50000 ft, hogy emberszámba vegyenek

2010.01.15. 13:14

Elöljáróban elmondanám, hogy epilepsziás, depressziós-pszichés tünetekkel, és pánikbeteg vagyok. Sajnos minden évben kórházba kell mennem, hogy a gyógyszereimet átállítsák. Maximum 3 hét, amit benn kell lennem, de eddig még elviselhető volt a 3 hét. Most, gondolom az alant leírtak miatt, a két epilepsziás rosszullétem kimaradt a zárójelentésemből.


Már három alkalommal kezeltek a pszichiátrián, ahol általában gyógyszerátállításra megyek be, mert ezek a hangulatjavítók nem nagyon szedhetők egy évnél tovább, mert nagy a rászokás veszélye, és az új gyógyszert legbiztosabb kórházi ápolásnál beállítani, mert nem tudni, ki hogy reagál az új gyógyszerre.


Minden évben általában szeptemberben megyek be, mert kisfiam akkor már iskolás, és apukának könnyebb vele boldogulni, ha a gyerek napközben iskolában van. Tehát az első három alkalomnál mindig ugyan ahhoz a doktornőhöz kerültem, akivel már ismerjük egymást, és megbízunk egymásban, és is könnyebben megnyílok neki, mert azért elég nehéz egy orvossal nyíltan beszélni.
Tehát most is befeküdtem egy keddi napon, másnap vért vettek, és én vártam, hogy bejön az orvos a kórterembe, hogy kihívjon, és megbeszéljük a továbbiakat.


Mondjuk gyanús volt, hogy a Doktornő, aki az előző években kezelt, elment mellettem a folyosón, és csak a köszönésemet fogadta. Ez így ment 12 napig. A gyógyszereim még mindig azok voltak, amikkel bementem, semmi változás. Vizitnél a főorvos még csak rám sem nézett, semmit nem mondott, elment az ágyam mellett, mint ha én ott sem lennék.


Ekkor már tudtam, hogy valami oknál fogva nem a megszokott orvosomhoz kerültem, hanem a főorvoshoz. A 12. napon már nem bírtam tovább, bementem megkérdezni a nővérektől, hogy milyen lett a véreredményem. Kiderült, a Gamma GT magas, majdnem a duplája a megengedettnek, és a vérsüllyedésem is 78 volt. Lementem a főorvosi szobába, és szóvá tettem a főorvosnak. (Mellékesen megjegyezném, hogy a Gamma GT az alkoholistáknál és a narkósoknál emelkedik meg, de természetesen más okai is vannak, ám ezen az osztályon főleg az alkohol az oka.)


Természetesen a főorvos úr szerint sem kellene annyit inni. Mikor kikértem magamnak, hogy én nem iszom, akkor a válasz az volt, hogy minden alkoholista ezzel védekezik. Különben is ő így fejből nem tudja a véreredményem. Berágtam, és azt mondtam, hogy nem is nézte, de a beutalómat sem, mert még mindig ugyan azokat a gyógyszereket szedem és teljes erejéből rávágtam az ajtót, azt hittem, kijön tokostól.


Vizitkor természetesen megint elsiklott az ágyam mellett, de akkor már kifakadtam. Volt a szobánkban egy nő, aki büszkén dicsekedett vele, hogy ő 50.000 Ft-ot rakott a beutalójába.
Na, annak a betegnek az ágyánál mindig sokat időztek, sőt napjában többször is megkereste a főorvos. Tehát a vizitnél, amikor újra csak elment az ágyam mellett, elővettem az elsőáldozós modoromat, és utána szóltam, hogy én is itt vagyok. Igaz, hogy nem 50.000 Ft-ot csúsztattam a beutalómba, de attól még azt el lehetett volna olvasni. Nekem ha lenne ennyi pénzem lenne, a fiamnak vennék télikabátot és cipőt.


Ráadásul a fene sem kérte, hogy a főorvos betege legyek. Nekem nagyon jól megfelelt az eddigi orvosom, aki bár nem főorvos, de ezerszer különb a betegekhez való hozzáállása.
Én ide nem a betegségemet jöttem megvenni, hanem azt meggyógyíttatni. Feltette azt a pofátlan kérdést, hogy mikor kell a bizottsághoz menni. Mondtam, hogy 2011-ben, tehát nem nyert, nem a bizottságot akarom megtéveszteni, hogy pont kórházban vagyok a vizsgálat időpontján. Hozzátettem, hogy én nem tudok, és nem is akarok 50.000 Ft-ot fizetni azért, hogy itt emberszámba vegyenek.


Nem kell kinyalni, mint a fizetős betegnek, de jó lenne, ha a beutaltakhoz tartaná magát, és talán el is olvasná, miért is vagyok itt. Vagy már ahhoz is pénz kell, hogy olvasni tudjon? Na ezt elmondtam neki, vörösödött, kékült zöldült. Én már a kezem ügyébe készítettem azokat a dolgokat is, amelyeket hozzá vagdosok, de a szobatársaim lebeszéltek róla, mert akkor letett volna a "súlyosak" közé. (Mellékelve megírom, hogy a beutalómon az is ott volt, hogy dührohamok és sírógörcsök jelentkeznek, de rendszertelenül.) Akkor kegyesen felajánlotta, hogy ha engem megnyugtat, akkor vizit után menjek le és elbeszélgetünk. Én már akkor nem hittem benne, ezért a korábbi stílusomnak megfelelően válaszoltam, hogy akar a ... magával beszélgetni, én a régi orvosommal szeretnék beszélni. Ő is ott volt, és a főorvos megkérdezte, hogy akkor át tud-e venni?


Szegénynek, gondolom, elég ciki volt, hogy egy beteg a főorvos helyett őt válassza, de nem volt mit tennie, rábólintott. Már aznap este az új gyógyszereimet kaptam. Gondolom, a stressz kihozta belőlem az epilepsziás rohamot, ami azon a héten még egyszer megismétlődött.


Azóta átálltam az új gyógyszerre, beváltak, jobban vagyok, és a doktornő szerint a Gamma GT-m valamelyik gyógyszerem miatt emelkedik folyamatosan, de ezt majd állandó ellenőrzéssel ki lehet szűrni. Tehát ennyi az én történetem egy állami finanszírozású kórházról. Ennyire nyíltan, ennyire pofátlanul a szegényebb betegek orra előtt kifejezni a megkülönböztetést, felháborító.
Lehet, hogy abba a kórházba nem kell többé mennem, bár nem hinném, hogy meg meri csinálni, miután felhívtam rá a figyelmét, de ha a kirohanásom miatt engem valami hátrányos megkülönböztetés ér, meg sem állok az egészségügyi osztályig.


Tehát vigyázzatok, ne hagyjátok magatokat kizsigerelni, mert a betegségetek kezelése egy állami kórházban igenis ingyenes.
Köszönöm, hogy meghallgattatok, és kívánom, hogy minél kevesebben kerüljetek ilyen megalázó helyzetbe, ilyen betegségbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csíra 2010.01.15. 23:08:22

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:
Mert még nem szoktak hozzá, hogy emberszámba vetessék magukat. Fentebb valaki már helyesen említette: a hazaiak még nem készültek fel az ilyesmire, nem tudják, hogy mit lehet

Cs@tLós 2010.01.15. 23:17:27

Én a 8. kerületbe kerültem az ügyeletre, éjjel szögbe léptem, ami a küszöbből állt ki. Ilyen mindenkivel történik, normál esetben dokihoz mész, megkapod a tetanuszt és hazaballagsz (de mostmár ügyeletre kell menni mert vmi hülye állat közgazdász kitalálta, hogy túl sok tetanusz oltás fogy Mo-n az euhoz képest, így háziorvos nem adhatja be).
Másnap reggel látom, lábfejem vörös, hosszú vörös csík szépen virít rajta. Na, irány az ügyelet.
3,5 óra várakozás után már 2xese volt a lábfejem a normál méretéhez képest, és szédülés meg hányinger lépett fel (ezek szerintem elsősorban a szellőzésmentes, fülledt folyosó miatt voltak, meg gondolom maga a fertőzés sem használt), ezért a párom odament az orvoshoz, hogy megkérdezze hogy mi a helyzet, mert épp az ájulás szélén vagyok. Elkezdett vele üvöltözni az orvos, hogy mit képzel, hogy odamegy hozzá, nézzünk körül, hogy hányan várnak még, ha szarul vagyok feküdjek le a kinti padra (ahonnan persze nem hallod ha szólítanak), ordítva körülecsetelte, hogy neki mennyi munkája van, majd teljes erőből rávágta az ajtót a Páromra. Mindenki nézett a másikra, hogy biztos be akarunk ehhez menni? Eközben jópár embert láttunk aki kamu igazolást jött szerezni (ja, pézér) közben semmi baja nem volt (miért az ügyeletre jön???)...
Na, mikor végre bekerültem, az orvos jó hogy le nem hányt, úgy beszélt velem, dohányzott a szobában (az egész kórház területén belül tilos) majd a bagós kezével vizsgálgatta az elfertőződött lábam, amin már a seb körül a bőr is furán hólyagos volt, amit frankón le is tépett (azt legalább nem kézzel, hanem eszközzel).
Ezek után röntgen, és bent tartottak éjszakára...egy szögbelépés miatt. Felvittek a szeptikus osztályra ami a legfertőzőbb mind közül (oké, nyilván a fertőző osztályt leszámítva).
Összességében itt azért a rendszerrel is baj van, mert amikor bemész, akkor felveszik az adataidat, meg hogy mi a baj. 2 gipszelésre váró kartöréses közé nem igaz, hogy egy tetanuszost nem lehet beszorítani (amíg elmentek a gipszelőbe addig nem volt bent senki az orvosnál= 10-20 perces szünetek amikor nem történt semmi), hogy ne kelljen bent éjszakáznia... de leginkább az orvos felháborító és lekezelő magatartása döbbentett meg. (Persze nem csak velem volt ilyen, minden beteggel így viselkedett-volt akit nem volt hajlandó kiírni röntgenre, mert nincs semmi baja, aztán mégis kikönyörögték, hogy legyen röntgen, és kiderült, hogy eltört a kulcscsontja...:S)
Nekem eddig kórházzal ez az 1 fincsi tapasztalatom volt szerencsére, orvosokról én is tudnék kommentelni elég hosszan, de ahogy elnéztem a többi kommentet, le se kell írnom, hasonlóak a tapasztalatok...
Bocs a flood-ért.

Cs@tLós 2010.01.15. 23:25:17

@Cs@tLós: ja, igen, meg volt olyan is, aki állítólag utánam nem sokkal tényleg el is ájult a váróban, mert látva az orvos reakcióját arra hogy mondtuk neki h az ájulás szélén vagyok, nem mert szólni.

norbi2k 2010.01.15. 23:33:26

gyógyszerek mentális problémákra?
mindig is tudtam hogy az orvosok a legnagyobb dealerek...

Fehérszakál 2010.01.15. 23:35:15

Pár napja jöttem ki a korházból, rohammentővel vittek be bélcsavarodás gyanujával. Igen alapos kivizsgálás volt. Bélcsavarodás nincs, de daganat az van azonal el is távolították. Szerencsére jóindulatú volt mint a doki aki kezelt. A végén adni akartam neki egy kis pénzt, erre közölte, hogy köszöni, öt megfizetik a munkájáért. Más beteg is azt mondta, hogy senkitől sem fogad el pénzt. Sőt sok betegnél előre kijelentette, hogy meg ne próbálja, mert azzal megsértené őt.
Van ilyen doki is de nagyon ritka.
Viszont ügyvédről még egyről sem hallottam aki ilyeneket mondott volna. Akkor kik a pénzéhesebbek?

cochran 2010.01.15. 23:40:26

A posztíró elfelejtette odaírni a valóságot: nem kezeltetni akarja magát évente,hanem a leszázalékolásához gyűjti a papírokat.
Ilyet, hogy epilepszia, psychiatrián nem kezelnek.
Minden évben letette a summát azért a zárójelentésért,most igen magasnak találta
az összeget és kiömlött belőle a trutyi.
Azt, hogy ő hogyan csapja be évről évre az államot és veszi fel érdemtelenül a nemlétező betegségére
a rokkantnyugdíjat, arról nem ír.
Az szerinte neki JÁR.
Aljas sumák alkesz genya, nem egyéb.

gabca 2010.01.15. 23:41:55

@tururú: El vagytok héhányan tévedve itt drágáim.
Tényeket szeretnél? Piacot?

Tudod-e mennyi - szigorúan piaci alapon - a sebészi díj (azaz csak ami az orvos zsebében landol) egy rutinműtétnél az USÁ-ban? 5-15 ezer $ (azaz DOLLÁR) (a saját szakmámról beszélek). Tudod-e mennyit keres ugyanebben a szakmában ott egy kezdő(!) szakorvos? Évi 500 ezer dollár az alap.
De ne belőlük induljunk ki, hanem mondjuk egy magyar ügyvéd óradíjából. Na, piaci alapon kb. az a pénz lenne, amiért egy orvos a rendelője ajtaját egyáltalán kinyitná neked. Ti. ennyit ér - szigorúan piaci alapon - a tudásunk.

És hogy arról az állítólagos duplába kerülő állami egészségügyről is beszéljünk.
Két évvel ezelőtti adatok az otthoni anyaintézetemből (ti. azóta piaci alapon dolgozom más országban :) ). A TVK alapján egy a fent említett rutin kisműtét kb. 200 ezer forint (ennyit fizet az OEP a kórháznak). Ugyanezt fizetős betegnek 450 ezerért csináltuk (amiből 100 ezer forint a sebészi, és 50 ezer az altatóorvosi díj - amit persze sose kaptunk meg ...), ami nagyjából megfelelt a Telki Magánkórház árainak is. Egy másik műtét 300 ezer OEP-től, piaci alapon 550 ezer. Komplexebb műtét 300 ezer TVK +100-200 ezer implantátum, privátban 1-1,5 millió.

Azaz könnyű belátni, hogy a jelenlegi rendszer fenntartása leginkább a magyar államnak az érdeke. Ti. sokkal olcsóbb, ha a betegek egy része zsebbe fizet, mert a piaci árat se a magyar állam a járulékbevételekből, se a beteg saját zsebből nem tudja megfizetni. És mivel a gyógyszeren, eszközökön nem lehet spórolni, maradnak a bérek. És elárulom (aki a magyar mellett a német és az angol egészségügyben is dolgoztam), hogy a magyar rendszer rohadtul költséghatékony (részben ezért, egyebeket nem részletezek).

Tények kellenek, kicsinyem, folytatom!

Amusing 2010.01.15. 23:44:50

ööööö... megvédenék azért pár orvost!!!!!

asszonykámnak szilánkosra tört a csuklója, be baleseti, baszott lelkiismeretes doki! telószámát megadta utánna, minden. pedig egy Ft-ot nem kapott

most a utókezelésnél szintén hasolnó dokinőnk van!!!!

cochran 2010.01.15. 23:47:06

Az orvosokat fikázó geciknek:
Az USA-ban,ha nem perkálod le a benntfekvés költségeit, meghalhatsz a kórház kapujában,senki nem néz rád.
Itt az utlsó rohadt alkoholistának is ki van nyalva a feneke fényesre.
Az orvosok szidása helyett törődnétek azzal, hogy dolgozzatok ezért az államért, akkor lesz normális,magas színvonaló egészségügyetek, megfelelően felszerelt kórházakkal, jól megfizetett orvosokkal.
Amíg a segélyeken lógtok és a munkát kerülitek, NEM KÖTELES a seggeteket kinyalni egy doktor sem.

Cs@tLós 2010.01.15. 23:54:50

@Fehérszakál: Igen, ilyet szerencsére én is többször hallottam, hogy nem fogadtak el pénzt semmiért, és ugyanezt mondta az orvos, hogy ne sértse már ezzel meg. De tényleg sok az ellenkező példa is :(
Emberileg is mind különböző. Nagyon régen, gyerekkoromban koponyaalapi töréssel kerültem kórházba, és a főorvos igazi gyereknyelven beszélt velem vizitkor (hogy érzi magát ma a Kisasszony?) mindig jobb kedvem lett tőle. Minden gyerekkel ilyen volt, nagyon szerették. Szóval még főorvosból is van normális.

Rókakígyó 2010.01.15. 23:57:26

én sose az életbe nem írnék blogot.

gabca 2010.01.15. 23:58:50

@tururú: Ja, szakrendelés.
Az OEP 2008-ben egy szakorvosi vizsgálatért 800 forintot fizetett (nem az orvosnak, a rendelőnek/kórháznak). Ezt kis ügyeskedéssel esetleg 1500-2000 forintra fel tudtuk tornázni. Megkapjátok most már az elszámolási nyilatkozatot, azon pontosan rajta van, hogy mennyi a - nempiaci - ára (azaz amit a magyar állam hajlandó költeni) egy-egy kezelésnek, vizsgálatnak. Mellesleg érdekes, hogy amíg nem volt kötelező, kb. 50 betegből 1-et érdekelt, hogy mennyibe is kerül a gyógyítása (inkább: hogy mennyit kap érte a rendelő/kórház, mert annál többe kerül, azért van a legtöbb intézmény csődben).

Kollegáim magánrendelésen első vizitnél 16-20 ezer forintot kérnek, kontroll 8-10 ezer. 30 perc buksisimogatás, és természetesen szaktudás. Ez kb. egy átlag magyar számára a még megfizethető.
Természetesen műszeres vizsgálatot azért az államiban végeztetünk, meg a műtétet is, mert ahogy az előző bejegyzésemből is látszik, azokat már nem tud egy átlag magyar megfizetni. Mi, orvosok, meg olyan genyák vagyunk, hogy élősködünk az államin ... Persze.
Ha ez nem tetszik, tudod, mit? A te fajtádnak majd szigorúan piaci alapon fogunk mindent mérni, a privátban. Akkor is, ha mondjuk rákos, májbeteg, szívinfarktusos, szeptikus (napi 10 ezer minimum csak az antibiotikum) vagy mondjuk agyvérzett lesz? Tessék egy picit utánakeresni ezen betegségek kezelésének piaci árának. De elég az is, amit az OEP fizet. Illetve a különbözet, amibe egy ilyen beteg egy kórháznak kerül, és amit ehhez képest kifizet az OEP, vajh azt ki tudnád-e csengetni?
És mielőtt jönnél a magánbiztosítókkal. Azok ugyan miből fizetnének piacilag reális árat? Lehet találgatni.

macchiato 2010.01.16. 00:07:09

@leone007: Igazad van abban, amit írsz. De én úgy gondolom, hogy ha van egy lakásom és abban hatalmas rendetlenség van, akkor nem átköltözöm egy másik lakásba, ahol egyébként jóval magasabb a közös költség, hanem rendet rakok abban, ahol élek.

A probléma az, hogy nem látom, hogyan lesz ebben az országban rendberakva bármi is. Kezdem úgy érezni, hogy lassan de biztosan az anarchia felé haladunk, bár ezt az anarchisták kikérnék maguknak.
Ha egy jól átlátható és ellenőrzött rendszer működne, a mi politikusaink szabadsága is csorbulna és itt meg is halt a történet.
Pedig ez lenne az egyetlen esélyünk.

macchiato 2010.01.16. 00:18:37

@cochran: kívánom, hogy minél előbb megismerd a rokkantnyugdíjasok életét. Sötét egy bunkó vagy Te.

cochran 2010.01.16. 00:26:03

@macchiato:
Neked ki osztott lapot, tahókám?

gabca 2010.01.16. 00:35:11

És akkor kicsit a fizetésekről is, meg hogy ezért a pénzért tulajdonképpen mit is várnak itt el.

Maradjunk szigorúan a pénznél és dolgozott óránál, hagyjuk a dolog szentimentális felét (ti. hogy pszichésen mennyire leterhelő szakma, meg intellektuálisan mennyire nehéz, ilyenek).

6 év egyetem után (ami a közkeletű tévedéssel szemben nem ingyenes, ti. ha csak a magyar nyelvű egyetemi tankönyveket nézem, az teljes áron kb. évi 50-100 ezer forintba kerül, tessék pl. utánanézni hogy mennyibe kerül pl. Sobotta vagy Szentágothai anatómia atlasza, vagy mondjuk a pathológia tankönyve) 5-6 év szakorvosjelöltség.
Ügyelettel, illetve másodállással (szinte mindnyájunknak van az is) én 2008-ben összeszedtem a havi kemény 150 ezer nettót. Ez heti átlag 6 nap munkát jelentett, napi 12 órában, és átlag heti 2 éjszakával. Tessék óradíjat számolni (külön kérem a T. Ügyvédurat, ha esetleg megosztaná a közzel a saját órabérét)! Másodállás nélkül, de havi 5-6 ügyelettel ez 110-120 lett volna.
A főnököm, aki egyetemi magántanár és az ország top 3 szaktekintélyének egyike (és - mivel van összehasonlításom - elárulom, bárhol a világon az adott ország top 10-ében lenne), hivatalosan nettó 150 ezret keresett ügyelettel, családi pótlékkal.

Ahhoz, hogy valaki a nemzetközi standardnak megfelelő szaktudást megszerezze, illetve fönntartsa (amit TERMÉSZETESEN minden itt kommentelő alapjáraton elvár - amellett, hogy mindig kedvesek és mosolygósak is legyünk), alaphangon ennyibe kerül (a saját szakmámból indulok ki):
1. Négyéves európai szakvizsgaelőkészítő, évi 1000 euró kurzusdíj+utazás (kb. 500 ezer forint évente).
2. Minimum évi egy nemzetközi konferencia vagy továbbképzés (pl. műtéttechnikai kurzus, ami nincs Magyarországon), kb. évi még 500 ezer forint.
3. Minimum évi egy hazai kurzus vagy konferencia. Kb. 30-50 ezer forint. (A kreditrendszer miatt ennek egy részét a magyar állam minimumkövetelményként el is várja, amit természetesen saját zsebből fizetünk.)
4. Angol nyelvű szakkönyvek. Egy zsebkönyv, ami bent van a kórházban a szekrényemben 50 euro, egy ún. textbook vagy műtéttani atlasz 250-500 euro (saját szakmám, belgyógyászok szerencsésebbek, a Harrison-t már 120-ért is megvehetik :) ). Összességében ha valaki szakmailag igényes, évi 2-300 ezer forintot kell szakkönyvekre elkölteni, hogy a tudásod friss maradjon.

Jelezze, akinek olyan munkahelye van, hogy a kötelező minimum szakmai továbbképzést nem a munkahelye fizeti, vagy ha vállalkozó, nem írhatja le az adóalapjából!
Magyarországon se a kötelező minimumot, se a főorvossághoz/professzorsághoz szükséges emelt szintet nem fizeti senki. Azaz dehogynem. Mit gondolnak, világszínvonalú tudást (mert mindenkinek TERMÉSZETESEN joga, hogy a bütykét is a professzorúr vegye le!) ki és hogyan fizeti meg?! Hát a hálapénzzel a betegek. Ami adómentes, a bruttót maguk már nehezen fizetnék meg. Mert ahogy a fenti árlista is mutatja, a hivatalos keresetünkből maguk nem kapnának mást, mint a wikipédiáról meg az ingyenes internetes MSD orvosi kézikönyvből frissített orvosi tudást. Természetesen napi 8 órában, utána kizárólag az ügyeletest kizárólag sürgős esetekben.

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.01.16. 00:37:55

A helyzet csak romlani fog, ez még a Kánaán...

El Argentino 2010.01.16. 00:47:46

Orvosok többsége = ügyvédek. Nem mind, de rendes ügyvéd az tényleg nincs!

babsz 2010.01.16. 00:49:07

itt svajcban igazan kiraly a szitu. pont az ellenkezoje van. semmi nincs ingyen, sot a joestet otszaz frank, viszont ha odakerul az ember, azt hiszi, befizetett a seratonba egy kethetes wellnesluxusbiszbaszra. azaz felkataton beverzett feju imbecil allapotban is mintha te lennel anglia tronorokose, ugy bannak veled. azoval en maradok ennel a fizetos cuccosnal asszem, a fenti "allami ellatast" olvasgatva.

babsz 2010.01.16. 00:52:30

ja persze hivatalosan otszaz frank, szamlaval, ennyi a szolgaltatas ara. le is adoznak belole. (igaz, vagy 9 szazalekot, mert itt igy van a terheles). mindenesetre feher jovedelem. en meg nyugodtan nyighatok hogy kavet akarok amig nem jon az orvos es akkor kapok kavet. meg mosolyt. meg ilyeneket.

Masni 2010.01.16. 01:00:08

@cochran: nem az orvosokat fikázzák a gecik, hanem a geci orvosokat fikázzák a rossz tapasztalataik miatt az exbetegeik.

Mindenki maga választja meg a foglalkozását a foglalkozására jellemző állapotokkal együtt.
Én is dolgoztam már kevés pénzért, jól. Egyszerűen azért, mert maximalista vagyok magammal szemben, pedig soha-soha nem múlnak rajtam emberéletek.
A tanárok is keveset keresnek. Ők mit csináljanak? Lopjanak gyerekeket váltságdíjért.
Bármilyen foglalkozást nézünk, tőlünk nyugatra magasabbak a jövedelmek. Ennek ellenére ez a jelenség csak az orvosoknál létezik. Hidd el, hogy minden szakmában dolgozó munkavállaló szeretne megélni a fizetéséből. És nem csak az orvosoknak nehéz a valóban megalázó nettó 120 ezer forintból megélni (bár hozzáteszem, hogy alacsony a rossz családi háttérrel rendelkező orvostanhallgatók száma), hanem a könyvtárosnak is nehéz nettó 90-ból és a bárpultosnak is a nettó 110-ből.

Az amerikai példa pedig fos. Senki nem akarhatja azt a rendszert. Miért nem a svéd példáról beszélünk, ahol lelkiismeretes orvosok hálapénz nélkül gyógyítanak?

Ettől eltekintve, nekem csak jó, illetve vicces tapasztalataim vannak orvosokkal és kórházakkal - koppkoppkopp), és még soha egy orvosnak sem adtam pénzt, pedig a gyerekemet kétszer is műtötték (a gyerekem létezéséből könnyen kikövetkeztethetőn pedig szültem is, ingyen, hálapénz nélkül).

gabca 2010.01.16. 01:06:32

A magyar egészségügyről, illetve a költséghatékonyságról pedig csak egy kis összehasonlítás Angliával. Csak hogy maradjunk a tényeknél.

Az az angol osztály, ahol most dolgozom, évi kb. 1500-2000 műtétet termel, és évi kb. 300-at lepasszolunk a privátnak kapacitáshiány miatt.
Erre van 12 konzultáns (teljes jogú szakorvos), 10 registrar (szakorvosjelölt), és 8 house officer (osztályos orvos). Otthon ugyanennyit kb. 8-10 szakorvos és 2-3 szakorvosjelölt megcsinál.

Itt 3 hónap a szakrendelési várólista, és 3 hónap a műtéti várólista is, amit az angol állam maximalizált (ezért megy 300 beteg a magánba, mert az NHS kifizeti nekik az időből kifutott betegeket). Napi átlag 2 és fél műtőt kapunk, és heti átlag 2 műtőnyi elektív (azaz a várólistáról halasztható) beteget küldünk haza a műtét napján a sürgős műtétek miatti kapacitáshiányra hivatkozva. Otthon reggel 8-tól délután 4-ig 4-5 műtétet tudtunk megcsinálni, itt ugyanilyen kaliberű műtétekből 3-at (maximum 4) reggel fél 9-től este 6-ig, duplaannyi műtőszemélyzettel.
Az itteni fizetésem az otthoni 7 és félszerese. (A rezsi persze itt drágább, de az élelmiszer nem.) És természetesen minden továbbképzést utazással együtt kifizetnek, és van évi 1 hónap tanulmányi szabadság.
A szakmai színvonalról pedig annyit, hogy egy átlag magyar főorvos itt azért nem kapott végleges konzultánsi állást, mert túl jó volt, és féltékenyek voltak az angol konzultánsok rá. Én pedig - egy átlagos otthoni szakorvosjelölt - kapásból senior registrar lettem, azaz az itteni közvetlenül szakvizsga előttiekkel egy szintre tettek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy laza felügyelettel a magyar szakvizsgakövetelménynek megfelelő tevékenységet önállóan csinálom, valamint a kicsiket oktathatom.

Szóval nagyon is költséghatékony a magyar egészségügy. Ennek pedig - tetszik-nem tetszik - oka a hálapénz is. Mi is utáljuk, nem csak a betegek, de fogalmam sincsen, hogy belátható időn belül hogyan lehetne megszűntetni - úgy, hogy a rendszer ne omoljon össze. Illetve ötleteim/ink vannak, de az hosszú lenne.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 01:13:39

@gabca: Nagyjából igaz, amit írsz, de az indulat miatt kicsit elszaladt veled a ló. Hadd pontosítsak egy-két dolgot:
Olyan, hogy kezdő szakorvos, sehol a világon nincs, mivel egy szakorvos már eleve nem kezdő. Ezt a baromságot már sok helyen olvastam, nem tudom ki találta ki. Frissen szakvizsgázott orvos, vagy ilyesmi, az korrektebbül hangzik. Amerikában semmilyen szakorvos nem keres évi 500 ezret, még a legjobban fizetett szemészek és aneszteziológusok sem. (Legfeljebb azok a "sztárorvosok", akik a hollywoodi sztárok seggében turkálnak, meg bevarrják nekik a szilikont.) Egy amerikai rezidens kb.30-40 ezer USD-t keres évente, ami a szakvizsga után felmegy kb. 100 ezerre, bizonyos szakmákban kicsit több is lehet. Egy 20 éves gyakorlattal rendelkező szívsebészetben dolgozó aneszteziológus kereshet akár 300 ezer USD felett is, de a bevándorló orvosokat nem elsősorban ilyen állásokban foglalkoztatják, ezért magunkat talán ne ehhez viszonyítsuk.
Azzal mindenki tisztában van, hogy nyugaton sokkal jobb orvosként dolgozni, de az elvárás és a felelősség is sokkal nagyobb. Nem beszélve a lényegesen magasabb megélhetési költségekről, legyen szó akár csak a szomszédos Ausztriáról.
Írtad a 150 nettót sok-sok munkával. Azt viszont diszkréten elhallgattad, hogy ehhez mennyi jött még adómentesen, mert feltételezem, hogy nem annyiból biztosítottad a megélhetésedet. Ha tényszerűek akarunk maradni, ez sem mellékes információ.
Évi 2-300 ezer forintnak megfelelő összeget még nyugaton sem költ egyetlen orvos sem szakkönyvekre, nincs is rá szükség, ezt nagyon eltúloztad. Ne beszéljünk itthon világszínvonalú tudásról, azt sem tudjuk mi az. Itthon még az elvárható tudása is csak az orvosok egy részének van meg (jó ha a felének).
Amúgy igazad van, de túlzások és indulat nélkül hitelesebb maradhatsz.

kiscsillag19 2010.01.16. 01:20:39

az orvosi diplomát nem jellem szerint adják..az orvos is ember és talán tudásban igen de emberi reakcióiban nem kell, hogy különbözzön más emberektől(sajnos).. a pincérnek természetes ha borravalót adunk, pedig csak a dolgát végezte ő is, de nem merünk nem adni, mert "nem illik" így szocializálódtunk..az érzékeny pont itt az, hogy többféle módon kerülhet az ember kiszolgáltatott helyzetbe, és ami legjobban számít és végérvényesen el lehet cseszni az az egészség. Joggal dühös tehát akire kevésbé figyelnek oda ha nem ad paraszolvenciát. Én orvos vagyok és elítélem a kapzsiságból eredő kórházban és nem magánrendelőben történő nyerészkedést. Soha nem fogadtam el paraszolvenciát, mert úgy érzem, egy idő után mást látnék már a betegben, nem a beteget magát, hanem hogy mennyit kapok ma tőle.. csapda.. mert utána az elért színvonalat fenn is kell majd tartani, azt pedig az orvosi fizetésből egészen biztosan lehetetlen..viszont ezért meg 95 e. fezetés mellett plusz 2 munkahelyet vállallok még az egyébként minimum 10 órás napi munkám mellé így a hétvégéim rendszerint "foglaltak" . Ha lenne családom, nem törődnék a belső morálommal és elfogadnám amit kapok mert ők lennének az elsők a számomra de még megtehetem, hogy ahhoz tartom magam amit helyesnek gondolok. Én szeretek itt élni szeretem a betegeimet.. de ez az ország nem szeret engem(sem) és néha olyan érzésem van, hogy nem az a cél, hogy fejlődjünk és toljuk előre egymás szekerét, hanem ha túl ügyes vagy a végén még ki is rúgnak. Komplex probléma... ez nem lehet ezt-vagy azt hibáztatni mert nem lenne igazságos. Én nem szeretnék ítélkezni látom kívülről is, érzem belülről is ..sajnos ha ez így marad én sem szeretnék továbbra ebben az országban maradni...és tényleg sajnálom.. őszintén..

silent76 2010.01.16. 01:24:19

Miért nem lehetett bevezetni a fizetös egészségügyet, ahol mindenki választhat egy biztositót, maga fizetné havonta a díjat, az orvos kiküldené a számlát a kezelés után, amit a beteg átnéz, hogy valós adatok vannak-e rajta, majd továbbítja a biztosítójának, aki kifizeti az orvost. (Persze ha alacsonyabb díjat választok, akkor nagyobb az önrészem is, de mindenki maga dönti el, hogy mit választ). Aki keveset keres, vagy szegény, annak az állam fizeti a havi biztosítási díj egy részét, vagy az egészet.
Ez így müködik Svájcban, és minden müködik, mint a mesében. Miért nem lehet ezt otthon megcsinálni?????????

english grandma in use 2010.01.16. 01:33:11

"Igazam volt, igazam van, mindig és mindenben igazam van. Éltem egy bizonyos módon, s élhettem volna másképp is. Volt, amit megtettem, volt, amit nem. Ezt és ezt sose tettem meg, viszont ezt meg ezt megtettem. No és aztán? Mintha mindig erre a percre vártam volna... s erre a bizonyos hajnalra, amely majd igazolni fog. Semmi, de semmi se fontos, és jól tudtam, hogy miért."

gabca 2010.01.16. 01:39:22

@Reaper Man: Oké, pongyola voltam, nevezzük friss-szakvizsgásnak.

Ellenben nem tévedtem olyan nagyot, sajnos közelebb vagyok az igazsághoz USA-fizetést tekintve, mint te.
"US National Average: $380,000 to $420,000 ... With experience and business arrangements in private practice ... $700,000 to a Million dollars a year is possible" "The 2007 Merrit-Hawkins Salary Survey determined the salary average ... to be around $530,000 a year."
mdsalaries.blogspot.com/
Ezt konkrétan egy szakmára értettem, persze ez az egyik legjobban fizető szakma ott. Ez a piaci árunk - ez természetesen bruttó, de ekkora pénzzel lehetünk nagyvonalúak :) Angliában az NHS-nél egy konzultánsnak évi 70 ezer font, de ott nincs szakmák közötti különbség.

Ria** 2010.01.16. 01:40:19

Elég régi szokás nálunk, hogy az orvosnak valamilyen formában kifejezzük a hálánkat, ha gyógyít. Főleg, ha még meg is gyógyulunk.
A Kádár korszakban is ez volt. Pedig akkor sem volt jó a fizetésük az orvosoknak. Most sem az. Ezek az emberek sokat tanultak, azért, hogy gyógyitani tudjanak. Szerintem megérdemelnének annyi fizetést, hogy ne keljen nekik elfogadni senkitől hálapénzeket.
Nézzünk csak kicsit körül más munkaterületeken. Pld miért keres egy igazgató havi 2 és fél millát? lásd BKV vezérigazgatója.
De ha megérdemli a fent említett igazgató ezt a hatalmas fizetést, akkor szerintetek egy orvos nem?
Na jó, tudom ez így kicsit sok lenne, ha minden orvosnak ennyi fizetése lenne. Az állam nem birná el.

Igaz igazgatók azért nincsenek annyian, mint orvosok. De akkor is nagyon nagy a különbség.
Itt inkább csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy egy igazgató mitől tud többet egy orvosnál.

Vagy egy másik megoldás.
Ha egy orvosnak minél több betege van, annál nagyobb lenne a fizetése. Akkor esetleg nem a beteg hajkurászná a sztár orvost, hanem az orvos a beteget, hogy meggyógyíthassa. Ha az orvos úgy kapná a fizetését, hogy milyen kezeléseket alkalmazott a betegen. Vagy mondjuk minden orvosnak lenne egy bizonyos számú kórházi ágya a saját betegeinek, amit ő bérelne egy adott kórházban. Tehát azért neki kellene fizetnie. Láttam ilyen rendszert. Persze voltak orvosok akiknek szinte mindig tele volt a bérelt ágyaik, de láttam olyat is akinek meg 10-ből, ha 3 jó esetben. Viszont ez is elég rizikós dolog, mert akkor az orvos esetleg akkor is operálni fog (mivel ez a legdrágább beavatkozás), amikor esetleg nem is kellene. :)

kiscsillag19 2010.01.16. 01:44:45

..a lényeg, hogy a kereset jóval több..és talán még gyógyszer is van mindig az osztályon:) szerintem felesleges ezen lovagolnotok, a tény az tény. itt szr ott meg (és nagyjából mindenhol) jobb.. inkabb azt kellene kitalalni lehet-e ezzel egyaltalan kezdeni valamit vagy tényleg fusson mindenki amerre lát?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.16. 01:48:09

A drágalátos, nem kicsit arrogáns, pökhendi maléves pilóták kb. 8-25-ször (!) annyit keresnek, mint egy szakorvos, és képesek lettek volna karácsonykor sztrájkolni, mert keveslik és félmilliós emelést követelnének. Gennyesen aljas dolog ez, de tudjátok mit? Keressenek annyit, örülök neki. Csak amikor az orvosokat fikázzák a kedves tajtparaszt betegek, gondoljanak egyebek mellett mondjuk erre is.

Megjegyzem, bár többségüknek van, de amúgy légitársasági pilóta álláshoz elvileg még csak diploma sem kell. Csak kurvanagy hátszél.

gabca 2010.01.16. 01:49:45

@Reaper Man:
"Azzal mindenki tisztában van, hogy nyugaton sokkal jobb orvosként dolgozni, de az elvárás és a felelősség is sokkal nagyobb."
Ez nem igaz, mármint hogy az elvárás vagy a felelősség nagyobb. Azt komolyan írtam, hogy miután láttam a németet és az angolt is, nem érzem azt, hogy annyira húdekirályak lennének hozzánk képest. Hidd el, hogy én is ledöbbentem, hogy mennyire botrányosan rossz a helyzet - legalábbis ahhoz képest, amilyen elvárásokkal jöttem (ami az általad fentebb megfogalmazotthoz állt közel). Nem untatlak rémtörténetekkel.
"Nem beszélve a lényegesen magasabb megélhetési költségekről, legyen szó akár csak a szomszédos Ausztriáról."
Lásd korábbi félmondatomat. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy azért jut is marad is. Tudok évi 1000 fontot szakkönyvekre költeni (de lesz az több is, mert otthon miből venném őket meg? - egy-két elévülhetetlen klasszikust megveszek :) ), el tudom a nőmet vinni az indonéz szigetvilágra nyaralni, akinek egy évig fizettem az itteni angol nyelvkurzusát és eltartottam, és még haza is fogok vinni jócskán félretett pénzt. Nagyon sokan egyébként azért jönnek ki pár évre, hogy mondjuk egy lakásra összegyűjtsenek, vagy kocsira. És ez abszolut reális. Egy locum anesztes (nem konzultáns) havi 7000 fontot is megkereshet tisztán

gabca 2010.01.16. 02:04:35

@Reaper Man:
"Évi 2-300 ezer forintnak megfelelő összeget még nyugaton sem költ egyetlen orvos sem szakkönyvekre, nincs is rá szükség, ezt nagyon eltúloztad."
Ez az összeg egy itteni orvos (az én szintem, azaz szakorvosjelölt) havi keresetének harmada. Azért nem egy akkora összeg. Egy biztos, most ennyit költök. Nagyemberként már lehet, hogy nem lesz ennyire szükségem, ha meglesznek az alapművek - akkor majd előfizetek az éves netes update-re. De itt a hangsúly azon van, hogy ahhoz, hogy valaki elérje a nagyember szintet, annak bizony nagyonis ára van, amit valakinek meg kell fizetni.

"Ne beszéljünk itthon világszínvonalú tudásról, azt sem tudjuk mi az. Itthon még az elvárható tudása is csak az orvosok egy részének van meg (jó ha a felének)."
Hidd el, hogy nagyjából képben vagyok (azt nem tudom, te mennyire vagy szakmabeli, vagy mennyire van tapasztalatod a "világszínvonalról".). Amit az ex-otthonifőnökömről írtam, fenntartom. Az én szakmám egy viszonylag szűk kör, mi mondjuk nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagyon lemaradjunk, Budapestről kapásból tudnék vagy tíz olyan nevet írni a kb. negyvenből, aki kenterbe verné az itteni konzultánsaimat - vagy legalábbis partiban lenne velük (de pl. az anesztesek is egész jól muzsikálnak Nyugaton).
Az otthoni krém bárhol a világon megállná a helyét, fenntartom. Mint ahogy az átlag is, nem véletlenül ekkora az orvosmigráció. Ennek az is az oka, hogy - mint írtam - messze nem olyan húdekirály a nyugati szakmai színvonal, mint ahogy azt otthonról elképzelik. Itt is vannak vidéki, kisvárosi kórházak, meg egy rakás alulképzett háziorvos. etc.
Összességében egyébként szerintem az a különbség a magyar, meg mondjuk az angol vagy a német között, hogy bár az átlag hasonló, a szórás otthon sokkal nagyobb, ezt elismerem.

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 02:10:53

@gabca: Kb. 5 éve nem vizslattam az amerikai kereseteket, de a linkeden pl. egy belgyógyász 160e USD/év (national average, ez nyilván nem a kezdőké), de találtam ilyet is:
www.nytimes.com/2009/02/23/education/23pay.html?_r=1&ref=us
A bőrgyógyász csóka 4 millát kaszált (USD/év).
Na mindegy, az USA-ban több a zsé, ezt eddig is tudtuk.
Én nem dolgoztam soha külföldön, de ismerek vagy 50 embert, akik igen. Sokan mondták, hogy kint is temérdek balfasz van az orvosi szakmában. Nem úgy értettem a nagyobb elvárást, hogy az itthoni 50 helyett ott 100 beteget kell megnézni, hanem hogy korrektül és szabálykövetően kell dolgozni, jóval nagyobb dokumentációs fegyelemmel. Vagy hogy nem mehetsz ki félóránként dohányozni a műtőből, mint itthon. A felelősséget pedig arra, hogy nem lehet úgy elsikálni a dolgokat, mint itthon szokás.
Amúgy nem akarom Angliát leszólni, de az az egyetlen hely a gyakori orvosi célországok közül, ahova nem mennék. Pedig hívtak oda is, meg Németországba is.
Nagyjából továbbra is egyetértünk.

gabca 2010.01.16. 02:31:39

@Reaper Man: "Írtad a 150 nettót sok-sok munkával. Azt viszont diszkréten elhallgattad, hogy ehhez mennyi jött még adómentesen, mert feltételezem, hogy nem annyiból biztosítottad a megélhetésedet. Ha tényszerűek akarunk maradni, ez sem mellékes információ."

Ezt direkt a végére hagytam.
Nem titok. Lakás örökség, öreg kocsi szülőktől, család nincs - tehát lehettem nagyvonalú.
Ennek megfelelően alapállapotban mindenkit visszautasítottam. Így kb. a hálapénzt (hangsúlyozom, "hála", mert nekem előre senki nem adott - de hát kicsi porszem voltam) adók felét tudtam lerázni. Határozottan visszautasítottam, de a folyosón kergetőzős kínos jeleneteket nem vállaltam be. Így kb. havi 100-200 ezer jött még össze. Meg egy rakat pia, amiket nem győztem elajándékozni.

És itt egy kicsit álljunk meg, mert itt nagyon sok szó esett az orvosok hozzáállásáról, meg hogy minden beteg hogy utálja a hálapénzt. Én meg azt mondom, hogy mi nemkülönben. Azt kell, hogy mondjam, hogy tapasztalatom alapján annyira mélyen beivódott a magyar társadalomba (és itt most nem a szabott tarifákról, meg az előre elvett zsetontól, a de facto korrupcióról beszélek), hogy van egy nagyon bő réteg, akit erről nem lehet leszoktatni. Tudták, hogy nem várom el, és elhiszem róluk, hogy tényleg hálából adták, mert látták, hogy mennyit dolgozunk, és tudták, mennyiért. Heti kb. 15-20-as osztályos betegforgalom mellett a betegek fele-egyharmada megkínált 5-20 ezer forinttal, amikor távoztak (vagy jöttek varratszedésre), és ezeknek a felét nem lehetett finoman lerázni! Akit meg igen, az meg jött a piával, tele volt a szekrényem vagy pedig a nővérekkel üzleteltem, becseréltem édességre. (Istenem, hogy örültem egy házi kolbásznak, vagy egy vödör saját szőlőnek! Ha már ...)
Azt nem tudom, a főnököm mennyit kapott, de tudom, hogy él, és azt mondom, simán megérdemli, és még a magánrendelővel és a hálapénzzel sincs túlfizetve a tudásához meg a ledolgozott óráihoz képest. Mindenki induljon ki egy államtitkári, vagy egy csúcsmenedzseri fizetésből - na, neki nem jött össze a parával meg a magánnal sem ennyi.
Tehát ennyit a betegek oldaláról.

Én pedig nem vagyok szent, ha hazamegyek, lassan családom lesz, és hamar elfogy az itteni spórolt pénzem. Senkitől nem fogom elvárni, de nem fogom ezt a kergetőzést se játszani. És abban reménykedem, hogy kb. tíz éven belül le tudom választani a privátot az államiról. Legalábbis részben: aki rutinműtétet nagyembertől, fél órás lelkibeszélgetéseket, nem órákat várni, vagy egyedi bánásmódot akar, annak tudomásul kell vennie, hogy márpedig az OEP által fizetett pénz ezt nem fedezi. Arra ott lesz a magánrendelő, soron kívüli - egyébként halasztható - műtétre pedig a magánkórház. Ti. tisztázni kéne végre, miről is szól az egészségügyi kockázatközösség, mi is az, amit a társadalombizosítástól joggal elvárhatunk, és mik a kényelmi szolgáltatások, amiknek megvan a piaci felára. Mert nagy zavar van a betegek fejében.

gabca 2010.01.16. 02:38:46

@Reaper Man: Azért Angliának is megvannak az előnyei (a pénzen kívül - nekem kifejezetten jól jött szakmailag). Németországot jobbnak tartják, de nem voltam tőlük annyira sem elájulva. Pár évet meg mindenképpen érdemes szerintem dolgozni külföldön, máshogy látja utána az ember a világot meg kis hazánkat - sokat lehet tanulni, szakmailag, emberileg etc.

hird 2010.01.16. 02:40:16

@gabca
Az értékek rendjének beállása csak megfelelő élettapasztalat felhalmozása után következik be, már ha bekövetkezik. Ezért most még megbocsátható az a nagyszájú, nyegle és lekezelő tudálékosság, ahogyan előadod a vélt igazadat. Remélhetőleg változni fog az értékrended, már csak azért is, mert emberek élete van a kezedben.

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo 2010.01.16. 02:49:23

"Amíg a segélyeken lógtok és a munkát kerülitek, NEM KÖTELES a seggeteket kinyalni egy doktor sem."

Tisztelt Orvosok!

Nyilván ez csak egy ingerült kiszólás és akinek nem inge, de...

Akárhonnan nézem, aki FIZETI a TB-t, adót, az kifizette a "szolgáltatás" díját és semmi köze, hozzá, hogy ezt az állam, hogyan osztja szét. NINCS ráhatása, hogy Önöknek mennyit kell tanulnia és mennyit keresnek.

TUDJUK, hogy Önöket (és a nővéreket stb.)rémesen alulfizetik, de ne várják el, hogy mi pótoljuk ki "igazságosra" a fizut.
Azt TUDJÁK, hogy ma Mo-on más szakmákban dolgozó embereket is alulfizetnek?

Más megközelítés: a globális munkaerőpiacon a jó orvosra nagy a kereslet. El kell érni, hogy a magyar eü. versenyképes(!), és vonzó legyen számukra - és a betegek számára (körülmények, megélhetés, ellátás).
Ez ma irreálisnak tűnik, de ha nem így lesz, ki fog engem időskoromban/ha megbetegszem lelkiismeretesen és jól kezelni?

gabca 2010.01.16. 02:51:06

@hird: Ha elolvasod azt az okoskodó ellenben végtelenül ostoba (ellenben sok laikus véleményét tükröző - ezerszer találkoztam már vele) típuskommentet, amire konkrétan válaszoltam, szerintem értehtő a stílusom, mint REAKCIÓ. Teljesen jogosan háborodtam föl. Stilárisan persze értelmezhetetlen a bejegyzésem kontextusából kiragadva. De ha nem megy, ne erőltesd, a világért sem akarlak meggyőzni stílusokról.

Bár mondjuk érvekkel, vagy tényekkel esetleg próbálhatnád cáfolni, amiket írtam, az sokkal izgalmasabb lenne ... Tudniillik tartalmilag önmagában is értelmezhető, és lehet vitatni, érvelni. :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 02:58:40

@gabca: Teljesen reális amiket leírtál, de nyilván Budapestről beszéltél, és az csak az ország egyötöde, ráadásul a felső egyötöde. Vidéken egész más a helyzet, ez biztos számodra sem titok.
Csak egy érdekes adat: nálunk (vidéki kórház) gyakorlatilag megszűnt a "megkért szülés" intézménye. Talán furcsán hangzik, hogy pont az egyik, a hálapénz szempontjából különösen érintett területen szarnak az orvosok a hálapénzre. Hogy miért? Nagyon egyszerű: olyan szűk a fizetőképes réteg, hogy azért a pár borítékért nem éri meg görcsölni, éjszaka meg hétvégén berohangálni. És a kismamák egy része inkább elmegy más kórházba szülni, mert igényli a "fogadott" orvost. Ez Pesten még elképzelhetetlen lenne.
Ha már a paránál tartunk, én évek óta nem fogadok el betegtől pénzt, annak a néhány "kergetőzős" ufónak a pénzét, akiket abszolút nem lehet lerázni, a kollégákkal betesszük a közösbe.
Ha ott jól érzed magad, szerintem ne gyere haza, mert mostanában itt nem lesz változás.

gabca 2010.01.16. 02:59:56

@Reaper Man:
"Ha elolvasod azt az okoskodó ellenben végtelenül ostoba (ellenben sok laikus véleményét tükröző - ezerszer találkoztam már vele) típuskommentet, amire konkrétan válaszoltam, szerintem értehtő a stílusom, mint REAKCIÓ. Teljesen jogosan háborodtam föl. Stilárisan persze értelmezhetetlen a bejegyzésem kontextusából kiragadva."

Ezt nem a veled való csevejre értettem, hanem az első néhány bejegyzésemre.

hird 2010.01.16. 03:06:44

@gabca:
a tartalmi rész elemzésére JELENLEG nem vállalkoznék -bár tudnék vitatkozni pár dologgal-, mert ehhez igen késő van már, és több rétegre tagolható, mint ahány perc múlva alfa állapotba kerül az agyam. :)

Tagbaszakadt Paraszt 2010.01.16. 03:06:49

@gabca: Én értem, amit írsz, mások nem értik.

gabca 2010.01.16. 03:12:08

@Reaper Man: A vidéki helyzetet simán elhiszem. Sőt, úgy tudom, a helyzet már Budapesten sem olyan, mint amit én tapasztaltam.
Az a baj ezzel a bloggal, hogy egyedi esetekre ugranak rá itt néhányan, hogy ez az általános. Márpedig szerintem nem.
Többek között pont azért, amit írtál, ti. hogy szűnőben a fizetőképes kereslet. A bejegyzésben leírt főorvos kihalófélben lévő dínó.
Persze akik a magánt istenítik, tipikusan középosztálybeliek (minimum), akik azt hiszik, hogy meg tudnák a piaci árat fizetni. Egyrész azt akartam jelezni, hogy fogalmuk sincs a piaci árról, és a legtöbben maximum egy magánrendelést, szülést vagy fogászatot tudnának kicsengetni. Másrészt pedig azt, hogy ez a réteg szűk, még a hálapénzt adókénál is szűkebb (mert a hálapénz még mindig kevesebb a piaci árnál, többek között azért, mert nettó, meg azért rugalmas az +árképzés", amennyit neked megér, illetve amennyit tudsz fizetni).

gabca 2010.01.16. 03:16:02

@gabca: "meg azért rugalmas az +árképzés","

Helyesen: "meg azért, mert rugalmas az "árképzés","
Na, jó, fáradok, mára ennyit.

Pennywise 2010.01.16. 03:39:50

@gabca: Tanulsagos volt a parbeszedetek.

Kulonosen tetszet Reaper Man helyzetelemzese az 1. belyegyzeseben.

Jo munkat.

Pennywise 2010.01.16. 03:40:37

szoval bejegyzeseben...

[c] 2010.01.16. 04:16:15

@cochran: "Amíg a segélyeken lógtok és a munkát kerülitek"

Rendkívül ocsmány kiszólás.
Arról nem a TB-t fizető, szintén nem eléggé megfizetett dolgozó tehet, hogy balkáni színvonalon keresnek az orvosok.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.01.16. 05:16:38

Ezt erdemes volt vegigolvasni foleg az orvosok hozzaszolasai miatt. De lenne 1-2 megjegyzesem sok-sok adot es TB-t fizeto emberkent. Valaki mondta feljebb, hogy a piaci viszonyok semmit sem oldananak meg, mert a mittomen milyen kft igy meg ugy lop. De kurvara mindent megoldananak. Es nem elsosorban azert, mert akkor a korhaz koltseghatekonyabban mukodne. Nyilvan a lerobbano korhazak lattan senki nem arra gondol.

A masik, a befizetoi oldalt regulazna meg marhara a piac. Nem fizetsz? Akkor szarabb ellatast kapsz, mint az, aki fizet. Mondjuk a jelenleginel nem szarabbat, de a fizetok jobbat kapnanak. Es akkor hirtelen elokerulne egy jo nagy rakat adoelkerulo es -optimalizalo a szurkegazdasagbol. Mar csak azert is, mert akkor latna, hogy mire fizet. A jelenleginel jobb ellatasra. Ettol a munkasnak (meg a buszsofornek) meg nem lenne rosszabb, csak nem lenne jobb. Meg hogy ez nem mukodik... mindenutt ez mukodik. Az USAra mutogatni abszolut demagogia. Folyton arrol agyalnak meg cikkeznek, hogy hogy alakitsak at az egeszsegugy finanszirozasat, mert bonyolult draga es szar. Szerintuk. Ok Nyugat-Europara (Franciaorszag, Nemetorszag) es Japanra mutogatnak, ahol az allam egy betegre kevesebbet kolt es azok megis jobb ellatast kapnak. Par honapja volt errol egy erdekes cikk a Washington Post-ban. Szerintem magyar szemmel is izgalmas.

Halapenz... ugy lehetne megszuntetni, hogy tobben fizetunk normalisan adokat vagy onkentes egeszegbiztositasi penztarat. De addig is... elore kerni es _adni_ korrupcio. Kiscsillag19 irta, hogy azert nem fogadja el, mert akkor a betegben azt nezne, hogy ad-e. Igen, a halapenz utolag is korrumpal. Lehet okoskodni, meg magyarazni, de ezek a folyamatok tudat alatt mukodnek (kolcsonosseg elve pl. meggyozes technikaban). Marpedig ha egyszer egy beteg adott egy orvosnak es az emlekszik ra, akkor legkozelebb onkentelenul is voszonozni fogja. (BTW a lerazhatatlan betegeket is ez motivalhatja - o ugy erzi, hogy kapott es arra vagyunk szocializalva nagyon erosen, hogy akkor adjunk is).

Na szoval, ha akarunk is halapenzt meg nem is akarunk korrupciot, akkor az atmeneti megoldas az lehet, hogy ugy adunk, hogy az orvos ne lassa, hogy kitol es mennyit kapott. Ha a beteg celja tenyleg csak a hala es a tamogatas, akkor nem kell ezt szemtol szembe intezni. Ha az orvos tenyleg csak fizetes kiegeszit es nem zsarol meg differencial, akkor szinten nem. Kis lada az eloterbe, oda mindenki bedobja amit gondol.

Persze meg ez is utopia, pedig csak egy lada kene hozza, de akkor mindjart puposodna a szonyeg az soport problematol. _Latszana_. Es mint tudjuk a problemakkal az a legnagyobb baj, ha latszanak. Mert addig nincsenek is.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.01.16. 05:27:00

Megvalami: en felek a magyar orvosoktol es a magyar egeszsegugytol. Nem azert, mert azt gondolom, hogy nincsenek jo orvosok, nem azert, mert ne hinnem el barkirol akivel szobaallok, hogy o jo szakember. Azert, mert piszok nagy a valoszinusege, hogy amikor kell es amikor kritikus lesz, akkor pont egy lelkiismeretlen vagy kokler peldanyt fogok ki. Es a piszok nagyot ugy ertelmezem, hogy lenyegesen nagyobb, mint nyugaton. Na meg az eddigi tapasztalatok alapjan, pedig szerencsere eddig az influenzan es az antobiotikummal legyakhato fertozeseken kivul legkomolyabb problemam egy keztores volt. Csak azt epp ugy elnezte az orvos rokon, hogy rontgenre sem kuldott el. Ugy maradt. De tudod amikor egyszer elmegy az ember a szemorvoshoz, az felir egy antibios szemcsoppet, aztan amikor 2 het mulva visszamesz, akkor a kovetkezo paraszt stilusban kozli, hogy hat ez tipikus allergia, akkor azert beszarsz. (Ja elotte engem faggatott a gyogyszerek es az elozo orvos neverol, mikozben a kezeben volt a karton.) Szoval ha egy tipikus dolgot elnez valaki (vagy o, vagy az elozo oregasszony), akkor mi a fraszra szamitasz. Es ez az en tapasztalatomban jellemzo. Rengetegszer kuldtek haza hasonlo pimpf dolgokkal, hogy majd elmulik. Altalaban nem mulik el. Aztan jon a miert csak most jott... Nem szeretnem, ha hatvanevesen egy kis kohoges utan hazakuldve ezt hallanam. Erted...

Akkor viszont csak egy dolog marad - megpattani. Csakhogy... ha az orvosok is elmennek es a jol kereso (es ezert jol adozo) versenykepes tudassal rendelkezo ertelmiseg is, akkor ki a frasz marad? Akkor mar elmeletileg sem lehet majd atalakitani az egeszsegugyet, mert nem lesz, aki fizesse. Joreggelt. De itt szerintem mas valasztasa a 25-35 kozotti korosztalynak nem nagyon van. Arra varni, hogy talan majd 30 ev mulva (mire szukseg lesz ra) jo lesz minden az eleg nagy lutri. Es az elmult husz evben ezek a dolgok nem valtoztak. Nem mondom, hogy semmi, az hazugsag, de a kozszolgaltatasok ugyanugy fosok. Mert szarunk a kozosre.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2010.01.16. 05:49:21

@atleta.hu: Mindkét hozzászólásoddal egyetértek, de. Hálapénzt adni szerintem messze nem egy kategória a hálapénz elfogadásávál. Persze objektíven nézve kizárólag a hálapénz adása termeli újra a jelenséget, de azt ne felejtsük már el, hogy egy teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg - vagy annak rokona - adja, hogy legalább _megfelelő_ ellátásban részesüljön.

Magyarországon tényleg egy dolgot tehet az ember: próbáljon meg nem kórházba kerülni!

A gond ott van, hogy az ún. hálapénz nem is megtűrt, hanem teljesen elfogadott és bevett dolognak számít Magyarországon. Pusztán béremeléssel nem lehetne véget vetni ennek a ..jelenségnek.

Nem tudom már hol olvastam, de becslések szerint évente átlagosan kb. 75 milliárd huf hálapénzt adnak át Magyarországon az orvosoknak. Kicsit meg kéne emelni az adót, a magyarországi 3 millió 700e foglalkoztatott számára ez az összeg _átlag_ havi 1700 ft. Ebből megemelni az orvosok fizetését. Aki ezentúl bármilyen anyagi juttatást elfogadna egy betegtől - és ezt szigorúan ellenőrizni, akár direkt megvesztegetni próbáló 'álbetegekkel' -, az ellen gazdasági vesztegetés bűncselekménye, és szevasz. Lenne pár 'áldozata', de hamar rend lenne.

Egyébként maga a 'hálapénz' kifejezés is egy erős eufemizmus. Általában nem ténylegesen hálát fejez ki, mert a kezelés előtt kerül átadásra. Tehát végeredményben kenőpénz, vesztegetés. Ez az eufemizmus is csak a társadalom elnéző hozzáállását fejezi ki. Pedig nevezzük nevén: ez korrupció. Más kárára történő jogosulatlan előnyszerzés pénz fejében.

cochran 2010.01.16. 07:26:05

Miután jó 20-25 évet tanulással és képzéssel tölt, jogosan elvárhatja az orvos, hogy megfizessék.
Óriási felelősség terheli, a tudása, ideje, energiája legjavát kell bevetnie, ami nem jár automatikusan a betegnek.
Az egészség igenis ÁRU, amit meg kell fizetni.
Úgy, ahogy a házfelújítást, a cipőjavítást vagy autót.
Nemcsak Mo.-n, hanem az USA-ban, Svájcban, sőt Haiti-n is.

herut 2010.01.16. 07:27:28

Az orvosok döntő hányada jól él.Legális fizetése mellett adózatlan pénzeket tesz el,amit egy köztisztviselő,rendőr stb. esetében korrupciónak nevezünk.Aztán ott van a magánrendelés,számla nélkül.A kórházban nem szívességet tesz,az a munkája.Az orvosnak adott összegek utáni adóból lehetne emelni a fizetésüket is.Kacsalábon forgó ház,több tízmilliós autó,százötvenezres fizetés?Öreg vagyok már hülyének!

cochran 2010.01.16. 07:32:32

Nem is beszélve a szokásos magyar tajparaszt betegtípusról (többnyire egy bizonyos posztkomcsi párt proletárdiktatúrában edzett törzsszavazógárdája), aki ajtóstól ront be egy rendelőbe, kioktató stílusban beszél az orvossal, mintha ő értene a saját betegségéhez és nem az orvos, utána pedig miután adott, kipofázza országnak-világnak, hogy őt csak hálapénzért kezelik.
Best of Communism.
Made in Hungary.

cochran 2010.01.16. 07:40:55

Továbbra is mélyen kell tartani a magyar orvos fizetését, és el kell tűrni, hogy az elvándorolt magyarok helyett megteljünk arabbal, indiaival és más keleti import "szakemberrel".
Na azok majd szépen kiverik a betegből a pénzt.
Nem lesz finomkodás és udvariasság, hanem Kelet- és Dél-Ázsia lesz töményen.
Akkor talán észbekapnak, akiknek kellene, hogy kiket kellett volna megbecsülni.

Nick Leeson 2010.01.16. 07:48:45

Nézzük logikusan a dolgot. Ma az a helyzet, hogy ha valakinek hirtelen baja van és kórházba kerül, akkor ajánlott fizetni az orvosnak (egyébként nem árt a nővéreknek is adni valamit...).

Adódik a kérdés, hogy akinek nincs kapásból 50e Ft-ja az mit tud tenni. Hülyén hangzik, de el kéne különíteni havonta egy bizonyos összeget, ami idővel felszaporodva biztosítaná a szükség esetén felmerülő extra költségeket!

Gondolkozzunk csak? Havonta egy kis összeget befizetünk, hogy egyszer ha szükség lesz rá akkor jól járjunk? Nem olyan ez mint egy biztosítás?
De pontosan olyan! De hiszen aki dolgozik az elvileg már fizet is ilyen biztosítást! Igen ez lenne a TB!!!!!!

Csak hogy a befizetett pénzek nem csak azokat szolgálják ki akik befizetnek, hanem azt is aki SOHA nem fizetett! Ez itt a fő probléma!!!!!!

Ideje lenne elgondolkozni azon, hogy mit akarunk!

moccmacckó 2010.01.16. 07:49:06

@trifid: Folyt. köv. :A borítékot bélelve igazából nem is az orvos miatt adom, mert végül is nem szokása egyiknek sem lereagálni, a férjem az aki szegény azt hiszi ettől majd valami változik, hogy jobb lesz. Az orvosi esküről ,nem tehetek róla ,rögtön Paracelsus jut eszembe, nem filozofálgatni akarok, de véleményem szerint csak az menjen orvosnak aki arra hivatást is érez.Bár azt tudom, mert emlékszem , hogy az elmúlt évtizedekben, és nem a közelmúltra gondolok, nem lehetett csak úgy egy jó képességű fiatalnak sem egyszerűen bekerülni a klikkbe.
Engem műtét előtt az évek óta kezelő orvos elküldött egy spec, vizsgálatra amire egy hónap után kerülhetett sor mert várólista van. Mire visszavittem az eredményt kiderült az orvos már egy messzi kisvárosban praktizált. Na most mi a szösz-möszt csináljak, bekönyörögtem magam a kollégájához, fogadott ugyan de másfél méternél nem jött közelebb hozzám, az íróasztal mögül vizsgált meg míg én mutogattam magam betegségét a vizsgáló asztalon.Utóbb még kétszer kerestem de nem volt szerencsém, a fájdalmaim és panaszaim persze nem múltak csak erősödtek.
Fogtam magam az interneten találomra kerestem egy magánrendelőt, bejelentkeztem,még aznap 10000- ft-ért kaptam egy beutalót ct-re. Megyek időpontot kérni és a várakozás pillanataiban véletlenül rátévedt a szemem a kifüggesztett mi mennyibe kerül táblázatra, és látom az enyém 80000-ft.Legnagyobb meglepetésemre a doktornő azt kérdezi tőlem hogy kifizetem-e a költséget, mert ő erre a magánrendelésről származó papírra, csak térítés ellenében teheti meg a vizsgálatot.Ha nem akarom kifizetni menjek vissza és hozzak egy olyan beutalót amin egy intézmény pecsétje van. Nosza vissza, hozom a papírt, persze idő az telik hónapokban mérve, a ct-n közlik hogy csak az egyik
oldalamba juttathatnak folyadékot, valami miatt a másikba nem lehet mondjam meg az orvosomnak. Körülbelül két hét múlva közlöm is vele az üzenetet, amire azt feleli az nem lehet, majd ő megbeszéli a doktornővel a szitut. Kb másfél hónapja beszéli közben ünnepek , újév, keresem szabin van majd jön és konzultál, és egyszer csak a naptárra nézek és látom kerek egy év telt el azóta hogy vándorútra indultam a panaszaimmal. A helyzetem csak rosszabbodott miközben nem történt semmi, magamtól beszereztem egy nem recept köteles gyógyszert amivel persze csak az időt húzom, viszont most már kifejezetten gyomorrángást kapok ha telefonálnom kell ez ügyben. De én vagyok a legkisebb baj....

Nick Leeson 2010.01.16. 07:50:27

@herut: Azért egy orvost nem kéne összehasonlítani egy rendőrrel! Pl. melyik mennyit tanult? (rendőrnek tanulni - ez már önmagában is szóvicc!)

cochran 2010.01.16. 07:55:31

@iman:
Kösz a bemutatkozást.
Én pedig cochran vagyok.

cochran 2010.01.16. 07:56:55

Mióta 50 ezer forint a hálapénz, nézzünk már magunkba?!
Nevetséges, az életben nem ad ennyit egy beteg egy orvosnak.

cochran 2010.01.16. 07:59:37

@moccmacckó:
Túl sok sci-fit-t olvasol.
Ez a sztori kb. annyira igaz, mint
a kacorka horrorotörténetei.

Jaffar 2010.01.16. 08:00:34

Nekem a posztból csak a kórház és a föorvos neve hiányzik. Az lenne a legkevesebb, hogy ilyen esetekben ezeket közöljük.

cochran 2010.01.16. 08:02:44

Jaffar
Utána következne a becsületsértési per a hitelrontás és rágalmazás miatt.
Egy kicsit ráfázna a pereskedő...

Jaffar 2010.01.16. 08:03:55

Egyébként meg szerintem nem azzal van a gond, hogy fizetni kell, hanem azzal, hogy ez szabályozatlan. Ha lenne egy fix tarifa a "mihez tartás" végett, akkor mindenki tudná, hogy mi mennyibe kerül. Nyilván, akkor az orvosoknak kevesebb jutna és valszeg még adózni is kellene utána, amit ugye a magyar bünnek tart. Viszont honnan tudjam, hogy a 30e Ft amit elöre adtam (az is abszurd, hogy elöre várják a pénzt) elég lesz-e ahhoz, hogy a vizitnél ránézzen a beteglapomra? Na ez a gáz.

Jaffar 2010.01.16. 08:04:57

@cochran: szarom le a becsületsértési pert, amikor eleve FEKETÈN pénzt fogadott el.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2010.01.16. 08:29:47

Hmm csak ohozzafuznek ezt azt ha mar itt jarok.

Elsokent a legfontosabb, keves orszagban van jol rendben az egeszseg ugy. Az usaban a halapenzt biztositas formajaban kifizeted jo elore. Es jo sokat :)

Amugy itthon volt nagyszeru tapasztalatom. Kivagtak egy 4centis cisztat az agyambol. Profi munka volt 8 oras mutet, halapenzre nem tellett. Nem is volt baj belole. :) Az agy kenyelmetlen volt es nem a hilton szallora emlekeztetett az ellatas, de meggyogyultam rendben :)

Asszem igy hogy 10evente 1x megyek korhaz kozelebe teljesen elegedett vagyok.

Amugy az orvos TUDJA mivel jar ha orvosnak megy. Nem? Talan nem is egybol fogja fel de 22-25evesen mikor a haverok mar jo penzt keresnek azert csak megerti hogy megszivta. Nem? Oka van hogy orvos lett akkor meg viselje a kovetkezmenyet ahogy enis teszem es vegezze a rohadt munkajat jol! Ha nem tetszik tegyen ellene valamit ha ahhoz nincs batorsaga, akkor pedig kussoljon.

Azert mert nem fizetnek meg, nem vegezhetem a munkamat rosszul. Oda allok afonok ele es kozlom tobb penz kell, nem ad? addig megyek tovabb amig valahol nem kapok, a kell masik orszagba es kesz.

Ha a betegnek nem tetszik az ellatas fizesse meg a jobbat, ha nem tudja, kussoljon szinten mert igy jart. Nemertem mit nem lehet megerteni azon, hogy kapitalista vilagban elunk ahol penz beszel, csoro ugat. Es igen te is ember vagy aki szarul keres, de ahogy elmultal 18-22 kinek mi, mar sajat sorsodert felelo felnottvagy, rajtad mulik mennyire leszel sikeres, gazdag miegymas. Aki tesz erte annak jobb elete lessz, aki nem annak nem. Tessek felfogni es meghozni a donteseket ;)

Es igen, a kapitalista vilagban nem er az emberi elet tobbet mint a bankszamlaja :D Ezert harcoltak az oseink es a nagyszuleink hogy elhozhassak a nyugatot, tessek hat tisztelettel elvezni :D

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.16. 08:44:47

hát igen a szent tudomány áldásait meg kell fizetni...

capor_ 2010.01.16. 08:58:36

@Reaper Man:

Igazad van, de attól még ugyanúgy geci orvos marad...

viharboszorka 2010.01.16. 09:04:50

Kedves Posztoló,

Ha ennyi erőd és jellemed volt, hogy egy pszichiátrián megvédd magad, nem lenne jobb, ha megpróbálnál teljesen meggyógyulni, hogy ne legyen szükséged gyógyszerre? Láttam már gyógyult pánikbeteget, aki ma már gyógyszert sem szed,és már nem is pánikbeteg. Pedig előtte nem ez volt a jellemző (ki sem mert menni a 4 fal közül, stb.).A depresszió pedig talán nem lehet olyan mély, ha észrevetted a Téged ért hátrányos megkülönböztetést és érdekelt annyira, hogy meg is védd magad! Tehát szerintem ne becsüld le magad, és ne hidd azt, hogy már csak gyógyszerrel van további élet, hanem használd pl. a most érzett dühödet arra, hogy elhatározod: inkább meggyógyulsz, hogy ne legyen szükséged gyógyszerre.
Talán utópisztikusnak tűnik, amit írok, de hidd el, az ember csodákra képes, ha nagyon akar.
Sok sikert kívánok!

jog-ász 2010.01.16. 09:09:58

jelenteni az ilyen esetet mindenhol ahol lehet, egészségügyi felügyelet és társai. tök mindegy hogy a posztolo meg tud-e gyógyulni és tök mindegy hogy az orvos mennyit keres. ez hivatás szakma, ami attol hivatás hogy akármilyenek a körülmények a tudásomnak megfelelően végzem a munkát, és nem nyavajgok a fizetés miatt. amugy egyre több az orvosi mühibaper is..meg a jogi mühibaper is:)
igen olvastam azt a posztot is hogy valaki biztos a magas órabérért lett jogász.még mielőtt nekem esne bárki, én is választhattam, és nem a 10.000ft-os orabért választottam hanem olyan területen helyezkedtem el amit hivatásomnak tekinthetek,kevesebb pénzért de azt csinálom amit szeretek.

váév építők (törölt) 2010.01.16. 09:39:38

igazad van kacorka: ezeknek a tetveknek büdös a munka, pedig fel lettek esketve. azért lettek orvosok, mert embereken akartak segíteni, nem?
és ne jöjjenek azzal, hogy nincsenek megbecsülve, mert ebben az országban sokan nincsenek.
kedves orvosok:ha nem tetszik itthon orvososkodni, akkor e-lle-het-men-ni!
nyugaton tárt karokkal várják állítólag a magyar orvosokat.

subabubba 2010.01.16. 09:42:57

"Kedvenc" (?) sztorim, amikor a vidéki bácsikának megmondták az alföldi korházban, hogy na, tata, a temetésre rakja félre a pénzt, vagy a műtétre?

yanchi345 2010.01.16. 09:52:09

Tessenek nagyon örülni, sikerült lenépszavazni az egészségügy rendbetételét, sokat tett érte az orvoslobbi, hogy továbbra is zsebretehessék azt a pénzt, ami igazából a munkaadójuknak járna, számlára, az egyébként ingyenes, valóságos ellátás szintjének emeléséért. Így most vagy adod az ingyenes ellátásért, hogy legalább azt megkapd emelt áron, vagy megdöglesz a kórházban. A birkahad meg nem érti, hogy ez csak annak a következménye, amit megszavaztak.

yanchi345 2010.01.16. 09:53:56

@váév építők: Nekem az az orvos, akinek a képzését 100%-ig az én (a mi) adómból/adónkból fizetik, ne menjen sehova, amíg ki nem fizette a diplomájának az árát. Tartozik vele a magyar társadalomnak, legalábbis az adófizető részének.

sidorovich 2010.01.16. 10:03:15

@yanchi345:

Látod, ezért az egyszerű gondolkodásért fogsz te szar ellátást kapni amíg élsz. Mert bevetted, hogy 300 forintért megszűnt volna a hálapénz és te jobb ellátást kaptál volna, a kórház megszépült volna, az orvosod fizetését felemelték volna és az eszközök mind-mind megújultak volna.

Mindez 300 forintból. Gratulálok!

szaGértő 2010.01.16. 10:07:54

@silent76: Amikor az OEP-ben dolgoztam, ezt javasoltuk. A Magyar Orvosi Kamara megfúrta, ahol sebészekből és nőgyógyászokból áll a vezetés.

Még az is benne volt a javaslatban, hogy minden ember vonhassa le az orvosi számláinak x összegét az adójából, mert ez biztosította volna, hogy az asztalra csap, ha nem kap számlát.

Nem tetszett a szakmai vezetésnek, vajon miért?

Ja, ez 2002-2003 körül volt.

monyon le 2010.01.16. 10:17:51

Előre megjegyzem nem vagyok orvos! Viszont több mint 20 éves munkaviszonnyal (adót, járulékot, hozzájárulást fizetek). Több millió forint levonás kerül eddig az egészségügybe ill. a szociális háló fenntartására keresetemből. Tehát valamilyen szinten ELVÁRHATÓ szolgáltatásnak az árát már régen kifizettem az államnak és az orvos társadalomnak!

Ha csak azt számolom, hogy ezt az elvonást egy privát biztosítóba fizettem volna be éveken keresztül, még a pénzem is kamatozott volna, és olyan egészségügyi ellátás finanszírozott volna a biztosító számomra, hogy eldobom az agyam!

És ebben az esetben a biztosító is arra törekedne, hogy maradjak egy egészséges Magyar állampolgár, prevenciós kezelésekre kúrákra, pihenésre küldene, mit a biztosításomból fedez (jó lehet csak egy részt), de fenntartja azt az állapotot hogy egészséges maradjak, hosszan fizessem neki a biztosítást.

Most mi van - fizeted a csilliárdos elvonásokat a feneketlen egészségügyi kasszába, orvosaink beesett szemekkel túlórázva undorodnak munkájuktól a betegektől, bürokrácia annyira magas hogy dolgozni nem tudnak, egészségi állapotunk romlik.
Nincs prevenció, nincs rehabilitáció! De van viszont óriási gyógyszer lobbi, műtét utáni "menyé haza felépülni" és a mi a legundorítóbb AZ URAM / BÁTYÁM

sidorovich 2010.01.16. 10:18:52

@kiskutyuska:

Úgy néz ki mégsem végeztek jó munkát az agycisztáddal. Máskülönben tudnád, hogy

a. pár tapasztalatból csak a hülye von le általánosít, legyen az pozitív, akár negatív

b. csak a hülye gondolhatja azt, hogy egy orvosnak nincs szüksége továbbképzésre, az pedig pénzbe kerül

c. csak a hülye gondolhatja azt, hogy az orvos csak úgy odébbállhat egy másik főnökhöz mert keveset keres - ugyanaz a főnök, állami ugyanis mind

d. csak a hülye és a nagyon gazdag gondolhatja, hogy ki tudná fizetni az ellátása valós költségeit

pupuka1 2010.01.16. 10:19:51

Elmondanám, hogy nem kell annyira sajnálni az orvosokat fizetés terén... Vidéki kis kórházban dolgozom, én utalom az orvosok számláját (már szinte mindegyik vállalkozó). Osztályos szakorvos átlag havi díja 600 eFt. Van, aki 1.000.000 Ft körüli számlát ad le. Úgy gondolom, hogy akinek még ezen felül hálapénzre van szüksége, az szégyellje magát!! Az élelmesebbje ki tud magának harcolni nagy pénzt, és persze ugyanezek tartják a markukat is.

sidorovich 2010.01.16. 10:20:30

@monyon le:

"Ha csak azt számolom, hogy ezt az elvonást egy privát biztosítóba fizettem volna be éveken keresztül, még a pénzem is kamatozott volna, és olyan egészségügyi ellátás finanszírozott volna a biztosító számomra, hogy eldobom az agyam!

És ebben az esetben a biztosító is arra törekedne, hogy maradjak egy egészséges Magyar állampolgár, prevenciós kezelésekre kúrákra, pihenésre küldene, mit a biztosításomból fedez (jó lehet csak egy részt), de fenntartja azt az állapotot hogy egészséges maradjak, hosszan fizessem neki a biztosítást."

Micsoda naivitás...

monyon le 2010.01.16. 10:28:39

@sidorovich: Naivitás?
Nézz már meg egy Német biztosítási modellt!
A naivitás nem itt kezdődik amit én leírtam - ez egy jövőkép!

Mondjam, hogy mit finanszíroz egy Német biztosító a a privát ügyfelei számára, csak példaként:
- Fogorvosi ellátás térítése
- Szemüveg (nagyon drága ám a szemüveg készítése)
- Pl. magyarországi Wellness szállodai ellátás térítése, ha részt vesz prevenciós foglalkozásokon
- emelt szintű kórházi elhelyezés és ellátás
- beavatkozás finanszírozása akár 100%-ban

soroljam még? Naivan.

Jaffar 2010.01.16. 10:34:21

@yanchi345:
Tökéletesen egyetértek!

@sidorovich:

Az a naivitás, hogy elhisszük, hogy ez így rendben van és jó, miközben van számos példa arra, hogyan lehetne jobbá tenni az egészségügyet. Ugyanis, most ha valaki évente több százezer Ft-ot fizet be, az ugyanolyan szar ellátást kap, mint aki ennek töredékét. Persze, hogy bssza a csörét ez annak, aki VALÒBAN fizet. És ami a legszörnyübb, hogy azok, akik NEM jogosultak, na azok verik a legtöbbször a nyálukat. Nem élünk egészségesen (illetve még csak meg sem próbáljuk), aztán nem fizetünk adót, mert minden olcsóbb számlan élkül, fél áfával etc. Söt a legvégén még nekünk áll feljebb, mert az JÀR. A szomszédos Ausztriában kb 40€ egy sima vizit a háziorvosnál, amennyiben nincs e-card-od, ami ugye egy meglévö betegbiztosítást takar. Egy vérvétel 76€ ugyanígy. A gyógyszertérban nem kapsz gyógyszert 3-4€ alatt. Mindennek ára van és ez nálunk sincsen másképp. Viszont ami most van az garantáltan többe kerül mindenkinek. Én már jó ideje magán fogorvoshoz járok, mert pontosan tudom, hogy mennyibe fáj az nekem és az eredmény is magáért beszél. Viszont van sebész ismerösöm, aki, ha nem pénzt kap, hanem "természetbenit" (vidék és mondjuk hoznak neki 2-3liter páleszt), akkor anyázik rendesen.

sidorovich 2010.01.16. 10:42:21

@monyon le:

Azaz _térít_ és nem _küld_.

sidorovich 2010.01.16. 10:52:17

@Jaffar:

De te is csak a felszínt kapargatod, hozol példát egy magánfogorvosra, egy vidéki sebészre, végül pedig megmondod a tutit két szar példa alapján. Ez csinálja amúgy mindenki, ezért is tartunk itt.

Hoztál egy példát Ausztriából, váltsd át forintra. Ennyibe kerülne nálunk is (kb.), mert szinte ugyanazok a diagnosztikai automatákat használjuk. 76 euró az 20 ezer forint. Ki tud ennyit nálunk kifizetni? Senki. Abban a pillanatban, hogy fizetős lenne az eü. az ország fele ellátás nélkül pusztulna el valami krónikus osztályon.

Legyen akkor biztosítós, oké, akár magán is. De honnan folyik oda be a pénz? Az ország 2/3-a minimálbéren, havi 5000-t ha fizet, de az sem biztos. Miből biztosítson neked jó ellátást, jó orvost, jó kórházat ÉS magának profitot hiszen magáncég?

Csapkodni, hogy legyen így meg legyen úgy nagyon könnyű.

Jaffar 2010.01.16. 11:10:48

@sidorovich: Tévedsz.
Külföldön pontosan azért kerül többe, mert ott sokkal többet kell fizetni a munkaeröért.
Az Ausztriai "minimálbér" (kb bruttó 1200€, netto 1000€) nagyjából egy átlagos Budapesti 120-140e Ft nettonak felel meg. Bécsben nem kapsz 60-80e Ftért albérletet, még 500-ért se. Ne álmodozzunk, hanem azt nézzük, hogy ki mennyit tud, akar csinálni. Ha most elindítanánk a reformot, ami mindent fizetössé tesz, azt nem lehetne 1-10 év alatt lezavarni. De ehhez akarat kell, és nem csak politikai akarat. Amit példának említettem pedit csak akkor kell fizetni, amennybiben nincs biztosításod. Biztosításal mindez ingyenes. De a biztosításodat nem az állam bácsi fizeti itt, hanem te saját magad. A hollandoknál konkréten tudom, hogy egy sima legolcsóbb biztosítás is 100€, amit TE fizetsz és nem a munkáltatód. A zemberek többségének fogalma sincs, hogy az egészségügyben mi mennyibe kerül. Éppen ezért lehet lehúzni öket. Éppen ezért van az, hogy a faterom 5 napot volt kórházban, de a tájékoztató jellegü számlán, amit kapott már 12 szerepel. Maga az orvos társadalom nem érdekelt abban, hogy változás legyen, hisz akkor azonnal kiderülne, hogy egy-egy orvos 1-2 milliót keres. Bár szerintem ezzel semmi probléma nincs, hisz a minöséget meg kell fizetni. Az már más dolog, hogy magyarisztánban a szomszédnak akkor sem tetszik az, hogy neked jobban megy, még ha tisztességesen is szerezted a lóvét. Majd 50 év múlva talán.....

sidorovich 2010.01.16. 11:35:50

@Jaffar:

Nem tévedek, nálunk is 20 ezer egy vérvétel. A levételt asszisztensek végzik, utána berakják egy automatába, ennyi az effektív élőmunka igény. Az automatának vegyszer és szervizigénye van, illetve sokba került így jön ki a 20 ezer forint.

Ha biztosításod van akkor sincs semmi ingyen, csak nem te fizeted, hanem a biztosító. A biztosítónak ki kell gazdálkodni a befizetett pénzekből a várható kiadásait. Ez csakis az élőmunka árának alacsonyan tartásával tudják itthon elérni, mivel minden mást (eszköz, műszer, reagens stb.) a piacról szerez be a kórház, európai árszínvonal mellett.

A kórházak azért számolnak el többet a valóságosnál, mert máskülönben csődbe mennének. Választhatunk: elnézzük, hogy lehúzzák az OEP-et de ott vannak ha kell, vagy csődbe mennek és viheted a hozzátartozódat a legközelebbi súlyponti kórházba - ha van hely és van pénzed látogatni naponta, tömegközlekedéssel vagy autóval. Ha budapesti vagy, akkor ez nem olyan szörnyű, ha vidéki vagy akkor igen nagy megterhelés a családnak, időben és pénzben. Ja és ne feledd: 2 millió budapesti van és 8 millió vidéki.

Az orvostársadalomnak nagyon kis százaléka keres millió körül, fentebb leírták, hogy kb. a sebészek, nőgyógyászok egyéb műtéthez közeli ágak stb. Ők természetesen nem érdekeltek a változásban, de leginkább az állam érdekelt a rendszer változatlanságában. Csak áltatod magad, amikor általánosítasz; egy patológus (aki eldönti, hogy rossz- vagy jóindulatú a daganat) pl. nem kap parát, de alig kapnak a szar és krónikus betegségek orvosai is (neurológus pl.). Őket fogjátok elzavarni ebből az országból, lassan de biztosan. Legközelebb lehet, hogy édesapádnak SZAKORVOSA SEM LESZ, mint ahogy sajnos az én anyámmal történt.

sidorovich 2010.01.16. 11:43:10

A baj az orvoselvándorlással kezdődik és a pár éven belül megérkező Ratkó nyugdíjasok kórházba kerülésével fog teljes valóságában megmutatkozni. Ezen pedig nem segít a 300 forintos vizitdíj, max annyit érsz el, hogy még az az orvos is el fog menni, aki eddig a paraszolvencia mellett elvolt valahogy.

Ha pedig továbbra is marad a para, akkor mivégre a vizitdíj? Az orvosok fizetését kellett volna megemelni. Lenne miből, elnézve az állami cégek vezetőségének bőkezű javadalmazását a nagy semmire.

Az egész "reformnak" csúfolt cirkusz a szoclib körök egészségügybe való bevásárlását fedezte volna, amihez az orvosok ellen felhergelt nép asszisztált.

Pistie 2010.01.16. 12:29:18

1. Volt már róla szó, hogy kb. évi 50 milliárd megy el hálapénzként. Ez, számbavéve az egyik itt író orvost, aki havi 100-200e huf-os hálapénzről írt, szerintem hihető adat.
Egy ideális világban az emberek ezt az 50 milliárdot elvásárolnák. A vásárlásokból az egész szolgáltatóréteg jól járna, illetve az állam is 25%-nyi adóbevétellel gyarapodna, ami 12,5 milliárd alsóhangon, mert van ahol ennél magasabb az adó (üzemanyag, stb.), ez az egészségügyben ugyan nem akkora nagy összeg, hisz itt minden drága, és a fizetések sem emelkednének ennyivel mint most a hivatalos+hálapénz, ugyanakkor idővel megteremtené a lehetőségét egy jobb rendszer kialakulásának.

2. Az orvosok nincsenek jól megfizetve (ha csak a papíron lévő fizetésüket számoljuk) Ugyanakkor a betegek nagyrésze sincsen jól megfizetve, így a hálapénzt ELVÁRNI nem fair.

3. usa vs hungary. Az usa orvosok kb 5%-a dohányzik. A magyar orvosok több mint fele. És ne jöjjön nekem egy orvos sem azzal, hogy ez a magánügye, mert nem az. Annak, akinek az a hivatása hogy más embereket gyógyítson meg, és közben ő maga függőségben szenved, az minden csak nem hiteles. Az meg hogy az orvos azzal érvel, hogy ő cigizik, de legalább pontosan tudja hogy mennyire káros, pedig egyszerűen szegénységi bizonyítvány, és egyértelmű lesz a témához való hozzáértése, hozzáállása. Azokról az orvosokról pedig már szó se essen, akik a rendelőben, a páciensek előtt dohányoznak.

Kicsit elvonatkoztatott példa, de ha én mérnök vagyok, és nem az 8 tizedesjegy pontossággal számoló programmal tervezem mondjuk a repülőgépet, hanem mondjuk papíron zsebszámológéppel, 2 tizedesjegy pontosságra, az sem a magánügyem, mivel emiatt veszélyben a biztonság, ha baleset van (orvosoknál műhiba) akkor pedig mehetek én is a börtönbe.

4. Magyarországon nincsen egészségügy!! Itt betegségügy van. Az egész a gyógyszereladásra van kihegyezve, ezért ilyen az általános egészségi állapot. Nem a betegség megelőzése a cél, hanem a kezelése. Egyáltalán nincsen propagálva az egészséges életmód, és itt most nem az idézőjeles "egészséges életmódra" gondolok, amiket a blikkben meg nőklapjában lehet olvasni, hanem a sport, vitaminok, stbstb fontosságára
-> amíg még az orvosok között is elterjed az a nézet, hogy egy ember napi c-vitamin adagja 50mg, vagy hogy epeműtét után egyen a beteg amit "jólesik", vagy amíg az orvos szerint a beteg napi folyadékigénye 2 liter, mindezt a testsúlytól függően.. addig nem lesz változás. - és akik szerint amiket most itt felsoroltam normálisak nem hibásak.. csupán ékes példái annak amit írtam, hogy itt nincs szó a betegség megelőzéséről, hanem csak kezeléséről.

Pistie 2010.01.16. 20:25:53

alulról 4. sor "függően" = függetlenül

moccmacckó 2010.01.17. 08:05:54

@cochran: Tapasztalatlan vagy még, az élet sokkal bonyolultabb és zűrösebb dolgokat varázsolhat köréd mint azt hinnéd.Kívánom ne így legyen, bár eltudnálak egy-két, orvos és én sztorival szórakoztatni, de legyen inkább szerencséd! Meg mindenkinek!

Reaper Man 2011.02.22. 23:33:45

@tódór piroska: Ugye erre egyedül jöttél rá? Elismerem, a régi sokkal jobb volt. A minden oldalról rám nehezedő nyomásnak engedve vissza is vettem a Reapert. Nekem is sokkal jobban tetszik.

tódór piroska 2011.02.23. 14:04:07

@váév építők:

"kedves orvosok:ha nem tetszik itthon orvososkodni, akkor e-lle-het-men-ni!
nyugaton tárt karokkal várják állítólag a magyar orvosokat"

Ez a hozzászólás a mélypont. Már most is nagyon nagy az orvoshiány, a végzősők fele egyből veszi a nyúlcipőt, 1000 orvos nyugdíjba megy, közel ugyanannyi meghal évente ...
1cer mámontam hogy nemsoká mehecc ügyvédhez gyógyulni.

Ez ez " el lehet menni" meg egyébként is nagyon rossz ízű emlékeket idéz, ha tudod egyáltalán, hogy ki mondta ezt néhány évvel ezelőtt...

váév építők (törölt) 2011.02.23. 14:14:19

@yanchi345: @tódór piroska:

akkor senki ne menjen sehová? mert a tanárok-mérnökök képzését is mi fizettük.
én csak azt mondom, hogy nem kell nyafogni, ha annyira faszán kvalifikáltnak tartják magukat az orvosaink, akkor jó dolguk lesz nyugaton. amúgy az emberek többsége kurvára nincs megelégedve az rorvosok munkájával. tijnak ránk a kórházban. ha kapnak hálapénzt, akkor esetleg hajlandók dolgozni. és nekem ne jöjjenek azzal, hogy kevés a pénz. akkor csináljanak mást. nekem ha kevés a fizetésem, vagy más miatt nem vagyok elégedett, akkor munkahelyet váltok.

és különben is az orvosok tudták, hogy mennyit fognak keresni, meg milyen körülmélnyek várnak rájuk ha elkezdenek dolgozni, mégis végigjárták az egyetemet.
végül: ez egy hivatás bazmeg! fogjátok fel végre, ha felveszitek a fehér köpenyt, akkor embereket kell gyógyítani, ezért lettetek orvosok, nem?
ha nem, akkor váltsatok pályát, de sürgősen, mert a társadalomnak nincs szüksége rátok.

uff

tódór piroska 2011.02.23. 14:16:07

@tódór piroska:

Cseh vészforgatókönyv orvoshiány esetére

- Horváth Eszter Ágnes
A cseh kormány most először ismerte el, hogy az egészségügyi ellátás válságba rohan az orvosok tömeges felmondásai miatt. Petr Nečas miniszterelnök ezért kedden felvázolta azt a vészforgatókönyvet, amely szerint az egészségügyi ellátás már három hét múlva működhet, ha bekövetkezik a legrosszabb. A "Köszönjük, mi elmegyünk" szakszervezeti akció keretében közel 4000 orvos mondta fel december végén munkaszerződését az alacsony bérek miatt. Még január elején az Egészségügyi Minisztérium azt állította, nem fenyegeti összeomlás az egészségügyet.

A vészforgatókönyvnek három pillére van:

- Katonai orvosok és kórházak, hadsereg bevetése;

- Olyan osztályok vagy egész kórházak bezárása, amelyeket túl sok orvos hagyott el;

- A bezárt kórházak orvosainak átvezénylése olyan kórházakba, ahol megmarad az egészségügyi ellátás.

A terv az elkövetkező napokban lesz véglegesítve.

A kórházak már nem fognak elhalasztható műtéteket végezni és elutasítanak olyan betegeket, akiknek nem akut az állapotuk, hogy így felszabadítsanak kórházi ágyakat sürgős esetekre. Az akut betegeket katonai, rendőrségi vagy tűzoltói járművekkel fogják transzportálni. .

Huuh! "Még január elején az Egészségügyi Minisztérium azt állította, nem fenyegeti összeomlás az egészségügyet."

Még nálunk is azt mondják, hogy nincs nagy baj. Egy zárt orvosi portálon /webdoki/ a fórum tele van olyan hozzászólásokkal, hogy már csak a hülyék, öregek és megszállottak maradnak itthon. Szóval,el lehet menni...

tódór piroska 2011.02.23. 14:23:23

@váév építők:

Öreg, te nem tudod, mit beszélsz.
Mi végülis elvagyunk, akár itthon maradunk, akár elmegyünk.
De téged (szüleidet, testvéreidet, házastársadat, gyerekedet, stb) nem lesz, aki meggyógyítson! Márpedig az ember már csak olyan,hogy előbb-utóbb valamilyen betegsége adódik.

váév építők (törölt) 2011.02.23. 14:28:26

@tódór piroska: miért, ha maradtok, akkor talán meggyógyítotok? nem hiszem. inkább nyavalyogtok , tojtok dolgozni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat