Sürgősségi fogamzásgátlás magyar módra

2010.03.30. 13:20

Kedves Praxis Blog!

 

Először is, gratulálok a bloghoz, nagy szükség volt rá. Velem pár hete történt ez az eset, és még mindig forr bennem a düh. Panaszt fogok tenni a kórház betegjogi képviselőjének, de úgy érzem a nyilvánosság az egyetlen igazi fegyver ezek ellen a sintérek ellen. A lány előttem sírva jött ki a rendelőből, én szerencsére meg tudtam magamat védeni.

 

Sürgősségi fogamzásgátlásra volt szükségem, és ugyan tudom, hogy háziorvos is felírhatja a tablettát, azt hittem, hogy egy nagy kórházban gyorsabban hozzájutok, valaki kiad majd egy receptet egy ajtón és kész. Hát nem. Nem a Miskolci Semmelweis kórházban! Itt ugyanis szépen várni kell, aztán végre behívnak. (A tajkártyát túszul ejtik, nehogy lelépjen az ember). Ül a rendelőben egy kopasz fehérköpenyes hentesképű orvos, és egy hentesasszisztens.


A beszélgetés körübelül úgy zajlott, hogy az asszisztens rákérdezett, hogy sürgősségi fogamzásgátlást szeretnék-e, erre én igennel válaszoltam. Erre a hentes:
- Akkor vetkőzzön le
- (Én) Már miért vetkőznék le.
- Hogy megvizsgálhassam.
- Visszautasítom a vizsgálatot. (csend) Állampolgári jogom.
- Akkor én meg nem adok receptet. Visszautasítom a maga ellátását.
- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?
Erre a hentes elkezdett receptet írni, én meg rákérdeztem ugyan mit vizsgáltak volna-


(Azért utasítottam csípőből vissza a vizsgálatot, mert tudom, hogy civilizáltabb, kevésbé nőgyűlölő, a betegek és nem az orvosok érdekeit szem előtt tartó országokban recept nélkül kapni az esemény utáni tablettát (sok országban a rendes fogamzásgátló tablettát is). Sőt, pl interneten is meg lehet rendelni http://news.bbc.co.uk/newsbeat/hi/health/newsid_7959000/7959917.stm)

 

- az asszisztens azt válaszolta, hogy azt kell megvizsgálni nem vagyok-e terhes. Ugyan nincs arra bizonyíték, hogy egy már meglévő terhességet károsít a tabletta, de jobb a biztonság. (Bizonyítékokon alapuló orvoslás? Tessék???)


Én teljesen kiakadtam és elmondtam a két semmirekellőnek, hogy


1, semmi közük hozzá, hogy terhes vagyok-e, mert nyilvánvalóan azért veszem be ezt a tablettát, mert nem akarok gyereket. Ergo tökmindegy, hogy károsítja-e a feltételezett magzatom, vagy nem. Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni a saját testével kapcsolatban, arról, hogy akar, vagy nem akar gyereket, és ezt a döntést nincs joga felülbírálni senkinek, és helyettem védeni a feltételezett magzatom- az én káromra. Egyébként pedig kisétálhatok, és megvehetek egy üveg vodkát és egy karton cigit terhességi teszt nélkül.


2, Érjen már meg szaros pár száz forintot az egészségügynek, hogy a hentesnek ne kelljen valami középkori torúrapad szerű kínzóeszközre fektetnie engem és a hüvelyembe nyúlnia. Egy kitapintható méretű terhességet kimutat egy vizeletteszt is, nemde. Vagy ajálnják fel a vizelettesztet alternatívaként legalább.


3, Ha én azt mondon x hete menstruáltam, akkor x hete menstruáltam. Ne az legyen már az alap hozzáállás, hogy a beteg hazudik, akár férfi, akár nő. (Az asszisztens erre azt válaszolta, hogy "olyanokat láttunk mi már itt" ami ugye megint azt implikálja, hogy hazudnak a nők/páciensek stb.)


Egy kis szánalmas kioktatás után, így meg úgy a felelőtlen nő aki nem szed fogamzásgátlót és még van mersze KÖVETELŐZNI stb stb megkaptam a receptem, kifejezett kérésemre ráírták a jelentésre, hogy visszautasítom a vizsgálatot, és ekkor jött a pofátlanságok csúcspontja, a hentes közölte, hogy jöjjek vissza három hét múlva ULTRAHANGRA, hogy nem vagyok-e terhes. Értitek kedves olvasók, akkor már, három hét múlva hüvelyi vizsgálat helyett ultrahanggal is meg lehetne nézni nem vagyok-e terhes. No comment.


Egyébként pedig:


„Safety

Existing pregnancy is not a contraindication in terms of safety, as there is no known harm to the woman, the course of her pregnancy, or the fetus if progestin-only or combined emergency contraception pills are accidentally used, but EC is not indicated for a woman with a known or suspected pregnancy because it is not effective in women who are already pregnant.[24][26][27][28][29][30][31][32]


The World Health Organization (WHO) lists no medical condition for which the risks of emergency contraceptive pills outweigh the benefits.[30] “


http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_contraception


További szép, egészséges napot mindenkinek.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a prakszisblog@gmail címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fizeto_utas 2010.03.30. 19:45:08

@Maria : miért ne szaladjon a TB-hez, ha nem válik be a döntése? Ha a szabály az, hogy kiadhatják neki a receptet vizsgálat nélkül? Te lemondtál a TB-ről az első alkalommal, amikor valami olyat csináltál, ami árthat, de engedélyezett (egy cigi, egy feles, egy kis gyorshajtás)?

Meg amúgy sem arról van szó, hogy mik a kockázatok. Arról van szó, hogy tudatában volt a kockázatoknak, utánanézett, és annak is tudatában volt, hogy a recepthez joga van.
Az orvos meg, ha az egészségéért való aggodalom vezérelte volna, kedvesebben adja elő a dolgot. Mondjuk megkérdezi, hogy nem akar-e egy vizsgálatot, és elmondja annak az előnyeit. Szerintem itt az orvos nem aggódott, hanem szimplán a hülyepicsázó kommentelőkhöz hasonló erkölcscsősz, aki egy kicsit leckéztetni akarta a csajt.

hoel 2010.03.30. 20:00:22

Te idióta barom , ha pl valami nőgyógyászati bajod van, és az orvos FELIRJA érted, ugye FELIRJA még mindog érted, ugye? a nevével kezességet vállal az általad beszedett tablettáért és pl terhes vagy vagy más bajod van pl méhrákod vagy a faszom tudja és kiderül, hogy 3 fejü gyereket szültél vagy rosszabbodott a rákod vagy a faszomtudja, akkor te simán, nagyonsimán feljelented mindkét SEMMIREKELLŐT, akik 1 kirúgódnak az állásoktból, börtönbe mennek, satöbbi. De nehogymár kiláss a fejedből, nehogymár a következményekkel számolni tudjál, basszon meg mindenkit a jóisten RAJTAD kivül, of course.

morcos68 2010.03.30. 20:04:08

@hoel:
ezt azért elegánsabban is megfogalmazhattad volna...

hoel 2010.03.30. 20:04:18

Hány felcsinált kurvát lát naponta az orvos szted? Miafaszért lenne erkölcscsősz? Ez egy szakma, aminek megvannak a maga szabályai, ha valaki még nem sejtené. DE ilyenkor lehet jönni azzal, hogy nahát, mekkora geci volt. ha meg nem vizsgál meg, akkor nahát mekkora geci volt.

hoel 2010.03.30. 20:04:49

@morcos68: Kurva ideges lettem, elnézést.

Takács Bálint 2010.03.30. 20:06:43

Ritka primitív nagyképű 3,14csa a posztíró. Végre egy orvos/intézmény, ahol lelkiismeretesen végzik a munkájukat és már ez is baj.

@fizető_utas: nem nézett utána, mert képtelen volt helyesen értelmezni az angol szöveget.

OoVICoO 2010.03.30. 20:06:50

röviden... ez a nő egy idióta, nincs más hozzáfűznivalóm!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.30. 20:13:28

Kedves postoló!

Kérlek, szóról szóra írd le, hogyan vettél rá bárkit arra, hogy megkúrjon. Ez lesz az ostoba feminista ribancok kézikönyvének legolvasottabb fejezete.

Ha már egy ilyen elbaszott hülye kurva vagy, hogy megsértődsz azon, hogy egy orvos nem felírja, amit TE (nulla előképzettséggel) rendelsz, legalább ne vernéd nagydobra.

Amúgy meg az anyád picsáját, ha ilyen állati okos vagy, hogy honnan lehet tablettát beszerezni, miért nem vettél előre? Nem gondoltad volna mi, hogy bárki annyit iszik, hogy rádmásszon, ugye?

alíz csodaországban 2010.03.30. 20:15:20

@hoel:

Ha három fejű gyerekeket szülnének tőle, akkor nem hagynák a háziorvosnak vizsgálat nélkül felírni, mint ahogyan egy csomó gyógyszert nem is írhat. És igen, erre kellenek az orvosi protokollok, hogy védjék az orvost, ha követi a azokat. Hiszen nem lehet mindig minden vizsgálatot megcsinálni és ha már sajnos ez így van, akkor viszont döntsék el szakemberek a bizonyítékok alapján, hogy mi kell és mi nem. És ha eldöntötték, akkor ezt tartsa tiszteletben az orvos a beteg és a felháborodott fórumozó :-)

julia s 2010.03.30. 20:19:25

@hoel:
a nevével kezességet vállal az általad beszedett tablettáért

tragar stilusoddal eles ellentetben all naivitasod. hol elsz te? hany muhibapert nyernek meg ma mo-on? szerinted?
az asszisztensno elmondta, hogy "nincs arra bizonyitek" hogy karositja a magzatot. szerinted meg lehetne nyerni egy ilyen pert? És ha a háziorvos írja fel vizsgálat nélkül? Akkor az ő hibája ha háromfejű gyereket szülök? Mert "a nevét adta", vagymi?

most mehetsz baszni a joistennel.

morcos68 2010.03.30. 20:22:54

@RAMBO:
Miért is vagy ennyire agresszív?
Egyszerűen arról van szó, hogy nem rakta szét a lábát egy vadidegen embernek egy olyan helyzetben, ahol a protokoll szerint sem kell. Nem értem ezt a reakciót. De tényleg nem. Én sem tettem volna.

morcos68 2010.03.30. 20:24:57

@RAMBO:
P.S.: Ugye rendszeresen prosztata-szűrésre? És majd akkor is pucsítasz a körzeti orvosodnak, ha csak pl gyomorrontás miatt kérsz valamit...:) Bocs.

morcos68 2010.03.30. 20:27:28

... jársz... ez kimaradt.

jürgen baromartz 2010.03.30. 20:29:08

öcsém, ebből látszik: a dugáshoz elég egy növény értelmi szintje.

chico 2010.03.30. 20:34:14

kár volt visszanéznem. Szinte csak az anyázó trollok őrjöngenek. Pedig alapvetően igaza volt a postolónak.
Csak nem zsigerből kellene kommentelgetni, mert erkölcscsőszként ítélkezgetni. Nem is csoda, hogy annyi híve van a szentfazékpártoknak. Már most félek a következő évek Magyarországától.

És nem, nem lehet műhibapert nyerni ma orvos ellen. Lásd MÁV kórház szülészorvosa, aki után halott anyuka maradt.

Nem, az orvosok rettegnek attól, hogy felelősséget kelljen vállalni egy diagnózisért - inkább hazaküldik a beteget, hogy pihenjen, meg szedjen fájdalomcsillapítót, feküdje ki. Hétvégén, meg ünnep alatt bárki beledögölhet a legegyszerűbb náthába is, de kórház, az nem végez vizsgálatot. Majd hétfőn, ha visszajött a doktor úr.. Nekem már több rokonom is majdnem belehalt a hétvégi kórházi tartózkodásba, mert senki sem nézett rájuk. Valahol biztos, hogy van elhivatott orvos is, de az biztos nem Magyarországon van, vagy ha igen, most csomagol a külföldi munkahelyére készülve.

Mufurc Manó 2010.03.30. 20:36:59

"Ergo tökmindegy, hogy károsítja-e a feltételezett magzatom, vagy nem. Felnőtt ember vagyok, aki képes felelős döntést hozni a saját testével kapcsolatban, arról, hogy akar, vagy nem akar gyereket, és ezt a döntést nincs joga felülbírálni senkinek, és helyettem védeni a feltételezett magzatom- az én káromra."

Aha. Nekem ez a rész tetszett legjobban, pedig volt itt minden: te, kedves posztíró, értetlen vagy, igen, végigragozták előttem páran, hogy miért, hány irányból, nem akarom ismételni őket. Azt a hozzászólót se, aki megírta finoman, hogy dugd fel az angol nyelvű hozzáb*szást a hozzászólásodhoz, mert ugyan mi kötelességem nekem angolul tudni...? Vagy _éppen_ angolul tudni? Ha már mostanában úgyis divat tízezer nyelvet beszélni, és paraszttuskónak nézik, aki nem teszi, lehet amúgy bármilyen intelligens, nagy szaktudású, etc., akkor úgy fogalmazom meg, miért nem tudhatok én franciául, németül, etc. angol helyett véletlenül, és már akkor a felét nem értettem annak, amit írtál?

Szóval ha kiakadni tudsz, legyél szíves annyi időt szánni egy posztra, hogy normálisan megírni is megtudod, mert így csak egy értelmetlen érzelmi odahányás, amivel lejáratod saját magad, és mi se tudtunk meg sokkal többet, egyszerű földi halandók. (Ha valaki el akar zárkózni a közösködéstől, csak a magam nevében beszéltem.)

De most visszatérek az idézett részre: a te dolgod a törvények mai állása szerint, hogy lesz-e gyereked, valóban, de a gyerek, szögezzük le, benned van, de NEM EGYSZERŰEN a te tested. Nekem ebből a mondatból az jön le, hogy a gyerek elvetetése azzal egyenlő súlyú, hogy tetetsz-e szilikont a melledbe. Lehet, hogy te is így gondolod, csak nem fejezted ki magad jól, de a minuszpont ez esetben is jár.

Én azt látom a posztban, hogy rohadtul megalázva érzed magad attól, hogy nem egy általad elképzelt, csak a te fejedben levő kezelési móddal találkoztál, mikor odaállítottál a kórházba. Ha nem ez lenne az eljárás is azt mondanám, hogy van, hogy az ember belefut dilettáns alakokba, (mindenhol van ilyen, miért pont az egészségügyben ne lennének), csak te kiakadtál attól, hogy úgy véled, veled pont most történt ez.

Vegyél vissza, és védekezz többféle módon, mert mint a nagykönyvben meg vagyon írva, semmi se száz százalékos (se a gyógyszer, mert amellett teherbe lehet esni a gumi szétszakadhat, és még sorolhatnám), ahelyett, hogy tabiért rohangálsz, és csodálkozol, hogy egy lórugásnyi adag hormont nem adnak ki első szóra...

Ainult Mina 2010.03.30. 20:41:51

1. a postolónak igaza van
2. miért nem lehet legalább az esemény utáni tablettát recept nélkül kapni Magyarországon? Szerencsére olyan helyen élek, ahol bemegyek a patikába és megveszem, ha már egyszer megtörtént a baleset.
A hozzászólók többsége meg szerintem nem tudja, miről ugat.

sensei_ 2010.03.30. 20:50:08

A poszt toló röviden és tömören egy beképzelt hülye picsa.
@julia s, ülj le egyes!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.03.30. 20:51:47

@Frakk_a_macskák_réme: Fel kéne fogni végre hogy az még nem ember,csak egy zigóta.Majd akkortól ember amikor megszületett,addig is csak magzat.Az anyának pedig igen is joga van eldönteni hogy akarja vagy sem és ebbe senkinek semmi beleszólása nincs!Mindenki rendelkezzen a saját seggével és ne a másikéval!
Továbbá igaza van a posztírónak abban a tekintetben,hogy saját testével úgy rendelkezhessen ahogy neki tetszik.
Az orvosok pedig szeretnek kotorászni akár szükséges akár nem.

Takács Bálint 2010.03.30. 20:53:47

@Ainult Mina: Te balesetnek nevezed, ha megdugnak?

maxval bircaman · http://maxval.co.nr 2010.03.30. 20:59:41

Undorító cikk... a mondanivaló is az, s az író stílusa is az...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.03.30. 21:00:24

Miért nem lepődök meg, hogy megint tonnaszám özönlenek a kretének a szaftos témára?
Oh anyám. Nyilván csak felelőtlenül lehet szüksége valakinek sürgősségi fogamzásgátlóra... Nyilván.
Ex barátnőm egyszer használt ilyet, kiszakadt a gumi és későn vettük észre. Nyilván hülyék voltunk, azért történt ez velünk. Felelősségteljes emberekkel ilyen nyilván nem történhet soha.

Szerencsére recept nélkül kiadták a gyógyszertárban. Egyébként az a tapasztalatom, hogy a gyógyszertárak fele-harmada kiadja a vényköteles dolgok egy részét ha elég normálisan kéri az ember. Orvoslátogatás előtt mindenképp megnéznék pár másik gyógyszertárat, ha ez lehetséges. (falun örül az ember ha van 1, de városokban simán van 5-10-50...)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.03.30. 21:12:21

Az összes kommentet nem olvastam végig, de nagyjából összeszedve a kifogásolt/ható részeket:
1. sehol nem volt szó arról, hogy nem védekeztek, pl a gumi simán kiszakadhat (aki lekurvázza ilyenkor a pácienst, az gondolkodjon el, kiket sunázott volna két perce a velveten)

2. a sürgősségi tabletta azt jelenti, hogy max 72 órán belül, de lehetőség szerint a leghamarabb be kell venni, tehát akár az éjszaka közepén is célszerű elrohanni az ügyeletre. Ekkor pedig kap az ember egy ügyeletes orvost (nem is feltétlen nőgyógyászt egyébként), aki a kockázatokról is szót ejtve felírja a tablettát. A vizsgálat szerintem abszolúte felesleges, mivel ugye a 2 órás "terhességet" nem lehet kimutatni. És mint mások mondták, nyilván egy két hónapost sem tartana meg az alany ebben az esetben. Ultrahangra pedig személyesen elfárad két nappal később a saját nőgyógyászához, önként, ha van egy kis esze. Egyébként én sem engedném meg, hogy vadidegen ember az intim szférámban turkáljon.

3. Ki mondta, hogy az esemény utánit csak nőknek lehet kiadni? Hallottam már olyan esetről, hogy a pár férfitagja adta elő a dokinak a történteket, és mielőtt páran pattogni kezdenének: azzal az egy szál recepttel nyilván nem drogkereskedelemről van szó. Egy megértő orvos valószínűleg kiadja szó nélkül. A férfi is nyilatkozhat a barátnője legutóbbi menstruációjáról. Ettől függetlenül a leány keresse fel két nap múlva a saját dokiját, lásd mint fent.

4. Mindettől függetlenül a 72 órás valóban eléggé durva szer, feleslegesen, túl gyakran vagy hasonló, nem szabad használni. Ennélfogva semmiképp nem tenném vénymentessé, és a legkevésbé ajánlanám bárkinek is, hogy netről rendeljen, mert halvány gőze sincs róla, mi a fenét szed be.

5. És újfent mindettől függetlenül: a posztíró stílusa igencsak hagy kívánnivalót maga után. Valószínűleg a kellemetlen szituáció nagy része elkerülhető lett volna egy udvarias "köszönöm, de nem, ezért meg ezért"-tel.

leone13 2010.03.30. 21:20:49

Semmi baj nincsen semmivel, csak túl van reagálva a dolog. És már másról szól.
Valahogy úgy érzem, hogy a posztoló ezért a "frappáns" visszautasításért valamiféle "erkölcsi" vállonveregetést várt. Hát azt nem kapott.
De igaz, ilyen stílussal csak negatív kommentekre lehet számítani.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.03.30. 21:25:18

@chico: Ebben a közegben azt kell mondjam, hogy szinte mindegyiknél :)

cambridge.on 2010.03.30. 21:32:13

@vakhangya: Valószínű nem éri el a szellemi szinvonalad, de mentségül fel lehet hozni, ez nem szakmai fórum.
Egy öntudatos beteg meglátása a magyar egészségügyről. Ahogy leírta látott már orvost Magyarországon kívül is. Előbb vagy utóbb változtatni kell, mert ez nem jó a betegeknek.
NEM pénz kérdés. Hozzáállás kérdése.

Az alábbi esetben minden védekezési módot kipróbálnak, mégis a sterilizálás tünik az egyetlen jó megoldásnak.

Dear Doctor,

I wish to apply for an operation to make me sterile. My reasons are numerous and after being married for seven years, and having a child each year, I have come to the conclusion that contraceptives are absolutely useless.

After getting married I was told to use the "Rhythm Method." Whilst trying the samba and the tango my wife fell pregnant, and I ruptured myself doing the Cha-cha.

My doctor then suggested we use the safe period. At this time we were living with the in-laws and we had to wait three weeks for a safe period, when the house was empty. Needless to say this didn't work.

A lady of several years experience informed us that if we made love while breast-feeding we would be alright. It's hardly tastes like Coors, but I finished up with clear skin, silky hair and another child on the way.

Another old wives tale was if my wife jumped up and down after sex this would prevent pregnancy. After breast-feeding (from earlier), if my wife jumped up and down she would have ended up with two black eyes, and even knocked herself unconscious.

I asked a chemist about the condom. He demonstrated how easy it was to use so I bought a packet. My wife fell pregnant again, which doesn't surprise me, as I fail to see how a Durex stretched over the thumb can prevent a baby.

My wife was then supplied with the coil and after many unsuccessful attempts to fit it we realized that we had got a left-handed thread and my wife is definitely a right-handed screw.

The Dutch cap came next. We were very hopeful of this as it did not interfere with our sex life at all. But alas...it did give my wife a severe headache. We were given the largest size, but it was still too tight across her forehead.

Finally we tried the pill. At first it kept falling out, then we realised we were doing it wrong. My wife started then to put it between her knees, thus preventing me from getting anywhere near her. This did work for a while until the night she forgot it....another child resulted.

You must appreciate my problem: if this operation is unsuccessful I shall have to revert to oral sex. Although I don't mind just talking about it, it could never be the same as the real thing.

Yours faithfully,

Ray Jackson

inf3rno 2010.03.30. 21:59:11

leragadni@morcos68:
Még kérded? Csak nézd meg a nevét! :-) John Rambo igazi kemény arc, vasat szarik...

Gestanyó 2010.03.30. 22:22:42

Mondja már meg valaki mért csak nagyszájú puncitulajdonosok esetei vannak ebben a Praxis blogban, ahelyett hogy igazi betegekkel és igazi problémákkal foglalkozna? Ez így annyi mint egy utcai csetepaté a nyóckerben

Albu 2010.03.30. 22:28:55

@total eclipse:
„Végre egy német okostojás… lehetne még oroszul, olaszul, szerbül valaki?”
Mi a bajod azzal, hogy valaki németül beidézett valamit? A stílusodból azt sejtem, nem téged nem az zavar, hogy nem magyarul volt, hanem hogy te angolul tudsz, és az „oké”, mert ma az a divat.

MinOr 2010.03.30. 22:34:26

Már ezer bocsánat, de nem bírok elmenni úgy emellett a blogbejegyzés mellett, hogy akár a kétszázharmincadik kommentben is ne írjam le, hogy hülye a posztoló, és nagyon de nagyon remélem, hogy a nézeteit egyetlen más nő se hiszi el.

Talán azt még nem írták le a kommentelők, hogy van az a szint, aminél az orvosnak kutya kötelessége ilyenkor felírni az esemény utánit, lehetőleg egymás után minél többször. Ezzel a génállománnyal ami ilyen gondolatokat szül, ugyanis emberiség elleni büntett lenne szülni, vagyis ezt továbbörökíteni.

Más kérdés, hogy mérget vennék rá (ha már témánál vagyunk) hogy ugyanez a felelőtlen liba lesz az, aki 5-10 év múlva a sok össze-vissza bezabált fogamzásgátló miatt széjjelcseszett hormonrendszerével fog ugyanezzel a vehemenciával mindent megtenni azért, hogy legyen gyereke.

morcos68 2010.03.30. 22:44:28

@MinOr:
Már ne haragudj, de ostoba vagy. Már vagy háromszor írtam le - más is - ( nem a posztoló véldelmében, hanem mert ez a véleményem!)hogy attól, hogy nem rakta szét a lábait egy a protokoll szerint sem szükséges vizsgálathoz, attól még nincs semmi baj a génállományával. egyszerűen sértette az emberi méltóságát. Jogosan. Ebből messzemenő következtetést ítélkezést levonni ostobaság. Amit Te írtál, na az butaság. Persze ettől még Te járhatsz hetente a dokidhoz, szétteheted a lábaid akár a körzeti orvosodnak is - a Te dolgod. de ne minősítsd azt, aki nem teszi. (Bocs az ostobáért.)

Gestanyó 2010.03.30. 23:02:19

Rikácsoló félművelt szajha akar kiokítani mindenkit csak mert ő tudja mit jó belerakatni a puncijába és mit nem (a fickójának a dákója az mehet doktor keze az megalázza az emberi méltóságot)

De kérdem én ha fel lehet íratni a szert a családorvossal akkor mért megy nőgyógyászhoz? Mert így olyan mintha a Gundelbe menne a CBA helyett és azt mondaná adjanak neki fél kiló kenyeret és ne kérdezzék mire kell. Milyen pofát fognak erre vágni? Aztán írhat egy másik blogba a szajha hogy megy az Alkotmánybírósághoz mert neki nem adták ki ahogy akarta

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.30. 23:06:37

@morcos68: nem (mint ahogy itt sem erről volt szó), amikor kellett, elmentem, megvizsgálták azt is PEDIG csak valami gombát szedtem össze az akkori barátnőmtől. Szar volt. De nem kezdtem urológiai rendelést a doki HELYETT.

frigyő 2010.03.30. 23:11:51

sajnos elég szomorú hogy ilyen orvosok is vannak.én is találkoztam már nem egyszer olyan doktorral/doktornővel, akit aztán legszívesebben.. na mindegy, viszont azt teljesen hülyeség idekeverni hogy az orvos vagy a beteg férfi vagy nő.mindkettőlből van kibírhatatlan. ámbátor az tény hogy, magyarországon az egészségügyben elég nagy a gebasz, amiről azért nem hiszem hogy az orvosok tehetnek.és mellesleg már csak ennek a blognak a puszta léte is úgy mégis mi már?! blogot arról, hogy szidjuk az orvosokat, meg az egészségügyet. gratulálok. nem elég szar még a helyzet. ahelyett hogy fikáztok, inkább fektetnétek az energiátokat valami konstruktívba.fogadok hgoy a csajnak aki ezt írta, fingja nincs arról hogy mennyit dolgozik egy átlag orvos, és ezzel ellentétben mennyit keres. ez az általánosítgatás is ostobaság, hogy mindegyik egy szemétláda.persze azért amikor betegség van akkor azért jól jönnek azok a köcsög orvosok, mi? gondolkozzatok már.

Masni 2010.03.30. 23:22:14

Nem is tudom, hogy ma mi a normális. Mert úgy tűnik, hogy itt egyes posztolók szerint, aki védekezik, az hülye, mert rombolj a testét, és kurva is, mert szeretkezik/szexel. Aki nem védekezik, vagy kiszakad az óvszer, az meg hát eleve kurva, mert ugye szeretkezett. És egy kurvának meg bárki benyúlhat a puncijába, hiszen az arra való. Ha a lány legközelebb fogorvoshoz megy, akkor is tegye szét a lábát??? Még a szék is hasonló.

Ennek (az amúgy valóban káros) gyógyszer kiadásához nem kell vizsgálat, mert a vizsgálat nem tud semmi olyat kimutatni, ami miatt a lány ne venné be a gyógyszert.
Én spec járok méhnyakrákszűrésre minden évben, és nagyon lelkiismeretes a dokim és mindig vért is vesz és mindenre tesztel, amire csak lehet, de az ő véleménye szerint is ilyenkor nincs más választás. (magánorvos, a körzeti nőgyógyász mellrákgyanúval nem volt hajlandó megvizsgálni és közölte, hogy ha nekem az van, akkor nekem már úgyis mindegy...)

Amúgy meg egy orvos mindig lehet bunkó, de aki felzaklatott állapotban nem a megfelelő tónust találja meg a dokival szemben, hát az ássa el magát. Ugye?

ohmyFgod 2010.03.30. 23:24:24

A sok idióta erkölcscsősz húzzon már melegebb éghajlatra! Senkinek semmi joga bírálni a nőt, ha nem védekezett. Kit érdekel? Nem erről szól a sztori. Semmi közötök az előzményekhez.

Az esemény utáni mizéria hazánkban nevetséges. Simán hozzá kéne jutni recept nélkül.

adamantium 2010.03.30. 23:25:59

következtetésem, hogy valószínüleg az emberek túl sok orvosis filmet néznek és azt hiszik, hogy már mindent tudnak az orvos nélkül is: legközelebb majd olyan lesz, hogy bement a traumatológiára és rendelt egy gipszet a lábára mert szerinte bokatörése volt de nem engedte, hogy megvizsgálják mert hát, hogy gondolja az orvos, hogy megfogja a lábát, esetleg: felíratott magának vérnyomáscsökkentőt anélkül, hogy megvizsgálták volna mert hát a vérnyomásmérő mandzsetta szorít és fáj, vagy kuruzslóhoz ment kiszedetni a vakbelét mert az a gondolataival is ki tudta venni nem kellett hozzányúljon. értsük már meg, hogy ha elmegyünk az orvoshoz, a k@rva sok jogunk ellenére sem mi rendelünk, mert nem a pillanatnyi egészségünkről van szó hanem a következő 50 évről, hagyjuk már az orvosokat dönteni az egészségügyi dolgokban

félig nigger 2010.03.30. 23:26:52

Rég olvastam ennyi hülyeséget - kommentekben. A legfontosabb: az orvosnak ne legyen hangos véleménye a beteg személyiségéről. Hallgasson, pofa be, írja meg a naplójába, vagy amit akartok...

Orovosi fanyelv követeltetik meg tőle, ennyi, max. előránt néminemű formanyomtatványt, hogy ha nem, akkor ez meg ez.

Legyen már vége annak, hogy a csillagok rossz állása miatt azt hiszi egy orvos, hogy beleszarhat a betegbe. Hát nem!

A beteg többszörösen kiszolgáltatott, mindig, ne éljen vissza egyetlen orvos sem ezzel a helyzettel, mert nem erre kenték föl.

Ne keverjük a dolgokat! A magzat élethez való jogának semmi köze ahhoz, hogy nyúlkálni akar az orvos a páciensben. Mosolyog és hallgat, mert ezért kapja a fizetést - és az én TB-met. Ha meg baja van ezzel, húzzon el felazon! Nem az orvos a lényeg, hanem a beteg, ideje lenne belátni...

julia s 2010.03.30. 23:28:14

@leone13: Nagyon felzaklatott az eset, ennyi. Dühömben írtam a posztot. Hozzá voltam szokva, hogy tájékoztatnak, és a belegyezésem kérik bármilyen beavatkozáshoz. Ilyen, hogy egy orvos odavakkant, hogy vetkőzzön, nincs nyugat EU-ban, ahol én éltem legalábbis. Annyira elképedtem, hogy eszembe se jutott udvariaskodni.

@gestanyó
"csak mert ő tudja mit jó belerakatni a puncijába és mit nem"
Miért, a tiedbe bele lehet rakni valamit alapos ok, és a te belegyezésed nélkül? Igen? Jöhetek?

adamantium 2010.03.30. 23:33:44

@idetektív: hát rettenetesen tévedsz, minden olyan szakma aminek kevés képviselője van és megkövetel bizonyos hozzáértést annak vannak előjogai, az, hogy neked van TB-d az nem kiváltság hanem jogod van rá, hogy legyen, majd ha magánbiztosításod van akkor lesznek kiváltságaid. elzavarhatod az összes orvost, majd kimennek havi 10szeres fizetésért külföldre, te meg majd jársz a kuruzslókhoz vagy átugrassz a szomszédba a saját pénzedért, hogy végre lásson egy orvos is

Gestanyó 2010.03.30. 23:36:38

@ohmyFgod: Te meg mitől vagy ilyen nagy tudós hogy eldöntsed mit szedhet egy nő aki lehet hogy terhes?

Elolvastad talán te is a wikipédiát amit naná hogy a gyógyszergyártók írtak (mert ők sem hülyék el akarják adni a szert minél több idiótagyárosnak ) aztán azt hiszed hogy lángész lettél tőle? Sajnálom azt a sok szegény lányt akit itt most összehülyítettetek a nagy tudományotokkal

frigyő 2010.03.30. 23:38:02

kedves emberek akik így fikázzátok az orvosokat. szerintem az lenne a legjobb, ha ti nem mennétek orvoshoz ha betegek vagytok. maradjatok otthon, az orvos úgyis csak köcsög.már nem azért de ha valaki bemegy egy orvoshoz, akkor ott azért az orvos kezében van az élete, ezért talán lehetne valami kis tiszteletet tanúsítani. vagy mondom, ha ennyire söpredéknek tartjátok az orvostársadalmat akkor maradjatok szépen otthon, aztán kúráljátok magatokat ahogy tudjátok. és mellesleg még annyit, hogy ha valaki nőgyógyászhoz megy, akkor mégis mit vár, hogy majd belenéz az orvos a torkába, vagy megméri a pulzust azt kész?

adamantium 2010.03.30. 23:41:40

@julia s: de most őszintén: aki nőgyógyászhoz megy az mire számít? milyen vizsgálatra? nem azt mondom, hogy nem lehetett volna udvariasabban is (nem voltunk ott nem tudhatjuk bár a ha szerinted az orvos meg a nővér "hentes" akkor szerintük meg te a "vágómarha" vagy tehát ennek megfelelően viselkedtek), napi kitudja hány, talán 100-200 nő fordul hozzá akkor szerinted pont a tiedre volt kiváncsi, biztos kellettél a statisztikához, hogy 20 aszott, 30 szőrös, na még egy borotvált hiányzik? simán beírhatta volna az ambuláns lapba, hogy " a beteg a vizsgálatot megtagadta, agresszíven viselkedett, önkényesen távozott" és akkor nem tartozik semmilyen felelősség nem terhelte volna a te terhességedért, és mégse ezt tette, nem azért mert félt a te állampolgári jogaidtól, hanem mert azt gondolta így szabadul meg a legkönnyebben még egy hülyétől

julia s 2010.03.30. 23:42:09

@frigyő: A múlt század elején a maszturbációt csiklókimetszéssel gyógyították. Aki akkor nem követte vakon az orvosok utasításait, az is hülye picsa volt?

adamantium 2010.03.30. 23:45:22

@julia s: hát most meg sok helyen vallási okokból metszik ki a kisajkakat és a csiklót, és nem is orvosok hanem vajákos asszonyok, szóval nem feltétlenül csak az orvosok fejében fordult meg ez a gondolat :D

frigyő 2010.03.30. 23:48:10

@julia s: 200 éve a nők meg 14 évesen szültek, akkor te miért nem akarsz gyereket? 11 vagy netán?

julia s 2010.03.30. 23:50:53

@frigyő: mivan?
menekülés, trollok

Átvitel honvéd 2010.03.30. 23:50:58

Azért néhány komment tulajdonosának szívesen lekevernék kettőt (vagy szimplán beküldeném a posztban részletezett henteshez és segédjéhez némi pedagógiai célzattal), hogy gondolkozzon már el egy picit...

frigyő 2010.03.30. 23:54:07

@julia s: bocsi de ez már nekem túlcsavart, milyen trollok?:D

julia s 2010.03.30. 23:55:00

@Masni: Pontosan. Nincs jó megoldás. Nem szabad szexelni, ennyi. Soha többé, soha :-)

adamantium 2010.03.31. 00:01:37

@julia s: hentes, troll, meg hasonlók nem gondolod, hogy neked valami gondod vana a világgal és egyszerűen csak te vagy a tökéletes és mindenki más aki esetleg más véleményen van vagy neked nem tetszőt tesz az hülye vagy hentes, vagy troll?

ohmyFgod 2010.03.31. 00:06:16

@Gestanyó: te mintha nem is az én hozzászólásomra válaszoltál volna. Nem olvastam wikit, nem hülyítettem senkit, nem informáltam félre senkit. Nem akartam soha eldönteni mit szedhet egy nő, nem képviselem a gyógyszergyártó érdekeit.

Biztosan rohadt káros a tabletta. De egy nem kívánt terhesség, egy rossz helyre, rossz körülmények közé született, szeretet nélkül felnőtt gyerek még károsabb. A lényeg, ha becsusszant egy kis HOPPÁ, lehessen hozzájutni a tablettához, és minél egyszerűbben.

doxi2 (törölt) 2010.03.31. 00:06:58

Hát szerintem meg a rohadt, büdös k anyját az összes szemét önmagát istennek hívő féligképzett szanitécnek, akik ma az orvoslást bitorolják a szarrá züllesztett, egészségügynek nevezett Gestapóban. a Picsa legalább 100- ból egyszer nem szart be a gőgös, szexuálisan abberráltaktól és rájuk borította az asztalt.

Mercel 2010.03.31. 00:28:55

Hello!

Szerintem a poszt írójának teljesen igaza van.

Álszent okoskodó másokban hibát kereső kretének írták már megint a kommentek kb. 80%-át.
Mi annyira felfoghatatlan?
Nem akart gyereket. Magánügy, az Ő döntése. (és kurvára még a jóistennek sincs hozzá köze, ha ő úgy dönt - max. apucinak)
Aki hörög az abortusz miatt, az gondoljon bele abba az aprócska ténybe, hogy egész generációk születtek CSAK és pusztán azért mert akkoriban nem lehetett/illet/szabadott elvetetni egy magzatot. (A kommentek nagy részét olvasva ez duplán gáz, tehát még inkább hiszek a születés szabályozásban..:)
Többnyire Nők kerülnek ilyen helyzetbe, mert ugye nekünk pasiknak max. lelkiismeret furdalásunk lesz, ha úgy jött ki, de nem gyerekünk..
A lánynak nem volt kedve a szokásos bealázom a beteget az meg csendben nyeli a könnyeit játékhoz.
Nem volt ahhoz kedve, hogy hentes/ nem hentes doki megvizsgálja - Saját döntése joga van hozzá.
Mellesleg nem tudom mi olyan gáz abban, ha egy beteg (ember b....g ő is csak most épp szakszóval beteg) hoz egy döntést a saját lehetőségeinek határain belül. Megteheti? Meg. A doki megtorolhatja ezt bármilyen formában? NEM.
Mellesleg fizet TB-t tehát fizeti a számlát, ergó Ügyfél. Az ügyfélnek meg vannak jogai.

Komolyan nem értem, ebben az országban az emberek nagy része birka. Ha valaki kiáll magáért - és túléli, akkor pont a többi birka bégeti le, hihetetlen.
- kiállt magáért. Jól tette.
A hiba az volt, hogy mindezt megosztotta azzal a csökkent képességű retardált bandával (Tök nagy tiszteletem azoknak akik nem ők:) )akiknek a jelek szerint a munkanélküliség keserves napjait úgy kell túlélni, hogy mindig mindent istenverte posztnál a jóérzés által sugallt ELLENKEZŐ oldalra kell állnia.

Ja igen.
Pasi vagyok, és volt már úgy, hogy így jártunk.
Ha a doki akkor kekeckedik a barátnőmmel a székkel verem agyon amin okoskodik. (De nem okoskodott, hanem megkérdezte, hogy biztos? Mondták neki, hogy igen - felírta bevette, nem lett baba. Ennyi. Mindenki a saját tyúkszaros kis életéért felelős.

A sok empátiagyilkos agyatlannak csak annyit mondanék, hogy csak egyszer a büdös életben képzelje már annak a valakinek a helyébe, és bőrébe magát aki posztot ír, mielőtt zsigerből népies agyagedény lenne. (köcsög)

Na ennyi.
"Frigyes voltam"

Gestanyó 2010.03.31. 00:28:59

Én beszéltem nőgyógyászszal aki nagy szakember a hormonális fogamzásgátlásban úgy hogy nemzetközi lapokban ír cikkeket Ő mondta konkrétan: nem úgy van az hogy feketén-fehéren bizonyítva lenne hogy nincs káros hatásuk a magzatra ha mégis terhes valaki és szedi rá

Erről sokat vitatkoztak az orvosok is éveken keresztül mert sok adat azt mutatja hogy mégis. Olyan van hogy a fiúgyerekek cicisek lesznek tőle és baj lehet utána a férfiasságukkal, mert az ugye női hormon ami benne van a tablettákban és nagyon érzékenyek ebben az életszakaszban. Csak a gyógyszergyárak nyomják keresztül mennek előre és ők osztják a lapokat,náluk a pénz meg minden

Meg a nőnek is árthat mert az esettabletta után nagyon sok a méhenkívüli terhesség ha mégis megfoganna és szedte a tablettát Csak erről nem írnak akiknek az érdekük hogy eladják a szert

Ezt el akartam mondani mert aki elolvassa ezt az indulatból született blogot az lehet hogy a leírója mellé áll hogy az orvosok buták meg sokat fontoskodnak, ami nem tagadom előfordul de nem ez a lényeg hanem hogy senki ne csináljon meggondolatlanságot indulatból mert lehet hogy utána életében végig fogja bánni

Irise 2010.03.31. 00:44:11

Posztíró: hogy te mekkora liba vagy. Nagyon remélem,hogy sosem fogsz szaporodni,mert kár beléd. Bármi.

blitzkrieg 2010.03.31. 00:47:21

tényleg az van bármilyen közrendelőbe bemész odaugatnak hogy vetkőzzön, feküdjön fel, és már könyékig benned vannak.
Az orvosok és asszisztensek 80% ilyen paraszt.

Emiatt akadt ki a csaj, jogosan.

1 perc beszélgetés kéne hogy megbízz benne: "Most ahhoz hogy eldöntsem ezt meg azt, meg kell vizsgálnom így meg úgy..".

De nem ondanak semmit.

Irise 2010.03.31. 01:10:53

Blitzkrieg: mert értené a posztíró? Szerinted?

Tudo é possibile 2010.03.31. 02:45:07

@Irise: Azért a post-író szellemi fölénye elég nyilvánvaló a Te velős hozzászólásoddal összevetve.

@adamantium: Az első két hozzászólásod elolvasása után azt hittem ezek egy másik post-hoz készültek, annyira nem volt idevonatkozó értelmük. De aztán rájöttem, hogy tényleg troll vagy, sry, ha nem tudod az mit jelent.

Mindig is csodáltam azokat, akik ki mernek állni magukért.
Nem csak egy nick mögé bújva, hanem in Real Life. Szembe mernek szállni a tekintélyelvűséggel. Nem hagyják magukat tárgyként, vagy birkaként kezelni.
Pasi vagyok.
Több barátnőm is volt az évek során, akik mikor elmesélték, hogy milyen magaláztatásban volt részük egy-egy nőgyógyászati vizsgálat, illetve műtét alkalmával, egyszerűen nem akartam elhinni.
Szerencsésnek érzem magam, hogy pasi vagyok.
Tudom én , hogy az orvosok többsége érző ember, tudom jól. Nem csak vakkant egyet, hogy "Vetkőzzön le!". Nem süt el szexista poénokat, mikor az ember úgy érzi abszolút kiszolgáltatott. Nem hív be előzetes engedély nélkül egy csoport medikust, hogy azok egyik a másik után végigtapogassák az ember különböző, általában ruhával takart testtájait, tudom én.
És ami idevág: nem kioktat, ha nem akar az ember egy felesleges vizsgálatot, hanem tájékoztat arról, hogy arra miért lenne szükség. De _semmiképpen_ nem dönt helyettem, mint pácioens helyett. Akármennyire is hiszi, vagy tudja, hogy mi a dolga.

Csak éppen a nem ilyen orvosokkal való találkozás számomra olyan negatív élmény, ami sok évig kísért. Akkor is, ha ezt a barátnőm élte át, és én ettől nem tudtam őt megvédeni. Csak vígasztalhattam utána.

A mai fejemmel, már nehezen viselem a nyilvánvaló megaláztatást, így nem értem, hogy miért kifogásolják, hogy a post-író miért ilyen indulatos. Én hasonló helyzetben most már még indulatosabb lennék. Pláne, hogy az érdemi problémamegvitatás helyett, kvázi lekurvázzák. Azt kifogásolják, hogy szerintük milyen nemi életet él. Mintha lenne róla fogalmuk. Tiszta középkor.
Aki még mindig azt hiszi, hogy valóban szükséges lett volna a vizsgálat olvassa már el a szerző kiegészítését a 18:02:05-ös post-ban pls.

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2010.03.31. 04:57:34

Uhh, remek sztori.....nagyszerű honvágy ellen.
Velem nemrégiben volt hasonló eset, mi csak besétáltunk a nőgyógyászomhoz (miután neten foglaltam időpontot), elmondtam, mi van (óvszerbaleset), kaptam is a gyógyszert, az egész három percig tartott, amiből kettő az volt, hogy a doki elmagyarázta, hogyan kell beszedni a kétfázisú tablettát.

Semmiféle vizsgálat nem került szóba.
Senki nem próbált kioktatni az erkölcsös életről.

Így is lehet, normálisan.

veny 2010.03.31. 07:26:18

@julia s: "hany muhibapert nyernek meg ma mo-on? szerinted?"

Nőgyogyók ellen meglepően sokat.
(Ne a wikipédián keresd, pláne ne az angolon...)

veny 2010.03.31. 07:36:18

@Tudo é possibile: "a post-író szellemi fölénye"

Hinnye, ez igen hatásos volt reggeli kávé helyett... :)))))

fludd 2010.03.31. 07:44:21

"- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?"

Ő dugott meg téged????

Píter 2010.03.31. 08:13:14

Nővérem simán bement a kórházba, elmondta mivan, kezébe nyomták a receptet, aztán szevasz. Én sem értem itthon miért kell dokival kiiratni azt a szar tablettát, van elég dolgok, bajuk, mintsem ilyen pitiáner ügyekkel foglalkozniuk.

bleh_w 2010.03.31. 08:14:53

Iszonyat mennyi itt a suttyó. Már miért lenne ostoba aki nem hagyja, hogy megalázzák és kihasználják?
Háziorvos felírhatja vizsgálat nélkül? Igen. Akkor használható biztonságosan vizsgálat nélkül? Igen. A posztíró nem hagyta, hogy belezsarolják egy felesleges vizsgálatba, 100% igaza volt, ügyesen lereagálta a helyzetet. Ha figyelmesen olvastok, az első bekezdés végén áll a mondat, hogy "A lány előttem sírva jött ki a rendelőből". Szadizmustól bűzlik az egész helyzet, a foghegyről odavetett "vetkőzzön le", stb. Nem játszotta el a kis orvos-beteg megalázós játékot, irigykednek rá sokan, ennyi.

Parajpuding 2010.03.31. 08:15:11

Rövid leszek: egy nagyokos nőnemű vagy. Sok ilyen van. Mint ilyen, csakis arra kellhetsz, ezért valós a probléma. Menj el más orvoshoz, netán magánrendelésre, ott talán ízlésed szerint fognak megvizsgálgni, vagy receptet írni. Vagy használtass gumeszt az aktuális hülyével.

besztike 2010.03.31. 08:20:59

Szerintem mind a két oldalnak igaza van.Én úgy tudom hogy megvan mennyi idős terhességet lehet gyógyszerrel abortálni.Az hogy a havi megvan nem jelent semmit.Kétszer voltam terhes úgy hogy volt havi vérzésem.Lehet hogy nem volt kedves a doki,de vannak szabályok amiket be kell tartaniuk.Mert ha nem ,mennek perelni őket az páciensek.

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.03.31. 08:44:09

@Mária: te egy hülye barom vagy ezt régebben is sejtettem, maradj meg inkább a marketinges ostobaságaidnál

csutkababa 2010.03.31. 09:10:51

Az összes hozzászólást nem olvastam végig, ezért elnézést, ha ismételek.
A sürgősségi fogamzásgátlás pont azért sürgősségi, hogy általánosan hozzáférhető legyen.Nem kötelező nőgyógyászhoz/kórházi ügyeletre menni érte, különös tekintettel arra, hogy a nőgyógyász protokoll előír vizsgálatot.
Sima orvosi ügyelet is felírja, fel KELL írnia.És ott ugye nincs nőgyógy vizsgálat...
Saját ügyintézésemben ez úgy zajlik, hogy a hölgy elmondja, bármi miatt szüksége van MOST a tabira.
És nem köteles beszámolni róla, miért. Kell, és kész.
Alapos kikérdezés után, ami kiterjed a menzeszciklusra, utolsó menzeszre, a rendszerességre, bármilyen öröklődő/családban halmozódó véralvadászavarra, trombózishajlamra, szedett-e már hormontartalmú fogamzásgátlót, volt-e vele gondja, fennállhat-e most terhesség---nos, utána elsorolom eme gyógyszer lehetséges szövődményeit és mellékhatásait.Amibe beletartozik, hogy ez a beágyazódást akadályozza meg, 85%-os hatásfokkal. És hogy milyen tünetek esetén menjen azonnal orvoshoz.

Ezek után aláírja, hogy tudomásul vette.

Ha fiatalkorú, a vele jövő felnőtt kísérő IS aláírja.De ne felejtsük el, 14 éves kortól legális a szex, azaz számonkérhető a védekezés is.Felelőssége van vele a 14 éven felülinek.

Ugyanis az a véleményem, kisebb kárt okoz testi-lelki vonatkozásban ez a tabi, mint egy abortusz később, vagy egy eltitkolt terhesség, annak összes iszonyatos következményével.

Tehát: a posztoló a kórházba menéssel véleményem szerint vállalta az ottani protokollt, nem ott kellett volna hangot emelgetnie.
Ment volna sima orvosi ügyeletre.
Azt számon kérni, miért nem máshogy védelkezett, luvnyázni meg szánalmas. Pont attól felelősségteljes, hogy ha nem akar gyereket, mindent megtett érte.
És őszintén: minden pasi itt mindig gumit húz, ha még nem akar gyereket? Vagy a nőre hárul a teher??

hulyeinformatikus 2010.03.31. 09:14:51

"Már miért lenne ostoba aki nem hagyja, hogy megalázzák és kihasználják?"

Kurva élet, hogy az orvos tisztán szadizmusból akarta a nőstényt megvizsgálni.
Kapott az alkalmon, ha már ritkán lát ilyet, az van.

hulyeinformatikus 2010.03.31. 09:18:41

@csutkababa: "Ugyanis az a véleményem, kisebb kárt okoz testi-lelki vonatkozásban ez a tabi, mint egy abortusz később, vagy egy eltitkolt terhesség, annak összes iszonyatos következményével."

Hogy a jogi következményeiről ne is beszéljünk.. a roskadozó árvaházak mögött felsejlik a nőgyógyászok sötét összefogása.

méh.s 2010.03.31. 09:26:00

@Gestanyó: Meg tudom erősíteni hogy sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedése után feltűnő gyakran fordul elő méhenkívüli terhesség

Ez egyenesen következik a szer hatásmechanizmusából, mivel a petesejt méhkürtön keresztüli normális vándorlását és beágyazódását akadályozza meg. A zigóta így más helyet keres magának a hasüregben és ha sikerül megtapadnia ott méhenkívüli terhesség formájában fejlődik tovább. Hogy ez mivel jár azt nyilván nem szükséges részleteznem, ezen a site-on egy korábbi blogbejegyzés éppen egy ilyen esettel járó megpróbáltatásokat ecsetel (Várjon reggelig ... ).

Ha tehát a tisztelt hölgy kellő biztonsággal szeretné elkerülni a méhenkívüli terhességel járó veszélyhelyzetet akkor ajánlatos az eset után 3 héttel részt venni ultrahangvizsgálaton, amennyiben felajánlotta a tablettát felíró orvos ennek a lehetőségét. Még ha kicsi is a pozitív lelet valószínűsége az időben fel nem ismert extrauterin graviditás veszélyessége miatt ennyi mindenképpen javasolható

sulcus (törölt) 2010.03.31. 09:46:50

Ha esetleg elkerülte volna a figyelmeteket: az "irományban" többször is kihangsulyozta az öntudatos "hölgyike",hogy az orvosnak hentes arca volt?!
Persze,ha egy csini orvos lett volva,most nem ide ír,hanem az MSN-en dicsexik barátnőinek,hogy egy kúrva jó csávó orvos nyúlt be neki és alig várja,hogy újra mehessen hozzá vizsgálatra.
Bezzeg amikor a diszkóban a klótyón megkúratta magát(valószínüleg nem egy hentesképűvel)nem zavarta,hogy ki és miért turkál a hüvelykéjében.
A betegjogi képviselő meg majd kirúgatja az orvost és a castingon felvesz helyette egy jóképű fiút,nehogymár hentesképpel nyúkájjanak az ilyen tetves ribancokban!!!

Mária 2010.03.31. 10:57:05

@halál megdöglesz kinyirunk:

"te egy hülye barom vagy ezt régebben is sejtettem, maradj meg inkább a marketinges ostobaságaidnál"

Baromagyú :)

Van diplomám biológiából, ráadásul nő vagyok.

És nem bújok szaros nicknevek mögé, mint a hozzád hasonló, névtelenül baromozó lelki nyomorékok.

Idióta :)

julia s 2010.03.31. 11:39:57

@Tudo é possibile: A brókercégek is jobban értenek a pénzügyekhez elvileg, mégse csinálhatnak azt a befektető pénzével azt amit akarnak a befektető tájékoztatása nélkül- mert az ő pénze. Ha valakinek elfogadhatatlan egy kezelés, vizsgálat, ajálnjanak fel alternatívt, és tájékoztassák a kezelés/vizsgálat elhagyásának lehetséges következményeiről. Tekintélyelvűségre és alárendeltségre nem épülhet egy ilyen viszony, hiszen nem rendelkezik az orvos a pácien teste/pszihéje fölött. Mindenkinek más egyéni preferenciái vannak, van aki fel a gyogyszerek mellekgatasaitol, van aki nem stb stb, nyilvánvalóan ezek függvényében hozza meg a saját egészségügyi ellátására vonatkozó döntéseit. Azzal, hogy autóba ülünk, extrémsportolunk/nem sportolunk stb, nap mint nap kockázatot vállalunk, mindenki a saját belátása szerint. Nincs uniformis kockázatkezelő modell, az egészségügyben sem.

Nagyon jó dolognak tartom az "informed consent", a teljeskörű tájékoztatás, és belegyezés kérése intézményét, a beteget is, és az orvost is védi.
Velem nem irattak semmit alá, nem tájékoztattak semmiről, vakkantottak, hogy vetkőzzek le. Szerintem el akarták számolni a vizsgálatot, pénz, ennyi. Ismétlen, külön nekem kellett kérnem, hogy írják bele a jelentésbe, hogy visszautasítom a vizsgálatot. Ha annyira magát akarta volna védeni a hentes annak a következményétől, hogy háromfejű gyereket szülök a tablettától, első dolga lett volna egy papírt az orrom alá nyomni. És ha háromfejű gyereket lehetne tőle szülni, nem adná a háziorvos vizsgálat nélkül, illetve nem lehetne recept nélkül kapni más országokban.
Szomorú, hogy az ilyen rémtörténetek miatt örülnöd kell, hogy férfi vagy. Nőnek lenni nem valami betegség, és egy nőnek is joga van ahhoz, hogy az egészségügyi törvényben rögzített betegjogokat tiszteletben tartva kezeljék. Nem kell "kibírni" se felesleges vizsgálatot, se mást, nem mártíromság a női lét.

Folyamatosan a testi integritásra való igényemet hangsúlyozom, hogy így meg úgy nem mindegy ki és hogyan, nem értem honnan következik ebből több kommentelőnek, hogy nekem mindegy ki dug velem. Egy szóval se írtam az első posztban, miért volt szükségem sürgősségi fogamzásgátlásra, magánügy. Lehet, hogy akkor veszettem el a szüzességem, nem volt benne a posztban, hogy nem. 100%-os biztonságó fog.gátló módszer nincs, elszakadhat gumi, stb, nem értem ennek az erkölcshöz mi köze. És demokrácia van, egy 15 éves prosit ugyanúgy megillet az emberi méltóság, és a tájékoztatáshoz való jog, mint akárki mást, mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. Az orvosnak nem dolga senki intelligenciáját önkényesen megítélni.
Ha egy nőről se lehet soha tudni, hogy nem-e terhes, illetve nem lehet bennük megbízni, hogy igazat mondanak-e, akkor ne lehessen nőknek alkoholt és dohányterméket árusítani, és kötelezzék őket magzatvédő vitamin szedésére. Sőt, egy gyerekhez ugye apa is kell, védjük a spermiumok minőségét, korlátozzuk a férfiak jogait is valami baromsággal.

Ez van, lekurvázzák aki nem áll be a sorba. Bee, BEEE, BEEEEE szét a lábakkal. A múlt század első felében valóban csiklókivágással gyógyították a maszturbációt. Nagyon-nagyon megszívta volna itt pár kommentelő (habár fix férfiak a legsötétebbek).

bleh_w 2010.03.31. 11:53:56

@julia s: szívemből beszélsz!

lehet más a propaganda 2010.03.31. 12:11:25

A blogíró egy ostoba némber. Ha buta lenne az hagyján, mert butának lenni nem bűn amennyiben ő is tisztában van a helyzettel és nem akar még az atyaúristennél is okosabb lenni. Csak remélni lehet hogy ott középen a micsodája jobban működik az agyánál mert akkor a pasijának legalább örömet tudott szerezni vele

zoldborso 2010.03.31. 13:44:47

@julia s: "Ha egy nőről se lehet soha tudni, hogy nem-e terhes, illetve nem lehet bennük megbízni, hogy igazat mondanak-e, akkor ne lehessen nőknek alkoholt és dohányterméket árusítani, és kötelezzék őket magzatvédő vitamin szedésére. Sőt, egy gyerekhez ugye apa is kell, védjük a spermiumok minőségét, korlátozzuk a férfiak jogait is valami baromsággal."

Remélem ezt Te sem gondolod komolyan.
Egyrészt valóban nem lehet soha 100%-ig kizárni egy nőről, hogy terhes-e, akár tudtán kívül, akár azért mert zavart (nem akar szembesülni vele, van ilyen, tudjuk), akár azért, mert egyszerűen hazudik (miért ne, bármi megtörténhet, megjegyzem nem csak nőkkel...)
másrészt viszont EBBŐL NEM KÖVETKEZIK, hogy a szabadságjogainkat korlátozni kéne.
A terhességüket elismerő nőket sem lehet arra kényszeríteni, hogy nem tegyenek semmi olyat, ami károsíthatja a magzatot. Vannak pl. közismert médiaszemélyiségek, akik a terhességük alatt nyilvánosan vállalva dohányoznak!
Hadd hangsúlyozzam: NEM HELYESLEM. (Én nem ittam, nem dohányoztam, nem drogoztam, még fájdalomcsillapítót sem szedtem be a terhességeim alatt.)
Ám azt mégkevésbé helyeselném, ha az ésszerű határnál jobban korlátoznák a szabadságjogaimat.
(Már előre látom, mit kapok ezért! :-D)

Szóval kedves Júlia, tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy azért nem tiltja törvény az ilyesmit, mert valójában a terhesség mindig időben felismerhető. Nem így van.
És nem is következik LOGIKAILAG, hogy ha így lenne, akkor törvénnyel kéne tiltani, hogy a nők alkoholt stb. fogyasszanak.

El tudom képzelni azt is, hogy ezzel magad is tisztában vagy, csak egy abszurd konklúzió felvázolásával akartál hatni a vitapartnereidre. Ám az érved logikailag sem állja meg a helyét, és ráadásul ne adjunk már az itt hemzsegő szűkagyú, radikális, demagóg konzervatívoknak új ötleteket. :-)

lehet más a propaganda 2010.03.31. 13:58:53

@Mária: én a barom agyát többre értékelem az ilyenekénél. Biológusként remélem te is egyetértesz

julia s 2010.03.31. 14:03:22

@zoldborso: csak egy abszurd konklúzió felvázolásával akartál hatni a vitapartnereidre

igen, persze, baj, ha viccel az ember? Aztittem lejön, hogy egy abszurd tulzas, de ugy latszik semmi se eleg abszurd ebben a közegben. Egy másodpercre se gondoltam komolyan, atyaisten.

"ráadásul ne adjunk már az itt hemzsegő szűkagyú, radikális, demagóg konzervatívoknak új ötleteket. :-)"

ennyire vad és ostoba diktatúra csak nem.. vagy..ööö..

Mária 2010.03.31. 14:18:43

@lehet más a propaganda:

:)

Nem vagyok biológus. Pályamódosító vagyok.

lehet más a propaganda 2010.03.31. 16:22:23

@Mária: ez jó mert én meg kvázi biológus pályára módosultam legalábbis átmenetileg

bazsa22 2010.03.31. 18:34:14

Nagyon jó, hogy megint az orvos a szemét és mindenki jobban tudja a szakmát mint ő. (Vagy itt mindenki orvos?) Magyarországon vényköteles az esemény utáni tabletta, ez tény, az OEP-hez lehet menni reklamálni. Mint ahogy az is tény, hogy azé a felelősség aki felírja a készítményt és nem azé, aki beveszi. Lehet, hogy nem hőbörögni kellene, hanem némi felelősséggel nemi életet élni.

escapelle 2010.03.31. 18:57:16

julia s, jól csináltad. persze hogy bosszantja az itt fröcsögő birka népeket, hogy egy nőnek esze is van, meg bátorsága kiállni a jogaiért. Hasonló helyzetben én itthon pánikoltam, a férjemnek a nőgyógyászaton szó nélkül odaadták a receptet. Ennyi. Amúgy meg ez is adott végül receptet, annyira mégsem lehet elkerülhetetlen a vizsgálat. Gondolom, a doki is tisztában van vele, hogy százszázalékos fogamzásgátlási módszer továbbra is csak egy van...

escapelle 2010.03.31. 19:41:21

@bazsa22: na persze, mert az OEP engedélyezi a gyógyszer forgalomba hozatalát... ha már tényeket emlegetsz, ne írj ilyen vadakat. A felelősség pedig igenis azé, aki beveszi a gyógyszert (az orvos feladata a tájékoztatás és a szükséges (!) vizsgálatok elvégzése). Ha szuicid hangulatomban egyszerre veszem be a havi szívgyógyszer, altató, stb adagomat, akkor azért sem az orvos felelős. nem? de.

Mercel 2010.04.01. 02:31:59

@julia s: Júlia, ahogy ezt már az első hozzászólásomban említettem, egy hibát követtél el, illetve most már kettőt.
1, Leírtad, és tápot adtál a birkáknak a bégetésre.
2, Beálltál vissza bégetni.

Személy szerint megértelek, a felháborodásodat akkor, és most is mikor próbálsz érvelni - De felesleges. Idiótákkal, ha sokan vannak kár vitázni. Sajnos.
Lépj túl az eseten, és a kreténeken is.

Frigyes

steierhoffer 2010.04.01. 04:56:09

Azt gondolom, hogy ismételten csak egyoldalú információk állnak rendelkezésünkre.( a "sértett" előadása) Bár az igaz, hogy a sűrgősségi tabletta felírásának egyedüli ellenjavallatát a már meglévő terhesség jelenti , igy akár ennek kizárása céljából is történhet vizsgálat, de a nőgyógyászati fizikális vizsgálat elvégzését nem feltétlenül a sürgőssági pilula felirása indokolja meg. Lehet a betegnek olyan panasza, mely önmagában véve is indokolja a vizsgálat elvégzését.( volt már nem is egy olyan eset, amikor méhenkivüli terheséggel jött a beteg esemény utáni tablettáért ) A beteg kikérdezése után pedig az orvos számtalan ok miatt dönthet úgy, hogy meg kell vizsgálnia a beteget. Az más kérdés, hogy a beteg negálja a vizsgálatot. Ezt rögzitenie szükséges az ambuláns lapon. A történetnek persze számtalan más vetülete is van, melynek taglalásába nem kezdenék bele....A beteget sem minősiteném, a nagy nyilvánosság elé vitt posztjával megtette azt már ő saját maga

huss 2010.04.02. 00:07:07

Ideje lenne az orvosoknak a kommunikacio cimu orat komolyabban venni, legalabbis aki rendelni szeretne.
Az emlitett tabletta nem a terhes nokre veszelyes, hanem biyonyos betegsegek mellett. Az orvosnak is van felelossege, ha felir egy gyogyszert, es nem tudhatja milyen allapotban van, aki keri. Ervenyes rakszures nelkul pl. nem lehet feirni, de persze az egy het, tehat igazabol csak az az orvos irhatna fel, akihez amugy jar az ember, vagy vinnie kell az utolso szures eredmenyet. Altalaban nem varhato el egy orvostol, hogy felirogasson barmit, ami jol hangzik, mivel veszelyes mellekhatasu gyogyszert adni felelosseg. Korzeti orvos termeszetesen nem irhatja fel, epp ezert.
Nos, bar a posztolonak nem volt igaza, ezt emberi hangon is el lehet neki magyarazni. Itt ehelyett veszekedtek, mint a gyerekek a homokozoban.

Motorpenis 2010.04.06. 19:33:52

A panaszkodónak:együttműködési kötelezettséged van, te idióta. Benne van az Eü törvényben (1997. évi CLIV törvény). Ne csak a rosszul ismert jogaidra hivatkozz, te agyatlan!

NemesekErnyo 2010.04.06. 19:53:52

@huss: A cikkből nyilvánvaló, hogy a kicsike önérzetes volt. Semmi durvaságot nem olvasok a beszélgetésből, pedig ezek az ő szavai:
Akkor vetkőzzön le
- (Én) Már miért vetkőznék le.
- Hogy megvizsgálhassam.
- Visszautasítom a vizsgálatot. (csend) Állampolgári jogom.
- Akkor én meg nem adok receptet. Visszautasítom a maga ellátását.
- Vállalja a jogi felelősséget az esetleges terhességemért?
Erre a hentes elkezdett receptet írni, én meg rákérdeztem ugyan mit vizsgáltak volna.
Ezután fél oldalnyi nagyképű áradozás, végül világgá kürtölése annak, hogy az ORVOS TAPLÓ.
Biztos, hogy nem fordítva?

A Tyne folyó déli partja 2010.04.11. 11:50:13

@lúzer_: hát, ha fogamzásgátlóért/esemény utáni tablettáért mész, akkor mi a fura abban, h. beszámolsz egy vadidegennek (az orvosnak). azért van ott...
a wikipédiára meg bárki írhat, azt ne vedd teljesen készpénznek. mellesleg angliában ingyenes a fogamzásgátlót, el kell menni a GP-hez, feltesz pár kérdést, meg se vizsgálnak, miért nem szedtél azt?

doxi2 (törölt) 2010.04.11. 14:21:28

ezekben kommentekben az a legszörnyűbb, hogy a szerzőik feléből hiányzik a legalapvetőbb emberi önérzet.szövegelnek a tabletta vélt és valós mellékhatásairól, az orvos frizurájáról meg mia f@szról. de egyetlen senki sem szereti ha a p..ban turkálnak. az itt kommentező néhány kivételtől eltekintve.

bleh_w 2010.04.11. 16:01:02

@Motorpenis:
Tessék?

A beteg kötelezettségei

26. § (1) A beteg az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor köteles tiszteletben tartani az erre vonatkozó jogszabályokat és intézményi rendet.

(2) A beteg - amennyiben ezt egészségi állapota lehetővé teszi - köteles az ellátásában közreműködő egészségügyi dolgozókkal képességei és ismeretei szerint az alábbiak szerint együttműködni:

a) tájékoztatni őket mindarról, amely szükséges a kórisme megállapításához, a megfelelő kezelési terv elkészítéséhez és a beavatkozások elvégzéséhez, így különösen minden korábbi betegségéről, gyógykezeléséről, gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény szedéséről, egészségkárosító kockázati tényezőiről,

b) tájékoztatni őket - saját betegségével összefüggésben - mindarról, amely mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről és a foglalkozás végzését kizáró megbetegedésekről és állapotokról,

c) a népjóléti miniszter rendeletében foglalt fertőző betegségek esetén megnevezni azon személyeket, akiktől a fertőző betegséget megkaphatta, illetve akiket megfertőzhetett,

d) tájékoztatni őket minden, az egészségügyi ellátást érintő, általa korábban tett jognyilatkozatáról,

e) a gyógykezelésével kapcsolatban tőlük kapott rendelkezéseket betartani,

f) az egészségügyi intézmény házirendjét betartani,

g) a jogszabály által előírt térítési díjat megfizetni,

h) jogszabályban előírt személyes adatait hitelt érdemlően igazolni.

Az együttműködési kötelezettség távolról sem jelenti azt, hogy ha az orvos azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor köteles vagy a kútba ugrani. A betegnek joga van önrendelkezéshez, tájékoztatáshoz, az ellátás visszautasításához, emberi méltósághoz, az intézmény elhagyásához, -és- egészségügyi ellátáshoz.

A Tyne folyó déli partja 2010.04.11. 17:13:28

@doxi2: hát, ha az ember elmegy orvoshoz, akkor miért is csodálkozik, ha az orvos (a beteg saját érdekében, nyilván nem hobbiból) meg akarja vizsgálni? a speciális orvos meg olyan szervét, és úgy, ahogy azt annál a szakmánál kell...

ami sok az sok 2011.11.14. 12:22:54

Undorító ez az egész Magyarország, miért pont az egészségügy lenne normális?
Azt pedig végképp nem tudom minősíteni, hogy miért "orvos írhatja csak fel" alapon adnak ki sürgősségi fogamzásgátlót!
Ez egyszerűen undorító, hogy nem elég az, ha 2 ember szerencsétlenül jár, még akkor plusz tortúrának tegyék ki magukat egyetlen tollvonás miatt!!!
A nőgyógyászokról már nem is beszélve, hogy nem tájékoztatják kellően a pácienseket és információkat hallgatnak el!

ami sok az sok 2011.11.14. 12:29:06

@molon: Itt mindenki lehet nagyon okos ezekkel a törvényekkel, de kíváncsi lennék élesben mennyire lenne ez fontos, ha véletlenül elszakadt a gumi, vagy később derül ki, hogy már terhes.
Na akkor lehet itt pampogni mindenkinek, amikor élesben szükség lenne az S.O.S. tablettára, de egy tollvonás miatt ezt nem lehet mert kizárólag a fehérruhás írhatja fel!!!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat