Hiába vagyok orvos, a mentősöktől nyugodtan meghalhattam volna

2017.03.22. 05:35

szivroham_2.jpgJómagam 2016. december elsején kaptam a második infarktusomat, és engem orvosként a helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második infarktusom. FELISMEREM. EKG pozitív volt.

Betegem 2017. március 17-én délelőtt epilepsziás nagyrohamot produkált. Édesapja azonnal mentőt hívott. Az esetkocsi személyzete a már lezajlott roham után közölte, hogy a 120 kilós beteget ők nem tudják lehozni az autóig, a szülők hívják ki a katasztrófavédelmet, és ha azok leviszik az autóba, ők csak akkor tudják tovább szállítani. Hogy ez miért a szülők feladata lett volna, az rejtély… Telefonálni egy mentős is tud, ha erre ki van képezve.

 szivroham_2.jpg

 

Szóval a dokumentáció szerint a debil beteg támadólag lépett fel, így otthon hagyták egy diazepam klizmával, ha ismétlődne a roham. És természetesen a roham ismétlődött. Anyuka, tudván, hogy semmi értelme ismét mentőt hívni, beadta a klizmát, lecipelte a fogyatékos gyereket a családi autóba, és saját maga bevitte a BAZ Megyei kórházba, ahol ezek után már egyenesbe jöttek a dolgok, és a további ellátás a szakma szabályai szerint történt. Én ma olvastam a dokumentációt, és hallottam a történetet. Ami elég homályos, de rémisztő is egyben. A beteg helyszínen hagyása sürgősségi esetben csak nagyon alapos indokkal történhet.

 

Jómagam 2016. december elsején kaptam a második infarktusomat, és engem orvosként a helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második infarktusom. FELISMEREM. EKG pozitív volt. STEMI. Az ügyben jelenleg büntetőeljárás folyik. Mert sajnos ugye túléltem, és nagyon elgondolkoztam, mi lehet a BAZ megyei sürgősségi ellátással ilyen történetek hátterében. A mentősöktől nyugodtan meghalhattam volna. És én merek szólni. Az OMSZ szétesett. Legalábbis ebben a megyében.

 

A történet nevemmel is közzétehető. A másik eset a család félelme miatt anonym marad. Nem mernek reklamálni sem.

 

Dr. Keszthelyi Gyula

Nem a pénz, az emberség hiányzik

2017.03.21. 06:17

angry-man.jpgSokan mondják, nincs elég pénz az egészségügyben, ha volna, az minden problémát varázsütésre megoldana. Az átélt tapasztalatok alapján finoman szólva is kétlem ezt.

Tisztelt blog olvasók!

 

Adva van egy gyönyörűen felújított budapesti sztk rendelő és a benne dolgozó háziorvosom, aki nem mellesleg az egyik magánklinikán is praktizál belgyógyászként. Sok jót lehet róla olvasni az interneten és legalább ugyanannyi rosszat is. Nem nagyon szoktam hinni a mendemondáknak, többnyire a saját tapasztalatok alapján hozok ítéletet, ahogy az említett orvossal kapcsolatban is tettem.

 

Történt, hogy még január végén ellátogattam hozzá, az influenza szezon kellős közepén, mert engem is leterített a vírus. A munkahelyemen szedhettem be, rengeteg kolléga volt táppénzen abban az időszakban, csak március elejére állt vissza minden a régi kerékvágásba. Mivel a főnökeim már nem nézték jó szemmel, hogy napok óta betegen járok be a munkába és noszogattak, hogy, ha lehet, én is forduljak orvoshoz, végül megfogadtam a tanácsukat. Ekkor már nem csak az orrom folyt és köhögtem, de lázas is voltam és a rengeteg csillapító ellenére sem ment le a lázam sokkal 39 fok alá. Én naivan úgy gondoltam és ebben a főnökeim is megerősítettek, mindez elég indok ahhoz, hogy orvoshoz forduljak.

 

A rendelésre bár időpontot kell előre egyeztetni, ennek ellenére az még támpontként sem szolgál, random hívtak be mindenkit és hiába emeltek szót ellene többen is (jelzem, én nem), az asszisztens hölgy csak vonogatta a vállát, hogy ez van. Nincs is annál kellemesebb, mint amikor lázas, taknyos betegek méltatlankodnak, majd veszekednek egymással, csak mert a rendszer szabályait nem tartják, és nem tartatják be velük. Mondanom sem kell, kiváló hangulatban járultam az orvosom színe elé 2 óra álldogálást követően, mert persze a szépen kicsinosított rendelőben negyed annyi ülőhely van, mint korábban.

 angry-man.jpg

 

Az orvosom tette fel a pontot az i-re, amikor köszönés és diagnosztizálás helyett szinte azonnal nekem ugrott verbálisan és minden előzmény nélkül kioktató dorgálásban részesített, amiért többekkel egyetemben csak lógni akarok, holott láthatóan semmi bajom. Mindezt közölte úgy, hogy rám sem pillantott, kitört belőle, mint a vulkán és csak mondta a magáét. Amikor reflektálni szerettem volna, csak megemelte a hangját és jó két percen át dőlt belőle a nyakamba a mocsok. Volt ott sok minden, kezdve a lógós táppénzcsalóktól az idegesítő és hülye öregekig. Na meg persze egy kis sírás, hogy mindenki ellenséges velük, és milyen kevéssé becsülik meg őket anyagilag. Mondom, mindezt anélkül, hogy akár elmondhattam volna, mi a francért vagyok én ott. Szép kis műsor volt. Majd, miután kimérgelődte magát, mindenféle vizsgálat nélkül annyit mondott, pihenjek, majd jobban leszek. És végül jónapot felkiáltással nyomatékosította, hogy vége az előadásnak, akár ki is fáradhatok, hogy a következő beteg is hozzájuthasson a napi lebaszarintásához. Amikor kissé meghökkent állapotomból magamhoz tértem és jeleztem, hogy fel kellene vennie táppénzre is, lecsapta maga mellé a kis mappáját és „Nem megmondtam”…” felkiáltással intett az asszisztensének, ő pedig szintén lenéző arcberendezéssel belépett a gépbe és elvégezte a feladatát.

 

Másfél hétig nyomtam otthon az ágyat, szinte felkelni sem tudtam, zéró gyógyszert kaptam, vagyis elmondhatom, hogy a gyógyításra felesketett és abból élő orvosom semmiféle ellátásban nem részesített, ha csak nem az ordibálós kioktatást szánta annak, ami nyilván nem segítette elő túlzottan a gyógyulásomat. Tette mindezt egy olyan ember, aki nem az orvostársadalom számkivetettje, aki nem nettó 130 ezerből él egyik napról a másikra, akinél egy 10 perces vizsgálat maszekban 10 ezer forintnál indul.

 

Sokan mondják, nincs elég pénz az egészségügyben, ha volna, az minden problémát varázsütésre megoldana. Az átélt tapasztalatok alapján finoman szólva is kétlem ezt. Nem (csak) a pénz kevés, az emberség hiányzik. A jómodor, az emberi hangnem, és sokszor a szakmai hozzáértés és gyógyítani akarás. Mernék csak én így beszélni az ügyfeleimmel a munkahelyemen, azt hiszem, elég hamar az utcán találnám magam, pedig én sem a versenyszféra fizetését viszem haza. Úgy gondolom, ameddig ehhez az orvoshoz hasonló emberekkel van tele a magyar egészségügy, addig önthetnek bármennyi pénzt is a rendszerbe, nem lesz érdemi változás. Azért azt megnéztem volna, magánrendelésen is így bánik-e a doktor úr a hozzá forduló betegeivel…

Az EU-s biztosítási kártyámmal nem tudtak mit kezdeni

2017.03.20. 06:37

false.pngVégül nem láttak el, visszaküldtek székre, ahol még kb. 3/4 órát küzdöttem, és aki autóval bevitt, hazaszállított, otthon még másfél-két napig kínlódtam, és végre elmúlt.

Tisztelt Praxis!

 

Pár éve én nagyon erős migrén rohammal voltam ott. Pár óra eltelte után már a széken leborulva "félig" feküdve kínlódtam. Odajött egy orvos, kérdezte, mi a bajom, mondtam neki, szinte alig látok, iszonyatos hányingerem van, iszonyatosan szédülök, nem tudok függőleges helyzetben megmaradni, de amúgy semmi, "csak" migrénes roham, ami nálam néha (kb. évente kétszer) ájulással jár, azért is vitettem be magam egy ismerőssel, autóval.

 

Azt ajánlotta az orvos, hogy igyak az automatából egy kávét. Mondtam neki, nem kávézom, és amúgy is, a koffein baromira nem tesz jót az én migrénemnek. Lehet, hogy másnak segít, nekem nem, csak lüktet a szívem, még rosszabb a helyzet. Na, végre szólítottak, odatámolyogtam a pulthoz a kis fiatal hölgyekhez, akik az EU-s biztosítási kártyámmal nem tudtak mit kezdeni.

 false.png

 

Mondtam nekik, hogy itt van a magyar, ellenőrizzék le, kék, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy el kell látniuk, csak az OEP majd a külföldi betegbiztosítómmal elszámolja a számlát.

 

Nekik semmit nem kell külön emiatt tenniük, ezt az infót az OEP EU ügyfélszolgálatától kaptam. Azt is mondtam a pultnál, hogy egyébként is, rosszullét, illetve sürgős esetben alanyi jogon el kell látni a beteget, még akkor is, ha egyáltalán nincs kártyája vagy biztosítása. Szívesen mondtam volna egy példát, csak nagyon rosszul voltam, és a beszéd is nehezen ment. Végül nem láttak el, visszaküldtek székre, ahol még kb. 3/4 órát küzdöttem, és aki autóval bevitt, hazaszállított, otthon még másfél-két napig kínlódtam, és végre elmúlt.

 

Vannak erős gyógyszerek és infúzió is, amit ha ilyenkor alkalmaznak, akkor megkímélik a beteget ettől az iszonyatos fájdalomtól, és a melléghatásaitól. Sajnos ezt nekem nem sikerült megkapnom, pedig akkor, abban a kiszolgáltatott helyzetben, mindenemet odaadtam volna, csak segítsenek.

Piásnak nevezett az orvos

2017.03.14. 06:00

bigstock-mad-surgeon-2923494_1.jpgMegalázó helyzet volt es rendkívül tehetetlennek éreztem magam. Négy óra várakozás után haza vitt  a fiam, aki szintén közel volt, hogy helyre tegye a doktor urat. Ha tudtam volna, hogy hol lehet bejelentést tenni, hogy hol vizsgálják ki az ügyet, már megtettem volna.

Tisztelt hölgyeim/ uram!

 

A. Péter vagyok 52 éves és pár mondatban szeretnék reagálni a cikkre. Hasonló estben volt részem a Szent Imre kórházban 2015. december 26-án. Este 9 körül rám jött egy iszonyatos rosszullét, amit a mai napig nem tudok, hogy mi volt az oka. Többször hányingerem is volt, amit elviselhetetlen gyomor és fejfájás kisért. Kihívtuk a mentőket, ami elég hamar meg is érkezett. A 11. kerületben lakom így nem kellett nagy utat megtenni a Szent Imre kórházból érkező autónak. Megérkeztünk a sürgősségire, ahol 30 perc múlva vérnyomásmérés, majd infúziós előkészítés történt.

 

A folyosón, a földön guggoltam (mivel nem volt elég hely) és komoly fájdalmaim voltak. K. doktor (aki beugró volt) odalépett hozzám és elkezdett humorizálni, hogy " egy időgép kellene nekem, mert ha most két napot ugranánk, akkor egyből jól lennék" szerintem azt gondolta, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozta a rosszullétet. ( nem iszom alkoholt közel öt éve) Nem tudtam, hogy beolvassak neki vagy várjak és később jelentsen fel az etikátlan viselkedésért. Három óra elteltével nem történt semmi, csak a panaszokat hallgattuk, mert volt olyan, aki már nyolc órája várt ellátásra. Aztán mégegyszer arra járt az említett doktor úr és ugyan azt a jó kis viccét újra elsütötte.

 bigstock-mad-surgeon-2923494_1.jpg

 

Megalázó helyzet volt es rendkívül tehetetlennek éreztem magam. Négy óra várakozás után haza vitt  a fiam, aki szintén közel volt, hogy helyre tegye a doktor urat. Ha tudtam volna, hogy hol lehet bejelentést tenni, hogy hol vizsgálják ki az ügyet, már megtettem volna. Ha a kórház vezetéséhez fordulok, biztos megvédik az orvosukat.

 

Végül azt javaslom mindenkinek, hogy a Szent Imre sürgősségire ne kerüljön be, mert elképzelhetetlen állapotok uralkodnak/tak, de úgy érzékelem a fenti írásból, hogy nem sok változás történt.  Ha van esetleg ötletük, hogy hol lehetne panaszt tenni, nem fogok várakozni és megteszem. 

 

Üdv

 

A. Péter

Belefáradtam a sok megaláztatásba

2017.03.12. 08:03

maxresdefault_2.jpgJelenlegi tüneteim: nyirokcsomó duzzanat és fájdalom, nyelvdagadás, minden izmom és ízületem fáj, erős nyomás a tarkómban, rángatózás, remegés, izzadás, egyensúlyzavar, arcideggyulladás.

Tisztelt Praxis!

 

Megszerezném osztani, hogy mi is történt velem 2 éven keresztül hátha segíthetek ezzel másoknak. 20 éves lány vagyok. 2015. áprilisban hirtelen lett egy enyhe egyensúly zavarom és fájt a fejem. Mivel a háziorvosom kb. egy mandulagyulladással nem tud mit kezdeni, nem mentem el hozzá. Májusban iszonyatosan elkezdett fájni a mellkasom. Rohamszerűen pár másodpercig tartó éles fájdalom volt, le voltam sápadva, a testem bal oldala nagyon fájt, a bal szemem kívülről szürkés és homályos volt. A szívem összevissza vert. A háziorvosom nem tudta mi bajom, elmentem a másik körzeti orvoshoz. Neuralgiat diagnosztizált, kaptam egy papírt, hogy mutassam meg a háziorvosomnak és majd ő kezel. Nem kaptam semmit, annyit mondott, hogy pihenjek. Egy hónapig csak feküdni tudtam.

 

Utána jöttek a pánikrohamok. A pszichiáter szorongásos depressziós zavart állapított meg, de depressziós egyáltalán nem voltam. Közben a sürgősségin is megfordultam párszor mozgásszervi mellkas fájdalmat diagnosztizáltak, illetve szorongást. Az antidepiket nem szedtem be, tudtam, hogy nem ez a baj. A nyugtatót ritkán alkalomszerűen szedtem. Közben kialakult az ízületi gyulladásom, amit szintén nem kezeltek. Vizsgálták a pajzsmirigyemet. Volt agykoponya és arckoponya CT, mellkas röntgenek, EKG. Ez mind negatív. Szeptembertől szépen lassan elkezdtem javulni magamtól. A nyakam fájt még ezért elmentem télen magán neurologushoz ENG vizsgálatot írt ki meg nyaki gerinc MRI-t. Az ENG negatív lett a nyaki MRI-n sérv nincs. 2016 elején folyamatos arcüreggyulladás középfülgyulladás, mandulagyulladásom volt. Sok antibiotikumot kaptam és nem csak a légúti gyulladásokra volt jó, hanem az ízületeimre a szédülésre és a pánikra is. Májusban annyira fájt már a tüdőm, hogy beküldtek a sürgősségire tüdőgyulladás gyanúval, de csak hörgő gyulladásom volt. Gyógyszert nem írtak fel. Egyre rosszabbul voltam. Elkezdtek égni a nyirokcsomóim, az arcidegem begyulladt. Hétvégén nyugalmi helyzetben hirtelen felment a pulzusom 120-ra.

 

maxresdefault_2.jpg

 

Ügyeleten ismerős doki volt, tudta, hogy állandóan beteg vagyok, 10 db rocephin injekciót kaptam. 2 hónapra megint elmúlt minden bajom. Júliusban megint begyulladt a mandulám. Ki kellett venni. A műtét másnapján rosszul lettem, az elalvás pillanatában áramütés szerű érzést éreztem a tarkómban. Elkezdtem újra szédülni, agyi köd is jelentkezett. Az összes izmom és nyirokcsomóm égni kezdett. Ez kb. 2 hónapig tartott. Aztán belefáradtam a sok megaláztatásba és abba, hogy nem történik semmi, egy ideig nem mentem orvoshoz. Novemberben felkerestem egy nagan reumatologust Debrecenben aki fibromyalgiat diagnosztizált nálam. Az interneten kutattam, hogy vajon mi lehet ez úgy találtam rá egy lyme fórumra ahol ugyanazokat a tüneteket olvastam, amik nekem is vannak. A háziorvosomtól kérdeztem rá, hogy nem lehet e lyme vagy esetleg autoimmun betegség. Szt mondta mindkettőnek megvan az esélye. Azt is mondta h a fibromyalgia nem is betegség, hanem csak tünet. Kiírt lyme vérvételre, ami pozitív lett.

 

A reumatologus nem küldött, hogy megnézzen autoimmun betegségekre. A pozitív lyme tesztel mennem kellett a nyíregyházi infektológiara. Eddig is nagyon rossz tapasztalataim voltak az orvosokkal, de a főorvos úr mindenkin túltett. Meg se kérdezte mi a bajom a folyosón kezembe nyomott egy vérvételi kérőlapot, de nem a westernblot vizsgálatról (amiről kellett volna) hanem egy újabb elisa vizsgálatról, ami negatív lett. Azt mondta, hogy ha voltam is lymekoros meggyógyultam. Rosszulletemet kihasználva aláíratott velem egy papírt, hogy panaszmentes vagyok. Ezután nagyon jó kezekbe kerültem. Találtam egy orvost, aki hitt nekem. Kiderítette h d vitamin hiányom van, ízületi gyulladások és hogy valami nem stimmel az hmm új rendszerekkel. Szerinte is lyme. Kért egy westernblot vizsgalatot az ÁNTSZtöl. Ami negatív lett. (utólag kiderült, hogy ez pozitív csak rosszul lett ki értékelve). Egy lyme specialistahoz kerültem, aki megállapította, hogy tenyleg lyme. Neuroboreliozisom és bartonella fertőzésem van. Még MRIre várok jelenleg.

 

Jelenlegi tüneteim: nyirokcsomó duzzanat és fájdalom, nyelvdagadás, minden izmom és ízületem fáj, erős nyomás a tarkómban, rángatózás, remegés, izzadás, egyensúlyzavar, arcideggyulladás, nagyon nehezen tudok csak járni, látásom egyszer normális, másik pillanatban homályos.

Szent Imre, a "gyilkos kórház"

2017.03.10. 05:26

fe91d1d5b85728eff7c695023ff9bdbf18f56c3c.jpgZavarjuk szét az egész bandát, kapjon több pénzt az, aki tud, és szeret is gyógyítani, és azt gondolom, hogy akkor el fogja tudni látni a betegeket talán a kevesebb, de rátermettebb személyzet is. Senki se menjen a Szent Imre kórház sürgősségi osztályára, ha élni akar!

Nekem is van egy tapasztalatom a Szent Imre kórház sürgősségi osztályával kapcsolatban. Szombati napon reggeli ébredés után, szédülés, hányinger vett erőt rajtam, ami nem akart elmúlni. Bementem az orvosi ügyeletre, és ott a vizsgálat után megállapították, hogy magas a vérnyomásom. 167-103 , nem igazán akart lemenni két gyorsan ható vérnyomás csökkentő beszedése után sem. Ezért elsődleges beutalót kaptam, a SZENT IMRE kórház sürgősségi osztályára. A mentő az kb. két óra múlva tudott volna értem jönni, ezért erőt vettem magamon, és beautóztam a párommal a kórházba.

 

Az úgy rendben is van, hogy azok a betegek, akik életveszélyes, vagy nagyon rossz állapotban vannak, ők kerüljenek minél hamarabb orvos közelébe, ennek így is kell lennie, ezt tanultuk az elsőbbségadási tanfolyamokon is. Miután beértünk, kb. 20 perc múlva meg is mérték a vérnyomásomat, ami tovább emelkedett 175-110 re. De nem kaptam rá semmit. A mérés közben a nővérke kikérdezett, hogy mi is van pontosan velem. Gondolom azért, hogy ne veszítsünk egy percet sem, és gyorsabb legyen az ellátásom. Bár én azt hittem terheletlen állapotban kell a mérést végezni, és nem szabad beszélnem. Idáig rendben is volna a dolog Aztán várakoztunk , kb 8 beteget számoltam meg , a kórházi személyzet az kétszer annyi volt de még annál is több. De mégsem láttam azt, hogy valakinek a vizsgálata befejeződött volna. Egyre többen lettünk a váróban, a betegek és a hozzátartozók elkülönítve külön váróban. Senki nem mondta el, hogy mire várok, mi következik mi lesz a vizsgálat menete. Így telt el kb. 3 óra reményteljes várakozással. A körülettem lévő betegek már jobban ismerték a magyar egészségügyet ezért ők, beletörődtek a sorsukba, de azért mindenkinek meg volt a maga kis megjegyzése a dolgozókról. A sürgősségi osztályon senkinek nem volt sürgős az ellátás. Sétálgattak a dolgozók néha egy, egy papírral a folyosón, kimentek az előtérbe cigarettázni, viccet meséltek egymásnak, közben a kórházi alkalmazottak részben kicserélődtek, de a betegek száma csak nőtt és nőtt.

 fe91d1d5b85728eff7c695023ff9bdbf18f56c3c.jpg

 

Vártunk a vizelettől bűzös váróteremben, mert arra már nem volt alkalmazott, hogy a mosdókat legalább 5 óránként valaki kitakarítsa. Szóval 3 órát vártam egyedül, ki sem mertem menni a váróból, nehogy éppen akkor szólítsanak, amikor kint vagyok. Arra jöttem rá, hogy hozzám már nem is fognak szólni, mert nem én vagyok itt az, akinek a legnagyobb szüksége van orvosra. Rendben van gondoltam , akkor hazamegyek, és jobban járok, ha pihenek, majd hétfőn bemegyek a háziorvosomhoz, és elmegyek azokra a vizsgálatokra, amiket meg kell csinálnom. Megkerestem a nővért ( ö volt a harmadik szeméy, aki végre tudott valamit mondani a kezelésről ) hogy mi az elképzelésem, ő azt mondta hogy a saját felelősségemre el tudok menni ha aláírom a papírokat, de várjam meg a vizsgálatot, mert hamarosan be tudok menni az orvoshoz. Az ötödik órában be is jutottam az orvoshoz, aki egy nagyon fiatal kishölgy volt, és láthatólag nem volt még nagyon gyakorlott. Mi történt? Semmi! Újra egy vérnyomásmérés, kis beszélgetés, szombat lévén megkértem, hogy legalább valamilyen gyógyszert adjon nekem, hogy vasárnap ne kelljen még egyszer magas vérnyomással felkeresnem ezt a segítőkész Sürgősségi osztályt.

 

Megígérte, hogy elintézi, és várjam még meg a kórházi jelentést. Újra egy óra várakozás, szólítottak hogy hazamehetek, gyógyszert, sajnos semmilyet nem adtak, mert nem lehet. Ha mégis rosszabbul leszek, akkor keressem fel újra ezt a kis kedves helyet. Szóval 6 óra várakozás után, semmit nem kaptam, sem gyógyszert, sem pedig receptet. Mehettem haza boldogan, persze a szédülés még nem szűnt meg, hétfőn megyek keresek egy ORVOS-t . A Szent Imre kórházat mar „Gyilkos” kórháznak becézgetik, én csak örülhetek hogy nem voltam rosszabb állapotban, mert akkor lehet, hogy az ilyen hozzáállású kórházi dolgozók miatt a temetésemet kellene intéznie a családomnak. Ne ragaszkodjunk az ilyen egészségügyi dolgozókhoz, menjenek nyugodtan külföldre dolgozni, hagyják el az országot!

Zavarjuk szét az egész bandát, kapjon több pénzt az, aki tud, és szeret is gyógyítani, és azt gondolom, hogy akkor el fogja tudni látni a betegeket talán a kevesebb, de rátermettebb személyzet is. Senki se menjen a Szent Imre kórház sürgősségi osztályára, ha élni akar!

 

Tisztelettel A. István meg mindig beteg ....

Megfulladt a beteg, mert a nővér aludni akart

2017.03.08. 05:33

hospital-monitoring-bucket.jpgEgy intenzív osztályon ugyanis bárki, bármikor meghalhat, reklamációnak helye nincs.

Tisztelt Praxis!

 

Barátnőm intenzív osztályos szakápoló, aki a következőt mesélte: Egy országos intézmény intenzív osztályán az a szokás, hogy az éjszakás nővérek legkésőbb 12-fél 1-kor nyugovóra térnek, mivel a betegek is alszanak és gépek figyelik, monitorozzák őket.

 

hospital-monitoring-bucket.jpg

 

Egy bérnővér volt éppen éjszakás, aki azon túl, hogy lefeküdt, még a hangot is levette (ebben nem vagyok szakértő, azt írom, amit hallottam), vagy lekapcsolta a monitort/gépet, hogy a folyamatos pittyegés ne zavarja az álmában. Volt egy beteg, aki már egészen jó állapotban volt aznap, újságot is olvasott.

 

Szóval eljött a nyugodalmas éjszaka, nővérke vígan aludt, majd hajnalban, mikor felébredt látta, hogy a kedves beteg sajnos elhunyt az éjszaka, gép nem jelzett ugyebár, hogy nincs légzése, mivel vagy hang nélkül, vagy egyáltalán nem működött. Így a beteg bizony megfulladt.

 

És ami ebben a megdöbbentő, hogy erről soha, senki kívülálló nem fog tudomást szerezni, hisz "elsikálják" falakon belül, néhány fejcsóválás kíséretében. Egy intenzív osztályon ugyanis bárki, bármikor meghalhat, reklamációnak helye nincs. És sajnos, ez abszolút nem egyedi eset, tele vagyunk ilyenekkel, amik sosem válnak publikussá.

 

Mikor, mitől fog ez megváltozni???

Aki kórházba kerül, magára marad

2017.02.27. 10:14

janoskorhaz_0.jpgLázat egyetlen alkalommal sem mértek, sem a nejemnél, sem a többi kórteremben fekvő betegnél, ez szintén külön érdekesség volt, azt feltételeztük, ez a kórházi protokoll része kellene lennie, a gyakorlatban közel sem az.  

Tisztelt Praxis blog!

 

Azért írok önöknek levelet, mert a feleségem nemrég a Szent János Kórház belgyógyászatán vendégeskedett és a szerzett tapasztalataink olyan mértékben voltak megdöbbentőek, amelyekről úgy gondolom, másoknak sem árt értesülni.

 

Hosszú ideje rosszul érezte magát a feleségem, de mint jó magyarhoz illő, nem fordult mindaddig orvoshoz, ameddig az állapota már addig fajult, hogy a szédülés, a rossz közérzet a mindennapjait teljesen megkeserített volna. Evvel sem ártana egyszer részletesebben foglalkozni, hogy vajon miért nevelik belénk magyarokba, hogy az orvost csak akkor szabad felkeresni, amikor már tényleg nagy a baj. Úgy vagyunk kódolva, hogy az orvos ideje drága kincs, nem szabad zargatni őt, nem szabad mindenféle „aprósággal” felkeresni, csak ha tényleg nagy a gond. Ez az egészségtudatosság teljes hiánya, ugyanakkor konszenzus övezi, így viszont, ha az ember orvosig jut, legtöbbször már nem is maga megy, hanem viszik és az sem ritka, hogy ilyenkor már nem, vagy csak komoly nehézségek árán tudnak rajta segíteni.

 

A mi történetünk veleje a következő, miután a lányunk is ráparancsolt az édesanyájára, hogy vegyen erőt magán és keresse fel a háziorvost, végre beadta a derekát. A háziorvos el is küldte laborra, ahol az eredmények nem voltak épp biztatóak, ráadásul a leletek kiértékelésekor végre az orvosnak eszébe jutott egy vérnyomásmérést is alkalmazni, ahol jelentős hipertóniát fedezett fel. Az eredmények tükrében kórházba utalta a feleségemet, így került a Jánosba.

janoskorhaz_0.jpg

A kórházi körülményekbe most nem mennék bele részletesen, aki az utóbbi években járt bármelyik magyar államilag finanszírozott intézményben, az nagyjából rendelkezik egyfajta képpel az uralkodó állapotokról. Ami inkább megdöbbentő, az a kórházban dolgozók nemtörődöm magatartása és a béka feneke alatti munkamorálja. Hivatástudatról ne is beszéljünk, sajnos mi ilyennel nem találkoztunk. Gyakorlatilag rá sem néztek a nővérek a feleségemre, ha információt, vagy segítséget mertünk kérni, szinte sértésnek vették, igyekeztek a lehető leginkább elkerülni a tennivalójuk ellátását. Ez több, mint szomorú.

 

Lázat egyetlen alkalommal sem mértek, sem a nejemnél, sem a többi kórteremben fekvő betegnél, ez szintén külön érdekesség volt, azt feltételeztük, ez a kórházi protokoll része kellene lennie, a gyakorlatban közel sem az.

 

Nagy az esélye, hogy a vérnyomását sem mérték meg alaposan jó darabig, ugyanis több, mint egy hétig nem találták indokoltnak, hogy vérnyomáscsökkentőt kapjon, majd, amikor szóvá tettük ezt, illetve azt is, hogy még mindig rendkívül rosszul érzi magát, hirtelen lett gyógyszer és a feleségem is jobban kezdte érezni magát. A másfél hét alatt újabb vérvételeket leszámítva semmiféle vizsgálatot nem végeztek el rajta, meg sem próbálták kideríteni, mégis mi okozhatja a vérnyomás megemelkedését. Ez azért különösen szomorú, mert a felségemnek korábban mindig kifejezetten alacsony volt a vérnyomása.

 

A második hét vége előtt közölték, hogy mehet haza isten hírével, meggyógyult. A vérnyomását ugyan nagyjából belőtték a gyógyszerekkel, de kész, annyi. Amikor ismét a háziorvosnál jártunk a kórházi kiruccanás után, az orvos volt, aki erősen csóválta a fejét és nemtetszésének adott hangot, miután beszámoltunk neki a fejleményekről.

 

Most így állunk, a felségem szedi a felírt gyógyszert, de az állapota megközelítőleg sem az egészséges, amelynek lennie kellene. Abban maradtunk a háziorvossal, hogy ezen a héten vissza kell mennünk hozzá, és ha minden marad a jelenlegiben, akkor újabb vizsgálatokra fogja küldeni (EKG stb.). Abban is megállapodtunk, hogy amit lehet, járóbeteg ellátás keretében fogunk megoldani, mert a kórházi állapotok nem a gyógyulást segítik elő. Már csak arra kell tudnunk felkészülni, hogy így elég sokat kell majd várnunk az időpontokra. Remélhetőleg ki fogjuk tudni várni.

 

L.

Kamu vizsgálatok szerepelnek a kartonomban

2017.02.24. 06:30

1_5.jpgHogyan fordulhat elő, hogy a személyes betegkartonomban több olyan vizsgálat szerepel, amelyet – mivel korábban semmi nem indokolta – nem végeztek, nem is végezhettek el rajtam.

Tisztelt Praxis blog!

 

Az utóbbi időben nagyon elment a blog a gyógyszerekkel kapcsolatos cikkek irányába, én most egy friss tapasztalatomat szeretném önöknek elküldeni, kissé más témakörben. A napokban, egész pontosan kedd délután hasi ultrahang vizsgálaton jártam a kerületi szakrendelőben. Egy ideje emésztési problémákkal bajlódok, és olykor fáj is a gyomrom, így nagyjából 2 hónap után sikerült beutalót kierőszakolnom a háziorvosomtól, laborra is elküldött és az ultrahangra is kaptam időpontot.

 

Évek óta (legalább 10) nem volt komolyabb problémám, így az évi 1-2 alkalmat leszámítva, amikor az influenzát benyelem, egyáltalán semmiféle szakrendelésen nem jártam. Még TB kártyát is frissen kellett csináltatnom, merthogy lejárt.

 

El is mentem kedd délután az ultrahang vizsgálatra, ahol egyből egy kisebb bonyodalom várt, lévén a beutalóm egyik helyén jól szerepelt a nevem, a másikra pedig rossz keresztnevet nyomtattak, körülbelül negyed órán át kellett bizonygatnom, hogy Tibornak hívnak és nem Istvánnak, és hogy semmiféle Istvánt nem ismerek azonos vezetéknévvel. Még rám néztek gyanakodva, szúrós szemmel. Negyed 5-re szólt az időpontom, ahogy 5 másik páciensnek is, amelyet szintén nem tudtam hova tenni. Vagy nincs időpont és akkor érkezési sorrendben történjen az ellátás, ha pedig van, akkor miért kap 5 ember ugyanarra a dátumra, órára és percre, ennek így véleményem szerint zéró az értelme. Mindenesetre végig vártam jó egy és negyed órát, mire én következtem.

 

A vizsgálatot végző hölgy rendkívül kedves volt, kérdezgette, mióta tartanak a panaszaim, a formázatlan, lágy széklet és a hasi nyomás, diszkomfort érzet. Elmondtam, hogy már decemberben elkezdődött, de csak most, február végén döntött úgy az orvosom, hogy sokadik látogatásomnál végre szakrendelésre is elküld. Mivel az étvágyam rendben van, nem fogytam egy dekát sem, úgy gondolta, majd jobb lesz, de persze nem lett.

1_5.jpg

Az érdekes csavar itt érkezett el a történetemben. Az asszisztens hölgy a számítógépet bogarászva arra a következtetésre jutott, hogy tavaly nyáron engem a Péterfy kórházban megtükröztek, illetve előtte már voltam ugyanott a gasztoenterológián 2 ízben is. WTF? Totál értelmetlen fejjel néztem az orvosra, aki kérdezte, mit állapítottak meg. Mondtam, hogy bizony a nagy semmit, mert jó 10 éve nem, hogy gasztroenterológián, de más szakrendelésen sem jártam, méghozzá egyetlen egy alkalommal sem. Márpedig az előzményeim között ez szerepel, de hát biztos emlékeznék rá, ha megtükröztek volna, nevetgélt a doktornő. Az biztos, mert bár még sosem tükröztek, azért van némi fogalmam róla, mennyire lehet kellemes az említett vizsgálat. Kérdeztem, hogy nem lehet-e István a delikvens, akivel ismét kevernek, de nem, az én adataim, nevem, születési időm és helyem és édesanyám leánykori neve szerepel a kartonomban.

 

Puff neki. Egész vizsgálat alatt ez járt a fejemben, az ultrahang egyébként totál negatív lett, a májam, lépem, prosztatám, mindenem a helyén volt, sem kóros elváltozást, sem hasi folyadékot, kóros nyirokcsomót nem talált a doktornő.

 

El is köszöntem tőle, de most, itthon már két dolog az, ami nem hagy nyugodni. Egyrészt, ha az ultrahang nem mutatott semmit az égvilágon, mégis mi bajom lehet. Lehet, hogy mégis meg fognak majd tükrözni? A másik, hogyan fordulhat elő, hogy a személyes betegkartonomban több olyan vizsgálat szerepel, amelyet – mivel korábban semmi nem indokolta – nem végeztek, nem is végezhettek el rajtam. Miként kerültek oda ezek a fantom vizsgálatok? Lehet-e még ott több hasonló bejegyzés a korábbi évekből, amelyekről még mindig nem tudok? Utána lehet-e járni, bele lehet-e tekinteni ezekbe az előzményekbe és amennyiben több hasonló soha meg nem történt dolgokkal szembesülök, hol és kinél kell ezt jelezni? Avagy teljesen rendben van, hogy mindenféle vizsgálatot bejegyeznek hozzám, amikről még csak nem is tudok?

 

Meg kell mondjam, teljesen bizonytalanná váltam és bizalmatlan lettem. Halottam régen mendemondákat leszámlázott, ugyanakkor sosem volt vizsgálatokról, viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire van valóságalapjuk ezeknek a feltevéseknek. Márpedig az én példám az élő bizonyíték, hogy lehet bennük valami. Érdemes utána menni a dolgoknak? Ha igen, hol kezdje az ember?

Tisztelettel,

 

Tibor (és semmiképp sem István)

Gyógyszerekkel mérgeznek minket?

2017.02.23. 09:38

zllxnvgdiy8rhzocheju.pngHogyan bízzon meg az ember azokban, akiktől az élete függ, ha ők visszaélnek a bizalommal? És mit tegyen az, akinek nincs orvos a családjában és nem tud tanácsot, segítséget kérni tőle?

Tisztelt Praxis!

 

A lányom révén érintett vagyok az egészségügyben, hiszen ő háziorvosi praxist visz Budapesten, a saját magam okán pedig, mint beteg, szintén tapasztalom a jelenlegi áldatlan állapotokat. Régóta olvasom a blogot és kicsiben teljesen olyan, mint az egész országos helyzet. Mindkét oldal azzal van elfoglalva, hogy a másik fél torkának essen, de valójában egyik oldal sem hajlandó elismerni, ha épp a saját háza táján kellene keresni a problémákat. A lányom nem egy-két történetet mesélt, amely arról szólt, hogy rendelési időben a betegek mindenféle indokolatlan, csip-csup dolgokkal keresik fel őt, és ha gyorsan megpróbálja letudni az ő esetüket, akkor meg vannak sértődve.

 

Persze abba nem gondolnak bele, hogy az indokolatlan látogatásukkal a komolyabb figyelmet igénylő esetek és betegek elől veszik el az időt, illetve nem csak az időt, de az alapos vizsgálat lehetőségét is. Minél kevesebb figyelem jut a valódi betegekre, annál nagyobb persze a hibázás esélye is. Nem véletlenül szokta a lányom az egykor sokat szidott vizitdíjat emlegetni, úgy véli, nem a bevezetése, sokkal inkább az eltörlése volt a súlyos hiba. Az legalább az orvoshoz beszélgetni, pletykálni járó „betegeket” visszatartotta.

 

zllxnvgdiy8rhzocheju.png

 

Ugyanakkor sajnos nem mindig a beteggel van a probléma. Hogy egy saját példát is előhozzak, jómagam, közel a hatodik x-hez előfordul, hogy kénytelen vagyok orvoshoz fordulni. Mivel már nem vagyok fiatal, jönnek a bajok, vérnyomás, cukor, egyebek. Legutóbb 7 különböző gyógyszert írt fel a háziorvosom, mondván mindegyikre szükségem van. Korábban kettőt kellett szednem, így természetesen meglepődtem, hogy ennyi új pirulát írt fel a számomra. Arról nem is beszélve, hogy ha mindet kiváltottam volna, közel 40 ezer forintba került volna összesen. Természetesen a lányom véleményét is kikértem az esetről, kapásból 4 gyógyszerre mondta, hogy nem csak teljesen felesleges és indokolatlan, de az egymással való kölcsönhatásuk miatt különösen veszélyes is volna, ha mindet elkezdeném szedni, azt javasolta, a korábbi kettőt tartsam meg, a többit pedig eszembe se jusson kiváltani.

 

Amikor persze megdöbbentem ezen és rákérdeztem, akkor mégis miért kaptam a többi receptet, a lányom csak mosolygott és végül kibökte, vannak bizonyos érdekek, amelyeket az orvosok egy része a betegek egészségénél előbbre valónak tart. Persze anyagi érdekekről van szó. Köpni, nyelni nem tudtam, amikor ez világossá vált előttem. Konkrétan inkább megmérgeznék a beteget, csak hogy ők jól járjanak? Egészen hihetetlen, ha nem egy érintett, ráadásul családtag mondta volna, valószínűleg el sem hiszem.

 

Szomorú, hogy idáig fajultak a dolgok. Hogyan bízzon meg az ember azokban, akiktől az élete függ, ha ők visszaélnek a bizalommal? És mit tegyen az, akinek nincs orvos a családjában és nem tud tanácsot, segítséget kérni tőle?

 

Azzal kezdtem, hogy bajok vannak mindkét oldalon, ezzel is zárom soraimat, mert bizony nagy baj van. A beteg ellenségként tekint az orvosra, de sokszor az orvos is csak pénzeszsákként nézi a beteget, holott mindketten egymásra vannak utalva. Nem tudom, mi lehet a megoldás, hogy ez a helyzet a jövőben javuljon, és esetleg megváltozzon, de úgy gondolom, sürgősen szükség lenne rá, hiszen itt nem babra megy a játék, emberek élete forog kockán. Talán ebbe kellene ölni azu állami milliárdokat.

 

Anna

A gyógyszereket úgy írják fel mint ha a patika ingyen adná, közben egymást hülyézik

2017.02.21. 06:00

pills3_1_1.jpgA patikus nő megkérdezte tőlem,hogy ez komoly,hogy a gyereknek hordom ezt a sok gyógyszert?

Üdv Mindenkinek

 

Múlt hét kedd este a lányom erős fülfájásra panaszkodott,a láza felment 39 fokra.Másnap elvittem a körzeti gyerekorvoshoz.Augmentint írt fel,Ciloxon orrcseppet,és Cataflamot. Patika aznap 4710 forint.Hétfőn mehet iskolába-mondta.Hétfőn délelőtt az iskolából hívtak,hogy a gyerek elindult haza,nagyon fáj a füle és sír.Azonnal a fül-orr gégészetre vittem ahol szerencsémre" volt" rendelés.Fiatal doktornő megnézi,közben kérdezi milyen gyógyszert kapott a gyerek,én válaszolok..

 

Vizsgálat közben hüledezik,hogy milyen "hülye" a gyerekorvos,aki nem irányította a fül-orr-gégészetre azonnal a kislányt,mert azok a gyógyszerek amiket felírt azok nem erre valók,persze,hogy fáj a gyerek füle tovább.Viszont ne ijedjek meg annyira nem vészes (heveny orr-garatgyulladás,fülkürthurut) szerdán már mehet iskolába.

 

pills3_1_1.jpg

Megkaptam az új receptet,irány a patika. Gyógyszertári orrcsepp 2430 forint.Eljött a kedd este,és a gyerek egyáltalán nem volt olyan nagyon jól,hogy iskolába küldjem másnap.A láza lement ugyan,de a füle azért még fájdogált,szúrt,nyílalt, a feje sajgott.Nem engedtem iskolába természetesen,csütörtökön visszavittem a fülészetre.Egy másik orvos fogadott,mondtam mi a probléma,a gyerek milyen gyógyszereket kapott stb.Nézi,vizsgálja (ő is) majd megkérdezte tőlem,hogy mit mondott a kolléganő,hogy nem olyan vészes?

 

A kolléganő nem normális,ennek a gyereknek nagyon csúnya a füle belülről,hogy mondhatott ilyet,hogy nem olyan vészes?-kérdezte vizsgálat közben.Álltam ott értetlenül,mert ilyet ritkán hallani egymásután kétszer,hogy egymást hülyézik. Gondolkodott vagy 1 percig,hogy milyen gyógyszer lenne a legjobb,majd megkaptam a receptet.Jövő hét csütörtökön kell visszamenni,addig szó sincs iskoláról,márpedig az előző orvosok már rég kiírták.A patikus nő megkérdezte tőlem,hogy ez komoly,hogy a gyereknek hordom ezt a sok gyógyszert?

 

 Sajnos igen,és megint hoztam receptet-mondtam.A változatosság kedvéért Sumamed-et kapott (3 darabos) 3777 forint. Kifizettem 11.617 forintot amiből több mint a fele teljesen feleslegesen lett felírva és kiváltva,mert nagy javulást egyik sem hozott.Most kezdjük a Sumamedet és bízom benne,hogy több gyógyszert nem kell kiváltanom mert egyedül nevelem a lányomat,így ez a pénz nekem nagy érvágás volt ebben a formában,mert gyógyulást nem hozott.

 

Üdv: Kata

Diszkriminatív tüdőszűrési törvény Magyarországon

2017.02.20. 09:42

218393.jpgHa valaki 38 éves és nincs beutalója tüdőgondozóba, akkor tb mellett fizetve sem látják el, míg 40 éveset beutaló és költség nélkül is, mert a törvényi rendelkezés így szól egy ideje.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Ma az egri tüdőgondozóban nem láttak el, csak mert 38 múltam, nem vagyok 40 éves még, személyim, taj kártyám viszont volt, és 1700 forint rá, de beutalóm nem. Országosan diszkriminatív, sérelmezem, amit a fidesz kormány pár éve tüdőszűrés kapcsán törvénybe iktatott, ilyet eddig egy kormány sem tett a fidesz előtt! Ha valaki 38 éves és nincs beutalója tüdőgondozóba, akkor tb mellett fizetve sem látják el, míg 40 éveset beutaló és költség nélkül is, mert a törvényi rendelkezés így szól egy ideje.

 218393.jpg

 

Nekem 1300 forintba van 30 km-ről busszal beutazva egy nap, mint sok másnak, plusz 1700 forint a tüdőröntgen, így már 3000 forint vidékinek! Míg egy egri lakos elszalad a háziorvosához, addig a vidéki busszal hazamehet elkeseredve, sikertelenül, és majd jöhet még egyszer beutazva. A mai kormány kor szerint szelektálja már pár éve országosan a tüdőgondozókba érkező betegeket, polgárok nagy része munkalehetőség előtt megy röntgenre, mivel mindenhol kérik. Miért nem lehetett bevezetni, törvénybe iktatni a politikusoknak, hogy minden felnőtt munkaképes lakos az ország polgáraként évi egyszeri tüdőszűrést ingyen vehessen igénybe, akár beutaló nélkül, vidékieket pedig nem hazaküldve csak a beutaló hiánya végett?

 

Miért diszkriminálhat a kormány pár éve a tüdőszűrési új törvényével, sértve sok hazai állampolgárt, az ajtóban ért a megkülönböztetés a tüdőgondozóban, és kor miatt főleg, mert ha 40 lettem volna, akkor már nem küldtek volna ma haza Egerben röntgen nélkül. Még a kórház gazdasági igazgatóságát is felkerestem, de ott azt mondták, hogy jogszabály köt minden egészségügyi intézményt, be kell tartani!

 

Viszont a vidéki nem nézi háziorvosnál, hogy mi van ki írva, de azt se tudhatjuk sokan, hogy hová kell és hol nem beutaló! Szerintem a tüdőszűrési törvény végett, amit a fidesz bevezetett pár éve, az egyenlő bánásmódhoz, vagy az alapvető jogok biztosához, esetleg európai bíróságig kellene menni ellenzéki pártoknak vagy jó pár magánszemélynek, a diszkriminatív mivolta végett, ami a tüdőszűrésre vonatkozó hazai magyar törvényt illeti, és kérni kellene a törvény teljes átalakítását, megszűntetését!

 

Üdv: Krisztián

Bunkó, arrogáns nővérek a Korányiban

2017.02.13. 06:32

14348775_15a5e8c34ea166b369130fee0711ed32_xl.jpgValaki árulja el, hogy aki a gyógyításra teszi fel az életét, vagy ezzel kapcsolatos munkája van, miért ennyire, bocsánat, de bunkó? Én nem betegekkel, segítségre szoruló idősekkel dolgozom, de ha így állnák az ügyfeleimhez, már régen nem lenne munkám.

Szia Praxis!

 

Sajnos édesanyám abban az egészségi állapotban van, hogy a fent említett EÜ intézménybe (Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) kellett, hogy bevigyem január elején. Mivel nem ez az első eset, hogy itt van, teljes nyugalommal voltam, a múltbéli tapasztalatom alapján (kb másfél évvel ezelőtt).  Amikor megláttam az osztályt ("A" épület, második emelet), hogy mi lett belőle, teljesen elszörnyedtem! Ez egy elfekvő lett! Borzasztó volt látni, hogy egy kevesebb, mint két évvel ezelőtti állapotok a bányász béka feneke alatt vannak most. Mindez nem csak az osztályon, hanem a nővéreken és az ápolókon is meglátszik sajnos. Pedig szerintem Ők minden osztálynak a lelkei!!!

 

Tisztelet a kivételnek, de annyira arrogánsak néha nem csak a betegekkel, hanem a hozzátartozókkal, ami szerintem megengedhetetlen! A beteghívóra, van, hogy csak 30-40 perccel a hívás után jönnek a kórterembe, amikor valaki orvost kér, mert annyira rosszul érzi magát, vagy be sem megy, vagy csak 1-2 órával később!  A minap meg szerettem volna kérdezni a nővért, hogy változott-e anyumnak a gyógyszer összetétele, vagy sem, mivel ezt megelőző nap a vérnyomása két emelettel lentebb volt, mint Ő (90/40). Emiatt érdekelt volna, hogy a vérnyomás csökkentőt kivették-e a gyógyszerei közül (ez még 18 óra előtt volt, 18-kor van váltás, osztályátadás az éjszakás nővéreknek) 19-kor kinéztem a kórterem elé, és meglepődtem, hogy a nővérke (egy másik társaságában) indul hazafelé. Amikor meglátott eszébe jutott, hogy feltettem neki kb egy órája gyógyszerrel kapcsolatos kérdést. Miután ezt újra szóban is próbáltam elmondani, a kolléganője bicskanyitogató stílusban az éjszakásokhoz irányított (2 ápoló van éjszaka műszakban, akik 4 felé rohannak egyszerre ilyen tájban).

 14348775_15a5e8c34ea166b369130fee0711ed32_xl.jpg

Egy mondaton nem volt hajlandó végighallgatni, hogy mit is szeretnék, folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy az Ő munkaideje lejárt, és amúgy is Ő nem bírálhatja felül az orvosok által előírt gyógyszerkiírásokat. Ritka pillanatok egyike volt ez az életemnek, mivel nem tudtam elmondani, hogy nem ezt szeretném, csak annyit kérek, hogy nézzen rá a lázlapra. Röviden, összevesztünk, mire az egyik éjszakás ápoló odajött, és végre, valaki meghallgatta, hogy mi lenne a kérdésem. És láss csodát, megkaptam a választ is! 

 

Valaki árulja el, hogy aki a gyógyításra teszi fel az életét, vagy ezzel kapcsolatos munkája van, miért ennyire, bocsánat, de bunkó! Én nem betegekkel, segítségre szoruló idősekkel dolgozom, de ha így állnák az ügyfeleimhez, már régen nem lenne munkám. Nálam is nem egyszer előfordul a túlóra, sőt hétvégi munka is. 

 

Senkinek nem kívánom ezt a kiszolgáltatott érzést, hogy függsz tőlük, mert nagyon nem jó! Úgy gondolom, hogy nem abban a világban élünk MÁR, ahol az orvos vagy a nővér előtt hajbókolni kellene. Nem is fogom ezt tenni, de amennyi paraszolvencia van ma is a rendszerükben, ennél sokkal több lenne elvárható tőlük, mint segítőkészség!

 

Kiabálva dobott ki a rendelőből az orvos

2017.02.11. 06:00

angry-scream-doctor-point-chart.jpgA megfelelő lépéseket azonnal megtettem, de elfogadhatóan hogy egy kiszolgáltatott embert ilyen módon meg lehet alázni.

Tisztelt Praxis.

 

 Elöljáróban le szeretném írni, hogy 25 éve dolgozom az egészségügyben, kétkedve olvastam eddig a sok rémtörténetet orvosokról, ápolókról. Soha nem hittem volna, hogy egyszer velem is történik olyan felháborító és példátlan eset, ami miatt "feljelentgetős, ide-oda írogatós" páciens lesz belőlem is.

2017.02.07.-én a Csepeli Rendelő fogászatán Dr. D. Miklós rendelésén azonban olyasmit tapasztaltam, amit legmerészebb álmaimban sem hittem volna. Az orvos első perctől nem volt igazán partner, de nem is foglalkoztam vele, gondoltam „elég, ha jól csinálja a dolgát, nem kell velem kedvesnek lenni „Gyökérkezelést kezdett, röntgen után rengeteget vártam, miközben több beteg fel is adta, a rendelőbe több mint 20 percig senki nem is lett szólítva.

 angry-scream-doctor-point-chart.jpg

 

Mire bejutottam, a fájdalomcsillapitó hatása nagyon gyenge volt már. Ezt jeleztem is, de reakció az orvos részéről nem volt. Majd egyszer csak kiabálni kezdett „nyissa már ki a száját... Hát nem fogja fel, amit mondok, maga agyatlan?, 35* kell elmondanom, hogy, megértse, miért húzzuk el ezt a mocskos kezelést? "Közben dobálta az eszközöket. Minden erőmmel feszítettem szét a számat és próbáltam másra gondolni. Megalázó és ijesztő érzés volt! Az iszonyatos fájdalmat hagyjuk, az szubjektív dolog. Olyan érzésem volt, hogy szinte élvezi, ahogy minősíthetetlen hangnemben üvölt velem, én pedig nem tudok tenni semmit.

 

 Mikor végre felkelhettem a székből, azonnal szóltam, hogy a beszélgetés egyoldalú volt, mivel én nem tudtam reagálni, de felháborító a stílus, ahogyan velem beszélt és ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Ezen méginkább kiborult, olyan erővel csapkodta az eszközeit, hogy valami "turbina" el is tört. A rendelőből kiabálva tessékelt ki és semmiféle felvilágosítást nem adott, hogy mikor kell visszamennem, mit csinált velem stb.

 

A megfelelő lépéseket azonnal megtettem, de elfogadhatóan hogy egy kiszolgáltatott embert ilyen módon meg lehet alázni. Komolyan mondom, ha nem én éltem volna át, nem hinném el!

Csináltassa inkább magánban, jó?

2017.02.10. 06:00

cosmetic-dentistry-cost.jpgAnnak ellenére, hogy járulékaimmal fenntartom a szociális ellátórendszert, nem kapok érte cserébe semmit, ja, de igen, ma kaptam egy jó adag megalázó, lekezelő, önkényes bánásmódot.

Kedves Praxis Blog!

 

Szeretném megosztani Önökkel a következő történetet. Sajnos fogaimmal rengeteg gond van, rendszeres látogatója vagyok a fogorvosi rendelőknek. Annak ellenére, hogy a TB-t rendszeresen fizetem, magán fogorvosi ellátást választottam, miután az SZTK-s fogászaton félrekezelték több fogam is. Miután egyik fogpótlásom alatt makacs és idült ínygyulladás alakult ki, doktornőm javasolta fogászati fémallergia elvégzését, hogy elkerüljük a jövőben az ehhez hasonló gyulladásokat - hamarosan újabb fogpótlásra szükség lesz.

 

A fogászati fémallergia vizsgálat miatt feltúrtam az egész internetet - Budapesten kb 4-5 magán rendelést találtam, akik ezt csinálják - kértem árajánlatot - 40e-50e Ft-ba kerülnek ezek sajnos (többször visszakérnek kontrollra) Mivel nincs gazdag amerikai nagybácsim, és a múlt héten se nyertem meg a lottóötöst, ezért nem gondolom, hogy ezt megengedhetem magamnak, így is rengeteg pénzt fizetek folyamatosan a fogászati kezelésekre. Mint TB-t rendszeresen fizető állampolgár, felhívtam a területileg illetékes SZTK-m (Székesfehérvár) bőrgyógyászatát, fémallergia vizsgálat felől érdeklődve.

 cosmetic-dentistry-cost.jpg

 

A következő párbeszéd zajlott le köztem és az asszisztens hölgy között - Jó napot, fogászati fémallergia tesztet végeznek? - (megkérdezi) Igen, tudok önnek időpontot adni. - Szuper. Kell vinni beutalót? - Milyen célból csináltatná? - Fogászati fémallergia kivizsgálása miatt. - Fogászat? Olyat nem végzünk. Csináltassa inkább magánban, jó? - ... Annyira lesokkolt az asszisztens hölgy válasza, hogy egy erőtlen jó-t válaszolva letettem a telefont.

 

 Milyen jogon diszkriminál? Csinálnak ilyen tesztet, elárulta. Benne van a kiskátéjukban, hogyha annyira rongyrázó vagy, hogy magán fogorvoshoz is be mered tenni a lábad, akkor lesheted az sztk-s időpontod? Én kérek elnézést. Mi lett volna ha erősködöm? Végül is fizetem a tb-t, járna az ellátás.

 

Talán kaptam volna 2-3 hónappal későbbre időpontot? Vagy azzal kellett volna előjönnöm, hogy végstádiumú bőrrákos páciens vagyok aki ha beteszi az ezüst fülbevalót, fibrillálni kezd? (elnézést a bőrdaganatos olvasóktól)

 

Nagyon durva ez, én, mint adófizető állampolgár minden nap úgy érzem, annak ellenére, hogy járulékaimmal fenntartom a szociális ellátórendszert, nem kapok érte cserébe semmit, ja, de igen, ma kaptam egy jó adag megalázó, lekezelő, önkényes bánásmódot. Ez az, a magyar egészségügy erősödik, még szerencse

Az orvosok bűne miatt halt meg a feleségem

2017.02.08. 06:00

shutterstock_119949292_375_1.jpgTöbb orvos balfaszsága, bűne kellett hozzá, hogy szeretett feleségem meghaljon.

„A bűn mindent beszennyez. Mindent elborító bűz ez, megrontja a szeretetet, megfertőzi a házastársak szobáját, az újszülöttek bölcsőjét, még a napmelegben bágyadozó virágokat, még a rügyeiket fakasztó fákat is. A föld úszik ebben a tisztátalanságban, melynek legkisebb cseppjéből is gyalázat virága sarjad.”

 

A 2008. szeptember 27-én elkészült szövettani lelet szerint 1.5 ml szürkésbarnás kaparék, továbbá 13X19X17 cm-es terhes méh és jércetojásnyi jobb petefészek ill. függelék érkezett vizsgálatra, július 2. ill 3-án, utóbbi fixálatlanul (!), azaz formalinba nem helyezve. A kaparékban a mikroszkóp alatt vizenyősen fellazult simaizom-elemek mellett vérzésekkel tarkított „nekrotikus terhességi szövetmaradványok” látszottak, utóbbiakban nagy tömegben mutatkoztak Gram pozitív baktériumfelhők, főleg coccus láncokból és csoportokból.

 

shutterstock_119949292_375_1.jpg

 

A PAS festés egy-egy kisebb érben, „fibrinmirigy rögképződést” mutatott. Mindez alapján gyulladást véleményeztek. A méh hátsó falában egy 3,5X3,5 cm-es submucosus myoma-göb volt, a méh fala átlagosan 3 cm vastag, belfelszínén 1-2 cm vastag, fellazult decidua, a myoma mögött a fundusban „bolyhos szövetmaradvány” is mutatkozott. A méh falán folytonosság-megszakadást, sérülést nem írtak le. A cervix területében bevérzések voltak, ezek mellett a mikroszkópban gyulladásos beszűrődés is látszott, itt is voltak tömeges, Gram pozitív coccus láncokból, szőlőfürtökből álló baktériumfelhők. A méhben másutt kiterjedten vizenyős fellazulást, szövet-nekrózist, a kis erekben nagyszámú coccust látták. A „ bolyhos” területben is nekrotikus terhességi szövetmaradványok látszottak, vizenyős fellazulással és coccusok tömegével.

 

 Mindezek alapján kiterjedt vizenyővel, szövetnekrózissal járó bacteriaemiát véleményeztek, azzal a megjegyzéssel, hogy a gyulladásos sejtes reakció „szinte teljesen” hiányzik. A petefészekben kiterjedt vizenyős fellazulás és foltozottan bevérzések látszottak, amik a vélemény szerint DIC részjelenségének megfelelnek. (A meghallgatási jegyzőkönyvekben is szerepel utalás arra, hogy a műtéti preparátumokat több napig formalin nélkül, szobahőmérsékleten tárolták…) A fent hivatkozott orvosi iratok szerint az újszülött ( Greiner Ramóna) az 5. életnaptól magas CRP ( 85) miatt Claforan-t és Gentamycin-t kapott. Vizelettenyésztése negatív lett (vizeletében antibiotikum volt), a köldökéből E. coli tenyészett. A kórlefolyás 07. 02. 14:30-as bejegyzése szerint „új információ, hogy anya halálának a hátterében szeptikus folyamat állt.” Mi történt, magyarra fordítva Leegyszerűsítve elmondanám, hogy mindenki értse. Gyulladás, vérmérgezés végzett Eszterrel, amely a nem körültekintésnek, kielégítő kezelésnek köszönhető.

 

Több orvos balfaszsága, bűne kellett hozzá, hogy szeretett feleségem meghaljon. Méhlepény darabot hagyott bent Iványi, ebből kifolyólag a vérmérgezés olyan kémiai folyamokat indított el, amelyet a Bumm kanalas vizsgálat csak felgyorsított. Ez a felesleges beavatkozás, Eszter szervezetében megnyitotta a fertőzés tovább terjedésének lehetőségét. Dr. Iványi olyan méhüri betapintást végzett, amit az általa kiállított papírok nem igazolják! A főbűne, hogy a jódos betadinos öblítést ez után nem végezte el. Ezt az orvosi papírok igazolják, hiába szeretne szóban máshogy emlékezni! Az ügyeletes Jónás, nem ismerte fel, hogy antibiotikumos kezelést meg kellene kezdeni, nem érdekelte Eszter, mert nem az ő betege volt.

 

Dr. Jónás, mivel Eszter nem az ő betege volt, június 28. 16 órától (ekkor Eszternek 39,9 fokos láza volt) június 29. 03. 35-ig, több mint 11 órán keresztül nem nézett Eszterre. (Ezt igazolja az orvosi dekurzus lap, amelynek utólagos meghamisítását a Hatósági írásszakértő igazolta.) Berbik, asszisztált emberei sarlatánságához és a bizonyítékok megsemmisítésének kísérlete, a kórlapok meghamisítása mind az osztályáról állít ki bizonyítványt, arról nem is beszélve, hogy milyen összefonódásai vannak a „független” orvos szakértőkkel, szakfelügyelőkkel! De erről majd később!

 

Greiner Tamás

Elzavart az orvos a rendelőből

2017.02.06. 06:00

a32-800x430.jpgAmikor pedig elkezdtem volna magyarázni neki, hogy kétségbe vagyok esve, mert folyamatosan romlik az állapotom, szó szerint kizavart a rendelőből, hogy ne vegyem el az időt a fontosabb dolgok és más betegek elől.

Tisztelt Praxis!

 

Azért kerestem fel az Önök oldalát, mert a háziorvosom elfogadhatatlan viselkedése miatt nem jutok megfelelő orvosi ellátáshoz. Sajnos másik orvos választása nem lehetséges, ugyanis a környezetemben nincs másik háziorvos, a külön fizetős ellátásra pedig sajnos nincs lehetőségem. Korábban, amikor ide költöztem csupán egy alkalommal jártam nála, bejelentkezni és valami semmiség megfázásos vírus miatt. Akkor nem is volt semmiféle probléma. Azonban most, másfél évvel később hirtelen állandó rosszullétek kezdtek el kijönni rajtam, állandó gyomortájéki fájdalom, hosszú hetek óta tartó hőemelkedés és rossz közérzet. Amikor ezeket a tüneteket elmondtam az orvosomnak, mintha rám sem hederített volna, annyit mondott, hogy szerinte nincs semmi bajom, majd elmúlik. Ezt egyébként igen csak pokróc stílusban, úgy, hogy közben még csak rám sem nézett, valamit bogarászott egy könyvben.

 

Miután az állapotom nem hogy javult volna, de még romlott is, megjelent hányinger és hányás is többek között, ismét felkerestem, és beszámoltam neki a fejleményekről, talán még idegesebb lett, mint előtte. Kifakadt, hogy újra zavarni mertem, amikor ő már megmondta mindenféle vizsgálat nélkül, hogy nincs semmi bajom, és majd a tünetek is el fognak múlni. Amikor pedig elkezdtem volna magyarázni neki, hogy kétségbe vagyok esve, mert folyamatosan romlik az állapotom, szó szerint kizavart a rendelőből, hogy ne vegyem el az időt a fontosabb dolgok és más betegek elől.

 

a32-800x430.jpg

 

Ez most pénteken történt, azóta a hányás szerencsére valóban elmúlt, ugyanakkor a gyomor problémák, valamint a lázas állapot a csillapítók ellenére is megmaradtak és ezzel együtt a rossz közérzetem is. És persze lelkileg is megvisel, hogy ahelyett, hogy segített volna rajtam, aki erre esküdött fel és ez volna a dolga, minden ok nélkül elzavart.

 

50 éves múltam, egyedül vagyok, senkire sem számíthatok. Állandó munka nélkül is fizetem magam után a TB-t, mert ugye ez a kötelességem, amikor pedig hosszú idő után igénybe kellene vennem az ellátórendszert, akkor meg nem hajlandóak kezelni és meggyógyítani, de még csak megállapítani sem, mi lehet a baj velem. Ráadásul abban a korban vagyok, amikor az ember már erősen veszélyeztetett, és nem akarok ugyan ördögöt festeni a falra, de ha valami igen komoly bajom van, akkor a késlekedés akár az életembe is kerülhet.

 

Abban kérném a segítségüket, kihez lehet fordulni, hogy az orvosom emberszámba vegyen és megkapjam azt a minimális ellátást, amelyhez úgy gondolom jogom volna, és amely akár az életemet is megmentheti. Nagyon ki vagyok borulva, kérem, ha tudnak, adjanak tanácsot!

 

M.

Embertelenül bántak a betegekkel

2017.02.05. 10:14

korhaz_02_nagy.jpgElhiszem, kevés az orvos rengeteg a beteg, de amikor kivagyunk szolgáltatva az orvosoknak, betegek vagyunk egy kis emberség jól esne, vagy ha az nincs, legalább megalázás, ordítozás ne lenne.

Tisztelt Praxis!

 

Férjemet február 2.-n beutalták agyérgörcs gyanúja miatt az Állami Egészségügyi Központba. P. Doktornő rendelt. Mire végre több órás várakozás után férjem bejutott a" kedves" doktornő szó szerint így kezdte: Ki az a hülye, aki magát ideküldte? Elkezdődött a vizsgálat. Férjemnek magas volt a vérnyomása így kapott egy vérnyomáscsökkentőt. Kis várakozás, de sajnos nem vitte le. Adtak neki még egyet! Várakozás, de se vitte le. Adtak neki még egyet! Várakozás, de az se vitte le!

 

Úgy gondolták akkor megkapja anegyedik ugyan olyan számára valószínű hatástalan vérnyomáscsökkentőt! Ezt már férjem testvére nem engedte hisz nyilvánvaló volt ez a gyógyszer nem segít és 4 vérnyomáscsökkentőt, ami nem hat beadni majd talán kipróbálni egy másikat talán kockázatos. A kedves doktornő erre mérgesen megkérdezte férjem testvérét ugyan mit ért hozzá, hol diplomázott? Nem hiszem, hogy orvosnak kell ahhoz lenni, hogy gyanítsuk 4 vérnyomáscsökkentő, ami nem is hat talán nem túl jó a szervezetnek. A gyógyszert végül nem adták be.

 korhaz_02_nagy.jpg

Doktornő megkérdezte a férjemet, szokott-e szívtájéki fájdalma lenni. Férjem mondta a lapockájánál szokott fájni erre a doktornő leüvöltötte a fejét és kioktatta a szíve elől van, hátul nem fájhat! Kérdem én, a hátsó fali infarktus akkor hol fáj? Leírások alapján a lapocka részen. Egy öreg néni is ült a váróba egyedül (meg még 100 másik beteg sajnos), akinek az egyik oldalon az arca láthatóan le volt bénulva.

 

Kiderült már legalább 6-7 órája ott volt és orvos még nem látta. Sógornőm ezt szóvá tette hajnali 2-3 felé mire a válasz - Ja, a néni már tegnap kapott strokot. Így úgy gondolta a kedves doktornő tud még várni a néni.

 

 Sógornőm erre már nagyon mérges lett, kiabált mire láss csodát kis idő múlva jöttek és a nénit eltolták a vizsgálóba. Miközben eltolták sógornőm mellett a kedves kis öreg hölgy megköszönte, hogy kiállt érte.

 

Elhiszem, kevés az orvos rengeteg a beteg, de amikor kivagyunk szolgáltatva az orvosoknak, betegek vagyunk egy kis emberség jól esne, vagy ha az nincs, legalább megalázás, ordítozás ne lenne. Nagymamám mindig azt mondta, úgy bánj az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak.

 Doktornő kívánom, úgy bánjanak magával, ahogy ön bánt a férjemmel és a kedves kis öreg hölggyel. Mondanom se kell 6 órát töltött ott a férjem ebből 5 és felet a váróba. Azért még azt is ideírom, amikor férjem megkérdezte hol lehet panaszt tenni egy igen bunkó mentős azt mondta, a Jóistennél! Gratulálok ehhez a kedves kollégához is.

Szégyelljék mind a ketten magukat! Bár az ilyen emberek sajnos nem szégyellik, sőt…

Kötelező hálapénz, ráadásul előre?

2017.01.30. 06:30

15780630_10155693419257846_489623215697880727_n.jpgHa jól tudom, hálát utólag szoktak érezni az emberek. Előre hálás lenni? Kötelező hála (pénz)?

A rövid történet egyik szereplője: DR. F. GÁBOR SZEMÉSZ Komárom-Esztergom megye szemész szakfőorvosa, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szt. Borbála Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. Magyar Műlencse Implantációs Társaság (SHIOL) alapítója és első titkára. DÍJAK, ELISMERÉSEK: SHIOL plakett műlencse beültetés terén végzett szakmai és tudományos tevékenységéért KIEMELT SZAKTERÜLET: Műlencse-beültetés, mikrosebészet NEMZETKÖZI TAPASZTALAT: Európa és Amerika számos városában vett részt szakmai gyakorlaton, továbbképzésen. Többek között: Londonban, Párizsban, Kölnben, Philadelphiában, Chicagoban. NYELVTUDÁS: angol, francia, német

 

A történet másik szereplője Édesanyám nővére, Szűcs Erzsébet, aki az egyik szemén lévő szürkehályog eltávolítása miatt látogatta meg Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szt. Borbála Kórház Szemészeti Osztályát. Pontos helyszín: Szemészeti Osztály. 2800 Tatabánya, Dózsa György út 77. "H" épület, III. emelet, 2. szárny. Miután Szűcs Erzsébet elmondta panaszait a főorvosnak, a főorvos közölte vele, hogy 20'000 Ft - 40'000 Ft (húszezer forinttól, negyvenezer forintig) terjedő összeget (vagy, ha van több, akkor az is jó) javasol, hogy hát ennyit szoktak neki adni a betegek ilyen típusu műtéteknél.

 15780630_10155693419257846_489623215697880727_n.jpg

Drága Zsóka, sajnos nincs abban az anyagi helyzetben, hogy ki tudna fizetni egy ilyen összeget, így értetlen arcal némán nézett a főorvosra. Aztán magában végiggondolta, hogy biztos, hogy nem egy magánklinikára ment be. Végül elbúcsúzott és hazament. Mit lehet erre mondani? Minden esetre nagyon felidegesítette őt a dolog. El is mondta mindenkinek a családba. Nekem Édesanyám ma mondta el. Nekem az a véleményem, hogy ha valami nem tetszik az embernek, akkor tenni kell azért hogy megváltozzon a dolog. Ha jól tudom, hálát utólag szoktak érezni az emberek. Előre hálás lenni? Kötelező hála (pénz)? hála (főnév)

 

1. Segítség miatti érzés; köszönetből és lekötelezettségből összetevődő érzés, amely egy személy iránt tölt el egy jó cselekedetéért, szívességéért, szolgálatáért. – Szeretném a hálámat ezzel a kis ajándékkal kifejezni – mondja a beteg az orvosának. Az orvos átveszi a csomagot, pedig nem vár hálát a munkájáért

.

2. Köszönet; ennek (1) az érzésnek szavakban, tettekben való kifejezése, megnyilvánulása. A beteg hálát adott az orvosnak a sikeres műtétért. A család gyarapodása miatt hálát adtak az istennek.

 

Eredet [hála < ómagyar: hála < szláv: hvala (hála, dicséret) < szanszkrit: khev, glev (dicsér, elismer)] forrás: (http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/H%C3%A1la) Praxis

 

Elejtette a beteget a beteghordó a műtét után

2017.01.27. 05:54

00186330.jpegÉs itt kezdődik életem pokla. Folytatom. 8- Hónap Kórház és a pokol!

Üdvözlöm!

 

Jó lenne tudni,hogy ki ellenőrizheti a beteghordókat a Kórházakban.? Velem olyan történt,amit eltusoltak .Hasi sérv miatt kerültem kórházba,aznap megműtöttek,vissza kerültem az osztályra.Gondoltam 3-nap és otthon vagyok.Sajnos bélsérülés lett ,2-napig kínok kínját éltem meg,a drénen keresztül széklet jött.

 

00186330.jpeg

 

Második nap este vittek műteni újra .Ilyenkor az ágyammal együtt tolnak le,majd a műtő előtérben áttesznek egy másik ágyra,azzal tolnak a műtőbe.Két beteghordó vitt egy a lábam egy a felső részem fogta meg ,hogy áttegyen arra az ágyra.Éreztem az alkoholt a beteghordón ,de a következő pillanatban már le is ejtett.Nagy fájdalmam volt,hisz 2-nappal előtte műtöttek .

 

Az Orvosok rohantak ki, tettek vissza az ágyra. És itt kezdődik életem pokla. Folytatom. 8 Hónap Kórház és a pokol!

Megloptak a kórházban

2017.01.26. 06:29

sad-woman-638x425.jpgVégül aláírtam a papírt, és jobb ötlet híján távoztam a kórházból - a körülbelül 70 ezer forintot érő telefonom és 17000 forintom nélkül. 

Jó estét, sziasztok!

 

Végső elkeseredésemben, és abban a tudatban, jobb lesz, ha ezt kiírom magamból, muszáj volt hozzátok fordulnom. Az emberi pofátlanság legteteje, amit elkövettek ellenem egy budapesti kórház sürgősségi osztályán 2017. 01. 14-én, hajnalban (vagyis hajnali fél 3-tól délelőtt háromnegyed 10-ig). Pánikroham miatt szállítottak kórházba. Arról inkább nem is mesélek, milyen stílusban beszéltek velem és a barátnőmmel az orvosok és az ápolók, ez volt a legkevesebb.

 

Történet a következő: vizsgálat után az ügyeletes orvos közölte, hogy reggelig maradjak benn, de ha esetleg jön valaki, akkor a helyem elveszik, és mehetek az utcára. Inkább meghúztam magam ezek után, de elfoglaltam az ágyat, táskámat magamnál tartottam. A barátnőmet nyaggatta az egyik ápolónő, hogy egyszerűbb lesz és biztonságosabb, ha a táskámat beviszik megőrizni a kartonozóba, így hát a barátnőm a telefonomat a táskám cipzáros zsebébe tette, a pénztárcámat betekerte a sálamba, és a táskám legmélyére rejtette.

 

sad-woman-638x425.jpg

 

Odaadta az ápolónőnek, majd elköszönt tőlem, és mondta, ha felébredtem, hívjam fel őt, eljön értem autóval és hazavisz. Elérkezett a reggel, felébredtem, megigazítottam az ágyneműt, felvettem a cipőm, és odamentem a kartonozóhoz. Elkértem a táskámat, oda is adták, egy papírral, amire fel voltak vezetve a táskámban lévő értékeim, dolgaim. Furcsálltam, hogy a készpénznél a 18 ezer Ft helyett 990 van írva, az is apróban. Mondtam a hölgynek, hogy ez így nem lesz jó, előkotortam a pénztárcám, és valóban nem volt benne a 17 ezer forint papírpénzem. Idegességemben csak elnevettem magam, és megjegyeztem, milyen vicces lenne, ha a telefonom sem lenne a táskámban...

 

A nő zavarba jött, azt mondta, nincs felírva a telefonom sem. Kerestem, kutattam a táskában a telefonom és a pénzem után. A telefonomnak hűlt helye, majdnem elsírtam magam, amikor a nő az arcomba nyomta a papírt, hogy írjam alá, átvettem a táskám a benne lévő cuccaimmal. Ránéztem, megmondtam neki, hogy ne haragudjon, de ezt nem fogom aláírni. Erre megfogta a táskám, elvette tőlem és visszasétált vele a kartonozóba, mondván sajnos nem adja vissza a táskám, ha a papírt nem írom alá. Utánakiáltottam, hogy nem érdekel, a táskámat adja vissza azonnal, nekem arra szükségem van. Visszajött, megkértem, hogy nézzen körül a kartonozóban, hátha kiesett valahol. Ezután elkezdett velem ordibálni, hogy hogy képzelem, hogy a kollégáit gyanúsítom azzal, hogy megloptak engem. Erre annyit válaszoltam, hogy más nem fért hozzá a táskámhoz, ki mást gyanúsíthatnék?

 

Végül aláírtam a papírt, és jobb ötlet híján távoztam a kórházból - a körülbelül 70 ezer forintot érő telefonom és 17000 forintom nélkül. Aznap este miután végeztem a munkával, a feljelentést megtettem.

 

Köszönöm, hogy elolvastátok.

Szép estét kívánok! L. Réka

Európai színvonalú ellátás a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban

2017.01.11. 06:00

korhaz.jpgHa a magyar egészségügy általában itt tartana, mint a Flór Ferenc kórház, az élvonalbeli európai színvonal lenne, egyetlen apró hiányosságként csak a wc papír hiányát tudom említeni.

Tisztelt Admin !

 

Kiemelkedően pozitív tapasztalataimat szeretném megosztani a Kistarcsai Flór Ferenc kórházról. A 2016-os évben számos, ellenőrző jellegű és egy ízben sürgősségi vizsgálaton vettem részt. Valamennyi vizsgálaton korrekt, alapos, gyógyításra koncentráló ellátásban volt részem, a megadott időpontokban, rövid várakozásokkal. Külön megemlítem a sebészeti osztályt, ahol két kisműtéten is voltam, első esetben egy nem sürgős, halasztható polipeltávolítás: a jelentkezéstől számított 1 héten belül !

 

Második eset egy visszérműtét: nem időpontot adtak, hanem megkérdezték: mikor lenne nekem alkalmas ?

korhaz.jpg

A műtétet rendkívül alaposan végezték, az előzetes vizsgálatok, a tájékoztatás az orvosok és nővérek részéről nagyon alapos és körültekintő volt. A higiéniás viszonyok kiválóak, kérés nélkül cserélik a szennyezett ágyneműt, a kötözőnővér rendkívül ügyel a steril sebkötözésre, az egész légkör, a betegekkel való bánásmód egyenrangú félként történik. A nővérek nagyon figyelmesek, hívás nélkül jönnek, figyelik lefolyt-e az infúzió, érdeklődnek a betegek állapotáról, igényeiről.

 

Egyetlen apró hiányosságként csak a wc papír hiányát tudom említeni. Ha a magyar egészségügy általában itt tartana, mint a Flór Ferenc kórház, az élvonalbeli európai színvonal lenne. Nagyon elégedett vagyok az ott tapasztaltakkal, látszik a szervezett, protokollokat maximálisan betartó, gyógyításra törekvő központi szándék és ez meg is valósul a betegekkel való kapcsolatokban.

 

Gratulálok és köszönöm a figyelmes gyógyító tevékenységet !

 

Kis Tivadar

 

Egy beteggel, vagy hozzátartozóval szabad így beszélni?

2017.01.07. 07:31

angry-nurse-facebook_1.jpgMost akkor csendben megkérdezem, hogy a beteggel, vagy a hozzátartozóval ilyen stílusban beszélő egészségügyi dolgozó, vagy asszisztens megérdemli a tiszteletet?

"13 éves unokaöcsémet közel 1 éve hordja az anyja a Heim Pál gyermekbőrgyógyászati szakrendelésre az arcát,nyakát ellepő gennyes pattanások miatt.Az első gyógyszerezés nem volt hatásos így egy jóval erősebb gyógyszert írtak fel,amihez havonta laborvizsgálat szükséges.November végén voltak utoljára kontroll vizsgálaton,ekkor kapta a decemberi gyógyszeradagot illetve receptet.Az ambuláns lapon ott szerepel,hogy december végén illetve január elején ismét kontroll az esedékes labor eredménnyel,meg hát ugye kellene a következő recept..A nővérem 2 napja hívja a fenti bőrgyógyászat megadott mellékszámát időpont miatt (mert ez így működik)sikertelenül,senki nem veszi fel.Ma reggel végre sikerült elérni a telefonszámot.A nővérem és a bőrgyógyászati asszisztens párbeszéde a következő volt.-Jó reggelt kívánok,egy időpontot szeretnék kérni Dr.X.Y doktornő rendelésére.

 

-Mi a baja a gyereknek,új beteg?-kérdezi a fiatal asszisztens.


-Nem új beteg,hónapok óta a doktornőhöz járunk,most lenne a havi kontroll,és a recept is kellene.


-Nem tudok adni időpontot a doktornőhöz,január végéig tele vagyunk,és a doktornő februártól már nem is lesz-közli röviden és nem túl barátságos hangnemben.


-Én értem,de a gyerek az arcával a kamaszrendelésre jár X doktornőhöz,most akkor kinek adjuk le a labort,ki fogja felírni a gyógyszert? Itt van az ambuláns lapon,hogy most kell jelentkezni nála.Most akkor mit csináljak? Hova vigyem?


-Én azt nem tudom,talán tessék jönni szerdán-mondja ekkor már türelmetlen hangon.


-Most mondta,hogy nem tud adni időpontot januárra,akkor melyik szerdára gondol? Ne haragudjon,de kezdem nem érteni amit mond-válaszolt a még mindig türelmes anya.


-Hölgyem,a doktornő minden szerdán rendel,csak a recepción sorszámot kell kérni-kezdi emelni a hangját az asszisztens hölgy.


-Ja,hogy a X.Y doktornőhöz mégis csak be lehet jutni szerdánként,csak éppen minimum 4 órát kell várni az "általános" bőrgyógyászati rendelésen úgy,hogy kontrollra vagyunk visszarendelve a "kamaszrendelésre"? Mondjuk kezdhette volna ezzel is,így nem beszéltünk volna el egymás mellett közel 7 perce-közölte a nővérem.


-Nekem erre nincs időm,ha nem jó ez a megoldás akkor tessenek elmenni máshova-utasította a nővéremet az egészségügyi dolgozó,majd köszönés helyett letette a telefont.


Most akkor csendben megkérdezem,hogy a beteggel vagy a hozzátartozóval ilyen stílusban beszélő egészségügyi dolgozó vagy asszisztens megérdemli a tiszteletet? Nem azt érdemelné,hogy jól elküldjék minden ilyen alkalommal az édes anyjába? Nehezére esett volna már az elején érthetően elmondani,hogy ebben az esetben mi a teendő? És milyen kijelentés az,hogy "el kell menni máshova"?

 

Hogy jön ehhez egy asszisztens,hogy ilyen kijelentést tegyen a betegnek,aki próbál belőle érthető választ kiszedni a kérdésére,ami nem utolsósorban a munkakörével függ össze? Ha a testvéremmel ezt a hangnemet megütötte reggel 9 kor, akkor még a mai nap folyamán vajon hány szülővel fogja ugyanezt a pimasz stílust megengedni?"

Amikor az egészségügyi dolgozót alázzák meg

2017.01.05. 05:46

magyar_11.jpgOlyan hangot tud 1-2 beteg megengedni magának, hogy az valami elképesztő. És sajnos gyakran belefutok ebbe, ami őszintén szólva, volt hogy iszonyatosan megviselt és sírva adtam át a műszakot. 

Tisztelt Praxis!

Régóta olvasom az oldalt, és úgy éreztem eljött az idő, hogy én is hozzá szóljak. Rengeteg panaszt és pár kedves történetet is olvastam. Szeretném megosztani az olvasókkal az én történetem. Nos én nem laikus vagyok, lassan 3 éve dolgozom egészségügyben 5. éve tanulok folyamatosan, minél jobb szakember szeretnék lenni és minél több emberen segíteni. Jelenleg dolgozom szakápolóként, és tanulok mellette. Azt gondolom, hogy megtaláltam a hivatásom, szeretem az embereket, mindenkiben próbálom a jót meglátni, és a legjobb tudásom szerint ellátni.

Érdekes, hogy mennyien szidják az ápolókat&orvosokat. Persze van,hogy néha belefut az ember 1-1 morcos emberbe és nyilván nem azt kapja amit elvár. Amit meg is értek, hiszem számomra az is cél, hogy a beteg olyan fogattatást, kedvességet,odafigyelést és ellátást kapjon mint amilyet én várnék el, hiszen én is lehet kiszolgáltatott. Azonban sokszor a jó sem elég jó. Mikor pl mint én aki a szívét-lelkét kiteszi a betegért ( fiatal vagyok, ez tény. Lehet akár erre is fogni) olyan hangnemet engednek meg maguknak már bocsánat a kifejezésért de mintha a majom seggéből rángatták volna elő, amikor az ember csak segíteni szeretne. Számtalanszor belefutottam már ebbe. Sürgősségin dolgozom, így nyilván  pörgés van. De amikor kikérdezek egy beteget okkal kérdezem meg pl: Mióta tart a panasz? Van-e kezelt betegség? stb.. és nem azért mert érzéketlen tahó vagyok. Olyan hangot tud 1-2 beteg megengedni magának, hogy az valami elképesztő ( az ízes magyar káromkodást kimerítve). És sajnos gyakran belefutok ebbe, ami őszintén szólva, volt hogy iszonyatosan megviselt és sírva adtam át a műszakot, holott soha egyetlen egy beteggel sem kiabáltam,bunkóztam stb..Ilyenkor mikor hazaérek, elgondolkozom, hogy miért is képezem magam? Dolgozom? Teperek? Igyekszem?..ha az embert sz*rba sem nézik. Nyilván tisztelet a kivételnek, és távol álljon tőlem, hogy bárkit is megsértsek..Kérdem én, akkor engem mi motiváljon? A fizetésem nem fog, az eszközhiány, időhiány, magam is látom, hogy romokban az e.ü. De felkelek minden nap, és mosolyogva megyek be dolgozni. Mert megéri..pl egy kedves mosoly egy idős nénitől/gyermektől vagy egy "köszönöm nővérke"..És nem megyek ki külföldre, mert a hazámban szeretnék dolgozni és élni.
magyar_11.jpg

A valóság az, hogy nem csak az egészségügy van romokban..hanem a társadalom..Mivé leszünk ha nem becsüljük meg egymást..olyan nincs, hogy mindig csak az egyik fél a hibás. Tudom felesküdtünk. Ezt mi eskünek ,mások kötelességre keresztelik át, mondván: ez a maga kötelessége!.

A történetből azt akarom kihozni, hogy lássuk be emberek..mindkét fél hibás. Viselkedjünk és tiszteljük egymást, mint embertársunkat! Tömören fogalmaztam, mivel nem akartam a betegellátást részletezni, csak a viselkedésre szerettem volna kitérni. Kihalt az emberekből a pozitivitás, kedvesség, vagy az egyszerű tisztelet, normál napszakhoz megfelelő köszönés az embertársunk felé. Vajon pl Te! fordított helyzetbe elviselnéd hogy úgy beszéljenek veled mint egy kutyával, ha te valóban segíteni akarsz és figyelmes,kedves vagy? Nos, kénytelen vagyok elviselni..mert felesküdtem..másrészről nem is szeretek vitázni, én tisztelem embertársam/betegem. Nyelek egy nagyon és mosolygok tovább. Ezekbe a helyzetekbe ki gondol be? Természetes lenne, hogy én mosolygok Te pedig lehülyézel?..Nap mint nap? 

Tudom, hogy ez a történtet heves vitát fog elindítani ( bár bízom benne, hogy nem), érvek,ellenérvekkel, jogos és jogtalan hozzászólásokkal. Javulni attól, semmi nem fog, csak gondolkozzunk el rajta. 
Nagy bátorság kellet, hogy ezeket lemerjem írni, napok óta újra és újra legépelem, de mindig kitörlöm..féltem hogy ha ezt leírom és mások elolvassák, hogy is mondjam ismét "csúnya" szavakat kapok csak..de " a siker titka abban rejlik, hogy soha nem adtam fel semmit és nem kerestem a kifogásokat" -Florence Nightingale-. 

 
Üdvözlettel: Egy mezei Ápolónő

 

Tragikus állapotok a kórházban

2017.01.02. 06:00

dollarphotoclub_65718662.jpgVizsgálatok nincsenek, majd talán az új évben, viszont kioktató, bunkó stílus, teljes oda nem figyelés, és nemtörődöm hozzáállás az van dögivel.

Tisztelt Praxis!

 

Mint olyan sokan mások, én sem szeretek kórházba járni, nem kifejezetten élmény. Azonban akadnak esetek, amikor rákényszerül az ember. A karácsony nálunk nem telt legkellemesebben, sajnos édesanyám végig rosszul érezte magát, folyamatosan fájt a feje, gyenge volt és szédült. Az ügyeletet nem akarta hogy ki hívjuk, úgy volt vele, majd az ünnepek után elmegy a háziorvoshoz. Sajnos az állapota egy cseppet sem javult, épp ellenkezőleg, ezért 26-án minden tiltakozása ellenére felhívtuk az ügyeletet. Gyorsan megvizsgálták és nagyon magas vérnyomás értékeket mértek nála, valamint a cukra is magasabb volt a kelleténél. Az okra nem derült fény, de az ügyeletes orvos azt tanácsolta, töltsön el néhány napot kórházban, majd ott kiderítik. Így még aznap, vagyis karácsony utolsó napján be is szállították a megyei kórházba.

 

Mi persze még aznap bementünk hozzá és vittük neki a szükséges dolgokat, fel voltunk készülve mindenre, de ami a kórházban fogadott bennünket, az még minket is letaglózott. A kopott és repedezett falak, az ütött kopott ágyak és a borzalmas szag nem volt meglepetés, de a szörnyű higiéniai állapotok, koszos lepedők és ágyak, a már bocsánat, de végig szart wc padlók nem egy helyen, valamint a rettenetes beteg es hozzátartozó ellenes hangulat annál inkább. Már akkor el lettünk küldve a fenébe, amikor a portán kerestük édesanyámat, mondván milyen hülyék vagyunk, hogy nem tudjuk, hova szállították. Ez még hagyján volt, lenyeltük, majd az épp szolgálatos nővér küldött el bennünket melegebb éghajlatra, amiért a kórterembe akartunk bejutni, mert hát a főorvos úr épp bent volt, nekünk meg ezt frissen beesve tudnunk kellett volna. A főorvos úr persze köszönés nélkül ment el mellettünk, de ez már meg sem lepett.

 

Jelenleg 3.napja van bent édesanyám, és mi 3.napja futjuk ugyanazokat a köröket. Vizsgálatok nincsenek, majd talán az új évben, viszont kioktató, bunkó stílus, teljes oda nem figyelés, és nemtörődöm hozzáállás az van dögivel. Ugyan második nap valahogy elfelejtettek ebédet adni az anyámnak, viszont ismét csak ránk förmedtek, amikor másnap mi vittünk be neki, mondván mindenki el van látva rendesen. Az állapota semmitsem javult, gyógyszereket nem kap, az első napot leszámítva orvos meg sem nézte. Majd az uj évben.

 

Ha ezt tudjuk, nem egyezünk bele, hogy behozzák. Ennél alaposabb ápolást és figyelmet kapna otthon tőlünk. De naivan azt feltételeztük, hogy egy egészségügyi intézményben legalább nem kell attól tartanunk, hogy a javulás helyett romlik az állapota. Most már úgy várjuk a következő évet, mint a messiást. Remélve, hogy akkor végre hozzálátnak az érdemi gyógyításhoz. Majd jelentkezünk a fejleményekkel.

B.ú.é.k.!

2016.12.31. 06:00

2017_happy_new_year_5k-1280x720.jpgSikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónak! Január 2-án újra jelentkezünk.

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónak! Január 2-án újra jelentkezünk.

Nem hajlandó gyógyítani

2016.12.30. 08:29

11886.jpgHa rajta múlik, akkor még fél év múlva is hasonló nehézségekkel fogok küzdeni, ha éppen el nem patkolok addig.

Tisztelt Praxis blog!

Szeretném elmesélni a velem történteket, remélem tanulságul szolgál majd az olvasók számára és abban is bízom hogy esetleg némi jó tanáccsal is el tudtok látni. Adva van a háziorvosom, akit szerencsére igen ritkán kell felkeresnem. Ameddig szimpla recept írás volt köztünk a legszorosabb kapcsolat, addig az égvilágon semmi probléma nem volt, ugyanakkor amint komolyabb esettel fordultam hozzá, máris előkerültek a gondok, bajok. Egy ideje elég rosszul érzem magam, a gyomrommal nincs minden rendben, puffadok, fáj  és feszít állandóan, morog, mocorog, ha kell, ha nem. A székletem olykor hígabb, olykor keményebb, végbél tájékon viszketést is érzek, emellett a közérzetem rossz,  fáradékony vagyok,  előfordul, hogy köhögök,  illetve valamilyen váladék van a torkomon állandó jelleggel, amitől rekedt is vagyok. A mellkasom is fáj időnként és néha úgy érzem szédülök is. Mindez 30 évesen épp elég a jóból,  azt hiszem.

Természetesen ellátogattam a háziorvosomhoz a panaszokkal, de azon kívül, hogy szerinte refluxom lehet és írt fel Ludeát, valamint köhögés csillapítót, egy kenőcsöt, de érdemben mást nem csinált. A tüneteim igazából nem változtak, vsgyis jelentősen nem és azóta már kétszer jártam újra nála viziten, de még egy egyszerű laborvizsgálatra sem utalt be. Annyit mondott hogy szedjem a gyógyszert és használjam a kenőcsöt és ha minden marad a régiben, majd az új esztendőben keressen fel őt. Addig pedig marad a szenvedés, ráadásul már lassan másfél hónapja húzódik a történetem. Biztos vagyok benne, hogy valahol a gyomrom tájékán lehet a gond, mert korábban soha nem éreztem ezeket a kellemetlenségeket.Nem dohányzom, nem iszok alkoholt, csak ritkán, vékony testalkatom van. Rengeteg dolgot olvastam ezekről,  ami talán megint csak nem túl jó,  mert már olyan súlyos betegségeket vízionálok, hogy csak na.

Ha esetleg van valakinek használható ötlete, mégis mi lehet a bajom és mit kellene tennem, kérem ne tartsa magába. Az viszont igen szomorú, hogy az orvosom többszöri jelzésem ellenére sem volt hajlandó eddig semmiféle vizsgálatnak alávetni, laborba, vagy bárhova máshova küldeni  és ránézés alapján dönt el olyan dolgokat, amelyeket vizsgálatoknak kellene igazolniuk. Ha rajta múlik, akkor még fél év múlva is hasonló nehézségekkel fogok küzdeni, ha éppen el nem patkolok addig. Másik orvost pedag nem tudok választani,  mert a környéken igen zsúfoltak a praxisok. Várom a visszajelzésüket és esetleges tanácsaikat!

A.

Boldog Karácsonyt Kívánunk!

2016.12.24. 06:00

red-and-white-decorations-in-the-snowy-christmas-tree-52001-1920x1200.jpgMinden kedves olvasónknak, betegnek, hozzátartózónak és egészségügyi dolgozónak békés, szeretetben gazdag Karácsonyt és nagyon boldog új esztendőt kívánunk! December 27-én újra jelentkezünk!

Minden kedves olvasónknak, betegnek, hozzátartózónak és egészségügyi dolgozónak békés, szeretetben gazdag Karácsonyt és nagyon boldog új esztendőt kívánunk!December 27-én újra jelentkezünk!

 

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat