Kamu vizsgálatok szerepelnek a kartonomban

2017.02.24. 06:30

1_5.jpgHogyan fordulhat elő, hogy a személyes betegkartonomban több olyan vizsgálat szerepel, amelyet – mivel korábban semmi nem indokolta – nem végeztek, nem is végezhettek el rajtam.

Tisztelt Praxis blog!

 

Az utóbbi időben nagyon elment a blog a gyógyszerekkel kapcsolatos cikkek irányába, én most egy friss tapasztalatomat szeretném önöknek elküldeni, kissé más témakörben. A napokban, egész pontosan kedd délután hasi ultrahang vizsgálaton jártam a kerületi szakrendelőben. Egy ideje emésztési problémákkal bajlódok, és olykor fáj is a gyomrom, így nagyjából 2 hónap után sikerült beutalót kierőszakolnom a háziorvosomtól, laborra is elküldött és az ultrahangra is kaptam időpontot.

 

Évek óta (legalább 10) nem volt komolyabb problémám, így az évi 1-2 alkalmat leszámítva, amikor az influenzát benyelem, egyáltalán semmiféle szakrendelésen nem jártam. Még TB kártyát is frissen kellett csináltatnom, merthogy lejárt.

 

El is mentem kedd délután az ultrahang vizsgálatra, ahol egyből egy kisebb bonyodalom várt, lévén a beutalóm egyik helyén jól szerepelt a nevem, a másikra pedig rossz keresztnevet nyomtattak, körülbelül negyed órán át kellett bizonygatnom, hogy Tibornak hívnak és nem Istvánnak, és hogy semmiféle Istvánt nem ismerek azonos vezetéknévvel. Még rám néztek gyanakodva, szúrós szemmel. Negyed 5-re szólt az időpontom, ahogy 5 másik páciensnek is, amelyet szintén nem tudtam hova tenni. Vagy nincs időpont és akkor érkezési sorrendben történjen az ellátás, ha pedig van, akkor miért kap 5 ember ugyanarra a dátumra, órára és percre, ennek így véleményem szerint zéró az értelme. Mindenesetre végig vártam jó egy és negyed órát, mire én következtem.

 

A vizsgálatot végző hölgy rendkívül kedves volt, kérdezgette, mióta tartanak a panaszaim, a formázatlan, lágy széklet és a hasi nyomás, diszkomfort érzet. Elmondtam, hogy már decemberben elkezdődött, de csak most, február végén döntött úgy az orvosom, hogy sokadik látogatásomnál végre szakrendelésre is elküld. Mivel az étvágyam rendben van, nem fogytam egy dekát sem, úgy gondolta, majd jobb lesz, de persze nem lett.

1_5.jpg

Az érdekes csavar itt érkezett el a történetemben. Az asszisztens hölgy a számítógépet bogarászva arra a következtetésre jutott, hogy tavaly nyáron engem a Péterfy kórházban megtükröztek, illetve előtte már voltam ugyanott a gasztoenterológián 2 ízben is. WTF? Totál értelmetlen fejjel néztem az orvosra, aki kérdezte, mit állapítottak meg. Mondtam, hogy bizony a nagy semmit, mert jó 10 éve nem, hogy gasztroenterológián, de más szakrendelésen sem jártam, méghozzá egyetlen egy alkalommal sem. Márpedig az előzményeim között ez szerepel, de hát biztos emlékeznék rá, ha megtükröztek volna, nevetgélt a doktornő. Az biztos, mert bár még sosem tükröztek, azért van némi fogalmam róla, mennyire lehet kellemes az említett vizsgálat. Kérdeztem, hogy nem lehet-e István a delikvens, akivel ismét kevernek, de nem, az én adataim, nevem, születési időm és helyem és édesanyám leánykori neve szerepel a kartonomban.

 

Puff neki. Egész vizsgálat alatt ez járt a fejemben, az ultrahang egyébként totál negatív lett, a májam, lépem, prosztatám, mindenem a helyén volt, sem kóros elváltozást, sem hasi folyadékot, kóros nyirokcsomót nem talált a doktornő.

 

El is köszöntem tőle, de most, itthon már két dolog az, ami nem hagy nyugodni. Egyrészt, ha az ultrahang nem mutatott semmit az égvilágon, mégis mi bajom lehet. Lehet, hogy mégis meg fognak majd tükrözni? A másik, hogyan fordulhat elő, hogy a személyes betegkartonomban több olyan vizsgálat szerepel, amelyet – mivel korábban semmi nem indokolta – nem végeztek, nem is végezhettek el rajtam. Miként kerültek oda ezek a fantom vizsgálatok? Lehet-e még ott több hasonló bejegyzés a korábbi évekből, amelyekről még mindig nem tudok? Utána lehet-e járni, bele lehet-e tekinteni ezekbe az előzményekbe és amennyiben több hasonló soha meg nem történt dolgokkal szembesülök, hol és kinél kell ezt jelezni? Avagy teljesen rendben van, hogy mindenféle vizsgálatot bejegyeznek hozzám, amikről még csak nem is tudok?

 

Meg kell mondjam, teljesen bizonytalanná váltam és bizalmatlan lettem. Halottam régen mendemondákat leszámlázott, ugyanakkor sosem volt vizsgálatokról, viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire van valóságalapjuk ezeknek a feltevéseknek. Márpedig az én példám az élő bizonyíték, hogy lehet bennük valami. Érdemes utána menni a dolgoknak? Ha igen, hol kezdje az ember?

Tisztelettel,

 

Tibor (és semmiképp sem István)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuella 2017.02.24. 06:45:05

Van rá mód de hogy hogyan lehet megnézni arra én is kíváncsi lennék. A TAJ számunkat pedig ne adjuk oda csak az orvosnak.

CsakMintTe 2017.02.24. 07:19:51

Lejáró tajkártya? Vagy a TB kártya nem ugyanaz?

karcsibácsi 2017.02.24. 07:25:13

Kamu vizsgálatok?
Kamu poszt!

Az egyes egészségügyi szolgáltatók informatikai rendszere nincs összekötve, ezért a "bogarászó asszisztensnő" csak a saját intézményben történt vizsgálatokat látja.
A TAJ alapú betegút lekérdezéshez csak a beteg háziorvosa jogosult, vagy maga a beteg ügyfélkapun keresztül.
A posztban leírtak nem történhettek meg.

apanna 2017.02.24. 07:44:43

Az ügyféljapudban is megnézheted mit számoltattak el az oep el. Gyakorlatilag az orvos írta be ezeket a kódokat mint elvégzett vizsgálatokat. Huvatkoznak az akulfinanszírozásra, igy több pénzt kap a kórház, rendelő. Összegszerűen a te eseted nem sok, de ha minden orvos ezt csinálja.... Felháborító azért is, mert mi van akkor ha tényleg indokolt lett volna az a vizsgálat, és most kiserülne, tényleg nagy baj van. Akkor ki lesz mindezért a felelős?

apanna 2017.02.24. 07:47:13

@karcsibácsi: konkrétan a férjemmel is megtörtént. És most nagy a baj...

Feketepéter 2017.02.24. 08:22:05

@karcsibácsi: a betegutat bármelyik OEP-el szerződött orvosi rendelőben le lehet kérdezni és az összes OEP finanszírozott ellátást kiadja 2001-ig visszamenőleg

Feketepéter 2017.02.24. 08:32:43

@vuella: Bárki bármilyen ellátást nem jelenthet le az OEP felé csak az adott ellátásra szerződött szolgáltató a megfelelő betegnyilvántartási programmal,mindezt az OEP bármikor ellenőrizheti.A betegnyilvántartó programba pedig mindenki csak saját kóddal léphet be és rögzíthet tevékenységet,olyant amelyre jogosult.

lightning79 2017.02.24. 10:40:10

Ügyfélkapu hozzáféréssel a következő oldalon kérdezhető le a saját betegéletút:
ugyfelkapu.oep.hu/oepu/keret.jsp

szabidoki 2017.02.24. 10:53:12

A megoldás kulcsa a TAJ-kártya hamisításban rejlik - viszont csak létező TAJ-számot fogad el a rendszer, véletlenszerű számsort nem. Ennek az egyszerűsített formája amikor "elveszett a TAJ-kártyám de tudom a számát"...
A 90-es évek végén, 2000-es évek eleján jött divatba a "kódolás", amikor egy adott beteg után, aki ténylegesen kezelés alatt állt az adott intézményben, kissé más beavatkozást jelentettek le az OEP-nek mint ami valójában megtörtént - ennek az volt a háttere, hogy minden beavatkozáshoz tartozott adott összeg amit a kórház megkapott az adott beavatkozás után de elég gyakran két igen hasonló beavatkozás jelentősen más összeget hozott a konyhára, pl. térdízületi injekció 20000Ft, injekciós kezelés térdízületen 30000Ft. Ez a kódlista persze nem volt nyilvános, és sok kórház ki is szervezte a kódolást ügyes vállalkozóknak akik valahogy hozzájutottak. Ha a kórház félt az ellenőrzéstől, akkor igyekeztek többé-kevésbé hasonló beavatkozás-kódokat keresni mint ami ténylegesen megtörtént, de volt ahol bevállaltak meredekebb dolgokat is. A lényeg, hogy ezt nem az orvosok csinálták, hanem vagy külön kódolás-felelős, vagy külsős vállalkozó.

mechanikus körte 2017.02.24. 11:22:52

Lejáró TAJ-kártya, várakozó betegektől tömött folyosó mellett ráérős asszisztensnő, aki egy másik intézmény nyilvántartási rendszerében bogarászik...:D No persze.

karcsibácsi 2017.02.24. 14:52:17

@apanna: El nem végzett vizsgálatok kódolása, sajnos megtörténhet. Ami nem történhet meg, mert az informatikai rendszer nem teszi lehetővé, az a posztban leírt kitalált történet, nevezetesen, hogy a "bogarászó asszisztensnő" más szolgáltatónál végzett vizsgálatra bukkanjon. Ezek egyszerűen nem jelennek meg, mivel az egyes kórházak és rendelőintézetek informatikai rendszere nincs összeköttetésben egymással.

ultraelite 2017.02.24. 15:16:55

@karcsibácsi: Kivéve,ha a beteg a Péterfyhez tartozó rendelőben járt,mert akkor azonos a rendszer. Elméletileg OEP finanszírozott orvos le lehet kérdezni a beteg OEP finanszírozott előzményi adatait,de az annyira bonyolult, időigényes és vesződséges,hogy csak elméletben létezik.

Treff Bubi 2017.02.24. 15:29:01

Biztos az Istvánt tükrözték meg.

kobalt (törölt) 2017.02.24. 16:42:29

Még az is lehet hogy egy "ismerősnek" eladták a szolgáltatást a Te adataiddal vagy az intézmény csak plusz bevételt akart az OEP -től szerezni, vagy valamelyik orvostudor.
KB. 20 évvel ezelőtt halottak adataival igényeltek több tizmilliós pénzeket.

lutria 2017.02.24. 17:37:02

Én is elég ritkán járok orvoshoz de megnéztem az ügyfélkapun hogy így tudnak-e trükközni,találtam olyat hogy egyszer jogosítvány hosszabbításhoz a szemvizsgálatnál állítólag 18 féle vizsgálatot végeztek szememen-igazából talán 3-4-et,tábla olvasás,színtévesztés vizsgálat(csak a szokásos "gyorsított" vizsgálat) stb.,egyszer meg egy elfertőződött pattanásért a fülemben 12 féle eljárás van feljegyezve,pedig igazából csak kiszúrták,egy lavór felett kimosták majd egy gyógyszeres gézdarabot tömtek bele és viszlát...Még másnapra konzílium,csere,bioptron fénnyel besugárzás is be van írva pedig vissza sem kellett mennem,csak megmondták milyen kenőcsöt vegyek a patikában és hová kenjem.

Franquette 2017.02.24. 18:42:42

Lehet, hogy másik intézmény nem látja, de simán van ilyen. Én pl. életemben egyszer jártam Győrben 15 évesen, akkor is nyaralni, de évek óta benne van az OEP nyivántartásomban, miszerint állítólag egy győri nőgyógyász rendszeresen megvizsgál (nem). Más kérdés, hogy hova szarjak....pereljem be? Nyilván ez tömeges jelenség

szanalmas 2017.02.24. 19:52:40

Én is megnéztem most az ügyfélkapun, 4 éve kaptam valami menstruációs tablettát, ki is váltottam a lista szerint, mondjuk nem tudok róla, mert sosem voltam addig a háziorvosomnál, azt sem tudtam, ki az. Meg amúgy férfi vagyok. XD

qbr 2017.02.24. 21:34:16

@karcsibácsi: Nem kell összeköttetésben lenniük, ahogy @Feketepéter is írta.
Elvileg te itt tudsz hozzáférni: ejelentes.oep.hu/ejelentes/app/index.jsp, ha van ejelentés regisztrációd (itt egy videó segédlet a regisztrációhoz: jogviszony.oep.hu/ejelentesreg/app/index.jsp)

Ha nagyobb intézményben dolgozol, jó eséllyel az intézmény informatikusának lesz ejelentés admin jogosultsága, és ő adhat neked hozzáférést az általad ellátott betegekre. Viszont sajnos pont a nagy intézményeknél a kórházi informatikai rendszerben (pl. a MedSolban pont így van) ez egy külön modul, amit a kórháznak meg kell vásárolnia, amit vagy megtesz, vagy nem - ezért vannak olyan kórházak, ahol az ott dolgozó orvosok nem férnek hozzá az ejelentéshez.

apanna 2017.02.24. 21:39:07

@karcsibácsi: Nézd engem a tények érdekelnek, és az hogy egyes orvosok nem elvégzett vizsgálatokat számoltatnak el az OEP -el. Ha nekem elvégeznek egy eü küretet és én utána hazamegyek, az orvos pedig beír egy éjszaka otttartózkodást, felháborodva de lenyelem, (mert nyilván a küret alatt látta amit látnia kellett, )pedig az is csalás. De az, hogy többféle antibiotikummal kezelünk egy beteget, beírjuk az el nem végzendő vizsgálatokat, és kiderül hogy négyes stádiumú daganata van, na az nem mindegy. Szóval egyesek csak azért mert alulfinanszírozott az intézmény emberek életével játszanak.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2017.02.24. 21:51:39

Arra emlékszik még valaki, hogy még OV-ék előtti időkben volt egy pár hónap, talán fél év, amikor minden orvosi vizit után az ember orra alá dugtak egy papírt, hogy írja alá: ezen volt rajta, hogy mit jelentenek le az OEP felé. Na ezt a szabályt elég hamar visszavonatták valakik. (a tudjukkik lobbija). Ez van, ha valahol normatív finanszírozáson alapul egy rendszer. (Pl. az oktatás is.)

Az én betegutamban is vannak fiktív elemek, de ha bejelentem az OEP felé, hogy bizonyítom? Mást fog mondani az orvos/szakrendelő/kórház meg én, így patthelyzet. Ez a rendszer alapjaiban magában hordozza az ilyen jellegű csalásokat, és még egy 2/3 is kevés volt a felszámolásához.

qbr 2017.02.24. 22:03:41

@apanna: Ne így képzeld el az átkódolást.
Egyrészt maga az átkódolás eleve <5%
Másrészt az átkódolás leginkább annyi, hogy van egy beteg, aki bekerül X bajjal, de van még Y és Z baja is, amit a benntartózkodás alatt szintén el kell látni. Kap egy X fődiagnózist, és mellé egy Y és Z második, harmadikat. Az OEP az X-et fizeti, de ha Y-nak véletlenül pont jobb a szorzója, akkor az lesz a fődiagnózis.
De igazából ez nem túl gyakori dolog, a @szabidoki által említett cégek feladata a kontrolling, nem pedig az átkódolás. Van kórház, ami maga próbálja megoldani ezt a kontrolling feladatot, van, amelyik kiszervezi - spéci szaktudást igényel a dolog, úgyhogy ez egy helyi gazdasági döntés.

Van olyan is, amikor már az ellátás kódolásánál történik a torzítás. Pl. Magyarországon nem születik 1000-1020g súlyú kora- vagy újszülött. Mármint úgy nem, hogy 0 db. Ennek az az oka, hogy 999g-ig konkrétan 2x-es összeget fizet a NEAK a kórháznak az ellátásért, mint 1000-1500g között.

Igazából azt nem nagyon hinném, hogy a posztban szereplő esetben az intézmény csalt volna - kicsiben nem érdemes az ilyesmit, nagyban pedig viszonylag gyorsan kiderül, mert az első ellenőrzésnél kibukik, hogy hiányoznak a kórlapok. Azokat pedig en gros legyártani annyi munka lenne, hogy az elvinné az így összeszedhető pénzt.

Én inkább gyanakodnék TAJ-jal való visszaélésre, esetleg adatbeviteli hibára: a TAJ alapvetően egy sorszámként kiadott szám, amelynek az utolsó számjegye egy ellenőrző szám (ún. CDV kód. Képzésekor a páratlan helyen álló számjegyeket hárommal, a páros helyen állókat héttel kell megszorozni és a szorzatokat összegezni. A CDV kód az összeg tízzel való osztásának maradéka.). Ha van itt egy matematikus, majd kiszámolja, hogy legalább hány számjegy elütésével lehet érvényes tévedést létrehozni - nem lennék meglepődve, ha elég lenne 1 vagy 2 félreütés. Mivel a magyar kórházakban napi szinten sokszázezer TAJ-t visznek be egy adott napon, még alacsony érvényes félreütési valószínűségnél is előfordulhat az ilyesmi.

Hórukk 2017.02.25. 00:26:39

@bonebear: mindenhol máshol a 2/3 emelte nagyipari szintre a csalást, nyilván itt és csak ittigyekeztek azt kiküszöbölni. Logikus.

Nyikita Szergejevics Zájcsik 2017.02.25. 01:13:06

Értem én, hogy szarul állnak a kórházak anyagilag, nade bakker, ez valahol mégiscsak egy köztörvényes bűncselekmény - költségvetési csalás! Nehogy már azt mondjátok, hogy ez a tömegesen előforduló dolog ennyire hidegen hagyja az adóalanyt, meg az adóhatóság pénzügyi nyomozóit is!

badger 2017.02.25. 05:47:18

@Nyikita Szergejevics Zájcsik: nekem egyszer azt mondta egy MTA tag orvos, aki egy ilyen kormány - eü kerekasztalról jött vissza, hogy pontosan tudják a kórházak ilyenfajta csalásait, megsaccolni sem tudják a valós költségvetési adatokat, így inkább hozzád sem nyúlnak a rendszerhez. Ahogy még működik azt konzerválják, ne is álmodjanak eü reformokról.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.02.25. 06:44:59

Lehet, hogy a sztori kamu, de a jelenség létezik nagyon is! Gyerekemmel voltam vizsgálaton, majd, amikor kiadták a papírját, nagyon mókás dolgok voltak rajta. Egy egyszerű vizsgálatból lett érzéstelenítés, meg mindenféle egyéb móka, aminek semmi köze nem volt a valósághoz.
Mi meg fizetjük a valagnyi TB-t.

gabardin 2017.02.25. 06:49:04

egy ismerőstől hallottam, akinek a szomszédja látott már orvost (ha bárki kérdezi, úgyis letagadom), hogy ezek egy része nem fiktiv vizsgálat, hanem érvényes TAJ-al nem rendelkező emberek részére nyújtott szolgáltatások. Érvényes TAJ-ra felirt gyógyszerek.
Pénz a zsebbe.

szanalmas 2017.02.25. 07:33:16

@badger: Arról nem is beszélve, hogy a rendszer kezében van tricsilliárd zsarolható orvos.

qbr 2017.02.25. 07:42:45

@Before: Ennek valoszinuleg csak részben az oka a tulkodolas (bár valószínűleg az isbenne van).
Egy masik ok, hogy a NEAK nem az egyes, konkrét beavatkozást teríti, hanem osszecsomagolja azokat átlagolt beavatkozás -csoportokba (pl. fekvő ellátás esetén HBCS), ami azon a betegség -kódon a protokoll szerint előfordulhat.
A konkrét intézmény és informatikaja ismerete nélkül el tudom képzelni, hogy az adott gép betegség-kod alapján nyomtatja a finanszírozás alá tartozó beavatkozás -csomagot, azok megtortentetol fuggetlenul. De ettől nem kap több pénzt az intézmény.

badger 2017.02.25. 07:45:05

@Before: "mi meg fizetjük a tb-t" . Ez aranyos. :-D Konkrétan azért van még az országban egészségügy, mert ezek a finanszírozási bizbaszok fel vannak csalva.

qbr 2017.02.25. 07:48:07

@gabardin: Tuti ilyen is van, de az érvényes TAJ nélküli, és a pénzt zsebbe fizetni képes emberek halmazainak metszete nem lehet túl nagy. De ez csak egy vélemény

gabardin 2017.02.25. 07:56:49

@qbr: nem magyar állampolgárok... tudod, a határon túlról :)

qbr 2017.02.25. 08:01:56

@gabardin: Erre nem gondoltam. Ilyen esetbol lehet több is

OkoskaTo:rp 2017.02.25. 09:07:53

Nálam nyalt már vissza egyszer a fagyi, amikor a fogász asszisztensnője anyázott, hogy nem tudja rögzíteni a beavatkozást. Hát persze, hogy nem, amikor már egy korábbi alkalommal ugyanarra a fogra bónuszban rákönyvelt valami vissza nem fordítható műveletet. Pl. papíron kihúzott fogat később már ne akarjon tömni. Vagy hogy ne könyveljen egy gyógyszertárnyi érzéstelenítő injekciót egyetlen kezelésre.

De ha az OEP lekérne egy összesítést az egyes osztályok beavatkozásairól, akkor kiderülne pl. hogy lassan a sokmillió szemüvegprofesszor országa leszünk, mert minden egyes szemüvegfelíráshoz/jogsi hosszabbításhoz lekönyvelnek egy "gyógyászati eszköz használatának betanítása" tételt, ami azért 30 éven át rendszeresen némileg eltúlzottnak tűnik.

Én is a demagóg népszavazás előtti időket sírom vissza, amikor aláíratták az elvégzett kezeléseket. Még oda is be lehetett csempészni néhány cifra tételt, amit úgysem ért meg a beteg, de legalább a kezelt fogak száma közelebb állna a valóshoz.

Labasmaz 2017.02.25. 09:18:57

@szanalmas: Hát ha ennek ellenére menstruációs panaszaid adódnak, akkor különösen indokolt volt a tabletta feliratása és kiváltása! :-)))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.02.25. 10:06:41

@qbr: igen, ez valóban elképzelhető, bár szerintem akkor eleve itt van egy nagyon nagy probléma. Nem akartam ennél konkrétabb lenni, de csak, hogy érzékelhető legyen a nagyságrendi különbség... Egy fülvizsgálatról volt szó, ahol annyi történt, hogy egy kis tölcsért a hallójáratba helyezve bekukucskált az orvos a gyerek mindkét fülébe. Együttesen is csak pár másodperc erejéig. Ez a vizsgálat szerintem annyira felületes, hogy semmi esetben nem indokolható a mellé sorolt csomó egyéb tétel, ha annyira komoly vizsgálat kellene, akkor az már egy másik néven kéne fusson. Ebben a csomagban volt érzéstelenítés, tisztítás, meg pár dolog, amire már nem emlékszem, de az tuti, hogy köszönőviszonyban sem volt a valósággal.
Ha tényleg ilyen béna a rendszer, akkor viszont azon kell változtatni. De tartok tőle, hogy itt inkább anyagi megfontolások voltak inkább a dolog mögött.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.02.25. 10:08:33

@badger: ez azért ennél szerintem egy jóval összetettebb dolog.

qbr 2017.02.25. 10:58:17

@Before: Veletek pont jól járt az ellátó, de az utánatok következő esetleg egy olyan eset volt, amikor3x annyi steril eszközt kellett elhasznalni, amikor meg nem érte meg az ellatonak. Ezért van átlagos beavatkozás-csomag

Greg24 2017.02.25. 11:30:15

Onnantol kezdve,hogy uj TAJ kartyat kellett csinaltatnom mert lejart kamu az egesz poszt...az is egy baromsag,hogy allami egeszsegugyben plusz vizsgalatokat kodolonak...mi haszna lenne az allami alkalmazott orvosnak/novernek egy kis plusz kodolasbol??semmi...max az idejet veszi el...

axolotl77 2017.02.25. 12:00:32

@karcsibácsi: A cikk után beléptem az Ügyfélkapun keresztül, és lekérdeztem a saját beteg életutamat. Nézzük csak, mit találtam!
- X fogorvoshoz már évek óta nem járok, de ő vígan irkálja, hogy én nála rendszeresen megjelenek szűrővizsgálaton és rakja szépen bele a töméseket a fogamba. Isten az atyám, hogy ennyi foga nincs is egy embernek!
- Ez a fogorvos (amíg hozzá jártam) rendszeresen érzéstelenítőt nyomott a számba - a rendszer szerint. Ilyen soha nem történt, ugyanis nem engedem, hogy tömésnél ilyet használjanak.
- B-vitamin injekciót váltottam ki egy olyan doktornő receptje alapján, akiről életemben nem hallottam.
- Gyermekgyógyászati rendelésen jelentem meg 30valahány évesen, és ott engem kezeltek is.
- Az éves tüdőröntgen során - állítólag - rólam mindig készül oldalirányú felvétel is. Pedig nem.

badger 2017.02.25. 13:22:31

Nyugi van emberek, ez tök bevett szokás, odafent erről tudnak, támogatják, ezt így csinálják, ez hasznos. Csaló ország vagyunk, nem kell ezen csodálkozni. Ha hirtelen érvágással ezt helyreállítanák akkor becsődölne az eü. Egy rozzant omladozó tákolmány aládúcolása ez a jelenség. Akkor jövő hónaptól csak 1 pelenka jutna fő /nap egy betegre, és nem 3, csak 1 doboz gyógyszer jutna, nem 4, csak napi 2 colonoscopia elvégzése lenne lehetséges a napi 5 helyett, stb. . .

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.26. 19:00:27

nem tudom, hogy van most a kórházakban, de az én időmben volt egy TVK (teljesítmény volumen korlát). magyarán csak bizonyos mennyiségű vizsgálatot fizettek ki havonta (ez generálta részben a várólistákat). ezt mi minden hónapban túlhaladtuk és az utolsó héten gyakorlatilag ingyen dolgoztunk. akkor mi értelme lenne nem létező beavatkozásokat elkódolnia az orvosnak ha úgy sem fizetik ki? plusz munka és még kockázat is semmiért.

mechanikus körte 2017.03.02. 17:13:19

A kórházi vizsgálatok, kezelések alul vannak finanszírozva, ezért kell minden kis bizbazt felvinni, ami összefüggésbe hozható a beteg ellátásával. Ha a kézmosásnak lenne kódja, az is szerepelne a papírokon. Ebből se az orvos, se a nővér nem lát egy fillért sem, az intézmény működőképességét tartják fent vele, enélkül ugyanis pár hónap után minden beszállító (gyógyszer, laboreszközök, kitek, műszer, mosoda stb) bemondaná az unalmast a kórháznak, és le lehet húzni a rolót. A befizetett tb nem vész kárba, legfeljebb megemelik a 4-5-szörösére, ha a népet ennyire zavarja a "köztörvényes bűncselekmény".

fekete macska a fűben (törölt) 2017.03.03. 11:59:08

@mechanikus körte:
Osztom a véleményt!
Zavarónak vagy inkább felháborítónak azt tartom, hogy kórházak így kénytelenek trükközni, hogy beteg-ellátási költségeik valamennyire megtérüljenek.

fekete macska a fűben (törölt) 2017.03.03. 14:55:53

Az előbb lemaradt:
Természetesen a trükközés is csak ott célravezető ahol kisebb a kihasználtság mint a TVK.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása