volt a hir.Mit tudtok róla?

Mágia 2011.04.04. 06:56:28

@batgirl:

www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/361227

Ne pánikolj.

Ehhez képest Csernobil itt volt a szomszédban, és az az erőmű nem csak megroggyant, hanem durván fel is robbant.

Ráadásul éppen május elsejére ért ide a cucc, de ennek ellenére nem fújták le a szokásos felvonulásokat, hanem kizavarták éljenezni és ünnepelni az embereket a szabad ég alá.

Egoplazma 2011.04.04. 07:06:57

De, kimennek. Legalábbis ha én hívtam őket, maximum annyit mondtak, hogy az illetőt délelőtt már összeszedték. A kulcsszavak a következők: ájult, mozgásképtelen, külsérelmi nyomok. Ha ezek megvannak, pár perc alatt megérkeznek, legalábbis nagy hidegben mindenképpen.

"És ha ivott is, akkor neki már nem jár ellátás? "

Pont ezen filózik jelenleg a társadalombiztosítás. Hogy meddig legyen szolidális a társadalom az önhibájukból lerobbanakkal.

Mágia 2011.04.04. 07:18:40

@Egoplazma:

Soha nincs 100% önhiba, ezért soha nem is lehet 0% szolidaritás.

A beszállított részegeken viszont behajtják az ellátás költségét és az utánuk való takarítás díját, ez kb 10.000 forint körül van.

Ezért lenne célszerűbb következetesen és szigorúan elővenni az ivócimborákat, akik a baj megelőzése helyett kihasználták és a sorsára hagyták az áldozatukat.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.04. 07:23:13

Szét kellene választani az ocsút a búzától.Ebben az esetben a leírás szerint a részegség nem derült ki, de ha lett is volna, mindenképp mellékkörülmény. Itt egy sérült emberről volt szó, aki minden feltételnek megfelelt az ellátás szükségességét illetően. (vérzés, eszméletlenség stb.)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.04. 07:24:40

@miklos.rabai: @Máгia: Köszönöm, így már jobban értem. Azért annyit mondhatot volna az a rohadék tv2, hogy "a mért mennyiség, nem jelent veszélyt" Szemétládák. (bocs)

Mágia 2011.04.04. 07:32:21

@batgirl:

Ha a TV2-ben hallottad, akkor ne csodálkozz. Márciustól az adó deklarált célja a bulváros tálalás.

Valahol nyilatkoztak is róla a neten, amikor megkérdezték tőlük, hogy hová lettek a hírműsorokból az országos és nemzetközi aktuálpolitikai hírek és mit keresnek a helyükön a halottlátókról és a kézrátétellel gyógyító kuruzslókról meg a füvesemberekről szóló "tudósítások".

A nézettségi adataik szerint nőtt ugyan a hírműsoraik nézettsége, de jelentősen megváltozott a közönség összetétele :)

Maunikasó fél héttől.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.04. 08:06:54

@Máгia: Otthon nincs neten, és vasárnap, már "híréhségem" volt. Erre kapcsoltam be.
Amúgy meg rühellem mind a kettő kereskedelmit. Inkább dvd-zek és az ismeretterjesztő csatornák, plusz animalplanet.

Egoplazma 2011.04.04. 08:10:55

@Máгia: Én is így gondolom, de attól még pedzegetik.

10 ezer forint költségtérítést nyugodtan ki lehet róni, csak aztán az esetek többségében bajos behajtani. Az ivócimborák meg... nos, akkor majd jön a duma, hogy "nem is velünk volt". Valamint általában hasonló állapotban vannak, mint az ellátott.

Mágia 2011.04.04. 08:28:14

@Egoplazma:

Márpedig szerintem a bajt megelőzni kell, mert olcsóbb és egyszerűbb, mint sok pénzt költeni a probléma rendezésére.

A TB meg azt pedzeget, amit csak akar. Uniós normáknak akkor se tudnak ellene menni, ha egyébként a társadalmat ellene tudná a politika fordítani az életvezetési problémákkal küzdő rétegeknek azért, hogy a sorsukra lehessen hagyni őket.

Először a haverok és a vendéglátós által az utcára dobott részeget nem látnák el, utána a kövéreket sarcolnák (holott a kövérség oka legtöbbször a lecsúszott élethelyzet), utána következnének az idősek, a tartósan betegek, a fogyatékkal élők, stb...

Nem kell túl nagy kreativitás ahhoz, hogy egy labilis helyzetben élő, az egzisztenciális biztonság határán egyensúlyozó közösséget irányítva valaki mindig találjon kiközösíthető fekete bárányokat.

Mágia 2011.04.04. 08:33:14

@Egoplazma:

"Valamint általában hasonló állapotban vannak, mint az ellátott."

Ezért írtam fentebb a vendéglátós felelőségét.

Ha számon kérnék rajta a másik ember veszélyeztetését, esetleg a segítségnyújtás elmaradását, lehet, hogy nem lenne annyira fontos az a plusz ötszáz forint bevétel, amit a mattrészeg emberekről a beájulás előtti utolsó körnél még legombolnak.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.04. 08:41:05

Eszemmegáll! Bp-en a belterületen 50 méterenként van vendéglátóhely. A köcsög diszpécser aszerint dönti el a székéből, hogy részeg, hogy van-e a közelben kocsma? Mi az, hogy akit agyonvernek, kirabolnak, az részeg is?
Ügyesen formálódik a sztori. Még 10 komment és a mentősök hősként jönnek ki a buliból.

jágör68 2011.04.04. 09:00:28

Na ez van, ha a szociális problémákat is ráb@sszák az egészségügyre.
Előbb- utóbb lexarják az összes bejelntést, ahol a "kocsma előtt" vagy "részeg" szó szerepel a hívásban.
Talán el kéne jutni odáig, hogy ne legyen ennyi szociálisan lecsúszott- mert télen 60- 70%- ban ezekkel vannak tele a kórházak. A kórház nem szociális intézmény, nem melegedő és nem etető.
Lassan már én is az amerikai biztosítási rendszer után kezdek vágyakozni...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.04. 09:03:33

@Máгia: ez olyan Mengele féle szelektivítás lenne. Nem ? A legvégére maradnának a kékszeműek.

bauchi 2011.04.04. 09:06:01

@Máгia: Mindenki a saját balfaszságának a pogácsa.A részeget nem tudom sajnálni,ha sérült el kell látni.Sokszor verekedések árán is.

bauchi 2011.04.04. 09:07:18

@Máгia: Azok a kurva komcsik voltak.

bauchi 2011.04.04. 09:09:14

@Máгia: Ez nem igaz,nem hajtanak be semmit,legfeljebb magukat a sötét nagy erdőbe.

Széphalmi Izett 2011.04.04. 09:12:19

Nem derült ki, hogy részeg volt-e az illető. Ha meg még is, akkor nem segítünk rajta?

Szerintem attól (is) függ, hogy melyik/milyen diszpécser van szolgálatban. Vagy ki van nekik adva, hogy részeghez nem mehetnek? Tavaly én is találkoztam olyan emberrel, aki véresen, félig megfagyva feküdt egy bokorban. Nem találtam részegnek, de ha az lett volna, akkor is értesítem a mentősöket, hiszen sérülései voltak. A diszpécsert 3x hívtam vissza, veszekedni kellett, hogy intézkedjen. Természetesen első kérdése az volt, részeg-e? A 3-ik telefon után végül kiküldte a mentőket, a rendőrökkel együtt.
Kiderült, hogy egy szellemileg sérült emberről volt szó, aki "eltévedt" otthonról, - nem volt részeg. Végül rendesen ellátták, elvitték.

A társadalommal is baj van. Ha látunk egy földön fekvő embert, akkor azonnal az ugrik be, hogy részeg és nem kell rajta segíteni, úgy kell neki.

Anyukám súlyos csontritkulással, ízületi problémákkal küzdött, volt hogy rosszul lépett, térdre esett és nem tudott felállni. Senki nem ment oda hozzá felsegíteni, mert "részeg". Elmondása szerint halálosan szégyellte magát. Nem neki kellett volna...

Nem régen egy nő összeesett a busz megállóban. Életerős férfiak álldogáltak ott, senki nem segített, hiszen biztosan részeg. Nem volt az, beteg volt...

Csak remélem, hogy velem soha nem fordul elő, hogy rosszul leszek az utcán. Hiszen akkor csak "részeg" lehetek....

bauchi 2011.04.04. 09:16:47

Ügyeletben kihívtak egy utcán fekvő haldoklóhoz.A kocsma előtt feküdt a bejelentés szeint az ősz öregasszony.Kiérkezéskor szőke 40-es tajt asszonyi állat volt,aki aznap szabadult 24 év után a börtönből,ahol gyilkosság miatt wellnes hétvégezett.
Csiha az azonnali itélkezéssel.

bauchi 2011.04.04. 09:21:08

Most számoltam össze,kb. pontosan 32167 afférom volt részegekkel.Az egyik pl. a vonat alá feküdt,mindkét lábszárát elhagyta és a csonkokon futott el.
Kell még ilyen történet?

El Visco Stello (törölt) 2011.04.04. 09:21:38

Ez nagyon messzire vezet. Egy generálisan elégetlen társadalomban az emberek a legkisebb lehetőséget is megragadják, hogy fölébe kerekedjenek a másik embernek. Halált megvető bátorsággal és különös élvezettel teszik ezt olyan emberekkel, akik elesettek, magatehetetlenek. Ilyenkor aztán istentudatuktól vezérelve büntetnek. Helyzetüktől függően olykor halállal.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.04. 09:24:01

@bauchi: Nekem meg 4625-ször esett a lábamra a mikrométer. ...mert nekem meg ez a szakmám.

Bikli néni 2011.04.04. 09:44:05

Húha... kedves posztoló, ha ezt olvasod, készítsd a lelkedet, mert ha megjelennek a többiek, ízekre leszel szedve, hogy kamu szívrohamhoz hívtátok a mentőket.

Egyébként: a vérző ember jó eséllyel (de nem biztosan!!!) hajléktalan volt, és méterekről bűzlött, ezért nem állt meg senki. Ezt egyébként azért elég könnyű eldönteni. Oké, hogy vérzett az illető, és oké, hogy nem láttátok a sötétben a ruháját. De egy részeg embernek jellegzetes szaga van (nekem meg kutyaorrom, már egy üveg sör után is ájuldozok emberektől...) Lehet az illetőnek epilepsziás rohama is, volt erről 2-3 napja egy poszt. Őket (is) elég gyakran nézik részegnek (nem kéne...).
Azt én is megértem, ha a mentősöknek ennél sürgősebb helyre kell kimenniük, meg nincs elég kocsi, stb. De előbb meg kellene győződni róla, hogy az az ember miért fekszik ott! A diszpécsernek nem kellene feltennie néhány kérdést? Mármint azon túl, hogy hajléktalan-e az illető. Szvsz, ha valaki hajléktalanként szándékosan leissza magát a sárga földig, azért talán mégse olyan sürgős a mentő. De a hajléktalannak is lehetnek betegségei, nem csak az alkoholizmus.
(Egyszer én is láttam összeesni egy hajléktalan nőt. Mint kiderült, cukorbeteg volt, meg pszichiátriai kezelés alatt is állt, csak nem tudta kiváltani a cukros gyógyszereit, és egyszerűen összerogyott a megállóban. Egy kortyot se ivott.)

SusanneF 2011.04.04. 09:47:33

Szerintem az a helyzet a legborzasztóbb,amikor szinte mindenkit részegnek néznek,hiába jól öltözött,(nem gyanús),
ha rosszul van,megszédül,elájul,részeg,megjegyzést tesznek,és hagyják a csudába...!!!!
Egyik ismerősöm 2x is járt így mostanság-megszédült az utcán,rosszul lett,és nem hitték el,hogy nem részeg!!!!
Még Ő szégyellte magát!

Bikli néni 2011.04.04. 09:47:59

@batgirl: A TV2 meg a Retekklub is hatásvadász bulvármédia lett. Azért a retek egy fokkal jobb, mert ott a bulvár olyasmire van szakosodva, hogy miben halt meg Knut, míg a tv2 kedvenc programja a hatásvadászat és a pánikkeltés, az nagyon megy nekik. Értelmes hírműsor már nem is nagyon van, neten érdemes olvasni. Indexen legalább van "bulvár" rovat.

Mágia 2011.04.04. 10:28:18

@Bikli néni:

"Egyébként: a vérző ember jó eséllyel (de nem biztosan!!!) hajléktalan volt, és méterekről bűzlött, ezért nem állt meg senki."

Ez előítélet.

Jópár poszttal korábban itt mesélte el valaki kommentben, hogy tízéves szőke kislányként esett el az utcán és hiába nyújtogatta a kezét, senki nem segített neki, az iskolatáskás kisgyereknek.

Bikli néni 2011.04.04. 10:47:04

@Máгia: Persze, ezt írtam én is! Az epilepsziás posztot, ott van a kommentemben :)
A nagypapám is epilepsziás, többször volt, hogy összeesett a megállóban, és a kutya nem ment oda hozzá, mert biztosan részeg. Pedig a papám ránézésre sem hajléktalan... Sőt, egyszer anyukám egy bevásárlóközpontban lett rosszul. Le kellett ülnie a földre, mondta, hogy mindenki undorodó tekintettel nézett rá, és a biztonsági őr ment oda hozzá, hogy mi a probléma és tud-e segíteni.
Én is nagyon szomorúnak tartom, hogy ha valaki összerogyik, aminek ezer oka lehet, akkor nem segít senki. Ezt is írtam, hogy attól, hogy valaki ránézésre hajléktalan, még nem feltétlenül részeg. Persze el lehet úgy esni, de szerintem a több sebből vérzés nem tünete a részegségnek.
Én is álltam már meg, többször is. Ezt is írtam fentebb: hajléktalan nő elájult. Nem részeg volt, csak cukorbeteg, és nem volt gyógyszere. Vagy: fiatal lány, szemmel láthatóan kis egyetemista, leájult a villamosról. Körülállta vagy egy tucat ember, bámultak rá, de rajtam és egy fiatalemberen kívül senkinek nem jutott eszébe fölsegíteni és/vagy mentőt hívni. A legnagyobb hidegben én ültem le mellé a földre és tartottam a fejét az ölemben, meg próbáltam vele kommunikálni, amíg a srác kihívta a mentőket. Az egyetlen "építő" jellegű megjegyzés egy nyugdíjas nénitől származott, hogy "biztos terhes". De nem segített volna neki...
Szóval engem nem kell félteni, ha én földön fekvő embert látok (kivéve, ha békésen horkol, és körülötte több üres üveg és borosflakon van), nem hagyom ott.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.04. 10:48:34

Kísérlet:
Menjél végig egy Dél-európai utcán, egy maszatos gyermekkel kézenfogva. Minden második felnőtt rátok mosolyog, megsímogatják a gyerek buksiját.
Menj végig mondjuk egy budapesti utcán.

Ismételd meg a kísérletet, most kölyökkutyával!
Mit tapasztalsz?

Mágia 2011.04.04. 10:56:50

@El Visco Stello:

Itthon megmérgezik a kutyát?

Mágia 2011.04.04. 11:43:32

@El Visco Stello:

Lássuk csak:

Kölyökkutyákkal mindig hamvas fiatal lányok sétálnak. Nyugdíjas asszonyságok mellett jellemzően elhízott öreg kutyus gurul...

Megvan:

Beszólnak a hamvas fiatal gazdinak, hogy miért nem inkább gyereket sétáltat? Esetleg felajánlják neki, hogy közreműködnek a gyerek létrehozásában?

2011.04.04. 11:43:58

@El Visco Stello: Nagyon jó megközelítés, gyerekkel már kipróbáltam. Az eredmény nem túl kedvező Budapestre nézve. A kutyás verzió is ismert. Sajnos. Okos ember vagy te , mindig is tudtam. :-))

KAR-TON-HAL 2011.04.04. 12:40:47

Nem értem a diszpécsert. Valahogy sántít a poszt.
Egy diszpécser ilyet nem mond, hogy nem megyünk ki, főleg ha sérülésről is szó van. Ui. holnap már nem diszpécser.
Az más kérdés, hogy valóban a mentősöknek a tökük tele van a részegekkel, de a sérülés az sérülés.
Hasonló eset: nagy forgalmú aluljáróban fetreng a földön egy ember, vérzik keze lába és egyértelműen ittas. Mindenki elment mellette. Társammal csak az tűnt fel, hogy nagyon vérzik. Mentőt hívtunk, mondván, hogy sérült. Részeg? Jött a kérdés. Mondom nem kizárt, csak az a gond, hogy kezén, fején, lábán mély vágott sebek vannak. Késelésnek látszik.
Meglátom mit tehetek. Jött a válasz. Majd elkértem a számát a diszpécsernek, mondom neki: jó lenne ha sietnek, mert sok vért vesztett. Mit tesz isten, 10 perc múlva ott voltak.

Hatodéves 2011.04.04. 12:53:50

@Máгia:
Szerintem itthon a kiskutyával kedvesek, a gyerekre rá sem néznek. (Én nem mernék egy idegen gyereket megsimogatni, nehogy leordítson az anyja, még rájuk mosolyogni sem nagyon merek.)

És igen, a másik opció, hogy kinéznek, hogy ennyi idős koromra mért nem vagyok értelmes tagja a társadalomnak, és mért kutyát sétáltatok 1-2-3 babóca helyett.

Egoplazma 2011.04.04. 12:57:01

Azt hiszem, az emberek többsége hihetetlenül közönyös, amiből lehet, kimarad. Ettől függetlenül, ha -amint az előbb egy bejegyzésben volt- körülállják, szerintem azért nem tesznek semmit, mert fogalmuk sincs mit lehetne. Bevallom, nekem se nagyon lenne. Tényleg, nem lehetne valahogy itt a blogon egy fül, ahol az ilyen és ehhez hasonló esetekhez kaphatna a laikus tanácsot?

Hatodéves 2011.04.04. 12:58:08

@Hatodéves:
Bár ha lenne gyerekem, akkor én is biztos csúnyán néznék, ha idegen emberek hozzá próbálnának érni, szóval amúgy teljesen megértem.

Hatodéves 2011.04.04. 13:02:10

@Egoplazma:
Vérző fejű, összevert emberhez mentőt kell hívni. Az egy másik probléma, hogy az egész sürgősségi ellátásnak árt, ha folyton nem-összevert, ám részeg (hajléktalan/vagy nem) embereket szállítanak a detoxba. Meg lehet érteni, hogy a mentősök nem lelkesednek a dologért. Sajnos nem az egyes, jóindulatú és segítőkész embereknek kellene ezen törpölni, hanem központilag megoldania a hozzáértőknek. :(

Egoplazma 2011.04.04. 13:07:32

@Hatodéves: Jogos. Viszont vannak települések, ahol nincs más megoldás, mert az egész hajléktalan-ellátásban nincs egy darab autó sem. Az utcán meg mínusz 10 fok. Ilyenkor mi van? Én nem tudok megoldást. Mármint olyat, amiben nincs benne pá milliárd:)

Hatodéves 2011.04.04. 13:19:33

@Egoplazma:
Hát ezt nem tudom. Régen volt detox-kocsi, most meg vannak mindenféle hajléktalan szervezetek. Csak hát gondolom, hogy nem mindenhol.

Az a baj, továbbra is, hogy ez nem az egyének szintjén megoldható probléma. Mi is hívtunk már mentőt hajléktalanhoz, annak ellenére, hogy értem az összes ellenérvet, és megértem, ha a mentősök ezért haragszanak. De az a baj, hogy az ember könnyen okos, de ha ott áll valaki mellett (aki tegyük fel, nem csak alszik az aluljáróban, hanem mondjuk tényleg télen az erdő szélén és ébreszthetetlen), akkor hogy vállaljam fel, hogy ha továbbmegyek, itt fog meghalni?

Ilyen döntéseket nem a civil embereknek, egyéni szinten és véletlenszerűen kellene hozni...

A posztban leírt helyzetben én is felhívtam volna a mentőket még egyszer és nyomatékosan elmondom, hogy több, komolynak látszó fejsebe van és eszméletlen. Két hívás után nem fognak nem kijönni.

Ugyanakkor az, amit végül tettek, finoman szólva sem volt helyes. Gondoljunk csak arra, hogy infarktushoz lehet, hogy inkább a rohamkocsit küldi ki, ha van rá lehetőség. Vagy arra, hogy ezt az esetet előre veszi egy másik nagyon sürgőssel szemben. Ráadásul szerintem az ilyesmi törvényileg is büntethető, de erkölcsileg és gyakorlatilag is mindenképpen hiba.

Hatodéves 2011.04.04. 13:37:57

@Széphalmi Izett:
Először is szerintem igazad van, nem megcáfolni akarlak, csak hozzátenni egy-két dolgot.

Az a baj, hogy a mentősöket rendkívül frusztrálja az, hogy a napi hívások jelentős részét olyan esetek teszik ki, amik nem úgy feleslegesek, hogy á, még sincs akkora baj (mert az még megérti az ember, inkább hívjon valaki mentőt, ha rosszul van, mint ne, amikor kell), hanem olyan hívások, amikor egyrészt hajléktalanokat kell furikázni, másrészt egyesek taxinak akarják használni a mentőt.

A hajléktalanok így távolról nézve, humanista szemmel szerencsétlen emberek, akiket megvert az élet. És szerintem is azok, még ha a saját hibájukból is jutottak ide, mert valamilyen szinten hibázni is szerencsétlenség, és dependens személyiségnek lenni is az. De mentősként azt élet meg, hogy egy büdös-tetves-rühes- tbc-s (!) emberrel kell birkóznod, aki a bosszantásodra összepisili az autót stb. És nem egyszer, hanem vannak azok a hajléktalanok, akiket az összes mentős és az összes traumatológia névről ismer, és havonta egy koponya CT biztos történik nekik...

És közben kevés a kapacitás. Én csak gyakorlaton mentőztem két hetet (vagyis néztem, mit csinálnak). És volt olyan, hogy fél óra alatt értünk ki áramütötthöz, úgy, hogy szétszirénáztuk a bedugult autópályát, száguldottunk. Az embernek szerencsére nem volt súlyos baja, de lehetett volna. És az azért mindenkit dühít, ha végiggondolod, hogy Hozzád, vagy az életüket becsülettel végigdolgozó, unokákra vigyázó nagymama stroke-jához azért nem ér ki a mentő időben, mert épp X.Karcsival birkóznak a mentőben, tíz percre Tőled, és ezért jön a másik kocsi félóra távolságból.

Sajnos nem olyan egyszerű.
És a másik dolog, hogy itt Pesten eléggé kioltódott az emberekből az együttérzés. Például én naponta egy olyan aluljáróban járok, ahol tízesével fetrengenek a hajléktalanok, lábatlan koldusok, szentképpel a földet csókolgató öregasszonyok. Az ember vagy szétosztja a pénzét/tördeli a kezét minden nap, vagy megszokja a gondolatot, hogy ilyen van.

És nyilván, ha rosszul lesz valaki, az más, de azért befolyásolja, hogy ő-e aznap a huszadik földön fekvő, akit látsz. Lehet, szinte észre sem veszi már az ember. Pedig kellene, persze. :(

phoboss 2011.04.04. 14:37:07

Furcsa, hogy csak mert van a közelben egy pub, a diszpécser a vonal túlsó végén eldönti, hogy egy földön fekvő, több sebből vérző ember részeg, és kerek perec kijelenti, hogy nem mennek ki. Kapásból kirúgnám a fickót. Elhiszem és meg is értem, hogy a mentősöknek elegük van a hajléktalanokból meg a részegekből, de hogy bárkiről, aki rosszul lesz az utcán, már akár látatlanban is rá lehet fogni, hogy részeg... no comment.
És igen, a közöny, az óriási. Velem is előfordult egyetemistaként, hogy lázasan kellett mennem valahová ügyet intézni, és a tömeg és a nagy meleg miatt rosszul lettem egy forgalmas aluljáróban. Már a metróban elkezdett sötétedni a világ, már majdnem megálltunk, drukkoltam magamban, hogy csak a metró melletti padig érjek el. Sikerült, már csak annyi időm volt, hogy félig ülő, félig fekvő helyzetben a táskámat magamhoz szorítsam, aztán filmszakadás. Miután magamhoz tértem sem tudtam továbbmenni még kb öt-tíz percig, csak ültem és lihegtem. Közben elment néhány metró, nagy tömeg, senkitől semmi reakció. Hajléktalannak biztos nem néztek, a részeget pedig már úgy látom, egy tízéves iskolatáskás gyerekre is rá lehet fogni... Egy középkorú nő pár percig tisztes távolságból nézett engem, aztán amikor látta, hogy jobban vagyok, elment. Ez nyilván nem volt súlyos eset, nem kellett volna mentőt hívni vagy semmi ilyesmi, de elszomorító, hogy súlyosabb esetekre is ekkora közönnyel reagálnak, már ha egyáltalán engedik az emberek eljutni a tudatukig, hogy valaki rosszul van.

szabidoki 2011.04.04. 23:17:21

@phoboss: nincs ebben semmi varázslat, egész egyszerűen az a helyzet, hogy a közterületen, kocsma mellett, este, földön fekvő, ébreszthetetlen delikvensek 99.99%-a részeg. És nem az a kiábrándító és bosszantó, hogy büdös, koszos, takarítani kell utána, netán agresszív, hanem az, hogy ez egy kilátástalan harc, némelyiket már aznap megint be kell vinni, a legtöbbjét meg pár napon belül. Semmi értelme foglalkozni velük, mert nem jutnak vele előrébb, értelmetlenül pedig senki sem szeret dolgozni. Volt már olyan betegünk, hogy amikor kivettük a kocsiból, a megdöntött hordágytálcáról ömlött ki a vér az autóból a földre - a mentő úgy nézett ki, mintha disznóvágást rendeztünk volna benne, mégse szólt senki egy árva mukkot, mert megmentettük egy ember életét, pedig kompletten ki kellett pucolni az egész autót, fertőtleníteni, miegyéb, nem kis meló.

szabidoki 2011.04.04. 23:19:43

Ja, még valami: annyiból érdekes a sztori, hogy a szolgálatvezetők már igen ritkán csapják rá így a telefont a bejelentőre, mert minden hívás rögzítve van, és ha valaki panaszt tesz, akkor kikeresik a felvételt, és ha tényleg így zajlott, ahogy le van írva, akkor a szolgvez komolyan megütheti a bokáját.

Erika László 2011.04.06. 02:55:13

amikor tavaly nyaron felborultam a biciklimmel az erzsebet hidnal, velem nagyon rendesek voltak a mentosok. amikor megkerdeztem, mindenkivel ilyen kedvesek-e, azt valaszoltak, h a hajlektalanokkal es a reszegekkel nem mindig.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása