Agyrázkódás

2010.05.24. 10:53

Ha a fejet erős ütés éri, és az érintett azonnal elveszti eszméletét, nagy valószínűséggel agyrázkódást szenvedett. A diagnózist csak megerősíti - eszméletvesztés nélkül is -, ha a balesetet szenvedett ember hány is. Az ütés erősségétől függően beszélhetünk könnyű vagy súlyos agyrázkódásról.


A betegség fokát különböző vizsgálatokat követően mindig az orvos állapítja meg!


- Kezelési módja: fektessük az ájultat a hátára, a fejét egy kissé emeljük meg és fordítsuk oldalra, nehogy az esetleges hányás közben megfulladjon! Ellenőrizzük, hogy a nyelve nem húzódott-e túlságosan hátra! Ha igen, akkor az ujjunkkal azonnal próbáljuk meg előrébb húzni! A beteget takargassuk be, és értesítsük az orvost, aki a diagnózist követően megfelelő terápiát javasol!


Az esetek túlnyomó részében elkerülhetetlen a kórházi megfigyelés. Amennyiben az érintett - könnyű agyrázkódás esetén - nehezen viseli a kötelező ágynyugalmat, az aromaterápia, illetve a gyógyteák lehetnek segítségünkre. A betegágy közelében párologtassunk nyugalmat hozó narancsvirág-, indiai citromfű-, majoránna-, geránium- vagy levendulaolajat, esetleg ezek keverékét.


A gyógyteák közül a macskagyökér, a lyukaslevelű orbáncfű és a citromfű ajánlható.

 

C. T. E. - S. Gy.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása