Bunkó, arrogáns nővérek a Korányiban

2017.02.13. 06:32

14348775_15a5e8c34ea166b369130fee0711ed32_xl.jpgValaki árulja el, hogy aki a gyógyításra teszi fel az életét, vagy ezzel kapcsolatos munkája van, miért ennyire, bocsánat, de bunkó? Én nem betegekkel, segítségre szoruló idősekkel dolgozom, de ha így állnák az ügyfeleimhez, már régen nem lenne munkám.

Szia Praxis!

 

Sajnos édesanyám abban az egészségi állapotban van, hogy a fent említett EÜ intézménybe (Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) kellett, hogy bevigyem január elején. Mivel nem ez az első eset, hogy itt van, teljes nyugalommal voltam, a múltbéli tapasztalatom alapján (kb másfél évvel ezelőtt).  Amikor megláttam az osztályt ("A" épület, második emelet), hogy mi lett belőle, teljesen elszörnyedtem! Ez egy elfekvő lett! Borzasztó volt látni, hogy egy kevesebb, mint két évvel ezelőtti állapotok a bányász béka feneke alatt vannak most. Mindez nem csak az osztályon, hanem a nővéreken és az ápolókon is meglátszik sajnos. Pedig szerintem Ők minden osztálynak a lelkei!!!

 

Tisztelet a kivételnek, de annyira arrogánsak néha nem csak a betegekkel, hanem a hozzátartozókkal, ami szerintem megengedhetetlen! A beteghívóra, van, hogy csak 30-40 perccel a hívás után jönnek a kórterembe, amikor valaki orvost kér, mert annyira rosszul érzi magát, vagy be sem megy, vagy csak 1-2 órával később!  A minap meg szerettem volna kérdezni a nővért, hogy változott-e anyumnak a gyógyszer összetétele, vagy sem, mivel ezt megelőző nap a vérnyomása két emelettel lentebb volt, mint Ő (90/40). Emiatt érdekelt volna, hogy a vérnyomás csökkentőt kivették-e a gyógyszerei közül (ez még 18 óra előtt volt, 18-kor van váltás, osztályátadás az éjszakás nővéreknek) 19-kor kinéztem a kórterem elé, és meglepődtem, hogy a nővérke (egy másik társaságában) indul hazafelé. Amikor meglátott eszébe jutott, hogy feltettem neki kb egy órája gyógyszerrel kapcsolatos kérdést. Miután ezt újra szóban is próbáltam elmondani, a kolléganője bicskanyitogató stílusban az éjszakásokhoz irányított (2 ápoló van éjszaka műszakban, akik 4 felé rohannak egyszerre ilyen tájban).

 14348775_15a5e8c34ea166b369130fee0711ed32_xl.jpg

Egy mondaton nem volt hajlandó végighallgatni, hogy mit is szeretnék, folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy az Ő munkaideje lejárt, és amúgy is Ő nem bírálhatja felül az orvosok által előírt gyógyszerkiírásokat. Ritka pillanatok egyike volt ez az életemnek, mivel nem tudtam elmondani, hogy nem ezt szeretném, csak annyit kérek, hogy nézzen rá a lázlapra. Röviden, összevesztünk, mire az egyik éjszakás ápoló odajött, és végre, valaki meghallgatta, hogy mi lenne a kérdésem. És láss csodát, megkaptam a választ is! 

 

Valaki árulja el, hogy aki a gyógyításra teszi fel az életét, vagy ezzel kapcsolatos munkája van, miért ennyire, bocsánat, de bunkó! Én nem betegekkel, segítségre szoruló idősekkel dolgozom, de ha így állnák az ügyfeleimhez, már régen nem lenne munkám. Nálam is nem egyszer előfordul a túlóra, sőt hétvégi munka is. 

 

Senkinek nem kívánom ezt a kiszolgáltatott érzést, hogy függsz tőlük, mert nagyon nem jó! Úgy gondolom, hogy nem abban a világban élünk MÁR, ahol az orvos vagy a nővér előtt hajbókolni kellene. Nem is fogom ezt tenni, de amennyi paraszolvencia van ma is a rendszerükben, ennél sokkal több lenne elvárható tőlük, mint segítőkészség!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2017.02.13. 19:33:16

@Diorella Queen:
Íratlan szabály, hogyha a systolés és diastolés érték közt van kb.40 Hgmm különbség, akkor nagy gáz nincs. Természetesen ezzel nagyon nincs vége, jóval bonyolultabb ez ennél.
A kávé fogyasztásával kapcsolatban keringenek tévhitek, ezek egyike, hogy dehidratál.
Ezt így kijelenteni -ahogy te tetted- hiba:
www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/5_elterjedt_tevhit_a_kaverol/20110322144548

Napi mennyiségről beszéltem, azt nem megemlítve, hogy egyébként pedig sok folyadéákot iszom:) (Az utóbbi időben pl. tejfüggő lettem:D)

2017.02.13. 19:37:27

@she_wolf: Azért mielőtt nagyon rászoksz a tej ivásra, érdemes utána olvasni a homogénezésnek. Mert hogy az ereknek nagyon nem jó a technika.
De a tej tényleg lágy tőle.

she_wolf 2017.02.13. 19:42:30

@lüke:
Mivel hiteles kimutatás erről nem készült azon egyszerű okból, hogy nem is készülhet, én is csak a saját életemből merítek, az általam közvetlenül tapasztaltakról nyilatkozhatom.
Hogy mennyi hálapénzt adtam eddig egészségügyi dolgozóknak és mit kaptam érte, egész egyszerűen nem említhető egy lapon, nem összehasonlítható, nincs egálban a mérleg.
Csak azzal tudom kellőképpen kifejezni, hogy viszem azoknak a jó hírét, akikkel eddig szerencsém volt találkozni. Ehhez van eszközöm, mondjuk a Praxis blog:)
(De ez természetesen nem jelenti azt, hogy vak vagyok meglátni azt, amit némelyik poszter jogosan vet az ellátó renszer szemére.)

she_wolf 2017.02.13. 19:52:48

@Diorella Queen:
Nézd, én már nem rémüldözöm:) Jövőre a homogénezéses cucc is megdől? Nagy kaland.
ESL tejet iszom, aldis cucc, finom, szeretem, heti 1-2 karton fogy.Ez nem a reklám helye:)
Ha a gyerekkoromban falusi nyaralásaim során magamba döntött, kétszer szitán átszűrt, frissen fejt tejből most innék egy bögrével, napokig húznám a nikotincsíkot magam után, és jó lenne, ha annyival megúsznám. Satnyulunk, ez van.
Van még cca. 2 évem, ezt lájtos hedonizmusban szándékozom eltölteni:)

kheiron 2017.02.13. 20:01:41

...mert a nappalos nővérek nem rohannak egész nap úgy, mint az éjszakások.

A szokásos idiotizmus.

Tempus.Anh 2017.02.13. 20:19:15

Fura egy osztály lehet az, ahol 19 órakor még ott dekkol a látogató és a lázlapot mustrálgatja.
Ha gondja van a hozzátartozója kezelésével, keresse fel az orvost, aki kezeli, munkaidőben, megbeszélést követően és adja elő a panasztát.

Az ügyeletes nővért nem követelőző hozzátartozók igényeinek a kielégítésére szerződtették. Fölösleges is mondanom, hogy az ilyen hozzátartozót hová kívánják.

@korupisti:
Most mondjam azt, hogy a jólneveltséghez hozzátartozik az, hogy anyámat nem hagyom egy kórházban rohadni már három hónapja ?
Ne a körülmények ellen kelj ki, hanem biztosíts számára jobb kürülményeket.
Teszem azt, gondozd otthon.
Ő is megszült és felnevelt, nemde ?

2017.02.13. 20:20:07

@she_wolf: Azt senki sem tudja mennyi ideje van.
Te sem tudhatod. Az emberi test rendkívül módon képes kompenzálni.
Zseniális szerkezet minden téren. És elképesztő terheléseket képes kibírni. Továbbá önjavító szerkezet.
És az egészségügy sem annyira szar azért, mint ahogy az a köztudatban létezik. Állati jó dolgokat találtak már ki. Kiváló gyógyszerek léteznek. Aki még benne dolgoznak, akár mennyire is durvák vagy nem kedvesek,szívvel lélekkel csinálják amit csinálnak. És inkább legyen bunkó a nővér, mint sem hozzá nem értő. De bizonyára elfogult vagyok. Rossz nővért még nem nagyon láttam. Csak kevésbé szimpatikusat vagy idegesebbet. Viszont mind nagyon kente vágta amit kellett és a lényeg ez.

she_wolf 2017.02.13. 20:47:00

@Diorella Queen:
"Van még cca. 2 évem,..."
Jesszus! Most láttam meg:D Lemaradt egy "0".
Szóval még 20 (bötűvel is: húsz) évnyit adok magamnak, oszt csá!:)
Tényleg nem tudjuk az időt, de annyival kibékülnék. Kevesebbel nem érem be, többet nem igazán akarnék -de ismétlem magam.
Az ember tökéletes konstrukció tökéletlen kivitelezésben -de megint ismétlem magam.
Japán technika, mexikói összeszerelő műhelyben.

Hogy ki mennyire tekinthető jónak vagy rossznak, nagyban függ attól is, hogy a másik fél pillanatnyi állapota milyen. Mert amit most felháborítónak tart, azt nem biztos, hogy egy óra múlva is annak gondolja.
Vannak azonban olyan alapelvek, amiket nem ártana betartani. Egy kórházban mindig a beteg a sérülékeny. A hozzátartozók pedig ennek farvizén képesek nagyon messzire is elmenni.

g0826 2017.02.13. 21:26:18

@Brix: Vagy az orvost sem vette meg, csak azt kamuzza. Meg ugye a hippo' eskü:))

gtri 2017.02.14. 00:09:21

she_wolf érvelése nekem elég furcsa: A paraszolvencia nem létezik (vagy ha igen, akkor nem is nagy probléma), mert a panaszos nem tud részletes adatokkal szolgálni róla.
Ha nem nagy probléma, akkor nyugodtan bűncselekménynek lehetne nyilvánítani az elfogadását. Nyilván csak keveseket érintene, tehát nem vinné sírba a magyar egészségügyet, ha a paraszolvenciára utazó egészségügyi személyzetet kitennék a rendszerből. :)

Egy ilyen érvelés hogy hangzik? A nemi erőszak Magyarországon nem nagy probléma, hiszen pl. három és fél év alatt csak 984 esetben kellett ítéletet hírdetni ilyen ügyben Magyarországon:
forrás: mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nemi-eroszak-miatti-eljarasok-1266289

Betű szerint igazam van (lásd hivatalos statisztika), de a hivatalos statisztika betűje mögötti igazság szerintem rengeteg nőszervezet szerint nem ilyen rózsás.

Papír szerint pl. az SZTK fogászati kezelés is teljesen megfelelő minden magyar állampolgárnak. Nagyon nehéz laikus embernek tételesen elmondani, hogy miért érzi rosszabbnak az SZTK kezelést a maszekénál. Mégis rengetegen úgy érzik, hogy rosszabb. Én is mentem már maszekhez és soha nem szólt be egy nővér sem, pedig ott is lenyomták a 10 órát (és oda is jár rengeteg bicskanyitogató stílusú ember).
Nem is tudom, hogy miért élnek meg a sokkal drágább maszek fogászatok a kiváló szolgáltatást nyújtó SZTK fogászatok mellett. :)

Állítólag volt/lesz fizetésemelés az egészségügyben. Mennyi pénz kell, hogy ne szólogasson be a "kliensnek" a személyzet? 30 000 forint emelésnél még lesz beszólás, de 60 000-nél már nem? Jó lenne tudni.

kheiron 2017.02.14. 00:28:56

@gtri:

"Állítólag volt/lesz fizetésemelés az egészségügyben. Mennyi pénz kell, hogy ne szólogasson be a "kliensnek" a személyzet? 30 000 forint emelésnél még lesz beszólás, de 60 000-nél már nem? Jó lenne tudni. "

A németországi nővéri fizetés úgy 1500-2000 euró nettóban.

Ha ennek a háromnegyedét itthon megadod, akkor simán válogathatsz a legudvariasabb, legkedvesebb nővérkékből.

she_wolf 2017.02.14. 01:01:30

@gtri:
De, létezik a paraszolvencia. És igen, nagy probléma.
Miért kéne az elfogadást büntetni? Ilyen alapon az adása is büntetendő lehetne. Azt meg lehetne tenni, hogy rendeletben megtiltsák az elfogadását.
Az egészségügyet nem tenné a sírba, ha az elfogadókat kitennék a rendszerből azon egyszerű oknál fogva, hogy az egészségügy már eleve sírban van. Ha azokat is kiteszik a rendszerből, akik a bizonytalan paraszolvencia miatt vannak még esetleg benne, akkor reszeltek csak igazán mindenkinek!
A paraszolvencia nem bér, nem előleg, nem kifizetése valaminek. A paraszolvencia tiszteletdíj, hálapénz. Ilyen alapon adhatnék ajándékutalványt, ajándéktárgyat is.

A paraszolvencia megtűrését tényleg egálba hozod egy köztörvényes bűncselekménnyel, amit a Btk. büntetési tétellel büntetni rendel a rendelkezésére álló és a bírói joggyakorlat eszközeivel -akár letöltendő szabadságvesztéssel is? Ugye most csak viccelsz?
Kutyafuttában beleolvastam a cikkbe. Szép írás, jó adatok. A látenciával mi van? Mert akkor kicsit másmilyen lenne a helyzet, azt hiszem. Csak az nem olyan népszerű téma, hogy hányan szenvednek fizikai és lelki sérülésektől az erőszak/megfélemlítés miatt, mint mások zsebében turkálni.
De ha már... attól nem fog minden páciens testi és pszichés sérülést szenvedni, hogy megköszöni az egészségügyi dolgozónak a fájdalmai enyhítését.

SzTK-s fogászat? Onnan választottam magamnak fogorvost, a magánrendelőjébe járok. Miután különböző SzTK-s fogászok gyomláltak a számban, többnyire szájsebészeten történő végső aktussal megfejelve. Egyéni pech:)
Meg szemészhez is maszekhoz járok, meg...

Az általános (tehát nem csak az eü-s) béremeléssel megint jól seggberúgták magukat az idióták, már megy a mókolgatás mindenhol.

swiss blend 2017.02.14. 01:06:26

@kheiron:

"Ha ennek a háromnegyedét itthon megadod,akkor simán válogathatsz a legudvariasabb,legkedvesebb nővérkékből"

A magyar mentalitást ismerve aligha...

2017.02.14. 02:58:53

@kheiron: a szocializáció nem pénz kérdése. Ezek az emberek soha életükben nem fognak normálisan viselkedni, generációváltás kell minimum a változáshoz.

ebella 2017.02.14. 05:52:16

Én meg berendelve kettőre, este nyolcig ültem, mire azt mondta a nővér, hogy most már a táppénzesek jönnek. Mondtam, nem igaz, hogy nem látják a monitoron, ott ülök hat órája. Azt mondta, jöjjek máskor. Mondom, biztos jobban ráérek mint a táppénzesek, és inkább elmentem maszekhoz. (Gondolom ez is volt a cél.)

Ennyit várhatsz a magyar egészségügytől. Szarnak rád, hacsak nem adsz pénzt (mire fel), mert előttem is bement vagy tíz ember, aki utánam jött, nyilván nem azért mert sürgősebb volt az ízületi bajuk mint az enyém. A maszeknak persze adsz pénzt, de ha kettőre hív, akkor negyed háromkor már jössz el és tisztelettel, megbecsüléssel beszél a beteggel. Csak akkor mire fizeti az ember a sok egészségbiztosítást? Én hatvan éves koromig szinte soha nem kerültem pénzébe az államnak, addig egy vagyont fizettem be. Most, hogy lassan kéne a kezelés, most meg addig váratnak, hogy megunjam és elmenjek maszekhoz inkább.

De ebben meggyőződésem legalább háromnegyedében az állam a hibás. Az állam aki stadionokat épít százmilliárdokért, profi sportot támogat évi százmilliárdokért, olimpiát rendezne ezermilliárdokért, de az egészségügyet lerázná magáról, mint a kutya vizet. Némi lóvét ad (minta kegyet gyakorolna, és minden nap tízszer megemlítve a médiában, hogy mennyit költ ő az eü-re), de közben igazán leszarja a bajokat. Tőlük veszik át az arra hajlamos nővérek, orvosok ezt a leszarom stílust.

kheiron 2017.02.14. 05:56:36

@Luke SW:

Azért mondom, hogy megfelelő fizetésért a megfelelő hozzáállású nővérek közül válogathatsz.

Van belőlük.

kheiron 2017.02.14. 05:57:25

@swiss blend:

Tévedsz, magánorvosként dolgozom, első kézből vannak ismereteim.

kheiron 2017.02.14. 06:00:14

@she_wolf:

Semmi akadálya az utólag adott összegek betiltásának.

Végül is alkalmanként egy 8000-15000 forintos vizit a magánrendelőben, vagy egy pár százezres műtét a magánkórházban sokkal normálisabb viszonyokat eredményezne.

Mert hogy az állami ellátás pár hét alatt kiürülne, az szinte garantált.

Támogatom az ötletet.

2017.02.14. 06:40:19

@kheiron: úgy már igen, egy magánkórházra való biztos akad, de országos szinten ez nem menne, ráadásul sajnos nem elég a nővéreket lecserélni.

kheiron 2017.02.14. 07:32:19

@Luke SW:

Simán menne.

"Tud úszni? Nem? És ha megfizetem?"

Ha van vesztenivalója, akkor összekapja magát. De amíg az áruházban árufeltöltőként másfélszer annyit kereshet, mint szakápolóként, akkor milyen alapon vannak igények?

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2017.02.14. 07:48:47

Szolgáltató iparban "márpedig ez az, ha nem is szép szó rá" sajnos nem lehet munkaidőn kívül bunkó valaki. Leléphet, de amíg ott van nincs mese....

2017.02.14. 08:26:46

@kheiron: ennek nincs köze a pénzhez. Az idősebb orvosok között mai napig rengeteg a tuskó, néhány évtizede az orvosi és a jogi pálya volt a plebsz fölé emelkedés útja. A plebsz meg ne akarjon emberi hangnemet, civilizációs minimumot. A nővérke csak normakövetésből bunkó, a több pénztől csak még öntudatosabb bunkó lesz. Amíg a kórházaknál nem szempont a civilizált viselkedés, addig a bunkók azok is maradnak, csak remélni lehet, hogy lassan kikopnak a rendszerből. A fiatalabb orvosok között már nem divat köszönés helyett kötekedéssel indítani, változnak az idők.

korupisti 2017.02.14. 10:08:11

@Tempus.Anh:
A kellő eleganciát és inteligenciát hiányoló megjegyzéshez: nem "megrohadni" hagyom az édesanyámat, hanem az orvos határozott javaslatára van kórházban, mivel napi szintű orvosi, ápolói felügyeletet igényel az állapota miatt. Otthon sem technikailag, sem anyagilag (ápoló nő 3x8 órában + orvos 3 állítható ágy stb.) nem vagyok képes biztosítani a feltételeket, már így is kölcsönt kellett felvennem, három gyerek mellett!
Igaz a mondás, a stílus maga az ember. Nem kívánom, hogy hasonló helyzetbe kerüljön, bár lehet
akkor visszafogottabb lenne, és nem villogtatná szuper szellemi képességeit, amit bunkóságnak neveznek, úgy általában. Si tacuisses, philosophus mansisses!!! Gratulálok! István

the angel 2017.02.14. 10:16:00

Az én anyukám is a Korányiban feküdt tavaly és bár sokat panaszkodott a nővérek stílusára, mégis adott nekik hálapénzt (fejenként 1000-2000 Ft-ot).

erkölcsi hulla 2017.02.14. 10:26:10

A fizetés miatt bunkók, és attól, hogy nincs elég ember, ezért többször annyit dolgoznak, ugyanazért a szar pénzért. Ilyen egyszerű.
Egy retkes árufeltöltő megkeresi egy vidéki nővér bérét.
Nem a nővéreket kéne szidni, hanem a rendszert.
Igazából bármelyiket szidod, egyik sem fog változni a te kedvedért, úgyhogy tökmindegy.
Még az ezredik panaszkodó blogposzt után sem.

GMS 2017.02.14. 10:37:17

@kheiron: rendben, de akkor a saját privát betegbiztosításomat szeretném és nem fizetgetni a TB-t az állami rendszerbe (nem is keveset). És akkor nevetve állom a saját ellátásomat és nem fizetem másét, mert engem orvos ugyan nem gyakran lát. Mondjuk amúgy is magánellátásban oldom meg a felmerülő problémák jó részét, de közben csengetem másnak a TB-t. Ez így nem fair.
Egyébként a betegek nagy része kussol mind az orvos,mind a nővér előtt, én még ágáló beteget vagy hozzátartozót nem hallottam élőben, de minden megeshet. Lehet valaki alapból arrogáns, vagy a nemtörődömség hatására is. Mindenesetre osztottam már ki Budapest egyik patinás kórházában osztályos főorvost a nővérei előtt. Nagyon kulturáltan és normális hangerővel azt mondtam neki, hogy itt a türelmem vége, ma már a 3. orvos lát, és még nincs vége a napnak (21:30 volt és egy szalagszakadással dolgoztam végig a napot) és a problémámra sincs végleges megoldás; viszont már a második orvos beszél úgy velem, mint Hansi a meggyel, szóval most vagy hangnemet váltunk, vagy leordítom a fejét, mert ilyet is tudok ám, és akkor okkal hívhatja a biztonságiakat. És tudjátok mi történt? A doki bocsánatot kért ott a nővérek előtt és onnét normális mederben folyt tovább a vizsgálat. Mert ilyen is van.

gwr (törölt) 2017.02.14. 11:32:13

egyszerű a dolog: amíg ilyen munkakörülmények, ekkora leterheltség és felelősség ilyen szar fizetéssel jár, addig a kórházak két dolgot tehetnek.
1. felveszik, aki ugyan láthatóan nem alkalmas, de vállalja
2. nővérhiány miatt veszélyeztetik az ellátást.

Gondolom, ezek alapján mindenki egyetért, hogy meg kell tisztességesen fizetni a nővéreket, hogy a szakmának presztízse legyen, s hogy az intézmények válogathassanak a jelentkezők között.

Ennyire egyszerű a dolog.
Nem véletlen, hogy a jól menő szállodában mosolyog a személyzet, és kinyalja a segged, a lepukkant szarban meg foghegyről beszél veled a recepciós, miközben a körmét tisztogatja.

Luke SW (törölt) 2017.02.14. 11:32:31

@erkölcsi hulla: ne reménykedj, nincs köze a pénzhez. Hatalmi helyzetben van kiszolgáltatott emberekkel szemben, nincs következménye a bunkózásnak, ráadásul a környezetében teljességgel bevett, elfogadott magatartásforma. Sok emberből kihozza a sötét énjét. Tisztára mint egy internetes fórum:)

Luke SW (törölt) 2017.02.14. 11:38:15

@gwr: tényleg előfordul egy szállodában, hogy a recepciós nem köszön, a kérdésedre azzal felel, hogy 'mi van, nem tud olvasni?', a pincér pedig azzal lép az asztalodhoz, hogy 'ki mondta magának, hogy üljön le?'. Azért a motiválatlanság és a nyílt gorombaság között elég nagy a különbség.

gwr (törölt) 2017.02.14. 11:41:15

@Luke SW: hajjaj. Elég sokat utaztam, és laktam szakadt lyukaktól jó szállodákig sok helyen, tudnék mesélni.

De azért azt érted, hogy itt nem a konkrét kimondott mondatokban rejlik a lényeg?

gwr (törölt) 2017.02.14. 11:43:35

@Luke SW: "Hatalmi helyzetben van kiszolgáltatott emberekkel szemben"

igen, és utóbbiak közé - bármilyen hihetetlen - a kórház vezetői is beletartoznak. Nekik ugyanis az intézmény működését kell biztosítani.

erkölcsi hulla 2017.02.14. 11:45:55

@Luke SW: Az nem hatalmi helyzet hogy egész nap szart pucolsz. Max. a főnővérek és az orvosok vannak hatalmi helyzetben, és ki is használják. De egyértelműen nem a nővérek. Nem vitattam hogy bunkók, stb., csak a miértjeit, és azt biztosan nem az elfojtott hatalomvágy miatt teszik, mivel nagyjából középkorú nőkről van szó.

korupisti 2017.02.14. 12:40:53

@korupisti: Kiegészítés: sorry, az intelligencia két l-lel helyes!

Luke SW (törölt) 2017.02.14. 13:06:25

@erkölcsi hulla: hatalmi helyzet, mivel a beteg el(nem)látása a tét, a beteg érdekérvényesítő képessége meg elhanyagolható. És nem hiszem, hogy indokolt lenne a nővéreket az eü berkein belül kirívó bunkósággal vádolni.

erkölcsi hulla 2017.02.14. 13:20:09

@korupisti: Mondjuk azért gáz, hogy valakit leosztasz, mert bunkó, és pont az intelligencia szót rontod el :D

kheiron 2017.02.14. 13:31:04

@Luke SW:

Mondom, ha van mit vesztenie, akkor összekapja magát.

kheiron 2017.02.14. 13:34:30

@GMS:

"rendben, de akkor a saját privát betegbiztosításomat szeretném és nem fizetgetni a TB-t az állami rendszerbe (nem is keveset)."

Valami alapszintű befizetés azért kell az állami ellátásba is, hogy legyen mentőszolgálat meg effélék.

Ja, a saját privát betegbiztosításod nagy eséllyel automatikusan véget ér a 65. születésnapodon, olvasd csak el az apró betűt.

Tempus.Anh 2017.02.14. 14:16:33

@korupisti: Ezt magyarul elfekvőben (mai nevén krónikus ápolási osztály) történő hagyásnak nevezik.

No, de arról még nem esett szó, hogy ha biztosan tudja, hogy a körülmények rosszak odabent, hogy hagyja mégis, hogy ott maradjon...
Vagy ha ott maradt, akkor mégsem olyan rosszak a körülmények ?

Mert odafönt valami "magából kikelésről" beszélt, aminek csak a jólneveltsége szab határt, tekintve az ottani körülményeket.

Az a következetesség, a fránya következetesség...

Tempus.Anh 2017.02.14. 14:21:40

A magyar beteg a legkinyaltabb hátsójú beteg egy, úgy 2500 km sugarú körben, az ezzel köszönő viszonyban sem lévő eü. hozzájárulásához képest.
Olyan betegségekkel fordulnak orvoshoz és kerülnek kórházba, amivel Nyugaton szemberöhögnék őket, az USA-ban pedig kizárt dolog, hogy felvegyék.

És hogy ott egy orvos nem tűrné, hogy félművelt, jellemficamos, akarnok szarjankók pofázzanak bele a dolgukba, két lábbal rontsanak be hozzájuk és két ököllel verjék az asztalt, az holtbiztos.

korupisti 2017.02.14. 14:25:19

@erkölcsi hulla:
Nem leosztottam, (leosztani a kártyát szokás, én ha nagyon kell, kiosztani szoktam), hanem kikértem magamnak, hogy a kórházban hagyom "megrohadni" az édesanyámat stb.!
Kicsit alaposabb tájékozódással, lásd alap véleménycsere(figyelmes) elolvasása, elkerülhető lett volna a félreértés, a "félkézből" rendreutasítás. Ami a helyesbítést illeti: mások által történő hibajelzés előtt észrevettem a nyelvtani hibát, és korrigáltam. Mi ebben a "gáz"? Az már inkább, hogy az USA kiscsoportosai által is utált SMS-hangulatjeleket egyesek még mindig olyan lelkesen használják, akár ok nélkül, mások kioktatására (is)! Azért legyen egy jó fél napod! Üdv. István

korupisti 2017.02.14. 14:48:49

@Tempus.Anh: Az édesanyám akítív ágyas ellátást kap, mert még ki bírom köhögni a "fedezetét".
Körülmények!? Sajnos az elérhetőek közül egy sem jobb. Más. Az a bizonyos neveltetés még mindig visszatart attól, hogy (le)minősítsem azt aki meglehetősen sajátos stílusban "anyarohasztónak"
gondol. Annak ellenére, vagy lehet, hogy éppen azért, mert legnagyobb szerencséjére nem érintett
a blog tárgyában. Úri kedvében, napi jótéteményként osztja az igét másoknak, akikre a felsőbbrendűség sok emeletnyi magasából kegyeskedik letekinteni. Köszönöm, de nem kérek belőle, eddig sem éreztem a hiányát. További jó fél napot kívánok, István

korupisti 2017.02.14. 14:55:48

@erkölcsi hulla:
Ugye-ugye, igazam lenne!? Valószínűleg ez a személyi igazolvány képed is. Ez már nem is mosoly, hanem kész röhej! További jó egy harmad napot kívánok! István

SD9 2017.02.14. 15:07:38

@Diorella Queen: "140/90 alatt normális..." Akkor a 40/20 is normális?
Ha már osztod az észt, akkor hozzátehetted volna, milyen értéktől számít alacsonynak, stb.

Tempus.Anh 2017.02.14. 15:15:28

@korupisti: Három hónapig senkit nem kezelnek aktív osztályon, kivéve az ITO-n lélegeztetett ill. mesterségesen életben tartott betegeket.

Ja és bentfelejtett hozzátartozókról tudnék mesélni egyet s mást.
Ha nem elsőkézből ismerném, belülről a helyzetet, nem nyilatkoznék ennyire biztosan.

korupisti 2017.02.14. 15:56:37

@Tempus.Anh:
Nem szívesen, de folytatom. Ha valaki első kézből, belülről ismeri a helyzetet, annak tudnia illik, hogyan áll módjában az arra "illetékesnek", hogy a kezelés ideje az adott napok száma után formálisan egy időre megszűnjön, majd (papíron) némi "kórház mentesség" után folytatódjon, majd újabb "szünet" után etc. Így már el is jutottunk pl. az említett "bent felejtett" beteg szituhoz. Az első kézből, a belülről ismerem vagy nem igaz, vagy van még mit tanulni. Mondjuk a kórházi adminisztráció kimerítő és "következetes" tanulmányozásával. Persze könnyen kiábrándul (hat) a "tanulmányozó",az "elsőkezes belsős" ha rádöbben, hogy a csak papíron létező, de nagyon is nyereséges megoldás(oka)t kizárólag az első hozzászólásomban említett orvosbáró(nő)k tehetik meg, és nincs ember széles e hazában aki mindezt bizonyítani tudná! Hja kérem a papír szinte mindent elbír! Van, hogy csinálunk valamit, és van hogy beszélünk róla. A szó pedig,mint tudjuk elszáll. Tehát csak óvatosan a "biztos (meg) nyilatkozással"! További egynegyed jó napot kívánok! Üdvözlettel István

korupisti 2017.02.14. 16:01:06

@erkölcsi hulla: (szellemi hulla, netán szellemi nulla!?
Az SMS-jelek ismétlése a tudatlanság anyja. Netán ez volt a jeled a kisegítő iskolában?
Legyen egy negyed jó napod, bár nem igazán érdemled meg! Üdvözlettel István

gtri 2017.02.14. 18:31:31

@kheiron:
"kheiron 2017.02.14. 00:28:56
@gtri:

"Állítólag volt/lesz fizetésemelés az egészségügyben. Mennyi pénz kell, hogy ne szólogasson be a "kliensnek" a személyzet? 30 000 forint emelésnél még lesz beszólás, de 60 000-nél már nem? Jó lenne tudni. "

A németországi nővéri fizetés úgy 1500-2000 euró nettóban.

Ha ennek a háromnegyedét itthon megadod, akkor simán válogathatsz a legudvariasabb, legkedvesebb nővérkékből."
-------
-------
Akkor nézzük konkrétan:
Mennyit keres a Duna Medical-nál (maszek kórház) egy nővér? Mennyit keres a Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben egy hasonló beosztásban lévő nővér?
Ha ezt tudjuk, akkor más csak annak tisztázása van hátra, hogy vajon szokás-e a Duna Medical-nál a nővérek részéről a beszólogatás a betegeknek vagy a rokonaiknak.
Ha nem szólogatnak be a Duna Medical-nál, akkor az azért van, mert ott 1500-2000 eurónak megfelelő forintot keresnek? Tényleg 450 000 - 600 000 forint a fizetése a nővereknek abban a magánkórházban?

Nem vagyok egészségügyis, jó lenne tudni a fizetéseket és a beszólogatási gyakoriságot.

gtri 2017.02.14. 18:42:27

@she_wolf:

"she_wolf:
"A paraszolvencia megtűrését tényleg egálba hozod egy köztörvényes bűncselekménnyel, amit a Btk. büntetési tétellel büntetni rendel a rendelkezésére álló és a bírói joggyakorlat eszközeivel -akár letöltendő szabadságvesztéssel is? Ugye most csak viccelsz?
Kutyafuttában beleolvastam a cikkbe. Szép írás, jó adatok. A látenciával mi van? Mert akkor kicsit másmilyen lenne a helyzet, azt hiszem. Csak az nem olyan népszerű téma, hogy hányan szenvednek fizikai és lelki sérülésektől az erőszak/megfélemlítés miatt, mint mások zsebében turkálni.
De ha már... attól nem fog minden páciens testi és pszichés sérülést szenvedni, hogy megköszöni az egészségügyi dolgozónak a fájdalmai enyhítését.""
-----
-----
Az egészségügyet érő kritikák elutasításának módszereire mutattam rá. Hogyan tettem ezt? Találtam egy olyan cselekményt (nemi erőszak), ahol a paraszolvenciához és a kórházakban a betegek/személyzet összeütközéséhez hasonlóan nagy a látencia (hivatalosan kevés esetet jelentenek). Ezután szemügyre vettem, hogy a nemi erőszak ügyében és a kórházak személyzetét ért kritikák ügyében mi a tipikus elhárító magatartás.

Egészségügyet ért kritikák esetében:
- De hát a statisztika azt mutatja, hogy kevés X vagy Y típusú eset történik.
- A betegnek vagy rokonának K/L/M jogszabály értelmében jelentenie kellett volna a dolgot és a a hivatalos szervek szigorúan kivizsgálták volna az esetet. Hiszen ott a kétezerakárhányas törvény ami garantálja, hogy szigorú kivizsgálás történjen.
- Sajnos vannek egyedi esetek, a konkrét esetből semmilyen általános következtetés nem vonható le. A panaszos nem tud más esetekkel szolgálni. Elszigetelt egyedi esetről van szó.
- Sajnos túlterhelt a személyzet. Ezzel nincs mit tenni.A túlterheltség miatt vannak hibák.
- Sajnos kevés a fizetés, ezért ne csodálkozzon a panaszos, hogy nem törődtek vele megfelelően a napi megélhetési problémákkal küzdő személyzet tagjai.
- A kórház jogosan járt el. Itt a 128 paragrafusból álló törvény, aminek a 67/8-as rendelkezése kimondja, hogy.... (Megjegyzés tőlem: Magyarországon biztos, hogy mindenre létezik jogszabály, ami kimondja hogy... Nem a papírgyártással van bajban a haza. Jogszabályalkotásban, papírgyártásban világbajnoki szinten teljesítünk.)

Nemi erőszakot ért áldozatok rendőrségi/ügyészségi/bírósági "kezelésének" ügyében:
- De hát a statisztika azt mutatja, hogy kevés nemi erőszak történik. (Ehhez linkeltem be a "csak 984 eset volt 3,5 év alatt" tartalmú linket. Ugye milyen szuper demagóg módon tudtam érvelni? Még adatot is tettem mögé! Csak annyit kellett tennem, hogy "elfelejtkeztem" a jogszabályon túli körülményekről, azokról a megfoghatatlan dolgokról, amiket nehéz szabatosan elmondani (Pl. : "Kihallgattak, ahogy a jogszabály előírja de közben végig valamilyen furcsa kifejezés volt az arcukon" vagy "ÍEgy nő beszélt velem, de három férfi rendőr is ott volt, ez nagyon zavart engem." Nem biztos, hogy jó példákat mondok technikai értelemben, de talán érthető, hogy mire utalok. A jogszabályba nem lehet belekötni, de mégis valami nagyon zavarja az áldozatot.)
- Az áldozatnak vagy rokonának K/L/M jogszabály értelmében jelentenie kellett volna a dolgot és a a hivatalos szervek szigorúan kivizsgálták volna az esetet. Hiszen ott a kétezerakárhányas törvény ami garantálja, hogy szigorú kivizsgálás történjen.
- Sajnos vannek egyedi esetek amikor nem helyesen kezelik az áldozatot a nyomozó szervek, az ügyészség vagy a bíróság. A konkrét esetből semmilyen általános következtetés nem vonható le. Elszigetelt egyedi esetről van szó
- Sajnos túlterhelt a személyzet. Ezzel nincs mit tenni. A túlterheltség miatt vannak hibák.
- Sajnos kevés a fizetés, ezért ne csodálkozzon a panaszos, hogy nem törődtek vele megfelelően a napi megélhetési problémákkal küzdő személyzet tagjai.
- A rendőrség/ügyészség/bíróság jogosan járt el. Itt a 128 paragrafusból álló törvény, aminek a 67/8-as rendelkezése kimondja, hogy....

Papíron minden rendben van a nemi erőszak áldozatainak kezelésével a nyomozati/bírósági szakaszban (apropó, hányan tetek hivatalosan panaszt a sértettek küzül azzal szemben ahogy kezelték őket a procedúra során? Ha kevesen, akkor mondhatom, hogy minden rendben volt a procedúrával?), ugyanúgy, ahogy papíron rendben vannak a kórházak módszerei is. Minden lépés jogilag le van fedezve, hivatalosan nem szólhat senki semmit. Mégis úgy tudom, hogy sokan osztják a véleményt, miszerint nem könnyű dolog ma Magyarországon nemi erőszak ügyében feljelentést tenni és végigcsinálni a procedúrát. Nos, amennyiben a "hivatalos adatok" ellenében hiszünk a "szóbeszédnek", akkor engedtessék meg, hogy legalább egy kicsi hitelt adjunk azok szaványak, akik jelzik, hogy gondok vannak az egészségügyben is. Annak ellenére, hogy nem videokamerával és diktafonnal járnak a kórházakba, ne lehessen olyan könnyen lerázni őket azzal, hogy "nincs bizonyíték."

gtri 2017.02.14. 18:55:38

"A jogszabályba nem lehet belekötni, de mégis valami nagyon zavarja az áldozatot." mondatom után lemaradt a lényeg:

A jogszabályba nem lehet belekötni, de mégis valami nagyon zavarja az áldozatot. És lehet, hogy emiatt nem viszi végig a procedúrát.

forge 2017.02.14. 19:25:44

@gtri:

2000 eurónak megfelelő forintot biztosan nem fizet az általad említett magánkórház.Viszont Veled együtt én is szeretném végre- minden ferdítés nélkül- megtudni,hogy ma mennyit keres egy ápolónő?

forge 2017.02.14. 19:33:00

@kheiron:

Most azt akarod ezzel mondani,hogy amíg nem érik el a 2000 eurós szintet addig "szar" a fizetésük? Mennyit keres ma egy kórházi ápolónő?

kheiron 2017.02.14. 19:54:32

@gtri:

Országos szinten a nyugati fizetésekkel kell versenyezni.

Itthon nem tudom pontosan a magánkórházi nővérbéreket, amennyi töredékes információm van, az alapján a közalkalmazotti 2-2,5-szerese. Én a közalkalmazotti állás visszaosztott órabérének mintegy 8-10-szerese alatt nem kezdek el egy új rendelést - természetesen ilyenkor nem 8 órás folyamatos napi munkáról van szó, hanem 2-3 órákról. Habár ez személyesen nekem szóló díjazás, a legtöbb kolléga a közalkalmazotti órabér 3-4-szereséért dolgozik.

És természetesen egy magánkórházban egy nővérre 2-3 beteg jut, nem pedig 40, egy orvos pedig óránként 2-4 pácienst lát el, nem pedig 10-et.

kheiron 2017.02.14. 19:58:18

@forge:

A szakápolók fizetése nagyságrendileg 150 ezer bruttó, ha jól nézem a bértáblát.

kheiron 2017.02.14. 20:00:31

@gtri:

"- Sajnos túlterhelt a személyzet. Ezzel nincs mit tenni.A túlterheltség miatt vannak hibák."

Ez mindenképpen 100 %-osan igaz.

Tempus.Anh 2017.02.14. 21:14:06

@korupisti: Tökéletesen tisztában vagyok ezekkel a manipulációkkal, amelyek a beteg benttartását célozzák (ezek a manipulációk többnyire a beteg hozzátartozójának a kifejezett kérésére történnek, nyilván az orvos magától ilyet nem tenne - az "orvos határozott javaslata" kifejezés jócskán csúsztatás, akarom mondani, csúsztatás eredménye).
Nem kell magyarázgatni a bizonyítványt.

Amit nem értek viszont az, hogy ha ennyire bicskanyitogatóak a körülmények, hogy van az anyu mégis három hónapja azon az osztályon.
Nálunk krónikus osztályon elmegy az ilyesmi, aktív osztályról viszont már rég áthelyezték volna a beteget a krónikus részlegre.

gtri 2017.02.14. 21:23:26

@kheiron:

Rendben van, de akkor azt is fogadjuk el, hogy a magyar rendőrök, ügyészek és bírák úgy kezelik pl. a nemi erőszak áldozatait ahogy jelenleg kezelik. Hiszen nyugati kollégáik sokszorosát keresik annak, mint ők itt Magyarországon. Minden rendben van ezen a téren, azok a panaszkodók, akik szerint jobb hozzáállásra lenne szükség akkor hangoztassák ezt az igényüket, ha a rendőrök/ügyészek/bírák/pszichológusok/pszichiáterek fizetése eléri a nyugati színvonalat.

Ha a fizetés megmagyarázza a hozzáállást, akkor nem csak az egészségügy területén magyarázza meg, hanem minden foglalkozás esetében.

g0826 2017.02.14. 21:36:03

@gtri: Azért itthon a bírók jól keresnek jobban mint a dokik. + szabad hétvége+ szép hosszú törvénykezési szünet+ nulla ügyelet.

kheiron 2017.02.14. 21:39:03

@gtri:

Valójában igen, bármennyire is szomorúan hangzik. Habár ezt egy általam már vagy 30 éve hallott vicc is kimondta: "Ti úgy csináltok, mintha fizetnétek, mi meg úgy csinálunk, mintha dolgoznánk."

És valóban, ahol emberekkel foglalkoznak, ott valóban kiemelt fizetésre lenne szükség, hogy meg lehessen követelni a megfelelő színvonalat. De amíg 2016-ban egy fővárosi kerületi rendőrkapitányságon Windows XP(!) alatt fut a számítógépes rendszer, plusz egy rendőr látja el három munkáját, akkor valóban nem várható logikusan el, hogy mondjuk érdemi energiát fektessenek egy ellopott bicikli kinyomozásába. És ez pont ugyanaz, mint ahogy a szénné hajtott nővér csak lehajítja az ételt, de etetni már nincs ideje és energiája.

gtri 2017.02.14. 21:40:19

@kheiron:

Előző hozzászólásában megírta, hogy "És természetesen egy magánkórházban egy nővérre 2-3 beteg jut, nem pedig 40, egy orvos pedig óránként 2-4 pácienst lát el, nem pedig 10-et."

Így viszont teljesen jogosnak érzem azt a felvetést, hogy erősíteni kell a fizetős egészségügyet, hiszen akkor a fizetőképes kereslet oda megy, ahol a mai ínséges munkaerőviszonyok között is van elég nővér és orvos (hiszen jóval kevesebb beteget kezel egy magánkórházas nővér vagy orvos), így tehermentesülnek a "közkórházak", nem terhelik annyira az ott dolgozókat.

g0826 2017.02.14. 21:45:21

@gtri: Tévededsz. Ha ez erősödik az államiban nem lesznek orvosok.

forge 2017.02.14. 22:14:27

@kheiron:

A 150 bruttó kizárt,volt emelés kétszer én úgy hallottam/olvastam.

kheiron 2017.02.14. 22:17:54

@forge:

Ez az emelés utáni, 2017. elején érvényes táblázat.

gtri 2017.02.14. 22:38:12

@g0826:
Mivel "kheiron" érvelése szerint nincs remény, egyszerűen nem leszjobb semmi sem, ezért hagyni kell elsorvadni. Vagy meg fog látszani a hozzáállásban, hogy 130 000 helyett 150 000 a fizetés? Ha nem, akkor a pénznek oda kell áramolnia, ahol jobban hasznosul. Sorvadjon el aminek el kell sorvadnia és működjön az ami életképes.

she_wolf 2017.02.14. 23:10:22

@gtri:
Te tudod, hogy én tudom, hogy te tudod, hogy azt mondom: igazad van!:)
Papíron minden rendben, és éppen a napokban linkeltem egyet, hogy a nagyfejűek mekkorát néztek azon, hogy jé, orvoshiány? Hol? Itt, Magyarországon? Hát ki hitte volna? Hát mi erről nem is tudunk! Bele az újságíró, a kamera képébe, így közvetetten az istenadta népébe is. Pedig az istenadta nép, és annyk bármely rétege hosszú évek óta rikácsol, hogy marha nagy baj van ám!
És amíg hagyjuk, hogy ilyenek vezetgessenek (meg) bennünket, addig itt változás nem lesz.

Nemi erőszak? Ugyanaz, mint az eü-ben, vonásra! Hős trubadúrok fejtik ki, hogy mi a nők dolga, politikusaink (ill. az ő politikusaik), pedig maguk járnak elöl jó példával, mikoron átesnek csóró vak kutyin. De az a kutyi is megérdemli, ha még nem kóstol bele a gazdájába!
És mint ahogy az egészségügy világviszonylatban nem nyereséges, ugyanúgy a nők megítélése, munkájuk elismerése is világviszonylatban csorbás:(

swiss blend 2017.02.14. 23:21:52

@kheiron: @forge:

@kheironnak igaza van mert tényleg ennyi.Ez tényleg siralmas kereset.Ha jól értelmeztem akkor a főiskolával rendelkezők 180 körül kapnak,középiskolával 145-150.Nem is tudom erre tényleg már mi lenne a megoldás.:(

kheiron 2017.02.14. 23:29:19

@gtri:

Természetesen az, hogy bruttó 20 ezerrel emelik a fizetést, kb. arra jó, hogy számos nővér a minimálbér összegét elérje, és ne legyen túl nagy bérfeszültség.

Úgy 300-400 ezer bruttó lenne a reális.

she_wolf 2017.02.15. 01:58:29

@kheiron:
4 kiló bruttónál egy nővér gyermek nélkül, eltartott nélkül:
www.hrportal.hu/berkalkulator_2016.html?&edt_brutto=400000&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+Kisz%25E1mol+%253E%253E+

Ebből a 7%-os egészségbiztosítási járulék 28000 forint.
Éves szinten: 336000 ft.
Csak magamra vonatkoztatva: bal szemem esetében cataracta műtét egyfókuszú lencsével (tekintve, hogy tompalátó vagyok, így nincs értelme a multifókának 450 ropiért) 230000 ft -magánellátásban szereplő árral.
Tehát 106000 ft. híján reszeltek az egyéves befizetésemnek. Ja, és várólista is van.
Ha nővér volnék és elgyalogoltam volna a térdízületemet a betegágyak között, akkor cca.3-3.5 évem befizetésébe kerül, és várólista kb. egy év, de még egy artroszkópiára is min. 2 hónapot kell várni.
(Artroszkópia ára tokkal-vonóval: 398000 forint, ebből csak az altatás 98000 ft. -magánban.)

És ez csak én lennék, az én bajaimmal, feltételezett és jól kereső(?) ápolónőként!
Kérdezném, hogy a nettó 266000 forintos havi nettó jövedelmemmel mit csináljak, ha nincs állami egészségügy?
Persze, magánbiztosító. Jó az, mert gyakorlatilag nincs várólista, ehető a kaja, nem pokrócok az emberrel. Rossz, mert igazán komoly problémákat nem biztos, hogy meg tudnak oldani, a havi biztosítási összeg természetesen nagyban függ az életmódomtól, de a biztosításom csak arra az időre vonatkozik, amíg fizető biztosított vagyok.
Abban a pillanatban, hogy csúszik valami miatt a befizetés, máris az állami egészségügyben találhatom magam, ami pedig oooolyanszar....
A TB-d nemfizetésétől még 3 hónapig biztosítottnak vagy tekinthető (bár nem tudom, hogy ez változott-e mostanában). Magánbiztosító ezt nem teszi, nem teheti mag.
Még akkor sem, ha lenne mód a TB-t átirányítani a magánbiztosítóba. Magyarul: kétszer szív az ember.

(Szeretem én is az ilyen "majd én magamnak befizetgetek" kiszólásokat, mert csak egy bypass simán elviheti a cuccot, ami alsó hangon 4-4.5 milla és ebben sem utógondozás, sem semmi franckarika, és lehet újra befizetgetni. A magánellátásban fizetendőt azért így emeltem ki, mert nem tudom, hogy mennyi a különbség az OEP költség-átvállalása és a magánellátás árazása között.)

kheiron 2017.02.15. 02:38:34

@she_wolf:

Nem véletlen, hogy az állami egészségügyet senki nem szeretné felszámolni.

A tisztán magánellátás ezer és egy sebből vérzik sajnos, alapvető érdek- és strukturális okok miatt.

she_wolf 2017.02.15. 03:25:39

@kheiron:
Az állami egészségügyet nyilván nem lehet és nem is szabad felszámolni, hiszen egyszerűbb betegségek képesek végzetessé fejlődni, és ez megengedhetetlen volna.
A tisztán piaci alapon elszámolásos magánbiztosítástól pedig nagyon messze vagyunk.
Nem tudom, mert nem látok bele, hogy milyen érdekekre gondolsz ami gátja lehet ennek, de a strukturális ok nyilvánvaló.
Szóval a fenti, hosszabb hozzászólásom szokott bennem átfutni, amikor a TB-re hivatkoznak az emberek. Nem a betegek tehetnek róla, hogy itt tartunk, és nem is az orvosok. Az egészség sok pénzbe kerül, a gyógyulás pedig még többe.

she_wolf 2017.02.15. 16:01:57

@g0826:
Köszi, olvastam éjszaka:)
Jó a magánegészségügy apróbb esetekben, de komoly bajod ne legyen, mert vagy inged-gatyád, vagy el sem tudnak látni.
Próbáltam rákeresni (csak hogy képben legyek) az oesophagus varix sclerotisatio-ra magánellátásban. Hogy mégis mennyibe került volna, és milyen körülmények között végzik... Nem találtam. Ami tükrözésnél komplikáltabb, nem szerepel. Talán azért, mert nem tudják biztosítani ezt:

"A varixvérzők ellátásának főbb feltételei és eszközigénye
Személyi feltételek
•Szubintenzív gasztroenterológiai egység (gasztroenterológus és az ellátásban jártas szakápolók);
•folyamatos endoszkópos készenléti szolgálat (gasztroenterológus és szakasszisztensek);
•sebészeti és invazív radiológiai háttér elérhetősége 2 órán belül;
•folyamatos laboratóriumi háttér;
•folyamatos vértranszfúziós lehetőség (azonnal elérhető véradó szolgálat);

Tárgyi és gyógyszeres feltételek
•Diagnosztikára és terápiára alkalmas széles munkacsatornájú endoszkópok;
•automata endoszkópsterilizáló készülék;
•23-25 gauge tű, 3,6-5,6 mm-es tűhosszal;
•gumigyűrű-ligációs apparatus (opcionálisan);
•1%-os polidocanol (kezelésenként 20-30 ml);
•vazoaktív szerek (szomatosztatin vagy octreotid) biztosítása, betegenként folyamatosan 72 órás kezelési lehetőség;
•plazmaexpanderek, laktulóz, vérkészítmények (friss-fagyasztott plazma, albuminoldat, Hgb-massza), igény szerint egyéb (NaCl, Ringer, fruktóz stb.) infúziós oldatok;
•stabil véna biztosítását szolgáló szettek;
•Sengstaken-Blakemore- vagy Linton-szonda."
/Forrás: www.drdiag.hu/kereso/iranyelvek.php?id=176/
Pedig nem volt egy olyan nagy hupli, mégsem csinálják magánban. Na ezért nem zokogok, amikor TB-t ÉS! magánbiztosítást is fizetek.

(Magánsebészeten lekapatom az orromról a szőrös bibircsókot tündérek és Grál lovagok társaságától körbevéve, életmentésre pedig megyek az államiba. Mert ott képesek még arra is. Caré'-húgyé':()

korupisti 2017.02.15. 17:00:55

@Tempus.Anh: Köszönöm a hozzászólást, de már eddig is több ment az "éterbe", mint amennyi ésszerű
lett volna."Amit nem értek..." Sokszor jobb,ha nem értjük,maradjunk ennyiben. Bicska nyitogatásról nem volt szó. A titok a nővérek szintjén megy teljesedésbe, annak összes anomáliájával együtt. Anyu mégis azon az osztályon...!?? Jogos a kérdés. Dolgozom a megoldáson, de bármilyen szomorú az eddigi alternatívák még előnytelenebbnek tűntek.

"Nem kell magyarázgatni a bizonyítványt". Nem bizony! Eszem ágában sincs. Maradjunk annyiban, hogy ki-ki tegye a dolgát, úgy ahogy tudja. Köszönöm az észrevételeket! Üdvözlettel István

kheiron 2017.02.15. 22:25:16

@she_wolf:

Az érdekek kizárólag pénzügyiek.

Csak a teljesség igénye nélkül: a biztosítóknál az életkori és a betegségekre való szűrés.

Az ellátóknál a túl sok, és egyszerre túl kevés szolgáltatás erőltetése

- túldiagnosztizálás, egy repedt kisujjra PET,
- az indokoltság határán billegő beavatkozások elvégzése, 2x hányingerre gyomortükrözés, majd 2 napig megfigyelésre benn tartás,
- a valóban súlyos esetek el nem látása: vérző nyelőcső-erek ellátását, vastagbélrák-műtétet, vagy nyílt lábszártörés operációját semmilyen magánintézmény nem végzi, mert túl drága a háttér.

Csak így hirtelen.

she_wolf 2017.02.15. 23:24:32

@kheiron:
A magánellátás kétségtelenül hasznos, amikor kisebb és helyben elvégezhető beavatkozásról van szó, vagy amikor rövid időn belül akarunk diagnózist.
Tényleg van olyan, hogy az ember elkeseredik, amikor esetleg aggódik valami miatt, és heteket, hónapokat kell arra várni, hogy kiderüljön, mi a baja, és hogy az milyen súlyos. Valóban nem mindegy az sem, hogy a beteg milyen környezetben van, amíg foglalkoznak vele. Felborítja-e a beteghordó, le tud-e egyáltalán ülni valahova, kell-e és ha igen, akkor mennyit várakozni....sorolhatnánk.

Azonban hiába fizethet be az ember éves szinten akár milliókat is, ha baleset éri, akkor egy komoly sérülést a magánszektor nem tud ellátni, és ezt jó lenne nem elfelejteni akkor, amikor az állami egészségügyet szidjuk teli torokból!
A magánintézmények jelentős %-ában műszeres és laborvizsgálatok, szűrések, esztétikai beavatkozások vannak, kinek-kinek a pénztárcájától függ, hogy él-e velük.
És túl azon, hogy előzetes felmérés után szerződnek a magánbiztosítók, lehet, hogy olyan magánintézményben tudnának ellátni, ahová nem érvényes a biztosításom -mert ilyen is van.
Mi marad akkor? A jó öreg állami.
Ahol persze továbbra sem decens a beteggel, hozzátartozóval pokrócozni, ez evidens.

Dikusz 2017.02.16. 11:54:49

@Tempus.Anh: hadd szálljak be én is a beszélgetésbe. Szigorúan indulatmentes stílusban, úgy nem szeretek véleményt cserélni.

A hozzászólásodban felsoroltad az indokolt eseteket a hosszú kórházi kezelésre. Nem csak ezekben az esetekben lehet indokolt a hónapokig tartó kórházi kezelés szerintem. Azt magam is tapasztaltam, amit írsz, hogy vannak akik "parkoltatják" (a rohasztják igen erősen nem tetszik nekem sem) a hozzátartozót.
A férjemről van szó (három hete feladta a harcot). Úgynevezett "maga kereste" (dohányzás) betegségei voltak, az összes káros következménnyel. Hét hónapig volt kórházban, ebből öt hónap az, ami "parkoltatásnak" mondható, de nem volt az. A kezelőorvosai, ápolói, háziorvos, mindenki azt mondta amikor felvetettem azt, hogy hazahoznám: nem fogom bírni fizikailag/lelkileg, szakmailag nem is tudnám ápolni itthon. Még az itthoni maximális szakápolói, orvosi segítséggel sem. Ráadásul úgy, hogy nekem sérvműtétem (köldök-, két hasfali sérv, hasizom összevarrás) volt előjegyezve, ami azóta megtörtént.
Az egyik kezelőorvosa azt mondta: a kórházban nem tehetik meg, hogy a szükséges életmentő kezelést/műtétet ne végezzék el, de én megtehetem - amennyiben hazahozom -, hogy a szükségesnél később hívok mentőt. Ezen az osztályon (kardiológia)volt szó arról, hogy átkerül a krónikus osztályra, az átszállítás napján derült ki, hogy az osztály nem veheti át vérző, gyulladt, fertőzött amputált (a bal lábát két éve már amputálták) lábbal. Visszakerült az amputációt végző osztályra, ott is mindenki azt mondta nem fog felgyógyulni.
Egyébként amiben igazat adok: a kórházi osztályról azért nem tudta átvenni a krónikus bel, mert teli volt fizetős betegekkel az osztály. Nekem is azt mondták, három hét térítésmentes, három hónap fizetős az alap, onnantól más megoldást kell keresni.

Ezt csak azért írtam le, hogy nem lehet mindenkire azt mondani: rohasztja a hozzátartozót a kórházban. Hosszú lett, de megpróbálom azért még ideírni milyen betegségei voltak: cukorbetegség (napi 4xinzulin), COPD-oxigénpalack, életmentő epeműtét,szívelégtelenség-itt 3 hétig volt ITO-n, ahol kiderült valamikor infarktusa is volt, életmentő pajzsmirigy műtét, nyílt bokatörés.

g0826 2017.02.16. 18:28:17

@Dikusz: Őszinte részvétem:((.

defné 2017.02.17. 16:39:38

@kheiron: A 2000 euro "ott kint"pont arra eleg,hogy varja a kovetkezo fizeteset. Tehat ha belegondolunk akkor egyaltalan nincsenek kint sem tulfizetve az ottani arakhoz kepest. Jo,kapjanak 600 eurot oke. De merre allna a szajuk,ha az alberletek,rezsik,elelmiszerarak,adok,jarulekok haromszorosara emelkednenek itthon?

g0826 2017.02.17. 20:18:49

@defné: Azért ott is többre elég 2000 euro. + ezt 8 óra munkáért és nem 12-ért kapja.

she_wolf 2017.02.17. 20:52:26

@defné:
1500-2000 euro 3/4-e ma: 346500-462000 Ft, ebben gondolkodj.
Hogy a fizetés-kiadás ne tőlem származzon (tekintve hogy én nem élek pl. Németországban -csak a húgom, de ő már évek óta, és valamiért eszébe sem jut hazajönni...:()
egy tavalyi írás:
bouvet.cafeblog.hu/2016/01/10/arak-nemetorszagban-es-itthon-2016/

De itt van még egy, ahol csoportonkénti rendezésben látható szinte minden:
nemetorszagi-magyarok.de/hasznos/meg%C3%A9lhet%C3%A9si-k%C3%B6lts%C3%A9gek-n%C3%A9metorsz%C3%A1gban
Ez nem friss, dátumot nem találtam, és az első hozzászólás pár éves.

Rengeteg összehasonlító cikkbe belefuthatsz a neten, és sehol sem sírnak azért, mert annyira haza akarnának jönni a kint dolgozó magyarok, vagy annyira rosszul jártak volna.
Azt tudom, hogy az albérlet ott sem olcsó, a többi viszont kompenzál. Nálunk emelés helyett rezsócsökkentés van, ami káros hatása már jelentkezget. Az ország kereskedelem és szolgáltatás alapú, az ipari szegmens gyenge, így a foglalkoztatottság is. Onnan is húznak kifelé az emberek az országból, nemcsak az egészségügyből. Rínak a vendéglátósok, hogy nincs ember. Szezonban, a Balatonnál hálóval fogják az embereket, hogy legalább a nyári hónapokra legyen valaki!
Vannak, csak nem itthon.
Szóval valahogy mégiscsak az van, hogy rezsi és albérlet, kaja és adók ellenére is jobban megéri ott élni, mint itthon:(

(Ja, a németeknél egységesen 7% az áfa élelmiszerre és 1-2 dologra,és a legmagasabb kulcs is csak 19%, az összes levonás pedig a béred 35%-át teszi ki!
Nézd meg ezzel szemben a magyart: 462 ezer bruttó kerülne a munkáltatónak 570570.- forintjába, ebből a munkavállaló kézhez nettó 307.230 forintot kapna.
(Halk kérdés: melyik állami kórház tud egy szakképzett nővér bérére költeni havi közel 600 ezret?)
Ebben az esetben azt mondom, igen, ennyiből ki lehet jönni. Okosan élve még spórolni is lehet belőle. Mint ahogy Németországban is. Ezért tudnak a kint élők hazaküldeni pénzt, ezért tudnak itthon költekezni a hozzátartozók a kintről jött segítségből. És ezért verik a mellüket a nagyfejűek, hogy lám, van az embereknek pénzük, hiszen... bár én verhetném a mellüket. Szívlapáttal, hátulról, más farkával verve a csalánt, amikor azt gajdolják, hogy szemét EU!)

she_wolf 2017.02.17. 21:29:33

@she_wolf:
Kíváncsiságból kerestem, és ezt találtam:
www.workania.hu/allas/silverhand-hungary-kft/O2935165

Nettó 1700-2100 euro.
Szóval benéztem ez előbb ezt a nettó-bruttó dolgot:) Viszont így még cifrább a helyzet, mert ha bruttónak veszem a nettót és még akkor is jobb a helyzet a kinti adatokkal, akkor ugyanezek a számok nettó esetében alighanem a kőgazdagságot jelentenék itthon:(
Ugyanis 2100 nettó euró bruttója ma: 972 631 Ft.
Szóval nem mondhatjuk, hogy a nettó 2000 eurós nővéri fizetés odakint csak fizetéstől fizetésig elegendő a kinti fizetnivalókat is belekalkulálva.

kheiron 2017.02.17. 21:45:28

@defné:

Sokkal kisebb a munkaterhelés. Egyrészt jórészt ismeretlen a 12 órázás, másrésze megsmétlem: egy nővérre nem 50, hanem 5 ellátandó beteg jut.

she_wolf 2017.02.18. 00:50:12

@kheiron:
Nyugi, nettó 1500-2000 eurónyi forintért mindenki nővér akarna lenni, akár 12 órában is:(
Meg kell csak nézni, ki kap nettóban 600 ezer forintos fizetést.
A magyar szeret dolgozni és tud dolgozni. Hazudik, aki azt mondja, hogy nem, hiszen nem véletlenül találják meg kint a számításukat. És ebben van a lényeg: jól terhelhető, ha azt érzi, hogy megéri!
De a legtöbbször le kell menni kutyába, hogy elmondhasd, van munkád, és meg tudsz fizetni egy alulról átlagos életszínvonalat a családodnak.

defné 2017.02.19. 11:53:03

@she_wolf: En nem azt mondtam,hogy szar kint az elet hanem azt,hogy 2000 eurobol azert annyira ott sem lehet ugralni. Tudom,mert nem egy ismerosom ment ki az elmult 2 evben Nemetorszagba. Az elelmiszer tenyleg jo aron van,viszont a normalis lakhatas draga. Persze lehet szallokra is koltozni,de aki hosszabb tavon szeretne maradni annak nem tul jo. Ha meg csaladdal megy ki akkor mindenkeppen berelni kell lakast. Visszaterve,meglehet elni belole de nagyon mertekletesen,sporolas meg csak abban az esetben lehetseges,ha nagyon beossza.

g0826 2017.02.19. 13:41:02

@defné: Ez attól is függ melyik tartományról van szó. Nettó 2000 euróból az átlag német is kényelmesen. Napi 8 óra munkából. A nővérek esetében ez nagyságrendekkel magasabb és sokkal jobb életszínvonal, jó munkakörülmények megbecsültség negyed-ötödannyi munka.

she_wolf 2017.02.19. 13:43:19

@defné:
Természetesen én sem azt mondtam, hogy nettó 2000 euróból (kb. 616 ezer forint ma!) 2-3 év múlva csicsalábon forgót vesz itthon:)
De nagyon nem mindegy, hogy a kb.700 eurós bérleti díjat miből fizeted ki ott, és itthon mire elég a nővér fizetése.
Szándékosan ilyet linkelek, mert hozzászólások is vannak benne, érdemes belekukkantani:
www.mennyitkeresel.hu/szocialis-egeszsegugy-fizetesek

És itt egy másik link, ez valamivel komolyabb talán, és felhívnám a figyelmet arra, hogy orvosi bérekről van szó, és figyeld csak, mint mond Éger!:
online-kalkulator.hu/orvosi-bertabla-beremeles-egeszsegugyi-beremeles-uj-bertabla/

Az azért szegénységi bizonyítványért kiált, hogy egy orvos Magyarországon nem kapja meg a nővér németországi bérét!
(Azt már nem is merem firtatni, hogy a cikkben szereplő 1900 eurós adat nettó, vagy bruttó! Erről szemérmesen hallgatnak, de ha a hivatkozott cikket nézem, akkor ott bruttóban adták meg az emelés összegét, úgyhogy innentől bármit el tudok képzelni.)

A hugiék többen bérelnek egy lakást, és úgy jól ki tudnak jönni a fizuból. És mivel itthon sem kizálólag prémium cuccokat vásárolnak, ott is simán eljárnak a diszkontokba, olcsóbb nagyboltokba. Ugyanúgy nincs habzsi-dőzsi, mint ahogy itthon sem volt, így tudnak spórolni, kocsit cseréltek, az itthoni lakást pofozták kicsit ki, tudtak vásárolni egy-két műszaki cikket. Szóval nem kánaán, de nincs az az idegbaj, hogy holnap lesz-e melóhely, vagy valamelyik kiskirály ráteszi a mocskos mancsát a területre, hogy időben be tudják- e fizetni a számláikat, és a többi ilyen "úri huncutság", ami miatt itthon rengeteg embernek fő a feje napi szinten:(

drontal 2017.02.19. 20:06:12

@she_wolf:

"Kőgazdagságot jelent itthon"

Itthon.

2000 euróból 500 euró egész biztos elmegy lakásbérlésre és ha nem szerencsés, még a rezsit is fizetni kell (áram,fűtés)
A maradék 1400-1500 euróból: kábeltévé,internet,telefon,havonta egyszer fodrász,bérlet,alapvető élelmiszerköltségek,tisztítószerek,illatszerek,pl. két hetente egy mozi vagy színház,ruházkodás,előre nem várt költségek mind apasztják a maradékot.Kőgazdagságot semmiképpen nem jelent csak itthon.

.

zünüke 2017.02.19. 22:44:52

@drontal:

Mondjuk én Németországban nem vagyok jártas,viszont a Svájci viszonylatokban valamennyire igen.Svájcban szinte mindenki bérelt lakásban lakik amik egyáltalán nem olcsók sőt mondhatnám a határ a csillagos ég.Csak úgy hozzávetőlegesen egy 60 négyzetméteres bútorozatlan lakás a belvárosban olyan 1200-1500 svájci frank.Itt is le kell tenni a kaukciót méghozzá mindjárt 3 havit mese nincs.Felmondás 3 hónap,ha a bérlő ez idő alatt nem talál új bérlőt a kaukció kqrva magas összegét nem adja vissza.Ezt szemét módon szerződésbe is szokták foglalni,de azért nem törődik vele senki mert ott nem 4-5 hónapra bérelnek kéglit hanem hosszú évekre akár évtizedekre.
Az egészségbiztosítást magadnak fizeted,a határ szintén a csillagos ég.Viszont az ellátás mennybéli.
Az élelmiszer az nagyon drága.Érdemesebb Németországba "átjárni" bevásárolni ha van rá mód.Ott egy ápolónő konkrétan mennyit keres azt nem tudom,de állítólag nagyon jó pénzt kapnak,éppen ezért borravalót szigorúan tilos elfogadni de nem is ismerik.Viszont ennek fejében a maximumot nyújtják a beteg felé.Hogy ott az ápolónői fizetés jó vagy rossz? Azt nem tudom de a német 2000 eurónál szerintem többet kapnak.

she_wolf 2017.02.20. 05:19:56

@drontal:
Régebben lehurrogtam azt, aki egy az egyben ráhúzta a kinti sémát (kereset-kiadás) a hazaira. Azt mondtam, ja, de hát ott az élet is drágább.
És igen, ez így is volt. Mára ez a különbség eltűnni látszik.
Mert mindaz a kiadás amit a német nővér köhög ki havonta, ugyanúgy igaz a magyarra is.
A magyar nővér itthoni bruttó fizetése csak(!) a német albérletre kevés.
De tegyük fel, hogy 600 nettónyi euróból kiköhögi a 150-160 ezres bérleti díjat, a maradékbó színházazgathat.
A magyar nővér bruttó 145 ezerből fizessen albérletet, és minden egyebet.
140 bruttóból nem kap kézhez 100 ezret:(
Valószínűleg jobban meggondolja, hogy menjen-e moziba egy ezressel olcsóbban, mint a németországi kolléganője:(
És a tudományok tudománya: havi nettó 100-ból spórolj is! Mert a német 600-ból még lehet. 100-ból csak eladósodni lehet.
Szóval érdekelne, hogy ki szerint nem igaz az, hogy "a magyar egészségügyet még a hálapénz tartja valamennyire egyben"?:(
De most álmodjunk egy kicsit, és próbáljuk meg elképzelni, hogy nem lakásbérlésről, és nem egyedül élő nővérről van szó, hanem házaspárról gyerekkel, saját jogú ingatlanban.... Mert ugye nem mindenki albérletben él, és egy fizetésből. Akkor még cifrább a helyzet, de ezt már tényleg nem nyújtom ki:)

(A fenti idézőjel azért, mert idéztem, csak nem tudom, hogy @kheiron, vagy @reepach mondta-é... ha tévedek, akkor botsáska:))

she_wolf 2017.02.20. 05:32:24

@she_wolf:
Khmm...az albérlethez még visszatérve: vegyünk egy budapesti, Vlll. kerületi pecót, mert egy rakás egészségügyi intézmény van egy köpésre (SOTE hegyek, Üllői út, Mária utca, Szentkirályi utca...) egy galériázott 35-40 nm-es szutyok lukért simán elkérnek 80 ezer forintot. És akkor olcsón számoltam.

Dikusz 2017.02.20. 11:54:59

@she_wolf: abban valószínűleg a rezsiköltség még nincs is benne.

she_wolf 2017.02.20. 12:37:50

@Dikusz:
Persze hogy nincs, és még előzetesen össze is kell rakni a 2-3 havi kauciót:(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2017.02.20. 13:18:27

azért a sima kezdő nővér nem kap 2000-t kézbe. asszem olyan 2100-2200 bruttó a kezdőfizetés. 2000 nettóhoz már vagy 20 év tapasztalat vagy vezető funkció kell

she_wolf 2017.02.20. 15:15:32

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Itt sem beszélt senki kezdő nővérekről, kezdő fizetésekről.
Német meló és nettó:
www.workania.hu/allas/silverhand-hungary-kft/O2937572

De itt van egy másik is:
nemetorszagi-magyarok.de/munka/nemetorszag/egeszsegugyi-szak-betegapolok-vca
Magyar főnővér boldog, ha 300 bruttót kap:(

Itt is nettó szerepel:
kulfoldimunka.co/2013/03/27/mennyit-kereshetsz-kulfoldon-ime-a-nagy-berlista/

De hogy ne csak innen-onnan találomra összeszedett cuccokkal jöjjek, íme a tervezett bértábla:
www.meszk.hu/hirek.aspx?nid=51541

Hosszú a cikk, de érdemes alaposan elolvasni, mert én nagyjából itt estem kétségbe:

"Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pályakezdő ápoló, asszisztens alapilletménye a 2016. szeptemberi, valamint az ezt követő további három emelés hatására - 38 hónap után - a 213 ezer forintos alapilletményt fogja megközelíteni, míg a pályáján már több mint 35 éve dolgozó esetében ez pedig a 290 ezer forintos alapilletményt fogja elérni, azaz az emelkedés mértéke közel 125 ezer forint lesz."

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2017.02.21. 14:27:13

@korupisti: Aki ilyen agrártekintetű büdös dodlenyák, az ne csodálkozzon, ha visszakapja. Én az ilyeneket többnyire kirúgom, vagy visszakapja a gorombaságot kamattal. Itteni szövegeid bemutattak, nyilván korábban is belekötöttél a nővérekbe, aztán megkaptad, amit kiérdemeltél. Végre, szeretem, amikor az ilyenek panaszkodnak.

she_wolf 2017.02.24. 12:24:29

Mai merítés csak úgy:
velvet.hu/europa/2017/02/24/a_nemet_korhazban_nem_rettegek_hogy_nem_jutok_ki_elve/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

(Külön kiemelném ezt:
"Havi 250 eurót fizetünk családi biztosításra (74 ezer forint), és bár ez elsőre soknak tűnik, a német bérekhez képest egyáltalán nem az, főleg, ha azt vesszük, hogy a mi esetünkben ez hat személy biztosítását (két felnőtt, négy gyerek) jelenti. (Svájcban élő barátnőm ugyanennyit fizet egy főre.) Amit pedig kapunk cserébe, azért szívesen tolunk bele nagyobb összeget is a német állam kasszájába.")
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása