Ha szét tudtad tenni a lábadat, akkor szenvedj kutya

2011.02.25. 06:00

Tisztelt Blog!

Viszonylag sokat gondolkoztam azon, hogy elpanaszoljam-e a párommal történt problémákat, ám úgy gondoltam hogy kell az ügynek némi nyilvánosság, a dolgokat előremozdítandó.A párom most 15 hetes terhes. Az első és második vizsgálatkor a terhestanácsadáson végtelenül kedves orvosok fogadtak minket, szépen elmagyaráztak mindent, gratuláltak, meg ami ilyenkor szükséges egy várandós kismama lelkivilágának, elégedettek voltunk hogy jó kezekbe került az ügy.

 


A problémák az első ultrahang vizsgálat alkalmával jelentkeztek először. A probléma forrása az egyik doktornő volt. Ilyen mérhetetlenül antipatikus, bunkó, szánalmas emberrel nagyon régen találkoztunk már. Mivel én is bementem a párommal az ultrahangra, fültanúja voltam az eseményeknek. Úgy beszélt a párommal mintha egy szaporítandó vágóhídi disznó lenne. A monitort végig úgy fordította, hogy még véletlenül se lássunk rá, amikor ezt szóvá tettem, lekezelő stílusban adta tudtunkra hogy mi ebből úgy se értenénk semmit, meg különben is mi közünk van hozzá.


Ekkorra már elpattant néhány ér az agyamban, nem kicsit idegessé váltam, ennek ellenére megkérdeztük tőle, hogy lehet-e kérni fényképet az UH-ról, mert úgy terveztük hogy kérünk, illetve ha igen akkor milyen módon, kell-e fizetni, ha igen akkor hol és mennyit, mivel SEHOL nincsen semmi kiírva, és az első babánk, és nem tudunk semmit a dologról. Erre szintén jött a lekezelő válasz, hogy az ugyan nekünk minek, úgyse látnánk semmit rajta, meg különben is, ötszáz forintot be kell fizetni a vizsgálat előtt a pénztárba.


Oké, nem tudtuk, úgy lehetne-e hogy lemegyek és befizetem, ő pedig odaadja a képet. Erre megint jött a demoralizáló válasz, “Ha bemennek a teszkóba egy kiló cukorért, akkor azután fizetik ki, miután elfogyasztották?” Miután megismételtem a kérdést, újbóli választ nem kaptam. Az asszisztense a párom kezébe nyomott egy képet a vizsgálat befejeztével bocsánatkérések közepette, majd elmondta hogy menjünk a pénztárba ahol fizessünk be 500 forintot. Mi ezt meg is tettük. Az egészben annyit nem értek, hogy ezt ő miért nem tudta volna elintézni, esetleg egy emberibb modor használatával?


A dolognak nem kerítettünk nagy feneket, a páromat próbáltam utána nyugtatni, gondoltuk majd elfelejtjük az egészet, és kész. A “doktornő” egyébként csak helyettesített, mert a rendelést ellátó orvosnak épp dolga volt, gondoltuk legközelebb már tuti nem ő lesz, talán nem is találkozunk többet vele. Ettől függetlenül az első ultrahangnak nem ilyen körülmények között kellene lezajlani, hiszen elvileg ez a legszebb pillanatok egyike egy nő életében.


A második incidens a mai napon történt, terhestanácsadásra kellett mennie a páromnak, természetesen mint mindig, most is elkísértem. A párom orvosának épp szülése volt, így kiderült hogy helyettesítés lesz. Nagy meglepetésünkre az imént említett nagy köztiszteletnek örvendő doktornő lett a helyettesítő. A rendelésen körülbelül 20 kismama volt a páromon kívül, miután konstatálták hogy ő lesz a doki aznap, minimum a fele felállt, felvette a kabátját és távozott. A rendelés körülbelül 45 perc késéssel elkezdődött, hívogatták be a kismamákat. Távozáskor szinte mindegyik arcán lehetett látni a megalázottságot.


A párom is kezdett idegeskedni, nyugtattam hogy nem lesz baj, ha megint szemétkedik, szépen igazítsa el, hogy ő itt bizony nem szívességet tesz hanem a munkáját végzi. Végre sorra került ő is, táppénzes papírt kellett intéznie neki, meg a további vizsgálatokhoz (labor, stb.) szükséges beutalókat elkérni. A modora a szokásos, értelmi szintjéhez mért szánalmas kategóriát képviselte, a párom kisvártatva kiviharzott a rendelőből, épphogy el nem sírta magát. Sietve távoztunk, jobb az ilyeneket hamar elfelejteni. Voltak megjegyzései a doktornőnek ismételten, ezekre most külön nem térnék ki, a leírtak alapján szerintem mindenki el tudja képzelni. (a stílus egyébként az érzékeltetés kedvéért ilyen “ha szét tudtad tenni a lábadat akkor szenvedj kutya” kaliberű.)


Hazaérve meglepetten konstatáltuk hogy a táppénzes papír rosszul van kitöltve, kitolásból (vagy ki tudja mi miatt, nem vagyok előítéletekkel teli rosszindulatú ember, de ennél a perszónánál csak erre tudtunk gondolni) hibádzik majdnem egy hét. No, akkor mi legyen, kérdeztem. Menjünk-e vissza, vagy telefon? A telefon mellett döntöttünk, az asszisztenssel sikerült csak beszélni, mert időközben a doktornő is lelépett valahova. Mondta, hogy menjünk vissza, majd sűrű bocsánatkérések közepette javította a hiányosságokat. Biztos ami biztos, elkértük a doktornő telefonszámát is.


Közöltük vele, hogy a továbbiakban nem fogunk sem rendelésre, sem ultrahangra jönni, ha ez a nő lesz az orvos, valamint hogy felkeressük a betegjogi képviselőt, a főorvost, valamint a kórházigazgatót. (Ez mindezidáig még nem sikerült, de rajta vagyunk az ügyön.) Ezután felhívtam a doktornőt, majd megkérdeztem tőle, az általa jól átvett stílusban, hogy esetleg szüksége van-e egy óvodai nagycsoportos gyorstalpalóra a számok növekvő sorrendben témakörben (ha ma huszonnegyedike van, akkor hogy adhatta 17-ig a táppénzes papírt?) Ha rajtam múlik, ez a nő többet nem fogja megalázni a páromat, ha kell akkor napilapnak is elküldöm a minket ért sérelmeket, de nem szabad hagyni hogy ilyen rossz emlékeket hagyjon egy magáról megfeledkező, antiszociális bunkó.

Az, hogy a várandós kismamák fele távozott amikor kiderült hogy ő lesz az orvos, úgy gondolom mindent elmond.Köszönöm hogy kisírhattuk a bánatunkat.


G.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2011.02.25. 07:10:47

A poszt címe hogyan következik a posztban leírtakból?

A napilappal meg szerintem várjon a posztoló. Gondolom, a negyedét se tudja bizonyítani annak, amit itt leírt.

Ismét a napi 100 pocakot futószalagon vizsgáló túlterhelt és morcos orvos és az első gyerekét váró, ebből adódóan vörös bársonyszőnyeget, pezsgőt, konfettit, rózsaszirmokat kiskosárból szóró angyalkákat és rózsaszín cukormázat követelő leendő szülők konfliktusa?

P75 2011.02.25. 07:20:57

Az orvos kétségkívül nagyon bunkó volt. De minek egy 15 hetes kismamának hetekre szóló (egy hét hibádzott, gondolom, akkor nem másfél hétre volt kiírva) táppénzes papír??? És mióta ad a nőgyógyász táppénzes papírt? Azt nem a HO adja?

scopolamin 2011.02.25. 07:52:28

Én úgy tudom, hogy a táppénzes papíron két hetes szakaszokat igazolnak. Ami azt jelenti, hogy ha egy szelvény 17-ével "telik be", akkor a következő 18-cal indul (24-ig), másik oldalán 25-től 31-ig, de ezt 24-én jogilag nem adhatják ki.

2011.02.25. 07:53:50

@Mária: Azért nem teljesen. Nekem most jobban tetszik a posztoló, és úgy érzem, igaza van. Akármennyire is ő a kispapa, mégiscsak objektívebbnek és kétoldalúbbnak érzem a leírást, illetve az sem mindegy, hogy nem csak magánvéleményt ír, hanem kb. 20 másik

Ezzel együtt, a nőgyógyásszal nem tudom, mit lehetne csinálni.

Mária 2011.02.25. 08:23:11

@ReignOfdark:

leginkább azt nem értem a posztban, hogy ha a kismamáknak nem tetszik az éppen helyettesítő orvos, akkor felállnak és elmennek?

Ennyi szabadidejük van? Hogy szeszélyből elmennek, csak mert nem tetszik a másik stílusa, és majd egy másik napon visszamennek, ha a kedvük úgy tartja?

Munkahely? Munkaidő?

A másik amit nem értek, hogy ha valaki alapvetően boldog és kiegyensúlyozott, pl azért, mert babát vár és nagyon örül ennek, akkor, vagy bármilyen más okból, akkor ha találkozik egy morcos emberrel, jellemzően inkább átragaszt rá valamennyit a jókedvéből, nem pedig ő vesz át a másik morcosságából.

A posztoló esetében úgy tűnik, ez nem így van. Csak azt nézi, mibe köthet bele, mi jár neki szerinte, mit "várhat el" egy kismama a másik embertől stílusban.

És minden lehetséges megtorlással fenyegetőzik, mert nem kapta meg azt a körbeugrálást, ami neki szerinte "jár".

Holott egy kis kedvességgel, ami belőle árad, sokkal többre ment volna, de ha legalább átlagos örömmel és lelki békével várná a babát, akkor nem háborodott volna fel egy morcos orvoson, mert annak a rossz kedve nem ragadt volna át rá.

Ha viszont valaki alapvetően boldogtalan és elégedetlen, azt nem azokon kellene levernie, akikkel a sorsa összehozza.

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.25. 08:54:34

@Mária:
Mária, az embernek joga van eldönteni, hogy kit enged benézni a lába közé.

Én pl eleve nem megyek női nőgyógyászhoz, stílustól függetlenül.

És ha ez időbe kerül, akkor időbe kerül. Prioritások kérdése.

Ringlósztár 2011.02.25. 08:56:41

@Mária:
Óóóóóóóóó, megint a beteg a hunyó!
Jesssz.

ugyan_pityu! 2011.02.25. 08:59:49

@Mária:
nagyon furcsa ember lehetsz te...

Hatodéves 2011.02.25. 09:00:38

@Mária:
Nem értek egyet veled.
Nem a Te dolgod és nem a mi dolgunk bírálni, hogy kinek milyen munkahelye van és mire ér rá.

Én simán el tudom képzelni, hogy akár akut betegséggel is, ne menjek be egy orvoshoz, ha előre tudom, hogy le fog alázni.

Meg mi ez a boldog, kiegyensúlyozott dolog? Én nem szeretem azt a szolgáltatós dumát, most mégis ezzel fogok jönni. Egy beteggel nem attól függően kell normálisan beszélni, hogy ő jókedvű-e vagy nem. Bakker... nyilván, ha kedves, meg látom, hogy együttműködő, akkor könnyebb vele nekem is kedvesnek lenni, plusz még közben jól is érzem magam; ha meg látom, hogy morcos, akkor esetleg erőt kell bele fektetni, hogy én korrekt legyek. De azért azt gondolom, hogy az minimumelvárás, hogy a másikkal úgy beszéljek (munkahelyen, munkaidőben), mint egy másik, egyenrangú felnőtt emberrel.

Azon filózni, hogy ő most boldog terhes-e, pedig végképp nevetséges. Miután a leendő apuka egy egész oldalon keresztül ír az egészről, és a vak is látja, hogy fontos neki a párja és várják a babát.

De ha nem így lenne, ha csak becsúszott gyerek, akit nem várnak, az mennyiben befolyásolja az orvosi ellátást?

Tudom, hogy van az a jelenség, amit leírsz, hogy egy újdonsült kismama azt várja, hogy mindenki virágokat hajít a lába elé (szerintem én is így tennék), de ebben az esetben nem ezt látom. Az összes többi orvossal meg voltak elégedve.

+ láttam én neves szülészeti intézményben olyan kőbunkó ultrahangozó orvost, hogy az én zsebemben nyílt ki a bicska tőle.

Hatodéves 2011.02.25. 09:02:01

@Babette_:
Én férfi dokihoz nem megyek. Nőgyógyászhoz biztosan nem, de ha elkerülhetem, akkor más szakágakban is inkább a női orvosokat választom, nekik mégsem olyan ciki mondjuk emésztési problémáról panaszkodni, vagy melltartóra vetkőzni, mint egy férfi orvosnak.

Mária 2011.02.25. 09:03:01

@Babette_:

Joga nyilván van. Lehetősége nincs szerintem, amennyiben nem magánorvoshoz megy, hanem az állami ellátást veszi igénybe.

Egyébként a lábad között mennyivel vannak érdekesebb dolgok, mint mondjuk a torkodban, a füledben, vagy a hasüregedben?

kyanzes (törölt) 2011.02.25. 09:03:16

Hallottam történeteket, hogy X doktor mekkora genyó (fül-orr-gége) míg a másik mekkora ász és jó fej.

Egy alkalommal elmentem X doktor rendelésére, és hihetetlen módon valóban a kutya nem volt ott. Azt hittem álmodok.

A stílusa valóban tenyérbe mászó, tipikusan olyan, akit legszívesebben lefejelnél. Nem baj, láttam ezt a fazont is. Elég is volt.

Lényeg: fogadjuk meg a tanácsot és tanulunk mások kárán.

Tibike15 2011.02.25. 09:04:03

magánkórházban nincs ilyen gond. ez it a gond adót meg járulékokat senki nem akar fizetni, de utána meg luxus ellátást vár el mindenki

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.25. 09:05:02

@Mária: helyettesítés esetén simán van lehetősége, amúgy szabad orvosválasztás van.

A kérdésedet pedig egy férfinek tedd fel. Meg fogsz lepődni a válaszon.

Mária 2011.02.25. 09:05:29

@Hatodéves:

Ebben a kérdésben most kifejezetten várom a külföldön dolgozó orvosok véleményét, hogy hogyan zajlik a terhesgondozás ott, ahol ők dolgoznak, ahhoz képest, ami itthon van.

Mária 2011.02.25. 09:06:44

@Babette_:

A nőgyógyászod az adott szituációban nem férfi, hanem szakember.

Csak Norris 2011.02.25. 09:10:44

@Mária:
"Ismét a napi 100 pocakot futószalagon vizsgáló túlterhelt és morcos orvos és az első gyerekét váró, ebből adódóan vörös bársonyszőnyeget, pezsgőt, konfettit, rózsaszirmokat kiskosárból szóró angyalkákat és rózsaszín cukormázat követelő leendő szülők konfliktusa?"

Ezekszerint az is természetes, hogy aki pl. üdítőt palackozik egy soron, az is természetes, hogy néha az utált üvegek szájába a pöcsét megtörölgesse?

Ha figylemesen olvasol, arra is rájösz, honnan a cím.

Appaloosa 2011.02.25. 09:11:39

A doktornő tényleg egy szemét tapló.
Az ilyen férgek miatt mennek félve orvoshoz az emberek.
Megérdemli, hogy valaki rendberakja.

Appaloosa 2011.02.25. 09:14:08

@Mária:
Egy orvos tanuljon meg viselkedni a betegekkel.

nonblond 2011.02.25. 09:15:08

Teljesen egyetértek a blog írójával, úgy érzem, kismamaként ugyanezt éltem át, mintha még a doktornő is ugyanaz lenne. Ha leírnám a (kis)város nevét, mindenki tudná kiről van szó.

noirA 2011.02.25. 09:15:25

@Mária: Nem biztos, hogy az a jó, ami külföldön van, csak azért, mert külföld....

2011.02.25. 09:16:26

Kopnkrét név nélkül semmit sem ér a poszt. Nem segít semmi megoldást, az a nő holnap ugyanúgy ugyanott bunkóskodik. Egy ilyen poszt csak arra jó hogy felidegesítse magát az ember. Na ez sikerült.
De megoldás ettől nem lesz.

El Visco Stello (törölt) 2011.02.25. 09:19:41

A címet olvasa megrémültem, hogy valóban ilyet mondott az orvos. De szerencsére nem. Ha valóban ennyire paraszt volt az orvos, a posztoló idézhetne olyan mondatot, amit tényleg mondott.
...ha már kaliberben mérjük a viselkedést, a teszkós hasonlat és a "szenvedj kutya" közti különbség a köpőcső és a mozsárágyú közötti különbséghez hasonlítható.
Persze ettől még elhiszem, hogy tarack volt az orvos(el is ítélem) de a történet túl van lihegve.

Hatodéves 2011.02.25. 09:20:18

@Mária:
Engem nem annyira érdekel.
Amúgy meg más igen: az ember lába közötti testrészek az intim területek közé tartoznak, ellentétben az ember fülével. Vizsgálatuk a legtöbb ember számára kisebb-nagyobb szorongást okoz, és az érintett igényli, hogy mindehhez nyugodt légkörben legyen, és olyan ember vizsgálja, akiben megbízik.

Lehet, hogy Te nem így vagy vele, de az emberek többsége viszont igen.

kutya vacsorája 2011.02.25. 09:20:19

???
nem vagyok érzéketlen a betegjogokkal szemben, itt a blogon is rengeteget szájkaratéztam dokikkal. de. egyszerűen nem értem, mi volt a gond. (a címadás pedig több mint hazugság: a citált mondat egyszerűen nem hangzott el, a posztoló képzelte bele a helyzetbe, nem is értem egyébként milyen asszociáció alapján.)
pontosabban érteni vélem. mintha egyre többen felejtenék el, hogy a terhesgondozás az egészségügy része, nem pedig a kismaseggek kinyalása. szükséges, hogy végül egészséges baba szülessen, de nem családtag végzi, aki velünk örömködik a kis csemetének (akit már zigótakorban messiásként illik tisztelni mindenkinek. jaj mi lesz, ha ezek a bébik felnőnek...),és nem is a mi házicselédünk. hanem egy szakember. akinek tszetesen kimérten udvariasnak kell lennie, ez a dolga, de nem csinálhat lufis-konfettis-pezsis kertipartit minden uh-ból. már csak azért sem, mert x-en várnak még vizsgálatra. hö.
nem kellene jogosítvány a gyerekneveléshez (ha már az örökbefogadás előtt vam tanfolyam)? milyen szülő lesz az, aki feljelenti a doktort minden fórumon csak azért, mert egy hisztispicsa a nője? kirúgatják az tanítót, ha nem csillagosötös pistike mindenből? valszeg:(

Heszi421 2011.02.25. 09:20:54

Én a posztolónak adok igazat. Nem hiszem, hogy azzal, hogy megkérdezték az UH képet ennyire bunkó modorban kellene válaszolni. Amúgy női nődokihoz soha! Volt szerencsém hozzá, a legjobban az alázza meg az embert.

noirA 2011.02.25. 09:23:35

@kutya vacsorája: senki nem várta el, hogy konfettit szórjon és pezsgőt bontson azért, mert első baba a pár életében. egy ultrahang fotót szerettek volna kérni, amire van lehetőségük...ennyi.

Hatodéves 2011.02.25. 09:26:23

@kutya vacsorája:
Attól tartok, empátiát és humánumot nem csak az orvosoknak kellene tanulni...

Hatodéves 2011.02.25. 09:28:44

@Mária:
Igen, én sem vagyok nő, ha beteget vizsgálok, hanem szakember. Ez nem változtat azon, hogy nem lennék képes férfi nőgyógyászhoz menni.

Nem kiteregetni akarom a lelkemet, csak azért írtam ezt, hogy jelezzem, hogy mindenkinek megvan a maga hisztije, és akkor mi van? Viselkedni tudni kellene betegnek is, orvosnak is, bárkinek.

novákandris 2011.02.25. 09:30:08

@Mária: Téged lassan a troll kategóriába foglak sorolni, ha ilyeneket irogatsz!

milike47 2011.02.25. 09:30:22

A táppénzes papírt általában két hetes turnusokban adják, tehát a 17.-e jó volt, csak a másik rovatba be lehetett volna írni, hogy 18-24.-ig. Ha viszont kezdő (nagy alakú) táppénzest kapott azt csak 7 napra írják, majd utána a "kutyanyelvet" a további időről.

reka80 2011.02.25. 09:35:29

egyetértek a tobbseggel, ilyesminek nem szabadna elofordulnia!
es nagyon messze van a barsonyszonyegtol meg a konfettiesotol, hogy valaki elvarja, partnerkent banjanak vele, es szandekosan ne alazzak meg! dobbenet, hogy egy artatlan kerdesre ilyesmi kijon egy orvos száján:“Ha bemennek a teszkóba egy kiló cukorért, akkor azután fizetik ki, miután elfogyasztották?” és hogy nem nezheti meg a kepeket, mert "minek az neki".
tulterheltseg ide vagy oda, idáig nem sullyedhet semmilyen szakember, vagy ha igen, jobb lenne otthagynia az "ipart".
amit a jokedvrol irtal Mária, ez komoly?? tehat itt valojaban a kismama felelossege, h. "átragassza" a jokedvet a bunko orvosra? igy ezek a kinos esetek tul. képpen az o hibajabol tortentek?? oh, kérlek..
koszonjuk postiro, hogy megosztottad, es remeljuk, lesz elorelepes az ugyben, ha mas nem, h. hivatalos formaban is megfogalmazod a panaszt (korhaz vezetosege), es talan a drága orvosno visszavesz a stilusbol egy cseppet..

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 09:37:42

@Mária:

Joga is van, lehetősége is van.
Több nőgyógyász rendel általában.

Megint nem lehet tudni, hogy du. volt, hogy felálltak, vagy mert a veszélyeztetett terhesség miatt kellett de. sort ülni.
DE. Még ebben az esetben is, ha van választási lehetőség és tudom, hogy egy durva pokróc fog hozzám nyúlni és szólni akkor én bizony mást választok.

Vén vagyok már öléggé, de nem mindegy, hogy ki a nőgyógyász.
Számomra megszokott pici koromtól, hogy az orvos adott pillanatban személytelen, kivéve a nőgyógyászt. :)

Ne legyen nő, legyen jó szakember és igen tudjon udvariasan beszélni velem, akár vizsgálat közben is.

Hatodéves 2011.02.25. 09:42:04

@Mária:
Kikérem magamnak, hogy ilyen stílust és bizalmaskodást megengedj Magadnak velem szemben.

Szalacsi_Dezső 2011.02.25. 09:43:14

Én tényleg együtt tudok érezni a kismamával. Az adminisztráció nm minden orvos erőssége, erre lennének az orvosírnokok.
Na de gyerekek, ha nem vagyok modoros megjegyezném, hogy a "párom" szótól a falat kaparom.
Párja a galamboknak van, emberek!
Nem kell szégyellni, ha nincsenek összeházasodva, de ne páromnak hívja már a szeretett nő, mert ez arra utal mégiscsak benne motoszkál, hogy mások helytelenítik a házasság nélküli kapcsolatot.
Bocs, hogy moralizáltam, én kérek elnézést mindenkitől, akit esetleg sértett.
Písz, láv meg miegymás.

cenzorilla 2011.02.25. 09:43:44

Jó reggelt!
Látom szabadulnak az indulatok.
Csak módjával kérem!

Pretoryan 2011.02.25. 09:46:56

"Az, hogy a várandós kismamák fele távozott amikor kiderült hogy ő lesz az orvos"

BTW valószínűleg ez volt a célja a drágának! Sajnos nekem volt szerencsém ilyennel találkozni, méghozzá nagyapám körzeti orvosa volt, szintén hölgy (nem, nem pejoratívan, hanem ténymegállapításként) akitől én agyfaszt kaptam nagyjából ha le kellett ugranom gyógyszerért az öregnek.

reka80 2011.02.25. 09:47:04

@Mária:
a stilusod alapjan biztos vagyok benne, h. te lennel az ELSŐ, aki hasonlo helyzetben minimum elesen visszavagna..:P
vagy ha nem, te hogy reagalnal..? csak bologatnal kedvesen? mosolyogva probalnad atragasztani a sajat jokedvedet?

Mária 2011.02.25. 09:47:43

@cenzorilla:

Én már itt sem vagyok.

Megyek a saját nyilvános kivégzésemre.

Vagy legalábbis majdnem.

Jim Raynor 2011.02.25. 09:48:17

@Mária:

"leginkább azt nem értem a posztban, hogy ha a kismamáknak nem tetszik az éppen helyettesítő orvos, akkor felállnak és elmennek"

ööö az ide kommentelő orvosoktól mást se olvasok, csak azt, hogy ja, ha nem tetszik a doki, miért nem keres a beteg másikat. most akkor mi van?

utott a homokora 2011.02.25. 09:48:51

egy apuka vagyok aki ledobben, hogy hogyan bannak a kismamakkal otthon....,

kulfoldon elunk es itt szuletett mindket gyermekunk, de itt ilyen vagy ehhez hasonlo banasmod NEM FORDULHAT elo.

Mindjket gyermekem szuletesenel jelen voltam es maximalis elfogadast es segitseget tapasztaltunk.
Nem magan klinikan szulettek a picik, hanem sima korhazban, nem volt boritek, megalaztatas, varakoztatas......

A kismama es a baba mindenek elott, minden mas mellekes. MERT TUDJAK ES TISZTABAN VANNAK VELE A KORHAZ VEZETOI, HOGY AZ ELEGEDETLEN BETEG ROSSZ HIRET KELTI A KORHAZNAK ES beteget valamint PENZT VESZIT...

de otthon... ugyan mar a kismama a problemas es fogja be a szajat, milyrn hozzaallast ez?

Lesujto velemeny ez a poszt egeszsegugyrol.... de fel kell tarni a hibakat es hibasokat es kirugdosni a bebetonozott, hozza nem erto felcsereket

Hatodéves 2011.02.25. 09:49:09

@Szalacsi_Dezső:
Jó, én most lelépem, mert bennem van a kisördög, és mindenkivel összeakasztom a bajszomat, pedig utálok vitatkozni.

De addig is. Milyen alapon veszi bárki a bátorságot arra, hogy bírálja azt, hogy egy ember melyik fajta szóval nevezi meg a társát?

Egy dolog, hogy mit gondolunk a házasságról.

De ez egyszerűen hihetetlen, hogy milyen dolgok alapján vagyunk képesek megítélni és leugatni egymást. Egy kis alázat nem ártana senkinek. Tőlünk meg kb. azt várják, hogy szentek legyünk.

Borcsika 2011.02.25. 09:50:02

A posztolónak igaza van, de sajnos ez már veszett fejsze nyele. Akkor, amikor a felesége sírva jött ki, be kellett volna menni, és eligazítani ott, a helyszinen. Mostmár mindegy, a tanulságot levonták, nem mennek oda többet, ha a nőci rendel.
A táppénzre viszatérve, itt @Mária kedves ostorozta a posztoló feleségét, hogy minek neki a 15. héten táppénzes papír. Nos, amennyiben nem tudná, vannak olyan terhességek amelyek veszélyeztetettek valamely okból Pl, ha a posztoló felesége veszélyes munkát végez, amely károsíthatja a babát, akkor felvehető táppénzes állományba. Amíg nem neked kell eltartani, és kipótolni a hiányzó pénzt, miért érdekel?

Take-it-Easy 2011.02.25. 09:52:38

@Mária: miért, te ezeken kívül még mire? A fülbevaló beleakasztása és a szemüveg mint érv nem ér...

Amúgy sem orvos, sem tanár, sem a bolti eladó nem jogosult engem, mint pácienst/tanulót/vevőt megalázni. Ha neki gondja van, hagyja otthon. És igenis jogos, hogy UH-felvételt szerettek volna az első vizsgálatról. Mert ez így normális.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 09:53:28

@Szalacsi_Dezső:

Kedves Dezső!
Nekem meg a neved nem tetszik. :DD

Kis empátia? Van a zsebedben?
Elő lehet venni ám.

Leroi 2011.02.25. 09:53:30

A poszt címe elhangzott a doktornő szájából?
A szövegből nem derül ki egyértelműen.

A beteggel szépen beszélünk.
Ez alap.

"Voltak megjegyzései a doktornőnek ismételten, ezekre most külön nem térnék ki, a leírtak alapján szerintem mindenki el tudja képzelni. (a stílus egyébként az érzékeltetés kedvéért ilyen “ha szét tudtad tenni a lábadat akkor szenvedj kutya” kaliberű.)"

A fenti sorok és a poszt címe közt viszont köszönő viszony sincs.

Csak Norris 2011.02.25. 09:54:55

@reka80:
Szerintem nem vágna vissza. Ő egy szürke senki lehet, aki sokat nyelt, ezért megkeseredett. És itt éli ki magát, mert máshol behúzza fülét-farkát...

Vagy egyszerűen csak ezzel növeli a kommentek számát, és lássuk be, jó taktika.

Adachale 2011.02.25. 09:55:47

Mint első gyerekes apuka, igen is elvártuk, (meg is kaptuk) a normális hangnemben való kommunikációt és "oktatást". A vizsgálatok,a szülés, és az intenzív osztályon dolgozókról csak jót tudok mondani. Kedvesek, odafigyelőek voltak. Az izgága és izgatott apukát olyan szinten tudták kezelni és irányítani, hogy le a kalappal. Két normális hangon elmondott mondattal pillanatok alatt elérték azt ami a mamának és a babának a legjobb. Viszont a csecsemőosztály az egy borzadály volt. Semmi segítség "mi az hogy nem tudja?" "ezt tudnia kell!!!" "milyen anya az ilyen!" "apuka nem foghatja meg a gyereket!" stb. Kedves orvosnővel történt beszélgetés alkalmából emlékeztettem, hogy egy adófizető állampolgárral áll szemben, aki elvárja, hogy a befizetett adójáért cserébe normális szolgáltatást kapjon, Ja ha erre képtelen, mondjon fel és menjen el disznót őrizni.

UI a munkámért én se kapok zsebbe olyan pluszpénzt amiből még adózni sem kell :-(

Rina, a Rhino 2011.02.25. 09:57:08

@Mária: nem vagyok orvos kulfoldon, csak a masik oldalrol van tapasztalatom. Az angliai terhesgondozasrol. Nincs tulspilazva a dolog, de kepesek normalisan beszelni az emberrel. A 20. het ultrahang igy nezett ki:
Kaptam egy levelet, hogy melyik korhazban, melyik napon hany orara varnak, mit kell, hogy vigyek es milyen telefonszamon tudom elerni oket, ha nem jo az idopont. Tajekoztatas arrol, hogy mennyibe kerule egy UH kep es hany kisero lehet jelen. Melleklet: terkep a kornyekrol es a korhazi szarnyrol. Csuszas volt, kb. 15 perccel kesobb kerultem sorra. Jott a szonografus, bementunk az UH szobaba. Bemutatkozott, elmondta, hogy elso korben nem fogja felenk forditani a monitrot, mert koncentralnia kell a munkajahoz, de utana felenk forditja a monitort es, ha barmilyen kerdesunk van nyugodtan kerdezzunk. Elore letisztaztuk, hogy hany kepet szeretnenk. A vegen irt egy cetlit, amivel a kasszahoz mentunk, amig mi fizettunk, o kinyomtatta az eredmenyt es a megfelolo helyre iktatta a "kiskonyvben".
Nincs rozsaszirom, angyalka viszont magankommentar se.
A postban szereplo doktorno se kell, hogy szeresse a pacienseket. Csak legyen korrekt. Ilyen egyszeru (is lehetne).

Laser11 2011.02.25. 10:13:57

@Mária:
Kedves Mária ! Próbálnék átadni neked egy kis pozitív energiát ( ahogy javasoltad a posztolónak ) de te menthetetlen vagy. Arrogancia, keserűség, ember utálat sugárzik a megnyilvánulásaidból.
Ilyen lelkivilággal és szemlélettel amit te most itt prezentáltál, csak szánni tudlak. Meg a családodat, gyereke(i)det ( már ha van egyáltalán ) és mindenkit aki kontaktusba kerül Veled. Szép napot és több pozitív élményt kívánok Neked !

legyekura 2011.02.25. 10:18:37

Miért nincs leírva, hogy ki ez a doki és hol van a rendelés???? Perelne rágalmazásért vagy mi??
Én biztos leírnám ha velem történne ilyesmi.. különben nem hteles az egész story..

fizetekmegegysort 2011.02.25. 10:21:25

Mária: Ha Te bemész a postára, ahol a nyilvánvalóan túlterhelt, és már a 1000. levelet rutinból felvevő postáskisasszony, aki még alul is van fizetve, bunkó Veled, akkor Te azt tolerálod? Vagy magadban keresed a hibát, mert nyilván nem elég örömmel álltál sorba, és nyilván nem elég kiegyensúlyozott a viszonyod azzal, akinek a levelet írod?
Egyébként meg szerinem a várandósság pont abban különbözik sok más egészségügyi vonatkozású problémától, hogy egyrészt nem betegség, másrészt legalább annyira lelki, mint fizikai folyamat. Egy várandós nő, különösen az első babát várók esetén tele van kétségekkel, bizonytalansággal, boldogsággal, várakozással. Ugyanakkor tombolnak a hormonjai, és igenis lehet, hogy érzékenyebb, mint az, aki a fájó bütykével vár a nagyságos doktor úrra. Ez nem azt jelenti, hogy vörös szőnyeget, vagy pezsit várna. De emberi bánásmód, korrekt tájékoztatás, és udvarias beszéd jár neki. Igenis jár. És ha már a külföldi példánál tartunk: pont azért nem választanak külföldön orvost (a sógornőm pl. Finnországban szült), mert mindenki EGYFORMÁN korrekt, udvarias, és kedves a beteggel, a szakértelem pedig evidencia. Amíg nálunk egy doktornő így beszélhet a beteggel, és van aki erre mentségként a túlterheltséget hozza fel, illetve a kismamát tartja túlérzékenynek, addig igenis nem mindegy, hogy kinél szülök, és hogyan kezelnek, és addig maradni fog a választós rendszer. Mondom ezt második gyerekét váró kismamaként. Akinek ha nem lett volna fogadott orvosa, az első gyereke koraszülött lett volna... mert az ügyeletesnek egyszerűbb lett volna megindítani a szülést.

magyar bucó 2011.02.25. 10:21:46

Vadász, vadász, te szopni jársz ide...

Minek mentetek be hozzá, ha tudtátok, hogy ez várható? Az elsőt még értem, de a második?

Csak Norris 2011.02.25. 10:22:35

@Borcsika: Igen, ez a baj. A dokinak jogai vannak, de aki hozzá megy, nincs a rendes ellátáshoz és az emberi hangnemhez?

bájgúnár 2011.02.25. 10:22:52

Nagy sz.. lenne a szerző ha mindezt igazolnia kellene.Megint sikerűlt belerúgni az amúgyis anyagilag nem megbecsűlt orvostársadalomba!Én elhiszem hogy nem virágcsokorral fogadja pácienseit az orvos de kétlem hogy valóságalapja lenne a történetnek.
Nem életszerű!!

eso 2011.02.25. 10:25:16

Az a baj, hogy Magyarországon annyit alázzák az embert gyerekkorában (pl. iskolarendszer), hogy mire felnő, természetesnek gondolja, hogy ez a helyes bánásmód vele szemben, és nem is érdemel jobbat. Holott az az igazság, hogy így bánni senkinek NINCS JOGA egyik másik emberrel sem. Hátmégpláne nem egy olyan ORVOSnak, aki emberek gyógyításár aadta az életét (legalábbis így kéne lennie, de a legtöbbjük csak a paraszolvenciára). Tovább súlyosbítja a tettet, hogy terhes kismamákról van szó. Valójában elég lenne a megváltozott hormonális körülményeket említeni esetükben, de ha valaki látott már 1 méterről terhes kismamát, főleg, ha beszélgetett is vele, tudhatná, hogy ez manapság már nem az a végtelen heppi állapot, mert az első örömkönnyek után megrohanják az embert az aggodalmak: megmarad?, egészséges lesz?, meglesz minden testrésze?, nem lesz Down-kóros?, autista?, nem tekeredik a nyaka köré a köldökzsinór?, stb-stb... és erre csak ráerősít, hogy kéthetente berendelnek ultrahangra, ahol gyanús foltokat találnak mindenfelé, és ezt azonnal el is mondják Neked, még akkor is, ha az esetek 90%-ban azok maguktól eltűnnek; mindenféle vizsgálatokat végeznek, melyek eredményére heteket kell várni! És közben riogatnak a terhesséi cukorral, a magasvérnyomással, sószegény-diéta...
Utoljára a nagyanyánk lehetett boldog kiegyensúlyozott kismama, aki savanyúuborkát tolt lekváros palacsintával, ma már az egész helyzet olyan stresszes, hogy egy jógamesternek sem sikerülne kisimult arccal boldogan mosolyogni egy ekkora parasztra, mint az említett doktornő.

És mivel a legtöbb ember hazaindul, ha meghallja a nevét, illetve nem mer szólni, mert itt is azt olvassa, hogy kussoljon, ennél többet nem érdemel... ezek az embertelen szánalmas orvosok szépen nyugdíjig praktizálnak és aláznak betegeket.

magyar bucó 2011.02.25. 10:25:17

@bájgúnár: Persze, nyilván csak kitalálja az egészet. Miért is?

manager2008 2011.02.25. 10:26:31

Előfordul hogy némelyik orvos bármi okból ki van akadva (lehet magánügy is).
Bunkó módon viselkednie viszont nem célszerű, inkább pihenje ki magát.
Velem egyszer fordult elő hogy a feleségemmel furcsán viselkedett egy orvosnak látszó állampolgár, de egy kedves elbeszélgetés után, amelyben filozófiai mélységeket is érintettünk, megváltozott a magatartása (valószínűleg örökre).

Appaloosa 2011.02.25. 10:26:41

Ez a poszt megint átfordul a milyen keveset keresnek az orvosok című szentimentalista irányzatba?

Szerintem meg az nem életszerű, hogy keveset keresnek az orvosok.

Cook kapitány 2011.02.25. 10:26:58

@lapostasak: Pont ezt akartam kérdezni, nem is a hitelesség miatt, hanem hogy kihez ne menjünk.

Legalább a kórházat jó lenne tudni!

MagyarZizzi (törölt) 2011.02.25. 10:27:36

@Mária:
Nekem a posztból nem az jön le, hogy a leendő anyuka konfettit és virágesőt várt volna, hanem csak korrekt, világos tájékoztatást, emberi hangnemben előadva. Nem kapta meg, pedig a normális egészségügyi ellátásnak ez lenne az alapja, tehát jogosan panaszkodik. (Vagyis a férje panaszkodik a nevében, ami nekem rettentően szimpatikus, hogy részt vállal ő is a gyerekvárásból.)

GMS 2011.02.25. 10:28:55

@Mária: nekem el tudja rontani a napom 1-2 hülye picsa, akkor is ha nagyon jól érzem magam. TE biztos buddha reinkarnációja vagy, de akkor kívánom, hogy csupa grumpy idiótával fuss össze jó sokáig, hogy teszteld eme kíváló képességedet!
gondolom a posztolónak sem ez volt az első orvos, akivel találkozott, volt mi alapján különbséget tenni. én is találkoztam már 1-2 mocskos nőgyógyásszal, de mondjuk nekem az volt az utolsó, hogy láttam őket. marhákkal épeszű ember sorozatban nem randizik, max a tányéron.
én nem vagyok egy lágy és érzékeny szívű lény, de ha orvoshoz megyek, akkor gondom van, és elvárom, hogy minimum normális és tényszerű legyen, és emberként kezeljen. körbe ne nyalogasson, azt utálom. és igen, tettem már helyre professzort a jánosban borzasztó normálisan, de határozottan, hogy fogja vissza magát, meg a pikírt stílusát. és bocsánatot kért. és utána normális volt. ja meg persze intelligens is. nem ordítottunk, nem szaroztunk, csak jeleztem, hogy ezt így nekem nem, és megértette.
választ írhatsz, de max az itt olvasgatók szórakoztatására, mert blogokba csak akkor írok, ha vki nagyon kinyitja zsebemben a bicskát, de azzal szórakozni, hogy itt lógok, vagy visszatérek vitázni egy válasz miatt már nem foglalkozom...

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.25. 10:29:52

@Mária: nem a férfiasságáról beszéltem, hanem a férfiségéről.

eso 2011.02.25. 10:30:20

Persze nem hibáztatom a beteget (sem a kismamát, sem a PÁRJÁT), minekutána ha én ilyen megalázott helyzetbe kerülök orvosnál, sajnos én sem tudok visszaszólni. Ez ugyanis nem egy étterem, ahonnan kimegyek és megebédelek máshol, hanem az szent orvos áll velem szemben, akinek a kezében az egészségem, és mindig feltételezem, hogy ő jobban tudja nálam, mi bajom lehet (ami sokszor sajnos még csak nem is igaz). Így ilyenkor én is megalázottan kullogok ki a rendelőből, és otthon kisírom magam.
Ha az ember akár betegséggel, akár egészségmegőrzéssel (a terhességet ide sorolnám) megy orvoshoz, eleve aggódik, a saját, netán a gyermeke életéért, és a legundorítübb dolog, amit ilyenkor kaphat, ha még meg is alázzák.

SarahConnor 2011.02.25. 10:30:21

Teljesen igaza van a posztolónak. nem, nem kell konfetti, pezsgő, meg kisanygalok, meg vörösszőnyeg - az kell, hogy emberként beszéljenek vele a gyermekéről, a vizsgálatáról, és ne kérdezzék meg, mi köze neki az ultrahangképhez. Milyen világ az, ahol még ezek után a doktornőnek bármi igaza, hitele van ezt a viselkedést követően? Kapjatok már az agyatokhoz!

A napilapokat nem látom érdemesnek belekeverni, ahhoz ez sajnos túl mindennapos. De a kórházban az igazgatóságon és a betegjogon lehet jelenteni, ha nem is perelik le a bugyit erről a boszorkáról, aki Isten tudja miért érzi magát alsóbbrendűnek a boldog kismamáknál, és ezért kompenzál; de legalább kicsit összehúzza magát talán. Talán.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 10:30:51

@bájgúnár:

Nem az orvostársadalomba, hanem EGY nagyon morcos, neveletlen, keserű orvosba.

Nőgyógyász nagyon nem alulfizetett.
Nagyon nem.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 10:32:48

@Appaloosa:

De,de életszerű.
Az orvosok keveset keresnek.

A nőgyógyászok nem keresnek keveset.

oolajtoo 2011.02.25. 10:33:46

ezt a postot nem férfi írta;

"párommal"

"és az első babánk, és nem tudunk semmit a dologról"

nem adtak pénzt senkinek ...

legyekura 2011.02.25. 10:34:07

Mintha lett volna egy ilyen honlap ahol orvosokat lehetett értékelni, ha valaki dokit keres akkor tudja hova menjen..
Nem sértegetni kell persze, csak ha ez egy munka akkor el lehet végezni jól is meg rosszul is. Aki oda megy annak joga van tudni mire számítson, nem?

epres négercsók 2011.02.25. 10:34:51

@lapostasak: Új vendégeink kedvéért hatszázhuszonnyolcadszor is: adatvédelmi okokból nem írhatjuk ki az orvos nevét.

Rézvirág 2011.02.25. 10:35:07

Komolyan mondom, megáll az eszem...ki a bánat kérte, hogy rózsaszirmot szórjon a kismamák lába elé bárki? Az én dokim se érdeklődött a gyerekszoba színe iránt, de normálisan viselkedett mindig. Ha kérdeztem, válaszolt. Normális hangnemben, akkor is, ha aznap én voltam a 30. nő, aki feltette neki a kérdést, hogy mi történik majd a gátammal szülés közben vagy hogy tuti megvan-e minden ujja a gyereknek, valamint ingyen és bérmentve megnyomta a print gombot minden ultrahang vizsgálat után, a gép meg kiköpött egy kb 5x10 cm nagyságú képet (akármelyik nagyobb bevásárlásnál több papírt és festéket használ el a blokk, amit kapok), és igen, számomra sokat jelentett, hogy az a pötty ott a közepén, az az én babám. Nem kívántam,hogy gügyögjön a képhez, hogy meghatottságtól permetes szemekkel adja át, csak hogy adja át. És szerintem a poszt írója se kívánt mást, csak ennyit, sőt, még fizetett is érte.

Nem tudom, milyen világ már ez, komolyan, ha az én környezetemben van egy kismama, arra még csúnyán se nézek...nemhogy rajta töltsem ki, hogy ma még nem ittam kávét...ehhez nem kell orvosi diploma, ehhez elég embernek lenni. Akiben nincs ennyi empátia, az meg ne orvosnak menjen, vagy ha mégis, hát kutasson, mentse meg a világot a ráktól vagy az AIDS-től, és közben bunkózzon a kísérleti egereivel.

dr. vuvuzelafan 2011.02.25. 10:35:27

@Mária: Te vagy ez a bunkó orvos, hogy ennyire védeni akarod? Szvsz az ilyen viselkedés védhetetlen, teljesen mindegy, hogy az illető orvos, vagy közérti eladó. Szolgáltat, és mint ilyen, a szolgáltatást igénybe vevőnek a kedvében kell(ene) járnia.

Appaloosa 2011.02.25. 10:35:32

@Dr.laikus PhD:
Igazad van.
Főleg, vagy talán éppen ezért a szülészeknek kellene kiváló példát szolgáltatni a beteg-orvos kommunikációból.

legyekura 2011.02.25. 10:36:50

@epres négercsók: Jól van,, tényleg új vagyok..

Bikli néni 2011.02.25. 10:38:11

@oolajtoo: Már miért ne írhatta volna férfi? Ha mondjuk nem házasok...? Nem mondhatja azt, hogy a feleségemmel, mert nem az. Azt sem, hogy a barátnőmmel, mert (szerintem) a kapcsolatnak ebben a stádiumában degradáló. Engem is így szokott emlegetni a párom (mint látható, én is őt), ha harmadik személynél szóba kerül. Ez a másik iránti tisztelet megnyilvánulása.

Cpt. Flint 2011.02.25. 10:39:53

@Dr.laikus PhD: nem, az orvosok sem keresnek keveset. EGYES szakorvosi kategóriákban (a kezdők meg mindenhol) TALÁN kevesebbet keresnek, mint amennyit a végzettségük és felelősségük indokolna. De ez Mo-on meglehetősen általános más szakmákban is.

gergo1000 2011.02.25. 10:42:33

Kórház? Orvos neve? enélkül semmit nem ér a poszt...

2011.02.25. 10:43:26

@Leroi: Sehr geehrter Freund, schau mal, megint 200 komment jön a szép beszéd iránti igényről. :-)

Én nem is értem, ki b@zm3g0l ebben az országban :-)))

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 10:44:54

@Cpt. Flint:

Már nem nincs energiám milliószor belinkelni a hivatalos adatokat.

Rosszul tudsz valamit.

Rosszul keresnek, a diplomások között a legkevesebbet, holott a legtöbbet és leghosszabb ideig ők tanulnak.
A felelősségük a legnagyobb, a nyomás rajtuk hatalmas. A munkaidejük a leghosszabb, a kifizetetlen, de kötelező túlórájuk már megjárta az uniót, de nem fizetik ki.

Mindezt nem a szimpátiám, hanem a hivatalos statisztikai adatok alapján írom.

Olvassál és ne a szimpátiád vezessen, hanem a tények.

gergo1000 2011.02.25. 10:45:34

@epres négercsók:
Na megint elöbb kommenteltem, mint olvastam.
Furcsa ez a jog, bár azt gondolom, hogy inkább ez is egy jól berögzött félelem valami olyantól, ami amúgy nincs is.
Melyik jogszabály tiltja, hogy kiirjátok a nevet?

Lord_M_ 2011.02.25. 10:45:46

Ilyenkor jön a költői kérdés, vajh ha a kedves doktornő pénzt látott volna, mosoly telepedett volna é megfáradt orcájára, vagy lelke rothadása már oly mélyre jutott, hogy érdekből is képtelen az emberi hangnem megütésére.

Másfelől, az orvos-beteg viszonyban(még akkor is ha a terhesség állapot és nem betegség) a beteg érzi magát kiszolgáltatva. Egyszerűen a helyzet az, hogy az orvos tudásának és aznapi hangulatának a függvénye, hogy esetleg feldobom a talpamat azon a délutánon, vagy megment. Ezt viszont nem illik kihasználni, pláne nem illik direkt _lekezelő_ stílusban bánni a beteggel. Feltételezem, kedves doktornő, vagy épp Mária nevű komment-társ, hasonlóan fel lenne háborodva, ha a lakását festő emberek beszélnének vele így, tekintve, hogy ő meg semmit nem ért mondjuk a festéshez, villanyszereléshez, burkoláshoz. Nyilván elfogadható a lakástulaj halála, ha a villanyszerelő aznap már 100 konnektort rakott össze... és a 101-nél már nem volt kedve védőföldet kötni... ööö vagy mégsem?
A doktorok életéhez hozzátartozik, hogy a betegnek emberi stílusban elmondja, hogy éppen mi a helyzet, nem csak az orra alá dünnyög, ha kérdezik, és láthatóan nem a cetek szaporodásáról hanem egy ultrahangos képről... akkor nem úgy beszél a beteggel mint egy utolsó szakadt kutyával...

Harmadrészt pedig, ha ilyen jellegű helyzetbe kerülök, hogy a másik fél láthatóan saját magával van elfoglalva, szoktam kérdezni, hogy jöjjünk e vissza máskor amikor tud is foglalkozni azzal amit csinál, ha erre azt mondja, hogy nem, akkor meg szoktam kérni, hogy akkor tessék szíves nem érzelmi alapon kezelni a helyzetet, ez üzlet. Neki is, nekem is. Neki a munkája, nekem pedig egy szolgáltatás, ahol én maximálisan igyekszem együttműködni, cserébe azt várom hogy profin foglalkozzon az üggyel. Az orvos szakma ráadásul nem olyan mint az irodai papírtologatás, hogy mindegy milyen erővel nyomom oda a bélyegzőt, a papír nem fog sírni... itt emberéletek múlhatnak egy duzzogáson, vagy épp egy oda nem figyelésen.

amúgy persze utólag már nincs mit tenni, tényleg csak a nyugtatgatás marad, de az tuti, ha valaha ultrahang elé jutok, és a 'párommal/asszonnyal/nőmmel/feleségemmel/oldalbordámmal/...stb.../' így bánnak és normális úton nem lehet helyreállítani az együttműködést, akkor miután kiküldtem a rendelőből a 'páromat/asszonyt/nőmet/feleségemet/oldalbordámat/...stb.../' morcos hangnemben eligazítom a kedves doktor(nő)t...

2011.02.25. 10:46:18

@Mária: Értelek, de szerintem most nem erről van szó. Azzal pedig nem nagyon számoltatható el senki, hogy mikor dolgozik, ez számomra eléggé előző rendszerbeli felfogás. Aki napi 4 óra munkával 40 millát keres, az nem feltétlen tolvaj a szememben. A normál hangnem megilleti őket, főleg, ha viszonozzák. Ennyi.

roze 2011.02.25. 10:48:28

@eso: Igen szerintem is ez a gond,de igazából az emberek tartják fent ezt az állapotot hogy egy orvos megengedje magának ezt a stilust,hiszen nincs következménye,mert a beteg hazakullog és otthon kibőgi/ordítja magát.
A kiszolgáltatottság és tehetetlenség kombinációja...ami mondjuk amugy is jellemző Mo-ra.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 10:48:42

@gergo1000:
Volt itt már poszt kórházról, kórházi osztályról.
A posztolónak horrorisztikus volt, egy másiknak az ellenkezője.

Személyiségében sértegetni büntetlenül, névtelenül az adatvédelmi törvény miatt nem lehet.

Keresd meg szerintem.

Cpt. Flint 2011.02.25. 10:50:43

@Dr.laikus PhD: ki a sz@rt érdekelnek a hivatalos adatok, amíg van hálapénz meg magánrendelés? gondolkozz, és ne a szimpátiád vezessen.

Csak Norris 2011.02.25. 10:52:13

@Dr.laikus PhD:
1. Senki sem kötelezte őket hogy orvosnak tanuljanak.

2. A tipikus vén tuskó fajta orvos még a mi adónkból tanult olyan sokáig. A mostaniak már keményen fizetnek, és a rátermettebbje vagy magánklinikán végzi, vagy elmegy. Aki meg marad az állami langyosvízben, vállalja hogy annyit keres amennyit.(ismerek rendőrt is 2 diplomával, aki azért nem keres jobbat, mert kényelmes hogy szül.- 1 év meló-megint szül-majd már közel a nyugdíj, és tuti a helye szülés után is)

3. Ha többet tanult, miért is kellene többet keresni? (Félre ne érts, azzal egyetértek hogy meg kellene fizetni a jó orvost)
Ha valaki 2 pl. egyetemet végez attól nem kell automatikusan többet keresni, csak a lehetőségei lesznek jobbak.

Cpt. Flint 2011.02.25. 10:52:30

@gergo1000: azt semelyik, csak aztán feljelentenek, és ha nem tudod minimum két tanúval vagy hiteles hangfelvétellel bizonyítani, akkor becsületsértésért blogbezárás meg több milla kártérítés.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 10:54:28

@Cpt. Flint:

Honnan a bánatból tudod, hogy ki fizet hálapénzt és mennyit?
Nem a hálapénz mértéke a jövedelem számítás alapja, hanem a kifizetett fizetés, vagy túlóra.

Ha téged nem érdekel, én azt gondolom, akkor ne szövegelj, mert nincs értelme.

Gondolni én is gondolhatok egy csomó mindent, de nem biztos, hogy úgy van.

Magánrendelés meg adózott jövedelem.
Piaci alapon keres az orvos és adózik utána.

Mi a baj ezzel?

lord_soth 2011.02.25. 10:55:40

A poszt címében lévő mondat nem hangzott el az orvos szájából, tehát hazugság.
Egyébként ez a kismama az első nő a világtörténelemben, aki szül? Ő az isten? Pár millióan már megcsinálták előtte, nehogymár be kelljen szarnom tőle.

popsilyuk édes ízei 2011.02.25. 10:56:06

Aki nem mer visszaszólni, helyretenni, az meg is érdemli, hogy folyamatosan alázzák.

Álljatok már a sarkatokra emberek!

Appaloosa 2011.02.25. 10:57:16

@Dr.laikus PhD:
Az kedves Dr.laikus PhD , hogy személy szerint én még egyetlen magánrendelésen sem kaptam számlát, tehát ebben most nincs igazad.

gergo1000 2011.02.25. 10:59:18

@Cpt. Flint:
Hány blogot zártak be ezért? Hány millió kártéritést fizettek eddig becsületsértésért?
Lehetőleg ne sokat mondj, hanem egyet, konkrétat.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 11:00:37

@Appaloosa:

Kérjél és kapsz.
Úgy csinál mindenki, mintha ettől valamit elveszítene.

Miért nem kértek!?

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 11:02:30

@gergo1000:

Az első hálapénz.hu nevű blogot bezárták, hogy büntető feljelentés történt-e azt nem tudom.

Külföldi szerverre átmentek, de azt is bezáratták. Működött egy darabig zárt blogként, de az sincs már.

epres négercsók 2011.02.25. 11:03:29

@gergo1000: Egyszerűen fogadd el és vedd tudomásul, hogy nem lehet kiírni az orvos nevét. Ez a bloggazda saját döntése, amit tiszteletben kell tartani. Valóban LEHET később ebből probléma, ezért orvos nevét nem írunk ki, és kész.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.02.25. 11:04:10

Nekem csak egy kérdésem lenne. Mi ez a mostanában olyan divatos "párom" szó? Természetfilmekben szokés ezt mondani az állatokra. Manapság már nem divat nevén nevezni a gyereket? Barátnő? Feleség? Élettárs?

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:05:19

@Dr.laikus PhD: pont erről van szó, hogy nem tudod. ezért nincs a hivatalos kimutatásban benne.
ha téged nem érdekel a valóság, csak a hivatalos kimutatás (és hány ilyet hamisítottak már meg amúgy is, tudjuk), akkor mi a fenének írsz bárhová is? Írogass a statisztikusok lapjába, oszt' jó.
Baj egy szál se. Csak a magánrendelés elszámolását is ismerjük, ugyi? Gyakran a kórház eszközeivel, a kórház helyiségeiben; számla nélkül, sokszor a TB-re is elszámolva... én is járok ám ilyen helyre.
Elvtelenül, szemet-fület befogva védeni bármi áron az orvosokat, hogy is hívják ezt a viselkedést?

Appaloosa 2011.02.25. 11:05:39

@Dr.laikus PhD:
Te ide figyelj, ha boltba mész bevesárolni, akkor ott ugye a kezedbe nyomják a számlát.Fel lennél háborodva, ha nem így történne.
Miért kellene hát kérni a magánrendelésen, adni kell és kész.
Hja kérem, csak azután adózni is kellene, de ezután ugyanúgy nem adóznak, mint a hálapénz után.
Tehát nem kell panaszkodni az orvosoknak.

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:06:53

@gergo1000: nem tudom, és őszintén szólva nem is érdekel. elmondtam azt, amit én sejtek erről; nincs most kedvem az idevágó jogszabályokat bújni. nem én vagyok a bloggazda, az ő döntése, hogy mit kockáztat, mit enged, mit csinál.

gergo1000 2011.02.25. 11:07:22

@epres négercsók:
Természetesen ezt el tudom fogadni, de akkor nem azt kell írni, hogy:
"Új vendégeink kedvéért hatszázhuszonnyolcadszor is: adatvédelmi okokból nem írhatjuk ki az orvos nevét. "

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:09:43

@Dr.laikus PhD: Tudod mit veszítek? Azt, hogy fizetem a többmilla TB-t, és még csak le se írhatom a magánrendelésre költött pénzt belőle, amit azért fizetek, mert az államin a büdös életbe nem kerülnék sorra és amúgy is sz@r körülmények között sz@rul látnának el.

gorillka 2011.02.25. 11:10:15

@Lord_M_: hogy ne legyen költői kérdés...
jártam egy igen leterhelt nőgyógyászhoz egy makacs problémával
Természetesen a kórházban fogadott, de pénzt kért a "rendelésért"
1 órás idősávot adott meg mindig, hogy mikor menjek.
Egy ideje várakoztam már rá, amikor kijött a szobájából, odaléptem hozzá, hogy megjöttek a leletek...
közbevágott, és jó hangosan lehordott, hogy miért ilyenkor zavarom, közben dugdostam az orra alá a papírokat, amit végül elvett, ránézett, gondolom elolvasta a nevem és beugorhatott neki, hogy "fizetővendég" vagyok.
Hangszínt váltott és kedvesen betessékelt a szobájába, mintha misem történt volna.
Utolsó találkozásunk volt.
Másik orvost kerestem, másik kórházban, aki partnerként kezelt és nem lekezelt.

A Párom hivatkozás szerintem kedves dolog, párt választ magának, párosan szép az élet, páros fele stb.
Van benne érzelmi töltet.

gergo1000 2011.02.25. 11:11:04

@Dr.laikus PhD:
Azért ne keverjük a kettőt. Ott bűncselekménnyel vádoltak meg embereket, és nem azzal, hogy csúnyán beszélt velem.

Irise 2011.02.25. 11:12:15

Hali!
Orvos vagyok,ha valóban így kommunikál a kolléganő, akkor bátorítom a poszt íróját,hogy tegye meg a felsorolt lépéseket, igenis tegyen panaszt!

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 11:15:56

@Cpt. Flint:

Lépjél be egészségpénztárba, kapsz adókedvezményt és a pénztár kifizeti a rendelés díját.

epres négercsók 2011.02.25. 11:17:57

@gergo1000: Az adatvédelmi ok és a blog tulajdonosának (és a blog-hu, valamint az index.hu) kérése nem egymást kizáró okok. Vannak blogok, ahol erre fittyet hánynak (pl. a Homár), azonban az az ő dolguk és felelősségük. Itt nem írjuk ki az orvos nevét.

pfekete101 2011.02.25. 11:18:12

Na ilyenkor szeretnem tudni, hogy ki ez a doktorno es hol dolgozik.

gergo1000 2011.02.25. 11:20:36

@epres négercsók:
Oks, nem fogjuk meggyőzni egymást. Szerintem az adatvédelmi ok, és a bloggazda döntése ég és föld, de legalább világos lett számomra, hogy ez is egy független oldal:)

Bikli néni 2011.02.25. 11:22:06

Na most tudtam csak végig olvasni a levelet. Elnézést, ha én vagyok nagyon figyelmetlen, de a címben szereplő mondat hol szerepel a levélben?! :O

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:23:07

@Dr.laikus PhD: csakhogy én a TB-ből szeretném visszakapni azt az összeget, amely ellátást NEM a TB rendszerben vettem igénybe (és amúgy orvosilag indokolt, nyilván).

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:26:04

@gergo1000: mintha a hálapénz nem lenne bűncselekmény... csak be kéne vallani az adóban... asszem. de ebben most lehet, hogy tévedek.

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:27:04

@Bikli néni: "Sietve távoztunk, jobb az ilyeneket hamar elfelejteni. Voltak megjegyzései a doktornőnek ismételten, ezekre most külön nem térnék ki, a leírtak alapján szerintem mindenki el tudja képzelni. (a stílus egyébként az érzékeltetés kedvéért ilyen “ha szét tudtad tenni a lábadat akkor szenvedj kutya” kaliberű.)"

sunabajnok 2011.02.25. 11:27:44

alapjaiban van hányingerem a cikktől.
mióta van divatban az ultrahang kép pénzért?? 2002. 2004 és 2010 ben a szüléseimnél ilyen nem volt!!!!
az, hogy a doki paraszt, már bocs de ebben nincs semmi meglepő. ellenben csípőből leszarom az orvosok fizetési igényét, nekem ugyanis nincs lehetőségem gyógyszerügynökök mellékeseire, közkórházban maszekrendelésekre, és nem utolsó sorban nincs pofám egy családdá alakuló párból hálapénzt kisajtolni. sok kismama azt hiszi, ha jó dokihoz jár a baba egészséges lesz. elárulom, a dokinak semmi köze a baba egészségi állapotához!!!!! ennek kiszűréséhez igen, de ennyi. nem értem az orvosok miért nem veszik végre tudomásul, hogy a gyári melós sem dolgozik kevesebbért mint ő, csak az ő szüleinek nem volt pénze egyetemre.
én már köptem le orvost, és nem volt pofája feljelenteni.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.02.25. 11:27:48

Szerintem a posztolónak van igaza. Több okból is.

Először is: ne menjen nőgyógyásznak az az ember, aki képtelen empatikusan hozzáállni a későbbi pácienseihez. Ne menjen erre a pályára az, aki nem úgy véli, hogy a terhesség pótolhatatlan élmény egy nőnek. (Egyébként egyáltalán ne legyen orvos az, aki herótot kap az emberektől, főleg a nyavalygásoktól, hiszen nyilván panaszokkal érkezik hozzá - vagy a terhesség esetén egy rakás kétséggel, félelemmel, stb.)

Egy nő életében 1-2, ritkábban 3-4, még ritkábban 5-6 alkalommal élheti át azt, hogy a testében ott van még valaki. Ez nem olyan, mint a menstruálás, hogy minden hónapban együtt kell vele élni.

Ráadásul nyilván már az elejétől kezdve rengeteg kérdés kering egy kismama fejében. Onnantól kezdve, hogy minden rendben lesz-e, odáig, hogy vajon milyen szülő leszek, milyen lesz a szülés, hogy fogom bírni a fájdalmat, stb.

Arról nem is beszélve, hogy főleg az első trimeszterben olyan durva hormonális változások érik, amelyek érzelmileg-lelkileg még kiszolgáltatottabbá teszik az egyszeri nőt. Még a legöntudatosabb, legvagányabb fajtáját is. Egy pelenkareklámon képes elbőgni magát, és egyetlen rossz szó a plafonig vágja a vérnyomását.

Aki szülészettel foglalkozik, nyilván tanul a várandósság hormonális és lelki vonatkozásairól is. Nyilván az is elhangzik a tanulmányai során, hogy az anya lelki állapota, nyugalma milyen hatással van a születendő gyerekre. Vagy az anya szülői önbizalmára.

Innentől kezdve kutya kötelessége, ha nem is kinyalni a kismama seggét, de normálisan, esetleg kedvesen, némi empátiával, megértéssel viszonyulni hozzá. Hovatovább esetlegesen megválaszolni a kérdéseit, segíteni a kétségek leküzdését. De a minimum, hogy emberként kezeli. Nem kell pezsgőt durrogtatni a feje felett, de esetleg normális hangnemben is elmondhatja, hogy mi a helyes módja az UH-s fotó igénylésének. Nem áll semmiből, odafordítani egy fél percre a leendőszülők felé a monitort. (Esetleg kihangosítani a szívverést, vagy neadjisten elmondani a képzetlen amatőr várandósnak, hogy ez itt a gyereked feje, keze, lába.)

Attól, hogy valaki kitanulta a szülészetet, szerzett erről egy diplomát, nem lesz jobb, több, értékesebb, mint az az ember, aki a vizsgálóasztalán fekszik, és remegve várja, hogy minden rendben van-e a babával. Ha mégis úgy gondolja, hogy az, sürgősen tartson önvizsgálatot, és menjen el, mondjuk, utcaseprőnek, de ne tegye tönkre egy (kettő, a babát is beleértve) másik ember életének egy igencsak meghatározó szakaszát...

Monoceros 2011.02.25. 11:28:13

@Mária: Annyi de annyi más szakma van a nőgyógyászon kívül, de tényleg! Manapság pedig aki gyereket vállal, az előtt simán kiteríteném a vörös bársonyszőnyeget!

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.02.25. 11:28:31

Sunabajnok, 2000-ben szültem, alkalmanként 2000-et fizettünk egy-egy UH felvételért. A képet mondjuk ingyen kaptuk mellé.

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:28:34

@Cpt. Flint: szóval a címben idézett mondat valójában nem hangzott el, úgyhogy elég szerencsétlen volt címként kiragadni.

gergo1000 2011.02.25. 11:29:25

@Cpt. Flint:
A hálapénz nem, de ott se hálapénzről volt szó, hanem előre meghatározott összegről. A kettő megint csak nem ugyanaz.

Hatodéves 2011.02.25. 11:30:00

@Cpt. Flint:
Arra hivatkozva szeretnéd visszakapni a pénzt, hogy nem tetszenek a körülmények, sokallod a várakozási időt, és szerinted szarul látnak el?

Ez olyan, mintha én azért akarnék pénzt visszakapni az államtól, hogy lám, én adófizető állampolgár vagyok, mégis autóval járok, mert a bkv késik és büdös emberek is utaznak rajta.

Azért ez nem stimmel szerintem.

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:32:13

@Hatodéves: arra hivatkozva akarom visszakérni a pénzt, hogy nem terheltem vele a TB rendszert. eggyel kevesebb embert kellett ellátniuk.

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:33:25

@gergo1000: az előre meghatározás sokféle lehet. az orvos nem feltétlen mond összeget, csak a többi beteg.

Peter Blau 2011.02.25. 11:33:36

@Mária: Érdekes ember vagy. Érdekes, hogy ember vagy.

Netuddki. 2011.02.25. 11:33:47

@Dr.laikus PhD: Amikor a FELESÉGEM szült (nem is egyszer) a doki megmondta mennyit kell fizetni. Zsebbe. De majd legközelebb kérünk róla számlát ha oda jutunk. Így gondoltad zsokékám?

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2011.02.25. 11:35:14

hmm kb ezt vártam a kommentektől, de azért még mindig nem értem ezeket az emebreket...

csak az lepett meg hogy a magyarok által gyakorlatilag mindenre ráhúzható "aki kurvának megy ne sírjon ha basszák" még nem volt.

elolvassák a posztot, majd a saját érdekük ellen kezdenek érvelni. ugyan mi kára származna bárkinek abból, ha ezek a paraszt dokik kedvesek lennének? semmi. mennyivel kerülne többe? semmivel. tiszta haszon lenne. szal nem értem miért éri meg időt és energiát feccölni abba hogy egy idióta dokit védelmünkbe vegyünk.

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:36:56

@Hatodéves: de rendben, ne adják vissza az egészet, csak egy részét. a bkv támogatását is részben a jegyvásárlással végzem. legyen akkor kisebb TB a sürgősségi alapellátásra, és fizessünk alkalmilag valami pluszt az egyéb ellátásra. és akkor ezt én ott fizetem, ahol én akarom.
Jó, tudom, igazából maradna a magánbiztosítási rendszer, amit meg nem fognak itt bevezetni.

gergo1000 2011.02.25. 11:37:06

@Cpt. Flint:
Így van, de az ugyanolyan információ, mint az adatvédelmi törvényre hivatkozni. Ha az orvos nem kéri előre a boritékot, akkor az nem bűncselekmény. Öszintén szólva már rég volt az az oldal és olyan sokszor nem is olvastam, de kétlem, hogy az szerepelt rajta, hogy X.Y orvosnak hálából adtam XXX ezer forintot

jog-ász 2011.02.25. 11:37:44

@popsilyuk édes ízei: ezzel nincs is gond, addig mig nem vagy kiszolgáltatva az egészségügyben, ezek fognak átnézni rajtad és belédrugni ha bajban vagy és ha már megdöglöttél hiába pereskedsz.

Netuddki. 2011.02.25. 11:38:00

@Hatodéves: Nem B+! Ez az az eset amikor előre megvetetik veled a bérletet, de amikor utazni akarnál nem férsz fel a buszra vagy nem tudod kivárni a következőt (amire lehet megintcsak nem férsz föl). Így nincs más lehetőséged, mint egy magánvállalkozó buszával utazni amire még jegyet is kell venned. Arról nem is beszélve, hogy a magánvállalkozó stikában az állami buszt használja fuvarozásra és még nyugtát sem ad...

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 11:40:09

@kovi1970:

Magánrendelésről beszéltem.
Én már öreg vagyok, nekem nem mondták meg előre, de én is hálás voltam a gyerekeimért.

Kérlek másod sorban, hogy add meg nekem a tiszteletet ahogy én is neked.
Ebben meg tudunk egyezni?
Nem kerül pénzbe ám. :)

Cpt. Flint 2011.02.25. 11:40:32

@kovi1970: hm, na igen, valahogy így... :o)

Morrancs 2011.02.25. 11:42:23

Először is a párom egy gyönyörű szó. Azt jelzi, hogy van valaki, akit megtaláltam, és úgy illik hozzám, hogy ketten együtt egy egészet alkotunk, összetartozunk.

Másrészt valóban én is érzékeltem, hogy sok helyen a várandós nőt valahogy alacsonyabb rendűnek tekintik még a többi nőtársánál is. Mintha gyengeelméjű, és bűnös lenne egyszerre.
Ő tehet róla, hogy teherbe esett, senki más, és az ő dolga, hogy megoldja, és legyen alázatos és türelmes, és közben érjen fülig a szája, hiszen gyereke lesz, és engedelmeskedjen mindenkinek, aki meginti őt a gyengeelméjűt, és jó tanácsaival látja el, de ne kérdezzen semmit, mert úgysem érti. Ne akarja érteni.
Van egy olyan gyanúm, hogy ez onnan ered, hogy az orvosok maguk sem értik a legnagyobb részét annak, ami ekkor egy nőben történik. Főleg nem egy mezei nőgyógyász. Némely szokás vagy egyéb rendelkezés nekem inkább tűnt babonának, és önlevédésnek, mint a szülő nő vagy a gyermek érdekét szolgáló intézkedésnek. S főleg, amikor megtudom, hogy egy másik szülészeten homlokegyenest az ellenkezője van érvényben, akkor a gyanúm erősödik.

napalm 2011.02.25. 11:42:35

@Mária:
"Ennyi szabadidejük van? Hogy szeszélyből elmennek, csak mert nem tetszik a másik stílusa, és majd egy másik napon visszamennek, ha a kedvük úgy tartja?"
nem.
ez a szabad orvosválasztás.
seggfej volt az tuti.

Morrancs 2011.02.25. 11:43:21

@kovi1970: Ez egy nagyon jó hasonlat volt. :)

gorillka 2011.02.25. 11:45:08

@kovi1970: jellemzően azok járnak magánorvoshoz, akik többet keresnek és megengedhetik maguknak, ergo duplán fizetnek.
Én úgy vagyok ezzel, hogy fizetek, csak megkapjam a normális ellátást.

@sunabajnok: egy dolog a terhesség és egy másik dolog a szülés.
A szülésnél pár dolgot el lehet nézni és már nem is egészséges a baba...
Fontos a jó orvos.

Hatodéves 2011.02.25. 11:45:13

@sunabajnok:
Mindig az van, hogy mi beszélünk mindig a pénzről. Most nem mi hoztuk fel, viszont szeretném elmondani, hogy mit gondolok.

Igen, lehet keresni hálapénzből sokat, meg illegális magánrendelésből, és sok orvos igen jól él.

Csak épp nekem az lenne az igényem, hogy anélkül keressek annyit, amiből meg lehet élni, hogy hagynom kellene, hogy a köpenyzsebembe pénzt dugdossanak, vagy törvényszegő módon bevételt szerezzek.

Sőt, fokozom. Még azt is szeretném, hogy ehhez ne kelljen sem magánkórházba menni, és végképp ne külföldre. (Mert akkor meg azért köpnek le, mert elhagyom a hazámat.)

Ezenkívül a világ minden területén a képzettséget és a felelősséget, továbbá a veszélyeztetettséget (pl. HIV pozitív beteg műtéte, tbc-s beteg ellátása, agresszív pszichiátriai beteghez vonulás) meg szokás fizetni.

Amikor álltam bent szívműtéten és néztem, hogy valaki ott fekszik, meg van állítva a szíve, a vérét gép keringeti, miközben órákon át varrják a szívét, akkor azon gondolkoztam (annak tudatában, hogy a szívsebészek mellékesekből biztosan nagyon jól élnek), hogy az állam ezt a tevékenységet hivatalosan annyira értékeli, hogy mintegy nettó 600 forintos órabért ad érte, napi nyolc órában + ügyelet. És ha napi 15 órát vagy bent, akkor sem fogsz érte pluszt kapni.

A segédmunkás emberileg ugyanannyit ér, mint egy orvos. Ugyanakkor az alatt a 6 év alatt, amíg én mondjuk tanultam, ő szintén fizetésért dolgozott, továbbá, amikor a munkaideje véget ér, hazamegy, és nem hal meg nyolc évvel korábban, mint az átlagnépesség, a stressztől. Persze sok mindentől meghalhat (szegénység, veszélyes munkakörülmények), utóbbit az ő esetében ugyanúgy meg kellene fizetni, mint a mi esetünkben.

A másik, ami nekem nem tetszik, hogy miközben a túlélés szinte minden más módját vagy erkölcstelennek vagy pénzhajhásznak bélyegzitek, azért nem egyszer elhangzik, hogy az marad állam kórházban, aki máshoz tehetségtelen. Ez marhára nem így van.

A saját korosztályomban nem egy, nem két embert ismerek, aki azért marad itt, mert a hazájának akar dolgozni, és mert embereket akar gyógyítani, és nem feltétlenül csak a magánrendelők felső tízezerbe tartozó tagjait. (Akikkel szintén semmi bajom, csak épp valakinek gyógyítania kell a már emlegetett segédmunkást is).

Sőt, jelenleg, amikor egy szavunkba kerül, és Németország abba a tájegységégbe és olyan osztályra szerveznek állást, jóformán tanulmányi eredménytől vagy bármi egyébtől függetlenül, amelyiket akarom (és ez így van, kérlek, ne cáfoljátok meg, a volt csoportom fele már külföldön van, és jól érzik magukat ott); akkor az ittmaradó emberek jelentős része azért marad, mert szeretne.

Valaki elmondhatná, hogy mi az üdvözítő út akkor, ha 1. ha külföldre megyek, akkor a közvélekedés szerint elárulom az államot meg az embereket a hazámban 2. ha itthon maradok és hálapénzt fogadok el, akkor pénzhajhász korrupt kis szemét vagyok 3. ha elmegyek magánkórházba, akkor leszarom a szegényebbeket 4. ha egyiket sem teszem, akkor biztosan szar orvos vagyok, ha állami kórházban kényszerülök dolgozni.

Jó játék :D

pontypofájú mókusgalamb 2011.02.25. 11:45:23

Kedves Posztoló! Azonnal lépj az ügyben, ha tudsz, gyűjts magad köré hasonlóan megbántott kismamákat, és lépj! Kérlek, ne hagyad, hogy egy ilyen ,,orvos" ámokfusson!

kutya vacsorája 2011.02.25. 11:47:59

@noirA: kaptak, nem?
@Hatodéves: vmiért úgy érzem, énrám célzol....:) szerintem pedig abból hiányzik a humánum és az empátia, aki veszi a fáradságot, hogy minden létező fronton - betegjog, felettes, sajtó, blog stb. - ellehetetlenítsen vkit, aki végül is elvégezte a munkáját, nem is volt szakmai kifogásuk, csak nagyobb örömtüzeket hiányoltak a magánügyüknek.

Morrancs 2011.02.25. 11:48:55

Nekem mellesleg az első élményem ezzel kapcsolatban, amikor az első gyereket sejtettük, hogy megfogant, elmentünk a rendelésre.
Amikor én jöttem sorra, a doki kiállt az ajtóba, és kérte a következőt, majd anélkül, hogy beengedett volna, ott állt az ajtóban, elállva az utat, a többi várakozó előtt megkérdezte, hogy miért jöttem. Én boldog mosollyal mondtam neki, hogy valószínűleg gyereket várok. Mire ő flegmán és undorral: "És? Megtartja?"

Hatodéves 2011.02.25. 11:52:48

@kutya vacsorája:
Nézd nem tudom, a konkrét esetben mi történt és mennyi benne a túlzás. Azt viszont tudom, hogy láttam úgy terhességi ultrahangot végezni orvost, hogy én szégyelltem magam helyette.

gergo1000 2011.02.25. 11:53:57

@Dr.laikus PhD:
Az adatvédelmi törvény teljesen másról szól. Amiről te írsz, az más törvényben van. Véleményem szerint az, hogy itt megjelenne az orvos vagy legalabb a kórház neve még nem lenne jogszabály ellenes. Lásd. homár is működik (na jó már az is nagyon erősen takaréklángon), de ennek szerintem sok köze van ahhoz, hogy az emberek abban a hitben élnek, hogy az "adatvédelmi törvény" miatt nem lehet nevet kirakni a blogokra.

gorillka 2011.02.25. 11:54:20

@Hatodéves: teljesen igazad van
csak azt nem értem, hogy az orvos miért nem tudja képviselni az érdekeit a döntéshozók felé, nem a betegek felé, mert a beteg az nincs abban a helyzetben, hogy rendezze a fizetéseket.
A betegtől levonják a járulékot és ha lehetősége van rá, adja a borítékot.
Van kamarátok, nem tudom van-e egészségügyi szakszervezet.
De úgy gondolom, hogy olyan helyzetben vagytok, hogy egy egységes orvostársadalom biztosan el tudna érni magasabb fizetést.
A mozdonyvezető többet keres, mint ti.

balba 2011.02.25. 11:59:16

Feleségem és én végigcsináltunk egy terhességet és szülést Angliában. Itt is túlterhelt mindenki, de ilyen hozzáállást sehol sem tapasztaltunk. Részben attól lehet, hogy senki sem gondolja azt, hogy ha bunkó, akkor korábban véget ér a munkaideje vagy attól bárki jobban érzi majd magát. Másrészt annyi féle módon lehet visszajelzést adni, hogy senki sem engedheti meg magának, hogy ilyen hangnemet használjon.

Az orvosok arroganciája pedig teljesen érthetetlen. Végigcsináltam egy kutató szakot, PhD-t szereztem egy világelső egyetemről (azaz vagyok olyan képzett, mint a legtöbb orvos) de sosem jutna eszembe kutyába venni más embereket, a végzettségük vagy társadalmi státuszuk miatt.

cenzorilla 2011.02.25. 12:01:52

@gergo1000:

Intézményt írhatsz, orvos nevet NEM.
Itt ez a szabály.

sunabajnok 2011.02.25. 12:01:57

Hatodéves!

hiába jársz egyetemre egy dolgot nem értesz. aki munkába áll, bármibe, annak kutya kötelessége az rendesen és kifogástalanul elvégezni!!!
ne haragudj, de amíg egy orvos nem képes lenézni a betegére úgy, ahogyan azt az egyetemen megtanulta, addig nekem ne papoljon a feltételekről.
vesetálba hajítani egy koraszülöttet úgy, hogy nem bizonyosodunk meg a haláláról az egy oltári felelőtlenség, nem pedig hiba.
az ügyelet egy beosztás. de az én emberem rendszeresen felhív, hogy puszild meg a gyerekeket, mert megint maradnom kell.
tudod miért néznek le ha kimész külföldre? mert amíg én gályáztam egyetem helyett hogy neked diplomád legyen, szembeköpés hogy nem engem gyógyítasz hanem a sógorékat. holott nekem köszönheted, hogy tanulhattál egy olyan kórházban, amit abból tartanak fent, hogy elveszik az összes pénzem.
jómagam is felajánlottam a testem a kutatásra, és marhára bosszant, hogy engem cafatokra szednek, formalinban tartósítanak, hogy a sógorék színvonalas kezeléseket kapjanak. ha eleve külföldben gondolkodik egy diák, fizesse meg a külhoni oktatást, és a célországban szerezzen diplomát. de nem, mert sír a szája, hogy drága.
bocs, leszarom! elvárom, hogy a megfelelő kezelést a megfelelő empátiát megkapjam,mert fizetek érte.
nem vagyok hajlandó még az orvosokért is ÉN menni a Kossuth térre.

pepikebaba (törölt) 2011.02.25. 12:02:00

Az én meglátásom 3 szülés után az, hogy a nőgyógyászok komoly százaléka (arányszámot szándékosan nem tippelek) csak akkor kedves, ha az ő betege vagy és letejeled neki a szokásos összeget (ami nagyságrendekkel nagyobb, mint amit a legtöbb orvos hálapénzként kap). Ráadásul előre kérik, nem is annyit, amit te gondolsz, van egy fix tarifájuk.Számlát akkor adnak, ha külön hisztizel érte. Ha valaki helyettesít, az nem kap pénzt, tehát ha olyan személyiség, akkor bunkó.
Nekem a 18 hetes UH-m zajlott szinte pontosan így az első babánál, és férfi volt a nőgyógyász, mi végül az asszisztenstől sem kaptunk képet, mert hogy "a számlát előre kell hozni". A saját betegeinek nyájas modorban hozta le a csillagokat is az égről (egyik ismerősöm járt hozzá), akik a mi dokinktól kerültek hozzá arra az egy alkalomra, azok mind panaszt tettek a saját orvosunknál, tudom, hogy volt is belőle szóváltás a két orvos között. Ez a bunkó orvos a kb. 8-9. héten egy pecsételésnél az ügyeleten azt vágta a fejemhez, mielőtt megvizsgált volna, hogy a vetélés olyan, mint a Taigetosz, és tulajdonképpen örülni kell, hogy nem beteg gyerekem lesz. Egyébként meg valószínűleg csak a szokásos "menszi" jelentkezett, nagyon enyhe formában, mert annak volt az ideje, de azt a pár percet ott nem kívánom senkinek. Ugyanez az orvos a szülésemnél ügyeletes volt, kicsit lassan tágultam, azonnal császározni akart, és a jelenlétemben hülyézte le a saját dokimat, amiért az azt mondta, hogy meg tudom szülni, amíg a baba jól van és én bírom szusszal, nem érzi indokoltnak a császárt. És lám, neki lett igaza.
Nem mellesleg a pénzéhes nőgyógyászok egy jól körülírható csoportja miatt ennyire kiélezett a hálapénzes háborgás is. Sokan a rendes rendelési időben, a kórházuk eszközeivel, TB-re elszámolva fogadják a pénzes magánbetegeiket, miközben úgy teszik el a pénzt, mintha a vizsgálattal nekik saját költségük is lenne és az valójában magánrendelés lett volna.
Vannak becsületes, normális nőgyógyászok, sokan, csak sajnos az olyan kiélezett és kiszolgáltatott pszichés helyzetekben, mint amit a kismamaság lelki megélése okoz, a vetélés félelme, a szüléstől való félelem, meg úgy általában az egész szituáció, amikor a fél világ ott turkál az ember lányában, sokkal nagyobb kárt tesz egy ilyen bunkó megjegyzés, mint hogy 100 kedves szó ellensúlyozni tudná. És akkor még a pénz nélkül, ügyeleten szülés viszontagságairól nem is beszéltünk, ahol szintén kevés az az orvos, aki őszintén és teljes erejével pénz nélkül is úgy segít, mintha a betege volnál. Holott egy-egy ilyen élmény tudat alatt alapjaiban határozza meg, hogy mennyire szívesen vállal még gyereket egy nő.

Cpt. Flint 2011.02.25. 12:02:32

@Hatodéves: nagyon szép írás, még el is hiszem. de mielőtt megoldást mondanék, előbb te mondd el, hogy szerinted honnan és mennyi pénznek kellene bekerülnie a magyar eü-be, hogy ne ez legyen? hányszorosát kellene fizetni a jelenlegi TB hozzájárulásnak, és ki ellenőrizné, hogy ez oda kerül, ahova kell és a lehető leghatékonyabban lesz felhasználva? ez még nálunk gazdagabb országokban is probléma, nem véletlen, hogy innen töltik fel orvosokkal az egészségügyüket.
jól tudom, hogy a legalább 5 Mo-i orvosegyetemen még mindig vastagon túljelentkezés van? bár idealista vagyok, mégsem hiszem, hogy ez a sok fiatal mind altruizmusból, a gyógyítani vágyás legyőzhetetlen ösztönétől vezettetve megy oda tanulni... szerintem azok a felsőoktatási intézmények felkapottak, amely szakmákban az anyagi és erkölcsi megbecsülés, a jövőkép a legmegfelelőbb.

gergo1000 2011.02.25. 12:03:14

@cenzorilla:
FELFOGTAM, hogy itt ez a SZABÁLY. Nem kell újra elmondani.

hagymácska 2011.02.25. 12:05:07

@vargatoncsi: az a baj a kirúgásokkal, hogy baromi kevés a doki így aztán az a a kevés azt tesz amit akar..:S
a virágszirmos hozzászólóknak meg annyit ki a franc írt itt ilyet? normális korrekt ellátásra van szükség, én pl.kifejezetten utálom ha mézesmázos hangon jópofizik a doki(felteszem a pénzemért, mi másért?) de azt is ha egy sültparaszt..középút is van. az én dokim ilyen kérdéseimre válaszol, nyugodt, hiteles, felkészült. ennyi. persze a hozzáállást nem a diplomával adják, ez értékrend és EQ(érzelmihányados) kérdése..

TGabi 2011.02.25. 12:06:10

@Dr.laikus PhD:

Ez köztudott tény. De! orvosnak menni nem kötelező-ha volt olyan naív, hogy azt hitte, mire ő dolgozni fog, változnak a jövedelemviszonyok, akkor tévedett.

Ráadásul a szülész-nőgyógyász szekció pofátlanul sok zsét akaszt le a kismamákról-tehát ő nem is a kiskeresetű réteget szaporítja...

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.02.25. 12:11:00

@Mária: kulfoldon, szepen, kedvesen dolgoznak az orvosok.
Olyan pert kapnanak a nyakukba maskepp, mint annak a rendje! Ket kulonbozo vilag, nem is szabad osszevetni a korulmenyek miatt sem.
Nyugalomban minden maskepp megy.
Egy surgossegi ugyeleten, ingyen gyogyszer, es egy hettel kesobb level, hogy elegedett vagy-e...

sunabajnok 2011.02.25. 12:12:36

azért érezni, hogy a hálapénzt elfogadó orvosok háborognak a legjobban. a becsületes, nyomorban élő de betegszerető orvosok hallgatnak, mert tudják, hogy nekünk sem könnyebb.
kíváncsi lennék, mit szólna egy orvos ha a tecskóban csak borravalóval szolgálná ki rendesen egy eladó.

janikahhh (törölt) 2011.02.25. 12:13:50

Nekem van az ismeretségi körömben elég orvos... Csak egy példa: nagybátyám k.rogatott egy nagseggű urulógus főorvsasszont (sic!) aki az egyik kerti sütögetés alkalmával emígyen nyilatkozott: A BETEG LE VAN SZARVA!
Ennyi.
Egyszer meg faterom születésnapi builjára hívta meg valami osztvez főorvos ismerősét. Na, azt a pofát, hogy "mit akartok itt kis porbafingók, én főorvos vagyok"... Orra Isten seggében, ha valaki hozzászólt, nagynehezen 1 szóban köpött valamit...
Nagyon nincs jó véleményem a magyar "orvostársadalomról"... Kerülöm is őket, amíg tudom.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 12:14:17

@sunabajnok:

Hát kedves ezzel a hozzáállásoddal igen, elmennek külföldre jobb munka körülményekért, nagyobb megbecsülésért.

Akkor már mehetsz a Kossuth térre, de minek.

Ugyan Te miért nem tanultál? KI akadályozott meg benne?

Hülye nagyon hülye a saját szerecsenmosdatásod.
Egyetemisták dolgoznak a tanulás mellett, még az orvosjelöltek is, hogy fedezni tudják a tanulás költségeit, mert hiszed, vagy nem sokba kerül.

Ha orvos lett akkor meg még többe, mert saját költségén kell minden kötelező továbbképzést finanszírozni. Mire orvos lesz, addigra a többszörösét fizeti vissza az állítólagos hozzájárulásodnak amiért Te nem tanultál.
Nem nem tanulhattál, hanem saját döntésből nem tanultál.

Aki tanulni akar hidd el tanul is.

Cpt. Flint 2011.02.25. 12:15:53

@Luella Menendez: aha... meg az ortopédusok, meg a kardiológusok, meg a bőrgyógyászok... stb.

gorillka 2011.02.25. 12:22:15

@Dr.laikus PhD: csak a te miért nem tanultál? kérdésre reagálnék.
Te tanultál, tanulhattál.
Nyilván tudod, hogy az emberek különböző képesség-szinttel vannak megáldva, ennek függvényében elég álságos a fenti kérdés.

Olyan ez mint a sport, gyakorolhatok és nap nap után, doppingolhatok, akkor sem lesz belőlem olimpiai bajnok.
Mert nem vagyok alkalmas rá.

A képességeken kívül még egy-két dolog befolyásolja az iskolai eredményességet és a továbbtanulási esélyeket.
Gondolom - bízom benne - ezekkel is tisztában vagy.

Ezeket minden bántás nélkül a tisztánlátás végett írtam.

Hatodéves 2011.02.25. 12:22:23

@Cpt. Flint:
A TB-t azért hívják TÁRSADALOM biztosításnak, mert a társadalom egymást biztosítja, szolidaritás-alapon, és nem az emberek önmagukat.

Ha Te többet keresel, és kevesebb ellátást fogyasztasz, mint a többiek, akkor a Te pénzed más emberek ellátására fordítódik. Emiatt van, hogy a szegény család veseelégtelen kislányát nem kell hagyni meghalni, hanem lehet dializálni, meg lehet transzplantálni és gyógyszert adni neki stb.

A többire is reagálok majd, de csak később, mert most dolgom van.

Zorgo 2011.02.25. 12:26:42

Istenem, add meg nekem,hogy 50 éves koromban legyen annyi pénzem,hogy itt hagyjam ezt az országot a francba.A bunkó orvosokkal, és a korrupt politikusaival egyetemben.Ámen.

fumerin 2011.02.25. 12:27:44

Egyszer találkoztam egy hasonlóan frusztrált doktornővel. Remélem nem ő riogatja szegény kismamákat még mindig! :)

Szülni mentem, doktornő(hasonló karakter) volt az ügyeletes. Rám nézett, majd kérdezte mit keresek a szülőszoba előtt. Mondtam, hogy nincs szövegértési problémám, látom, hogy szülészet, így ezen okok miatt tipródom itt.
Majd hanyagul rábökött a pocakomra és közölte: ez biztosan egy retardál magzat!
Nem első terhességem volt, így nem rémültem halálra, hogy attól, hogy pici a hasam még a gyerek nem 20dkg-os, így mosolyogva kértem, ha nem keríti elő 10 percen belül a dokim, akkor itt szülök meg a folyosón.
Fél óra múlva büszkén tartottam a kezemben a 3kg-os fiam. A doktornő is bejött fontoskodni (ügyeletes) és ugyan olyan bájos mosollyal megkértem, hogy nézze meg, milyen egészséges lett az a retardált magzat!
Elvörösödött és kiment. A dokim is kuncogott velem.

sunabajnok 2011.02.25. 12:29:01

Dr.laikus PhD

ennyire egyszerűen Te sem láthatod a világot.
nem kizárólag az orvosi egyetem létezik ám, ahol önköltségesek a képzések.
a villamosmérnök élete sem egyszerűbb.
seggelek a könyvek fölött, 8 órában gályázok, és egy tetves építkezésen szobrozok szibériai hidegben, és sivatagi forróságban. hetente egyszer hazajárok a gyerekekkel. őőő. nekem ez kötelező, nem pedig munkalehetőség. a munkalehetőségem az a minimálbér és egy tál rizs túlórára, mert anyaként és mérnöktanulókén összeszerelő vagyok egy japán gyárban. ha le akarnám a nyelvedre egyszerűsíteni, akkor azt írnám, hogy az orvos is olyat szarik mint én, sőt ő ezt még igazolni is tudja.
a borzalmas az alapoknál kezdődik. mitől másabb és megbecsülendőbb egy orvos pölö a pedagógustól? egy elhibázott osztályzat, és a diák öngyilkos lesz.
vagy egy buszsofőr? egy rosszkor megejtett pislogás, és ember a busz alatt?
minket halandókat kivágnak az utcára, ha nem megfelelően végezzük a munkánkat, erről szerződést íratnak velünk alá. az orvosnak meg folyamatosan csengeni kellene a fülében a Hippokratész eskünek.

Cartman (ex Cartman) 2011.02.25. 12:30:43

Hajlok rá, hogy elfogadjam a posztoló verzióját. Ez ugyanis ("A rendelésen körülbelül 20 kismama volt a páromon kívül, miután konstatálták hogy ő lesz a doki aznap, minimum a fele felállt, felvette a kabátját és távozott.") pontosan így működik felénk is, ha Gr... Doktor Úr rendel.

Az összes többi nőgyógyász megosztja a kismamákat, jó és rossz élmény egyaránt kötődik hozzájuk. (És ez - szerintem - így is természetes.) Gr...-ról viszont CSAK rosszat hallottunk / tapasztaltunk.

Szalacsi_Dezső 2011.02.25. 12:31:55

@Dr.laikus PhD:
Kedves Doktor HbO!
Csak szemezgettem a hozzászólások között.

molnibalage 2011.02.25. 11:04:10
Nekem csak egy kérdésem lenne. Mi ez a mostanában olyan divatos "párom" szó? Természetfilmekben szokés ezt mondani az állatokra. Manapság már nem divat nevén nevezni a gyereket? Barátnő? Feleség? Élettárs?
oolajtoo 2011.02.25. 10:33:46
ezt a postot nem férfi írta;

"párommal"

"és az első babánk, és nem tudunk semmit a dologról"

nem adtak pénzt senkinek ...
És nem értem hogy miért hiányolod az empátiát a hozzászólásomból.
Szövegértés, doktorka, szövegértés.
És hát, mivel tudtam, hogy az ilyenekre egyesek ugranak előre elnézést is kértem. Szóval akkor mi a gondod a kommentemmel?
Más dolog nevekkel viccelni "nekem meg a neved nem tetszik" (amit én nem tettem, bár de, igen a tiéddel), mint egy rendkívül "trendi" finomkodó modoros kifejezést pusztán lingvisztikailag bírálni.
Nekem tetszik a "nicknevem". És a tiéd is. :-)
Üdv Dezső

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 12:33:16

@sunabajnok:

Egyszerűen Te látod a dolgokat.
Mondod a magadét, hát mondjad.
Ettől nem megyünk előre és nem lesz jobb.
Szokjad a gondolatot, hogy az orvos szakma az unióban pénzre, nyugalomra, tisztességes életre váltható.

Ha mérnök leszel és jó vagy a tiéd is.

Appaloosa 2011.02.25. 12:33:20

@Dr.laikus PhD:
"Mire orvos lesz, addigra a többszörösét fizeti vissza az állítólagos hozzájárulásodnak amiért Te nem tanultál."
Kifejtenéd nekem ezt a mondatodat?
Miből fizeti vissza?

[c] 2011.02.25. 12:34:07

@kutya vacsorája: Igen, te vagy érzéketlen. Nem fér a fejembe, honnan szeditek, hogy a kismama konfettit várt meg azt, hogy az orvos örömkönnyekben törjön ki.
Hétköznapi, de udvarias stílust várt.

Cpt. Flint 2011.02.25. 12:34:54

@Hatodéves: tisztában vagyok a társadalmi szolidaritás fogalmával. de a tisztán szolidaritás-alapon működő egészségügy szerintem nem tartható fenn, különösen olyan gyenge gazdasági teljesítőképességű országban, mint amilyen - jelenleg - a miénk. egyre bonyolultabb és költségesebb eljárásokkal akarnak/tudnak egyre több embert kezelni, gyógyítani, megmenteni; csak éppen a társadalom képtelen viselni ennek terheit.
pl. tisztában vagyok vele, hogy egyénileg tragédia elveszíteni egy magzatot, de mégis felteszem a kérdést, hogy van-e értelme 500 g-os, pár hónapos terhességből származó csecsemőt óriási pénzeket felemésztő sok hónapos kezeléssel életben tartani (főleg úgy, hogy a későbbi életminősége szerintem elég kérdéses, talán érted, mire célzok). És akkor ezt esetleg még állítsuk szembe a másik esettel, ahol a (túlterheltség, pénzhiány miatt?) szülés után azonnal fel nem ismert, egyébként műtétileg jól kezelhető szívrendellenesség miatt meg meghal egy amúgy "problémamentes" csecsemő. Vagy ugye a halottként félredobott gyerek esetével...

fumerin 2011.02.25. 12:38:52

@ged: Én inkább azt kívánom neki: Éljen örökké!
Nagyobb büntetés neki az élet a halálnál!
:D

gorillka 2011.02.25. 12:38:58

@ged: nagyon egyszerű, nem kell rá reagálni

Keloid · http://freecom.blog.hu 2011.02.25. 12:38:58

Nem tudom "Mária" orvos vagy nem, de mindegy is, egy ha nekem sz.r az életem a tiéd se legyen jobb stílusú szánalmas megmondóember akiben egy csepp empátia sincs!

blacklord 2011.02.25. 12:41:35

@Mária: ezt már máskor is megállapítottam, de most szeretném nyilvánosan is leszögezni. Te az egyik legérzéketlenebb paraszt vagy, akit az ember az Index-fórumokon csak találni képes. A stílusod teljesen kultúrált, de amilyen szinten mindenkiből a legrosszabbat nézed ki és a minimális emberi hozzáállást is sajnálod mindenkitől, az már szinte sokkoló. Ja, tényleg, maradjon valaki ott egy olyan orvosnál, aki pokollá tenné élete egyik legszebb pillanatát (mert hidd el, minden UV-vizsgálat az). Képzeld el, van sok olyan ember, akinek ez akár megér egy szabadnap veszteséget is, még ilyet... Pedig akkor is dolgozhatna, nem?! Igazából a gyomrom felfordul a hozzád hasonlóktól, nyomod itt ezerrel a szájkaratét, miközben gyaníthatóan amit itt alapelvárásként közvetítesz mások felé, annak a harmadától is kiborulnál, ha rajtad kérnék számon.

sunabajnok 2011.02.25. 12:42:42

Szokjad a gondolatot, hogy az orvos szakma az unióban pénzre, nyugalomra, tisztességes életre váltható.

igen, itt a Balkánban Magyarországon meg azért élünk, hogy termeljük az uniónak az orvosokat.

meg a nagy f@szt. folyamatosan megszorítanak, spóroltatnak. tessék szépen szolidáni velünk és kitartani a végsőkig. a magyarságom sosem cserélném le luxusra. lehet, hogy ott jól lehet keresni, de életed végéig kirekesztett maradsz.
lehet néha kéne beszélgetni is a betegekkel, vagy csak egyszer a betegek szemébe nézni a váróban. nekünk sem könnyebb az életünk, de kitartunk.

blacklord 2011.02.25. 12:44:14

@Tibike15: Nézd végig ezt a fórumot kicsit alaposabban, és utána nyilatkozz róla újra, hogy van-e magán, fizetős kórházakban probléma... :-)

blacklord 2011.02.25. 12:53:06

@bájgúnár: vazz, még, hogy nem életszerű... Pontosan ilyen hozzáállást annyi, de annyi helyen kaptam már életem folyamán (urológia, bőrgyógyászat, EKG, csak hogy három példát említsek).

dr. Trebitsch 2011.02.25. 12:56:39

Két megjegyzésem lenne:
1. Sem a fizetés mennyisége, sem a túlterheltség nem menti a doktornőt, fel kellett volna jelenteni, bizonyíték beszerzése után.
2. Amíg a közvélemény olyan, amilyen, Magyarországon, ilyen és még sokkal rosszabb lesz az "ingyenes" orvosi ellátás. Mert a piac, kereslet-kínálat működik... hiába hasonlítgatjuk össze más szakmákkal, azért más szakma képviselői nem könnyen kapnak munkát külföldön, ha kapnának, ők is elmennének. A gyerekeim nem orvosok, itthon munka nélkül voltak, 8 éve elmentek, ma a minimum is 6000 EUR/hó a fizetésük. Aki teheti jól teszi, ha elmegy. És az orvosok tehetik. És le van szarva, ha elmennek a kazánfűtők, vagy akár a kertészmérnökök stb., de az orvosok nélkül mind megdöglünk majd.

sunabajnok 2011.02.25. 12:56:46

utolsó véleményem szerint az orvosoknak a panaszaikat másként kéne kezelni, nem a betegekbe kell a lábukat törölni.
továbbra i fenntartom, hogy tisztelet a kivételnek!!!!!!!!!!!!!

stefan75 2011.02.25. 12:57:27

http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_emberi_méltóság_védelme

Polifémosz 2011.02.25. 12:59:14

Bocs, nem olvastam végig az összes hozzászólást, ha már volt erről szó akkor elnézést.
Nem értem, hogy mi dolga volt a nőgyógyásznak a táppénzes papírral, tudniillik Magyarországon CSAK a háziorvos állíthat ki ilyet, a NŐGYÓGYÁSZOK NEM!!!!
Most akkor a poszt kamu?

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:00:08

@sunabajnok: ez kitartunk, meg magyarságunk, tipikus kicsinyes, jellemző ránk magyarokra. Hogy mi így meg úgy , és ők miért másképp... hát azért, mert másnak joga van a saját belátása szerint élni, és leszarni, hogy én például hogy meg mint.

Cpt. Flint 2011.02.25. 13:02:18

@Trebitsch: nem maradunk orvos nélkül, nyugi. jönnek majd a miénknél is nyomorultabb országokból. a sor végén levők fogják megszívni, de azok már amúgy is szívnak rendesen.

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:03:13

@sunabajnok: azt hiszem, nem is kell külön mondani, hogy tisztelet a kivételnek, azért az én tapasztalatom szerint a szemét orvosi hozzáállás a kivétel, nekem az orvosok többségével, nehéz munkájuk, és kritikán aluli bérezésük ellenére jó tapasztalatom volt inkább. De komolyabb műtéteket azért inkább magánklinikán csináltatnék...

Rusher4587 2011.02.25. 13:03:58

Kedves Mária! Neked is csak azt tudom válaszolni, mint sok más embernek: akinek nincs türelme az emberekhez, meg a futószalaghoz, az válasszon más hívatást, ne menjen orvosnak, pedagógusnak stb.! A többi orvosnak/nővérnek szerinted könnyebb az élete? Sokan mégis a műszak végéig mosolyognak, viccelődnek, kedvesek a páciensekkel.
A nagypapám az ORFI-ba szokott befeküdni fél évente, és amikor meglátogatom, mindig elmeséli, és én is tapasztalom, hogy milyen kedvesek a nővérek, a fiataltól az idősig, pedig nem lehet könnyű nap mint nap elviselni a több tucat makacs, pimasz, olykor magatehetetlen nyavajgó öregembert, én tuti, hogy fél napig sem bírnám, de ezért nem is leszek doki.

sunabajnok 2011.02.25. 13:07:05

@Trebitsch:

anya vagyok, nem sátoros cigány.
ennyi erővel életem végéig költözködhetnék, ha valahol aktuálisan nem jó.
szeretek magyar lenni.
szeretem, hogy finomakat tudunk főzni, jókat nevetni a narancszabálókon.
szeretem,hogy olyan nyelvet beszélek, amit Szegeden is megértenek, pedig az ország másik végén van.
én lehajolok egy elejtett zsebkendőért ingyen is, túlórázok, ha a kollégám gyereke lebetegszik. és nem utolsó sorban gyűlölöm az érdek embereket!!!!!
tegyük hozzá az orvosok zsarolják az államot az elvonulással. mehetnek. miért van az, hogy egy iszlám plasztikai sebész nálunk 60nm-en él a vallásának megfelelő gyermeklétszámmal, busszal jár dolgozni, és olyan hangosan köszöni a zsónápotot, hogy a sok magyar paraszt elsüllyedhetne szégyenében. és persze itt tanult nálunk. pont az orvostársadalom az aki azt vallja, hogy dögöljön meg a te tehened is, ha nem akkor te döglesz meg mert én hozzád nem nyúlok.

bájgúnár 2011.02.25. 13:09:03

@sunabajnok:
@Luella Menendez: Azért nefelejtsük hogy a pénzeket a szülőnők dugdossák a zsebeikbe!Nem az orvos kérte először a pénzt!falun előbb ment a csirke,tojás,kakas,sonka majd a pénz!szépen rálettek szoktatva a doktorok a külön apanázsra.Seninemkötelez hogy adj pénzt!Hát neadjatok és máris megszünt a hálapénz!Qurva nehéz igaz?

sunabajnok 2011.02.25. 13:09:56

@bájgúnár:
soha egy buznyákot nem adtam nekik!!!
és eztán sem fogok. ellenben amit írsz, az tökéletesen igaz.

Rusher4587 2011.02.25. 13:12:37

A pedagógusokat meg azért említettem, mert pl. nekem az ovi maga volt a pokol, sosem felejtem el a banyákat, hogy hogy üvöltöztek velünk, mennyit vertek minket, ha parancsszóra nem aldutunk el délután, a felügyelőt, akinek szó szerint vérben forogtak a szemei és dühében csikorgott az undorító fogsora, ha valami nem úgy történt, ahogy szerette volna. Küllemre meg olyan volt, mint egy hormonkezelt NDK-s sportolónő. Persze, amikor a szülők ott voltak, akkor játszották a tündért...
Én akkor megfogadtam, hogy ha felnövök, megkeresem őket és a szart is kiverem belőlük...szerencsére azóta az NDK-s megdöglött, a másikat meg csak kiröhögni tudom, ha meglátom csoszogni, mikor az ovi környékén járok...
De gondolom, erről is az a véleményed, hogy mi, 4-5 éves gyerekek vártunk el túl sokat tőlük.

BKV reszelő 2011.02.25. 13:14:56

@bájgúnár: Nos, ez a mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? kérdése. Nem lehet megválaszolni. Az biztos, hogy nem az a megoldás, hogy idveted, hogy ne adjanak az emberek, mert ilyen egyszerű. Nem! Nem ilyen egyszerű. Az egészség pótolhatatlan kincs, az élet szintén. Ezt teszi kockára, aki nem dugdos a zsebekbe. Volt akarat a fiatal orvostársadalomtól a változásra - zöld kereszt - de ahelyett, hogy az egészségügy menedzsmentje a becsület mellé állt volna, inkább a tolvajokat védte és felhördült, hogy ezzel megbélyegzik azokat, akik zsebre dolgoznak az állam, azaz az ország pénzén és erőforrásait használva. Itt a baj! Ezzel a tisztulás vonata elment.

Cpt. Flint 2011.02.25. 13:15:01

@bájgúnár: szoktatva vagy nem szoktatva, miért fogadja el? tudja, hogy tisztességtelen. ennyi erővel bármelyik tisztviselő is elfogadhatja a kenőpénzt, az se korrupció, ugye?

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:16:13

@sunabajnok: ezt a korábbi kommentemben már véleményeztem. Elmondod hogy éljenek szerinted, meg hogy maradjanak itt. Nem akarnak ilyen feltételekkel. Mi a konkrét javaslatod? Szerinted hogyan kivitelezhető, hogy legyenek olyanok, mint Te, igénytelen és gürcölő látástól vakulásig, mikor élhet nyugati színvonalon? A történelem eddigi menete azt bizonyítja, hogy hiába mondjuk, sulykoljuk, hogy legyen mindenki jó, önfeláldozó, szerény és adakozó, nem lett mégsem jobb semmi. Az iszlám plasztikai sebész sem maradt otthon, neki ez már a Kánaán, és valószínűleg nem tud jobb helyre menni...

Leroi 2011.02.25. 13:21:00

@sunabajnok:
Akkor megsúgom neked, hogy van olyan Magyarországon megtelepedett iszlám kollega, nem is egy, akinek olyan autói vannak, hogy te azokról még álmodni sem mersz, hatalmas palotában lakik, előre kell köszönni neki, a nőket porig alázza, a beteggel pedig rendszeresen kitörli a fenekét...
Kívánom minden magyar orvost-ekézőnek, hogy a következő évtizedekben csupa ilyenekben legyen része.
De aztán ne írjon ám siránkozó panaszlevelet a Nyugatra távozott magyar orvosnak.

retinax 2011.02.25. 13:21:56

Menjen a posztoló felesége magánrendelésre, ott majd kedves lesz az orvos. Igaz, ahhoz lehet, hogy le kellene mondani apuka állandó jelenlétéről, mert nem fog ráérni őt kísérgetni, hiszen dolgozik, pénzt keres. A véleményem nyilván trollkodásnak tűnik, de azért gondoljuk már át, hogy hogyan akar gondoskodni majd a gyerekéről egy olyan nő, aki orvoshoz se tud önállóan elmenni, kísérni kell, és 12-15 hetes terhesen már táppénzen van! Azt is el tudom képzelni, hogy aki ilyen mimóza, a pasija meg ezt szereti ("természetesen elkísértem"), azokra elég, hogy a doki csak csúnyán nézzen mondjuk, és máris panaszkodnak. Nem biztos, hogy így van, de nekem gyanús, hogy igen.
És végül pedig nem az asszisztensnek kellett volna panaszkodni, a doktornőnek meg bunkózni, hanem az asszisztensnőhöz kedvesnek lenni, a doktornőnek meg korrektül jelezni, hogy elégedetlenek az eljárással, és ennek következménye lesz.

NewWay 2011.02.25. 13:22:34

Én alkalmanként 8 ezret fizetek azért (magán nőgyógyász), amiért a posztoló ingyen "kap".

Pontosítok:
Én TB járulék plusz 8 ezret fizetek azért, amit a posztoló a TB járulékért kap.

Én meg vagyok elégedve, a posztoló nem. És igaza van. Ha nem tetszik az állami fizetés, menjen el onnan a nőgyógyász, menjen a Tescoba pénztárosnak, vagy külföldre orvosnak. Igaz, külföldön az első ilyen beszólás után kirúgnák.

NewWay 2011.02.25. 13:24:39

@retinax:
"aki orvoshoz se tud önállóan elmenni, kísérni kell, és 12-15 hetes terhesen már táppénzen van! "

Ezen én átsiklottam. Magyarázza el valaki, hogy lehet 15 hetesen táppénzes papírt szerezni? Én úgy tudtam, hogy a normális idő az a 36. héttől táppénz, nem pedig a 15. héttől...

bájgúnár 2011.02.25. 13:25:22

@Cpt. Flint:
Mert adod!!Miért adod?Ki kényszerit?

gorillka 2011.02.25. 13:29:48

@NewWay: esetleg olyan munkát végez, amit terhesen nem lehet?
és a munkáltatója nem tudja más munkakörben foglalkoztatni?

"aki orvoshoz se tud önállóan elmenni, kísérni kell, " ez pedig szimpla rosszindulat, el lehet fogadni, hogy van olyan férfi, akinek fontos a születendő gyermeke és fontos neki, hogy lássa az UH-on.
Fantasztikus érzés látni a dobogó szívet, a fejlődő testet.

sunabajnok 2011.02.25. 13:29:48

@NewWay:
veszélyes munkahely. pölö műtős, fizikai munkát végző nő akinek nem tudnak könnyebbet felajánlani.

retinax 2011.02.25. 13:29:55

@NewWay: Ezt mondjuk én se értem, hiszen a táppénzes papírt a háziorvos adja a nőgyógyász javaslatára. Bár arról egy szó se szólt, hogy ne lenne normális a terhesség, és bármi is indokolná a táppénzt. A nőgyógyász mégis kiadta a papírt, bár bunkó volt, és bár nem is tehetné. Cudar egy világ ez.

Cpt. Flint 2011.02.25. 13:30:57

@NewWay: hmm... most meséljem el, hogy simán kiírnak veszélyeztetettbe?

sunabajnok 2011.02.25. 13:30:59

@gorillka:
az én emberem is végig velem volt, néha ciki volt, ahogy a monitort tapogatta a millió kérdésével :))))
de aranyos volt:)

retinax 2011.02.25. 13:31:30

@gorillka: A SOTE klinikán be se engedik aput ultrahangra. És egy egyszerű vizsgálatra (második eset) minek ment el apu? Ott nem volt dobogó kicsi szív, se monitor.

Laliath 2011.02.25. 13:31:35

@NewWay:
úgy, hogy létezik veszélyeztetett terhesség. Az első gyereket röhögve kihordtam, a másodikkal itthon kéne pihennem (már amennyire egy másfél éves mellett pihenni lehet). Hamarabb voltak gondjaim a terhességgel, mint pozitív tesztem róla. Ha nem GYED-en lennék még, akkor a 6. héttől táppénzen nyomnám.
Ilyen az élet.

Leroi 2011.02.25. 13:31:59

A múltkor a portásunk rámnézett, amikor bejöttem dolgozni és láttam, hogy a szemeiben bágyadt fények villantak.
Ebből arra következettem, hogy fáradt. Tovább töprengtem azon, hogy miben is fáradhatott ki?
Arra a következtetésre jutottam, hogy én jártam az eszében.
De mit is gondolhatott rólam?
Ja igen, nagy valószínűséggel az autómat
mustrálgatva arra gondolt, miből telik ennek a köcsögnek ilyen gépkocsira...
De tovább is képzeltem a gondolatmenetet: el is merenghetett azon, hogy talán jobb lenne, ha egyszer meglazítja a kocsim első kerekeinek csavarjait és ettől az autópályán halálos balesetet szenvedhetek.
Elborzadtam.
Máris kész volt bennem a történet és annak címe is:
A vérszomjas portás aljas ártó szándékkal halálos merényletet tervelt ki ellenem.

Ja, hogy ebből semmi nem valósult meg?
Hát tehetek és arról?
A portás tehet róla!

Ennyi köze lehet a posztcímnek is a poszt tartalmához.

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:32:04

@sunabajnok: hát akkor pedig jönnek az "iszlám orvosok".:) De komolyan, a köpködés mit segít? Te mit tennél? Mert arról senki nem ír, mit kellene tenni? Itt nálunk kirúgtak egy orvost, bunkóság miatt, egy hét múlva már Londonban dolgozott, a volt betegei viszont most 5 km helyett 70 km utaznak rendelésre, és nem vagyok biztos benne, hogy jobban bánnak ott velük...

Cpt. Flint 2011.02.25. 13:35:17

@bájgúnár: én egyelőre nem adom, mert nem is nagyon kerültem olyan helyzetbe. első gyereknél a feleségem adott, de a másik kettőnél már nem. és mint mondtam, inkább megyek magánrendelésre, ott meg tiszta az ügy (a számlától eltekintve, bár ha nagyon akarom, azt is adnak).
de ne kezdjünk körben járni. nehogy már az legyen a főgenya, aki a pénzt adja... (bár a korrupció megítélésénél az is büntetendő). most vágjak vissza azzal, hogy "de miért fogadja el"?

Jozsó_ 2011.02.25. 13:36:30

Írtátok, hogy az orvos pontosan megmondta mennyit kér a szülésért. Nekünk 4 gyerekünk van. Az első háromnál nálunk is ez volt a metódus. Az orvos mondott egy (egyre növekvő) összeget. A negyediknél egyszerűen elmentünk a egy magán orvoshoz. Pontosan tudtuk, hogy miért mennyit kell fizetni, árlista szerint, és a végösszeg kb. a fele volt annak, amit a hivatalos TB támogatott főorvos úr elkért volna.

Az ellátás viszont volt vagy kétszer olyan jó.

gorillka 2011.02.25. 13:36:56

@retinax: ez pont nem igaz :-)
vagy nagyon nagy változások voltak, két gyereket szültem ott, UH társas kis esemény volt, én, doki1, doki2, férj, hallgatók

nem értem miért fáj neked a törődés?

pl a veszélyeztetett terhes feleségét vitte kocsival?

húúúú, de béna nő!

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:37:28

@NewWay: én minden orvosi rendelésre elmegyek a nejemmel ma is, már 40 éve. Retteg az orvosoktól, ha Vele vagyok, biztonságban érzi magát. Nekem pedig ez jólesik, és szívesen szervezem úgy a programom, hogy Vele legyek ilyenkor, és mindig, amikor szüksége van rám. Úgyhogy ebben én nem látok kivetni valót, ez magánügy, hogy valaki kivel megy az orvoshoz.

bájgúnár 2011.02.25. 13:38:09

@BKV reszelő:
Szerintem amikor valaki pénzt ad azt saját maga megnyugtatására adja!Ugyanis bármi a betegsége az neki a legnagyobb problémája és nem az orvosnak!Mivel bevan a páciens tojva azthiszi valami extra szolgáltatást kap,különös figyelmet saját problémájára.Amikor pénzt dug a zsebbe saját lelkiismeretét nyugtatja hogy most ezért megvette a gyógyulását!Az egész hálapénz önbecsapás!Mivel a beteg adja ezért az orvoson számonkérni mert elfogadja?nagyon álszent dolog!
Nehogy elhidd egy Zöld keresztel megoldódik a dolog!Még fizetés emeléssel sem!Csak ha a beteg nemad akkor szűnik meg.

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:40:16

@Jozsó_: műtéteket én is csak magánklinikán végeztettem. És tényleg úgy néz ki, hogy olcsóbb volt, mint amit elvártak volna a TB főorvos urai:)

sunabajnok 2011.02.25. 13:42:21

@Trebitsch:
korábban már írták, hogy külhonban egy ilyen viselkedésért meghurcolnak. itthon sajnos ezek a panaszok el sem jutnak a célemberhez, mert pölö egy ilyen blogot azonnal törölnek, mert itthon ilyen nem lehet.
a megoldás? szabad piacot kell teremteni az egészségügyben. évtizedek óta egy helyről kérik be a kellékeket.
közalkalmazotti státuszban vannak az adminisztrátorok, akiknek annyi közük van az eü-höz, mint nekem az orbánhoz.
három fizetéskategória van. főorvos,szakorvos és orvos. ellenben a keresetek között csak az első kettő van elszállva, az orvos az szánalmas. meg lehet nézni egy osztályt. osztályvezető főorvos, főorvos, phd, kandidátus stb... és csak ezután jön az orvos. MINEK??? mert tegyük hozzá, a nagyokhoz tényleg csak borítékkal lehet eljutni, viszont a zöldfülű rezidens, vagy a már orvos meg elvétve van pár és nem bírják.
és hát nem utolsó sorban hogy lehet, hogy az ügyfélkapu lekérése után dobtam egy hátast, miszerint én szülés után egy teljes hónapig feküdtem bent a babámmal. holott az 5. napon otthon voltunk. így nem nehéz kifosztani a kasszát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

epres négercsók 2011.02.25. 13:42:31

Leroi, ha még egy ilyen hozzászólásodat ki kell szednem, akkor segítek pihenni is egy kicsit.

BKV reszelő 2011.02.25. 13:43:28

@bájgúnár: "Szerintem amikor valaki pénzt ad azt saját maga megnyugtatására adja!Ugyanis bármi a betegsége az neki a legnagyobb problémája és nem az orvosnak!"

Azért adja sokszor, hogy foglalkozzanak vele egyáltalán. Ez nem életszerűtlen állítás a mai egészségügyben.

"Mivel bevan a páciens tojva azthiszi valami extra szolgáltatást kap,különös figyelmet saját problémájára.Amikor pénzt dug a zsebbe saját lelkiismeretét nyugtatja hogy most ezért megvette a gyógyulását!Az egész hálapénz önbecsapás!"

Nem. Azt hiszi, hogy ezért nem fogják úgy kezelni mondjuk egy kórházban, hogy napokig rá sem néz senki. Reménykedik, hogy a pénzéért talán megkapja azt, amit egyébként is meg kéne kapnia.

"Mivel a beteg adja ezért az orvoson számonkérni mert elfogadja?nagyon álszent dolog!"

Sok orvoshoz be sem jutsz, ha az ismert "tarifáját" le nem tejeled. Ez gyakorlat manapság, nem elmélet. Ezek után a betegen számonkérni, hogy adnak a betegek, mert élni akarnak vagy gyógyulni...elég álszent dolog.

"Nehogy elhidd egy Zöld keresztel megoldódik a dolog!Még fizetés emeléssel sem!Csak ha a beteg nemad akkor szűnik meg."

De, az volt a megoldás, ugyanis a zöld kereszt azt jelenti, nem fogadja el a doktor a pénzt. Érted? Ráutaló magatartás, csak éppen ellenkező előjellel, ahogy a többi teszi.

~Shadow~ 2011.02.25. 13:44:14

Szerintem nem utólag kell sírni, hanem meg kéne már tanulni felnőttként kezelni a dolgokat! Szóval ha egy orvos ilyen felháborítóan viselkedik, nem kéne eltűrni a megalázását, azonnal meg lehet mondani neki, hogy nem tűröd a megalázó stílust, ezért panaszt fogsz tenni a kamaránál, felöltözés, és a viszont-nem-látásra...

Lehet más orvost is választani, nem csak egy létezik, ergó nem vagy neki kiszolgáltatva, és a rettenetes stílusára sincs rászorulva senki.

Én ezt nem tűrném el egy percig sem! Helyben megmondanám a magamét és távoznék!

BKV reszelő 2011.02.25. 13:44:45

@bájgúnár: És még valami. Soha nem a kiszolgáltatott, elesett rétegtől kell a problémák megoldását várni egy olyan szituban, ahol ők a kiszolgáltatottak. A másik oldal tudja megoldani a problémát csak.

bájgúnár 2011.02.25. 13:45:37

@Jozsó_: Elmondom ha fizetsz azzal felfogadod az orvost hogy ő vezesse le a szülésedet.Ha nemfizetsz akkor levezeti az éppen ügyeletes osztályos orvos.Esetek döntő többségében becsületesen.Mivel ezek legtöbbje fiatal orvos akik még kivannak szoritva a pénzes kuncsaftok köréből.
Amúgy ajánlom figyelmetekben azon csevegő oldalakat ahol épp a várandós anyák ajálják egymás figyelmébe szülészorvosukat és azt hogy ha nála akarsz szűlni akkor potom 70-100 ezer forint.És tényleg az jön le hogy nekik ez a pénzadás természetes és nem nagy összeg!Szinte versenyeznek kegyeiért!Amig ez van addig nemis lesz változás.

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:50:21

@sunabajnok: tehát szűnjön meg az egész TB, mindenki maga kössön biztosítást, amilyet akar, és csak privát orvosi hálózat legyen, aki számlát ad, és aztán a biztosító vagy fizet, vagy nem, attól függően, mire kötöttél biztosítást? Ezt én támogatnám, mert komoly ügyben úgyis fizetni kell. De Te komolyan azt hiszed, hogy ez Magyarországon politikailag-társadalmilag kivitelezhető? Mert utópiából nem lesz ám jobb az egészségügy:)

Leroi 2011.02.25. 13:51:39

@epres négercsók:
Mondjuk ezt megtehetnéd az általánosságban az orvosokat gyalázó hozzászólókkal is.
Van egy jó pár errefelé.
Csak szóltam.

Cpt. Flint 2011.02.25. 13:54:43

@bájgúnár: "Szerintem amikor valaki pénzt ad azt saját maga megnyugtatására adja!Ugyanis bármi a betegsége az neki a legnagyobb problémája és nem az orvosnak!Mivel bevan a páciens tojva azthiszi valami extra szolgáltatást kap,különös figyelmet saját problémájára.Amikor pénzt dug a zsebbe saját lelkiismeretét nyugtatja hogy most ezért megvette a gyógyulását!Az egész hálapénz önbecsapás!Mivel a beteg adja ezért az orvoson számonkérni mert elfogadja?"
Még ha elfogadnánk is, hogy az elejében igazad van, akkor azt a következtetést kell levonnunk, hogy a betegnek jó, maximálisan megérthető oka van a hálapénz adására. FÉLTI azt a sz@ros kis életét, és épp elég történetet hallott, vagy példát látott a gondatlanságra, kiszolgáltatottságra, magára hagyottságra a kórházakban. Életösztön, nevezzük így.
De mondjál csak EGY hasonlóan nyomós okot, ami az orvost arra KÉNYSZERÍTI, hogy táplálja ezt a (hamis?) illúziót, és elfogadja saját korrumpálását és becstelenné tételét... a kapzsiság és nemtörődömség szerinted jó, elfogadható okok?

dr. Trebitsch 2011.02.25. 13:54:47

@Leroi: Igazad van, de sajnos minden területen a szakmailag vagy emberileg elégtelen osztályzatot kapó példákból általánosítanak. De azért ez természetes, hiszen azon már csak nem kellene szájtátva csodálkozni, ha valaki rendesen elvégzi a munkáját.

fairytale 2011.02.25. 13:54:53

@~Shadow~: A kamara ilyennel nem foglalkozik. Sajnos egy szakmai kamara sem. Pedig ez lenne az értelmük. Hogy minden szakma ki tudja zárni köreiből azon képviselőit, akik a szakma hírnevét megszégyenítik.

Advanced Flight 2011.02.25. 13:57:44

Na, ezért járok én magánrendelésre. Alkalmanként 10 ezerért a doki olyan kedves velem, hogy majd elolvad. (És mellesleg igen jó szakember.) Az UH-nál a kint várakozó férjemet mindig behívta magzatnézni, mindent elmagyarázott, megmutatott a képernyőn stb.
Nekem ez volt az első szülésem, és nagyon jó tapasztalatokat gyűjtöttem, flottul, szervezetten ment minden, biztonságban éreztem magam és a babát.

Nagyon is megértem a posztoló feleségét, ha kiborult. Amikor egy terhes nővel úgy bánnak, mint egy sárló kancával, az a megaláztatás igencsak meg fog benne maradni.

Igen, lehet, hogy ciki, hogy csak a pénzedért kedvesek veled. De ez a remek kapitalista világ erről szól. És végül is, valljuk be, a végeredmény számít: korrekt és emberi hozzáállás, ellátás, semmi negatív élmény. Ez a lényeg, ez nekem megéri a plusz pénzt.

~Shadow~ 2011.02.25. 13:57:58

@fairytale: felőlem az a mondatrész kihagyható...:) a lényeg, hogy kezelni kell a helyzetet, kiállni az illetőnek magáért...persze ez nem könnyű, ezért kell gyakorolni! :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.02.25. 13:58:29

Elolvastam a posztot és azonnal tudathasadásos állapotba kerültem; két egymásnak ellentmondó megoldás jutott eszembe.

1. Amikor mindenki veszi a kabátját, akkor ilyen esetben ennek oka van. Okos ember más kárán tanul, és ne menjünk házhoz pofonért. Na jó, esetleg egyszer, mert mindenki megérdemel egy esélyt, hátha a betegtársak csak félreismerték a nagyszerű orvost (több szólásmondást és közhelyet nem fogok írni). De másodszor is?

2. A poszt szerzőjének igaza van. Az ember dehogyis várna rózsaszirmot meg konfettit. Emberi hangot és bánásmódot várna, az orvosnál pont ugyanazt a fajta korrektséget és mosolyt, mint a fodrásznál meg a banki ügyfélszolgálaton meg az óvodai szülői értekezleten.

És juj, nehogy elkezdjünk "külfölddel" példálózni.
"Sehol nem vártam 10-15 percnél tovább, de orvost a kórházban sem láttam. Az ultrahangot technikus csinálta, aztán amikor végzett a mérésekkel, elfordította kifelé a képernyőt, nekünk is megmutogatta, hogy mit kéne látni :-), és három dollárért kaptunk egy papírképet is. Aztán én már rég nem voltam az épületben sem, amikor a felvételekkel és a mérési eredményekkel leült két orvos egy irodában, adtak két független szakvéleményt és a végeredmény csak egy néhány soros szöveg volt, hogy minden rendben van, vagy pedig ezt és ezt a további vizsgálatot ajánlják. Ezt a szakvéleményt és ajánlást a kórházból visszafaxolták a bábaközpontba, és amikor legközelebb mentem a bábákhoz, elolvashattam."

Aki Kanadáról többet akar olvasni, nálam megteheti, pl. itt.
felicitasz.blog.hu/2010/05/13/egeszsegugyi_setak_kanadaban_3_terhesgondozas_egy_fuggetlen_babapraxisban

sunabajnok 2011.02.25. 13:58:41

@Trebitsch:
a társadalombiztosítás egy rendkívül elavult dolog mára. amikor "elindult" még talán volt értelme.
DE! alapvetően az alapvető vizsgálatokért is horribilis összegeket emel ki az orvos. pölö nem értem, hogy amikor én mint szülő látom a gyereken, hogy ki van száradva, rohanok be vele a kórházba, mi a bánatért kér az orvos 6 ezer forintos labort, amit úgy elemez, hogy anyuka a gyerek ki van száradva!!!! az agyam eldobom!!!!
hogy az államkasszának jobban megéri egy térdműtétre váró embernek két évig a táppénzt fizetni, mint megelőlegezni a korábbi műtétet?
és hát igen. a műköröm letörése után a fájó köröm és a patacipő hordása által okozott ficamot igenis térítéskötelesre tenném. túl sokat használjuk az egészségügyet feleslegesen!!!!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.02.25. 14:00:56

@~Shadow~: Érdekelne, hogy ezt a receptet próbálta-e valaki, és milyen eredménnyel.

Leroi 2011.02.25. 14:01:48

@Trebitsch:
Tolerancia és empátia.
Két kulcsszó.
Elfogadom, hogy szenved a beteg és a problémájára megoldást keresek a legjobb tudásom szerint és a meglévő eszközeimmel, kivizsgálom, kezelem, kontrollálom.
Ő viszont elismeri, elfogadja, hogy ha negyvenen állnak előtte a rendelőm előtt, akkor nem ront be kétlábbal, nem követelőzik, nem fenyegetőzik, nem köpköd /sic!/, hanem türelmesen vár.
Nem követeli ki magának a Dopplertől kezdve a CT-angiográfián át a DSA-ig, SPECT-ig, PET-CT-ig az összes vizsgálatokat, ha történetesen szédül.
Mert az a társadalom pénze.
És nem is kevés.
Egyetlen vizsgálattal elmegy az én havi fizetésem, amit annyian irigyelnek tőlem, hogy elvágnák miatta a nyakamat.
Na ez viszi el a sok pénzt és nem a mi fizetésünk.

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:01:56

@~Shadow~: könnyű ezt mondani... csak ha két órát vártál a vizsgálatra és a visszaszólással azt kockáztatod, hogy nem kapsz leletet, táppénzes papírt stb., kezdheted az egészet előről másik napon... neadjisten a biztonságiakkal vezettetnek ki...
Főnökéhez, betegjogi képviselőhöz hiába fordulsz. Ha egyáltalán válaszolnak, többnyire akkor is olyan összetartás van, hogy szinte esélytelen vagy.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:05:16

@Felicitasz: Én megtettem már párszor. Nincs benne semmi, csak fel kell ismerni, hogy szabad ember vagy, megválogathatod az orvosodat, ahogy a fodrászodat is. Ha nem tetszik a szolgáltatás, váltasz (legyen az OEP rendelés, vagy magánorvos), nem?

Persze ezt főleg olyan helyen lehet megtenni, ahol több orvos van, mert kis falvakban, ahol egy van, ott nyilván nincs túl nagy lehetősége az embernek, hacsak el nem utazik egy várossal odébb.

bájgúnár 2011.02.25. 14:05:23

@Cpt. Flint: Én nemtudok olyanról még az ismerőseim köréből sem hogy valaha egy orvos is pénzt kért volna,szülésért,operációért.Arról viszont hallottam hogy kimondottan x vagy y orvost kérte fel erre mert benne bízott!Viszont ahoz megkérdezte dr Úr elválalná és ha igen mennyiért?Nos ilyenkor valóban mond ősszeget az orvos.Ma amikor orvoshiány van kevés a rutinos jó doki méginkább elfog harapózni a pénzdugási kényszer.

Laliath 2011.02.25. 14:06:41

@sunabajnok:
mert a gyerek a kiszáradással együtt veszít egy rakás ásványi anyagot is, és tudnia kell az orvosnak, hogy szükséges-e azok pótlása.

Amúgy meg mégis mi tartozna az "alapvető vizsgálatok és ellátások közé"? Mondjuk hova sorolod a 4 éves gyereket kétoldali vizes tüdőgyulladással plusz egy tüdőtályoggal?

retinax 2011.02.25. 14:07:36

@gorillka: én is kettőt szültem ott, az én férjemet kiküldték. Később már nem is jött, minek? Még engem is alig engedtek el a vizsgálatokra, és persze ő se lábat lógatni jár a munkahelyére, hanem dolgozni. Engem meg nem kell kísérgetni, nagylány vagyok már, gyerekem is van.
Nem a törődés fáj, hanem az, hogy a legtöbb apuka ott ücsörög vidáman a váróban anyával, segít hasat simogatni, miközben a terhes nők állnak, mert nem jut nekik ülőhely. Meg amúgy is, engem felidegesít a pátyolgatás. Terhes a nő, nem rokkant! Arról meg szó se volt, hogy veszélyeztetett terhes. Szerintem ha így lenne, vagy valami baj lenne, tutira megemlítette volna.

DreamerX 2011.02.25. 14:09:05

@balba: Pedig valószínűleg a doktornő erre hajtott. Mivel a megjelenésével már rögtön felére redukálta azok számát, akik részt akartak venni a rendelésen, biztos vagyok benne, hogy az ő munkaideje lecsökkent. :)

~Shadow~ 2011.02.25. 14:09:38

@Cpt. Flint: nem tudom, én mindig bejelentkezek OEP-es (!!!!!!) rendelésre, és max fél órát ha várnom kell. általában elégedett szoktam lenni ezekkel az orvosokkal, sokkal inkább mint a magánorvosokkal (és sosem borítékoztam!).

Ha az ember orvoshoz megy, egyszerűen nem kell lemenni gyerekbe...felnőtt emberről szól ez a poszt is.

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:10:13

@Leroi: ennek így sosem lesz vége... te általánosítasz a betegekre, mi meg az orvosokra.
viszont, ahogy fentebb megjegyezte más, eszköz csak nektek van a kezetekben a helyzet megváltoztatására, a betegeknek nincs.
1. "em ront be kétlábbal, nem követelőzik, nem fenyegetőzik, nem köpköd /sic!/, " hívod a biztonsági őröket
2. "Nem követeli ki magának a" nem írod fel. akkor sem, ha csúsztatja a pénzt. és természetesen azt vissza is utasítod.

és amikor bekötöd az ujjamat, nem írsz a papírra még három másik, el nem végzett TB-s tételt.

sunabajnok 2011.02.25. 14:10:36

@Leroi:
senki nem vágná el a torkod a pénzedért, hisz feltételezzük, hogy megdolgozol érte. de ha a nap végére fáradt vagy a sok követelőzőtől viszont én mosolyogva éjszakás műszak után 16 óra kialvatlanság nélkül megyek be hozzád úgy, hogy végigvártam a 40 embert, és rád mosolyogva köszönök, ne bazd a képembe, hogy foglaljak odakint helyet, mert ebédelni mész!!!! nekem csak munka után van lehetőségem orvoshoz menni, marha fáradtan ott ülni órákig, amíg Ti esetleg előreveszitek a maszek beteget. ez megalázó ám, bármilyen hihetetlen számodra.

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:11:41

@bájgúnár: ha nem tudsz róla, akkor ne nyilatkozz róla, kérlek! én tudok ilyenről.

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:12:55

@~Shadow~:
1. nem mindegy hol laksz.
2. nem mindegy, milyen rendelés.

P75 2011.02.25. 14:13:24

@Polifémosz: igen, ezt én is írtam (legelső komment :-) )...

fairytale 2011.02.25. 14:14:45

@retinax:
"Nem a törődés fáj, hanem az, hogy a legtöbb apuka ott ücsörög vidáman a váróban anyával, segít hasat simogatni, miközben a terhes nők állnak, mert nem jut nekik ülőhely."

Ebben igazad van, de ez intelligencia és odafigyelés, illetve emberi bunkóság kérdése, hogy feláll-e ilyen esetben. Nyilván nem áll fel, mert nem adja át a buszon sem a helyét. De vannak sokan, akik a buszon is, meg a váróban is...

Viszont szerintem ahhoz senkinek semmi köze, hogy kit ki kísér el az orvoshoz és miért. Egy kismama esetében pedig nekem az a természetes, ha ott az apa is, hiszen kettejük gyereke, nem csak a párja, de a baba egészsége is fontos a számára.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:15:48

@Cpt. Flint: ??? hogy ne lenne mindegy? én mindig máshova megyek, de sosem oda ami a lakcímkártyámon van, már nincs ilyen....akárhova mehetsz! be kell jelentkezni, és van, ahova beutaló kell, de azt ír rá a háziorvos amit te bemondasz.

persze ha sürgősségről van szó, akkor nyílván a páciens nincs nyerő pozícióban, ha sürgősen ellátásra szorul, az más szitu.

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:20:18

@~Shadow~: ne legyél már ilyen eccerű, basszus... hova a 'csába menjen egy egyedülálló vidéki (kocsitlan) kisnyugdíjas?
de még én se érek rá, meg rendelkezek korlátlan pénzeszközökkel arra, hogy bárhová menjek az országban...

Pene 2011.02.25. 14:20:28

A cikkre reagálva annyit javasolnék, hogy mindenképpen járjatok az ügy végére (már ha mindez így igaz, ahogy le van írva), mert felháborító.

@Hatodéves írta: "Csak épp nekem az lenne az igényem, hogy anélkül keressek annyit, amiből meg lehet élni, hogy hagynom kellene, hogy a köpenyzsebembe pénzt dugdossanak, vagy törvényszegő módon bevételt szerezzek."

Egy tanárembernek is annyiból kell megélnie, mint neked. Mégsem rakosgatja el a gyerekek uzsonnáját, és szülőin is csak az indulatokat kapja. Igen, nagyon szomorú, hogy nem becsülik meg a munkádat eléggé (legalábbis ami a pénzügyi oldalt érinti), viszont ugyanekkora gáz az is, hogy az orvos sem becsüli meg a szakmáját (és önmagát, és a pácienseit!!!), és elteszi a hálapénzt, miközben mormogja az idézett szöveget. Ja kérem, így már mindjárt más! Már csak az kéne, hogy levonjuk a hálapénz összegét az adóalapból is, ugye? Szánalmas.

Ott a kamarátok, ott a tízezernyi orvos tömege. Ti magatok sem akartok változást, mert úgy tűnik legtöbbeteknek megéri így praktizálni. Ha annyira akarnátok, már rég nyomást gyakorolhattatok volna bármely kormányra.

És tengermély tisztelet azon kollegáidnak, akik nem fogadják el a hálapénzt. Bocs az offért.

Hatodéves 2011.02.25. 14:21:37

@fairytale:
Tényleg azért szóltok be, mert egy terhes nőt elkísér a férje vizsgálatokra? Bakker, én egy nő vagyok, ő meg az uram, neki kell megvédenie engem az idegen és félelmetes helyzetektől, főleg ha a közös gyermekünket várom. Meg akkor is ha nem. Szerintem ez tiszteletre-méltó.

Moderátorok: azt az embert aki szerint férfi nemi szerveket viszek a szombat esti buliba, nem lehetne kitörölni? Nem szoktam ilyet kérni, de ez azért mégis csak a legalja!

sunabajnok 2011.02.25. 14:23:15

miért van az, ha a nővérek emelnek hangot a tragikus körülményekért, akkor ők csak nővérek. de ha az orvosok zsarolnak magasabb bérekért, máris eü dolgozók szövetsége, és a nővéreket is felhasználják. ez hányinger!!!!!!!!
a patológus kitől kér hálapénzt?
vagy a laboros orvos?
a műtétes dokik meg .....
nem! egyszerűen nem értem!!!
és azt sem, miért nem adnak borravalót az orvosok, de miért reklamálnak, ha a sörön kevés a hab? teccett volna borravalót adni, és még ki is vitte volna a pincérnő.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:23:18

ja, és még valami, nagyon fontos, mindenkinek aki ezt olvassa...

itt az internet...a legtöbb szakrendelőnek, de magánorvosnak is van honlapja, meg lehet nézni az arcát az önéletrajzát stb. itt vannak a fórumok, vagy a google, beírod az orvos nevét a keresőbe és máris ki fog dobni valamit róla, így eldöntheted hogy oda akarsz-e menni, vagy máshová! Ti tényleg csak úgy beestek egy rendelésre, pláne ha nőgyógyászról van szó?

Én mindig megnézek utananézek annak, akihez épp készülök!

epres négercsók 2011.02.25. 14:24:05

@Hatodéves: Elkerülte a figyelmemet, mást is csinálok közben. Melyik az? Ha előbb megtalálod, muti, én is keresem.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:26:42

@Cpt. Flint: korábbi kommentemben már leírtam, hogy nyílván vidéki kisfalvakban más a helyzet mint a belvárosban...

és mielőtt előjönnél ezzel is, igen, a sürgősségi ellátás terén sem nagyon lehet válogatni (ezt is leírtam már).

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:27:35

@Cpt. Flint: de ez szerinten nem lépi túl a szabad véleménnyilvánítás kategóriáját.

epres négercsók 2011.02.25. 14:28:04

@Cpt. Flint: Pedig erre már rákattintottam. Akkor nem szedte ki... mindegy, kint van.

Hatodéves 2011.02.25. 14:28:17

@shinny bayaar:
Ez, és nekem a másik kommentje sem hiányozna. Köszönöm!

sunabajnok 2011.02.25. 14:29:07

@Pene:
mindezt azzal egészíteném ki, hogy a tavalyi évben több milliárd forint folyt ki az állam zsebéből hálapénzre. kérdem én. ha omlik a csempe, nem lehet becsukni az ablakot nem lehetne hogy az orvos is hozzájáruljon egy osztály megújítására?
számtalan gyerekosztályt a szülők csinálnak meg!
fogadja el azt a tetves borítékot, de forgasson már vissza belőle.

Cpt. Flint 2011.02.25. 14:30:05

@~Shadow~: vdéki városokban sem rózsás a helyzet. vannak olyan szakrendelések, amelyek (normál, TB-s formában) esetleg hetente csak egy-két alkalommal vannak, vagy akár egyáltalán nincsenek a városban. és ez megyeszékhely.

adamantium 2011.02.25. 14:32:19

egészségtelen ilyen esetben telefonon fenyegetőzni, ezzel csak lesüllyedünk ugyanarra a szintre amit kritizálunk, ha valakivel nem vagyunk megelégedve van annak felettese, panaszkodjunk annál, jelen esetben nagyon könnyű: betegjogi képviselő a neve. ezt egyébként előnyös azon melegében intézni.
ha az üzletben megsértenek, akkor nem hívogatom telefonon az eladót hanem beírom a vásárlók könyvébe a panaszomat, odahívatom a főnökét vagy elmegyek a fogyasztóvédelemhez

epres négercsók 2011.02.25. 14:32:39

@Hatodéves: Kiszedtem (legalábbis reményeim szerint most már tényleg nem maradt bent).

fairytale 2011.02.25. 14:33:15

@~Shadow~:
Nem mindenkiről van infó, főleg akkor nem, ha nincs magánrendelése. És minden infó ellenére is lehet teljesen más a benyomásod, vagy veled másképpen viselkedik, vagy valamiért élőben nem szimpi. Arról nem is beszélve, minden orvosnak vannak erősebb és gyengébb területei, ki tudja, a te problémád nála hova tartozik.

fairytale 2011.02.25. 14:35:21

@Hatodéves: Ezt miért nekem válaszoltad? Ilyet én nem írtam!

sunabajnok 2011.02.25. 14:36:39

www.haszon.hu/vallalkozas/1171-szazmilliard-orvosi-halapenzre.html

akkor beszéljenek a számok. az alsó táblázat FELHÁBORÍT!!!!!!!!!!!!!!!!

fairytale 2011.02.25. 14:41:56

@sunabajnok:

Láttam én már orvost menekülni beteg elől, aki mindenáron be akart tenni borítékot a zsebébe. De láttam olyat is, aki a mutatóujjával kitámasztotta a zsebét és feltűnően úgy fordult, hogy észrevegyük, oda kell dugni a pénzt.

Én nem adok pénzt orvosnak, csak ha a magánrendelésére megyek. Viszont boldogan fizettem be a vizitdíjat, mert úgy gondoltam, az valóban az egészségügy hasznára vált volna.

flea 2011.02.25. 14:44:46

@Hatodéves: jól beszélsz.

Azt javaslom, hogy akkor maradj itthon, ha előre el tudod fogadni, hogy:
(1) mindenki frusztrált, és beléd fog rúgni azért is, amit más csinál
(2) a kollégáid egyre növekvő része (a hozzád hasonlóakat leszámítva) szelektíve azért marad itthon, mert nem elég jó hozzá, hogy elmenjen, tehát ha jó munkát akarsz végezni, egyre inkább magadra leszel utalva
(3) szarul fogsz keresni, tehát valami minimális tőkével kell belevágni a dologba (tervezett családhoz képest elfogadható méretű lakás/ház pl)

Ha ez nem megy, akkor szerintem az a legbecsületesebb, ha elhúzol külföldre, ott olyan szerényen élsz (az ottani lehetőségeidhez képest), mint itthon élnél egy rendes fizetés mellett, néhány (de legfeljebb 5-10) év alatt félreteszel annyit ill. szerzel akkora tapasztalatot, esetleg nevet, hogy azontúl már itthoni viszonyok között is elfogadhatóan meg tudsz élni, és akkor jössz haza.

Köpködést, hideget-meleget fogsz kapni mindenképp, akkor is, ha soha egy borítékot el nem fogadsz, és a lábadat az országból ki nem teszed - ez ne befolyásoljon a döntésben.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:46:55

@fairytale: igen, de itt most az orvos hozzáállásáról volt szó a posztban, nem a arról hogy mennyire ért a páciens helyes diagnózisának felállításához....

@Cpt. Flint: erről igazán nem tudok nyilatkozni, mert én a BP-en élek, régen kisebb városban laktam, az ottani szakrendelőben a nőgyógyászati osztályon lehetett választani minimum 5 orvos közül. annak idején én az ismerőseimet kérdeztem meg, kihez érdemes menni. Egyébiránt ha minősíthetetlenül kezelne vidéken az orvos, talán az orvosigazgatónak panaszolnám el a gondomat, és hátha rápirítana az illetékes kollégájára. más ötletem nincs.

Zuzimama 2011.02.25. 14:47:10

Sajnos szegény posztoló úgyis megkapja a meleg mellett a hideget is (mert ez így szokott lenni), pedig én is voltam rendkívül kellemetlen terhestanácsadáson.
Amikor végre eltávolították az ominózus dokit (sajna nem kirúgták, hanem nyugdíjazták) akkor a saját fogadott dokim lélegzett fel, hogy VÉGRE! Csak azt értettem, hogy ha orvosként és kollégaként is utálták mi a francért praktizált???

Kíváncsi lennék, hogy nem véletlenül Szegeden történt-e az eset?

sunabajnok 2011.02.25. 14:49:19

@fairytale:
egy volt kollégám panaszkodott, hogy munkanélküli, nem tudja fizetni a havi 5100 tb-t, viszont elment magánrendelőbe.
ott nem látták el, mert ha beírja a gépbe kiadja, hogy nem fizet.
akkor nem értem. most maszekba megyek, vagy tb-re?

yeti-ufo hibrid 2011.02.25. 14:52:23

Női nőgyógyász. Na igen. Azokról semmit, vagy szót se. :(

Irkutszk 2011.02.25. 14:52:53

@Zuzimama: Erre pl. válasz lehet az orvoshiány: nem volt kivel betölteni a pozíciót, ezért maradt a kellemetlen munkatárs. De ez csak egy elmélet.

A poszthoz: Félrevezető a cím. Nem tetszik a poszt írójától, hogy nem írt le idézetet, hanem ködösített. Ettől függetlenül fontos, hogy megfelelő stílusban beszéljen egy orvos a betegével.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:53:25

@sunabajnok: mit nem értesz, mindenkinek köteleztő tb-t fizetni. nem arról van szó hogy választhatsz, hogy magánorvos vagy társadalombiztosítós. a tb hozzájárulás kötelező.

fairytale 2011.02.25. 14:53:35

@~Shadow~: De ha nem magánrendelőbe ment el, és ez a doktornő csak helyettesített, akkor honnan tudhatták volna, hova mennek?

Irkutszk 2011.02.25. 14:54:41

@sunabajnok: Havi 5100 nem volt, magánrendelőre meg tellett? Érdekes. (Elhiszem, hogy így történt, de akkor is furcsa.)

sunabajnok 2011.02.25. 14:56:07

@Irkutszk:
én adtam neki pénzt, mert már elviselhetetlenül fájt a foga.

~Shadow~ 2011.02.25. 14:59:29

@fairytale: magánrendelőbe ilyen nincs, ne haragudj, te hány éves vagy tündérke?

ahol a dokik 10ezreket kapnak egy vizsgálat után, ott ilyen szintű bunkózás nem hiszem h előfordulhat, még ha esetleg helyettesítés is van, ha ez magánorvosnál fordulna velem elő, úgy kifordulnék onnét mint a vihar!

Irkutszk 2011.02.25. 15:01:13

@sunabajnok: Oh, így már értem, köszönöm a választ :)

fairytale 2011.02.25. 15:01:47

@Hatodéves:

Ez tök jó lenne, de félek, csak álom. Ehhez először meg kellene akadályozni, hogy az orvosok magánrendelésekre "kényszerítsék" a beteget.

Illetve meg kell akadályozni azt is, hogy a magánpraxisban dolgozó orvos ne az anya vagy háttérintézményét használja ki ingyen. Én fizetek neki, ő viszont nagyon sokszor nem fizet, hanem mintha nem magánbetege lennék, úgy intézteti a labort, a vizsgálatokat, viszont tőlem elkéri a pénzt érte.

Annak szerintem nincs igaza, aki azt mondja, a rossz orvosok maradnak az állami intézményekben. Sőt. Ha valakinek van pénze, és háttere, kapcsolatai, de nem olyan jó orvos, simán érvényesülhet magánorvosként. Ott nincs főnöke, nem fogják a hibákat a fejére olvasni, legfeljebb az a beteg nem megy hozzá többet. Majd megy más.

fairytale 2011.02.25. 15:03:32

@~Shadow~:
Bocs, de ezt most miért kérdezted, hogy hány éves vagyok????

Én voltam már magánrendelésen olyan orvosnál, aki olyan szinten volt érzéketlen és bunkó, hogy nem tudom elmondani. Egyet tehettem, többet oda nem mentem vissza. De ment helyettem más!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.02.25. 15:04:08

@sunabajnok:

Léteznek OEP-finanszírozott magánrendelők is.

A cég maga mondjuk kft., de a pénzét az OEP-től kapja.

~Shadow~ 2011.02.25. 15:06:51

@fairytale: így van, nem kell oda többet menni!

de az első bunkó beszólásánál lehet mondani, hogy elnézést, felháborít a viselkedése, nem kívánom igénybe venni a szolgáltatását, viszlát. VICC. Ha fizetsz érte, nehogy már úgy bánjanak az emberrel mint egy szardarabbal!!!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.02.25. 15:07:07

@fairytale:

A magánrendelésre általában nem az orvosok "kényszerítik" a beteget, hanem az állam.

Mivel annyi pénzt ad, hogy az csak a várólistákat növeli, értelemszerűen merül fel az igény a magánrendelésekre.

Az más kérdés, hogy a magánrendelésen általában van idő és energia a pácienssel foglalkozni.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 15:09:40

@Polifémosz:

Rosszul tudod.
Majd még a szakorvos ajánlása után kéne elmenni a háziorvoshoz?

Szakorvos betegállományban tarthat. Igen.

fairytale 2011.02.25. 15:12:32

@radiologus.hu:
Volt már, mikor egy orvos nekem kerek-perec kijelentette, ha a magánrendelésére megyek el a leletemért, azt egy hét múlva megtehetem, ha nem akarok odamenni, akkor három hónap múlva jelentkezzek.

Egy barátnőm CT vagy MR vizsgálatra majd egy hónap elteltével kapott időpontot, de mondták neki, ha fizet, már holnap mehet. Ugyanoda! Tehát úgy tűnik, hely van, csak azt megtartják mindenhol a fizetős betegeknek. A beteg pedig fizet inkább, főleg, ha egy leletről vagy vizsgálatról van szó, mert nem mindegy, meddig kell félni amiatt, hogy van-e komoly bajod vagy nem. És bizonyos betegségeknél egy hónap késedelem is sok lehet!

Muster Mark 2011.02.25. 15:17:15

Borzasztó ez az egész.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.02.25. 15:24:53

@fairytale:

Igen, a magánrendeléseken általában rövidebb az előjegyzés.

Mondjuk engem az megnyugtat, hogy azért jön el hozzám a pácienseim nagyobb része, mert jól végzem a munkámat (magyarul hozzám ragaszkodnak), és nem azért, mert rövid a terminus.

Leroi 2011.02.25. 15:42:09

@sunabajnok:
Ha "16 óra kialvatlanság nélkül" jössz hozzám, akkor az azt jelenti, hogy 16 órát aludtál, nem?
Tagadás tagadása az állítás...
Ebédelni pedig ebédidőben megyek és pontosan 20 percig tart.
Ugyanis mi is táplálékkal élünk.
Azt még egy orvostól sem lehet elvárni, hogy hálózatról működjön vagy benzinnel, mint a fűnyírógép.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 15:45:52

@sunabajnok:

Mi nem háborít fel?
Egyre indulatosabb vagy!

Nézz már utána mennyibe kerül egy vizsgáló asztal?
Aztán küld el az újságírót a fenébe honnan vette az árakat.
Elfogadni csak a rosszat, hogy fogcsikorgatva magyarkodj és rosszul érezd magad nem kéne.
Tolószék 6000.- Ft? Ismersz ilyen árat?
Én többet fizetek támogatással érte.

Máson háborogj!

BKV reszelő 2011.02.25. 15:50:33

@Hatodéves: "Tényleg azért szóltok be, mert egy terhes nőt elkísér a férje vizsgálatokra? ..."

Azért nem, csak egy-két marha esetleg. No de azért beszólok, amikor egy nagyhasú nő azt mondja: Terhes vagyok. ...hát ha teher anyukám, akkor vetessed el! Manapság terhes minden nő, alig találkoztam az elmúlt évtizedekben VÁRANDÓS anyukával! Pedig az szimpatikus.

Dr.laikus PhD 2011.02.25. 15:51:06

@Irkutszk:

A fájós fog sürgősségi ellátás.
Ott nem érdekes, hogy fizeti-e a járulékot. Kihúzzák akkor is.

Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus 2011.02.25. 15:53:20

nevet, címet kérnék, anélkül semmit nem lehet kezdeni az írással.

Leroi 2011.02.25. 15:59:16

@BKV reszelő:
Állapotos, áldott állapotban van, ez nagyon szép kifejezés volt anno...
A terhes kifejezés tényleg elég durva és /a magzatra nézve/ sértő is.

Hatodéves 2011.02.25. 16:02:08

@Leroi:
De ez áldott teher :) Amúgy jó, akkor helyettesítsétek be várandós-ra a mondatomban, nincs kifogásom.

Irkutszk 2011.02.25. 16:04:30

@Leroi: Hozzátenném, hogy szakmai protokollok alapján dolgoznak az orvosok. Ezt az alapján írták, amit Leroi leírt. Ezekben a kérdésekben a pénz az egyik kulcsszereplő, az orvos legjobb tudása szerint minden vizsgálatot elvégezne a betegen (amelyet az előny/kockázat értékelés után érdemesnek talál), mert akkor tud gyógyítani, ha diagnózis van a kezében. Egy orvos nem tud mit kezdeni egy egészséges emberrel. Ezekhez a protokollokhoz jön hozzá a tapasztalatuk és az a tudásuk, amelyet továbbképzéseken, vagy saját kutatásaik alapján összeszedtek.

Az, hogy kritizálja egy beteg azt, hogy nem végeztek el rajta kismillió vizsgálatot, a társadalom 'hibája'. Ne az orvost tessék ezért szapulni, hanem a társadalom egészét (amelynek a beteg is része).

Irkutszk 2011.02.25. 16:05:46

@Leroi: Nekem barátnőm mondta, hogy először áldott állapot, aztán a végén már terhes ;)

BKV reszelő 2011.02.25. 16:08:03

@Hatodéves: Áldott teher?

Az olyan mint a szörnyen jó vagy a piszok tiszta?!

flea 2011.02.25. 16:25:50

@BKV reszelő: ismerek egy pár nőt, akinek a testtömege a végére 20-25 százalékkal magasabb, mint előtte. De azt nem nevezzük ám tehernek, mert annak örülni KELL, és ha az adott nő egy nap azzal kel fel, hogy öröm helyett az az első érzése, hogy "bakter de rohadt nehéz a hasam és de baromira szeretnék már egyszer máshogy is feküdni, mint az oldalamon", akkor az nem szereti eléggé a gyerekét, és legyen bűntudata?

Hát szerintem meg ez vaskalapos baromság. Ezenfelül az a véleményem, hogy az "áldott állapot" a romantika korában nagyon szép kifejezés volt, ma meg csak úgy csöpög a nyáltól és hülyét kapok tőle. A "várandós", az rendben van, tárgyilagos és korrekt, leginkább ezt igyekszem használni, de a "terhes" szóért beszólni... eh. Kössél magad elé egy tízkilós dinnyét, nem hónapokra, csak 24 órára, aztán utána gondolkozz el újra, hogy most terhesek-e a nők, mikor várandósak, vagy se. :)

flea 2011.02.25. 16:27:40

@BKV reszelő: ja, és igen, áldott teher. Ambivalens dolog ám a gyerekvárás (nőnek is, férfinak is). Van ilyen. Tudod, mint a "se veled, se nélküled". Az se logikus, azt mégis előfordul esetenként ;)

wowerman 2011.02.25. 17:16:34

Na megint a (doktor)nőkkel van a probléma. Remélem lassan megváltozik a társadalom szemében az a kép hogy a férfi a durva szexmániás a nő meg a kedves szeretetreméltó

luis5 2011.02.25. 17:20:47

@sunabajnok: szvsz a dokinak szerződése volt az OEP-el és onnan is kaszálni akart, azért kell a jogviszony. Bár ez ritka

luis5 2011.02.25. 17:24:19

@fairytale: ez van.20 éve hallják az orvosok a szent"piacgazdaság " szót. De még mindig nem aszerint rendelnek, mert klönben rohadt nagyot néznének a népek.

BKV reszelő 2011.02.25. 17:45:53

@flea: A szép hosszú írásodra csak annyit tudok válaszolni: nem kötelező a +20 %-ot cigölni...de ha egyszer bevállalod tudatosan - és nem csak ilyen estéd volt a diszkó után - akkor szerintem nem teher. Mondjuk férfi vagyok, tehát csak a környezetemben élő nők elmondása alapján tudok ítélni, de errefelé jellemzőbb a várandós anyuka, akinek ez nem teher, hanem olyasmi, amire vágyott. Nem szeretem a hülye embereket, akik akarnak valamit - vagy éppen ölükbe hull (Értsd: úgy maradnak) - és akkor az teher...hát ha teher, akkor tessék ellene védekezni. :)

Ez olyasmi, amikor én szép előkertre vágytam és három évig minden tavasztól őszig a hétvégéimen azért izzadtam a kis kezeimmel, hogy ez meglegyen. Nem volt teher, hanem valami örömteli dolog, aminek az eredményét élvezni lehet és aminek az eredménye több munkával, gonddal jár, mint előállítani azt. Érted? Akinek ilyen nyögései vannak, az mit szól majd a szülés utáni első 18 évhez?! Na! Az teher lesz a javából! Nem vaskalapos vagyok, de rühellem, ha az emberek nem tudják megfogalmazni a gondolataikat az állapotukról pl. vagy bármiről.

sunwind 2011.02.25. 17:54:43

@ugyan_pityu!: Én pontosan ugyanezt, csak kicsit vulgárisabban fogalmaztam volna. Nodehát NEKEM volt gyerekszobám - úgyhogy csak bólogatok.

Cecan Basescu 2011.02.25. 18:02:04

Jó kis House epizód lehetne ebből :)

flea 2011.02.25. 18:08:01

@BKV reszelő: amíg a hétvégéiden izzadtál a kis kezeiddel, addig valószínűleg nem tagadtad meg magadtól azt az érzést, hogy amit csinálsz, azt fárasztónak gondold. Ettől még ugyanúgy örültél, hogy kiskerted lesz, és nem mondtad azt, hogy "tudatosan vállaltam, úgyhogy akkor nem fárasztó"...
Analóg módon amíg a nő cepeli a +12 kilót, nem kell megtagadnia magától azt, hogy ezt tehernek (is) nevezze, és ettől még ugyanúgy örülhet a gyereknek, meg szeretheti, meg nem "nyögései vannak".
Ennél jobban már nem tudom egyszerűsíteni. (Ráadásul akkor az az érv még nem is volt, hogy egy csomó ember nem gondol bele a "terhes" szó etimológiájába, és nem azért használja, mert neki az az állapot dafke nem áldott, hanem egyszerűen megszokta, hogy magyarul így hívják az olyan nőt, akiben éppen egy vagy több magzat tartózkodik.)

Állítsuk meg a ......... 2011.02.25. 18:11:39

Csak itt fikázta az arab orvosokat és én jártam egy nagyon rendes, arabnál, akinek történetesen az én volt osztálytársnőm a felesége, aki elég karakán csaj és zsidó.

Állítsuk meg a ......... 2011.02.25. 18:12:22

Szóval mióta élszu magyarországon Leroi?

flea 2011.02.25. 18:23:21

@pcr: Leroi azt mondta: "van olyan Magyarországon megtelepedett iszlám kollega". Egyrészt iszlám nem egyenlő arab, másrészt ebből nem következik, hogy Magyarországon él. (És a "ne írjon panaszlevelet a nyugatra távozott magyar orvosnak" inkább az ellenkezőjét sugallja.)

flea 2011.02.25. 18:28:03

@pcr: szerintem ugyanazt fogja mondani, mint én, csak esetleg kevésbé barátságosan :P

Leroi 2011.02.25. 18:32:23

@pcr:
Miért, mennyire rang az "ittszületettség"?
Én erdélyi vagyok, és székely.
Erre büszke vagyok.
Fel tudod fogni, mit jelent ez?

Leroi 2011.02.25. 18:34:22

@pcr:
Felsorolok neked félszáz erdélyi embert, akik nélkül ma Magyarország nem is létezne.

Állítsuk meg a ......... 2011.02.25. 18:34:44

A poszotolónak igaza van, az ilyen orvosokat ki kell túrni a szakmából.

flea 2011.02.25. 18:35:30

@pcr: őszintén, ha valaki engem direktben arról kérdezne, hogy hol élek és mióta, én is elhajtanám a francba. (És sokak szerint nekem is rücskös a stílusom.)

epres négercsók 2011.02.25. 18:36:57

Pcr, légy szíves vegyél vissza egy kicsit és ne provokálj másokat, jó?

Irkutszk 2011.02.25. 18:38:29

@pcr: Milyen furcsa, hogy Leroi ebben egyetértett veled. Mindezt felekezeti hovatartozás nélkül.

epres négercsók 2011.02.25. 18:44:43

Pcr egy napot pihen. Most már nem kell reagálni rá.

Leroi 2011.02.25. 18:46:14

A többedik nőszemély próbál már zaklatni és ajánlatokat tenni nekem burkoltan.
ENSZ-védelmet fogok kérni.
Nem fogják fel, hogy nem vagyok már facér?
Egy védtelen embert kitenni ilyen psychotraumának...
Mégis borzasztó!
:DDD

Fekete Dália 2011.02.25. 18:50:09

Ezek a hozzászólások kihozzák az embert a sodrából.
Szegény kismama, milyen orvosnővel akadt össze.

epres négercsók 2011.02.25. 18:50:24

@Leroi: Utánamenés alatt azt értem, hogy téged is kiraklak egy napra...

Irkutszk 2011.02.25. 18:52:48

@Leroi: Nos, mivel kapuzárási pánikhoz még kicsit korán van... inkább nyugodj bele, hogy ennyire megváltozott a világ mióta te voltál fiatal. :PPP

BKV reszelő 2011.02.25. 19:00:10

@flea: Hm. Én sem tudom ennél egyszerűbben. Igen, fárasztó volt, de nem teher. :) Ha teher, akkor nem csinálom. Érted?

Hatodéves 2011.02.25. 19:15:32

@BKV reszelő:
Ez csak egy szó, amit ilyen értelemben is használnak. Terhességi teszt, terhesgondozás stb. Ráadásul a folyamat neve terheség, az így tanulja a tankönyvben, nem úgy, hogy az "áldott állapotban töltött idő második trimesztere."

Egyébként meg a dolgok nem fekete-fehérek. Az, hogy valami teher is, az nem azt jelenti, hogy nem akarja az ember. Hanem azt, hogy súlya van. Hogy többet nem leszel az, mint aki azelőtt voltál. Hogy többet nem vagy önmagad, és nincsen jogod a döntéseidet az alapján meghozni, hogy Neked mi jó, mert van egy gyerek, és onnantól ő lesz a prioritás.

Ez olyan, mint az esküvő. Ott is mindenki úgy tesz, mintha az egész egy nagy rózsaszín luftballon lenne, és az örök boldogság körözne felettük. Pedig mindenki tudja, hogy nagyon nehéz az egész.

Minden eskünek súlya van, és emiatt mindegyik teher. Súly, ami akadályoz az utadban, ami nem engedi, hogy arra menj, amerre szeretnél.

Pl. ha az esküvő másnapján a férjemnek balesete lesz, és vegetatív kómában fog élni még 60 évig, akkor én arra esküdtem, hogy 60 évig minden nap mellette üljek, és minden erőmből gondoskodjak róla. Ez nem játék. Ahogy a gyermekvállalás sem.

Én gyerek- és házasságpárti vagyok, de a realitás az, hogy ezek nehéz, és ha a sors úgy intézi, fájdalmas, nyomasztó dolgok is tudnak lenni.

A szavakat pedig Hozzád hasonlóan én is szeretem az általam megszokott értelemben és helyen használni!

epres négercsók 2011.02.25. 19:16:40

@BKV reszelő: Pcr elég durván belekötött Leroi-ba, és folytatta annak ellenére, hogy rászóltam. Leroi-ra is rászóltam, ő azóta elhallgatott. De pontosan tudja, hogy ki fogom szedni, ha tovább ugrál.

Leroi 2011.02.25. 19:18:57

@BKV reszelő:
Nekem is jogom van egy kizáráshoz.
A Blogokból Magukat Mindenáron Kizáratni Akarók Ligájának ombudsmanjához fogok fordulni, ha bennthagynak!
Proteine Chain Reaction után szeretnék menni és reagáltatni akarom a fehérjeláncaimat az övéivel.
Ehhez jogom van.

Leroi 2011.02.25. 19:20:20

@Irkutszk:
Gondolod, hogy itt van már a Torschluss?:)

bájgúnár 2011.02.25. 19:21:42

@Leroi:
Én igen!
Ha valahol még fellelhetőek a magyarok e honban már elfelejtett, szégyelt hagyományai az nálatok megtalálható!Ti vagytok a magyarságunk őrzői!Köszönet érte!

Leroi 2011.02.25. 19:29:08

@bájgúnár:
Megtisztelsz a hozzászólásoddal, megköszönöm Neked!...

Irkutszk 2011.02.25. 19:31:17

@Leroi: Mivel tegnap már kizártál az életed ilyen mély részleteiből, nem tudok válaszolni a feltett kérdésre. :) Ha elárultad volna, hogy kire gondoltál tegnap, mondhatnám most, hogy helyettem kinek tedd fel a kérdést ;)

Leroi 2011.02.25. 19:36:12

@Irkutszk:
Maradjon ez az én mély titkom.
Az én Grál-kelyhem.
Vagy az én Guinevrám...
:DDD

Irkutszk 2011.02.25. 19:45:41

@Leroi: Hát csak vigyázz is úgy rá, mint a hercegnődre kell :)

Leroi 2011.02.25. 19:47:12

@Irkutszk:
De ha csak virtuális?
Mint egy hologramm?:)

Leroi 2011.02.25. 19:55:24

@Irkutszk:
Nagyon jó, köszi, átviszem a telómra...:))

Leroi 2011.02.25. 20:26:05

Szép barnásszőke, hosszú haja van a hölgynek, csodás keblei és mintha ruhája alatt egyrészes piros fürdőruha feszülne...

Leroi 2011.02.25. 20:27:22

Na itt rúgtam magam hátsón: keble egy van a nőnek, melle van kettő...:)

adamantium 2011.02.25. 21:16:20

@fairytale: hát ez az a finanszírozás. akkor van vizsgálat ha valaki fizet érte, az állam vagy a beteg. mivel az állam csak egy hónap múlva fizet érte, így vizsgálat is csak egy hónap múlva van. persze ha valaki nem akar addig várni ...

BKV reszelő 2011.02.25. 21:33:45

@epres négercsók: Leroi-t már koradélután ki kellett volna vágnod, de mindegy :) Engem nem érdekel az ilyen modulátor tempó, mert...mert nem.

wowerman 2011.02.25. 22:18:50

kicsit gáz hogy így kivételeztek leroi-val...

epres négercsók 2011.02.25. 22:40:15

Leroi is pihen egy kicsit.

epres négercsók 2011.02.25. 22:41:43

@wowerman: Nem kivételezek, kiraktam. Mondtam neki, hogy ha nem marad csendben, akkor megy. Nem maradt, ment.

laval 2011.02.25. 22:43:10

Végre megszabadultunk a "királytól"!

laval 2011.02.25. 22:44:04

@epres négercsók:
nem lehetne végleg eltüntetni innen?

laval 2011.02.25. 22:49:47

Fogalmam sincs, hogya nézhetik tétlenül a kommentelők, hogy egyetlen ember terrorizáljon egy teljes közösséget.
A blogba történő beírásnak megvan az etikettje, a vezérkost, ha kényelmetlen, ki kell ütni idejében, hogy ne adja meg a keserű alaphangulatát a poszt kommentelésének.
Ez a magát orvosnak kiadó nyikhaj napok, sőt hetek, hónapok óta ezt teszi és ti nézitek tétlenül, hallgatjátok a fikázásait.
Régen reformra szorul már a moderálási
szabálykönyv.

Hatodéves 2011.02.25. 23:04:08

@Cpt. Flint:
Próbálok, de nem tudok okos választ adni. Regényt nem akarok írni, és nem akarom, hogy valamelyik mondatomra újra kirobbanjanak itt a már ezerszer lefutott kis partizánharcok.

Összességében arra jutottam, hogy jelenleg az egyetlen esélyünk (orvosnak, betegnek), ha megpróbáljuk megérteni, hogy ez a rendszer nagyvonalakban ilyen, erre telik, és a realitások talaján maradva kellene megpróbálni a szélsőségesen, elfogadhatatlanul etikátlan/szar dolgokat megnyirbálni. Pl. A posztbeli orvost igenis vonják felelősségre, ne lehessen így bánni beteggel. De a szőke hajú, jól öltözött fiatal nőci se libbenjen ki úgy az anyja korabeli orvostól, hogy búcsúzóul még húzogatja a száját, hogy "Köszöni, mert ennyire még sehol nem törődtek a problémájával, de hát ez a hely, ezek a falak, hát ez fujj..."

Részemről én sok mindent elfogadok, sok kompromisszumra vevő vagyok. Az én tűrőképességem akkor fogy el, amikor kifejtik, hogy aki állami kórházban dolgozik, az mind szar orvos, mert a többi már elhúzott onnan. Ezt egyébként pocsék megélni. Hogy hiába tudok én bármit, ha a kórház mondjuk nem finanszírozza a vizsgálatot, ami szükséges lenne, ha egyszerűen olyanok a körülmények, hogy csak túlélni lehet a napokat egymás után, és örülsz, ha minden beteg megvan, minél többet lepasszoltál, csönd van, ma sem omlott a fejemre a plafon. Minőségi munkát meg nem lehet végezni, és ebbe hosszútávon meg lehet azért kattanni.

Ja. Amúgy az eü nagy problémáit hosszútávon a prevenció támogatása, a szociális ellátórendszerek fejlesztése segíthetné nagyban. Pl. ha nem lenne dohányzás, egyharmadával kevesebb rákos megbetegedés lenne (bármilyen rák). A dohányzás kialakulása előtt a kissejtes tüdőrák irodalmi ritkaság volt. Amíg a nők el nem kezdtek dohányozni, addig azt hitték, hogy a tüdőrák férfi-betegség. És még sorolhatnám, az alkoholt, a stresszt, a küszködő családokat, és az élet minden területét átszövő nehézségeket, amiket végül is együtt szívunk meg.

Ugyanakkor, a hibáit elismerve, én nem tartom csapnivalóan pocséknak az egészségügyet, de ez talán az én optimizmusom, mert tény, hogy láttam szörnyű szeleteit is.

Több ötletem ma estére nincsen, tudom, nem válaszoltam meg a kérdéseidet.

epres négercsók 2011.02.25. 23:21:56

@laval: Ha mindig mindenkit (örökre) kitiltanánk, akire mások panaszkodnak, nem maradna olvasó. Leroi a mai csörtéjéért megkapta, ami járt neki. Ha lejár a tiltás és tovább puffog, megint megkapja.

laval 2011.02.25. 23:23:31

@epres négercsók:
Én úgy érzem, hogy miatta sokan itt fogják hagyni a blogot.
Végoigolvastam egy részét a hozzászólásainak. Ez az ember BETEG.
Elmekázus.

Bikli néni 2011.02.25. 23:32:09

@laval: Bocsánat, hogy belekotyogok, de "végigolvastad egy részét"? Úgy egyébként általában szoktál olvasni Leroi-t? Sosem láttam még a nickedet erre. Van neki egy sokak számára vállalhatatlan stílusa, de ettől még orvosként is vannak hasznos hozzászólásai. Egyébként - ha jól láttam - estére lehiggadt, csak megint ok nélkül belekötöttek.
Vannak ezen a blogon jó néhányan Leroi-n kívül is, akik általában rosszul tűrik, ha beléjük kötnek. (De tudom, hogy kötözködés nélkül is tud cifrákat írni.)

És én, aki kezdetektől itt vagyok, elmondom neked, hogy erről az oldalról nagyon sok ORVOST üldöztek már el innen szalonképtelen kommentelők...

laval 2011.02.25. 23:42:02

@Bikli néni:
Én azt róvom fel neki, hogy szerinte mindig igaza van.
Egészséges lelkű ember magáról ilyet nem tételez fel.
Valaki megsérti vagy munkahelyén (van olyan is neki?) cikizik, nem tudom.
De bicskanyitogató a stílusa, az biztos.
Nem járok errefelé csak olvasóként. Tegnap olvastam csirió beírását, hogy
más blogokban is (le)szerepelt.
A blog szégyene ez az ember.

Bikli néni 2011.02.25. 23:46:19

@laval: Hogy a munkájában milyen, azt nem tudhatjuk. Ha ott is így viselkedik, azt nyilván majd a felettese szankcionálja, ehhez nekünk semmi közünk.
Most viszont ne haragudj, de kicsit nincs itthon a macska, cincognak az egerek érzésem van.
Egész eddig egy szót se szóltál, de mióta kitiltották innen, megállás nélkül szapulod. Ha nem lenne kitiltva, ugye nem csodálkoznál, ha most téged kezdene el cinkelni? Ez sem túl gerinces viselkedés, csak szólok.

laval 2011.02.25. 23:50:08

@Bikli néni:
"Szoktál olvasni Leroi-t"??!!
Mért, talán egy Tolsztoj vagy Stendhal?!
Már személyi kultusz fonódott köréje?

laval 2011.02.25. 23:52:07

@Bikli néni:
Én is megkapom a magamét, ebben biztos vagyok, mert láttam, hogy szó nélkül nem tűr semmiféle kritikát.
Nem akartam vitába szállni vele, mert tisztelem annyira magam, hogy nem engedem besározni.
Csendes olvasója vagyok a blognak, csak néha nálam is elszakad a cérna.

epres négercsók 2011.02.25. 23:56:14

Leroi-t kitiltottam, most már szálljatok le erről a témáról!

BKV reszelő 2011.02.25. 23:59:41

@Bikli néni: "...Egyébként - ha jól láttam - estére lehiggadt, csak megint ok nélkül belekötöttek...."

Wow! Hol kötött bele a kicsoda?! Mama! Zavar téged a szemellenző! :D

Bikli néni 2011.02.26. 00:03:16

@BKV reszelő: Pcr kötött bele elég csúnyán, csak azóta már ki lett törölve.
És nem mama vagyok, hanem néni, jó?! ;)

Jó éjszakát!

laval 2011.02.26. 00:12:26

Jó éjt mindenkinek, reggel vár a benzinkút.

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.26. 08:54:31

@fairytale: ez azért van, mert van egy havi limit, hogy mennyi vizsgálatot fizetnek(OEP) ki a kórháznak/rendelőnek. ha túllépték, akkor nem csinálják meg (ezért vannak a várólisták). viszont ha fizetsz, akkor megcsinálják.

fairytale 2011.02.26. 10:04:58

@Babette_:
Nem, ez nem ilyen volt. Amikor vették a vérem, mondta az asszisztens vagy doktornő, aki vette, hogy egy hét múlva ez kész. A másik doktornő, aki kiírt erre a vérvételre, utána mondta, három hónap múlva tud csak időpontot adni vagy több, de ha megyek az ő maszek rendelésére, akkor valóban mehetek egy hét múlva érte. Tehát a lelet készen volt mindenképpen. Nekem csak a kezembe kellett volna az a lelet, amit a háziorvos és a nőgyógyász utána megnéz, hogy kizárhassanak egy elég komoly dolgot.

fairytale 2011.02.26. 10:07:02

@Bikli néni:
Ahogy nagyon sok szalonképtelenül kommentelő orvos is üldözött el már innen beteget, hozzátartozót, posztolót!

Irise 2011.02.26. 11:15:08

@fairytale: Nem elképzelhető,hogy nem ugyanaz a labor dolgozza fel a véreket? Pl. anno a mi városunkban volt alapban 3 állami labor, plusz volt egy magán is.

Jim Raynor 2011.02.26. 12:00:40

@Bikli néni:

"Úgy egyébként általában szoktál olvasni Leroi-t?"

hát én szoktam. a posztok tartalmától függetlenül a mondanivalója lényege a következő:
1. a betegek hülyék (vagy a posztoló hazudik)
2. a hozzátartozók köcsögök
3. az orvosok pedig szentek, mert az első két csoportba tartozókkal kell naphosszat foglalkozniuk éhbérért.

és mindezt valami elképestő nagy arccal adja elő.

Irise 2011.02.26. 12:38:19

@Jim Raynor: Én emlékszem olyanra,mikor igazat adott a betegnek, sőt olyat is,mikor azt mondta a kollégára,hogy ő a bunkó viselkedésű.

Azok,akik virágcsokorba burkolták a véleményüket (pl dr Morcz) már kikoptak, mert kőbaltával támadó ellenféllel nehéz beszélgetni.

Mária 2011.02.26. 13:02:07

@epres négercsók:

Mennyi időre tiltottad ki?

Nem engednéd vissza mégis? Hétfőn lesz a születésnapja...

flea 2011.02.26. 13:37:50

@BKV reszelő: azt hiszem, az köztünk a nézeteltérés, hogy neked a "teher" valami olyasmit jelent, hogy "elviselhetetlen" vagy "utálatos", nekem meg nem jelent ilyet, csak azt, hogy "nehéz".

Készséggel elismerem, hogy aki AZÉRT használja a terhes szót, mert púp a hátára az egész, az felelőtlen és hülye. :) De a túlnyomó többség nem ezért teszi szerintem. Ha még mindig nem értesz egyet, akkor szerintem ne ragozzuk tovább, nem értünk egyet, van ilyen. :)

epres négercsók 2011.02.26. 13:55:29

@Mária:
Ne félj, a szülinapjára itt lesz. (Már persze ha addig nem tesz újabb rossz fát a tűzre.) Ugyanannyit kapott, mint Pcr.

Majda 2011.02.26. 22:36:55

Asszem többen keverték: az első UH idején volt 15 hetes. "Most" történt a második eset. Sehol nem derült ki, hogy ez a "most" mikor van, csak az, hogy nyilván az elsőnél később. Simán lehetett a 25. és a 36. héten is már...

Doki meg bunkó a köbön, ha már híre is van.

Amúgy a terhes nők jó része egy idő után (legkésőbb a nyolcadik hónaptól) táppénzen van. Más részük eleve otthon van már egy korábbi kisgyerekkel. Nem mókás felállni és máskor visszajönni, de megtehető. A posztolóék meg nyilván azért maradtak, mert a leendő apuka viszont dolgozik - ha most van szabija, akkor ő nem teheti meg, hgy másnap is visszakísérje a feleségét. Bár nem fogom, hogy minek kísérte oda, ha ő maga be sem ment, de nem kell mindent értenem :)

lpt1 2011.02.26. 23:10:07

Érdekes dolog ez a táppénz, ugyanis, ha a terhes nőt kímélni kell, az a foglalkoztató feladata a Mt. szerint:

85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.

A 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól 43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

44. § Keresőképtelen,
b) aki terhessége, illetőleg szülése miatt nem tudja munkáját ellátni, és terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult;

47. §
(2) Nem jár táppénz
a) a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amelyre a biztosított átlagkeresetre jogosult, illetőleg, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs, továbbá a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha az azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) a keresőképtelenség már nem áll fenn,
b) a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve, ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után,

Mt. 151. §
(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

Azaz egy automatikusan táppénzre küldött terhes nő szvsz.
- jó eséllyel feleslegesen terheli a TB-t
- ráadásul kevesebb pénzt kap, mint járna neki, mert 1997. évi LXXXIII. törvény 48. § (8) A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt ötven százaléka, azzal, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér 150 százalékának harmincad részét.

sorica123 (törölt) 2011.03.13. 20:51:56

@Irkutszk: semmi különleges nincs benne. Ránk se szakadt ránk a világbank, de amikor Anyukámat műteni kellett, ő is ment vegyesen a dokihoz magánba is meg a Péterfybe is. Ez nem a luxus meg a 'telik rá' kategória.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása