Örült az orvos, hogy nem kellett ellátnia a betegeket

2016.12.10. 10:32

maxresdefault_1.jpgUgyanakkor az én ott tartózkodásom, megvárakoztatásom ideje alatt a Johnson&Johnson egyik ügynöke 2x20 percet vett el az időpontra érkezett betegek idejéből.


Tisztelt Praxis!

 

Bevezetés:

 

2016.03. hóban háziorvosi beutalóval két hónapi gerincfájdalmi panaszokkal elmentem egy Bp. közeli kisváros kórházának szakrendelőjébe egy ideg,-és gerincsebész szakrendelésére.

 

Néhány rutinkérdés feltétele, megválaszolása után megírta az ambuláns kezelő lapot. Ebben semmi információ nem szerepel, nem is szerepelhet, hiszen semminemű vizsgálat nem történt, csak szemre vételezés, meg „emelje fel az egyik lábát, segítek, s emelte ó is, 47°-os szögben még nem fájt, 48°-os szögben már igen, vélhetően felállított sajátmagának valamilyen diagnózist, velem, a beteggel még a gyanúját sem közölte. Sajtpapírra vetve ajánlott néhány vitamin beszedését. Az ambuláns kezelő lapra még ráírta, hogy beutal a Honvéd kórházba, MRI vizsgálatra. Adott egy telefonszámot.

maxresdefault_1.jpg

Tárgyalás:

 

Márciusban. Felhívtam a kórházat. Márciusban. A telefonban közölte velem egy európai női hang, hogy április 23-án tárcsázzak újra, mert akkor kezdik osztogatni OKTÓBERRE!!! a vizsgálati időpontokat. Áprilisban kaptam is időpontot októberre. Gondolom, 33 év TB járulék fizetése után hálás kellene, hogy legyek. Októberben elvégezték a vizsgálatot. Írásos leletben adtak ki felvilágosítást az eredményről. Öt munkanap elteltével jöjjek be érte! 2x210 km-es újra útiköltség megint engem, a beteget terhelte. A „magyar egészségügy”nek ingyen, még rosszabb, hogy természetes volt. Mármint, hogy a napi ca. 11- 15 vizsgálatról nem ad aznap ca. 25-30 mondatos (8 óra megírni) írásos eredményt. Vagy természetes a középkori magyar egészségügynek pl., hogy nem küldi el postai úton, utánvéttel, 5 munkanap elteltével, maximum 800 Ft-ért. Nem. Jöjjön a beteg újra, közel 11.000 Ft útiköltséggel.

 

Megszereztem a leletet.

 

Felháborító, vérlázító kibontakozás, befejezés:

 

A lelet birtokában kinyomoztam dr.(?) V.Á. ideg,-és gerincsebész fellelhetőségét. Merthogy időközben (eltelt néhány hónap, a magyar egészségügy nem villámgyors, két vizsgálat között néha meghal a beteg), az „orvos” pánikszerűen eltűnt a kisvárosból, mert zsíros beosztást kapott a Fővárosban. Megtaláltam. Adott előjegyzési időpontot a budapesti rendelésére. Időre érkeztem. Egy óra negyven percet vártam a behívásra, mire behívott vizsgálatra. A több mint másfél óra várakozásom alatt kétszer jött ki a felesküdött doktor(?) névsorolvasásra. Ez idő alatt 7, szintén előjegyzésre érkezett BETEG hagyta ott kezeletlenül a rendelést, mert nem haldoklók, hanem járó betegek voltak, akiknek az idejével úgy játszott az „orvos”, mint ahogyan a sajátjával nem. Mind a hét eltávozott BETEG neve után hozzátette, idézem: „isten tartsa meg jó szokását”. Örült, hogy a BETEGEK kezeletlenül távoztak a rendelőjéből. Egy orvosról van szó. Felesküdött orvosról.

 

Egy kontrollos beteg, aki 155 km-ről érkezett tömegközlekedéssel délelőtti(!) jegyzett időpontra, 16 ó 10-kor azt nyilatkozta a háborgó betegek körében, hogy ha fél órán belül nem jut be a rendelőbe, akkor kénytelen haza indulni, mert „megy a vonata”. Szerencséjére időre bejutott.

 

Én 1ó 40 perces késéssel bebocsátást nyertem, nevezzük most már egyszerűen csak „cár atyuská”-hoz. Amikor meghallotta, hogy abból a kisvárosból érkeztem, ahonnan Őt száműzték, illetve ahol a praxisát egy zsírosabb kedvéért otthagyta, mint Szent Pál a bojnyikokat, arra hivatkozással, hogy neki idézem:”nincs ideje újra vizsgálatra, anélkül, hogy belepillantott volna abba az MRI vizsgálati leletbe, amelyet Ő kért be hónapokkal korábban, gyakorlatilag kirakott a rendelőjéből. Értetlenül álltam az eset előtt, (én azt hittem, hogy felesküdött orvos, nem tudtam, hogy helyi cáratyuska. Napokkal később tudtam meg róla még nagyon sok negatív információt. Az egyik BETEG, amelyik több mint két órás várakoztatás után ott hagyta a rendelést, -valaki felhívhatta,-a cinikus, orvosi eskühöz méltatlan megjegyzése miatt (erre vállalkozó tanuk vannak) jogi lépéseket kíván tenni. Ugyanakkor az én ott tartózkodásom, megvárakoztatásom ideje alatt a Johnson&Johnson egyik ügynöke 2x20 percet vett el az időpontra érkezett betegek idejéből.

 

Ja, kérem, az üzlet, az üzlet, még a cároknak is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus.Anh 2016.12.10. 18:22:56

Látom, a színvonal az a régi errefelé.

Alulnemírott posztolónknak:
1. Hangyafasznyi közöd nincs ahhoz, hogy egy orvos melyik városba és mennyiért költözik el, vált munkahelyet. Remélem érthető, amit írtam.
2. Ha te 210 km-nyire laksz Pesttől, az nyilván más megyét jelent, más megyeszékhellyel. A legtöbb megyeszékhelyen van gerincsebészeti szakrendelő. Ki kényszerített arra, hogy Pestre menj, ráadásul egy olyan orvoshoz, akit utólag ilyen szépen beszarozol egy nyilvános fórumon....Hm ?
A többi irományod nem érdemel kommentet, a fellengzős, orvost lekezelő stílusod nem egy szerény betegre, hanem inkább arra a "cáratyuskára" jellemző, akinek az orvost nevezted.
Kár volt gőzért.

Liesz 2016.12.10. 20:21:24

@Tempus.Anh: Te beszélsz szinvonalról? Trágár és ganyé a hozzászólásod. Toltál volna egy kis latint inkább, ahogy szoktál...

MrX84 2016.12.10. 21:57:07

Kedves Liesz!
Ahogy előttem màr megfogalmazta Tempus :

Nyugodtan kezeltetheted a gerinced a helyi
Kòrhàz rendelőjèben. Nem kell hozzá Pestre menni. Amúgy igen, NEKED VAN GERINCED???
Te zavarodott szerencsétlen...

Rókaregeróka 2016.12.11. 10:29:42

Volt egy poszt anno a facebookon: az a beteg, aki nem várja ki, hogy sorra kerüljön, nem is volt annyira beteg ..

Rókaregeróka 2016.12.11. 10:32:37

Ezekkel az orvoslátogatókkal én is találkoztam, háziorvosi rendelési idő vége előtt egy órával érkezett, az orvos gyak. előtte vizsgált- jó, hát nem vizsgált, inkább elhitte, hogy fáj a mellkasom és köhögök és adjon már antib-t, mert a gyereknek is az kellett-, mert kitenni nem tudta, és a doki is marha zavarba volt, hogy mikor szabadul már meg tőle / némi antibakterilás kéztörlőt próbált minden áron elsózni).

Tempus.Anh 2016.12.11. 10:54:31

@Rókaregeróka: Tulajdonképpen gyógyszerkereskedők, újabban erősen megszorított lehetőségekkel. A cég kiküldi őket meghatározott megbeszélt időpontra az orvososkhoz, ahol változó időtartamú tárgyalási időt töltenek el. Nem okvetlenül az orvos érdeke ez.

Rókaregeróka 2016.12.11. 11:49:34

@Tempus.Anh: Igen, láttam szegény dokin, hogy marhára a háta közepére nem kívánta az egészet .
Csak olyan furcsán jött le, hogy "nem teheti ki"?

Nem is értem.

Nah mindegy, még egy dolog, aminek nem látok mögé ezért nem hozok ítéletet felette :)

Tempus.Anh 2016.12.11. 13:55:23

@Rókaregeróka: Többnyire orvoskollega az illető, de én találkoztam ápolóval és gyógytornásszal is ilyen minőségben. Általában meg van beszélve az időpont és nagyon az illető orvoslátogató temperamentumától és IQ-jától függ, hogy ráterpeszkedik-e a szakrendelésedre, ti. hagy-e dolgozni vagy beveti az össze csáberejét, hogy meggyőzzön, ami nyilván időigényes és nagyon fárasztó művelet. Ha olyan gyógyszert hoz, amit hosszú ideje -jó eredménnyel, nagy tételben - használsz, akkor nyilvánvalóan csak letudja az aznapi látogatottszámot és elmegy dolgára, ha új szerekről van szó, vagy olyanokról, amit nem nagyon írnak az áruk, mellékhatásaik, népszerűtlenségük miatt és emiatt neki retorzióknak kell elébe néznie, akkor más a helyzet. Komplikált ügy.

she_wolf 2016.12.11. 18:59:43

@Rókaregeróka:
Ezt ilyen kategorikusan kijelenteni némileg felelőtlenség. Szerintem.
Az a beteg, akinek már más nem adatik meg, minthogy minden mindegy alapon kivárja amíg sorra kerül (értsd jól: nem megy a gyerekért, nem megy délutános melóba dolgozni, nem érdekli, mikor mivel és hogyan jut haza...stb.), magában már akár a rolót is lehúzhatja:( Mert vannak kötelezettségek, amelyeknek eleget kell tenni.

Az orvoslátogatókra én is fújok, de kiiktatni őket nem lehet. Azt mondjuk talán lehetne szabályozni, hogy max. mennyi időre vonhatják el az orvost a betegektől, de ennek a betart(at)ása megint olyan meló, aminek legfeljebb a dilettáns farkak ülhetnek neki, és dolgozhatnak ki egy olyan direktívát, mitől minden józanul gondolkodni tudó embernek csomókban hullik majd a haja:(

A poszternek:
poszter-egészségügy 1-1 X :(

she_wolf 2016.12.11. 19:04:14

@Tempus.Anh:
"Komplikált ügy."

Kétségtelen. Az egyszeri beteg ebből mit sem lát mint azt, hogy a doki rendel napi 4 órát, abból egy felet elcsacsog Lutz Gizivel holmi vitaminokról:(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2016.12.11. 20:05:41

a blog színvonalát mutatja az írás.
a kedves beteg nem a betegségére koncentrál és leírja a tüneteit és az MR leletet (azzal a reménnyel, hogy talán valaki segít) hanem ócsárolja az orvost és az egészségügyet (persze lehet, hogy nem alaptalanul).
vannak fontossági sorrendek, a hozzáállásból látszik, hogy a betegnek valószínűleg nem sok baja lehet. mert ha halálomon vagyok akkor segítséget keresek és nem bosszúpartnert.

Rókaregeróka 2016.12.11. 20:13:25

@she_wolf: Én ezt hallottam amúgy kórházban is bizonyos szájakból kiszaladni.
de az ellenpélda is vagyok, 8 órás várakozás után el kellett menni a gyerekért, mert ezt muszáj.
Igazából irónia akart lenni, csak elfelejtettem jelezni :)

Hát a hírekben szereplő onkológushoz mit szólunk?

Jártam olyan helyen, ahol forintban mérték az állami rendelési időkön történő előrejutást.
És ha valaki életben akart maradni, akkor bizony tiporni kellett.

Én nem tudtam. / mint a mellékelt ábra mutatja, nem kellett, de oda többet vissza nem emgyek, még ha az ország legnevesebb főorvosa -she-, akkor sem/
Apám se, de ő bele is halt. Talán ha erőszakosabb és kevésbé erkölcsös, még húzhatta volna szegény.

Szóval a pénzzel időt vesz a beteg, az idővel meg lehetőséget a nagyobb esélyekre.
A sztori onnan csúnya, hogy a "menthetetlen" szó szerepelt a történetben.

Persze hacsak nem a sajtó tette oda, utólag, hisz meghaltak.
Persze az is lehet, a bosszút az váltotta ki, hogy nem gyógyultak meg.

Tény, hogy brutális az orvoshiány, és ha ezt a jóembert is bezárják,a kiket ő kezelt/műtött volna, lehúzhatják a rolót.

De a pénzbüntetést megszoroztam volna 10-el..

:)

she_wolf 2016.12.11. 20:38:44

@Rókaregeróka:
"Én ezt hallottam amúgy kórházban is bizonyos szájakból kiszaladni."

Ha ezt szakember mondja, az gáz, és az örökösen emlegetett empátia totális hiánya. Plusz arra buzdít, hogy zárjuk ki azt a prevencionális magatartást, amire pedig imádunk hivatkozni. Avagy: Öngól! Sajnos:(
Ha egy másik beteg mondja, akkor pláne!

"Hát a hírekben szereplő onkológushoz mit szólunk?"
Asszem, lemaradtam valahol... dobnál egy csontot (vagy linket), hogy kire/mire gondolsz konkrétan?:)

"Jártam olyan helyen, ahol forintban mérték az állami rendelési időkön történő előrejutást."
Ez ilyen formában az állami szférában bűncselekmény, amiben mindkét fél bűnös. Pont.

A panasszal végződő történetekben sajnos gyakran mindkét fél hunyó, és mindez a rajtuk kívülálló okok miatt történhet meg. Na, EZ! a szomorú:(

Tempus.Anh 2016.12.11. 21:17:30

Első olvasatra úgy tűnt, mintha így szólna a cím: "Őrült az orvos, hogy nem kellett ellátnia a betegeket"...

she_wolf 2016.12.11. 21:34:46

@Rókaregeróka:
Nem kétséges, hogy az orvosokra szükség van. Most talán jobban, mint valaha.
Az sem kétséges, hogy alulfizetettek. Nem csupán az egészségügyi dolgozók, élükön a kimagasló tudású doktorokkal -de erről megint oldalakat írhatnánk.
Az sem kétséges, hogy az ügyvédek megérik a pénzüket, hiszen minden igyekezetükkel igyekeznek azt megszolgálni.

De velem egyetlen ügyvéd sem tudja azonos módon értelmeztetni a következő fogalmakat: vesztegetés-hálapénz-tiszteletdíj!

Rókaregeróka 2016.12.11. 21:36:47

@Tempus.Anh: Én is így olvastam, de a kv hiány számlájára írtam :D

Rókaregeróka 2016.12.11. 21:54:24

@she_wolf:
Mondom, csúnya volt közelről látni, hogy a tumoros betegek hogy küszködnek, hogy ide bejussanak, mintha ennek az embernek a véleményétől fizikálisan bármi is változna.

Sokszor a kulturált, emberi mivoltukból történő kivetkőzésüket próbáltam teljesen kívülálló-helyzetértékelőként nézni.

És megfogadtam magamban, ha beüt a krach, én ide nem jövök.

Átmentem már jó pár sz.rságon, tisztán vajúdtam 10 órát és szültem , de ez a 8 óra sokat kivett belőlem.
Ahogy az is, hogy szánt szándékkal azután hívtak volna be, hogy beüzentem, hogy nekem innen ekkor mennem kell.

Itt az ember megtanulta, hogy az a neveltetés, amit magába szívott,az a bizalmi elv, amivel gondolta, hogy a világ működik, csak mesebeszéd.

Hát hogy higyjek én egy ilyen orvosak, aki ezt teszi? Hogy bízzam benne, mikor nem üti meg azt a mércét emberileg, amivel elhinném, a tudása hasznomra válik?

A mostani orvosom az apró gesztusaimtól is annyira zavarban van, hogy előre lehurrog, nehogy vinni merjek valamit. Ha valamit nem tud/nem biztos benne, kérdezi a társait, és bemutat több orvosnak is, nehogy elmenjen valami felett.

Maximális elismerésem neki,bárcsak széjjel kiálthatnám, milyen jó orvos, de kapnák érte :)

Noh de önmagam ismételgetem. :)

she_wolf 2016.12.11. 22:16:29

@Rókaregeróka:
Erre nincs mit mondani, legalábbis semmi új nem jut eszembe.
Nem kell különlegesebben kutatni, hogy akár mindkét véglet képviselőjébe belefussunk.
És az nagyon nem mindegy, hogy az embernek van-e ideje bóklászni, keresgélni egy olyasvalaki után, aki iránt bizalommal lehet.
Amikor diagnosztizálnak egy akkor még kezelhető, kordában tartható betegséget, vagy akár fel is gyógyulhatsz belőle (itt egyértelműen a tumorokra gondolok), akkor nagyon nem mindegy az, hogy a későbbiekben mikor, mennyi idő alatt és mi történik.
És ha nem magánellátást veszel igénybe, akkor az állami ellátásban nem lehet helye a pénznek!

Menthetetlen, vagy erősen annak mondható betegtől előre pénzt követelni ritka nagy gusztustalanság, amit csak az überel, ha a boríték tartalmát kevesellve visszadobják a beteg képébe!
Már ezért a Holdig rugdaltam volna azt embert!
Hogy ő olyan kivételes tudású valaki, hogy a bíróság ilyen nagyvonalú lehet vele? Elég baj az, hogy Magyarország képtelen megtartani az orvosait, egészségügyi dolgozóit!
Mindjárt elgurul a gyóccerem....

Rókaregeróka 2016.12.11. 22:19:34

@she_wolf: A szomszédom egy nagypofájú ember, nem csinálta még meg, de elképzelni is elég, mikor mondta, hogy ő bizony betett volna egy papírt szülés után az orvos borítékába, hogy "nem nyert" :)

she_wolf 2016.12.11. 22:39:40

@Rókaregeróka:
Dedó level 1:)
Ennél komolyabb vagyok -mert egy ilyen helyzet azt kívánja meg.

karcsibácsi 2016.12.12. 13:08:19

@she_wolf: "Menthetetlen, vagy erősen annak mondható betegtől előre pénzt követelni ritka nagy gusztustalanság"
Bármilyen betegtől (nemcsak menthetetlentől) pénzt követelni bármikor (nemcsak előre) nem guszttustalanság, hanem köztörvényes bűncslekmény!
Az ilyen orvos a (nagyobbrészt) tisztességes orvostársadalom szégyene, akinek hosszú évekre a börtönben a helye, akkor is, ha egyébként jó szakember.
A posztolóról sem vagyok jó véleménnyel, de ezt többen leírták, nem akarom ismételni őket.

Az orvoslátogató (gyógyszerügynök) meg sem barátom, sem főnököm, ha nem előre bejentett időpontban jön, szóba sem állok vele, egyébként meg közlöm vele, hogy maximum öt (kettő, három) percem van számára, és ezt be is tartom. Nagyon helytelen, hogy az orvosok többsége némi üveggyöngy reményében tényleg képes félórákat elherdálni ilyesmire, rendszerint a betegellátás rovására.

she_wolf 2016.12.12. 13:28:25

@karcsibácsi:
A hangsúly a követelésen van.
Osztályidegen szónak kellene lenni az adott környezetben, mert magánellátásban szabott ár van, államiban pedig a befizetett egészségbiztosítás fejében látják el a beteget.
Tudod, hogy én hogy viszonyulok a paraszolvenciához, nem ismétlem magam én sem, egy nyelvet beszélünk:)

Mint ahogy az orvoslátogatók esetében is így van.
Mondanám én, hogy az orvoslátogató felejtse el, hogy rendelés közben járja az orvosokat, csak ez megint nem fair az orvosokkal szemben. Illetve akkor talán az lehetne, ha lenne külön elszámolási rendszer arra az időre, amit a munkájával kell töltenie, ám nem a betegek kezelésével. Mert a szabadidejéből kellene áldozni jóskapista fogadására, és az idő pénz -mint azt tudjuk.
A nap pedig még mindig 24 órából áll a betegnek, orvosnak és mindenki másnak egyaránt.

A @rókarege által linkeltektől pedig a gyomrom fordult fel, de ez az én bajom:(

she_wolf 2016.12.15. 16:54:36

@Rókaregeróka:
Ingoványos terep maga az egész szakterület. Hát még a jogi értelmezése!
De ha lekopaszítjuk a lényegi mondanivalóra, akkor nem értem az enyhítést még az indoklással együtt sem.

Rókaregeróka 2016.12.15. 17:48:04

Nem értem, mi folyik ebben az országban, de ha hívő lennék, azt mondanám, özönvizet ide Uram!

she_wolf 2016.12.16. 17:07:15

@Rókaregeróka:
Özönvizet? Szennyeznéd a környezetet? Elfogulatlan, pártsemleges bíróságokat, és tisztességes törvényeket ide, amelyeket be is tarta(t)nak megfelelő eszközökkel!
Mert nagyon szépen leírják, hogy hogyan kell(ene) kinéznie és működnie a hazai jogrendszernek (olyan szép szavakkal írják le, hogy "istanazatyám", zokogok a meghatottságtól), csak a gyakorlatban valahogy mindig pofára esik valamiben az eccerű pógár:(

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2016.12.18. 16:24:43

@csak néha benézek ha marhaságot látok: az, aki ki tudja várni a majdnem évet, az nem igazi derékfájós, hanem linkóci. Ugyan mit csinált közben? Nem hinném, hogy otthon fetrengett.

pacagánycsök 2016.12.19. 16:51:08

@Molnárgörény:
"aki ki tudja várni a majdnem évet, az nem igazi derékfájós, hanem linkóci."

mégis mi mást csináljon? ejtsen túszokat, hogy hamarabb meglegyen a vizsgálat? Ha nagyon fáj neki, akkor hamarabb jut be? Ha kicsit, akkor rosszabbodjon csak amíg műtét kell?

Olvasom egy ideje a kommentjeidet, hááát, nem volt magas a léc, de bombagyár után is képes vagy lejjebb süllyedni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2016.12.19. 21:09:29

@pacagánycsök: aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Aki meg naponta több ilyen betegről dönt, hogy kit sürgősít és kit nem, az jó eséllyel jobban ítéli meg ezt, mint aki csak a link szöveget olvassa.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása