Nem képzeli, hogy a maga gyerekéhez kimegy az ügyeletes kocsi?

2010.07.06. 12:11

Sziasztok!

 

Olyan felháborító eset történt velem pár éve, hogy muszáj kiírnom magamból.


Szenteste hat éves kislányom belázasodott. Másnapra magasabb lett a láza, felment egészen 39, 5 fokig, még a gyógyszer sem vitte le neki, így langyos ülőfürdőbe kellett dugnom az éjszaka közepén. Egész éjjel mellette ültem, és a lázát figyeltem.

 

Karácsony másnapján is reggel 38 fokos lázzal ébredt. Úgy gondoltam, hogy felhívom a z ügyeletet reggel, és majd délutánra kiérnek, írnak valami antibiotikumot a kislánynak. A telefonvonal másik végén a hölgy elkérdezgette, hogy mit adtam neki, mekkora a láza, stb. Én válaszolgattam, majd kinyögte, hogy akkor vigyük be a kislányt.


Megkérdeztem, nem lehetne-e, hogy kijöjjenek. Erre Ő:-Nem képzeli, hogy a maga gyerekéhez kimegy az ügyeletes kocsi? Tudja mi van itt? Jöjjön be, és várja ki a sorát!


Köpni- nyelni nem tudtam. Megköszöntem , és lecsaptam a telefot. A sírógörcs keringetett. Később felhívtam a körzeti gyermekorvost, akihez járunk, es megkértem, hogy jöjjön ki.

 


Hála Istennek kijött, és ellátta a kislányomat.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Sigmund Fraud 2010.07.06. 13:01:27

Ez pedig így megy. Helyszíni vizit ügyelettől annak jár, aki nem tud bemenni/nem szállítható, de mentő nem idokolt. A hat éves kislányt be kell rakni az autób/taxiba és bevinni.
A 38 fokos lázhoz állami pénzen nem küldünk embert.

trimalchio 2010.07.06. 13:14:38

@dr. Sigmund Fraud: Vannak falvak, amelyekhez az ügyelet 10-15 km messzire van (vagy még messzebb). A busz ünnepnapokon 2-3 óránként ha jár és ha jön is késik akár 20-30 percet is.
Sok családnak nincsen autója és bizony taxira sem telik (ha van egyáltalán taxi a lakhelyükön). Nem tudom a posztoló ilyen helyen lakik-e. Ha igen, akkor azért szerintem más a helyzet.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 13:32:31

Hahaha
A férjem kis unokahúga lázgörcsös gyerkőc, ha nem jött volna mentő érte már nem élne.

Én is próbáltam anno a régi, saját idős 60-on túli doktornőnket kihívni 39,5 fokos lázas gyermekhez, elsorolta a lehetőségeket, mit tehetnék vele, hiába említettem, hogy a lázcsillapítóval kezdtünk, aztán jött a hűtőfürdő, hát komolyan nem érdekelte, szerencsére hamar elrakták onnan és helyette jött egy nagyon aranyos orvosnő.
Minden gyerkőccel végigszenvedtem az oltások utáni napokat is, valószínű allergiások voltak az összetevőkre(talán a higany?)
Sőt egyszer még le is tolt a doktornő, hogy ennyire gyengén miért hoztam be a rendelőbe, mert kijött volna az ügyeleteskocsi értünk, onnantól kezdve naponta kijárt injekciózni, mert tüdőgyulladása volt a nagyobbiknak.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 14:00:09

@dr. Sigmund Fraud:

6 éves gyermekhez nem jár ügyeleti kocsi?
Anyukának persze biztosan van kocsija és taxira is pénze, azért hívja elkeseredve az orvost.
Szegények menjenek gyalog igaz?

szabidoki 2010.07.06. 14:04:33

Azért álljon már meg a világ egy percre, attól, hogy valakinek láza van, még nem megy ki hozzá az ügyelet, szépen is néznénk ki, ha minden lázashoz rohangálnánk...
@trimalchio: aki világvége-külsőn lakik, az több szempontból is megszívta. Az egészségügynek nem feladata a betegek szociális helyzetének és lakhatásának "korrigálása".

Fekete Dália 2010.07.06. 14:08:22

Ezek után miért is nem csorog a könnyem, amikor az orvosok a kis fizetéseikről sírnak?

szabidoki 2010.07.06. 14:11:20

@pcr: az ügyeletes akkor megy ki, ha
1. a beteg szállítása nem megoldható
2. az eset sürgős, de nem olyan nagy a baj, hogy mentő kelljen,
és nem függ a beteg korától.
A posztban semmi olyasmi nem volt leírva, hogy nincs kocsijuk, vagy pénzük taxira, pusztán kényelmi szempontok miatt ugráltatták volna az ügyeletet. Nyilván egyszerűbb, ha valakihez kimegy az ügyelet, csak addig a rendelőben üldögélő többi beteg szív, mert egy helyszíni ellátás ideje alatt a rendelőben 4-5 esetet is el lehet látni. Ezen is el lehetne töprengeni.

trimalchio 2010.07.06. 14:25:46

@szabidoki: "aki világvége-külsőn lakik, az több szempontból is megszívta. Az egészségügynek nem feladata a betegek szociális helyzetének és lakhatásának "korrigálása"."
Nem gondoltam én semmiféle szociális korrigálásra. Arra gondoltam, hogy ha valaki "világvége-külsőn" lakik és megpróbálja kihívni az ügyeletet, talán még nem követett el nagy bűnt.
Egyébként az egészet dr. Sigmund Fraud alábbi mondatára írtam: " A hat éves kislányt be kell rakni az autób/taxiba és bevinni." Ez azért nem működik ám mindenkinek és mindenhol ilyen egyszerűen.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 14:32:53

@szabidoki:
A gyermek és felnőtt ügyeleti kocsi teljesen független egy idő óta a rendelésektől, az ügyeleti kocsikat egy Főnix-Med nevű cég üzemelteti, legalábbis nálunk, tehát itt nem zavar már bele a rendelési időbe az ügyeleti kocsi kihívása.
Egyébként, ha gyermek szakorvos lennél és látnál beteg gyermeket láztól bealudni, talán megértenéd, hogy miért nehézkes olykor orvoshoz vinni.
Vagy te egy kigyúrt anyukára gondoltál, aki ölben cipeli a 6 éves gyermekét?

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 14:36:27

@szabidoki:
Mindegy már, legyek megint én a fekete bárány.
Példul azt is leírta anyuka, hogy egész éjjel lázcsillapított, tehát ilyen esetben már indokolt lenne az ügyeleti kocsi és az injekció.

szabidoki 2010.07.06. 14:44:10

@trimalchio: senki nem mondta, hogy bűnt követett el a posztoló azzal, hogy rápróbált az ügyeletre, mindössze elmondtuk, hogy miért nem jogos az elképzelés.
@pcr: Sok helyen viszont még egy ügyeletes van gyerekre-felnőttre, és neki kell rendelnie meg helyszínre kimenni is. Ez attól is függ, hogy mekkora az ellátandó körzet, meg attól is, hogy mennyi pénze van ügyeletre a szervező önkormányzatnak. A posztban egyébként le is van írva, hogy a nővér azt is mondta, hogy sokan vannak az ügyeleten, tehát vélhetően nincs külön kivonulós ügyeletes.
Az meg, hogy valaki egész éjszaka lázas, még mindig nem indok arra, hogy kimenjenek hozzá. Jár neki az ellátás, de ez nem kötelezően helyszíni. Tessék bemenni az ügyeletre.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 14:54:20

@szabidoki:
Nálunk az ügyelet kinn van a város szélén, nem tudom milyen megfontolásból történt ez így, az fix, hogy van akinek 2-3 tömegközlekedési eszközt kell igénybe venni, hogy eljusson az ügyeletre.
Változatlanul az a véleményem, hogy egy második napja magas láztól szenvedő gyermeknek nem hiányzik egy többkilométeres tortúra és többórás várakozás az ügyeleten.
Az meg, már az önkormányzat és a polgármester szégyene, ha egy nagyváros éjszakára egyedül marad, szinte ellátatlanul.
Azt hiszem itt külön van ambuláns orvos beosztva és külön a kocsis, legallábbis felnőtt ügyeleten ezt láttam.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 14:56:33

Az is "érdekes", hogy valaki gyermekorvosi szakvizsga nélkül láthat el gyermekorvosi ügyeletet.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.07.06. 14:56:50

Erre most mit lehet mondani? Azt mondjuk nem tudjuk, hogy egy zsákfaluban lakik-e a posztoló, esetleg nincs autójuk, ilyesmi. Illik megnézniaz eset másik oldalát is. Pl. benn ülöka váróteremben,irtózatos alhasi fájdalmakkal, előttem 8 másik beteg, ráadásul én bejöttem magamtól, majd az orvos egyszer csak kijön és közli,hogy várnunkkell még legalább egy órát, mert egy lázas kislányhoz megy ki.

Nem akarom bántania posztolót, de azt hiszem a szülőjét átkozta volna el annak a gyereknek, hogy miért nem tudta behozni...

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 14:58:11

@szabidoki:

Erősen nyers vagy... Hogy ne mondjam faragatlan a stílusod, meg gondolom a nővéré is akivel beszélt....

Minden gyerek más, egyik 39 fokkal rohangál, megfogod a tarkóját és kiderül hogy dughatod a hűtőfürdőbe, a másik meg 37,5-nél elesett, fektetni kell, mert úgy dobog a szíve, hogy majd infarktust kap és még jártányi ereje sincsen.

Gyerekorvos nem szereti a hét végén ha az ember altatja a beteg gyereket és nem látja orvos.

Miért kell itt véleményezni hogy mit akarhatott a mama? Nyilván nem fagyizni az ügyeletes orvossal.

Mindenki értené mi a teendője ha nem lenne antagonisztikus a pillanatnyi érdek a tanítottal.

Finomabbra csiszolva a tudni való nem okoz sérülést. Az nem szálkás és nem nyivákol akkor senki.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 15:00:45

@Gee Halen:
Sürgősségi ügyeletre mehet a beteg azonnal alhasi görcsökkel, már nem kell a sima ügyeletre menni és sort várni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.07.06. 15:06:07

@pcr: Tudom, ráadásul életből vett példa. Amúgy a kislány esete is megérte volna a sürgősségit.

A "távol mindentől" példához még annyit, hogy sajnos tényleg nem lehetma már elvárni, hogy jöjjenek azonnal az emberért. Persze, ez rossz dolog, de errefele halad a világ. Nem véletlenül él már a világ népességének a fele városokban.

bakela 2010.07.06. 15:17:47

Én vagyok a hü'je, hogy visszanéztem!
MOLLYLAND!

Ártatlan leányka 2010.07.06. 15:22:14

Édesanyám faluban dolgozó körzeti orvos volt, sokszor ügyeltem vele, mert édesapámat elvitték katonának anno 10 éve. Már ne is haragudjon a banda, de faluvégén nincs olyan, hogy sorban állnak a betegek a rendelőben. Az a ritka ha bemennek oda. Valamint sokkal kevesebben "betegek" karácsonykor, mint mondjuk szilveszterkor vagy augusztus 20án. ÉS az olyan gyerekhez kimennek, ahol már több napja lázas a gyerek, felnőtt. Sőt, az a ritka ha így hívják fel az ügyeletet, a legtöbbször úgy kezdődött a hívás, hogy belázasodott, jöjjenek ki, és ekkor jött az okítás, hogy előbb lázcsillapító ha nem használ akkor hűtőfürdő stb. Tehát az anyuka szerintem teljesen jól járt el, és igen van olyan, hogy az ember nem tud bejutni és ha van tömegközlekedés, akkor az átlag magyar tapló ember lezavarja a buszról, mert betegen ne szálljon fel, még megfertőzi... sőt, halkan megjegyzem benne van az utazási feltételekben.

A nagyobb több falut összefogó ügyeleten pedig két orvos vagy, egy ott lévő és egy kocsira szálló. Az orvosi ügyeletet szerencsére még nem ismerem, és másik dolog, mindenki fővárosi vagy nagyobb megyeszékhelyen él? Falun taxi? Hol élsz te? Napi két vagy négy busz, reggel és este és örülj, hogy van annyi. Ráadásul megnézem azt az erőművészt aki biciklin vagy karban bevisz egy lázas, magatehetetlen 6 éves gyereket a 10-20 kilométerre lévő ügyeletre.

Ártatlan leányka 2010.07.06. 15:25:44

Na javítások... több falut összefogón két orvos van illetve városi ügyeletet nem ismerem.

És valaki megjegyezte a gyermek ügyeletet gyermekgyógyászati szakvizsga nélkül, nos általános orvosi diplomához hozzátartózik a gyermekgyógyászat tanulása is, így nem olyan részletesen de ismerik, és egy ügyeleten nem kell a gyermekkori ritka betegségeket valószínűleg felismerni.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 15:31:03

@Ártatlan leányka:
Nagyobb városokban évtizedek óta külön van a gyermek ügyelet.
Bár nem értek hozzá, de mint gyakorló anya tudom, hogy egy 1 éves, beszélni még nem tudó piciről elég nehéz megállapítani mi a baja, mert nem tud beszámolni arról, hogy mi fáj, ezért is elég speciális a helyzet.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 15:34:03

Ez a a gyermek ügyelet gyermekorvos nélkül olyan, mint amikor a sürgősségire kell előbb kerülnie valakinek, akinek urológiai problemája van, de előbbb a sürgősségin lefuttatják vele a felesleges köröket, azután mehet sorbaállni az urológiára.
Abban igazad, hogy lázcsillapításra a felnőttorvos is megfelel.

szabidoki 2010.07.06. 15:47:56

@Dr.laikus PhD: valóban nyersen fogalmazok, mert már megint ott tartunk, hogy "nekem jár, és leszarom, hogy a többieknek is kellene orvos, nem érdekelnek a szakmai érvek sem, nekem jár, jár, jááááááááááááár!!!"
Tessék megérteni, nem jár. Az egészségügy nem szociális problémák megoldására való (bár tudom, hogy már a Kádár-korszakban is előszeretettel használták erre).
@pcr: a világon nincs annyi gyermekgyógyász szakorvos, amennyi az ügyeletekhez kellene. Szerte az országban fiatal orvosok ügyelnek (gyerek,felnőtt egyaránt) a háziorvosok helyett.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 15:52:03

@szabidoki:
Akkor nekem szerencsém volt, mert nálunk csakis gyermekorvos ügyelt a gyermekorvosi ügyeleten:)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 15:52:14

@szabidoki:
Akkor nekem szerencsém volt, mert nálunk csakis gyermekorvos ügyelt a gyermekorvosi ügyeleten:)

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 15:54:37

@szabidoki:

Ez nem szociális probléma, hanem egy lázas gyerek. A nővér kérdez, aztán goromba - ha goromba - de mindenképpen nyersen fogalmaz.

Az hogy nem jár az rendben van, de eddig azt mondták, hogy jááááááááár. Most már nincsen rá píz.

Van ilyen, de akkor is nyugodtan kell okítani, hogy mi jár és mikor.

Akkor senki nem viselkedik ovisként felnőtt létére.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 16:00:47

@szabidoki:

A szakmai érvedre....

Elfoglalt gyermekgyógyász a mumpszos gyereket akarta, hogy vigyem el.
Rettentő messze volt, több átszállással lehetett hozzá jutni.
Vitatkoztunk egy sort, hogy mirigy gyulladás vagy nem. Akkor éppen ilyen járvány volt, de az óvodában meg mumpsz.

Előre nem lehet tudni, ő is 3 méterről már látta, hogy igazam volt. Néha a szülő is lehet ember... meg emberkedő...ha nagyon musz. :-)

aesculap 2010.07.06. 16:30:25

Hat éves lázas gyereket be kell vinni az ügyeletre, nem orvost hzívni hozzá. Ellenkező esetben az ügyeleten várakozó betegek maradnak ellátás nélkül (vagy kell + egy órával többet várni), valamint a tényleg indokolt sürgős hívásra (esetleg életveszélyes állapotban levő beteghez) az ügyeletes orvos nem, vagy csak (meg)késve tud menni, mert a lázas gyerekhez kocsikázik. Akkor aztán majd lehet felháborodott kommenteket írni!

szabidoki 2010.07.06. 16:33:40

@Dr.laikus PhD: az, hogy valaki Halálfaszafalván lakik, és nincs kocsija, nem egészségügyi probléma. Amúgy a posztoló nem is írt olyat, hogy nem tudna eljutni az ügyeletre, pusztán felháborodott azon, hogy megmondták neki, hogy nem megy ki az ügyeletes, mert indokolatlan.
Nem hiszem, hogy bárki is mondott volna olyat, hogy a lázas gyerekhez ki kell menni az ügyeletnek, meg ez nem is pénzkérdés.
Ja, és a mumpsz egyfajta mirigy-gyulladás, de ez már igazán csak apróság...

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 16:41:21

@szabidoki:

A két mirigy ami be tud gyulladni nem azonos, különben meg így van persze.
Alaposan kiismertem, mert aztán én is elkaptam....

Mondom nem kell ennyire agresszívnek lenni.

Meg kell mondani mit lehet tenni és mit nem, mikor kell ügyeletet hívni, mikor nem. Ha nem indokolt a szülőt meg kell nyugtatni. Ha Te beszélnél vele nem hiszem, hogy nyugodt maradna.

Ez nem járja. így orvos nem beszél.
Nyomjátok a falat és visszanyom...

mothe 2010.07.06. 16:52:02

@trimalchio: de minden orvosnak van kocsija és taxira is fussa a paraszolvenciából, úgyhogy ha magából indult ki, akkor végülis.... :)

mothe 2010.07.06. 16:58:51

@szabidoki: az viszont, hogy valaki paraszt módon beszél és kikéri magának, ha valaki ijedtségből ostobán dönt, az mindannyiunk problémája, amennyiben az illető az egészségügyben dolgozik.

úgyhogy légy szíves, szabidoki, kérjél elnézést a stílus miatt, és aztán mondd el, hogy mit, mikor, hogyan kell.

le vagyok döbbenve. te vagy az egyik legrokonsnzenvesebb orvos itt. ha bántott valaki, és azért kaptad fel a vizet, akkor panaszkodj és téged is meg fogunk hallgatni.

mothe 2010.07.06. 17:11:37

@Gee Halen: ki ne hívd hozzá az ügyeletet, mert még bajod esik. :)

szabidoki 2010.07.06. 17:29:13

@mothe: ha ez igaz lenne, senki nem akarna külföldre menni dolgozni...
Amúgy most visszaolvastam a hozzászólásaimat, de nem találtam köztük olyasmit, ami miatt elnézést kéne kérnem. Valóban elég nyersen fogalmaztam, de semmi sértőt nem írtam, csak az egyszerű valóságot.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 17:50:15

@szabidoki:

Baszni és szeretkezni.

Ennyi csak a különbség. Mindkettő ugyanazt jelenti.

Orvos nem engedhet magának ennyire nyers indulatot. Valami többlet kell amitől felül emelkedik.

Művészet vagy csak egy interpretáció. Ennyi a különbség.

Muszáj hogy érezd a különbséget. Van amit TE nem engedhetsz meg magadnak.

Sajnálom, megértek mindent, de a mocskos dumát nem.

mothe 2010.07.06. 17:59:11

@szabidoki: ebben az esetben a te valóságod sokkal egyszerűbb, mint az enyém.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 18:07:57

@szabidoki:
"ha ez igaz lenne, senki nem akarna külföldre menni dolgozni..."

Az európai fizetésért, megbecsülésért mennek külföldre. És pl. Angliába, mert ez a nép nincs elkényeztetve orvosi ellátásban. Ott egy kis vicsorgás, széthúzott száj és mindenki boldog, vagy még asse...

Van egy csomó vívmánya a magyar egészségügynek, nem kéne elveszíteni.
Azt kéne a fejekbe verni, hogy a rossz körülmények dacára a magyar betegnek nagyon JÓ.

Az hogy nem becsülnek és nem fizetnek nem a betegtől függ.
Hogy ő másképp tudja, nem a betegtől függ.

Nem kell gyűlölködni, mert a stílusod ezt tükrözi. A beteg rád van utalva. Ha belerúgsz, mint a kutya beléd harap.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 18:12:46

@mothe:

A gépkocsi munkaeszköz, a paraszolvencia meg a megélhetés pótlása (meg a hálád), mert a rendszer olyan amilyen.

És hát ennyi legalább jár az orvosoknak, ha már Bugacbürgözdön a hat általánost végzettnek van.

adamantium 2010.07.06. 18:19:37

az ilyen kényelemből a házhoz hívjuk az ügyeletest szövegből elegem van. nem tudom mit gondolnak az emberek mégis mi van egy ügyeletes kocsiban? egy krónikus beteg ellátására elég, egy súlyos beteghez meg elégtelen. na most ez ugye nem krónikus mozdulni nem tudó beteg, ha az anyuka úgy gondolja, hogy orvos kell lássa akkor vigye oda ahol van is felszereltség ha mégis valami baj van. a dolog ott sántít, hogy arra számít, hogy majd kap antibiotikumra receptet, azt mégis hol váltja ki az ember? magyarán így is úgy is ki kell mozdulni a lakásból csak hát így kényelmesebb, jah, hogy közben esetleg lázgörcsben meghal a gyerek vagy az ügyeletes nem tud kimenni a fulladozó asztmás öreg nénihez az nem számít, csak a saját kényelmünk. ne higgyétek, hogy külföldön ez így van, ott aztán biztos, hogy nem megy ki az orvos, vagy bemégy magadtól vagy bevisz a mentő, az ilyen házhoz rendeljük az orvost 38 fokos lázzal ez magyar sajátosság

Twisk 2010.07.06. 18:58:07

Oké. Akkor MOST álljunk meg egy pillanatra.
Nem jár???? Hm. Akkor cserébe szeretném tudni, h. mi jár? Tisztázzunk valamit. Ebben az országban nagyon-nagyon sokan fizetnek havonta nagyon-nagyon sok pénzt. Nem azért mert ezt szeretnék, hanem azért, mert vonják tőlük, ha akarják, ha nem. És százezrek hosszú-hosszú évekig nem is mennek orvos közelébe. CSAK fizetnek. És ezért cserébe nem jár???? Ne. Tényleg ne. EZT ne. Járjon a betyár mindenit! Járjon ellátás, járjon emberi szó, járjon ügyelet. Járjon, mert vastagon megfizettük. Szerintem.
És még valami. Kevés ügyeletes orvos nem vágja zsebre a borítékot. Szal.....

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 19:03:12

Ez nagyon érdekes, hogy van aki szerint egy ügyeleti kocsi megy ki egy súlyos beteghez, nem mentőnek kellene kimennie?
A normális helyeken, ahol elérhető az orvosi ügyelet mellett, előtt ill. alatt van ügyeletes patika.
Abnormális helyeken meg nem.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:10:24

@Twisk:

Miért kéne járjon? A normális elvárható orvosi ellátás az jár.

Miért kéne kimennie egy gyógyszer felírásáért az ügyeletes orvos? Egy mamának meg kell tanulnia mikor baj a láz és mikor kell tényleg ügyeletet hívni.

Az én eddig nagyon sokat fizetett járulékomat kb. 1 év alatt feléltem. Most a fiam járulékaiból élősködöm.
Mert a rendszer szolidaritásra épül és van egy csomó járulékot nem fizető, sőt több a nem fizető, mint a fizető.

Nem olyan sok amit befizetsz. Minél öregebb leszel annál hamarabb éled fel amit addig befizettél, de ez mindig csúszik. Nem abból kapod, hanem abból amit a gyereked fizet.

Úgyhogy követelni lehet, hogy kell, de mibul?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:12:45

@Twisk:

Nem jár, mert te, mint társadalom, összességében túl keveset fizetsz.

mothe 2010.07.06. 19:13:46

@Dr.laikus PhD: na most akkor kinek jár, jár, jáááááár? :)

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:14:48

@pcr:

Valójában laikusként mentőt nem nagyon tudsz, csak balesethez, vagy eszméletlen beteghez, szóval nagyon nyilvánvaló helyzetekben hívni.

Ha nagy a baj, akkor az ügyeletes orvos hív mentőt.

Ha mentőt hívsz a legtöbb esetben alaposan kikérdeznek és javasolják, ha nem kell mentő mit kell tenni.

Twisk 2010.07.06. 19:16:01

@radiologus.hu: Kíváncsian várnám akkor mi történne, ha én, mint társadalom összességében egy nagy semmit fizetnék.
Anno domini volt egy olyan, h. Javszer. Fizettünk neki ún. általánydíjat. TV-re, rádióra, miegymásra. Gyakran évekig a semmiért. Amikor elromlott a tv, kihívtuk. És jött. Nem ordibálta, h. nem jár. Ennyi.

adamantium 2010.07.06. 19:17:56

@Twisk: óriási tévedésekben élsz. először is talán magyarországban fizetnek az emberek a legkisebb egészségügyi biztosítást. másodszor átlagban naponta az orvos beteg találkozások száma majdnem 200 ezer, tehát a lakosság 2%-a, , átlagban évente minden ember 7 szer találkozik orvossal magyarországon ez szerintem európai rekord. persze van aki egyszer se de van aki 100 szor. biztos vagy benne, hogy olyan rengeteg az a pénz amit az emberek befizetnek főleg, hogy az ellátás felére sem elég

Twisk 2010.07.06. 19:18:39

@Dr.laikus PhD: Jó. Akkor van egy áthidaló javaslatom. Hófehér erkölcsű orvosaink fizessenek járulékot a zsebükbe vándorló paraszolvancia után. Hátha több zseton lesz az egészségügyre. Hm?

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:19:03

@mothe:

Egy társadalom ami arra szocializálódott, hogy az értelmiségit nem kell becsülni, jó ha van, de nem szabad elkapatni...

Ezt az orvosok szívják a legjobban, mert az etikára hivatkozva etikátlanul zsákmányolják őket ki.

Ehhez asszisztál a beteg, mert erre ösztönzik még most is.

Valaki írta, hogy a legnagyobb haszonélvező az állam, nem az orvos. Az állam érdeke fenntartani ezt a rendszert.

adamantium 2010.07.06. 19:20:29

@Twisk: azért ha az elromlott tévédhez hajnal 3 kor hívtad vagy azért hívtad, hogy elemet cseréljen a távirányítóban (ha volt akkor olyan) akkor nem biztos, hogy annyira felhőtlen mosollyal tette ezt

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 19:21:01

@Dr.laikus PhD:
Igazad van, amikor az orvosi ügyeletet hívtam a hányós, hasmenős, lázas fiamhoz 2 óra múlva fáradt ki az ügyeleti kocsi, aztán rájött, hogy már eleve a mentőt kellett volna kiküldenie és az vitte el, már aznap műtötték is vakbéllel.

Bár volt eset, amikor a rohamkocsival együtt 3 mentő érkezett hozzánk az ügyeleti értesítésre.

Polifémosz 2010.07.06. 19:21:08

No. Nem arról van szó, hogy jár-e vagy nem. Arról van szó, hogy nem indokolt. Orvosi vizsgálatra szükség van a posztban szereplő esetben, de amennyiben van rá bármilyen lehetőség a lázas gyermek ellátása a rendelőben kell, hogy megtörténjen. Én sosem szoktam elutasítani ügyeletben a hívást mert telefonon keresztül nehéz megállapítani, hogy miért lázas lehet egyszerű viralis infectio, de agyhártyagyulladás is, viszont minden szempontból előnyösebb, ha a rendelőbe behozzák.

adamantium 2010.07.06. 19:21:24

@Twisk: hát abból felkopna az állad, ugyanis az orvosok nagy része ellátott betegenként 100 forint paraszolvenciát sem kap

Twisk 2010.07.06. 19:22:53

@adamantium: Nem. Te élsz tévedésben. Én abban hiszek, h. a munkámat el kell végeznem. Az ügyeletes orvosnak az a dolga, h. ügyeljen. Ezért fizetik. Lehet utálni. Sőt. Lehet elmenni pl. porcelánfestőnek és akkor nem kell a sok szemét ostoba embert gyógyítani, aki direkte azért betegszik meg, h. a dokikat bosszantsa. Mikor értitek meg végre, h. ez MUNKA? Kötelesség? Kevés pénz? Lehet. A sokszorosát keresitek feketén? Tény. Akkor mégis mi a jó fenéről polemizálunk itt?

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:24:14

@Twisk:

Ezt hívják társadalombiztosításnak, de fizethetsz egyéni biztosítást is.

Évekig nem veszed igénybe, majd akkor ha kell.

Ha nem fizetsz majd, mert nem tudsz akkor sem fognak hagyni meghalni, nem mint társadalom, hanem mint Twisk.

Twisk 2010.07.06. 19:25:05

@adamantium: Miért nem láttam még soha sarkon kolduló orvost? :)
Pl. olyat akinek felkopott az álla? Ezen minden értelmesen gondolkodó ember visítva röhög. Szegények..... Aj-jaj. De nagyon rossz is nekik.....:)

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:25:14

@Twisk:

Te fizess többet, mondjuk annyit amennyit Te paraszolvenciára fizetsz és akkor senki füle nem ég és megtilthatod, hogy elfogadja, mert megkapja fizetésként

Polifémosz 2010.07.06. 19:25:34

@pcr: Honnét kéne tudni telefonon keresztül bárkinek, hogy mentőt kell küldeni? Vizsgálat után derülhet ki. Minden lázas hányós hasmenéseshez nem küldhetnek mentőt.

adamantium 2010.07.06. 19:26:03

@Twisk: tudathasadással élsz? ha a rendelőben akarja ellátni az azért van mert ott jobb a felszereltség és biztosabban segíteni tud a betegen, adott esetben jobb, több gyógyszer áll rendelkezésére. de látom nem jut el benned odáig ahova kellene. álmodsz te amikor azt gondolod, hogy az orvosok olyan sokat keresnének, lehet egyes nőgyógyászok, de pl a patológus, a törvényszéki orvos, a radiológus, a labororvos az hol kap valamit is a betegtől? a többi se sokat, recesszió van ha nem tűnt volna fel

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:26:44

@Twisk:

Te röhögsz visítva, de van igenis van szegény orvos.

Ne röhögjél visítva, csak van gerince és nem mutatja, hogy visítva röhögj rajta.

Hagyd abba légyszi. Ismétled a marhaságot amit a Blikkben olvasol.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:27:57

@Twisk:

Ha a Javszernek fizetett átalányból nem jött volna ki a kiszálláshoz használt benzin ára, akkor nem jött volna ki a Javszer. :-)

Egyébiránt akkor sem jött volna ki, ha a "hiba" annyiban áll, hogy be kéne dugni a konnektorba azt a fránya tévét meg rádiót.

adamantium 2010.07.06. 19:28:12

@Twisk: azért mert VAK vagy, számtalan kollégám megy el külföldre mert a felvett 50-60 ezres részlet 100 ezerre nő és képtelenek fizetni, igenis ők az éhenhalás elöl menekülnek csak a vakok mint te nem veszik észre csak jár a szájuk, hogy nincs orvos aki ellássa őket azonnal, otthon és 5 percen belül. majd ha éveket kellesz várjál egy konzultációra mint angliában akkor talán felébredsz

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 19:28:32

@Polifémosz:
Onnan, hogy közöltem vele, hogy nyomásra érzékeny a hasa, jobb oldalát megnyomva a fájdalom kisugárzik a balba.

Twisk 2010.07.06. 19:29:23

@adamantium: Nem vagyok hajlandó belemenni egy ilyen stílusú szóváltásba. Ha elfogyott az érv, jut a légbőlkapott vádaskodás?
Ejnye no. Ez méltatlan.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:30:11

@Twisk:

Igen, az a dolga, hogy ügyeljen és betegeket lásson el, nem az, hogy minden szirszar hülyeségre pocsékolja el az energiáját, ld. hajnali 3-kor írandó hipertónia-gyógyszer és társai.

Polifémosz 2010.07.06. 19:30:32

@Twisk: Ki beszélt itt és most az orvosi fizetésről? Az ellátás áráról beszélt adamantium. A vízióid kolduló orvosokról minősít!

adamantium 2010.07.06. 19:32:07

@Twisk: milyen légbőlkapott, 10 ezer orvos hiányzik jelenleg, ha senki nem megy el akkor 10 év múlva 20 ezer fog hiányozni, de mivel évente 2000 megy ki számolj utána 2020 ban ki fog ellátni

Twisk 2010.07.06. 19:32:33

Eddig tudathasadt voltam, most vak. Mert recesszió van. Akkor kérlek mesélj. Ki nyom pénzt a bolti eladó zsebébe, mert recesszió van? Ki kínálja meg parával a takarítónőt, mert recesszió van? K visz pénzt a tanítónak, mert recesszió van?
Visszautasítom a hangnemedet. Sajnálom ha olyan helyre lőttem, ahol nagyon fáj. A témától ne térj el. Az orvos gyógyítson, mert ha nem teszi, akkor neki a fizetés nem jáááááááááár.:)

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:33:37

@adamantium:

10000 orvos 5 év! alatt ment el.

Twisk 2010.07.06. 19:36:07

Ez vicc. Három önérzetében sértett doki ugrik nekem, mert mertem kérdezni, h. a betegnek mi jár? Nem érzitek ezt a mentalitást kicsit problémásnak?
A nyugdíjas nénitől elveszitek az utolsóját, mert emelkedik a törlesztőrészlet. Ez szégyen. Lehet velem keménykedni, mindennek elhordani, de a tények makacs dolgok.:)
Folytassátok, hajrá. Igen. Még jobban le fogjátok magatokat járatni.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:36:17

@Twisk:

10000 orvos 5 év! alatt ment el.

Bolti eladó zsebébe mit nyomsz? Takarítónőnek parát? Tanítónak pénzt? Mikor?

Miről beszélsz?

adamantium 2010.07.06. 19:36:40

@Dr.laikus PhD: jelenleg még nem olyan katasztrofális a helyzet kb 2-3 éve volt a fordulópont akkor kezdtek el tömegesen elmenni és már nem jött senki külföldről (erdély, kárpátalja, vajdaság). a 10 ezres hiány főleg a kiöregedésnek köszönhető, főleg traumatológián, aneszt, radiológia, patológia óriási a hiány, nem egy helyen egy orvos visz egy osztályt. jelenleg a háziorvosok 80%-a 55 év felett van, ők 10 éven belül nyugdíjba mennek, akkor jön a baj

Twisk 2010.07.06. 19:38:04

@radiologus.hu: Hajnali 3-kor még sosem láttam ébren orvost. Kórházban sem.:) Biztos elbújtak.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:38:15

@Twisk:

Én nem vagyok doki. Tréfa a nick nevem, az elszabadult indulatok miatt választottam.

adamantium 2010.07.06. 19:38:22

@Dr.laikus PhD: az egész társadalom a kenőpénzre épül, pénzt adunk pluszba a fodrásznál, a taxiban, a vendéglőben, a benzinkúton és mégis csak az orvosnak rójuk fel mert az jár, hát a benzint nem kifizettem, akkor miért adjak még pluszba?

Polifémosz 2010.07.06. 19:38:23

@pcr: Ebben az esetben sem küldhet azonnal mentőt csak, ha megvizsgálta. Alapos fiz. vizsgálat és pontos kikérdezés után lehet eldönteni, hogy ilyen panaszok esetén mi a teendő. Lehet, hogy nem is kell mentő, ha van autó és közel a kórház pl. a beteg is jobban jár, ha beviszik. De lehet, hogy tényleg olyan súlyos az állapota, hogy mentő kell, bár ez vakbélnél nagyon ritka, akkor már nem fáj, mert kilyukadt és hashártyagyulladást csinált.

adamantium 2010.07.06. 19:38:58

@Twisk: gyere hozzánk akkor mert eddig rossz helyen jártál, bizonyára a kórbonctanon

Twisk 2010.07.06. 19:39:38

@Dr.laikus PhD: Arról beszélek, h. mindenki szegényedik. Sok a pénztelen ember. És mégis azok panaszkodnak, akiknek azért ANNYIRA nem rossz.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:40:19

@Twisk:

Pedig van ha kell, és lehet, hogy operált.

40 éve nem volt tényleg, most van. Általában az idős beteg éjjel lesz rosszul, még mindig volt orvos aki nagyon gyorsan ellátta.

A körülmények pocsékak, nem Amerika és nem Anglia és nem amire vágynánk, de van orvos és van reményed meggyógyulni.

Twisk 2010.07.06. 19:42:15

@adamantium: Lássuk csak...... Belgyógyászat, sebészet, neurológia, nőgyógyászat......
Nem. Határozott nem. Kórbonctanon még nem voltam. DE. HA. A sok genya beteg mind ott kezdene, akkor bezzeg mennyivel egyszerűbb lenne.:))))

Fekete Dália 2010.07.06. 19:43:02

Na megy már a fizetésről a vita, jaj de keveset keresnek a dokik, pláne amelyik naponta 20-30 ezres parákat visz haza.
Szerintem ez a félelem bére, mindenki attól fél, hogy ha nem ad elpatkol.
Kár ezzel zsarolni a betegeket.

adamantium 2010.07.06. 19:43:29

van egy jó elméletem, amikor ilyen szövegekkel jönnek a paraszolvencáról elő szoktam hozni: tegyük fel szegény ember vagyok de egyszer életemben jót akarok enni, félreteszek havi 100 forintot, abank még ad mellé egy kis kamatot is. 30 év alatt ugye 360 hónap, 36000 forint, kamattal legyen 50 ezer. bemegyek egy menő vendéglőbe: 5 fogásos vacsora, jó bor 45 ezer forint, adok 50 ezret mert ugye 10%-ot illik adni, egész életemben gyűjtögettem a pénzt mint a TB-t, nem használtam fel soha, az állam is kamatoztatta mégse érzem felháborítónak azt a 10%-ot. te is gyűjtögeted a TB-det szépen 30 évig majd eltöröd a tomporodat, gamma szeg,az elszámolási nyilatkozat 600 ezer, megeszem a kalapomat ha 60 ezer paraszolvenciát adsz érte

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:43:46

@Twisk:

Értelek, de ettől még nincs igazad.
Annyira legyen mindenkinek rossz amennyire a legrosszabbul élőnek?
Akkor Neked is.

Gondold végig. Indulatos vagy valamiért, de miért? Láttál Te már orvost aki parát követelt és azt mondta ha nem adsz meghalsz?

Nem panaszkodnak, de felháborodnak, ha 36 órát kell majd dolgozni és másnap talán a Te fontos műtétedet ellátni akkor éjjel nem tudtál 3! órát esetleg pihenni, mert valaki felébresztett receptet iratni.

Twisk 2010.07.06. 19:44:42

@Dr.laikus PhD: Értem amit mondassz, de cserébe Te is értsd: a közelmúlt tapasztalatai ennek az ellenkezőjét mondatják velem. Sajnos nem tudom elfogadni, h. a betegnek csak a kórbonctan jár. :)

adamantium 2010.07.06. 19:44:52

@fehérzaj: mutasd meg azt a helyet légy szíves, szerintem napi ezer ha összejön, nem a nőgyógyászatról kell kiindulni

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:45:53

@fehérzaj:

Ne fizess! Nem kell. Próbáld ki.

Mindenki más zsebében turkál. Nem erről szól a dolog, ha kíséred a beszélgetést Twist kezdett erről beszélni.

Összemosott valamit ami két dolog.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:46:59

@Twisk:

Mivel még nem jártál éjjel 3-kor kórházban, egyértelmű, hogy nem láttad a güzülő kollégákat sem a sebészeten, sem a belgyógyászatokon, sem a neurológián, sem a traumatológián.

A "3 hete csikar a hasam, de most már hajnali 2-kor nem bírtam tovább" jellegű "betegekkel" szokták az idejüket eltölteni.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:47:19

@Twisk:

Értsd meg ha korrumpálsz az a Te döntésed is.

Twisk 2010.07.06. 19:48:42

"Láttál Te már orvost aki parát követelt és azt mondta ha nem adsz meghalsz?"

Válasz: igen.

Másik: "Mikola Istvánt, a parlament egészségügyi bizottságának elnökét egy várandós asszony kereste fel és elpanaszolta, hogy szülészének 10 ezer forintot ajánlott a szülésért, ám az orvos azt mondta, gyűjtsön még hozzá."

Ezt ugye nem kell kommentálnom?

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 19:49:05

@Polifémosz:
Én voltam ott csak tudom, és jobban mint egy huszonéves kiscsaj aki a kocsival jött, nem volt biztos a dolgában:(
Igen,
Bevszik a sürgősségire a felesleges körökre, viszont mi már egyből a sebészetre kerültünk a késedelem miatt, amit az ügyeletnek köszönhettem.

adamantium 2010.07.06. 19:50:02

nekem vannak ilyen sztorijaim: hajnal 3 kor beállít az ürge, hogy kibicsaklott a bokája. mondom mikor? pont egy hete a dizsiben. és akkor miért csak most jön? mert megint dizsibe ment és újra táncolt, bedagadt és a haverok azt tanácsolták ezzel feltétlenül be kell jönni, el nem küldhetem mert feljelent: felkölti ilyenkor: a nővért, az adminisztrátort, az, orvost, a beteghordót, a röntgen asszisztens, a röntgen orvost és ez mindennapos

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:50:05

@adamantium:

Nyugi, nem kell nagyon pattogni, hamar fogsz te legálisan, számlára 100 ezres honort kapni operációnként.

Egyébként nincs műtét. :-)

A minap olvastam, hogy a lengyel orvosok havi fizetése 70 ezer zloty. Kb. 4,8 millió forint.

Mert ennyiért mennek vissza Angliából. :-)

Twisk 2010.07.06. 19:51:11

@Dr.laikus PhD: Már pardony, de a "nem jáááááááár"-ozást nem én kezdtem.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:51:26

@fehérzaj:

Felháborító, hogy per esetén egy ügyvédi konzultáció 20000 forint, plusz tárgyalásonként 60 ezer.

Ez a félelem bére, mert az emberek rettegnek, hogy elvesztik a perüket.

Le az ügyvédekkel! :-)))

adamantium 2010.07.06. 19:51:44

@Twisk: ne viccelj már, ha magánorvos kell neked akkor fizess, az a várandós anya 10 ezer forintot ajánlott, az orvos meg megmondta, hogy neki 50 a tarifája. feljelented az autószerelőt is ha túl sokat kér? miért nem szül az ügyeletes orvosnál. külföldön a nők 95%-ának nincs pénze magánorvosra miért olyan nagy csoda ez?

Polifémosz 2010.07.06. 19:51:47

Senki nem beszélt az orvosi fizetésről, paráról, ezt a témát Twisk hozta elő már megint, aztán mikor ezen felháborodnak akkor úgy tesz mintha az orvosok panaszkodtak volna erről, meg fenyegetőztek volna!!! Vissza lehet olvasni! Amikor a pénz kerül elő nem a mi fizetésünkre kell rögtön gondolni, hanem az ellátás komplett költségére. Ebben a bérek( nővér, orvos, sofőr, takarító stb) járulékok, anyagköltség, rezsi is benne van.A provokációt meg el kéne már felejteni....

adamantium 2010.07.06. 19:53:18

@radiologus.hu: sajna csak akkor hiszem ha két bevásárló szatyorral kell menjek a fizumért a bankba és nem amiatt mert zimbabwei méretű az infláció :D

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:53:23

@adamantium:

Ilyeneknek kellene a végén közölni, hogy amíg nem fizet 25 ezret a fölösleges munkáért, addig ki nem lép az ajtón. :-)

Nyugi, a dizsiben simán elkölt ennyit.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:54:21

@adamantium:

Ha gondolod, levelezgethetünk erről egy kicsit.

Twisk 2010.07.06. 19:55:39

@adamantium: Most képzeld el az alábbi helyzetet. Tegyük fel, h. elviszed a gyerekedet iskolába. Gondolod, majd itt tanul, mert tanköteles. Mire jön a tanító és közli, h. ő ugyan csak havi plusz 10-ért tanítja meg olvasni. Ha ezt nem kapja meg, csak nézegeti, de nem tanítja. Slussz. Érted?

adamantium 2010.07.06. 19:56:19

@radiologus.hu: nekem a legdurvább az volt amikor hajnal fél 3 kor beállított a család, hogy a gyereknek kiesett a fogtömése. mondom kétségbeesve, hogy: de NEM VAGYOK FOGORVOS!!! miért nem mennek a fogorvosi ügyeletre? mert ott fizetni kell. alig bírtam elhajtani őket

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:56:32

@Twisk:

Kommentár: ha olyan magán-nőgyógyászt választ, akinek a honoráriuma több, mint 10000, akkor gyűjtögessen nyugodtan.

Én sem fogok senkit 2000 forintért megvizsgálni, mert a munkám többet ér.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 19:56:57

@Twisk:

Nem veszed észre, hogy ez egy politikai undorító színjáték?

Eddig hol volt? Volt lehetőség arra, hogy másképp legyen. A betegek szabotálják, mert így szokták meg.

leszavaztad Te is gondolom, hogy ne legyen fizetős egészségügy.

Nem kell, hogy legyen, lassan rájövünk, hogy a felosztó-kirovó rendszer annyira nem rossz, sőt valszeg nincs jobb, de a szociális részét nem neked kéne fizetni.

Adóból pl. de nem az egészségügy járulékaiból. Átcsoportosítást igényel, de ezt meg kéne már lépni.

Felfogni, hogy csak akkora ellátás jár amennyi pénz a rendszerben van.

adamantium 2010.07.06. 19:57:01

@Twisk: ha magán tanítót vagy magán iskolát választok akkor ez teljesen normális sőt nagyon olcsó :D

Polifémosz 2010.07.06. 19:57:22

@Twisk: Mondom, hogy ez nem vezet sehova! Hagyd abba! (Jótanács)

Twisk 2010.07.06. 19:57:27

@Polifémosz: Sajnálom. Sajnos nekem a vélemény nyilvánítás joga jááááááááááááár. :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:58:39

@adamantium:

Miért nem mondtad, hogy a fogorvosi ellátás nálad is fizetős? :-)))))

Fekete Dália 2010.07.06. 19:59:01

@adamantium:
Mutassam?
Idegsebészet(itt általában előre kérik a parát 70-től felfelé), kardiológia,szívsebészet, belgyógyászat(főleg szakrendeléseken), szülészet(átlag min. 50 ezer egy szülés, vizsgálatokra 5-10 ezer),gyermekgyógyászat, ortopédia(protézisműtétek 100 körül), szemészet(ha 1-2 hónapon belül műtétet akarsz 50-100 ezer, stb, stb stb.......
Háziorvosnál 2-3 ezer betegenként.
Kihagytam még az általános sebészetet.

Valakivalahol... 2010.07.06. 20:00:12

A láz nem sűrgősségi ellátási feladat! A láz csillapítása szülői feladat! Ha nem boldogul vele a szülő akkor természetesen segít az ügyelet. Da ha pl. kimegy a lázas gyerekhez, de jön egy hívás, hogy egy másik anyukának a gyermeke fullad, akkor oda nem tudnak menni... Ráadásul télen, mikor rengeteg a croupos, nem biztos, hogy a lázashoz kell kimennie az ügyeletes orvosnak.

Azt viszont nehezen értem, hogy a szülők a hétvégi sűrgősségi ügyeletet miért használják házi orvosi ügyeletnek???

Kinek a feladata a lázcsillapítást megtanítani a szülőknek??? Szerintem a védőnőnek meg a háziorvosnak! Ha Ők megtanítják rendesen a szülőknek akkor rögtön nem esik anyuka pánikba, hogy lázas a gyermek.

adamantium 2010.07.06. 20:00:14

@fehérzaj: rossz helyen élsz, én ilyenekért nem fizetek, max egy üveg bor vagy valami bonbon+virág

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 20:00:33

@fehérzaj:

"szemészet(ha 1-2 hónapon belül műtétet akarsz 50-100 ezer"

Hát akkor ne akarj 1-2 hónapon belül műtétet, azt' annyi.

Fekete Dália 2010.07.06. 20:01:50

@radiologus.hu:
Nem kell terelni, most nem ügyvédekről beszélünk!

Polifémosz 2010.07.06. 20:02:58

@fehérzaj: Ez NEM IGAZ! Naponta 50-100 közti beteget látok naponta akkor az általad közöltek szerint, 100.000-300.000 Ft parát vinnék haza naponta!! HA-HA-HA! Gondolom ennyire reális a többi is!

mothe 2010.07.06. 20:03:15

@Dr.laikus PhD: nevezz naivnak, de szerintem ez erős túlzás:

„Egy társadalom ami arra szocializálódott, hogy az értelmiségit nem kell becsülni, jó ha van, de nem szabad elkapatni..”

A takarító nénitől kezdve a szomszéd rendőr házaspáron át az összes egyszerű, pinceproli szülőig, akinek a gyerekét tanítottam mind mind becsülte, ha valaki tanult és az értelmiséghez tartozott. Szerintem a probléma nem itt van, hanem ott, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenki, aki egyetemre járt az értelmiséghez tartozik.

Régen volt olyan, hogy műszaki értelmiségi (pl. építészek), meg kisértelmiségi (pedagógus), meg művész, de valahog mára ezek a fogalmak elvesztek. És ez nem feltétlenül jó.

És ezt már mondtam, kérlek, cáfoljatok meg, ha rosszul gondolom, de egyszerűen nem értem, hogy a praktizáló orvosok mióta tartoznak az értelmiséghez. A kutatók, tudósok, egyetemi tanárok oké, de a háziorvos, meg a sebész? Akkor holnaptól a webfejlesztő is értelmiség lesz, mert megtanulta a szakmáját.

De ha így akarjuk, rendben, legyen minden orvos értelmiségi. Akkor viszont igenis elvárhatom, hogy példamutató hozzáállást és magaviseletet tanúsítson, mert az értelmiségnek felelőssége is van, nem csak kiváltságai.

Fekete Dália 2010.07.06. 20:04:04

@adamantium:
Na annyival itt nem mennél egyhamar semmire:DDD

Twisk 2010.07.06. 20:04:26

@Valakivalahol...: Csak egy halk, csendes kérdés. Anya vagyok, megéltem. Teszem azt, pénteken délután lázasodik be a gyerek. A háziorvos délelőtt rendelt. És mondjuk belép még egy kis hányás-hasmenés, kiszáradásveszély. Mit tehetek? Nem logikus az ügyelet?

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:05:11

@Twisk:

Két gyerek született a családban ügyeletben. Az egyik elhúzódó szülés volt, az ügyeletes rosszul döntött, vagy nem figyelt rá - ki tudja. A gyerek beteg lett.

A másik szintén ügyeletben gyors probléma mentes szülés volt, okos egészséges gyerek.

Ez akkor is előfordulhatott volna, ha fizet.

Sőt én is sokáig szültem, oxitocinnal, szerencsére egészséges gyereket - egy lovat - akkora volt. :) Saját orvossal aki nem kért előre, még csak szóba sem hozta.

adamantium 2010.07.06. 20:05:18

@fehérzaj: eddig hála Istennek sikerült

adamantium 2010.07.06. 20:06:55

@Twisk: gyerekosztály esetleg ha infúzióra szorul mert ugye az infúziót csak felügyelet mellett lehet beadni, vagy üljön nálad otthon 30 kávé idejére az ügyeletes orvos míg befolyik az 1000 ringer+1000 só?

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:06:59

@fehérzaj:

Nem tudom hol élsz. Már betegen kerültem a háziorvosomhoz. Még nem adtam egy fillért sem. Már nem tudok.

Hidd el mindent elkövet amit kell.

Polifémosz 2010.07.06. 20:07:02

@Twisk: Dehogynem! Szükséges is. De ha van rá lehetőség be kell vinni.

Fekete Dália 2010.07.06. 20:07:06

@Polifémosz:
Reális lenne az, ha mostantól csak minden második beteg vinne diktafont és minikamerát a rendelésekre.

Látni én is láttam már elég sok beteget, mégsem kaptam hálapénzt érte, pedig kivártam a soromat.:))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 20:07:52

@mothe:

Hja, hogy te nem ismered a "hét szabad művészetet", mint az értelmiség által ókor óta űzött szakmákat..... :-)

Fekete Dália 2010.07.06. 20:08:49

@adamantium:
Mondjuk gondolom nem a két szép szemedért, hanem azért, mert orvos vagy.

Twisk 2010.07.06. 20:10:52

@adamantium: Arrogáns vagy picit, de nem értessz. Nem baj. Feltéve, de nem megengedve: pl. egyedül nevelem a gyermekeimet, az egyik monduk 6 éves (legyen ő a beteg), a másik úgy 3 körül. Nincs autóm. A 6 éves hány, lázas, stb., csak pont annyira, h. ne tudjon lábra állni. Mit kell tennem szerinted?

Polifémosz 2010.07.06. 20:11:11

@mothe: Hát amióta a világ világ az értelmiséghez tartoznak. Lehet, hogy a tanárok a kisértelmiséghez ahogy írod, de az orvos mint ahogy a mérnök, jogász, közgazdász az világ életben értelmiségi körbe tartozott -és fog is tartozni. Aki egyetemet végzett az sztem értelmiségi körbe tartozik, persze vannak kivételek.

adamantium 2010.07.06. 20:11:27

van jelenleg is 7 szabályozott szakma, aminek mindenütt a civilizált világban kamarájuk van (na magyarországon nincs nem kell aggódni mert eltörölték) ezek diplomáit elvileg automatikusan elismerik az egész únióban mert pont az a lényeg, hogy az oktatásuk is szabályozott világszerte (magyarországon ezzel vannak némi gondok)

adamantium 2010.07.06. 20:13:50

@Twisk: hát ahogy régen az őseink is megoldották: a 6 évessel bemégy te a kórházba addig a 3 évesre ügyel a nagymama, az apuka vagy a szomszéd, régen nem volt az ember ilyen gyámoltalan, dédnagyanyám felnevelt egyedül 7 gyermeket miután dédnagyapám meghalt egy balesetben és a legkisebb gyerek 2 a legidősebb 14 volt és akkor volt a világválság is

mothe 2010.07.06. 20:14:44

@Dr.laikus PhD: azért ne gondoljuk, hogy mindet mi üldöztük el és mind az éhen halás elől menekült. ez a szám így kiragadva az kontextusból a világon semmit nem jelent. mert ennyi erővel azt is mondhatom, hogy 10000 orvos szemét módon cserben hagyta azt az országot, ami a taníttatását fedezte. de nem mondom, mert ez pont ugyanakkora légből kapott butaság volna.

és ami azt illeti, még én se láttam szegény orvost soha.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:15:06

@mothe:

Én nem nagyon láttam még szakbarbár orvost.
Általában a művészeteket művelő, de inkább jártas kedves művelt emberek.

Polifémosz 2010.07.06. 20:15:52

@Twisk: Pl. Megkéred a szomszédot/ barátaidat, hogy segítsenek vagy ha van pénzed hívsz taxit, és amennyiben semmi lehetőség sincs akkor kihívod az ügyeletest. DE! Ha gyógyszert ír fel akkor azt ki megy el kiváltani a patikába? Vagy azt is intézze az ügyelet?

mothe 2010.07.06. 20:15:53

@adamantium: bocsánat, de a háziorvosok KIVÉTEL NÉLKÜL mind vállalkozók. ne keverjük össze a dolgokat.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:17:10

@mothe:

Mert nem ismered belülről.

Elszámolt Neked a bevételeivel?

adamantium 2010.07.06. 20:19:19

@mothe: igen? miért máshol is így van, a háziorvosi ügyelet egy vállalkozás, kap az államtól pénzt (fejpénz, betegenként X összeg) persze mindenki abból indul ki, hogy ez az orvosé, de a nővér(ek) fizetése, a rendelő költségei és az orvos bére kell kijöjjön belőle, szóval van háziorvos aki jól ügyeskedik és jól él, ismerek ilyet, de a többség azért nem így van főleg a kölcsönök miatt amikre ösztönözve voltak, hogy felvegyék (saját rendelő, autó, eszközök...)

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:19:52

@mothe:

Tudod Te mit jelent, hogy vállalkozó?

Mert csak a kötelezettségeiben az. Nem Te fizetsz neki annyit amennyibe az ellátás kerül, hanem az OEP egy általa megállapított pénzbeli ellátást a mindenkori elosztás függvényében, tele ingyenes kötelezettséggel.

Nem vállalkozók ők igazán egy hibrid kitalált státus.

Polifémosz 2010.07.06. 20:20:04

@mothe: Az egyik portálon gyűjtést rendeztek 1-2 hónapja egy elszegényedett gyermek-pszichiáternek, mert a fizetéséből nem tudja fizetni a rezsit és mellette beteg is, szóval sajna itt tartunk...

mothe 2010.07.06. 20:22:13

@adamantium: ok. nekem meg a legdurvább az volt, amikor a te tanult kolléganőd egy hónap szedjen algopyrint és feküdjön sokat után azt mondta az osztályvezető főorvosnak, hogy azért nem vette észre, hogy tüdőgyulladásom van, mert túl hangos a szívhangom.

barmok, szívem, mindenhol vannak. nálunk is, nálatok is. ettől még nem lettél se okosabb, se jobb, mint az átlag.

adamantium 2010.07.06. 20:27:45

@mothe: azért mivel az algopyrin max a lázat csillapítja meg a fájdalmat, csak volt valami tüneted (fulladás, fáradékonyság, gyengeség, köhögés, gennyköpködés) amiből arra kellett volna gondolni, hogy ez az algopyrin diéta nem kóser (legfeljebb kilyukassza a gyomrod meg tönkreteszi a veséd és a májad ha így halad). szóval ha nekem egy kezelés nem ad egy hét alatt eredményt akkor gyanakodni kezdek (mondjuk vannak ettől hosszabb kezelések de azokat a bajokat igyekszem kerülni amennyire csak lehet). a lényeg, hülyék vannak az kétségtelen, nem is bántom őket nappal, de nem hajnal 3 kor jöjjenek a piros csík megy a szívembe szöveggel

mothe 2010.07.06. 20:29:34

@Dr.laikus PhD: most már lassan ott fogunk tartani ám, hogy le fogsz hülyézni, csak szólok. :)

adamantium 2010.07.06. 20:29:51

kezdődik a meccs, 45 perc szünet, majd leszek :) győznek a hollandok 3-0 ra szerintem

mothe 2010.07.06. 20:30:42

@adamantium: szerinted hogy kerültem az osztályvezetőhöz, mert gyanakodni kezdtem, hogy valami nem stimmel vagy csak úgy úri szeszélyből? :)

mothe 2010.07.06. 20:31:37

@Dr.laikus PhD: de, ismerem, nem egyet és nem messziről, de ezt már egyszer leírtam, nem ismétlem magam.

mothe 2010.07.06. 20:33:12

@Polifémosz: és praktizál vagy beteg? mert nem mindegy ám.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:34:50

@mothe:

Nem foglak, de ha úgy érzed...

Van alapja? Nem mondanál ilyet, hogy vállalkozó orvos.

Aki még a praxis kezdésnek megkapta, segítségnek, hogy pár évig nem fizetett bérleti díjat és a berendezést a fehér bútort és a kartontartó fiókos szekrényt.

Bérleti díj, berendezés, előírt eszközök, számítógép, szoftver speciális ugye, mert nyomtatni kell a recipét, mára már a bútrok is tönkre mentek, a papír, a hűtő, az ekg, a kapcsolat telefonon a kardiológussal aki értékeli, szervíz külföldön és fizetni kell érte.

Szal nem volt orvos vállalkozó ügyfelem, ezt csak úgy látom ha a háziorvoshoz megyek.

adamantium 2010.07.06. 20:35:42

@mothe: ilyenkor jó esetben az osztályvezető lebassza az orvost, de a beteget ha hülyeséget csinál nem lehet lebaszni mert kiírja a blogon

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:38:19

@mothe:

Nem tud praktizálni, mert beteg.

mothe 2010.07.06. 20:38:48

@Dr.laikus PhD: ne keverjük a művészet kedvelését az értelmiségi státusszal.

@radiologus.hu: mégis, megneveznéd az alábbi hét szabad művészet közül, hogy melyik művelőjét hívjuk ma praktizáló orvosnak?

grammatica, retorika, dialektica, astronomia, aritemtika, geometria, musica.

ha, kell szívesen odaírom a magyar megfelelőjüket is, csak szólj.

@Polifémosz: ha mindenki, aki egyetemet végzett az értelmiséghez tartozik, akkor annak a feltétele, hogy valaki értelmiségi legyen mindössze annyi, hogy végigbukdácsoljon egy büfészakot. ugye, te sem gondolod komolyan, hogy ez ennyi és nem több?

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:43:46

@mothe:

Azért orvosra kevéssé jellemző, hogy ne rendelkezne rendszerezett tudással.

mothe 2010.07.06. 20:44:02

@adamantium: most azt szeretnéd velem elhitetni, hogy minden orvos mindig nagyon kedvesen bánik az beteggel és soha nem bassza le semmiért, ugye?

a legutóbbi kötelező tüdőszűrésemen a következő beszélgetést sikerült lefolytatnom a röntgenorvossal:

Én: Kézcsókom.
Ő: Leveszi a felsőruháját, nyakláncot, és odamegy a géphez. (mutat, hogy merre)
Levetkőzöm, odamegyek.
Ő: Odanyomja a mellét, mély levegőt vesz, nem mozog, MONDOM NEM MOZOG!
Én: Bocsánat, köhögnöm kellett.
Ő: Hát ez nem igaz, most kezdhetem elölről.
A gép kattog.
Ő: Felöltözik, kint leül, beküldi a következőt.
Én: Viszontlátásra.

Tudod, mit? Baszd meg a fűnyíródat!

mothe 2010.07.06. 20:46:21

@Dr.laikus PhD: ez egy ugyanolyan általánosítás, mint az, hogy minden cigány bűnöző. Ez tök szubjektív.

Az én háziorvosom nagyon kedves, de háromból két receptet elront, képtelen elsajátítani a számítógép kezelését, konkrétan a nővér viszi a praxist. Pedig szerintem fiatalabb a faszi mint én.

Megnézném a könyvtárát.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:46:40

@mothe:

Szerintem ez a röntgen asszisztens volt.

Hangosan kell röhögnöm....

Bocsánat.

Valakivalahol... 2010.07.06. 20:47:16

@Twisk: De igen logikus az ügyelet.
De ha jól olvastam itt szó sem volt hányásról hasmenésről. :-)

Ha meg már kiszáradás veszély mert mondjuk 8-10 órája nem volt pisije a gyermeknek akkor sem az ügyelet a megoldás, hanem a kórház. Ügyeleten nem tudnak infúziót kötni.

mothe 2010.07.06. 20:47:56

@Dr.laikus PhD: Az asszisztens is diplomás, nem? Neki lehet paraszt módon kommunikálni?

Egyébként nem az asszisztens volt, hanem az orvos. Annyira le voltam döbbenve, hogy utána kérdeztem.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:48:49

@mothe:

Válasszál másikat.
Akihez én a betegségem előtt tartoztam a képességeit én sem értékeltem sokra.

A mostanihoz úgy mentem, hogy beteg lettem orvosra van szükségem, mehetek-e.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:50:01

@mothe:

Hihetetlenül szürreális.

mothe 2010.07.06. 20:50:46

@Dr.laikus PhD: ezt kaptam, a másik elment szülni és soha nem jött vissza.

a nővér miatt nem akarok másikat keresni, mert az egy okos és kedves nő.

meg egyébként is csak beutalóért meg gyógyszert íratni járok hozzá, mert speciális szinten remek tapasztalataim eddig csak a budai egészségközponttal kapcsolatban voltak, úgyhogy hozzájuk ragaszkodom.

Dr.laikus PhD 2010.07.06. 20:54:28

@mothe:

Így logikus persze. Nálunk kritikán aluli ilyen szempontból az ellátás.

Ha baj van akkor klinika.
A rendelőintézet az szörnyű.
Szervezetlen, elhanyagolt és ami evvel jár.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 21:06:41

@mothe:

Ismételten felhívom a figyelmet, hogy a kötelező tüdőszűrés egyetlen részében nem dolgozik radiológus.

Te lazán kevered az étteremben a pincért is a főszakáccsal? :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 21:11:47

@mothe:

"remek tapasztalataim eddig csak a budai egészségközponttal kapcsolatban voltak, "

Pedig az egyik korai blogposzt épp az ott szerzett rossz tapasztalatokat ecsetelte. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 21:13:27

@mothe:

A hét szabad művészet a medicina oktatásának alapját képezte. Különös tekintettel a retorika, a dialektika és az asztronómia területére.

szabidoki 2010.07.06. 22:02:01

Előszöris. A háziorvosok általában valóban vállalkozók, de van néhány kivétel. Olyan helyeken ugyanis, ahol a praxis nem tudja kitermelni az orvos bérét, az önkormányzat felvesz egy orvost alkalmazottként. A háziorvosi vállalkozás egyébként eléggé kényszerjellegű, mert ugye más jogviszonyban csak kivételes esetekben engedik csinálni. A finanszírozásuk is elég érdekes, mert nem esetszám után kapják a pénzt, hanem a praxishoz tartozó betegszám alapján, vagyis hiába dolgozik valaki többet a betegeivel, nem kap több pénzt.
Az ügyelet megint külön műfaj, azt mindig az önkormányzatnak kell megszervezni. Ez általában úgy történik, hogy megbíznak egy külsős céget ügyeleti ellátás nyújtására adott körzetben, szabott feltételek mellett - az esetek többségében ez átalánydíjas szerződést jelent. Annyi csavar van a történetben, hogy elvileg a helyi háziorvosokat kötelezhetik az ügyeleti munkára, ha épp nincs más, aki elvállalja.
Az egész pénzkérdést egyébként Twisk kezdte, a poszt és az induló vita arról zajlott, hogy kötelező-e kimenni az ügyeletnek valakihez pusztán láz miatt. Az orvosok véleménye az, hogy nem, jusson be valahogy a rendelőbe.
@Twisk: több megoldás is létezik, de nem az egészségügy feladata megoldani a te szociális problémádat, azt neked kell elrendezni. Az ellátórendszer betegek gyógyítására van kitalálva, és jelenleg még ezzel is elég nehezen birkózik meg.

mothe 2010.07.06. 22:02:10

@radiologus.hu: értem, tehát hazudott a nővér, aki azt mondta, hogy a szóban forgó ork egy orvos volt. sebaj. ha nem volt orvos, akkor rendben van, hogy paraszt?

a budai egészségközpontot mindenkinek szeretettel ajánlom. nem jártam az össze orvosuknál, abszolút lehetséges, hogy ott is dolgozik néhány faragatlan tuskó, csak azt szerettem volna jelezni, hogy messze nem olyan arányban, mint általában az egészségügyben. :) de én kérek elnézést, amiért megemlítettem egy olyan intézmény nevét, ahol POZITÍV tapasztalataim voltak.

egyébként te mikor tanultál asztronómiát? és a munkád melyik részében használod? és amikor tanítottak neked is le kellett feküdni az idős professzorral mint az ókori görögöknek?

nem is értem, hogyan hivatkozhat valaki a hét szabad művészetre akkor, amikor a téma az volt: ki tartozik ma Magyarországon az értelmiségbe és miért.

mothe 2010.07.06. 22:04:37

@szabidoki: nem, szabidoki, nem arról szólt a vita, hogy kötelező-e kimennie az ügyeletnek, hanem arról, hogy miért kell paraszt módon kommunikálni és felháborodni, ha valaki karácsonykor fel meri hívni az ügyeletet, még mindig nem tudjuk, milyen körülmények között.

dottornéni 2010.07.06. 22:08:37

Most értem a hozzászólások végére...

A mai magyar egészségügy átkozottul gazdag, leglábbis azt hiszik az emberek...
Gyermekosztályon azért vagyunk kénytelenek gyereket felvenni, mert anya másnap 1 napra nőgyógyászati beavatkozásra megy...kihívja az ügyeletet, aki rá is írja a beutalóra, hogy a szülő szeretné kórházba vinni a gyermeket, mert nem lesz másnap, aki vigyázzon rá...
Aztán néhány nap múlva szintén bébiszitterkedünk 1 napig egy egészséges csecsemővel, mert nincs, aki vigyázzon rá (ilyenkor az nem jut eszébe, hogy a betegek közt beteg lehet?)

Aztán: elnézést, ha éjjel háromkor aludni merek ügyeletben, ha éppen nincs beteg.. azt senki nem látja, hogy esetleg negyed 2kor feküdtem le egy részeg tini gyomormosása után, és aztán hajnali 4kor megyek szüléshez...

Az emberek szeretnek mentőt hívni, mert az gyors és olcsó... sajnos sok szülő nem tud lázat csillapítani....hozott már mentő lázas gyereket, aki még egy nyamvadt lázcsillapítót sem kapott otthon...nem beszélve arról, hogy a szülők a fizikális lázcsillapításról mintha nem is hallottak volna...

Aztán...bejön napközben a kórházba, gyermekosztályra, hoz egy papírfecnit, hogy ismerős gyereknek kiborult a tápszere, írjam fel... minek is van a háziorvos? ja, hogy az messzebb van, és ott rendelési idő is van?

Nem tudom eldönteni, Twisk a hozzászólásait provokálásnak szánta-e, vagy tényleg ezt hiszi az orvosok gazdagságáról..szívesen fizetek a kapott paraszolvencia után, hogy abból finanszírozzák az egészségügyet, de 0 Ft-ból nehéz lenne egészségügyet működtetni... Én is tudom, hogy jelen van a hálapénz, de csak bizonyos szakágakban, bizonyos orvosoknál.. a többiek pénze pedig kevesebb, amennyiért pl. egy festő dolgozik. Mert nem tartom normálisnak, hogy havi 4 hétköznapi és 2 hétvégi ügyelettel 140.000 Ft nettót nem éri el a fizetésem..

Huhh, egyelőre elég lesz, de valahogy csökkentenem kellett a vérnyomásomat :)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:22:31

@dottornéni: "aztán hajnali 4kor megyek szüléshez"
nálatok nincs külön neonatológus?
Végülis az ügyelet nem alvásról szól.
Voltál már 36 órás ügyeleten,úgy hogy közben traumás felvételes volt az általános sebészet?
Az én édesanyám ilyen helyen dolgozott, igaz "csak" asszisztens volt, de előfordult, hogy egész éjjel műtőben voltak, aztán másnap reggeltől délután négyig ismét mentek a műtétek.
Elment hétfőn reggel és kedd este jött haza, ja a pénz amit kapott ügyeleti díjakkal sem volt elég semmire, mégsem panaszkodott, szerette a szakmáját.

dottornéni 2010.07.06. 22:29:31

@pcr: nálunk a szakorvos ügyeletes megy császármetszéshez, a mezei szakorvosjelölt pedig a "sima" szüléshez.. ha négy van egy éjszaka, akkor négyhez.

36 órás ügyelet szerencsére nincs, maximum 24 órás, de volt olyan és lesz is olyan, hogy ügyelet után másnap maradnom kell dolgozni, függetlenül attól, mennyit pihenek ügyeletben...
Az én problémám az, hogy hat év egyetemet, és az orvosi szakmát nemcsak anyagilag, hanem emberileg sem becsülnek meg, hanem leginkább szarba vesznek, mert mindenkinek minden jár....

adamantium 2010.07.06. 22:30:52

@mothe: az esetek 99%-ában asszisztens készíti a röntgen felvételeket, nagyon ritka és különleges röntgeneket készít az orvos, a mellkasszűrés ha felvétel készül az garantáltan nem az, ha radioscópia akkor már igen de én rég nem láttam radioscópiát készítő kollégát

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:31:30

@dottornéni:
"Gyermekosztályon azért vagyunk kénytelenek gyereket felvenni, mert anya másnap 1 napra nőgyógyászati beavatkozásra megy...kihívja az ügyeletet, aki rá is írja a beutalóra, hogy a szülő szeretné kórházba vinni a gyermeket, mert nem lesz másnap, aki vigyázzon rá...
Aztán néhány nap múlva szintén bébiszitterkedünk 1 napig egy egészséges csecsemővel, mert nincs, aki vigyázzon rá (ilyenkor az nem jut eszébe, hogy a betegek közt beteg lehet?)"

Na ez érdekes, nem tudom hol lehet ez az elfuserált kórház, de ilyen történeteket még nem hallottam.

dottornéni 2010.07.06. 22:33:17

És csípem, mikor azt mondja nekem a festő apuka, akinek azt merem mondani, hogy a kullancs kiszedése nem kórházi feladat, hogy ő festőként kijön ha hívom, és MEGFIZETEM! Úgyhogy engem azért fizetnek, hogy akár a kullancsot kiszedjem ügyeletben a gyerekből, ha ő úgy gondolja...
Persze, az én ügyeleti órabéremért dolgozik kb. napközben, 8-16:00ig.

adamantium 2010.07.06. 22:34:45

egyébként 24 óránál hosszabb ügyelet csak papíron nincs, sok helyen ügyelnek orvosok szombat-vasárnapot, vagy két ünnepet egymás után ha kevesen vannak és a másiknak szüksége van egy szabad hétvégére

dottornéni 2010.07.06. 22:35:48

@pcr: tényleg elfuserált, ebben egyetértünk...
De szerinted hogy küldjem haza a gyereket, hiába van ez a beutalóján, ha egyszer anyuka behazudja, hogy nem eszik rendesen a gyerek, nálunk meg felvétele után 5 perccel kiszívja az üvegből mind a 110ml tápszert...

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:36:57

Nálunk csak neonatológus lehet ott szülésnél, külön osztályuk van a szülészeten, szép is lenne, hogy vagy 200 métert rohanna az orvos és mire odaérne a csecsemőt már rég éleszteni kellene.
Elég lepukkant hely lehet.

dottornéni 2010.07.06. 22:37:31

És ilyen szociális indokú szülőnél már volt, hogy segített, hogy felvázoltuk neki, hogy ha indokolatlanul ennyit jár a gyerek kórházba, el fogják venni tőle... Ő speciel MINDIG péneteken hozta a gyereket, különösen ünnepek környékén...

mothe 2010.07.06. 22:37:56

@dottornéni: nekem meg az a problémám, hogy ezt igazából szinte bárki elmondhatja a saját szakmájáról.

én se két hónapig tanultam, hogy grafikus legyek, ráadásul az én szakirányomat nem oktatják egyetemen, csak baromi drága tanfolyamokon.

aztán így 37 évesen már meg sem számolom, hány év gyakorlattal még mindig gyakorta mondják ilyen-olyan laikus megrendelők, hogy hát ez a terv szar. hát ennél azért te biztos többet tudsz. hát ugyan megállapodtunk, és megcsináltad, de én most mégis úgy döntöttem, hogy inkább nem fizetem ki, mert az unokaöcsém tizedannyiért megcsinálta.

sokat tudnék mesélni, de ettől még nem gondolom, hogy minden megrendelő fasz, és egyébként is mit képzel?

és nekem se fizeti ki senki a továbbképzést, az új szoftvert, a húszerezer forintos szakkönyveket, a konferenciát, a három évente megvásárlandó új gépet, még akkor is, ha nem otthon dolgozom, hiszen valamin kell tanulni, ugye.

engem sem becsülnek meg, az emberek túlnyomó többsége azt gondolja, megnyomok egy gombot és kész a grafika, a photoshophoz meg úgyis mindenki ért. mégis szeretem, amit csinálok, nemigen hallasz panaszkodni, hogy a gonosz megrendelő mit képzel, márpedig az én szakmám kicsit közelebb áll ahhoz bizonyos hét szabad művészethez, mint a tiéd.

és tudod, mit? nem kötelező ám csinálni. én a rohadt válság miatt fél éve nem tudok elhelyezkedni, és most épp átképzem magam. te is megteheted. ha meg nem szeretnéd, akkor abba lehet hagyni a nyüszítést a fizetésről meg a paraszolvenciáról, amit mindig a másik orvos kap, te nem.

a szívnek meg kell szakadni értetek.

dottornéni 2010.07.06. 22:38:34

@pcr: nálunk csak emeletnyi különbségek vannak a gyermekosztály és a szülészet között...

adamantium 2010.07.06. 22:38:38

@pcr: hát én már raktam gipszet gyerekre, amikor ránéztem a szülőre inkább átküldtem a gyereket a gyerekosztályra szociális indokkal, a szülő kinézete alapján még magára sem tudna ügyelni nemhogy a gyerekre. kirívó példa erre amikor a felelőtlen szülő a gyereket gyerekülés nélkül viszi kerékpáron és a gyerek lába beleakad a küllőkbe, láttam ilyenből kétoldali nyílt lábszártörést, és még be is vallja, hogy a másik gyerekével is így járt

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:39:02

@dottornéni:
Nem tudom milyen anya az ilyen, ennyire megváltozott volna a világ mióta szültem?
Ilyenkor nem lehet értesíteni a gyámügyet?

adamantium 2010.07.06. 22:40:39

@pcr: a szülész orvos sem először lát gondolom ilyet, csak van valami tapasztalata, hányszor van olyan, hogy az anyuka kimegy a vécére könnyíteni magán és beleszüli a gyereket a vécébe, ilyenkor nincs neonatológus mégis valaki csak megmenti a gyereket

mothe 2010.07.06. 22:41:00

@pcr: ilyenkor kell értesíteni a gyámügyet, csak akkor nem hangzott volna elég drámainak a történet, amelyben igazából nem a gyerek, hanem az orvos volt az áldozat, mert találkoznia kellett a rettenetes szülővel.

dottornéni 2010.07.06. 22:41:44

@mothe: ezek szerint neked VAN miből átképezned magad...mert én azt néztem, hogy egy másoddiploma sajnos nem olcsó móka....úgyhogy egyelőre csak álom szinten marad ennek a megszerzésre..de amint mód nyílik rá, meg fogom tenni...

És unom, hogy az emberek szemellenzőt viselnek, és azt hiszik, csak olyan orvos létezik, aki kap is, és el is fogadja a hálapénzt...Mert azt minden beteg elfelejti elmesélni, ha nem adott, vagy ha nem fogadták el...

adamantium 2010.07.06. 22:42:08

@mothe: és hányszor pereltek be már egy rossz rajz miatt?

dottornéni 2010.07.06. 22:43:04

@mothe: képzeld, van szociális munkás, aki ismeri már az adott családot..meg még sok hasonlót arról a környékről...

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:43:22

Najó mondjuk az egyik lurkóm focizás közben 1,5 év alatt 3-szor törte el a kezét.A másik egyszer.
Már szégyelltem traumára menni, aztán kértem is egy beutalót egy csontritkulásos vizsgálatra, hál istennek nem volt semmi baj.

dottornéni 2010.07.06. 22:44:36

@mothe: és azt hiszem, az is sokat elmond, hogy anyuka csak egy hónapja kapta vissza a gyereket, mert eddig nem ő volt a gyámja...de ha így folytatja, nem is sokáig lesz...

adamantium 2010.07.06. 22:47:16

@pcr: tőlem is kérnek aggódó szülők csontritkulásra beutalót gyermektörések után, szerintem fölösleges, nagyon ritka és ha van csontritkulása akkor sem tudjuk miért, mert ugye gyerekkorban valamilyen betegség okozza nem normális, én eddig össz-vissz egy osteogenesis imperfectaban szenvedő gyereket és egy parathormon hiányosat láttam akiknek ugye gyanúsan könnyen tört a csontjuk, a következő kategória ami gyakoribb azok a csontciszták és daganatok, de ez általában látszik a röntgenen amit készítesz. szóval én ilyenkor a dexat nem javaslom, inkább labor ha már nagyon akarja az anyuka

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:48:06

@adamantium:
Mondjuk a mi esetünkben 3 szülészorvos 2 szülésznő meg egy neonatológus volt ott, mert becsúszott egy kis gikszer, a szülészek engem láttak el, a neonatológus meg a kicsit élesztgette.

dottornéni 2010.07.06. 22:51:23

@mothe: meg ha már mindenképp bántani akarjuk a másikat, a szakmád csúcsa lehetsz, ha ennyi tapasztalattal nem találsz munkát...
a szívnek meg kell szakadni érted...

mothe 2010.07.06. 22:52:49

@adamantium: komolyan azt hiszed, hogy csak neked van felelősséged? engem is simán be lehet perelni, ha nagyon hibázom, és mondjuk a cég elesik miattam a nyereségétől. rám lehet verni többszázezer forintos hibát, ha úgy jön ki az anyag a nyomdából, hogy nem vettem észre rajta egy elütést.
minden szakmának megvan a maga kockázata. ezért az ember megpróbálja a lehető legjobban végezni a dolgát, és ha hibázik, igyekszik azt alázatosan kijavítani.

eltekintve az orvosoktól.

@dottornéni: elmondom, hogy miből képzem át magam, csak hogy képben legyél.

vásároltam egy szakkönyvet ahhoz a szoftverhez, amit kiegészítésképpen meg kell tanulnom, 9000 Ft körüli volt az összeg. előfizettem egy netes oktatószolgáltatásra (kb. 10000/hó. nem tudom pontosan, 45 dollár egy hónapra). a szoftvernek, amit tanulok van starving artist kiadása, az 40 dollárba kerül, nem készíthetek vele dolgokat eladásra, de otthoni tanulásra korlátlanul használhatom. Mivel most nincs állásom, nem veszek bérletet, ennek a költségéből megvan a Digital Tutors havi előfizetése. A másik két tételt kinyögtem valahogy. A végén kénytelen leszek tenni egy szakmai vizsgát, az most nem tudom pontosan mennyibe kerül, de átlagosan 30.000 forint körül szokott lenni az ilyesmi.

Ha te holnap úgy döntesz, hogy nem orvos, hanem inkább szakácsnő szeretnél lenni, elmehetsz munkanélküli segélyre, és az állam kifizeti az OKJ-s képzésedet. Te ti. kapsz munkanélkóli segélyt, mert be voltál jelentve. Ezt viszonylag kevés grafikus mondhatja el magáról, és hidd el, soha nem én választottam, hogy csak minimálbérre vegyenek fel.

További kérdés?

mothe 2010.07.06. 22:54:57

@dottornéni: te is kiváló orvos lehetsz, ha soha senki nem ad jattot.

na, most jól odamondtunk egymásnak anélkül, hogy BÁRMIT tudnánk a másik szakmaiságáról.

mehetünk lejjeb is, ha ehhez van kedved, szívem.

dottornéni 2010.07.06. 22:55:48

@mothe: tévedsz, nem fizeti az OKJ-s képzésemet az állam, mert az annak jár, akinek nincs szakmája (van munkaügyes a családban, innen tudom, mert szerettem volna ezt az utat bejárni...)
Egyéb kifogás?

mothe 2010.07.06. 22:57:12

@dottornéni: akkor kénytelen leszel te is szakmai továbbképzésre költeni a bérletpénzedet. mert gondolom, kocsid nincs, ugye.

adamantium 2010.07.06. 22:57:35

@mothe: azért ritkán hallottam pereket grafikus körben, viszont minden orvos ismerősöm érdekelt valamilyen perben, átlag félévente feljelentenek legalább a betegjogi képviselőnél (legutóbb azért mert a beteg hihetetlenül sokat, egy órát kellett várjon az ambulancián, azt is kifogásolta még a kedves feljelentő, hogy a mentős betegeket eléje vettem), azonkívül én egy beteg életét vagy egészségét nem százezrekben mérném, mert nem is annyiról szólnak a kártérítési perek, egyébként nekem is van technikai rajzoló a családban meg építőmérnök és építész is, a rajzokat mindig lektorálja egy tapasztalt erre a célra külön engedéllyel rendelkező kolléga, így a felelősség sem kizárólag a tied ha a lektor is aláírta

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:58:06

@adamantium:
Ezt mondta a szakember is, kellett valami vizeletgyűjtés 24 órás, meg a sima rtg-ket nézte meg, laborvizsgálat volt, de a csontdozometriát nem ajánlotta, mert szerinte ez nem volt kóros.
Csak elég volt már a törésekből, nagyobbik a lábát is eltörte egyszer a suliban (zöldgally törés).Na a tanítónéni ott is elfelejtett telefonon hívni, a mentőállomás meg a szomszédban volt oda sem volt ereje átszólni, az orvos meg engem vett elő, hogyha a suliban történt a dolog, miért került 5 körül traumára.
Aztán kértem a sulitól egy baleseti jegyzőkönyvet.
Évente többször megjártuk a traumát, hol varrás, hol törés.

mothe 2010.07.06. 22:58:48

@adamantium: az eszedbe jutott, hogy te azért hallasz orvosi perekről, mert orvosok között dolgozol, én meg azért hallok reklámszakmabeli perekről, mert én meg ott dolgozom?

vagy neked alapból jobban kell értened az én szakmámhoz is?

dottornéni 2010.07.06. 22:59:19

@mothe: a szívem már alszik, nem hinném, hogy ő írogat...
www.mno.hu/portal/208502
2004-es cikk, arra hívnám fel a figyelmed, hogy a hálapénz 80%-t az orvosok 20%-a kapja...
És bocs, hogy nem vagyok az a 20 %, fiatal vagyok, de szeretnék normális fizetést hat év egyetem után, normálisan végzett munkáért.

dottornéni 2010.07.06. 23:01:18

@mothe: de van, egy 15 éves orosz csoda, amit a szüleimtől kaptam, és valami gondja mindig akad...és azok közé tartozok, aki tömegközlekedéssel jár dolgozni... (ami vidéki városról lévén szó, csak fél óránként jár...)

adamantium 2010.07.06. 23:01:36

@mothe: egyébként ha már a költségeknél tartunk szerintem az orvoslásban messze nagyobbak: a legutóbbi kongresszus amin voltam mivel külföldön volt nem találtam rá szponzort, bármily furcsa nem, nem visznek ki a gyógyszercégek thaiföldre, az európai kézsebészeti kongresszuson a részvételi díj, meg szálloda több mint 100 ezer volt, és saját pénzen mentem oda is. a legutóbbi szakkönyv amit vettem az 399 euró volt, ugye több mint 30 ezer

adamantium 2010.07.06. 23:03:09

@pcr: nem kell ezt sorscsapásnak venni, és nem kell feltétlenül nagy bajt keresni, egyszerűen vannak peches periódusok minden gyerek életében

dottornéni 2010.07.06. 23:03:40

@adamantium: még csak külföldi sem kell...a szakma éves hazai kongresszusa 45.000 Ft (plusz-mínusz 1-2 ezer).
Egy szakvizsga 30e Ft

dottornéni 2010.07.06. 23:04:44

megyek aludni, mert valakinek dolgoznia is kell holnap...
1 óra, és egy pocsék napnak megint vége....

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 23:07:18

@adamantium:
Ha én leírnám az összes bajukat, betegségüket, akkor az kb 20 családnak megfelelő átlagot hozna:)))
és akkor még a férjemet még nem számítottam bele....

mothe 2010.07.06. 23:08:05

@adamantium: jó, versenyezhetünk ám, hogy kinek drágább, de megint nem látod a lényeget.

nekem egyetlen szakképesítésemet sem finanszírozta a magyar állam. dottornéniét igen, és most úgy érzi, neki rossz, mert a másodikért már fizetnie kellene.

egyébként nézd meg, mennyibe kerül egy belépő a siggraphra vagy az E3-ra, vagy az évente megrendezett Gnomon Masterclasses-ra, aztán nézd meg, hogy mennyibe kerül egy szimpla szoftverkezelői tanfolyam itthon, és szívesen elküldöm neked a linkeket az én 20-30 ezer forintos szakkönyveimről, amik általában 1-2 évente elévülnek és ki lehet őket dobni.

szerintem full felesleges ezt a dolgot elvinni az énapukámnakmegcascójavan irányba, mert nem ez a lényeg.

az a lényeg, hogy ha nem tetszik a szakma, nem lehet vele keresni, nem becsülnek meg, válthatsz. nem a mártírszerűen végighaldoklom az életem, mert én hű maradtam a szakmámhoz a legjobb megoldás.

arról meg tényleg hadd ne én tehessek, hogy melyik orvos kap jattot és melyik nem. ezt játsszátok le egymás között.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 23:09:03

Jóéjszakát!
@dottornéni:
Miért nem mész ki körzetbe?

mothe 2010.07.06. 23:12:26

én is elmegyek aludni, mert ennek így a világon semmi értelme.

bocs mindenkitől az indulatos stílus miatt.

jó éjszakát, szebb napokat, (nálam) kedvesebb kommentelőket!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 23:29:29

@mothe:

Azért egy hangyányi különbség van egy szabadpiacon mozgó grafikus és egy állami alkalmazott orvos között.

Mind fizetésben, mind felelősség tekintetében, mind a képzettség elsajátításához szükséges lexikális ismeretek mennyiségében. Arról nem is beszélve, hogy mennyire kell az egérkattintáshoz a személyiséged legmélyét is beletenned.

Ja, húszezer forintos szakkönyv... az nekem a vékony füzetke kategória, a rendes összefoglaló könyvek 80-100 ezerbe kerülnek.

És felteszem, te is 600-800 forintos bruttó órabérért csinálod a munkádat.

adamantium 2010.07.06. 23:33:49

@radiologus.hu: van ahol nincs annyi az órabér, pláne ha 16 órát dolgozol mondjuk hétfőn és csak 8 at fizetnek ki belőle, olyan címszóval, hogy mivel ügyelet után kötelező hazamenni, kedden nem dolgozod le a 8 órát

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 00:04:39

@adamantium:

Arra emlékszem, amikor kezdtem a pályát, valamivel kevesebb volt az órabérem, mint a McDonald's-ban a kezdő eladónak. Akkoriban nagy plakátokon kerestek embereket, onnan tudom, mennyi volt a hamburgeresnél.

aesculap 2010.07.07. 00:29:50

Néhány hónapja egy zártkörű orvosi portálon jelent meg ez a segélykérés. Kb 1 millió ft-ot sikerült összedobni, a kilakoltatástól megmenekült a kolléga, de azóta is lényegében éhezik, betegen dolgozik. Kora és betegsége miatt nem tud külföldre menni dolgozni.

"Kedves Kolléganők és Kollégák!

35 éves folyamatos munkaviszony áll mögöttem. .... .... főorvos vagyok. Végveszélybe kerültem. Nagyon szépen kérlek Benneteket, segítsetek!

Közvetlenül Húsvét után ki kell ürítenem és el kell hagynom családommal önkormányzati bérlakásomat- Bírósági végzést hoztak, a fellebbezésemet elutasították, 18 000 forint perköltséget kell 5 napon belül kifizetnem- a következők miatt:

Tavaly áprilisban záródott el artériám mindkét alsó végtagomban combtőtől, jobb lábamban térdig, bal lábamban combközépig. A jobb oldali hirtelen, ez azóta hideg, zsibbad és minden lépésnél rettenetesen fáj, alig tudok járni. Bal oldali fokozatosan záródhatott el, nem is tudtam róla, nem fáj, csak gyengébb a lábam, fokozatosan kialakult a mellékkeringés az elzáródott ér mellett. Azt mondták meg kell műteni mindkettőt . Táppénzre sem tudok elmenni, mert a fizetésem rámegy az önfenntartásra így is.

Így dolgozom továbbra is, látom el feladataimat egyre nehezebben, már-már alig elviselhetetlen számomra; Régebben volt egy-egy maszek páciensem, mára már nem bírom erővel gondjaim és betegségem miatt.

Élettársamnak megszűnt közalkalmazotti állása és banki tartozásait nem tudta tovább fizetni. Ezért én is vettem fel hiteleket, mely által adósságcsapdába kerültünk és mára kétségbeejtő, kilátástalan helyzetbe. 3 millió forintot meghaladó személyi kölcsön és közüzemi számla tartozásunk van.

Bírósági végzést hoztak lakásunk kiürítéséről, a fűtésszezon végétől nincs hol laknunk! A fizetésemet le fogják tiltani a köztartozások miatt, nem lesz miből élnünk.
Hátralékaink részleteinek fizetése nem fér bele tárgyhavi számláink mellé ezért a büntetőkamatokkal, mintegy lavina, a tartozás hónapról hónapra nagyobbra duzzad

15 éves autómat el kellett adnom. Most buszozok és gyalogolok fájós lábammal.

Végső, utolsó kétségbeesett kiáltás ez a kérés Hozzátok, Kolléganőkhöz és Kollégákhoz, utolsó remény. Sem az Önkormányzat, sem a munkahelyem nem tud segíteni rajtam."

Szóval, van ilyen. Saját ismeretségi körömben is több kolléga mindennapos anyagi gondokkal küzd, hóvégén gyakorlatilag zsíroskenyeret esznek.

Nem egyszerű a világ.

mothe 2010.07.07. 08:41:31

@radiologus.hu: értettem, Napólajos bácsi.

igyekszem fájdalmasan és lassan, de orvosi segítségre nem szorulóan megdögleni, mert a szakkönyveim ára alacsonyabb, mint a tieidé és a reálórabérem magasabb, mint a tiéd.

de azt, hogy neked sokkal többet kell tudnod a saját szakmádról, mint nekem az enyémről és a te megszerzett tudásod jóval értékesebb, mint az enyém, valamint azt, hogy nekem kevésbé kellene szívvel-lélekkel végezni a munkámat, mint neked, visszautasítom. semt téged, sem engem nem kényszerítettek ugyanis fegyverrel arra, hogy épp ezt a szakmát válasszuk. amíg úgy érzed, hogy lenézheted mások hivatását, addig csak azt tudom tanácsolni, hogy szarjál sünt, aztán lásson el téged valamelyik okos, kedves, jóképű és nem utolsósorban felsőbbrendű kollégád.

A többi önkéntes kisistent meg csókoltatom.

mothe 2010.07.07. 08:46:14

@aesculap: bár ez minden bizonnyal nem általános eset, hiszen ahhoz nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy az ember meg a felesége meg a gyereke is keresőképtelen legyen, de a történet példa értékű.

bevallom, nem gondoltam volna, hogy az orvos társadalom képes összefogni és segíteni egy öreg, bajba jutott orvoson, és ez figyelmeztetett arra, hogy oda kell figyelnem az általánosításra, ami dühből táplálkozik a fejemben.

és mi lett történet vége?

Twisk 2010.07.07. 09:29:39

@szabidoki: " több megoldás is létezik, de nem az egészségügy feladata megoldani a te szociális problémádat, azt neked kell elrendezni. Az ellátórendszer betegek gyógyítására van kitalálva, és jelenleg még ezzel is elég nehezen birkózik meg."

Az én "szociális problémáim" megoldódhatnak. Ezen a mentalitáson viszont semmi nem segít. Az embert magát - nem lehet kicserélni.
Szívem szerint azt írnám, h. kérlek jelezd merre kerülhetlek el, de sajnos ez a hozzáállás gyakori. Bárhol és mindenhol ebbe botlom.
Volt anno a gyermekeimnek egy orvosa. Igazi, vérbeli profi gyerekorvos. Főorvosként ment nyugdíjba és utána fogott magánpraxisba. Minden nap 2x rendelt, előtte - közötte házhoz ment. Volt fix vizit díja és kimenő díja. DE. És itt jön az EMBER: volt rá eset, h. minden nap jött injekciózni a gyerekemet és nem vett el pénzt. Egy fillért se. Ha egy mód volt rá, nem küldte kórházba a gyermekeimet, inkább megbeszélte velem mit tehet ő és mit tegyek én. Hatalmas tudású és vérprofi orvos. És EMBER. Azt gondolom/remélem, ez a hozzáállás még nem halt ki teljesen. Vagy újraéled? Talán.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.07. 11:02:38

@radiologus.hu: Rohadt jó, hogy ti mindenre rá tudjátok mondani, hogy nem jár. Nem jár a vérző fejsebű kisgyereknek mentő, nem jár a lázas gyereknek ügyeleti kocsi, nem jár normális ellátás a kórházban fekvőnek, nem jár normális hangnem az orvostól, nem jár semmi, de semmi, mert az a pénz nincs is amit mi befizetünk, az egy kalapszar, és örüljünk, hogy a "szabidoki" urak elküldenek a halálfaszára. Mert nekik viszont minden járna.

szabidoki 2010.07.07. 11:43:11

@Twisk: miért olyan nehéz elfogadni, hogy az egészségügynek van egy feladata, nevezetesen az egészségügyi problémák (=betegségek) kezelése, és más gondok megoldása nem tartozik a feladatok közé, ilyesmire nem is képes. Nem az én szemléletem a rossz, hanem a tiéd, mert te még mindig a szocializmusban élsz, akkoriban volt divat, hogy állam bácsi vigyázott rád, gondolkodott helyetted, hogy neked ne kelljen megerőltetni magadat, és rálőcsöltek az eü-re egy csomó szociális gondot. Ma már viszont más világ van, mindenki magáért felel, és állam bácsi sem segít annyit, mint régen.

Twisk 2010.07.07. 12:05:51

@szabidoki: Olvasod is amit írok? Az az érzésem, h. elővételeztél egy képet és folyamatosan arról beszélsz. Pont abban a kommentben írtam le az egyik pozitív tapasztalatomat. Utolsó kísérlet: magam tartom el magamat és a gyermekeimet. Magam gondoskodom beteg édesanyámról. Senkitől nem kapok egy fillért sem. Sem segélyben, sem ellátásban. BÉRÉRT dolgozom. EMBER vagyok. Ezt nem lehet elfogadni? Sírok, amikor meglátom a fizetéspapíromon, h. mit vonnak le tőlem. És dühöngök, amikor nemtörődöm, arrogáns, önelégült és embertelen megoldásokat látok. Ezt miért olyan nehéz elfogadni? NEKEM meg kell erőltetnem magamat, mert ha nem teszem, senki nem teszi meg helyettem. NEKEM nincs gazdag szülőm, gazdag családom és gazdag egzisztenciám. Valaki említette itt a dédikéjét (minden tiszteletem az övé), h. sok gyereket nevelt fel a háború alatt, stb. Igen. Az én nagymamám is. És nem fizetett TB-t. Cserébe vitt a doktorúrnak egy hízott kacsát. Az ellátás minősége egy dolog. Arról nem minden esetben tehettek. De az emberi tényező rajtatok múlik. Amíg nem veszitek a betegeket emberszámba, ne csodálkozzatok a felháborodáson. Mert a gyógyítás a ti dolgotok, ha kondás vagyok, ha miniszter. Ezt miért olyan nehéz elfogadni?:)

Fekete Dália 2010.07.07. 12:23:48

Én nem értem itt egyes orvosok miért is nyúlnak vissza az átkos időkhöz, meg a szocializmushoz, mert akkoriban még méltányosssági alapon is meg lehetett oldani a szociális és egészségügyi problémákat.
Ja, hát kérem a nyugatmajmolás az nagyon megy, mert pl. ha Dr.Shepard Kaliforniában elhajtja a beteget, mert nincs elég pénz a biztosítási számláján, akkor nem jár neki szívműtét, meg sokminden egyéb vizsgálat, legyen az egy 30 éve dolgozó munkás, vagy akár egy kisgyerkőc, ami nem jár az nem jár és kész.
Műtéti előjegyzéseket módosítanak ma orvosok, aki fizet zsebbe, annak megy akár 2 héten belül, akinek nincs pénze az meg várhat a sorára.
Ez a gusztustalan!
Mondjátok orvosok, nektek ez a pozitív példa?
Vajon mikor és miért romlott el MINDEN?

Biztos a betegek hibáztak

mothe 2010.07.07. 12:56:22

@fehérzaj: csakis mi, betegek hibáztunk, összefoglalnám a fent leírtak alapján:

nem szavaztuk meg, hogy az orvosok okosabbak, felsőbbrendűek és nekik több minden jár, mert hat éven keresztül tanulniuk kellett, és még utána is néha tovább kell képezniük magukat és tulajdonképpen szívességet tesznek azzal, hogy bemennek dolgozni.

mi, a társadalom alja (értsd: nem orvosok) pedig nem érdemlünk meg semmit, mert a TB-fizetést az Apeh felé küldjük, nem az ő magánbankszámlájuk felé

egyébként is ostobák vagyunk, mert bármilyen szakmánk is legyen, összehasonlíthatatlanul kevesebbet kell tudnunk hozzá, mint egy orvosnak

akár nyolc általánossal is lehet autónk, ami felháborító

és van, hogy többet keresünk, mint ők, de ha nem, akkor is mindenki több jattot kap, mert az a 100 milliárd forintra becsült éves hálapénz, amit kifizetünk nekik, az sose az ő zsebükbe megy, hanem a másik, gazdagabb (tehát gonosz, tarkónlőnivaló) kollégájuk zsebébe.

és kussoljunk, mert már nincs szocializmus, tehát állam bácsinak nem kötelessége semmi, és az, hogy állam bácsi a mi adónkból finanszírozza az egészségügyet, az nem számít, ettől még az orvosnak nem kell szolgáltatnia, de joga van felháborodni, ha felkeltik éjszaka, és minősíthetetlen stílusban szólhat bárkihez, hiszen végülis felsőbbrendű, mert 6 évig járt egyetemre. ingyen, de ez megint csak nem számít.

Emberek! Kövessünk el tömeges öngyilkosságot, ezzel is segítsük orvostársaink életszínvonalának javulását!

Fekete Dália 2010.07.07. 13:09:52

@mothe: :)))))

Tömeges öngyi?
Ugyanmár, akkor meg a kórboncnokok háborognának.

Most bemásolok ide egy szülészblogos hozzászólást:
tapasztalat
Én 7 hónapja szültem a Klinikán. Tapasztalatom az, hogy minden orvos úgy vállal el, hogy reménykedik a busás honorálásban. A szülésznők is azt mondják, jó pénzért mindent elvállalnak. Tudok dokit aki kerek perec kimondja a busás összeget(120000Ft), a szülők vagy bevállalják vagy nem. Volt olyan anyuka aki 50 órát volt szülőszobán mert nem volt orvosa. Viszont hallottam, hogy az egyik nődoki a de. folyamán vitt haza CSAK 500000Ft-ot. Jó mi? Szomorú, hogy itt jár az egészségügy és ha nincs pénzünk mehetünk az elfekvőbe vagy vajúdhatunk napokat. SZOMORÚ, hogy ennyi egy ember és egy születendő új élet.

Twisk 2010.07.07. 13:15:39

@fehérzaj: Na erre kaptam meg tegnap kerek-perec, h. ha magánorvost = méltányos ellátást akarok, akkor igenis fizessek.Sokat. Mert x összeg alatt rám sem néznek. Oké, h. a havi fix nem sok (bár ez is relatív), de abból nem fussa egy röpke ránézésre?

szabidoki 2010.07.07. 13:20:30

@Twisk: ez így nem megy, elbeszélünk egymás mellett...
@fehérzaj: az, hogy valaki pénzért előrébb kerül a várólistán, semmmiképp sem pozitív példa, nem is állított ilyet senki. A probléma az, hogy jelenleg nincs kellően elválasztva a magán- és állami egészségügy. Vannak ugyan magánrendelések, de mondjuk egy komolyabb műtétet már nemigen lehet magánúton elintézni, mert kevés és drága a magánkórház, ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Van viszont egy olyan réteg a betegek között, akiknek igénye és pénze is van arra, hogy az állami ellátásnál "többet" kapjon (de annyi nincs, hogy elmenjen a Telkibe), ők elmennek hát a főorvos magánrendelésére, meg fizetnek a várólistán előbbre kerülésért. Nem szép, de ez van, jelenleg ez a kereslet-kínálat alapú piac egyik szép példája. Épp ezért "belülről" soha nem fog megszűnni, a szabályozónak kell másfajta környezetet teremteni, hogy ez a jelenség eltűnjön. Az eddigi eü-kormányzatok viszont nem csináltak rendet, mivel az igen sokba kerülne. Hogy a mostani mit lép, majd kiderül, de nagyon nem kell reménykedni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 13:21:27

@batgirl:

A szakmailag indokolt dolgok járnak.

De amíg vérző fejsebű, felszínes horzsolásnál kissé nagyobb sérülést elszenvedett, meg egy szem lázcsillapítót beadni képtelen szülők miatt jár a mentő, addig a szívinfarktust kapott apukádhoz nem fog kimenni, mert a vérző fejsebhez meg a lázhoz korábban érkezett a hívás.

Az általad, mint társadalom által befizetett összeg fényében meg nagyon örülj, hogy egyáltalán van kórház, ahová befekhetsz, és van sebész, aki összerak.

Fekete Dália 2010.07.07. 13:22:36

@Twisk:

Mert ők nem ezt érdemlik, hogy a betegek háborgassák őket, csak akkor nem tudom miért választották ezt a szakmát.
Normális esetben az egészségügy a betegellátásból áll.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 13:24:21

@szabidoki:

A kórházi hivatalos várólistákat szigorúan ellenőrzik, azon nem lehet csak úgy zsebbe pénzért hipp-hopp előrekerülni.

Twisk 2010.07.07. 13:24:45

@szabidoki: Most fogok pezsgőt bontani. Végre nem én vagyok egyedül hülye. Igen, igen, igen. ElbeszéLÜNK. Ez volt eddig számomra a legnagyobb mondatod. Irónia nélkül mondom: köszönöm.

mothe 2010.07.07. 13:33:03

@radiologus.hu: ROFL.
hát hogyne.
a jatt után meg minden orvos adózik.
és te a 140.000-es nettó fizetésedből veszed a 400 eurós szakkönyvet és abból mész konferenciára szállodával.
az én anyukám meg az Elizabeth Taylor.

szabidoki 2010.07.07. 13:35:45

@radiologus.hu: nyilván nem a transzplantos listára gondolnak itt az emberek, hanem X főorvos filofaxára.

Twisk 2010.07.07. 13:35:50

@fehérzaj: Normális esetben. De ami itt megy, az már maximálisan a tyúk - tojás problémakör. Mi volt előbb? Az elégedetlen orvos vagy az elégedetlen beteg? Hol az eleje? Melyik az ok és melyik az okozat? Minden dolgozó ember életében van olyan nap és van olyan óra, amikor azt mondja elég, nem csinálom ezt tovább. Aztán elmúlik. Nálunk az egyik alkalmazott kijelentette: amíg fizetgetést kap, addig csak dolgozgat. Erre mondtam én, h. jó, de ezt kérem írásban is. Szerinted megtette?.)

Fekete Dália 2010.07.07. 13:37:20

@mothe:
Akkor mi rokonok vagyunk, mert az én papim a Richard Burton volt.:))

Fekete Dália 2010.07.07. 13:40:05

@mothe:
Ja és az unokahugim grafikus.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.07. 13:50:02

@radiologus.hu: Nem baj, ha nem örülök??? Mert kölyök koromban is utáltam, ha azt mondták, hogy örülj, hogy neked jut spenót, máshol éheznek..Akkor sem örültem.

Fekete Dália 2010.07.07. 13:53:38

@szabidoki:
Igen olvastál a gondolataimban arra gondolunk, arra a kis zsebnaptárra.

mothe 2010.07.07. 13:56:36

@fehérzaj: ó, a szegény pára. ő is csak így kattint az egérrel, oszt kapja a nagy lóvét, mi? :)

egyébként szólj, ha tud egy állást. :)

Fekete Dália 2010.07.07. 13:59:07

@mothe:
Kattint az egérrel, oszt kapja a lóvét, és falja a jó pasikat:)

Számítógépes grafikával foglalkozol?

mothe 2010.07.07. 14:01:52

@fehérzaj: azzal, csak nem kapok állást, mert elég szar grafikus vagyok, ahogy dottornéni is megmondta.

Twisk 2010.07.07. 14:06:40

@mothe: No eggen. És itt várod, h. a cociális problémáidat megoldja ja zállambácsi, meg a zegészségügy. :)

Fekete Dália 2010.07.07. 14:10:08

Nahát, nahát
Grafikusnak csakis a rosszul rajzoló képzőművészpalántákat veszik fel:))))

mothe 2010.07.07. 14:13:37

@Twisk: dehátakkormégishováforduljak? ja, tudom. fel.

Twisk 2010.07.07. 14:20:39

@mothe: Na máááá..... Tessék magadat megerőltetni, nah.:)

mothe 2010.07.07. 14:22:27

@Twisk: azt nem lehet, mert még a végén sérvet kapok, és azzal nagyon leterhelném a magyar egészségügyet és beperelhetnének gondatlanságból elkövetett beteggé válás miatt.

Fekete Dália 2010.07.07. 14:24:18

@mothe:
Rajzold meg a DNS láncot, vagy az egyik rektor arcképét készítsd el, oszt add el nekik feláron.

Twisk 2010.07.07. 14:31:05

@mothe: Igaz.:( De van egy ötletem... Ha úgysincs melód, képezd magadat és akkor majd meg tudod magadat műteni a konyha asztalon. Az mondjuk ócsó, nem?

Fekete Dália 2010.07.07. 14:32:26

@mothe:
Hány szeme a lesz a rektobácsinak?

Twisk 2010.07.07. 14:34:33

@fehérzaj: Höhö. Hát ahányért fizetnek! :)

mothe 2010.07.07. 14:44:11

@Twisk: sajnos azt nem lehet, mert én nem vagyok elég okos, én az a karcsi vagyok, akiről Weöres Sándor ír, nem az a gyerek, aki a történet elbeszélője és feltehetőleg orvos lesz, ha felnő:

Karcsi hüje.
Panni hüje.
Csak én vagyok okos, mert nekem a segembe is felyem van.

Twisk 2010.07.07. 14:53:17

@mothe: Hmm.... Szal magyarul popsibuksi?

mothe 2010.07.07. 14:56:12

estelg=esetleg. mondom, hogy hüje vagyok.

Twisk 2010.07.07. 15:04:41

@mothe: :) Ne hülyézzé, mer' a végén még agybélzést kapsz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 15:49:20

@mothe:

Én magánorvos vagyok, semmi közöm borravalóhoz meg effélékhez. :-)

Aki gyorsan szeretne megbízható diagnózist, az szépen kifizeti a díjamat.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 15:52:21

@szabidoki:

Egy filofax meg egy filofax, olyan, mint a viccben a medve halállistája.

Egyébiránt manapság már a piszlicsáré beavatkozásokhoz is kötelező a nyilvános várólista.

Konkrétan: CT-előjegyzés a neten.
www.uzsoki.hu/node/82

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 15:54:01

@batgirl:

Ez van.

Megoldható, hogy kevesebbet fizess - ha a szabályok nem változnak, akkor még az sem lesz, ami most.

Rontani mindig lehet.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 15:55:58

@fehérzaj:

A zsebnaptár meg a fizetős dolgokra való.

Akinek több pénze van, vesz egy autót és megy az autópályán. Akinek kevesebb, az meg felül a sárga buszra.

Mindketten eljutnak a célig.

mothe 2010.07.07. 16:07:53

@radiologus.hu: akkor végképp nem értem, hogy milyen alapon meséled el, hogy merre hány méter az állami eü-ben.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.07. 18:32:11

@mothe:

11 éve praktizálok, azaz 17 éve van rálátásom az állami egészségügyre.

Nézd meg, hogy hol rendelek. :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.08. 07:21:22

@radiologus.hu: Tudod, ha elkezdünk sokan nem fizetni, hiszen tudjuk, hogy van másik lehetőség is, akkor annak az lesz az egyik következménye, hogy ti még ennyi fizetést sem fogtok kapni, az egészségügy teljesen összefog roppanni, beláthatatlan következményei lesznek. Szóval úgy érzem, hogy nem azokat kell fikázni, hogy milyen kevés az a pénz amit befizetnek, hanem ellenkezőleg. Akinek TAJ száma azt el kell normálisan látni, hogy az emberek, igenis kedvet kapjanak ahhoz, hogy bérük nem kevés %-át oda adja az államnak. De ha ennyire undorító az egészségügyben az ellátás, csak olaj a tűzre. Csak megjegyzem, hogy találkoztam már normális hozzá állású orvosokkal, nővérekkel. A jó szó, és a mosoly nem kerül semmibe, és ezt ők is tudják.
Tiszteletem a nagy tudásnak, MINDEN tudásnak, nem csak az orvosinak. Bármilyen szakma megérdemli, hogy az emberek tiszteljék a ráfordított tanulási időt. Minden munkára szükség van, tehát nem kell lefikázni egymás szakmáját. Én is tanultam vagy 12 évet, és folyamatosan kell képeznem magamat, ahhoz hogy eltudjam látni a munkámat. És nekem is pénzbe kerül minden. Szakkönyv, szoftverek, tovább képzések.Felelősség hatalmas. Ha azt nézzük egy ácsnak hatalmas a felelőssége, mert ha azt a tetőt nem csinálja meg rendesen, az ember életet követelhet. Szóval ne basztassuk egymást, hogy ki mekkora isten. Utóiratban: tisztelem az orvosok, és nővérek tudását.És szeretném tisztelni az emberekhez való hozzáállásukat is.Itt magyarországon, fáradtan és fásultan, és nem túl jól megfizetve.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.08. 07:55:23

Húú..vissza olvasva, előbb kellett volna még egy kávét innom. Reggel van:)) Bocs, emberek:))
Javítások: "Szóval úgy érzem, hogy nem azokat kell fikázni, akik rendesen fizetnek...."
"Akinek van TAJ száma, azt el kell normálisan látni, hogy az emberek, igenis kedvet kapjanak ahhoz, hogy bérük nem kevés %-át oda adják az államnak.."
Szóval még egyszer bocs a hibákért:))

Fekete Dália 2010.07.08. 08:08:07

@radiologus.hu:

A filofaxnak nincs helye az állami egészségügyben, azért mert neked magánrendelőd van és nálad fizetős a vizsgálat, attól még a közkórházakban ez törvénytelen dolog.
Állami pénzen, állami eszközökkel, munkaidőben magánbetegeket pénzért ellátni a többi kárára büntetendő cselekmény.
Ezért IS kellene kutakodni az eü táján.

Nyilvános lista, meg ami igaz belőle, hagyjuk már.:)

Fekete Dália 2010.07.08. 08:52:25

@radiologus.hu:

"Akinek több pénze van, vesz egy autót és megy az autópályán. Akinek kevesebb, az meg felül a sárga buszra.
Mindketten eljutnak a célig. "

Mindenképpen eljutnak a célig, hát a temetőbe előbb-utóbb eljut mindenki.
Az utóbbi sajnos hamarabb.
Senki sem közölte, hogy ez a iránycél az egészségügyben.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.08. 10:18:47

@radiologus.hu:

A betegek többsége nem tehet az orvos és a nővér fizetésének méltánytalanul és embertelenül alacsony voltáról. A TB-t és egyéb járulékokat tisztességesen fizető embernek gyakran az az érzése, hogy valami olyanért szivatják, ha egyszer orvoshoz kell mennie, amihez semmi köze nincs.

Az pedig nem működik, hogy csak az egyik oldal (beteg, kormányzat, akármi) felelős azért, hogy minden szar. Az orvosi szakma rossz általános megítélésben bizony - és sajnos - nagy szerepe van azoknak az orvosoknak, akik pl. úgy bánnak a betegekkel, mint a kutyával, vagy kedvesen, de nem nagy odafigyeléssel kezelik (félre.)

adamantium 2010.07.08. 15:48:44

@Droidfigyelő: szóval nem azért említem de amikor a MÁV alkalmazottak sztrájkoltak akkor is a nép szívott, pedig nyilvánvalóan nem a nép volt a az akit meg akartak hatni a sztrájkolók (vagyis közvetve igen, mert a nép elégedetlensége nyomást gyakorol a kormányra) akkor miért csodálkozol, hogy az elégedetlen egészségügyi alkalmazott a népre fejt ki nyomást? mégis kire tenné? csak az a különbség, hogy a MÁV sztrájkot a nép szimpátiával viselte, addig az egészségügyre mindenki fúj, megnézném ha egy hónapig az orvosok se látnának el csak életmentő beavatkozásokat és emiatt meghalna vagy 10 ezer ember akkor mit szólna hozzá a nép? más országokban megtették és lásd milyen orvosi fizetések vannak mondjuk lengyelországban

Fekete Dália 2010.07.08. 19:04:54

@adamantium:
Belehalni?
Gondolkozz már el légyszi!
Egy utazási szolgáltatás szüneteltetése egészen más dolog, mint egy egészségügyi szolgáltatás.
Azt gondolod, hogy egy szrájk miatt itt milliókat fogtok kapni?

Tudod mikor járnátok jól ti rovosok, ha nem lenne egy darab beteg sem,legalább akkor munkátok sem lenne.

Annyira ki akartok emelkedni a többi közül, hogy az már elképesztő.

adamantium 2010.07.08. 20:51:36

@fehérzaj: miért ha olyan helyen laksz ahol csak vasúttal tudsz közlekedni és emiatt a sztrájk miatt nem tudsz munkába menni akkor éhen hal a család ugye? az az igazság, hogy megérdemelnétek egy rendes sztrájkot csak túl jószívű az orvostársadalom és nem akar kib@szni a néppel pedig a többség (ahogy te is) megérdemelné, hogy meglássa milyen is bajban lenni és nem kapni segítséget csak akkor amikor már halálodon vagy

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.09. 06:07:15

@batgirl:

Nyugi, nem kell félteni az orvosokat.

Ha az állami ellátás összeomlik, akkor majd lesz magánellátás - ez olyan, mint a kenyér, mindig szükség van rá.

Ha meg visszamegyünk a középkorba, akkor meg barter lesz: hipertónia beállítása 2 birka.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.09. 06:11:14

@fehérzaj:

Láthatólag halvány fogalmad sincs a kórházi várólisták mibenlétéről és szabályozásáról.

Ez nem baj, de legalább ne büszkélkedj a tudatlanságoddal.

:-)

A filofax meg flofax, egy orvosnak van joga jegyzetelni a betegieről.

Az állami infrasturktúrán történő magánellátás megítélésében egyetértünk.

Egyébként a tisztelt betegek hozzáállása is érdekes - "nehogy már ki kelljen várni a soromat, inkább fizetek".

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.09. 06:16:00

@fehérzaj:

Nem a sztrájk miatt lesz rendes fizetés.

Mint a lengyeleknél: annyi lengyel orvos ment el Angliába, hogy az ellátás veszélybe került.

Tehát a lengyel állam kénytelen annyit fizetni, mint az angolok, hogy visszamenjenek az orvosok.

Piac van, valahogy azon senki nincs kiakadva, hogy egy bankár mennyit keres.

Na mi újság, Wágner úr? (törölt) 2010.07.09. 12:51:45

@adamantium:

a MÁV- és BKV-sztrájkokat egyáltalán nem övezi általános szimpátia.

és van némi súlybeli egyenlőtlenség az utazóközönségnek okozott kellemetlenség illetve a beteg szivatása között, vagy szerinted nem?

egyetlen jóérzésű ember sem örül annak, hogy az orvos szív és méltatlan helyzetben van. de amikor valaki megbetegszik (most nem azokra gondolok, akik mentők hívnak, ha rosszul vágták le a körmüket), akkor nincs lehetősége mérlegelni, hogy "ok, az orvosok szarban vannak, akkor várok két évet, hátha jobb lesz a helyzet, addig majd nem fáj."

azt kívánom minden eü dolgozónak, hogy keressen hússzor többet holnaptól. megérdemlik. de a kutyamindenit, nehogy már a vétlen, szerencsétlen páciens sorsa múljon azon, mennyire frusztrált az orvos. ma orvoshoz menni lutri: vagy kifogsz egy becsületes, elhivatott embert, aki törődik veled, a körülények ellenére, aki kedvesen szól, pedig marhára leterhelt stb., és akinek szívesen teszed a borítékot a zsebébe. vagy belefutsz egy mészárosba, bocs. aki vagy azért utál téged mint beteget, mert rossz orvos, vagy azért, mert elege van mindenből. és ez annyira azért nem biztató a gyógyulásod szempontjából. lásd a korábbi posztomat az apám haláláról.

szerintem a fizetésről szóló folyamatos polémia, valamint az egész ügynek abbéli megközelítése, hogy minden rossz innen fakad, semmi értelme, bármennyire is jogos a tisztességes fizetés elvárása.

egyébként én nagyon szívesen fizettem ki a vizitdíjat, amikor még volt.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.09. 12:54:16

@adamantium:

bocs, a fenti nick is én vagyok, de egy másik blog idióta moderátorának tiltása miatt csináltam egy másikat.

Fekete Dália 2010.07.09. 13:17:14

@radiologus.hu:

Azt nem tudhatod, hogy nekem van-é rálátásom arra listára.

Na most akkor vedd úgy, hogy én kiakadtam a kijelentéseden, miszerint piac van.
Ti akkor kofák vagytok, akik mint őstermelők áruljátok a portékáitokat?
Az egészségügy nem erről szól, nem erről kellene, hogy szóljon.

A bankárok fizetésén ki nincs felháborodva szerinted?

Fekete Dália 2010.07.09. 13:19:21

@adamantium:
Köszi!
Rendes vagy.
Az mááá biztos, hogy hozzád nem fordulnék segítségért, ha orvos lennél.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.09. 13:45:09

@adamantium: Basszus, szégyen hogy te is orvos vagy. Én kérek elnézést miatta.

adamantium 2010.07.10. 00:33:21

@batgirl: az meg szégyen, hogy te magyar állampolgár vagy ezzel a mentalitással bantusztániában kellene éljél, ott majd kigyógyítana egy sarlatán a bajodból miután kifizetted a két birka+3 kecske árat a vizsgálatért és a 2 tevét a gyógyszerért

mothe 2010.07.10. 07:52:28

@radiologus.hu: ha odateszed egymás mellé az ingyen kenyeret, ami csak holnapután érkezik, meg a drága kenyeret, ami ott illatozik és te ki tudod fizetni, várnál az ingyen kenyérre pusztán azért, hogy erkölcsi magaslatra kerülj?

csak azt lehet megvenni, amit eladnak.

mothe 2010.07.10. 07:58:21

kicsit olyan ez az orvosi fenyegetőzős aggyápézt hozzáállás, mint a vegyél dvd-t, ne töltsd le a filmet propaganda.

megvettem az egyik kedvenc filmemet 3 DVD-s díszdobozos kiadásban, nem kevés pénzért. ha beteszem a lejátszóba, közel másfél percen keresztül több nyelven végigolvashatom, hogy hogyan fog lemészárolni a mindenki, ha lemásolom a filmet. utána meg kell néznem 3 vagy 4 logót, egy reklámfilmet, ami elmondja, hogy ha autót meg tv-t nem lopsz, akkor filmet se tölts le, mert az is lopás. ezeket a részeket NEM LEHET kiiktatni a lejátszásból. így aztán a díszkiadás kikerült a polcra, majd letöltöttem a filmet a netről, és ha meg akarom nézni, csak klikkelek és 3 másodperc múlva elkezdődik a film. na, többek között ezért tölt le az is, aki egyébként vásárolna.

csak én látom az analógiát?

embalu 2010.07.10. 11:59:00

OK, úgy látom itt mindenki beárazta az orvosokat

a kérdés a következő: szerinted mennyit kéne fizetni egy 30-40 éves szakorvosnak havonta? bruttó/nettó is jöhet!

a havi átlagbér ma Mo.-on bruttó 200e ft

Mille38 2010.07.11. 22:07:16

@radiologus.hu: Nagyon gáz: a nőgyógyászat több mint fele művi abortusz. Tényleg ezért tartunk fenn drága kórházakat, képezünk orvosokat?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása