Az összes köcsög ingyen hívhatja a 104-et

2010.05.01. 07:00

30 éve vagyok orvos. Qrva sok tanulás, Summa cum laude diploma, 2 jeles szakvizsga.
1. munkahelyemen 7 évig havi 8 kőkemény ügyelet: több mint 300 óra meló/hó. Amikor 1. gyermekem megszületett, a hónap végén szüleimhez jártunk kajálni- a fizetésből már ezze nem futotta /akkor 1 culáger ennyit 8-10 nap alatt keresett/ Ez idő alatt 2X /kettőször kaptam parát/


Mivel nem akartam éhen halni, kimentem körzetbe:
Hétfő reggel 7- től szombat reggel 8-ig folyamatos készenlét, a "rendes" munkán kívül, + levezetőnek havi egy 12, és egy 24 órás ügyelet: ingyé' /00 Ft./ 20 évi orvoskodás után néztem körül.


Addigra már annyi időt dolgoztam, mint 2-3 itt fröcsögö tahó összesen sem az egész életében. Mit láttam? 5-10 évvel az átlag paraszt életkora előtt elhullott kollégák sora, tönkrement családok, a vég nélküli hatalmas megterhelésbe belerokkant kiégett egészségügyiek. Ráadásul megbecsülés nuku- még az is kakát kenni rád érzi jónak, aki tényleg a tetves életét köszönheti neked. Patkány politika alantas indulatokat korbácsol ellened, amire az örvényféreg szellemi színvonalán álló nép, még nyáladzva rá is játszik.


Akkor döntöttem el, hogy ez nekem nem kell tovább. Mivel az átlag parasztból addigra annyira elegem lett, hogy beláttam, nincs az a para, amennyiért én akár csak külsőségekben is nyaljak nektek, vagy 1 másodpercet is úgy éljek, hogy a kedvetekbe járjak, némi baksis reményében, én biz'a változtattam. Ha annyira becsültök, ahogy itt is bebizonyosodott, én tényleg csak annyit dolgozom, amit a törvény előír: heti 15 órát. Ha nem fértek be ebbe az időbe, hát majd vártok holnapig, vagy holnaputánig. Ha "sürgős" a bajotok, majd 1-2 óra múlva odaérek hozzátok. Ha ez nem elég gyors az összes köcsög ingyen hívhatja a 104-et.

Az autómról rég levettem a vörös keresztet. A sürgősségi táskám csak akkor teszem be a kocsiba, ha családtagom is velem utazik, vagy ha hozzájuk megyek. Ha lehet, elkerülöm, hogy a véretekkel, taknyotokkal, sz@rotokkal kenjem össze a kezem. Mindemellett, szívesen fogadom az orvoslátogatókat: csupa kedves, értelmes, ápolt fiatal nő. Felüdülés a sok büdös mosdatlan rohadó hónaljú itt hörgő után. És igen, évi 4-500 e ft-ot is hoznak a konyhára- többet, mint a para. "Mondd, te kit választanál?" Ki nem sz@rja le, hogy nektek + 20 percet kell várni! Mindamellett a szakmai önbecsülésem sikerült megtartani, ha hiszitek-, ha nem a szakterületemen most is foghatatlan vagyok. De ti jöttment askenázi 'Á' betűs ügyvédeket legalább 100X jobban megbecsültök. Az ő munkájuk legalább 100x többet ér mint az enyém, 100x nagyobb a társadalmi haszna -legalábbis kb. ennyiszer jobban megfizetitek, úgy-é?


Tehát gyógyíttassátok magatok ügyvédnél.
Ha mégsem, akkor várjátok ki befogott pofával, amíg sorra kerültök nálam. Ne szorongjatok, nem várok parát- én mindenkit egyformán kezelek: 30 év után valamennyiteket egyformán lesz@rom, és megvetem. Ne feledjétek, az élethez szerencse is kell!


Hogy soha ne legyen lelkiismeretfurdalásom, rendszeresen olvaslak benneteket itt, és a hasonló szájtokon. Ez a Substral a lelkemnek.


Ja, Mo-n egy orvos sem tett "hippokratészi" eskűt - sajnos. Abban azért elég furmányos dolgok vannak, kár, hogy egyikőtök sem vette a fáradtságot, hogy utána nézzen.
Aki köztetek 60 alatti, az még meg fogja érni, hogy 40-50 km-t kell, hogy utazzon, hogy egyáltalán lásson orvost /vagy ukrán felcsert/, de megérdemlitek,- ezt is.
Mivel ezeket a legcsekélyebb indulat nélkül le tudom írni, bizonyos vagyok: túléllek benneteket.


-Ne kend a sz@rt a falra!-
Isten éltessen ENGEM, általatok!

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamantium 2010.05.01. 08:59:58

elég durvácska hozzászólás de valaki végre vállalta és nyíltan megmondta a véleményét. és higgyétek el magyarországon a betegek el vannak kényeztetve, de majd eljön az a hőn áhított nyugati civilizált orvoslás is amikor az orvos nagyon kedvesen percre pontosan fogad a problémáddal ... másfél év múlva, utána elküld MRI-re amire időpontot kapsz percre pontosan 2 év múlva, annak az eredményével újabb másfél év múlva elmehetsz a kezelőorvosodhoz aki műtétre előjegyez újabb egy év múlva de nagyon pontosan és kedvesen

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 09:11:26

Kacorka!

Blog etikett?
Vagy az etikett szó sem megy?Tudod mi a különbség a poszt s a komment között? Az előző poszt is egy szövegkörnyezetéböl kivágott, megváltozott értelmü , hitelét vesztett komment volt. Tetted ezt a kommentelő megkérdezése nélkül, aki ezt szová is tette.
A romboláson és a pusztitáson kivül van egyéb szándékod is?
Olyat hallottál már, hogy a betegek jobban gyogyulnak, ha biznak is abban aki gyógyitja öket.
A fene nagy jobbitó szándékoddal épp ezt veszed el a tőlük.
Ideje lenne jogilag is a helyére tenni ezt a förmedvényt.
Megkérdezted a kollegát, hogy csinálhatsz-e posztot a kommentjéből.
Biztos vagyok benne, hogy vállalja a véleményét, de most itt nem erről beszélek.Már ha érted egyáltalán? Sikerült kihányni magadból mára a frusztrációidat? Megkönnyebbültél?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 09:35:11

Ha már kevergetjük a komenteket a posztokkal, akkor én is ezt teszem.
Küldtem Kacorkának egy írást, kértem tegye ki ezt is, de persze ez nem illik bele a blog szellemiségébe.
Hát bemásolom most ide komentnek. Sokat nem várok tőle. Az erre a blogra járó kommentelők nagy része már bebizonyitott.Ha legalább egy ember felfogja, már az is valami.

"Miért dolgozom most Svédországban?
Mi volt annyira rossz otthon?
Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.
Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?
Akkor bizony eljut oda, hogy feladja és pakolni kezd.
Egyedülállóként lehet vállalni a mártír szerepet, lehet a végletekig feszíteni a húrt, bevállalni,hogy nagy valószínűséggel 10 évvel hamarabb fogsz meghalni orvosként mint az átlag magyar (akinek mint tudjuk, az európai társaihoz képest így is jóval kevesebb van megírva a nagykönyvben), de 3 gyerekkel felelősséggel ezt már nem lehet tenni.

Vívódtam a külföldi munkán sokat. Cserben hagyhatom-e betegeimet?
Aztán valaki egyszer kinyitotta szemem. Azt mondta, értsem már meg végre, nem nekem van ellátási kötelezettségem, hanem az államnak. Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
Ha tűrünk mint birkák még tovább romlik a helyzet.
Az én kötelezettségem, hogy a jogos (és nem több) munkaidőben,a tudásomnak megfelelő legmagasabb szinten és a legpozitívabb hozzáállással (fáradság miatti morgás nem számít bele) végezzem el a munkámat.
Slussz, ennyi nem több. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy ezt megtettem.
Sajnos a politikusok kényükre -kedvükre használják céljaiknak megfelelően az egészségügyet, csatatérré változtatva azt.
A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.
Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe. Itt az ideje, hogy politika végre húzzon el a francba!
Nem állok sem a jobb, sem a bal oldalon. Utálom mind a kettőt. Lényegi változás soha nem történt a kormányváltások alatt. A választások előtt ígértek fűt-fát, aztán helyette csak a folyamatos lenyúlások, elvonások által az egészségügy teljes térdre kényszerítése, derékba törése lett az eredmény.
Az emberek pedig még mindig nem látnak az orruknál tovább. Még mindig fel lehet korbácsolni az indulatokat a csontig lerágott hálapénz témával. Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. Még jó hogy ezt nem vártam meg!
Vegyük már tudomásul, a hálapénz nem az orvosok találmánya!
Az 50-es évek politikájának szüleménye, ami azóta is a politikai manipuláció legfőbb eszköze. A hálapénznek a betegek mellett az orvosok a legfőbb áldozatai.
Több ezer magyar orvos dolgozik külföldön úgy, hogy eszébe sem jutnak már azok az idők, amikor csak a hálapénzből tudott hónap végén a kölykeinek enni adni.
Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!
Élénkek még az emlékeim, amikor nem is olyan nagyon régen, egy banktól 300 000 Ft kölcsönt akartam felvenni, hogy a Trabantomat lecseréljem egy 10 éves nyugati roncsra és elhajtottak a susnyásba. Meg arra amikor a szegedi Opel szalonban a kezdetben mézes-mázas eladó szó nélkül sarkon fordult és otthagyott a szalon közepén állva, amikor rákérdeztem az orvos kamarai kedvezményre. (a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)
Ők nyilván valós adatokra támaszkodva ítélik meg a kedves kuncsaft hitelképességét és nem a média véres szájú cikkeiből tájékozódnak.
A hálapénz nevű ördögi kör megszakításának azonban csak egy módja van és ez nem az orvosok kezében van. Akinek lehetősége volna megoldani, az meg nem akarja.

Mindig szerettem a matekot, hát most számokban is elmondom mi franc bajom volt az otthoni élettel.

23 év otthon a magyar egészségügyben
Átlag havi 6 ügyelet, néha 10, ezért szabadságot nem számolok bele.
1656 éjszakát töltöttem éjszakai ügyeletben eddig az életemből .
1656x nem adták ki a kötelező pihenő időmet másnap (munka törvénykönyve írja elő.)
15 évvel dolgoztam eddig többet, mint az, aki csak napi 8 órát dolgozott.
Nem mehetek előbb nyugdíjba ennek fejében.
50 %-t fizették csak ki a törvény által előirt ügyeleti díjnak.
Ezt is csak azért mert állandó felvételes, kiemelt ügyeletet csináltunk. A nem felvételes osztályokon ügyelő kollegáknak csak a 25%-t.
15476 ki nem fizetett ügyeleti óra (havi 4 hétköznap és 2 hétvége)
7.2 év ingyen munka (napi 8 órás munkaidővel számolva az átláthatóság érdekében, de mint tudjuk ennek nagy része éjszakai munka volt)
552 szombat, vagy vasárnap, amit nem a családommal töltöttem.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy a 2004-es EU csatlakozás óta az évi 200 órás túlmunkát engedélyező szabályt többszörösen megszegve évi 1344 óra túlmunkám volt.

Az igaz, hogy sok egyéb diplomást is nagyon alul fizetnek (az én családomban is vannak pedagógusok), de nincs még egy olyan foglalkozási csoport a diplomások körében Magyarországon, akit ilyen aljas és szemét módon kihasználnak immáron sok évtizede. Az alagút vége pedig egyre messzebb kerül.
Miért? Hát ezért."

Ez az írásom nem új keletű. Azóta csak megerősödött bennem az érzés, hogy jól döntöttem. Sőt most már ott tartok, hogy az életbe nem akarok vissza menni.
Nem fog orvos maradni az országban. Az új kormány sem tud csodát tenni. A bej sajnos a fejekben van. Ezerrel vágjátok a fát magatok alatt.

Káin 2010.05.01. 09:39:26

@szil5: Igazad van, ez így nem a legkorrektebb, ettől függetlenül bicskanyitogató iromány...Nem?

adamantium 2010.05.01. 09:43:57

@szil5: azért írd már le, hogy ehhez képest mi a különbség svédországban, ahol a betegnek 10 szer annyi joga van, az orvos mindig mosolyog és azonnal ugrik (házhoz) ha a betegben keresztbe áll az a valami :)

adamantium 2010.05.01. 09:46:04

@Káin: miért? az író egyszerűen csak a minimális előírásokat teljesíti, nem köthet bele senki, elvégzi a munkáját? igen, elvárható, hogy 3X annyit dolgozzon mint az előírt minimum? miért lenne az? nem hülye szegény, csak az összes többi akinek nem fognak szobrot állítani mert agyon dolgozta magát

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 09:46:54

@Káin:
Csak az a bicskonyitogató, ha egy orvos kel ki magából?
Ez az iromány már egy hosszú folyamat végeredménye.
Ordít belőle a flegmatizmusba csomagolt elkeseredettség.
Nem ismerem a kollegát, de merem állítani, hogy régebben a túlzottan is lelkisimeretes orovsok közé tartozhatott.
Ide juttatjátok a többit is. Legalább látjátok mi vár rátok.
Húzzatok bele,mert van még néhány mintapéldány otthon a jobb fajtából is. Aki marad ilyen lesz,aki meg nem kar, az elhuz otthonról,de nagyon gyorsan.

Káin 2010.05.01. 09:47:57

@adamantium: Nem erről van szó. Szerintem az orvos(de lehet naiv vagyok) nem munka, hanem hivatás, azaz elhivatottság kell hozzá. nem a pénzkereset a motiváció, hanem a gyógyítás. No, ez ebben az esetben úgy látom nem így van.

Káin 2010.05.01. 09:50:33

@szil5: Ki mondta, hogy "csak az a bicskanyitogató"? Értem én, hogy elkeseredett, hogy nem becsülik meg, sem erkölcsileg, sem anyagilag, de most komolyan, egy tanárt, az eladót, az utcaseprőt megbecsülik?Mindegyik hasznos munkát végez. Ja, és az eü is szolgáltatás. A pénzemért nem ilyen orvosokat szeretnék.

adamantium 2010.05.01. 09:54:56

@Káin: ugyan már ne vicceljünk, mi az, hogy elhivatottság? ezt minden hivatásra, munkára rá lehet fogni. a MÁV alkalmazottnak az a hivatása, hogy az embereket időben munkába vigye, bizonyára hallottad te is, hogy egy japán mozdonyvezető öngyilkos lett mert 2 (kettő) percet késett. ehhez képest nálunk ...
manapság mindenki pénzből él meg, akkor mi a munka motivációja? vatikáni valutából nem lehet megélni? főleg nem úgy ahogy azt a társadalom elvárja (mert ugye egy orvos, legyen elegáns, jól öltözött, legyen autója - mert ugye házhoz is kell járni, járjon továbbképzésekre, legyen előfizetője tudományos folyóiratoknak) - ezek mégis miből, köszönömből?

Káin 2010.05.01. 09:59:55

@adamantium: Egyrészt japán az japán, Magyarország meg Magyarország, teljesen felesleges mindenféle hasonlítgatás. Másrészt a kedves doktor úr rendelkezik kocsival az iromány szerint, gondolom nem szakadt ruhákba járkál, ahogy írja, az orvoslátogatókból egész jól elvan. Talán pályája kezdetén nem volt tisztában az egészségügy helyzetével?Vagy az előző rendszerben olyan jól ment az orvosoknak?

Káin 2010.05.01. 10:01:41

@Káin: Ja és nehogy már a betegnek a kurva anyját,csak azért, mert nem úgy él, ahogy szeretne.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 10:03:54

@adamantium:
Már írtam sok kommentet erről, de röviden.
4 éve dolgozom itt, még nem hallottam olyanról, hogy a körzeti orvos házhoz megy. Ha valaki nagyon szarul van, akkor mentő és sürgősségi betegellátó. A sürgősségi betegellátó helyeken, erre kiképzett nővérek "- sürgős, ha prio 3,4-t kaptál, akkor ülsz a seggeden órákig.
Irtam már a Vårdgaranti" szabályról, ami azt szabályozza, mennyi időn belül kell orvoshoz jutni.
Alapelltásással 24 órábn belül kell tudjál kapcsolatba kerülni. Ez legtöbbször egy telefon automata válasz, vagy egy e-mail megerősités. Az alapelltásá orvosához 7 napon belül kell időpontot kapjál. mMárha a növér mint első szürő, el nem hajt jótanáccsal a patikába gyógyszert venni, persze mosolyogva.
Szakorvoshoz 3 hónap alatt kell időpontot kapjál, kivéve a betegség súlyos és a kivizsgálás és a kezelés elmaradása súlyosbíthatja a beteg állapotát. Ilyenkor 1 hónap.
A jelenleg helyzetben a legtöbb helyen nem tudják tartani ezeket az időket. Ilyenkor a beteg elmehet másik megyébe kezeltetni magát és a lakóhely szerinti illetékes megyének kell állni a teljes kezelési költésget/ fizetni a gyorsabb megyének és fizetni a beteg egyéb plussz költségeit, utazás stb.
Aki nem hiszi, annak szívesen bemásolom szó szerint ide ez a törvényt svédül,aztán lehet forditgatni, van elég online szótár.
Van vizitdij, nem is kevés. Igaz van egy éves max. keret, ezen felül ingyen van. Ha kéred SMS emlékeztetőt kapsz előző nap, hogy időpontod van valahova. Nehéz is emlékezni hova hívtak 4-5 hónappal ezelőtt. Ha nem mész és időben nem mondtad le, akkor kiszámlázzák a vizitdijat, esetleg még valami büntit is.
Más: terhes gondozás 1 db UH a 16-2o. hét között. Védőnő csinálja. Célja a szülés várható időpontjának megsaccolása, genetikáról szó sincs. UH-s fényképet a svéd nörvékéim, a gyerekről, először nálam láttak. Orvossal a terhesség és szülés során nem találkozol, ha nincs gáz. Hogy van-e gáz azt a védőnő dönti el.Ha eljön az idő, bemész és az ügyeletes szülésznőnél szülsz. 6 órával a szülés után, hazapakolsz.
Irhatnék még sokmindent, de minek.

vakhangya 2010.05.01. 10:13:07

@Káin: akar mondhatnam bicska nyitogatonak is, de egyreszt sikeresen allit tukrot a kommentelok nagy reszenek akik kritikan aluli modon nyilatkoznak azokrol akiknek esetenkent az eletuket/egeszseguket koszonhetik. masreszrol pedig elobb-utobb - bar eleg nyapic banda a magyar orvosoke es rajuk is igaz hogy keptelenek osszetartani - elszakad a cerna a dokiknal es felveszik a kesztyut es megvedik magukat. Az a komment illetve a benne leirtak is egyfajta vedekezo mechanizmus, ami tragedia mert ilyennek nem volna szabad kialakulni. de hat ezt akartatok, kedves magyarok hat egyetek meg amit foztetek.

vakhangya 2010.05.01. 10:14:03

@Káin: es az orvosnak a kurva anyjat mert szeretne jobban elni? (nem, ne keverjuk ossze a halapenzzel, tisztesseges fizetes, megbecsules stb)

adamantium 2010.05.01. 10:15:14

@szil5: hát erről beszélek, amikor azt mondom, hogy itt el van kényeztetve a nép, de majd lesz ez másképpen is amikor elmegy 5000 orvos és 10 ezer nyugdíjba vonul, az lesz a meglepő ha valaki orvost fog találni megyeszékhelyen kívül

Káin 2010.05.01. 10:15:47

@vakhangya: Látod ebben egyetértek. Hidd el, azt sem tartom normálisnak, illetve elfogadhatónak, ahogy néhányan itt kommentelni szoktak, de fordítva sem. Itt egy afféle párbaj alakult ki orvos és beteg között és szerintem ez a legnagyobb tragédia.

adamantium 2010.05.01. 10:16:45

@Káin: és azt az autót meg a ruhát az az elhivatottságból vette? mert szerinted ingyen, pusztán felebaráti szeretetből kellene gyógyítani ("elhivatottság kell hozzá. nem a pénzkereset a motiváció, hanem a gyógyítás")

Barnamaci 2010.05.01. 10:16:59

@szil5: Tök igazad van csak a magyar nép birka úgy cakk-pakk ahogy van ezért is tartunk itt ahol... Jómagam is éltem külföldön (nem orvos vagyok) de sokan nem, igy fogalmuk sincs, hogy miért rinyálnak és miért sirják ide a kinti rendszert.
Terhes gondozás: én spec rühelltem hogy havonta el kellett járnom és 4 UH (KÖTELEZŐ!), mert különben nincs TGYÁS vagy valamelyik és ha nem látogattál el min. 4x akkor megvonják Tőled a támogatást. És azt is rühelltem, hogy nem mehetettem haza szülés után legalább 12 órával és nem értem, hogy miért vagyok beteg egy szülés után, de KÖTELEZŐ min 3x24 órát a kórházban maradni és még úgysem engednek el, hogy aláirom a papirt hogy saját felelősségre távozok. A szabályok, törvények rosszak, de nem fog változni semmi nincsen illúzióim. Egyik 19, másik meg 1 hiján 20.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 10:22:11

@Káin:
Mindig evvel jöttök. Nem és nem. Minden szakmát lehet hivatásként is művelni.
Amikor az ember fiatalon szakmát/hivatást választ, akkor egyrészt olyat választ, ami beleesik az érdeklődési körébe, olyat amivel másnak és MAGÁNAK is hasznára válhat.
Nem Terézanyának szerződtünk.
Arról nem beszélve, hogy a helyzet folyamatosan romlik. Ez is egy olyan vád,amit papagájként ismételgetnek, hogy " tudtátok, mire vállalkoztok". Nem ,képzeljétek nem tudtuk. Ezt a mocskot ami mostanában van álmodni sem mertük.
Én orvos dinasztia utálni való kölyke vagyok. Fiatal koromban a kommunisták rugdostak belém, most meg betegek.Ez utóbbi sokkal rosszabb.
Én abba nőttem bele, hogy a faluban a nagypapám, majd az apukám volt a "mi doktor bácsink". Már gyerekkoromban mondogatták az emberek, hogy nekem kell átvennem ezt a stafétát.
Megbecsültek bennünket. Amikor apám elköltözött, a tanácsháza tetején levő hangosbemondóban szívküldit rendeztek. Zengett a nóta hetedhét határon.Amikor a nagypapám 92 évesen meghalt,távól a falutól,az önkormányzat ingyen bocsájtott buszt az emberek rendelkezésére,hogy eltudjanak menni a temetésre. Annak a doktorbácsinak a temetésére, aki már vagy 25 éve nem dolgozott.Két busznyi zokogó ember jött.
Azt nem mondom, hogy erre számítottam, de ha előre látom a mostani helyzetet, korbáccsal sem hajtottak volna be az egyetemre. Ha nem sikerült volna kijönnöm Svédországba , valószinűleg otthagytam volna a szakmát. Akármi más, csak orvosnak még egyszer SOHA.
A gyerekeimnek kiskoruk óta mosom az agyába, hogy utcaseprő lehetsz, abba nem szólok bele, de tűzzel-vassal megpróbálom megakadályozni, hogy orvos legyen belőletek. Ők ezt pontosan tudják, hogy komolyan gondolom.

vakhangya 2010.05.01. 10:22:40

@Káin: nem tudom, mar elnezest az emberektol (Kacorkat nem tudom annak tartani), de ki az a beteg allat akinek ez pattan ki a fejebol, hogy orvos fikazo blogot csinaljon? az index.hu meg persze elso oldalon hozza mert a nepnek - legalabbis a magyarnak - ez kell. szerintem ez gyonyoruen leirja a magyar tarsadalom lelkivilagat. Elnezest, nem az orvosok kezdtek, es attol felek, hogy lesz ez meg sokkal rosszabb. az igazi tragedia az egyebkent, hogy epesszu orvos nem marad, sok a palyaelhagyo es a nyugdijasok is hianyozni fognak. akkor meg persze az lesz a baj, hogy miert nincsen orvos. Kivancsi vagyok mit szol majd Kacorka amikor elmegy az orvoshoz es nem lesz ott senki, jobb esetben legalabb nover. Node nem ma valtjuk meg a vilagot, de nem kell csodalkozni, egyre tobb ilyen reakcio lesz az orvosok reszerol. Megvan ennek a menete es elindult a lejton a lavina...

vakhangya 2010.05.01. 10:27:32

@Barnamaci: azert elofordulhat olyan eset amikor nem oyan baj ha keznel van egy doki az elso par napban.

adamantium 2010.05.01. 10:28:06

@vakhangya: lehet, hogy kacorka is orvos akart lenni csak nem vitte az esze az egyetemre, ezért bosszút áll :D

Barnamaci 2010.05.01. 10:33:32

@vakhangya: akik Győzike-show-n meg Mónika-show-n nőnek fel, azoktól sokat ne várjon az ember!

Barnamaci 2010.05.01. 10:34:52

@vakhangya: mindig ez a "ha". Ha baj van, kiderülhet az első pár órában. "Ha" nem lesz ilyen ellátás se, akkor mit fogsz csinálni? Tőlünk nyugatra/északra ezt hogy oldják meg?

vakhangya 2010.05.01. 10:36:15

@adamantium: hm...nem tudta eldonteni, h pszichiater legyen vagy pszichiaterhez menjen (c)? akarhogy is, ez borzaszto es nem igaz hogy egeszseges.

vakhangya 2010.05.01. 10:38:44

@Barnamaci: tolunk barmerre, mas genallomany is stb stb. sajnos nincs igazad, lehet h csak masnap derul ki a baj stb stb. Raadasul a mento sem mindig tud odaerni/nincs mindenhol ujszulott mento stb. amugy eszakon ugy oldjak meg, hogy sok a serult gyerek es allambacsi tamogatja oket, de mondjuk itt az emberek fizetnek adot is.

Káin 2010.05.01. 10:41:02

@szil5: Nézd, én megértem, amit írsz. Már az előbb is hangsúlyozni próbáltam, hogy én is tarthatatlannak tartom az orvosok ilyetén lebecsülését, ami itt folyik nálunk Magyarországon. Nyugodt, rendezett környezetet kellene teremteni, hogy csak a gyógyítással kelljen foglalkozniuk, ne az adminisztráció, illetve a napi megélhetéssel legyen tele a fejük. DE! Azt se hagyd figyelmen kívül, hogy a betegek helyzete is nehéz, sőt, sokszor az orvosnál is nehezebb körülmények között kénytelenek órákon át várni, lekezelően bánnak velük, mintha ők tehetnének arról, hogy az eü ilyen ramaty állapotban van. És ők betegek. nem csak szegények, elkeseredettek, kilátástalanok, de a legnagyobb kincsük, az egészségük sincs meg. Szóval az érem másik oldalát sem szabadna egy vállrándítással elintézni.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 10:43:24

@adamantium:
Meggyőződésem, hogy kacorkát( mint nemecsek ernö csupa kisbetübvel, nem véletlenül) valami kicsinyes, bolhafingnyi sérelem és a bosszúállás hajtja.

@Káin:
A párbaj nem itt alakult ki, a harc hosszú évek óta zajlik. Itt most csak kilöttyent a szar a teli klotyóból.
A sok hülye meg nem veszi észre, hogy felhasználják. Nem véletlenül hozza le az index állandóan ezt a blogot. Az elmúlt 6o évben egyik vezetésnek sem volt érdeke a normális egészségügy fenntartása. Ugrasszuk össze a népet az orvossal! Ő a hibás, mi meg mossuk kezeinket és közben szépen gyarapszik a vagyonunk egy ciprusi bankszámlán az eü-ből kilopott pénzekből.
Bábok vagytok semmi más, aki meg az igazi hunyó, jót röhög rajtatok a színfalak mögött.Én meg vergődőm a sírás és a röhögés között. Mindennek ellenére maradt még bennem valami emberi érzés.
Na sziasztok, most elmegyek pénzt költeni és kikapcsolódni.Mert hogy errefelé a hétvégéimet evvel tölthetem.

Káin 2010.05.01. 10:43:40

@vakhangya: Nos, nekem az a szerény véleményem, hogy a blog maga nem is rossz ötlet. no nem azért, hogy ellentéteket és feszültséget generáljon, hanem rávilágítson olyan visszásságokra, amelyek betegek, vagy orvosok részéről tapasztalható. Szerintem a probléma abban van, hogy minkét fél csak a saját igazát (igen, mert mindkettőben van sok-sok igazság) hangoztatja és már bocsánat, de szarik a másik fél véleményére.

vakhangya 2010.05.01. 10:44:20

@Káin: azert a nagy tobbsege nem intezi el vallranditassal, meg most sem. biztos hogy nem alaptalan minden pletyka, szobeszed es biztos vannak olyan orvosok akik esetenkent a fizetesuk sokszorosat kapjak meg paraban, de nem ez az altalanos. masreszt azegeszsegugy abbol mukodik amit a polgarok (a szo jo ertelmeben) leadoznak. ha nem adoznak, kevesebb jut es hosszabb lesz a varolista, kevesebb az uj eszkoz, szep korhaz stb stb

Káin 2010.05.01. 10:47:04

@vakhangya: Nem, ez tévedés. Az emberek most is ugyanannyit (sőzt többet) adóznak, mint korábban (vagy mint más országokban), viszont fent nem fordítanak annyit az eü-re, mint amennyit kellene. De erről nem mari néni tehet, aki 30 éve fizeti a járulékokat és amikor megbetegszik, hosszú hónapokig nem kerül sorra.Remélem is, hogy nem intézik el annyival...

Káin 2010.05.01. 10:50:26

@szil5: Neked legalább van mit költeni, sokakkal ellentétben. amúgy még mindig nem értek egyet.A blog igenis lehetne hasznos és jó és ez legfőképp az olvasókon, pontosabban a komemntelőkön múlna. Szerinted a BKV-Figyelő a bkv-s dolgozók szívatására lett kitalálva?Vagy az autózz az autósokéra?A Tékozló homár-t ne is említsem...

vakhangya 2010.05.01. 10:50:30

@Káin: nem tevedes Mo az adocsalok es ingyenelok paradicsoma. nagyon kevesen fizetnek tb-t.
a bloghoz meg annyit, ez akar jo is lehetne ha egy kulturalt, akar moderacioval is, kozeg lenne, de ez nem az.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 10:52:29

@Káin:
1o évvel ezelőtt azt mondtam volna, gyerünk fogjunk össze mi orvosok és ti betegek.Belefáradtam, már nem mondok ilyet.
Az igaz, hogy nem a betegek tehetnek róla, de az már szent igaz, hogy evvel a hozzáállással, csak tovább rontják a helyzetet, tehát igenis felelősek részben a helyzetért.
Az orvosok is utálják a nem korrekt kollegákat. Mivel azonban megy az általánosítás, lassan az orvos szó egyenlő lesz a szeméttel.
Mi sem lennénk ennyire elkeseredettek és nagtívak, ha pansaz esetén a megfelelő utat járnák be a betegek, és csak azt az orvost vádolnák, akit ez illet. Van Betegjogi képviselet és ezer másik lehetőség.( Nem Á ügyvéd urra gondolok)Akár még tényleg javulhatna is a helyzet. DE a bábokat mozgatók úgy tűnik célba értek. Nem tudom lehet-e még itt valamit tenni.

Káin 2010.05.01. 10:52:37

@vakhangya: Ezzel a két mondattal nem tudok vitatkozni, mert maximálisan egyetértek.

Káin 2010.05.01. 10:56:00

@szil5: Én nagyon remélem, hogy lehet tenni. Rendben, én még csak 20-as éveimben járok és ráadásul semmi, de semmi közöm az egészségügyhöz, azt leszámítva, hogy édesapám haldoklásánál nem igazán jártak el korrektül, de ettől függetlenül Nem az összes orvosra és eü-ben dolgozóra haragszom és nem szitokszónak használom az orvos kifejezést. elhiszem, hogy sokan belefáradnak, de az egyszeri magyar ember, aki dolgozik, perkálja a járulékokat is megérthető, ha szeretne alkalomadtán ellátáshoz és emberi bánásmódhoz jutni.

vakhangya 2010.05.01. 11:15:55

@Káin: kenytelenek lesznek/lesztek megoldani kulonben mindenkinek fajni fog

lehet más a propaganda 2010.05.01. 11:18:08

Látom beindult a verseny ki a nagyobb bunkó, beteg és orvos egyaránt benevezhet. Ki lehet írni a határon: Isten hozta Tahólandon! Állítom ilyen ország nincs még egy a Földön

vakhangya 2010.05.01. 11:22:10

@lehet más a propaganda: hat, lassuk be, furcsa lenne ha lenne meg egy Magyarorszag a Foldon :) nem verseny ez, ok-okozat

lehet más a propaganda 2010.05.01. 11:56:41

@vakhangya: @vakhangya:
Elég sokfele jártam több kontinensen és országban, nincs idilli képem az egészségügyről (Ázsiában is láttam például ispotályt belülről, szerencsére nem én voltam beteg) de ehhez foghatót nem ismerek

Orvos és beteg egymásra van utalva, ezt mindenhol tudják a világon és csak találnak valami megoldást, még ha nem is a legjobbat, de legalább megvan a készség. Van persze reklamáció meg pereskedés és hasonlók, de hogy egyből fröcsögő stílusban szidják en bloc az orvosokat így többes számban, meg viszont (bár ez kevésbé volt eddig jellemző) az nem szokás úgy mint nálunk

Frusztrált nemzet, se kiköpni se lenyelni nem tudja a problémáit, amit lássuk be egyre inkább saját magának csinál. Húsz év alatt semmit se sikerült változtatni az egészségügyben, egyre jobban távolodik a megoldás. Ez a szájt is átmegy kocsmai köpködésbe, közben néhány ember kipanaszkodja magát, egy-két zugügyvéd meg a hoppot lesi

Kb ennyi az értelme az egésznek, plusz mulatok egy jót én is

epres négercsók 2010.05.01. 12:01:37

Aszongya: "Mivel ezeket a legcsekélyebb indulat nélkül le tudom írni, bizonyos vagyok: túléllek benneteket."
Úristen, milyen lett volna, ha INDULATBÓL ír????
Még egyet is tudnék érteni, és együtt is tudnék érezni, de ez a szöveg annyira undorító, hogy nem, nem érdekel a kedves orvos harminc éve tartó nyomora.
Tudjátok, ki az, akit megértéssel olvasok? A nyíregyházi orvos a két nappal ezelőtti posztból. Majd ha képesek lesztek úgy hozzáállni, ahogy ő, akkor elgondolkodom a mondanivalón is.
Szokták mondani, a stílus maga az ember...

epres négercsók 2010.05.01. 12:09:37

@vakhangya: Én még ezzel is egyet értek, mert nagy igazságokat ír le az orvos ebben a szerzeményben. Csak az a baj, hogy a címzettek közül pont azoknak nem fog átjönni a lényeg, akikhez el kellen jutnia (egyszerű példa: mosdatlan nagyszájú parasztok).
Én a legtöbbször megértéssel álltam hozzá az orvosokhoz, soha nem rinyáltam, ha valami nem tetszett, mindig türelmesen kivártam a soromat stb.
De ennek az írásnak olyan szinten vállalhatatlan a stílusa, hogy egy orvos, aki így nyilatkozik a betegeiről (most szándékosan nem mondom, hogy adófizető beteg, mert abból igen kevés van), ne akarjon engem meghatni azzal, hogy mennyire pocsék az élete. Ez a szöveg csak olaj a tűzre, nem segít feloldani az orvos-beteg konfliktusokat.

vakhangya 2010.05.01. 12:12:41

@epres négercsók: nem, nyilvan nem segit rajta, csak kepet fest.

hbernadett 2010.05.01. 13:12:17

az ilyenek menjenek hentes-mészárosnak, annak jók...

kvadrillio 2010.05.01. 13:27:16

Szerintem egy nagyon jó, sőt kiváló zöldséges lehetne belőled.
Toooood, krumpli /más néven burgonyahhh/ , sárgarépa, fehér répa, hagyama.....stb.....

Azt meg nélküled is tudjuk: A magyarok egészségi állapota majdnem az utolsó helyen világviszonylatban is.
/kivéve, ha a beteg saját kezébe veszi a gyógyítását !!!/

tehát ne feledd: ZÖLDSÉGES !!!

Bloodscalp 2010.05.01. 13:28:33

hehe:) nem hiszem hogy ezt igazi orvos írta volna:)

adamantium 2010.05.01. 13:32:52

@hbernadett: el is mennek, szépen nyugatra 10 szeres fizetésért mert ott szükség van orvosokra, mi megengedhetjük, hogy elüldözzük őket

deflorator 2010.05.01. 13:33:47

Az ide kommentelő csőcselék pár év múlva örülni fog ha egyáltalán ellátásban részesül - legyen az bármilyen - és nem az lesz a legnagyobb gondja, hogy mennyire tisztelettudó az orvos.
Gratulálok, nem volt könnyű, de úgy tűnik megvalósítjátok.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.05.01. 13:35:16

Ha most így áll hozzá a betegeihez, akkor így állt hozzá 20 éve is. A különbség csak annyi, hogy akkor még nem volt oka kimutatni, most meg már van. Egyébként senki sem kérte az orvostól, hogy alázkodjon meg a beteg előtt, tűrje el a beteg hülyeségét, vagy szeresse a beteget. Nem várja ezeket senki. Csak jöjjön rá mi a bajom, adjon választ a kérdéseimre és mondja meg hogy fogok meggyógyulni, ezen kívül szarhat is rám, nem kell foglalkoznia velem. Nem vagyunk pajtások. Ha ezen felül egy picit még kedves is az már pozitívum, de nem kötelező. Pokrócnak viszont nem kellene lenni olyan emberrel aki éppen bajban van/beteg. Megértést nem vár senki, csak emberséget. Azt hiszem ez hiányzik a doki bácsiból. És valószínűleg ez hiányzott 20 éve is, csak ma már kimutatja. De még ez sem baj. Csak lásson el ha a betege vagyok. Ennyi. Ha meg ennyire utálja a betegeket, akkor már nem való neki talán ez a szakma. Mert neki ez már régen nem hivatás, kiderül a szövegből. Neki ez már csak szakma.

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.01. 13:35:23

Volt egy osztályvezető főorvos Z-n, aki a város eü. főiskolai karán is tanított. Nos, ez az illető egy alkalommal olyan részegen tartotta az óráját, hogy defekált (besz@rt), és a helyszínre hívott kollégái szállították haza. A hallgatók - természetesen - jelentették itt és ott, ahol ezt - elvileg - jelenteni kell. Az is természetes, hogy az égvilágon semmi sem történt. Barátai (kórházvezetők, vadásztársak etc.) megvédték, ahogyan ez Magyarországon szokás.
Mivel ez az orvos egy év alatt hét ureterbe vágott bele műtét közben, továbbá már a saját kollégáinál is kitelt a nem létező becsülete, a kórház vezetése végül is elengedte. Hogy hová? Hát az x-i egyetemre, klinikára, osztályra, szintúgy főnöknek. Az ottani döntéshozók pontosan tudták, kit vesznek fel.
Ja igen, kb. negyven esetben jelentették fel a betegek. Okkal vagy ok nélkül (inkább azért okkal), az ma már mindegy. Egyetlen egy esetben sem jutott bírósági szakaszba egy feljelentés sem.
Mi ebből a tanulság? Abszolúte semmi. Megszoktuk már, hogy semmi.
Félreértés ne essék: az általam leginkább megbecsült hivatás az orvosi; barátaim között is felülreprezentált a számuk, ráadásul rájuk is szorulok, folytatólagosan.
Gondoljon mindenki, amit akar. Nemsokára kezdődik a permamens rémálom. Egyszer fizetni kell az ötvenévnyi hazug, ostoba, aljas politikáért. A betegek tudatlanságáért, az orvosok esetleges alkalmatlanságáért, a következmények nélküli műhibákért, és minden eszement illúzióért.

BKV reszelő 2010.05.01. 13:37:04

"...Patkány politika alantas indulatokat korbácsol ellened, amire az örvényféreg szellemi színvonalán álló nép, még nyáladzva rá is játszik...."

Én eddig olvastam és eddig annyit kaptam a pofámra, hogy az orvostársadalomnak egy emberként üzenem, a postolónak meg külön dedikálva: A jó kurva anyátok !

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.05.01. 13:37:50

@deflorator: Te is ide kommentelsz. És nem hinném, hogy ez a helyzet az egyes emberek hibája. Ha az orvos tízszer ennyit keresne akkor nem háborogna. Kérd számon a kormányon. De persze az orvosnak is könnyebb a kisebb ellenállás felé mozdulni ha dühe van. A beteg a hülye és kész :-D

adamantium 2010.05.01. 13:37:56

@PeterBlau: lehet, hogy te nem ezeket várod de az össze részeg akinek hajnalban jut eszébe a fél éves baja az mind azt gondolja, hogy őmiatta építették a kórházat és ezt ki is fejezi, fel is jelent ha kell

BKV reszelő 2010.05.01. 13:38:38

@szil5: "Ez is egy olyan vád,amit papagájként ismételgetnek, hogy " tudtátok, mire vállalkoztok". Nem ,képzeljétek nem tudtuk. Ezt a mocskot ami mostanában van álmodni sem mertük."

Képzeld ! Más sem tudja ! Mégsem zsarol az életeddel te paraszt.

adamantium 2010.05.01. 13:39:22

@BKV reszelő: na aztán a BKV soknak inkább hallgatniuk kellene a nokia dobozzal a kezükben

spänot 2010.05.01. 13:42:14

"Mindamellett a szakmai önbecsülésem sikerült megtartani..."
Hol láttál te olyat?
Az ilyen patkányok miatt lett a feleségem 34 évesen 100%-os rokkantnyugdíjas...

adamantium 2010.05.01. 13:43:45

@BKV reszelő: lehet, hogy az életemmel nem, de az életminőségemmel igen, mert a BKV, MÁV, VOLÁN miatt elkések a munkahelyemről, a családomtól, a villanyszerelő ugye ingyen nem jön ki megjavítani valamit, a gázszerelő szintén, és sorolhatnám mind. velük szemben miért olyan nagy a tolerancia? ők előre kérnek zsebbe pénzt és nem életet, egészséget adnak érte, sztrájkolnak évente 5 ször, 10 milliókat sikkasztanak, várni kell rájuk, késnek, stb. soha nem láttam, hogy ellenük ilyen stílusban kikelt volna valaki pedig jobban keresnek mint az orvosok

deflorator 2010.05.01. 13:44:16

@spänot: Ha jól értem az a probléma, hogy olyan sokáig kellett rá várni? Nem pedig alanyi jogon 18 évesen kapta?

tbarmit 2010.05.01. 13:44:26

Tehetünk bármit, 20 éven belül úgyis a magyar lesz a kisebbség Magyarországon.

adamantium 2010.05.01. 13:46:20

@spänot: miért is lett a feleséged rokkantnyugdíjas, részletezd egy kicsit, hogy fogalmat alkothassunk róla

gulasZuppe 2010.05.01. 13:48:29

daher pierről vegyetek példát saját elmondása szerint is milliókat keres, és még lett volna ideje a parlementbe is jarni :)
nem vagyok orvos, de azt látom hogy nagy a "terület" védelem ahova gyakorlatilag kihalásos alapon lehet bejutni
aki az üzemorvos egykethanégy cegnel az a körezetiorvos is a kozeli varoskaban, sőt neki van magánrendelője is minden pacienset teremszetesen sajat magahoz utalaja. a közeli patikaban is van részesedése - ez azért irigylésre méltó (nem a daher pierre irtam őt konkrétan nem ismerem de hasonló lehet az eset).
aztan erre a területre nemigen van sansza betörni senkinek...amig ki nem hal az aktuális szuperdoki.

2010.05.01. 13:50:21

Mindenki tudja, hogy mire vállalkozik.. az egyetem első napjától fogva.. viszont ha csak ezt nézzük, akkor pillanatokon belül megállna az élet.
Van az az elhivatottság, szakmaszeretet, ami motiválja a hallgatót, és a remény, hogy mire odakerül, jobb lesz a helyzet. Ha nem, akkor pedig felkopik az álla, mert a hivatástudatból még senki sem lakott jól

adamantium 2010.05.01. 13:51:16

@gulasZuppe: 10 ezer orvos kellene a rendszerbe és 10 éven belül még 20 ezer kiesik, eközben csak 10 ezer végez egyetemet, és külföldről nem jön már ide egy bolond sem, akkor 10 év múlva 20 ezer orvos lesz a hiány, rettenetesen nehéz lesz betörni a piacra, pontosan, igazad van, annyi beteg fog állni a régiónkénti egy orvos rendelője előtt, hogy oda neki már nehéz lesz bejutni

vakhangya 2010.05.01. 13:51:33

@BKV reszelő: nem zsarol titeket senki, csak elmennek ti meg maradtok.

deflorator 2010.05.01. 13:51:41

@PeterBlau: Ahány posztot olvastam, az volt a probléma, hogy jó-jó, az orvos ugyan meggyógyított, de nem kérdezte meg elég udvariasan, hogy hogy érzem magam. Vagy megkérdezte, de amikor hosszasan válaszoltam, 5 perc után félbeszakított.
Ilyenkor nem ártana tudatosítani a betegekkel, hogy az orvos külföldön jobb feltételekkel dolgozhat. Ha pénzzel nem tudja itt tartani az orvost, akkor maximális tisztelettel igyekezzen ezt elérni. De nem. Se pénz, se tisztelet. A következmények drasztikusak lesznek.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.05.01. 13:51:43

Szerintem ez fake, ezt nem orvos írta, az lehetetlen, ha mégis, zárja is el jól a táskáját.Az írás stílusa sem egy iskolázott ötvenvalahány éves emberé, kb. mintha egy idétlen kamasz írta volna (elnézést a kamaszoktól)

cambridge.on 2010.05.01. 13:52:00

@vakhangya: Amikor először találkoztam ezzel a bloggal úgy gondoltam nagyon jó dolog. Megtörtént esetek felidézésével lehet az orvos beteg kapcsolatot javítani.
Sajnos nem az lett belőle aminek indult. Mindkét oldal mondja a magáét.
A betegek a szemét orvossal foglalkoznak, nem az egészségügy helyzetével.
Az orvosok pedig, néhány kivételtől eltekintve az egészségügyi helyzetet szidják és a hülye betegeken vezetik le a feszültséget.

A cikkhez pedig annyi hozzáfűzni valóm van, aki ennyire lenézi a betegeket miért marad a pályán?
A sógorom elbeszélése szerint egyszer találkozott hasonló modorú orvossal. Varratkiszedésnél nagy és fölösleges fájdalmat szenvedett.
Kétszer szólt az orvosnak, hogy nagyon fáj.
Harmadszorra hozzátette, a következő esetben leüti.
Érdekes módon, a fájdalom töredékére csökkent.
A figyelmeztetés előtt nem lehetett volna hasonlóan bánni a beteggel? Ez pénz kérdés?

Az állammal szemben nem lehet zsarolással elérni a változtatást. Ha nem lesznek magyar orvosok, lesznek arabok, indiaiak vagy mit tudom én honnan valóak.
Sokat segítene, ha a világot látott orvosok egy része hazatérve, a változtatás mellett foglalna állást.
Megküzdve azokkal az orvosokkal akik a jelenlegi káosz haszonélvezői. Mert ilyenek is akadnak, ne tagadjuk.
Nem csak szidva a rendszert, hanem konkrét elképzelésekkel, a tapasztalatok birtokában segítenék az egészségügy átalakítását.

spänot 2010.05.01. 13:54:30

@adamantium: Mert a kibaszott nagy önbecsüléstől nem értek rá odafigyelni, hetekig félrekezelték, ez 1,8m belébe került (annyit vetek ki), majdnem meghalt és a rekord testsúlya 31 kg volt... Elég ennyi?
Mondjuk az, hogy életben maradt, botrányos életminősséggel az egy nagyon korrekt dokinak köszönhető. Aki tönkretette, gyerekkori osztálytársam volt. Kurva nagy mellénnyel egy pancser. Ezek után még tartotta a markát. Biztos a régi ismeretségre tekintettel.

adamantium 2010.05.01. 13:59:38

@PTibi: hát persze, hogy tudja: a munkatörvénykönyv szerint 40+8 óra munkaidő, az ügyeletek kifizetése, ügyelet után szabadnak, 15 percenként egy beteg, ebédszünet, tisztes fizetés. ehelyett mi van: havi akár 15 ügyelet + napi 8 óra munka, ügyelet után is munka, az ügyeletet nem fizetik ki 100%-ban csak 50% ban, nem ismerik el munkaidőnek, nem számít bele a nyugdíjba mint munkaidő (pedig az únió ezeket mind megköveteli) - abból ugye segítség nélkül is ki tudod számítani a heti 40 munkaórát. megnézhetsz napi 100-120 beteget (az ugye nem 15 perc/beteg) ebédelni nincs időd, mert ha el merészelsz menni meglincselnek és elmondanak mindennek. tisztes 80-90 ezres kezdőfizetés amiből megveheted a szakkönyveket, folyóiratokat, elmehetsz továbbképzésekre és kongresszusokra (ezt ugye nem kell mindenkinek, tehát pluszköltség azért mert orvos lehetsz) közben persze stressz, fertőzésveszély, halálos betegségek, halottak tömkelege amiket fel kell dolgozni. fröcsög a vér, a genny, nyál, és minden ami ki bír jönni egy emberből, te ezt munkaköri kötelességként el kell viseljed, védőruhára nem mindig telik (mert a masz+kesztyűben nem merül ki a munkaruha)

adamantium 2010.05.01. 14:02:33

@spänot: de mi volt az alapbetegsége? mert nem mindegy, hogy mi is okozta a bajt, és honnan tudod, hogy félrekezelték? azért mert nem az volt a baja? az egész világon a klinikai és a patológiai diagnózis közt 20% eltérés elfogadott, mert egyszerűen a betegség nincs a beteg homlokára írva, és sok betegségnek hasonlóak a tünetei. orvos vagy, hogy te ezt eldöntötted, pereltél, felkértél orvosszakértőt, hogy derítse ki az igazságot?

rókuci 2010.05.01. 14:03:45

Én rendeszeresen utazok 30 km-t, ha valami bajom van, mert szerencsére a fogorvost és a szájsebészt leszámítva meg lehet választani kihez megy az ember, a fogorvosom szerencsére jó, szájsebész pedig nincs is a körzetben, egyszercsak megszűnt:)

Bemegyek és ha az orvos éppenséggel nem tetszik, valami bajom van vele, akkor húzok egy másikhoz, nem gond.
Nem panaszkodom az orvosokra, amíg vannak jó orvosok is, márpedig még vannak és remélem egyre többen lesznek. Támogatnám, hogy az orvosoknak legyen magánrendelésük is, hogy meg tudjanak élni és hogy lényegesen nyugodtabbak és emberbarátibbak legyenek.
Szerencsére nem volt olyan rossz tapasztalatom, eddig még egy orvos sem kezelt annyira félre, hogy egy másik ne tudta volna kijavítani:)

kvadrillio 2010.05.01. 14:04:56

@deflorator:

Nagggyon bízom benne, hogy ezt csak első felindulásból írtad i de !
És soha nem kerülsz döntési helyzetbe témával kapcsban ! :)

Sííírnék, ha nem így lenne !!!

Liquid_Night 2010.05.01. 14:07:02

Ez az ember súlyosan kiégett. Elhiszem, hogy jó orvos, elhiszem, hogy ebből be lehet sokallni, de inkább nyisson egy magánpraxist a fizetőknek, ha már foghatatlan a szakterületén...

"Ne feledjétek, az élethez szerencse is kell!" - Doktor Úr, ez illik az Ön múltjára is...ne csak minket hibáztasson, ha nem lépett időben!

Sákif za morro? 2010.05.01. 14:15:32

Szép kis bizonyítvány. A szakma szégyene lehetsz. Remélem soha nem kerülök a kezeid közé!

(Szerintem, ha megkérdeznénk a kollégáidat, tudnának mesélni rólad érdekes dolgokat.)

nemecsekerno_007 2010.05.01. 14:15:41

@adamantium:

Személyesen meg lehet érteni mindenkit, de ettől a problémák nem oldódnak meg. Az egészségügybe így ahogy most van több pénzt rakni nem érdemes. Az a baj, hogy sok a nemfizető és sok volt az elmúlt 20-30 évben is. De bonyolult a történet.
Nekem azzal van tele a f****m, hogy ha nem adok pénzt a dokinak akkor szarik rám. Az meg engem nem érdekel, hogy őt fentről basztatják. Ja meg ki lehessen már mondani ha egy doki maszek rendelésre használja a közpénzből vásárolt cuccot a kórházban. Ennyire azért ne nézzenek már hülyének.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.01. 14:17:14

Elég gusztustalan írás, de azért örülök, hogy a magukat itt orvosnak vallók találnak mentséget a "kolléga" elkeseredésére.
És mivel az állami állásban nem kap eleget, a betegeit szívatja, nagyon jó.
Azt hiszem, az a baj, hogy összekeverjük a megbecsült gyógyító és a ravasz üzletember karaktereit. Jópár orvos az utóbbi csoportba tartozik, csak annyira nem jó, hogy magánpraxisba menjen, így a helyén szemétkedik.

kvadrillio 2010.05.01. 14:21:21

@adamantium: vér, genny, nyál........hmmmmmmm, mennyél kertésznek és ültetgessél virágokat pirosat, kéket, sárgát.....
nem muszáj orvosnak lenni....., ha nem bírod a hányást !

Közöd??? 2010.05.01. 14:21:34

korrekt jó írás! végre egy komoly orvos

adamantium 2010.05.01. 14:22:25

@nemecsekerno_007: áruld már el azt a helyet ahol olyan elterjedt a para? mert én jó helyen dolgozom, sebészeti szakmában (nem nőgyógyászat) és nem látom azt a k***a sok pénzt pedig minden beteget megnézek és ellátok aki oda vetődik. a magánrendelésről meg annyit, hogy magyarországon messze nem annyira elterjedt és tényleg sajnos egyesek a kórházi felszerelést használják, bár azt hiszem, a beteg érdekében, mert ha a páciens kellene fizesse az eszközt, a laborvizsgálatot, sterilizálást meg miegymást akkor nem 5-10 ezer lenne egy vizsgálat

iovianus 2010.05.01. 14:22:42

Nem hiszem el, hogy ezt egy 30éve praktizáló orvos írta. Ez egy fikció, aminek minden szava érthető s helyén van, egyet is értek az egésszel.
Viszont egy idősödő orvos ilyen hangnemet nem enged meg magának, vagy ha igen akkor nincs helye az egészségügyeben.
Az írónak: Erre tetted fel az életed. Senki sem mondta, hogy folytasd ezt a pályát...
Nagyon jól leírod, hogy egy lelkes orvostanhallgatóból hogyan lesz egy kiábrándult, kiégett ember...
Üdv: egy orvostanhallató.

kvadrillio 2010.05.01. 14:23:09

Télleg, hol is lehet megnézni, hogy a Taj-számomra mennyi, hányféle gyógyszart írtak is fel ???! :)

nemecsekerno_007 2010.05.01. 14:24:48

@deflorator:

Nem általánosíts. Nem keres minden doki rosszul, csak az egészségügyben feudális hierarchia van. A rendszer merev, a vezetőknek kedvez és nyílván ha valaki végigjárta a szamárlétrát utána már nem akar változtatni rajta mert akkor már ő a haszonélvezője.
Tisztelet. Szerinted hányan vannak a versenyszférában akiknek nem adják meg a tiszteletet amiről te beszélsz? Ne misztifikáljuk már az orvosi szakmát. Van rossz, lelkismeretes meg kiváló orvos, csak ezeket jól láthatóan meg kéne különböztetnetek nektem is, mint más szakmákban. Mi ez a hivatás duma? A doki is nadrágos ember? Az 100 éve volt. Az orvos szolgáltat. A szolgáltatásba piaci és verseny jelegű elemeket kéne beépíteni, mert így lehet a minőséget biztosítani. Ahol én dolgozok, ott ez a mindennapi gyakorlat. Szerinted mi történne ha úgy beszélnék az ügyféllel mint ahogy néhány doki velem, ill. mi lenne ha a cég gépein maszek melót tolnék? Egyszer szólnának. Na ez kéne az egészségügyben is, addig nem válik el a szar a májtól.
(Természetesen ez kéne az oktatásban is)
Sajnos a magyar lakosság nagy részének miheztartási problémái vannnak. Nagyon komolyak. Azt is elfelejtik, hogy az IMF pénze nélkül már ott tartanánk, mint a görögök. Nem, nem. Az nekünk jár. Trianon, 40 év kommunizmus meg f***m tudja mi miatt.

adamantium 2010.05.01. 14:24:57

@kvadrillio: de nehéz a felfogásod, a te gusztustalan váladékaidat kell szagoljam, megfogjam, mossam le magamról, fordított helyzetben megnézném te mennyiért vizsgálnál meg egy véres, gennyes, összehányt és fosott beteget, mert mindenki a nagy sterilitásról meg tisztaságról beszél, veszélyességi pótlék meg nuku.

adamantium 2010.05.01. 14:27:24

@iovianus: huh mekkorákat fogsz te csalódni, de nem baj, saját kárán tanul az ember a legjobban

adamantium 2010.05.01. 14:31:15

@nemecsekerno_007: a különbség, hogy te dolgozol, és van értéke számodra a munkának és a másik emberrel való kommunikációnak. de mivel a lakosság 70%-a nem dolgozik és a maximális kommunikációkészsége a heeee? ba'meg! dől belőle az alkoholszag, a szappant csak a reklámból ismeri, a mosószert még onnan se így ne általánosíts

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 14:31:39

Csak ugy érdekességképpen, vigigolvasva a kommnenteket és figyelve a stilust azt a tudományos kévetkeztetést vontam le, hogy az értelmesebb hozzászolok és az orvosok korán kelnek, a fröcsögő tipuskommentelő, bunkon megszólaló, gondolkodás nélkül csipöből támadok dél körül eszméltek.

nemecsekerno_007 2010.05.01. 14:32:08

@adamantium:

vezető vagy? Mert ha nem akkor azé. Vagy nem vagy benne a "csapatba". :) Ez az egyik ami miatt feudális a rendszer. :(
Óvatos becslések szerint évi 80-82 mrd. Ft a para Mo-on. Adómentesen. Ennek 80%-át, az orvosok 20%-a kapja. Na te nem köztük vagy és sajna kisebb a befolyásod, ugyanúgy ahogy nekem ezért is lesz nehéz változtatni ezen. Egyik ismerősöm orvos, felesége is. Mindkettőnek van magánpraxisa. Kidolgozzák a belüket, már a magánrendelésből is megélnének, de a kórházi robotot nem adhatják fel, mert akkor kicsinálja őket a többi "kolléga" Feudális. Ha ezen akartok ti változtatni, akkor biztos, hogy támogatni foglak én is meg még sokat. De egy gyakorlatilag parasztlázadás, azokat meg le szokták verni. Remélem, hogy az új kormány szépen lassan és nagyon ügyesen szétforgácsolja ezt a rendszert. Mert ez a kiszolgáltatottság forintosítása a leggusztustalanabb dolog Mo.-on. És az orvosok egy része ezt pofátlanul kihasználja. (egyébként kisebbik része)

iovianus 2010.05.01. 14:33:02

@adamantium: optimistán állok a dologhoz, és ha nem tetszik a hely akkor gyorsan próbálok váltani. Vagy irány a (vad)nyugat...
SENKI olyan ne menjen orvosnak, aki nem bírja mindazt amit leírtál. Nem oda való.

nemecsekerno_007 2010.05.01. 14:35:53

@adamantium:
Az lenne jó, ha minél többen dolgoznának a piacra, lehetőleg külföldire, mert akkor több lenne a pénz ami az állam működéséhez kell. Ezé' kövezzetek meg, de az Audinál v. az Elektrol*x-nál dolgozó alkalmazott azok közt van, aki megkeresi a többi fizetését (még az adót is amit befizet(!))
Mutyi világ van és akik ide írnak asszem azok a f*sz rosszabbik oldalán állnak. :( :)

adamantium 2010.05.01. 14:36:08

@nemecsekerno_007: a megoldás abban rejlik, hogy lényegesen meg kell növelni a fizetéseket, mert ugye hivatás ide vagy oda ha sok a pénz és az ember nem félti az egzisztenciáját akkor nyugodtabb, vidámabb, kedvesebb, és akkor a nagyok se vadásszák le a betegek nagy részét, kiegyensúlyozottabbá válhat a rendszer

nemecsekerno_007 2010.05.01. 14:38:03

@adamantium:
már az exportra termelő cég által befizetett adókból jut a közalkalmazottnak, köztisztviselőnek.
Előbbiből van kevés, utóbbiból van sok. Főleg a köztisztviselőből.
Remélem az új kormány elkezdi ezt lebontani, mert ha nem akkor én is kimegyek tüntetni. :)

ideasz 2010.05.01. 14:39:32

Gratulálok!
Szívemből beszélsz!

adamantium 2010.05.01. 14:41:35

@iovianus: és az ha elmégy az mi? megalkuvás, kinek jó az, mert ha mindenki a maga érdekét nézi akkor ki fog gyógyítani? ilyen könnyen feladod és pálcát törsz azok felett akik ezt már 10-20-30 éve viszik, szerinted azok nem bírják? hisz te egyből feladnád. érdekelne akkor ki a nem oda való? az aki nem hagyja cserben az országot és kínlódik, vagy aki röhögve elhúz innen melegebb éghajlatra? gondolod, hogy az itt kommentelőknek nem lenne lehetőségük elmenni? azt, hogy a fejvadászcégek megszerezték az e-mail címemet még elnéztem, de már a telefonszámom is megvan nekik valahonnan, jobbak az informátoraik mint a CIA-nak

nemecsekerno_007 2010.05.01. 14:42:09

@adamantium:

Ezzel egyetértek, de ez nem elég. Több fizetést csak minőségbiztosítás beépítésével lehet adni, ill. a választás lehetőségét meg kell adni az állampolgárnak értsd. versenyző intézmények, biztosítók etc... Csak úgy fizut emelni. Csak konzerválná a rendszert. Nem teljesen jó példa, de vannak a tanárok. Az ő bérüket én befagyasztanám, viszont aki a nyári 2 hónapot is munkával tölti annak 1,5-szeres fizut adnék arra az időre ill. ha elmegy Borsodba felzárkóztatni azokat akikeket kell akkor 2-2,5-szeres. Na valami hasonló elv kéne az egészségügyben is. Remélem elindulunk ebbe az irányba. :) 20 kurva évvel a rendszerváltás után.

adamantium 2010.05.01. 14:45:08

@nemecsekerno_007: én azt nem értem ha egy szakmában hiány van és nyilvánvalóan látszik, hogy aki teheti elmegy az országból, ott miért nem növelik a fizetéseket? hogyan akarják itt tartani az orvosokat? röghözkötéssel? nevetséges, még többen fognak elmenni, és akkor ki marad?

ideasz 2010.05.01. 14:45:24

@adamantium:
Svédországban az orvos nem ugrik házhoz. Ez ott ismeretlen.

adamantium 2010.05.01. 14:51:28

@ideasz: magyarországon kívül szerintem sehol másutt

cambridge.on 2010.05.01. 14:52:31

@szil5: Ezt kikérem magamnak. Van más dolog is mint itt fölösleges szócsatát folyatni.
Azt hittem értelmesebb vagy, hozzászólásaid olvasva.
Ezzel jelentős mértékben befeketítetted a rólad kialakított képet.
Úgy gondoltam, aki külföldön hozzászokik a jó modorhoz, nem változik meg amint hazaér. Egy illúzióval kevesebb.

2010.05.01. 14:56:43

néhány megjegyzés: 4-5 éve már én is lesem a külföldi állásajánlatokat
megváltozott világ erkölcsök szabályok, de az orvos legyen az etika mintaképe bármi áron: no para no panasz
a kórházakban rengeteg felesleges kezeés és vizsgálat van- van egy álmom: az OEP csak az indokoltakat fizetné ki, maradna az indokoltakra
van még egy álmom: aki nem vigyáz magára: kövér dohányzik iszik etc, annak a kezelését nem szeretném én fizetni, az fizesse meg előre adóban illetében a jövendő kezelése költségeit

vakhangya 2010.05.01. 15:08:59

@cambridge.on: take it easy, csak azt a modszert koveti mint a bkv-s es tarsai. altalanosit. lam, ki is kerted magadnak.

ZöldszemM2 2010.05.01. 15:15:30

kemény keresetlen szavak, de a lényeg :

igaza van.
Azt azért meg kell jegyezni - erről nem a betegek tehetnek - hanem a politika - az amelyik eddig regnált maj 55 éven keresztül !

vakhangya 2010.05.01. 15:17:39

@ZöldszemM2: miert 90-94 ill 98-02 megoldott barmit is?

ZöldszemM2 2010.05.01. 15:19:38

@nemecsekerno_007:

Csak úgy beleolvastam .

tényleg feudális ez a szakma.
Szerencsée majd 70 évesen nem sokat voltam kórhában, de azért voltam. Láttam a rangkorságot !

Amúgy régen még az dicső szociálizmusban sokminden nem volt megbescsülve - kivétel az orvosi szakma. Akkor a társadalmi csúcsot jelentette, ami mára szarrá vált.
Erről nem az orvosok és a betegek tehetnek - ezt jó tudni.

ZöldszemM2 2010.05.01. 15:20:37

@vakhangya:

Na látom egy balos - szegény !!

vakhangya 2010.05.01. 15:23:18

@ZöldszemM2: most kerjem ki en is magamnak mint cambridge.on? csak balos lehet akinek feltunik, hogy nem csinaltak semmit az egeszsegugyben? na jo, a szegedi korhazat majdnem elloptak :) a tenyek makacs dolgok.

kvadrillio 2010.05.01. 15:23:55

@adamantium: Külföldről hoznak majd be afrikai.....stb orvosokat.

hátha így javul az egészségügyi színvonal.

epres négercsók 2010.05.01. 15:23:56

Elmesélek valamit ahhoz a vitához, hogy nem baj, ha bunkó az orvos, csak gyógyítson meg.
Pár évvel ezelőtt valami múlni nem akaró nyavajával elmentem a nődokihoz. Az állandó orvosom épp szabin volt, ezért a szomszéd rendelőbe irányítottak. A váróban szóba elegyedtem néhány beteggel, akik egyébként is ehhez az orvoshoz vártak. Mondta mindenki, hogy jó orvos.
Sorra kerültem, bementem. Az orvos stílusa csapnivaló volt, végig olyan lekezelően, megalázóan beszélt, üvöltött, hogy szó szerint sírva hagytam ott a rendelőt. DE. Az összes létező vizsgálatra elküldött, személyesen kísért át az UH-ra, soron kívül bevitt, hogy nézzék már meg, mi lehet a baj. Utána még visszarendelt, hogy az összes leletemet megnézze. Rémes élmény volt, mert velem így ember azóta se nagyon beszélt, de emellett is egy lelkiismeretes és JÓ doki az illető. Akkor, ott, nagyon haragudtam rá, hogy hogy lehet így beszélni egy beteggel (tényleg beteg voltam, nem a saját felelőtlenségem eredményét vittem oda). De így utólag visszagondolva, ha nem költöztem volna el az ország másik végébe, szerintem simán eltekintenék a bunkó stílustól, és visszamennék hozzá, mert tudom, hogy meggyógyítana, ha megint bajom lenne. Egyébként, azóta többekkel is beszéltem, akik ehhez az orvoshoz jártak, és mind azt mondják, hogy kissé bunkó a stílusa, de nagyon jó és lelkiismeretes doki.
Azóta úgy kezelem az orvosokat, hogy aki bunkó, az nem feltétlenül rossz orvos. De azért, ha odamegyek, hogy valami bajom van, nem pátyulgatást, meg lelki támaszt várok (arra ott van a pszichiátria), de a felesleges megalázásnak nem látom semmi értelmét.

ZöldszemM2 2010.05.01. 15:25:52

@rókuci:

Mázlim van engem sem kezeltek eddig félre - poedig alig alig adtam parát , hogy úgy mondjam majd soha.
ja holnap után megyek az urológiára, remélem minden rendben lesz.
A kórházak viszont borzalamasak !

kvadrillio 2010.05.01. 15:26:06

@nemecsekerno_007: köztisztviselők leépítése, munkanélküliség egekig való megugrása !
Még több éhező !
Hova is jutunk ezzel.....
forradalom......

adamantium 2010.05.01. 15:26:10

@vakhangya: most lényegtelen 90 után ki volt a főnök, bár szerintem ott ahol az egyik irányzat megnyomorította az országot több mint 40 évig, ott nem lenne szabad annak az irányzatnak az utódai nyerjenek választásokat, mit választásokat? börtönbe kellett volna rakni az összest 56 miatt és még van, hogy most is kitüntetnek 56-os vérbírókat. na mindegy. a paraszolvencia mivel csak a volt szocialista országokban népbetegség így én látok némi összefüggést a kettő, közt. elvégre miért nem alakult ki nyugaton?

adamantium 2010.05.01. 15:29:32

@kvadrillio: ugyan már melyik az az idióta ember aki idejön 90 ezer forintért amikor angliába is mehet 1,5 millióért, és az angolt legalább már ismeri és beszéli, a magyart meg úgy tudná megtanulni mint fekete pákó, mari néni tisztára tudna vele értekezni. bár nagyanyám, Isten nyugosztalja, amikor a vészhelyzetben meglátta Benton doktort megkérdezte, hogy néger létére, hogy lehet valaki orvos, ezt megengedik valahol? pedig semmi rasszizmus nem volt benne, csak ő a feketéket mint rabszolgákat tudta csak elképzelni és szerintem az öregek nagy része így van vele, semmi bizalmuk nem lenne velük szemben 5-10 évig

k.g. (törölt) 2010.05.01. 15:32:51

Így jár, aki nem piacképes diplomát választ, vagy nem tanul nyelvet, hogy kihasználhassa: máshol keresett. Ilyen orvostól amúgy a jóisten óvjon, szerencsére én még csak 1-2 kontárba futottam bele személyesen, de van ilyen bőven.

iovianus 2010.05.01. 15:34:12

@adamantium: ez két különböző dolog. Az egy dolog, hogy fiatalként, nyelveket tudóként az ember kimegy külfödre, azért hogy tapasztalatot és nem utolsó sorban pénzt keressen. DE utána visszajön. Jah, hogy sokan nem akarnak? Miért? Mert még kötszer sincs itthon, és a csomagolt szike is rozsdás kínai...
Én nem a betegektől undorodom, hanem a körülményektől, és a kettő merőben más.
Ön a körülmények miatt a betegekre vetíti a saját problémáját. Néhány tényleg meg is érdemli, de nem mind!
Én ezt nem tenném meg, előbb hagynám abba az egészet. Ez a Dr. House feeling nem áll jól egy orvosnak csak a vásznon...

adamantium 2010.05.01. 15:36:11

@iovianus: szerintem miután kint éltél pár évet, és ott születtek a gyermekeid, és már ismered milyen az itthoni világ soha nem jössz vissza

vagyok59 2010.05.01. 15:41:44

Én valahogy soha nem fogtam ki gagyi orvost, pedig voltam egy párnál. Pénzt sem adtam soha.

Mindegyik meggyógyított, ha pedig gondban volt, továbbküldött a megfelelő szakorvoshoz és az gyógyított meg.

Nekem nem is az orvosokkal van bajom, hanem a csomó léhűtő öreglánnyal, akik húszasával tenyésznek az egészségügy zsírján, tele van velük a szakrendelő, de ha infó kellene, mindegyik olyan hülye mint a segg, amit arroganciával kompenzálnak.

Fiatal csajokat a szakrendelőkbe, ezek az öreg szatyrok ne vegyék el tőlük a levegőt!!!!:))

Semper Fidelis 2010.05.01. 15:43:53

1. A feleségemnek egy vékonybéltükrözés előtt azt mondta a doki "Nehogy ideszarjon nekem."

2. Gyerekkoromban egy súlyos allergiás sokk miatt majdnem felfordultam. Le se szart az orvos, kis híja volt, hogy meghaltam.

Akkor elhatároztam, hogyha még egyszer ilyen fajta orvossal találkozom (igen, ilyennel mint a posztíró) úgy megverem, hogy összeszarja magát.

Ámen.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.05.01. 15:48:39

ja, az ilyen orvosok miatt nem mennek az emberek orvoshoz, amúgy meg utálják az összeset.

clint 2010.05.01. 15:55:27

Egyetértek a doktorral. Sok köcsög, paraszt, akik lebecsülnek bennünket orvosokat, minimálbérért, státusz alig, közben életünk végéig tanulunk.
Nem tudnak semmit, amihez a drága IQ 10-es média is hozzátesz.
Ügyeletbe meg se köszönik ha segítünk, még nekik áll feljebb, kioktatnak..

Egy orvos

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.01. 16:01:06

@ZöldszemM2:
Nekem még megvan az a szórólap, amit a Fidesz dobott be a hatalomra kerülése előtt , az ígéreteivel. Ezen a nyomtatott szép lapocskán az áll, hogy 400 %-os fizetés emelés az egészségügyben.Egyik se csinált eddig semmit, legalábbis az egészségügyben. Nem tudom melyik csapatot rühelem jobban. Ha ezer évig gondolkodom rajta, akkor sem tudnék most választani a a két csapat között. Régebben tudtam.

spänot 2010.05.01. 16:08:38

@adamantium: Ha már az alapbetegségre vagy kíváncsi, akkor bővül a kör: Feleségemnek 3 gyerek után méhnyakrák. A diagnózis előtt fél évvel volt a nőgyógyászánál. Kiderült, hogy ő is pancser/csirkefogó volt. A nőgyógyászati klinikára küldte egy LEZÁRT borítékú kísérőlevéllel (amit, természetesen felbontottunk és ótvar hazugságokat írt össze). A műtét után ~fél évvel sugárkezelés. Ettől rá néhány hónapra bélelzáródás. Az említett doki görcsösen ragaszkodott, hogy ez újabb/áttét rák. Három hét kellett neki, hogy többszöri baráti lebaszás után méltóztasson észrevenni, hogy tévedett. Sürgősségi (előkészítetlen!) műtét. Mivel azt is elbaszták, 7 héten belül még kettő. Isteni szerencse, hogy 31 kilósan, félholtan kibaszták a kórházból, mert ahova orvos barátnője révén egy szanatóriumba került rehabilitációra, a föorvos első vizsgálata után az első szava, hogy: azonnal mentőt!
A III. seb klinikán műtét közben majdnem maghalt. Bél kivezetve hasfalon, egy évig roborálás, majd (szerencsére) sikerült visszakötni. Élete végéig roncs...
Te normális vagy, vagy csak szimplán cinikus? Ilyen helyzetben 3 kisgyerek mellett pereskedésen járna az eszed? Amit sanszosan el lehet veszíteni, mert keményen összetart a szakma. ORVOSOKTÓL TUDOM, HOGY PANCSER, LELKIISMERETLEN SARLATÁNOK KEZÉBE KERÜLT!!! Hogy túl élte úgy-ahogy, azt a klinikai csapatnak köszönheti.

epres négercsók 2010.05.01. 16:09:15

@clint: Amellett, hogy egyetlen szavadat sem vonom kétségbe, becsületszavamra, minden provokálás nélkül kérdezem: miért mentél orvosnak?
Köztudott, hogy ilyen állapotok vannak, hogy kevés a fizetés, stb, Ti mégis elmentek gyógyítani. Ami egy fantasztikus dolog, és én felnézek minden egyes orvosra, már csak azért is, mert én tudom magamról, hogy nem tudnám csinálni.
Nem tudom ennek az okát, de szerintem, aki úgy megy el orvosnak, hogy vállalja a vállalhatatlant, a sok munkát, a sokszor bunkó beteget, a kevés fizetést, tehát sok-sok lemondást, az hivatástudatból megy dolgozni. Mert erre teszi fel az életét. Mert segíteni, gyógyítani akar. Nekem viszont ezzel valahogy nem fér össze, hogy egy orvos így nyilatkozzon a betegeiről, ahogyan itt a szerző tette.
De ha helytelen az elméletem, akkor a kérdésem tényleg nem provokáció, hanem őszinte kíváncsiság: MIÉRT mentek orvosnak?
És még egyszer, ne érts félre: köszönöm, hogy orvosnak mentetek!

ibafaipap 2010.05.01. 16:15:48

Ha valaki rendszeresen találkozik szenvedéssel, akkor két lehetősége van, vagy belerokkan vagy pedig érzéketlen és cinikus lesz, hogy túléljen. Ha ehhez még rossz munkakörülmények, alacsony fizetés és az eü.-vel kapcsolatos politikusi hangulatkeltés is járul, akkor én is szarnék az egészbe. De kacorka nem kezeli félre a betegeit, csak éppen már nem azonosul velük lelkileg és nem hajlandó megfeszülni értük. Érthető (mondom ezt 28 évesen, 4 krónikus betegséggel a hátam mögött). Ami pedig a felelősséget illeti, nincs olyan, hogy a politika így meg úgy. A politika arra mozdul, amerre a választók, éppen most szavazták le a zemberek, hogy a kórházaknak több pénz jusson. Több pénzt kell belerakni az egészségügybe, különben hullani fogunk, mint a legyek és ezt a pénzt nekünk kell megfizetni, akár járulékok formájában, akár közvetlenül. Az egészségünkre is nekünk kell vigyázni, hogy legalább kevesebbet zabáljunk, meg hogy ne dohányozzuk szét magunkat. A magyar ember egészségtudata zéró, pedig ezt már alsóban tanítani kéne! Az embernek meg kell tanulnia felelősséget vállalni saját magáért és a döntéseiért, mert az egy nagy hazugság, hogy majd az állam, a fehérköpenyes doktor meg a Jóisten majd megvéd.

epres négercsók 2010.05.01. 16:17:28

@iovianus: Erről eszembe jutott valami.
A dokik arról panaszkodnak (jogosan), hogy a betegek előszeretettel általánosítanak: összehozza őket a sors egy bunkó és/vagy hozzá nem értő orvossal, és ebből egyeseknek máris az következik, hogy minden orvos egy neveletlen szakbarbár. Nyilván ez nem így van.
Viszont, az ide kommentelő orvosok pedig szintén abbahagyhatnák azt, hogy az ÖSSZES beteg egy nagyképű, ostoba, ápolatlan, beszólós stb. bunkó, mert ez sem igaz. (Akinek nem inge, ne vegye magára.)
Vannak sarlatán orvosok, és mosdatlan nagypofájú betegek is.
De jó lenne mindkét tábornak észrevenni, hogy vannak kultúrált, iskolázott, magukra adó és együttműködő betegek, mint ahogy vannak lelkiismeretes, elhivatott, jó orvosok is. Ha ezt sikerülne mindenkinek megérteni, már közelebb kerülnénk a megoldáshoz, mert most az előítéletek befolyásolják a józan gondolkodást. Sok szerencsét hozzá.

spänot 2010.05.01. 16:17:34

@adamantium: A poszt írója is nettó csirkefogó, mert vagy vállalom a szakmámat, annak minden nyűgével együtt, vagy elmegyek máshova pénzt hajkurászni, de betegekről/emberekről így nem beszélek...

spänot 2010.05.01. 16:20:14

@epres négercsók: A többség a presztizs meg a lóvé miatt. Köztük és csak annyi a korrekt szakember, mint bárhol máshol.

spänot 2010.05.01. 16:23:20

@adamantium: [Csak úgy! Mellékesen: Erre az egészre kissé én is rámentem. Három éve én is rokkantnyugdíjas vagyok...]

yum01 2010.05.01. 16:51:05

Amikor az asszony szült, azt mondta a doki hogy ő nem dolgozik ingyen 100 ezret kér most zsebbe, és tízezret vizitenként. Höhö. Jó mondom, akkor megyünk a Telki magánkórházba és ott egyrsészt olyaqn szolgáltatást kap ami világszínvonalú, másrészt nem kell és nem is lehet a számlán kívül zsebbe fizetni.

Panzer 2010.05.01. 16:57:15

Fene tudja... harminc eves vagyok, az utobbi ket evben tobbet voltam korhazban, mint az osszes tobbi csaladtagom es ismerosom egyuttveve, nagyszuloket is belertve. Talalkoztam mindenfele orvossal, az elso "rutinmutet" kereteben lenyegeben megnyomoritott, a masodik helyrehozta az akut problemat, a harmadik pedig rendbe tett, amennyire lehetett... ugyhogy volt mindenfele.
Ennyi - fenenek sem hianyzott volna - tapasztalattal a hatam mogott sajatos velemenyem alakult ki a halapenzzel kapcsolatban: ez meg mindig a kisebbik rossz.

1.Mert ugye az idealis vilagban lennenek jol kepzett, jol megfizetett, berukbol megelo, kipihent, felkeszult, idoben es kello szamban rendelkezesre allo orvosok (akar az allam biztositja, akar maganbiztositok). Jo lenne, ha lenne ilyen, de nincs. Az egyszeru user (=beteg) szempontjabol tokmindegy, hogy miert, de nincs.

2. Ennek egyik alternativaja a jelenlegi helyzet, hogy az orvos kialvatlan, ket mellekallast vallal, nincs ideje-energiaja tovabbkepezni magat, stb, es mondjuk 24 ora munka utan allo oda a mutoasztalhoz. Nyilvan gyakrabban is teved-hibazik, ez teljesen termeszetes.
Szerintem nekem mint betegnek ez a LEGROSSZABB LEHETOSEG.

3.Ehhez kepest az, hogy sajat zsebbol hozzajarulok az orvos megelhetesehez, meg mindig a KISEBBIK ROSSZ. Ezert cserebe ugyanis - persze, garancia nincs, de az eselyek javulnak - jo esellyel jobban tud figyelni az orvos, hiszen a betegektol (zsebbe) kapott penznek koszonhetoen jut ideje pihenni is, esetleg meg kepzeseken is reszt tud venni, hogy fejlessze magat, stb.

Ennyi. Ez nem erkolcsi kerdes, hanem teljesen es kizarolagosan gyakorlati. Jo lenne persze az idealis vilagban, idealis eu. ellatassal elni, de amig ez nincs, addig a halapenz szvsz meg mindig a kisebbik rossz.
Nekem mint betegnek ugyanis az elsodleges, esetenkent szo szerint eletfontossagu erdekem, hogy jo kezelest kapjak. Ha ezert fizetni kell (ill. legalabbis celszeru), akkor ezt kell tenni, egyszeruen azert, mert egyelore nincs jobb lehetoseg. Lehet rajta sirankozni, de akkor sincs. (Az pedig, hogy hosszu tavon lesz-e valtozas, sajnos nem rajtam mulik)

adamantium 2010.05.01. 17:35:37

@spänot: de ne haragudj már te mint szenvedő alany szubjektív vagy ebben, ez normális is, nyilván a másik fél egészen mást mondana ugyanerről, ami szintén normális. pártatlan véleményt egy független szakértőtől tudnánk kapni. most hiába bizonygatom, hogy ez mind lehet az alapbetegségnek és a sugárterápiának a következménye mert nem vettem részt az esetben így csak a te véleményedet ismerem. ha azt akarod, hogy igazságot tegyenek akkor igenis pereskedj, másképp sajna ez egy magánvélemény

adamantium 2010.05.01. 17:37:28

@spänot: azért volt pár kommentelő is ezen a blogon aki durvább szavakat is használt és név szerint, lezárt peres eljárás nélkül megnevezett orvosokat, szóval ....

nemecsekerno_007 2010.05.01. 18:56:00

@kvadrillio:

nincs sok választás. elmondom az egyszerű képletét a piaci alapon müködő munkahelynek.
Van bevétel, van fizetés. Nincs bevétel, nincs fizetés.
A fizetést nem:
- diploma miatt kapsz
- nem kapsz csúszópénzt, hálapénzt
- piacképesnek kell lenned (mindig)

Na most, ezeknél a piaci alapon működő cégeknél dolgozik a kevesebb ember, tehát kevesebb szavazat. Az állam működési költségét ők termelik meg, még az adót is amit a közpénzből fizetett befizet. Ez szerinted meddig finanszírozható, ha a közpénzből fizetettek lészáma nem csökken. Amúgy nyílván lesz munkanélküliség mert a piaci alapú cég csak akkor tud alkalmazni, ha az alkalmazott megtermeli a bérét. Nyílván ezért nem szociális, hanem piaci alapú. Ezért versenyképes.
Leegyszerűsítve, sokan ülnek a szekéren és kevesen tolják.
Férle ne értsd, ezek az emberek nem feleslegesek, csak van köztük kb. 20-30% akinek a munkája az viszont felesleges. Illetve csak azért nem az, mert törvény írja elő. Ez a saját farkába harapó kígyó, az önmagát igazoló bürokrácia. Ez akkora önbecsapás, hogy az hihetetlen. Ilyen van az oktatásban is. Elhitetik sok egyetemistával, hogy a tudás amit kap az használható. Aztán amikor gyakorlatban kéne alkalmazni, akkor koppannak. De mindegy, már ez is hosszú volt :)

nemecsekerno_007 2010.05.01. 19:01:28

@adamantium:

tévedsz, nincs hiány. Illetve ne beszéljünk a teljes orvosi szakmáról. Vannak szakterületek ahol van. Pathológus, aneszteziológus meg néhány. Van ahol nincs. A bért úgy kéne emelni, hogy minőségbiztosítási rendszert is be kell vezetni. A jó orvos, jól keres, a lusta nem keres jól. Nyílván ez köztudott lenne a betegek körében is, mert végül is őértük van az egészségügy és nem fordítva. De ezt most nem fejteném ki bővebben, mert nem a szakmám, csak kínomban foglalkozok vele, mert a szopó oldalon vagyok érintett. :(
Egyébként rezidensi rendszer jó lenne. De nagyon nehéz lesz lebontani ezt a feudális hierarchiát. A fiatal orvosokat kéne döntéshozatali pozícióba rakni, de ez a kormány gondja.

adamantium 2010.05.01. 20:43:28

@nemecsekerno_007: mondjál egy szakmát ahol ha a 65 évnél idősebb besegítőket kirakjuk nem lesz hiány?

Nubat 2010.05.01. 21:16:42

@adamantium:
Hát pl a nagyonszidott buszsofőröknél sem lenne gond ebből, mert sorállás van a 70 ezres fizetésért.

adamantium 2010.05.01. 22:48:27

@Nubat: 70 ezer, mintha nem ennyiről lett volna szó amikor sztrájkoltak a BKV sofőrök, www.hirado.hu/Hirek/2010/01/14/09/Mennyi_az_annyi_Ime_a_buszvezetok_fizetese_.aspx
168400 forint bruttó, míg az orvosi kezdőfizetés 129000 bruttó. és azért nem ugyanolyan végzettség kell hozzá. a BKV-nál ráadásul minden ünnep kapcsán prémiumok voltak (nem csak a nagyoknak) ingyen buszjegy meg hasonlók

Motorpenis 2010.05.02. 08:37:02

@Nubat: Igen ám, csakhogy erre szokták mondani:egy orvost 3 hónap alatt kiképezhetsz buszsofőrnek, de egy buszsofőrt nem tudsz majd 3 hónap alatt orvossá képezni. Nyilván van valami különbség, nem?
De ne csak az orvosokról legyen szó, hanem mondjuk egy szakképzett ápolónőről. Ugyanez a helyzet.

Motorpenis 2010.05.02. 08:39:44

Különben meg miért nem tolonganak a határon a svéd, norvég és angol orvosok, hogy hozzánk jöjjenek dolgozni?
Itt a - markáns stílusú- kommentelők véleménye alapján felelősség nélkül dolgozhatnának, sőt, dolgozni sem kellene, csak felmarkolni a hálapénzt adómentesen. Hát hülyék ezek, hogy otthon maradnak? Miért nem jönnek hozzánk?

spänot 2010.05.02. 09:23:50

@adamantium: Ácsi! Nem ismersz, tehát lövésed se lehet, hogy miként kezelek helyzeteket. Mikor vagyok elfogult és mikor mérem fel reálisan a történteket. A minősítésed fejlett nagyképűségre vall, és inkább (alaptalan) magánvélemény, mint az enyém.
1. Az orvos(ok) (tanárok, autószerelők, búvárok, műmézkészítők...) VISELKEDÉSÉBŐL nagy biztonsággal lehet következtetni, hogy mikor simliznek.
2. A nőgyógyászról konkrétan kiderült, hogy hazudott. (A véletlen: egy későbbi cimborám felesége ott szülésznő, ahol ez a doki praktizál, és mint kolléga "jellemezte".)
3. Az én bizonytalan sejtéseimet orvosok erősítették meg. Csökött empátia kell ahhoz, hogy valaki ne fogja fel: abban a helyzetben (hónapokig nem tudod, hogy mi lesz), plusz ismerve az orvosi brancsot, plusz ismerve a honi joggyakorlatot (az igazságszolgáltatás köszönő viszonyban sincs az igazsággal), plusz sztárügyvéd lízingeléséhez hiányzó anyagi fedezet... az ember nem igen érez késztetést a pereskedésre.
4. engem marhára nem érdekel, hogy elhiszed-e amiket leírtam, de tartózkodhatnál az észosztástól. (Egyébként különös képen nem érdekel, azt csinálsz, amit akarsz)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.02. 09:31:20

Az egész vilgágon a tudás és a felelósség az ami számit. Ez az amit megfizetnek. Minél kevesebben tudnak valamit, minnél nagyobb felelősséget vállalnak, minnél nagyobb szükség van rájuk, minnél kevésbé potólhatók, annál többet érnek, annál magasabb a fizetésük, ugyanannyi vagy esetleg kevesebb munka esetén is. Azt mndják ne hasonlitgassuk magunkat a svéd , angol,amerikai helyzethez, ne akarjunk olyan fizetést. DE igen, akarjon mindenki a saját területén. Előbb- utóbb muszáj lesz a kérdést rendezni, mert nem csak az orvosok elött áll nyitva a kapu. Itt viszont bejön a képbe a kereslet-kinálat kérdése és a nyelvtudás.
DE maradjunk az arányoknál, mert abszolut értékben elérni az EU.s fizetéseket, azért még tényleg odébb lesz.
Svédországban egy kézépkorú orvos fizetése a duplája a svéd átlagfizetésnek. És otthon, miért van ez az átlag alatt. A hivatalos fizetésekről beszélek.Ennek ellenére a svéd orvosok ezt igen keveslik, továbbállnak Norvégiába, Dániába és az USA-ba. Azt azért csenben jegyzem meg, hogy lehet az orvos és a növér fizetésén sporolni,( mert bizony a névérek is igen alul vannak fizetve ahhoz a munkához képest am it végeznek,) de nem lehet az ellátás egyéb költségein. A góogyszereket nem veszi Magyarország olcsóbban, RTG film, vegyszer, müszerek, CT készülék, nekünk is ugyananyiba kerül. Ha nem tesznek elég pénzt az egészségügybe, akkor csicsereghet nektek az orvos, akkor is cssak szar ellátást fogtok kapni.AZt szapuljátok végre, aki tehet erről az egészről.

spänot 2010.05.02. 09:33:01

@adamantium: Szerintem te a kedvezményezett orvosok körébe tartozol, azért mantrázod örökké a peres eljárást, mert tudod, hogy sanszosan megússzátok, ahogy azt sok, a médiából ismert eset is mutatja.
[Valamilyen Ágnest házi, halva született csecsemőért elmeszeltek. Az egész orvosi brancs (paraféltésből) hörgött ellene. Hány kórházi halvaszületésért ítéltek el orvost?]

spänot 2010.05.02. 09:56:20

@adamantium: Visszatérve a posztíróhoz: Egy hitvány pénzhajhász tetűnek semmilyen alapja nincs leparasztozni a betegeit. Menjen el gyógyszerkufárnak, bájvigyorral nyalja a seggét a dokiknak, ha neki ilyen az "önbecsülése".

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.05.02. 10:21:47

@spänot:
Ez egy nagyon buta hozzászólás volt.
Geréb Ágnesnek hivják, szakmáját tekintve orvos.
Nem egy, hanem már több baba halt meg a kezei között és több maradandó károsodást is szenvedett.Emiatt eltiltották a szakmájától, de mégis üzi maszekban. Szerinted ő ingyen csinálja? Ez etikus? Netán büncselekmény? Kicsit össze vagy keveredve nem?
Amúgy nem tudna annyi otthonszülést vezetni, ami befolyásolná a többi orvos keresetét. Gondolj bele hányan születnek kórházban és hányan otthon.
Igen kórházban is hal meg néha csecsemö. Azt kell megnézni a tisztán látáshoz, hogy mondjuk 100 000 otthon szüleés esetén hány gyerek és hány anya hal meg és hány ugyanennyi intézeti szülésből. Mindig a nagyszámok statisztikája mondja meg az igazságot. Ha pedig tudjuk, hogy ennek alapján melyik a biztonságos, akkor azt is mondhatjuk, hgy aki a saját kényelmét a baba biztonsága elé helyezi, az bizony hibát követ el. De itt most nem is erről van szó. Bonyolultabb is ez a kérdés ennél.

adamantium 2010.05.02. 10:35:51

@spänot: ácsizd anyukádat ne engem, mert ha ezt a szót használod akkor az behatárolja hovatartozásodat is nézd csak utána milyen etnikum szótárába tartozik. addig amíg nem bizonyítod és vádaskodsz addig csak agy hazug senki vagy és remélem be is perel a kezelőorvosod. a második hozzászólásod meg az abszolút hozzá nem értést tükrözi, szerinted az ember örökké él és ha meghal akkor az az orvos hibája, szánalmas vagy

zoldborso 2010.05.02. 10:58:31

@deflorator: Tudod Te, hogy mit beszélsz? Asszed olyan jó dolog rokkantnyugdíjasnak lenni harmincvalahány évesen? Asszed, hogy bárkinek megadják, aki szépen mosolyog és tetteti a bicegést? Álltál Te már efféle bizottság előtt? Tudod, hogy akkor is a ledolgozott munkaviszony után adják a nyugdíjat, ha 19 évesen lesz rokkant az ember?

Köszönd meg a jóistennek, ha munkaképes vagy, és van munkád, és ne gyalázz másokat még ráadásnak nagy szerencsétlenségükben!

zoldborso 2010.05.02. 12:14:27

Elég siralmasnak találom, hogy a hozzászóló dokik legnagyobbrészt érthetőnek és megbocsáthatónak vélik a posztoló megbocsáthatatlan cinizmusát, de ugyanakkor megbocsáthatatlannak és elfogadhatatlannak tartják, amikor a betegek anyáznak ugyanilyen empátiátlan és bunkó stílusban, holott legyetek nyugodtak (vagy méginkább nyugtalanok) ugyanúgy jó oku(n)k van az anyázásra, mint nektek.
Persze anyázni nem kultúrált viselkedés. Mi több, nem is előremutató. Tényleg, nem kéne végre észrevenni, hogy betegek és orvosok között nincs érdekellentét? Hogy nem "a betegek" azok, akik az orvosok rossz munkakörülményeket előidézik, nem ők tehetnek arról, hogy kevés a fizetésük? Vagy hogy ha már általános társadalmi felelősségről beszélünk, akkor bizony az orvosok felellőségéről is beszéljünk, amikor az egészségügy helyzetének megjavítását célzó hatékony erőfeszítéseket, összefogást hiányoljuk!

De nem csak ezen a ponton látszik, hogy mint általában, itt is arról van szó, hogy mindenkinek a maga nyomora fáj legjobban, és ezért nem is képes észrevenni, hogy másoknak is épp elég bajuk van.
Vegyük pl. a BKV-sokat, akiket itt említett valaki, hogy ti. azokat nem szídja, nem bántja senki. Nem azért mondom, de egyetlen orvosverésről értesültem a médiából a közelmúltban, de BKV-sok bántalmazása már olyannyira rendszeres, hogy a járatokon biztonsági kamerák felszerelését is szorgalmazzák. (Én pl. csak pár hete voltam szemtanúja, amint egy jó erőben lévő fiatal suhanc nekiugrott a villamosvezető fülkéjének, és őrjöngve szídta és fenyegette, ki tudja miért, a szerencsétlen vezetőt. Még jó, hogy nem bírta rátörni a fülke ajtaját.) Ne higgyék már a tisztelt orvosok, hogy csak őket húzza az ág! Meglehetős nagy szarban van az egész ország, és az indulatok nem csak az orvosokkal szemben csapnak magasra.
Nem helyeslem, csak megállapítom.

És igenis lenne értelme az efféle blogoknak, ha arra használnátok, amire való. A tanulságok levonására.
Nem is értem, miért automatizmus, hogy magatokra veszitek, a mikor valaki itt panaszkodik. Én sem kelek ki magamból, ha valaki azt mondja, hogy az Ő anyja rossz anya volt, és akkor sem, ha valaki azt mondja, hogy neki rossz tanárai voltak. Én tudom, hogy elég jó anya vagyok, és elég jó tanár. A munkakörülményeimen lenne mit javítani, fizetésem meg egyszerűen szánalmas, ha egyáltalán tekintetbe vesszük a családi pótlékot, mert jelen pillanatban csak társadalmi munkában taníthatok, állásom nem lévén... De azért nem állok neki szídni tízmillió magyar embert, hogy milyen szar kormányokat sikerült csak kitermelni, megszavazni, mert nekem mennyivel jobb lehetne, ha nem itt tartana az ország. És az is elég érdekesen venné ki magát, ha hidegen-ridegen beszélnék a rám bízott gyerekekkel, mert "a szemét szüleik mit képzelnek, ingyért nem jár nekik több, és különben is tetű mind".

Gondolkozzunk már, hogyan mászunk ki ebből a trágyadombból, ha mindenki elkezdi így végezni a munkáját?
Persze nem állunk már ettől távol, sajnos.

A posztolónak meg azt tudom üzenni, hogy ne áltassa magát azzal, hogy nem indulatból beszél. Teljesen hiteltelen, beteg, szerencsétlen ember. Kezeltetnie kéne magát...
És azzal sem érdemes áltatnia magát, hogy ezzel a hozzáállással minőségi munkát tud végezni, amennyiben emberekkel dolgozik, és nem egy kutatólaboratóriumban.
Különben meg együttérzésem.

zoldborso 2010.05.02. 12:25:12

@szil5:
Én nem tartozom azok közé, akik azt mondják, hogy a magyar orvos érje be ennyivel, és ne akarjon magasabb fizetést. És asszem elég kevesen lehetnek, akik ezt gondolják...
Abban viszont nem értünk egyet, hogy az orvosok egyáltalán nem tehetnek a kialakult helyzetről. Természetesen nem mind tehetnek róla. De sajnos a posztoló cinizmusa nem ritka, és ez bizony nagyon meg tud látszani a gyógyító munka minőségén. Magam is találkoztam már ilyen orvossal. És hiába volt szakmailag jó, mégis otthagytam, mert elviselhetetlenül lekezelően bánt velem, és nem volt hajlandó tájékoztatni még a rajtam tervezett beavatkozás értelméről sem. Jól meg is szívtam, hogy emiatt otthagytam, mert a következő dokinak más volt a diagnózisa, és félrekezelt, de mégsem hiszem, hogy normális, hogy egy kultúrált, udvarias, diplomás nőnek azt válaszoljuk, hogy nem vagyunk hajlandók neki semmit elmagyarázni, pá, viszontlátásra a műtőasztalon, és azt sem hiszem, hogy ebben az esetben az orvos VALÓBAN ellátta a munkáját, akármilyen jó volt szakmailag. És ez nem pénzkérdés!
Egyszerűen erkölcsi kérdés, hogy emberek maradunk-e az emberetelenségben vagy sem. Nehéz, de nem lehetetlen. És tényleg ne higgyétek már, hogy csak nektek nehéz. Elég sok embernek nehéz még rajtatok kívül is...

spänot 2010.05.02. 17:54:45

@szil5: Az otthonszülést pártolók (elég primitív lekényelmesezni őket) statisztikákra hivatkoztak, hogy nem nem kockázatosabb az otthonszülés, felsorolva a megfelelő feltételeket. Ezeket a statisztikákat sehol nem hallottam megcáfolni.
Elenyészően ritka, hogy orvost trehányságért, hozzánemértésért, lelkiismeretlenségért elmeszelnének.
(Megjegyzem, a poszt íróját, csak a leírtak alapján eltiltanám az orvosi tevékenységtől.)

spänot 2010.05.02. 18:03:46

@adamantium: Ha csak anyázásra és etnikumozásra telik az már önmagáért beszél. De tudod mit? Szabadon választhatsz. Ha akarod cigány vagyok, ha akarod zsidó, piréz, ahogy tetszik... De rasszista nem.
És, hogy megértsd (úgy látszik ez a szinted): anyádat hazugozd. Miért kéne nekem bármit neked bizonyítanom. Leszarom, hogy mi a véleményed. Asszem nem megalapozatlan az a sejtésem, hogy te is a szakma hitványabb részét képviseled...

adamantium 2010.05.02. 18:47:34

@spänot: olvasd el a szónak az értelmét és eredetét amit használsz utána használd, már ha magyarul akarsz beszélni, mert lováriul nem tudunk (tisztelet a kivételnek). és még egyszer amíg meg nem nyerted a pert egy hazug rágalmazó maradsz. ez pont olyan mintha téged pedofilnak minősítenélek és erről blogot nyitnék, van rá bizonyíték? az én véleményem, van rá hivatalos bizonyíték? nincs - de neked sincs :D te pedig a társadalom hitvány, név nélkül, a sötétből hazugul rágalmazó részét képviseled akitől szépen gyorsan meg kellene szabadulni, mert miattuk jutott ide az ország

Masni 2010.05.02. 18:51:58

@adamantium:
szerinted mi az, amit a betegek tehetnek? Mert ezek szerint, egy orvos kevés pénzért még a nagy tudása ellenére is gyógyíthat rosszul és viselkedhet bunkón.
A beteg, aki félti az életét, és még ráadásul beteg is (tehát valószínűleg tényleg nincs a helyzet magaslatán...) az viszont mindig viselkedjen tök jófejül. Miközben, a beteg is valószínűleg nagyon rosszul keres. Ha jól keresne, akkor egy jólkereső orvosnál lenne egy magánklinikán....

Engem komolyan érdekel, hogy ki hol látja a megoldást! Én már többször mondtam, hogy bármilyen tüntetésen ott mennék az egészségügyiek mellett (mamám ápolónő), bármilyen sztrájknál elfogadhatónak tartanám, a pusztán sürgős esetek ellátását.

adamantium 2010.05.02. 19:14:27

@Masni: senki nem mondta, hogy nincsenek mind a két oldalon nem odavalók, de míg az orvosok ellen lehet blogot nyitni, ha én kiírom a bunkó betegeimet és valamelyik magára ismer akkor simán beperel, ingyen bérmentve az egészségügyi főfelügyeletnél, egy fillérjébe se kerül, az orvosnak miért nincs ehhez joga? miért nem védi semmilyen szervezet? s ha véletlenül egymást védik akkor jön a vád, hogy kéz kezet mos, meg egyik farkas nem eszi meg a másikat...? ezért utálom ha valaki név nélkül szépen az anonimitás birtokában ócsárolhat orvosokat valós vagy valótlan történetekkel

zoldborso 2010.05.02. 19:27:40

@adamantium: visszataszítóan arrogáns vagy, de ettől még nem lesz igazad. Az ember azt mesél, amit akar, mindaddig, amíg azt mint a véleményét adja elő, és nem adja meg az általa hibáztatott ember nevét, címét, és nem szólít fel a meglincselésére. Spanotnak az a véleménye, hogy a feleségét félrekezelték. Abból, amit leír, ez elég valószínűnek is tűnik. Persze más lehetőség is van: pl. az, hogy a felesége mindenképpen ilyen állapotba került volna, és erről nem az orvosok tehettek, csak éppen elfelejtették elmondani nekik, hogy milyen valószínű szövődményei lehetnek a kezeléseknek. Magyarországon ugyanis a dokik egy része kiskorúként kezeli a pácienst, jobban tudni véli, hogy mi kell a páciensnek, mint ő maga, aztán csodálkoznak, mikor felháborodnak a betegek, hogy ők ilyen áron mégsem akartak volna -- uram bocsá: életben maradni...
És persze az is lehet, hogy Spanot felesége maga tehetett arról, hogy ilyen állapotba került, mert mondjuk nem tartotta be az orvosi előírásokat...

Mindenesetre Spanot nem nevesítette a történetet, úgyhogy nem gázolt bele senki becsületébe, tehát nem beszélhetünk rágalmazásról sem. Nyilván Te sem gondolod komolyan, hogy minden orvos tévedhetetlen. Egy olyan vélemény, hogy egy orvos félrekezelt valakit, még nem a magyar orvostársadalom lejáratása. Hacsak nem vagy teljesen paranoid... Ilyen bárhol előfordulhat, és elő is fordul, a legjobb helyen is.

Viszont Spanotnak is járna némi együttérzés, és jóhiszeműség. Az valóban rágalom, hgy Te látatlanban (egy kis primitív csúsztatással) lehazugozod Őt. Az emberi kommunikációnak ugyanis ezek az alapvető szabályai: nem vonjuk kapásból kétségbe, hogy a másik meggyőződésből, megalapozottan mondja azt, amit mond, csak azért, mert nekünk nem tetszik a véleménye, hacsak erre nagyon komoly okot nem adott. Spanót nem adott okot arra, hogy kétségbe vond akár a szavahihetőségét, akár a beszámíthatóságát, tehát hátrébb az agarakkal, ha megkérhetünk erre...

zoldborso 2010.05.02. 19:32:58

@adamantium: ugyanmár, hogyne lehetne anonim blogokon a betegeiteket név nélkül szídnotok. Te is teljesen paranoid vagy? Miért ne nyithatnál egy blogot a bunkó betegekről? Nagyon tanulságos volna. Ha pedig nagyon tartasz attól, hogy magára ismerhet valaki, akkor változtass meg néhány információt, és akkor garantáltan nem fog. Egyébként is, ki az a hülye, aki azzal reklámozná a saját bunkóságát, hogy bepanaszolja az orvost, hogy közzétette a sztorit? Nem életszerű. Még ha magára is ismer, nem fogja nyilvánosan bevállalni, hogy Ő volt, de a legtöbben magukra sem ismernének, mert nem képesek magukat kívülről (egy kívülálló szemszögéből) felismerni. Esetleg olvasni sem tudnak. :-)

zoldborso 2010.05.02. 19:40:36

Azt sem értem, hogy miért képzeli itt bárki is, hogy van olyan összeesküvés, amelynek az lenne a célja, hogy a magyar orvosok jó hírét tönkre tegye. Ezek az összeesküvéselméletek már többnyire eleve infantilis, paranoid baromságok. De azért valóban lehetségesek célok, amelyekért megéri összeesküdni. Na de ezért? Qui bono?

adamantium 2010.05.02. 19:44:48

@zoldborso: te pedig visszataszítóan bunkó vagy ezt csak azért írom, nehogy lemaradjak, méghogy azt mesél amit akar? hiszen uszít vele? egy jól meghatározott népcsoportot járat le, vagy legalábbis próbál lejáratni de bizonyítani nem tudja, akkor miért is hinnénk neki? nem nevesít? na és, akkor én szabadon szidhatom a postásokat mondjuk és ha egy postás ellenem szól akkor még nekem áll feljebb? azt, hogy "senki nem mondta, hogy nincsenek mind a két oldalon nem odavalók" pont a felszólásod előtt írtam le tehát bukta. A primitív csúsztatást azért részletezhetnéd, hogy mire is gondolsz. arról, hogy miket is írt abból összeválogattam párat, méghogy nem ad okot arra, hogy felszólaljon ellene valaki?
Az ilyen patkányok miatt lett a feleségem 34 évesen 100%-os rokkantnyugdíjas...
Mert a kibaszott nagy önbecsüléstől nem értek rá odafigyelni
amit, természetesen felbontottunk és ótvar hazugságokat írt össze
PANCSER, LELKIISMERETLEN SARLATÁNOK KEZÉBE KERÜLT
A poszt írója is nettó csirkefogó
Egy hitvány pénzhajhász tetűnek
Szerintem te a kedvezményezett orvosok körébe tartozol, azért mantrázod örökké a peres eljárást

adamantium 2010.05.02. 19:46:38

@zoldborso: a második hozzászólásodhoz csak annyit, hogy az egyik kollégám megtette, a beteg felismerte magát, beperelte és kirúgták, sőt eltanácsolták, ne viccelj már, megtörtént, a betegnek 10-szer annyi joga van ne felejtsd

adamantium 2010.05.02. 19:50:42

@zoldborso: a 3. hozzászólásodhoz: nézd meg először is hány orvosokat ócsároló és hány dicsérő cikk jelenik meg az újságokban? pedig a bizonyítottan hibás esetek max 1 ezreléket tesznek ki, mégis meglepő ha egy dicsérő cikk megjelenik, ócsároló az mindennapos. nem tudom ha megfigyelted de ha egy ember kinyír egy családot akkor úgy jelenik meg még érvényes ítélet után is, hogy K.J. megölt 4 embert kapott 20 évet. ha egy orvos téved, még ítélet előtt kiírják nagy főcímben, hogy dr. Kovács József félrekezelt valakit. még ha be is bizonyosodik, hogy nem hibázott, egy életre el van ásva a karrierje.

Masni 2010.05.02. 20:44:37

@adamantium: sajnos fogalmam sincs, hogy miért nem védi az orvosokat bármkilyen szervezet. Szakszervezet?

És én még azt is elhiszem, hogy a halálundorító koszos alkoholista beteget nem vidám kezelni. De szerintem az teljesen belefér, hogy az orvos elmondja a betegnek, hogy legközelebb legyen szíves a saját és az én érdekemben is megfürdeni, és hogy csökkentse az alkoholt, de mivel az nehéz, tessék, itt a beutaló a pszichológushoz, stb.

Viszont nem írtad, hogy mit tehet a beteg az orvosokért? Mit tegyünk, hogy ne ilyen legyen a rendszer? Hogyan tudunk segíteni?

adamantium 2010.05.02. 21:13:19

@Masni: a véleményem az, hogy az egészségügyi felvilágosítás nagyon alacsony. jó lenne ha volnának televíziós műsorok arról, hogy milyen betegségeknek mik a tüneteik, egyes bajságok milyen orvoshoz tartoznak, egyes vizsgálatok mire jók, mikor indokoltak. egyes bajságokkal mennyi időn belül kell orvosnál jelentkezni. tisztázni kellene már végre, hogy a piros csík az nyirokérgyulladás és nem fogja elérni a szívedet és ezáltal megölni az embert és úgy eleve a gyógyítás menetéről kellene fogalmat alkotniuk az embereknek, mert a háttérben millió adminisztráció és szegénység van, az orvos nem mindig azt választja ami a legjobb és ez nem az ő hibája, hát, hogy rakjam beléd a legjobb implantátumot ha a kórháznak nincs rá pénze? várjuk meg amíg lesz? addig meghalsz. persze azt se lehet bevallani, hogy nincs rá pénz, ez is egy kommunista dolog, nem emlékeztek az átkosban minden fertőző betegség nálunk ki volt irtva, nem volt TBC, HIV azok nyugati bajságok voltak, volt minden a kórházban (persze valójában ez csak a látszat volt) és ettől ma sem sikerült megszabadulni. és ki áll a beteggel szemben? a személyzet, és a betegben az fogalmazódik meg, hogy az orvos nem adta meg neki a legjobbat mert csak vele találkozott a miniszterrel nem. de ezt mind fölösleges itt ragozni mert azt az elvesztett 50 évet soha de soha nem fogjuk rendbe tenni

NemesekErnyo 2010.05.02. 21:16:52

Meglehetősen baj, hogy maguk az orvosok között sincs megfelelő mértékű összetartás. Már a vizitdíj idején bebizonyosodott. Kollektív fellépéssel sokat el lehetne érni, de a társaság zöme betanított munkás szintjén eldolgozgat. Nem készült reprezentatív felmérés, de tuti, hogy kb. 65%-uknak gőze sincs internetről, számítógépről, információszerzési lehetőségről a többiek szándékaival kapcsolatban. Elolvassák a rendelt szakirodalmukat, oszt" csók a család. Egyszerűen nem veszik észre, hogy benne vannak egy romló gépezetben. Az idősebbeknek már oly mindegy, a fiatalok talán próbálkoznak - közülük lelkesen, vagy fásultan, idővel mindenki egyformán kiég. Ezért lehet bármilyen görény programot, megszorítást bevezetni, levezényelni az eü-ben, amelyeknek semmi értelmük, de remekül el lehet velük tölteni a munkanapot. A lakosság felé ezeket nem propagálják, de a szolgáltatót rendre fenyegetik, stresszelik. Széllel szemben nem lehet pisálni. Például a bank hirtelen nem adna papírt az ügyintézőknek, holott az ügyfelek száma nem csökkent. Egy ideig magyarázod, hogy nem kaphat bizonylatot a tranzakcióról, aztán beleunsz, megpróbálsz sunnyogni, nem szólsz semmit, csak elköszönsz. Ha kéri, akkor elmondod. Ügyfélnek ez marhára fontos, munkáltatónak egyáltalán nem. Próbálsz az agresszívek ellen védekezni, viszel be hazulról papírt, amit csak nekik veszel elő... aztán fejedhez vágják, hogy "na ugye, mégis van, ha kinyitom a pofám!?" Végül csak felhúzod magad, mert nem a te dolgod. Oldja meg, aki kitalálta! Lehetsz jó szakember, lehetsz zseni, idővel unod, hogy ezzel foglalkozol. Főleg ha esély sincs, hogy valaha megjavul. Mit csinálsz? Ott hagyod a munkád, elmész olyan pályára, amihez lövésed sincs. Tanult szakmád sutba vágod, vajon az újban jól fogsz dolgozni? Kétlem... Nem tudom, ki meddig tudna hibátlanul teljesíteni a saját szakterületén, ha minden héten kapna egy névre szóló büntetési kilátást takarékosságra szólítván, ugyanakkor a munka mennyisége nem csökken, sőt nyomás érkezik ebből az irányból is. Mert ugye nem paksaméták, babzsákok és salátás rekeszek azok...
A poszt durva hangvételű, de sajnos a szép szavak lehetőségét már elhagyta az elkúrt rendszer.

szabidoki 2010.05.03. 12:40:38

@Masni:
"De szerintem az teljesen belefér, hogy az orvos elmondja a betegnek, hogy legközelebb legyen szíves a saját és az én érdekemben is megfürdeni, és hogy csökkentse az alkoholt,"

Hát eddig olvasva elég gyászos volt ez a post, de ennél a pontnál hangosan felröhögtem, mert elképzeltem, ahogy ezt előadom az átlagos részeg betegnek :))

zoldborso 2010.05.03. 21:24:37

@adamantium: És azon is szoktál aggódni, kedves Adamantium, hogy az a stílus, amit itt megengedsz magadnak, miközben orvosnak adod ki magad, milyen negatívan hat az orvostársadalom megítélésére????????????????

Attól tartok, nem eleget.

Persze lehet, hogy voltaképpen Te vagy itt a nagy provokátor, aki azon dolgozik, hogy lejárassa az orvosokat. Arrogáns, mocskolódó, üldözési mániás agyalágyultnak, és ugyanakkor orvosnak állítva be magad.

zoldborso 2010.05.03. 21:31:52

@adamantium: Spanot nem azt állította, hogy minden orvos pancser. Azt állította, hogy a feleségét eleinte kezelő orvosok azok voltak, de aztán jó orvosok (!!!) kezébe került. -- Vagy addig már nem is olvastad? -- Magyarul nem uszított egyetlen jól behatárolható csoport ellen. Konklúzió: nem tudsz értelmezni, és/vagy súlyos üldözési mániától szenvedsz.

zoldborso 2010.05.03. 21:39:10

@adamantium: Vannak arra bevett technikák, hogyan lehet felismerhetetlenné tenni egy személyt egy esetleírásban, és ezzel az emberekkel dolgozók gyakran élnek is, mivel pl. a szakmai fejlődéshez szükségesek lehetnek esetleírások -- pl. pedagógusok, pszichológusok, pszichiáterek dolgoznak ilyenekkel, és biztos vagyok benne, hogy több más szakorvos is.

Ezek szerint a kollégád nem változtatta meg eléggé az illető felismeréséhez szükséges adatokat, illetve úgy utalt az illetőre, hogy egyértelműen azonosíthatóvá vált. Ha nem így lett volna, akkor az illető nem nyerhetett volna pert.
Ez egészen más eset.

Spanot viszont nem adott meg olyan adatokat, amelyek alapján beazonosíthatnánk azt az orvost akiről Ő beszél.

adamantium 2010.05.03. 22:27:52

@zoldborso: nincs mit vitatkozzam egy szellemi szegénnyel mint amilyen te vagy, csak sajnálni tudlak, mocskolódni kezdesz velem és amikor a szinteden válaszolok akkor még neked áll feljebb. hidd el nekem az őt kezelő orvos ha olvassa rögtön felismeri az esetet, egyébként volt itt nem egy kommentelő aki név szerint is megnevezte kezelőorvosát, ha ő pont nem is. hidd el nekem, hogy ha már beírsz egy esetet akkor nem egy meghűlést írsz le, hanem egy ritkát onnan meg könnyű a felismerés csak neked nem jut el az agyadig de nem baj. én veled befejeztem, menj és mocskold tovább az orvosokat mert ahhoz értesz a legjobban a társaiddal együtt de aztán hozzánk ne gyertek, hanem majd a vajákosasszonyokhoz mert az való nektek meg a sámánok azokat se felejtsük el. remélem nem találkozom veled soha, csak az a baj, hogy te vagy a magyar társadalom reprezentatív egyénisége, na nem mintha ez pozitív dolog lenne

Mivanaminemfoglalt 2010.05.04. 10:38:46

teljesen megértem, az orvos is ember. amilyen szag van egy körzeti rendelőben, az brutál. és a legtöbb páciens a mértéktelen bagó-pia párosnak köszönhetően ül ott. mit lehet ezeken gyógyítani ? ( persze tisztelet a jószagú, nem szenvedélybeteg páciensnek, /kb.1%/ )

en_té 2010.05.04. 15:40:26

Igazad van, de akkor is egy faszkalap vagy!

terézvarosi 2010.05.04. 17:20:34

Szeretnék egy aránylag egyszerű,könnyen érthető kérdést feltenni: Mindenkinek a környezetében van ilyen-olyan bolt. Ha vasárnap elfogyott otthon a liszt, felhívod a botost, hogy azonnal jöjjön és nyisson ki, mert neked liszt kell, vagy elmégy a legközelebbi szupermarkecba, és ott megveszed a lisztet? Ha ez utóbbi van, akkor miért gondolod, hogy az orvos vasárnap is alig várja, hogy kihívják a beteghez?
Mindjárt meg is válaszolom: azért, mert neki ez a hivatása, erre esküdött fel és az emberi élet mindenek felett való.
DE EZ EGY HATALMAS HAZUGSÁG!!
Ezt az előző rendszer etette meg a néppel, ahol az emberi élet volt állítólag a legfontosabb, 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás volt a dolgozó napi ritmusa. De ebből semmi nem valósult meg a gyakorlatban. Az orvosokat nem fizették meg, mert Rákosi utálta az értelmiséget, és ezen belül különösen az orvosokat, szedjék össze paraszolvenciába, amit tudnak.
Közben azonban volt egy rendszerváltás, ami után azt sulykolták az orvosokba, ha valamit kértek, hogy amit ők nyújtanak, az ugyanolyan szolgáltatás, mint a fodrász, szerelő stb. ami után kapják a fizetésüket.
Kedves polgártársaim! Az nem működik, hogy ami a múlt rendszerben tetszett, azt megtartjuk ( az orvos bármikor elérhető, hivatásból gyógyít, megfizetni sem kell stb. ), ami meg nem, azt lecseréljük, mint ahogyan azt sokan hiszik. Ha rendszerváltás volt, akkor az új rendszerben azok az értékek uralkodnak, amelyek ehhez a rendszerhez tartoznak: az orvosért fizetni kell, az orvost meg kell becsülni úgy presztizsben, mint anyagilag stb. Ha egy szerelő házhoz megy, a kiszállási díj min 3e Ft, és még nem csinált semmit. Az orvosok 1e Ft-s "házhozmegyek" díját meg leszavazza egy egész ország?
Erre lehet azt mondani, hogy kifizettem a tb-t, ez nekem jár. Kiváncsi lennék sok ilyen okosnál arra, mióta és mennyit fizetett, mert ha tényleg így van, és mindenki fizet, akkor miért csak 3millió ember fizet tb-t az OEP szerint, amiből 10milliót látunk el? Miért van 800e rokkantnyugdíjas ( ez csaknem 10!!!! %-a az egész népességnek, nem a keresőknek !! ), miből látják el a nem dolgozó kisebbség valamennyi tagját a nem kevés gyermekével és így tovább. Ha mindenki, akinek jövedelme van, befizetné, amit kell, lenne több pénz mindenre, és kevesebbet kellene befizetni.
A hippokratészi esküről: amit az átlag polgár ismer, az a szocialista átirata - amire egyébként nem kellett egyetlen orvosnak sem felesküdni -, kevés köze van az eredetihez. Abban az is szerepel ha nincs elég pénzed eredj haza, szedd öszze a pénzt, majd térj vissza és meggyógyítunk.
Az általános értékrend helyreállítása nélkül nem működhet egyetlen rendszer sem helyesen. A bankárok, ügyvédek, politikusok, bírók stb. fizetését sikerült az európai uniós átlaghoz közelíteni. Egy pilóta havi fizetése megközelíti a nettó 500e forintot, állítólag mert ők sok életért felelnek.
Egy orvos nem felel életekért? 26 éve végeztem az egyetemen,van két szakvizsgám, egy nyelvvizsgám, egy egészségügyi szakmenedzser diplomám. 15 évet dolgoztam intenzív osztályon, ügyeltem havi 10 alkalommal és telefont ügyeltem havi 15 alkalommal, 6 évig vezettem is ezt az osztályt főorvosként. Valószínűleg dolgoztam annyit, mint a 40 évesen nyugdíjba menő kommandósaink, akiknél az igen nagy pszichés stressz indokolja a korai nyugdíjba menetelt, nem kevés nyugdíjjal. Valószínűleg a hazánkban hetente többször előforduló terrorcselekmények jobban indokolják ezt, mint az intenzív osztályra ügyeletben kissé megviselten érkező 1-10 beteg, akinek az életét tényleg meg kell menteni.
Utána megpróbáltam valamit tenni is az egészségügyért, 8 évet dolgoztam felsővezetőként, válságkezeltem egy team tagjaként más kórházban, hogy gyakorlatot szerezzek, mert szerettem volna azt a kórházat vezetni, ahol 15 évet lehúztam, mert úgy éreztem, tudnék esetleg valamit tenni. A kiírt főigazgatói állásra ketten pályáztak, mindkettőnk pályázatát elfogadták, engem támogatott a kórházi szakszervezet, az orvosi kamara stb., mégis politikai döntésként a másik pályázó nyert. A kórház azóta folyamatosan csődben van, azt írja az újság...
Ezek után elmentem háziorvosnak, egy átlagos nagyságú fővárostól 50km-re lévő körzetbe. Ami pénzt ezért az OEP-től kapok, az arra elég, hogy kifizessem a számlákat, a dolgozókat, az APEH-ot, és br. 105e Ft-ot keressek. A betegektől kapok havonta kb. 10e ft paraszolvenciát. Soha nem játszottam rá arra, hogy mi módon tudnék a betegektől pénzt kicsikarni - erre szocializálódtam az intenzív osztályon, ahol nem volt paraszlvencia -, pedig elvben megtehetném, hogy pl. a nem kötelező védőoltások beadásáért pénzt kérjek a betegektől - erre egyébként törvényi lehetőség van -, de nem visz rá a lélek. Azt várnám el 26 év orvosi munka után, hogy olyan fizetést kapjak, hogy ezzel nem kelljen foglalkoznom.
Nem járok ki betegekhez - ne mondhassa senki azt, hogy pénzt akarok keresni ezzel -, de ha itthon tartózkodom, és bejön a beteg a rendelőbe, bármikor megvizsgálom.
Most visszajárok a pályám kezdetén művelt szakmámba az intenzív osztályra vállalkozóként ügyelni 2x2 hétvégi napot, így azért nem éhezünk. Mellette hobbiból mentőzöm is havi két napot ugyancsak hétvégén, hiszen hét közben a rendelés miatt nem lehet. És bár anyagilag így jobban járok - de nem keresek még mindig havi 500e nettót -, a négy hétvégéből kettőt töltök csak a családommal.
A sokéves egészségügyi munka során sikerült összeszedni egy vírusos fertőző májbetegséget, ami nem gyógyítható, idő kérdése, hogy májdaganatban vagy májzsugorodásban halok-e meg előbb ( nem iszom alkohol évek óta egy cseppet sem). Elmúltam 50 éves, egyre gyakrabban jut eszembe, meddig láthatom még a családomat, és azt a világot, amit egyre szebbnek látok ( ez biztosan a korral jár). Nem hőbörgök, nem elégedetlenkedem, bár nem fogadom el, hogy ennek egy normális világban így kellene működnie.
Egy orvos sorsa kb. így néz ki 2010-ben Magyarországon.

Masni 2010.05.04. 20:06:49

@terézvarosi: őszintén sajnálom a dolgot. És ha lenne bármilyen épkézláb ötlet, hogy hogyan lehet megváltoztatni a dolgot, én szívesen benne lennék.
Viszont, azt észre kell venni, hogy az eredeti poszt és a Te hozzászólásod között ég és föld a különbség. Én az eredetiből is megértettem, hogy nagyon súlyos a helyzet, de a hangvétel számomra nagyon bántó volt.

Masni 2010.05.04. 20:08:39

@szabidoki: Könnyű kinevetni a másikat és még ráadásul nagyon konstruktív is. Ha szerinted az alkoholizmus nem egészségügyi és mentális (meg még nálunk társadalmi is) probléma, akkor várom, hogy szerinted kinek a hatásköre? (persze, a családnak, szomszédnak is, stb.)

bakela 2010.05.05. 00:45:28

Kedves Mindnyájan, + aljanép!

Egyik zárt orvosi portálon találkoztam egy hivatkozással, ami szerint 2 hetes kommentem postként önálló életet kezdett. Ezért a kíváncsiság visszahozott ide, bár eredetileg jó ideig nem akartam erre járni: Az akkumulátoraimat min. 1 hónapra feltöltöttétek sz@rral.
Folyt. Köv.:
A megvilágosodásom /Buddha/ origója:
Nem kell nagyobb parizer, mint ami belefér a pofámba, és jóllakom vele.
Nem kell nagyobb ház, mint amiben kényelmesen elférek a családommal.
Nem kell nagyobb, csillogóbb, újabb-, és újabb kocsi, mint ami kényelmesen, biztonságosan elvisz A-ból B- be.
Nem kell olyan csodatelo, mint amit a mai segélyes, közgyógyos cigánynál láttam, - jó a 6 éves Nokia
Nem kell stb...stb...
Ráadásul így az ökolábnyomom is sokkal kisebb- nem pusztítom annyira a Földet.
Nem pusztítom annyira magamat sem: Mindenki egészsége, élete q..a fontos, de nekem nagyságrendekkel fontosabb az enyém.
Csak ennyit kellett belátnom, hogy a fenti „ars poetica”-t vallhassam.
Tehát ezért megy ez különösebb indulat nélkül. Ha meg észreveszem, hogy karcol az ügy, hát néha szeretek agyfurkásszal is beszélgetni. Persze ez egyre nehezebb, mivel már majd az összes a vikingeket boldogítja.
Ezért nem pályázom a parátokra, nincs rá érkezésem.
Ha ti nem javítjátok meg az autómat, megyek buszal, ha rossz a kazánom, és nem jöttök, melegítek vizet gázzal, ha nem süttök kenyeret, kajálok krumplit. EGYSZERŰEN NINCS SZÜKSÉGEM RÁTOK.
De:
Én olyan készségek, képességek, és tudás birtokában vagyok, amit ti 1x sem nélkülözhettek. Nélkülem elpatkolsz, megnyomorodsz, elhülyülsz, vagy csak nagyon szarul leszel egy darabig. És te nem is igen tudhatod, hogy melyik opció jöhet be.
Az itt agyarkodó spenót, meg a másik 'zőccség, meg volt valami szürke farok, és öreg f@.. /Jézusom, a Nagy Hadron Ütköztetőben akarnak fekete lyukat létrehozni sok milliárd euróért- miért nem kérik kölcsön Kacorka & co.-t: nem jött az ügyelet, pedig esett a hó, nem törölték ki a 3 napja fosó okos lányom fenekét azonnal, nem simogatták az alkoholista, láncdohányos fater homlokát az utolsó napjaiban, az egyébként halálos betegségből kivakart elhagyott egy kis vékonybelet, nem ismertem a fogkefét, de pitbull fogakat akarok, csak nem gondolod, hogy a frissen mosott skodával viszem a nagymutert a kórházba, mikor a tezsvírem 1x majdnem fizetett TB-t, és nekem jár
fehértaxi... …./ egyáltalán fel tudja fogni, hogy Mo-n évente több mint 100 millió / egy egyes, meg nyolc nulla/ orvos- beteg találkozás történik? Ha az összes sz@rt összehordjátok, hány ezrelék jönne ki?
Tehát tényleg orvos vagyok. Volt aki innét is felismert:

Igen Ági én írtam, bár még 1x mondom, csak kommentként.

Méghogy alig van támadás egészségügyis ellen... tudtok ti olvasni??
Itt is az egyik: szilánkosra törné a csuklómat, a másik meg: leütne. Kb. 10 éve nálam is bepróbálkozott nálam az egyik ilyen rágcsáló. Elég vicces volt, ahogy a bokáján a gatyájával, a vérző seggével mint a bes-peed-ezett pingvin rohant ki a rendelőből, és az utcáról hörgött vissza. Pedig csak a forgószékkel akartam megfenyíteni. Ha esetleg még lenne hasonlóhoz kedvetek, megmutatom, miért van annak a pici virágnak olyan nagy vas karója az asztalom mellett.
Hogy párszor feljelentettetek? No és? Csak annyit értetek el, hogy sokkal gondosabban, okosabban vezetem az adminisztrációt. Ja, hogy ez rengeteg időt rabol el a TI időtökből? Magatokra vessetek. Viszont az egész Ószövetség ügyvédi munkaközösség sem tud többé jégre vinni. Fel tudjátok fogni, hogy az okos itt írogatók miatt is mennyi felesleges vizsgálat, stb. történik rengeteg pénzért, rengeteg erőt lekötve, hogy a seggünket védjük a mocsok, aljas, primitív, támadásaitoktól?
Nézd csak, itt más is felismert? Tényleg sok különleges virágom van. Ők ráadásul sokkal közelebb állnak a lelkemhez, mint akármi spenót. A spenótot csak undorral megeszem.
Ez nem azt jelenti, hogy nem csinálom a dolgom becsülettel. De. De csak annyit, amennyit muszáj, amit a jogszabályok előírnak. Ezen túl nudli: Közületek egyik sem ér annyit, hogy ezen túl akár a taknyát letöröljem valamelyiknek.
Elálmosodtam: To be continued...

aesculap 2010.05.05. 07:43:47

@bakela: ha hallgattál volna...
én is több, mint 30 éve vagyok orvos,egész életemet végigdolgoztam/tanultam, közel 100.000. beteget gyógyítottam (meg), anyagi/erkölcsi elismerés, társadalmi megbecsülés szinte semmi (suzuki autó, panellakás) megaláztatás, méltánytalan támadás annál több, naponta neveznek csirkefogónak, gyilkosnak... DE! Mindez, az egyébként valóban rendkivül igazságtalan és elfogadhatatlan körülmény sem menti azt a stilust, az orvosi segítőkész, eggyüttérző hozzáállás teljes hiányát, a betegeid iránti megvetést stb. amely hozzászólásodat uralja. Nagyon szomorú és dühös voltam, amikor a kacorka féle primitiv, vádaskodó kommenteket olvastam, de sokkal szomorúbb lettem és szégyenkeztem, amikor a tiedre került sor.

aesculap 2010.05.05. 08:40:25

@bakela:
Én is több, mint 30 éve vagyok orvos. Egész életemet végig dolgoztam/tanultam. Közel 100.000. embert gyógyítottam (meg). Anyagi/erkölcsi elismerés, társadalmi megbecsülés szinte semmi, méltánytalan támadás, megaláztatás, csirkefogózás, gyilkosozás szinte naponta. Suzuki autó, panellakás, 3 gyerek (rájuk büszke vagyok).
DE!! Mindez, az egyébként mélységesen méltánytalan, elfogadhatatlan, elviselhetetlen helyzet sem menti azt a mínősíthetetlen stílust, az orvosi gondolkodás, együttérzés, segíteni akarás teljes hiányát, a betegek iránti megvetést, amely hozzászólásodat uralja.

Szomorú és dühös voltam, amikor a kacorka féle megalapozatlan, primitív vádaskodásokat olvastam, de sokkal szomorúbb lettem (és szégyenkeztem is) a te kommented miatt.

sunwind 2010.05.05. 11:56:55

@bakela: Te súlyos beteg vagy - nagyon sajnállak érte. Éppúgy, ahogyan a környezetedet és a szerencsétlenségükre hozzád kerülő betegeket is.

Az általad megvetett, gyalázott stb. "beteg" valójában szinonímája az "ember" szónak. Hiszen mindannyian leszünk egyszer vagy többször betegek. Te is. A gyereked is, az édesanyád is. Róluk is hasonlóan vélekedsz, mikor Ők kerülnek ebbe az állapotba? Te valójában az embereket gyűlölöd - róluk beszélsz ilyen szégyenletes módon. Tudsz róla? Tudsz róla, hogy ez súlyos mentális zavarról árulkodik?

Egyébként megnyugtatlak: remélhetőleg eljön az az idő, mikor az egészségügy is éppolyan szolgáltató szektorként fog funkcionálni, mint a többi, általad említett ágazat. És akkor majd az ott dolgozók kénytelenek lesznek tisztességesen viszonyulni a hozzájuk érkező "fizető vendégekhez". És gyanítom, hogy ebben az idilli helyzetben a jók fognak életben maradni, a hozzád hasonló pszichopatáknak meg majd felkopik az álluk.

Megkérdezném: honnan veszed, hogy a kommentelő, utolsó stádiumban levő, receptköteles fájdalomcsillapítóhoz "lelkiismeretes" háziorvosának lustasága és felelőtlensége miatt nem jutó rákos édesapja alkoholista és dohányos volt?
Édesanyád vajon örülne, ha az orvos, akihez segítségért fordul betegsége idején, automatikusan gyengeelméjűnek és önpusztítónak ítélné Őt - amúgy látatlanban?

Állítsuk meg a ......... 2010.05.07. 09:57:32

"30 éve vagyok orvos. Qrva sok tanulás, Summa cum laude diploma, 2 jeles szakvizsga."

tE EGY 54 ÉVES XARHÁZI VAGY!

pigglet 2010.05.08. 12:54:45

Istenem... valahol mindket oldalnak igazat adok... dolgoztam az egeszsegugyben is es voltam a masik oldalon is...
El tudja valaki mondani nekem hogy miert van ez a sok vadaskodas? Miert reagalnak normalis kulturalt emberek ilyen hangnemben?
Tudom, nem vagyunk egyformak, mas es mas tipusu emberek vesznek korul minket... de senkinek nem jut eszebe elgondolkozni azon, hogy megiscsak EMBEREK VAGYUNK?????
En is szivtam jo parszor az egeszsegugyben, ugy is mint ott dolgozo es ugy is mint beteg... megsem szidok senkit... inkabb elgondolkozom, hogy vajon en rontottam-e el valamit, es ha igen akkor megprobalok tudatosabban odafigyelni a tovabbiakban...

Tisztelt Gyogyitok!
Elnezest kell kerjek megannyi embertarsam neveben az esetleges rosszizu megjegyzesek miatt... ugy gondolom, hogy az "aljanep" kisse eros jelzo rank nezve... aki nem dolgozott orvosokkal nem tudja hogyan kell hozzajuk viszonyulni...
(hozzateszem dolgoztam ANTSZ-ben es megyei korhazban is, minden egyes nap uj es uj dolgokat tanultam az ertunk kuzdo emberektol...)

Leendo paciensek!
Tiszteljetek azt, akinek kezeben van az eletetek. Az orvos is ember, es barhol vagyunk, ha mi seggel allunk valakihez ne varjunk csodat a masiktol... (tisztelet a kivetelnek, mert az az ember, aki nem vesz fel ilyen mentalitast, az igazan tudja mi a kotelessege)

bakela 2010.05.08. 23:48:14

@aesculap: Kedves Kollégám Aesculap!
Nemcsak értem, meg is értem minden szavadat. U.a. Csináltam én is sokáig, csak egy kicsivel több gyerekkel.
Viszont: Tempora mutantur et nos mutamur in illis.
Mi nem ugyanazokat a postokat, kommenteket olvassuk?
Node:
„Egész életemet végig dolgoztam/tanultam. Közel 100.000. embert gyógyítottam (meg). Anyagi/erkölcsi elismerés, társadalmi megbecsülés szinte semmi, méltánytalan támadás, megaláztatás, csirkefogózás, gyilkosozás szinte naponta.”
Hát vágóbarmok vagyunk mi? Dolgozni egy magasabb erkölcsiség iránymutatásai szerint, majd ha már nem megy, jöhet a Zyclon B, egy Nowy Oswiecim?
Az öreg doktorunk 60 évig lakott 1 helyen, 40 évet gyógyított 1 helyen /gondolom nem az ország lakosságának több mint 1 %- át, mint Te, egymagad, de jó sokat az bizonyos/ Az élete történetét így foglalta össze nekem: Voltam „tekintetes úr”, „doktor úr”, „dokikám”, „Imre bácsi”, most meg „hé fater”.
A gondolkodásoddal Te tartod életben a jelenlegi velejéig mocsok rendszert. Rosszul/?/értelmezett hivatástudatoddal, konformizmusoddal /?/, gyávaságoddal /?/ Te teszed lehetetlenné, hogy a jelen rendszer vámszedőit, elsődlegesen a néhány 100, a mindenkori politikához dörgölődző, gátlástalan orvos-arisztokratát a pékére zavarjuk. Hozzáállásod konzerválja a rohadék para-rendszert, a maga para-lovagjaival, még akkor is, ha Te személy szerint nem is húzod a hasznát. Te akadályozod meg, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba. Miattad kell hónapról- hónapra min. 10 000 orvosnak az EU-s munkaidő direktíva ellenére számtalan, el nem ismert, ki nem fizetett órát dolgozni. Te adod a molnármárkpétereknek a Batthyány-Strattmann díjakat, miattad nem fog egy sec.-ot sem börtönben penészedni molnárhorvátszékelykökényágnes, nyomtatunk barom vonalkódot, töltögetünk idióta táblázatokat, adminisztrálunk az értékes időnk 2/3 részében. Te adod a kést a kezébe a cigánynak, amikor leszúrja kolléganőnket ügyeletben.
Nem lenne jobb
-tiszta, egyértelmű, világos jogi keretek közt,
-emberhez méltó munkakörülmények közt,
-a valamikori hosszú nyugdíjasévek reményében,
-a politika által gerjesztett, és kihasznált orvosellenesség
nélkül,
-az aljas para nélkül is tisztességes materiális megbecsülésben,
-az utánpótlásunkat magunk mögött tudva, nem országunkból elüldözve,
-Hyppokratesszel jó barátságban, kollégáinkkal egymás kölcsönös tiszteletében,
-haszonleső jogászokat lesz@rva,
-erős, érdekeinket tisztességgel képviselő ágazati kamara ernyője alatt,
-”Doktor Nő”-ként, „Doktor Úr”-ként művelni csodás szakmánkat?
Mindazonáltal irigyellek is, hogy ebben az ordas milieu-ban is az maradtál, aki én is voltam valaha.
Üdvözlettel: Dr. Bakela
PS: Tüskéimet azért növesztettem, mert csak így láttam lehetőséget a gerincem mésztartalmának megőrzésére. Ne hidd, hogy gyűlölném az előttem szólókat. Persze a megvetés az más tészta.
Piszok vékony a határ az elkötelezettség, besz@riság, gerinc- osteomalatia, vagy a sima patkánylét között.

bakela 2010.05.08. 23:50:59

@pcr: Így van barátom, de azzal a boldog tudattal, hogy bármikor a fejedre kenhetem azt a xart, és te csak mosolyogha'cc' alatta.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.10. 08:41:24

@bakela:
Nem vagyok a barátod, de neked curva nagy agybajod lehet.
Az ilyen orvos valóban megérdemli, hogy feljelentsék, az ilyen orvos szégyent hoz a szakmájára.
Summa cum laude diplomával nem kérkednék a helyedben, pláne ha egyszerű körzeti orvos vagy, ilyen végzettséggel már minimum profnak, vagy dékánnak, esetleg rektornak kellene lenned.

A piramis csúcsára képzeled maga ugye?:D
Szerintem egy napi 12 órát(hétvégén is)dolgozó munkás sokkal , de sokkal magasabban áll a ranglétrán, azon a létrán, ahol az emberiesség a döntő tényező, nem a magasról való lenézés,a nagy vagyon és ez a általad képviselt hozzáállás.

Még ez ilyen ember csodálkozik, hogy kutyába sem veszik?
Neked paranoiád van xarral kapcsolatban, sokkal büdösebb lehetsz, mint a betegeid, mert belülről rohadsz.
Nyugodtan bekenheted a saját fejed a mocsokkal, bár attól te nem leszel jobb illatú.

aesculap 2010.05.10. 10:15:23

@bakela:
Kedves Kollégám, Bakela!

Sok igazság van abban, amit írtál, sok dologban hasonlóan gondolkodunk és látjuk a helyzetet. A következtetésed azonban téves: nem mi, a "velejéig rohadt rendszerben"is becsülettel dolgozó orvosok tartjuk életben a rendszert. De ez messzire vezetne. Ennyi pénzből (GDP %-arányos ráfordítása) csak ilyen rendszert lehet működtetni. Nagy mértékű eü-politikai, - gazdasági, népegészségügyi fordulatra lenne szükség a jobbításhoz. És persze a népesség szocio-higiénés edukációja is szükségeltetne.
Amiben még nem értünk egyet, az a stilus, és a betegekről történő megnyilatkozás (beteg az eü tv meghatározása szerint az eü. szolgáltatást igénybe vevő ember). Szóval, akármilyen is a helyzetünk, a hozzánk segítségért forduló emberekről nem beszélhetünk abban a stílusban, ahogy Te tetted. Ez az én véleményem, és ezen már remélhetően nem fogok változtatni.
A blog egyébként valóban orvosgyalázó, hangulatkeltő, ezért is szerencsétlen volt a Te hozzászólásod, quasi olaj a tűzre. Persze, én is pontatlanul fogalmaztam: egy gyors fejszámolás (év x munkanap x beteg) alapján írtam le a 100.000.-es számot, de ez természetesen az orvos-beteg találkozások számára vonatkozik, és a betegek többsége ugye visszajáró. Ezt csak most, hozzászólásod olvasásakor vettem észre. Bocs.

ajvé 2010.05.21. 19:34:55

@pcr: Milyen az az egyszerű körzeti orvos?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása