Miért kell megalázni a betegeket?

2010.06.06. 06:00

Olvasva a bejegyzéseiteket, gondoltam megírom az én esetemet is.

Mindez történt egy Budapest melletti kisvárosban.

Szombaton éjjel folyamatosan olyan köhögési rohamaim voltak, nem kaptam levegőt, hogy nem tudtam aludni, az egész éjjelt egy székben ülve töltöttem, mivel így nem köhögtem.
Vasárnap délelőtt a család kérésére átmentem az ügyletre. ide nem lehet csak úgy bemenni, csöngetni kell. Ekkor kijött az asszisztens és megkérdezte: "Mi van?" Na ekkor kellett volna megfordulnom és eljönnöm. Türelmesen megvártam az éppen háznál lévő doki nénit, közben többen is gyülekeztünk a folyosón. Majd amikor megérkezett, a folyosón megkérdezte, hogy "Mi baja?"
Elmondtam a problémámat, majd csípőből válaszolt: "Nem úgy néz ki maga mint aki nem kap levegőt."

A vizsgálat lefolyása a következő volt. Rámnézett és közölte, hogy magának jelentős túlsúlya van és ezért nem tud aludni. Mikor közöltem vele, hogy igen tudom és ez eddig is így volt, megállapította, hogy bizony a betegségek egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Majd közölte, hogy bizonyára magas vérnyomása és cukorbetegsége is van. Ezen kicsit "elbeszélgettünk", mert tényleg volt magas vérnyomásom, de évekkel ezelőtt kivizsgáltak és azóta folyamatosan (naponta) mérem a vérnyomásom. Ekkor ki lettem oktatva, hogy "azok" a vérnyomásmérők semmire nem jók (igaz, a kardiológusom és a körzeti orvosom is ilyennel méri a vérnyomásom), csak az a korrekt érték, amit a körzeti orvos mér.

Természetesen az egész "vizsgálat" nyitott ajtónál történt, hogy a kint várakozók is tanuljanak, valamint a gépkocsivezető is végighallgatta az asztalnál ülve. :-)
Mindezt olyan stílusban, amiért kültelki kocsmákban már a bicskát rántják elő.

Végül az ajánlat a következő volt: sportoljak, fogyjak le és akkor majd elmúlnak a tüneteim.

Sajnos az elmúlt napokban nem lettem könnyebb, de szerencsére a tüneteim elmúltak és már a teljes éjszakát át tudom aludni.

Vajon miért kell megalázni ordenáré hangnemmel a betegeket? Én elhiszem, hogy nem könnyű ügyeletes orvosnak lenni, de én is ügyelek más területen és nem vezetem le a feszültségemet másokon. Sajnos mostanában több orvoshoz volt szerencsém, de mindegyik kedves, barátságos volt ellentétben ezzel az "orvosnak látszó tárggyal".

Üdvözlettel: egy köhögős beteg

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2010.06.06. 11:50:23

@dido_: ez felháborító, megalázó és embertelen.

Káin 2010.06.06. 12:16:20

@petya.bacsi: Valahogy én is így képzelem. Van még miben fejlődnünk.

angac 2010.06.06. 12:29:44

El kéne menned a háziorvoshoz, mert szerintem refluxod volt éjjel. Gyomorsavkötőt kellene szedned. Lehet kapni recept nélkül is, de azért jobb, ha az orvossal megbeszéled.

angac 2010.06.06. 12:34:35

El kéne menned a háziorvoshoz. Szerintem refluxos köhögésed volt éjjel, savkötőt kéne szedned. Lehet kapni recept nélkül is, de azért jobb, ha az orvossal megbeszéled.

dido_ (törölt) 2010.06.06. 12:48:49

@Despota: az jutott még eszembe, hogy a közös öltözés, másutt is dívik, és sokan természetesenek is veszik. pl. gondolj egy tüdőszűrésre.

Igaz, ott közvetlen az öltözőbe hívtak be több embert egyszerre, amit rendes ajtó választ el a röntgen helységtől. Viszont tüdőszűrésen is általános, hogy vadidegen nők egymás előtt csoportosan egyszerre vetkőznek öltözőben,majd behívják az emberekt egyesével szűrésre, de addig a többiek várnak félmeztelen sorukra. Mondjuk tüdőszűrűn csak deréktól felfelé kell vetkőzni. De ott is többen kínosan feszengenek, mindenki igyekszik keresztbe fonni a mellei előtt a kezét.
Lehet innen jött az adott nőgyógyászati rendelőben az ötlet, hogy lehet közösen vetkőztetni is a nőket. Csak azért durvább mégis, ha a bugyit is egymás előtt veszik le a nők...stb. és csak függöny van és mindenki hallja a többiek panaszát, diagnózisát. Gondolom prosztata viszgálatra váró férfiak pl. egy urológián is egyesével kerülnek be az öltözőbe és normál esetben semmilyen függöny mögül más nem hallja amíg vizsgálják...

Nekem tüdőszűrés közben az volt aggasztó, hogy míg bent vagyok, idegen ki ne lopja a táskámból a pénztárcám, mert mindent az öltözőben kellett hagyni, a táskát is, a röntgenhelységbe nem engedték bevinni a táskám, az öltözőbe meg számomra idegen emberek voltak. (Ez is Pécs volt, de nyomatékkal kérem, ha a másik kommentem posztolod, lécci hagyd ki a várost belőle :)

Más, egyéb városban egy mezei fogröntgennél pozitív tapasztalatom volt. A táskám is, kabátom is bevihettem, és a röntgen helységben volt egy asztal (tisztes távban a géptől), mondták tegyem a cuccaimat oda, és senki nem járt értelemszerűen addig arra.

Egyébként utána néztem, azóta sok mindent össze-vontak, variáltak már a rendelőkkel, abban a rendelőben ahol én a negatív tapasztalatom szereztem nőgyógyásznál, jelenleg nincs az ott rendelő orvosok listáján az az orvos neve. Viszont neten rákeresve, szülész-nőgyógyászként megtalálható, és életrajzára keresve, elég elismert orvos képében díszeleg...Ráadásul nem tudtam eddig, nem csak főorvos, hanem egész más területen is jegyzik a nevét.

Mocsár 2010.06.06. 12:57:20

@dido_: igen, ez még valóban dívik, tüdőszűrés nálunk is még mindig ugyanígy zajlik (vagy zajlott, amikor én utoljára voltam). :((

na4 2010.06.06. 13:10:03

Fogyj le, és akkor nem kell orvoshoz járnod. Többszörös a haszon.

Iovianus 2010.06.06. 13:12:02

Szeretnék érdeklődni, hogy olyan blog nincs amiben a tahó beteg sértegeti az orvost, és ezeket a sztorikat írják le? Vagy nincs idő ügyelet mellett megírni ezeket gondolom...

olvasgatok 2010.06.06. 13:19:01

Kedves postíró!
Nyugodtan leírhatod a várost, az időpontot és az orvos nevét.
Okulásul a többieknek, szégyenszemre az érintettnek...

Despota 2010.06.06. 13:23:25

@olvasgatok: Sajna ez nem ennyire egyszerű, ugyanis léteznek személyiségi jogok.

Despota 2010.06.06. 13:24:13

@Iovianus: Volt már pár poszt orvosoktól, ha úgy tetszik, írd meg ide.

dido_ (törölt) 2010.06.06. 13:33:39

Elnézést ha off.

Még az is eszembe jutott, van ahol mezei ultrahangnál is tudnak kínos pillanatokat okozni páciensnek. Családtag járt úgy, hogy hüvelyi ultrahangra utalták. Amikor végre bejutott, ott is az öltözőbe lépett be, de nem közvetlen, hanem a közös előtérből, több öltözőbe lehet belépni, függönyökkel leválasztva, egy nő, egy függönyzött részen, csak az előtér közös.A vizsgáló meg ettől egy külön függönnyel volt még leválasztva (azaz egy nagy helység, és az előtér, öltöző, vizsgáló részek csak függönyökkel leválasztva). Az öltözőkben, főleg terhes nők vártak, több csak hasi uh-ra várt. Családtagnak viszont deráktól lefelé kellett levetkőzni, és amikor kijött egy kismama az uh-ról, közbe őt szólították és ha csak egy pillanatra is, de szembe találkozott az előtérben a kismamával, aki ment a saját függönyözött részére. Ahogy családtag uh-al végzett és a függyönzött vizsgáló részből kiment, ott is szembe találta magát a következő oda beigyekvővel. Annyit nem tudott asszisztens várni a név szólítással, míg az előtérből belép a saját kis függönyzött részébe. Szembe találkoztatták őket. Családtagnak azért is kínos volt, mert az épp ott lévők közül neki volt egyedül olyan uh-ja, amihez pucér alféllel kellett az előtéren átsasszéznia.

A függönyök miatt meg eleve így is hall mindenki mindent, ami az orvosnál folyik beszéd, vizsgálat.

Arra gondoltam, hogy az ilyenek lehet több nőgyógyásznak természetes, meg sem fordul a fejükben, hogy a páciensek ezt is kínosan élik meg, hiszen klinikákon is számos helyen a mai napig egy helységben szül egyszerre több nő mindössze paravánnal elválasztva.
Azt aztán baromi jó lehet hallgatni, ahogy a másik vajúdik...stb.

Szerintem ideális esetben arra kéne törekedni, hogy egy szobában, egy szülő nő, és az alternatív szülőszobákat, és egyéb egyágyas szülőszobákat az állami kórházakban nagyobb arányban használhatnák azok is, akiknek nincsen fogadott orvosuk...

petya.bacsi 2010.06.06. 14:09:09

@dido_: képzeld el azt a szitut, amikor egy kórteremben fekvő egyik beteget katéterezik, vagy más olyan vizsgálatot végeznek (vagy épp olyan műtétje volt, amihez szükséges szabaddá tenni az alfelét), és ezt az élményt minden vele egy kórterembe fekvő ember élvezi. Sőt, ha "szerencséje" van, még épp látogató is van, és a folyosóról is látják.

Nagyon sok olyan dolog van, amit át kellene alakítani ahhoz, hogy ne sérüljön pl. egy beteg szeméremérzete.

Egyébként pedig a leírt szituban lehet magán kellett volna hagynia a bugyit, és csak közvetlenül az uh előtt kilépni belőle. Ha meg értetlenkedik a vizsgálóorvos, akkor elmagyarázni neki a tényállást...

Karipapa01 2010.06.06. 14:19:20

@dido_: Kedves didó!
Én a versenyszférában dolgozom egy olyan emberi jogokat sárbatipró cégnél, ahol van egy férfi és egy női mosdó-zuhanyzó- öltöző. Képzeld azt a tragédiát, hogy műszak végén az ott dolgozó hölgyek egymás előtt meztelenül lógó csöccsel, a férfiak pedig lankadt fasszal zuhanyoznak és átöltöznek. Hogy miért nem egyenként engedik be őket egyenként tisztálkodás céljából én sem értem. Pedig ez a 14-órai munkavégzés után akár el is tarthatna másnap reggelig.
Másik lehetőség: vihar a biliben.

Irise 2010.06.06. 14:57:15

@Káin: Nem hiszem, a mentősök nagyon ritkán küldenek el a sunyiba beteget,fulladóst tényleg nagyon ritkán. És tényleg tanácsolható,hogy akkor forduljon a beteg orvoshoz,mikor tényleg nagyon fullad, ne másnap,mikor már saját lábán is be tud menni az ügyeletre és kerek mondatokban el tudja mondani,hogy mi baja.
Egyébként ez tényleg jó tanács akart lenni.
@Eugenie Danglars:Nem akarlak elkeseríteni, de ha valaki fel van fázva,attól még meg kell hallgatni a szívét, tüdejét, meg kell tapogatni a hasát. És én is le szoktam vetkőztetni a betegeimet,mert akkor jobban lehet hallani a szív-és tüdőhangokat. Pedig igazán nem vagyok perverz.

Mocsár 2010.06.06. 15:20:36

@Karipapa01: bocs, de szerintem egy közös zuhanyzó kurvára nem egyenlő azzal, hogy valaki betegség miatt orvoshoz fordul és vizsgálatra szorul, és hogy a panaszait és a diagnózist még féltucat más ember is hallhatja.

@Irise: azért annyiban maradjunk már, hogy nem én mondtam, hogy perverzek az orvosok, hanem azt, szakszerűség célján semmi értelme nem volt jó az, hogy hármat-négyet lélegeztem, ő meg hallgatózott. Se a hasamat nem tapogatta meg, se a szívemet nem hallgatta meg, vérnyomást sem mért. De ha ennyire sérti az önérzetes lelkedet, akkor remélem, akkor sem akadsz majd ki, mikor a te lányodnak kell valami piti kis szarság miatt levetkőzni egy szál csöcsre két felnőtt, koros pasi előtt.

fehéregér 2010.06.06. 15:22:41

Valamit nem értek. Voltam ugyanis én is annyira kiszolgáltatott helyzetben baleseti osztályon, miegymás, amikor az ember nem tud "pattogni", csak próbál valahogy túlélni, de egy ügyeletes orvosnál, ahol azért nincs vészhelyzet, mégis miért nem lehet normális módon kikérni magának ezt a bánásmódot? Miért nem lehet természetesen udvariasan, de határozottan figyelmeztetni egyrészt a nyitott ajtóra, másrészt az elvárható bánásmódra? Meddig leszünk még a nyakbehúzottak országa? Se a hentessel, se az orvossal, se a hivatlanokkal szemben nem vagyunk képesek öntudatos állampolgárként viselkedni? Így semmi nem fog változni, maradnak az internetes panaszoldalak, amik sz*rt se érnek.

Karipapa01 2010.06.06. 15:25:53

@Eugenie Danglars: Nem olvastad el, hogy mire válszoltam, ezért kopizom:
"Viszont tüdőszűrésen is általános, hogy vadidegen nők egymás előtt csoportosan egyszerre vetkőznek öltözőben,majd behívják az emberekt egyesével szűrésre, de addig a többiek várnak félmeztelen sorukra. Mondjuk tüdőszűrűn csak deréktól felfelé kell vetkőzni. De ott is többen kínosan feszengenek, mindenki igyekszik keresztbe fonni a mellei előtt a kezét.
Lehet innen jött az adott nőgyógyászati rendelőben az ötlet, hogy lehet közösen vetkőztetni is a nőket. Csak azért durvább mégis, ha a bugyit is egymás előtt veszik le a nők...stb."
Nincs több hozzáfűzni valóm!

major_fracture_detected 2010.06.06. 16:06:54

a többségetek teljesen el van tájolva, hisztis banda, haha

_Molly 2010.06.06. 16:26:11

@Karipapa01: Kulturált országokban - és egyébként a kozmetikusnál is - létezik egy gumírozott rongydarab, amit a vizsgálat (kezelés) idejére a nő csak magára tud húzni.

Nem kerül többe, mint a lepedő, amit a vizsgálóra tesznek, és a mosás is ugyanúgy megoldható. Ezzel simán megoldható lenne, h. egy nő csak addig legyen ruhátlan, amíg feltétlenül szükséges.

wiener 2010.06.06. 16:30:47

itt ausztriában egy ilyen eset után az orvosnak sok problémája lenne, rossz esetben megvonnák a praxisát
nem is értem miért viselkedik így, hiszen az átlag magyarnál fényévekkel jobban él, szar szemét ember az ilyen, a posztíró meg legyen frankó és írja be kiről van szó, ez a név nélküliség nem segít a helyzet megoldásán

Mocsár 2010.06.06. 16:31:12

@Karipapa01: dehogynem olvastam. pont azért reagáltam rá. te nem veszed észre, mennyire sarkítottad a különbséget.

wiener 2010.06.06. 16:36:19

egyébként azt el tudjátok képzelni magyarországon, hogy a korházi osztály közepén van egy nagy szekrényméretű üvegajtajú hűtő, benne dobozos italok, ásványvízek, sonka, sajt, pudingok, pékáruk, és a betegek (a rendes és bőséges étkezéseken felül) szabadon vehetnek belőle bármikor bármennyit? mert itt ausztriában ez van

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.06. 17:45:31

@Karipapa01: Meg fogsz döbbenni, de van akit ez is zavar. Több beosztottam is volt, aki inkább munkaruhában jött és abban is távozott, hogy ne kelljen a közös öltözôt használnia.
Késôbb kijárták, hogy legyen zuhanyfüggöny, és spriccelô víztôl védett akasztó, hogy mindenki anélkül fürödhessen, hogy mindenkinek meg kelljen mutatni a bájait.

Tehát nem mindenki élvezi ezt a szituációt.

biomech 2010.06.06. 19:04:20

Üdv! (Eddig csak olvastalak Titeket)
Orvos vagyok. (Bemutatkozás, hogy ne legyenek kétségek)
Hogy rendbe tegyük azt, hogy ki kivel áll szemben, egy történet:
Nemrég új rendelőbe kerültem intézményen belül. Nem volt függöny az ajtó mögött. Szóltam a vezető asszisztensnek,hogy... Azt mondta írjak levelet a főigazgatónak, hogy...(?!) Aztán megkérdeztem a orvosi felettesemet, hogy lehetne megoldani?
Azt válaszolta: El lehet menni a Tescoba, Metroba venni egyet, természetesen sk(saját költségen)
Innentől kezdve igenis pénzbe kerül nekem a kedvesség.

Továbbra is a kedvességről, ha már ez határozza meg, hogy ki a jó orvos.
Képzeljétek el, hogy minden nap ingáztok a munkahelyetek miatt. Mert nincs választásotok. Az utolsó vonat 20:45-kor indul, mert olyan helyen laktok. 20:30-kor kiszabadultok a munkahelyről és elindultok a két kilométerre lévő állomásra. Loholva. Csomagokkal. Az egész napi munkától fáradtan. Ha lekésitek nem futja szállodára de más megoldás sincs.
Ha ilyenkor valaki megállít, hogy bocsánat csak egy percre(?): Brazília Ázsiában-e van?
Ti kedvesek lesztek?
Mert ha nem, vagy helyben számon kér titeket, vagy egy blogban írja le.

Ma a magyar orvos egyben orvos, adminisztrátor, recepciós és szóvivő. Néha még biztonsági őr is.
Egy bankban ahol mindannyian a gatyánkat is otthagyjuk, ez hogy is van?

A magyar költségvetés kicsivel több mint 10%-át teszi ki az E-alap. Ezt kevesebb mint 2 millió ember fizeti be.

Biztos, hogy az orvos az ellenség?

Despota 2010.06.06. 19:10:21

@biomech: Biztos, hogy az orvosok NEM ellenségek.

miskabá 2010.06.06. 19:33:12

@Káin: "A dokinénizés szerintem nem sértő, én is így mondom, de nem degradálásként."

Faszi, szaki, doki egy kategória. Aki így kommunikál az ne akarjon másokat misősíteni

petya.bacsi 2010.06.06. 19:58:31

@biomech: ezek szomorú dolgok, ezért kellene pl. az orvosoknak kinyitni a szájukat, ahelyett, hogy betegeket hozzák megalázó helyzetbe. Nem a betegek tehetnek arról, hogy nincs függöny, meg hogy ilyenek a körülmények. Az orvos viszont ott hibázik, mikor nem gondolja bele magát a beteg helyzetébe: vajon a feleségével, gyerekével, vagy saját magával is így bánna? Nos?

biomech 2010.06.06. 22:22:52

@petya.bacsi: Az orvos az ellátórendszer alkalmazottja, nem az a dolga, hogy kinyissa a száját, hanem, hogy orvosi tevékenységet folytasson. Ha még az adminisztráció, recepciós, szóvivő, esetenként biztonsági őr feladatok mellé még a szájnyitás feladatát is tőle várnád akkor lassan ő lenne az ellátórendszer. Érted ugye az ellátórendszertől az ellátórendszerig vonuló gondolatot? Neked (sem) az orvos az ellenséged.
Ha pedig a pék belegondolná magát a zsemle helyzetébe, mindannyian éhen halnánk.

biomech 2010.06.06. 23:01:56

@petya.bacsi: Nem, nem a betegek tehetnek róla. De mint a betegek (állampolgárok) által fenntartott ellátórendszer alkalmazottjai, nem is "az orvosok".
Az orvosnak nem az a dolga, hogy kinyissa a száját, hanem, hogy orvosi tevékenységet folytasson. Ha az adminisztrátor, recepciós, szóvivő és néha még a biztonsági őr feladata mellé a szájnyitást is az orvos feladatává tennéd akkor ő lenne egy személyben az ellátórendszer (ahogy látom a bejegyzésekből sokan ezt gondolják).

A pék pedig ott hibázna, ha belegondolna a zsemle helyzetébe, mert akkor mindannyian éhen halnánk.

Tehát kinyitni a száját annak kell aki többszörös indirekció útján alkalmazza "az orvosokat". Kinyitni a száját akkor amikor önkormányzati, országgyűlési képviselőket választ, vagy amikor belép egy pártba amelyik majd egyszer talán hatalomra is jut és akkor még a szájnyitó is befolyásos lesz.

A kérdés ugyanaz. Biztos, hogy az orvos az ellenség?

szabidoki 2010.06.06. 23:29:37

@wiener: úgy látom, mindig akad valaki, aki jön az idióta "külföldön mennyivel jobb" dumával, csak azt felejted el te is, hogy itthon lényegesen kisebb a TB-kassza, mint tőlünk nyugatra... Persze ugatni könnyű, de ha arról van szó, hogy többet kellene fizetni, akkor rögtön megy a hőbörgés.
@biomech: ugyan már, érdemi változást kiharcolni az itt kommentelők többségének büdös, csak az megy, hogy "nekemidemostmindentingyen", meg a szájtépés...

Irise 2010.06.07. 00:13:43

@Eugenie Danglars: Ha nem jött volna le, orvos vagyok. Akinek büdös levetkőzni az orvos előtt a vizsgálathoz, az menjen, gyógyíttassa magát telefonon keresztül, vagy virágterápiával.
Nekem is volt már olyan betegem, aki azt mondta,hogy nem engedi , hogy vért vegyünk tőle, nem engedi,hogy megvizsgáljam (nőgyógyászatilag), ellenben mondjam meg,hogy vetél-e... szépen, udvariasan hazaküldtem, és megkértem,hogy amennyiben beleegyezik a vizsgálatokba, fáradjon vissza bármikor.

Irise 2010.06.07. 00:24:02

@Eugenie Danglars: "valami piti kis szarság miatt levetkőzni egy szál csöcsre két felnőtt, koros pasi előtt."

Egyébként fogadok, ha nem "koros pasi" lett volna, hanem jóképű fiatal, gazdag orvos, akkor most nem itt nyunyognál, hogy "jajj,meghallgatták a tüdőmet a gonosz doktorbácsi meg az ápoló is benn volt" hanem a barátnőidnek mesélnéd nagy vihorászva,hogy "milyen szupcsi pasik voltak benn".

Egyébként meg eldönthetnéd,hogy valóban nagyon csúnya felfázásod volt,vagy piti kis szarság miatt mentél be az ügyeletre (mindkettőt magad mondtad, csúf dolog saját magad meghazudtolni egyébként). Ha az első, akkor tessék szépen megvizsgáltatni magad, ha a második, akkor meg maradtál volna otthon.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 01:11:23

@Irise: pár kollégádnak sikerült elég normális képet kialakítani itt az orvosok hozzáállásáról.

Neked sikerült eloszlatni az általuk keltett illúziót.

petya.bacsi 2010.06.07. 07:50:34

@biomech: Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Nektek is van valami szakszervezetféleség, ami elvileg a Ti érdekeitek képviseli. A betegek (állampolgárok) max. annyit tehetnek, hogy mikor felemelitek a hangotokat, mellétek állnak.

Nyilván, az orvos gyógyítson, ne pedig takarítson, adminisztráljon, és olyan feladatokat végezzen, amihez ért.

@szabidoki: az a gond, hogy ha nyugati szintű lenne a TB-kassza, a magyar mentalitású orvosok (akik alázzák, sértegetik a beteget) ugyanolyanok maradnának, mint most (tehát ugyanez a feudális rendszer maradna, mint amiben most élünk).

Irise 2010.06.07. 08:29:02

@szomorutojas: ha normális a beteg,nekem is normális a hozzáállásom :)

Sheruzad 2010.06.07. 09:10:28

@Irise:
"Egyébként fogadok, ha nem "koros pasi" lett volna, hanem jóképű fiatal, gazdag orvos, akkor.."

Hagyjuk mar ezt a dumat kerem, nekem is felhoztak hogy bezzeg ha..
NEM.

Ha az orvos nem oreg/ronda/kover stb. AKKOR IS kellemetlen-megalazo lehet a vizsgalat, mert nem ezen mulik. Ezek a reszletek a helyzet miatt maradnak meg jobban.

Gusztustalan amikor ezzel probaljak menteni a helyzetet hogy bezzeg ha az illeto aki megalaz egy fiatal jokepu doki lett volna..

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.07. 10:32:04

Tegnap netmentes napom volt, csak most reflektálok.
Szerintem is alap, hogy az orvos legyen szakmája csúcsán, legyen kedves, megértő, együttérző.
És persze az orvos és beteg legyen hatszemközt, mert jó ha van benn asszisztens vagy az angol nyelvterületen megszokott chaperon (ez lenne a megoldás az Eugenie Danglars által taglalt melltartó-levevős helyzetre is; amúgy szívhangot hallgatni pulcsiban nem lehet, melltartó levétele szerintem nem feltétlen indokolt, de pl. extrém méretek esetén igen).
Szóval szerintem az orvos viselkedését csak mentegetni lehet.
Ettől viszont még igaz, amit többen feszegetnek, hogy ti. az orvos mások munkáját is el kell hogy lássa, ezért a tényleges feladatokra (beteg kikérdezése, vizsgálata, teendők megbeszélése) kevesebb marad.
És egyetértekk azzal, hogy aki Ausztriához hasonlít minket, az tegyen valamit azért, hogy az ottani összegből gazdálkodjon a hazai eü. is.
Azt viszont remélem, hogy nem csak a hülyék maradtak itthon.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.07. 10:46:32

Ja és elfelejtettem, a túlsúly tényleg jelentős probléma, a posztírónak keresnie kellene egy jó belgyógyászt (cukorbetegség, korábbi magas vérnyomás, de szerintem a koleszterinjét se lenne hülyeség megnézni), rendszeresen kellene mozognia, és elsősorban a szíve ill. ízületei miatt tényleg érdemes lenne fogynia.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 14:19:47

@EMDO:
Kötelező? És ki írja elő? Ne vicceljünk már... Nyilván van olyan vizsgálat, ahol elengedhetetlen, de sokszor ez szimplán csak otrombaság / perverzió. Érdekes, a mi háziorvosunk meg tudja úgy hallgatni a feleségemet, hogy nem vetkőzteti félmeztelenre. De nyilván ő nem érti a dolgát...

A kedvenc helyi sztorim ezzel kapcsolatban az, amikor rákszűrésen anyaszült meztelenül masíroztatják be a nőket, holott csak méhszájvizsgálat van. Ebben mi a pláne? Így akarják elriasztani azt a néhány nőt, aki egyáltalán elmegy egy-egy ilyen szűrésre?

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 14:29:39

@EMDO:
Kötelező? És ki írja elő? Ne vicceljünk már... Nyilván van olyan vizsgálat, ahol elengedhetetlen, de sokszor ez szimplán csak otrombaság / perverzió. Érdekes, a mi háziorvosunk meg tudja úgy hallgatni a feleségemet, hogy nem vetkőzteti félmeztelenre. De nyilván ő nem érti a dolgát...

A kedvenc helyi sztorim ezzel kapcsolatban az, amikor rákszűrésen anyaszült meztelenül masíroztatják be a nőket, holott csak méhszájvizsgálat van. Ebben mi a pláne? Így akarják elriasztani azt a néhány nőt, aki egyáltalán elmegy egy-egy ilyen szűrésre?

EMDO 2010.06.07. 15:15:53

@Cartman (ex Cartman): Orvosi egyetem, harmadik évfolyam, első félév: A belgyógyászati fizikális diagnosztika alapjai című tantárgy.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 15:36:46

@Irise: Meg kell vallanom, nem testesítem meg az orvosi hermeneutikát, mitöbb a létezését is csak abból tételezem fel, hogy ennyire különbözôen értékeljük a hölgy problémáját. Az én olvasatomban a hölgy azt kifogásolta, hogy akarata ellenére, elsôdleges- és másodlagos nemi jellegeit idegenek elé kellett tárnia, mégpedig indokolatlanul.
Erre -hamár orvosként érintettnek érzed magad- adhattál volna orvosi indoklást, például, hogy brit orvosok szerint mennyivel csökkenti a méhnyakrák elôfordulásának valószínûségét testünk feltárása, vagy éppen magyarázatot a felfázás és a nôi mell megtekintésének szükségessége közötti összefüggésrôl.

Ehelyett teljesen indokolatlan hangnemben a probléma helyett a probléma feltárójára tettél olyan megjegyzést, amit szemtôl szembe kultúrember nem tesz, ennek folyományaként írásban arctalanul is kétségbevonható a kultúremberség. Noha ezzel a problémával magam nem szembesülök, lévén a túlkínálattal rendelkezô férfioldalon vagyok, és az én fogdosásom élményként megéléséhez igencsak szükséges a szerelem rózsaszín köde, megérteni megértem.

Azonban ha nem érteném meg -példaként említeném a te reakciódat, amit nem értek- még akkor is kulturáltan közelítek az emberhez, mert ember. Ezt a lépést elfelejtetted, és oly sokszor szembesülnek az orvosok éppen ezzel a váddal, hogy nehéz ezt nem tipikusnak tekinteni. Dacára annak, hogy adamantium, szabidoki, Dr.Morcz és mások több alkalommal megmutatták, hogy az nem csupán ember az orvos is, de ezt a betegrôl is feltételezi.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 15:38:06

magyarul:
Dacára annak, hogy adamantium, szabidoki, Dr.Morcz és mások több alkalommal megmutatták, hogy nem csupán ember az orvos is, de ezt a betegrôl is feltételezi.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 16:34:35

@EMDO:
És akkor mi van? Tanár vagyok. Ha akarod, tucatnyi rossz tankönyvből, százszámra tudok hülyeségeket citálni. (Meg se merem kérdezni: vajon mennyire tekinthető korszerűnek ez a könyv?)

Kérdés számomra mindemellett, hogy az említett doktorúr:
1. Ennyire jól ismer és alkalmaz minden szakmai protokollt?
2. Vagy inkább csak azokat (alkalomszerűen), amiknek ürügyén fiatal lányokat stírölhet / tapogathat. A másik két lehetőségről nem is beszélve: valakin ki kell töltenie valamely sérelmét, vagy ennyire nem szorult belé semmiféle empátia...

A felvetésre egyébként Irise adta meg a frappáns választ:
"Egyébként meg eldönthetnéd,hogy valóban nagyon csúnya felfázásod volt,vagy piti kis szarság miatt mentél be az ügyeletre (mindkettőt magad mondtad, csúf dolog saját magad meghazudtolni egyébként). Ha az első, akkor tessék szépen megvizsgáltatni magad, ha a második, akkor meg maradtál volna otthon."
Lefordítva: ha már zavarni merészelsz a rendelési időben, az a minimum, hogy egy kicsit megalázlak, és pláne jó, ha közben pár szép cicit is megbámulhatok. Ha pedig nem tetszik, húzzál haza és hugyozz pengét...

(Mindezt úgy írom, hogy szerintem az orvosok nagyon nagy többsége korrekt, empatikus, elhivatott szakember. De az a pár barom nagyon betesz az egész orvostársadalomnak. És - sajnos - működik a "mi kutyánk kölyke" reflex: a rossz, elavult, embertelen gyakorlatot alkalmazó kartársat is muszáj védeni... Miért???)

Irise 2010.06.07. 20:24:36

@szomorutojas: Igazából amikor én valakit vizsgálok,akkor a test csak egy test,amit vizsgálok,miközben a lélekkel beszélgetek. Egyáltalán nem úgy tekintek rá,mint egy "férfi" vagy egy "női" testre. Nem érdekelnek a méretek/kinézetek stb. Talán nehéz nehéz ezt a te szemszögedből megérteni, de ha láttál pár száz testet, utána egyáltalán nem fog számítani egy mell.
Ami érdekel, az az,hogy aki felfázott, annak a hugyúti fertőzéséből lett-e esetleg felszálló fertőzés, érintett lett-e a veséje, illetve am block, hogy működik annak a betegnek a teste. Mert nekem nemcsak az a lényeg,hogy éppen fel van-e fázva. Hanem az is,hogy esetleg hogy áll a mellette meglevő asztmája, romlott-e valamit a migrénje, van-e esetleg folyadék a tüdejében. És köszönöm, ettől vagyok jó orvos, nem attól,hogy 10 perc múlva egy antibiosszal már sétálhat haza.
Megalázásról egyébként szó nincs, sosem alázom meg a betegeimet. Túlzottan nem érdekel,hogy mennyire vagyok népszerűtlen egy fórumon. Az a lényeg,hogy a betegeim visszajárnak, kedvelnek, az utcán odajönnek hozzám beszélgetni. És igen,inkább hallgatózzak 10x feleslegesen,minthogy egyszer kihagyjak valami fontosat.

szabidoki 2010.06.07. 20:57:15

@szomorutojas: igazan jolesik, koszonom, hogy en is pozitiv pelda lettem, szep lett a napom :)
Azonban az a nagy harci helyzet, hogy Irise-nek igaza van abban, hogy egy felfazasos (meg ugy altalaban majdnem minden) betegnek meg kell vizsgalni a szivet meg a tudejet - az mas kerdes, hogy ez az alapvizsgalat ritkan megy vegig - es ez sajnos nem megy pulcsin keresztul, hiaba lattad ezt a veszhelyzetben, meg a House-ban. Sot, el kell, hogy szomoritsalak, a belgyogyaszati alapvizsgalatban meg a kulso nemi szervek megtekintese cimu menupont is szerepel! A melltarto lehet velemenyes, de eleg gyakran utban van. Szoval hatrebb a tojasokkal! :)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 21:08:58

@Irise: Valóban nehéz megérteni, nem is akarok ebbe belemenni, egyszerûen elhiszem neked. Annak ellenére, hogy kicsit ellentmond a tapasztalatnak, mely szerint az orvosok sem mentesek a szexuális vonzalomtól, ellenben lehetséges, hogy sikeresen el tudja választani a munkát és a magánéletet.

Azt viszont nem tudom, hogy az orvos vajon miért nem pár szóban azt magyarázta el a betegnek, amit te most, akár éppen ezekkel a szavakkal. Messze jobb véleménye lett volna a betegnek róla. Lassan a sok izolált vélemény találkozik egymással, és összességében rossz vélemény alakul(t) ki az orvosokról, pedig legtöbbször csak megértéssel kellene helyettesíteni az arroganciát (ha ezt a szót megbocsátod, bár nehéz lenne eddigi megnyilvánulásaid után alaptalannak tartanod).

Szimplán az, hogy te nem szánsz valamit megalázónak, nem jelenti azt, hogy a páciens nem éli meg megalázónak. Az a test, amibôl te százat látsz naponta, a beteg számára az egyetlen teste. Ha kerültél már kapcsolatba temetkezési vállalkozóval, megfigyelhetted, hogy megkísérelnek minél finomabbak lenni, pedig számukra a te kedves halottad egy a százból, mégis próbálnak a lehetô legtapintatosabban kiszedni belôled minél több pénzt.

Ezzel pedig visszatértünk az örök gumicsonthoz, a finanszírozáshoz, és a szolgáltatásközpontú szemlélethez. Talán nem is érdemes belemenni.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 21:22:44

@szabidoki: még két kommentváltás, és Irise is a pozitív példákat fogja szaporítani. Orvostól már az emberi hangnem is kész pozitívum ;)

Egyáltalán nem a melltartó levételét kritizálom, hanem az emberi kapcsolatot, a kommunikációt. Sokszor hiszem azt, hogy az orvosok szeme elôtt Dr.House alakja lett mítikus, akira annyira zseniális, hogy bármit megengedhet magának. A mindennapi szituációkban azonban nem goromba zsenikre van szükség, hanem sokoldalú (de legalább kettô, amibôl egy az emberi) szakemberekre. Arról nem is beszélve, hogy orvosok között is akkora a zsenik valószínûsége, mint matematikusok, programozók, üzletemberek között.

Én teljes elképedéssel tapasztaltam, hogy az egyik orvos által lórugásnak titulált antibiotikumot írt fel feleségem felfázásgyanús tüneteire minden vizsgálat nélkül egy másik orvos. (igaz ügyeletben, és arról megtanultuk, hogy extrém szituációnak minôsül). Ez sem emberi, de legalább illeszkedik a hipermarketekben megszokott embermentes világhoz.

biomech 2010.06.07. 21:33:36

Most eszembe jutott egy tapasztalat csúnya felfázás, mellkasi hallgatózás ügyben.
Elvittem a Renault Cliomat a szervízbe egyeztetés után és nem éjjel, hogy úgy érzem mintha erőtlenebb lenne a motor, mintha néha "köhögne". Legnagyobb meglepetésemre megalázták az autómat azzal, hogy felnyitották a motorház tetejét és ott állt mindenét megmutatva a szerelő előtt! És mindezek tetejébe nem is a porlasztót nézték meg először! Hanem a motorvezérlő elektronikát.
Ilyet???!!!
Biztos valami elavult könyvből dolgoznak.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 21:38:34

@biomech: ha küldök egy fotót a kipufogómról, rácsöppentesz a klaviatúrára egy kis motorolajat?

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 22:12:26

@biomech:
Nagyon remélem, hogy a gyógyításban jobb vagy, mint a humor terén... :)

Mocsár 2010.06.07. 22:17:43

@Irise: álmaidban. nem minden nő akkora kurva, hogy örömmel dobálja le magáról a ruhákat. mint írtam, másfél nap fájdalom után nem dobáltam cigánykereket attól, hogy idegen férfiak előtt ok nélkül levetkőzzek (és _azért_ ok nélkül, mert mint már szintén mondtam, az állítólag szükséges vizsgálatokat NEM végezte el, csak tessék-lássak hallgatózott 3-4 lélegzetvétel erejéig). a "piti kis szarság" megjegyzés meg a te kölyködre vonatkozott. mivel szemmel láthatólag nem vagy hajlandó kommenteket nyitott szemmel olvasni, részemről téma lezárva, felesleges tovább tépni a számat olyannak, aki oda se figyel. visszataszító és undorító a megjegyzésed a "szupcsi pasikról", sokkal inkább árulkodó a jellemedről, mint a rózsaszín felhőbe bújtatott önajnározás a visszajáró betegekről. a döglött kutyámat nem vinném ilyen emberhez, mint te.

biomech 2010.06.07. 22:24:01

Látjátok pont ez itt a lényeg. Ti humornak veszitek azt ami véresen komoly. Időnként pedig halálosan.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 22:29:14

@Irise:
"Igazából amikor én valakit vizsgálok,akkor a test csak egy test,amit vizsgálok,miközben a lélekkel beszélgetek. Egyáltalán nem úgy tekintek rá,mint egy "férfi" vagy egy "női" testre. Nem érdekelnek a méretek/kinézetek stb. Talán nehéz nehéz ezt a te szemszögedből megérteni, de ha láttál pár száz testet, utána egyáltalán nem fog számítani egy mell."

1. Bocs, de azt azért nem hiszem el, hogy "egyáltalán nem számít". Te - nőként - talán tényleg így vagy vele, de egy férfi orvos a fehér köpenyben is elsősorban férfi marad.
2. Pont azért, mert "talán nehéz ezt a Te szemszögedből megérteni", lehetne egy kicsit több empátiával viszonyulni a beteghez.

Végezetül egy kedves rigmus:
"Nőgyógyászok vagyunk, iszunk, baszunk!"
Ezt egy roppant szimpatikus, bár alkoholtól erősen befolyásolt férfitársaság skandálta kb. 180 dB-lel, mintegy 2000 fős tömegben a Csabai kolbászfesztiválon. (Asszem, kb. négy éve.) Orvosi köpenyben. Tudom-tudom, épp nem rendeltek, de szerintem érted azért. Ha akarod.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 22:34:32

@biomech:
Ez volt a másik tippem, hogy mégiscsak komoly. Autó kontra emberi lény? Hmmm...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 22:42:35

@biomech: véletlenül elvágod a fékvezetéket?

Irise 2010.06.07. 22:43:14

@Cartman (ex Cartman): Nem mondod?! Orvosok? És alkoholt fogyasztanak? Kultúrálatlanul szórakoznak? Netán szexuális életet is élnek?!
Felháborító! Javaslom mindegyik 6 heti főbelövését!
Holott angyalszárnyukat lágyan suhogtatva, Teréz anyát megszégyenítő nyugalommal kellene csadorban-lepelben járva, ingyen vagy közel ingyen dolgozva , alázatosan teljesíteni minden kívánságát minden betegnek, előre tudva, hogy melyik fog azért felháborodni,mert túl alapos az orvos, és melyik azért,mert túl laza.
Skandallum.

biomech 2010.06.07. 22:47:04

Nem ember alkotta tákolmány kontra emberi lény, hanem ember alkotta rendszer kontra isten (vagy világnézeted szerinti) alkotta rendszer. Rendszer kontra rendszer. Az autó létrehozásához használt véges kontra az élő szervezeteknek megfelelő hmmm... ismeret.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 22:50:21

@Irise: Megdöbbentô, amikor a szerény szövegértelmezési készség arroganciával párosul.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 22:53:42

@Irise:
A korábbi kommentjeidet tekintve nem fogadtam volna rá nagy tétben, hogy megérted. Csak egy (elismerem, gyenge) próbálkozás volt...

Egyébként alaposan félreismersz, ha azt hiszed, hogy orvosokat fikázni / fröcsögni jöttem erre a blogra. De mivel write-only vagy, tökmindegy, mit írok.

biomech 2010.06.07. 23:00:14

@szomorutojas: Nem egészen értem. De ha úgy van ahogy értem, akkor
dildo

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 23:09:23

@biomech:
Nyilván le lehet így egyszerűsíteni. De nem valami szakszerű, szerintem. Az embernek van lelke, pszichéje is. (Tudom-tudom, a francia autóknak is... nekem is volt olyan :).)

De viccen kívül, egy nagyon egyszerű példa arra, hogy a gyógyításnál igenis tekintettel kell lenni a beteg lelkivilágára is, mert befolyásolhatja a gyógyulás folyamatát: addig soha nem féltem a fogorvostól, míg egyszer egy elcseszett doktornő úgy fúrta szét az egyik fogamat, hogy semmi fájdalomcsillapítást nem kaptam. Az asszisztense fogott le... Azóta nekem kb. egy évig tart, mire rákészülök arra, hogy egyáltalán elmenjek a fogorvoshoz, és két ultracain injekció alatt semmit nem engedek a számban variálni.

Tudom, némileg sántít a példa, de azért könnyedén konvertálható bármilyen negatív pszichés élményre.

szabidoki 2010.06.07. 23:14:39

@Cartman (ex Cartman): azért kicsit pofátlanság épp ezzel a nickkel óbégatni a részeg nőgyógyászok miatt :)
Amúgy az, ha az ember egy fiatal, intelligens és szép nőt vizsgál, nyilván nagyobb élmény, mint a részeg, összeokádott hajléktalan, de azt sugallni, hogy a férfi orvosok kéjencek, akik szándékosan megalázzák a beteget, és nincs más céljuk, mint a beteg mellének stírölése, ez merő aljasság és rosszindulat, és arról árulkodik, hogy nem mi, hanem te vagy az, akit a kicsi feje kormányoz. Esetleg szoci szavazó vagy, aki nem vette észre, hogy elvesztettétek a választásokat, és még mindig nyomod az orvosellenes dumát. Nem tudom, melyik a rosszabb.
@szomorutojas: a szövegértéssel inkább neked vannak gondjaid, úgy látom.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.07. 23:36:34

@szabidoki:
1. "Amúgy az, ha az ember egy fiatal, intelligens és szép nőt vizsgál, nyilván nagyobb élmény" Ugye? Csak nem valami ilyesmire céloztam én is? A gond csak akkor van, HA visszaél ezzel az illető.
2. "de azt sugallni, hogy a férfi orvosok kéjencek, akik szándékosan megalázzák a beteget, " Nem sugalltam semmi ilyesmit. Így, általánosságban semmiképp. Összetévesztesz valakivel, write-only2.
3. "Esetleg szoci szavazó vagy, aki nem vette észre, hogy elvesztettétek a választásokat, és még mindig nyomod az orvosellenes dumát." Soha nem szavaztam a szocikra, és nem is fogok. És ha mégiscsak tudsz olvasni (értelmezni is, nem csak a betűket egymás mellé tenni), akkor visszaolvasva - ha már eddig lusta voltál rá, és enélkül osztogatod a címkéket - láthatnád, hogy NEM NYOMOK ORVOSELLENES DUMÁT.

Egyébként számomra hihetetlen, hogy nem értitek a nőgyógyászos sztori lényegét. Inni támadt kedvük? Egészségükre! Jókat dugnak otthon a barátnőjükkel? Helyes, hátha tesznek a népességfogyás ellen! De orvosi köpenyben, hullarészegen óbégatni a fenti "versikét", nagy nyilvánosság előtt!?

De mindegy is. Ez a társalgás nem vezet sehová. "Aljasság", "rosszindulat", "szoci szavazó"? Ez hogy jött össze Neked A MONDANDÓM ALAPJÁN? De tényleg mindegy, hagyjuk...

biomech 2010.06.07. 23:48:29

Azt, hogy mi a szakszerű azt Te nem tudod eldönteni.
Viszont ennél sokkal lényegesebb, hogy az első pengeváltás után kezdhetünk beszélgetni. Egyetértek Veled és mindenki mással is aki ezt vallja, abban, hogy az embernek nem csak teste, hanem lelke is van. Sokszor a lélek "gyógyítása" elegendő sok testi baj megoldásához. Ez nem csak személyes tapasztalatom, hanem mértékadó szakmai vélekedés is. Teljesen más az amikor a fogorvos azt mondja: nem fájhat az annyira, és az amikor tiszteli a szenvedésedet és inkább még egyszer átgondolja a ultracain kérdést. (Még akkor is ha ha úgy véli jelentős különbségek vannak az emberek fájdalomtűrésében).
Azt, hogy az Embert Kell gyógyítani nem a betegséget, nem tegnap találták ki, hanem sokkal régebben.
A baj az, hogy hiába értünk ezzel egyet Te, Én és sok mindenki más is ezt itt most nem lehet teljességgel megvalósítani.
Ami pedig a legfájdalmasabb, hogy ezért nem helyes az orvosokat felelőssé tenni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.07. 23:58:29

@Cartman (ex Cartman):

"1. Bocs, de azt azért nem hiszem el, hogy "egyáltalán nem számít". Te - nőként - talán tényleg így vagy vele, de egy férfi orvos a fehér köpenyben is elsősorban férfi marad."

Hja, hogy te képtelen lennél egy efféle elvonatkoztatásra.... ne magadból és a magad korlátaiból indulj ki.

szabidoki 2010.06.08. 00:01:38

@Cartman (ex Cartman):
1. sugalltál.
2. nem látok különösebb problémát a nőorvos kollégák viselkedésében - tudtommal ez egy szabad ország, ahol munkaidőn kívül (bár tudom, hogy sokak szerint ilyen az orvosnak nem kéne, hogy legyen) mindenki úgy szórakozik, ahogy kedve tartja. Ha az ilyesmi téged megbotránkoztat, akkor egyrészt ne menj ilyen rendezvényekre, másrészt a hiba a te készülékedben van.
3. Ha nem vagy szoci, az mindenképp örömteli.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.08. 06:52:17

Na jó. Ezek után csak jó szórakozást tudok kívánni a sok jól fejlett, fröcsögő trollhoz, aki - minden bizonnyal - gyakran tiszteletét teszi a blogotokon.

Az ilyen való Nektek, a normális hangnemmel láthatóan nem tudtok mit kezdeni. (Tisztelet a kivételnek.)

Csá srácok, én leléptem!

NemesekErnyo 2010.06.08. 07:26:10

Nem is egy annyira prűd embert ismerek, aki a melltartó levételének kilátásba helyezésétől elvörösödik. Ők azok, akik szabódnak mindenféle szűrővizsgálattól, elzárkóznak, bármilyen betegek. De szidják az orvost, aki ránézésből, szubjektív panaszokból nem tudta megállapítani, hogy mi a probléma. Kedves posztoló talán nyugodtabban aludna, ha nem a melltartót, hanem a bugyit vetették volna le, megnézvén a "felfázás" behatolási kapuját? Őszintén, milyen szert gondolt vizuális felfázási diagnosztika után bevetni? Miért nem fordult Gyurcsókhoz? Ha nem vizsgál, az a baj, ha vizsgál, akkor meg az. Pföjjj...

aesculap 2010.06.08. 08:17:50

olvasgatva a hozzászólásokat, az az érzésem, a kommentelők többsége csak azért megy orvoshoz, hogy szidhassa őket...

pillekosbor (törölt) 2010.06.08. 10:32:13

@aesculap: Betege és orvosa válogatja. Én is szégyenlős vagyok, de ha lehet, inkább az alapos orvost választom. Volt fiatalon egy férfi körzeti orvosom, akinek az volt a híre, hogy mindenkit levetkőztet, és megtapogat, hogy ne az ismert kifejezést használjam. Igaz volt, de 10-15 perc alatt halálpontos diagnózist állított fel, elküldött olyan szakrendelésre, amire nem is gondoltál, hogy lehet problémád, és gyógyított redíthetetlenül. Sajnos, otthagytam, mivel megváltozott a körzete, és azt híresztelték róla, hogy nyugdíjba megy. Utána nagyon megbántam a választást, mivel a doktornő, akihez kerültünk, az ellenkezője lett. Amikor véletlenül gyógyszer miatt be kellett mennem hozzá, az ajtóból vihogva azzal fogadott, hogy maga meg már hogy néz ki? Kérdezte a sajnos folyamatosan felkúszó kilók miatt, és utána mint egy orvosi csodát, elkezdte magyarázni, majd ad egy tuti diétáról ismertetőt. Ez volt a 90 napos diéta, amit a saját talámányaként akart eladni, nekem. Nem ezért mentem hozzá, és még arra sem volt képes, hogy szóljon, hogy vegyem le a felsőruhámat hogy meg tudjon hallgatni. Leeresztett kezeim ellenére hátulról elkezdte felráncigálni a pulcsit, ami elég nehezen ment. Nagyon nehéz helyzet amikor meztelenkednünk kell, én úgy próbálom túlélni, hogy közben másra gondolok, és nem figyelek oda a külvilágra, csak az orvos kérdéseire. Ha választanom kell, inkább félpucéran egy alapos, jó orvos, mint egy trehány a munkáját messze elkerülő.

szabidoki 2010.06.08. 10:38:13

@radiologus.hu: welcome!
Már kezdtem azt hinni, hogy egyedül kell tartanom a frontot :)

Cartman (ex Cartman) 2010.06.08. 12:15:01

@szabidoki:
Ne áltasd Magad, nem tartottál Te itt semmiféle frontot. A prekoncepciókon alapuló személyeskedésen kívül semmit sem produkáltál. (Nemcsak Te, a többiek se nagyon. Tisztelet a kivételnek.)

Döbbenetes számomra, hogy magasan képzett, hivatásszerűen emberekkel foglalkozó orvosok(?) mennyire leszerepeltek most emberi kommunikáció terén.

Gondolkodjatok el rajta, hogy mennyiben emelitek ezzel a hozzáállással a hivatásotok rangját. Talán többet profitálhatnátok azzal, ha a jó gyakorlatot ÉRDEMI vitával, érvekkel védenétek meg itt (is), a rosszat viszont képesek lennétek bírálni. Sehova nem vezet az, ha foggal-körömmel védtek mindent, amit doktorúr-doktornő tesz vagy mond, függetlenül attól, mekkora hülyeség.

Túllépve a (nyilván - legalábbis részben - szakmai jellegű) melltartó-vitán: a nőgyógyászok otrombaságától azért lett volna bölcs dolog elhatárolódni, mert ez a viselkedés - tetszik, vagy sem - az egész szakmára nézve dehonesztáló. Persze nyilván JOGUK volt hozzá, hogy seggrészegen obszcénkodjanak egy alapvetően családi rendezvényen (ez az egész kora délután történt). De nem ez a lényeg. Ha elvárjátok (és miért ne tennétek), hogy megbecsüljenek Titeket azért, amit elértetek, akkor illene az elvárásoknak megfelelő emberi tartást is elsajátítani, illetve a kollégáktól is elvárni. Ez NEM zárdába vonulásról és NEM absztinenciáról szól, ha nem lettem volna elég egyértelmű...

Tudom, hiába írtam ide mindezt. A kommunikációs szakadék általában a blogokon, de különösen a szakmai jellegűeken áthidalhatatlannak tűnik. (Ellenőrzős tapasztalat mondatja ezt velem, elsősorban.) Ahelyett, hogy közelednének a vitában az álláspontok, a legtöbbször inkább csak tovább merevednek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.08. 13:39:36

@Cartman (ex Cartman):

Neked nem tetszett, hogy néhány ember valahogyan viselkedett.

Ehhez jogod van.

Ugyanakkor
1. egyáltalán nem biztos, hogy ezek az emberek orvosok voltak - Schönherz Qpás beszámolókból ismert, hogy a berúgott mérnökhallgatók a kies Vörösmarty téren végigdülöngélve ütemesen skandálták, hogy "hajrá SOTE".

2. számos hozzászóló írja itt, hogy az orvos nem több, mint egy autószerelő vagy egy pincér - akkor meg mi a baj, ha érzik az idők szelét?

Én a magam részéről nem a hivatásom rangját kívánom emelni, ez ab ovo lehetetlen is egy netes fórumon. Szeretnék rávilágítani azokra az általad képviselt prekoncepciókra, melyek szerintem teljesen tévesek.

aesculap 2010.06.08. 13:51:31

@Cartman (ex Cartman):
Bár Szabidokinek címezted a hozzászólásodat, ha megengeded, reagálnék rá. Egyben Pillekosbornak is válaszolok, sajnos, a neki írt kommentem üresen ment el.
Biztos vagyok benne, hogy nem hiába írtad a véleményedet, hasznos dolog, ha beszélünk egymással, még ha nem is értünk mindenben egyet.
Csak röviden:

1. A beteget meg kell vizsgálni, elvileg minden orvos-beteg találkozáskor(pedig abból 65 millió van évente Mo-n), akkor is, ha csak receptért jön. Nem mindig így járunk el, nincs rá idő, nem akarja a beteg, sokszor az orvos sem, stb. A vizsgálatnak minimum a mellkasi szervekre (szív, tüdő) és a hasra kell terjednie. De pl. lázas betegség esetén (még akkor is, ha a beteg úgy gondolja, hogy csak felfázott) vizsgálni kell a beteg torkát, nyirokcsomókat (hónaljban és lágyékhajlatban is). Ez egy szakma, vannak szabályai. Ruhában, ingben pulcsiban nem lehet beteget vizsgálni.
Ha pl egy beteg csak receptért jön, és fél év mulva kiderül egy akkor már előrehaladott daganat, amit egyszerű tapintással észlelni lehetett volna, az erre "szakosodott" ügyvédek horribilis kártérítést követelhetnek az orvostól, mert nem járt el kellő gondossággal, nem vizsgálta meg a beteget, így megkésve került felismerésre betegsége.
Ha a beteg nem járul hozzá a vizsgálathoz vagy annak egy részéhez (RDV, emlő), azt közi, az orvos tudomásul veszi és dokumentálja.
Szóval, ha megvizsgálja a beteget, "perverz állat" (idézet Molly kommentjéből), ha nem vizsgálja meg, lelkiismeretlen, gondatlan kontár.
(van sapka-nincs sapka)

2. Biztosítani kell az intimitást. Vizsgálatkor csak az eü. szakszemélyzet tartozkodhat a vizsgáló helyiségben. A hatályos eü tv. ezekkel részletesen foglakozik, és ezt be is kell tartani. Pl a betegnek joga van ahhoz is, hogy vizsgálatkor egy hozzátartozója jelen legyen (kiskorúnál kötelező)

3. Elhanyagolt, ápolatlan, ittas beteget ugyanolyan gonddal és módon kell vizsgálni mint egy csinos fiatal bombázót - utóbbinál célszerű, ha egy hozzátartozó is jelen van a vizsgálatnál, ha erre nincs mód, az asszisztens/nővér feltétlen legyen ott!

4. Nem azért vizsgáljuk a beteget, mert az jó az orvosnak, hanem azért, mert ez a munkánk, és ez a beteg érdeke, akinek egyébként az eü. törvényben is garantáltan joga van a gondos, szakszerű vizsgálathoz, amely esetenként életmentő lehet.

5. Az pedig intelligencia- stílus- és jómodorbeli hiányosság, ha nőgyógyász kollégák az idézett trágár nótát éneklik. Én még nem hallottam tőlük, pedig több, mint 30 éve dolgozom kórházban. Persze, ez nem foglalkozás specifikus, ugyanúgy elítélendő, ha tanár, bankár, postás, utcaseprő, rendőr, stb. viselkedik hasonlóan. Vagy akár egy vezető politikus használ trágár kifejezéseket.

aesculap 2010.06.08. 14:18:37

@Eugenie Danglars:
" A vizsgáló orvos szemüveges volt, enyhén kopaszodó, modorában pedig elég bunkó. "

Ellenben Ön nagyon intelligens és biztosan szép is.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.08. 14:24:14

@aesculap:
Egy kérdésem maradt (nem elsősorban Neked szánva): mi lett volna, ha ezt valaki gőg, otrombaság és személyeskedés nélkül rögtön az elején ilyen szépen kifejti?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.08. 14:54:01

@Cartman (ex Cartman): Túlságosan elütött volna a kommentelők többségének stílusától.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.08. 15:23:17

@radiologus.hu:
"egyáltalán nem biztos, hogy ezek az emberek orvosok voltak"
Nyilván nem kértem el a diplomájukat :), de már nem is ez az érdekes ebben a sztoriban. Sokkal inkább az, ahogy védelmetekbe vettétek az alpári viselkedést, csak mert "egy alomból valók vagytok".

"számos hozzászóló írja itt, hogy az orvos nem több, mint egy autószerelő vagy egy pincér"
Számos hülye hozzászóló van. Ez nem újság. De Te mit gondolsz? Egy szintre helyezed a hivatásodat egy pincér munkájával?

"Én a magam részéről nem a hivatásom rangját kívánom emelni, ez ab ovo lehetetlen is egy netes fórumon."
Szerintem meg lehetséges, és a következő mondatoddal Te is valami hasonlóra utalsz:
"Szeretnék rávilágítani azokra az általad képviselt prekoncepciókra, melyek szerintem teljesen tévesek."
Egy egyedi eset kapcsán egy protokollt kérdőjeleztem meg. (Nyilván nem szakmai igényességgel, mert ez nekem nem szakmám. A szakmai igényesség Tőletek lett volna elvárható.) Nem álltam neki "hülyeorvosozni" és pláne általánosítani. Illetve bocs, általánosítás mégiscsak volt: "Mindezt úgy írom, hogy szerintem az orvosok nagyon nagy többsége korrekt, empatikus, elhivatott szakember."
Ehhez képest a jelzők, amiket hozzám vágtatok: aljas, rosszindulatú, korlátolt, sőt szoci szavazó! :) EL KÉNE OLVASNI A HOZZÁSZÓLÁSOKAT ÉS ÉRDEMBEN REAGÁLNI RÁ!

@Dr. Morcz:
:)

Irise 2010.06.08. 18:35:03

@Cartman (ex Cartman): "Gondolkodjatok el rajta, hogy mennyiben emelitek ezzel a hozzáállással a hivatásotok rangját."
Igazából hivatásunk rangját, merem remélni, nem egy fórumon elhangzott üres szócséplés hivatott emelni :)
"Sokkal inkább az, ahogy védelmetekbe vettétek az alpári viselkedést, csak mert "egy alomból valók vagytok"."
Tudod, nem hiszem,hogy ez csak az "egy alomból valók vagyunk"-feeling miatt lenne. Szerintem mi nagyon sok mindennel találkozunk a munkánk során, ami megtanít tolerálni az emberek gyarlóságait. Persze van,amikor elpattan a húr. Igazán van rosszabb is,ami történhet,mint egy csapat részegen skandáló fiatal.

Mocsár 2010.06.08. 21:54:36

@aesculap: problémád? a bloggazda részleteket kért, ha nem vetted volna észre. ja, bocs, tudom, a szövegértelmezés sajnos nem az erősségetek.

aesculap 2010.06.09. 15:30:13

@Eugenie Danglars:
Kedves Eugenie Danglars!
Nekem nincs problémám. A szövegértéssel sem. Ön viszont nem érti az iróniát (sem), ezért leírom expressis verbis, mire gondoltam.
Nem illik egy önnél jóval idősebb embert, aki történetesen nő és orvos (Irise), akiről néhány soros kommentjén kívül semmit nem tud, minősíteni, alpári szavakkal illetni.
Ön azt írta Irisenek többek között, hogy " a piti kis szarság megjegyzés meg a te kölyködre vonatkozott." Valamint: "a döglött kutyámat nem vinném ilyen emberhez, mint te." Hosszan lehetne folytatni, holott Irise Önnek illetve Önről semmi rosszat nem írt, csak néhány tévedését szakemberként kiigazította.
Egyébként Despota, amikor azt írta, hogy "...megírhatnád kicsit bővebben", nem arra volt kiváncsi, hogy az orvos szemüveges-e vagy kopaszodik, Miskolcon rendel, vagy Diósgyőrött, ezek a történet szempontjából irreleváns tényezők. Nyílván azt szerette volna megtudni, milyen légkörben zajlott a vizsgálat, milyen jellegű párbeszéd folyt, kapott-e Ön megfelelő gyógyszert, tanácsot, stb.
"levetkőzni egy szál csöcsre két felnőtt, koros pasi előtt" (idézet Öntől) a hölgyek rosszabb lebujokban neg hasonló helyeken szoktak, orvosi rendelőben, orvosi vizsgálat céljából nem. Ez a megjegyzés nem a munkáját végző orvost és asszisztensét minősíti.
Ha megenged egy tanácsot egy kopaszodó, szemüveges, (de legalább nem bunkó) "koros pasitól", vitatkozni csak kulturáltan érdemes, saját magát minősíti és alázza meg az az ember, akit a vita hevében elragadnak indulatai, érvek helyett személyeskedik (" a döglött kutyámat..., stb.), a másik felet sértegeti. Ezt a módit úgy hívják, hogy argumentatio ad personam/hominem, és civilizált emberek között kerülendő.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.09. 18:33:39

@aesculap:
Egy zárójeles megjegyzés: a kollégáid nagy része is szívesen él a személyeskedés "eszközével" az itt folyó vitákban (vagy mik ezek :) ). Irise sem volt azért teljesen mentes ettől, bár tény, hogy aránylag visszafogott stílusban tette: "Egyébként fogadok, ha nem "koros pasi" lett volna, hanem jóképű fiatal, gazdag orvos, akkor most nem itt nyunyognál, hogy "jajj,meghallgatták a tüdőmet a gonosz doktorbácsi meg az ápoló is benn volt" hanem a barátnőidnek mesélnéd nagy vihorászva,hogy "milyen szupcsi pasik voltak benn". "

@Irise:
Ahogy korábban is írtam, tanár vagyok. Több iskolában tanítottam már, köztük egy olyanban, ahol bizony előfordult, hogy az óráról vittek el egy-egy diákot a rendőrök (+ drogfogyasztás, öngyilkossági kísérlet, stb.). Úgy gondolom, ha valamiből, hát toleranciából nem szorulok továbbképzésre :). De a toleranciám - biztos ez is csak az én gyarlóságom - csak a diákokra érvényes. Magamra és a tanár kollégáimra nem. Egy tanár viselkedjen tanárhoz méltóan, ahogy (szerintem) egy orvos is orvoshoz méltóan.

Azért idetenném újra, nehogy félreértsd:
"Inni támadt kedvük? Egészségükre! Jókat dugnak otthon a barátnőjükkel? Helyes, hátha tesznek a népességfogyás ellen! De orvosi köpenyben, hullarészegen óbégatni a fenti "versikét", nagy nyilvánosság előtt!?" Ráadásul "egy alapvetően családi rendezvényen (ez az egész kora délután történt)".

aesculap 2010.06.09. 18:50:38

@Cartman (ex Cartman):
Igazad van, irisenek ez a bejegyzése elkerülte a figyelmemet. Nem értek vele egyet, de E.D. reakcióját szerintem ez sem menti (egyébként érdekes kérdés, hogy hogyan választunk magunknak nickname-et. Eugenie Danglars, ha jól emlékszem, egy Dumas regény epizódszereplője, aki... (nem írok többet róla, én is toleráns vagyok, meg tartok a jogvédőktől is, meg magam sem szeretnék a személyeskedés csapdájába esni.)

Irise 2010.06.09. 18:54:54

@Cartman (ex Cartman): Értem,hogy az a hozzáállásod,hogy az orvos viselkedjen orvoshoz méltóan,csak úgy érzem,hogy miközben az emberek azt várják tőlünk,hogy emberek legyünk, ténylegesen megsértődnek,ha emberek is vagyunk. Nyilván megdöbbentő látvány lehetett,hogy a Titánok isznak... (csak vicceltem), de a lényeg bizony az,hogy a mi munkánkban tényleg nagyon sok a borzalmas tapasztalat. És a fáradt gőzt le kell engedni. És bocs, de emberek vagyunk.

Nem a viselkedés a lényeg. Nem a külcsín. Hanem a tudás. De tényleg.

És nagyon sok korosodó,felnőtt kollégám van, akik sok embert, köztük hisztérikus fiatal nőket is, megmentettek. Ha valaki egy orvost annak kinézete alapján ítél meg, én igenis beszólok.

aesculap 2010.06.09. 19:01:56

@Irise:
Ezt a gumicsontot nem kellene tovább rágnunk. Igenis ki lehet mondani (nem törődve a mundér védelmével), hogy jóízlésű ember nem helyesli, ha kollégák ilyesmit művelnek.

Irise 2010.06.09. 19:36:17

@aesculap: Hát az egész fórum tulképp egy gumicsont :) voltaképp minek is írunk akkor.
De miért nem hiszed el,hogy nekem tényleg nem számít,hogy ki hogyan és mikor iszik? Amíg nem bánt másokat,addig mi közöm/közünk hozzá? A saját életével mindenki azt kezd,amit akar. Szvsz,de én már csak ilyen egyszerű lélek vagyok.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.09. 20:21:10

@Irise:
Igyanak, ha úgy tartja kedvük. Énekeljenek is, ha dalos kedvükben vannak. De ne orvosi köpenyben tegyék, és ne keverjék bele semmilyen módon (ld. "dalszöveg") a hivatásukat. (És - de ez már tényleg non plus ultra a részemről :) - esetleg várják meg vele a családos szekció elvonulását.) Felelős felnőtt ember tudja, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje.

Ennyi. Hidd el, nem vagyok erkölcscsősz... Sőt! :) De ezt orvosként nem (illetve inkább orvosként sem) engedtem volna meg magamnak.

Cartman (ex Cartman) 2010.06.09. 22:34:46

@Irise:
"És nagyon sok korosodó,felnőtt kollégám van, akik sok embert, köztük hisztérikus fiatal nőket is, megmentettek. Ha valaki egy orvost annak kinézete alapján ítél meg, én igenis beszólok."
Szerintem egyébként ezt is félreértetted (bár nem akarok Eugenie védőjeként tetszelegni). Az első hozzászólásban szó sem esett az orvos kinézetéről! Csak az inzultusról (vagy "inzultusról", ha úgy jobban tetszik). A külső, mint téma, csak akkor került elő, amikor Despota kérte, hogy fejtse ki a dolgot bővebben. Tehát a kopaszodás nem a minősítés kritériuma volt, csupán csak egy azonosító jegy. Az meg, hogy bunkó módon viselkedett, akár igaz is lehet. Nem kéne az ilyeneket magatokra venni. Sőt, igazából irigyellek Titeket, mert itt azért nem annyira jellemző a laikusoktól az a mentalitás, ami pl. az ellenőrző blogon dívik, ahol alapból minden tanár hülye... :)

Deto 2011.04.15. 13:05:42

Nagyjából egy éve szüleim mentek el egy elég jónevű pécsi orvosprofesszorhoz, hogy édesanyám hátfájását megvizsgálja. Mindenki dicsérte az öreget, hogy mekkora zseni, protekcióval tudtak csak hozzá időpontot szerezni... aztán szegény anyum totál letörve jött haza, hogy a doktor úr annyit mondott neki, hogy "hát, le kéne fogynia", ezt is olyan stílusban, mintha tudjukhonnan rántotta volna elő. Valami sötét-somogyi kistelepülés sarlatánjától, aki pontmátrixos nyomtatóval készült diplomával rendelkezik, még elfogadtam volna egy ilyen választ, illetve valahol megértettem volna... de ez?!

2011.04.15. 17:09:26

@Cartman (ex Cartman): Az a blog már alig működik, februárban volt az utolsó poszt. Nem kötelező egyiket sem olvasni. Az internet névtelen, nem tudhatod, ki is az valójában aki ír. Még a szakmájában sem lehetsz biztos. Túlzott igényeid vannak ismeretlen emberekkel szemben. Ezt nem rossz szándékkal írtam.

Cartman (ex Cartman) 2011.04.15. 20:26:01

@Turchi:
Hát Te meg hogy tévedtél ide, közel egy évvel e magas röptű vita után? :)

2010. nyarán amúgy még bőven üzemelt az ellenőrző, de azóta valóban vége. (Megjegyzem, nem olyan nagy baj. Kevés színvonalas poszt / vita zajlott rajta.)

2011.04.15. 20:39:18

@Cartman (ex Cartman): Anyám !!!
Rég nevettem ennyit magamon. :-)))
Fogalmam sincs, hogy kerültem ide, de megállapítottam, hogy senki nem változott. :-))) Nem vettem észre a dátumot, és gőzöm sincs, hogy jutottam erre a lapra, csak olvasgattam, és véletlenül idekeveredtem. Akkor így egy évvel a téma után nem is boncolgatnám tovább :-)))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása