Cukorbetegség

2010.05.24. 11:28

A vércukorszint normális esetben 70 és 110 mg/dl közötti. Ha 160 mg/dl fölé emelkedik, akkor a vér szőlőcukorszintje rendellenesen magas. Ennek oka, hogy a szervezet nem termel elég inzulint. Két fajtája van a betegségnek. Az I-es típusú diabétesz főleg harmincon aluliaknál jelenik meg, hátterében legtöbbször genetikai hajlam húzódik meg. A II-es típusú diabétesznél a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de nem eleget, így hiány alakul ki a szervezetben. Súlyos kockázati tényező e típusnál az elhízás.


Tünetek: A vércukorszint emelkedésével szőlőcukorral telítődik a vizelet. A vesék, hogy felhígítsák, több vizet választanak ki. A jelentős mennyiségű vizeletürítés kóros szomjúságot okoz. Mivel sok kalória is elvész, a beteg gyakran éhes. Jellemző tünet még az álmosság, a hányinger, a homályos látás, a csökkent állóképesség és a fertőzések iránti fogékonyság. A magas vércukorszint idővel károsítja az ereket és az idegeket. Emelkedik a zsír vérszintje is – ez felgyorsuló érelmeszesedést okoz. A szemek vérereinek károsodása a látás elvesztését okozhatja.
Kezelés: A megfelelő testsúly fenntartására, testedzésre és az étrendre kell a betegnek nagy figyelmet fordítania.


Mivel az izmok energiaként szőlőcukrot használnak, a vércukorszint csökken a testi megerőltetés során. A diétás kezelés során az étkezést szabályos terv szerint kell bonyolítani. A cukorbetegek csak (az orvos által) meghatározott mennyiségű édességet ehetnek. Ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, azt pótolni kell. Az inzulininjekciót a bőr alá, a zsírrétegbe adják. A vércukorszint követése a betegség gondozásának nélkülözhetetlen része.


(Forrás: egészséglexikon)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása