Jamie Oliver főztjét nem eszik meg a gyerekek

2011.03.21. 11:28

Jamie Oliver brit sztárszakács a kutyájának sem adná oda a brit menzakosztot, amit azonban a szigetországban élő gyerekek annál szívesebben fogyasztanak.

 


Pizza, spagetti, chips, hamburger – a brit gyerekek jelentős részének körülbelül ezt jelenti az evés. Aggasztóan sok gyerek nem tud késsel, villával enni, mert mindig csak a gyorséttermi ételeket fogyasztja. Sok helyen már eltűnőben van az a gyakorlat, hogy a család együtt ebédel vagy vacsorázik – derült ki az MR1-Kossuth Rádió műsorából. Több felmérés aggasztó és egybehangzó tanulsága szerint a brit gyerekek több mint a fele soha nem eszik friss gyümölcsöt és zöldséget, például salátát. Az otthoni helyzetre aztán az iskola rátesz még egy lapáttal.


A legtöbb helyen nagyjából ugyanezt a menüt tálalják fel az iskolai menzán is. Részint, mert a napi norma elképesztően kevés. Van olyan londoni iskola, ahol 37 pennyből kell kihozni egy ebédet, de a norma szinte sehol sem több fejenként egy fontnál. Ebből egészségesen főzni nagyon nehéz, de a gyerek amúgy sem enné meg, hiszen nem ahhoz szokott. És az ördögi kör ezzel be is zárult. Ezen az áldatlan helyzeten próbált változtatni a híres brit szakács, Jamie Oliver, aki fejébe vette, hogy forradalmasítja az iskolai ebédek világát, amiről érthetően lesújtó véleménye volt.

 
“Ezt a kaját én a kutyámnak nem adnám oda, jó, persze, ha muszáj, talán a kutyámat megetetném vele, de a barátaimnak nem tálalnám fel, a gyerekeimnek pedig biztos nem engedném megenni. Életemben nem volt ennyi kudarcban részem, pedig csak azt szeretném, hogy jobb, okosabb, egészségesebb ország legyünk” – mondta Jamie Oliver.


A kudarc, amire utalt, az a tagadhatatlan tény, hogy beletört a bicskája a dologba. Mint azt több dokumentumfilmben is láthatták a brit nézők, azokban a londoni iskolákban, ahol a sztárszakács elkezdte a forradalmat, a gyerekek egyszerűen nem ették meg a Jamie Oliver által főzött egészséges, de számukra szokatlan ételeket. Olivert ezen túl az is kiborította, hogy az iskolák a költségvetésből felháborítóan kevés pénzt kapnak. Az iskolai ebédek fejenkénti normája az egy fontot sem éri el, ennél még a börtönökben is több pénzből gazdálkodhatnak az elítéltekre főző szakácsok.


Jamie Oliver ezért tiltakozó mozgalmat indított, és a több százezer aláírással nyomatékosított petíciót ő maga vitte el a miniszterelnökhöz. A helyzet azóta sem sokat változott, pedig elvben mindenki tudja, hogy a gyerekek fejlődésének alapja az egészséges táplálkozás, amely szellemi és fizikai fejlődésüket egyaránt meghatározza. A miniszterek nem szívesen szembesülnek azzal, amire Oliver felhívja a figyelmüket. A brit egészségügyi miniszter sem.


“Ha folyton leckéztetni akarjuk az embereket, akkor az a veszély fenyeget, hogy pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit akartunk. Hadd mondjak egy példát. Jamie Oliver jogosan törekedett arra, hogy az iskolai étkezések minőségét javítsuk. A végeredmény azonban az lett, hogy ahol ő kezdett főzni, ott nem nőtt, hanem csökkent az iskolában étkező gyerekek száma. Akkor azt mondtuk a szülőknek, hogy rendben, hozhat a gyerek otthon csomagolt ebédet, de mi mondjuk meg, mi legyen benne, hogy egészséges legyen. Erre a szülők elkezdtek pénzt adni a gyerekeknek, akik aztán több pénzt költöttek csokira a közeli boltokban, mint ebédre az iskolában. Erre volt, aki azt javasolta, hogy be kell zárni az iskolák környékén lévő boltokat. Na de akkor hol lesz ennek a vége?” – tette fel a szónoki kérdést egy konferencián Andrew Lansley egészségügyi miniszter, aki szerint az emberek viselkedését kell befolyásolni, mert csak attól várható tartós változás. De hogy hogyan, arról a miniszter nem mondott semmit.


Jamie Oliver legalább megpróbált saját maga valamit változtatni. Egyelőre nem sok sikerrel. Azt a javaslatát sem fogadták eddig meg, hogy az iskolában megint tanítsák főzni a gyerekeket. Pedig valahol el kell kezdeni, különben a brit egészségügy összeroskad az elhízott, krónikus betegséggel küzdő felnőttek gyógyításának költségei alatt. Az egészséges iskolai ebéd olcsó és kifizetődő kezdet lehetne.


Forrás: estihirlap.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása